DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
VLAŠKA MAGIJA - Page 4 BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !


DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

 

 VLAŠKA MAGIJA

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeći
AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptyPon Feb 02, 2009 9:12 am

First topic message reminder :

MOĆNA VLAŠKA MAGIJAVlaška magija, crna ili bela svejedno, po mišljenju stručnjaka najjača je do danas preživela magija u svetu. Rituali, obredi, recepti za spravljanje napitaka i amajlija, iz ove magije prastari su i potiču iz paganskih vremena, a u Timočkoj Krajini i istočnoj Srbiji vračare ih još uspešno koriste. Pomažu ljudima otkrivajući im tajne sa posebnim osvrtom na to koliko zavist, pohlepa i posesivnost mogu da utiču na tok njihovog života
Obredi i rituali vlaške magije treba, pre svega, da pomognu ljudima u bolesti i nevolji, ali mnoge vračare zloupotrebljavaju svoju moć radeći o glavi članovima svoje porodice, pa čak i svojoj deci
U Srbiji je veoma rasprostranjena i cenjena vlaška magija koja se "praktikuje" više milenijuma i duboko je usađena u kolektivnu svest vlaškog bića.
Gotovo da nema sela podno Homolja, Miroča, Stola i Rtnja bez takozvanih vračara. Nije ih teško pronaći, jer za njih gotovo svi znaju. Baba Desanka važi za najstariju i najčuveniju "vračarku" u ovim krajevima.
MRTVAČKA VODA

U svojim obredima vlaške vračare najčešće koriste "mrtvačku vodu" kojom se kupaju mrtvaci, u njoj kuvaju kafu ili je dodaju u mleko zbog čega krave "presuše".
Mogu da utiču i na to da žena pobaci tako što joj podmetnu izbajanu košticu neke voćke iz kompota. Trudna žena, ne razmišljajući o bajanju, pojede šljivu iz kompota, baci košticu u zemlju, ona istruli, a njoj istovremeno zamre plod u utrobi.


Vračare pomažu i kada, navodno, ima duhova u kući. Tada uzmu belu sveću, pronesu je kroz celu kuću, otvore vrata i glasno izgovore: "Napusti ovaj dom!"

Vlaške magije nisu pošteđena ni deca, a mlade majke, treba same da režu nokte i kosu svojoj deci, jer se bajalice za bolest i smrt dece rade upravo pomoću dečjih noktiju i kose.

ZLO SE UVEK VRAĆA JOŠ GORIM

Vanbračna deca kod Vlaha smatraju se nekom vrstom polubožanstva, dok su u drugim sredinama anatemisana i pogrdno označena kao "kopilad". Istice se, da se i danas kao jaka amajlija koristi kosica ili noktić vanbračnog deteta, a njegovo ime treba prizivati kada se čovek nađe u velikoj nevolji. Obredi i rituali vlaške magije treba da služe, pre svega, da ljudima pomognu u bolesti i nevolji, ali danas mnogi zloupotrebljavaju magiju i njeno milenijumsko postojanje.

Uz pomoć zlih sila najbliži rođaci rade jedni drugima o glavi, a dešava se čak da kćerka majci "namešta" vradžbine ili sestra bratu. Pri tom svi zaboravljaju da se zlo zlom vraća.

MAGIJA ZA ŠVALERACIJU
Vlajne često koriste i vodu kojom su okupani slepi mačići pa, ko popije tu vodu, ostaje slep kod očiju. To naročito koriste žene koje "oslepe" muževe, pa nekažnjeno "šaraju" do mile volje. Da bi mogle da rade šta žele i da imaju koga požele, crvene gaćice bace u WC ili ispod kade i - put im je otvoren, a siroti muževi misle da su im supruge verne i smerne.

MIŠEVI U ZEJTINU PROTIV ALKOHOLIZMA
I žrtvovanje životinja zauzima značajno mesto u tajnim ritualima.Najčešće su to:svinje, zečevi, živina i miševi koje, čim se okote, potope u ulje i tako ih drže 40 dana. Posle toga, dve kapi te "smese" stave pijancima u piće i zauvek ih oslobode poroka.

ZAŠTITA OD ZLIH SILA
Ubedljivo najjača zaštita od zlih i urokljivih sila koje šalju vlaške vračare je, po Natinim rečima, plećka crne mačke. Naime, na prostoru gde nema crkava i manastira, crnu mačku treba u pola noći, usred šume, potopiti u vrelu vodu, a njena plećka biće najjače oružje. Pored toga, dobrim su se pokazali i metal, crvene šibice, beli luk i katran. Nešto od toga svaki čovek mora da ima uza se, a nepoznatim ljudima ne treba ništa davati iz kuće, pogotovo ne na Bozic.

Kod smetnji u porodici, kada se čini da je jedan od supružnika potpuno izgubio razum, pa ne dolazi kući, odlazi nekoj stranoj osobi ili u porodici pravi ršum, po receptima stare vlaške magije, uglavnom se dejstvuje obredom isterivanja zlog duha. Svejedno da li je zao duh pri tom naneo i fiziološke probleme, on se isteruje srpom i kučinom koja je oko njega obmotana. Kučina se zapali nad samom glavom onoga kome se baje i potom se nečastivi priziva sa "otpadniče, krvopijče, kostolomče, mesožderče".

Kada vračara misli da je zloduhu skrenula pažnju oštrim glasom, isteruje ga iz ušiju, iz usta, iz glave, iz creva, iz ruku i nogu obolelog (čije se ime sve vreme pominje u bajalici). Zloduha upućuje "u gustu goru telelesku, gde ima da se jede i da se pije i spava u medenoj ložici".

Kada se bajanje dovrši, gar koji se sakupio od izgorele kučine zamuti se sa malo vode i bolesnik treba da popije tri gutljaja. Ako se ritual vršio bez znanja obolelog, samo nad njegovom slikom ili delom odeće, onda onaj ko je raščinjavanje naručio nosi vodicu kući i obolelom podmetne da popije kroz kafu, crno vino ili neki tamni sok. Mada se žene obično posluže i time da obajanu tečnost zamese u neku ukusnu đakoniju kojoj, primera radi, njihov muž ili sin, opsednut nepoželjnom devojkom, ne može da odoli.

Od želje za mirom u kući, međutim, nisu imuni ni muškarci. Zato vlaška magija daje recept kojim se mogu poslužiti i prevareni muškarci. Za to im dobro dođe jaje od kukavice. Ako ga naruči od vračare, prisustvovaće ritualu u kome se kukavičje jaje izbuši iglicom na vrhu i potom duvanjem isprazni. U šuplju ljusku stavljaju se dlačice koje je ispod svog i pazuha svoje žene iseckao i doneo prevareni muž. Rupicu na jajetu vračara zalije voskom i da ga nesrećniku sa uputstvom da ga u gluvo doba noći odnese u neki skroviti deo njihovog stana ili ga sakrije u šupljini na zidu kuće.

A ukoliko bračni par zajednički poželi da se zaštiti od iskušenja neverstva, treba da pođu u potragu za vrlo retkim puževima blizancima koji nose dve slepljene kućice i za jednim slepim mišem. Vrhove njegovih krila treba pažljivo odseći (tako da miš može i dalje da leti) potom ih staviti u šupljine puževih kućica i zaliti ih voskom. Na vrhu kućica zagrejanom iglom probuše se dve rupice i kroz njih se provuče lančić kako bi se amajlija nosila oko vrata. Muškarci amajliju pripremaju tako što vrh desnog krila stavljaju u levu kućicu puža bliznaka, a žene obrnuto
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/

AutorPoruka
slatkicass
Frumos si de foc
slatkicass

Godina : 59
Location : (zlutala negde.....u mashti)
Humor : Smejem se, smeh produžava život pa ću duže uživati u njemu!
Datum upisa : 10.10.2007

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptySub Maj 19, 2012 3:59 pm

hehheheee...ma gledala kroz krilo slepog miša pa ne vidi dalje od mene.

Sad šalu na stranu, ko nije osetio tu negativnost ili ne znam da li da je nazovem magijom, na svojoj koži, taj ne veruje. Ja verujem. Sa tim nema šale....mnogo je više šarlatana i onih koji lažu ali ima osoba koje poznaju te tajne. Čula sam za priče sa menstrualnom krvlju i zato, pamet u glavu i ne pijte kafu kod svake. Ne zbog mađija, to ne znam da li to deluje ali zbog grozote .,.....bljak!!!
Nećete verovati ko sve posećuje te vračare iz mog kraja. Nekih 500-600 metara od naše vikendice je živela, sada pokojna, vračara, baba Veselina.... to su bili parkirani automobili sa svih strana, da ne poveruješ odakle su došli. Ali, verovatno ih je muka naterala....

Ja sam mog Dragčeta omađijala lepotom, daće Bog da se nekada sretnemo, pa će ti sam reći.

Nazad na vrh Ići dole
slatkicass
Frumos si de foc
slatkicass

Godina : 59
Location : (zlutala negde.....u mashti)
Humor : Smejem se, smeh produžava život pa ću duže uživati u njemu!
Datum upisa : 10.10.2007

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptyNed Maj 27, 2012 8:39 pm

Danas na pragu trećeg milenijuma, iako nauka nudi odgovore na mnoge misterije, sve je više onih koji veruju da paralelno sa materjalnim postoji još jedan dublji, stvarniji svet u koji se može samo magijom. Medju onima koji darom božjim ili prenesenim tradicionalnim znanjem imaju prodor u vančulno, po jačini svojih moći, kažu etnolozi, izdvajaju se Vlajinje od malena odgajane na čvrstoj veri u predanja svojih predaka. A uz šamansku, hermetičke i vudu, vlaški rituali su po mišljenju mnogih najplodonosniji. Njihova magija se smatra najjačom a napici koje oni prave potpuno delotvornim.
Nazad na vrh Ići dole
slatkicass
Frumos si de foc
slatkicass

Godina : 59
Location : (zlutala negde.....u mashti)
Humor : Smejem se, smeh produžava život pa ću duže uživati u njemu!
Datum upisa : 10.10.2007

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptyNed Maj 27, 2012 8:41 pm

PRAVILA BAJANJA

Jedini period kada nije preporučljivo činiti uvid u dosuđeno stanje nekom pojedincu je vreme bajanje i gatanje nakon zalaska sunca. Tada se pojavljuju zli demoni koji, kako je često govorila Desanka Perić, i ne moraju baš sve da čuju. Noć je zato vrlo često rezervisana za samostalno dejstvo vračara, izgovaranje bajalica, izvođenje rituala i prizivanja Meseca i zvezda u pomoć.
Ne baje se ni ponedeljkom. Ali već sutradan a posebno utorkom, četvrtkom i subotom, vračare su u potpunosti spremne da pri me više desetina nesrećnika dnevno i da im pomognu. Vlaške vračare baju uz obavezno zevanje. Pri tom im koncentraciju, ima se utisak kvare najbeznačajnije stvari. Tako bi Radmila Novaković u sred mućkanja “leka” i izgovaranja očigledno užasno duge basme (nekako baš u trenutku kada bi se pacijentu učinilo da upravo zalazi u neki novi mističan svet), zastala. Zevnula bi i pogledala kroz prozor. Prokomentarisala bi kako je napolju eto, još uvek sunce… I kako god to drugi tumačili, samo minut kasnije zastala bi da počeša ruku ili kaže nekome da pristavi kafu. A potom bi sa iznenađujućom lakoćom nastavila da baje sa mesta gde je stala. Nasuprot tome čak i kada u sobi gde spravlja čini, desetina ljudi galami, ona se može u potpunosti isključiti. Bez greške ponavlja na stotine važnih stihova basme, izgovara je do kraja i još je dva puta ponovi.
Ovo su pravila duhovnog tretmana vračanja. Sve ostalo je stvar obreda koji se već po tradiciji izvode u različito vreme na raznim mestima
Nazad na vrh Ići dole
slatkicass
Frumos si de foc
slatkicass

Godina : 59
Location : (zlutala negde.....u mashti)
Humor : Smejem se, smeh produžava život pa ću duže uživati u njemu!
Datum upisa : 10.10.2007

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptyNed Maj 27, 2012 8:41 pm

BAJANJE ZA TERANJE DEMONA BOLESTI

Ima jedan zabeležen slučaj Dušanke Matić iz Rajca. Poznate po lečenju sa belim kanapom koji mora biti ispleten od čiste vune. Na kanap se naniže parče šuplje kosti, prst stare rukavice i žilica bele loze. Baje se jedanput kod određenog zapisa na drvetu ili stenu i dva puta na vodi. Po starom vlaškom običaju samo svetim danima, utorkom ili subotom po podne.
Tokom bajanja se ćuti, odnosno baje se u sebi a ne vikom, na glas ili šapatom, kako to obično biva kod Vlajna. Potom bolesnik i vračara dođu do drveta u koji je urezan krst. Vračara obavije nanizani kanap oko bolesnika i da mu znak da priđe zapisu. Kada obiđe drvo vračara sa kanapa skida jednu po jednu relikviju koje su do tada pokupljale zlo i bacajući ih daleko izgovora :”Ako bude mukavica ja frljam rukavicu nek ide za njom”. Nakon drugog kruga, skidajući kost kaže: “Ako bude pokostica ja frljam kokalo nek ide za njim”. U trećem krugu skida se loza i njome se “frlja uložina”. Sa mesta zapisa odlazi se ćutke i sa istim rekvizitima radi se još dva puta na vodi. Kada se i u vodu pobacaju svi predmeti i sam kanap, zadnji je čin ovog rituala koji bi trebalo da sa bolesnika ukloni sve bolesti.
Nazad na vrh Ići dole
slatkicass
Frumos si de foc
slatkicass

Godina : 59
Location : (zlutala negde.....u mashti)
Humor : Smejem se, smeh produžava život pa ću duže uživati u njemu!
Datum upisa : 10.10.2007

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptyNed Maj 27, 2012 8:43 pm

BAJANJE ZA PRIZIVANJE TRATORA

Bajanje koje prati rituale sa Vodenim duhom razlikuje se od jednog do drugog terena. U selima borske opštine on se pomalja iz vode samo određenim magijskim formulama a tek se pri obredu niz vodu puštaju marame, hlebčići i sveće.Mnoge žene pre bajanja, u vodu bacaju metalne novčiće a potom baju sa devet zrna žita, devet gromulja soli i leskovim prutem.
Bajalica koja se izgovara na Timoku glasi :”Dolazim sa prutom od lešnika i dobrim konjem, dolazim sa torbicom dugom devet nokata, u njoj imam devet zrna ječma, devet zrna žita, devet končića od devet vrsta i srebrni novčić. Koliko kapi vode prsnulo, toliko đavola krenulo, đavola i đavolija, tartora i tartorica. Krenite kod onog ko je ukrao i naterajte ga da prizna tamo gde najviše sveta ima… Idite preko devet međa. Dobro vas hranim, dobro da žurite i da me izvestite…”
Kao i kod ostalih bajalica žena ne sme pogrešiti u izgovaranju reči. U suprotnom veruje se da bi je odnela oluja ili bi skrenula pameću.
Nazad na vrh Ići dole
slatkicass
Frumos si de foc
slatkicass

Godina : 59
Location : (zlutala negde.....u mashti)
Humor : Smejem se, smeh produžava život pa ću duže uživati u njemu!
Datum upisa : 10.10.2007

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptyNed Maj 27, 2012 8:48 pm

[You must be registered and logged in to see this link.]
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptyNed Maj 27, 2012 8:53 pm

slatkicass ::


Ja sam mog Dragčeta omađijala lepotom, daće Bog da se nekada sretnemo, pa će ti sam reći.

Ma koliko je čovek "tvojih kafa" u životu popio...ne bi se odbranio da je čarobnjak Merilin lično .Priča on sve što ti hoćeš da kaže , i što želiš da čuješ .Nema tu pomoći -opalila ti njemu neku doživotnu bajalicu ,i šta će [You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
slatkicass
Frumos si de foc
slatkicass

Godina : 59
Location : (zlutala negde.....u mashti)
Humor : Smejem se, smeh produžava život pa ću duže uživati u njemu!
Datum upisa : 10.10.2007

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptyNed Maj 27, 2012 8:59 pm

Danubius ::
slatkicass ::


Ja sam mog Dragčeta omađijala lepotom, daće Bog da se nekada sretnemo, pa će ti sam reći.

Ma koliko je čovek "tvojih kafa" u životu popio...ne bi se odbranio da je čarobnjak Merilin lično .Priča on sve što ti hoćeš da kaže , i što želiš da čuješ .Nema tu pomoći -opalila ti njemu neku doživotnu bajalicu ,i šta će [You must be registered and logged in to see this image.]

U pravu si, baš mu ništa ne fali..... VLAŠKA MAGIJA - Page 4 900975
Nazad na vrh Ići dole
doctorr67
NR .1 foruma
NR .1 foruma
doctorr67

Location : Singidunum
Humor : Onaj koji napravi gresku, a ne ispravi je - cini i drugu gresku!!
Datum upisa : 20.12.2007

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptyNed Maj 27, 2012 9:18 pm

Danubius ::

Ma koliko je čovek "tvojih kafa" u životu popio...ne bi se odbranio da je čarobnjak Merilin lično .Priča on sve što ti hoćeš da kaže , i što želiš da čuješ .Nema tu pomoći -opalila ti njemu neku doživotnu bajalicu ,i šta će [You must be registered and logged in to see this image.]

Sad ti skupi hrabrost pa se "prošetaj" do Bora , i ostani 3 dana...garantujem da ćeš se tamo odomaćiti.... :329340: :rlol: :rlol:
Nazad na vrh Ići dole
slatkicass
Frumos si de foc
slatkicass

Godina : 59
Location : (zlutala negde.....u mashti)
Humor : Smejem se, smeh produžava život pa ću duže uživati u njemu!
Datum upisa : 10.10.2007

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptyUto Maj 29, 2012 4:43 pm

doctorr67 ::


Sad ti skupi hrabrost pa se "prošetaj" do Bora , i ostani 3 dana...garantujem da ćeš se tamo odomaćiti.... :329340: :rlol: :rlol:

doco ja te očekujem makar na moto skupu......pali veliciped i pravac Bor VLAŠKA MAGIJA - Page 4 669322 VLAŠKA MAGIJA - Page 4 900975
Nazad na vrh Ići dole
montoya
NR .1 foruma
NR .1 foruma
montoya

Location : gde god da treba
Datum upisa : 09.02.2008

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptyUto Maj 29, 2012 4:55 pm

slatkicass ::


doco ja te očekujem makar na moto skupu......pali veliciped i pravac Bor VLAŠKA MAGIJA - Page 4 669322 VLAŠKA MAGIJA - Page 4 900975

kad je moto skup u Boru???


Ludosti učinjene u mladosti ne može nadoknaditi sva mudrost u starosti.
..
[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
slatkicass
Frumos si de foc
slatkicass

Godina : 59
Location : (zlutala negde.....u mashti)
Humor : Smejem se, smeh produžava život pa ću duže uživati u njemu!
Datum upisa : 10.10.2007

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptyUto Maj 29, 2012 5:37 pm

obavestiću te na vreme....
Nazad na vrh Ići dole
slatkicass
Frumos si de foc
slatkicass

Godina : 59
Location : (zlutala negde.....u mashti)
Humor : Smejem se, smeh produžava život pa ću duže uživati u njemu!
Datum upisa : 10.10.2007

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptyNed Sep 16, 2012 3:48 pm

Sveta bolest - epilepsija

• U starom Rimu epilepsiju su smatrali prstom božjim, pa su čak i zasedanja Senata odlagali u vreme kada bi neko dobio epileptičan napad

• Vlasi za epileptičare žrtvuju psa ili lastavicu čijom se krvlju bolesnik poji, a daju mu se i pečena jaja od grlice ili obareno srce crne kokoške i šumskog ježa

Ono zašta se vlaška magija tredicionalno već više vekova smatra posebno moćnom je medicini i danas zagonetna bolest, epilepsija. Ne samo zbog toga što se tvrdi da su neke vračare zaista u mogućnosti da oteraju ovu bolest, koja i uzrokom i simptomima počiva na stabilnosti nerava, već i zbog toga što se misli da i same Vlajne koje padaju u trans ili granična stanja apatije i euforije iz kojih najbolje predviđaju, preživljaju epileptične trenutke.


Nazad na vrh Ići dole
slatkicass
Frumos si de foc
slatkicass

Godina : 59
Location : (zlutala negde.....u mashti)
Humor : Smejem se, smeh produžava život pa ću duže uživati u njemu!
Datum upisa : 10.10.2007

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptyNed Sep 16, 2012 3:49 pm

Moć viline trave

Narod u Timočkoj krajini lek za epileptične napade tražio je pre svega u vračanju vrlo čudnim ritualima. I u melemima i u čajevima od bilja i trava, od crnog i belog luka, kadulje, ivanjskog cveća, pelina, kopriva i posebno odoljena za koju na Timoku tvrde da je Vilina trava. Zbog toga se i misli da je omiljena pesma vila "Da zna majka šta je odoljen trava / nikad sina ne bi ukopala". Za dijagnosticiranje stepena epilepsije, posebno kod dece epileptičara, koristi se grana divlje ruže, šipka. Kada padne, dete treba izmeriti crvenim koncem i potom ubrati granu divlje ruže iste dužine. Ona se stavljala na pod, ispod kreveta epileptičara i tokom 40 dana zaliva se svakog dana toplom vodom. Ukoliko bi se nakon toga grančica smanjila, bio je to pouzdan znak da će dete ozdraviti. Za prvu pomoć kod napada epilepsije koristila se kupka sa kučinom i nakon toga dugotrajno, uporno golicanje pacijenta. To, kažu, prene iz stanja transa i vrati ga u normalan materijalni svet.

Bolesniku, tvrde vlaške vračare, pomaže i kriška lubenice kojom mu se trljaju usta. Kasnije se preduzimaju i zdravstveni rituali sa životinjama. Za epileptičare se žrtvuju pas ili lastavica čijom se krvlju bolesnik poji. Daju mu se i pečena jaja od grlice ili obareno srce crne kokoške i šumskog ježa. Delotvorna je i slepoočna kost svinje zaklane na Božić. Kosti se nakon praznika naknadno dopeku za ritual, dok se ne pretvore u prah. Potom se pomešane u vodi daju bolesnome da ozdravi.
Nazad na vrh Ići dole
slatkicass
Frumos si de foc
slatkicass

Godina : 59
Location : (zlutala negde.....u mashti)
Humor : Smejem se, smeh produžava život pa ću duže uživati u njemu!
Datum upisa : 10.10.2007

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptyNed Sep 16, 2012 3:49 pm

Epileptičari se kade i nad spaljenim krilima slepog miša i sa upaljenom zmijskom košuljicom,dok jedu obrok spremljen od njenog srca.
Nazad na vrh Ići dole
slatkicass
Frumos si de foc
slatkicass

Godina : 59
Location : (zlutala negde.....u mashti)
Humor : Smejem se, smeh produžava život pa ću duže uživati u njemu!
Datum upisa : 10.10.2007

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptyNed Sep 16, 2012 3:50 pm


Amajlija za zaštitu beba

Najpoznatiji rituali za lečenje epilepsije su ipak takozvana označena mesta. To je po verovanju Vlaha bilo koji prostor gde bolesniku tokom napada, padne glava. Ono se obeleži krugom bele ili crvene boje i kada epileptičar ustane tu se zarije osvešćena motičica ili lopata. Zemlja u krugu se prekopa i kada se u njoj nađe neka bubica, glista ili bar komad ugljena, dobijen je znak da se sa obredom nastavi dalje. Bubicu treba zapaliti, ugljen stucati. Prah ili gar pomešati sa vodom i poprskati pa čak i zapojiti bolesnika. Neke vračare na tom mestu zakopavaju i kocku šećera ili bolesnome iznad glave zakuju gvozdeni ekser, a potom mu telo tri puta okrenu tako da mu se ekser nađe pored nogu. To je takozvano okretanje ili zbunjivanje sudbine ili inače vrlo često korišćeno zavaravanje demona u vlaškoj magiji. Kao preventiva za epilepsiju, ukoliko je u porodici već bilo slučajeva bolesti, novorođenčetu se desetog dana po rođenju pravi amajlija. Tada se obavi i dečje krštenje. Pravi se veliko slavlje kome obavezno prisustvuje i zdrav desetogodišnjak. Veći dečak treba bebi da odseče pramen kose, a potom i nokte i to prvo sa palca desne ruke i leve noge, a onda sa palca leve ruke i desne noge. Sve to se savije u zamotuljak i ušiva u odeću. Majka, a i samo dete kada odraste, mora voditi računa da amajlija uvek bude uz njega. Kosa i nokti su, inače, po verovanju Vlaha, jedine materije koje ne trule. One prate čoveka i do onog sveta i sačuvaće ga od epilepsije.

Za epilepsiju se tvrdi da je bogom dana i zato što se sumnja da slične napade dobijaju i Rusalje - Vlajne koje padaju u trans. Kao i mnogi druidi, šamani i magovi iz drugih kultura, Vlajne se često nalaze u stanju drhtavice iz koje prelaze u potpunu nesvest. Kada se povrate ne sećaju se ničega ali ljudi koji su im tokom transa bili blizu, kažu da one za to vreme predviđaju budućnost i da su sposobne da komuniciraju sa mrtvima. Ovi napadi obično spopadaju samo žene koje su i inače odabrane da se bave magijom. I obično ih snađu u dane mladog ili punog Meseca, na velike praznike svetaca, i obavezno na Duhove pred Svetu Trojicu. Ako je ovaj stav mnogih svetskih etnologa, koji je u svojoj knjizi "Ritualni trans" naveo Dragoslav Antonijević, tačan, onda se epilepsiji zaista može pridodati prefiks sveti, baš kao što to mnogi čine kad govore o čuvenom vlaškom rusaljskom transu.
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptyNed Mar 30, 2014 10:35 am

Fotogalerija: DRUGA STRANA SRBIJE: Mit koji vekovima ne umire

MISTERIJA VLAŠKE MAGIJE: Krvlju petla zavijaju kuću u crno!

 link 

[You must be registered and logged in to see this image.]

Pa ,ako nađete ovako šta oko kuće ....zamerili ste se nekoj Vla*ini  jbt
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Dan

Dan

Datum upisa : 31.12.2015

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Zanimljiva tema, u svakom slucaju. Bez obzira na verovanje i ne-verovanje, mislim da uopste nije bitno. Mnogo je neobjašnjenih stvari, otkad je veka i čoveka. Pošto ste naveli te ljude molio bih za neki broj telefona, ako postoji. Mail je udalloy@yahoo.ca   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptyČet Apr 14, 2016 1:11 am

Danubius ::
Pošto je ovo ozbiljan forum,   :D evo i konkretnog tipa, kome da se obratite :


Jovanka Žitea - selo Jabukovac

Dušanka Petrović - selo Štubik.


[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptyČet Apr 14, 2016 3:24 pm

Dan ::
 Zanimljiva tema, u svakom slucaju. Bez obzira na verovanje i ne-verovanje, mislim da uopste nije bitno. Mnogo je neobjašnjenih stvari, otkad je veka i čoveka. Pošto ste naveli te ljude molio bih za neki broj telefona, ako postoji. Mail je [You must be registered and logged in to see this link.]   [You must be registered and logged in to see this image.] 
Ma mi se to zezali ,pošto imamo članice "Vlajne" i sa područja gde je to "zanimljivo" . 
Ljude koje smo naveli(opet iz zezanja ,to su neke "babe vračare" )  su na osnovu kopiranih članaka iz novina gde su one same intervjuisane . Ako te zaista zanima ,dovoljno je da ukucaš neki tag iz te oblasti u Google,daće ti gomilu adresa/telefona  ljudi koji se time "bave" (bacanjem magije ,skidanjem magije ,kletvi , uroka ,one što prave amajlije i talismane ,vidovnjake, magove , šta *oćeš )
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Mili.Boze

Mili.Boze

Datum upisa : 28.05.2016

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptySub Maj 28, 2016 5:26 pm

Molim vas,

imam veliki problem. Treba mi pomoc od Jovanke Zitea. Treba mi podhitno njena adresa i broj telefona.
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Godina : 60
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptySub Maj 28, 2016 5:47 pm

[You must be registered and logged in to see this link.]


.
[You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
Mili.Boze

Mili.Boze

Datum upisa : 28.05.2016

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptyNed Maj 29, 2016 10:57 am

Molim vas,

imam veliki problem. Treba mi pomoc od

Jovanke Zitea iz Jakubovca

a ne od Vidovite Jovanke.

Treba mi podhitno njena adresa i broj telefona.
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptyNed Maj 29, 2016 12:24 pm

Mili.Boze ::
Molim vas,

imam veliki problem. Treba mi pomoc od

                                 Jovanke Zitea iz Jakubovca

a ne od Vidovite Jovanke.

Treba mi podhitno njena adresa i broj telefona.
Jovanka Žitea ne postoji u telefonskom imeniku opštine Negotin ,gde selo Jabukovac pripada . 
Ima more tekstova i video snimaka , na X foruma se bavi vlaškim vračarama ,ali nigde nema podataka (adresa,broj telefona ) ,čak i tamo gde piše da se klikne za te podatke .
Čitajući tekstove ,ispada da dotične gospođe inzistiraju na ličnom kontaktu . 
Evo jednog bloga koji se bavi isključivo time ,pa ti možda pomogne 

[You must be registered and logged in to see this link.]
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Mili.Boze

Mili.Boze

Datum upisa : 28.05.2016

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptyNed Maj 29, 2016 12:34 pm

hvala vam.Nazad na vrh Ići dole
Gothic
Gothic
Gothic
Gothic

Datum upisa : 21.04.2012

VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 EmptyNed Maj 29, 2016 2:44 pm

E, ta Jovanka Žitea  ako ne pomogne onda niko nece... :brdski2:
Ali moze da pomogne "Sugestija"ako pomislimo i ubedimo sami sebe da nam je od necega bolje i onda nam bude bolje... :948208144:
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: VLAŠKA MAGIJA   VLAŠKA MAGIJA - Page 4 Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
VLAŠKA MAGIJA
Nazad na vrh 
Strana 4 od 5Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: DUHOVNOST I EZOTERIJA :: SA ONE STRANE STVARNOG :: MAGIJA-
Skoči na: