DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
Stolni Biograd - Sekešfehervar BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !


DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

 

 Stolni Biograd - Sekešfehervar

Ići dole 
AutorPoruka
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 52
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

Stolni Biograd - Sekešfehervar Empty
PočaljiNaslov: Stolni Biograd - Sekešfehervar   Stolni Biograd - Sekešfehervar EmptyNed Jun 09, 2019 2:24 pm

Sekešfehervar (Székesfehérvár) je deveti po veličini grad u Mađarskoj, smešten u središnjem delu države. Sekešfehervar je regionalni centar Centralne prekodunavske regije i glavni grad županije Fejer. Grad Sekešfehervar je poznat kao drevna prestonica mađarskih kraljeva. Grad ima 99.060 stanovnika prema podacima iz 2014. godine.

Vikipedija

Ovaj grad koji mene neodoljivo podseća na Novi Sad iz mojih studentskih dana me je kupio na drugu šetnju. U prvoj sam unezvereno tražila samafor od kog treba "još malo napred" da idem da bih kupila leba i nuzleba.

Sad kao da sam u njemu dvadeset godina a ne dva meseca. Bez straha od jezičke barijere slobodno šetam i istražujem. A da ima šta za videti i istražiti ima. Gradsko jezgro koje je i pešačka zona je dovoljno da dane provedeš razgledajući fasade, nekoliko crkava, "aeheologija" odnosno ostaci grobne crkve i grobnih mesta mađarrskih kraljeva ... Tvrđavu za koju kažu da je prelepa još nisam posetila čerez lošeg vremena. Videla sam i par muzeja i galerija ... Balaton je na pljuc od grada. Nedaleko u brdima postoji i zamak (ono kao iz filmova o vitezovima sa sve kulama)

Za početak evo Cvetnog sata. Jednostavno a efektno.


Stolni Biograd - Sekešfehervar 60632710Stolni Biograd - Sekešfehervar 60828110


Došla je tiho i ušla u legendu  zlz
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 52
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

Stolni Biograd - Sekešfehervar Empty
PočaljiNaslov: Re: Stolni Biograd - Sekešfehervar   Stolni Biograd - Sekešfehervar EmptyNed Jun 09, 2019 2:36 pm

Kad sam videla ovaj spomenik prva asocijacija mi je bio Ekskalibur i legenda o kralju Arturu što bi bilo i logično jer gašenje dinastije, dvojna monarhija s Austrijom odnosno krunisanje Habzburga kao kraljeva Madjarske ... Onda malo istraživanja i sve je dobilo logično objašnjenje (a legende su tako lepe ... šteta) Mač je pored kraljevskih isignija (kruna, skiptar i jabuka) igrao važnu ulogu u krunisanju. Posle ceremonije koja se odvijala u crkvi Kralj je izlazio na brdo i sa mačem u rukama se okretao na sve četiri strane sveta kao obećanje da će braniti Državu odbilo kog spoljnog neprijatelja.
Otkud spomenici u vezi krunisanja u SZFR? Pa kao prva Ugarska prestonica bio je i krunidbeni grad. Kasnije je tu čast imao Požun (današnja Bratislava) a danas se kuna Svetog Stefana i ostalo čuva u Budimu tj savremenoj prestonici Madjarske - Budimpešti.
P..S. Drugi spomenik je jabuka koju drže tri lava. Za 1001 godinu znam da označava krunisanje Svetog Stefana (Szent Ištvan na madjarskom). Za ostale dve nisam sigurna za šta su vezane.

Stolni Biograd - Sekešfehervar 60498210Stolni Biograd - Sekešfehervar 60874610
Stolni Biograd - Sekešfehervar 61122410
Stolni Biograd - Sekešfehervar 60429411
Stolni Biograd - Sekešfehervar 60630910
Stolni Biograd - Sekešfehervar 60719210
Stolni Biograd - Sekešfehervar 60470811
Stolni Biograd - Sekešfehervar 60579310
Stolni Biograd - Sekešfehervar 60854510


Došla je tiho i ušla u legendu  zlz
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 52
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

Stolni Biograd - Sekešfehervar Empty
PočaljiNaslov: Re: Stolni Biograd - Sekešfehervar   Stolni Biograd - Sekešfehervar EmptyNed Jun 09, 2019 2:46 pm

I malo mene kao turiste. (gospođu na drugom kraju prve fotke ne poznajem bavila se istim sportom kao i ja u isto vreme samo). I moram da primetim da je jezička barijera mali problem kad su ljudi ljubazni i normalni. Jedno Pliz i pružanje telefona potpunom strancu koji je pre tog slikao familiju na istom mestu i imam fotke mene me. A naučila sam da kažem HVALA na tri načina na mađarskom. Vidim da ljudima ne smeta moj užasni naglasak jer se osmehnu kad im se obratim na njihovom jeziku.

Stolni Biograd - Sekešfehervar 111Stolni Biograd - Sekešfehervar 210Stolni Biograd - Sekešfehervar 310


Došla je tiho i ušla u legendu  zlz
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 52
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

Stolni Biograd - Sekešfehervar Empty
PočaljiNaslov: Re: Stolni Biograd - Sekešfehervar   Stolni Biograd - Sekešfehervar EmptyČet Jul 11, 2019 12:41 pm

Posle noćnog kišopadanija sedenje u sobi nije bio sport koji treba upražnjavati. Dakle šetnja. I nova prilika da volonterski radim za turističku organizaciju SZFV.
Ali ... Nije šta je zamišljeno već šta je sudjeno. Prolazim pored biskupskog dvora a ulazna vrata okićena. Uz prosute latice ruža i pesmu koju čujem izdalje shvatam da je u toku neko dogadjanje. Najverovatnije verskog karaktera.
Trag od latica me vodi do jedne od crkava. Okićena ulazna vrata, kao improvizovani oltar pred istim i kolona čiji sam kraj videla da zamiče u jedno sokače. Okrenem za 180°. Još jedan oltar pred drugom crkvom. Ubrzam korak i uspem da ih stignem pred još jednim improvizovanim oltarom istina ne pred crkvom već pred kućom. Na kojoj piše ime osnivača Madjarske (Szent Ištvan)
Odslušam molitvu. Istina nisam razumela ali hor koji je pevao je zvučao više nego razumljivo. Valjda se to baš zbog toga i zove duhovna muzika jer razumeš iako je na stranom jeziku.
Par fotki procesije koja u dlaku crkvenim barjacima, nebom i mirisom tamjana liči na one kod kuće.

Stolni Biograd - Sekešfehervar 1010Stolni Biograd - Sekešfehervar 112Stolni Biograd - Sekešfehervar 211Stolni Biograd - Sekešfehervar 311Stolni Biograd - Sekešfehervar 410Stolni Biograd - Sekešfehervar 510Stolni Biograd - Sekešfehervar 610Stolni Biograd - Sekešfehervar 710Stolni Biograd - Sekešfehervar 810Stolni Biograd - Sekešfehervar 910Stolni Biograd - Sekešfehervar 1110Stolni Biograd - Sekešfehervar 1210

P.S. Za šefa: Procesija uopšte nije bila velika. Možda stotinak ljudi. A bilo je onih koji su opušteno sedeli u kafićima (manji broj jer je bilo blago prohladno i kišovito vreme) ili šetali svojim poslom.


Došla je tiho i ušla u legendu  zlz
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 52
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

Stolni Biograd - Sekešfehervar Empty
PočaljiNaslov: Re: Stolni Biograd - Sekešfehervar   Stolni Biograd - Sekešfehervar EmptySub Jul 13, 2019 10:23 am

Sem glavne ulice u starom gradu postoji i mnoštvo malih sokaka koji u sebi kriju pravo malo blago. Tako da ne idem okolo do tržnog centra (šifra hrana i duvan) ja presečem kroz jedno sokače. I slučajno vidim spomenik. Srednjevekovni ratnik, kruna na glavi ... pridjem da vidim šta piše. Sveti Imre. Što mi naravno ne znači ništa. Škljoc ... škljoc ... i kad sam se dočepala neta potražim rečenog Imreta.
Kako Wikipedija kaže mladji sin prvog ugarskog kralja (Stefan ili madjarski Ištvan). Prestonaslednik a kasnije i Kralj je postao jer mu stariji brat nije preživeo detinjstvo. Ime (madjarska varijanta) je dobio po ujaku Henriku Bavarskom ... bla bla bla ...
Ali najzanimljivije u svemu je da je par vekova kasnije Amerigo Vespuči dobio italijanizovano ime po ovom svetitelju. To je onaj po kom je Amerika dobila ime. Kolumbo je dobio samo državu koja je sad poznatija po nekim drugim stvarima i pojavama. Ali što bi reko Boris Dvornik kao Mešter u Velom mistu "U moju butigu nema politike"

Stolni Biograd - Sekešfehervar 61248110Stolni Biograd - Sekešfehervar 61282410


Došla je tiho i ušla u legendu  zlz
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 52
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

Stolni Biograd - Sekešfehervar Empty
PočaljiNaslov: Re: Stolni Biograd - Sekešfehervar   Stolni Biograd - Sekešfehervar EmptySub Jul 13, 2019 10:45 am

Mađari poštuju svoju istoriju i ponosni su na nju (koliko sam ja uspela da vidim za ovo kratko vreme i na uzorku od jednog grada). Ali nisu napadni. Spomenika ima na svakom koraku ali s ukusom uklopljenih u okolinu. Na mnogim zgradama su table sa likom i imenom značajnih ljudi. Iz grafičkog prikaza uspem da ukapiram ponešto (recimo biolog ili pesnik)

Subota po podne. Sedim u poslastičarnici. Pijuckam nešto hladno (mleveni led sa ukusom jagode) konverziram sa Srbijom (živeo besplatan gradski net) kad pojavljuju se neke džinovske lutke. AHA znači počinje neko dogadjanje.
Kolona od četiri lutke, srednjevekovna muzika (gajde, doboš i neka preteča tambure) momci u uniformama sa zastavama, pa opet neki uniformisani sa bičevima, mačevima i palicama ... Zaustavljaju se. Njihova Kraljevska Visočanstva staju da posmatraju predstavu. Vikar objavljuje nešto, verovatno otvara jednomesečni festival (06.07. - 03.08. videti plakat) Onda momci pokazuju svoje umeće bacajući i hvatajući zastave. Pa onda pucanje bičom. Fascinantna veština gde zvuk igra glavnu ulogu. Kolona se polako kreće glavnim sokakom zaustavljajući se i ponavljajući prezentaciju veština učesnika (verovatno neko udruženje za očuvanje istorije).
I za kraj jedan selfi sa njihovim Kraljevskim Visočanstvima i fotka sa jednom od 2-3 devojke učesnice.

Stolni Biograd - Sekešfehervar 114Stolni Biograd - Sekešfehervar 213Stolni Biograd - Sekešfehervar 312
Stolni Biograd - Sekešfehervar 411
Stolni Biograd - Sekešfehervar 811Stolni Biograd - Sekešfehervar 1011Stolni Biograd - Sekešfehervar 1111Stolni Biograd - Sekešfehervar 1211Stolni Biograd - Sekešfehervar 1310Stolni Biograd - Sekešfehervar 1410Stolni Biograd - Sekešfehervar 1510


Došla je tiho i ušla u legendu  zlz
Nazad na vrh Ići dole
Eugen Grafvajer

Eugen Grafvajer

Datum upisa : 22.03.2017

Stolni Biograd - Sekešfehervar Empty
PočaljiNaslov: Re: Stolni Biograd - Sekešfehervar   Stolni Biograd - Sekešfehervar EmptyNed Jul 14, 2019 7:39 pm

Čudi me da nisi obišča rimske iskopine. zubic
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 52
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

Stolni Biograd - Sekešfehervar Empty
PočaljiNaslov: Re: Stolni Biograd - Sekešfehervar   Stolni Biograd - Sekešfehervar EmptySub Avg 10, 2019 10:58 pm

Nisam neki stručnjak za umetnost. Ali ono da slika ili skulptura ne treba da ti kaže sta je već da izazove emociju pa da ti prepoznaš šta je umetnik hteo baš tebi da kaže ... to kod mene slabo deluje. Taki mi horoskopski znak valjda.
Sad se pitate čemu ovoliki uvod. To je sve čerez skulpture u prostoru koju gledam svaki put kad prolazim parkićem kraj jezera.
Pokušavala sam ja da shvatim šta pretstavlja. Upinjala se da vidim čoveka na kolenima il' baklju koja obasjava ovu dolinu suza ali ne vredi. Meni to liči na neuspeli dizajn kante za smeće. A opet baš nekako se uklapa tu gde je.
Nije nešto velika. Tako metar i po u visinu. Od nekog lima je (kucnula sam da vidim da li je šuplje) I nigde imena umetnika i naziva.
Posle mog elaborata tri istoričara umetnosti izvršavaju ritualno samoubistvo a Akademija umetnosti (odsek vajarstvo) izdaje poternicu sa zavidnom nagradom onom ko me privede

Stolni Biograd - Sekešfehervar 0110Stolni Biograd - Sekešfehervar 0210Stolni Biograd - Sekešfehervar 0310


Došla je tiho i ušla u legendu  zlz
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 52
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

Stolni Biograd - Sekešfehervar Empty
PočaljiNaslov: Re: Stolni Biograd - Sekešfehervar   Stolni Biograd - Sekešfehervar EmptySub Okt 05, 2019 8:16 am

Sloveni i Huni se po ovom delu geografije smucaju milenijum i neki kusur godina. Nakupilo se tu istorije da oni koji od nje zaradjuju za leba i nuzleba imaju posla onoliko.
Eto samo komšijski odnosi. Komšije ko komšije. Žive se lepo, pomažu pa tek pukne tikva pa se posvadjadu. Tako i mi. I ljuti neprijatelji i saveznici već prema prilici i situaciji. Pa se naše princeze udavale za njijove prestolonaslednike i obrnuto ... Narod radio i radjao i kad Caru zatreba i ratovao.
I selio se. Čerez ratova il' za poslom i 'lebom nasušnim. Pa tako i ja. Dovelo me u komšijsku kuću i avliju da radim i zaradim.
Kad mi je javljeno da krećem jedino što sam zapamtila bio je grad skoro neizgovorljivog imena gde ću verovatno biti smeštena. I grad gde je fabrika koja je izvolela imati potrebu za mojim radom. Sekešfehervar i Mor. Štreber odmah upit svom vernom drugu GOOGLU da vidi gde ide.
Kad ono ... iskoči zajednička istorija gore opisana. Mor se nalazi na reci Moriš koji je kod nas Srba poznat iz sintagme Potisko-pomoriška granica iz vremena borbi s Turcima. I posle ukidanja iste bar deo mojih predaka krenuo je put juga da nastani Banat netom oslobodjen i uglavnom pust.
Reče mi još drugar GOOGLE da u SZFV ima i srpskog nasledja. "Starosedeoci" mi rekoše da postoji srpska crkva ali niko nije znao tačno gde je. Uglavnom se pominjala neodredjena lokacija 5-6km daleko. I Srpska ulica koja je "tu negde" ali bez preciznije odrednice gde je to.
I tako vraćajući se sa jedne od svojih "istraživačkih ekspedicija" naletim ja na kuću pokrivenu trskom. ISTORIJA!!! Zavijem za rogalj kad ono RATZ UTCA ili štono bi rekli Srpski sokak.
I ne bilo mi zamereno da citiram velikog Crnjanskog - Nema smrti ima samo seoba

Stolni Biograd - Sekešfehervar 116Stolni Biograd - Sekešfehervar 215Stolni Biograd - Sekešfehervar 314Stolni Biograd - Sekešfehervar 413Stolni Biograd - Sekešfehervar 512Stolni Biograd - Sekešfehervar 612Stolni Biograd - Sekešfehervar 712Stolni Biograd - Sekešfehervar 812Stolni Biograd - Sekešfehervar 1012Stolni Biograd - Sekešfehervar 1112Stolni Biograd - Sekešfehervar 1411


Došla je tiho i ušla u legendu  zlz
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 52
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

Stolni Biograd - Sekešfehervar Empty
PočaljiNaslov: Re: Stolni Biograd - Sekešfehervar   Stolni Biograd - Sekešfehervar EmptySre Nov 06, 2019 7:47 am

Kako su prognoze i maglovito jutro najavili da jesen već sledeće nedelje namerava da bude ono što datum kaže da treba da bude na ovoj geografskoj dužini/širini. Dakle kiša, zahladjenje i jutarnji mrazevi.
Ali 21°C tog 27.10. izmamio je u šetnju veliki broj stanovnika Biograda. Izveli ljudi u šetnju sebe, decu i kućne ljubimce. Sedenje na klupi uz neku dobru knjigu (jeste ima još Gutemberg dinosaurusa) samo sedenje ili ležanje na travi ... vožnja čamcem, videla sam i jedan par kako igra badminton (ili se kaže bagminton)
Ipak najbolja zabava je na mostiću koji spaja obalu i ostrvo u jezeru. To je mesto sa kog se "dresiraju" ribe koje tu žive. Ljudi donose parčiće hleba i bacaju im a one skoro pa iskaču iz vode da uhvate.
Grad se pobrinuo da ribe i patke dobiju i kvalitetniju hranu pa postoji automat gde za 100 forinti dobiješ pregršt peletirane hrane.
Inače najludji kućni ljubimac kojeg sam videla da neko šeta (šetaju pse raznih sorti i veličina) je kuna zlatica. Ali nisam se usudila da slikam. Ljudi su svoje ljubimce osetljivi koliko i na decu pa nisam želela da dodjem u nezgodnu situaciju.

Stolni Biograd - Sekešfehervar 73495110Stolni Biograd - Sekešfehervar 72898310Stolni Biograd - Sekešfehervar 75485910Stolni Biograd - Sekešfehervar 75610810


Došla je tiho i ušla u legendu  zlz
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 52
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

Stolni Biograd - Sekešfehervar Empty
PočaljiNaslov: Re: Stolni Biograd - Sekešfehervar   Stolni Biograd - Sekešfehervar EmptySre Dec 18, 2019 2:37 pm

Predbožićno vreme podrazumeva i božićne pesme. U filmovima koji se prikazuju na teveju u ovo doba godine obavezno ima grupa ljudi koja ide od kuće do kuće ili negde već u gradu stoji i peva. Ovde u Fehervaru kostimirana porodica oživljava ovu tradiciju. Nisam odolela da im se ne pridružim. Ipak sam ja poznata po dobrom sluhu i lepom glasu


Stolni Biograd - Sekešfehervar 117Stolni Biograd - Sekešfehervar 216Stolni Biograd - Sekešfehervar 315Stolni Biograd - Sekešfehervar 414Stolni Biograd - Sekešfehervar 513Stolni Biograd - Sekešfehervar 613Stolni Biograd - Sekešfehervar 713


Došla je tiho i ušla u legendu  zlz
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 52
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

Stolni Biograd - Sekešfehervar Empty
PočaljiNaslov: Re: Stolni Biograd - Sekešfehervar   Stolni Biograd - Sekešfehervar EmptyNed Feb 09, 2020 10:09 am

+16 C° posle višednevne magle je dobar razlog da obuješ "patike za šetanje".
I tako šetam ja namerna da slikam Arlekina na žici koji nikako da dodje na red da bude pomenut. Ufotkam ga ali mi se kvalitet fotki ne dopada. Ali šta je tu je. Tužni Pajac je predugo čekao da dodje njegov red.
Navikla sam već na spomenike različitih stilova i umetničkih pravaca ovde u gradu ali ova skulptura u prostoru se izdvaja. Svojim položajem. Iznad glava prolaznika. Sedi tako na žici i čeka publiku da održi svoju predstavu i dobije zasluženi aplauz. Zauvek u tužnoj pozi čekanja ...
Mali savet: Obratite pažnju na ljude s fotoaparatima. Sledite pogledom pravac njihovih objektiva. Možda se iznenadite. Kao ja kad sam prvi put videla Arlekina.

Stolni Biograd - Sekešfehervar 118Stolni Biograd - Sekešfehervar 217Stolni Biograd - Sekešfehervar 316


Došla je tiho i ušla u legendu  zlz
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 52
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

Stolni Biograd - Sekešfehervar Empty
PočaljiNaslov: Re: Stolni Biograd - Sekešfehervar   Stolni Biograd - Sekešfehervar EmptyPon Apr 06, 2020 8:15 pm

Jedna od poslednjih "ekskurzija" po Fehervaru pre ovog čuda i pokore što nas snašlo.

Groblja nisu mesta koja ljudi rado posećuju. Sem ako nisu istoričari, arheolozi ... ili ja.
Još pre nekoliko nedelja sam igrom slučaja (autobus koji ide drugom trasom od one kojom se ja vraćam sa posla) primetila jedno staro groblje. Ali priču o njemu ostavljam za neki drugi put.
Današnji nasporazum sa vozačem autobusa potvrdio je onu narodnu - Ko zna zašto je to dobro. Morala sam u šetnju neplaniranom rutom. I pronašla ono što sam znala da ima. Deo srpske istorije tj groblje.
I na groblju uz samu ogradu spomenik prvoj srpskoj slikarki - Katarini Ivanović. Obeležje njenog grobnog mesta u stvar jer su njeni zemni ostaci preneti u drugu prestonicu istog imena. Sad počiva u Beogradu. U Srbiji.
Groblje je ogradjeno a kapija je zaključana pa sam slikala samo taj jedan spomenik. Pokušaću da saznam kad je groblje otključano jer su mi posebnu pažnju privukli spomenici poginulim vojnicima 1914-1918. Identični, sa srpskim imenima ali ispisanim "po madjarski" - Novica je Novitza ako sam dobro zapamtila.
P.S. njen autoportret je slika sa neta.

Stolni Biograd - Sekešfehervar 119Stolni Biograd - Sekešfehervar 218Stolni Biograd - Sekešfehervar 317Stolni Biograd - Sekešfehervar 415


Došla je tiho i ušla u legendu  zlz
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
Lily

Godina : 24
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

Stolni Biograd - Sekešfehervar Empty
PočaljiNaslov: Re: Stolni Biograd - Sekešfehervar   Stolni Biograd - Sekešfehervar EmptySre Apr 29, 2020 1:34 am

Divno!

Bravo Zoxi, jedva cekam nastavak.. Nadam se da ce biti jos toga..

Inace, pre mnogo godina, jedna od mojih putopisnih reportaza bila je Budimpesta.
Ocarala me, nacisto.. Premda sam imala svega 4 dana da obidjem sto je moguce vise i saznam sto je moguce vise, uz svu mogucu strucnu pomoc turistickog vodica.. Kad sam se vratila, ni posle nedelju dana nisam mogla da sve utiske poslozim.. Toliko toga, plus njihova istorija.. poprilicno mi je trebalo vremena da uoblicim tu reportazu u jednosatnu emisiju.
Da uvedem u pricu, docaram i ispricam sve.. da ima svoj redosled i ujedno dam prikaz sadasnjosti, ali i proslosti jednog Austro-ugarskog carskog grada ( drugog po redu) i to sve kroz prizmu turisticke ponude..

Mogu sa ponosom reci, da su mnogi , dugi niz godina kasnije, posle moje reportaze odlazili u Budimpestu da vide sve sto sam tada prezentovala u emisiji.. Ta reportaza je dugo bila moj ponos.
A Budimpesta me je ocarala zauvek!

Imam sada jednu zelju, u pitanju je jedna od silnih termalnih banja Madjarske, ali vanserijski neobicna.. Dala sam sebi par obaveznih putovanja, tokom narednih godina, jedan od njih je obilazak i uzivanje u toj banji.
Te slike cu zaista sa uzivanjem objaviti.
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 52
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

Stolni Biograd - Sekešfehervar Empty
PočaljiNaslov: Re: Stolni Biograd - Sekešfehervar   Stolni Biograd - Sekešfehervar EmptySre Apr 29, 2020 10:34 am

Lily ::
Divno!

Bravo Zoxi, jedva cekam nastavak.. Nadam se da ce biti jos toga..

... da ima svoj redosled i ujedno dam prikaz sadasnjosti, ali i proslosti jednog Austro-ugarskog  carskog grada ( drugog po redu) i to sve kroz prizmu turisticke ponude..

...

Hvala Lily na lepim rečima. Ovo su u stvari preneseni moji statusi sa FB. Zato su malo zbrda zdola napisani i ne uklapaju se baš u forumski stil pisanja.

Izdvojila sam ovu tvoju rečenicu jer moram da napravim malu ispravku u tvom znanju. Budimpešta tj Budim je treća prestonica Ugarske. Prva je bila Sekešfehervar. Od osnivanja države do pada pod Turke tj Otomansku imperiju posle bitke na Mohaču (Ova bitka je Mađarima ono što je nama Kosovska) Druga je bila Požun tj današnja Bratislava. Budim postaje prestoni grad tek u devetnaestom veku. Danas se u Budimpešti čuva i kruna Svetog Ištvana i Parlament se smatra regentom tj čuvarom i naslednikom Kralja tj vladaoca (malo mi nejasan taj koncept objašnjen na Wikipediji ali tako nekako )

U Fehervaru su inače vrlo ponosni na svoju istoriju i to je vidljivo na svakom koraku. Grb i zastava Županije, Grada se sreću na svakom koraku.

Maketa onog što sam ja u šali zvala "arheologija". Današnji izgled stare krunidbene i grobne Crkve

Stolni Biograd - Sekešfehervar 121Stolni Biograd - Sekešfehervar 221


Došla je tiho i ušla u legendu  zlz
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
Lily

Godina : 24
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

Stolni Biograd - Sekešfehervar Empty
PočaljiNaslov: Re: Stolni Biograd - Sekešfehervar   Stolni Biograd - Sekešfehervar EmptySre Apr 29, 2020 3:48 pm

Hvala na dodatim informacijama, verovatno mi je to i receno , ali zbog mnostva informacija, materijala i manjka tj. ogranicenja s vremenom, gledala sam da sve predocim u jednostavnijoj formi gde se svuda navodi da je Budipesta posle Beca drugi carski glavni grad.. NO, istorija ipak treba da se postuje.

Da, za cuvenu krunu Sv. Istvana( na zalost nisam imala vremena za obilazak Parlamenta, a i pitanje je da li bi uspeli da je vidimo) kako su mi pricali nalazi se pod samom kupolom Parlamenta. Koji je opet sam po sebi velicanstvena gradjevina.. Ne znam da li vise danju ili nocu zbog osvetljenja.. ili ga gledati sa reke.. svakako oduzima dah!

Svakako tih sat vremena su bili premalo za sve sto je vredno predstaviti i ispricati kompletno..


Svakako, dobila si fana na svojoj temi. Redovno cu pratiti. I zato.. hocu joooos!!!! :ajdeeeea5:
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 52
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

Stolni Biograd - Sekešfehervar Empty
PočaljiNaslov: Re: Stolni Biograd - Sekešfehervar   Stolni Biograd - Sekešfehervar EmptyČet Apr 30, 2020 10:16 am

Kako je Lily izrazila želju da dopunjavam ovu temu malo sam je i ja pregledala. Činjenično je utvrđeno - Nisam prenela ovde bar pola statusa o Fehervaru. Evo da počnem da ispravljam taj propust. Označiću datumski kad je šta slikano i objavljeno na FB.

====================================
06.03.2020.

Kišno jutro je idealno vreme da posle treće smene obaviš neke nabavke. I onda u povratku vidiš autobus koji kao da je iz vremeplova iskočio. Sa sve onim stepenicama na zadnjem delu koje služe da kondukter odnese kofere na krov.
Po nalepnicama kod vrata bih rekla da je neki turizam u pitanju. Vremeplovni turizam.
A čika šofer je bio ljubazan da me ufotka pored ove lepotuške.

I da ponovim svoj komentar sa FB prijateljici kojoj se ova foto priča svidela: "Naravno nije sve ružičasto ovde (a gde i šta jeste u životu) ali ja se trudim da vidim ono lepo oko sebe. Konkretno ovaj bus je bio parkiran na sred staze kud sam prolazila. Mogla sam da psujem što ću isprljati patike obilazeći ga. Ili da na trenutak uživam gledajući nešto što se vidja još samo u crno belim filmovima.!"

Stolni Biograd - Sekešfehervar 122Stolni Biograd - Sekešfehervar 222Stolni Biograd - Sekešfehervar 320Stolni Biograd - Sekešfehervar 418Stolni Biograd - Sekešfehervar 516Stolni Biograd - Sekešfehervar 615Stolni Biograd - Sekešfehervar 714

Nije mi jasno zašto sve dobre stvari vidiš kad je vreme tmurno, ti neispavan i obučen kao medved???

Uobičajeni deo turističke ponude svakog grada koji pretenduje da deo svojih prihoda ostvaruje od turizma. Cena vožnje je pristupačna (1000 forinti što je najgrublje rečeno 300 dinara ili 2.5 evra) Vožnja ovim vozićem ostaje kao nešto što nisam "odradila"

Stolni Biograd - Sekešfehervar 813Stolni Biograd - Sekešfehervar 912


Došla je tiho i ušla u legendu  zlz
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Stolni Biograd - Sekešfehervar Empty
PočaljiNaslov: Re: Stolni Biograd - Sekešfehervar   Stolni Biograd - Sekešfehervar Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
Stolni Biograd - Sekešfehervar
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: GEOGRAFIJA PREBIVALIŠTA/ETNOSI :: GRADOVI I SELA :: GRADOVI-
Skoči na: