DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
Savremene Društvene Igre BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

Delite
 

 Savremene Društvene Igre

Ići dole 
AutorPoruka
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

Savremene Društvene Igre Empty
PočaljiNaslov: Savremene Društvene Igre   Savremene Društvene Igre EmptySre Avg 05, 2009 4:05 pm

Razlika između ovog i predhodnog poglavlja, skoro da ne postoji.Igre su sve novijeg datuma,ali se razlika jedino pojavljuje u tome,što se kompleti za ove, mnogo češće prave sami,dok se one iz predhodnog poglavlja,uglavnom kupuju u magazinima.Ipak,i kod jednih, i drugih, postoje suprotni primeri,a u tom slučaju se njihove razlike gube u potpunosti.

Igra  na  Terenu

Ova igra je nastala u bivšem DDR-u,a vrlo brzo se proširila u sve zemlje tadašnjeg Istočnog Bloka,pa i šire.Za nju se koristi Tabla,na kojoj su ucrtane prirodne prepreke.Reka,koja je predstavljena nizom crnih polja,deli je na delove ,koji pripadaju jednom i drugom igraču.
Svako vodi po 25 Figura,koje su na početku igre raspoređene prema slici:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Posle nekoliko odigranih partija,konfiguracija terena se može i izmeniti,kao i početan položaj figura.
Igra je mnogo zanimljivija,nego što to na prvi pogled izgleda.
KRETANJE  FIGURA : Svaki igrač može igrati,sa bilo kojom svojom figurom.Ono se na svojoj polovini kreću za po jedno polje,u bilo kom pravcu.Pri tome,mogu i preskakati svoje i  protivničke figure.Preskočena protivnička figura se uklanja sa Table.U jednom potezu se mogu preskočiti i više figura,ako to njihov raspored omogućava.U jednom skoku,mogu se kombinovati skokovi preko sopstvenih i protivničkih figura,ali se ne može kombinovati prosto povlačenje figure na susedno polje sa skokom.
U jednom potezu se mogu uzeti najviše 2 protivničke figure.
Za razliku od Dame,u ovoj igri uzimanje nije obavezno,već igrač može igrati šta god poželi.
Kada pređe „Reku“,figura se nalazi na protivničkoj polovini i može se kretati samo napred.Međutim,preskakati se i dalje može  u svim pravcima.
Prepreke se moraju zaobilaziti,a ne preskakati.
BODOVANJE : Partija traje do 40 bodova.
Za uklanjanje protivničke figure,igrač dobija 2 boda.
Za zauzimanje „Elektrane“ i „Mostova“,dobijaju se po 3 boda.Mostove predstavljaju polja „D10“ i „P9“.Elektrana je za „Belog“ polje „I9“,a za „Crnog“ ,„K10“.Osvojiti objekat, znači stupiti na njega svojom figurom i to se odmah boduje.U slučaju,da je protivnik odmah u sledećem potezu ukloni,bodovi za osvojen objekat se jedino u tom slučaju poništavaju.
Svaka Figura,koja se probije na protivničko polje,donosi bodove.Za stupanje na polje u I-om portivničkom redu (A11-K11 i M10-S10),dobija se po 1 bod.Kada ode dalje,na 12-i red, donosi još 2 boda,na sledeći,još 3 boda itd.Pomenuti redovi važe za „Belog“,dok se „Crnom“ boduju simetrični redovi na drugoj strani.
Primer početka jedne partije:
1.E2-G2-I4-L6,D14-D13; 2.I3-L5-I5-I7,A18-C16-E14-C12; 3.C3-C5-E5-C7,C12-D11; 4.C7-D8,O17-M17-K15-H13; 5.E1-G3-I3-L5-L7 itd.
Za svaki potez koji donosi bodove,oni se istog momenta i upisuju.Čim neko ostvari zbir od 40 bodova,partija se prekida.


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]


Poslednji izmenio debilko dana Sre Feb 18, 2015 9:35 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

Savremene Društvene Igre Empty
PočaljiNaslov: Re: Savremene Društvene Igre   Savremene Društvene Igre EmptySre Avg 05, 2009 4:16 pm

K v i z o v k a
(Skrembl)

Ova igra je pod nazivom „Skrembl“,nastala u Americi ,70-ih godina XX-og Veka i doživela neverovatan uspeh,rušeći sve dotadašnje rekorde iz oblasti Društvenih Igara i Show-Bisnisa.Pošto se svodi na sastavljanje ukrštenice,postoji nepremostiva jezička barijera,pa se pri prenošenju u druge zemlje,tu i tamo mora izmeniti i prilagoditi.Ipak,vrlo brzo je zavladala celom Zemaljskom kuglom,a kod nas su je obradili i lansirali dopisnici enigmatskog časopisa „Kviz“ iz Zagreba,po čemu je i dobila ime.
KOMPLET  ZA  IGRU : U vreme lansiranja ove igre,Komplet za nju se mogao nabaviti,skoro na svakom Kiosku.Danas to već nije slučaj,ali se u prodavnicama igračaka i društvenih igara,pojavila i to,u većem broju svojih različitih verzija.U slučaju nužde,vrlo lako se može i napraviti.Njeno višegodišnje prisustvo na Svetskoj pozornici i ogroman uspeh,govori,da će se takav eventualan trud višestruko isplatiti.
Na slici je dat izgled Table za „Kvizovku“.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Pored nje,komplet za igru sadrži 300 dvadratnih Pločica,veličina kvadratića na Tabli. Na svakoj od njih se nalazi po jedno slovo.Kako slova u rečima nisu zastupljena ravnomerno,njihov broj je različit:
-A-20 pločica,
-E,I,O-po 18 pločica,
-N,R,S,U-po 12 pločica,
-J,K,M,T-po 10 pločica,
-L,P-po 8 pločica,
-G,V,D-po 6 pločica,
-B,H,Z-po 4 pločice,
-C,Č,Ć,Dž,Đ,F,Lj,Nj,Š,Ž-po 2 pločice,
-„Joker“-10 pločica (one mogu menjati bilo koje slovo).
Ostatak do 300 su „Crne“ pločice,koje menjaju crna polja u Ukrštenici.
Svaka reč se boduje,u zavisnosti od kojih se slova sastoji.Znači,svako slovo donosi određen broj bodova,a on se takođe nalazi na samoj pločici,pored slova.
[You must be registered and logged in to see this image.]
-A,E,I,O,U,J,K,L,N,R,S,T-imaju vednost 1 bod,
-B,G,D,H,M,P,V,Z-vrede po 2 boda,
-C,Ć,Lj,Nj,S,Ž-boduju se sa po 3 boda,
-Č,Dž,Đ,F-vrede po 4 boda.
Izgled Pločica je dat na slici.
Pločica na kojoj piše „Joker“,može menjati svako slovo,pa u zavisnosti od toga,dobija i njegovu vrednost u bodovima.
Središnje pojle na Tabli ima „kružić“,a prva reč mora obavezno da prolazi preko njega. U pojedinim originalnim garniturama,ono je druge boje.
POČETAK  IGRE : Pločice ,koje predstavljaju „Crna polja“ se izdvajaju sa strane. Sve ostale se mešaju i ređaju licem na dole.Među njima se nalaze i 10 „Jokera“.
Svako vuče po 10 slova,koje drži u ruci,a vidi ih samo on.Igrači se moraju dogovoriti ko igra prvi,a dalje igra teče, u smeru kretanja skazaljke na časovniku.
TOK  IGRE : Igrač koji je na potezu,pokušava da od 10 slova u ruci sastavi reč.Cilj je, da ona bude što duža,ali i da se sastoji od što vrednijih slova.Ređanjem Ploćica,on je formira na Tabli.Najkraća reč se mora sastojati od 4 slova.Izuzetak su dva krajnja vertikalna reda,gde se mogu sastavljati i reči, od po 3 slova.
Pravila formiranja reči su identična,opštim pravilima sastavljanja Ukrštenica.Imenice moraju biti u Nominativu,a Glagoli u Infinitivu.
Kada sastavi reč na Tabli,isti igrač je ograničava sa Crnim Poljima,koja slobodno uzima sa zasebne Hrpe.Pošto za sastavljenu reč odmah dobije bodove,on vuče nove Pločice sa Hrpe,tako da ih ima ponovo 10 u rukama.Potez zatim prelazi sledećem igraču.
U svakom sledećem potezu,postupak je istovetan,ali se novoformirana reč,mora obavezno ukrštati sa nekom od ranije,bar sa jednim svojim slovom.U slučaju,da reč dođe do kraja Table,ili do predhodno postavljenog Crnog Polja,novo se ne postavlja.
JOKER : Ako igrač među svojih 10 pločica ima „Jokera“,može ga upotrebiti umesto slova koje mu fali,a boduje se,ako i ono samo.U toku tog kruga igre,igrač koji poseduje pravo slovo,može ga postaviti,a umesto njega,uzeti „Jokera“.Pri tome,može se postaviti i neko drugo slovo,ako i ono formira reč sa ostalima,a opet se „Joker“ uzima.Pošto ovo pravilo važi samo za prvi krug igre,Džokera može zameniti bilo koji igrač,ali samo sa slovom iz ruke.Čim odigra potez i „kupi“ nove pločice,gubi pravo na zamenu.U slučaju da se „Joker“ zadrži na Tabli,a da igrač koji ga je tu postavio, dođe ponovo na red za igru,on će tu i ostati do kraja cele partije.
PAUZIRANJE : Ako igrač od slova koje poseduje,ne može sastaviti ni jednu jedinu reč,svih 10 pločica iz ruke stavlja na dno Hrpe,a sa nje kupuje nove.U tom slučaju,on svoj potez propušta i ostaje bez bodova u tom krugu igre.
BODOVANJE : Svaka reč se boduje tako,što se saberu vrednosti slova,koje ona sadrži.Primetili ste,da na Tabli postoje polja sa jednom,dve,tri,ili četiri zvezdice.Slovo koje se spušta na polje sa jednom zvezdicom,boduje se dvostruko,na polju sa 2 zvezdice trostruko,sa 3 zvezdice četvorostruko,a ako su u pitanju 4 zvezdice,slovo vredi petostruko.
Primer: Igrač je prvi na potezu i sastavlja reč „BEOGRAD“.On je mora formirati tako, što prolazi kroz polje sa „kružićem“(I9).To npr, čini od polja C9,do polja I9.Na B9 i J9, postavlja Crna Polja.Za postavljenu reč,dobija 14 bodova.Slovo „B“ vredi 2 boda,ali na polju sa zvezdicom se računa kao 4 boda.Slovo „O“ je palo na polje sa 2 zvezdice,pa vredi 3,umesto 1 bod.Ostala slova zadržavaju svoje provbitne vrednosti.
Ako upotrebi svih 10 pločica iz ruke u jednom potezu,igrač dobija dodatnu nagradu od 50 bodova.
Slova,koja ulaze u sastav novoformirane reči,a nalaze se na Tabli od ranije,takođe se boduju,ali samo sa svojom osnovnom vrednošću,bez obzira na „zvezdice“ na poljlima.
Reč se uvek boduje cela.Slovo može dobiti uvećanu vrednost,jedinu u potezu,u kome se spusti na Tablu.
KRAJ  PARTIJE : Kada se upotrebe sva slova sa Hrpe,igrači još samo mogu složiti iz ruke,sve što je moguće i sa time je partija završena.
Svakome se od bodova, koje je skupio tokom igre,oduzimaju vrednosti Slova,koja su ostala u rukama.Džoker se u tom slučaju boduje sa 10 negativnih bodova.
Pobednik je igrač,sa više ostvarenih bodova.
[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

Savremene Društvene Igre Empty
PočaljiNaslov: Re: Savremene Društvene Igre   Savremene Društvene Igre EmptySre Feb 18, 2015 9:39 pm

SUPER-KVIZOVKA

Ovo je nešto složenija varijanta predhodne igre.Postoji jedno novo pravilo,koje skoro sasvim menja smisao igre.
Kada igrač sastavi reč,a u drugom pravcu se pojavi neka,koja takođe ima određeno značenje,igrač ograničava i nju,pa mu se boduje i ona.Npr,ako sastavi reč u horizontalnom pravcu,može mu se i po vertikali okazati jedna,ili čak više novonastalih reči sa nekim značenjem. Igrač i njih ograničava Crnim Poljima i dobija takođe bodove.


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

Savremene Društvene Igre Empty
PočaljiNaslov: Re: Savremene Društvene Igre   Savremene Društvene Igre EmptySre Feb 18, 2015 9:39 pm

BELA  KVIZOVKA

Ovo je varijanta „Kvizovke“,u kojoj se Crna Polja i ne postavljaju.S toga se delovi jedne reči,mogu koristiti za početak nove.
Npr,na Tabli postoji formirana reč „Beograd“.Koristeći poslednja 4 slova,sledeći igrač može složiti reč „Gradonačelnik“.Naravno,i u ovom slučaju se boduje cela reč.
Važe i pravila iz „Super-Kvizovke“,odnosno,boduju se i reči, koje nastaju u poprečnom pravcu,ali se one ovde ne ograničavaju.
Reči se još sastavljaju i s desna,u levo,odnosno,odozdo na gore.


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Savremene Društvene Igre Empty
PočaljiNaslov: Re: Savremene Društvene Igre   Savremene Društvene Igre Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
Savremene Društvene Igre
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: SVET ZABAVE :: DEBILKOV SVET IGARA :: DRUŠTVENE IGRE-
Skoči na: