Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
Naslov: Samoubistvo (suicid) Sre Feb 25, 2009 8:30 pm
First topic message reminder :
U Vojvodini svakih 17 sati jedno samoubistvo
Građanski list
Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da milion ljudi godišnje izvrši samoubistvo, što čini da je prosečna godišnja stopa samoubistava 14,5 na 100.000 stanovnika. Posmatrajući sve starosne kategorije, samoubistvo je trinaesti uzrok smrti u svetu. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, stopa samoubistva u Vojvodini 2007. godine iznosila je 25,4 na 100.000 stanovnika, što znači da je svakih 17 sati u Vojvodini jedna osoba izvršila samoubistvo. – U Srbiji nema više od 1.500 samoubistava godišnje, ali to ne znači da smo mi tu dobro pozicionirani. Posebno je kritična Vojvodina kao region, koja je ne samo iznad evropskog i svetskog proseka nego spada i u regione s veoma visokom stopom suicida. Prosečno se u Vojvodini dogodi 600 samoubistava godišnje. U proteklih 20 godina prosečna stopa samoubistava je oko 28, što znači da imamo 28 suicida na 100.000 stanovnika. Najviše ih je bilo 1993. godine za vreme hiperinflacije, a najmanje za vreme bombardovanja 1999. godine. Broj samoubistava u Vojvodini se ne povećava, ali se i ne smanjuje – priča Dejan Stoičić, volonter novosadskog humanitarnog centra "Srce", volonterske, neprofitne organizacije koja se bavi pružanjem emotivne podrške osobama u krizi i prevencijom samoubistava.
Možda naočigled morbidna tema -ali ako pročitate podatke gore , sve govore ....Da li ste u nekom trenutku pomislili na to, ako jeste-kako bi to izveli ?
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Čet Nov 17, 2011 1:24 am
Imam problem sa vremenom...i ne mogu odgovarati u celosti..a,trebalo bi,ali ovo ne mogu da ne napisem...
Deni@
Citat :
Obezbedi zveri sve uslove , stavi je u kavez -uginuće .
Uginuće vraga ! Stotine hiljada , milioni životinja žive u kavezima ,u zoo vrtovima -pa se lepo tamo razmnožavaju i dožive duboku starost . Koliko žive naši kućni ljubimci -a i oni su u "kavezu" ,zar ne ? Boli ih uvo ...siti,napojeni ,u toplom......čak se pobrinemo i da kresnu nešto kad im je "vreme" .
Deni,znas sta je tvoj i moj problem... Ne razumemo se zaista..ja spanski,ti turski... Lepo sam napisala...
Ako zver stavite u kavez i stvorite joj najbolje uslove ,iskljucivsi joj samo jedno-slobodu,ona ce uginuti...Covek u gradu je lisen slobode,potcinjen tehnickim ritmovima...To je covek,koji se gusi od informacija i to onih vestackih i prefinjenih....
Kada sam pisala o zveri...mislila na ljude..i objasnila...znaci figurativno... Zver u kavezu..znaci covek okupiran informacijama kojima je neprekidno izlozen..i ..koje ga na kraju guse..unistavaju..
O ostalom cu pisati drugi dan..a sada jos nesto...
Samoubistvo je svedocanstvo coveka pred vecnoscu da je zivot za njega besmislen i apsurdan...
Zivot....ali sta je zapravo taj zivot!?..negde sam procitala da je sustina zivota ''u prozdiranju samog sebe''..zivot se hrani zivotom..Pa kako onda samoubistvo...trebalo bi stvari pogledati drugacije..malo vise ljudskosti...vise ''poezije i melodije''u odi smrti...romantizma u apsurdnosti zivota... jer ne smemo se zavaravati time sto jedemo samo biljke..i one su takodje zive...znaci sustina zivota je ..vec napisah...
U nekim legendama zmije se pominju kao vinovnici prvoga gtreha..da ne idem bas u mitologiju..ali zaista,mnogo puta zmija ce predstavljati simbol zivota koji odbacuje proslost i nastavlja da traje..Sila zivota podstice zmiju da zbaci sa sebe kosuljicu,bas kao sto i mesec ''odbacuje ''svoju senku...
Zmija se oslobadja svoje kosuljice ,kako bi se ponovo rodila ,kao sto se i mesec -da bi bio ponovno rodjen ''oslobadja'' svoje senke...zmija se ponekad prikazuje u vidu kruga koji grize sopstveni rep...to je slika zivota... A mozda samoubice odbacuju jednu generaciju za drugom... bas kao i njihov zivot,kako bi se ponovo rodio...Zmija simbolizuje energiju besmrtnosti i neprolaznu svest vezane za polje vremena..neprestano odbacujuci smrt ,ona se vazda iznova radja...
Ima neceg posebno zastrasujuceg u zivotu kada ga posmatramo na ovaj nacin...Zmija sobom nosi kako osecanje opcinjenosti zivotom tako i uzasnutosti njime..bas kao i covek...Njegova prva reakcija na spoznaju zivota u njegovom najosnovnijem vidu jeste uzasnutost...S tim animalnim aspektom se ne raspravlja...
Zivot se hrani ubijanjem i prozdiranjem samog sebe,odbacivanjem smrti i ponovnim radjanjem,poput meseca...Zmija simbolizuje silu zivota koja je iako vezana za polje vremena i smrti-vecno ziva..Svet je samo njena senka...''kosuljica koja spada s nje''...Sa tom kosuljicom..pojedinci odlaze u vecnost...da bi se ponovo rodili./Oni koji su to znali..svesno i srecno su smrti pruzili ruku u usetali u predvorje ada...mozda je to znao Oto Vajninger..mada je bio jako mlad...ali moguce je da je spoznao sustinu zivota i njegova pravila...
Ispred nas je bezdan vecnosti,iza nas-bezdan nebica...svaki dan nas priblizava grobu.u ovom svetu zivimo kao u tamnici...doneta nam je smrtna presuda..I u svakom trenutku,smrt kao zatvorski strazar,moze bez kucanja da udje na vrata i povede suznja nas -na mesto pogubljenja......
Nas zivot lici na usku stazu zaraslu u bodljikavo siblje i izrovanu kaljugama..Sami ne shvatamo,kako smo se nasli na njoj,data nam je zapovest da idemo...kraj ovog puta je grob...Ako stanemo..zna se...sami cemo sebi presuditi... Opet vecinu nas ,vreme kao zver u poteri za plenom primorava da idemo napred ne dajuci nam ni za trenutak da se zaustavimo kako bismo odahnuli...
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Čet Nov 17, 2011 12:17 pm
Samoubisto je po meni,bijeg od problema...najgori moguci nacin rjesavanja kad se upadne u neprilike,bilo koje vrste,a najcesce emotivne...mada ima i onih sto ih dugovi natjeraju na taj cin. PS-izuzimam bolesnike
Danubius Čuvar Vatre
Datum upisa : 19.01.2008
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Čet Nov 17, 2011 3:19 pm
Nut ::
...Covek u gradu je lisen slobode,potcinjen tehnickim ritmovima...To je covek,koji se gusi od informacija i to onih vestackih i prefinjenih....
Kada sam pisala o zveri...mislila na ljude..i objasnila...znaci figurativno... Zver u kavezu..znaci covek okupiran informacijama kojima je neprekidno izlozen..i ..koje ga na kraju guse..unistavaju..
Onda bi 99 % nas zaposlenih i sa decom počinilo samoubistvo . Ima li težeg i goreg od doživotne robije sa prislinim radom i stalne obaveze da živimo za druge ,tj našu decu ? Što se tiče većine -gledamo tv,čitamo novine , idemo na net -dakle, informacije ,informacije, informacije . Pa se opet većina nas ne ubije . [You must be registered and logged in to see this image.]
Samoubistvo je svedocanstvo coveka pred vecnoscu da je zivot za njega besmislen i apsurdan...
Ne -nego hrabrost da prekine nešto u čemu ne pronalazi nikakav smisao ili radost . Obožavam kad neko kaže "Živeti se mora " Ko bre kaže da se mora ? Mora se umreti ...živeti se ne mora ,ako ne želiš ,zar ne ? .
Ispred nas je bezdan vecnosti,iza nas-bezdan nebica...svaki dan nas priblizava grobu.u ovom svetu zivimo kao u tamnici...doneta nam je smrtna presuda..I u svakom trenutku,smrt kao zatvorski strazar,moze bez kucanja da udje na vrata i povede suznja nas -na mesto pogubljenja......
Nas zivot lici na usku stazu zaraslu u bodljikavo siblje i izrovanu kaljugama..Sami ne shvatamo,kako smo se nasli na njoj,data nam je zapovest da idemo...kraj ovog puta je grob...Ako stanemo..zna se...sami cemo sebi presuditi... [You must be registered and logged in to see this image.]
Nema bezdana večnosti -nego prilično ograničeni ljudski vek . Smrt može da dodje svaki dan, i dolazi svaki dan po nekoga . No, čudnovato,to u ljudima izaziva neko iskreno ili manje iskreno duboko saučešće , pomešano sa onom mišlju "Jadan on....ali bolje on nego ja" -na kraju . Nije svačiji život staza sa bodljikavim šibljem i kaljuga . Pojedini sretnici lepo prožive život u svakom obilju ,zdravlju i veselju . Ne staju ,tačno -nego žive život punim plućima ,i žive ga lepše i zanimljivije od nas -jer nisu izraubovani poslom, sačuvali su živce , priuštili su sebi najbolju hranu ,sunce ,more i na kraju ,kad vrag odnese šalu sa godinama -priušte sebi i najbolju negu . Sirotinja se ubija svaki dan ,i nije teško razumeti zašto ,teže je razumeti zašto se ubila jedna Merilin Monro ,recimo ?
Lily First Bride
Datum upisa : 12.09.2008
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Čet Nov 17, 2011 3:35 pm
Sto se Merlinke tice, mnogo je nepoznanica oko njenog samo/ubistva.. a pre svega ce biti da je sklonuta iz politickih razloga, previse je znala.. ili se previse upetljala u vezu.. pa postala smetnja i potencijalna opasnost!
AstrinaKomsinica Master Spamer
Datum upisa : 22.01.2011
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Čet Nov 17, 2011 7:40 pm
Danubius ::
Obožavam kad neko kaže "Živeti se mora " Ko bre kaže da se mora ? Mora se umreti ...živeti se ne mora ,ako ne želiš ,zar ne ? .
Pametni nas Robin.
Gost Gost
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Čet Nov 17, 2011 7:53 pm
Ima jedna bolest, prenose ih macke, samo zaboravio sam se kako se te baktrerije zovu. Citao sam vec davno, pisalo je da je to jedan od uzroka suicida, zbog te bolesti.
Prenosi se naprimjer, ako macka obavi svoj posao u basti, a u basti mrkve usadjeno. Znaci oralnim putem, kao jedna vrsta droga djeluje. Mozda netko zna kako se ta bolest zove.
Nasao sam:Toxoplasmose na njemackom se zove.
Nut Sky Goddess, Mother of the Gods
Datum upisa : 23.03.2011
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Čet Nov 17, 2011 10:27 pm
Deni@
Citat :
Što se tiče većine -gledamo tv,čitamo novine , idemo na net -dakle, informacije ,informacije, informacije . Pa se opet većina nas ne ubije...
Nikako se ti i ja ne razumemo...
Misli se na njihovu izlozenost dugi niz godina ..mozda i decenija gde je covek usled nemogucnosti da se izbori sa svim novinama i pritiscima informativnih tehnologija u nekom momentu ''popustio''..i napravio pogresan korak(covekova psihofizicka struktura ne moze po prirodi stvari ,da izdrzi ''takve provokacije'..)
Citat :
Ne -nego hrabrost da prekine nešto u čemu ne pronalazi nikakav smisao ili radost . Obožavam kad neko kaže "Živeti se mora " Ko bre kaže da se mora ? Mora se umreti ...živeti se ne mora ,ako ne želiš ,zar ne ?
Samoubice nisu hrabre..a vecina se odlucuje na takav korak usled nemogucnosti da se ''izbori sa zivotom''...i zaista, ne vidi nikakav smisao.. Silvija Plat recimo..primer za to..i jos mnogi... Suicid moze da bude i krajnje odrediste nekog nadarenog umetnika koji je na kraju pobegao u tu sferu postojanja...(''druga dimenzija zivota''..)... Neko pobegne u bolest...(teskoba koja ga gusi ...demoni u naletu...da bi se oslobodio..)..a,neko u suicid...(posebno hipersenzibilni..jer je ovaj kod njih jaci od zivota)...
''Ziveti se mora''..naravno..drugo je pitanje..kako ce zavrsiti.taj i takav zivot...ta fraza..Mora se umreti..ziveti se ne mora''...Pa ako ne zivis...mrtav si..mozda samo, odrzavas zivot, u svom telu..ali si zapravo mrtav..(duhovna erozija...)...i ili si spavac..hodas,zenis se,razvodis...umires..a da se nikada nisi probudio..(Budjenje..de Melo...)
Citat :
Sirotinja se ubija svaki dan ,i nije teško razumeti zašto ,teže je razumeti zašto se ubila jedna Merilin Monro ,recimo ?
. Ubistvo..zapravo samoubistvo(sumnja se da je ubijena..)...Merilin Monro je jasno kao dan...silovana jos u detinjstvu...(od oca verov...)..i sve dalje..prvi brak u 16 god...etc..
Sta tu ima nejasno...licnost..krhka,labilna...tabletomanija dominantna ...neprekidna zelja za ljubavlju..jos vise za sigurnoscu,koju nikada nije imala u svojoj porodici... I ovde,kao u nekim slucajevima .lepota i slava nisu bile dovoljne da zalece rane koje su trajno ostavile neizbrisive tragove na njenoj dusi...
Datum upisa : 23.03.2011
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Čet Nov 17, 2011 10:32 pm
.... Samoubice...poseban sklop licnosti...najlucidniji - oni koji su ''shvatili sta je zivot''i drzali ga na dlanu,dovoljno dugo,dok ne bi poceo da curi..i onda tako praznih saka otisli ..u zemlju iz koje nema povratka... Malodusni strah pred smrcu pretvara zivot u zalosnu igru senki. Kada smrt ipak dolazi... ispadamo nespremni za nju,i mi smo u ulozi lazova, koji su prevarili sami sebe.
Mi zivimo u toku vremena,koje nam je dato kao neko nasledstvo, kao ocevo bogatstvo, ali ono ima svoju granicu. Svakim danom , se topi i smanjuje. Mi mislimo da ce ono uvek biti u nasoj svojini i zato ga sa pijanom grabezljivoscu trosimo...i... mislimo da je sve vreme jos ispred nas, a kada dolazi smrt, onda vidimo, da se zavrsilo,kao raspredeno klupce vune.
Mi se zapravo odjednom prenemo iz dremeza i u tom delicu secunde budni konacno pocinjemo da shvatamo sustinu postojanja,ali cesto mnogi od nas nemaju snage da se izbore sa iskusenjima koje zivot donosi i zato pokazuju neodoljivu zelju da napuste koncertnu dvoranu...
A,tu je i zaboravljanje na neizbeznost smrti i konacnost vremena koja nas prikiva , ekserima za zemlju... I mi cemo se u sustini dobrovoljno predati smrti, hvatajuci se za privremeno, za ono sto se zadrzati ne moze. Ali mi, neprekidno ubijamo vlastiti duh. Predavsi sebe u vlast privremenoga nepostojanog, promjenjivog i na kraju krajeva smrtnog, onoga sto se nalazi pod vlascu truljenja, mi sami pak izvrsavamo nad svojom dusom presudu.a. I svaki dan potrosen uzalud je svakodnevno samoubistvo.
Slika - Ples smrti u razlicitim varijantama...poznata stvar jos iz sredine proslog veka..Kod samoubica ,narocito onih koji ''razmisljaju''..ima veliku ulogu i uticaj..... Na njoj, smrt cas prati coveka kao lovac zver, cas se pojavljuje na svadbi, cas hoda po vrtu sa kosom u rukama ne birajuci sta ce poseci do korena: korov ili cvece, cas stoji kao organizator pira sa casom u rukama medju najjacim gostima, cas se nadnosi nad nekom devojkom ili momkom....
Ali najomiljeniji size je ples coveka u zagrljaju nevidljive za njega smrti u liku kostura. Covek plese medju trupovima, ali na njegovom licu bezbrizan osmeh to je lik njegovog zivota, privezan za zemlju.
Sve su glasniji zvuci toga valcera smrti, sve se brze krece zloslutni pir, sve jace smrt priteze coveka na grudi i, najzad, odbacuje ga u gomilu trupova, kao sto bacaju cepanicu na gomilu drva. Nas zivot lici na igru senki na zidu. Gasi se svjetlost nestaju senke...
Samoubice imaju i dodatni problem..Cesto ih ni ''mrtvi nece''...
Datum upisa : 22.01.2011
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pet Nov 18, 2011 1:22 pm
Nema apsolutno nista romanticno, ni misticno u cinu samoubistva. Sem ove duboke tuge koju neko ko ode tom stazom ostavi u amanet. I mislim da najvise boli svjesnost da se u zadnjem trenutku predomislio/la, ali je bilo kasno. Boli ono saznanje porazene sujete u nama, da nije nasao/la za shodno da trazi ruku.
brunolino
Godina : 111 Location : u bespucima... Datum upisa : 12.10.2010
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pet Nov 18, 2011 1:25 pm
Nut , kad se budes ubila javi mi , pa ako je dobro da i ja probam...
Gost Gost
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pet Nov 18, 2011 6:04 pm
Taj suicid ti je kao loto, igras cijelo vrijeme i kad nemas vise volje ugasis svijetlo i zatvoris vrata za sobom.
Kod mene uvjek party, nemam trenutno vremena da gasim svijetlo.
A ako mi padne na pamet ta situacija.. otisao bi za Kapstadt ( Juzna Afrika)Tamo gdi je bijeli morski pas, tako da nema nitko troskove.
Smazne te morski pas i mir i dobro. Ostalo sve kosta novaca, grobnica, cistoca grobnice itd.
Astra Zvezda Foruma
Godina : 64 Location : podnozje Alpi Datum upisa : 20.06.2008
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pet Nov 18, 2011 6:14 pm
E ovo sam morala procitati naglas da i Astrolog cuje....lud si Dolinac....gdje ces Paji usta!
Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pet Nov 18, 2011 6:32 pm
Dolinac ::
Taj suicid ti je kao loto, igras cijelo vrijeme i kad nemas vise volje ugasis svijetlo i zatvoris vrata za sobom.
A ako mi padne na pamet ta situacija.. otisao bi za Kapstadt ( Juzna Afrika)Tamo gdi je bijeli morski pas, tako da nema nitko troskove.
Smazne te morski pas i mir i dobro. Ostalo sve kosta novaca, grobnica, cistoca grobnice itd.
Ma Dolinac breeeee....ja dvojku iz matematike ,i iz Srbije ,a ti u Nemačkoj živiš ,pa ja treba da ti računam cccc Karta za avion do Južne Afrike ,obavezne vakcine ,bla bla....par stotina EU . Ovako lepo druže ,kad ti dodje ,pravac Zoo Hamburg -pa hoćeš li kod krokodila,ili u akvarijum kod pirana -za male novce . [You must be registered and logged in to see this image.]
Eintrittspreise:
.
Erwachsene
Tierpark: 17,00 Euro Aquarium: 14,00 Euro Tierpark + Aquarium: 27,00 Euro
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pet Nov 18, 2011 6:47 pm
Dolinac ::
Ma Dolinac breeeee....ja dvojku iz matematike ,i iz Srbije ,a ti u Nemačkoj živiš ,pa ja treba da ti računam cccc Karta za avion do Južne Afrike ,obavezne vakcine ,bla bla....par stotina EU . Ovako lepo druže ,kad ti dodje ,pravac Zoo Hamburg -pa hoćeš li kod krokodila,ili u akvarijum kod pirana -za male novce . [You must be registered and logged in to see this image.]
Eintrittspreise:
.
Erwachsene
Tierpark: 17,00 Euro Aquarium: 14,00 Euro Tierpark + Aquarium: 27,00 Euro
Pa racun je cisti zdrav, samo.. Nema bijelog morskog psa. Hocu da me smazne onaj sa 8 metera, necu ja sto bilo Razmisljam, pa mogao bi i na gradjevini-baustela, kad sipaju beton. Nebi me primjetili ni vidjeli. :rlol:
Godina : 44 Datum upisa : 23.03.2011
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pet Nov 18, 2011 11:54 pm
aaaaaaaaa..ovakooo...niko ovde ne razume o cemu pisem...zapravo niko NI ovde ne shvata..zato sam ja najusamljenija cura na svetu...Pa onda ...
Astrina komsinica @
Citat :
Nema apsolutno nista romanticno, ni misticno u cinu samoubistva.
...
Ima i romantike i mistike..mistike posebno..aaaaaaa ne vide svi u suicidu problem..za neke je spas...i zelja ..vera da odlaze u drugu dimenziju...postojanja...duboka ubedjenost...''Vise zale oni sa strane ,nego sto bi zalio samoubica-da moze licem da se pokaze''...
...paralelni svetovi...nisu samo skriveni i nepoznati svetovi.sa tajnama drugih dimenzija prostora i vremena...To su i maglicasti,stalno prisutni svetovi,koji nas neprekidno obavijaju i cije energije neprekidno udisemo...svetovi ideja,misli,secanja i osecanja...
Godina : 62 Location : Moskva Datum upisa : 22.06.2009
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Sub Nov 19, 2011 12:10 am
Jako cenim ljude koji se odluče na čin samoubistva. Ne vidim neku preteranu korist kada živiš,a ne živi ti se. Kada osetiš da ono za šta si živeo si već prošao,ili pak ti nije uspelo a novih ideja nema. Mislim da je to hrabro,divim se tim ljudima.Žao mi je što nemam hrabrosti za tako nešto.
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Sub Nov 19, 2011 1:12 am
aaaaaaaaa..ovakooo...niko ovde ne razume o cemu pisem...zapravo niko NI ovde ne shvata..zato sam ja najusamljenija cura na svetu...Pa onda ...
Grijesis mila, razumijem te i te kako. Ali nisi u pravu kad mislis da u tom cinu ima romantike, mistike. Ono cega ima je paradox. U istom trenutku priznanje samom sebi da nisi dovoljno jak da se nosis sa zivotom, dok sam sebe ubjedjujes da postoji "bolji" svijet, u kom ce tvoja slabost biti vidjena kao vrlina. I da, mozd ai postoji. Ne uzmi me pogresno, vjerujem da je sam cin ipak hrabrost, ali je lisen uzvisenih emocija, sveden na golu sebicnost i ego: u tom momentu sve se zavrsti bas oko slabosti te osobe, koja je opet toliko narcisoidna da ne trazi pomoc. Paradox. I tad dodje taj zadnji momenat - istine. I znam ga, recen mi je i kad nisam zeljela; zelja za zivotom ipak prevlada, ali vec je kasno. To nije mistika, niti romantika.....
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Sub Nov 19, 2011 2:21 am
AstrinaKomsinica ::
Grijesis mila, razumijem te i te kako. Ali nisi u pravu kad mislis da u tom cinu ima romantike, mistike. Ono cega ima je paradox. U istom trenutku priznanje samom sebi da nisi dovoljno jak da se nosis sa zivotom, dok sam sebe ubjedjujes da postoji "bolji" svijet, u kom ce tvoja slabost biti vidjena kao vrlina. I da, mozd ai postoji. Ne uzmi me pogresno, vjerujem da je sam cin ipak hrabrost, ali je lisen uzvisenih emocija, sveden na golu sebicnost i ego: u tom momentu sve se zavrsti bas oko slabosti te osobe, koja je opet toliko narcisoidna da ne trazi pomoc. Paradox. I tad dodje taj zadnji momenat - istine. I znam ga, recen mi je i kad nisam zeljela; zelja za zivotom ipak prevlada, ali vec je kasno. To nije mistika, niti romantika.....
... Ih..kada bi se samo na ovaj nacin mogla objasniti samoubistva..Naravno da se neki i na ovaj nacin lisavaju zivota..ali ima more nerazjasnjenih suicida,kojima se ne zna razlog..zasto,zbog cega..Ne ubijaju se samo oni ciji je senz.jaci od zivota... Uzvisene emocije ..sebicnost i ego...pih..mozda samo po neko...svako samoubistvo ima svoju istoriju i svoju pricu o vlastitom nasilju...To su storije beskonacnih ''mogucnosti''... Zajednicko im je to sto u svakom od njih, ima, ne malo sablasnog i sto se pokazuje da samoubice nisu uspele da se prilagode svetu,nisu na njega,takvog,pristale...
Samoubistvo je ,u stvari,odgovor nepristajanja,njegov ekstremni vid...TESKO je, zato, reci da li na sebe dize ruku covekova slabost ili snaga.... Samoubistvo je igra nevoljnika koji je sebe osudio na smrt...O prirodi njegovog izbora vredelo bi posebno govoriti... U tom cinu ,kazu,prisutna je ''bolest na smrt''..ali i lucidnost samoubice...
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Čet Dec 01, 2011 12:47 am
Nemoj da se ljutis, malo cu da spamujem,,,,Ovo mi je jako bolna tema, a moja medicina je smijeh:)
Upravo sam ovo nasla na fb:
"Došao lik u biblioteku i kaže: “ dobar dan,dajte mi jednu knjigu o samoubistvu “ a bibliotekar ce : “ Jes’ , pa da mi je posle ne vratiš":)
Cudno, ne smijem se nesto bas,,,,Mislim da bi trebala da otvoris temu, i das koji savjet kako da sami sebi oprostimo neke stvari.
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pon Dec 05, 2011 3:22 pm
AstrinaKomsinica ::
Nemoj da se ljutis, malo cu da spamujem,,,,Ovo mi je jako bolna tema, a moja medicina je smijeh:)
Upravo sam ovo nasla na fb:
"Došao lik u biblioteku i kaže: “ dobar dan,dajte mi jednu knjigu o samoubistvu “ a bibliotekar ce : “ Jes’ , pa da mi je posle ne vratiš":)
Cudno, ne smijem se nesto bas,,,,Mislim da bi trebala da otvoris temu, i das koji savjet kako da sami sebi oprostimo neke stvari.
..
Sami sebi da oprostimo...pod ''uslovom da znamo ''ko smo'..opet ista prica...a,sve u zavisnosti od broja susreta.. ''sa samim sobom''i dogovora sa ''sopstvenim jastvom''......Kada dolazimo u stanje da prastamo sami sebi..vec smo daleko odmakli u sopstvenim, individuacionim procesima(psih.zrelost ..Jungov termin...).. .Covek kada prasta sebi..veliki je .....dug je prosec do takve sutuacije..mislim na pravo prastanje i istinito suocavanje..a ne na iluzije.mazohisticke cirkuse..i koje-kakve zablude..
Godina : 64 Location : podnozje Alpi Datum upisa : 20.06.2008
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pon Dec 05, 2011 3:30 pm
Sebi oprostiti je zaista najteze,svoj grijeh nikad ne zaboravljamo i kad smo si oprostili,tu su aveti,da podsjete...ali,oprostiti sebi jer nisi stigao na vrijeme,jer nisi bio dovoljno ubjedljiv....to se ne radi...to nek si oprasta onaj zbog kojeg kasnis i ne stizes.
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pon Dec 05, 2011 3:44 pm
Da, sve divno zvuci u teoriji,,,al me ubi "praksa",,,,
Gost Gost
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pon Dec 05, 2011 4:15 pm
Ovaj suicid postaje popularan kao samozadovoljavanje
brunolino
Godina : 111 Location : u bespucima... Datum upisa : 12.10.2010
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Ned Dec 11, 2011 6:52 pm
Covek kada prasta sebi..veliki je .....dug je prosec do takve sutuacije..mislim na pravo prastanje i istinito suocavanje..a ne na iluzije.mazohisticke cirkuse..i koje-kakve zablude..
ovo je tocno...sebi oprostiti i reci da nisam u pravu ili sam pogrijesio je velika stvar...i ne moze je svatko postici...nije to samo reci...taj oprost se treba dozivjeti da i onaj tvoj drugi JA to prihvati...tek si onda uspio/la...
sto se samog suicida tice , to bas nije jednostavno objasniti , ok , mnogi ce posegnuti za slabom voljom ili psihickim poremecajem...naravno da ima toga , ali ne mora biti uvijek...ne zaboravimo velike licnosti koje su izvrsile suicid , pa ne mozemo reci da su bili bolesni ili ovo ili ono...sucid bih ja prije svrstao kao u strah od samoga sebe i priznanja greske...i malo se tko postavi u lik te osobe i pokusa na njen nacin da razmislja...motivi i sve sto je do toga doslo...mada suicid moze imati i korijene iz djetinjstva...to najbolje znaju psiholozi da objasne...te korijene i vezu samog cina kod doticnih...samo dici ruku na sebe nije laka stvar...koliko je kukavicluka u tom cinu , toliko je i hrabrosti...ali to ne znaci da ga treba podrzati i diviti mu se...daleko od toga...nego se treba zabaviti direktnim problemom...
Gost Gost
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Ned Dec 11, 2011 8:02 pm
..najzalosnije od svega shto mladi ljudi beze od problema u samoubistvo...zalosno shto ni roditelji,ni shkola ne prepoznaju simptome kod te dece sve dok se ne desi katastrofa...pubertet kod omladine zna biti buran,donosi sa sobom mnogo nerashchishcenih stvari i onda ako ta mlada osoba nema poverenja u roditelje da potrazi savet ,deshava se zlo..kod odraslih je to druga pricha..laichki msm da odrasli koji izvrshe suicid i nisu sasvim ni odrasli ni dorasli..
P.S ovo je moje laichko mishljenje..pokushavam da ubedim pravog struchnjaka da nam se pridruzi ali za sada mi bash i ne ide..
Gost Gost
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Ned Dec 11, 2011 8:06 pm
To je jedan momenat koji se skupo plati. I zivot ima svoju cijenu, mada dosta nas su spremni da plate tu cijenu. Neki nece da plate, pa tako plate drugom cijenom.
Gost Gost
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pon Dec 12, 2011 4:50 pm
..najteze je ipak ziveti..
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pet Feb 03, 2012 8:27 pm
Neko meni jako blizak je pokušao juče samoubistvo . Spasili ga moji sa hitne . Što je najstrašnije u svemu -radi se o osobi koja ne da nema nikakve zdravstvene ,bračne , materijalne (tek to ne ) probleme , sve je u redu sa decom ,nisakim nije u zavadi ...potpuno neobjašnjivo ??? Radi se o profesionalno i po svakom osnovu ostvarenom čoveku ,izuzetno prijatnom prema drugima , uveženom u društvu ,van politike i bez ijednog poroka (u smislu kocke ,pića,švaleracije...u životu nije cigaretu zapalio ) Nije se radio o "cirkusu za javnost" nego je samo luda sreća i sam Bog učino da se uspe spasiti . I niko -a ni ja , koji ga znam godinama , ne zna -zašto ?????
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pet Feb 03, 2012 8:45 pm
Žao mi je:((((((((.. Potražiti stručnu pomoć...Neki razlog ipak postoji....
Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.
Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Gost Gost
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pet Feb 03, 2012 8:49 pm
Neko meni jako blizak je pokušao juče samoubistvo . Spasili ga moji sa hitne . Što je najstrašnije u svemu -radi se o osobi koja ne da nema nikakve zdravstvene ,bračne , materijalne (tek to ne ) probleme , sve je u redu sa decom ,nisakim nije u zavadi ...potpuno neobjašnjivo ??? Radi se o profesionalno i po svakom osnovu ostvarenom čoveku ,izuzetno prijatnom prema drugima , uveženom u društvu ,van politike i bez ijednog poroka (u smislu kocke ,pića,švaleracije...u životu nije cigaretu zapalio ) Nije se radio o "cirkusu za javnost" nego je samo luda sreća i sam Bog učino da se uspe spasiti . I niko -a ni ja , koji ga znam godinama , ne zna -zašto ?????
90% u vezi zene se ubijaju,preljuba itd, a ovo u vezi tvog blizaka, vidjece se zasto.
debilko Pogrešila roda
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pet Feb 03, 2012 8:53 pm
Pa smo dokazuje da život bez poroka nije život,ali ovo tvrdim zaista ozbiljno.
Kad znaš da si potreban nekome ko te zaista i strastveno voli (to naravno niko ne može jače od švalerke što je dokazano zaista),pa sedneš,zapališ cigaru,trgneš par konjačića i uvidiš da je glupo.Da se vredi još malo propatiti zarad sve lepote poroka.
Godina : 50 Location : my world Humor : ;) Datum upisa : 23.03.2008
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pet Feb 03, 2012 9:03 pm
Hm, ovaj primer samo pokazuje koliko je depresija kompleksna, ustvari. Pojavljuje se kad se najmanje nadamo. Niko i ne zna koliki prag tolerancije na zivotne situacije nosi u sebi, ili prikazuje drugima.. Na izgled sve u redu, a moze se desiti da osoba ima strahove ( u vezi necega) koji ga dugo muce, a ne zeli da iko za to zna.
Zna se da osobe koje pricaju o samoubistvu, nece ga uciniti. Teatralni pokusaji su samo dokaz da od toga nema nista. Osobe sa stvranim suicidalnim idejama nece dozvoliti da se to primeti, i kad okolina bas pomisli kako im sve ''cveta'', oni pokusaju/ izvrse suicid.
Druga stvar, i biologija, ima jako veliku ulogu. I ako nije direktno nasledje, potencijalnost postoji, i moze biti izrazena ili ne , tokom zivota...
Neizlecive bolesti su cesta i iznenadna pojava danas, tako da i to moze biti jedan od uzroka..
Onda, ne kaze se dzaba da je svaki lek - i lek i otrov..Pojedini lekovi mogu i te kako da uticu na pojavu depresivnih simptoma ( antihipertenzivi, betablokatori.. )
Kako god, ne treba zaboraviti, ako je pokusaj bio ozbiljan, da problemu treba pristupiti sasvim ozbiljno, i pokusati pomoci osobi..Ko pokusa jednom, u velikom procentu znaci- pokusace opet...
Depresivci mrze zoru... [You must be registered and logged in to see this image.]
Tattoo
Datum upisa : 24.10.2011
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pet Feb 03, 2012 9:10 pm
.
Poslednji izmenio Tattoo dana Pet Feb 03, 2012 9:26 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pet Feb 03, 2012 9:25 pm
Tattoo ::
Kazu da osoba koja je to jednom pokusala,opet ce to uraditi,i zato treba da se obavezno potrazi lekarska pomoc.. ...ne znam ni kako ovaj post da zavrsim...
To je i ono što me brine . I njegov otac ,inače vrlo obrazovan i uspešan čovek je izgleda izvršio samoubistvo ? Problem je što se ne može pronaći nijedan logičan razlog ? Nema ništa skriveno, neki bračni ili materijalni, zdravstveni problemi, neko nezadovoljstvo nečim...čak ni loše raspoloženje ? Ama ništa se ne može pronaći čime bi se objasnio takav postupak . I sad ispada da nije prvi put....da je već jednom bilo trovanje tabletama (što je od porodice bilo prikazano naravno drugačije za javnost -i nije zameriti ) Osoba koja ima široka interesovanja ,bavi se sportom , ima svoje hobije -čak i skuplje ,i ima novac da ih upražnjava ...) Putuje ,fotografiše ,piše za bolje časopise na ozbiljne teme ... Ništa nije ukazivalo na bilo kakav problem -a već bih valjda video za tolike godine ,i nije da mi se nije poveravao ....ama ništa za čega bih mogao reći -eto, to može biti razlog . Čak se stalno i bavio svojim telom i zdravljem ,vežba ,trči svaki dan ,pliva ,skija ,odlično izgleda za svoje 43 godine ,prati modu i može sebi da dopusti sve njabolje ...ne znam, zaista .
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pet Feb 03, 2012 9:46 pm
Stojim sa obe noge u životu i došlo mi da...
Ima već dosta godina.. kako sam sebi pokušala prirediti kraj. Onako, iz čista mira, tako bi shvatila moja okolica. Jer imam sve. Ništa me ne boli (ne kukam).
Bilo je to 1994..
Naš brak su svi vidjeli kao idealan. Tu je velika kuća, jedna od najljepših u kraju. Tu je muž, komšiluk ga je upoznao kao vrlo finog, kulturnog, visoko obrazovanog čovjeka, sa veoma dobrom pozicijom na poslu. Voljeli su ga. Voljela sam ga i ja.. a i on mene, na svoj neobičan način.
Ja još nisam prevarila slike i doživljaje rata..
Vratila sam se u njemačku i nastavila funkcionirati..
Imam običaj da djelujem hladno, na ljude. Štit?..
Radim, volim, izgrađujem.. sve što se ružno u braku dešavalo sakupljam u sebi.. u onu malu kutiju emocija koja je već prepuna. Počinje da kipi..
Dijelila sam život sa psihopatom.. na kraju je on od mene napravio isto.
Jedne večeri, kao ono dugme na pretis loncu.. tako je nešto u meni počelo da popušta.. Ne, nije mi dalo snage da odem, da raskinem, dalo mi je snage da postupim pogrešno. Da, danas znam da sam pogrešno agirala.
Flaša viskija, par kutija tableta..
Meni je bilo lijepo..
Kako je bilo onima koji su me našli?
U prvom momentu, nakon dolaženja sebi u hospitalu - bilo mi je krivo što sam oči otvorila. Da..
Sva bol, se intenzivnije urezavala u moje tijelo..
Mamurluk, koji je prosto nepodnošljiv.. no nemaš vremena o tome razmišljati jer stado ljekara se o tebi brinu. Probudila sam se u zatvorenoj psihijatriji i dobila šok.
Tjednima kasnije prvi "novi" koraci u životu.. Ostala sam pri terapiji kod psihologa. Jeste - ja sam luda.
Nakon mnogih dubokih razgovora, i otpetljavanja ovog smotuljka emocija prouzrokovanim raznim događajima.. shvatam, pa ja nisam luda.
1997 zatrudnim..
Moj bivši muž se samo prvo vrijeme promjenio.. kako su dani prolazili on se vraćao ponovo u staru šemu.. on da.. ja Ne.
Bila sam u 5tom mjesecu trudnoće kad sam konačno zatvorila vrata braka za sobom.
Stajala sam sa malim koferčetom stvari ispred kuće.. i krenula pješke u novi život. U koferu je bila samo prva oprema za bebu.
Da davno je to bilo..
Danas - se sama sebi čudim, kako sam bila smjela da tako lako okončam život. Danas sam sretna, što u tome nisam uspjela.
Mi ćemo uvijek vidjeti ono vanjsko na osobi. Njegov životni status. Njegovu dušu - rijetko.. a to znači - upoznavati osobu.
Mala ispovijed
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pet Feb 03, 2012 9:46 pm
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pet Feb 03, 2012 10:11 pm
Zana ::
..
Istina..za neke ljude je smrt spas..i nada ...
Sta sad treba ovo da znaci? Ako pratimo temu, ovo mu dodje kao poziv na samoubistvo, sta li..? [You must be registered and logged in to see this image.] Ako pak drugacije razmisljamo, istina u gore napisanoj recenici moze biti jedino u slucaju prirodne smrti... Nijedna nasilna smrt ne moze biti ni spas ni nada...
Gost Gost
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Sub Feb 04, 2012 12:17 pm
sonia ::
Zana ::
..
Istina..za neke ljude je smrt spas..i nada ...
Sta sad treba ovo da znaci? Ako pratimo temu, ovo mu dodje kao poziv na samoubistvo, sta li..? [You must be registered and logged in to see this image.] Ako pak drugacije razmisljamo, istina u gore napisanoj recenici moze biti jedino u slucaju prirodne smrti... Nijedna nasilna smrt ne moze biti ni spas ni nada...
@sonia, moguce je da je spas i nada. Ljudi koji su bolesni ili orgoceni zivotom itd. Mislim za njih je to moguce, misle da je tako.
Mlađa žena prvo je desetak minuta mirno sjedila na gradskom bedemu, a potom se bacila niz zidinu. Srećom, zbog male visine i brzog dolaska hitne pomoći 40-godišnja žena je preživjela. Od početka ovog tjedna, u svega tri dana, to je drugi pokušaj samoubojstva u Zadru.
Prije ovog događaja, u ponedjeljak se objesio 57-godišnji branitelj iz okolice Benkovca čije je tijelo dan kasnije pronašla obitelj.
Ova dva slučaja, nažalost, nisu iznimka već nastavak crnog niza samoubojstava koji je krenuo početkom siječnja vješanjem 29-godišnjeg mladića. Od početka godine, u dva i pol mjeseca, na širem području Zadra život je sebi oduzelo 11 ljudi. To je dvostruko više nego u istom razdoblju godinu ranije, kada je crna statistika u cijeloj 2011. godini zabilježila ukupno 20 suicida.
Ono što posebno zabrinjava jest podatak da među žrtvama ima najviše mladih ljudi, muškaraca u dobi između 20 i 30 godina. Najmlađi je imao svega 19 godina.
Uzroci - ovisnost
"Kad bismo ranije govorili o klasičnom profilu suicidalne osobe, najčešće su to bili muškarci u starijoj dobi, iznad 65 godina života. Zadnjih 10 godina, nažalost, suicidi su sve učestaliji među jako mladom populacijom, i to ne samo kod nas, nego u cijelom svijetu", kaže za Slobodnu Dalmaciju dr. Darko Labura, psihijatar i specijalist za forenziku, koji uzroke za ovu crnu statistiku vidi u novim dijagnostičkim entitetima, prije svega ovisnostima, koje sve učestalije pogađaju mlađu populaciju.
Sama ovisnost, bilo o drogi, alkoholu ili kocki, dovodi do depresije ili psihotičnih stanja, a upravo to su elementi za suicidalne tendencije. Uz to, dr. Labura upozorava i na pojačanu agresivnost koja je sveprisutna u našem okruženju, počevši od televizije i videoigrica.
Danas.hr
allure
Datum upisa : 19.01.2012
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Sub Mar 17, 2012 1:45 am
babajaro ::
Postoji lažno i istinsko planiranje samoubistva..Lažno planiranje samoubistva traži spektakularnost,baš kao i ovaj Beograđanin i ono se ne događa.Istinsko samoubistvo se planira u tišini i niko sem onoga koji hoće da se ubije nezna za plan..Takva istinska samoubistva se događaju i izvršavaju..
Gost ::
Kada se o samoubistvu razmišlja racionalno, onda je jasno da je za to potrebna hrabrost, jer- to je korak bez povratka. Samoubice, međutim, ne razmišljaju racionalno, već imaju potpuno iskrivljenu sliku stvarnosti i na samoubistvo ne gledaju kao na prekid sopstvenog života (i emotivno ubistvo svojih bližnjih), već kao na rešenje sopstvenih problema. Kako god, kukavički gest, iako deluje da je potrebna hrabrost. Primer je iz mog neposrednog okruženja, i istinit je događaj. Žena odmakle dobi je saznala da boluje od karcinoma, da je bolest u završnoj fazi i da su metastaze učinile svoje. … rezonovala je na sledeći način (i to javno rekla): "Ja da budem mužu na teretu, da prazni nošu ispod mene, ili da me snaje prevrću i peru, ili da me unuci gledaju kako se raspadam - neću.". … i obesila se u šupi. Po meni - dostojanstven način da se ode. I takvu vrstu samoubistva podržavam.
Ne slažem se sa većinom komentara ovde napisanih - da je samoubistvo kukavičluk. Kao I "gost " (gore) smatram da je za takva čin potrebna velika hrabrost. ili ludost. koja je pa razlika? Poznavala sam nekoliko ljudi koji su se ubili. ne ulazim u razloge, možda ih I ne znam, no I dan danas se divim njihovom činu. Pitanje je kakav je čiji život, koja je donja granica podošljivosti (čega god) I da li si spreman da kao gmaz ideš kroz život (ako je to jedini način) ili da ga skončaš, kako bi "gost " rekao dostojanstveno. Puno sam čitala Sartra I iako ga volim, ne verujem da je čovek "slobodan da čini šta želi od svog života", kako pomenuti filozof tvrdi.
Povodom svega rečenog, setih se završetka kultnog filma iz 80' "Dečko koji obećava", zadnje scene, nisam mogla sad da je nadjem na youtubu, gde Berček sluša kasetu koju mu je Koja dao sa pesmom "depresija" I razbija glavu o zid… to je najbolji završetak filma… ikada… FOREVER
ako neko nadje samo tu scenu, pliz, postavi je... THANKS...
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pet Dec 07, 2012 7:58 pm
Ubila se zbog lažnog poziva za Kejt [You must be registered and logged in to see this image.]
Ako postoji glup razlog -e onda je to ovaj . [You must be registered and logged in to see this image.]
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pet Dec 07, 2012 9:46 pm
Ubila se zbog lažnog poziva za Kejt [You must be registered and logged in to see this image.]
Ako postoji glup razlog -e onda je to ovaj . [You must be registered and logged in to see this image.]
..jedini razlog koji nije glup,kada je suicid u pitanju je neka teshka bolest od koje nema ozdravljenja a opet desilo se mnogo puta da vec otpisani bolesnici ozdrave...tako da svi razlozi su glupi..
Gost Gost
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pet Dec 07, 2012 9:49 pm
Ma to presse tako kaze i pisu, iza toga je MI5 :329340: i Diana su koknuli 97 pa nitkom nista.
I Vi svasta vjerujete,tztzt
sonia حبيبي
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Pet Dec 07, 2012 9:49 pm
Ako je to uopste razlog...ili ako se uopste ubila..
Harite White Angel
Godina : 48 Datum upisa : 02.11.2010
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Sub Dec 08, 2012 12:15 am
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Sub Dec 08, 2012 2:19 am
I jucer se djecak ubio, jer je kao gay bio zrtva bullying.
Ova tema bar za mene, hits too close to home,,,,Nema glupog razloga: iza svakog povoda za smoubojstvo se krije razlog. A krivnja nije na slabima, nego na nama, jakima, koji ignorisemo. Pomoc je overrated,,,,
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Sub Dec 08, 2012 2:32 am
..NIkada ne postoji ''glup razlog''za suicid..uvek su u pitanju ozbiljne stvari..a to sto se dogodi.. je samo napukla fasada..koju valja srusiti dokraja, da se vidi sta je to ona skrivala..
Samoubistvo je svedocanstvo coveka pred vecnoscu da je zivot za njega besmislen i apsurdan......
Napisala sam..
...Prica se da ogromni vodopadi privlace ljude sa slabom psihom...kod njih se pojavljuje neobjasnjiva zelja da se bace u vodopad kako bi se predali sudbonosnom talasu...tako isto izgled zmije opcinjava i sebi privlaci zveri... I ovde ,mi vidimo nesto slicno beg u bolest,haos,bezdusje...Karakteristican je size mnogih filmova- osvajanje zemlje od strane vanzemaljaca,eksplozije zgrada,grude trupova...Ovde se podsvesni osecaj duse oblaci u simbole i likove-to je ocigledno sagledavanje da su zemlju osvojili demoni..
Dosljaci sa onog nevidljivog sveta ,iz onih tamnih bezdana koje mi nazivamo adom i paklom...To je osecanje da treba nekuda bezati,da su gradovi osvetljeni elektricnim plamenovima,-klopka u koju su naterali ljude ,ogromno groblje duha...I ovde ce mnogu pronaci svoj zivot u smrti......
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Sub Dec 08, 2012 10:34 am
A ima vise razloga za suicid, politicki, vjerski,prirodni i ne planjeni.
Nevidim se ni u jednoj, mozda u ljubavi. Jedino taj suicid bi se opravdalo.
Ali jbg. dodje drugi pa je tjesi.
Tattoo
Datum upisa : 24.10.2011
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Sub Dec 08, 2012 1:45 pm
Previse teska tema, zivotna tema koja uvek ostavlja iza sebe milion pitanja bez odgovora. Ne znam sta nekog moze da natera da digne ruku na sebe, ali isto tako ne znam ni kako da najblizi prezive to sto neko sebi oduzme zivot. Prah-prahu, pepeo -pepelu, Bog ti je dao zivot-jedino on moze da ti ga oduzme. Iz pravoslavne sam porodice, i po nasim obicajima kad neko izvrsi samoubistvo, pop ne dolazi na sahranu, i sahranjuje se u kraj groblja. Mislim da uvek ostaje pitanje, zar niko nije mogao da pomogne, zar se niko nije nasao da saslusa, zar niko nije naslucivao, zar smo svi bili toliko samozivi i slepi. Kazu da je to cin kaznjavanja, da se samoubistvom kaznjavaju najblizi. Kazu da ako jednom ne uspe, da ce kad tad ponovo pokusati. Da je to tako u krug. Kazu da su sloni tome, oni koji su imali pupcanu vrpcu obmotanu oko vrata pri rodjenju. Kazu jos milion stvari, ali niko ne zna ko je taj ko je sklon samoubistvu a ko ne. I ne pozeleti nikom ko je u porodici imao ovako nesto. Da se nikom ne desi.
dusicaa الحالم الأبدي
Location : Tamo gde Dunav ljubi nebo :) Datum upisa : 02.12.2012
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Sre Apr 03, 2013 10:57 am
[b]Možda naočigled morbidna tema -ali ako pročitate podatke gore , sve govore ....Da li ste u nekom trenutku pomislili na to, ako jeste-kako bi to izveli ?
Naravno da nisam pomislila na tako sto!!! Po meni su samoubice pre svega ocajni ljudi.Toliko da im zivot predstavlja samo bol i patnju.Kad ta patnja dostigne nivo koji oni vise nisu u stanju da podnesu,oduzimaju sebi zivot..Onog trenutka kad izgube smisao,kad se osete napusteno i bespomocno,kada nigde ne vide smisao svog postojanja urade to.U velikom broju slucajeva je to jedno ogromno breme ciji teret njihova psiha vise ne moze da nosi.U nekim kulturama znak je casti ,postenja,hrabrosti,nekad,u odredjenim situacijama i kod nas. Da li su previse hrabri ili samo kukavice??? Tesko je odrediti..Imati snage podici ruku na sebe bi trebali zvati hrabroscu,no opet,koliko je neko hrabar ako ne moze da se nosi sa zivotnim problemima? Verujem da su sebicni pre svega,psihicki labilni te se zbog toga odlucuju na taj korak. Jedino gde bih mogla da donekle opravdam samoubicu je slucaj teske i neizlecive bolesti. Jer tada su svesni svojih muka koje ih cekaju i muka najblizih koji ce trpeti zajedno s njima,pa ih eto prekrate.Mada nada umire poslednja.
el_vibrador בנו של ישראל
Datum upisa : 07.02.2012
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Sre Apr 03, 2013 11:10 am
Iako je samoubistvo kompleksan problem koji je teško predvideti, postoje određeni faktori za koje se smatra da doprinose riziku. Nejasno je na koji način određena interakcija ovih faktora dovodi do suicida, s obzirom da samoubistvu obično prethodi proces, koji počinje sa prolaznim suicidalnim mislima, zatim se razvija kroz mnogo konkretnije planove i suicidalne pokušaje. Efekat faktora rizika posmatra se u probabilističkom a ne determinističkom smislu.
Prethodni pokušaji samoubistva. Istorija pokušaja samoubistva je snažan i značajan prediktor narednih pokušaja. Iako postoji razlika između pokušaja samoubistva i samopovređivanja, istraživanja pokazuju da su mladi koji namerno sebi nanose fizičke povrede pod većim rizikom od samoubistva. Teško je napraviti razliku između samopovređivanja i ‘pravih’ pokušaja. Mladi ljudi često nemaju jasnu percepciju o tome koje metode dovode do kakvih efekata, tako da i samopovređivanje bez suicidalne namere često dovodi do smrti; dok pokušaji samoubistva često dovode do minimalnih povreda. Štaviše, postoje istraživanja koja pokazuju da mladi ljudi imaju iskrivljen pojam smrti, što se samo po sebi može uzeti kao poseban faktor rizika.
Samopovređivanje među mladim ljudima je češće nego što se misli, i retko zadobija pažnju zdravstvenih radnika. Posmatra se kao ozbiljan znak mentalnog rastrojstva.
Depresija. Depresija može biti povezana sa teškim psihološkim distresom, socijalnim povlačenjem, ćutljivošću, prekidanjem ličnih, porodičnih i društvenih odnosa, prestupništvom, niskim samopoštovanjem, drogama i alkoholom, poremećajima u ishrani i pokušajima samoubistva. Depresija kod mladih ljudi često prolazi nezapaženo, samim tim i bez adekvatnog tretmana, jer se pogrešno pretpostavlja da je u pitanju normalni adolescentski “acting out”.
Depresija je češća kod onih koji poseduju porodičnu istoriju depresije, anksiozni su, nisu u stanju da uspostave pozitivne društvene odnose, imaju poremećaj ponašanja, zloupotrebljavaju alkohol i droge, zabrinuti su o svojoj seksualnosti, ili prolaze kroz teške životne događaje kao što su zlostavljanje, porodična disharmonija, fizička, emocionalna ili seksualna zloupotreba.
Pored toga, određene okolnosti i iskustva u vezi sa gubitkom, deprivacijom ili neravnopravnošću (na primer, beskućnici, imigranti, zatvorenici), čine osobu podložnu depresiji.
Samim tim, rizik od samoubistva treba proceniti kod svakog ko pati od depresije. Međutim, pošto većina depresivnih osoba nikada ne pokuša samoubistvo, jasno je da i drugi faktori igraju važnu ulogu u uzročnosti suicidalnog ponašanja u depresiji.
Alkohol i droge. Mnoga istraživanja pokazuju veću stopu samoubistva kod alkoholičara i korisnika droge. Alkohol i bolesti zavisnosti često prethode suicidalnom ponašanju. Takve zloupotrebe mogu biti u vezi sa pokušajima samoubistva ili čak deo samog pokušaja.
Ovakvo ponašanje ne rezultira nužno suicidom. Većina korisnika ne pokušava da oduzme sebi život, ali zloupotreba supstanci povećava rizik u interakciji sa drugim faktorima. Procenjuje se da je zloupotreba supstanci prisutna kod četvrtine, a možda i polovine izvršenih samoubistava, dok intoksikacija alkoholom povećava rizik i do 90 puta.
Mnogi fiziološki, psihološki i sociološki efekti alkoholizma (kao što su razvod, prekid društvenih odnosa, otkaz, povećana impulsivnost, depresija) deluju kao precipitirajući faktori suicida. Zloupotreba supstanci utiče na moždane funkcije i smanjuje inhibiciju ponašanja. Afektivni poremećaji, posebno depresija, udružena sa alkoholizmom, nosi poseban rizik od samoubistva.
Sa starošću se povećava rizik od samoubistva povezan sa zavisnošću od alkohola.
Postojanje detaljnog plana. Kao i kod svakog drugog cilja, što je plan više razrađen, veća je verovatnoća da će se sprovesti. Osoba u suicidalnoj krizi razmišlja o samoubistvu kao o cilju, rasterećenju od bola. Što je plan detaljniji, sa jasnom metodom, obezbeđenim sredstvima, mestom i vremenom samoubistva, verovatnije je da će doći do pokušaja.
Uticaj medija na samoubistvo. Način na koji mediji izveštavaju o samoubistvu povratno utiče na formiranje stavova. Tako samo izveštavanje može da ima negativan uticaj i podstakne na suicidalno ponašanje. Iz prethodno rečenog ne sledi da samoubistvo treba prećutkivati, već da je jako važno na koji način se o njemu izveštava. Negativan efekat se javlja pogotovo onda kada je jasno prikazan metod samoubistva i kada se dramatično izveštava, posebno kada su u pitanju poznate ličnosti. Negativan uticaj se povećava onda kada postoji sličnost između osobe koja je izvršila samoubistvo i posmatrača (po polu, uzrastu, nacionalnosti, i sl). Samoubistvo u medijima se obično simplifikuje i taj akt se pripisuje jednoznačnim uzrocima kao što su nepoložen ispit, finansijski krah, prekid značajnih veza, a prisustvo mentalnih bolesti se najčešće previđa. Kako bi se izbegli ovi negativni uticaji od koristi bi bili adekvatni priručnici i vodiči za medije.
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Sre Apr 03, 2013 11:39 am
Suicid nije ludilo već PATNJA
Večina doživljava suicidalne ljude kao umno poremećene osobe, koje se hoće ubiti jer su "izgubile razum pa ne znaju što cine." Dio javnosti pak poima samoubojice kao "slabice", "kukavice" ili "sebičnjake". Sva su navedena shvaćanja duboko pogrešna, neutemeljena i nemoralna te ukazuju ne samo na neiformiranost, vec i na bešćutnost vecine. Zamislite da netko izjavi da su ljudi u invalidskim kolicima "lijenčine" jer stalno sjede? Do takvih komentara ne dolazi, jer je invaliditet u pravilu lako uočljiv, pa kao takav izaziva veći stupanj sućuti kod okoline.
S druge strane, ono što čovjeka navodi na suicid, ili općenito na želju za smrću, nije vidljivo prostim okom pa okolina često ne zna da je osobu nešto mučilo prije no što ona pokuša ili izvede samoubojstvo. Kad se to napokon dogodi, najčešće su reakcije sasvim neprimjerene: čudjenje u stilu "pa zašto je to učinio, a bio je tako dobar i miran mladić", prezir ("sigurno je bila luda") ili osuda ("kukavica, gorjet će u paklu") . Takve reakcije pogoršavaju stanje onima koji su u početnim stadijima suicidalnosti, jer im sugeriraju da se zapravo nemaju kome obratiti niti na koga osloniti.
Jedni se ubijaju, drugi čude
U Hrvatskoj javnost misli da je suicid problem samo onda ako je izvršen, a da je problem riješen ako se čovjeka spriječi u izvođenju samoubojstva - što god se dalje s njime zbivalo. Drugim riječima, neka čovjek i dalje nesmetano trpi patnju koja ga je na suicid tjerala, samo da okolina tu patnju ne vidi. Takav neljudski stav proizlazi iz nepoznavanja uzroka suicida. Taj se stav, koji samo pospješuje suicid, može izmijeniti pravilnim informiranjem javnosti o svim aspektima tog fenomena.
Za početak, korisno je znati da je suicidalnost prvenstveno medicinsko pitanje i to večinom psihijatrijsko i analgetsko-anesteziolosko. Medicina smatra da približno 60-65% samoubojica otpada na osobe s depresijom (simptomi su potištenost, tuga, očaj, beznađe), zatim 30% na razne oblike anksioznosti (tjeskoba, zabrinutost, uzrujanost, strah), a ostatak na osobe koje pate od neizdrživih tjelesnih bolova.
Kriva je bol
Dakle, čujete li da je netko izveo ili pokušao samoubojstvo, ono što možete sa stopostotnom sigurnošću zaključiti jest da je trpio neizdrživu patnju, bilo da se radilo o tzv. duševnoj boli, to jest o boli koju uzrokuje poremečaj rada mozga, ili o tjelesnoj boli, odnosno onoj čije je mjesto moguće "pokazati prstom".
Pritom je sasvim nevažno kakve su bile samoubojičine životne okolnosti niti je bitno mislite li vi da su dotične okolnosti bile opravdani ili neopravdani motivi za samoubojstvo. Naime, ne reagira svačiji organizam jednako u istovjetnim životnim uvjetima, zbog toga što ljudi imaju vrlo različitu biološku otpornost na stres. Nekome gubitak voljene osobe, slobode ili sredstava za život može uzrokovati kliničku depresiju sa suicidalnim sklonostima, dok drugome jednake okolnosti izazivaju samo prolazni nemir ili iritaciju, a možda i potrebu nanošenja boli okolini. Jer, neki se baš tako liječe.
Ublažavanje problema suicida ovisi direktno o informiranju javnosti o biološkoj prirodi tzv. psihičkih bolesti poput depresije i tjeskobe, o prepoznavanju simptoma i mogućim terapijama. Temeljitom kampanjom osvještavanja javnosti te obučavanja liječnika primarne zaštite i psihijatara nordijske su zemlje od kraja osamdesetih smanjile stopu samoubojstava za 40%, a u proteklom desetljeću ta stopa opada i u Mađarskoj. Usporedo su u upotrebu uvođeni djelotvorni i dobro podnošljivi antidepresivi nove generacije. Masovna i dugotrajna kampanja informiranja o depresiji apsolutno je nužna u Hrvatskoj, jer će u suprotnom stopa suicida i dalje biti dramatično visoka, dok će oboljeli nepotrebno trpjeti patnje koje se daju ublažiti ili čak ukloniti nakon nekoliko tjedana terapije. Ukratko, i dalje će se jedni ubijati, a drugi čuditi i osuđivati.
SUICID: CRNA STATISTIKA
- Žene pokušavaju suicid tri puta češće od muškaraca
- Muškarci izvršavaju suicid četiri puta češće od žena
- Na svaki izvršeni suicid dolazi osam pokušaja samoubojstava*
- U Hrvatskoj broj godišnjih suicida varira između 900 i 1100.
- U Britaniji se godišnje oko 4500 ljudi ubija zbog neliječene depresije
- U SAD se 1998. ubilo 30.750 ljudi - 1,7 puta više no što je bilo žrtava ubojstava
- Samoubojstvo je u SAD 11. najčešći uzrok smrti, a 3. uzrok smrti u populaciji od 15-24 godine
ZABLUDE O SUICIDU
- Ubijaju se samo luđaci. Izgube razum i ne znaju što rade, pa se ubiju
- Ubijaju se slabići koji se ne mogu suočiti sa životnim problemima
- Ubijaju se kukavice
ISTINE O SUICIDU
- Samoubojstvo, bilo da je izvršeno ili pokušano, nije posljedica ludila, nego dugotrajne neizdržive patnje
- Najčešći su uzroci samoubojstva neliječena depresija ili anksioznost, moždane bolesti koje izazivaju teške duševne patnje
- Nezainteresiranost, neinformiranost i bešćutnost okoline pogoduju samoubojstvima
debilko Pogrešila roda
Naslov: Re: Samoubistvo (suicid) Sre Apr 03, 2013 11:41 am
Jbt, kad se noćas nisam ubio, nikad neću. Tako sam se prejeo, ustajajo, nisam ni spavao. I sad sam kao da sam progutao loptu.