DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
rudan - Vedrana Rudan - Page 23 BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

 

 Vedrana Rudan

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1 ... 13 ... 21, 22, 23
AutorPoruka
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

rudan - Vedrana Rudan - Page 23 Empty
PočaljiNaslov: Vedrana Rudan   rudan - Vedrana Rudan - Page 23 EmptyČet Jun 24, 2010 11:19 pm

First topic message reminder :

Biografija. Vedrana Rudan rođena
je u Opatiji, 29. oktobra 1949. godine, u 00:10 časova. Živi u Rijeci.
Kolumnista je hrvatskog nedeljnika "Nacional".

Vedrana Rudan ponovno jaše. I to u velikom stilu.

Autorica koju najviše volite mrziti ovog puta nudi dvije knjige u
jednoj, uz dva (više nego) provokativna naslova Kad je žena kurva/ Kad
je muškarac peder.

Ovo je nadasve neumoljiv, blasfemičan pogled na ovdašnju svakodnevicu
i sve nas - muškarce i žene. Rukopis Vedrane Rudan oštar je poput
smrtonosnog štektanja strojnice. Starost, smrt, gubljenje ljepote, loš
seks, mržnja, nasilje, pokvareni, ustajali međuljudski odnosi - sve su
to naličja onih ljepših tema koje zapravo pokreću autoricu: mladosti,
života, ljepote, dobrog seksa, ljubavi, blagosti, dobrih, svježih
ljudskih odnosa. Ali, kao istinski moralistički pisac koji neprestano
pretražuje skrovita područja i, sa strašću nevjernog Tome, gura prst u
bolnu ranu, opipava šavove i spojna mjesta, Vedrana Rudan uvijek je
spremna podsjetiti nas da stvari nisu ni izbliza onoliko jednostavne
koliko bi možda neko volio vjerovati i da se na kraju svake potrage za
smislom krije tek po jedno kozmičko razočaranje. Stoga, ne dopustite da
vas prevare!

Da će ova knjiga, kao i sva ranija djela Vedrane Rudan, iznervirati
mnoge u to nema baš nikakve sumnje, ali bi do sada već svima moralo biti
jasno da je to i bila osnovna autoričina namjera. Tko to još nije
shvatio, najbolje da zaobiđe ovu knjigu. Ovo je esencijalna literatura
isključivo za one koji su spremni da zarone i prođu kroz sve slojeve
globalnog "smetlišta" u kome živimo vođeni sigurnom rukom paklene
jahačice.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/

AutorPoruka
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

rudan - Vedrana Rudan - Page 23 Empty
PočaljiNaslov: Re: Vedrana Rudan   rudan - Vedrana Rudan - Page 23 EmptySub Nov 30, 2019 8:12 pm

OTVORENO PISMO SEVERINI

Poštovana gospođo Kojić!
Vidim, plačete, vidim, čudite se zato jer su vam oteli dijete. Ja, manje slavna, prošla sam sličan put.

Davne 1988. godine odlučila sam napustiti muža. Živjeli smo u zajedničkoj kući. Na startu mi je dao do znanja da će se za kuću boriti do kraja. Tada nisam znala što je to “kraj”. Saznala sam 2017. Dvadeset i devet godina borila sam se da bih mogla doći do dijela zajedničke kuće koji je bio uknjižen na moje ime.
Srećom, odvjetnik me sve te godine zastupao besplatno. Da sam morala platiti troškove nikad ne bih došla do svog dijela. Hvala, Siniša.
Kuću sam napustila s torbicom u ruci. Djeca su ostala s njim jer nismo imali kamo. Nema tko me od susjeda, neznanaca i bivših prijatelja nije proglasio “kurvom”. Usudila sam se uzeti život u svoje ruke, krenuti dalje bez njega, izabrati sama svoj put.
Unajmila sam stančić u potkrovlju. Preko veze. Nitko mi nije htio iznajmiti stan kad je čuo da imam dvoje djece. Znanci, neznanci, bivši prijatelji, bili su zgroženi što sam otišla s ljubavnikom i “ostavila” djecu. Umjesto da ostanem sa zlostavljačem i čekam kad će mi razvaliti glavu.
S riječkim Centrom za socijalni rad imala sam vrašku sreću zato jer je moj “slučaj” dobio muškarac. Nikad ga neću zaboraviti. Tada sam naučila, slušajući priče svojih “kolegica” koje su imale manje sreće, da je žena ženi žena.
Čovjek  mi je spasio život. Rekao mi je, to sam prvi put u životu čula, da imam pravo na izbor, da sam dobra majka, da će djeca jednom shvatiti i da nema potrebe da se tako strašno osjećam krivom.
Osjećala sam se krivom što sam djeci “razorila život”, što sam im oduzela “oca”. Sad već godinama žive opušteno bez njega, nit’ ga čuju, nit’ ga vide, što sam učinila ono što udane, “pristojne” žene i majke ne rade: između novog života i pakla, izabrala sam, ne novi život, nego život.
U ono doba, ponovit ću, bila je 1988. godina, muškarac koga ostavljaš mogao je odbiti razvod. Moj je to učinio. Borio se protiv razvoda jer me “volio”. Na sudu je tražio da se vratim “doma”, njemu i djeci, iako je u našem “domu” s njim već živjela druga žena. Sutkinja nas je ipak razvela.
Po svoje osobne stvari, uzela sam odjeću, jastuk i pokrivač, otišla sam jednog jutra kad je zrak bio “čist”. Nekoliko dana kasnije usudila sam se otići po metar drva. “Ukrala” sam drva iz vlastitog dvorišta koja sam kupila vlastitim novcem, sin mi je držao stražu. Pjevala sam u malom kamionu dok smo prijatelj i ja vozili “ukradeno” prema mom podstanarskom stanu sretna što me nije uhvatio “na djelu” i razbio mi glavu.
I danas me neki zbog bijega od kuće i “napuštanja” djece koja godinama nisu vidjela “oca” nazivaju “kurvom”. Ne pogađa me to. Znam gdje živim, znam da sam dobra majka, znam da imam prekrasnu djecu i divno unuče i dobrog muža, znam da sam sretna. Sretna sam zato jer sam imala hrabrosti boriti se i protiv “susjeda” i protiv “prijatelja” i protiv “sistema”.
Nitko u ovoj zemlji nije na strani žene. Kako je bilo pred četrdeset godina, tako je i ostalo. Danas je još gore jer se i Crkva uključuje u lov na “kurve”.
Gospođo Kojić! Čemu suze? Baš je to ono na što se on pali. Čemu čuđenje presudi? Živimo u Hrvatskoj. Ne znate moć novca? Ne znate koliko ženska mržnja može biti ogromna kad ženka osjeti da bi neka druga ženka mogla odbaciti okove u kojima se ona sama batrga?
Gospođo Kojić, kako ne razumijete? Svi su protiv vas. Portali, susjedi, tabloidi, sudovi, sistem, žene, žene, žene. Na strani vaših protivnika je i ogroman novac uložen u vaš progon.
Gospođo Kojić, vi ste vještica koju treba zgaziti, pretvoriti je u baru suza. Treba vas uništiti pa vam zauvijek oduzeti pravo da viđate sina zato jer ste “ludi”. Da ste “normalni” u nekom biste kamenom dvorcu gledali “Zadrugu”, lakirali nokte i pjevali sebi pod bradu.
Gospođo Kojić, kad vas vidim ovako uplakanu pitam se, gdje je Severina? Severina koja leti zrakom, Severina koja pjeva pred tisućama ljudi, Severina koja ne plače ni kad se čitava ženomrzačka Hrvatska protiv nje digne na noge.
Severina! Odjebite sve te odvratne ženke koje na vas reže. Odjebite i sve napaljene mužjake koji vas mrze jer vas ne mogu ščepati. Odjebite i njega koji ovih dana svršava jer je “pobijedio”. Ne, nemojte obrisati suze i rastegnuti usta u osmijeh zbog mene. Ja sam spašena. Učinite to zbog nekoliko desetaka tisuća Hrvatica koje nisu Severina, a prolaze isto.
Održite  koncert u Zagrebu! Blistajte i u Ljubljani! Budite Severina, budite velika mama malog Aleksandra koji će jednoga dana na vas biti ponosan, ako dobijete ovu bitku. A dobit ćete je.
Eto, sestro, nikad vas nisam vidjela, ne slušam vaše pjesme, ne odlazim na vaše koncerte, ali jesam na vašoj strani. Vi ste jedna od nas. Stisnite lijepe zube, odjebite suze i krenite u rat protiv zmijurina koje su se prodale za šaku dolara.
[url=https://www.pinterest.com/pin/create/button/?guid=3HV0roTBbWd8-1&url=http%3A%2F%2Fwww.rudan.info%2Fotvoreno-pismo-severini%2F&media=http%3A%2F%2Fwww.rudan.info%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F11%2Fsloboda-1024x778.jpg&description=Otvoreno pismo Severini]Save[/url]
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

rudan - Vedrana Rudan - Page 23 Empty
PočaljiNaslov: Re: Vedrana Rudan   rudan - Vedrana Rudan - Page 23 EmptyČet Dec 19, 2019 9:49 am

KUD’ PLOVI OVAJ BROD…

Pokušavala sam se izvući. Ležala sam na kauču, bjesomučno čitala knjige, pa kuhala, gladila mačku, psu davala keksiće, sebi davala pasje keksiće kad je ponestalo mojih, sebi davala čokoladu za kuhanje kad sam pojela onu za jedenje, grickala sam krušne štapiće sa okusom špinata, skakala na vagu, silazila s vage očajna, pa sam sebi dala kuhane suhe šljive, pa…
Uzalud! Nema šanse! Nemoš pobjeć od života da ga jebeš. Telefon je zvonio čitav dan. Prestrašila sam se. Muž mi je bio na putu. “Je li sve u redu? Ima magle na cesti? Jesi živ?“ Bio je živ i nervozan.
Telefoni su zvonili. Brojevi mojih prijateljica na ekranu mogli su značiti ili da je on ostavio nju ili da je ona, aleluja, ostavila njega. Zato se nisam javljala.
Nazvala sam kćer. “U gužvi sam, ako te treba voziti na Hitnu, zovi taksi.” Nazvala sam sina. Nije mi se javio. Znači da je sve u redu.
Kad sam na ekranu vidjela broj razvedene prijateljice koja je prekjučer na božićnom domjenku upoznala junaka svog života, odahnula sam. Najzad ću čuti nešto lijepo. Nisu mogli prekinuti, još je rano, možda će nekamo otputovati? Želim čuti samo lijepe vijesti.
“Jesi vidjela Kolindu?” Prijateljičin je glas drhtao. Žena je bila na rubu plača. O, ne! Ne! NEEEEEEEEEEEEEEEE! Ne želim slušati o jebenim izborima. Zato sam već danima zaključana, zato ne surfam, zato se ne javljam na telefon, zato ne gledam ni Život na vagi iako bih morala.
Pogledala sam Kolindu. Pa odjeke od tog. Svi su na nogama. Ljudi joj se rugaju. Nema hrvatskog psa koji nije digao nogu i popišao se na našu Predsjednicu. Nisam se previše uzbudila. I još mi je na pamet pao prastari ženomrzački vic.
Churchill je pred sto godina jednoj gospođi rekao: “Ružna si k’o pas.” Gospođa je rekla Churchillu: “Vi ste pijani, gospodine.” Churchill je rekao: “Ali ja ću sutra biti trijezan.”
Kužite? Stanite prije nego se krenete zajebavati. Tko su konkurenti Vesele Kolinde? Jedan je Dečko s Karakterom, drugi je Lažljivi Pevaljko. Prvi je izgubio dobivene izbore jer se upucavao šljamu, a šljam je snimio prljavu igricu. Lažljivi Pevaljko ne zna tko su “čudni ljudi čudna imena” u njegovoj pjesmi.
Ja mislila da su Srbi, on danas govori da su to “trolovi” koji nisu postojali kad je Pevaljko prvi put o njima zavijao na nekoj gaži. Pevaljko bi pomilovao Tomislava Merčepa. Ima li Pevaljko kćer? Zna li mala priču o djevojčici Zec? Ako Pevaljko postane predsjednik kamo ću ja skloniti svoju unuku?
Smijete se, umjesto da rigate. Umjesto da izrigate dušu.
Što je? Vi kažete meni kako je jedan od njih ipak bolji izbor od gospođe koja našoj djeci obećava plaću od osam tisuća eura mjesečno. Ja kažem vama da će ona sutra biti trijezna.
Što mislite, recite mi iskreno, za koji kurac već trideset godina plješćemo lopovima, ubojicama, djecojepcima, djecoubojicama, zločincima koji su pola Hrvatske istjerali iz Hrvatske, onima koji su Hrvatsku davno strpali u svoj džep?
A nećemo za predsjednicu izabrati Katarinu Peović?
Zato jer je žena trijezna. Zato jer je žena pametna. Zato jer žena ne laže. Zato jer žena ne bi pomilovala jednog od najstrašnijih ratnih zločinaca u hrvatskoj povijesti?
Pitam se pitam, u kojem ćemo se boljem sutra mi Hrvatice i Hrvati najzad probuditi trijezni?
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

rudan - Vedrana Rudan - Page 23 Empty
PočaljiNaslov: Re: Vedrana Rudan   rudan - Vedrana Rudan - Page 23 EmptyČet Apr 02, 2020 11:39 pm

AKCIJE I DONACIJE

Hrvatska se kao i sve zemlje svijeta ovih dana nalazi u ratu sa nevidljivim neprijateljem. Srećom, Hrvatska istovremeno ima mnoge vidljive prijatelje o kojima mediji, nažalost, premalo pišu i govore. Njihove akcije i donacije moramo sačuvati od zaborava ma koliko naši donatori i akcijaši željeli šutjeti o dobroti svojoj. Ajmo redom.

HRVATSKE BANKE

Hrvatske banke su, pritisnute strašnom situacijom, u dogovoru sa guvernerom Narodne banke Vujčićem donijele odluku koja će hrvatskom gospodarstvu pomoći da čim bezbolnije izađe iz ove strašne krize. Kamate na sve kredite dižu se za 10% bez prava žalbe i rasprave.
Gospodin Vučić, oprostite, Vujčić, ima za građane i jednu još veseliju vijest. Nakon dugih i mučnih pregovora sa bankama one su popustile i pristale da svim štedišama omoguće da sa svojih deviznih računa mjesečno podignu 10 eura, ne moraju donijeti potvrdu da su ugroženi koronom. Građani koji imaju štednju u kunama moći će mjesečno, također bez potvrde, dignuti 200 kuna što će biti, preračunato u eure, 10 eura.

MILAN BANDIĆ

Gospodin Milan Bandić je danas ispred Katedrale izjavio mnogobrojnim nazočnim novinarima: “Pička vam materina, radio sam kao konj! Ništa niste prepoznali! Za sve ste vi krivi! Dajem ostavku! Ja sam svoju dionicu odradio! Povlačim se u izolaciju!”
“Gospodine gradonačelniče, ja sam novinarka HST-a, hoćete li se povući u Bosnu i Hercegovi…” “Kurvo!”, izjavio je iznervirani gradonačelnik i navukao masku na usta, ne i na nos, iako je predsjednik Ujedinjenih nacija izjavio da su maske beskorisne.

HRVATSKA TELEVIZIJA

Hrvatska televizija, skraćeno HRT ipak je odlučila pod pritiskom javnosti prihvatiti vapaj hrvatskoga puka. Hrvatska televizija, skraćeno HRT, ukinut će program, a pretplatu dignuti za 100% što će svim građanima ove napaćene zemlje znatno olakšati trenutke u ovim teškim trenucima.

HRVATSKA VOJSKA

U akciju spašavanja Hrvatske očekivano se uključila i Hrvatska vojska. General Krstičević donio je odluku da Hrvatska u ovoj teškoj situaciji neće kupiti vojne avione od Amerike nego će ih kupiti od Rusije jer Rusija šalje pomoć Americi koja u ovim trenucima prolazi kroz teške trenutke.

TAJKUNI

Udruženje Hrvatskih tajkuna na čelu s predsjednikom gospodinom Tedeskijem osnovalo je udrugu “Mi smo naši, vi ste naši” koja će danas Stožeru za obranu od korone uručiti 100 litara, slovima: sto litara, Cedevite za potrebite bolesne od korone.
Za taj su se čin odlučili jer su pročitali da je zdrava tekućina bez konzervansa i umjetnih boja i ukusa najjače oružje protiv ove opake bolesti. Ako se stanje uskoro ne popravi ovo je ugledno udruženje spremno ponoviti donaciju krajem godine.

VATRENI

su uvijek bili Hrvatska, Hrvatska je uvijek bila Vatreni. U ovim najtežim trenucima za Hrvatsku pokazalo se da su Vatreni još više Hrvatska nego u vremenu prije korone. Zato treba pohvaliti njihovu akciju “Bog i Hrvati”. Naši Vatreni će danas u svojim izolacijama s početkom u 17.00 sati moliti za Hrvatsku. Ako se stanje ne popravi momci su spremni ponoviti akciju za šest mjeseci.

SABOR

Hrvatski Sabor odlučio je pružiti maksimalnu pomoć Hrvatskoj koja se od njih može očekivati. Umuknut će!

LJEKARNE

Sve će hrvatske ljekarne spustiti cijene maski sa sto i pedeset kuna na sto i četrdeset i devet kuna i devedeset i devet lipa.

TELEOPERATERI

Zbog poboljšanja svojih usluga i ogromnih gubitaka odlučili su da će u ovim teškim trenucima za Hrvatsku svoje usluge poskupjeti samo za 30%. Da bi nekako olakšali položaj pretplatnika odlučili su u dogovoru s Vladom da će svi pretplatnici biti praćeni 24 sata dnevno u okviru akcije “Ti samo misliš da si sam”.

TRGOVAČKI LANCI

Trgovački lanci budno prate agoniju potrošača, posebno su osjetljivi na patnje rizičnih skupina. Zbog toga su donijeli odluku da će svi građani Hrvatske imati pravo na popust od čak 37% na svu izloženu robu kojoj je istekao rok pred godinu ili više dana.

CRKVA

Crkva u Hrvata je organizacija koja preko 2000 godina, slovima: dvije tisuće godina, uz pomoć svojih pastira nesebično pomaže svojim ovcama. Osnovala je udrugu “Od katoličkog srca ka katoličkom srcu”. Preciznije, svi hrvatski svećenici na čelu sa kardinalom Bozanićem nesebično su odlučili da će kontejner prezervativa koji je sinoć iz Malezije stigao na Kaptol podijeliti potrebitima.
Ej, Hrvatice! Ej, Hrvati! Nismo sami!
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Sponsored content
rudan - Vedrana Rudan - Page 23 Empty
PočaljiNaslov: Re: Vedrana Rudan   rudan - Vedrana Rudan - Page 23 Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
Vedrana Rudan
Nazad na vrh 
Strana 23 od 23Idi na stranu : Prethodni  1 ... 13 ... 21, 22, 23

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: KNJIŽEVNOST I JEZIK :: BIBLIOTEKA DANUBIUS FORUMA :: DOMAĆI PISCI/PESNICI-
Skoči na: