DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

Delite
 

 AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2
AutorPoruka
Lily
First Bride
Lily

Godina : 23
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA   AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 EmptyNed Jan 11, 2009 10:46 pm

First topic message reminder :

Znam da ste navikli na grcku, rimsku, pa i egipatksu mitologiju.. O egipatskoj ce ovde biti vise reci..

Ali da li ste upoznati sa ZULU mitologijom? tongue

.. eto bice nam svima zadovoljstvo da saznamo nesto novo.. malo istrazujte i postujte sa novitetima ali stavite i sliku ako je to moguce, bice zanimljivije..

.. znaci Zulu i Egipatska mitologija, za sve nas.. ;)
Nazad na vrh Ići dole

AutorPoruka
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA   AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 EmptyUto Apr 27, 2010 1:52 pm

Izida

[You must be registered and logged in to see this image.]

Izida je u egipatskoj mitologiji boginja plodnosti, ljubavi i medicine. Pojavljuje se u mnogim egipatskim pričama kao moćna čarobnica. Egipćani su je najčešće predstavljali s hijeroglifskim znakom na glavi. Grčki pandan joj je Demetra. Izidin hram u Philaeu je bio poslednji paganski hram u Egiptu. Ponekad je prikazana kao Hathor.

Opis dece Geba i Nut

Geb, bog Zemlje, i Nut, boginja neba, imali su četvero dece - Ozirisa, Izidu, Neftis i Seta. Izida i Oziris su bili blizanci, te su bili zaljubljeni u utrobi svoje majke Nut, koja je rodila i zvezde. Kad su rođeni, Izida i Oziris su se venčali, iako isprva nisu imali dece. Neftis se udala za Seta, iako ga je mrzela, a volela je Ozirisa. Set je mrzeo svog brata i hteo ga svrgnuti s vlasti. Kada su odrasli, Oziris i Izida su se uzeli i postali vladari Egipta. Krenuli su zemljom podučavati narod zemljoradnji, tkanju, arhitekturi i molitvi. Mnogo su dobrog učinili za narod Egipta. Dolina Nila je zazelenela pod vrtovima, voćnjacima i njivama, narod je počeo nositi fina odela, graditi hramove i gradove. A tada je zlobni Set posijao klicu zle kobi nad Egiptom. Ubio je Ozirisa, ali ga je Izida uz mnogo napora oživela, a pomogao joj je njen nećak Anubis, bog-šakal. Izida je pomagala ljudima i bogovima. Pomagala je pri teškim porodima, lečila moć govora. Izida je bila najomiljenija boginja u Egiptu koja je mnogostruko pomogla egipatskom narodu.

Mitovi

Nakon Ozirisova uskrsnuća, Izida je otišla svom mužu i začela Horusa. Čudesni prikaz Izidinog oplođenja prikazan je u hramu u Denderi. Skrivala je Horusa u delti Nila, a pomagao joj je Thoth, bog Meseca. Takođe, zastupala je Horusa na sudu bogova, te ga branila od Seta. Tokom natecanja u pretvaranju, Izida je harpunom ranila Seta, ali ga nije ubila jer joj je brat. Nakon što je Horus nasledio Seta, Izida je otišla u podzemlje. Ra, bog Sunca, je jednog dana šetao vrtom. Izida je želela doznati njegovo tajno ime. Kad je Ra zaspao, Izida je od njegove sline i malo zemlje stvorila opasnu zmiju. Ona je ugrizla Ra koji je pozvao u pomoć bogove. Jedino je Izida imala rešenje - ali je zatražila od Ra tajno ime. Ra otera druge bogove, pa pozove Izidu i reče joj svoje tajno ime. Ona tada ima istu moć kao i Ra. Ozdravila ga je uz pomoć napitka. Na nekim papirusima prikazana je kraj Ozirisa u podzemlju, što znači da boravi sa svojim mužem na Strašnom sudu. Uz nju je i Neftis.

[You must be registered and logged in to see this image.]
Izida doji Horusa noseći Hathorovu krunu

[You must be registered and logged in to see this image.]
Levo: drevna statu Izide koja doji Horusa;Desno: poznata srednjovekovna ikona Device Marije sa IsusomMašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA   AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 EmptyUto Apr 27, 2010 1:53 pm

Set

[You must be registered and logged in to see this image.]

Set (Seth, Suteh, Setesh ili Seteh) je egipatski bog pustinja. Najčešće se predstavlja glavom životinje slične vuku, a to može biti i glava magarca ili mravojeda, a možda je to neka nepoznata životinja. Egipćani su nosili amajlije posvećene njemu tokom bitke. Bio je poštovan u Donjem Egiptu, kao njegov zagovornik. Posle je demoniziran i sličan Sotoni u hršćanstvu.

Opis i mitovi

Geb, bog Zemlje, i Nut, boginja neba, imali su četvero dece - Ozirisa, Izidu, Neftis i Seta. Izida i Oziris su bili blizanci, te su bili zaljubljeni u utrobi svoje majke Nut, koja je rodila i zvezde. Kad su rođeni, Izida i Oziris su se venčali, iako isprva nisu imali dece. Neftis se udala za Seta, iako ga je mrzela, a volela je Ozirisa. Set je mrzeo svog brata i hteo ga svrgnuti s vlasti. Neftis se udala za Seta. Nisu imali dece, a kratko su bili u braku. Nisu se voleli, a Set je bio ljubomoran jer je Neftis volela Ozirisa. Zato je i otišla Ozirisu i rodila mu Anubisa. Anubisa je ostavila zbog njegovog izgleda, te je Anubisa odgojila Izida, njegova teta. Neftis nikada nije priznala sina, te se razvela od Seta. On je tada smislio plan za ubistvo svog brata, pravednog Ozirisa. Naime, bio je ljut što vlada pustinjama, jer su one prašnjave i neplodne, dok je Geb Ozirisu dao manji deo Egipta, ali plodan, uz dolinu Nila. Set je ubio Ozirisa (pretvorio se u krokodila ili vodenkonja, prema jednom mitu, ili je Oziris žrtva zavere). Set je rasekao Ozirisovo telo, i razbacao ga po Egiptu, a polni organi su bačeni u Nil gde ih je pojela riba.

Set je vladao, ali su Neftis i Izida uz pomoć Anubisa oživele Ozirisa. Set se još morao boriti s Horusom, Ozirisovim sinom, te mu je izbio levo oko, Mesec. Hathor je pomogla Horusu, čarobnim napitkom. Horus je pobedio te je Set bio prisiljen povući se. Ulogu u postavljanu Horusa na presto imala je Neit, boginja rata. Set se dogovorio s bogom Ra da će ga štititi od gigantske kobre, Apop ili Apopis. Set je smatran biseksualcem, jer je imao ženu Neftis, ali je takođe bio u vezi s Horusom nakon borbe. Naime, nekoliko je puta zvao Horusa k sebi te ga pokušao silovati, ali je Izida to saznala i kaznila Seta zbog njegove nastranosti.

Set ima crvenu kosu i belu kožu, a njegovi prikazi su često izbrisani te preslikani prikazom Tota. Tot je za Grke bio Setov sin, iako je po egipatskim mitovima bio Raovo dete.

[You must be registered and logged in to see this image.]Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA   AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 EmptyUto Apr 27, 2010 1:54 pm

Neftis

[You must be registered and logged in to see this image.]

Neftis (Neftida) je boginja grobnica i noći.

Geb, bog Zemlje, i Nut, boginja neba, imali su četvero dece, a to su Oziris, Izida, Neftis i Set.

Set i Neftis

Neftis se udala za Seta. Nisu imali dece, a kratko su bili u braku. Nisu se voleli, a Set je bio ljubomoran jer je Neftis volela Ozirisa. Zato je i otišla Ozirisu i rodila mu Anubisa. Anubisa je ostavila zbog njegovog izgleda, te je Anubisa odgojila Izida, njegova teta. Neftis nikada nije priznala sina, te se razvela od Seta. On je tada smislio plan za ubistvo svog brata, pravednog Ozirisa. Nakon Ozirisovog uskrsnuća, Neftis je postala zaštitnica grobnica i onih koji su u njima pokopani, a tako je i postala zaštitnica mumija i kanopa.Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA   AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 EmptyUto Apr 27, 2010 1:55 pm

Anubis

[You must be registered and logged in to see this image.]

Anubis je u egipatskoj mitologiji bog balzamiranja s glavom šakala, kao i bog mrtvih i vladar podzemlja, sin Ozirisa i Neftis. Najstarije spominjanje Anubisa nalazi se na tekstovima piramida. Anubis je u egipatskom tekstu napisan kao Inpw (ili Anpu, Anupu, Inepu, Ienpw ili Yinepu), ali su Grci, radi teškog izgovora imena Inpw, boga preimenovali u Anubis.

Opis i uloga

Anubis je prikazivan kao šakal ili čovek s glavom šakala, katkad i u psećem liku. Bio je snažno povezan s grobljima u starom Egiptu, jer je to bila životinja koja je pretila skrnavljenju ljudskih tela. Njegova je glava crna, što podseća na plodno tle uz Nil, Kemet, potrebno za zemljoradnju, ali i za smrt. Anubis je opisan u pogrebnim kontekstima, gde je prikazan kako posećuje mumije ili sedi na grobu štiteći je. U stvari, tokom balzamiranja, sveštenik je stavljao masku Anubisove glave. U Novom kraljevstvu će se pojaviti pečati s Anubisovim likom. Zadatak Anubisa u podzemlju je vaganje srca, središta misli i osećaja.

Anubis je bio nezakoniti, vanbračni sin Ozirisa i Neftis, kojeg je Izida odgojila i čuvala. Kad je Oziris ubijen, Anubis je napravio njegovu mumiju, koja je postala prva mumija. Anubis je od tada dočekivao duše i vodio ih do vage u Ozirisovoj sudnici. Rezultat bi beležio Thoth, bog Meseca.

Izvorno, u Ogdoadi iz Hermopolisa, on je bog u podzemlju. Ima ženu, Anput, koja je opisana upravo ista, kao boginja-šakal. Njegove su žene i Neheb Kau, Nehebka, i Kebechet, boginje koje se s toplom vodom i pročišćavanjem organa brinu za dušu pokojnika. Kebechet je takođe njegova kćer. Njegov otac je bio izvorno Ra u mnogim papirusima koji su pronađeni u piramidama, te bi Anubis bio četvrti sin Ra. Ali u kasnijoj dobi, njegov otac je postao Oziris, a njegova majka Neftis, iako jedan mit tvrdi da Neftis spavala s Ozirisom prerušena u Izidu, a kad je videla svoje dete, napustila ga je. Sledeći sjedinjavanje Eneade i Ogdoade, kao rezultat sjedinjavanja Ra i Atuma, Anubis je postao manji bog u podzemlju, čime se sve više popularizira Oziris tokom Srednjeg kraljevstva. Kad je legenda o Ozirisu i Izidi postala popularna, Ozirisovi organi su dani Anubisu na dar. Uz ovu vezu, Anubis je postao zaštitnik mumija i balzamiranja: tokom pogrebnog obreda mumifikacije i balzamiranja ilustracije iz Knjige mrtvih često pokazuju sveštenika kako nosi Anubisovu masku pred mumijom. Budući da je više povezan s verovanjima o vaganju srca nego Oziris, Anubis je zadržao ovaj aspekt, i postao "čuvar smrti". Anubis je često opisan u izdanjima Knjiga mrtvih kao bog koji je obavljao merenje srca pokojnika i pera istine (Ma'at) u prisustvu Thotha (kao književnika, zapisuje rezultat) i Ozirisa (kao suca). Anubis je više poštovan u Gornjem Egiptu. Prema jednoj verziji, Anubisov je otac Set, Neftisin muž, za kojeg se obično kaže da je crvenokos i neplodan.

[You must be registered and logged in to see this image.]Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA   AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 EmptyUto Apr 27, 2010 1:57 pm

Thoth

[You must be registered and logged in to see this image.]

Thoth je egipatski bog koji se predstavlja s glavom ibisa ili majmuna. On je bog Meseca i mudrosti. Ponekad su ga Egipćani prikazivali i s papirusom i "tintom" za pisanje. Prema Theodoru Hopfneru, Egipćani su pisali Thothovo ime ḏḥwty. To znači "onaj koji nalikuje ibisu". Druga su mu imena Tot, Tahuti, Tehuti, Zehuti, Techu,Tethu, Thot i Thout.

Uloga Thotha

Egipćani su verovali da je Thoth izumeo egipatsko pismo te ga smatraju zaštitnikom pisara. Rođen je iz Setove glave, iako neki mitovi kažu da mu je otac Geb, ili Ra. Bog je mudrosti, znanja, astronomije, geometrije, matematike i umetnosti.

Noću Thoth zamenjuje Raa, boga Sunca, Mesecom. Nakon smrti Egipćanina, on meri srce s nojevim perom da bi tačno procenio pravednost smrtnika pre njegove smrti, odnosno Anubis nadgleda razliku težine srca i nojeva pera, a Thoth ga zapisuje, a posle toga Anubis ili Thoth prihvataju pokojnika koji najpre treba proći suđenje da bi potom, ako je celog svog života bio pravedan te dobar, otišao u raj, no, ako je bio nepravedan i zao, ide u svet gde ga čeka Neman, koja će ga pojesti. Spasio je Izidina sina Horusa od smrti. Jedan mit govori da je Thoth izumeo kalendar sa 365 dana. Grci su Thotha smatrali Hermesom. Verovalo se u postojanje udruženog Hermesa i Thotha.

[You must be registered and logged in to see this image.]
Toth i Anubis mere težinu srcaMašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA   AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 EmptyUto Apr 27, 2010 1:58 pm

Huh

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]

Huh je drevno egipatsko božanstvo. Druga imena - Heh, Hah, Hauh.

Stvaranje svemira

Osam bogova (oktoada) stvorilo je prvi život, prema sveštenicima iz Hermopolisa. Prema memfiskoj mitologiji, to je bio Ptah, a prema drugom mitu bog Sunca. Osam je bogova obitavalo u prvotnim vodama. To su bili Nun i Naunet, božanstva vode, Huh i Hauhet, božanstva beskraja i večnosti koja će kasnije pomoći Šu da večno drži nebo, Kek i Kauket, božanstva tame, te Amon i Amaunet, božanstva života i Sunca. Iz njihove udružene energije stvoreni su nebo i Zemlja.

Huh i Šu

Šu je držao Nut, božicu neba, iznad Geb - Zemlje. Ali nije ju mogao večno držati kako bi je razdvajao od Geba, njenog supruga. Zato je za pomoć zamolio Huha koji je dao večnost Šu i snagu da drži Nut. Postojala je i mogućnost da će Šu ipak popustiti, te da će jednoga dana svemir poplaviti okean Nun.Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA   AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 EmptyUto Apr 27, 2010 1:59 pm

Apop

[You must be registered and logged in to see this image.]

Apop (ili Apopis) je golema kobra, zmija iz egipatske mitologije. Apop svake noći pokušava požderati Ra dok plovi podzemljem. Set, član posade lađe, napada zmiju i ubija je, ali ona svaki put opet oživljava. Apop predstavlja silu haosa, a Ra silu božanskog reda. Apop je dete boginje Neit,"Majke Bogova".

[You must be registered and logged in to see this image.]
Set u obluki mačke ubija ApoMašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA   AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 EmptyUto Apr 27, 2010 2:00 pm

Ammut

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ammut (Ammit, Ammet, Amam, Amemet, Ahemait) je u egipatskoj mitologiji bilo čudovište. Spominje se u dvorani Ma'at. Ammutin posao vidi se iz njenog imena, koje znači "jedačica kostiju". Nadimak joj je Am-heh, što podseća na ime boga Huha (u jednoj verziji ime mu je Heh), a jela je srca zlih pokojnika.

Karakteristike

Strašni sud bi odlučivao o sudbini pokojnika nakon smrti. Glavni je sudac Oziris, bog plodnosti, a tu je i zapisničar Thoth i merač težine, Anubis. Kraj Ozirisa bi stajale njegove sestre. Ipak, ključna je bila Ma'at, bginja istine, reda i pravde. Njen je znak pero. Ammut je stajala kraj vage kojom je gospodario Anubis. Thoth je zapisivao rezultat "vaganja" srca i pera. Ako je duša bila zla, bila je bačena Ammut, koju su još zato zvali Gutačica ili Neman. Ammut nikad nije bila poštovana, a Egipćani su je se bojali jer je predstavljala tri životinje, vodenkonja, krokodila i leoparda. Te su životinje bile pogubne za Egipćane pa su zato zamišljali da su sve skupljene u jedno stvorenje, Ammut. Ali, međutim, Ammut je bila "dobri demon", čuvarica vatrenog jezera.Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA   AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 EmptyUto Apr 27, 2010 2:02 pm

Meretseger

[You must be registered and logged in to see this image.]

Meretseger je mesto u Egiptu, planina oblika piramide. Njeno ime znači "ona koja voli tišinu", a to je bilo i ime jedne kraljice. Takođe, zaštitnica Doline kraljeva je boginja-kobra Meretseger.

Meretseger je piramidalna planina ispod koje su se ukopavali faraoni, verojatno zbog oblika planine. Boginja Meretseger je u početku bila personifikacija pustinje, pa je predstavljena s glavom kobre. U Tekstovima piramida spominje se da je njen dom planina Meretseger. Pomagala joj je Hathor. Obe su štitile radnike koji su gradili i oslikavali grobnice. Ako bi neko loše radio, Meretseger bi ga kaznila tako što bi poslala pustinjske kobre te su, zbog boginje i piramidalne planine, faraoni izabrali ovo mesto.

[You must be registered and logged in to see this image.]
Planina Meretseger gde, po predanju, živi istoimena boginjaMašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA   AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 EmptyUto Apr 27, 2010 2:04 pm

Bennu

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ptica Bennu je egipatski Feniks, a njen naziv znači "sjaj", a nastala je iz vatre.

Karakteristike

Bennu je ba, duša, a zabelžena je i u egipatskom kalendaru, koji je nalik današnjem. To je siva, ljubičasta, plava ili bela čaplja s dugim kljunom. Ponekad se pojavljuje u obliku orla, a ponekad i u liku čoveka s glavom čaplje. Bennu je sveta Sunčana ptica Nila, duša boga Ra, Atuma ili Ozirisa. Predstavlja kalendar, vreme i uskrsnuće. Prema mitu, ptica bi dolazila do hrama u Egiptu, tamo napravila gnezdo i zapalila se, te bi se opet iznova rađala. Prema jednoj verziji, nastala je iz Ozirisovog srca. Egipćani su smatrali da je stub na kojem ptica pravi gnezdo "velika svetinja".

[You must be registered and logged in to see this image.]Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA   AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 EmptyUto Apr 27, 2010 2:06 pm

Sfinga

[You must be registered and logged in to see this image.]

Sfinga (grč. Σφιγξ, Sphigx) biće je s lavljim telom, a ovnovom, sokolovom, jastrebovom ili ljudskom glavom; postoji u egipatskoj i grčkoj mitologiji, a javlja se i u hinduizmu.

Etimologija

Sfingino ime dolazi od grčke reči Σφιγξ, Sphigx, [Sphinx], izvedene od glagola σφιγγω, sphiggo, [sphingo] = "zadaviti". Naime, u grčkoj mitologiji govori se da bi zadavila svakogako nije znao rješenje njene zagonetke.

Karakteristike

Prvo se javlja kod Egipćana u Staroj Državi, a potom je preuzeta i u grčku mitologiju. Grci su je prikazivali na slikama na vazama i reljefima kako stoji, za razliku od ležeće egipatske s različitim licima ili muškim licem, i to kao krilatog lava sa ženskom glavom ili pak kao ženu s lavljim šapama, kandžama i prsima, a zmijskim repom i orlovim krilima.

Egipatska sfinga

Egipatske su sfinge mitološka stvorenja smatrane čuvarima. Prikazivane su u tri oblika:

* Androsfinga - lavlje telo, ljudska glava
* Kriosfinga - lavlje telo, ovnova glava
* Hijerosfinga - lavlje telo, sokolova ili jastrebova glava.

Avenija ovnoglavih sfingi

Poznata je granitna sfinga koja ima glavu kraljice Hatšepsut, a danas se čuva u Metropolitanskom muzeju umetnosti u New Yorku.

Takođe je poznata i alabasterna memfiska sfinga te ovnoglave sfinge koje prikazuju boga Amona u Tebi, a izvorno ih je bilo oko 900 .

Velika sfinga u Gizi

Najpoznatija je Velika sfinga u Gizi. Nalazi se u Dolini Gize na zapadnoj obali Nila, a okrenuta je prema istoku, s malenim hramom među šapama. Veruje se da njeno lice predstavlja faraona Kefrena (egip. Khafra) ili njegovog sina Djedefrua, tako da bi datum gradnje mogao biti za vreme četvrte dinastije (2723. - 2563. p.n.e.). Natpis na Velikoj sfingi daje tri Sunčeva imena: Kheperi - Re - Atum.

[You must be registered and logged in to see this image.]Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA   AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 EmptyUto Jun 15, 2010 12:04 am

Nefertiti

Puno ime ove lijepe žene drevnog Egipta je Neferti – iti – nefer -
neferu – Iten, što bi po drevnom egipatskom dijalektu moglo značiti
(Atonova najljepša ili Lijepa je Atonova ljepota, a neki to prevode i
kao Dolazi lijepa žena Atonova). Ipak, Athumanunh je više voli
jednostavno zvati Nefertiti. Nefertiti je žena faraona Aknatona
(Amenofis IV. Aknaton) i kraljica Egipta. Nefretiti, vjerojatno nije
bila kraljevskog podrijetla, ali je imala nevjerojatnu moć kao faraonova
omiljena žena. Ona je prikazana na jednoj kamenoj bisti kao žena
izdužena lica, dugog vrata, pravilnog nosa i velikih očiju. Ova
prelijepa kraljica živjela je u vrlo teškom dobu prevrata u drevnom
Egiptu, gdje u to doba vlada i opća kriza. Nefertiti je povremeno
vladala Egiptom. Rodila je faraonu tri kćeri i pomajka je faraona
Tutankhamona. Njezino ime, zajedno s Aknatonovim, izbrisano je sa svih
spomenika, kako bi se što prije zaboravio pokušaj reforme s bogom
Atonom. U šesnaestoj godini vladavine faraona Aknatona, Nefertiti
jednostavno nestaje s pozornice zbivanja oko faraona Aknatona. U
slijedeće dvije godine uz faraona pojavljuje se njegova majka Tija, a
nakon nje Nefertitina kćer Meritaten, a potom i faraonova druga žena
Kija. Ionako je mnogo toga oko vladavine faraona Aknatona ostalo
nerazjašnjeno, pa izgleda da je Nefertiti napustila grad prijestolnicu
Akhetaton i negdje se povukla. Nakon smrti Aknatona vladaju faraoni Aj,
Semenkare i Tutankhamon. Athumanunhu se sve više čini da ovaj faraon
lijepog lica i malo zaobljenih bokova, Semenkare, nije uopće ni
postojao, već je to bila prerušena Nefertiti. Njezina grobnica pronađena
je u blizini grobnice faraona Tutankhamona koji je Egiptom vladao u 14.
stoljeću pr. K. Među mnoge indicije koje ukazuju na identitet lijepe
kraljice, čije je lice unakaženo udarcima u lice nakon smrti, spadaju i
labuđi vrat kojim se kraljica isticala, dvije naušnice koje je nosila u
svakom uhu, obrijana glava, nakit te karakteristični ukras na glavi.
Nefertiti je bila jedna od dvije egipatske kraljice za koje se sa
sigurnošću zna da su nosile dvije naušnice u svakom uhu.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA   AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 EmptyUto Jun 15, 2010 12:06 am

Ptah

Ptah kojega su drevni Egipćani u zapisima ponekad opisivali kao
božanskog zanatliju kojemu nije bilo premca među bogovima. Egipatska
kozmogonija Men – Nefer (Memfis) u kojoj se spominje kult boga Ptaha
koji je mnogo stariji od povijesnog doba i bog Ptah je bio značajan bog u
gradu Men-Neferu mnogo prije nego je taj grad postao prijestolnica
ujedinjenog Egipta. Ptah pripada krugu solarnih (sunčanih) božanstava i
personifikacija je mladog izlazećeg Sunca, a i značenje hijeroglifa koji
se nalaze u imenu njegovom o tomu jasno govore. Korijen drevne
egipatske riječi koja označava boga Ptaha je p t h (biti otvoren, onaj
koji započinje nešto) ili jednostavno otvarač – dakle Ptah je taj koji
otvara ili započinje dan. No, Ptah nikada nije plovio Sunčevom barkom u
kojoj su se nalazili Amun, Ra i Khepera. Ptah ima svoju barku u kojoj on
plovi sam u nekoliko obličja. Najpoznatije obličje je obličje Ptah –
Seker. Kako je Seker drevni egipatski bog tame (stanovnik tame) tako
sada lako možemo prepoznati drevni naum Egipćana koji su jednostavno
spojili božanskog zanatliju i božanskog stanovnika zagrobnog svijeta.
Dakle imamo boga koji je zapravo božanski zanatlija i klesar svega što
postoji, a u spoju sa Sekerom on oblikuje i tijela u kojima će pokojnici
dosegnuti vječnost. Ponekad drevni bi Egipćani Men-Nefer nazivali i Het
– Ka – Ptah (Kuća Ptahovog Ka), a veliki pogrebni kompleks nedaleko
Memfisa nazvan je Saakara. Kao najvjerniji pomagač Ptaha pojavljuje se
Khnum bog koji je stvorio ljude i životinje na svom grnčarskom
(lončarskom) kolu. Izgled Sekerove barke ili kako su je drevni Egipćani
nazivali Hennu bio je slijedeći: na pramcu se nalazila glava nekevrste
gazele ili divokoze, a ponekad glava bika, ili pak samo rogovi. Na
sredini barke postavljen je zatvoreni sarkofag na kojem je sokol sa
zaštitnički raširenim krilima. U sarkofagu je mrtvo tijelo Sunca – Auf.
Postoji još jedna veza Ptaha s još jednim drevnim božanstvom koje se
naziva Tenen. Ptahova družica i pratilja je strašna božica Sekhet koja
mu je rodila sina Nefertuma koji pak ima sve osobine mladog Atuma. Eto,
tu se krug zatvara i drevni su kultovi opet povezani znalački onako kako
su to činili samo drevni Egipćani. Kada bi trebali priječi na novi
oblik božanstva, stari ne bi posve odbacili već bi ga povezali s novim i
tek onda bi svećenici mogli pristupiti obnašanju svakodnevnog obreda.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA   AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 EmptyUto Jun 15, 2010 12:07 am

Mačke je omiljena životinja Egipćana, koji se dive
njenoj vještini u lovu. Smatrana je svetom životinjom. Vjeruje se da ima
sposobnost da razgovara sa bogovima i da izgovara njihovo tajno ime.
Mnogi misle da im je predak mačka. Žene se šminkaju tako da dobiju
izgled mačke, izvlačeći crnim krejonom liniju u produžetku oka. Djeca se
posvećuju boginji Bastet tako što im sveštenik napravi mali rez na ruci
u koji se kane nekoliko kapi mačije krvi. Sveštenstvo je u blizini
boginjinog hrama ustanovilo gajenje mačaka. Kada mačke napune 10
mjeseci, ubijaju ih i od njih prave mumije koje potom prodaju
hodočasnicima. Na nekropolj u Bubastisu pronađeno je na hiljade mačijih
mumija.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA   AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 EmptyUto Jun 15, 2010 12:09 am

MALI LEKSIKON EGIPTOLOGIJE:


AMON
- Staroegipatski bog zivota,reprodukcije,obnavljanja, i
poljoprivrede.
Predstavljen je kao covek sa glavom ovna.

ANK - Drevni egipatski simbol,krst lucno zatvoren na
vrhu.Simbolizuje zivot i
kosmicko znanje.Nosili su ga bogovi i boginje egipatske
mitologije.
Poznat je i kao "crux ansata".Danas se koristi i u ritualima
lecenja i
plodnosti.

ANUBIUS - Egip.bog smrti i crne magije.Predstavljen je kao
pas ili covek sa
glavom sakala. U mitologiji je sin Neftis.
U nekim periodima je po znacaju bio ravan velikom bogu
Ozirisu.

BAHARIJA OAZA - u ovoj oazi je 1996.god.otkriveno groblje
sa preko 10000 mumija>posle otkrica pozlacenih mumija u prir.velicini
i sahranjenih u izuzetno ukrasenim sarkofazima podrucje je dobilo ime "
Dolina zlatnih mumija".Zahvaljujuci ovom nalazu stecen je uvid kako je
izgl. zivot u vecim mestima,jer su sacuvane grobnice i bogatih ljudi
onog doba i pripadnika srednje klase.

BALSAMOVANJE- unutr.organi su vadjeni,ispirani i umotavani
u prirodne tkanine da bi se osusili.Stomacna supljina i grudi su
popunjavani istim tkaninama i natronom.Mozak je vadjen kroz
nos,specijalnom kukom.Unutr.tela je potom ispirana alkoholom,da bi se
unistile bakterije.U zavrsnoj fazi,spoljasni deo tela se premazivao
uljima i mineralnim mastima.Malo je pozn.da se na Medicinskom fakultetu u
Beogradu cuvaju dve egipatske mumije.njihov identitet se jos uvek
istrazuje.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Lily
First Bride
Lily

Godina : 23
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA   AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 EmptyUto Jun 15, 2010 9:47 am

.. zanimljivo.. samo nastavite.. [You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA   AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA - Page 2 Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
AFRIČKA I EGIPATSKA MITOLOGIJA
Nazad na vrh 
Strana 2 od 2Idi na stranu : Prethodni  1, 2

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: DUHOVNOST I EZOTERIJA :: SA ONE STRANE STVARNOG :: MITOLOGIJA-
Skoči na: