DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
VLAŠKA MAGIJA BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

 

 VLAŠKA MAGIJA

Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5  Sledeći
AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptyPon Feb 02, 2009 9:12 am

MOĆNA VLAŠKA MAGIJAVlaška magija, crna ili bela svejedno, po mišljenju stručnjaka najjača je do danas preživela magija u svetu. Rituali, obredi, recepti za spravljanje napitaka i amajlija, iz ove magije prastari su i potiču iz paganskih vremena, a u Timočkoj Krajini i istočnoj Srbiji vračare ih još uspešno koriste. Pomažu ljudima otkrivajući im tajne sa posebnim osvrtom na to koliko zavist, pohlepa i posesivnost mogu da utiču na tok njihovog života
Obredi i rituali vlaške magije treba, pre svega, da pomognu ljudima u bolesti i nevolji, ali mnoge vračare zloupotrebljavaju svoju moć radeći o glavi članovima svoje porodice, pa čak i svojoj deci
U Srbiji je veoma rasprostranjena i cenjena vlaška magija koja se "praktikuje" više milenijuma i duboko je usađena u kolektivnu svest vlaškog bića.
Gotovo da nema sela podno Homolja, Miroča, Stola i Rtnja bez takozvanih vračara. Nije ih teško pronaći, jer za njih gotovo svi znaju. Baba Desanka važi za najstariju i najčuveniju "vračarku" u ovim krajevima.
MRTVAČKA VODA

U svojim obredima vlaške vračare najčešće koriste "mrtvačku vodu" kojom se kupaju mrtvaci, u njoj kuvaju kafu ili je dodaju u mleko zbog čega krave "presuše".
Mogu da utiču i na to da žena pobaci tako što joj podmetnu izbajanu košticu neke voćke iz kompota. Trudna žena, ne razmišljajući o bajanju, pojede šljivu iz kompota, baci košticu u zemlju, ona istruli, a njoj istovremeno zamre plod u utrobi.


Vračare pomažu i kada, navodno, ima duhova u kući. Tada uzmu belu sveću, pronesu je kroz celu kuću, otvore vrata i glasno izgovore: "Napusti ovaj dom!"

Vlaške magije nisu pošteđena ni deca, a mlade majke, treba same da režu nokte i kosu svojoj deci, jer se bajalice za bolest i smrt dece rade upravo pomoću dečjih noktiju i kose.

ZLO SE UVEK VRAĆA JOŠ GORIM

Vanbračna deca kod Vlaha smatraju se nekom vrstom polubožanstva, dok su u drugim sredinama anatemisana i pogrdno označena kao "kopilad". Istice se, da se i danas kao jaka amajlija koristi kosica ili noktić vanbračnog deteta, a njegovo ime treba prizivati kada se čovek nađe u velikoj nevolji. Obredi i rituali vlaške magije treba da služe, pre svega, da ljudima pomognu u bolesti i nevolji, ali danas mnogi zloupotrebljavaju magiju i njeno milenijumsko postojanje.

Uz pomoć zlih sila najbliži rođaci rade jedni drugima o glavi, a dešava se čak da kćerka majci "namešta" vradžbine ili sestra bratu. Pri tom svi zaboravljaju da se zlo zlom vraća.

MAGIJA ZA ŠVALERACIJU
Vlajne često koriste i vodu kojom su okupani slepi mačići pa, ko popije tu vodu, ostaje slep kod očiju. To naročito koriste žene koje "oslepe" muževe, pa nekažnjeno "šaraju" do mile volje. Da bi mogle da rade šta žele i da imaju koga požele, crvene gaćice bace u WC ili ispod kade i - put im je otvoren, a siroti muževi misle da su im supruge verne i smerne.

MIŠEVI U ZEJTINU PROTIV ALKOHOLIZMA
I žrtvovanje životinja zauzima značajno mesto u tajnim ritualima.Najčešće su to:svinje, zečevi, živina i miševi koje, čim se okote, potope u ulje i tako ih drže 40 dana. Posle toga, dve kapi te "smese" stave pijancima u piće i zauvek ih oslobode poroka.

ZAŠTITA OD ZLIH SILA
Ubedljivo najjača zaštita od zlih i urokljivih sila koje šalju vlaške vračare je, po Natinim rečima, plećka crne mačke. Naime, na prostoru gde nema crkava i manastira, crnu mačku treba u pola noći, usred šume, potopiti u vrelu vodu, a njena plećka biće najjače oružje. Pored toga, dobrim su se pokazali i metal, crvene šibice, beli luk i katran. Nešto od toga svaki čovek mora da ima uza se, a nepoznatim ljudima ne treba ništa davati iz kuće, pogotovo ne na Bozic.

Kod smetnji u porodici, kada se čini da je jedan od supružnika potpuno izgubio razum, pa ne dolazi kući, odlazi nekoj stranoj osobi ili u porodici pravi ršum, po receptima stare vlaške magije, uglavnom se dejstvuje obredom isterivanja zlog duha. Svejedno da li je zao duh pri tom naneo i fiziološke probleme, on se isteruje srpom i kučinom koja je oko njega obmotana. Kučina se zapali nad samom glavom onoga kome se baje i potom se nečastivi priziva sa "otpadniče, krvopijče, kostolomče, mesožderče".

Kada vračara misli da je zloduhu skrenula pažnju oštrim glasom, isteruje ga iz ušiju, iz usta, iz glave, iz creva, iz ruku i nogu obolelog (čije se ime sve vreme pominje u bajalici). Zloduha upućuje "u gustu goru telelesku, gde ima da se jede i da se pije i spava u medenoj ložici".

Kada se bajanje dovrši, gar koji se sakupio od izgorele kučine zamuti se sa malo vode i bolesnik treba da popije tri gutljaja. Ako se ritual vršio bez znanja obolelog, samo nad njegovom slikom ili delom odeće, onda onaj ko je raščinjavanje naručio nosi vodicu kući i obolelom podmetne da popije kroz kafu, crno vino ili neki tamni sok. Mada se žene obično posluže i time da obajanu tečnost zamese u neku ukusnu đakoniju kojoj, primera radi, njihov muž ili sin, opsednut nepoželjnom devojkom, ne može da odoli.

Od želje za mirom u kući, međutim, nisu imuni ni muškarci. Zato vlaška magija daje recept kojim se mogu poslužiti i prevareni muškarci. Za to im dobro dođe jaje od kukavice. Ako ga naruči od vračare, prisustvovaće ritualu u kome se kukavičje jaje izbuši iglicom na vrhu i potom duvanjem isprazni. U šuplju ljusku stavljaju se dlačice koje je ispod svog i pazuha svoje žene iseckao i doneo prevareni muž. Rupicu na jajetu vračara zalije voskom i da ga nesrećniku sa uputstvom da ga u gluvo doba noći odnese u neki skroviti deo njihovog stana ili ga sakrije u šupljini na zidu kuće.

A ukoliko bračni par zajednički poželi da se zaštiti od iskušenja neverstva, treba da pođu u potragu za vrlo retkim puževima blizancima koji nose dve slepljene kućice i za jednim slepim mišem. Vrhove njegovih krila treba pažljivo odseći (tako da miš može i dalje da leti) potom ih staviti u šupljine puževih kućica i zaliti ih voskom. Na vrhu kućica zagrejanom iglom probuše se dve rupice i kroz njih se provuče lančić kako bi se amajlija nosila oko vrata. Muškarci amajliju pripremaju tako što vrh desnog krila stavljaju u levu kućicu puža bliznaka, a žene obrnuto
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptyPon Feb 02, 2009 9:17 am

VLAŠKA MAGIJA, VEKOVNA MISTERIJAReporteri Pressa posetili baba Desanku, najpoznatiju vračaru s Homolja, u pokušaju da saznaju kako se baja, skidaju čini i kakva je razlika između bele i crne magijeSVE VIDI U KUKURUZU... Desanka tvrdi da ima moć da leči bolesne, pomaže nerotkinjama, priča sa mrtvima...

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

Kao lavina, s Homolja se skotrljalo sunce i tresnulo pred nas, na uski drum. Sjurila se jagnjad čobanskim stazama do potoka, u šumi. Kraj najjačih ovnova. Moglo je ovo jutro i bez nas, što se njih tiče.

Veli šuma da prođemo, samo tiho, jer tu gde vekovi nisu galamili ne smeju ni ljudi. Jagnjad se mirno vraća u brda i tek ponegde zabeli u nekoševini. Stotinu nam se mirisa skamenilo u ždrelu. Nemir je to. Za nama je pustahija bez ijednog svedoka da smo prošli njom. Pred nama priča o drevnom narodu, mrtvom životu i živoj smrti, ispričana i razumljiva jedino kroz mit o - vlaškoj magiji.


Najjača magija

Vlaška magija, crna ili bela svejedno, po mišljenju stručnjaka najjača je do danas preživela magija u svetu. Rituali, obredi, recepti za spravljanje napitaka i amajlija, iz ove magije prastari su i potiču iz paganskih vremena. Ali, kako se ispostavlja, izlaskom na teren po naseljima u Timočkoj Krajini i istočnoj Srbiji, tamošnje vračare ih još uspešno koriste. Pomažu ljudima otkrivajući im tajne sa posebnim osvrtom na to koliko zavist, pohlepa i posesivnost mogu da utiču na tok njihovog života. Gotovo da nema sela podno Homolja, Miroča, Stola i Rtnja bez takozvanih vračara. Nije ih teško pronaći, jer za njih gotovo svi znaju.


Ovim putem, za Majdanpekom, prošli su mnogi pre nas. Toliko je legendi o slavi vere u fenomen te magije i toliko o tragičnosti, ne vere u nju.

Kasno je da se predomislimo. Poslednje parče asfalta je kilometrima iza nas, a evo ponestaje i zemljanog puta.

- Tu smo, još samo malo - ko zna koji put je Aca ponovio isto. Suvonjavi, dobroćudni osamnaestogodišnji dečkić iz majdanpečkog sela Blizna, lokalni „šerpas". Drugačije se ovde ne može, bez da vas neko provede brdima do čuvenih vračara ovog kraja i da vam se nađe da prevodi s vlaškog.

- To je selo Ljubovo, a eno i kuće baba Desanke, najstarije i najčuvenije vračarke ovde - veli, kako se kroz granje nazr'o crep prvih kuća.

- Dobra vam sreća, dobri ljudi - pozdravlja starica s trema skromne prizemljuše. To je ona, čuvena baba Desanka. Zakivali su planinsko sunce i vetrovi godinama svoje klinove pod tu kožu, vidi se.

- Verujem u Boga, jer mi je od Boga data moć koju imam - posela nas je za sto kraj vrata i rečju nam prikovala poglede za svoje duboke oči. Verovatno smo ko zna koji po redu koji su s predrasudom došli.

- Dete sam bila kada se preda mnom, jednog jutra u čobaniji, niotkud prikazao čovek (Bog), noseći u rukama pregršt moći (ovo je doslovan prevod njenog kazivanja jer smisao reči na vlaškom nije obavezno isti kao i na srpskom). Pitao me je kojom od njih želim da me obdari. Stajala sam i gledala u njega... Bez straha. Ruke su mi krenule ka zrnima (kukuruza). Ispružila sam šake i on ih je usuo u njih. Od tada njima pomažem ljudima. Bacam ih i gledam u njih. Bolesni da ozdrave. Nesrećni da nađu sreću. Nerotkinje da zatrudne. Imanja da rode... Velikim danima padam u trans i slušam mrtve šta mi govore i kako će biti. Više od pola veka, evo, i tako doveka... Tri su stvari svetinja koje se nikada ne smeju prekršiti: nikada se ne sme prestati s vračanjem, nikada vračarka, nikoga, ne sme da vrati s praga i nikome ne sme da traži pare - istim nas pogledom još gleda. Rasula je šaku zrna po stolu, a kao da ih je bacila u vodu. Bezglasno udaraju po površini i kao da se oko njih šire koncentrični krugovi dok tonu u godove starog drveta.

Nije srećna zbog onog što vidi. Malo šta je u životu prijatelja, u čije ime smo zamolili da baci zrna, onako kako bi valjalo da je. Zbori nam kako je bilo, kako je sada i kako će mu biti. Ono što mi znamo o njemu umnogome se poklapa sa onim što ona vidi. Verovali, ne verovali, poštovati moramo.

- Dolazili su mi i dolaze iz daleka. Doktori mi šalju nevoljnike za koje ne znaju šta im je, niti od čega da ih leče. Crna magija je čudo, deco. Nije čovek ni svestan šta može da učini. Zdrav, prav, a kopni. Vene. To je đavolja rabota. Umiru ljudi od nje, a ne znaju šta im je... Evo, vašem prijatelju je bajano živom, a to je jedna od najopasnijih stvari. To „vezivanje" ništa osim bele vlaške magije ne može da skine. Devet je vrsta „vezivanja" (deveto je takozvani „katanac", kad žena veže muškarca da fizički i polno zanemoća; smatra se najopasnijim i retke vlaške vračare mogu da ga skinu), koje samo mi možemo da razvežemo - zbori razmećući zrnevlje u skupove. Tiho baje na vlaškom. Pomilova krst na grudima i opet sastavi kukuruzna zrna u gomilu.

- Ne mogu više ništa na sliku da učinim - pruži nam fotografiju koju smo spustili pred nju.

- Recite nek dođe, ako može. Biće sve u redu - veli baba Desanka, starica o kojoj slušamo još od Majdanpeka. Veruju joj ljudi i poštuju je, jako. Naš vodič Aca je živa knjiga utisaka svih onih koje je vodio do nje. Nikada se niko, kaže, nije pokajao!

Mika vrač: Bela magija je ništa, crna je svemoguća i neuništiva!

Tumaramo po homoljskim planinama, tražeći Miku, čoveka koji se bavi samo crnom magijom.

- Eno mu je kuća. Sačekajte - daleko, iza stabala se nazire nešto za šta mi, barem s te daljine, ne smemo da tvrdimo da je kuća.

Znamo ko živi tamo. Tražili smo da dođemo tu, čuvši za njega, mada bismo sad možda i odustali od tog nauma. Mika vržtorju - Mika vrač, poznat koliko po bavljenju crnom vlaškom magijom, toliko i po efektima za koje se nadaleko priča.
VERUJE U ĐAVOLA... Mika tvrdi da može da oživi mrtveDrvenim mostićem prešli smo rečicu i kroz visoku travu zašli dalje u šumu. Čini se istu onu u koju su zalutali Ivica i Marica i stigli pred kućerak od marcipana i čokolade. Evo i nas sad pred „njom", ali nam ne pada na pamet da zagrizemo vrata il' štrbnemo malo od krova.

- Zašto ste došli kad ne verujete u ovo? - preseče nas Mika pitanjem, ne dižući pogled ka nama. Zračimo li mi to nečim što on oseća ili se strah materijalizovao u koprenu oko nas?! Zaista ne verujemo, ali nije to ni bitno jer došli smo samo...

- ... da uradimo priču sa vama - pokušavamo da izbalansiramo situaciju i prevaziđemo nepoverenje. Obostrano, nadasve.

- Hteli su i drugi, ali se uplaše usred priče, spakuju se i odu. Plašite li se i vi? - trg'o se i fiksirao nas pogledom. Omaleni starac od 76 godina, koje mu se, ruku na srce, ne vide na licu. Zaista ima nešto u tom čoveku zbog čega mu se najradije ne biste zamerali.

- Ja u đavola verujem i meni su od njega moći date - već na početku smo načisto s kim smo se upustili u razgovor.

- Bela magija je ništa, crna je sve! Moć Lenke, šumske majke, najjača je. Njena su dela mnogi krajputaši u dolini Homolja. Moje bajanje niko ne skida - iako agresivnog zbora, ton vračevog glasa je sve mirniji. Vere nam se potiru, ali ne sukobljavaju. Dovoljan preduslov za razgovor. Jednostavno, poštuje našu neveru...

- Ne znači to da ja činim zlo. Barem ne onima koji ga nisu zaslužili. I kod mene ljudi dolaze da traže pomoć i izlečenje, i ja im pomažem. Izlečio sam devojku od 25 godina od koje je medicina digla ruke. Razvezujem vezane. Čak i hodže, a i muslimanska magija koju oni poznaju je jaka, kod mene šalju ljude da im skidam crnu magiju. Dolaze, naravno, i oni koji hoće da im bajam i zamađijam nekog. Žene da im vežem muževe. Muževi da im vratim kući neverne žene. Da kroz magareću lobanju pogledam čoveka i da taj čovek poludi. Rođaci da prokunu jedni druge. Seljaci da jedni drugima satru rod i stoku - čini se da nisu crnja njegova dela od potrebe ljudi da za njima posežu. Strašno je šta čujemo na šta je sve ljudski um, zarad pakosti, spreman.

- Ko ne veruje u moć crne magije neka u Majdanpeku pita za Petriju Halutrifu. Od njenih magija Majdanpek još pati jer je bio grešan. Što činim i što znam, mrtvi mi govore - veli, napominjući još da zna više od 70 magija i 16 molitvi kojima žive može da prevede do mrtvih i mrtve da uznese do živih.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptyPon Feb 02, 2009 9:19 am

"Čuda vlaške magije"Kritično od Božića do Bogojavljenja
Vlaška magija uspešno skida čini koje nanose ciganske, muslimanske ili panamske i vudu bajalice. Najteže je boriti se protiv uroka koje bacaju same vlaške vračare
Piše: Jasna Jojić
Vlaška magija je, po mišljenju stručnjaka, najjača do danas preživela magija u svetu. Rituali, obredi, recepti za spravljanje napitaka i amajlija koje mogu da pomognu čoveku, iz ove magije prastari su i potiču još iz paganskih vremena. Ali, kako se ispostavlja, izlaskom na teren po naseljima u Timočkoj krajini i istočnoj Srbiji, tamošnje vračare ih još uvek uspešno koriste. Pomažu ljudima otkrivajući im tajne sa posebnim osvrtom na to koliko zavist, pohlepa i posesivnost mogu da utiču na tok njihovog života.

- Svaki život predodređen je sudbinom - pričala nam je Desanka Perić, jedna od najpoznatijih vračara koja je živela u Boru. Uz pomoć negativnih osećanja, međutim, na tu sudbinu ponekad mogu uticati drugi. Sve se u životu iznenada okrene. Porodica se rasturi, deca se uzjogune, odlaze u neke sekte, drogiraju se, nailaze svađe i nevolje. Ali, to nije sve jer zlo vuče još veće zlo, pa onda iz kuće odlaze i pare, pa zdravlje i na kraju stradaju ljudi brzo.

E, to su, kaže Desanke Perić, krajnji simptomi da se nešto mora preduzeti. Vlaške vračare, pozvane da pomognu u svim ovim nevoljama, za svaki slučaj pogledaju nisu li one date od Boga, da čovek mora da ih proprati, namuči i pokaje se. Ako zrna kukuruza ili pasulja, bosiljak ili karte, i još mnogo rekvizita koje poznaje ova prastara magija, pokazuju da je u pitanju urok, vlaške vračare daju se na posao da skinu čini i razvežu magiju.

U zavisnosti od toga koliko su čini, uroci ili magijsko vezivanje jaki, određuje se i trajanje skidanja čini. Obično je u bezazlenijim situacijama potrebno samo dva do tri puta izvesti određeni ritual ili bajalicu. Čak i problem koji traje decenijama može, po kazivanju onih koji se nisu bojali da se za pomoć obrate vlaškoj magiji, da prođe za par dana. Mnogima je, međutim, od samih ljudi, ili zlih demona, naneseno veće zlo, pa je za njegovo poništavanje potrebno mnogo više vremena, truda vračare, ali i vere nesrećno omađijanog.

Želeći da potčine druge, da im naškode ili da skrenu tok sudbine, mnogi naručuju cigansku, tursku, južnoameričku, vudu ili panamsku i dominikansku magiju. Sve one imaju jake rituale i mogu delovati i na daljinu.

- Ljudi umru, a ne znaju da su bili žrtve negativnih sila - isticala je sada pokojna Desanka Perić. Kada su gladni, odu da potraže hranu, kad su bolesni, obrate se lekaru, ali kada su nesrećni, uglavnom ništa ne preduzimaju čekajući da to samo prođe. Zato je teranje čini i zla trnovit put. Dok se to radi s vremena na vreme, oseti se ponekad kao da se stvar još više pogoršava, a ima i jakih reakcija i njih preživljavaju i oni koji su iz zavisti, pohlepe ili posesivnosti naneli nevolje drugima, i oni koji su zatražili pomoć, ali i same vlaške vračare koje pomažu kod raščišćavanja. One rado prizivaju mrtve koji se nisu potpuno odvojili od ovog sveta, rano preminulu decu, vile i demone za koje se smatra da žive u istoj ravni sa ljudima, ali i jake demone koji gospodare prirodom, poput Vodenog duha Tartora, Velike majke Muma Paduri, Zmaja gospodara vatre Smeu, ali i demone bolesti Čumirol.

Sa njima se sastaju na skrovitim i zapuštenim mestima, i od njih traže pomoć pri izvođenju svojih rituala. Njih prizivaju, međutim, i kada rade samo bajalice ili spremaju amajlije za bacanje, skidanje ili vraćanje uroka. A ponekad iz zovu tek zato da bi sa njima malo proćaskale i preporučile da oni kontaktiraju neke druge ljude za koje vlaške vračare misle da to zaslužuju.

Zato vlaške vračare rado odaju tajnu kako svako može napraviti kontakt sa višom silom, probuditi u sebi uspavanu intuiciju koja bi im donela boljitak u životu. Posebnu pažnju tu imaju bića iz nekrštenih dana, koja se obično bude ritualima uz razne vrste sveća.

Mit kaže da nekršteni dani padaju u vreme od Božića do Bogojavljenja. Tih 12 dana zemlja je posebno "otvorena" za duše mrtvih koji izlaze iz svojih podzemnih svetova i borave u ovome. Prodiru iz duboke tmine i obično se nastane na kućnom pragu ili dovratku živih, a ponekad i na samom krovu njihovih kuća ili u dvorišnim bunarima. Zato je i dobro, tvrdi narod, pre izlaska iz doma, polaska na putovanje, pa čak i pre umivanja ili pijenja vode, svako jutro u ovom periodu očitati molitvu ili nekom bajalicom odvratiti zle sile.

U suprotnom, ljudi padaju pod uticaj raznih bića. Možda karakondžula koje umeju biti vrlo dosadne. One se pojavljuju uglavnom noću. Kod Srba to su muškarci, a kod Vlaha koji veruju da oni postoje, žene. Oba naroda ih međutim prepoznaju kao stvorenja sa svetlim buljavim očima i izduženim rukama. Dejstvuju do prvih petlova, pa u vreme nekrštenih dana nije preporučljivo putovati noću. Ako se u to doba ustreme na čoveka, uzjašu ga s leđa, teraju da čini razne neopreznosti, a najčešće da besomučno, kao u transu, igra do iznemoglosti.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptyPon Feb 02, 2009 9:21 am

Magovi Timoka

O vlaškoj magiji - crnoj ili beloj, svejedno, još uvek se ispredaju brojne priče i legende. Oni koji su se bavili ovom tematikom kažu da je vlaška magija jedna od nastarijih i najmoćnijih na svetu. Gotovo da nema sela u Timočkoj krajini bez tzv. vračara. Nije ih teško pronaći, jer se o ovim ljudima gotovo sve zna i u gradskim sredinama. Mnogi su iz znatiželje dolazili do najčešće udaljenih domova pomenutih poznavalaca magije. Treba reći da publicitet ovim ljudima nije potreban. Oni su na ovim prostorima delovali vekovima, bar tako kažu istraživači. A ljudi - k'o ljudi, bez obzira na status i obrazovanje, i dalje posećuju vračare i pričaju. Mnogi traže samo utehu ili nadu u trenucima kada ovozemaljski (racionalni) recepti ne pomažu.

U Srbiji se u mnoge "moći" i danas slepo veruje. Uz seoske rečice, kao i na obalama Timoka i Dunava, i sada se mogu videti prizori poput onih iz bajki: modroplava reka osvetljena mesečinom, a u njoj gole, mlade žene sa venčićima oko glave...

Obdareni vančulnim saznanjima, šamani, druidi, veštice ali i vlaške vračare, svojim moćima služe se isključivo u odgovarajućem, prigodnom ambijentu. Deluju tamo gde se okupljaju njihovi čudni saveznici - vile, đavoli i vampiri koji se bude najčešće noću. Dok svetski magovi i vlaške vračare tvrde da tako čuvaju svete kultove svojih predaka, običan svet sumnja da oni tumaraju po nečastivim mestima da bi navukli zlo. Posebnu snagu činima daju i mesta na kojima su nasilno ugašeni ljudski životi, napuštena groblja ili stoletno stablo bez krošnje. A ako se više toga ispreplete na jednom mestu - stekli su se uslovi za savršeno sklonište za potajni rad majstora magije, posebno za čuvene vlaške vračare koje tamo odlaze najčešće u gluvo doba noći, same i u tišini.

Komplikovani rituali koji zahtevaju angažovanje mnogih duhova, božanstava prirode, ponekad čak i energiju Sunca, Meseca i zvezda, moraju se, bez obzira na moć vračare, izvoditi na za to određenim mestima.

Tako se zvezda Danica dozive posle ponoći i to pod stablom šljive na njivi, jer je čovek verovatno na tom msetu učinio neku nepriličnu radnju. Za obračun sa drakom (vampir) mora se naći najbliža vodenica jer on uvek obitava u njenoj blizini. A prizivanje drugih demona, bilo za borbu protiv tuđih vradžbina, ili kao apel za pomoć, izvodi se ritualno na raskršćima. Raskrsnica je, inače, od pamtiveka mesto na kojem se nešto koncentriše i potom ponovo razgranava.

Čak se i kovčeg spusti i pop zastane na raskrsnici pri polasku na groblje. Tako se odaje počast davnim precima. Ali, kako mnogi Vlasi tumače, ovaj običaj služi i za zbunjivanje pokojnika. Ukoliko se, ne daj Bože, povampiri, neće umeti da se vrati kući. Znajući sve to, raskrsnicom se kao kultnim mestom za uspešno "mađijanje" služe i profesionalci ali i običan svet. Ona je prebivalište mnogih magijskih moći, bilo da se tu nešto ostavi ili se sa nje pokupi. Otuda i mnoga sujeverja vezana uz nju. Prva opasnost vreba već kada se neoprezno preseče raskršće puteva. To nikada ne treba činiti, jer na raskrsnice mnogi bacaju predmete u koje sami pokušavaju da "ubace" svoju nesreću nadajući se da će ona preći na druge koji ih slučajno nađu. U tu se svrhu, naravno, najčešće ostavlja ono čemu ljudi teško odolevaju - zlato ili novac. I dok se sa zlatom reskira, jer ono teško gubi svoja dobra zračenja koja nosi iz utrobe zemlje, novac je pravi rekvizit za prenošenje nesreće.

U Timočkoj krajini mnogi veruju da tako mogu izlečiti svoje bolesti poput kožnih osipa, glavobolje i drugih nedaća za koje se teško nalazi uzrok, pa i lek. Zato tri večeri zaredom protrljaju obolelo mesto vrednom monetom, a potom je ostave na raskrsnici da je neko pohlepan pokupi. Pri tom ih, kažu, ne grize savest, jer se osećaju kao da su svoje izlečenje nečim platili. Duboku noć, kada se krv ledi u žilama od tišine, pred raskrsnicom se skidaju gole vračare i samo njihov tihi šapat kojim izgovaraju bajalice para sablasni muk. Tako obično mole određene demone da izađu i pomognu da se neutrališu tuđe čini ili da se slične pošalju.

"Osim raskrsnice, mesta iza i ispred vrata smatraju se kultnim mestima gde prebivaju duše predaka koje se često prizivaju u nesreći. Važno je i stepenište koje je oduvek bilo simbol uspeha. Vradžbine se izvode od najvišeg stepenika i završavaju na kućnom pragu. Prag, inače, funkcioniše i kao granica između svetog u kući i profanog van doma. Pevanje uz stepenište u narodu znači napredovanje prema boljem, ali i postepeno savladavanje nedaća koje garantuje uspeh", govorila je poznata borska vračara Desanka Perić.

Vlaška magija, navodno, leči sve bolesti i tradicionalno je, već vekovima smatraju posebno moćnom u tretmanu medicini i danas zagonetne bolesti - epilepsije. Ne samo zbog toga što se tvrdi da neke vračare zaista mogu da "oteraju" ovu bolest, koja i uzrokom i simptomima počiva na stabilnosti nerava, već i zbog toga što se misli da Vlajne koje padaju u trans ili granična stanja apatije i euforije iz kojih najbolje predviđaju, preživljaju epileptične trenutke. Narod u Timočkoj krajini lek za epileptične napade tražio je pre svega u vračanju vrlo čudnim ritualima ali i u melemima i čajevima od bilja i trava, od crnog i belog luka, kadulje, ivanjskog cveća, pelina, kopriva i posebno - odoljena za koji na Timoku tvrde da je "vilina trava". Za epileptičare se žrtvuju pas ili lastavica čijom se krvlju bolesnik poji. Daju mu se i pečena jaja od grlice ili obareno srce crne kokoške i šumskog ježa. Epileptičari se kade i nad spaljenim krilima slepog miša, kao i upaljenom zmijskom košuljicom dok jedu obrok spremljen od njenog srca. Delotvorna je i slepoočna kost svinje zaklane na Božić. Kosti se nakon praznika naknadno dopeku za ritual, dok se ne pretvore u prah. Potom se, pomešane u vodi, daju bolesnom da ozdravi.

MOĆNE LJUBAVNE ČINI

Najrasprostranjeniji predmet u ritualima ljubavne magije je katanac - simbol nečega što se da zarobiti i osloboditi. Ako je verovati savetima vlaških vračara, proleće je pravo vreme da se prikupe svi rekviziti da bi se tokom godine svi lepo zabavili praktikujući ljubavnu magiju. Moralne norme uvrežene u staroj evropskoj tradiciji, Vlahe nisu zanimale. Ljubomora, posesivnost ili kratkotrajna promena partnera nisu bile zlo zbog kojeg bi se neko mučio grižom savesti ili bi bio postavljan na stub srama. Zato je još čudnije što je ljubavna magija kod Vlaha najrazvijenija, a romantične bajalice najbrojnije, najdelotvornije i gotovo sve odreda imaju moć psihičkog vezivanja ljudi koje liči na opsesiju.

Pored već pomenutog katanca, koristi se med, kao bezopasno sredstvo koje lepi, ugalj koji u magiji simboliše ono što pali i bosiljak koji svojim aromatičnim mirisima opija. Crveni ili beli konac, so, šećer i voda iz kuće, obavezni su za identifikaciju ličnosti u magiji, a dodaci na svu tu hrpu naizgled nasumično sakupljenih predmeta zavise od pojedinačnog problema.

Po priči Milke D. iz Majdanpeka udala se za momka koga nije poznavala, ali joj se veoma dopao na prvi pogled. I danas, nakon desetak godina, seća se kako joj je bilo smešno kada joj je vračara sa obližnjeg brda Krš bajala čisteći sobicu u svojoj oronuloj kućici od blata. Vračara je tri puta bajala dok je mela po kući. Sakupljeno đubre iznosila je napolje i bacala ga u onom pravcu gde je Lale živeo. Prekrstila bi se i tri puta ponovila basmu: "Ne metem slamu, ne metem đubre, već metem sve mraviće, već metem sve stenice. Metlom ih pometoh, po Laleta poslah. Kada na njega naiđete da mi ga bockate, podbadate, meni da ga otpravite. Mira nigde da nema, ni sa kim da ne prozbori, dok se meni ne pojavi", priseća se Milka.

Lale, na koga je bio usmeren ovaj ritual, postao je prava žrtva iznenadne strasti koju je ostetio. Kako je već na prvom sastanku priznao Milki, patio je otkako ju je prvi put ugledao u holu bioskopa.

Kada je M. L.(44) iz Rudne Glave kod Majdanpeka nedavno shvatio da mu seksualna moć drastično opada, poverovao je tradiciji svog rodnog kraja da ga je neka žena uz pomoć vlaške magije učinila impotentnim. Pronašao je "zloću" i, nakon silnih rasprava, uspeo je da dobije beleg kojim je "vezan" i njegovo zdravstveno stanje opet se vratilo u normalu. A da bi ga "urekla", žena sa kojom je imao seksualni odnos pogledala ga je dok je spavao - kroz prsten zamočen u menstrualnu krv... Svoje psihičke moći Vlajne za ove potrebe upotpunjuju raznim korisnim rekvizitima poput konca, igle, biljaka, ljudske krvi, pepela, balege.

Jedan je mladić često posećivao stariju žiteljku sela Šarbanovac kod Bora. Nakon izvesnog vremena shvatio je da je opčinjen. Nije mogao da opšti ni sa jednom drugom ženom, iako su one bile i mlađe i lepše. Tek nakon teških batina baba je priznala da je vezivne čini zaista napravila i beleg odavno bacila u baru. Jadnik ju je ubio i nakon toga završio u zatvoru. Ali se njegova muškost, nažalost, ni tada nije povratila.

LEK ZA PREVARENE

Blaži oblik lečenja neverstava je vrlo popularni obred sa tek rođenim mačićima. Obično supruga okupa mačiće koji još nisu progledali i tu vodu podmetne mužu da popije. Kažu da on nakon toga postaje slep kod očiju za sve druge žene. Prevareni supružnik, pak, služi se jajetom kukavice. Kada ga bušenjem iglicom na vrhu isprazni i izduva, u šuplju ljusku stavi dlačice oba supružnika isečene ispod pazuha. Rupica na jajetu se zalije voskom i u gluvo doba noći ono se odnese u neki skroviti deo stana ili se sakrije u šupljinu na zidu kuće.

Kada bračni par zajednički želi da se zaštiti od iskušenja neverstva treba da pođe u potragu za retkim puževima blizancima (koji nose dve slepljene kućice) i za slepim mišem. Vrhove njegovih krila treba odseći, staviti ih u šupljine puževih kućica i zaliti ih voskom.

Na vrhu kućica, zagrejanom iglom, treba probušiti dve rupice i provući lančić da bi se amajlija nosila oko vrata. Muškarci amajliju pripremaju tako što vrh desnog krila stavljaju u levu kućicu puža blizanca, a žene obrnuto.

Po shvatanjima vlaške magije najpodložniji uroku su deca ali i nezaštićeni odrasli. Beli luk je za Vlahe lek ali pre svega univerzalno sredstvo protiv svih zlih demona i verni pratilac čoveka od njegovog rođenja pa do posle smrti. Beli luk, čija je istorija stara koliko i čovečanstvo, vrlo je uvažen u magiji i etnomedicini Vlaha i verni je pratilac čoveka od njegovog rođenja do smrti. Čen belog luka na čelu porodilje štiti i majku i novorođenče od uroka, a pouzdana je amajlija koja na putovanjima čuva od "razbojničkih" prepada đavola i nervoznih vila.

Zle ili urokljive oči poznate su i vlaškoj tradiciji. Mada se i bela i crna magija kod njih zasnivaju na basnama, travarstvu i energiji, veruje se da postoje oni koji urokljivim pogledom mogu naneti mnogo nesreće i to uglavnom nesvesno. Ali, polje delovanja urokljivih očiju ne može se ograničiti jer je dovoljno da se oni, koji se inače bave magijom, samo nečemu začude ili zadive. Pod njihov uticaj tada padaju svi, pa čak i imanja, kuće, životinje ili stvari.

Baka Ikonija iz Klokočevca pogađa prošlost i proriče budućnost zrnevljem kukuruza i kad ustanovi šta je stvarna potrebno onom ko je "pod urokom", priprema napitak nad kojim satima baje. Ona najčešće koristi bajalicu protiv uroka koja, kaže, nikome ne može da naškodi, a sigurno pomaže. U desnu ruku uzme britvu, u levu tamjan, i dok ih lagano primiče, ponavlja: "Crkni, đavole, ti nemaš tamjan, ti nemaš nož, ja imam tamjan i imam nož, tamjanom te kadim, nožem te sečem, u vodi te gnječim. Voda se penuša a (kaže se ime onoga ko se brani od uroka), te više ne sluša".
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptyPon Feb 02, 2009 9:52 am

Pošto je ovo ozbiljan forum, :D evo i konkretnog tipa, kome da se obratite :


Jovanka Žitea - selo Jabukovac

Dušanka Petrović - selo Štubik.


[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Lily
First Bride
Lily

Godina : 23
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptyPon Feb 02, 2009 1:08 pm

.. uhhh... bre.. :confused: ta man se toga.. :790114:

.. znas ono, sve se vraca, sve se placa.. ::da
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptyUto Feb 03, 2009 12:19 am

Lily ::
.. uhhh... bre.. :confused: ta man se toga.. :790114:

.. znas ono, sve se vraca, sve se placa.. ::da

Što, pa baš je tema zanimljiva-a imamo i reportere sa lica mesta: Slatkicass, Silvy, EPAL, i još dvoje -troje neaktivnih su iz tih krajeva i Ofca_ je neko vreme proveo tamo...dakle, može se očekivati da znaku ponešto o tome, iz prve ruke
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Lily
First Bride
Lily

Godina : 23
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptyUto Feb 03, 2009 9:10 am

.. ta mislila sam.. posecifanje tak'ih baka.. ::da
.. ne za temu, ona je super..

.. cak sam slusala neke pojedinosti vezane za vlasku magiju i da je veoma snazna.. ali bolje da nam o tome pricaju drugari i druga'rce forumasice.. sigurno znaju vise o tome, ako su iz tog kraja..

.. jedva cekam da to procitam.. :girl_sigh:
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptyUto Feb 03, 2009 10:22 am

Lily ::
.. ta mislila sam.. posecifanje tak'ih baka.. ::da
.. ne za temu, ona je super..

.. cak sam slusala neke pojedinosti vezane za vlasku magiju i da je veoma snazna.. ali bolje da nam o tome pricaju drugari i druga'rce forumasice.. sigurno znaju vise o tome, ako su iz tog kraja..

.. jedva cekam da to procitam.. :girl_sigh:

Ličim ti ja nekoga ko posećuje "BABE "? :ironic: :245916:
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Lily
First Bride
Lily

Godina : 23
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptySre Feb 04, 2009 1:52 pm

.. a cuj... sta ti ja znadem... ne licis sto jes-jes.. no, nikad se ne zna.. pa ko velim siguracije radi.. :348949: :348949:

.. ali kad te bolje pogledam... saren si ti meni... mnogo.. :348949: :348949: :348949:
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptySre Feb 04, 2009 3:21 pm

Lily ::
.. a cuj... sta ti ja znadem... ne licis sto jes-jes.. no, nikad se ne zna.. pa ko velim siguracije radi.. :348949: :348949:

.. ali kad te bolje pogledam... saren si ti meni... mnogo.. :348949: :348949: :348949:


46- Vidi: P. Es D u r l i ć, Basme iz Gornjeg Poreča, primere br. 1, 2 , 7 i 13 (str. 109-113).

47- Isto, primer br. 11, str. 112.

48- Nijedan vlaški vrač ranije nije smeo da prizna da je magijsko znanje dobio od nekog živog prethodnika, već da je edukovan direktno od šojmana putem snova ili transa. Današnji vračevi, budući da su im biografije podložnije proveri, priznaju da su učili od te i te babe, ali koja je učila od šojmana - direktno!

pozdrav, danubus, Viši Šojman :plazko:
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Silvy
Frumos si de foc
Silvy

Godina : 43
Location : Bor
Datum upisa : 11.10.2007

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptySre Feb 04, 2009 7:57 pm

cula sam o tome ponesto, Jevo informacije iz prve ruke :D
Ako mislite da znam nesto mnogo o tome, varate se, ali da pokusam :

Kazu da je "jaka", ali je kratkog veka, ipak dovoljna da nekoga unisti.

Evo jedne price (ne znam da li je istinita, kazu da jeste):
Imao covek ljubavnicu, ova kako bi ga zadrzala i prisvojila posecivala je nekakve vracake, sto je i njegova zena radila kada je cula za njihovu vezu. Kada su se te magije sudarile, covek je iz cista mira na ulici pao mrtav.(a mogla ga je srcka strefiti iz sasvim drugih razloga)

Jos jedna - strasnija.....napustio muz zenu i ceka bebu sa drugom zenom. Bivsa zena je otisla kod vracare koja radi lose stvari (postoje vracare koje samo stite ljude, vracaju magiju- to su kao pozitivne vracare i one negativne koje mogu svojom magijom i da ubiju), ova je otisla kod ove druge. Sela "baka" ispred kamina, baje nesto i iz vatre izlazi zmija, starica je presece na pola i istog momenta umre zena koja je cekala bebu.(e to ne verujem ili ne zelim da verujem , io ne volim da slusam takve price)

I sada jedno moje iskustvo, da li je magija ili ne, ali sam ja spasila dete.

Porodila sam se, tezak porodjaj, ali je ubrzo bilo sve ok. Jedna je osoba posle nekoliko meseci poslala neke stvari za moje dete. Ubrzo je krenuo problem, dete mi je mesecima kakilo krv. Sve smo zivo snimili, ispitivali, nikakvih negativnih rezultata, niti bilo sta sto bi moglo da ukaze na bilo kakav problem. Na kraju nas je doktorka uputila u Beograd. Vracam se sva ocajna iz bolnice, svratim kog koleginice koja nije iz ovog kraja, pita me da li je doticna osoba(koja posecuje nekakve "bele" magove, a zivi u Beogradu-dakle nije iz o ovog kraja) poklonila nesto mom detetu. Kada sam joj rekla da jeste rekla mi je da spalim to. Kada sam to uradila, dete vise nije imalo nikakav problem.

Ne verujem preterano u to, mislim da ocajni ljudi svasta pokusaju i veruju u svasta.
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptySre Feb 04, 2009 8:20 pm

Ja bi spalio i dotičnu gospodju, da mi je dete u pitanju .... Onako , radi svake sigurnosti ....... VLAŠKA MAGIJA 153448

Naravno da ne verujem u te stvari, ali moja ex žena itekako.....Dugo je imala fobiju da nas je neko "urekao" (to tera i sada ,čim ima neki problem u novom braku) i ne da je posećivala te babe, nego i vrlo šaroliku plejadu tih šarlatana....Desavalo se da nalazim neke strukove(ne znam kako bih to nazavao ) nekih biljaka po uglovima sobe, ili da ujutru ide pa skuplja neke stvari ispred kapije , pa spaljuje (verovatno je vetar naneo kojekakvo djubre) ili da nosi na "tumačenje "

Ne znam baš puno o vlaškoj magiji, ali kažu da koga jednom neka Vlajna poljubi-više niti čuje niti vidi druge žene ...jel to tačno ?
tongue
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Silvy
Frumos si de foc
Silvy

Godina : 43
Location : Bor
Datum upisa : 11.10.2007

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptySre Feb 04, 2009 8:25 pm

kaze se "kada ti vlajna pljune jednom u usta..." ne znam, a ti probaj(ako vec nisi) pa vidi
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptySre Feb 04, 2009 8:39 pm

Silvy ::
kaze se "kada ti vlajna pljune jednom u usta..." ne znam, a ti probaj(ako vec nisi) pa vidi

Pa to ti je to.....valjda prilikom poljupca dodje do razmene telesnih tečnosti (nismo deca da se ljubimo u obraz :zvaka: VLAŠKA MAGIJA 98966 )


Možda i jesam, ja ne pitam za veru, naciju i familiju :55721: VLAŠKA MAGIJA 98966
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Silvy
Frumos si de foc
Silvy

Godina : 43
Location : Bor
Datum upisa : 11.10.2007

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptySre Feb 04, 2009 8:50 pm

čim kažeš "možda" ne verujem da jesi.. VLAŠKA MAGIJA 98966
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptySre Feb 04, 2009 9:09 pm

Silvy ::
čim kažeš "možda" ne verujem da jesi.. VLAŠKA MAGIJA 98966

(Ha ! Pa džentlmen valjda treba da je diskretan ? VLAŠKA MAGIJA 98966 )

Evo ti magije na delu ! Dok se okreneš, spamuješ vlastitu temu , i razmišljaš kako se ljube Vlajne....Magija, nego šta... :zvezde 5: :zvezde 5: beljenje
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
doctorr67
NR .1 foruma
NR .1 foruma
doctorr67

Location : Singidunum
Humor : Onaj koji napravi gresku, a ne ispravi je - cini i drugu gresku!!
Datum upisa : 20.12.2007

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptySre Feb 04, 2009 9:18 pm

MAGIJA ZA ŠVALERACIJU

Vlajne često koriste i vodu kojom su okupani slepi mačići pa, ko popije
tu vodu, ostaje slep kod očiju. To naročito koriste žene koje "oslepe"
muževe, pa nekažnjeno "šaraju" do mile volje. Da bi mogle da rade šta
žele i da imaju koga požele, crvene gaćice bace u WC ili ispod kade i -
put im je otvoren, a siroti muževi misle da su im supruge verne i
smerne.

:329340:
Nazad na vrh Ići dole
Oci-ANDJELA
Anđelina
Oci-ANDJELA

Datum upisa : 08.06.2008

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptySre Feb 04, 2009 9:26 pm

affraid Strasno!!!!!

:790114: Neverujem da ima takvih zena, to su neke uvrnute i nesposobne da privuku muza na mnogo lepsi nacin! bom

:svadja: To sve treba pobiti!!!! :pucanje: VLAŠKA MAGIJA 902410 :juri sekirom:
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptySre Feb 04, 2009 9:43 pm

Duboki koreni verovanja u vradžbineMagijom „leče“ bolesti, neverstva, siromaštvo...
Autor: B.J. - S.B. | 01.08.2007. - 09:13

Devetostruko ubistvo koje se dogodilo u selu Jabukovac, kraj Negotina, bilo je najtragičnije po broju žrtava, ali ne i jedino koje je povezano sa verovanjem u magiju. Ona, nažalost, nisu retkost u Negotinskoj i Timočkoj krajini. Ubeđeni da su pod dejstvom crne magije, mnogi meštani ovog dela Srbije posezali su za najtežim oblicima „skidanja čini“ - ubistvom onoga ko ih je zavezao i omađijao.

- Kod Radosavljevića su, što je tipično za masovne ubice, odmah po buđenju na scenu stupili odbrambeni mehanizmi, koji su bili aktivni i pre masakra - „kriva je magija“. To je, s obzirom na specifičan kulturni milje u njegovom kraju, daleko lakše objašnjenje, jer se porodice stide da kažu da im je neko psihički bolestan, u strahu od obeležavanja - kaže za „Blic“ dr Zlatko Nikolić, kriminolog na Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja.

Rituali vračara
Medicinske statistike, međutim, pokazuju da su mnogi psihički oboleli ljudi gubili dragoceno vreme tražeći pomoć kod vračara umesto kod lekara.
- Tokom razgovora saznajemo da su prvo pomoć obično potražili kod magova, a često i same psihičke smetnje pripisuju magiji - kaže dr Milorad Zastranović, šef zaječarske psihijatrije.
Kako pokazuju etnološka istraživanja, gotovo da ne postoji selo u Negotinskoj i Timočkoj krajini u kojem nema vračeva takozvane vlaške magije, za koju se tvrdi da je jedna od najstarijih i po učinkovitosti trenutno najmoćnija u Evropi.
- Vračanje čini obavezan ritual vlaške magije u kojoj zapravo nema tradicionalne podele na dobro i zlo. Rituali, koji se izvode na posebno određenim mestima, prosto su način da se pomogne nesrećnoj osobi koja je došla po pomoć. Obredi i rituali vlaške magije zapravo bi trebalo da služe, pre svega, da ljudima pomognu u bolesti i nevolji, ali danas mnogi zloupotrebljavaju magiju i njeno milenijumsko postojanje. Žitelji veruju da vračare leče bolesti poput kožnih osipa, glavobolja, epilepsije, ali isto tako prizivaju i novac i blagostanje, leče alkoholičare, a kako kažu, ljubavne muke najlakše rešavaju - kaže etnolog iz zaječarskog muzeja koji je želeo da ostane anoniman.

Osveta ljubomornih žena
Sudnice u gradovima ovog dela Srbije, međutim, pokazuju da je rešavanje ljubavnih problema zahvaljujući vračarama često bilo uzrok ubistava supruga, ljubavnica ili suparnika.
- Imao sam desetine slučajeva takozvanih zavezanih ljubavnika, koji su u trenucima nervnog rastrojstva, kako tvrde, izlaz iz svoje polne nemoći videli jedino u ubistvu, koje im je namestila ta osoba - kaže naš izvor iz negotinskog suda.
Vlaški ritual zavezivanja koriste ljubomorne žene da bi sprečile da ih muž vara. Vradžbina se izvodi pomoću muškarčeve sperme i crne vunice. Nakon obreda, muž bi svoju polnu moć mogao da demonstrira samo na svojoj supruzi, dok bi za ostale žene bio impotentan. Blaži oblik lečenja neverstva je vrlo popularni obred sa tek rođenim, slepim mačićima. Supruga okupa mačiće koji još nisu progledali i tu vodu podmetne mužu da popije, koji potom postaje slep kod očiju za sve druge žene. Ista voda koristi se da bi se nekoj ženi obezbedilo da slobodno švrlja, a da muž ne sazna.
- Vračari mogu sve! Sposobni su da ti naprave da izgubiš ili dobiješ posao, da se osoba koju odabereš zaljubi u tebe, da komšiji krene loše, da nerotkinja zatrudni. Treba samo da slušaš savete, da piješ vodu što ti daju, i nema da brineš - kaže G.G. iz Osnića.
Po njegovim rečima, njemu su pomogli da mu se oženi sin, a kako kaže, da deluje pokazuje i to što se u Krajini kod vračara ide češće nego kod frizera ili lekara.Mrtvačka voda


Vlaške vračare za bajanje u bezbroj različitih rituala sa različitim namenama najčešće koriste oštre predmete - srp, kosu, nož, vreteno, sekiru i iglu, a od bilja tamjan, pelin, raskovnik, kopitnjak, matičnjak, vratiku, sevlen, bosiljak, beli luk, ljutu papričicu, mahovinu, ali i predmete poput katanca, donjeg veša, fotografija, crvenog konca, belog luka, bogojavljenske i đurđevdanske vodice. Najkorišćeniji u ljubavnim ritualima su katanac, med i crveni konac. Posebno mesto u ovoj magiji zauzima tzv. mrtvačka voda kojom se kupaju mrtvaci, a u njoj vračevi kuvaju kafu ili je dodaju u mleko.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
doctorr67
NR .1 foruma
NR .1 foruma
doctorr67

Location : Singidunum
Humor : Onaj koji napravi gresku, a ne ispravi je - cini i drugu gresku!!
Datum upisa : 20.12.2007

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptySre Feb 04, 2009 9:43 pm

Поента је да све што човек не може да објасни
аутоматски мора да придода ''магији'' и сл којештаријама. ''Сеоске
приче'' и менталитет ''људи са села'' је посебна прича када је реч о
магији и оговарањима ''уз кафу'', што се мени лично гади и најрадије
бих све такве људе који измишљају и говоре глупости тукао мотком.:))))
bom
Nazad na vrh Ići dole
Silvy
Frumos si de foc
Silvy

Godina : 43
Location : Bor
Datum upisa : 11.10.2007

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptySre Feb 04, 2009 10:20 pm

Razocaracu te doco, gadniji su ljudi koji se bave time a "nisu sa sela", navela sam primer beogradjanke, dakle - nije nekakva prica koju sam cula, licno sam se uverila, bila sam prisutna kada je trazila kojekakve gluposti da bi isla kod belog maga da se "ocisti".
Nazad na vrh Ići dole
Crna_ovca
Princ od tora
Crna_ovca

Datum upisa : 21.12.2007

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptySre Feb 04, 2009 10:26 pm

A i ja sam prisustvovao kada je kolega sav u cudu iz kamiona izvukao odsecenu petlovu glavu. Lepo ja kazem svi putevi vode u Gornjane...Pa i vlaske magije :)))Ajde Silvy ti nama prenesi sta je mogla da znaci ta petlova glava?
Nazad na vrh Ići dole
doctorr67
NR .1 foruma
NR .1 foruma
doctorr67

Location : Singidunum
Humor : Onaj koji napravi gresku, a ne ispravi je - cini i drugu gresku!!
Datum upisa : 20.12.2007

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptySre Feb 04, 2009 10:27 pm

Silvy ::
Razocaracu te doco, gadniji su ljudi koji se bave time a "nisu sa sela", navela sam primer beogradjanke, dakle - nije nekakva prica koju sam cula, licno sam se uverila, bila sam prisutna kada je trazila kojekakve gluposti da bi isla kod belog maga da se "ocisti".

naraffno,poznato je swe to-samo u pogresnom kontekstu sam to napisao(izrazavanje)
Nazad na vrh Ići dole
Silvy
Frumos si de foc
Silvy

Godina : 43
Location : Bor
Datum upisa : 11.10.2007

VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA EmptySre Feb 04, 2009 10:32 pm

Crna_ovca_chata ::
A i ja sam prisustvovao kada je kolega sav u cudu iz kamiona izvukao odsecenu petlovu glavu. Lepo ja kazem svi putevi vode u Gornjane...Pa i vlaske magije :)))Ajde Silvy ti nama prenesi sta je mogla da znaci ta petlova glava?

ne mogu da verujem, strasnoooooooooooooo
Licim ti ja na neku vracaru pa mi postavljas takva pitanja :padapk8:
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
VLAŠKA MAGIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
VLAŠKA MAGIJA
Nazad na vrh 
Strana 1 od 5Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: DUHOVNOST I EZOTERIJA :: SA ONE STRANE STVARNOG :: MAGIJA-
Skoči na: