DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
IGRE  POVRŠINSKOG  SLAGANJA BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

Delite
 

 IGRE POVRŠINSKOG  SLAGANJA

Ići dole 
AutorPoruka
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

IGRE  POVRŠINSKOG  SLAGANJA Empty
PočaljiNaslov: IGRE POVRŠINSKOG  SLAGANJA   IGRE  POVRŠINSKOG  SLAGANJA EmptySre Avg 05, 2009 4:49 pm

U ovom delu su opisane savremene,uglavnom serijske igre,koje se mogu nabaviti i u trgovinama.Svrstane su u zasebno poglavlje,jer se bitno razlikuju od svih,do sada opisanih.
Ovde se pojavljuju dve grupe srodnih igara.
Prva grupa podseća na Domino-igre.Međutim,osim po obliku i načinu ređanja,one nemaju nikakve sličnosti sa „Dominama“.
Drugu grupu čine igre sa Dalekog Istoka,gde se površine različitih oblika,slažu po određenim pravilima.Kod Pasijanasa je već opisan „Pentogram“ kao predstavnik ove vrste, a ovde su opisane slične,koje prvenstveno služe za nadmetanje 2 i više igrača.

             D  u  g  a

Duga je igra novijeg datuma.Na prvi pogled podseća na neke dečije Domine,ali je od Domina višestruko složenija.Kompet za igru se može nabaviti u svim zemljama Zapadne Evrope,a u poslednje vreme,može se sresti i u našim specijalizovanim prodavnicama.Kako je po mnogima najlepša novija društvena igra,u krajnjem slučaju se može i samostalno izraditi od kartona,a trud će se sigurno isplatiti.
Komplet za igru se sastoji iz 28 pravougaonih Pločica,dimenzija 4x2 cm.Pločice su podeljene na 3 dela (trougla)Svaki ima svoju boju,ili oznaku,a dva od njih mogu biti označeni i isto.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Sam naziv potiče od živopisnih boja,sa kojima je obojeno svako polje,ali je nešto ozbiljnija i praktičnija druga varijanta,gde svakko istobojno polje,nosi oznaku jednog broja.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Mi će mo se ovde ipak držati originalne varijante sa bojama.
U Kompletu postoje 7 različitih boja.Pri slaganju,uvek se slaže ista boja,na situ boju
Na slici je dat izgled punog kompleta,ali upravo onako,kako se i same pločice slažu.Uvek se postavljaju,dva manja trougla iste  boje na jedan veći,pri čemu se formira istobojni „kvadratić“.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Pločice se ne mogu slagati na sledeća dva načina:
[You must be registered and logged in to see this image.]
CILJ  IGRE : Cilj igre je,izložiti sve svoje Pločice,slično Dominama.Međutim,igrači ovde ne igraju naizmenično,već se pre svakog poteza,obavlja kratka „Licitacija“.Pobednik iz nje, ređa sve što je moguće,od svojih Pločica,ali ostoje i neka dodatna pravila.
POTEZ : Pločica,koja se slaže i podudara, sa već izloženima na stolu,samo sa jednim svojim manjim poljem,naziva se „Obična Pločica“.
Ako se Pločica postavlja tako,da se sa dva svoja polja podudara sa onima postavljenima na stolu,naziva se „Dvojna“.
Ako se sa sva tri svoja polja,uklapa sa druge 3 Pločice,naziva se „Trojna“.
[You must be registered and logged in to see this image.]
                      O b i č n a         ---           D v o j n a       ---                 T r o j n a
U svakom potezu,samo se prva pločica može ređati kao „Obična“.Sve ostale moraju biti „Dvojne“ i „Trojne“.Naravno,i prva može bti Dvojna,ili Trojna.
Potez se sastoji iz postavljanja,najmanje 2 Pločice.U jednom potezu,može ih se složiti i 5,6,od kojih samo prva sme biti „Obična“.
Potez može činiti i samo jedna Pločica,,ali ako sa svojom dužom stranom naleže,na već postavljene.
Isti igrač može odigrati i više poteza za redom.Npr,ako je u svojoj Licitaciji izneo,da će poređati 6 Pločica,on to može izvesti u jednom,dva,ili čak tri poteza.Npr,ako postavi jednu „Običnu Pločicu“, 3 „Dvojne“,pa opet „Običnu“ i na kraju jošjednu „Dvojnu“,prve 4 bi se smatrale kao jedan potez,a drugi bi činila peta i šesta Pločica.Drugim rečima,igrač može uvek ređati „Običnu“,ako za njom sledi jedna ili više „Dvojnih“,pošto one čine jedan potez.
Ne smeju se ređati 2 „Obične Pločice“ za redom,niti „Obična“ kao poslednja.Tako,ako bi šesta Pločica bila „Obična“,igrač je ne bi mogao ni postaviti,pa bi u tom slučaju Licitirao samo do „5“.
BROJ  IGRAČA : U ovoj igri,mogu učestvovati 2,ili 3 igrača.
POČETAK  PARTIJE : Pločice se „mešaju“,kao i Domine,licem ka stolu.Posle toga, svako ih vuče po 9.Naravno,svako vidi samo svoje dobijene Domine.Sledeća ih Hrpe se ofira i postavlja na sredinu stola,a na nju se dalje ređaju ostale.
Ako su u igri 3 igrača,sve Pločice se razdele između njih,a poslednja 28-a se ofira na Talon.
Ako igraju dvojica,9 Pločica ostjau u Hrpi.tokom igre,pre svake Licitacije,igrači smeju dokupiti jednu,ili više njih.Tokom jedne partije,svako sme „kupiti“ najviše 4 Pločice.Posle obavljene „Kupovine“,niko u rukama ne sme imati više od 8 Pločica.
Igrači ne moraju „kupovati“,ali ako kod nekog ostane samo jedna,poželjno je da uzme bar još jednu,da bi i teorijski mogao nešto poređati.Naime,najmanji broj Pločica,koje se mogu ređati  je 2.
ODBACIVANJE : Na samom početku partije,svako može odbaciti po jednu svoju Pločicu,a ona više ne učestvuje u igri.I tokom igre,pre svake Licitacije,može se izvesti Odbacivanje,ako to već do tada igrač nije učinio.
Svako odbacuje samo po jednu Dominu,a da li će to učiniti pre,ili tokom igre,zavisi od njega samog.Po želji,igrač ne mora ni odbacivati.
LICITACIJA : Bacanjem Novčića,određuje se.ko Licitira prvi.U sledećim partijama, to je uvek pobednik iz predhodne.
Igrač koji započinje Licitaciju,govori koliko može postaviti Pločica,npr: „Dve!“ Sledeći može reći „Tri“,ili više.Onaj ,ko iznese najveću Ponudu,postaje pobednik Licitacije.Posle toga, on ređa svoje Pločice.Kada postavi sve što je izlicitirao,pita se ponovo.Pre toga,i on,i protivnik, mogu „kupiti“ po nekoliko Pločica.
Ponovo,pobednik Licitacije ređa itd.
Najveća Ponuda je „Sve“.U bilo kom trenutku,igrač koji to kaže,obavezuje se da složi sve Pločice,koje se trenutno kod njega nalaze.Posle izjave „Sve“,protivnik se i ne izjašnjava.
FIGURE : Igrač koji kaže „Sve“,ne mora sve Pločice složiti na standardan način.On može preostale u rukama složiti tako,da sa njima formira posebne figure.To su: „Pravougaonik“, „Kuća“ i „Prozor“.sve one se sastoje,od po 6 Pločica.
[You must be registered and logged in to see this image.]
                               Pravougaonik        ---        Kuća         ---         Prozor
Položaj Pločica u Fiugrama može biti i drugačiji;najvažnije je,da spoljna figura ostane ista.Pri ovom ređanju,igrač ne ora voditi računa o pravilima poteza,veća samo da boja naleže na boju.Na kraju se,eventualna preostala Pločica u rukama,pridodaje već naređanom Talonu.Igrač,koji pobedi uz pomoć ovakvih „Figura“,rezultat upisuje dvostruko.
Takođe,igrač može posle izjave „Sve“,formirati i dva „Pravougaonika“,od po 4 Pločice, a preostalu 9-u,poređati na Talon.Nju takođe može i odbaciti,ako to već ranije nije učinio.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Igrač,koi pobedi na ovaj način,upisuje petostruki rezultat.
Ni u ovom slučaju,položaj Pločica ne mora biti kao na slici,već se samo slaže, boja na boju,a dimenzija spoljnih kontura je 8x4 cm,odnosno (2 dužine Pločice)X(jedna dužina Pločice).
REMI : Kada igrač objavi „Sve“,protivnik ga ne može nadlicitirati,ali se ipak može spasiti od poraza.Kada pobednik Licitacije složi sve svoje Pločice,protivnik slaže svoje,ali samo ako je u mogućnosti,da ih spari sve.U slučaju da to ne može izvesti,uopšte i ne ređa.
Igrač koji pokušava spasiti partiju,ne mora sve svoje Pločice poređati na standardan ančin.Od njih 4 npr,može formirati pomenuti „Pravougaonik“,ili čak dva,a samo preostale poređati na Talon.
U svakom od ovih slučajeva,partija se smatra „Remijem“.
KRAJ  IGRE : Kada jedan od igrača ostane bez Pločica,partija je završena.Kraj je,i kada ni jedan igrač en može ponuditi Licitaciju.
BODOVANJE : Kada se jedan igrač oslobodi svih svojih Pločica,on je pobednik. Njemu se piše onoliko bodova,koliko je protivniku ostalo Pločica.
Ako ni jedan igrač ne može da Licitira,pa se partija završi na taj način,pobednik je igrač, sa manje Pločica.Njemu se upisuje razlika u njihovom broju.
KAZNA : Ako igrač npr, Licitira „Četiri“,a ne može poređati 4 Pločice,njemu se sve vraćaju u ruke.Protivniku se upisuje vrednost Licitacije kao „dobri“ bodovi,a zatim se nastavlja novom Licitaijom.
Partija traje do 25 bodova.
Primer ređanja Pločica:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Pločice se mogu ređati horizontalno i vertikalno,ali se uvek od istih boja moraju formirati „Kvadrati“.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Na kraju,evo i Pločica,koje se mogu ređati i pojedinačno.Pri tome,igrač ne može Licitirati „Jedan“,ali ih može postaviti kao druge,ili treće u potezu.


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

IGRE  POVRŠINSKOG  SLAGANJA Empty
PočaljiNaslov: Re: IGRE POVRŠINSKOG  SLAGANJA   IGRE  POVRŠINSKOG  SLAGANJA EmptySre Feb 18, 2015 11:57 am

S k v e r

Skver je Engleska igra ređanja kamenova, jako popularna u celoj Zapadnoj Evropi.
Komplet za igru se sastoji od 35 „Kamenova“, sa različitim simbolima, kao na slici.
Kamenovi se mešaju zatvoreni, licem ka stolu.
Svako ih zatim uzima po 10, a ostali ostaju kao „Rezerva“.
Prvi igrač se određuje Žrebom, odnosno, bacanjem Novčića.
On odigrava na Talon bilo koji Kamen.
Sledeći igrač (sa bilo koje njegove strane), postavlja svoj odgovarajući, tako da sa predhodnim formira „Pravougaonik“, „Kvadrat“, ili „Krug“.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Poeni se dobijaju isključivo formiranjem kontura većih Kvadrata i Pravougaonika.
Najmanji kvadrat koji se boduje, sastavljen je od 2x2 „Kamena“ (sl.3).
Primer ređanja, prikazan je na slici 1.
Prema slici 3, igrač koji postavi četvrti Kamen označen strelicom, dobija 4 boda.
Uvek se dobija onoliko bodova, koliko Kamenova učestvuju u formiranju konture velike fiugre.
Na slici 1, kao poslednji je postavljen Kamen u gornjem uglu, označen strelicom.
On formira dva velika Pravougaonika 4x3 i 3x4, čije su konture date na sl.2.
Pošto su oba sastavlejna od po 12 Kamenova, svi mu se boduju, pa bi ukupna dobit igrača bila 24 boda.
Igrač koji dobije bodove, odmah igra još jednom.
Potez se završava tek tada, kada se odigra Kamen, koji ne donosi bodove.
Manja kontura, koja kompletna ulazi u sastav veće se ne boduje.
To je u našem primeru kvadrat 3x3, koji ceo pripada pravougaonicima.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Sl.1 --- Sl.2 --- Sl.3
Figura se boduje isključivo po konturi.
Da kojim slučajem u sredini Pravougaonida fali neki Kamen, ona bi se opet bodovala, jer je važno da su postavljeni svi po obimu.
Kada igrač nema šta da igra, kupuje iz „Rezerve“.
Kada se ona istroši i jedan od igrača se oslobodi svih svojih Kamenova iz ruke, partija je završena.
Igrač za završetak ne dobija nikakve bodove.
Partija traje do 250 bodova.
Čim neko dostigne, ili premaši taj broj, dalja igra se prekida.
VARIJACIJE : Igra je naročito zanimljiva, kada u njoj učestvuju 3, ili 4 igrača, a tada se igra sa dvostrukim Kompletom.
Igrači igraju redom, u smeru skazaljke na časovniku.


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
 
IGRE POVRŠINSKOG  SLAGANJA
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: SVET ZABAVE :: DEBILKOV SVET IGARA :: DRUŠTVENE IGRE-
Skoči na: