DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-

Prijemportal*Latest imagesTražiRegistruj sePristupi

IZBOR IMENA za dete ?

Ići dole 
+30
fantom®
Lujkaa
Rara Avis
Kica/Praja
debilko
Lakota
sanjalica.ns
bosankaa
ZoxZoja
Kijara-brm
Danubius
Šmizla
Nut
Astra
Zana
Nono 64
Tattoo
brunolino
Samouka
Noisette
Djoka20
Lily
@GaZdarica@
Najda M.
AstrinaKomsinica
Crna_ovca
Luckasta
Sanjalica
Silvy
doctorr67
34 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeći
AutorPoruka
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Godina : 64
Datum upisa : 20.06.2008

IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyPet Maj 15, 2009 6:55 pm

First topic message reminder :

Kad se sazna da se ocekuje prinova u porodici,vec se nadju ne samo mama i tata vec i beke,dede,tetke,strine...pa i komsije sa prijedlozima za ime.
To ne bi bilo tako ni lose da dede i bake ne zele bas da nosi njihovo ime ili nekog "poznatog" pretka u familiji.
Ja sam se takvih stvari zgrazala,a to kod nas igra veliku ulogu,jer to je tradicija,postovanje starijih.
Koliko bi prihvatili ili ste vec prihvatili da se vase dijete zove po nekom tamo preminulom,jer po zivom kazu nije dobro da se zove.
Mozete dati i prijedlog za neko lijepo ime,kako bi voljeli da se vase zove ili ste imali zelju da se zove,ali je ipak prevagnulo kako je neko drugi htio.
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com

AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre

Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyUto Jan 27, 2015 11:41 pm

Kica/Praja ::
Petar na Hebrejskom znači stena, ili čovek kamen. Da li onda Petra ili Petrija znači Kamenjarka ?

Tako mu dođe ,dobro razmišljaš . :948208144: smehsmeh
Primetan je trend davanja "starih" imena deci ,a konkretno u mom gradu ,ne znam kako to da nazovem -davanje prilagođenih muških imena devojčicama ? Nikada više Jovana i Milana (devojčice) Dragane ,Ivane smo imali u nekom broju ,sada ova dva preovladavaju .
90 tih su davana imena dečacima srpskih kraljeva i velomža -Uroš, Strahinja, Nemanja ,Vukašin ...
No ,može se to malo i "okrenuti" ,pa recimo ,uslovno lepo ime za devojčicu ,koje znači Grlica (gugutka ) praktično, po "starinski" ispadne -Kumrija .
Nije baš .....(bar meni) :12738879: ne znam
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
ZoxZoja
Stela Polaris

Datum upisa : 13.01.2013

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyUto Jan 27, 2015 11:45 pm

Postoji još jedan trend kad su ženska imena u Srbiji u pitanju. Dok smo ranije imali Jovanka, Ivanka, Milanka ... danas takvo ime jedva da je moguće sresti kod mlađih osoba ili dece. Istisnule ih Jovane, Ivane, Milane ...
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre

Datum upisa : 19.01.2008

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptySre Jan 28, 2015 12:13 am

ZoxZoja ::
Postoji još jedan trend kad su ženska imena u Srbiji u pitanju. Dok smo ranije imali Jovanka, Ivanka, Milanka ... danas takvo ime jedva da je moguće sresti kod mlađih osoba ili dece. Istisnule ih Jovane, Ivane, Milane ...
Da, da ....baš sam i ja to primetio ,i meni je nekako ,uslovno rečeno ,još jedna "muška dominacija" .
Primer -moj komšiluk . Jedna devojčica je dobila ime po prerano preminulom dedi, Milanu ,pa pošto u porodici nema muške dece (ni sada ,još dve devojčice ) kao "prvorođena" unuka -Milana .
Ali ...u toj maloj ulici ,imamo još 4 Milane ? Pri tome ,nijedna nije dobila ime "po nekom" ,kao u prvom slučaju .
Kad se deca igraju na ulici ,nekada imamo 3-4 Milane i 2-3 Jovane na istom mestu.Pa kada neka  mama pozove -sve se okrenu .
Nazad na vrh Ići dole
Lakota
- slučajna prolaznica-

Datum upisa : 11.07.2013

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptySre Jan 28, 2015 1:15 pm

..kod nas u ulici sad su u trendu troslovna imena,bar za devojcice..sto u familiji sto u komsiluku ima podosta i uglavnom Lea,Tea,Mia,Bea..decaci,sve neke zivotinje Vuk,Lav ,pa Matej,Vid i Ban ererere ..trendovi se smenjuju..
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator

Datum upisa : 21.12.2008

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptySre Jan 28, 2015 7:07 pm

Muška koja često čujem:
LUKA,ROKO,MATEJ,BORNA(može i žensko)
ženska:
SARA,TENA,MIA,LORENA,LAURA.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/ Na mreži
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★

Datum upisa : 17.02.2010

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptySre Jan 28, 2015 7:24 pm

E sad sam sigurna da sam djeci dala "prava" imena.
Ne razumijem zasto ljudi koji ne zive u exYu, djeci daju imena tipa Djordje, Zorica, Vedran i sl.
Neki dan kod djecijeg doktora kad pocese da prozivaju...Fedran, Corica, Sladijana, DJorDJe...ma idi...
Ok djeca koja su rodjena "tamo", ali dijete se rodi (recimo u AT) i odrastace tu i roditelji mu daju tako neko ime...pa Austrijanci ce uvijek "pogresno" izgovarati, a mama i tata ce mu ionako prisiti neki nadimak.

Moja starija cera mi je zahvalna sto smo joj dali "internacionalno" ime, jer se dosta drugarica i drugova nervira zbog izgovora njihovih imena...
A maleno...e ona bi da se zove Katarina :D
Nazad na vrh Ići dole
Lakota
- slučajna prolaznica-

Datum upisa : 11.07.2013

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptySre Jan 28, 2015 7:26 pm

..podseti me boske,smejala sam se zajedno sa komsinicom,mala joj se zove Jovana..i prozivaju kaze dete Dzovana,Dzovana,ja ne mrdam ..tek kad sam naculila usi i cula kako lome jezik s prezimenom ukapirah da nas prozivaju smehsmeh
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptySre Jan 28, 2015 7:30 pm

I mene često prekrste umesto S..
AnastaZija..
Ne bi rekla da su neke gospođe gluve..nego namerno..
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda

Datum upisa : 22.06.2009

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptySre Jan 28, 2015 8:24 pm

Po meni, ime treba da asocira na ljubav ili mržnju.
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

Godina : 44
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyČet Jan 29, 2015 1:36 am

debilko ::
Po meni, ime treba da asocira na ljubav ili mržnju.
Imena valda dobijamo sa ljubavlju..

A ti Zvezdomrz..to okači mačku o rep:D -te ascojacije (ti bi se onda zvao Ljubomrz) smehsmeh

Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.

Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Nazad na vrh Ići dole
Kica/Praja
El virtuoso
Kica/Praja

Godina : 86
Humor : Filmovi Veljka Bulajića
Datum upisa : 04.12.2009

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyČet Jan 29, 2015 1:53 am

ili Mrzoljub uči
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyČet Jan 29, 2015 1:54 am

Kica/Praja ::
ili Mrzoljub uči
hehe takvo ime samo deba možedati.mada se i on zeza... :948208144:

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyNed Mar 29, 2015 11:14 am

Manekenku Jovanu Švonju (supruga fudbalera Filipa Đorđevića ) su ispsovali na pasja kola po društvenim  mrežama što je svojoj tek rođenoj ćerkici dala ime -Noel. 

[You must be registered and logged in to see this image.]
Spisak uvreda zaista neću ovde navoditi ,ali njen odgovor ću kopirati ,jer zaslužuje da se pročita .
Kakav smo mi narod ,kada želimo oduzeti pravo ili nametnuti nekome kako će nazvati svoje rođeno dete ,a sve iz nekih "nacionalnih" i "patriotskih" razloga ????
-----
Kako li sam samo mogla svom detetu da dam ime Noel, ma sram me bilo! Od toliko Jelena, Jovana, Maja, Svetlana, Radmila, Milica, Leposava i ostalih srpskih imena. Pa možda zato što ne nameravam da ograničim dete upravo na tu Srbiju na koju ste ponosni samo kada neko treba da se ispljuje na osnovu imena koje dodeli svom novorođenčetu. Toliko plitkih, malih i zavidnih ljudi - piše manekenka i nastavlja:
- Ona je moja Noel, moj Božić i daću sve od sebe da odrasta što dalje od te iste Srbije, ne zato što ne volim zemlju u kojoj sam rođena i odrastala, naprotiv (Srbiju volim svim srcem), već zato što su ljudi u njoj iz minuta u minut sve veća goveda koja u tako velikoj i divnoj stvari kao sto je rađanje novog malog neiskvarenog života koriste tako banalnu stvar da bi mogli da šire negativnost. E pa dragi moji, izvolite pa pravite i rađajte decu pa ih nazivajte Miloš, Draža, Ratko, Slobodan... Možda onda budete veći Srbi. I ljudi. A do tada mi sjašite sa grbače, imam dete kome treba da se posvetim. Laku noć - napisala je supruga fudbalera Filipa Đorđevića.

Nazad na vrh Ići dole
Rara Avis
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Rara Avis

Datum upisa : 03.11.2012

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyNed Mar 29, 2015 1:38 pm

Verovatno ste primetili da se u svetu, pa i kod nas, poznate ličnosti utrkuju u tome čije će dete dobiti neobičnije, originalnije ime. Mogli bismo to nazvati "šajlomanijom", po imenu ćerke Breda Pita i Anđeline Džoli. Malenoj Šajlo Nuvel društvo prave Suri - naslednica Toma (Kruza), pa Epl (Jabuka) Gvinet Paltrou, Hoper (Skakavac) je sin glumca Šona Pena, Markiz naslednik repera 50 senta, Pilot Inspektor je sin glumca Džejsona Lija i tako redom.

A evo kako stvari stoje na domaćoj sceni. Ćerka glumca Borisa Komnenića dobila je ime Nike, a u duhu starih Helena imena su dobile i ćerkice Jelene Karleuše i Darka Tošića, Atina i Nika. Pevačica je svojevremeno pojasnila: "Za mene i mog supruga imena i njihova simbolika, kao i originalnost, mnogo znače. Zbog toga smo ćerkici dali ime Nika, po boginji pobede koja je u grčkoj mitologiji bila povezana sa Atinom, boginjom mudrosti".

U Francuskoj, prema zakonu, detetu možete da date ime samo sa liste dozvoljenih imena, dok su u Nemačkoj izmišljena imena zabranjena. Kod nas je u Porodičnom zakonu propisano da se detetu ne sme dati pogrdno ili ime koje nije u skladu sa običajima sredine. Svejedno, u Srbiji postoje ljudi sa neobičnim imenima.

Postoje Dinarko, Brus Li, Gricko, Edip, Ruzvelt, Ronaldo, Tarzan, Oblak... U Srbiji su rođene i Čajka, Bogorodica, Odiseja, Paloma, Bistra, Čarna, Lutka, Olimpijada..

uči
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyNed Mar 29, 2015 2:24 pm

Rara Avis ::

A evo kako stvari stoje na domaćoj sceni. Ćerka glumca Borisa Komnenića dobila je ime Nike, a u duhu starih Helena imena su dobile i ćerkice Jelene Karleuše i Darka Tošića, Atina i Nika. Pevačica je svojevremeno pojasnila: "Za mene i mog supruga imena i njihova simbolika, kao i originalnost, mnogo znače. Zbog toga smo ćerkici dali ime Nika, po boginji pobede koja je u grčkoj mitologiji bila povezana sa Atinom, boginjom mudrosti".

Interesantno ,ali u mojoj opštini (mešovito stanovništvo) u selu Svilojevo (mađarsko stanovništvo) ime Nike je postalo sasvim uobičajeno (iako nikakve logike ili poveznice nema? ) pa imam recimo uz prezime Rižanji ,Bala , Havar itd -Nike (od oca Lajoša i majke Eržebet, recimo smehsmeh )
Isto je u selu Kupusina (mađarsko stanovništvo) ali oni preferiraju  neobičnija ,anglosaksonska imena .
Tako uz prezimena Bujak , Kratofil , Erdeši ,sad imamo Roksane ,Ravene ,Linde , Emili , pa i Šade (a nije Adu , nego Ereg ) Isti je trend i u muškim imenima (i ovde ,van vidljive logike ili jasnog razloga zašto je tako?)
U selu Sonta (hrvatsko stanovništvo ,tačnije Šokci ) potpuno su potisnuta klasična imena Antun ,Stipan ,Kata ,u korist više "srpskih" imena ,i to ženskog oblika muškog imena .Nikad više Nikolina ,Jovana i Milana ,a isti trend je i u Apatinu  (kao da jenjava najezda Uroša ,Nemanja , Dušana  i Petrova  iz 90 tih)
Isto je i u selu Prigrevica (srpsko stanovništvo) gde se više slabo  daju "tradicionalna" imena -Mane ,Gojko , Dane (baš u ovom obliku, ne kao skraćenica )
Jedini logički zaključak ,da kod davanja imena ,sem volje roditelja ,presudnu ulogu ima -trenutna moda .
Začudo ....apatinski Romi ,posle više Kasandri i Esmeraldi ,nisu se "identifikovali" ni sa jednom  tekućom serijom ,bar se to ne vidi po imenima  novorođenih . Kao da su omiljena trenutno -Leonardo ,Roberto i Antonio .

Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyNed Mar 29, 2015 3:24 pm

Isto je i u selu Prigrevica (srpsko stanovništvo) gde se više slabo daju "tradicionalna" imena -Mane ,Gojko , Dane (baš u ovom obliku, ne kao skraćenica )

trtrr meni se nijedno ne dopada.
Tamo imenije ni važno.Dovoljno je da kažeš da si iz PrigreVce. respect

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyPet Avg 07, 2015 9:15 pm

Kanje Vest i Kardašijanka već imaju devojčicu koja se zove Nort .
Očekuju bebu ,za koju znaju da je dečak ,i on već ima ime -Iston . 
Pošto je poznato da u Americi dobrostojeći imaju foru "velika porodica" ,neko buduće dete će se zvati -recimo ,Saut ,ili West ?  
Šta ako odluče da idu i na peto dete ,kako će se onda zvati ? 
Severoistok ,jugozapad ?

Nazad na vrh Ići dole
Lujkaa

Lujkaa

Datum upisa : 21.07.2015

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyPet Avg 07, 2015 9:58 pm

Da li po dogovoru ili iz nekog sasvim drugog razloga, kumovi mojih roditelja udelise mi ime. Neobicno za to vreme ali ok, vremenom ga zavoleh. Znaci, nije bilo prenosenje imena s koleno na koleno. Isto je i sa muzevljeve strane. Zato nas sin nije dobio ime ni po babu ni po stricevima vec ono koje je meni "leglo". Da je bila devojcica verovatno bi srecni otac imao tu cast da izabere ime.
Nazad na vrh Ići dole
fantom®

fantom®

Godina : 59
Datum upisa : 16.12.2012

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyPet Avg 07, 2015 11:15 pm

...hmm ...meni seka dala ime ..već je imala 16 i nije dala da dobijem neko drugo ... s druge strane,moj stariji sin je dobio ime po meni...totalno neobično za srbe, ali eto.... nakon poroda i izlaska iz bolnice te još koji dan trebalo je popuniti "papir"... ja sve popunio, i dao ženi da da ime /fora je bila u tome da sam želio kćer, čisto da zajebem matematiku u familiji jer imam 153 rodjaka i samo 4 rodice/

...kad je upisala prvo sam mislio da se zeznula ...medjutim..insistirala je da bude isto ime jer se sin rodio na moj rodjendan i bla bla..da nedužim

danas rodjendan slavimo u svetom trojstvu ..ja kao deda...moj sin ...i moj unuk

nema dalje

Poslednji izmenio fantom® dana Pet Avg 07, 2015 11:26 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyPet Avg 07, 2015 11:22 pm

Bas zanimljiva prica Fantom....moja mati citala roman,pozeljela kcer iz romana....pa me uvijek blijedo gledali u Banjaluci....e sad u CH vec znaju za to ime i cude se od kud mi....hahhahah
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyPet Dec 11, 2015 7:32 pm

Severina (koja je navodno trudna ) je već najavila da ,ako rodi ćerku ,zvaće se Koko (Coco) 
Ima da deca živa pojedu Koko Kojić ,još u zabavištu .  jbt

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyNed Dec 27, 2015 1:10 pm

Svet je obišla vest da je je italijanska policija uhapsila Adolfa Hitlera (46) u Firenci . 
Radi se o migrantu iz Perua ,koji je ostao dužan "odležati" 9 meseci kućnog pritvora za vožnju u pijanom stanju . 

I to nije dosta ....nego pronađu da mu se deda zove Benito Musolini ,a brat -Lenjin ?  
Pa koji ludi roditelji već tri generacije prave sprdačinu sa imenima vlastite dece ?

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptySub Dec 10, 2016 9:32 am

Neverovatna statistika stiže iz Matičarske službe Novog Sada .
Samo u 2015 je bilo skoro 1500 zahteva za promenu imena ? 
Mene to ne čudi -kada roditelji deci daju ovakva imena(podaci takođe iz NS ) : 

Leon, Egedon, Eko, Indigo, Aksentije  Alimpije, Maksimilijan, Eol, Lav, ali i Jamesdin (za kojeg kažu da mu je mama bila luda za glumcem Džejmsom Dinom (James Dean) pa je on dobio takvo ime.)

Zanimljivo je da su roditelji bratu i sestri dali imena Po i Li.

Imena za devojčice su Nikita, Antonina, Margarita, Maraklena, Dorotea, Miona, Larisa, Iskra, Zoi, Lina, Zara, Medina, Zilpa (staro biblijsko ime), Borijela, Vasilisa, Gina, Aurora, Larisa, Nastasija, Lara, Srna, Tajna, Adiva, Gala, Mia, Zoe, Nika, Alegra, Justina, Vanesa, Kala (kao cvet)

Da i ovde Crkva ima svoje prste ,jasno je po sve većem broju dece koja dobiju ovakvo ime :
Varvara, Golub, Trajanka, Teohar, Prvul .
Nije ni čudo što deca ,čim napune 18 promene ime (kao što je uradio moj otac ,koji se po babinoj želji zvao Franz Jozeph -u obično Josip )

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyNed Jan 29, 2017 12:28 pm

Vrlo zanimljiv tekst po ovoj temi koji se može samo kopirati ili linkovati .A pošto ste lenji -radije kopiram .  :948208144: 99i jesvala
-----

Analiza "jugoslovenskih imena": Zašto više nema malih Zorana, Ratka, Željka, Radovana, Slobodana...

Kako to da se Srbija i Hrvatska toliko ne podnose, a da se brat srpskog premijera i hrvatski premijer isto zovu - Andrej. Kako to da srpski predsednik nosi ime koje zvuči i hrvatski (i to kraljevski) - Tomislav dakle, a kralj Aleksandar ujedinitelj je jednom svom sinu dao hrvatsko ime Tomislav, a sinu Andreju takvo ime dao je zbog Slovenaca

Piše Zoran Panović

Datum: 29/01/2017

U vreme novogodišnjih i božićnih praznika imao sam priliku da razgovaram sa prijateljima iz inostranstva koji u Beograd dolaze malo iz turističkih, a malo i iz socioloških razloga jer se bave fenomenologijom Balkana. Jedan me pita: kako to da se Srbija i Hrvatska toliko ne podnose, a da se brat srpskog premijera i hrvatski premijer isto zovu - Andrej. Kako to da se hrvatski parlament zove isto kao i najveći folklorni festival u Srbiji (onaj u Guči) - sabor dakle, iako se Srbija i Hrvatska uglavnom ne podnose. Kako to da srpski predsednik nosi ime koje zvuči i hrvatski (i to kraljevski) - Tomislav dakle, jer ne zaboravite (znaju to ovi turisti), kralj Aleksandar ujedinitelj je jednom svom sinu dao hrvatsko ime Tomislav, sinu Andreju takvo ime dao je zbog Slovenaca, Petar je dobio srpsko ime, a sve zbog troimenog naroda s ciljem da to postane integralni - jugoslovenski narod.
Tek je strancima bizarno kad im pokušaš objasniti da jedan Vulin (Dragan), predsednik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), stranke zloglasnog Branimira Glavaša, traži zabranu ulaska u Hrvatsku Vučićevom neformalnom ministru za Hrvatsku Aleksandru Vulinu. Svi Vulini (Srbi) valjda slave Miholjdan, 12. oktobar, i to je kriterijum koji određuje poreklo jer ga Hrvati Vulini (katolici) ne slave. Srpski Vulini smatraju da bi hrvatski Vulini trebalo da budu Gulini jer su prelaskom u katoličanstvo pod Mlečanima dobili prefiks 'g', a što se u suštini svodi na onaj vic kad Mujo dođe u Zagreb, pokuca na vrata, a na pitanje "tko je?", kaže "Tmujo".
Da ne pominjemo toponime: Ravnu goru kod Gornjeg Milanovca (znate koju) i Ravnu Goru u Gorskom Kotaru. Ili dve Požege koje su tek zbog integrisane vremenske prognoze na TV N1 ponovo postale užička i slavonska.
Imena imaju svoju logiku, takvu da je logično da se žensko dete, čak i Roberta de Nira zove Drina, ali da niko ne daje ženskom detetu ime Morava. Zašto se ženskoj deci daje ime Una, a muškoj ne daje ime Timok? Kao što je logično da se žensko dete zove Višnja ili Dunja, ali zato bi bio opšti podsmeh prema roditeljima da im se ćerka zove "Šljiva" ili "Trešnja". Sve češće žensko ime u Srbiji - Iskra, naravno da nema nikakve veze sa fabrikom i istoimenim fudbalskim klubom Iskra iz Bugojna. Naša Iskra je više mistične, paganske ili hrišćanske prirode, dok je ona iz Bugojna socrealističke - udarničke.
Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev verovatno je poslednji Zoran koji će obeležiti jedno političko vreme.

Kad se novinaru (meni nebrojeno puta) neko tobože nonšalantno u kafani poveri: "Kažem ti ja Zoranu, a on nije hteo da me posluša...", znate da misli na Đinđića. Na kraju je ispalo da niko nije imao više prijatelja od tog Zorana. Uvek kad čujem da neko kaže Zoran, a ne Đinđić, ja se instinktivno trgnem

Inače, Zoran je po turski (i bosanski) Sabahudin (sabah je zora). A da li ste znali da je Murat (arapsko poreklo imena) Željko? Pa su na Kosovu polju 1389. stradali jedan Lazar i jedan Željko

Ni Zoran Đinđić uprkos zakletvama na viziju nije vratio ovo ime u modu kod matičara. Koliko je samo fanova ili potencijalnih jataka imao Mladić, ali nisam upoznao nijednog malog Ratka skoro. Ni Radovana zbog Karadžića. Nema više ni malih Slobodana. Par malih Vukova znam (doduše više nisu ni toliko mali, a nisu ni Vuk Jeremić), ali ni oni nisu dobili ime zbog Vuka Draškovića, već zato što su se s teškom mukom rodili, a u narodu vlada verovanje da takvoj deci treba dati ime Vuk

Nazad na vrh Ići dole
Diplomirani Duduk

Diplomirani Duduk

Godina : 80
Datum upisa : 26.11.2015

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyNed Jan 29, 2017 9:16 pm

Rara Avis ::
U Francuskoj, prema zakonu, detetu možete da date ime samo sa liste dozvoljenih imena, dok su u Nemačkoj izmišljena imena zabranjena. Kod nas je u Porodičnom zakonu propisano da se detetu ne sme dati pogrdno ili ime koje nije u skladu sa običajima sredine. Svejedno, u Srbiji postoje ljudi sa neobičnim imenima.

Postoje Dinarko, Brus Li, Gricko, Edip, Ruzvelt, Ronaldo, Tarzan, Oblak... U Srbiji su rođene i Čajka, Bogorodica, Odiseja, Paloma, Bistra, Čarna, Lutka, Olimpijada..

uči

Mislim da je još bila FNRJ kada je postojeći zakon promenjen i dozvoljeno je da se ime bira po volji. (Kao propis koji važi i sada.)
Tada je jedan pesnik svoju ćerku nazvao Oprolećovana.
Gospođa (ili, manje verovatno, gospođica) Oprolećovana bi trebalo da je još živa. Naravno, ne znam da li je zadržala ime.
Nazad na vrh Ići dole
https://diplomiraniduduk.wordpress.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptySre Apr 19, 2017 10:09 am

Problem imena za dete eskalira ako roditelji imaju "čudna " prezimena .
Recimo ,u matičnom uredu u Hercegovini je sklopljen brak između mladoženje koji se preziva Zlikovac sa mladom koja se preziva Lešina ?
Koje dečije ime "pasuje" uz to ?
Takođe je zabeleženo da momak Danguba ženi devojku Radovićku .
Na istom prostoru postoje prezimena Kurajica ,Pičetina ,Derikučka ,Šupljeglav,Tica, Kokoška, Kokot, Pijevac, Ćuk, Oro, Guja, Gmaz, Medved, Krtica, Kobilica, Mačkić, Zekonjić,Smrzlić,Palikuća ,Popara, Cicvara i Varenika.
Malo zeznuto odrediti detetu ime -uz takvo prezime ???

Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptySre Apr 19, 2017 11:40 am

Postoje univerzalna imena poput Dragana ili Vesna koja idu uz sve.
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptySre Apr 19, 2017 12:02 pm

S očeve strane, decu su krštavali po imenima roditelja. U mađarskom jeziku nema Juniora i Juniorki, da se zna o kome se radi, posle ponovnog pitanja ili objašnjenja, sledi ono: kicsi, picike ili öreg. Bez mašte se lepše luduje.

rasta

Poslednji izmenio Eugen Grafvajer dana Sre Apr 19, 2017 2:55 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Black Wizard
Crni Mag
Crni Mag
Black Wizard

Godina : 49
Humor : S' vremena na vreme
Datum upisa : 15.12.2016

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptySre Apr 19, 2017 1:43 pm

Stanojlo smehsmeh
Nazad na vrh Ići dole
http://huaweimods.boards.net
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptySre Apr 19, 2017 2:29 pm

Sad su top imena sa tri slova
Tin,Leo,Tia,Noa,Ema,Ena,Ela,Tea,Ina,Mia.

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptySre Apr 19, 2017 2:44 pm

Astra ::
Postoje univerzalna imena poput Dragana ili Vesna koja idu uz sve.
Vesna Guja ? smehsmeh
Dragan Zlikovac ? smehsmeh

Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptySre Apr 19, 2017 2:46 pm

A jos kad muz sa tako nekim "bombasticnim" prezimenom,ne dozvoli da zena zadrzi svoje ili cak on da uzme njeno,pa ujebu i djecu....ahahahha
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptySre Apr 19, 2017 2:54 pm

A jos kad muz sa tako nekim "bombasticnim" prezimenom,ne dozvoli da zena zadrzi svoje ili cak on da uzme njeno,pa ujebu i djecu....ahahahha
Pa jeste ....zamisli da si umesto Vlajković -Izolda Pičetina . O tvojim curama da i ne pričam ,psovale bi vas do punoletstva(kad bi ,verovatno, promenile u "majčino" ) ,bez obzira što Švicerima verovatno sva naša prezimena zvuče isto nerazumljivo i egzotično. smehsmeh

Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptySre Apr 19, 2017 3:01 pm

Nemam nista protiv ni jednog naroda,ali kad smo dosli ovano,Izolda,Gordon,karmen,kristina....kazu nam....vi jedini imate normalna imena...ovo ostalo ne znam ni izgovoriti...ahahahahah
Zato i pri izboru imena treba malo voditi racuna i o zemlji u kojoj zivis i izgovoru....evo moj kum,dao sinu ime po nekom pradjedu,VUCA....prije rodjenja sam mu rekla,znas kako ce ga djeca ovdje zvati...FUCA....pa jbte misli malo.
Nazad na vrh Ići dole
Black Wizard
Crni Mag
Crni Mag
Black Wizard

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyČet Apr 20, 2017 11:35 pm

Ja sam u srednjoj imao druga kome je ime i prezime bilo Milić Milić, a njegov otac se zvao Dragić Milić smehsmeh smehsmeh Jbt s toliko prezimena što se mučiti oko imena. Ko zna dete kako (će da) mu se zove smehsmeh smehsmeh
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyČet Apr 20, 2017 11:38 pm

Black Wizard ::
Ja sam u srednjoj imao druga kome je ime i prezime bilo Milić Milić, a njegov otac se zvao Dragić Milić smehsmeh smehsmeh Jbt s toliko prezimena što se mučiti oko imena. Ko zna dete kako (će da) mu se zove smehsmeh smehsmeh
Svašta pa Milić Vukašinović  smehsmeh .

Nazad na vrh Ići dole
Black Wizard
Crni Mag
Crni Mag
Black Wizard

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyČet Apr 20, 2017 11:42 pm

Kijara-brm ::

Zamisli kad te prozovu: Milić Dragić Milić smehsmeh smehsmeh smehsmeh

*Edit

Ja rešio. Ako bude sin, biće Johan. Ako bude ćerka, biće Teodora
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyPet Apr 21, 2017 12:17 am

Milic Barjaktarevic hahahahahahhahahahahahhaha
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 56

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyPet Apr 21, 2017 12:23 am

Mi smo u drugom srednje imali profesora koji se zvao Ranko Đurica. Ni dan danas ne znam šta mu je bilo ime a šta prezime. Onako među nama zvali smo ga Đurica. Takođe imamo u selu familiju koja se preziva Dragan. Kod ženskih članova nije neki problem ali muški Branko Dragan, Ivan Dragan ... a brojni su daje baš zanimljive kombinacije.
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyPet Apr 21, 2017 12:30 am

Milic Barjaktarevic hahahahahahhahahahahahhaha
hahahahahaha pa ti si genije.

kakvih imena i prezimena ima bar ne moramo da šapućemo kako se zovemo da ne čuju drugi.

Nazad na vrh Ići dole
Okano
Somborska Ruža
Okano

Datum upisa : 06.01.2012

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyPet Apr 21, 2017 12:40 am

Poznajem coveka koji se zove Gabor Gabor ... raz
Nazad na vrh Ići dole
http://farytalenakit.mojsajt.rs/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyPet Apr 21, 2017 8:12 am

Okano ::
Poznajem coveka koji se zove Gabor Gabor ... raz
Zamalo i ja postah taj .Srećom pa mi se ćale dosetio ,kao golubar ,da se tako nazivaju ružni primerci ,pa se izvukoh .

Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyPet Apr 21, 2017 9:36 pm

Brate dragi ,ako je prezime dugačko ,dajte bar kraće ime.
Ubi me ovo digitalno potpisivanje u banci.
....................
Tablet je čudo,a ona olovka je vrh kad crtam(slova) umesto da pišem.

Nazad na vrh Ići dole
Black Wizard
Crni Mag
Crni Mag
Black Wizard

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyNed Apr 23, 2017 11:41 pm

Dipl. doc. med. Bratoljub Bratimirović smehsmeh smehsmeh
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyNed Apr 23, 2017 11:44 pm

Dipl. doc. med. Bratoljub Bratimirović smehsmeh smehsmeh
Titulu može samo da okači na ulazna vrata kao što rade mnogi ljakseI ovde.Užas.

Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyPon Apr 24, 2017 9:12 am

Evo novog izveštaja Sekretarijata za upravu, odsek statistika Srbije .
Hit-imena  u Beogradu su :
Za dečake :
Lav,Elvis, Leon, Leonardo, Emran, Manuel, Sebastijan, Elmedin, Egzon, Edison, a popularna su i  kratka Jan, Vid, Leo, Teo, Noa.

Za devojčice :
Lara, Lea, Selena, Nika, Nora, Afrodita, Dea, Ela, Teona, Zoja i Daša

U Novom Sadu :

Tajna, Katalea, Šećerko, Egedon, Indigo , Jon,Leon, Eko, Aksentije, Alimpije, Maksimilijan, Eol, Lav. Među neobičnim muškim imenima tu su i Feđa, Fedro, Dren i Vid

Devojčice :
Nikita, Antonina, Miluška, Margarita, Maraklena, Dorotea, Miona, Larisa, Iskra, Zoi, Lina, Zara, Medina, Tida, Vanda, Nikleta ,Monja,Tajna ,Katalea,Zilpa, Borijela, Vasilisa, Gina, Larisa, Nastasija, Lara, Srna, Adiva, Gala, Mia, Nika, Alegra i Justina.

Jedni roditelji su svojim blizancima (dečko i devojčica ) dali imena Po i Li .

U Nišu su "staromodniji" :
U modi su Aleksija i Vasilija, a kod dečaka je to Ignjat .Mada i tamo ima Noa, Dea ,Zara ,Dina (podaci iz matičnog ureda )

Poznati "vode" sa neobičnim imenima :

Manekenka Jovana Švonja je izazvala burne reakcije pošto je ćerkici dala ime Noel, a za slično ime se  opredelila i Kristina Bekvalac koja je najavila da će dečaku dati ime Noa.

Nikola Demonja i Ana Štajdohar su prvoj ćerki dali ime Nia, što u prevodu znači "smisao", a dečaku koji se rodio krajem prošle godine ime Lav.

Posebno maštovit bio je političar Čedomir Jovanović čija se deca zvou Mihajlo Lajf, Jana Hart, Zora Fejt i Anđelija Fej.

Voditeljka slagalice Marija Veljković svojoj kćerki dala je ime Neva, a pevačica Nikolija Jovanović izabrala je ime Rea.

Za utehu već duže vreme je nr 1 imena za dečake Novak (po Đokoviću) ,ali ,pošto Noletu ne ide baš najbolje ,kakvi smo ...možda je za očekivati i pojavu Rafi i Rožea ?  :brdski2:

Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyPon Apr 24, 2017 9:20 am

Kako se zove sin advokata Silvije Degena? Erik? Useri detetu život u startu.

rasta
Nazad na vrh Ići dole
Black Wizard
Crni Mag
Crni Mag
Black Wizard

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyPon Apr 24, 2017 10:47 pm

Luka Bogdan Dragoljub - danas čuo u opštini i krstio se zid
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptySub Jun 10, 2017 9:27 pm

Luka Bogdan Dragoljub - danas čuo u opštini i krstio se zid

Ima i bolje .

EVO KAKO ĆE SE ZVATI VUČIĆEV SIN: Predsednik svom trećem detetu dao ime Vukan

Predsednik se odlučio za ime koje je danas dosta retko, a nosio ga je najstariji sin Stefana Nemanje, rodonačelnika vladarske loze Nemanjića.
Jakako -Hrebeljanovići, Nemanjići ,Karađorđevići,Obrenovići ,Vučići ........,logično je to .

I ima Irinej da ga krsti u hramu Svetog Save (uz prenos na "Pinku" i "Hepiju" )

Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptySub Jun 10, 2017 9:35 pm

Vučić Vukan -Nije strašno.
Čak što više posebno.  ludismeh

Nazad na vrh Ići dole
Okano
Somborska Ruža
Okano

Datum upisa : 06.01.2012

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptySub Jun 10, 2017 9:45 pm

Da ima ludih imena ima ... svasta sam vec cula ... pa kad se ne zapamte daju se nadimci nidje veze pa se cude da im se detetu rugaju od skole pa na kraju i ceo zivot ....

kad mi neko detetu vikne FIĆO dodje mi da joj jezik iscupam ...

e sad da vas ja nesto pitam jesu ova muska ili zenska imena ? posto se ovo daje deci kod nas u Srbiji fiju

Plamen, Mrgud, Ris, Pravda ili Tilija, pa čak i Tarzan ili Princeza....

a ima tu i starih imena sto je sad ponovo u modi tipa :
Jefimija, Makarije, Nikodim, Pelagija, Nedra, Ikonija.....

Nazad na vrh Ići dole
http://farytalenakit.mojsajt.rs/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyPon Jul 24, 2017 10:00 am

Ludilo je dostiglo maničnu fazu ,a ovoga puta se ne radi o Romima koji su tome skloni ,nego o,uslovno rečeno ,normalnim porodicama . 
Dakle ,sada se daju imena po učesnicama "Parova" ? 
Tako se u Podgorici rodila "mala Dalila" 

...a u Makedoniji se rodila "mala Zerina" .

Koja je namera roditelja ,da i njihove ćerke budu podjednako "uspešne" ??? jbt

Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyPon Jul 24, 2017 10:20 am

Ne pretjeruj....Dalila i Zarina su uobicajena imena....moraju li imati veze sa parovima.Nego preocito je kako Bosanci daju imena iz turskih serija....ja ih ne gledam i ne znam a li vidim da su sve imena koja ne pripadaju podneblju gdje zive....samo nek je bombasticno.
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyPon Jul 24, 2017 11:06 am

Ne pretjeruj....Dalila i Zarina su uobicajena imena....moraju li imati veze sa parovima..
Imaju ,ne vidiš da je Dalila Mujić (fotografija gore  ,u pratnji "momka" iz rijalitija )  i posetila "naslednicu" ?

DECI DAJU IMENA PO UČESNICIMA PAROVA: Dalila i Zerina dobile naslednice  link

Ne preterujem ,mene je zapanjilo ,znam da ima ludaka ,ali ,zar se moraju ugledati na ološe koji sopstvenu decu zanemaruju i zloupotrebljavaju ? 
Ova druga ,Aleksandra Subotić (ima dete sa robijašem -sa kojim je ostala trudna dok je dotični bio majčin momak ?) je dovodila dete u rijaliti -da upozna "novog tatu" (takođe momak iz rijalitija ,rođeni brat "momka" Dalile Mujić ) 

I niko nije reagovao ,kao i što sada niko ne reaguje  ,kada je trogodišnjem detetu ofarbala kosu u zeleno ? 

I na takve se neko ugleda ,pa daje ime svom detetu po njima ???

Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyPon Jul 24, 2017 11:40 am

Dobro je dok nisu počeli da tetoviraju decu i da im stavljaju pirsinge.

Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyPon Jul 24, 2017 3:30 pm

Trenutno sam u fazi kad me nervira potenciranje muške superiornosti naročito kroz versku prizmu. Zbog toga da sad kumujem nekoj devojčici bila bi Kalina ili Vesna ... Moram malo da prelistam naš staroslovenski Partenon i da vidim ima li još neko staro, zaboravljeno, lepo žensko ime a da bar koren vuče po imenu naših Boginja. Pa oni Grci svakoj trećoj devojčici daju ime Atina. A mi naše Boginje skrajnusmo da im ni spomena nema.
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyPon Jul 24, 2017 8:37 pm

Moja mlada koleginica dobila ovih dana lepu vest -očekuje zdravog dečaka (imala je spontani ,i neku analizu je platila kao svetog Petra kajganu ,ali ok,biće drugo dete -sin )

Na opšte interesovanje kako će se zvati ,sva važna kaže ,sa somborskim akcentom -Danilo .

(Inače porodično pate od malo čudnijih ili ređih imena za ovaj kraj .Njen sin se zove Vojin ,a sestrin -Relja ? )
E lepo ,kažem joj ja -zvaće ga Dane ....ili "Danja" (izgovorim sa jakim ličkim naglaskom ,i realno bi ga tako i "krstili" u Apatinu ,Prigrevici ,Kolutu....)

Valjda se setila onih ličkih viceva koji počinju sa "Idu Dane i Mane" ...tako da više i ne pominje ime Danilo ,definitivno sam joj "ubio volju" .

Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyPon Jul 24, 2017 8:47 pm

Šta je čudno.DANILO  je lepo ime-rekla bi crnogorsko.
I Relja i Vojin su lepa.

Šta bi trebao da se zove-Toša.

Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 EmptyPon Jul 24, 2017 9:01 pm

Okano ::
Da ima ludih imena ima ... svasta sam vec cula ... pa kad se ne zapamte daju se nadimci nidje veze pa se cude da im se detetu rugaju od skole pa na kraju i ceo zivot ....

kad mi neko detetu vikne FIĆO dodje mi da joj jezik iscupam ...

e sad da vas ja nesto pitam jesu ova muska ili zenska imena ? posto se ovo daje deci kod nas u Srbiji fiju

Plamen, Mrgud, Ris, Pravda ili Tilija, pa čak i Tarzan ili Princeza....

a ima tu i starih imena sto je sad ponovo u modi tipa :
Jefimija, Makarije, Nikodim, Pelagija, Nedra, Ikonija.....

Moj jedan rođak (rang deda-ujak daljnji) se zvao Pravda.

Ono Ris me asocira na Vuk tj na davanje životinjskog imena (opasan predator) detetu jer su u porodici umirala deca. Pa ih ime štiti jer se smrt uplaši samog imena i pobegne od deteta. Bar je tako nekad bilo. Danas me ne bi začudilo da neko da detetu takvo ime samo da bi bio neuobičajen. Tako mi imamo u selu devojčicu ili bolje rečeno devojku (treći srednje) koja se zove Grlica.

Od ovih starih imena meni je Jefimija baš lepo.

Kad su neobična imena u pitanju moj deda po majci se zvao Despot. Što je vladarska titula u stvari.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: IZBOR IMENA za dete ?    IZBOR IMENA za dete ?  - Page 3 Empty

Nazad na vrh Ići dole

IZBOR IMENA za dete ?
Nazad na vrh 
Strana 3 od 4Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeći
 Similar topics
-
» Znacenje imena
» Ljuti ste na dete
» Srpska (pravoslavna) i druga imena
» Predrasude o zenama na osnovu imena :D

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: ŽIVOT I PRIKLJUČENIJA :: PORODICA /DOMAĆINSTVO :: BEBIRON KLUB-
Skoči na: