DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
PIKET BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

Delite
 

 PIKET

Ići dole 
AutorPoruka
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

PIKET Empty
PočaljiNaslov: PIKET   PIKET EmptyPet Jul 31, 2009 11:00 pm

Najstarije Štih igre sa kartama verovatno postoje i pre nego što su se karte prenele u Evropu krajem XIV-og Veka, ali su svakako prve u Evrpi one, koje pripadaju porodici Bezadutskih igara. Adut je evropski izum iz XV-og Veka, pa se istorija adutskih igara pouzdano zna, ili se može rekonstruisati.
Svakako, najsvetliji primer igara bez aduta i istorijski najznačajnija igra je Piket. Ona u sebi ima uticaj i sastavljanja kombinacija, ali se ipak svako deljenje završava igrom bez aduta. Zbog toga, on se smatra jednim od najpoznatijih primeraka ovih igara.
Uvođenje aduta u kartanje je toliko moćan elemenat igre, da praktično svega nekoliko igara iz prethodnog perioda se održavaju.
Pre svih, to je Piket, po čemu je ovo izdanje i dobilo ime.
Pored njega, ostale su još neke igre iz grupe „Poslednji štih“, čiji je cilj nositi zadnju kartu, kao i grupa ne-Evropskih igara iz Indije i Kine, gde se boje ignorišu, a štih nosi najjača odigrana karta.
Ovde se pre sveag bavinmo Piketom, ali će mo spomenuti i još neke igre bez aduta, kao i mnoge autorske igre, koje su savrmeni nastavak Piketa. Njegova popularnost je ipak i danas jako velika, smatra se nacionalnim obeležjem Francuske, pa se održava i čak je i danas vrlo zastupljen.[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]


Poslednji izmenio debilko dana Pon Jan 26, 2015 12:09 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

PIKET Empty
PočaljiNaslov: Re: PIKET   PIKET EmptyPet Jul 31, 2009 11:06 pm

ISTORIJA PIKETA

Piket je Francuska igra sa kartama, koja se pominje još 1390 godine, u arhivskoj literaturi. Ipak, pouzdani podaci govore o Piketu, kao omiljenoj igri francuskog Kralja Karla VII-og. U to vreme, ova igra se uvodi i u Teatar, tačnije, izvršena je postavka baleta, gde učesnici imaju ulogu karata, a sama radnja je jedna uzbudljiva Piket-partija.
Zahvaljujući ogromnom Francuskom uticaju u Sveti i njenim mnogobrojnim kolonijama, Piket se širi po svim Kontinentima. U samoj francuskoj, ali i u još nekim zemljama, tretira se nacionalnom igrom.
Ipak,u „nefrancuskim“ državama, Piket uglavnom igraju uži kugovi zaljubljenika, jer se njegova filozofija jako razlikuje od ostalih igara sa kartama.
Za Piket se kaže,da je „najfrancuskija“ igra na svetu, a u samoj Francuskoj, skraćeni špil od 32 karte se naziva „Piket-špil“, što je još jedan dokaz njene popularnosti.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Tradicionalni Piket špil ima i drugačije slovne oznake na figurama. Tako se Kralj označava sa R (Roe), Dama sa D, a Žandar sa V. Kec ima brojčanu oznaku „1“. Ove karte se koriste i za ostale igre u Francuskoj, a nazivaju se „Lokalni Francuski Špil“.
Piket je igra ravnopravnih. Da bi se osetile sve njegove draži, neophodno je da protivnici budu približno jednaki.U protivnom, to je samo jedna prosta i po malo dosadna igra. Kod vrsnih igrača, on postaje ravan Bridžu i Preferansu, kako po zanimljivosti, tako i po majstorstvu i intelektualnom angažovanju igrača.
Ova igra ima ogroman broj svojih varijanti, a za osnovnu je uzet Piket, koji se igra, manje-više u celom Svetu.
Ideja u igri je ralitivno prosta. Deli se svakom igraču po 12 karata, a posle zamene, oni dobijaju bodove za sakupljene kombinacije, ali i za bezadutsku igru koja se izvodi posle toga.
Inetelektualni ton igri daje savršena informacija koju igrači imaju o kartama. Svako zna skoro sve što se moguće nalazi u rukama protivnika. Na taj način, sreća je svedena na minimum. Igrači se stalno nalaze u dilemi, da li težište baciti na kombinacije, ili ih čuvati za kasnije štihove. Pri tome, procenjuje se i odluka protivnika, jer su njegove karte skoro potpuno poznate, pa tako i mogućnosti. Znači, direktan sukob suparnika, bez uticaja sreće, a sa umešnošću procene situacije.
Druga značajna osobina Piketa je asimetrija. Igači ne mejaju isti broj karata, tako da je neko u privilegovanom položaju u odnosu na drugog. Značaj asimetrije na dinamiku igre, do punog izražaja dolazi i u Bridžu, gde se veštački stvaraju Manše, kako bi protivnici bili u neravnopravnim položajima i na taj način se izbegava ujednačena i po malo dosadna igra. Naravno, kod asimetričkih igara treba voditi posebno računa o tome, da oboje budu podjednak broj puta u posebnim položajima, kako neko od suparnika ne bi koristio prednost prvog deljenja i slično.
Ljubav i odanost Francuza prema Piketu je ogromna, a čak se znanje Piketa spominje i kao mera francuskog patriotizma. Stvaranje Piketa pre 1500-e godine, Francuzi smatraju svojom čašću i ponosom.
Ipak, on se u XV-om Veku često nazivao „Cent“, jer se igrao uvek do 100 bodova. Kao takav, prenosi se u Englesku, gde takođe ima jak uticaj na tamošnje igre. Ipak, Britanci su pokušali da falsifikuju njegovo poreklo, pa se u XVIII-om i XIX-om Veku „Cent“ spominje kao stara Španska igra sa kartama. Naravno da to nije tačno, mada postoji igra pod sličnim nazivom, a koja je u Španiju stigla iz Italije, kao srodnik tamošnje Ronde.
Kasniji podaci iz literature, ukazuju da je Piket u Engleskoj pod nazivom „Cent“ bio jako popularan, a u pojedinim periodima je nadmašivao čak i Kribidž i Vist, čisto Engleske igre.
Prvi spisi o Piketu se nalaze u Nemačkoj enciklopediji kartanja, što ukazuje da je njegova rasprostranjenost u srednjem Veku bila jako velika. Tamo se naravno opisuje kao igra sa 36 karata, uz korišćenje Nemačkog Špila.
Sa Piketom su se mnoge stvari u teoriji kartanja promenile.
Pre svega, pouzdano se zna da je prvobitno, negde u XV-om Veku, on igrao sa špilom od 36 karata, a upravo prelaz na 32 karte se sreće ovde. Ne treba objašnjavati značaj skraćivanja špila karata na 32 karte. Većina savremenih igara se upravo igra sa njim.
Zatim, prvi put je Kec nad Kraljem. On evoluira, od svog mesta između Žandara i Desetke, do najveće karte. Upravo sa svojom brojnom vrednošću 11 se nalazi između 10 i 12 (Žandara) i u našem Tabliću.
I najzad, bodovanje Keca sa 11, slika sa 10, a ostalih karata prema svojim brojnim vrednostima takođe nije zabeleženo pre Piketa.
Zato se ovo izdanje i bavi, pre svega Piketom, a zatim će se spomenuti i još neke igre Bezadutske Grupe koje su uspele da se održe i prisutne su na sceni i danas.


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]


Poslednji izmenio debilko dana Pon Jan 26, 2015 12:12 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

PIKET Empty
PočaljiNaslov: Re: PIKET   PIKET EmptyPon Jan 26, 2015 12:17 pm

Prvo poglavlje pripada piketu i njegovim mnogobrojnim varijantama.
To je ujedno i osnovna tema ovog izdanja.
Kasnije što sledi je samo koreografija uz ovu drevnu, značajnu i vrlo zanimljivu i cenjenu igru.[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

PIKET Empty
PočaljiNaslov: Re: PIKET   PIKET EmptyPon Jan 26, 2015 12:33 pm

P  I  K  E  T


BROJ  IGRAČA : 2

KARTE : Koristi se standardni skraćeni špil od 32 karte, koji se u Francuskoj i naziva „Piket-špil“.
Rang karata je uobičajen : A, K, Q, J, 10, 9, 8 i 7.
U ozbiljnijim partijama, uobičajeno je da se koriste dva takva kompleta karata.
Dok se sa jednim špilom izvodi deljenje, drugi se meša i priprema za sledeće.

DELJENJE : Nedelitelj „seče“, pri čemu, ni jedan presečeni deo ne sme sadržati manje od 5 karata.
Delitelj deli, 2 po 2 karte, dok svako ne dobije po 12, a Ostatak od 8 karata se spušta na sto.

ZAMENA  KARATA : Najpre nedelitelj ima pravo na zamenu, od jedne, do 5 karata.
On prvo odbacuje one koje želi zameniti, a zatim isto toliko uzima sa Ostatka.
Već je rečeno, da on ima pravo zameniti 5 karata, ali u slučaju da ih menja manje, sledeće sa Ostatka do tih 5, ima pravo pogledati.
Npr, ako menja 3 karte, najpre ih odbacuje iz ruke, sa Ostatka uzima isto toliko, a sledeće dve može pogledati.
Posle njega, na red dolazi delitelj.
On ima pravo zameniti sve preostale karte iz Ostatka.
Karte iz ruku koje menja odbacuje, a zatim isto toliko uzima sa Ostatka.
Preostale, delitelj može najpre otkriti, pa ih zatim odbaciti sa strane.
Odbaciti ih može i bez otkrivanja, ali ih u tom slučaju ni sam ne sme pogledati.
Naravno,ni jedan igrač ne mora menjati ni jednu kartu,ako to ne želi.
Upravo u ovom delu igre su prisutne i najveće razlike,među različitim varijantama Piketa.

CILJ  IGRE : Igrači se trude, da zamenom formiraju što jače Kombinacije u svojim listovima.
Međusobno upoređivanje karata, vrši se u tri faze: “Point“ , „Sekvence“ i „Kompleti“.
Tek posle toga, prelazi se na igru za štihove.
Za razliku od većine igara, partija se u ova prva tri dela može i završiti, pa se igra za štihove i ne izvodi.
KART – BLANŠ : „Kart-Blanš“ su karte bez „Slika“ (K,Q,J).
Ako igrač od delitelja dobije takvu „ruku“, on pre zamene to objavljuje i dobija 10 bodova.
Posle toga, partija teče normalno, a ovo bodovanje je vanredno i ne spada u redovan tok igre.

POINT : Prvi govori nedelitelj, koliko ima karata u svojoj najdužoj boji.
U slučaju da je delitaljeva boja kraća, on će reći : “Dobar“, a u protivnom, govori broj karata u „svojoj“ najdužoj.
Ako obojica imaju boje iste dužine, sabiraju se vrednosti karata u njima.
Za ovu priliku, Kec vredi 11 bodova, “Slike“ po 10, a ostale karte, prema svojim brojnim vrednostima.
Ako se ispostavi da su zbirovi jednaki, igrači za „Point“ i ne dobijaju poene.
Pobednik iz ovog duela, dobija onoliko bodova, koliko ima karata u svojoj najdužoj boji.
[You must be registered and logged in to see this image.]

KOMBINACIJE : Kombinacije čine 3, ili 4 karte istog ranga.
Tri iste se boduju sa 3 boda, dok četiri, sa 14 bodova.
Kombinacija od 4 karte je uvek jača od one sa 3, ali ako obojica imaju Grupe od po 3, ili od po 4 jednake karte, jače su one sa višim rangom.
Dve „Kombinacije“ ne mogu biti istih jačina, kao što je to slučaj sa Sekvencama i Pointom.
Igrač, koji dobije bodove za najjaču Grupu, dobija bodove i za eventualne ostale, koje drži u ruci.


[You must be registered and logged in to see this image.]
                                                                                         7  bodova

Pošto se evidentiraju bodovi za „Point“, prelazi se na upoređivanje „Sekvenci“.

SEKVENCE : „Sekvence“ su Nizovi, od najmanje 3 karte istog znaka.
Sekvenca od 3 karte, donosi 3 boda, od 4 karte, 4 boda, ali već od 5 karata, 15 bodova, od 6 karata, 16 bodova itd.
Svako iznosi broj karata svoje najduže Sekvence.
Ako su obojica izneli jednake dužine, govore najjače karte u njima, npr : „Do Dame“, ili „Do Kralja“ itd.
Ako su i one iste, niko ne dobija bodove za „Sekvence“, već se prelazi na objavljivanje „Kombinacija“.
Ako se ispostavi, da jedan igrač ima jače Sekvence od drugoga, pored pobedničke, boduju mu se i eventualne ostale, koje poseduje u svom listu.
[You must be registered and logged in to see this image.]
                     „Četiri iste“ – 14 bodova   -----      „Tri iste“ – 3 boda

Primer jednog upoređivanja Pointa, Sekvenci i Kombinacija :
Sa rimskim brojem I je označen „Nedelitelj“, a sa II, „Delitelj“.
I: „Četiri“ (4 karte u istom znaku),
II: „Koliko?“ (znači da i on ima isti broj karata,pa pita za njihov zbir),
I: „37“,
II: „39“ (on dobija 4 boda za „Point“),
I: „Terca“,
II: „Do čega?“
I: „Do Keca“,
II: „Dobar“ (on ima slabiju,pa protivnik za „Sekvence“ ,dobija 3 boda),
I: „I još jedna Terca,znači 6 bodova.Kod mene TRI KRALJA“,
II: „Loše.Desetke,14.Počinjem sa 18“ (govori koliko do sada ima bodova za Point i Kombinacije),
I: „Ja počinjem sa 6 bodova“.


PROVERA : Sada svako insistira, šta želi da mu protivnik pokaže.
Ono što je potpuno jasno, nema potrebe za tim.

PRESKOK : Tokom upoređivanja, igrači mogu napraviti lošu procenu i neke bodove zbog toga propustiti.
Npr, I igrač ima „Tri dame“, ali misleći da protivnik ima jače od toga, a da ih ne bi ofirao, on govori : „Nemam Kombinacije“.
Ako se ispostavi, da delitelj nema ništa , on  više ne može  reći „Tri Dame“, već mu ti bodovi propadaju.

TOK  IGRE : Prvu kartu odigrava nedelitelj.
Drugi igrač obavezno igra kartu, u  boji prve odigrane, a jača od njih nosi.
Zatim je prvi na potezu, osvajač predhodnog štiha.
Kako adut ne postoji, u slučaju nedostatka boje, igra se bilo šta.
Svaki polaz sa kartom jačom od Devetke, donosi po 1 bod.
Osvajač štiha dobija za njega 1 bod, ako je bar jedna karta jača od Devetke.
Poslednje nošenje donosi 2 boda, jedan uobičajen za štih, a drugi je dodatna nagrada.
Pri odigravanju karata, igrači stalno govore svoj trenutni skor :
U našem primeru, nedelitelj počinje od 6 bodova.
On odigrava „Keca“ i govori : „Sedam“.
Pošto štih pripada njemu, on ga uzima, govoreći : „Osam“.
U daljem toku igre, on igra Desetku i govor i: „Devet“.
Delitelj uzima Desetku sa Kraljem, a govori : „Devetnaest“ (on je pošao u ovom delu igre od 18).
Dalje, on odigrava Desetku i govori : „Dvadeset“ itd.

ŠTIHOVI : Igrač, koji odnese 7 i više štihova, dobija nagradu od 10 bodova.
Ako obojica osvoje po 6 nošenja, ova nagrada ne pripada nikome.

KAPO : U slučaju da jedan igrač odnese svih 12 štihova, dobija 40 bodova nagrade za ostvaren „Kapo“.
Pri tome, on ne dobija 10 bodova za odneti veći broj štihova, kao ni onaj 1 dodatni, za poslednje nošenje.

PIK i REPIK : Ako jedan igrač sakupi 30 bodova, a protivnik u tom deljenju, još uvek nema ni jedan, on je ostvario „Pik“, upisuje 60 bodova, a dalja igra se prekida.
Ako igrač osvoji 30 bodova samo u prvom delu igre, pri pokazivanju Kombinacija ( pre početka odigravanja karata), kaže se da je ostvaren „Repik“, uz uslov, da protivnik u tom deljenju nema još uvek ni jedan bod.
Osvajaču se odmah upisuje 90 bodova, pa sledi novo deljenje.

PARTIJA : Igra se ukupno 6 deljenja.
Posle svakog, pobedniku se upisuje  samo razlika u rezultatu njega i protivnika.
Na kraju se sabiraju bodovi obojice igrača iz odigranih 6 deljenja, a pobednik je onaj, sa većim rezultatom.
Sada se ponovo, i u ovim rezultatima pravi razlika, a to je ujedno i konačan skor partije.
Ako poraženi ne sakupi ni 100 bodova, kaže se da je „Na Rubikonu“, a pobedniku se u tom slučaju dadaju, još 100 bodova.
Ove dodatne bodove dobija, čak i ako ni sam nije prešao 100.


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

PIKET Empty
PočaljiNaslov: Re: PIKET   PIKET EmptyPon Jan 26, 2015 12:43 pm

RUBIKON PIKET


Ovaj oblik igre je nastao u Britaniji.
To je klasičan Piket sa samo izmenom u bodovanju.
U svakom od 6 deljenja, pobedniku se upisuje razlika u bodovima.
Međutim, na kraju se pojavljuje razlika.
Za pobedu je neophodno da igrač sa više bodova bude iznad 100.
Ako ne dostigne taj broj, partija je nerešena.
Ako dostigne taj broj, a protivnik ostane ispod 100, konačan rezultat je ZBIR NJIHOVIH REZULTATA PLUS 100 BODOVA.
Ako i protivnik pređe 100, konačan rezultat je RAZLIKA IZMEĐU REZULTATA SUPRNIKA, PLUS 100 BODOVA.


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PIKET Empty
PočaljiNaslov: Re: PIKET   PIKET Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
PIKET
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: SVET ZABAVE :: DEBILKOV SVET IGARA :: SLOŽENIJE kartaške igre (kombinacije/štihovi)-
Skoči na: