DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
Serijske Igre BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

Delite
 

 Serijske Igre

Ići dole 
AutorPoruka
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

Serijske Igre Empty
PočaljiNaslov: Serijske Igre   Serijske Igre EmptySre Avg 05, 2009 2:46 pm

U grupu Serijskih Igara spadaju savremen igre,koje pretstavljaju kombinaciju većeg broja tradicionalnih igara,ali i još neke dodatne komponente,što ih čini vrlo originalnim. Njihovi autori su uglavnom saradnici moćnih Izdavačkih i Trgovačkih Kompanija,pa su uz pomoć reklama i krupnih marketinških poteza,neke od njih možda već dospele i u vaš dom.Kompleti su najčešće jako prigodni pokloni,kako za decu,tako i za odrasle.Njih je svakim danom sve više,pa je skoro nemoguće kontrolisati baš sve novosti sa tržišta.Ipak,samo neke od njih opstaju duže vreme,a one,za koje smo se odlučili i mi,praktično su postale deo savremene civilizacije.
Naziv im dolazi otuda,što se proizvode serijski i prodaju po trgovinama.U pitanju su autorske igre,uglavnom mlađeg datuma i bez duge tradicije,ali su se svojim,najčešće jako živopisni sadržajem,nametnule i postale Hit.Pošto se stalno pojavljuju nove i nove,jedne smenjuju druge,ali se pojedine zadržavaju i duži niz godina.Po pravilu,posle početne euforije,popularnost im postaje ograničena.
U poslednje vreme,kao tema igara se koristi kompletna radnja pojedinih filmskih ostvarenja,kao i Hit-romana.Tako su u ovom trenutku među najpopularnijima: „Hari Poter“, „Gospodar Prstenova“,„Gladijator“,„Feud“,„Trke kroz Evropu“ i mnoge druge. Međutim, samo za neke od njih,saznaće i pokoljenja,koja će doći za desetak,ili dvadesetak godina,a mnoge će otići u zaborav.
Naši primeri su igre,za koje se može reći da su postale „Klasika“,pa im se kompleti mogu kupiti i dan danas,iako su nešto starijeg datuma.


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]


Poslednji izmenio debilko dana Sre Feb 18, 2015 9:53 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

Serijske Igre Empty
PočaljiNaslov: Re: Serijske Igre   Serijske Igre EmptySre Avg 05, 2009 2:47 pm

R i z i k o

Riziko je 10-ak godina mlađi od „Monopola“,a po popularnosti ga je u jednom trenutku čak i prestigao.Euforija,vezano za njega,je prošla sredinom 80-ih godina,ali je „Riziko“ ipak ostao kao priznata društvena igra,poput Domina,Jamba i sl.U vreme svog nekog vrhunca, proglašavan je za „Igru Godine“,u svim zemljama Evrope,pa i kod nas.Vrlo lako se može nabaviti u trgovini.
„Riziko“ je po svom sadržaju „Ratna Igra“ i upravo simulira III Svetski Rat.
U igri mogu uzeti učešće 3,do 6 igrača.
Komplet sadrži figurice u obliku „Tenkova“,u 6 različitih boja.Takođe,tu moraju biti i po 3 bele i 3 tamne Igraće Kockice.Bele baca igrač koji napada,a tamne,onaj koji se brani.
Tabla je u stvari „Karta Sveta“,sa 6 Kontinenata.Na svakom od njih,postoje po 4,do 12 Država.Da bi zaposeo Kontinent,igrač ih mora osvojiti sve.Dok drži Kontinent u posedu,igrač dobija dodatne nagrade.
Komplet sadrži i 10-ak „Kartica“,na kojima su ispisani najrazličitiji Zadatci,npr: „Osvojiti Evropu i još jedan Kontinent po sopstvenom izboru“.
Pored ovih,još postoje 42 „Kartice“ sa ispisanim nazivima Država,kojih ukupno na Tabli ima isto toliko.Pored naziva Države,svaka na sebi ima i ucrtan po jedan simbol: tenk,avion,ili pešadinca.
Postoje još 2 „Džoker-kartice“,koje se na početku partije drže po strani.
[You must be registered and logged in to see this image.]
POČETAK  IGRE : Igrači biraju boje svojih armija.Mešaju se Karte sa Zadatcima i svako izvlači po jednu,tako da je vidi samo on.Ostatak ove vrste kartica se odlažu na stranu i više u toj partiji ne učestvuju.
Svi dobijaju „Tenkove“ odabranih boja,a njihov broj zavisi,od broja učesnika u igri.
                  3 igrača – po 35 Tenkova
                  4 igrača – po 30 Tenkova
                  5 igrača – po 25 Tenkova
                  6 igrača -  po 20 tenkova
Iragi zatim redom vuku,jednu po jednu Karticu sa nazivima Država.Kako ko izvuče koju Državu,tako je zauzima sa jednom svojom figurom.Ove kartice se vuku do poslednje, odnosno,sve Države sa Mape se moraju razdeliti između učesnika.
Posle rasporeda Teritorija,igrači (u zavisnosti od svojih zadataka) postavljaju i ostale svoje Tenkove,svako na svoja zaposednuta polja.Sve figure se moraju rasporediti na Tabli,a na jednoj Državi ih se može naći neograničeno.
Kartice sa imenima Država se ponovo mešaju,a njima se sada pridodaju i 2 Džokera. Takav špil od 44 karte se postavlja na sredinu stola,licem na dole.Odatle ih igrači tokom igre ponovo vuku,ali sada sa drugačijim ciljem.
TOK  IGRE : Na svakom svom potezu,igrač najpre izvrši pojačanja.Tačnije,on dodaje određeni broj Tenkova na neku svoju teritoriju,ali to nisu one figurice,podeljene igračima na početku partije,već iz ostatka,pošto ih od svake boje u kompletu ima oko 100-ak.Posle toga se vrši napad na neku protivničku teritoriju.Napadati se može samo susedna Država,ili preko mora, ako je teritorija koja se napada,spojena isprekidanim linijama sa onom,odakle se izvodi napad.
„Napad“ i „Odbrana“ se vrše bacanjem Kockica.
POJAČANJA : Pred svaki napad,igrač može izvesti sledeća pojačanja:
-Broj Teritorija koje drži u svom posedu,podeljeno sa 3 i zaokruženo na prvu manju vrednost.Npr,ako u datom momentu igrač drži u svom posedu 10 država,onda je 10:3=3,33.To znači da on uzima 3 Tenka iz Rezerve i raspoređuje ih na svoje Teritorije.
-Ako igrač u datom trenutku drži ceo Kontinent,za njega dobija i dodatna pojačanja. Za Australiju,ili Južnu Ameriku,dobija 2 Tenka,za Afriku 3 Tenka,za Evropu,ili Severnu Ameriku,dobijaju se 5 novih tenkova iz rezerve,a za Aziju,7 Tenkova pojačanja.U sučaju da određeni Kontinent se poseduje nekoliko krugova,u svakom se dobijaju i ova pojačanja.Uvek se posmatra trenutak pred Napad,ne vezano za predhodne situacije u igri.
-Ako igrač u svom potezu osvoji bar jednu novu Državu,on završava potez tako,što vuče jednu Karticu.Kada na ovaj način kompletira 3 određena Simbola na njima,on ih u svom sledećem potezu vraća na dno Hrpe,a za uzvrat uzima pojačanja i to:
        3 Tenka (na Karticama) -4 Tenka (figure) pojačanja
        3 Pešaka – 6 Tenkova pojačanja
        3 Aviona – 8 Tenkova pojačanja
        3 različita Sibola na Karticama – 10 Tenkova pojačanja
        2 ista Simbola i jednog Džokera – 12 Tenkova
Ako se na Karticama koje vraća,slučajno nađe i ime Države koju sam poseduje,za nju dobija još 2 dodatna Tenka.
PREGRUPISAVANJE  SNAGA : Pored pojačanja,pred sam Napad,igrač još može sa jedne svoje Teritorije,jedan broj Tenkova, prebaciti na drugu.One ne moraju biti granične,a jedini uslov je,da na prvoj mora ostati bar jedna figurica.
Tokom čitave igre,ni jedna Tertorija ne sme ostati bez figure na sebi.
NAPAD : Igrač objavljuje koju Državu napada i sa koje svoje Teritorije.Još jendom da napomenemo,to moraju biti zemlje,koje se graniče,ili su preko Mora spojene isprekidanim crticama.
Da bi izveo Napad,igrač mora na Teritoriji sa koje napada,imati najmanje 2 Tenka.U tom slučaju,napadao bi samo sa jednom Kockicom.Ako na toj teritoriji ima 3 Tenka,može napadati sa jednom,ili dve Kockice.Ako pak,na toj teritoriji postoje 4,ili više Tenkova,Napad se može izvesti sa jednom,dve,ili tri Kockice.Za Napad se koriste „Bele“ Kockice.
Igrač Odbrane se brani samo sa jednom Kockicom,ako na tom polju ima jedan Tenk.Sa jednom,ili dve,ako poseduje 2 Tenka.Sa jednom,dve,ili tri,ako na toj teritoriji ima 3, ili više Tenkova.Odluku o njihovom broju donosi branilac,a ona ne zavisi od toga,sa koliko ga Tenkova protivnik napada.Za Odbranu se koriste „Tamne“ Kockice.
Što se više Kockica koriste za Napad i Odbranu,to su veće šanse za uspeh.
REZULATAT  BACANJA : Ako oba igrača bacaju po 3 Kockice,najjač vrednost se upoređuje sa najjačom protivničkom,srednja vrednost,sa srednjom protivničkom,a najslabija,sa najslabijom.U sučaju da Odbrambeni igrač baca samo jednu Kockicu,njena vrednost se upoređuje sa najjačom protivničkom.Očigledne su znatno uvećane šanse Napadača,ako napada sa većim brojem Kockica,od broja,sa kojima se protivnik brani,a važi i obrnuto.međutim,sa svakom bačenom Kockicom,postoji i mogućnost gubitka jednog Tenka.
Npr,Napadač baci:6,5,2 ,a Odbrambeni igrač:5,4,3. Šestica je jača od Odbrambene Petice,a Petica napadača,od Četvorke odbrane.Na taj način,Odbrana gubi 2 Tenka.Kako je u poređenju trećih  Kockica ,odbrambena Trojka,jača od protivničke Dvojke,napadač takođe gubi jedan Tenk.
U drugom primeru,Napadač baca: 6,4,1,a Odbrana:5,5 (samo 2 Kockice).Šestica je jača od Petice,ali je druga Kockica napada Četovrka,slabija od druge Petice Odbrane.Tako obe strane gube po jedan Tenk.Najslabija Kockica Napadača se i ne računa,pošto je Odbrana igrala samo sa dve.
Ako se sa napadnute teritorije uklone svi Tenkovi branioca,ona je osvojena.On odmah mora sa teritorije napada,na nju prebaciti bar jedan svoj Tenk.Po želji,on ih može prebaciti i više,ali je uslov,da teritoriji sa koje se napadalo,ostane bar jedan.
Uništeni Tenkovi u toku „borbe“,vraćaju se u Rezervu.
ZAVRŠETAK  POTEZA : Igrač može posle bilo kog svog bacanja prekinuti potez,ali isto tako,može i nastaviti sa napadima,dokle god to želi.U toku jednog poteza,igrač može ponavljati istovetne napade,odnosno,napadati iz jedne,pa iz druge svoje Države.Takođe,može napasti jednu,pa zatim potpuno drugu Teritoriju,koja pripada nekom drugom protivniku.
Ako igrač tokom svog poteza osvoji bar jednu Teritoriju,završava ga po sopstvenoj želji,ali tako,što vuče jednu Karticu sa Simbolom.On Simbole sparuje sa onima,koje eventualno već ima,odnosno čuva je za kasnije,kada u sledećim potezima bude vukao druge Kartice.Da podsetimo,spareni Simboli mu pred neki od sledećih poteza,donose dodatna pojačanja.
ZAVRŠETAK  PARTIJE : Kada igrač ispuni,samo njemu znan zadatak,on to i objavljuje.Tek tada otkriva Karticu sa početka partije kao dokaz,da je ispunio upravo ono,što je od njega i zahtevano.Do tog momenta,svakome je bio poznat samo sopstveni zadatak.


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]


Poslednji izmenio debilko dana Sre Feb 18, 2015 10:00 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

Serijske Igre Empty
PočaljiNaslov: Re: Serijske Igre   Serijske Igre EmptySre Avg 05, 2009 2:51 pm

Misaoni  Fudbal

Kao simulacija „najvažnije sporedne stvari na Svetu“,ova igra nije u potpunosti opravdala očekivanja svojih autora.I pored abnormalne reklame, „Misaoni Fudbal“ nije uspeo ni da se približi „Monopolu“ i „Riziku“.Ipak,kao i sve što je vezano za fudbal,on se održao na tržištu,pa se kompleti za njega i dalje proizvode i prodaju širom Sveta.
Tabla  za igru je dimenzija 11x12 kvadratića.Svaki igrač ima po 10 figurica-pločica, plus „Golmana“,koje je u nekoj drugoj boji.U igri se koristi i „Lopta“,koja je ovde iz tehničkih razloga , polu-lopta.
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
POČETAK  IGRE : Svako raspoređuje svoje figure,na jedan od 3 prikazana načina: -4-2-4 , 4-4-2 , ili BW . Lopta se nalazi na centru improvizovanog igrališta.
PREUZIMANJE  LOPTE : Igrač,koji je na potezu,prilazi svojom pločicom na polje pored Lopte,a zatim je stavlja na Pločicu.Smatra se,da je ona u posedu igrača,na čijoj se Pločici nalazi.
KRETANJE  IGRAČA :Figure se kreću kao Kralj u Šahu.Znači,u bilo kom pravcu,za po jedno polje.Svaka Pločica se može pomeriti,sa,ili bez Lopte na sebi.
U svakom potezu,igrač pomera jednu svoju figuru,za jedno polje.U istom potezu,on može još igrati i Loptom,ako je kod njega u posedu.Lopta se može pomeriti pre figure,zajedno sa njom,kao i posle pomeranja figure.
„Golman“ se u bekovskom prostoru (ispred svog Gola) može kretati,kao Dama u Šahu, za više polja.Van njega,kreće se kao bilo koja druga figura.
KRETANJE  LOPTE : Lopta se kreće,kao Dama u Šahu,za više polja,u bilo kom pravcu.Ako se nalazi na Pločici, igrač koji je na potezu, sa njom se može odigrati na sledeći način:
-od jednog,do drugog igrača iste strane (sa Pločice,na Pločicu),
-sa Pločice se šutira na Gol,
-šutnuti Loptu na bilo koje slobodno polje na Tabli,
-ostaviti je na svojoj Pločici.
Igrač koji nije u posedu Lopte,ne može sa njom ni igrati,već pomera samo jednu svoju figuru.
ODUZIMANJE  LOPTE  OD  PROTIVNIKA : Kada je Lopta na protivničkoj Pločici,igrač može sa jednom svojom fiugrom,prići na susedno polje.Pri tome,pločicu postavlja na svoju figuru (oduzima je),a zatim u istom potezu,nastavlja i igrati sa njom.Prilaženje po dijagonali ne važi,odnosno,dijagonalno polje se ne smatra susednim.
GOL : Da bi Lopta ušla u Gol,igrač u situaciji na slici,mora igrati preko jednog broja svojih figura,ako su međupolja slobodna.Put koji Lopta prelazi u jednom potezu,na slici je označen strelicom. „Gol“ je situacija,kada Lopta završi na poljima „a4“,do „a8“.Partija traje,do određenog broja postignutih Golova.
Obratite pažnju,da igrač u jednom potezu,može pomeriti samo jednu svoju figuru,ali sa Loptom može izvoditi veći broj dozvoljenih kretanja,pre,za vreme  i posle pomeranja Igrača.
Posle postignutog Gola,oba igrača vraćaju figure na svoje polovine i to,prema slobodnom rasporedu.Na jednom redu igraćeg polja,mogu se naći,najviše 6 igrača iste ekipe,a u Šesnaestercu,ukupno 6,ne računajući Golmana.Igrači Odbrane,ne smeju stajati na poljima ispred Gola a4-a8,odnosno l4-l8.
AUT , KORNER , GOL-AUT : Igrač može izbaciti Loptu u Aut,Korner,ili Gol-aut, ako mu to u tom trenutku odgovara.Protivnik dovodi bilo koju svoju Pločicu,na jedno od 3 polja gde je Lopta izašla,stavlja je na nju,a zatim u istom potezu igra sa Loptom dalje.
Pri izvođenju Auta,Lopta u prvom potezu može preskočiti jednog igrača.
U slučaju Kornera,u prvom potezu Lopta može preleteti proizvoljan broj Pločica, sve osim Golmana.
FAUL : Ako je figura u poziciji da postigne Gol,protivnik je može „faulirati“.On to čini tako,što sa svojom Pločicom sa susednog polja,igra na njeno,a nju samu potiskuje za jedno polje u istom pravcu.Faulirana Pločica izvodi „Slobodan Udarac“ sa polja,gde je potisnuta,odnosno,igrač postavlja Loptu na figuru i zatim igra sa njom.Pločica koja je napravila „faul“,isključuje se iz igre sledeća 3 poteza.
Igra traje do određenog broja postignutih golova.


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]


Poslednji izmenio debilko dana Sre Feb 18, 2015 10:04 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

Serijske Igre Empty
PočaljiNaslov: Re: Serijske Igre   Serijske Igre EmptySre Feb 18, 2015 9:56 pm

M o n o p o l

Sredinom 70-ih godina XX-og Veka,za Monopolom je kod nas bila prava „jagma“.Tih godina,on je u mnogim zemljama Sveta proglašavan za najveći Hit,dok se kod nas,originalan komplet nije mogao nabaviti.Najčešće su nam garniture za „Monopol“,nekim tajnim kanalima stizale iz Nemačke,Švajcarske,Italije,a imale su i poprilično visoku cenu.Poslednjih godina nije takav slučaj.Komplet za Monopol se može nabaviti na svakom koraku,a što je još važnije, proizvođači su domaći,a jezik Srpski.Uz komplet ide i detaljno uputstvo za igru,ali je ovde ipak dat kratak opis.
Svako ima samo po jednu figuru,a sve su različitih boja.
Igračima se deli improvizovan „Novac“ iz Kompleta,svakome podjednako (npr, po 80.000 dinara).Ostatak se polaže u „Banku“.Pored figura i „novca“,komplet obavezno mora sadržati i jednu Igraću Kockicu,sa kojom se izvode potezi.
Na početku partije,sve figure se nalaze na polju „Napred“.
Svako polje je označeno svojim Nazivom i Cenom,koliko košta.Takođe,svako ima i svoju boju i to,po 2,ili 3 istu.Ako igrač uspe da kompletira (pokupuje) sva polja iste boje,smatra se da nad njima ima „Monopol“ i sa njih izvlači znatno veću dobit.Za svako obojeno polje,u kompletu postoje „Kartice“,koje figurativno predstavljaju „Vlasnočke Listove“,a izgled im je prikazan na slici.Na njima se nalazi „Cena“,ali i „Hipotekarna Cena“,koju plaća „Banka“,u slučaju da je igrač prinuđen da ga proda,a ona je znatno niža od prave.
Kada igrač kompletira sva polja iste boje,na njima može „graditi“ Kuće i Hotele.Ti objekti se takođe preuzimaju od Banke.Oni se i plaćaju Banci po ceni,koja se takođe nalazi upisana u „Vlasničkom Listu“ polja.
Kada bilo koji igrač stane na tuđe polje,plaća njegovom vlsniku „za Prolaz“.Ta stavka je veća,ako je posed u toj boji kompletiran,odnosno,ako na njemu postoje izgrađeni neki objekti. Sve ove informacije se nalaze na „Karticama Polja“.
Pored obojenih poseda,kao polja postoje i 4 „Železničke Stanice“,te po jedno,koje predstavlja „Vodovod“ i „Elektrodistribuciju“.Na njima se ne može ništa graditi,ali je prolaz znatno skuplji,ako su kompletirana.Sparuju se međusobno Vodovod i Elektro-distribucija.
Na Tabli se još nalaze i polja „Nepredviđeno“ i „Verovatnoća“.Kada igrač stane na jedno od njih,vuče karticu sa Table.Naime,na sredini su postavljena dva špila „Kartica“,koja moraju imati različit dizajn na poleđini,a svaka važi,za po jedno pomenuto polje.Na svakoj od njih piše npr: „Uzmi nagradu od 3000 dinara iz Banke“, „Plati kaznu 2000 dinara“, „Besplatan izlaz iz Zatvora“ i sl.
[You must be registered and logged in to see this image.]
TOK  IGRE : U svakom potezu,igrač najpre baca kockicu,a zatim se kreće po Tabli svojom figurom,za vrednost koju ona pokaže.
Kada stane na slobodno polje,može ga kupiti.
Ako stane na svoje polje,može od Banke kupiti i na njega postaviti Kuću,ili Hotel,uz uslov,da je cela ta boja u njegovom posedu.Ako na njemu već ima neku Kuću,može kupiti još nekoliko,odnosno,4 Kuće zameniti za Hotel i sl.
Ako stane na tuđe polje,igrač plaća kaznu,a njena visina zaavisi,da li protivnik ima kompletiranu bojuu,te da li se na polju nalaze Kuće,ili Hotel.
Pored ovih polja,postoje i ona,na kojima piše,kako dalje postupati.Ako igrač stane na polje „U Zatvor“,njegova figurica se prebacuje u „Zatvor“ i tamo ostaje 3 kruga igre..U slučaju, da već od ranije ima izvučenu karticu „Izlaz iz Zatvora“,on je predaje u njen špil i odmah u sledećem potezu produžava igru.Ako igrač figuricom stane na polje „Zatvor“,on nije u njemu,već je samo „U prolazu“.
Pri svakom prolazu kroz „Startno Polje“,igrač dobija nagradu od Banke za završen krug,u iznosu od 2000 dinara.
Kada igrač stane na tuđe polje,a visina kazne previšava sumu,koju on poseduje, primoran je Banci prodati Kuće,Hotele,a možda i neka polja,ali sada po znatno nižim cenama od kupovne.
Pobednik je igrač,koji jedini ostane sa novcem i svojim posedom.


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Serijske Igre Empty
PočaljiNaslov: Re: Serijske Igre   Serijske Igre Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
Serijske Igre
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: SVET ZABAVE :: DEBILKOV SVET IGARA :: DRUŠTVENE IGRE-
Skoči na: