DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
FENIKS - vatrena ptica BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

Delite
 

 FENIKS - vatrena ptica

Ići dole 
AutorPoruka
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

FENIKS - vatrena ptica Empty
PočaljiNaslov: FENIKS - vatrena ptica   FENIKS - vatrena ptica EmptyPon Jun 14, 2010 7:49 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]
QUOTE:
Feniks je po egipatskoj mitologiji sveto mitološko biće koje ima oblik vatrene ptice.

Prema legendi, živi 500, 1461 ili 12594 godina (zavisno od izvora). Feniks je muška ptica crveno-zlatne boje. Nakon kraja životnog kruga feniks izgori, a iz pepela nastane mladi feniks. Mladi feniks pepeo pretvori u jaje i šalje ga u grad Heliopolis (grčki: Grad sunca) u Egiptu. Feniks se sam leči kad je povređen, a to dokazuje njegovu besmrtnost - simbol vatre.

Još jedna osobina mu je da pomoću suza može izlečiti bilo kakvu ranu.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Pticu feniks vec imamo u grckoj mitologiji,ali mislim da zasluzuje svoj kutak,jer tamo je zatrpana ostalim mitovima i mitoloskim junacima,a i zbog mogucnosti postavljanja divnih fotografija ove vatrene ptice.
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

FENIKS - vatrena ptica Empty
PočaljiNaslov: Re: FENIKS - vatrena ptica   FENIKS - vatrena ptica EmptyPon Jun 14, 2010 7:51 pm

Feniks – od Egipta do Kine


Feniks, plamteća ptica koja simbolizira besmrtnost, uskrsnuće i život poslije smrti, pojavljuje se još u antičkoj Grčkoj i Egiptu gdje je bila povezivana s kultom sunca. Na svijetu može postojati samo jedan primjerak vrste, za kojeg se vjeruje, ovisno o izvoru, da živi 500 ili 1491 godinu. Prema Grcima, feniks živi na području Arabije, pokraj hladnog izvora. U zoru svakoga jutra, bog sunca na trenutak zaustavlja svoju kočiju kako bi poslušao prekrasan feniksov pjev. Kada mu dođe smrtni čas, feniks gradi gnijezdo od aromatičnog drva koje zatim zapali i izgori u toj vatri. Iz pepela se zatim diže nova ptica koja od ostataka svojeg prethodnika oblikuje jaje načinjeno od sasušenog biljnog soka mire, drva karakterističnog za područja Somalije i istočne Etiopije, te ga zatim prinese na oltaru boga sunca u Heliopolisu.
Legende kažu da se feniksa ne može ubiti niti ozlijediti, a njegove suze imaju moć izlječenja.
U egipatskoj mitologiji poznata je kao bennu, a pojavljuje se kao duša boga sunca Raa. Postoje dvije legende o nastanku feniksa: jedna kaže da je stvorio sam sebe iz vatre koja je gorjela u Raovom hramu, a druga da je nastao iz Ozirisovog srca. Ptica je obitavala na svetom obelisku Benbenu, za koji se vjerovalo da je ostatak brežuljka nastalog na samom početku stvaranja svijeta. Obelisk se čuvao u hramu boga sunca i bio je najsvetije mjesto kojemu su Egipćani hodočastili.
Grci su legendu preuzeli od Egipćana i pticu nazvali feniks, što označuje crveno–ljubičastu boju.
Feniks se također pojavljuje u Kini kao Fenghuang, i simbol je koji reprezentira kraljicu; no ima malo sličnosti sa zapadnim vjerovanjima. U kineskoj mitologiji smatra se potomkom zmajeva, što mu pridaje visoku vrijednost, a njegovo značenje ima pozitivne konotacije: simbolizira vrlinu i sklad, te jedinstvo yina i yanga.
U Rusiji feniks je poznat kao žar-ptica koju je Igor Stravinsky uzeo kao glavnu temu svog baleta godine 1910.
Što se židovskih vjerovanja tiče, feniks je jedina ptica koja nije slijedila Adama u izgonu iz Raja.
Izgrađen na ruševinama grada američkih Indijanaca, kao da je uskrsnuo iz pepela, nastao je grad Phoenix u Arizoni te je upravo zbog toga i dobio ime po legendarnoj ptici.
Feniks se pojavljuje i u ranokršćanskoj ikonografiji te simbolizira Kristovo uskrsnuće i vječni život.
O nastanku mita


O porijeklu legendi o feniksu ne zna se puno, no postoji nekoliko teorija. Neki kažu da je u Aziji uhvaćena rijetka ptica prekrasnih boja koja se zatim prodavala po visokoj cijeni na zapadu zbog navodnih čarobnih svojstava. Drugi misle da je možda viđen paun čije je perje obasjalo sunce na zalazu, te se činilo kao da je ptica u plamenu. Postoji i jedna neobična verzija koja bi mogla poslužiti kao pozadina legendi o feniksu, a ta je da je feniks zapravo vrana ili gavran koji pleše u skoro ugašenoj vatri. Naime, poznato je da ove ptice imaju neobičnu naviku namazati svoje perje slatkim supstancama kao što je med i uznemiriti mravinjak, te raširenih krila puštati mrave da im hodaju po tijelu hraneći se medom. Zašto to čine, ne zna se, no postoje pretpostavke da ptici to čini ugodu kao neka vrsta masaže ili se tako čisti od sitnih nametnika koji joj žive u perju. Vjerojatno iz istih razloga, ugode ili čišćenja od nametnika, neke od ovih ptica sjedaju u gotovo ugašenu vatru i "plešu" raširenih krila. Od lepeta krila vatra se raspiruje, što tjera pticu da poleti i to bi mogao biti početak legendi o feniksu, ptici koja se rađa iz vatre.
Završno razmišljanje


Stvarnost ili legenda, nastala na ovaj ili onaj način, feniks je zasigurno najpoznatija ptica o čijem se postojanju spekuliralo od samih početaka ljudske civilizacije. Razlog tomu, osim njezina prekrasna izgleda, nalazi se ne toliko u očitoj povezanosti s kruženjem tvari u prirodi, koliko u nadi koju ona simbolizira, u nadi da postoji besmrtnost te u vječnoj temi pobjede života nad smrću, dobra nad zlim.
Iako njegovo postojanje nikada nije dokazano, zanimljivo je da se gotovo istovremeno legende o feniksu pojavljuju na različitim kontinentima – znači li to da pozadina ove legende nije tek puka izmišljotina? Možemo li sa stopostotnom sigurnošću ustvrditi da feniks ne postoji i nikada nije postojao? Legende kažu da na svijetu postoji istovremeno samo jedan jedini primjerak vrste. Je li moguće da i danas, u nekim teško dostupnim ili neistraženim područjima, ili onima posve neočekivanim – gdje narod prihvaća tu mitsku pticu kao dio svakodnevice, feniks proživljava svoj neprekidni životni ciklus? Zasigurno postoje mnoge neobjašnjive pojave u današnjem svijetu koje je nemoguće kategorizirati i objasniti. Zar je toliko nerealno da jedna toliko opisivana ptica uistinu postoji? Na kraju, vjerovanje u njezino postojanje ostat će samo to – vjerovanje, a možda je tako i bolje. Jer tko zna što bi sve nesretni ljudski rod mogao učiniti toj prekrasnoj ptici. Ovako možemo zadovoljno živjeti u uvjerenju da se negdje neka ptica upravo ovoga trenutka diže iz vlastitog pepela, varajući smrt po tisućiti put i pružajući nadu da je to zaista moguće.

Izvor:3zmaj.hrMašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
Aurora Borealis

Aurora Borealis

Datum upisa : 17.12.2009

FENIKS - vatrena ptica Empty
PočaljiNaslov: Re: FENIKS - vatrena ptica   FENIKS - vatrena ptica EmptyPon Jun 14, 2010 7:57 pm

Postoje mnogi opisi ove legendarne ptice koja nikad nije bila viđena.

Njeno ime potiče od grčke reči koja označava crvenu boju, jer se feniks vezuje za vatru i sunce. Opisan je kao zlatna ili šarena ptica. Neki kažu da feniks nikada ne jede. Drugi kažu da on samo pije jutarnju rosu. Ali se svi slažu da je to ptica ogromne lepote.

Ova ptica se smatra besmrtnom i ponovo se rađa iz pepela svake tristote ili petstote godine. Kada se bliži kraj njenom životnom ciklusu, feniks skuplja aromatične trave, drvo i začine iz celoga sveta od kojih će načiniti za sebe lomaču ili gnezdo. Sedeći na gnezdu, on bi zapalio vatru mašući krilima ili uz pomoć sunčevih zraka. Kada njegovo staro telo sagori, feniks se ponovo rađa iz crva.
Feniks simbolizuje ponovno rođenje, nadu,čestitost, brak, veru, postojanost, leto, večnost, besmrtnost, i svetlost. On je predstava svemirske vatre iz koje je svet stvoren i u kojoj će skončati.

Puno ljudi na ovom svetu poistovjećuje se sa feniksom, jednostavo ih ponese misao da se rađaju iz pepela i da se pretvaraju u pepeo. Svaki novi udarac i pad doživljavaju kao novo rođenje, novi način da iz svega izvuku maksimum i krenu dalje uzdignute glave ne osvrćući se na nedaće koje su iza njih i koje su ih dovele do dna.
Svi smo mi u jednom periodu svog života vatrene ptice.

Kao fenix ptica

uzdižem se iz pepela

neuspelih veza i bivših

ljubavi i tražeći

novu ljubav, novu

vezu i novi početak

ponovo započinjem ciklus


Tražim nešnost

tražim toplinu, tražim

razumevanje tražim bliskost

tražim ljubav


Kao fenix ptica

uzdižem se iz pepela

nauspelih veza i bivših

ljubavi i ulazim u neke

nove, tražeći onu pravu

koja će jednom zauvek

prekinuti ovaj začarani krug
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

FENIKS - vatrena ptica Empty
PočaljiNaslov: Re: FENIKS - vatrena ptica   FENIKS - vatrena ptica EmptyPon Jun 14, 2010 8:02 pm

Postoje mnogi opisi ove legendarne ptice koja nikad nije bila viđena. Neki smatraju da je feniks prvobitni primer stvari koje se ne mogu videti (kao što je npr. Bog) već se samo mogu razumeti preko njihovih imena ili atributa. Neki opisuju feniksa kao pticu veličine orla; jednu polovinu tela čini orao a drugu polovinu fazan. Drugi kažu da feniks nalikuje čaplji, a treči da je ona zbir najlepših delova tela svih ptica sveta. Njeno ime potiče od grčke reči koja označava crvenu boju, jer se feniks vezuje za vatru i sunce. Opisan je kao zlatna ili šarena ptica. Neki kažu da feniks nikada ne jede. Drugi kažu da on samo pije jutarnju rosu. Mnogi veruju da ova ptica živi sama u Arabiji ili Etiopiji.. Ali se svi slažu da je to ptica ogromne lepote.
Najinteresantnija činjenica vezana za ovu pticu je da se ona smatra besmrtnom i da se ponovo rađa iz pepela svake tristote ili petstote godine. Kada se bliži kraj njenom životnom ciklusu, feniks skuplja aromatične trave, drvo i začine iz celoga sveta od kojih će načiniti za sebe lomaču ili gnezdo. Sedeći na gnezdu, on bi zapalio vatru mašući krilima ili uz pomoć sunčevih zraka. Kada njegovo staro telo sagori, feniks se ponovo rađa iz crva, svoje koštane srži ili iz jajeta koje bi ostalo u pepelu, pa bi zatim ponovo krenuo na svoj životni put od sledećih petstotina godina. Prema nekim legendama, ponovno rođeni feniks bi poneo svoje stare kosti u Grad Sunca u Egiptu gde bi ove bile sahranjene praćene specijalnim pogrebnim ritualima.

Po Jevrejskoj legendi feniksovo ime je Milkam. Prema tradiciji, pošto je Eva pojela zabranjeno voće, postala je ljubomorna na besmrtnost i čestitost drugih stvorenja u vrtu. Zbog toga je nagovorila sve životinje iz vrta da pojedu voćku sa zabranjenog drveta kako bi je pratile u njenom padu, sve je uspela da nagovori osim feniksa. Bog je nagradio feniksa tako što mu je dao utvrđeni grad gde će živeti u velikom miru sledećih 1000 godina. Na kraju ovog perioda od hiljadu godina, feniks bi sagoreo u vatri i bio ponovo rođen iz jajeta koje je posle njega ostalo u pepelu. Jedna druga jevrejska legenda kaže da na kraju svakog perioda od 1000 godina feniksovo telo se postepeno smanjuje, gubeći perje postaje mala beba feniks koja ponovo izraste u veliku pticu. U svakom slučaju za Anđela Smrti feniks je nedodirljiv.

U Egiptu je feniks poznat pod imenom Bennu ili Bynw. On je simbol Boga Sunca i povezan je sa Ozirisom, vladarem donjeg sveta. Oziris koji je i sam vaskrsao, predao je Bennu tajne besmrtnosti. U Egiptu je Bennu korišćen kao simbol za druge cikluse kao što su oni vezani za izlazak i zalazak sunca kao i za godišnje izlivanje Nila.

Svakih 500 godina, Bennu bi odletao u Sunčani Hram u Heliopolisu gde su ga svešteneci čekali da mu pomognu. Ptica bi zatim podigla veliku lomaču od začina, popela se na nju i dopustila sunčevim zracima da je sagore. Iz pepela bi se se rodio crvić od koga bi do kraja tog dana narastao odrasli Bennu.

Kineska ptica Feng-huang je najverovatnije ista ptica kao i feniks. Ona je napravljena od svih najpoželjnijih delova svih ovozemaljskih stvorenja: vrata zmije, glave ždrala, zmajevih pruga, repa ribe, oklopa kornjače, lastinog grkljana i petlovog kljuna. Ova ptica se može videti samo u mirnim i blagorodnim vremenima. Ponekad je prikazivana sa vatrenom loptom predstavljajući tako vezu sa suncem. To je carska ptica i naziva se "skerletnom pticom".

Feng-huang živi u Kraljevstvu Mudrih koje se nalazi negde u istočnoj Kini. On pije najčistiju vodu i jede samo bambus. Kad god on zapeva, svi pevci sveta se pridruže njegovoj pesmi. Njegova koštana srž se smatra svetom hranom. Ova ptica je zaštitnica kineskih vladara. Mužjak Feng-huang simboliše sreću a ženka Feng-huang predstavlja caricu. Par Feng-huangova simbolizuje bračno blaženstvo. Pri začeću, ova izuzetna ptica daruje dušu embrionu u majčinoj utrobi. Taoisti su je zvali "cinober pticom".

Gde god da se nađe, feniks se povezuje sa uskrsnućem, besmrtnošću, pobedom nad svim nedaćama i zlim silama, zbog toga što izranja iz pepela. Tako je feniks postao omiljeni simbol na ranim hrišćanskim nadgrobnim spomenicima. U odeljku 25 -26 njegovog pisma Korinćanima, Sv Klement, rimski Biskup, podržao je legendu o feniksu kao potvrdu Hristovih moći da vaskrsava verujuće ljude. On citira Joba kad ovaj kaže: "Ti ćeš uzdići telo moje, koje je pretrpelo sve ove patnje".

Na mnogim mestima će se naći ptica feniks kako predstavlja Hrista. U mnogim zemljama se verovalo da u jednom vremenu živi samo jedan feniks. On se rađa sam od sebe i ne prati prirodne zakone reprodukcije. U Srednjem veku se verovalo da feniks vaskrsava iz mrtvih posle tri dana.

Često je prikazivan kao simbol Hrista, sa palminim drvetom (još jedan simbol uskrsnuća) ili kako nosi palminu grančicu (simbol trijumfa života nad smrću), ili kako nosi maslinovu grančicu (simbol mira koji Bog nudi ljudima).

Feniks simbolizuje ponovno rođenje, nadu, čestitost, brak, veru, postojanost, leto, večnost, besmrtnost, i svetlost. On je predstava kosmičke vatre iz koje je svet stvoren i u kojoj će skončati. Rimljani su oslikavali lik feniksa na novčićima i medaljama kao znak njihove želje da Rimsko carstvo traje večno.

Govori se da živi 500, 1461 ili 12594 godina (ovisi o izvoru), feniks je muška ptica crveno-zlatne boje. Nakon kraja životnog kruga feniks izgori, a iz pepela nastane mladi feniks. Mladi feniks pepeo pretvori u jaje i šalje ga u grad Heliopolis (grčki Grad sunca) u Egiptu. Govori se da se izliječi kad je ozljeđen, a to dokazuje njegovu besmrtnost - simbol vatre.

Neki smatraju da je feniks prvobitni primer stvari koje se ne mogu videti (kao što je npr. Bog) već se samo mogu razumijeti preko njihovih imena ili atributa. Njeno ime potječe od grčke reči koja označava crvenu boju, jer se feniks veže za vatru i sunce. Opisan je kao zlatna ili šarena ptica. Neki kažu da feniks nikada ne jede. Drugi kažu da on samo pije jutarnju rosu
Još jedna osobina mu je da pomoću suza može izlječiti bilo kakvu ranu.


misterij.blogspot


[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.]Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
Lily
First Bride
Lily

Godina : 23
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

FENIKS - vatrena ptica Empty
PočaljiNaslov: Re: FENIKS - vatrena ptica   FENIKS - vatrena ptica EmptySre Nov 16, 2011 9:10 am

Meni ona lici na one ZAR ptice iz starih ruskih bajki. :eee:
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
FENIKS - vatrena ptica Empty
PočaljiNaslov: Re: FENIKS - vatrena ptica   FENIKS - vatrena ptica Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
FENIKS - vatrena ptica
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: DUHOVNOST I EZOTERIJA :: SA ONE STRANE STVARNOG :: MITOLOGIJA-
Skoči na: