DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
VERSKI PRAZNICI - Page 26 BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

Delite
 

 VERSKI PRAZNICI

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1 ... 14 ... 25, 26, 27, 28  Sledeći
AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptyPet Apr 10, 2009 12:24 pm

First topic message reminder :

Svi hrišćani koji slave Uskrs po gregorijanskom kalendaru, obležavaju danas Veliki petak, dan kada je Isus Hrist raspet na Golgoti. Prema verovanju Hrist je podneo žrtvu raspeća kako bi izmirio Boga i grešni ljudski rod, jer je Adomovim grehom u Rajskom vrtu čitavo čovečanstvo raskinulo vezu sa svojim Tvorcem.
VERSKI PRAZNICI - Page 26 Veliki_petakCrkva na današnji dan propisuje post i uzdržavanje od bilo kakvog slavlja. Crkvena služba na Veliki petak sastoji se od tri dela. Prvi deo počinje službom reči s čitanjem muke Hristove iz Jevanđelja po Jovanu, a završava se molitvom vernika. Drugi deo je klanjanje s ljubljenjem krsta i pevanjem tužaljki, dok se u trećem delu bogosluženja deli sveto pričešće.
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.forumsr.com/

AutorPoruka
Diplomirani Duduk

Diplomirani Duduk

Godina : 75
Location : Smederevo
Datum upisa : 26.11.2015

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptyNed Jun 05, 2016 1:11 pm

Danubius ::
E sad ...kako su to konkretno radili ,ne piše ,ali i vekovima kasnije idolopoklonici su uglavnom privođeni veri hrišćanskoj "ognjem i mačem" ,zar ne ? tongue

Grešiš naravno!
Nisu uvek privođeni "ognjem i mačem". Češće su to činili "mačem i ognjem". grmi
Nazad na vrh Ići dole
https://diplomiraniduduk.wordpress.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptySre Jun 08, 2016 8:28 pm

Sutra je SPASOVDAN ,iliti Vaznesenje Gospodnje .

I odmah da pređemo na narodna verovanja : 

Na Spasovdan muškarci ne valja da se briju, žene da se umivaju a deca da se kupaju pa to nisu tog dana ni činili. 
Na Spasovdan nikako ne valja spavati preko dana da se ne bi dremalo čitave godine.


Za Spasovdan je nekima slava ,dakle ,primaju se gosti ,ide se u crkvu a i obavezna je litija gradskim ulicama .Znači li to onda ,po narodnom običaju ,da se obuku svečana odela ,a onda ide neumiven i neobrijan ,dakle -neuredan , u crkvu i goste ? 
Ne kapiram .
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.forumsr.com/
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 51
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptySre Jun 08, 2016 8:33 pm

Ja ne razumem gde pronalaziš sve ove gluposti? Kurir, informer i bljuc "etnolozi" pretpostavljam.


Došla je tiho i ušla u legendu  zlz
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptySub Jun 11, 2016 2:39 pm

I danas -čuda i muke neviđene . krsti se


Sveta mučenica Teodosija Tirska 

O svetoj Teodosiji Tirskoj episkop Kesarije Palestinske Jevsevije, svedok – očevidac, saopštava sledeće : “U vreme kada se u našoj zemlji već pet godina produžavalo gonjenje na hrišćane od strane nečestivih idolopoklonika, u sedamnaesti dan meseca aprila, na sam praznik Vaskrsenja Hristova, jedna pobožna i česna devojka, rodom iz Tira, kojoj ne beše još osamnaest godina, priđe na sudištu k vezanim za Hrista hrišćanima, koji su smelo razgovarali o Carstvu Božjem, i zamolila ih je da je spomenu pred Gospodom kada završe svoj mučenički podvig i odu Bogu”.
A vojnici, ugledavši devojku kako se klanja sužnjima – hrišćanima, uhvatiše je, i kao da je učinila neko strašno rđavo delo, privedoše je k carskom namesniku Urbanu na ispitivanje. Namesnik, ispunivši se silne jarosti i zverske svireposti, stavi je odmah naljute mukeželeznim noktima ostrugaše joj dojke i rebra sve do kostiju. Posle je naredio da mučenicu, koja je jedva disala, utope u moru.
Tako govori Jevsevije, koji je sve to svojim očima gledao. Osim toga, prema drugim podacima, svetu mučenicu Teodosiju, posle potopljenja u moru, Anđeli izvadiše iz mora na kopno potpuno živu. Hodala je noseći u svojim rukama kamen, koji joj beše privezan oko vrata. Neznabošci su je ponovo uhvatili i priveli na sud. Tad je bila osuđena da je zveri pojedu. Opet je ostala nepovređena. Najzad, mučitelj je naredio da je poseku mačem. U času kada su joj odsekli glavu, videli su da joj je iz usta izletela golubica, blistavija od zlata koja je poletela ka nebu.
Ali ni to nije sve -što bi rekli na Tv Shopu . stopmini Kad je pala noć, sveta mučenica se, okružena svetim devojkama, javila svojim roditeljima, sva u prevelikom nebeskom sjaju, sa zlatnim krstom u ruci i vencem na glavi, i rekla im: “Pogledajte kolika je slava i blagodat Hrista moga, koje ste me hteli lišiti!”
To je rekla roditeljima zato što su je oni odvraćali od Hrista. Ali ona je tajno otišla od njih hrišćanima, bila uhvaćena i mučena i onda uvenčana od svog Isusa Hristosa.
Sveta Teodosija česno postrada i proslavi se 308. godine.
VERSKI PRAZNICI - Page 26 Sveta-Teodosija-620x350
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptyNed Jun 19, 2016 10:27 am

Danas su (SPC) "Duhovi" (Svete Trojice ,Silazak svetog duha na apostole ) 

VERSKI PRAZNICI - Page 26 93826_sveta-trojica_iff

Na praznik Silaska Svetog Duha na apostole, pod u hramovima pokriva se travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvećem.


Na Duhove u hramu narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće u torbama i tašnama jer veruju da će ih Bog zaštititi od raznih nesreća koje mogu da ih snađu.
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptySub Jun 25, 2016 9:03 am

Priča za danas je toliko fantastična ,da moram da je kopiram ovde .  krsti se

SPC danas slavi Svetog Prebodobnog Petra Atonskog 
Petar Atonski bio je rodom Grk, a vojnik po zanimanju. U jednoj borbi protiv Arapa, bio je zarobljen i okovan u verige i bačen u tamnicu. Tamnovao je dugo u gradu Amari na reci Eufratu, i molio je Boga da ga oslobodi tamnice i odvede u neku pustinju, gde bi se sav posvetio molitvenom podvigu.
Javio mu se prvo sveti Nikola, pa zatim i sveti Simeon Bogoprimac koji mu je dodirnuo okove svojim žezlom i ovi su se istopili kao vosak. Petar se najedanput stvorio u polju van grada. Odmah je krenuo na put za Rim, gde ga je na grobu apostola Petra sam papa proglasio monahom.
Odatle je krenuo lađom opet za Istok. U snu mu se javila presveta Bogorodica sa svetim Nikolom. Bogorodica je rekla svetom Nikoli, da je odredila Petru Svetu goru za podvizavanje (uzdržavanje od hedonističkih zadovoljstava). Petar dotle nije bio ni čuo za Goru Atonsku (Sveta gora).
Iskrcavši se, dakle, u Svetu Goru, Petar se uselio u jednu pećinu, gde provede pedeset tri godine u teškim podvizima, u borbi sa glađu i žeđu, sa žegom i mrazom, a najviše sa silama demonskim, dok nije sve savladao uz božju pomoć. Pošto je izdržao prva iskušenja i položio dobro prve teške ispite pred Bogom, Božji anđeo počeo mu je donositi hleb svakih četrdeset dana. Nekoliko puta javljao mu se iskušitelj đavo u vidu angela svetla, no Petar ga je odagnao krsnim znakom i imenom Presvete Bogorodice.
Na godinu dana pred smrt pronašao ga je neki lovac, koji je lovio jelene po Atonu, i iz usta svetiteljevih čuo prižitije njegovo. Skončao je 374. godine. Mošti su mu prenete u Makedoniju gde su imale moć isceljivanja.
VERSKI PRAZNICI - Page 26 Sveti-prepodobni-Petar-Atonski-2-620x350
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptyUto Jul 12, 2016 9:12 am

Danas je PETROVDAN (SPC) tačnije ,sveti apostoli Petar i Pavle . 
Zašto je Petar "viši po činu" pa se praznik zove po njemu ,nije mi poznato ,a ne bih hteo ni da vređam verska osećanja ,pomalo "neobičnom" kompozicijom ove ikone 

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Petrovdan-1436643742-698939

Narodni običaji vezani za današnji dan su sledeći :
Na današnji dan su česti sabori, a običaja je da se pale lile, velike vatre koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Deca pripreme savijenu brezovu koru u koju naguraju slamu, zapale je i obilaze torove i kolibe. Paljenje vatre i lila simbolizuje vreme kada su carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih.
Nekada je narod rano ujutro na ovaj dan stoku prskao vodom da bi bila zdrava, a čobani su pleli vence i stavljali ih stoci na rogove.
Na Petrovdan se ništa ne radi u polju, narocito se ne uprežu konji u kola. Opšti je običaj kod Srba u Vojvodini da se do Petrovdana nisu smele seći jabuke nožem, niti se smelo jabukama loptati, ili pak udarati jednu o drugu jabuku, jer se verovalo, da će ako se to čini, padati krupan grad i uništiti useve.
U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osveštenje. Opšti je običaj da se za Petrovdan mese kolači sa jabukama koji se zovu “petrovača”.
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptyUto Jul 19, 2016 10:38 am

Danas SPC slavi Svetog Sisoja . 
Da preskočim biografiju (koja je klasika ,60 godina samovao u pustinji ,bla ,bla ) i sv ono "za što je dobar" i koja "čudesa" je radio ,zapalo mi za oko ovo ,kako je besedio :

Sveti Sisoje učio je monahe: "Ma kakvo iskušenje da se dogodi čoveku, on bi trebalo da se preda volji Božijoj i prizna da se iskušenje dogodilo zbog njegovih greha. Ako se nešto dobro dogodi, trebalo bi govoriti da se dogodilo po promislu Božijem."
Nije li to čista demagogija ?  tongue 
VERSKI PRAZNICI - Page 26 Sveti-sisoje-svetac-zastitnik-deca-foto-printscreenyoutube-1468912576-952833
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptySre Jul 27, 2016 9:48 pm

Ovo pročitajte sami ,neću da komentarišem  . 

Pravoslavni vernici danas slave sveca kome je KROKODIL POSLUŽIO KAO ČAMAC!
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptyČet Jul 28, 2016 6:50 pm

Danas SPC slavi "ženski svetac" ,Svete mučenike  Kirika i Julitu 

Julita je bila plemićkog roda, a rano je ostala udovica sa tek rođenim Kirikom. Živeli su u Ikoniji i bili predani Hristovoj veri. Svog sina je krstila odmah po rođenju, a kad je imao tri godine,naučila ga je veri i molitvi onoliko koliko dete tog uzrasta može da primi.


Kad je Dioklecijan naredio progon hrišćana, u Ikoniji je prolivena mnoga nevina krv. Julita je tad uzela svog sina i sklonila ga od neznabožačkog gneva u grad Selevkiju. Međutim, ni tamo nije bilo bolje. Julita je uhvaćena i kao hrišćanka izvedena je pred sudiju. Pošto je Julita hrabro izjavila svoju veru u Isusa, sudija je, da bi je pokolebao, uzeo njeno dete i počeo da ga miluje. Iako dete, Kirik je vikao iz sveg glasa: “Ja sam hrišćanin, pusti me materi!”  i počeo je da grebe sudiju odvraćajući svoje lice od njega. Sudija se naljutio, tresnuo dete o zemlju, šutnuo ga i tad se dete skotrljalo niz kamene stepenice i umrlo.

Svetu Julitu su dugo tukli, a ona ništa nije osećala, bila je kao stub i uporno je ponavljala da je hrišćanka. Kad su malo prestali da je biju, podigli su je sa zemlje, a ona je tad videla svoje mrtvo dete i rekla: “Hvala Ti, Gospode, što udostoji sina mog takve blagodati Tvoje, da pre mene mučenički skonča za sveto ime Tvoje i primi neuvenljivi venac u slavi Tvojoj!” jbt
Posle mnogih mučenja – bešenja, dranja kože i prelivanja vrelom smolom, igemon je naredio da joj se poseče glava. Mošti svetih Kirika i Julite do dana današnjega su čudotvorne. Jedan deo moštiju ovih svetitelja nalazi se u Ohridu, u crkvi Svete Bogorodice Bolničke.
----
U Srbiji brojne porodice i sela danas slave svetog Kirika i njegovu majku svetu Julitu. U nekim krajevima veruje se da sveti Kirik štiti od kožnih bolesti, posebno od šuge, pa se tog dana svibolesni kupaju na izvorima i rekama. Postoji i priča da ovaj svetac ima vlast nad sunčevim zracima i da njima leči.
Negde u Srbiji i danas postoji običaj da se sklanjaju strašila sa njiva jer danas nisu potrebna, pošto se veruje da sveti Kirik štiti od ptica grabljivica.
Danas je pre svega praznik ljubavi majke i deteta, pa žene na današnji dan ne smeju da grde i viču na decu, jer će u protivnom biti bolesna preko godine.
VERSKI PRAZNICI - Page 26 Sveti-mucenici-Kirik-i-Julita-620x350
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptySub Avg 06, 2016 10:53 am

Danas je Sveta (mučenica )  Hristina 

Značčiii....čitajte : 

Nakon što je odbila da se prikloni idolima, Urban je naredio da njegovu ćerku Hristinu nagu obese na mučilištu i oštrim gvožđem stružu i drobe njeno čisto devičansko telo. Toliko su joj sastrugali telo da su joj se kosti videle. Zatim je protegao na gvozdenom točku mučilišta i naredio da se pod njom naloži oganj, a da se njeno telo poliva vrelim uljem. Tako mučena, sveta Hristina je slavila Boga i molila Mu se, a sveti anđeli nevidljivo su stajali pored nje, olakšavajući joj patnje. Zatim, po Božjem naređenju, ogroman plamen neočekivano je suknuo iz ognja, poleteo na prisutne neznabošce i opekao hiljadu njih. Pošto nije znao šta više sa njom da uradi, otac je naredio da je bace u tamnicu, a tamo je posetio Božji anđeo, iscelio joj rane i doneo joj hranu.
Posle toga otac je naredio da je bace u more, pa su joj njegove sluge zavezale ogroman kamen oko vrata i bacile je u more. Anđeo Božji je primio i odvezao joj kamen sa vrata, a svetiteljka je isplivala ipočela da hoda po vodi kao po suvom. Kad je izašla na kopno, došla je kod svog ova koji i dalje nije verovao da je u pitanju Božja sila, nego je smatrao da je reč o magiji, pa je naredio da je opet bace u tamnicu gde je trebalo da je poseku mačem. Međutim, otac je neočekivano tokom noći bio posečen kosom smrti.
Posle njegove smrti car je na njegovo mesto postavio drugog igemona Diona koji je isto tako mučio svetu Hristinu, ali ni on nije još dugo poživeo. Sledeći igemon bio je Julijan koji je, pored mnogih muka na koje je poslao, naredio da joj odseku jezik kojim je veličala Hrista. Sveta mučenica je uzela svoj odsečeni jezik i bacila ga Julijanu na oči i on je istok trenutka oslepeo.
Besan zbog toga što ga je oslepela i zbog svega što je do tada uradila, Julijan je naredio da je ubiju, pa su je vojnici izboli oštrim kopljima. 
VERSKI PRAZNICI - Page 26 Christina2-620x350
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptyPon Avg 08, 2016 10:23 am

Žene ,još jedna svetica za vas .Danas je sveta Petka (Trnova ) 
Kao i obično ,za danas se zapoveda da ništa ne radite ,nema pranja veša ,mešenja nečega , čak ni "ručnih radova" (o težim poslovima tek nema govora ) 
Prekšite li -trnuće vam ruke cele godine .
Teško će vam pasti ,a ?  tongue

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Sveta-petka-trnova-foto-printscreenyoutube-1470641225-964967
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.forumsr.com/
el_vibrador
בנו של ישראל
el_vibrador

Datum upisa : 07.02.2012

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptyPon Avg 08, 2016 12:58 pm

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Sveta-ceca-kurcomucen
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptyČet Avg 18, 2016 10:31 pm

Sutra SPC slavi "Preobraženje" (u crkvenim krugovima se svetkuje 7 dana ) 

Narodno je verovanje da se sutra ne treba kupati u otvorenim vodotokovima i moru . 
Crkva preporučuje za sutrašnju trpezu -ribu i vino, pošto je vreme Gospojinskog posta . 

Zaposleni u stomatološkoj službi se sutra verovatno neće kupati ,ali planiraju zverski riblji paprikaš na čardi na kanalu kod sela Kupusina .
A i vina će biti obilno -Slava Gospodu . :heat: brdski
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptySub Avg 27, 2016 10:37 am

Žene ,opet "vaš" ,praznik ,sutra je "Velika Gospojina "(SPC) 

Smatra se praznikom žena i majki .

Vašari ,sabori ,narodna veselja  ...Bog da vas vidi . b66667 

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Bogorodica-foto-vikipedija-1396519898-472981
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptyNed Sep 11, 2016 6:55 pm

Vernici SPC danas slave "Usekovanje glave svetog Jovana" (možda bi prikladnije bilo" obeležava" ) 
Priču znate -siroti Jovan je ostao bez glave zbog kaprica izvesne Salome ,koja je izvela ples "7 velova" ,iliti biblijski striptiz sa blagom incestnom notom (Saloma je pastorka cara Iroda koji je po njenoj želji dao obezglaviti i servirati glavu na srebrnom tanjiru kao nagradu za "ples" ) 
Narodna verovanja kažu da se danas strogo posti ,a još strožije-ne sme se jesti ništa CRVENO ? 
Svakakvih običaja ima ,međutim ovo sa "crvenim" je pomalo i bizarno -jer se danas traži da se oni crveni končići koje nose bebe kao "zaštitu od uroka" -skinu .
Isto važi i za "brojanice" ,kojih naravno ima u crvenoj boji . 
Bez veze.
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.forumsr.com/
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 51
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptyNed Sep 11, 2016 7:09 pm

Moja majka-Zorka je govorila da se na Usekovanije ne jede iz tanjira već iz šerpice ili tako nečeg. Jer je glava Krstitelja Salomi doneta na tanjiru.

Naravno ničeg ovakvog nema u pravilima Crkve već su to narodni običaji i razlikuju se od kraja do kraja.


Došla je tiho i ušla u legendu  zlz
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptySre Sep 14, 2016 3:12 pm

Danas je sv.Simeon Stolpnik .

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Sveti-simeon-stolpnik-foto-srwikipediaorg-1473847891-991119

Iz podužih žitija i "čudesa" izdvojiću samo ovo: 

.... je bio nehajan prema svom telu da ga je obmotavao užetom od vlakana palme koje mu je seklo kožu i stvaralo rane koje su gnojile. Kratko vreme je živeo u planini u nekom bunaru koji je presušio, potom u jednoj maloj keliji, a onda i na planini Kalat Siman tako što je bio prikovan za stenu.

....Kako bi izbegao da ga dodiruju, Simeon je tražio da mu se napravi stub na kome je stalno boravio. Tih stubova je pravljeno još, da bi tek peti bio dovoljne visine koja je iznosila šesnaest metara, a i oko njega su bile postavljene dve kamene ograde.

Kako je Simeon Stolpnik izlečio zmiju

Prema predanju, pored njegovog stuba došla je i jedna  zmija, pa su se ljudi plašili da dođu. Zmija je mirno živela pored njega. Zmiji je jedan dan u oko upao trun, a Sveti Simeon Stolpnik se sažalio na zmiju i izlečio je, nakon čega je zahvalno otišla.
---
Na današnji dan gleda se i kakav je mesec, ako je mlad - žito će dobro roditi, ali biće rodna i cela godina.
------------
Koliko se ja sećam ,zmije imaju srasle očne kapke ,loše čulo vida (i sluha ) ,njihova osnovna i bitna čula su čulo mirisa i dodira . Oči im uglavnom služe za ukras ,tako da teško da je "trun u oku" mogao da bitnije smeta bilo kojoj zmiji ? 
A što se tiče "rodne godine" -valjda "koliki je mesec " zavisi od datuma i mesečevih mena ???
Kako mi vidimo mesec ,nadalje zavisi od toga gde živimo na zemljinoj kugli ,tako da dok se mi ovde radujemo "uraaaa,na Simeona mlad mesec ,rodiće sve" ,oni u Australiji u istom trenutku , lupaju glavom o zemlju ,jer će biti "nerodna godina" ???
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptyUto Sep 20, 2016 10:25 am

Mislim ....stvarno ! ?!? 
Ovoga današnjeg su "išmirglali " do smrti ??? 
A on lomi zlatnu ruku kipa ,i "razdrobi i razdeli" ? 
Zlato je još uvek metal ,jedino da je fleksom ......
Nije se lepo podsmevati nikome ,ali ovo ....... krsti se
----
Sveti Sozont 

Prema nekom viđenju on saznade, da mu valja mučenički postradati za Hrista. U to vreme trajao je veliki progon hrišćana u obližnjem gradu Pompeopolju. Progonitelj je bio Maksimijan Kilikijski. A u gradu je bila statua idola u zlatu, kome su se neznabošci klanjali.
Sozont ostavi svoje ovce, ode u grad, uđe u hram neznabožački, pa odlomi ruku zlatnog idola, razdrobi je i razdeli siromasima. Nastala je velika uzbuna u gradu zbog toga i neznabošci počeše da traže krivca. Da ne bi neko drugi postradao zbog njegovog dela, Sozont se uputio vladaru i prijavio sebe kao hrišćanina i učinioca tog dela.
Mučitelji su ga najpre tukli, a potom su ga obesili o drvo i strugali ga gvozdenim četkama. Kada je već bio na izdisaju stavili su ga na oganj, gde Sozont sveti predade svoju svetu dušu Bogu. Nad njegovim čudesnim moštima podignut je hram.
VERSKI PRAZNICI - Page 26 Sveti-Sozont-620x350
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptySub Sep 24, 2016 10:27 am

Sveta Teodora
VERSKI PRAZNICI - Page 26 Sveta-Teodora-01-620x350

Teodora je u petom veku nove ere živela u Aleksandriji. Predanje kaže da ju je na preljubu sa drugim čovekom nagovorila vračara.

Odmah posle preljube, Teodoru je počela da grize savest, pa je odlučila da se ošiša do glave, obuče muško odelo i zamonaši se u manastiru pod imenom Teodor.

Sveštenici u manastiru bili su zadivljeni njenim postom, trudom, bdenjem i poniznošću prema Hristu koje je pokazivala. Međutim, posle nekoliko godina oklevetala je jedna bludna devica tvrdeći da joj je na prevaru podmetnula svoje dete.

Teodora se nije htela pravdati od ove klevete, smatrajući da je to božija kazna za preljubu koju je učinila. Prihvati greh na sebe, te bi izgnana iz manastira.

Sedam godina je Teodora provela u pustinji negujući tuđe dete. booored 


Za to vreme je bila snažna, nije se htela pokloniti Satani i iskušenjima koje joj je nudio. Nije htela poslušati ni muža koji joj je nudio da se vrati kod njega, smatrajući prevaru delom đavola, a ne kao njenu volju.

Posle sedam godina, jedan manastirski iguman pozvao je Teodoru da se vrati, na šta je posle ubeđivanja pristala. Poživela je u manastiru još dve godine pre nego što se upokojila.

Teodora je umrla 490. godine u Aleksandriji. Nekoliko leta kasnije proglašena je za sveticu zato što se smatra da je bila istinska pokajnica koja je junačkim trpljenjem devet godina, dve u manastiru i sedam u pustinji, okajavala samo jedan svoj greh, na koji ju je sam Satana nagonio.

Hrišćanstvo propoveda i da bi na današnji dan muškarci trebalo da pronađu snage da svojim ženama oproste greh, kao što je to učinio Teodorin muž.

VERSKI PRAZNICI - Page 26 61715614
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptyUto Okt 11, 2016 10:21 pm

Sutra je sveti Kirijak -ili Miholjdan . 
VERSKI PRAZNICI - Page 26 Miholjdan-foto-printskrin-1413106632-580393
Što je bilo lepog vremena ,bilo je ,od sutra se smatra da nastupa prava jesen . 
Nego gospođe ....opet povoljno za vas ,jer narodno verovanje kaže : 

Ljudi na Miholjdan ne trebaju obavljati kućne poslove, usisavati, spremati i slično.


 Ovo verovanje se uvrežilo u narodu zbog toga što treba prvo posvršavati sve poslove napolju koji ne mogu da čekaju zimu i hladnoću.
Dakle ,gospođe ....sutra slobodan dan .  42u2 coni
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.forumsr.com/
Mima65

Mima65

Godina : 54
Location : Beograd
Humor : volim
Datum upisa : 08.08.2016

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptyUto Okt 11, 2016 10:47 pm

Hoćeš li biti ljubazan i objasniti mi zašto se to odnosi na gospođe?
Zar je to po difoltu "ženski posao"?
Valjda je ispravnije reći da se sutra ne valja raditi po kući, pa sad ko se u čemu pronađe.
ne znam
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptyPet Okt 21, 2016 2:35 pm

Mima65 ::
Hoćeš li biti ljubazan i objasniti mi zašto se to odnosi na gospođe?
Zar je to po difoltu "ženski posao"?
Valjda je ispravnije reći da se sutra ne valja raditi po kući, pa sad ko se u čemu pronađe.
ne znam
A ne ,ne ....ja samo citiram šta piše ,a tamo je decidirano navedeno i da je "ženski svetac" i da se odnosi na tradicionalne ženske poslove . Crkva (crkve ) ne predviđa da muškarce treba upozoravati da ne peru sudove ,vezu ,štrikaju ,peru veš ,i šta da kuvaju . 
A danas je : 
----
Prepodobna Pelagija ili Pelagija Antiohijska - hrišćanska mučenica i svetiteljka.


Rođena je u Sirijskoj Antiohiji, i prema hrišćanskom vjerovanju, Bog joj je podario izuzetnu lepotu.

Pre krštenja i prelaska u hrišćanstvo vodila je raskalašan život, bila je plesačica i prostitutka i na taj način se prilično obogatila.

Nakon što je čula propoved episkopa Nona o Strašnom Sudu i kazni grešnika, odlučila je da se krsti i promeni svoj život.

Svoje bogatstvo poklonila je siromašnim ljudima, i tajno otišla u Jerusalim, gde se pod muškim imenom, kao monah Pelagije, zatvorila u jednu ćeliju na Jelinskoj Gori, i tu živela u podvigu posta, molitve i bdenja oko tri godine.

Sveta Pelagija je umrla oko 461. godine. Pravoslavna crkva proslavlja prepodobnu Pelagiju 8. oktobra po julijanskom kalendaru.

---
Ja ne vidim da se naročito"mučila" ,ako ćemo pravo ? tongue
Još ako uporedimo sa nekim od "velikomučenika" koji su umrli strašnom smrću za veru -tek onda ne ?
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.forumsr.com/
sanjalica.ns
Explorer Of Dreams
sanjalica.ns

Datum upisa : 06.01.2010

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptyPet Okt 21, 2016 8:34 pm

Danubius ::

Nego gospođe ....opet povoljno za vas ,jer narodno verovanje kaže : 

Ljudi na Miholjdan ne trebaju obavljati kućne poslove, usisavati, spremati i slično.

Mima65 ::

Zar je to po difoltu "ženski posao"?


Recimo da bolje pristaje ženama nego muškarcima. :brdski2:  Ali, ako koji mora i to da radi, onda 'ajd' booored smehsmeh
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 EmptyČet Okt 27, 2016 6:46 pm

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, u narodu poznatiji kao Sveta Petka.

Srpska pravoslavna crkva danas praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima.

Uobičajeno je da se na današnji dan ode u crkvu Ružica na Kalemegdanu gde se pokraj kapele Svete Petke uzima čudotvorna voda za koju se veruje da leči mnoge bolesti, a naročito probleme sa vidom.

Prema narodnom verovanju na današnji dan ne valja da se mesi hleb, pere veš i rade drugi fizički poslovi za koje se koristi rublje.

Još od davnina postoji i verovanje da Sveta Petka može na današnji dan da predskaže budućeg supruga svake žene. Od osoba koje dan ove svetiteljke slave kao krsnu slavu treba uzeti mrve od slavskog kolača koji je isekla domaćica, a onda ih nakon ponoći posuti ispod kreveta. Narod kaže da će devojke koje budu spavale na tom krevetu noćas sanjati buduće muževe.
---
Neudate dame ,dakle ,sipajte mrvice ispod kreveta . 
Udate ,takođe ....šta fali ,možda "usnite" i kakvog boljeg ?  :brdski2:
Nazad na vrh Ići dole
http://danubius.forumsr.com/
Sponsored content
VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty
PočaljiNaslov: Re: VERSKI PRAZNICI   VERSKI PRAZNICI - Page 26 Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
VERSKI PRAZNICI
Nazad na vrh 
Strana 26 od 28Idi na stranu : Prethodni  1 ... 14 ... 25, 26, 27, 28  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: ĆASKAONICA /DEBATNI KLUB :: ČESTITKE I POZDRAVI *PRAZNICI*PROSLAVE *SVETKOVINE * :: VERSKI I DRUGI PRAZNICI-
Skoči na: