DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
GRČKA mitologija BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

 

 GRČKA mitologija

Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2, 3  Sledeći
AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySub Dec 27, 2008 11:38 pm

Svima nam je poznata , pa ne moramo posebno pojašnjavati sam pojam .Hajde da ovde stavimo neke mitove koji nam se dopadaju, i da ponešto naučimo o samim likovima, bogovima, polubogovima-što smo nekada znali, a zaboravili.......


Poslednji izmenio danubius dana Pon Jan 12, 2009 11:42 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySub Dec 27, 2008 11:45 pm

Mit o HRONU

Hron ne bese siguran u to da ce vlast zauvek ostati u njegovim rukama.Bojao se da protiv njega ne ustanu njegova deca i da ga ne zbace isto onako kao sto je on zbacio svog oca Urana.Zato naredi svojoj zeni Reji da mu donosi svako dete koje se rodi,i on ga je nemilosrdno gutao.Reja se uzasavala gledajuci sudbinu svoje dece.Hron ih je vec petoro progutao:Hestiju,Demetru,Heru,Hada i Posejdona.
Reja nije htela da izgubi i svoje poslednje dete.Po savetu svojih roditelja,Urana-Neba i Geje-Zemlje,ode na ostrvo Krit i tamo,u dubokoj pecini,rodi najmladjeg sina Zevsa.Ona sakri u toj pecini svog sina od surovog oca,a Hronu dade da proguta umesto sina dugacak kamen zamotan u pelene.Hron nije slutio da je obmanut od zene.
Zevs je za to vreme rastao na Kritu.Nimfe Adrasteja i Ideja gajile su malog Zevsa,dojile ga mlekom bozanske koze Amalteje.Pcele su malom Zevsu donosile med s planine Dikti.Na ulazu u pecinu mladi kureti,uvek kad bi mali Zevs zaplakao,udarali su macem u stit da Hron ne bi cuo njegov plac.
Prelepi i mocni bog Zevs je odrastao i stasao.On ustade protiv svog oca i natera ga da na svet vrati decu koju je progutao.Jedno za drugim Hron poce da izbacuje svoju decu-bogove,prelepe i radosne.Oni pocese borbu s Hronom i titanima za vlast nad svetom.Ta borba je bila uzasna i uporna.Hronova deca se utvrdise na visokom Olimpu.Na njihovoj strani su bili i neki titani,a prvi medju njima titan Okean i njegova kci Stiks s decom-Revnoscu,Moci i Pobedom.Ova borba bese opasna za bogove na Olimpu.Titani su bili mocni i strasni,ali tad kiklopi dodjose u pomoc Zevsu i iskovase mu gromove i munje,koje on poce bacati.Zevs,najzad,resi da iz Zemljinih nedara oslobodi storuke divove-hekatonhejre.Oni su odvaljivali stene sa raznih planina i bacali ih na titane.Tutnjava bese ispunila vazduh i sve se naokolo njihalo.Zevs je bacao plamene munje i gromove koji su strasno tutnjali.Vatra je zahvatila citavu Zemlju.Mora su kipela.Najzad,mocni titani zadrhtase.Njihova snaga je slomljena,i oni behu pobedjeni.Olimpljani ih zatim okovase i bacise u mracni Tartar,u vecnu tamu.Kraj neprobojnih,bakarnih vrata su strazarili storuki hekatonhejri,pazeci da se mocni titani ne vrate opet iz mracnog Tartara na slobodu.Prosla je vlast titana nad svetom.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySub Dec 27, 2008 11:46 pm

Arahna

... neka dodje sama Atena Palada da se takmici sa mnom.
Nece me pobediti, ne bojim se toga ...

Arahna je u citavoj Lidiji bila slavna po svojoj veštini.Nimfe su cesto dolazile s padina Tmola i s obala zlatonosnog Paktola da se dive njenoj veštini.Arahna je tkala od niti nalik na oblake tkanine prozračne kao vazduh.Ona se ponosila time sto na svetu nije bilo tkalje koja bi mogla da se meri s njom. Jednom je uzviknula: -Neka dodje sama Atena Palada da se takmici sa mnom.Nece me pobediti,ne bojim se toga!
E eto prerušene u sedu pogrbljenu staricu, koja se oslanja na toljagu, Atene,koja stade pred Arahnu i rece: -Arahna, starost ne donosi sa sobom samo zlo.Godine donose i iskustvo.Poslusaj moj savet, trudi se samo smrtne da prevazidjes svojom veštinom.Ne izazivaj boginju na takmičenje.Pokorno je zamoli da ti oprosti one nadmene reči.Boginja oparsta onima koji je mole za oproštaj.
Arahna ispusti iz ruku tanku predju,sigurna u svoju vestinu,ona smelo odgovori starici: -Ti si nerazumna,starice.Starost te je lišila razuma.Ja umem samu sebe da savetujem. Što sam rekla,neka i bude.Zašto nema Atene, zašto ne dolazi?
- Ovde sam Arahna! - uzviknu Atina, primivši svoj pravi lik.
Nimfe i lidijske zene se duboko poklonise pred voljenom Zevsovom kćerkom,i počeše da je slave . Otpoče takmičenje u kome je Atena izatkala na sredini svog prekrivaca atinski Akropolj,dvanaest svetih bogova Olimpljana,svog oca Zevsa.Po uglovima,boginja je izvezla Bogove kako kažnjavaju ljude za nepokornost a naokolo venac od maslinovog lisca . Arahna na svom prekrivacu izveze mnogo scena iz života bogova,u kojim se bogovi pojavljuju sa svojim slabostima obuzeti ljudskim strastima. Naokolo izveze venac od cveca obavijenog brsljanom. Njen rad je bio vrhunac savrsenstva, o lepoti ne zaostajuci za Ateninog, ali na slikama beše očigledno njeno nepoštovanje
bogova, pa čak i izvestan prezir.
Atena se strasno rasrdi,iscepa Arahnin rad i udari je tkackim cunkom . Nesrećna Arahna nije mogla da podnese sramotu, savi konopac , napravi omcu i obesi se.Atena oslobodi Arahnu od omče i reče joj: - Zivi nepokorna! Večno ces visiti i večno tkati i ta će kazna trajati u tvom potomstvu!
Atena poprska Arahnu sokom čarobne trave i njeno telo se odmah skupi i devojka se pretvori u pauka. Od tog vremena, visi pauk-Arahna u svojoj paučini i večno tka kao sto je tkala za života .
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySub Dec 27, 2008 11:47 pm

Kralj Mida

Jednom je Dionis sa bucnom pratnjom menada i satira lutao po sumovitim predelima Tmola u Frigiji.U Dionisovoj sviti ne bese samo Silena.On je zastao,i spoticuci se na svakom koraku,strasno pijan,lutao po Frigijskim poljima.Seljaci ga opazise,svezase ga vencima cveca i odvedose ga kralju Midi.Mida odmah prepozna Dionisovog ucitelja,primi ga s pocastima u svoj dvorac,i devet ga je dana castio sa raskosnim pirovima.Desetog dana Mida sam odvede Silena bogu Dionisu.
Kad ugleda Silena,Dionis se obradova,i rece Midi da izabere bilo kakav dar.Cuvsi to,Mida uzviknu:
"O,veliki boze Dionise,naredi da sve cega se dotaknem pretvori u cisto zlato!"
Dionis ispuni Midinu zelju,samo zazali sto Mida nije izabrao neki lepsi dar.
Likujuci,Mida ode.Radostan zbog dobijenog dara,on otkida zelenu granu s jednog hrasta i ona se pretvori u zlato.On kida klasje po polju,i ono postaje zlato i puno zlatnog zrnevlja.Otkida jabuku,i ona se pretvara u zlato.Kad je prao ruke,voda se takodje pretvarala u zlato.Mida se silno raduje.
I eto,stigao je u svoj dvorac.Sluge su mu priredile bogatu gozbu,i on sav srecan seda za sto.Tek tada shvati kakav je uzasan dar zatrazio od Dionisa.Od samog njegovog dodira sve se pretvaralo u zlato.Zlatni su postajali i hleb i sva jela,pa i vino.Mida tek tad shvati da ce morati da umre od gladi,pa stoga pruzi ruke prema nebu i uzviknu:
"Smiluj se,smiluj se,o Dionise!Molim te za milost!Uzmi natrag taj dar!"
Dionis se pojavi i rece Midi:
"Idi izvorima Paktola,i tamo njihovim vodama operi sa svog tela dar i svoju krivicu."
Mida se uputi izvorima da se zagnjuri u njegove ciste vode.Zlatom potekose vode Paktola i opra dar s Midinog tela.Od tog vremena Paktol je postao zlatonosan.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySub Dec 27, 2008 11:49 pm

Mit o Persefoni

[You must be registered and logged in to see this image.]

Persefona je kcer Demetre, boginje zitnih polja i plodnosti i Zevsa, vrhovnog boga. Do udaje za Hada, boga pozdemlja, zvala se Kora (devojka). Had (inace njen stic, bljak) se zagledao u nju i trazio dozvolu da je ozeni od svog rodjenog brata Zevsa. Ovaj mu je dao poprilicno neodredjen odgovor, sto je Had shvatio kao odobrenje.
Kora je na livadi brala cvece. Kada je ugledala prelep cvet na ivici neke provalije, krenula je da ga ubere bez obzira na jak miris sumpora koji se odatle sirio. Iz provalije je odjednom izletela Hadova kocija, i Had je zgrabio Koru i odneo je u svoje podzemno carstvo.

Demetra je uzaludno trazila svoju kcer.Najzad je otisla do Helija, boga sunca i pitala ga, buduci da on sve vidi. On joj je rekao ko je otmicar. Veoma ljuta Demetra je setala poljima zabranjujuci biljkama da rastu i donose plodove sve dok ljudima nije zapretila opasnost.
Videvsi kuda sve to vodi Zevs je poslao Hadu Hermesa sa porukom-
Ako ne vrati Koru smesta, propasce i ljudi i bogovi,
a Demetri poruku da ce dobiti kcer nazad ako ona nije okusila plod sa drveta koje jedu mrtvi.

Buduci da je Kora vec okusila taj plod (nar) sklopljen je sporazum preko boginje Reje. Persefona, sada Hadova kraljica, ce provoditi tri meseca u podzemnom svetu u Hadovom drustvu kao njegova zena, a ostalih devet meseci sa majkom Demetrom. Kada je Persefona sa svojim suprugom, njena majka zabranjuje biljkama da rastu i tako su nastala godisnja doba, bar prema ovom mitu.
Hekata, boginja vradzbina je dobila nalog da nadgleda izvrsavanje ovog dogovora. Persefona nije imala dece sa Hadom.

Po jednom mitu pre odlaska u podzemni svet rodila je Dionisa sa Zevsom
(dvostruki bljak..ah ti Grci [You must be registered and logged in to see this image.])
Kao kraljica mrtvih bila je blaga i milostiva i rado se druzila sa Hekatom.

Jednom prilikom Tezej i Piritoj su pokusali da je otmu iz podzemnog sveta, kako bi se njome ozenio Piritoj, ali ih je Had svirepo kaznio okovavsi ih za stolice. Medjutim Tezej je kasnije bio oslobodjen.

Persefona je imala i gaj crnih topola u Hadovom carstvu
a na ostrvu Samotraki i u Eleusini (gde je prema mitu ugrabljena)
odrzavane su misterije posvecene njoj i njenoj majci Demetri.


Poslednji izmenio danubius dana Ned Dec 28, 2008 12:07 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySub Dec 27, 2008 11:51 pm

MIT O ZLATNOJ JABUCI RAZDORA

[You must be registered and logged in to see this image.]


Prema predanju, Eris(ili Erida) je bila ćerka Noxa(noći) i Hronosova žena.

Rodila je gomilu dece – Tugu, Zaborav, Glad, Bolest, Bitku, Ubistvo, Laž – sve fini klinci!
Stari Grci pripisivali su joj sve vrste svadja i nesloga.

Padom antičkih imperija, Eris je nestala, mada se sumnja da je umešala ruke u pojavu prvih birokratija, trostrukih formulara i osiguravajućih društava.

Nije se ponovo pojavljivala na Zemlji do kasnih pedesetih, kada se prikazala dvojici mladih Kalifornijanaca, kasnije poznatih kao Omar Ravenhurst i Malaklips Mladji.
Eris ih je postavila za ˝Čuvare svetog Haosa˝ i poručila im da ˝kažu stisnutom čovečanstvu da nema pravila, sem ako izaberu da ih izmisle˝.

Posle toga Omar i Mal su postavili jedan drugoga za visoke sveštenike sopstvenog ludila i objavili da je svaki od njih Društvo Diskordije, šta god da je to. [You must be registered and logged in to see this image.]

Otada se Eris popela od istorijske fusnote do mitske megazvezde [You must be registered and logged in to see this image.] , a Diskordijanski Pokret, ako se može reći da takva stvar postoji, raste s obe strane Atlantika, uz pomoć diskordijanske taktike koja kaže da je svako autentični Papa.
Sve više ljudi prihvata ideju religije zasnovane na slavljenju konfuzije i ludila.

U grčkom mitu – beskrajnoj sapunici “Olimp – dom Bogova˝ [You must be registered and logged in to see this image.] , Eris igra značajnu ulogu u epizodi koja slučajno izaziva trojanski rat.

Zevs je pravio žurku i nije hteo da pozove Eris, zbog njene reputacije da izaziva nevolje.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Besna zbog ovoga, Eris je napravila zlatnu jabuku, na kojoj je ugravirala reč ˝Kallisti˝(najlepšoj) i bacila je u dvoranu u kojoj su bili gosti.

Tri prisutne boginje – Atena, Hera i Afrodita mislile su da imaju pravo na jabuku i nastala je tuča. [You must be registered and logged in to see this image.]
Da bi razrešio spor, Zevs je naredio da se boginje podvrgnu sudu smrtnika koji bi razrešio koja je zaista najlepša.
Smrtnik u pitanju je bio Paris, sin trojanskog kralja.
Zevs je uposlio Hermesa da preveze sve tri boginje do Parisa, ali je svaka od njih pokušala da prevari ostale iskradajući se sama i nudeći Parisu mito.

Atena mu je ponudila pobedu u borbi, Hera veliko bogatstvo,
dok je Afrodita ˝samo otkopčala dugmad na tunici i odrešila pojas˝ [You must be registered and logged in to see this image.] , uz to obećavajući Parisu najlepšu medju smrtnicama.
Tako je Afrodita dobila jabuku, a Paris Helenu, koja je nažalost bila udata za Menelaja, kralja Sparte.
Zahvaljujući mešanju Atine i Here, usledio je Trojanski rat, a ostalo je , što kažu, istorija.

Danas, u haotički pozitivnijem vremenu, Eris je nešto smekšala i moderni Diskordijanci je vezuju za upade˝neobičnosti˝u njihove živote, od sinhronicističkih do neugodnih pojava bljeskova inspiracije i lude žurke.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptyNed Dec 28, 2008 12:06 pm

Mit o Minotauru (Tezej i Arijadna)Glavni junak Atike i Atine bio je Tezej, sin kralja Egeja. Bio je slavan kao Herakle, jer je izvršio mnogo junačkih dijela. U davna vremena u Atici je živio Prokrust, okorjeli razbojnik. Prizivao je sebi putnike namjernike da ih pogosti, a zatim im je predlagao da se odmore u njegovoj postelji. Ako je postelja ("Prokrustova postelja") gostu bila mala, Prokrust mu je odsecao noge, a ako je bila velika, on i h je istezao. Tezej je ubio Prokrusta, pošto ga je oborio na sopstvenu postelju, koja je za njega bila prekratka. Najznačajnije Tezejevo junačko dijelo bilo je, međutim, osloba njegove zemlje od teškog danka koji se morao slati kritskom vladaru Minosu. Atina je svake devete godine morala da šalje Minosu sedam djevojaka i sedam momaka koje je on predavao Minotauru da ih pojede. To je bilo čudovište sa čovječijim tijelom i glavom bika, koje je živjelo uz dvorcu sa mnogo odaja, tzv. lavirintu, iz koga je bilo vgeoma teško izaći. Tezej je ipak uspio da ubije Minotaura i da izađe iz lavirinta. U tome mu je mnogo pomogla Arijadna, kći kralja Minosa, koja je zavolela Tezeja i dala mu klube konca. Na ulazu u lavirint, vezao je jedan kraj konca, ušao u njegove odaje, pronašao i ubio Minotaura, a zatim pomoću konca izašao iz lavirinta. Pripremajući se za taj podvig, Tezej je kazao ocu da će, ako se sve dobro završi, razapeti na lađi bijela jedra, a u slučaju neuspijeha ili nesreće - na lađi će biti ostavljena crna jedra. Zanesen uspijehom, Tezej je na to zaboravio, pa je, vraćajući se u Atinu, plovio sa crnim jedrima. Egej je sa nestrpljenjem čekao lađu na obali, a kad je vidio crna jedra, pomislio je da je Tezej poginuo i od očajanja se bacio u more. Od toga doba, po predanju, ro se more naziva Egejsko more

Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySub Jan 10, 2009 2:08 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]


MIT O SIZIFU

Najteži posao na svijetu
Kao što je već poznato Zevs nije volio da mu se bilo ko suprotstavlja-ni bogovi a još manje ljudi.Onaj koji je to najviše osjetio na svojoj koži bio je Sizif,lukavi gospodar grada Korinta.Ono što Zevs nikako nije mogao da mu oprosti bilo je to što se,jednom za njega naročito nezgodnom prilikom,Sizif pokazao kao prava tužibaba:kada je Zevs oteo Eginu,kćerku riječnog boga Azopa,Sizif je smjesta otrčao i tužio ga njenom ocu.Zevs mu je odmah poslao Tanatosa,boga smrti,da ga vodi u podzemni svijet.Sizif je naredio svojoj ženi da ne prinosi posmrtnu žrtvu za njega.Kad su se bogovi zbog toga naljutili,Sizif ih je ubijedio da ga pošalju da opomene ženu na red.Ali kad je stigao kući više nije htio da se vrati pa su bogovi po njega opet poslali boga Tantosa.Zevs ga je kaznio strašnom kaznom: morao je da gura veliki kamen uz brdo i taman kad bi se približio vrhu kamen bi se skotrljao u podnožje.Sizif ga je morao opet gurati uz brdo i tako stalno iznova za vječna vremena.Otuda se za posao koji je mukotrpan i težak,a ne daje nikakve rezultate kaže SIZIFOV POSAO.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Lily
First Bride
Lily

Godina : 23
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySub Jan 10, 2009 3:05 pm

.. gde me nadjeee... obozavam mitologije... :yahoo:

.. pa da dam i svoj skromni doprinos.. ;)

Apolon, Artemida, Hermes, Afrodita, Ares, Hefest i Hestija

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
Lily

Godina : 23
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySub Jan 10, 2009 3:11 pm

Nesto malo o svakome.. detaljnije drugi put..

APOLON
.. bog lepote i harmonije, svetlosti i Sunca, zastitnik umetnosti i medicine. Pripada drugoj generaciji bogova s Olimpa, jer je Zeusov sin od Lete, kao i njegova sestra Artemida. Apolon je bio prelepi bog, visok, skladno graden i bujne kose.

ARTEMIDA
.. devicanska boginja meseca i lova, zastitnica prirode, kci Zeusa i Lete, rodjena istoga dana kao i njen brat Apolon. Zatrazila je od svog oca da ostane neudana,da je naoruzana lukom i strelom obilazila sume u drustvu svojih omiljenih srna i jelena. Ona je bila osvetoljubiva boginja koja je kaznjavala sve one koji bi pokazivali nepostovanje. Istovremeno je stitila lovce i neiskvarene ljude.

HERMES
.. bog trgovine i proricanja, pismonosa bogova, sin Zeusa i Maje. Na slemu i sandalama koje je nosio, imao je krila i uvijek je drzao skriptar; cesto je pomagao herojima Heraklu, Perseju, Odiseju.

AFRODITA
... boginja lepote i ljubavi, stitila je ljubav i sve zaljubljene, dok joj je najdraza zabava bila naterati bogove da se zaljube u smrtne zene. Iako je bila udata za hromog boga Hefesta, bila je u ljubavnoj vezi i s Aresom. Iz te njene afere s Aresom rodili su se Eros, Dejmo, Fob i Harmonija. Afroditin omiljeni cvet bila je ruza, dok je njene kocije vukao par golubova, ptice koje je najvise voljela.

ARES
... razjareni bog rata i ratnog meteza, volio borbu, uvek se pojavljuje sa slemom u ratnoj opremi i spreman za borbu. Gde god je rat, krvoprolice ili neki oruzani sukob, Ares je prisutan. Cesto je dolazio u sukobe s drugim bogovima pa cak i s vlastitim ocem.

HEFEST
.. bog vatre, zanatstva, metalurgije i umetnosti. Bozanski kovac bio je sin Zeusa i Here. Stvarao je ne samo nakit i fine ukrase, nego i mnoge druge stvari: od skripta do prestolja, od amfora do zlatnih robota. Njegova ramena i ruke bili su jaki, ali su noge bile slabe pa je Hefest bio i hrom. Iako ruzan, uvek je imao lepe zene (pored Afrodite spominju se Aglaja i Hari).

HESTIJA
.. boginja porodicnog mira, bila olicenje porodicnog doma. Njen smireni zivot i stabilan polozaj na Olimpu, razlog je sto se ne spominje ni u kakvom dogadaju za razliku od ostalih bogova.
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
Lily

Godina : 23
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySub Jan 10, 2009 3:20 pm

Hron - jede sina.. delo P.P. Rubensa

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Godina : 60
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySub Jan 10, 2009 3:23 pm

Ovo ti nije trebalo,jeste mit,ali ja ne mogu takve stvari da gledam.


.
[You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
Lily
First Bride
Lily

Godina : 23
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySub Jan 10, 2009 3:30 pm

.. sve je to samo prica.. a mislim da je zanimljivije uz slike.. pa makar bile i ruzne.. cherry
Nazad na vrh Ići dole
Smiljan

Smiljan

Datum upisa : 23.10.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySub Jan 10, 2009 3:37 pm

PAD TITANA

[You must be registered and logged in to see this image.]
U BORBI TITANA I BOGOVA, TITANE JE PREDVODIO HRON, TU SU BITKU TITANI IZGUBILI...
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
Lily

Godina : 23
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySub Jan 10, 2009 5:55 pm

Ovo je mitoloska prica, pa cu je staviti ovde, jer i u grckoj mitologiji se spominje, i u astrologiji i istoriji ali i u religiji..

.. ovo je prica, koju neki znaju a neki i ne... upoznajte..

LILIT

[You must be registered and logged in to see this image.]Ko je i sta je Lilit?

1. Jedanaesta planeta Sunčevog sistema ili asteroid? Minijaturni Zemljin satelit ili samo neko energetsko polje? Ako se pitate da li Lilit uopšte postoji, po nekima postoji kao nebesko telo, a po drugima - ne.

2. Značenje koje Lilit ima u mitologiji, čiji naziv potiče od hebrejskog Lilith (noć, tama), odnosno Lilitu po starim Haldejcima, Lajla - kako su je nazivali Asirci, dok su joj semitski narodi dali ime Alitat.

Lilit bila prva žena Adamova
.. koja ga je, po predanju, prevarila i bila proterana iz Raja (pa je rešila da se sveti tako što će praviti haos na ljubavnom planu stanovnika naše planete).
Stvorena od zemlje kao i on.
U Knjizi o postanju 1:27 pise: "I stvori Bog coveka po oblicju svojemu, po oblicju Bozijemu stvori ga; musko i zensko stvori ih" (pre opisa stvaranja druga (Eve) Adamu od njegovog rebra u 2:22).

Prica kaze da je napustila je svojevoljno Eden odbijajuci da se potcini Adamu tokom seksualnog cina tako što bi lezala ispod njega. Pri odlasku, proklela ga je recima:

"Tako mi vode sa izvora, neba i srebrnog meseca, tako mi livade i dola prepunog svitaca, tako mi ove sume kedrove, tako mi tvoga imena Adame...Nikada vise me neces imati. Svaki drugi od tvoga roda ce biti moja igracka... svako bice tvoga roda ce mi klecati pred nogama... Imace me samo oni koje ja budem odabrala i umrece u zelji za mnom... Ti, Adame, ces do kraja zeleti moje grudi, moja bedra, moje telo... ali me nikada vise neces imati. Tako mi onoga koji nas je probudio zajedno, tako mi trenutka kada te nazvah Adamom."

Dalje je, trojici andjela koji su se dali u potragu za njom, rekla:

"Zudecu za Adamovim rodom, nezasito ga traziti, ali svaki put kada me bude imao, rastakacu mu meso, cupati ga, senciti dusu i ostavljati mu ceznju za mojim bedrima. Zbog mene ce Adamov rod biti kao dusa bez uma, i telo bez srca... jer cu mu ja to sve uzeti. Nikada Adamov rod nece vladati mojim... jer ja cu mu uzeti i vodu sa izvora i dol i kedrovu sumu... ostavicu mu samo stenje i kamenje, da mu sece i ruke i noge, kao sto sam ga i ja dobila. Adam i ja smo u istom trenutku od istoga stvoreni... Svedok mi je rana među nogama koja i dalje boli, svedok mi je rana na njegovom vratu, na porugu da mu sluzi!"


Da ponovim.. Asirci su je zvali Laijla, a semitska plemena Alitat, kod Jevreja kao Lilah.

Po kabalistickom predanju Lilit je ime zene stvorene pre Eve, u isto vreme kad i Adam, ne od njegovog rebra vec direktno iz same zemlje. Mi smo oboje jednaki, rekla je Adamu, jer smo nacinjeni od zemlje. Zbog toga su se posvadjali i Lilit se razbesnela. Izgovorila je Bozje ime i pobegla da bi zapocela svoju demonsku karijeru. Prema drugom predanju, Lilit je prva Eva, a Kain i Avelj su se posvadjali oko toga kome od njih dvoje pripada ta Eva koja je stvorena nezavisno od Adama pa im, prema tome, nije u rodu. Neki u njoj vide tragove androgina, prvog coveka i incesta prvih parova.

Lilit je postala Evina neprijateljica. Ona podstice nezakonitu ljubav koja unosi nemir u brak. Njeno je boraviste u dubinama mora, a kletve nastoje da je zadrze tamo kako bi je sprecile da ometa zivot muskaraca i zena na zemlji.

Kao zena koja je odbacena ili napustena u korist druge zene, Lilit predstavlja mrznju prema porodici, bracnim parovima i deci; ona podseca na tragicnu sliku Lamije u grckoj mitologiji: cudovisna bica kojima su Grci plasili decu. Ona nije mogla da se integrise u okvire ljudskog zivota, u medjuljudske i drustvene odnose i odbacena je u ponor.

Lilit je boginja noci, neki je smatraju za demona, ljudi je najvise znaju kao taman aspekat volje, ponosa, snage, bilo muske bilo zenske, u nekim aspektima se poistovecuje s Vavilonskom boginjom Istar.

Lilitina zivotinja je sova, koja predstavlja misteriju, mudrost, tajne, magiju, skrivenu moc...
Neke stvari koje su pod vlascu Lilit su: prostitucija, internet, osveta, zastita materijalnog -unistenje materijalnog, crna magija/vezivanje, spustanje, blokiranje. Jako lako odgovara na poziv, a za decu koja su se u detinjstvu smejala bez razloga se kaze da su Lilitina. I da ih ona chuva, i igra se sa njima.

Lilit je "greh sam po sebi", pod uslovom da se plasimo svoje savesti (sopstvene prirode). Lilit simbolizuje mrak, tamu, prapocetak, strast, pozudu, razornu snagu, seksualni i rusilacki - destruktivan nagon.

Psiholosko tumacenje: Sa aspekta ciste moralnosti trebalo bi je ekskomunicirati, ali to je na srecu nemoguce (teorijski i prakticno). Lilit i njena snaga mogu da se probraze, ali samo ako se prethodno upoznaju, prihvate i afirmisu.

Dakle, Lilit postaje "greh", ako odbijamo da spoznamo i prihvatimo sebe bez ikakvih predrasuda -- svako ima svoju "tamnu stranu licnosti".
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
Lily

Godina : 23
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySub Jan 10, 2009 6:35 pm

.. i naravno tu prici nije kraj, razni narodi su je i razlicito nazivali, pa je sem navedenih imena (post iznad).. imala i ova:

* Iz Asirije imamo... Laijla ili Lilitu
* Sumerci su je zvali... Lil što znaci vetar te Lulu ili Bozanstvo Lalu
* U Babilonu predstavlja.. Ardat-Lili
* Za Zidove nosi ime.. Lilith
* Za Egipcane ona je... Nephtys ali se prepoznaje i kao.. Nut.
* Arapi govore.. Ghūl (Ghoul-bice iz pustinje) i... Layla (noc).
* Za Rome iz Transilvanije je... Liliy (kraljica duhova).


Kroz razne kulture također se pojavljuje kao Hecate, Perzefona, Proserpina, Kirka, Medeja, Nemesis.
Izaija je naziva Lilit.

Grčki stari zavet Septuagint spominje Lamiu.

Sumerski panteon - neka vrsta skupstine bogova sa 7 bozanstava na vrhu koja odredjuju sudbine svega sto postoji.
Postoji jos i 50 «velikih bogova» (pojava i stvari - vetra, kise, ali i svega drugog sto postoji na zemlji: mocvara, reka, izvora, planina, zitarica, stoke..
-Glavno zensko bozanstvo je boginja plodnosti i ljubavi, koja se pojavljuje pod raznim imenima u razlicitim gradovima drzavama: Boginja Inana , neki kazu Lilit (Uruk, Adab, Kis gde je jedna od njenih vaznih funkcija i zastitnica svih stada). U drugim gradovima se zove Gula, Gatumgug, Ninhursag, Bau...


U Mesopotamiji je vide kao demona noci koji napastuje musku decu ispijajuci im krv (citaj vampir), Talmud (sveta knjiga Zidova) i Midras prikazuju je kao demon noci-zivotinju, ali najcesce cemo je prepoznati kao prvu Adamovu zenu. A da, skoro zaboravih na Bibliju kralja Jamesa u kojoj nalazimo Lilith kao sovu odnosno okruzenu sovama, zavisno, kako ko tumaci.


Ovo je takozvana prva poznata prica o neravnopravnosti izmedju polova.

Adam i Lilith nikako se nisu slagali, Adam trazi hranu, Adam zeli mir, Adam zeli seks, Adam zeli pesmu, Adam ovo, Adam ono, uglavnom sve za Adama. Najverovatnije da je kap prelila casu u vremenu kada se Adamu prohtelo te zatrazi da mu se Lilith podari po ko zna koji put u misionarskom polozaju odnosno, da zensko bude ispod muškarca. Tu je Lilith stala i rekla mu nešto u kontekstu „Cekaj malo, pa mi smo na isti nacin stvoreni, ravnopravni, zasto bi ti bio uvek na vrhu, daj da malo ja vodim i da budem iznad tebe". To se njeno suprotstavljanje Adamu nije svidelo pa se cak spominje i nekakvo nasilje (citaj silovanje) te je u besu Lilith izgovorila Bozje ime Jahve..

Nakon izgovaranja imena, Lilith dobije krila i tako je postala ravnopravna ne samo s Adamom vec se spominje i ravnopravnost sa samim Bogom.

Napustila je Adama i odletela prema Crvenom moru ( negde pise da je Lilith oterana). Dosavsi na obali Crvenog mora (al-Baḥr al-Aḥmar) gde pocivaju demoni uzela je za muza Samaela (Asmodeusa) i rodila mu stotine ili cak na hiljade potomaka jinna (eng. genie). Adam ostavsi sam, rasplakao se pred Bogom zatrazivsi da mu vrati Lilith pa mu je Bog poslao tri andjela da je vrate. Andjeli Senoy, Sansenoy i Semangelof zapretili su da ce njoj svakog dana ubiti po jednog jinna tj. dete, ako se ne vrati Adamu na sta ona nije pristala.. vec je uzvratila da ce potomci Adama i Eve platiti za sve sto su njoj ta tri andjela napravila.
odatle je i verovanje da jedino privesak s imenima tri andjela mogu zastititi novorodjence od njene osvete ili crveni konac...


Po ovome Bog je vec znao da se Lilith nece vratiti pa je iz Adama tj. njegovog rebra izvukao Evu, pre nego sto je Lilith to izjavila andjelima.

A za razliku od ovoga gde otac jinna mirno posmatra borbu zene s andjelima, sto velica kako su demoni hladnokrvni, te da je jedino Adam topao i nezan (mada je silovao Lilith), u drugom tekstu stoji kako je Samael da bi zaustavio napad andjela otisao u Eden i trazio pomoc od Eve pokazavsi njoj znanje (simbolizam znanja). Tada je Bog Samaela pretvorio u zmiju (negde se Samael definise kao zmaj). Eva, videvsi šso se dogadja, sa znanjem koje sada ima, pomogla je Lilith da spreci tri andjela u masakru.

Samael koji nije direktno usao u obranu svoje Lilith, jer zna da jedini nacin da spasi Lilith bas taj.

Ukratko Lilith prikazuju i kao nevidljivi mesec ili crni mesec koji ne reflektira svetlost, onda je jos usporedjuju sa succubusom ( zenskim demonom), a cak se pretpostavlja da je ona majka Kaina (Biblija: Abel i Kain), razlog je napisan na samom pocetku posta.
A imamo i Wicca znacenja kao i Bozica, majka Zemlje.

OK, evo jos jedne zanimljivosti.

…Bog je ostao sam, kako i uostalom biva s mnogima, nije mogao odoleti te je uzeo jednu ljubavnicu, znate koju? Nju Lilith, demonku i odatle proizilazi sva nezadovoljstva koja i dan danas traju... Odatle proizilazi svo zlo koje se dogadja u svetu, jer dokle god se On bude zabavljao s Lilith, na zemlji ce biti prolivene krvi i boli….
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySub Jan 10, 2009 6:59 pm

PROMETEJ Grč. Prometheus, lat. Prometheus - sin titana Japeta i boginje Temide ili okeanide Klimene)

Na pozornicu sveta mitova Prometej stupa u doba kad je Zevs ustao protiv titana Krona da bi uspostavio nov poredak. Titani su branili staru, Kronovu vlast, ali Prometej je stao na Zevsovu stranu: iako je i sam bio titan, težio je za novim i pravednijim uređenjem sveta. Pomogao je Zevsu savetom i neposrednim učestvovanjem u borbama, a nagovarao je i boginju zemlje Geju da se prikloni Zevsu. Kad je nakon desetogodišnje teške borbe, i uz njegovu pomoć, Zevs pobedio, Prometeju se nije odužio po zasluzi. Njemu to, međutim nije smetalo. Napustio je Zevsa čim je najviši bog energičnom i krutom rukom odlučio da uništi bespomoćni ljudski rod. Prometej je voleo ljude, a uz to je i saosećao sa slabijima: odlučio je da spase čovečanstvo po svaku cenu, pa čak i ako time okrene protiv sebe gnev najvišeg boga.

Da bi se spasli, bilo je potrebno da ljudi i sami na tome porade i da, uz to, budu sposobni da pomognu sebi samima. Prometej im je zbog toga ulio nadu i obdario ih snagom. Sa svetog ognjišta na Olimpu (prema drugoj verziji, iz peći boga Hefesta na gori Moshilu, na ostrvu Lemnosu) ukrao je vatru i doneo na dar ljudima. Ovladavši tim elementom, ljudi su počeli da žive razumnim životom. Spoznali su da je vatra ne samo gospodar već i dobar sluga. Postali su nezavisni od ćudi vremena, pripremali bolju hranu i jačali telesno i duševno. Ali to nije bilo sve. Prometej je naučio ljude da pomoću vatre kuju gvožđe i izrađuju alate, naučio ih zanatima, a i računanju, pisanju i čitanju. Ukrotio je za njih divljeg bika i stavio na njega jaram, kako bi njegovu snagu mogli da iskoriste pri obrađivanju polja. Upregnuo je konje u kola i primorao ih da slušaju čoveka, a sagradio je i prvu lađu. Najzad, upoznao je ljude s lekovima i odao im tajnu lečenja bolesnih. Ukratko, uputio ih kako da žive srećno kad su već ugledali svetlost ovog sveta.

Prometej je tako zaista postao pravi "stvoritelj čoveka", barem u tom smislu što ga je uzdigao iz prvobitnog prirodnog stanja stvorivši od njega razumno biće. To je, međutim, bilo više no što je Zevs mogao da podnese: za usluge koje je učinio ljudima osudio je Prometeja na okrutnu kaznu. Naredio je svojim slugama Snazi i Moći da ga savladaju i odvedu na kraj sveta. Tamo je bog Hefest morao da ga prikuje uz visoku stenu.

Prometej je bio savladan, ali ne i poražen. Nije očajavao jer je znao da kruta Zevsova vladavina neće potrajati večno, a kako je od majke nasledio dar proricanja, znao je i to kako će i kada Zevs pasti, te i to da tome na vreme može da doskoči. Kad je Zevs čuo za proročanstvo, odmah mu je poslao boga Hermesa da istraži stvar. Ali Prometej nije hteo da pregovara ni sa Zevsom ni sa njegovim glasnikom: "Ukratko mrzim vas, bogovi, sve do jednog. Svoje muke ne nameravam da menjam za robovsku službu tiraninu". Kad je Hermes doneo Zevsu Prometejev odgovor, naviši bog je posegnuo za munjom i stenu s okovanim Prometejem srušio u bezdane dubine Tartara.

Tim padom završio se samo prvi deo Prometejeve tragedije. Zevs ga u večitu tamu nije bacio da bi ga tako ubio i oslobodio muka, nego da slomi njegov ponos. Kad mu to nije pošlo za rukom, naredio je da ga opet izvedu na svetlo kako bi bio izložen novim mukama.

Mnogo godina je Prometej morao da visi prikovan za stenu na vrhu Kavkaza. Leti je trpeo žegu, a zimi su mu udove kočili strašni mrazevi. To nije bilo sve: svakog jutra doletao je, po Zevsovoj zapovesti, ogromni orao da mu oštrim kljunom iskljuje komad jetre koji bi preko noći ponovo izrastao. Ali ni te muke nisu slomile Prometeja. Ostao je ponosan kao i pre, a za pomoć koju je pružio ljudima nije zažalio.

U međuvremenu na svetu se mnogo toga promenilo. Zevs je svoju moć toliko učvrstio da je više ništa nije moglo srušiti, i njegova vladavina postala je blaža. Nije više bio sumnjičav i osvetoljubiv tiranin, pomilovao je titane i pustio ih iz tamnice. Postao je čak milostiv i prema ljudima i za odgovarajuće žrtve, koje su mu prinosili, štitio njihov poredak. Ništa ga više nije uznemiravalo osim tajne za koju je znao jedino Prometej. Zbog toga je njemu ponovo poslao boga Hermesa i ponudio mu da će ga pomilovati u zamenu za njegovu tajnu. Prometej je to odbio. Zevs je zatim dozvolio njegovoj porodici i prijateljima, pre svega njegovoj ženi Hesioni i sinu Deukalionu da ga posete. Oni su mu potvrdili da se Zevs promenio, da njegova vladavina više nije onakva kakva je nekad bila i da su bogovi i ljudi njom zadovoljni. Prometej je to bio spreman da prihvati jer kakav je smisao ustrajati u prkosu kad su razlozi za to nestali. Ipak, jedno nikako nije hteo da učini - da moli i dobije milost.

Dugo se Prometej nadao da će mu pomoći ljudi zbog kojih je toliko trpeo. Iz njihovih ruku bi primio slobodu, I tako je pod njegovu stenu jednog dana zaista došao čovek: junak Herkul. Čim je ugledao orla koji je leteo na svoju svakodnevnu gozbu, oborio ga je strelom. Zatim je uzeo svoju tešku batinu i razbio njome Prometejeve okove. Na kraju je iz stene izbio i klin uz koji je Prometej bio prikovan. U tom se času pojavio Zevsov glasnik Hermes: obećao je Prometeju da će mu Zevs podariti slobodu ako mu oda onu davnu tajnu njegovog spasenja. Prometej je odgovorio: "Neka Zevs ne stupa u brak s Tetidom za kojom čezne jer će njen sin nadmašiti svog oca. Neka je uda za smrtnika i njen sin tada neće ugroziti nijednog od bogova!"

I tako je Prometej napokon dobio slobodu. Postigao ju je uz pomoć čoveka i prkosnim strpljenjem kojim je podnosio svoje patnje. Pomirio se sa Zevsom, a pritom nije ništa izgubio od svog ponosa, niti je izneverio ijedan od sebi postavljenih ciljeva. Njegova pobeda se završila time da ga je Zevs primio na Olimp među bogove.

Da bi se ipak ispunila Zevsova zakletva da će Prometej zauvek ostati prikovan uz stenu, morao je da nosi prsten sačinjen od svojih okova, u koji je bio ugrađen deo kavkaske stene. U čast Prometeju ljudi su počeli da nose prstenje s kamenom, a nose ga i danas, iako su poreklo tog običaja odavno zaboravili.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Lily
First Bride
Lily

Godina : 23
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySub Jan 10, 2009 7:24 pm

...a sada malo zavirimo i u Skandinavsku mitologiju..

Odin


Vatra severnog neba

Duge nordijske noci bile su najveci neprijatelj ljudi, tako mlade i slabe vrste, koja je, cinilo se, bila osudjena na propast u surovoj Skandinaviji. Kako ici protiv kandzi dzinovskog medveda, kako se suprotstaviti zubima velikih macaka, kako uloviti mamuta, velikog poput planine? Kako preziveti ledeni dah suma i tihu jezu vecne beline, kad su preci ljudi dosli iz toplih krajeva gde uvek sija sunce?

Mnogo su puta ljudi bili skoro unisteni, mnogo ih je izginulo na putu do severnih zemalja, a jos vise je svoje kosti ostavilo na snegu koji se nikad ne topi. Pa ipak, neka sila je vukla narode na sever, neka iskra je palila pecinske vatre koje su topile gvozdje, przile meso i davale snagu misicima.

U ocima onih koji su vekovima prezivljavali na najsurovijem od svih mesta tinjao je plamen koji ce ih jednom uciniti gospodarima zemalja... Uskoro su pred vatrom pali runasti nosorozi, dzinovski oriksi, velicanstveni mamuti i macke dugih zuba.. čovek je bio na vrhu. Postovao je samo svoju vatru, svog boga, Onog koji pobedjuje zveri, jednookog, premudrog gospodara - Odina.

Odin, sin Bora i Bestle, poznat je medju narodima i kao Alfadir - Sveotac, bog bogova, Vodin, Votan, Ig ili Otin. Sa Frig je izrodio Baldera, Hoda i Helmoda; sa boginjom Jord stvorio je silovitog Tora gromovnika; a sa dzinovskom Grid postao je otac Vidar. Odin je bog rata i smrti, mudrosti i poezije. Ono sto ljudi vide kao suprotnost - ustvari je jedno.

On je, zajedno s bracom, stvorio nebo i zemlju, a potom i ljude. Ubili su mraznoga diva Ymira i od njegovog mesa napravili zemlju, od njegove krvi jezera, more i oceane, od kostiju planine, a od zuba i celjusti kamenje i sljunak. Od lubanje njegove nacinise nebo, a od mozga oblake. Potom su od dva stabla nacinili ljude. Jedan im udahne zivot i da dusu, drugi im da razum i pokretljivost, a treci oblik, govor, vid i sluh. Tako nastadose Ask (Jasen) i Embla (Brijest), prvi muskarac i zena.

Prema jednoj prici, mudrost je stekao zrtvujući svoje oko stavljajuci ga u Mimirov izvor u podnozju svetskog drveta Yggdrasila kao zalog da bi smeo piti iz njega (prema ovoj prici Mimirova je glava cuvar vrela).

Odin je, nabijen na sopstveno koplje, devet dana visio na Igdrasilu - Drvetu sveta, i tamo je naucio devet Pesama moci i osamnaest Runa. Odin je onaj koji tera mrtve da govore; on sedi na dva prestola, tronu Hlidskjalf u dvorani Valaskjalf u Asgardu, sa kojeg uz svoje gavranove Hugina (znanje) i Munina (secanje) posmatra sve sto se zbiva u svih devet svetova. Takodje, on je gospodar Valhale, gde mu dovode ubijene ratnike.

Mogao je predvideti buducnost, posecivati podzemni svet i menjati svoje oblike u koju od zivotinja ili u starca te bi tako cesto lutao Midgardom, svetom ljudi, naplacujući dobrotu bogatstvom, susretljivost mudroscu, a okrutnost osvetom.

Bog bogova nosi koplje Gungnir, koje nikad ne promasuje metu; prsten Dropnir, koji svake devete noci rađa osam novih prstenova moci; jase osmonogog zdrepca Sleipnira, a pored njega trce vukovi Freki (Proždrljivi) i Geri (Pohlepni), kojima daje hranu koju ulovi, posto se sam hrani samo vinom.

Ipak, Odin je vecito namrsten i ljutit. Jedino oko koje ima, oko koje sija poput Sunca, uvek je okrenuto nebesima, a pogled pun neizrecivih kletvi. Pijuci na Mimirovom bunaru mudrosti, svoje drugo oko je menjao za Sveznanje, i od tog dana kao najveci teret na dusi nosi saznanje o svojoj sudbini: vuk Fenrir, kojeg je mnogo puta pobedjivao, uzdici ce se jos jednom, na dan Ragnaroka.

Poslednje bitke, i presudice Bogu bogova. Taj crni, zli, uzasni vuk ce preklati grlo Premudrog, slomiti Kosti sveta, progutati bogove i zdrobiti narode. Zemljom ce tada zavladati veciti mrak, beskrajna Noc vuka Fenrira. Zato je Odin namrsten, i kune svoju sudbinu. Divne Valkire, severne vile koje su ga tako verno sluzile, nece cak stici ni da mu otpevaju pesmu tuge i oprostaja.

Kraj ce biti od vuka: surov, brz i konacan. Pa ipak, Odin ce, iako svestan neminovnosti svog poraza, na dan Ragnaroka poslednji put uzjahati Sleipnira i krenuti na Fenrira silinom kakvu svet vise nikada nece videti. Osvetice ga sin Vidar.[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Smiljan

Smiljan

Datum upisa : 23.10.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySub Jan 10, 2009 7:43 pm

TANTAL

Tantal je bio Zeusov sin i njegov miljenik, ohol, drzak koji je uvijek dobivao sve što je htio. Zeus ga je pozvao na gozbu na Olimp. Ondje je ukrao ambroziju koju je donio ljudima i otkrio im tajnu bogova. Naime, također je ubio svog sina Pelopa, skuhao ga i njegovo meso ponudio bogovima za jelo. Htio je iskušati hoće li bogovi primijetiti da im je servirao ljudsko meso. Bogovi su znali što je spremio, ali samo Demetra, uznemirena gubitkom svoje kćeri Perzefone, nije shvatila što je to te je kušala dječakovo rame. Zeus je potom naredio Srdama da ga ožive - skupile su njegove dijelove i skuhale ih u svetom loncu, a rame je nadomješteno onim koje je iskovao Hefest. Pelop je tako oživio, a mit govori da ga je poslije oteo Posejdon i odnio na Olimp da mu bude ljubavnik. Bogovi su potom Tantala, zbog njegove drskosti i nepoštovanja bogova, osudili na vječne muke.
Druga inačica mita govori da su ga također kaznili zbog krađe
Hefestova psa (ili je pak nagovorio svoga prijatelja Pandareja da to učini).
Nazad na vrh Ići dole
PJER
Pjer
PJER

Datum upisa : 13.10.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySre Jan 21, 2009 10:00 pm

JASON I ARGONAUTI


[You must be registered and logged in to see this image.]
MOJA PRIČA POČINJE U GRČKOMGRADU PO IMENU JOLK. GRAD SE NALAZI NA OBALI EGEJSKOG MORA U TESALIJI. OSNOVAO GA JE KRALJ KRETEJ. ON SE ZAVETOVAO DA ĆE POSLE NJEGOVE SMRTI NJEGOV SIN ESON NASLEDITI TRON I POSTATI SLEDEĆI KRALJ.


KRETEJ JE IMAO JOS JEDNOG SINA, PELIJU, KOJI JE BIO ESONOV MLAĐI POLUBRAT. KRIJUĆI OD ESONA ,PELIJA JE ZELEO DA BUDE SLEDEĆI KRALJ.


KAD IM JE OTAC UMRO,PELIJA JE ISKORISTIO PRILIKU I PROGLASIO SE ZA NOVOG VLADARA JOLKA. PLAŠEĆI SE DA CE BITI OKRUZEN NEPRIJATELJIMA, PELIJA JE OTISO U PROROČIŠTE DA SAZNA SVOJU BUDUĆNOST. TAMO JE ČUO DA ĆE GA UBITI NASLEDNIK KRALJEVSKE PORODICE ZATI ŠTO JE PREOTEO TRON JOLKU. OKRUTNI PELIJA JE POKUŠAO DA PROMENI BUDUCNOST. POBIO JE SVE ČLANOVE KRALJEVSKE PORODICE DA NE BI OSTAO NIKO KO BI MOGAO DA MU SE OSVETI. NA KRAJU JE POŠAO U POTRAGU ZA
SINOM ESONA I ALKIMEDE – DEČAKU PO IMENU JASON.JASONOV ODLAZAK KOD HIRONA

[You must be registered and logged in to see this image.]

SVAKA MAJKA ŽELI DA ZAŠTITI SVOJE DETE I UPRAVO JE TO UCINILA ALKIMEDA. ONA SE
PONAŠALA KAO DA JE NJENA BEBA MRTVA, IAKO JE SAMO SPAVALA. KAD JE PELIJA DOSAO DA UBIJE JASONA, VIDEO JE ALKIMEDU I DRUGE ŽENE KAKO STOJE NAD NEPOMIČNIM TELOM BEBE. NARICALE SU UDARAJUĆI SE U GRUDI I ČUPAJUĆI KOSU. NA TAJ NACIN ŽENE SU OPLAKIVALE SMRT ONIH KOJE VOLE. PELIJA JE NASEO.DOZVOLIO JE ALKIMEDI DA ODNESE JASONA IZ JOLKA, DA BI SAHRANILA DEČAKOVO TELO IZVANGRADA, KAO ŠTO JE BIO OBIČAJ.


ALKIMEDA JE ODNELA DEČAKA NA GORU PELION, NAJVIŠU PLANINU U TESALIJI, I POVERILA GA NA ČUVANJE KENTAURU HIRONU. HIRON JE BIO POPUT OSTALIH KENTAURA. NJEGOVE PREDNJE NOGE BILE SU POPUT LJUDSKIH A NE KONJSKIH. BIO JE MUDAR I LJUBAZAN. ODGAJIO JE JASONA HRANEĆI GA ZEČJIM MESOM I UČEĆI GA SVEMU ŠTO JE ZNAO. PODUČAVAO GA JE MEDICINI I ZAHVALJUJUĆI TOM SVOM UMEĆU JASON JE BIO POZNAT I KAO “ JASON ISCELITELJ “.


DOŠAO JE TRENUTAK KADA JE JASON SHVATIO DA MORA DA NAPUSTI STVARNOST SVOG DOMA U PLANINI. BIO JE MLAD I JAK I SRCE GA JE VODILO. UČILI SU GA DA POŠTUJE STARIJE I MUDRIJE OD SEBE., ALI JE POSTOJAO JEDAN ČOVEK PREMA KOME JE OSEĆAO MRŽNJU. TAJ ČOVEK JE BIO PELIJA – ONAJ KOJI NIJE IMAO NIKAKVA PRAVA DA BUDE KRALJ. JASON JE ŽUDEO ZA TIM DA PELIJU SVRGNE SA PRESTOLA.


Poslednji izmenio PJER dana Sre Jan 21, 2009 10:12 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
PJER
Pjer
PJER

Datum upisa : 13.10.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySre Jan 21, 2009 10:03 pm

JASON KREĆE U JOLK


NA PUTU KA JOLKU JASON JE SREO RUŽNU STARICU. STAJALA JE BESPOMOĆNO NA OBALI REKE ANANUR, JER NIJE MOGLA DA PREĐE NJENE BRZE VODE. LJUDI SU PROLAZILI I NE
POGLEDAVŠI JE. SAMO JASON STADE DA JOJ POMOGNE. DOK JU JE NOSIO PREKO REKE,
SAPLEO SE I IZGUBIO SANDALU. JASON NIJE ZNAO DA JE BABUSKARA U STVARI PRERUŠENA HERA. I ONA JE ŽELELA DA PELIJA BUDE KAŽNJEN JER JE UVREDIO TIME ŠTO JOJ NIJE PRINOSIO ŽRTVE. HERA ĆE UVEK BITI TU DA ZAŠTITI JASONA.
JASON DOBIJA ZADATAK


PELIJI SE UČINILO DA JE SMISLIO SAVRŠEN NAČIN DA SE OSLOBODI JASONA.

UPITAO JE JASONA ŠTA BI URADIO KADA BI GA U PROROČIŠTU UPOZORILI NA NA OPASNOG STRANCA. NARAVNO, PELIJA JE MISLIO NA UPOZORENJE KOJE JE SAM DOBIO U VIDU PROROČANSTVA. BILA JE TO ZAMKA, ŠTO JASON NIJE ZNAO JER NI DALJE NIJE NI SLUTIO DA JE TAJ ČOVEK U STVARI PELIJA.


JASON JE NEKO VREME RAZMIŠLJAO A ONDA MU JE ODGOVORIO. REKAO JE PELIJI DA BI TOG STRANCA POSLAO DA MU DONESE ZLATNO RUNO IZ KOLHIDE. ALI REČI KOJE JE JASON
IZGOVORIO NE BEHU NJEGOVE ! TE REČI MU JE DOŠAPNULA BOGINJA HERA, JER JE
SMISLILA KAKO DA KAZNI PELIJU.


TEK TADA PELIJA REČE JASONU SVOJE IME. MLADIĆ POBESNE I REČE DA SE VRATIO KAKO BI PREUZEO PRESTO U JOLKU. LUKAVI PELIJA MU ODGOVORI DA MOŽE DA GA UZME U - ZAMENU ZA ZLATNO RUNO. BIO JE OPASAN ZADATAK ZA SMRTNIKA I PELIJA JE VEROVAO DA ĆE JASON NA TOM PUTU STRADATI.ARGONAUTI SE OKUPLJAJU


NE POKAZUJUĆI STRAH, JASON JE PRIHVATIO ISKUŠENJE PRED KOJE GA JE PELIJA STAVIO. DA BI PREŠAO MORE DO KOLHIDE , JASONU JE BIO POTREBAN ČUDESAN BROD. OD MAJSTORA PO IMENU ARG ZATRAŽIO JE DA MU SAGRADI BROD OD GRAĐE SA GORE PELION, KOJA MU JE BILA DOM U DETINJSTVU. TREBALO JE DA BROD IMA VESLA ZA POSADU OD PEDESET MUŠKARACA.

MA KOLIKO DA JE BIO VEŠT, ARG NIJE MOGAO SAM DA ZAVRSI TAJ ZADATAK.

U POMOĆ MU JE PRITEKLA BOGINJA ATENA. ONA JE NAREDILA DA SE NA PRAMAC STAVI
DRVENA FIGURA IZREZBARENA OD SVETOG HRASTA, POSVEĆENOG VELIKOM ZEVSU. TA FIGURA JE MOGLA DA GOVORI I VODILA JE JASONA NA NJEGOVOM PUTU.


BROD JE NAZVAN ARGO, U ARGOVU ČAST. TO IME JE ODGOVARALO BRODU, JER JE ZNAČILO „ BRZ“. JASONU JE BILA POTREBNA POSADA, I PEDESET MUŠKARACA SE DOBROVOLJNO JAVILO DA ZAPLOVI S NJIM.


ONI SU JUNACI OVE PRIČE I POZNATI SU KAO ARGONAUTI – ONI KOJI SU PUTOVALI ARGOM.


U ZORU ARGO KRENU NA ISTOK PREMA KOLHIDI.

[You must be registered and logged in to see this image.]


Poslednji izmenio PJER dana Sre Jan 21, 2009 10:17 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
PJER
Pjer
PJER

Datum upisa : 13.10.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySre Jan 21, 2009 10:04 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
PJER
Pjer
PJER

Datum upisa : 13.10.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySre Jan 21, 2009 10:05 pm

JASON UBIJA KRALJA KIZIKA


BROD JE NASTAVIO PUTOVANJE PREKO PLAVOG EGEJSKOG MORA, PROŠAO KROZ HELESPONT –MOREUZ KOJI DELI EVROPU OD AZIJE – I UŠAO U MRAMORNO MORE. DOPLOVIO JE DO KIZIKA, U KOME SU ARGONAUTI TOPLO DOČEKANI. KRALJ KIZIK JE POZVAO ARGONAUTE DA MU SE PRIDRUŽE U SVADBENOM VESELJU, ALI NIKO NIJE SLUTIO ŠTA ĆE SE USKORO DESITI.

VODEĆI RAČUNA DA NE ZLOUPOTREBE DOBRODOŠLICU , ARGONAUTI, SITI I NAPITI, OTPLOVIŠE DOBRO RASPOLOŽENI, UVERENI DA ĆE USKORO STIĆI DO KOLHIDE. TEK ŠTO SU SE MALO UDALJILI OD KIZIKA, OLUJA JE , TE ISTE NOĆI VRATILA ARGO NA KOPNO. MISLEĆI OD ARGONAUTA DA SU GUSARI, VOJNICI IZ KIZIKA SU IH NAPALI U MRAKU. LJUDI KOJI SU DELILI HRANU KAO PRIJATELJI, SADA SU SE BORILI KAO NEPRIJATELJI. U OPŠTOJ
GUNGULI JASON JE KOPLJEM PROBO KRALJA KIZIKA.
SLEPI ČOVEK I HARPIJE


ARGO JE STIGAO U SALMID. TO MESTO SE NALAZILO BLIZU BOSFORA, MOREUZA KOJE POVEZUJE MRAMORNO I CRNO MORE. TU JE ŽIVEO FINEJ, KRALJ KOGA SU BOGOVI OBDARILI POSEBNIM VIDOM – ON JE MOGAO DA PRORIČE BUDUĆNOST. ALI BOGOVI SU UMELI DA UZIMAJU ISTO KAO ŠTO SU DAVALI. ONI SU FINEJU ODUZELI OBIČAN VID I ZAGNJURILI GA U TAMU. OD TADA JE MOGAO DA VIDI BUDUĆNOST, ALI NE I SADAŠNJOST. I TO NIJE BILO SVE. DVE HARPIJE SU GA PROGANJALE I KRALE MU HRANU SA STOLA, ZBOG ČEGA JE STALNO BIO GLADAN.

JASON JE PITAO FINEJA ŠTA MORA DA UČINI DA BI SE DOMOGAO ZLATNOG RUNA. FINEJ JE
OBEĆAO DA ĆE MU POMOĆI POD USLOVOM DA GA JASON OSLOBODI HARPIJA. PRIREĐENA JE GOZBA I ARGONAUTI SU ČEKALI DA OVI DEMONI DOĐU.


KADA SU SE POJAVILE, KRILATI ARGONAUT KALEJ I ZET POLETEŠE KA NJIMA SA ISUKANIM
MAČEVIMA I HARPIJE POBEGOŠE. POŠTO JE KONAČNO BIO OSLOBOĐEN ČUDOVIŠTA, FINEJ JE MOGAO NA MIRU DA JEDE. ZAUZVRAT, UPOZORIO JE JASONA NA OPASNOST KOJE SU PRED NJIM.


Poslednji izmenio PJER dana Sre Jan 21, 2009 10:19 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
PJER
Pjer
PJER

Datum upisa : 13.10.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySre Jan 21, 2009 10:06 pm

STENE KOJE SE SUDARAJU


NA PRILAZU BOSFORSKOM MOREUZU VREBALA JE OPASNOST NA KOJU JE FINEJ UPOZORIO
JASONA. TO SU BILE SIMPLEGADE – DVE STENE NALIK NA KULE KOJE SU ČUVALE UZANI
PROLAZ POPUT VOJNIKA NA STRAŽI. POKUŠAJ DA PROĐE IZMEĐU NJIH PREDSTAVLJAO JE
PRAVI IZAZOV ZA SVAKI BROD, ZATO ŠTO SU SE STENE PRIBLIŽAVALE JEDNA DRUGOJ SVE
DOK NESREĆNI BROD NE BI BIO SMRVLJEN U KOMADE.JASON NIJE IMAO IZBORA. MORAO JE DA NAĐE PUT KROZ SIMPLEGADE DA BI PREKO CRNOG MORA STIGAO DO KOLHIDE. FINEJ MU JE REKAO ŠTA DA ČINI. JASON JE PUSTIO GOLUBICU I DOK JE ONA LETELA IZMEDJU MOĆNIH STENA, ONA SE ZATRESOŠE I UDARIŠE JEDNA O DRUGU, IŠČUPAVŠI JOJ SAMO PERCE IZ REPA. I BAŠ KAO ŠTO JE FINEJ PREDVIDEO, STENE SU SE POTOM VRATILE U PRVOBITNI POLUŽAJ, A ARGO JE NEDIRNUT KLIZIO KROZ KLANAC.


JASON STIŽE U KOLHIDU


DOPLOVIVŠI DO KRAJA CRNOG MORA, JASON I ARGONAUTI SU STIGLI U KOLHIDU. NJIHOVE SU MISLI BILE USMERENE SAMO JEDNO – KAKO DA UZMU ZLATNO RUNO OD SUROVOG KRALJA EJETA. ON JE OBEĆAO JASONU DA ĆE MU DATI RUNO POD USLOVOM DA OBAVI TRI ZADATKA : DA UZORE POLJE TAKO ŠTO ĆE DA UPREGNE BIKOVE PLAMENOG
DAHA
; DA PO NJIVI POSEJE ZUBE KADIMOVOG ZMAJA I DA UBIJE RATNIKE KOSTURE KOJI SU NICALI IZ TIH ZUBA.


EJET NIJE NI SANJAO DA JE BOGINJA HERA U SVE UPLELA SVOJE PRSTE I DA SE MEDEJA ,
NJEGOVA KĆI, ZALJUBILA U JASONA. HERA JE TO SMISLILA DA BI UNIŠTILA PELIJU. MEDEJA JE JASONU DALA NAPITAK KOJI JE U TOKU TOG DANA OBDARIO NEPOBEDIVOŠĆU – PA JE USPEO DA ISPUNI SVE ZADATKE KOJE MU JE EJET ZADAO. JASON JE MEDEJI ZAUZVRAT OBEĆAO DA ĆE SE NJOM OŽENITI ČIM SE ZAJEDNO VRATE U GRČKU.


Poslednji izmenio PJER dana Sre Jan 21, 2009 10:22 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
PJER
Pjer
PJER

Datum upisa : 13.10.2008

GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija EmptySre Jan 21, 2009 10:07 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
GRČKA mitologija Empty
PočaljiNaslov: Re: GRČKA mitologija   GRČKA mitologija Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
GRČKA mitologija
Nazad na vrh 
Strana 1 od 3Idi na stranu : 1, 2, 3  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: DUHOVNOST I EZOTERIJA :: SA ONE STRANE STVARNOG :: MITOLOGIJA-
Skoči na: