DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
FILATELIJA BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

 

 FILATELIJA

Ići dole 
AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

FILATELIJA Empty
PočaljiNaslov: FILATELIJA   FILATELIJA EmptyPet Apr 23, 2010 11:52 pm

...ili sakupljanje poštanskih markica.
Nekada vrlo rasprostranjen hobi .
Da li ste se bavili nekada filatelijom, koliko ozbiljno , da li se još uvek bavite ?


FILATELIJA Filatelija
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

FILATELIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: FILATELIJA   FILATELIJA EmptyNed Apr 25, 2010 4:41 pm

Kao klinac sam sakupljao , i to ne baš stihijski , bio sam i član kluba i imao kolekciju od par hiljada komada .
A onda sam shvatio kako izgledaju ozbiljne kolekcije i koliko truda i novca treba za to .
Prodao sam moje budzašto 90 -tih , i apsurdno-za taj novac kupio pištolj.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
EAGLE

EAGLE

Location : NS
Humor : CRNI
Datum upisa : 04.08.2010

FILATELIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: FILATELIJA   FILATELIJA EmptyNed Nov 14, 2010 5:44 pm

Filatelija, jedna od najpopularnijih hobija savremenog doba, je reč grčkog porekla i označava privrženost sistematskom prikupljanju i poznavanju poštanskih maraka, koverata sa markama i pečatima. Sa druge strane, veliki je broj onih koji kažu da ona zapravo preedstavlja skladno uklopljeni mozaik istorije modernog društva vodeći podjednako računa o ostvarenjima pojedinaca i događajima koji su njen sastavni deo.

Za nastanak savremene filatelije, najveću zaslugu ima brat Džejkob Perkins koji u Velikoj Britaniji, 06. maja 1840. godine štampa prvu poštansku marku. Ona je danas najskuplja poštanska marka na svetu, poznatija kao '' The Penny Black''. Već nakon desetak godina počinju da se pojavljuju prvi sakupljači poštanskih maraka i taj period se uzima kao vreme nastanak filatelije u današnjem značenju.

Slobodno zidarstvo u našoj i svetskoj filateliji

Prva poštanska marka povezana sa simbolima slobodnog zidarstva se pojavljuje već 1857. godine a izdaje je poštanska uprava Newfoundland-a.
Simboli masonerije se u značajnijem broju pojavljuju početkom 30-ih godina prošlog veka i to na poštanskim markama mnogih zemalja, a posebno SAD i Velike Britanije. Reč je o izdanjima posvećenim ostvarenjima naše braće, naučnika, filozofa, političara, književnika, istraživača, te muzičara koji su tematski obeležila svetsku filateliju toga vremena.Prvi masonski filatelistički klub je osnovan,1956. godine u SAD pod nazivom George Washington Masonic Stamp Club sa sedištem u Aleksandriji. Ovaj Klub koji broji više od 500 članova, jednom godišnje (svakog februara) u prostoru George Washington Masonic National Memorial na Shooters Hill-u, dodeljuje stepen Master of Philately koji je međunarodno priznat. U Velikoj Britaniji braća su klub osnovala skoro dve decenije kasnije, 1974. godine. Danas, u svetu postoje mnogobrojni klubovi međutim pomenuta dva se smatraju za stubove filatelističke aktivnosti na globalnom nivou.Danas, skoro dva veka nakon izdanja prve poštanske marke, u filatelističkoj literaturi se mogu naći različite kategorizacije filatelističkog materijala sa tematikom masonerije. Sigurno najrelevantnija podela je ona koju je definisao brat Kristofer Marfi, a po kojoj postoje sledeće grupe/klase filatelističkog materijala u okviru tematskih zbirki posvećenih masoneriji:

  1. Poštanske marke izdate za slobodno zidarske potrebe.
  2. Poštanske marke na kojima je predstavljen lik nekog od braće.
  3. Poštanske marke na kojima se nalaze objekti koji su u direktnoj vezi sa simbolima/idejom masonerije.
  4. Poštanske marke povodom godišnjice važnih istorijskih događaja u kojima su braća igrala istaknutu ulogu.
  5. Poštanske marke dizajnirane od braće.
  6. Ostale filatelističke celine kao što su to koverte prvog dana izdanja, prigodne koverte, žigovi, maksimum karte.
Uvažavajući dosadašnju filatelističku istoriju najređi filatelistički materijal pripada prvoj grupi/klasi. Posebno je zanimljivo da ova klasa ni danas ne postoji u izdanjima pošta SAD i Kanade, a u svetu se generalno sreću jako retko te zato imaju poseban filatelistički značaj.Procena je da je do danas na poštanskim markama izdatih od strane različtih poštanskih uprava, svoje mesto našlo oko 18.000 braće. Ovde treba imati u vidu da je broj realno mnogo veći jer su pojedina braća više puta krasila konkretna izdanja maraka, u nekim slučajevima radi se o veličini od nekoliko desetina puta.Nažalost u svetskoj filateliji Srbija je dugo godina bila prepoznata u negativnom kotekstu koji je direktan rezultat izdavanja serije od četiri poštanske marke povodom Antimasonske izložbe u okupiranom Beogradu tokom II Svetskog rata.U periodu posle II Svetskog rata, Jugomarka je izdala određen broj poštanskih maraka sa likovima naše braće i to različitim povodima, najčešće godišnjicama rođenja ili smrti, te njihovim ostvarenjima, odnosno dostignućima kojima su zadužili čovečanstvo. Nažalost, izdanja ovih maraka nisu bila ispraćena konkretnim filatelističkim materijalom kojim bi se skrenula pažnja i na njihovu pripadnost bratstvu.FILATELIJA Marke Uvažavajući gornje navode, potpuno je jasna da izdanje poštanskih maraka povodom 90-godišnjice kontinuiteta ideje slobodnog zidarstva na ovim prostorima, ima veliki simbolični značaj i na konkretan način ispravljaju grešku koja je napravljena izdavanjem maraka povodom Antimasonske izložbe u Beogradu tokom II Svetskog rata. Meseca juna 6009. GS Regularna Velika Loža Srbije (RVLS) je povodom jubileja 90 godina postojanja izdala seriju od četiri prigodne marke i dve prigodne koverte prvog dana izdanja. Marke je štampalo JP Jugomarka, Beograd u tehnici višebojne offset štampe. Tiraž je 1.025 kompletnih serija od kojih se 400 nalazi na kovertama prvog dana izdanja. Na markama su predstavljeni amblemi Velike Lože Jugoslavije, Regularne Velike Lože Jugoslavija, Regularne Velike Lože Srbije i lik Đorđa Vajferta prvog Velikog Majstora Velike Lože Jugoslavije.Razvijajući ideju značajnijeg prisustva Srpske masonerije u svetskoj filateliji Regularna Velika Loža Srbija je formirala svoj Odbor za filateliju. U toku je izrada odgovarajuće strategije koja će obezbediti usklađenu promociju naših filatelističkih aktivnosti i bogate istorije na svetskom nivou.
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

FILATELIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: FILATELIJA   FILATELIJA EmptyPet Mar 18, 2011 11:02 am

Prve poštanske markice u Srbiji

Marke su se u početku emitovale sa samo tri motiva: likovima vladara, grbovima država, odnosno nacionalnim obeležjima i stilizovanim brojevima koji su označavali nominalnu (frankaturnu) vrednost marke.

Prva poštanska marka na svetu, emitovana u Engleskoj 1840. godine, kao motiv ima kraljicu Viktoriju, na prvoj poštanskoj marki emitovanoj van Engleske, na području kantona Cirih 1843. godine, nalaze se brojevi, dok je na marki za kanton Ženeve prikazan grb tog grada. Ove marke nazivaju se redovnim izdanjima jer se emituju isključivo za poštu. Tada je bilo malo sakupljača maraka, a izdavanja povodom značajnih godišnjica nije bilo, osim ako nije bila reč o jubileju samog vladara.

Slično važi i za poštanske marke Kneževine i, kasnije, Kraljevine Srbije u 19. veku. Sve marke kao motiv imaju likove kneza Mihaila, kneza, a potom i kralja Milana i kralja Aleksandra Obrenovića, osim prve dve novinske marke koje imaju za motiv grb Kneževine Srbije i porto maraka sa motivom državnog grba Srbije. Ovakva praksa nastavila se i u vreme dinastije Karađorđević, kada je počelo i emitovanje prigodnih maraka. Danas se izdaje daleko više prigodnih nego redovnih poštanskih maraka.

FILATELIJA 021775313

5 para iz 1866. godine

Na prvoj redovnoj poštanskoj seriji maraka Kneževine Srbije, puštenoj u opticaj juna 1866. godine, prikazan je lik iz profila kneza Mihaila Obrenovića. Serija sadrži tri poštanske marke sa identičnim nacrtom, osim što su odštampane u različitim bojama i nominalama. Prve marke Kneževine Srbije odštampane su u Carskoj državnoj štampariji u Beču.

Nominale su 10, 20 i 40 para, a štampane su u žutoj, ružičastoj i plavoj boji.

FILATELIJA 021774889

10 para iz 1866. godine

Ovaj obrazac izdavanja franko maraka – da marke budu identične izuzev različitih boja i nominala kod nas se zadržao gotovo do kraja prošlog veka, s tim što su posle Drugog svetskog rata emitovane redovne serije sa likom Josipa Broza.

Kako je knez Mihailo poživeo samo dve godine od emitovanja prvih srpskih maraka, izdato je još samo šest redovnih maraka sa njegovim likom. Za vreme vladavine kneza, a potom i kralja Milana, od 1869. do 1880. godine, sve marke nose njegov lik, a izašlo ih je ukupno 29. Štampane su u Državnoj štampariji u Beogradu.

Zbog relativno loše štampe sva ova izdanja obiluju greškama i veoma su zanimljiva za filatelistička istraživanja. Greške na redovnim markama, zbog njihovog velikog tiraža, dešavale su se i mnogo kasnije, kada je proces štampanja znatno usavršen.

Marke s likom kralja Aleksandra Obrenovića počele su da se emituju 1890. godine i štampane su u Državnoj štampariji u Beogradu. Do kraja 19. veka emitovano je 19 redovnih maraka u tri serije. Dve marke sa likom kralja Aleksandra Obrenovića preštampane su 1. novembra 1900. godine. Marke od 20 para i 1 dinar štampane su u mnogo većem tiražu od potrebnog, dok su marke nominale 10 i 15 para nedostajale, pa su na marke od 20 para i 1 dinar stavljeni pretisci koji označavaju novu vrednost – od 10 i 15 para. I ova praksa, da se marke preštampavaju sa novom vrednošću, često će se kasnije koristiti.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

FILATELIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: FILATELIJA   FILATELIJA EmptyPet Jun 10, 2011 10:01 pm

Poštanska marka za 2,6 miliona dolara

Beta | 10. 06. 2011. - 21:22h
| Komentara: 0

ŽENEVA - Jedna retka poštanska marka sa Sicilije prodata je za 2,6 miliona dolara na aukciji u Švajcarskoj.

FILATELIJA 149561_marka-ap_f

Galerija Drajfus saopštila je da je dobro očuvana marka iz 1859.
prodata u četvrtak neimenovanom licitatoru iz SAD koji se nadmetao
putem interneta.

Poštanska marka na kojoj je prikazan kralj Ferdinand Drugi
poznata je pod nazivom "Greška u boji" zato što je greškom štampana u
plavoj umesto u narandžastoj boji.


To je druga najskuplja marka na svetu - rekord i dalje drži jedna marka iz Švedske čija je cena bila 3,3 miliona dolara.
Što ja ne naletim na neku tako "faličnu" FILATELIJA 539287
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
vulencedj

vulencedj

Datum upisa : 28.08.2011

FILATELIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: FILATELIJA   FILATELIJA EmptyNed Avg 28, 2011 7:53 pm

Pokusavam da pronadjem - da kupim - kataloge maraka za ceo svet (Evropa i prekomorske zemlje). Naravno da je najinteresantniji Michel ali ni Zummstein ni Ivert et Telleieur nisu zanemarljivi. Novi se, naravno mogu nabaviti direktno od izdavaca ali su bas preskupi pa bih se ja zadovoljio i starijim primercima. Ne moraju cak ni pojedini delovi kataloga da budi iz iste godine.Nije mi bitno ni ako su umasceni ili isflekani. Ako neko ima neku ideju, bio bih mu zahvalan. Mozete mi javiti preko ovog foruma ili direktno ma E-mail . Zainteresovan sam i za marke, koverte i sl.
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

FILATELIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: FILATELIJA   FILATELIJA EmptyNed Avg 28, 2011 9:32 pm

vulencedj ::
Pokusavam da pronadjem - da kupim - kataloge maraka za ceo svet (Evropa i prekomorske zemlje). Naravno da je najinteresantniji Michel ali ni Zummstein ni Ivert et Telleieur nisu zanemarljivi. Novi se, naravno mogu nabaviti direktno od izdavaca ali su bas preskupi pa bih se ja zadovoljio i starijim primercima. Ne moraju cak ni pojedini delovi kataloga da budi iz iste godine.Nije mi bitno ni ako su umasceni ili isflekani. Ako neko ima neku ideju, bio bih mu zahvalan. Mozete mi javiti preko ovog foruma ili direktno ma E-mail . Zainteresovan sam i za marke, koverte i sl.

Ima vise nacina . Kataloge mozes fotokopirati -iz filatelističkog kluba i od pojedinaca . Mozes ih nabaviti i to povoljno na limundo,com ,ili na kupi-prodaj ,tamo imas ceo odeljak pod Hobi -filatelija .

Kataloga ima mali milion......tesko je to skupiti .Ja sam poznavao jednog dedu filatelistu,on je samo Švajacarsku skupljao ,pa je imao bar jedno 100 komada debelih kataloga ,valjda se izdaje po godinama,serijama ....
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

FILATELIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: FILATELIJA   FILATELIJA EmptyPet Sep 02, 2011 9:06 am

vulencedj ::
Pokusavam da pronadjem - da kupim - kataloge maraka za ceo svet (Evropa i prekomorske zemlje). Naravno da je najinteresantniji Michel ali ni Zummstein ni Ivert et Telleieur nisu zanemarljivi. Novi se, naravno mogu nabaviti direktno od izdavaca ali su bas preskupi pa bih se ja zadovoljio i starijim primercima. Ne moraju cak ni pojedini delovi kataloga da budi iz iste godine.Nije mi bitno ni ako su umasceni ili isflekani. Ako neko ima neku ideju, bio bih mu zahvalan. Mozete mi javiti preko ovog foruma ili direktno ma E-mail . Zainteresovan sam i za marke, koverte i sl.

Evo konkretno OVDE FILATELIJA 601923926 imas svašta -i po smešnim cenama .
Samo treba da odvojiš vreme , pa da malo pronjuškaš .
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
vulencedj

vulencedj

Datum upisa : 28.08.2011

FILATELIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: FILATELIJA   FILATELIJA EmptyPet Sep 02, 2011 5:32 pm

na zalost, link ne reaguje
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

FILATELIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: FILATELIJA   FILATELIJA EmptyPet Sep 02, 2011 9:26 pm

vulencedj ::
na zalost, link ne reaguje

Pokušaj ponovo ...

LINK :)
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

FILATELIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: FILATELIJA   FILATELIJA EmptyPet Sep 02, 2011 9:28 pm

vulencedj ::
na zalost, link ne reaguje
radi..samo gde si ti pritisnuo....iz cuga sam ga otvorila.. FILATELIJA 305730
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
marina mara

marina mara

Datum upisa : 15.08.2013

FILATELIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: FILATELIJA   FILATELIJA EmptyNed Avg 25, 2013 1:24 pm

Postovanje,pronasla sam stare postanske markice koje sam sakupljala pre dvadesetak godina.Ima dosta starih iz sezdesetih godina -stara jugoslavija,australija,nemacka,francuska,...pa me interesuje na koji nacin da saznam da li ista vrede-hvala unapred
Nazad na vrh Ići dole
Auror@
SOLDIER of LOVE
Auror@

Godina : 60
Location : Neoplanta
Humor : aha
Datum upisa : 12.04.2014

FILATELIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: FILATELIJA   FILATELIJA EmptyUto Jun 17, 2014 11:38 pm

Imam 2 puna albuma... Moj brat i ja smo podelili nasledstvo od našeg dede, koji je bio jedan od osnivačkih članova kluba filatelista u Novom Sadu. Pretpostavljam da ima vrednih primeraka, od malena smo ih slagali, prema dedinom uputstvu - sve sa pincetom i lupom. Bio je to za nas, uvek doživljaj, sa rukama na ledjima i gotovo bez disanja.zlz 
Tu su još negde moje zbirke, sećam se načina na koji se mogu složiti u album. Odavno nisam videla da se negde ti albumi (prazni) i prodaju. Povremeno se setim i pokušam nešto pronaći o nekim primercima, ali brzo izgubim živce, jer je to toliko informacija, detalja i traganja, kao da tražim iglu u plastu sena. Ponekad, još uvek, ako naidjem na interesantnu marku na pismu, pažljivo je odlepim i sklonim - valjda ta nekadašnja navika i ushićenje koje me je nekad ispunjavalo...
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
FILATELIJA Empty
PočaljiNaslov: Re: FILATELIJA   FILATELIJA Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
FILATELIJA
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: ŽIVOT I PRIKLJUČENIJA :: PORODICA /DOMAĆINSTVO :: HOBI-
Skoči na: