|
| IZBOR IMENA za dete ? | |
|
+30fantom® Lujkaa Rara Avis Kica/Praja debilko Lakota sanjalica.ns bosankaa ZoxZoja Kijara-brm Danubius Šmizla Nut Astra Zana Nono 64 Tattoo brunolino Samouka Noisette Djoka20 Lily @GaZdarica@ Najda M. AstrinaKomsinica Crna_ovca Luckasta Sanjalica Silvy doctorr67 34 posters | |
Autor | Poruka |
---|
Astra Zvezda Foruma
Godina : 64 Location : podnozje Alpi Datum upisa : 20.06.2008
| Naslov: IZBOR IMENA za dete ? Pet Maj 15, 2009 6:55 pm | |
| First topic message reminder :
Kad se sazna da se ocekuje prinova u porodici,vec se nadju ne samo mama i tata vec i beke,dede,tetke,strine...pa i komsije sa prijedlozima za ime. To ne bi bilo tako ni lose da dede i bake ne zele bas da nosi njihovo ime ili nekog "poznatog" pretka u familiji. Ja sam se takvih stvari zgrazala,a to kod nas igra veliku ulogu,jer to je tradicija,postovanje starijih. Koliko bi prihvatili ili ste vec prihvatili da se vase dijete zove po nekom tamo preminulom,jer po zivom kazu nije dobro da se zove. Mozete dati i prijedlog za neko lijepo ime,kako bi voljeli da se vase zove ili ste imali zelju da se zove,ali je ipak prevagnulo kako je neko drugi htio. | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| | | | Zana
Datum upisa : 30.05.2012
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Uto Jan 01, 2013 4:44 pm | |
| - John Doe ::
- ... ime iz '90-ih... umesto Srboljub, dali detetu ime Hrvomrz... jebiga...
uzas i katastrova..jad i beda..shta drugo reci | |
| | | Astra Zvezda Foruma
Datum upisa : 20.06.2008
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Uto Jan 01, 2013 4:53 pm | |
| Kod mene prva dobila ime Karmen,jer mi se svidjalo to ime,iako je moj otac,kad ju je vidio komentarisao,ime crne zene si dala plavom djetetu...ali i danas mi se svidja najvise to ime i nisam se pokajal,a i curi mojoj se svidja,po nasem adetu,Carmen je Karmen i tako Vuk rece,pisi kao sto govoris...e ona je sad ponosna sto je medju svomim imenjakinjama jedina Karmen..a sve ostale su Carmen.
Druga cura je bila iznenadjenje...ja sam imala musko ime....bilo to gore neg fudbaler u stomaku,pa nisam se dvoumila da je musko...e kad tako ispade,velim muzu ti biraj...a on prepusti svojoj mami....e rekoh,neka je i bez imena,ali Verica nece biti...tako 20-ti dan,muz donese papire,pa upita,hoces li potpisati Kristina...kako da ne potpisem,kad sam rekla nek je i Djubrida,potpisujem,samo ne Verica.
Tako ostade moja Kristina koju od tada zazvah Tina i do danas ona je moja Tinci. Treca beba se nekako napravi u neznanju...u cijeloj nasoj frki...trebalo se boriti za opstanak...grlom u jagode. Andreas nam pomogao i finansirao izlaz,ulaz,smjestaj u CH...a tada,sisa-golisa,obecah,bude li sin,imace tvoje ime i sad imam predivnog sina Andreasa,koji je svima samo Andi. | |
| | | Zana
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Uto Jan 01, 2013 4:55 pm | |
| - Astra ::
- Kod mene prva dobila ime Karmen,jer mi se svidjalo to ime,iako je moj otac,kad ju je vidio komentarisao,ime crne zene si dala plavom djetetu...ali i danas mi se svidja najvise to ime i nisam se pokajal,a i curi mojoj se svidja,po nasem adetu,Carmen je Karmen i tako Vuk rece,pisi kao sto govoris...e ona je sad ponosna sto je medju svomim imenjakinjama jedina Karmen..a sve ostale su Carmen.
Druga cura je bila iznenadjenje...ja sam imala musko ime....bilo to gore neg fudbaler u stomaku,pa nisam se dvoumila da je musko...e kad tako ispade,velim muzu ti biraj...a on prepusti svojoj mami....e rekoh,neka je i bez imena,ali Verica nece biti...tako 20-ti dan,muz donese papire,pa upita,hoces li potpisati Kristina...kako da ne potpisem,kad sam rekla nek je i Djubrida,potpisujem,samo ne Verica.
Tako ostade moja Kristina koju od tada zazvah Tina i do danas ona je moja Tinci. Treca beba se nekako napravi u neznanju...u cijeloj nasoj frki...trebalo se boriti za opstanak...grlom u jagode. Andreas nam pomogao i finansirao izlaz,ulaz,smjestaj u CH...a tada,sisa-golisa,obecah,bude li sin,imace tvoje ime i sad imam predivnog sina Andreasa,koji je svima samo Andi. ..chek a zashto ne Verica? :rlol: | |
Datum upisa : 20.06.2008
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Uto Jan 01, 2013 4:56 pm | |
| Aj pogodi :rlol: Nije uopste ruzno ime....et tako | |
| | | Gost Gost
| | | | Zana
| | | | Danubius Čuvar Vatre
Datum upisa : 19.01.2008
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Čet Mar 07, 2013 7:50 pm | |
| Sina Džihada poslala u školu u majici sa natpisom "Ja sam bomba" (FOTO) Francuskinja Buhra Bagur priznala je pred sudom da potez smatra "netaktičnim", ali je insistirala na tome da nije želela nikoga da provocira, već samo da obeleži sinovljev rođendan 11. septembra [You must be registered and logged in to see this image.]Foto: thesun.co.uk U južnoj Francuskoj je jedna od majki morala da se brani pred sudom jer je obukla trogodišnjem sinu majicu na kojoj je pisalo “Ja sam bomba” i “Rođen 11. septembra”. Buhra Bagur (35) našla se pred sudom u Avinjonu zbog optužbi za branjenje terorizma, jer je svog sina Džihada poslala u školu sa majicom na kojoj su se nalazili ti natpisi. Presuda vezana za taj slučaj očekuje se 10. aprila. Bagurova je priznala pred sudom da potez smatra “netaktičnim”, ali je insistirala na tome da nije želela nikoga da provocira, već samo da obeleži sinovljev rođendan 11. septembra. Pritom je dodala i da nije nameravala da upućuje na napade na SAD koji su se desili 11. septembra 2001. godine.S optužbama se suočava i Buhrin brat, Zejad Bagur, koji je kupio Džihadu majicu. Tužioci kažu da nema sumnje u značenje majice.- Ko može da tvrdi da to nije direktno i skandalozno pozivanje na terorizam? – rekao je tužilac Olivije Kuvinjon na sudu. Bratu i sestri Bagur preti kazna od pet godina zatvora i novčana kazna od 45.000 evra. | |
| | | Danubius Čuvar Vatre
Datum upisa : 19.01.2008
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Čet Maj 02, 2013 8:57 am | |
| Novozelandske vlasti su objavile listu zakonom zabranjenih imena koja su roditelji želeli da daju svojoj deci, a koja su neretko neobična, pa čak i uvredljiva.
Na listi od 77 zabranjenih imena, našla su se i imena: Lucifer, Mafia No Fear (mafija bez straha), Anal, 4Real, V8, Kraljica Viktorija. Neki roditelji, naročito oni sa više dece, pojednostavljivali su izbor imena nazivajući dete Drugi, Treći ili Peti, prenela je "Raša tudej".
Najčešće zabranjeno ime je Džastis (pravda) - koje je od 2001. godine odbijeno čak 62 puta.
Takođe se zabranjuju imena koja mogu biti deo službenog naziva, kao što su King (kralj), Djuk (vojvoda) ili Princes (princeza).
Novi zakon zabranjuje korišćenje brojeva u imenu, imena poznatih ličnosti, reči ili fraza koje izazivaju uvredljive asocijacije. Takođe, zabranjeno je da se ime deli kosom crtom.
Sud je 2008. godine oduzeo od roditelja devojčicu po imenu Talula li se Hula, sve dok nisu pristali da njihovoj ćerki promene ime.
Jedan par je pokušao da sina nazove 4real, a kada je njihov zahtev odbijen, oni su ga nazvali Supermen.
Prema zvaničnim statističkim podacima iz Ministarstva Novog Zelanda, od imena za dečaka u 2012. najpopularnija su bila imena Džek, Vilijam i Oliver, a među imenima za devojčice Olivija, Sofija i Emili. | |
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Uto Jun 04, 2013 8:59 pm | |
| Zaista svaka stoka ima pravo da se iživljava na detetu samo zato što mu je nesrećom ,roditelj . Dao bih mu ja "starateljstvo" ....postarao bih se da takav ludak više ne hoda ulicom . _____________ U nacističkoj uniformi došao na suđenje za starateljstvo nad svojim sinom - Adolfom Hitlerom D. Milojković | 04. 06. 2013. - 18:01h Hit Kembel (40), beli neonacista iz SAD, u ponedeljak se u punoj nacističkoj opremi pojavio pred sudom na kom je sudiju pokušao da ubedi da je dobar otac svoje četvoro dece, od kojih je jedno nazvao - Adolf Hitler. [You must be registered and logged in to see this image.]Kembel na ulazu u sudnicu u kompletnoj uniformi nacističke Nemačke Ovaj rasista i neonacista priznaje da je troje dece nazvao imenima inspirisanim nacizmom, ali tvrdi da je inače u svakom smislu podoban da bude roditelj i da ih nikada nije zlostavljao. - Sudiji ću da kažem da volim svoju decu. Hoću da budem otac, dopustite mi da budem! Dopustite mi da svetu dokažem da sam dobar otac - izjavio je Kembel u intervju za televiziju NBC10, koji je dao u nacističkoj uniformi i sa upadljivom tetovažom svastike na vratu. Kako je u ovom intervjuu rekao, od sudije će zavisiti da li će njegova nacistička uniforma uticati na odluku suda. Deca zlostavljana i maltretirana[You must be registered and logged in to see this image.]Kembel na vratu ima tetoviran kukasti krst Hit je suprugom Deborom, od koje se u međuvremenu razveo, dobio četvoro dece: Adolfa Hitlera (6), Džoselin Arijan Nejšen (5) i Honzlina Hinlera (4), koji su u januaru 2009. stavljeni pod starateljstvo države i dati na usvajanje, kao i najmlađeg sina Honsa, koji je roditeljima oduzet samo nekoliko sati nakon rođenja, u novembru 2011. Sud je prošle godine odbio Kembelovu žalbu da mu se deca vrate, a 2010. apelacioni sud Nju Džerzija je zaključio da ima dovoljno dokaza da su deca bila zlostavljana i zanemarivana, te da su roditeljima oduzeta zbog nasilja u porodici. Kembelova supruga, koja se u međuvremenu odrekla prava na decu, jednom prilikom je susedima doturila pisamce u kome je napisala da se supruga boji i da joj je pretio ubistvom. Iz zapisnika sa ranijih saslušanja se vidi da i najstariji dečak često govori da će ubiti nekoga. Stoga sud tvrdi da je odluka o oduzimanju dece dobro argumentovana i da nema ama baš nikave veze sa njihovim imenima. Hit Kembel ima sopstvenu malu nacističku organizaciju, a na suđenje je došao u pratnji jedne istomišljenice, takođe upadljivo iskićene nacističkim simbolima. "Srećan rođendan, Adolfe Hitleru" [You must be registered and logged in to see this image.] Slučaj sa imenima Kembelove dece postao je aktuelan i privukao je pažnju javnosti kada je jedna poslastičarnica 2008. odbila da tortu za dečiji rođandan Kembelovih ukrasi natpisom “Srećan rođendan, Adolfe Hitleru”. Svoju odluku da decu tako nazovu oni su branili tvrdnjom da su imena odabrali zato što im se sviđaju i zato što su jedinstvena, te da se “niko drugi na svetu” (što je prilično verovatno) neće zvati imenom i prezimenom vođe nemačkog nacizma. | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Uto Jun 04, 2013 9:03 pm | |
| Ne znam u to vrijeme,ali sad je to ime zabranjeno da se daje djeci...e sad kako se sprovodi zakon....hmmm | |
| | | Lakota - slučajna prolaznica-
Datum upisa : 11.07.2013
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Čet Okt 17, 2013 10:45 am | |
| Jedinstvena dečja imena – pomodarstvo ili narcizam? izvor: Super žena | b92 Kuća&Porodica |
Naravno da svaki roditelj misli da je baš njegovo dete dar od Boga, ali sve je veći broj onih koji žele da to naglase okolini, pa tako svom detetu daju ime Kralj, Princ i Mesija...
Džin Tvendž, psiholog i autor knjige “Epidemija narcizma”, primetila je da pozamašan broj ljudi naziva bebe hvalisavim imenima koja podstiču da se sujeta dovede na sasvim novi nivo.
Tokom istraživanja, Tvendžova je pronašla da se među najpopularnijim imenima za dečake u 2012. godini našlo mnogo onih koji oslikavaju veličinu i važnost bebe u društvu.
U Australiji je čak 1,423 dečaka nazvano Kralj, dok su 243 devojčice dobile ime Princeza.
“Svi znamo da ljudi koji su veoma narcisoidni beleže visok nivo potrebe za jedinstvenošću. Kada daju deci imena koja prokamuju njihovu veličinu, onda shvatate da je njihov narcizam prešao na sledeći nivo”
Džin upozorava da davanje ovakvih imena bebama nije uopšte zanemarljiva stvar, jer će se tokom godina odraziti i na kulturu.
“Narcizam je otrovan po druge u društvu. Narcisi nemaju osećaj empatije, nisu zainteresovani da pomažu drugima, agresivni su kada ih neko uznemirava, najviše uzimaju za sebe a mnogo manje daju drugima. Mislim da oni tu decu vide kao produžetak sopstvene ličnosti, a zabrinjava što mnogo toga i ne znamo o narcisima kao roditeljima”, rekla je ona.
Džin navodi ekstremni primer iz Tenesija, kada je sudija opštinskog suda naredila roditeljima da promene bebi, koja se zvala Mesija, ime navodeći da se to direktno kosi sa religijom, te da dete nema prava tako da se zove i da nije nikakvo božanstvo.
“Naravno da je prešla granice svojih ovlašćenja, ali shvatate šta je htela da poruči roditeljima ovim postupkom”
Nažalost, Džin je ubeđena da je ovaj trend tek započet te da ćemo u skorijoj budućnosti imati sve više “velikana” u društvu.
Šta mislite, koja imena su u Srbiji omiljena među narcisoidnim roditeljima?
| |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Sub Nov 30, 2013 11:51 pm | |
| Imamo i mi "voćna" imena (Dunja ,Višnja,Jagoda ) ali kao Ameri ,nazvati dete Peaches (breskvica ) zvuči malo bez veze . Još bezveznije mi je nazvati dete Patience -strpljenje ? Što onda ne i strah ,bes ,napor ? Bzvz ,američka posla . | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Ned Dec 01, 2013 3:39 pm | |
| Opet ja sa Amerima .... Ništa čudno da se dete zove Summer (Leto ) Ili recimo -Lake (jezero ) (Možda samo meni zvuči glupo ,ali tako se onda dete može nazvati i Trotoar ? ) Doduše ,imamo i mi tih rečno-vodenih imena ,kad bolje razmislim -Sava, Drinka ...pa i ono Bara (Barica) se može u to svrstati ,ali mi opet nije tako stupid ,što bi rekla Kona ,kao ova "Lake" | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Ned Dec 01, 2013 3:42 pm | |
| Neka imena bas budu bum...evo moj eventualni unuk je trebalo da bude Leo...zadnje vrijeme svaki drugi Leo,predomislismo se. Tako bi sa Liom,bila jedina,sad kao da su poludjeli,na stranicama porodilista svaki dan se rode bar 2,3 Lie. | |
| | | Nut Sky Goddess, Mother of the Gods
Godina : 44 Datum upisa : 23.03.2011
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Ned Dec 01, 2013 3:44 pm | |
| | |
| | | Šmizla
Datum upisa : 07.10.2013
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Ned Dec 01, 2013 6:05 pm | |
| Nisam dozvolila nikome da nam se meša u izbor imena naše dece. Prvom detetu ime sam birala ja, a drugom muški. On je pristao na moj izbor ja na njegov. Danas...sutra kada moja budu imala decu neću se mešati u njhov izbor. Slažem se sa svakim njihovim izborom. Ne volim kada se neko meša mladim roditeljima u taj deo njihovo života. Volim naša imena. Imala sam prilike u svom radnom veku da se susrećem sa raaaaaaaaaaznim imenima. Neka imena čak nisam uspela prvi put pravilno da izgovorim. Međutim jedna porodica me oduševila sa izborom imena za svoju decu. Ćerka se zove Alegra. Prvi sin Naitije a drugi Noa. Deca su jako neobična baš i imena koja nose. Inače mislim da svako ime nosi "nešto svoje" ...i to mi se često i potvrdilo. | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Sub Jan 11, 2014 1:06 am | |
| NOVA MODA STARA IMENA: Anđelija, Sofija, Konstantin, Vuk, Lazar...
Društvo 10:13, 09.01.2014. Autor: Južne vesti
Dečaci rođeni ove godine najčešće se zovu Vuk, Mateja, Andrej, Andrija, Nemanja, Uroš, Lazar i Pavle
Devojčice rođene decembra često po svecu nose ime Nikolija ili Nikolina, a povodom jubileja 1.700 godina Milanskog edikta desetak dečaka dobilo je ime Konstantin. Sve više su u modi imena za decu koje su nosile naše bake i deke. Hana, Lara, Sofija, Mila, Tea, Lea, Una i Anđelija najčešća su ženska imena za koja su se roditelji odlučivali ove godine. Najčešće su se, kažu matičari, ove godine sretali sa imenima Nikolina i Nikolija, a učestalost se dodatno povećava decembra kada vernici slave Svetog Nikolu.
Prema rečima zamenika matičara Vesne Đikić, u određenoj su se meri počela vraćati i tradicionalna imena. Tako su ove godine u knjige nekoliko puta upisana imena Vera, Mitra i Branka, a nekada veoma često ima Marija sada se javlja izuzetno retko.
Dečaci rođeni ove godine najčešće se zovu Vuk, Mateja, Andrej, Andrija, Nemanja, Uroš, Lazar i Pavle.
- Imali smo i desetak Konstantina, što ranijih godina nije bio slučaj. Ime se javljalo veoma retko. Često se danas daje ime Maksim, a imamo i dva Vidaka - kaže Đikić.
Đikić dodaje da poslednjih godina nema “ekspanzije” određenog imena kao što se dešavalo u periodu najveće popularnsti latinoameričkih serija, pa su se devojčice masovno zvale Kasandra i Ljovisna. Imena iz sada popularnih turskih serija nisu se “primila”, pa tako nije rođen nijedan Sulejman ili Šeherezada.
Poslednjih godina, kažu, nema nekog posebnog pravila, a imena su mnogo raznovrsnija nego ranije. Popularnost imena traje godinu ili dve, a onda ga zamene nova i drugačija.
Ukoliko matičar proceni da ime koje roditelji žele da daju vređa ličnost deteta oni mogu odbiti da ga upišu pod tim imenom, ali u niškoj matičnoj službi tvrde da se sa time još nisu susreli.
- Imali smo nekoliko zahteva da dete nosi dva imena i izašli u susret. Takođe ima i neobičnih imena, ali nikada nisu bila uvredljiva, a mi ne smemo da utičemo na izbor roditelja - kažu u matičnoj službi.
Na svet je ove godine došlo i desetak devojčica sa imenima Teona i Nika.
- Dešava se da majke budu zajedno u porodilištu, pa tamo čuju imena jedna od druge i tako gotovo istovremeno bude prijavljeno po nekoliko Nika - kaže Vesna Đikić.
U niške matične knjige ove godine upisano je oko 3.500 dece, što je za oko sto manje nego 2012. godine. U knjigu umrlih na teritoriji grada upisano je oko 3.300 osoba. | |
| | | Kijara-brm Glavni Administrator
Godina : 44 Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶 Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :) Datum upisa : 21.12.2008
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Sub Jan 11, 2014 1:33 am | |
| Lepa su Nika,Nola.. Od muških Andrej.. Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Sre Jan 22, 2014 2:29 pm | |
- Kad se sazna da se ocekuje prinova u porodici,vec se nadju ne samo mama i tata vec i beke,dede,tetke,strine...pa i komsije sa prijedlozima za ime.
To ne bi bilo tako ni lose da dede i bake ne zele bas da nosi njihovo ime ili nekog "poznatog" pretka u familiji. Ja sam se takvih stvari zgrazala,a to kod nas igra veliku ulogu,jer to je tradicija,postovanje starijih. Koliko bi prihvatili ili ste vec prihvatili da se vase dijete zove po nekom tamo preminulom,jer po zivom kazu nije dobro da se zove. Mozete dati i prijedlog za neko lijepo ime,kako bi voljeli da se vase zove ili ste imali zelju da se zove,ali je ipak prevagnulo kako je neko drugi htio. E ovako...da malo pomognete...posto cekam drugo unuce,a ne znamo jer ne zelimo da znamo sta ce da bude,za curicu imamo ime ...najvjerovatnije LEONIE,sto nije 100% jos,ali za djecaka nemamo ideju. Prvobitna ideja je bio LEON,ali ima ih sve vise pa smo odustali. E sad...vase ideje,ali da se slaze uz prezime BENZ. | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Pon Feb 24, 2014 9:28 am | |
| Stara srpska imena ponovo u modi M. Leskovac, S. Aničić, I. Anđelković | 24. 02. 2014. - 07:39h | Među najneobičnijim imenima koja su u registre novorođenih proteklih godina upisivali matičari beogradskih opština su: Dinarko, Brusli, Gricko, Marklen, Edip, Ruzvelt, Svilenko, Ronaldo, Tarzan i Oblak. Devojčicama su davana imena: Čajka, Bogorodica, Odiseja, Paloma, Bistra, Metka, Čarna, Lutka, Olimpijada. [You must be registered and logged in to see this image.] - Ako je neko lice opštepoznato, dete ne može dobiti takvo ime. Uvek postignemo dogovor sa roditeljima, ali bilo je zahteva poput Tarzana, Osame i Hamleta koje smo morali da odbijemo - kaže Milena Kragić, matičarka beogradske opštine Zvezdara. Davanje imena deci uvek je odslikavalo sukob tradicionalizma i pomodarstva. Koja imena danas najčešće roditelju daju deci? Milice i Nikole sve brojniji Dok je Sara i Andreja danas sve manje, Milice i Nikole ponovo su sve brojniji, a često se u matičnim knjigama nađu i stara srpska imena poput Sretena, Gvozdena, Jelisavete, Đurađa. Kada dajete svojoj deci imena, vodite računa o tome da bi to jednog dana mogla biti imena ulica i trgova, svojevremeno je poručio legendarni Duško Radović. Vođeni njegovom parolom, mogli bismo očekivati da u Srbiji jednog dana imamo Ulicu Kasandre ili Trg Sulejmana, ali su šanse za to i dalje veoma male. Štaviše, kako stvari sada stoje, među imenima koja mame i tate daju deci sve su brojnija ona stara. Imena po pretku ili verskom prazniku - Roditelji u poslednje vreme često odlučuju da detetu daju ime po pretku ili po verskom prazniku. Zato, posle mnogo godina, u matičnim knjigama ponovo imamo upisane Anđeliju, Smiljanu, Gvozdena, Sretena. Ako je dete rođeno sedmog januara, skoro po pravilu dobija ime Kristijan ili Bogdan, a ako je 27. januara, daju mu ime Simeon, Sava, Ana ili Rastko. Među najčešćim ženskim imenima je Milica, a među muškim Aleksandar i Nikola - priča Kragićeva. Iskustva matičara pokazuju da su krizna vremena roditelje uvek vraćala tradiciji kad je reč o izboru imena za mališane. Tako se danas, osim u Beogradu, tradicionalna imena vraćaju i na jugu Srbije. Roditelji u Nišu deci su poslednjih godina davali imena Đurađ, Bisenija, Nikolina, Nikolija, Jelisaveta. Iako je Konstantin u poslednje dve godine bio popularno ime, te je u jednoj godini rođeno čak 15 dečaka s tim imenom, u godini Milanskog edikta ih ipak nije bilo u velikom broju, kako se očekivalo. Kako bilo, stara imena sve su popularnija i mogla bi da uzmu primat za koju godinu, smatraju niški matičari. Hana, Mila, Lena, Lana... - Hana, Mila, Lena, Lana, Sofija, Tara, Una i dalje su relativno popularna imena za devojčice, dok je za dečake, između ostalog, najčešće ime Matej, Andrej, Vuk. Nekada popularna imena Milica i Marko, polako se vraćaju u modu, a popularnost jednog imena traje do dve godine - kažu matičari niške Gradske uprave. Stara srpska imena pak ne uspevaju da osvoje i sever zemlje. Novosađani su u prošloj godini najčešće deci davali imena poput: Sara, Lena, Lana i Mila, Dušan, Danilo, Lazar i Luka. Roditelji vole kratka imena Oko 6.800 beba rođeno je tokom prošle godine na teritoriji Novog Sada, a matičari napominju da se roditelji uglavnom odlučuju za kraća imena. Tako su dečaci u 2013. godini dobijali imena poput: Andrej, Vuk, Vukašin, Janko, Andrija, Aleksandar, Relja, Petar, Marko, Nikola. Devojčice su dobijale imena poput: Nađa, Sandra, Lana, Lena, Lenka, Mila, Marija, Nevena, Anđela, Anastasija. Po rečima Dušanke Trajković, zamenice matičara Gradske uprave Novi Sad, roditelji se sve manje odlučuju za starija i neobična imena. - Prošlu godinu su obeležila imena Dušan i Dunja. Ta imena su roditelji najčešće birali za svoju decu. Prethodnih godina ponavljala su se i Jelena, Dragana, a Milica je ime za sva vremena. Bez obzira na sve, to ime je aktuelno više od deset godina, kao i Luka - objašnjava Trajković. Nisu retka ni neobična imena Kaže da nisu retka ni neobična imena poput Iskre, Anđelije, a u poslednje vreme aktuelno je i Anđelina, kao i Zaharije. Ipak, jedno se nikada ne menja koje god da je vreme ili opština u pitanju. - Uvek će biti roditelja koji biraju ime u skladu sa aktuelnim društvenim događanjima. Posle rata bilo je najviše Slobodana i Slobodanki, a u vreme komunizma Tita i Jugoslava. Kada je Novak Đoković pobeđivao mesecima bez poraza, Novak je bilo najčešće ime za dečaka u mnogim opštinama. Sada je već postalo retko - objašnjava beogradska matičarka Milena Kragić. | |
Godina : 44 Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶 Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :) Datum upisa : 21.12.2008
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Pet Apr 25, 2014 4:25 pm | |
| Ova su dječja imena zakonom zabranjena
Da kojim slučajem živite u Njemačkoj, djetetu ne biste mogli dati ime Anderson Cooper (voditelj na CNN-u). Naime, to je jedna od zemalja koja zakonom zabranjuje dodjeljivanje određenih imena, u ovom slučaju prezime kao osobno ime. U nekim su pak zemljama poput Italije i Švedske zabranjena imena zbog kojih bi djeca mogla biti izložena porugama, bullyingu, sramoćenju, koje je sve češće zbog neobičnih internacionalnih imena
Popis imena zbilja je zanimljiv, kao i propisi određenih zemalja.
Anderson Prezimena koja bi trebala biti u službi imena nisu dozvoljena u Njemačkoj, kao ni imena objekata ili proizvoda. Nijemci stoga mogu zaboraviti na male Taylorse, Tobyse, Rileyse ili Quinnse. Osim toga, sva imena moraju biti rodno specificirana. Odnosno iz imena se mora znati radi li se o ženskoj ili muškoj osobi.
Bear (medvjed) Glumice Alicia Silverstone i Kate Winslet trebale bi razmisliti o drugačijim imenima za djecu da kojim slučajem žive u Maleziji. Naime, u toj zemlji djetetu ne možete dati ime po nekoj životinji, voću ili povrću. Zakonom su zabranjena.
Carolina Imena koja sadržavaju slovo C ne mogu se davati djeci na Islandu, jer u njihovoj abecedi ne postoji to slovo. Od 1991., Islandski odbor za odobravanje imena odlučuje je li ime koje sadrži slovo C prihvatljivo. Duke (vojvoda) Na Novom Zelandu djeci je zabranjeno davati imena koja bi 'mogla uvrijediti pojedince određenih skupina'. Zabranjene su tako sve titule poput Princeza, Princ, Kralj, Major, Vitez, odnosno Prince, Princess, King, Major, Knight.
Elaine Elaine, baš kao i Alice, Sandy, Laura i Linda zabranjena su imena u Saudijskoj Arabiji, jer spadaju u kategoriju imena koja 'vrijeđaju vjerske osjećaje', a percipiraju se odnosno povezuju s plemićima koji su nearapskog ili neislamskog podrijetla.
Hermione Ovo ime zabranjeno je u meksičkoj provinciji Sonori kako bi se spriječio potencijalni bullying nad djecom. Nedavno su upravo iz tih razloga zabranjena imena i Harry Potter, James Bond i Lady Di.
Maya I dok je u SAD-u u posljednjoj godini rođeno čak oko 4.000 Maja u Saudijskoj Arabiji nećete naći nijednu, jer je to ime također na listi zabranjenih.
Mona Lisa Zbog nekog se razloga Mona Lisa našla na listi zabranjenih imena u Portugalu.
Sarah U Maroku je zabranjeno koristiti ime Sarah, ali zato djetetu možete dati arapsku verziju istog imena Sara. No postoji lista imena za koju možete platiti pa će vam onda biti dopušteno dijete nazvati recimo Adam.
Tom U Portugalu je pak djeci zabranjeno davati nadimke poput recimo imena Tom. No vrlo rado će u rodni list upisati ime Thomas. Imena također trebaju biti tradicionalno portugalska, moraju biti potpuna i ne smiju biti uniseks.
Violet Jennifer Garner i Ben Affleck morali bi razmisliti o promjeni imena svoje kćeri da kojim slučajem žive u Maleziji. Imena iz prirode ne smiju se, naime, davati djeci.
Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | Lily First Bride
Godina : 28 Location : .. majka Serbia.. Datum upisa : 12.09.2008
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Sub Apr 26, 2014 9:18 pm | |
| Teodora ( Doroteja)- znaci dar od Boga
.. veoma mi se dopalo I ime I znacenje, to je prevagnulo. Sada biramo! Ako bude curica bice Nikolina (Nina), a za decaka jos nemamo.. ukoliko se ne podrazumeva zezanje mog dragog - Radasin, Mosa, Milutin, Milasin.. itd! Znaciiiiiiiii.. samo se smejem.. strasno, bre! | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Sub Apr 26, 2014 9:22 pm | |
| - Lily ::
- Teodora ( Doroteja)- znaci dar od Boga
.. veoma mi se dopalo I ime I znacenje, to je prevagnulo. Sada biramo! Ako bude curica bice Nikolina (Nina), a za decaka jos nemamo.. ukoliko se ne podrazumeva zezanje mog dragog - Radasin, Mosa, Milutin, Milasin.. itd! Znaciiiiiiiii.. samo se smejem.. strasno, bre! ahahahaha ne daj mu bebela moja da bira.... Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | ZoxZoja Stela Polaris
Godina : 56 Location : Plava Planeta Datum upisa : 13.01.2013
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Ned Apr 27, 2014 12:19 am | |
| - Lily ::
- Teodora ( Doroteja)- znaci dar od Boga
.. veoma mi se dopalo I ime I znacenje, to je prevagnulo. Sada biramo! Ako bude curica bice Nikolina (Nina), a za decaka jos nemamo.. ukoliko se ne podrazumeva zezanje mog dragog - Radasin, Mosa, Milutin, Milasin.. itd! Znaciiiiiiiii.. samo se smejem.. strasno, bre! Jedan veliki ljubac za moju imenjakinju. Sad da ne bude zabune jer sam rekla da mi je kršteno ime Zorica. Teodora je moje ime na znamenju. To je ono ime koje ti upišu u crkvene knjige i nosiš ga do krštenja. Inače tako se zove i jedna moja sestričina i ne volim da joj skraćujem ime mada bude po nekad Toda. I svakog 12.04. da kupiš Teodori poklon jer joj je tog dana po pravoslavnom kalendaru imendan. Kladim se da se neće ljutiti na tu pojavu Slažem se da bi izbor imena trebao da bude stvar između bebinih roditelja. Ali to je neopisiva zabava kad se bira ime naročito kad je neko duhovit kao tvoj dragi. Evo ja predlažem ime koje je moja drugarica odbila a tako nam se svima dopalo ĐENADIJE. Verujem da bi Ivan izvršio masovno ubistvo čim bi dovoljno odrastao da mu majka nije bila razumno stvorenje pa nas sve otkačila zajedno sa našim duhovitim predlozima. | |
| | | bosankaa ★ Prva Oklagija Foruma ★
Godina : 43 Datum upisa : 17.02.2010
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Ned Apr 27, 2014 2:06 am | |
| Andrea - grčkog porijekla i značilo bi hrabrost Matea - na hebrejskom bi značilo Božiji dar Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
| |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Pon Apr 28, 2014 11:39 pm | |
| Pomodarsko davanje imena deci jeste svojevrsni bullying nad djecom (ne znam koja bi bila naša reč, siledžijstvo ?) Jeste neotuđivo pravo roditelja da daje ime svom detetu ,ali na neki način bi se morao naći i zakonski okvir koji bi decu štitio od imena koje je plod trenutne mode . Deca su i inače majstori za smišljanje pogrdnih nadimaka ,i ako roditelj "usreći" dete nekim bezveznim imenom ,dete postaje meta . Ima roditelja verskih ili političkih fanatika ,režimskih ulizica ,čudaka ,velikih obožavatelja ove ili one ličnosti ,etičko je pitanje da li im se treba dozvoliti da nabiju traumu detetu nekim nakaradnim imenom ,zato što se njima baš to sviđa ? Eto, moj otac je bio takav slučaj ,moja baba je bila ljubiteljka Habzburga ,i ćesara Franca Jozefa ,pa mu dala upravo to ime . Ne može gore (moj otac je bio 1935 godište )desetogodišnjaku od takvog imena -u novoj ,partizanskoj Jugoslaviji ,gde je glavna priča bila -komunizam -nositi ime austrougarskog cara ,kada ni jugoslovenski kralj nije bio poželjan ? Naravno ...promenio ga čim je postao punoletan ,u puno prihvatljivije ,samo Josip (kao Broz ,koga baš nije obožavao ,ali se nikada nije izjasnio konkretno zašto ) I baba nije puno talasala -jer ima i sveti Josip ,pa prihvatila nekako . Sada to izgleda možda i glupo , mi koji smo živeli u komunizmu -znamo da nije . Za bilo koje rukovodeće mesto se moralo biti u SKJ ,tu nije bilo priče ,dobrovoljno -moraš. I sad ....zamislite ,kada bi Franc Jozef mogao biti "delegat " na kongresu SKJ ? Nikada . (A "rukovodioci" su morali ići ,i to je bila velika čast ,"ispred" svoje opštine ili regiona ,biti "delegat" ,po odluci "komiteta" .) Ali Josip da , bez problema , i to oberučke ,to se onda zvalo "po ključu" ,i "podoban" . I ne samo ta imena -sigurno nigde nije bio dobrodošao ,u to vreme ,neko ko se možda slučajno zvao Dragoslav Mihajlović ,zar ne ? | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Uto Apr 29, 2014 12:01 am | |
| (bullying-maltretiranje)
ime ti obeleži život..strašno... :zubi3: Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | Lily First Bride
Godina : 28 Location : .. majka Serbia.. Datum upisa : 12.09.2008
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Uto Apr 29, 2014 2:24 pm | |
| Jeste, upravo tako.. Veoma je vazno izabrati kvalitetno i lepo ime. Moj dragi voli da se sali pa me zacikava sa "glamuroznim" imenima koje pokupi iz (po ko zna koji put- premijernih) serija sa RTS-a. Ako je Montevideo- eto Mose ( Tirke mu je deda-ujak), ako se emituje nesto od Radasina, ista prica.. i tako u nedogled. Svasta mu pada na pamet.. ali konacna odluka je na - MAMI! :D
Evo na primer, za imena koja mogu da stvore ruzan nadimak deci. Moj sogor je svojevremeno hteo da sinu najstarijem da ime DENIS. Obozavao je Denisa- napasta.. medjutim kada je kum sugerisao da ce dete imati veliki problem u skoli i zezanje ( zameni D i P), smesta je odustao, premda mu je bilo zao. Ili- Misa- Pisa
| |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Ned Jun 15, 2014 9:56 pm | |
| RAZMOTRITE SVE OPCIJE Ime koje život znači: Pažljivo sa biranjem imena za bebe! Veoma je bitno da razmotrite sve opcije kada detetu dajete ime. Ono će kroz život da ide sa njim i ono će ga predstavljatiVerovatno ste još od detinjstva maštali o tome kako biste nazvali svoju bebu. Tokom trudnoće, budući roditelji provode mnogo vremena u pregovorima oko imena deteta, a neki se teško slože oko konačnog izbora. Da bi zadatak bio još teži, tu su i zamke. Ime koje je jako popularno može da zvuči lepo, ali će definitivno dovesti do zabune, a imena koja imaju čudne inicijale ili skraćenice mogu i da postide dete. Imajte u vidu da, kakvo god ime da izaberete, deca umeju da budu surova i daju uvredljive nadimke. Ne postoji način da se osigurate od toga, ali obratite pažnju na ono što možete da sprečite. Dok razmišljate kakvo ime da date svojoj bebici, pokušajte da uzmete u obzir ove savete, jer ime traje ceo život, a neprijatnost sigurno nije nešto što želite da dete ima svaki put kad se predstavlja, potpisuje ili šalje imejl. Zamka nadimka Svi roditelji prvo proveravaju kako se ime slaže sa prezimenom. A da li ste poverili kako se najčešći nadimak slaže sa prezimenom? Mnogi ljudi u Srbiji imaju prezimena koja sama po sebi mogu da zazvuče uvredljivo ili čudno. Ali, ako se, na primer, prezivate Motika, nije baš pametno da sina nazovete Ivan, jer će njegov nadimak, u kombinaciji sa prezimenom, preći u Ika Motika. Neće mnogo bolje proći ni (Milica) Mica Torbica, jer će lako postati ili (Jelena) Jelka Božić. Zamka inicijala Kada ste već suzili krug imena koja ulaze u konkurenciju, na papir stavite i inicijale. Iako se Nikola Nović čini kao veoma lepo ime i prezime, inicijali NN sugerišu na nepoznato lice. Još lošije bi prošla Sara Stanković, jer je svima poznato šta znači skraćenica SS. Beba Dušan Rakić će se roditi kao doktor (DR), a Uroš Čupić će celog života biti učenik ili učionica (uč). Zamka ispravljanja Mnoga lepa imena dovode do stalnih grešaka u pisanju ili izgovoru. I Marijana i Marjana su odlična imena za devojčicu, ali je prva verzija mnogo uobičajenija od druge (koja se i izgovara drugačije, sa kratkouzlaznim akcentom na slogu JA). Slično prolazi i Gorjan, koga celog života mešaju sa Goranom. Ovaj problem dovodi i do grešaka u dokumentima koje će dete biti prinuđeno da ispravlja ceo život. Zamka popularnih imena Ako ste se odlučili za ime koje je te godine veoma popularno, računajte da će vam dete ići i u vrtić i u razred sa mnogo dece koja se zovu isto kao on ili ona. Ako se uz to doda i uobičajeno prezime, postoje velike šanse da će se deca isto i zvati i prezivati. Ako vam prezime nije uobičajeno, morate da računate na to da će prerasti u nadimak vašeg deteta. To ne mora da bude loše, ali može da ispadne uvredljivo ako se prezivate Štuka ili Zaklan. Zamka brata ili sestre Neka imena su sama po sebi lepa, ali u kombinaciji sa imenima starije dece, ili imenima roditelja, mogu da zvuče sasvim drugačije. Mirko i Slavko su najočigledniji primer. Marija i Magdalena mogu da zvuče lepo zajedno, ali imaju i značenje koje ne treba zanemariti. Zamka imejl adrese Teško je zamisliti da će jednog dana vaša slatka bebica dobiti svoju imejl adresu, ali će se i to desiti. Privatnu adresu će moći da bira, ali kompanije u kojima će raditi verovatno imaju zajedničko pravilo o davanju adresa, gde može da nastane zamka. Konstantin Určić zvuči sasvim lepo, ali pokušajte da mu napravite imejl od prvog slova imena i prezimena, i momentalno ćete odustati od bilo kog imena koja počinju na slovo K. Ako Aleksandra Bulj jednog dana bude morala da ima službenu imejl adresu koja se sastoji od prezimena i prvog slova imena, tačno tim redosledom? Zamka (ne)poznatih imenjaka Ukucajte puno ime i prezime svog deteta u svoj omiljeni internet pretraživač. I ovaj korak nikako nemojte preskočiti. Verovatno nećete detetu slučajno dati ime i prezime neke zvezde koje svi znaju. Ali, šta ako se neki lopov ili ubica, za koga do sada niste čuli, zove isto? Ili pevač muzike koju ne volite i ne pratite? Porno zvezda? Takvo ime sigurno ne želite da date svom detetu! Zamka značenja Nemaju sva imena lepa značenja, a posebno ne na svim jezicima. Lepo žensko ime Galina na italijanskom znači kokoška. Kasndra je ime grčkog porekla i znači zavodnica, a Julija se sa latinskog prevodi kao muškarac sa bradom. Emilija je suparnica, a Tomislav znači blizanac. [You must be registered and logged in to see this image.] Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Sub Sep 06, 2014 2:41 pm | |
| Iako se ljudi u Srbiji najčešće zovu Dragan i Milan, odnosno Milica i Jelena, postoje mnogi naši sugrađani koji ne nose ova “regularna” imena. Tako današnji prvaci u svojoj školi sigurno imaju i po neku Svilu, Pahuljicu, Romana ili Sultana. Sve češće može se čuti da se devojčice zovu Grana, Srna, Siri ili pak Kiša i Narta. Za dečake nova imena su Tarzan ili Onur. Matičari objašnjavaju da se deci često daju imena po popularnim likovima iz aktuelnh serija, te i ne čudi zašto srpska deca trenutno nose turska i indijska imena. Matičari u našoj zemlji imaju pravo da odbiju ime, ukoliko procene da će dete zbog toga imati probleme, ali i ako posumnjaju da je uvredljivo, ali se to u praksi ne dešava često. Imena koja se retko pojavljuju su i Zmaj, Perun, ali i Kiša. Tu su i Vetar, Homer, Gvozdena. Svojevremeno su se deci davala i imena po nekim velikim zemljama, a najčešća su bila Kina i Japan, mada ni Srbija ne zaostaje. [You must be registered and logged in to see this image.]Ilustracija: Telegraf Nakon što su emitovane brojne turske serije, roditelji su deci počeli da daju imena poput Hurem, Rejhan, Sulejman i sl.Zanimljivo je da neki ljudi nose ime Tesla, po Nikoli Tesli, ali u Srbiji živi i po neka Tajna.Lično ime i prezime mogu da imaju najviše tri reči. Ukoliko dete ima dva imena i dva prezimena, roditelji bi morali da se opredele kojim imenom će se dete koristiti. Matičari su obavezni da se vode odredbama Porodičnog zakona, pa ako utvrde da je neko ime uvredljivo ili nije u skladu s običajima i shvatanjima sredine, imaju pravo da ga odbiju. | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Sub Sep 06, 2014 3:06 pm | |
| Ono kad mama i tata odluce da im se djeca zovu Ziko i Djurdja Austrijanci to mnogo "slatko" izgovaraju Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
| |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Sub Sep 06, 2014 3:13 pm | |
| Imena po popularnim likovima iz serija najčešće daju naša braća Romi. Tako imamo u selu tri Kasandre što ja znam. Ali najluđa situacija kod njih se desila pre par godina kad se Kenedi ženio Žaklinom. Za malu Žaklinu mi je jasno živeli i radili u Francuskoj pa dali ime tamošnje ali otkud ovima ideja za Kendi kao lično ime i to toliko decenija posle Kenedija nemam pojma. Inače kod Roma je sasvim normalna pojava da deci daju imena u skladu sa sredinom gde žive. Pa nije nikakvo čudo da Milan i Jelena koji žive u francuskoj imaju Žalinu i Nou za decu.
Inače nismo ni mi Srbi operisani od "ideja" kad su dečija imena u pitanju. Tako je jedna Dolores danas već majka a to imej e dobila jer je njena majka čitala tad popularnu knjigu "Tebi moja DOlores". Naši nastavnici srpskog nazvaše svoje prvo dete Grlica i o tom imenu se danima pričalo. Komentar dede je bio "Da je sin verovatno bi bio Fazan." Danas niko i ne razmišlja da je ime čudno jer navikli se za ovih petnaest godina.
Moj brat je takođe bio "duhovit" kad se biralo ime za drugu mu ćerku. Dao je ženi da bira Branislava ili Pelagija računajući na to da je normalna i da će ipak izabrati ime koje je on želeo a to je Branislava. Snajka se kune da je htela iz inata da da ime Pelagija ali je odustala jer je zamislila svoje dete kojem se druga deca rugaju PELAGIJA-OKLAGIJA.
| |
| | | sanjalica.ns Explorer Of Dreams
Datum upisa : 06.01.2010
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Sub Sep 06, 2014 7:19 pm | |
| Moja starija ćera ima ubedljivo najlepše ime na svetu. I gle čuda, rodi se baš na Veliku Gospojinu. A ne, ne zove se Gospa. | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Sub Sep 06, 2014 7:29 pm | |
| Kad smo kod imena dobijenim po danu rođenja onda bi bila Gospava što postoji kao ime. Imala sam nekog dalekog deda-ujaka koji se zvao Pravda. Žena sa kojom povremeno radim se zove Lepojka. Jedna baba, legenda u selu, se zvala Slavna ... primera naizgled neobičnih imena koliko hoćeš samo ako se malo okrenemo oko sebe. Pa mama JK se zove Divna što je pridev ako strogo gramatički gledamo. Pridevi kao lična imena nisu nešto retka ustalom. U bosanskoj sekciji srpskog postoji i ime Velika. Pa i imena Draga, Dragana, Dragica kao i muški pandani Drago, Dragan su pridevi... Uostalom setite se i vi nekog još.
Ovo je pravo mesto da postavim jedno pitanje koje me odavno "muči" a tiče se imena. U srpskom strane sveta postoje kao ime. Ali samo tri: Jug, Sever i Istok. Zapad kao lično ime nisam srela nigde u literaturi a još manje u životu. Inače ovo su vrlo stara imena. Ima li iko ideju zašto je to tako?
Supruga jednog mog prijatelja se zove Iskra brat joj je Istok. Tip par godina stariji od mene nosi dedino ime Sever. Jug se spominje još u epskim pesmama kao takvo. | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Čet Okt 09, 2014 6:50 pm | |
| Verujem da ljude asocira na nesto lose,zato nema zapada kao licnog imena ...usput,evo nesto o imenima.. Najlepša muška imena u Srbiji i njihova značenja Jedna od glavnih briga budućih roditelja je i koje ime da odaberu za svog sina. Izvor prvars Još uvek niste sigurni kako da nazovete svog mališana? Pogledajte spisak najzastupljenijih i omiljenih srpskih imena, kao i onih koja su se odomaćila u srpskom narodu. Nikola – potiče od grčkog "Νικόλαος", što znači "pobeda naroda". Marko – tačno poreklo imena je još uvek neutrvđeno, a postoji više teorija o etimologiji imena. Njegova moguća značenja su "rođen u martu" i "muževan", a mnogi ovo ime povezuju s imenom rimskog boga rata Marsom. Nemanja – staro slovensko ime, izvedeno od slovenske reči "maniti" u odričnom obliku. Ovaj glagol je sinonim današnjeg "mamiti", zbog čega je moguće da ime Nemanja označava privlačnu osobu. Po drugom tumačenju, nastalo je od glagola "nemati". Miloš, Milan – označavaju mile osobe. Aleksandar – potiče od grčkog "Αλέξανδρος", što znači "zaštitnik ljudi". Stefan – potiče od grčkog "στέφανος", što znači "kruna" ili "venac". Dušan – označava osobu vedrog duha, a roditelji su u prošlosti često detetu davali ovo ime kako bi bilo dobro kao duša. Mihailo – potiče od hebrejskog "מיכאל" i znači "sličan Bogu". Konstantin – potiče od latinskog "Constantinus" ili grčkog "Konstantinos" i znači "postojan, pouzdan i razborit". Lazar – ime hebrejskog porekla, koje potiče od reči "אלעזר", što znači "Bog je pomoć". | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Čet Okt 09, 2014 8:40 pm | |
| - sanjalica.ns ::
- Moja starija ćera ima ubedljivo najlepše ime na svetu. I gle čuda, rodi se baš na Veliku Gospojinu.
A ne, ne zove se Gospa. Onda se zove Velika. | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Pet Nov 07, 2014 10:10 pm | |
| Da li je moguće da se neko ovako zove ??? [You must be registered and logged in to see this image.] | |
| | | debilko Pogrešila roda
Godina : 62 Location : Moskva Datum upisa : 22.06.2009
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Pet Nov 07, 2014 10:12 pm | |
| Najlepše ime za sina je ZVEZDOMRZ | |
| | | | Kijara-brm Glavni Administrator
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Ned Nov 09, 2014 3:41 am | |
| - debilko ::
- Najlepše ime za sina je ZVEZDOMRZ
cccc i dete bude obeleženo ceo život glupošću svojih roditelja.. Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Uto Dec 30, 2014 12:35 am | |
| Sad sam naletela na jedno starinsko žensko ime koje mi se baš sviđa. ČARNA. Ne znam kako su joj roditelji izabrali to ime al meni baš zvuči nekako ... ne znam da opišem ali kao neka devojka iz starih predanja, možda ime vile ili tako nešto. | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Uto Dec 30, 2014 1:40 am | |
| Zvoni mi ovo ime ČARNA,ali nikako da se setim odakle.. Neobično je.. Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Uto Dec 30, 2014 11:24 am | |
| ..rekla bih iz partizanskih filmova nekako mi vuce na konspirativno ime drugar ce Carne.. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Uto Dec 30, 2014 11:45 am | |
| |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Uto Dec 30, 2014 12:58 pm | |
- Kad se sazna da se ocekuje prinova u porodici,vec se nadju ne samo mama i tata vec i beke,dede,tetke,strine...pa i komsije sa prijedlozima za ime.
To ne bi bilo tako ni lose da dede i bake ne zele bas da nosi njihovo ime ili nekog "poznatog" pretka u familiji. Ja sam se takvih stvari zgrazala,a to kod nas igra veliku ulogu,jer to je tradicija,postovanje starijih. Koliko bi prihvatili ili ste vec prihvatili da se vase dijete zove po nekom tamo preminulom,jer po zivom kazu nije dobro da se zove. Mozete dati i prijedlog za neko lijepo ime,kako bi voljeli da se vase zove ili ste imali zelju da se zove,ali je ipak prevagnulo kako je neko drugi htio. Koliko znam ime se ne daje po živima. Od onih koji nema..jedino mi se dopada ime pokojnog dede. Da je devojčica mogla bi se zvati Petra. Dopada mi se ime Elena.. Nekako tipujem samo na ženska imena :) Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Pon Jan 19, 2015 5:26 pm | |
| ..po dedama,a dede imale lepa imena... | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Uto Jan 27, 2015 9:42 pm | |
| Još će me Nut tužiti što je zovem nekada Nutela ? ----- Par u Francuskoj završio je na sudu nakon što je svojoj tek rođenoj kćerkici dao ime Nutela. Sudija je odluku da roditeljima deteta zabrani da svoje novorođenče nazovu Nutela obrazložio rečima: "Takvo ime protivno je interesima deteta. Nutela je zaštićeno ime proizvoda, a dete koje nosi takvo ime bilo bi izloženo podcenjivanju i zadirkivanju", prenosi La Voix Du Nord. Sudija je, u odsutnosti roditelja koji se nisu pojavili na zakazanom ročištu, odlučio da se dete preimenuje, pa je curica, rođena u septembru prošle godine, umesto Nutela, nazvana Ela, prenosi "Index.hr." Roditelji u Francuskoj slobodni su da izaberu ime deteta, međutim, matičar je dužan da prijavi slučaj "ako je ime protivno interesima deteta". | |
| | | Kica/Praja El virtuoso
Godina : 86 Location : Ladna Morava Humor : Filmovi Veljka Bulajića Datum upisa : 04.12.2009
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Uto Jan 27, 2015 10:18 pm | |
| Petar na Hebrejskom znači stena, ili čovek kamen. Da li onda Petra ili Petrija znači Kamenjarka ?
Mene očaravaju muška imena Blagoje, Vidoje, Stanoje, Dragoje. Od ženskih Stamena, Smiljka i Druzila i Eržika. Stalno repriziraju Crnog Gruju pa mi ušlo u uši. | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Uto Jan 27, 2015 11:28 pm | |
| - Kica/Praja ::
- Petar na Hebrejskom znači stena, ili čovek kamen. Da li onda Petra ili Petrija znači Kamenjarka ?
Mene očaravaju muška imena Blagoje, Vidoje, Stanoje, Dragoje. Od ženskih Stamena, Smiljka i Druzila i Eržika. Stalno repriziraju Crnog Gruju pa mi ušlo u uši. Moj deda se zvao Petar.. Pa jeste- bio je jak ko stena...čim je mogao mnogo da pije... Održavao se (na nogama):948208144: . Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Uto Jan 27, 2015 11:41 pm | |
| - Kica/Praja ::
- Petar na Hebrejskom znači stena, ili čovek kamen. Da li onda Petra ili Petrija znači Kamenjarka ?
Tako mu dođe ,dobro razmišljaš . :948208144: Primetan je trend davanja "starih" imena deci ,a konkretno u mom gradu ,ne znam kako to da nazovem -davanje prilagođenih muških imena devojčicama ? Nikada više Jovana i Milana (devojčice) Dragane ,Ivane smo imali u nekom broju ,sada ova dva preovladavaju . 90 tih su davana imena dečacima srpskih kraljeva i velomža -Uroš, Strahinja, Nemanja ,Vukašin ... No ,može se to malo i "okrenuti" ,pa recimo ,uslovno lepo ime za devojčicu ,koje znači Grlica (gugutka ) praktično, po "starinski" ispadne -Kumrija . Nije baš .....(bar meni) :12738879: | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Uto Jan 27, 2015 11:45 pm | |
| Postoji još jedan trend kad su ženska imena u Srbiji u pitanju. Dok smo ranije imali Jovanka, Ivanka, Milanka ... danas takvo ime jedva da je moguće sresti kod mlađih osoba ili dece. Istisnule ih Jovane, Ivane, Milane ... | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Sre Jan 28, 2015 12:13 am | |
| - ZoxZoja ::
- Postoji još jedan trend kad su ženska imena u Srbiji u pitanju. Dok smo ranije imali Jovanka, Ivanka, Milanka ... danas takvo ime jedva da je moguće sresti kod mlađih osoba ili dece. Istisnule ih Jovane, Ivane, Milane ...
Da, da ....baš sam i ja to primetio ,i meni je nekako ,uslovno rečeno ,još jedna "muška dominacija" . Primer -moj komšiluk . Jedna devojčica je dobila ime po prerano preminulom dedi, Milanu ,pa pošto u porodici nema muške dece (ni sada ,još dve devojčice ) kao "prvorođena" unuka -Milana . Ali ...u toj maloj ulici ,imamo još 4 Milane ? Pri tome ,nijedna nije dobila ime "po nekom" ,kao u prvom slučaju . Kad se deca igraju na ulici ,nekada imamo 3-4 Milane i 2-3 Jovane na istom mestu.Pa kada neka mama pozove -sve se okrenu . | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Sre Jan 28, 2015 1:15 pm | |
| ..kod nas u ulici sad su u trendu troslovna imena,bar za devojcice..sto u familiji sto u komsiluku ima podosta i uglavnom Lea,Tea,Mia,Bea..decaci,sve neke zivotinje Vuk,Lav ,pa Matej,Vid i Ban ..trendovi se smenjuju.. | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Sre Jan 28, 2015 7:07 pm | |
| Muška koja često čujem: LUKA,ROKO,MATEJ,BORNA(može i žensko) ženska: SARA,TENA,MIA,LORENA,LAURA. Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Sre Jan 28, 2015 7:24 pm | |
| E sad sam sigurna da sam djeci dala "prava" imena. Ne razumijem zasto ljudi koji ne zive u exYu, djeci daju imena tipa Djordje, Zorica, Vedran i sl. Neki dan kod djecijeg doktora kad pocese da prozivaju...Fedran, Corica, Sladijana, DJorDJe...ma idi... Ok djeca koja su rodjena "tamo", ali dijete se rodi (recimo u AT) i odrastace tu i roditelji mu daju tako neko ime...pa Austrijanci ce uvijek "pogresno" izgovarati, a mama i tata ce mu ionako prisiti neki nadimak.
Moja starija cera mi je zahvalna sto smo joj dali "internacionalno" ime, jer se dosta drugarica i drugova nervira zbog izgovora njihovih imena... A maleno...e ona bi da se zove Katarina :D Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
| |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Sre Jan 28, 2015 7:26 pm | |
| ..podseti me boske,smejala sam se zajedno sa komsinicom,mala joj se zove Jovana..i prozivaju kaze dete Dzovana,Dzovana,ja ne mrdam ..tek kad sam naculila usi i cula kako lome jezik s prezimenom ukapirah da nas prozivaju | |
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Sre Jan 28, 2015 7:30 pm | |
| I mene često prekrste umesto S.. AnastaZija.. Ne bi rekla da su neke gospođe gluve..nego namerno.. Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | debilko Pogrešila roda
Godina : 62 Location : Moskva Datum upisa : 22.06.2009
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? Sre Jan 28, 2015 8:24 pm | |
| Po meni, ime treba da asocira na ljubav ili mržnju. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: IZBOR IMENA za dete ? | |
| |
| | | | IZBOR IMENA za dete ? | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 259 korisnika na forumu: 1 Registrovan, 0 Skrivenih i 258 Gosta :: 3 Provajderi Kijara-brmNajviše korisnika na forumu ikad bilo je 710 dana Sub Jan 19, 2013 12:14 am |
Zadnje teme | » TIBOR TOT -DANUBIUSDanas u 2:14 pm od Stormic » Gde biste voleli da zivite, a gde nikako?Pet Nov 15, 2024 7:05 pm od debilko » DNEVNI HOROSKOP ✰Pet Nov 15, 2024 1:20 am od rouzvel » Šta trenutno slušate Sre Nov 13, 2024 9:48 pm od Kijara-brm » MISAO (izreka) dana...Sre Nov 13, 2024 6:07 pm od montoya » Bloger Krule - Obrana i zaštita od glupostiUto Nov 12, 2024 8:34 pm od Kijara-brm » LJUBAVNI HOROSKOPPon Nov 11, 2024 12:23 am od rouzvel » NEDELJNI HOROSKOP ★Pon Nov 11, 2024 12:16 am od rouzvel » POMENI I SEĆANJA Sre Nov 06, 2024 12:09 am od rouzvel » MESEČNI HOROSKOP ♏Pet Nov 01, 2024 12:27 am od rouzvel » POPLAVE ( i vodostaj) Pon Okt 14, 2024 10:23 pm od Kijara-brm » SUJEVERJESub Okt 12, 2024 3:27 pm od Eugen Grafvajer » ELEKTRIČNI AUTOMOBIL -auto budućnosti ? Sub Okt 05, 2024 9:54 pm od montoya » Čitaj, oseti, uživaj i upamti.....Sub Sep 28, 2024 10:44 am od Eugen Grafvajer » PLAĆENIČKE TV: Ž1, ms, i drugePet Sep 27, 2024 11:33 pm od Đole » Igre iz vašeg detinjstva ....Sre Sep 25, 2024 9:01 pm od Kijara-brm » Kažite pesmomSub Sep 14, 2024 8:39 pm od montoya » In memoriam-poznati (EX) JugosloveniPet Sep 06, 2024 4:15 pm od Đole » Kvarovi i popravke na automobilu,priprema za zimu ...Sre Sep 04, 2024 8:45 am od savo » RIBLJI PAPRIKAŠ (APATINSKI)Ned Sep 01, 2024 2:52 pm od Eugen Grafvajer » JA IMAM TALENAT -razna takmičenja i buduće zvezdeSub Avg 31, 2024 9:40 am od Danubius » UMETNOST TETOVIRANJA Pet Avg 16, 2024 9:48 am od savo » GODIŠNJICA "OLUJE"Čet Avg 15, 2024 5:46 pm od Danubius » PESME UZ KOJE MUŠKARCI PLAČU ???? Sre Avg 14, 2024 9:30 pm od Danubius » Da li ste Yugo-nostalgičari?Sre Avg 14, 2024 4:54 pm od Danubius » Azilanti i ostali MIGRANTI....Uto Avg 13, 2024 6:59 pm od Kijara-brm » OI - Pariz 2024Ned Avg 11, 2024 4:33 pm od Đole » ZA SVA VREMENA...-muzika koja se pamtiSub Avg 10, 2024 12:37 pm od Eugen Grafvajer » Bljuvotinama nema kraja -rijaliti ZADRUGA Pet Avg 09, 2024 10:34 pm od Kijara-brm » TENISNed Avg 04, 2024 10:59 pm od Kijara-brm |
Statistike | Imamo 11633 registrovanih korisnika Najnoviji registrovani član je Stormic
Naši korisnici su poslali ukupno 526292 članaka u 7371 teme
|
IN MEMORIAM - naša OKANA -1975 -2021 | |
Tot Tibor - Danubius 1960 - 2024 | |
|