DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
MAJA (Maya)indijanci BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

Delite
 

 MAJA (Maya)indijanci

Ići dole 
AutorPoruka
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

MAJA (Maya)indijanci Empty
PočaljiNaslov: MAJA (Maya)indijanci    MAJA (Maya)indijanci EmptyUto Nov 09, 2010 12:25 pm

Misterije Maja

Duboko unutar džungli Meksika i Gvatemale šireći se ka vapnenačkom grebenu poluostrva Yucatán [Jukatan] nalaze se čuveni hramovi i palate civilizacije Maja. Dok je Evropa bila zavijena u Srednjevekovnu tamu, ovaj inovativni narod sačinio je astronomske mape neba, razvio jedini pravi i originalni sistem pisanja na američkom kontinentu, usavršio matematiku i neverovatno precizan kalendar. Bez prednosti koje pružaju metalne alatke, bez zaprežnih životinja pa čak i bez točka, Maje su gradili velike gradove koji i danas zadivljuju svojom arhitektonskom preciznošću i raznolikošću. Njihovo kameno nasleđe, koje je preživelo mnoge vekove, nastavlja da živi na mestima poput Palenque, Tikal, Tulum, Chichén Itzá, Copán i Uxmal, kao i među sedam miliona potomaka civilizacije Maja.

Misterije civilizacije Maja


Maje su verovatno najbolje poznata kultura od svih klasičnih civilizacija koje su se razvile na području koje danas nazivamo Mezoamerika. Javljaju se na poluostrvu Yucatán oko 2600. godine pre Hrista, vrhunac dostižu negde oko 250. godine nove ere na teritoriji današnjeg Meksika, Gvatemale, severnog Belizea i zapadnog Hondurasa. Gradeći na nasleđenim izumima, znanjima i idejama ranijih civilizacija kao što su Olmeci, pamte se i po svojoji studioznoj i dekorativno bogatoj ceremonijalnoj arhitekturi, uključujući hramove-piramide, palate i opservatorijume sagrađene u potpunosti bez korištenja metalnih alatki. Bili su vešti zemljoradnici, krčili su velike površine tropske šume i gradili pozamašne podzemne rezervoare za kišnicu tamo gde nije bilo dovoljno površinske vode. Poznavali su i veštine pletenja, bili dobri grnčari i krčili puteve kroz džungle i močvare podstičući razvoj zanata i razmenu zanatlijskih proizvoda sa udaljenim narodima i plemenima.

Oko 300. godine pre Hrista Maje su usvojile hijerarhijski sistem vladavine sa kraljevima i plemstvom. Civilizacija se zatim razvila u detaljno strukturisana kraljevstva tokom Klasičnog perioda koji je trajao od 200. do 900. godine nove ere. Njihovo društvo sastojalo se od mnogo nezavisnih država, a svaka od njih imala je sela u kojoj su se stanovnici pretežno bavili poljoprivredom ali i urbana središta sagrađena oko ceremonijalnih centara. Civilizacija Maja počinje da propada oko 900. godine nove ere kada su - iz razloga koji do danas ostaju pod velom misterije - Maje sa juga napustile svoje gradove. Kada su Maje sa severa asimilirane u društvo Tolteka oko 1200. godine nove ere njihova dinastija je praktično i završena, iako su neki periferni centri nastavili da prosperiraju sve do dolaska Španskih Konkistadora početkom XVI veka.

Istorija Maja može da se okarakterizuje kao ciklus uspona i padova: gradovi-države se uzdižu do slave pa zatim propadaju samo da bi bili zamenjeni novim, još većim. Mogla bi, također, da se okarakterizuje i kao istorija kontinuiteta i promene, vođena religijom koja ostaje temelj njihove kulture. Oni koji i danas poštuju drevne Majanske tradicije kao što su verovanje u uticaj kosmosa na živote na zemlji i potreba iskazivanja poštovanja Bogova kroz rituale izražavaju se kroz moderni spoj Hrišćanstva i Majanske vere.
Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

MAJA (Maya)indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: MAJA (Maya)indijanci    MAJA (Maya)indijanci EmptyUto Nov 09, 2010 12:27 pm

Ljudi, Geografija i Jezik Maja


Pradomovina Maja naziva se još i Mezoamerika, etno-geografsko područje u Centralnoj Americi koje obuhvata Gvatemalu, Belize, severozapadne delove Hondurasa i El Salvadora i Meksičke provincije Yucatán, Quintana Roo, Campeche i Tabasco. Postoje indicije da je narod koji zovemo Maja migrirao iz Severne Amerike na visoravni Gvatemale oko 2600. godine pre Hrista, živeci seoski, poljoprivredni način života. Kultura pre-klasičnih Maja mnogo toga preuzela je od starije civilizacije Olmeka koja je doživela procvat oko 1200 godina pre Hrista.

Do trenutka kada je civilizacija Maja dostigla svoj vrhunac (200-900. godine nove ere), Maje su se prostirale na oko 311 hiljada kvadratnih kilometara teritorije podeljene u tri glavna područja:
Nizinsko područje tropskih šuma, koje se proteže od severozapada Hondurasa kroz Petén regiju Gvatemale u Belize i Chiapas. Ovo područje postalo je srce civilizacije Maja Klasičnog perioda i ponosilo se veličanstvenim gradovima kao što su Copán, Yaxchilán, Tikal i Palenque.
Visoravni Gvatemale i obale Pacifika, gde je uticaj Asteka u ranom klasičnom periodu prouzrokovao razlike u kulturnom razvoju Centralnih, ili Maja nizije
Severno poluostrvo Yucatán, gde se nalaze Labná, Chichen Itzá i Uxmal, karakterizuje oskudna vegetacija, tanak sloj zemlje i malo površinske vode. Nakon kolapsa gradova u nizijama, na kraju klasičnog perioda, pojačala se migracija Maja na Yucatán gde su nastavili da žive sve do dolaska militantno nastrojenih Tolteka.


Reke: Nekoliko reka izvire u planinama i teče prema Tihom Okeanu na zapadnoj obali i prema Meksičkom zalivu u južnim nizijama Petén-a. Ove reke su služile kao plovni putevi za kanue na putu od jednog grada ka drugom. Većina Majanskih gradova klasičnog perioda izgrađena je pored reka koje su obezbeđivale vodu za stanovništvo kao i plovne puteve i pristup trgovinskim rutama. Samo u nizijama severnog Yucatána nema većih reka.

Prašuma: Većina Mezoamerike, izuzev planinskih masiva vulkanskog porekla, prekrivena je gustom prašumom. Prašuma predstavlja neku vrstu staklene bašte, sa mnogo toplote, vode i svetlosti i u njoj raste izuzetno velik broj različitih biljnih vrsta. Za razliku od bogatog humusa koje obezbeđuju šume umerenog temperaturnog pojasa, zemljište u prašumi je siromašno i slabog kvaliteta. Da bi preživela, tropska vegetacija je razvila vrlo efikasan sistem korenja koje apsorbuje hranjive sastojke iz uginulih biljaka koje se brzo raspadaju zbog visoke temperature i vlažnosti vazduha.

Zemljište: Zemljište visokog kvaliteta preovladava u nižim delovima visoravni na jugu gde su vulkanske erupcije obogatile tlo. Kontinentalna klima i plodne doline učinile su visoravni na jugu popularnim područjem za naseobine i pored pretnje erupcija vulkana u okolini. Danas na ovom području živi najveći broj pripadnika Maja naroda.

Jezik: Iako su narodi koji su govorili jezikom Maja na ovom području međusobno delili mnoge sličnosti, njihova geografska raspršenost uslovila je evoluciju jezika u mnogo srodnih jezika i narečja, ali sa dovoljno različitosti da u današnje vreme različite grupe Maja naroda ne mogu da se međusobno razumeju. Ovakva raznolikost jezika nimalo ne doprinosi naporima da se prevedu hijeroglifski zapisi drevnih gradova-država. Naučni svet još uvek pokušava da rekonstruiše porodično stablo jezika Maja i danas nalazimo različite interpretacije, ali je opšte prihvaćeno da je četiri ili pet jezičnih grupa nastalo još u Srednjem Pre-klasičnom periodu.


Drevni gradovi Maja


Gradovi Maja bili su ritualni i administrativni centri regija koje su se sastojale od samih gradova i okoline koja se bavila poljoprivredom. Najveći gradovi bili su prilično gusto naseljeni. U jednom od najvećih centara, Tikalu na primer, na površini od samo 15 kvadratnih kilometara nalazilo se preko 10 hiljada individulanih građevina, u rasponu od hramova-piramida pa do koliba sa krovom od pletenog pruća. Procenjeno je da je Tikal imao oko 60 hiljada stanovnika, čineći gustoću stanovništva nekoliko puta većom od one koju su imali prosečni gradovi Evrope i Amerike toga doba. Tipičan grad Maja Klasičnog perioda obično se sastojao od serija stepenastih platformi na kojima su se potom zidale građevine. Ovakve strukture okruživale su velike trgove ili parkove. Arhitekturu Maja karakteriše sofisticirani osećaj za dekoraciju i umetnost, izražen kroz bareljefe i zidno slikarstvo. U glavnim centrima, poput Tikala, velike građevine i kompleksi su verovatno bili povezani kamenim putevima ili prolazima.

Gradovi Maja retko su bivali raspoređeni u pravilne mreže i čini se da su razvijani neplanski. Maje su bile u stanju da ruše hramove i palate i grade ih ponovo iznova i tako kroz vekove. Zbog ovako nasumičnog načina gradnje, danas je često veoma teško sa sigurnošću odrediti tačne granice gradova Maja. Neki gradovi bili su okruženi odbrambenim kanalima i zidovima ali je ovakav način gradnje neobičan kada su Maje u pitanju. Gradske zidine retka su pojava, sa izuzetkom nekoliko nedavno otkrivenih gradova iz vremena kolapsa Maja civilizacije, kada su odbrambeni zidovi odjednom podignuti oko gradova pod opsadom.

Hramovi-piramide bile su najimpozantnije građevine grada Maja Klasičnog perioda. Građene su na ručno klesanim blokovima krečnjaka i nadvisivale su sve ostale okolne građevine. Iako su sami hramovi imali jednu ili više prostorija, one su bile toliko uske da su verovatno korištene samo u ceremonijalne svrhe bez masovnog prisustva javnosti.

Iako su hramovi-piramide bile najveće strukture u gradu Maja, velika većina građevina bile su palate, jednospratne zgrade građene kao hramovi-piramide ali na mnogo nižim platformama i sa nekoliko desetaka prostorija obloženih gipsom. Za razliku od hramova-piramida, palate su često sadržavale jedno ili dva velika unutrašnja dvorišta.

Danas nema usaglašenog objašnjenja čemu su ustvari služile ovakve palate. Vladari i vladajuća kasta mogla je da živi na ovakvim mestima, iako su prostorije veoma sabijene, male i spartanski opremljene. Arheolozi predlažu verziju po kojoj je plemstvo verovatno živelo u građevinama koje su imale mnogo kraći vek trajanja i kojima se danas izgubio svaki trag. Po njihovom mišljenju, u ovakvim palatama sa malim, gusto sabijenim prostorijama mogli su da žive monasi ili sveštenici, iako nalazimo veoma malo dokaza o postojanju monaških redova ili religijskih organizacija među narodima Maja.

Neke regije imale su veoma malo površinske vode pa su neki gradovi, Tikal naprimer, imali velike veštačke rezervoare za vodu kako bi stanovnici mogli da čuvaju rezerve vode koju su koristili tokom sušne sezone. Mnogo gradova ponosilo se plesnim podijumima, neki su imali javna kupatila, verovatno usvojena iz Meksika. Važniji gradovi imali su spomen ploče i spomenike podignute na popločanim trgovima ili ulicama, obično ispred važnih hramova i palata. Spomen-ploče su se nalazile na malenim platformama koje su podržavale strukturu hramova-piramida i obično se ispred njih nalazio nizak i na vrhu ravan oltar.
Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

MAJA (Maya)indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: MAJA (Maya)indijanci    MAJA (Maya)indijanci EmptyUto Nov 09, 2010 12:28 pm

Društvo


Prvi stanovnici koji su naseljavali poluostrvo Yucatán bili su lovci koji se pojavljuju pre oko 11.000 godina. Živeli su nomadskim načinom života okupljeni u mala porodična plemena. Oko 2500.godine pre Hrista započeli su uzgoj žitarica i napustili nomadski način života smestivši se u sela okružena kukuruznim poljima.

Maje su stvarale obradive površine sekući i paleći šume. Uzgajali su žitarice ali i pasulj, tikve i duvan. Na zapadnim visoravnima do obradivog zemljišta dolazili su pravljenjem terasa na obroncima i padinama brdovitih terena, u nizijama su krčili šume. Svake dve godine pomerali su bašte i njive na nove lokacije, a iskorišteno zemljište su ostavljali netaknuto deset godina kako bi zemljište imalo vremena da se obnovi.

Živeli su u malim selima u kojima su kuće imale popriličan broj članova familije. Njihove kuće sa krovom pletenim od pruća obično su imale jednu veliku prostoriju, koja je bivala pregrađena drvenim stubovima, međusobno povezanim pletenim prućem i oblepljenih blatom čineći zidove. Ovakve kućice služile su prvenstveno za spavanje, a dnevne aktivnosti kao, naprimer, kuvanje obavljale su se napolju. Podela rada između muškaraca i žena bila je jasno definisana. Muškarci su gradili kuće i obrađivali zemlju a žene pripremale hranu, pravile odeću i brinule se o svim ostalim potrebama domaćinstva. Ovakve davne metode i porodične tradicije preživele su vekove i danas se praktikuju u mnogim seoskim sredinama.

Do Srednjeg Preklasičnog perioda, verovanja i ideje Olmeca naroda o hijerarhijskim metodama organizovanja društva verovatno su se infiltrirale u društvo Maja. Maje na visoravnima juga ujedinile su se pod vođstvom kraljeva ili poglavica visokog ranga, ali je većina Maja nizija izdržala pritisak da se povinuje, zadržavajući plemenske konfederacije koje nisu priznavale veći autoritet od onog kojeg su imale njihove seoske starešine. U Kasnom Preklasičnom periodu pojavljuje se «ahau», ili kralj, i niču kraljevstva širom Maja teritorija. Sledećih hiljadu godina obeležili su prisustvo kraljeva i kraljevina među narodima Maja.

U svakom takvom kraljevstvu, društvo je bilo organizovano hijerarhijski, uključujući kraljeve, plemstvo, učitelje, pisare, ratnike, arhitekte, administratore, zanatlije, trgovce, radnu snagu i zemljoradnike. Pored glavnog grada, kraljevstva su uključivala i okolne gradove, sela i zaseoke i poveće zemljoradničke farme u vlasništvu bogatijih familija.

Verovatno postoji više razloga koji su naveli Maje da napuste stari način života sa malim poljoprivrednim zajednicama kojima su vladale lokalne starešine i prihvate novi način života u kompleksnim kraljevstvima Klasičnog perioda. Pronalazak načina za sakupljanje kišnice i racionalnije korištenje obradivog zemljišta koje je donosilo više prinosa verovatno su dva najvažnija činioca koja su omogućila promenu. Brojna radna snaga organizovana je u izgradnju i održavanje kompleksa vodovoda (rezervoara, cisterni i kanala) i brigu oko obradivog zemljišta. Ova dostignuća omogućila su povećanja u proizvodnji hrane, omogućavajući stvaranje zaliha koje su zatim omogućile razvoj i jačanje trgovinskih puteva sa okolnim državama/kraljevstvima, ali i porast stanovništva. Potreba za vladom koja bi se brinula o brojnim detaljima novog, komplikovanijeg urbanog i seoskog načina života može delimično da objasni razloge koji su naveli Maje da prihvate kralja kao vrhovnog vladara.

Gradovi koji su nastavili da rastu po veličini i broju stanovnika zauzimali su i koristili sve više i više obradivog zemljišta. Broj stanovnika je rastao iz dana u dan, delom zahvaljujući prilivu ljudi izvan granica regija. Porast stanovništva, suše i uništeni ili nedovoljni prinosi žitarica dovodili su do nestašica hrane i slabije ishrane među stanovništvom. Kada bi žetva propala, stanovništvo je bivalo primorano da se preseli na drugo mesto kako bi preživelo. Pored toga, još nekoliko stvari moglo je da utiče na kolaps gradova u južnim nizijama oko 900.godine nove ere:
Razvoj neprijateljstava u kasnijem Klasičnom periodu
Visoka cena sve češćih ratovanja
Troškovi izdržavanja kraljeva i plemstva i građenja sve većih, viših i komplikovanijih hramova
Žrtvovanje običnog naroda ( u ranom Klasičnom periodu samo kraljevi i zarobljeno plemstvo bivalo je prinošeno kao žrtva bogovima)

Koji god bili razlozi za to, Maje su odlučili da se vrate mnogo jednostavnijem načinu života, gajeći kukuruz i živeći u malenim selima kako, uostalom, žive i danas.

Maje sa severa također su ušli u novu fazu kada su pali pod uticaj Tolteca i drugih grupa koje zu živele na poluostrvu Yucatán. Ova era nastavila se sve do dolaska Španskih Konkistadora 1541.godine, era koja se pretvorila u mračan period u kojem je spaljivana Maja literatura u nameri da se u potpunosti uništi i izbriše religija Maja naroda.
Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

MAJA (Maya)indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: MAJA (Maya)indijanci    MAJA (Maya)indijanci EmptyUto Nov 09, 2010 12:29 pm

Kosmologija i religija Maja

Maje su verovali u cikluse stvaranja i uništavanja koji se ponavljaju i ako na svaki od njih gledamo kao na eru, svaka traje oko 5.200 modernih godina. Sadašnji ciklus je po verovanju Maja počeo 3114. ili 3113. godine pre Hrista po našem kalendaru, i trebalo bi da završi 2011. ili 2012. godine. Sa znanjem koje danas posedujemo o Maja civilizaciji nije nam lako da rekonstruišemo i razumemo u potpunosti njihovu kosmologiju, mada je jasno da su verovali da je Zemlja ravna i da ima četiri ugla. Svaki ugao nalazio se na mestu velike važnosti i imao svoju određenu boju; crvena je bila za istok, bela za sever, crna za zapad i žuta za jug. Centar je bio mesto za zelenu boju. Neke Maje su također verovale da je nebo sastavljeno od više slojeva i da ga na uglovima drže četiri božanstva neopisive fizičke snage koja su zvali «Bacabs». Druge Maje su verovale da je nebo naslonjeno na četiri drveta različite boje i vrste sa zelenim ceiba drvetom u sredini.

Zemlja u svojoj ravnoj formi je po njihovom verovanju ustvari bila površina leđa džinovskog krokodila koji se odmara u bazenu punom vodenih ljiljana. Kao što je zemlja imala svog krokodila, tako je nebo imalo svoju dvoglavu zmiju, koncept koji se verovatno bazira na činjenici da je reč «nebo» u rečniku Maja veoma slična reči «zmija». Na hijeroglifima, ne samo da je telo nebeske zmije označeno njenim vlastitim znakom ukrštenih traka, već i sa Suncem, Mesecom, Venerom i drugim nebeskim telima.

Verovalo se da nebo ima trinaest slojeva i da svaki zaseban sloj ima svoje božanstvo. Najviše od svih bila je muan ptica, nalik vrsti sove. Podzemlje je imalo devet različitih slojeva, a svaki od njh imao je pripadajućeg Gospodara Noći. Podzemni svet bio je hladno i nesrećno mesto i, prema verovanju, destinacija za većinu Maja posle smrti. Nebeska tela kao što su Sunce, Mesec i Venera su također, prema verovanju, prolazila kroz Podzemni svet svaki put kada nestanu ispod horizonta.

Danas se veoma malo zna o božanstvima Maja. Maje su imale velik broj božanstava, a barem 166 imalo je i svoje ime. Svaki od njih posedovao je nekoliko aspekata. Neki su bili i muškog i ženskog pola, neki su pak mogli da budu i mladi i stari istovremeno, i svako božanstvo koje je predstavljalo neko od nebeskih tela imalo je i svoje drugačije lice za Podzemni svet, koje se pojavljivalo kada božanstvo «umre» svake večeri. Neki izvori pominju jedno vrhovno božanstvo, po imenu Itzamná, zaštitnika umetnosti i nauke koje je zaslužno i za stvaranje pisma. Njegova supruga bila je Ix Chel, boginja pletenja, medicine i rođenja, a bila je i drevna boginja Meseca.

Uloga sveštenstva bila je blisko povezana sa kalendarom i astronomijom.. Sveštenici su kontrolisali učenje i rituale i bili zaduženi za računanje vremena, festivale, ceremonije, verske praznike i proslave, proricanje budućih događanja, lečenje bolesti, pisanje i rodoslove. Sveštenici su mogli da zasnivaju bračne zajednice i sinovi su često dobijali priliku da naslede položaje svojih očeva.

Svi rituali Maja zasnivali su se na Svetom Cikličnom kalendaru koji je imao 260 dana i svi ritualni obredi imali su simbolična značenja. Uzdržavanje od polnih odnosa strogo se poštovalo pre i za vreme takvih obreda, i samopovređivanje je bivalo podsticano kako bi se obezbedila krv kojom su se posvećivale relikvije. Elita je bila opsednuta krvlju - kako vlastitom tako i onom njihovih zarobljenika - i ritualna puštanja krvi bila su glavni deo bilo koje važnije svetkovine u kalendaru. Ritualno puštanje krvi također je priređivano kako bi se odobrovoljili bogovi, i kada je civilizacija Maja počela da propada, vladari velikih teritorija su, kako nam govore pronađeni dokazi, u žurbi priređivali ritualna puštanja krvi u gradovima širom teritorija pod kontrolom ne bi li očuvali svoja raspadajuća kraljevstva.

Kao ljudske žrtve prinošeni su zatvorenici i zarobljenici, robovi i posebno deca; siročad i deca iz nedozvoljenih odnosa koja su kupovana specijalno za ovakve prilike. Pre ere Tolteka umesto ljudskih žrtava češće su kao žrtve prinošene životinje - ćurke, psi, veverice, prepelice i iguane samo su neke od vrsta koje su smatrane dostojnim Bogova Maja.

Za vreme prinošenja ljudskih žrtava sveštenik je kao pomoćnike imao četiri starija muškarca zvana chacs, nazvana u čast Boga Kiše, zvanog Chac. Oni bi za vreme ceremonije držali žrtvu za ruke i noge dok bi joj druga osoba zvana nacom otvarala grudni koš. Sve bi se ovo dešavalo uz prisustvo chilam-a, šamana koji je primao poruke bogova u stanju transa i čija proročanstva je tumačilo prisutno sveštenstvo.

Maje su verovale da, nakon smrti, ljudi ulaze u svet Podzemlja kroz pećine ili kroz cenote. Kralj bi, nakon smrti, pratio put povezan sa kosmičkim kretanjem Sunca i zatim pao u Podzemni svet; ali su kraljevi posedovali natprirodne moći i bivali su ponovo rođeni u Zvezdanom Svetu i postajali bogovi. Strah od smrti prirodnim putem bio je rasprostranjen među narodima Maja, pogotovo zato što mrtvi nisu «automatski» išli u raj. Obični ljudi sahranjivani su ispod podova vlastitih kuća, usta su im punjena hranom i kamenčićima od žada. Sahranjivani su sa predmetima religijskog karaktera kao i predmetima koje su koristili za vreme života; grobnice sveštenika sadržavale su knjige.

Plemstvo je bivalo kremirano - običaj Meksičkog porekla - i hramovi su podizani iznad njihovih urni. U ranijim vremenima, plemstvo je sahranjivano u komore ispod mauzoleja. Neke Maje su čak mumificirale glave preminulih velikaša. One su potom čuvane u porodičnim kapelama i «hranjene» u regularnim intervalima.

Nakon invazije španskih Konkistadora pojavljuje se mnogo sličnosti između hrišćanskih verovanja i verovanja Maja. Neki arheolozi ukazuju na mnoge sličnosti: i Maje i Hrišćani su palili razne mirise tokom vršenja verskih obreda, veličali su otelotvorenja bogova predstavljena kao slike, imali sveštenstvo i veoma detaljne obrede usko povezane sa ritualnim kalendarom.

U današnje vreme, većina Maja sledi religiju sačinjenu od davnih verovanja Maja, animizma i Katolicizma. Neke Maje, na primer, i dalje veruju da su njihova sela ceremonijalni centri sveta potpomognutog bogovima na sva svoja četiri ugla. Kada jedan od ova četiri boga prebaci teret svoga tela sa jedne na drugu nogu, prema njihovom verovanju, nastaju zemljotresi. Nebo iznad njih pripada Suncu, Mesecu i zvezdama; ali je Sunce naprimer, jasno povezano sa Hristom a Mesec sa devicom Marijom.

Mnogo Maja ubeđeno je da su planine koje ih okružuju analogija davnim hramovima-piramidama. Planine i brda su, prema predanju, također mesta gde žive božanstva njihovih predaka: postarije figure oca i majke koje se u kućama poštuju molitvom i darovima kao što su mirisi, crni pilići, sveće i alkohol. U mnogo sela današnjih Maja, tradicionalni šamani i dalje nastavljaju da se u planinskim hramovima mole za duše bolesnih. Maje također veruju u Vladara Zemlje - debelog, pohlepnog poluboga koji živi u pećinama i cenotes, kontroliše sve podzemne bunare i prouzrokuje munje i kišu.

Među njima također postoji natprirodno verovanje u duhove šuma. Neka sela u današnje vreme imaju četiri para krstova i četiri «duha jaguara» ili balam na sva četiri ulaza u selo kako bi se sačuvali od zla. Poljoprivredni običaji i dalje nalažu prizivanje božanstava šume, a i dalje se veruje da su zli vetrovi koji su na slobodi uzrokuju bolesti širom sveta.
Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

MAJA (Maya)indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: MAJA (Maya)indijanci    MAJA (Maya)indijanci EmptyUto Nov 09, 2010 12:31 pm

Pismo i Hijeroglifi

Sistem pisanja Maja arheolozi smatraju najsavršenijem sistemom ikada razvijenom na području Mezoamerike.

Maje su pisale koristeći 800 individualnih znakova ili glifova, uparenih u stupce koje se čitaju zajedno s leva na desno od vrha ka dnu.

Maja glifovi predstavljaju reči ili slogove koji mogu da se kombinuju u bilo koju reč ili koncept u jeziku Maja, uključujući brojeve, vremenske periode, imena kraljeva, titule, dinastičke događaje, imena bogova, pisara, skulptora, objekata, građevina, mesta i namirnica.

Hijeroglifi su bivali uklesani u kamen i drvo na spomenicima i arhitekturi Maja, ili su slikani na papiru, gipsanim zidovima i grnčariji.

Jedinica koju su maje koristile za pisanje, a koja je ekvivalent današnih reči i rečenica u modernom jeziku je cartouche.

Maja cartouche sadržavao je barem tri ili četiri glifa, a neki su imali i do pedesetak glifova. Svaki cartouche sastojao se od različitih glifova, prefiksa i sufiksa.

Maja nisu imale alfabet kakav se danas koristi širom sveta.


Pisanja Maja nisu jednostavna za prevođenje iz više razloga. Prvo, glifovi ne predstavljaju samo zvukove ili ideje, oni mogu da predstavljaju oboje, tako da nije lako znati na koji način bi svaki glif ili cartouche trebao da se pročita. Pored toga, mnogi Maja glifovi mogu da imaju više od jednog značenja, i mnogi Maja pojmovi mogu biti pisani na više nego načina. Brojevi, na primer, mogu biti pisani kao numerički simbol, kombinacijom ili kao slika Boga kojeg povezuju sa tim brojem , ili kombinacijom pomenutih. Pojedini glifovi predstavljaju više od jednog fonetičkog zvuka, dok u isto vreme predstavljaju i ideju. To znači da svaka ideja može biti pisana na više različitih načina. Na primer, ime kralja Palenque, Pacal, čije ime doslovno prevedeno znači 'ručni štit', ponekad se pojavljuje kao slika štita za ruke, a ponekad fonetički kao pa-cal-la, a u nekim slučajevima kao kombinacija slikovnog simbola i fonetike.

Dešifrovanje tekstova Maja je postalo lakše uz pomoć kompjutera, crteža i znanja akumuliranog kroz vekove naučnih istraživanja. Hijeroglifi Maja nisu potpuno dešifrovani i još uvek mogu biti samo objašnjeni umesto pročitani. Do danas, približno 85 procenatapoznatih hijeroglifa Maja je dešifrovano.

Maje su pisanje smatrale darom Bogova. Najstarije Maje nisu umele da čitaju, zato što je veština čitanja i pisanja ljubomorno čuvana od strane malobrojne elitne klase, koja je verovala da samo oni mogu da komuniciraju direktno sa Bogovima i posreduju između Bogova i običnog naroda.

Od samog početka Maje su koristile pisanje kao propagandno oruđe, više nego sredstvo za beleženje istorije. U hijerarhijskom društvu gde su se elite takmičile za prestižne i vladarske pozicije, pisanje se koristilo da ojača vladarevu vojnu snagu i da ozakoni njegovo poreklo od plemenitih predaka i Bogova. Zapisi na kamenim spomenicima su bili namereni da prikažu vladare u najboljem svetlu, tako da stari zapisi pišu uglavnom o istorijskim događajima, brakovima, rođenjima, vojnim kampanjama i pobedama, vladarevim i drugim dinastičkim aferama.

Maja glifovi su također slikani na pločicama pravljenim ili od jelenske kože ili od izbledelog papira napravljenog od smokvinog drveta koje je tada bilo pokriveno sa tankim slojem gipsa i savijeno kao harmonika. Zapise takve vrste slikali su visoko trenirani pisari i sadrže rituale, hronologije i važne događaje.

Većinu takvih Maja zapisa spalili su španski Konkistadori u XVI veku kada su pokušali da pokatoliče Maje i privedu ih Hrišćanstvu.

Nekolicina preostalih zapisa su dragocen izvor informacija o religioznim verovanjima Maja i njihovim ritualima i beleže informacije o Bogovima koji su povezani sa svakim danom u kalendaru Maja kao i astronomske beleške koje daju osnovu ciklusa Venere i drugih nebeskih tela.

Nakon dolaska Španaca u XVI veku pojavili su se mnogi rečnici Maja kao i knjige molitvi. Oni su važni izvori za interpretaciju Maja hijeroglifa. U XVI veku Maje su također naučili da zapisuju svoje jezike koristeći rimska slova, i nakon toga radovi Maja više ne predstavljaju pisanje hijeroglifima, nego fonetski prevod jezika Maja u rimsko pismo.

Četiri poznata pre-španska zapisa do sada otkrivena pišu uglavnom o religiji i astronomiji. Oni su većinom pisani u arhaičnom Yucatec jeziku, jednom od trideset i jednog jezika Maja.
Drezdenski zapis koji sadrži 78 stranica i verovatno je napisan u gradu Chichén Itzá u razdoblju od 1200-1250 godine. Neki arheolozi veruju da je ovaj zapis pola veka stariji i da je mogao biti napisan negde drugde u Yucatánu. Drezdenski zapis sadrži kalendare, računanja dana, predskazanja, tabele pomračenja i pomeranja planete Venere, kao i proročanstva. Zapis je dugačak 3.5 metra i veruje se da ga je slikalo najmanje osam pisara.
Madridski zapis sastavljen je iz dva dela - također je poznat i kao Tro-Cortesano zapis. Sastoji se od 112 stranica i sadrži religiozne zapise i predskazanja.
Paris ili Peresano zapis sastoji se od 22 stranice i sadrži predskazanja i kalendar.
Grolier zapis je poslednji koji je otkriven i prvi put javno je objavljen u Grolier Klubu u New Yorku u ranim sedamdesetim godinama. Pronađen je u drvenoj kutiji u pećini u Chiapas.U lošem je stanju i sadrži oko pola od 20 stranica dugačke tabele koja govori o pomeranjima planete Venere. Ovaj Zapis je iz 1230 godine, što ga čini najstarijim zapisom iz razdoblja pre dolaska Španaca.


Ostale važne knjige Maja su:
Popol Vuh je velika epska poema koju su napisale Quiche Maje i koja čuva njihovu svetu i svetovnu historiju. Zapisana je sa strane vladara Quiche Maja u Chichicastenango između 1554 i 1560 godine koristeći Rimsko pismo
Chilam Balam su knjige pesama, proročanstva i kalendari sačuvani prepričavanjem i nebrojenim prepisivanjem. Ove knjige sadrže posmatranja, kalendare i predskazanja proroka po imenu Balam, i poznate su po svom mestu porekla.
Dnevnici Cakchiquel-a su također poznati kao Solola Hronike i napisani su 1605 godine u jeziku Cakchiquel-a. Dnevnici su prvo prevedeni u engleski jezik a posle u španski, a po sadržaju su slični Popol Vuh-u.
Prikaz stvari u Yucatánu je napisan sa strane Oca Diega de Lande, koji je bio odgovoran za uništavanje velikog broja tekstova, zapisa i dokumenata starih Maja. Neki smatraju njegovu knjigu kao objašnjenje zašto je uništio toliko zapisa; drugi to vide kao pokajanje Lande zbog uništavanja toliko mnogo zapisane historije.


Postoje također i 93 različita istorijska i geografska zapisa Maja. Oni pišu o flori, fauni, stanovnicima i ruševinama, a uključuju i običaje, tradiciju i istoriju.

1962 godine hijeroglifi Maja su po prvi put sortirani. Od 1980 godine veliki napredak načinjen je u dešifrovanju novih glifova nađenih u Palenque, Tikal i drugim gradovima. Taj napredak obećava da mnoge misterije koje okružuju Maje možda jednoga dana budu razrešene.
Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

MAJA (Maya)indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: MAJA (Maya)indijanci    MAJA (Maya)indijanci EmptyUto Nov 09, 2010 12:31 pm

Matematika

Matematika koju su koristile Maje najsofisticiraniji je matematički sistem ikada razvijen na Američkom kontinentu.

Njihov sistem računanja zahtevao je samo 3 simbola: tačku koja je predstavljala jedinicu, crtu koja je imala vrednost pet i školjku koja je predstavljala nulu. Ova tri simbola korištena su u različitim kombinacijama pri računanju vremena i beleženju raznih datuma u kalendaru, u prošlosti i u budućnosti, a korištenje ova tri simbola bilo je toliko jednostavno da su čak i ljudi bez ikakvog obrazovanja bili sposobni da vrše jednostavne aritmetičke operacije neophodne za trgovinu i razmenu dobara i usluga.

Sama činjenica da su Maje razumevale vrednost nule je od neprocenjivog značaja - većina civilizacija sveta tog vremena nije poznavala i koristila nulu u aritmetičkim operacijama.

Maje su za svoja računanja koristile brojevni sistem sa bazom 20 umesto današnjih 10. To znači da su umesto brojeva poput 1, 10, 100, 1 000, i 10 000 koje mi danas koristimo Maje koristile 1, 20, 400, 8 000 i 160 000.

Brojevi su, uključujući datume u kalendaru, pisani odozdo nagore umesto horizontalno kako ih mi danas pišemo. Broj 3 naprimer predstavljale su tri tačke postavljene horizontalno jedna do druge, broj 12 predstavljale su dve crte, jedna iznad druge, sa dve tačke iznad njih, broj 19 pisan je uz pomoć tri crte sa četiri tačke iznad njih. Brojevi veći od 19 predstavljani su na isti način, ali je tačka stavljana iznad broja za svaku grupu od 20. Tako je naprimer broj 32 pisan uz pomoć simbola za broj 12, ali sa tačkom povrh njega koja je predstavljala dodatnu grupu od 20. Tako je sistem mogao da se proširuje u beskonačnost.

Sistem matematičkih simbola omogućavao je čak i neobrazovanim ljudima da sabiraju i oduzimaju kako bi trgovali. Da bi sabrali dva broja, naprimer, simboli za oba ta broja bili bi ispisani jedan pored drugoga a zatim sažeti u jedan novi celi broj koji je predstavljao zbir dva broja. Tako, naprimer, dve crte i tačka koje predstavljaju broj jedanaest mogu biti pridodane jednoj crti koja predstavlja broj pet čineći tako tri crte i tačku, odnosno šesnaest.

Maje su verovale da neki brojevi imaju veću važnost od drugih i imali su svoje svete brojeve. Tako je jedan od tih posebnih brojeva bio i broj 20 a predstavljao je ukupan broj prsta na obe ruke i noge. Trinaest je također bio sveti broj po broju izvornih, originalnih bogova Maja. I 52 je bio sveti broj koji je predstavljao broj godina u jednoj grupi, veličini koja je po konceptu slična jednom veku ili nizu od stotinu godina. Broj 400 također je bio sveti broj, a predstavljao je broj bogova noći.

Maje su također koristile glifove koji predstavljaju glave kao numeričke znakove. Broj 1 naprimer često je predstavljan kao mlada zemaljska boginja, broj dva predstavljan je kao bog žrtvovanja i tako dalje. Ovi glifovi su slični drugim glifovima koji predstavljaju božanstva i to je uzrok mnogim nesuglasicama i nesporazumima koji se javljaju tokom dešifrovanja glifova. Da bi zabuna bila još veća, glifovi koji predstavljaju brojeve mogli su da budu pisani i kao zbir. Tako je naprimer broj 13 mogao biti napisan kao glif koji predstavlja broj 10, a za njim bi zatim sledio glif koji predstavlja broj 3. Ovakvi numerički glifovi mogli su isto tako da se koriste u kombinaciji sa običnim tačkama, crtama i školjkama.

Matematika je bila važna disciplina u kulturi Maja pa je danas nalazimo i u njihovoj umetnosti; na freskama, na kojima se prepoznaju pisari ili matematičari sa zapisima koji sadrže brojeve, a koje oni nose pod rukom. Interesantan je podatak da je prvi takav matematičar koji je identifikovan na jednom od glifova bila žena.

Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

MAJA (Maya)indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: MAJA (Maya)indijanci    MAJA (Maya)indijanci EmptyUto Nov 09, 2010 12:33 pm

Kalendar Maja

Kalendar Maja u svojoj finalnoj formi najverovatnije potiče iz 1. veka pre Hrista, i moguće je da korene vuče iz civilizacije Olmeka. Neverovatno je tačan i proračuni sveštenika Maja toliko su precizni da je korekcija kalendara jedan deset hiljaditi deo dana preciznija nego kalendar koji mi danas koristimo.

Od svih davnih kalendara, kalendar Maja i drugih kultura Mezoamerike je najkompleksniji i najinteresantniji. Mesec je po njemu imao 20 dana i imao je 2 različite kalendarske godine:
Religiozni kalendar Maja

Sveti Ciklus ili tzolkin, koji je imao 260 dana i
Solarni kalendar Maja

Neodređena Godinu ili haab koja je imala 365 dana. Ova dva kalendara podudarala su se svake 52 godine. Ovaj period od 52 godine nazivao se „svežanj" i Majama je značio otprilike isto što nama danas predstavlja jedan vek.

Sveti Ciklus od 260 dana sastavljen je od dva manja ciklusa

Svaki od dana predstavljen je imenom boga koji nosi vreme preko neba i tako označava smenu dana i noći. Imena dana su Imix, Ik, Akbal, Kan, Chiccan, Cimi, Manik, Lamat, Muluc, Oc, Chuen, Eb, Ben, Ix, Men, Cib, Caban, Eiznab, Cauac i Ahau. Neki od ovih su bogovi životinja, kao što je Chuen - pas i Ahau - orao. Arheolozi su istakli da Majanski redosled životinja ima sličan redosled sa lunarnim zodijakom mnogih Istočnih i Jugoistočnih Azijskih civilizacija.

U 260 dnevnom tzolkin-u, vreme ne teče pravolinijski, nego se kreće u ponavljajućem krugu sličnom spirali. Dva ciklusa od 13 i 20 dana prepliću se i ponavljaju bez prekida. Kalendar bi počeo sa 1 Imix, 2 Ik, 3 Akbal, i tako dalje sve do 13 Ben, nakon čega se ciklus nastavlja sa 1 Ix, 2 Men, i tako dalje. Ovoga puta dan Imix bio bi pod brojem 8 Imix, i poslednji dan u 260-dnevnom ciklusu bio bi 13 Ahau.

Niko nije siguran kako je tako neobičan kalendar uveden u upotrebu. 260-dnevni ciklus može da poveže nekoliko nebeskih pojava, uključujući konfiguraciju Marsa, pojave Venere, ili sezone pomračenja. Može čak da predstavi i interval između začeća bebe i njenog rođenja.

260-dnevni kalendar je korišten da odredi važna događanja kako za ljude tako i za bogove.

Bio je korišten da imenuje pojedince, predoči budućnost, da odredi povoljne dane za bitke, brakove i tako dalje. Svaki dan imao je svoje znamenje i svoju asocijaciju, i nemilosrdni marš od 20 dana je bio kao neprekidna mašina za proricanje koja je određivala sudbine Maja.

Neodređena godina ili haab, koja je brojila 365 dana slična je današnjem, modernom kalendaru. Sastavljena je od 18 meseci od kojih svaki sadrži 20 dana, sa nesrećnim periodom od 5 dana na kraju. Ovaj svetovni kalendar bavio se isključivo godišnjim dobima i poljoprivredom i bio je baziran na sunčevom ciklusu. Meseci su se, po redu, zvali ovako: Pop, Uo, Zip, Zotz, Tzec, Xuc, Yaxkin, Mol, Chen, Yax, Zac, Ceh, Mac, Kankin, Maun, Pax, Kayab i Cumku. Nesrećni period od 5 dana je bio poznat kao uayeb, i smatrao se za zlosutno vreme koje je moglo da uzrokuje opasnost, smrt i lošu sreću.

Po Majanskom "sunčevom" kalendaru pretpostavlja se da je nova godina počinjala u Julu po našem današnjem kalendaru sa mesecom zvanim Pop. Majanski 20-dnevni mesec uvek je počinjao sa završetkom prethodnog meseca i nastavljao se sa danima od 1 do 19 dok je 20 dan opet bio početak sledećeg meseca i tako dalje. Iz tog razloga Maje su verovale da svaki mesec vrši uticaj na sledeći. Prema tome bi nova godina u kalendaru Maja počela sa 1 Pop, praćena sa 2 Pop, sve do 19 Pop i bila nastavljena sa početkom meseca Uo koji bi se označavao kao 0 Uo, pa tek onda 1 Uo, 2 Uo, i tako dalje.

Povezivanjem kalendarskih godina (Tzolkin i Haab) nastaje ciklus od 18 980 dana ili približno 52 kalendarske godine. Kraj ovog ciklusa od 52 godine uvek je unosio strah u ljude jer se verovalo da bi došlo do kraja sveta i nebo bi palo na zemlju ukoliko bogovi nisu bili zadovoljni načinom na koji su ljudi izvršavali svoje obaveze. 52-godišnji ciklus je međutim bio neadekvatan da meri proticanje vremena.

Iz tog razloga nastao je treći kalendar nazvan
Dugački kalendar

koji je bio baziran na sledećim vremenskim jedinicama: kin (jedan dan); uinal (mesec sadržan od 20 dana); tun (godina od 360 dana ili 18 meseci); katun (20 godina); baktun (400 godina). Postojale su i veće vremenske jedinice koje su se zvale: pictun, calabtun, kinchiltun i analtun. Svaki analtun je bio jednak periodu od 64 miliona godina!

Dugački kalendar počinje od samog postanka pa sve do danas. Datum tog postanka je 3114. godina pre Hrista ili 3113 godina pre Hrista po današnjem kalendaru. Ta godina je postavljena kao početna godina - slično kao što i mi koristimo Hristovo rođenje.

Da označi datum, kalendar Maja koristio je 5 brojeva u ovom redosledu: baktun, katun, tun, uin, kin. Ovo bi bilo napisano kao, na primer: 9.10.19.5.11 10 Chuen 4 Kumku, što se prevodi kao 9 baktun-a (1, 296 000 dana), 10 katun-a (72 000 dana), 19 tun-a (6840 dana), 5 uinal-a (100 dana), 11 kin-a (11dana). To daje zbir od 1,374,951 dan (približno 3 764 godine) od postanka. To bi, prema kalendaru koji danas koristimo bila 651. ili 652. godina nove ere.

Jedna od najvećih uloga ovih kalendara nije bila da odredi tačan datum nego da uskladi postupke vođa Maja sa istorijskim i mitološkim događajima. Dela koja su bogovi izvodili po tim mitovima ponovo su izvođena od strane vođa Maja, često na godišnjicu originalnog događaja, koju su sveštenici Maja prethodno pažljivo izračunali. Kalendar je također korišten da označi vreme prošlih i budućih događaja. Neki spomenici Maja, na primer, beleže događaje koji su se desili pre 90 miliona godina, dok drugi predviđaju događaje koji bi trebalo da se dese za 3 000 godina.

Kalendar također predviđa budućnost na principu današnjeg horoskopa. Na primer, Maje su verovale da datum rođenja osobe određuje njenu sudbinu kroz život. Tako je svaka osoba od svog rođenja bila pod uticajem određenog boga. Neki bogovi su bili povoljniji od drugih, a dete rođeno pod uticajem dobrog boga smatrano je srećnim. Dete rođeno pod uticajem ne toliko dobrog boga je moralo kroz čitav svoj život da se brine da mu bog bude naklonjen, posebno za vreme peroda od 5 nesrećnih dana sunčevog kalendara.

Mnogi naučnici su se pitali zašto je kalendar Maja toliko komplikovan. Delomično, iz razloga što su sveštenici Maja sve odluke u vezi datuma donosili shodno sa svetim (duhovnim) događajima i poljoprivrednim ciklusima. Iz tog razloga nije bilo potrebno za prosečnu osobu da razume kalendar, tako da su sveštenici mogli da ga razrađuju koliko god su to smatrali potrebnim.

Stari kalendar Maja se još uvek koristi u južnom Meksiku i brdovitim predelima Maja pod starateljstvom sveštenika koji još uvek koriste 260-dnevni kalendar u svrhu obožavanja i drugih šamanističkih aktivnosti.
Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

MAJA (Maya)indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: MAJA (Maya)indijanci    MAJA (Maya)indijanci EmptyUto Nov 09, 2010 12:33 pm

Astronomija


Od svih drevnih kalendara, Majanski i drugi Mezoamerički kalendari najkomplikovaniji su i najtačniji. Majanski astronomi-sveštenici tražili su odgovore posmatrajući nebo. Koristili su opservatorije i posmatrali horizont tragajući za kompleksnim kretanjima Sunca, zvezda i planeta da bi to posle zabeležili u svojim zapisima. Koristeći svoja posmatranja i zapise Maje su pisale kalendare da bi pratili kretanja nebeskih tela i protok vremena. Maje su također pratili pomeranja Meseca premda nisu osnovali formalan mesečev kalendar.

Uz pomoć račvanog štapa, i posmatranja golim okom astronomi-sveštenici su izračunavali putanje Venere i drugih nebeskih tela. Iz beleški na osnovu svojih posmatranja mogli su da predvide pomračenje sunca sa velikom preciznošću.

U gradovima Maja, ceremonijalne građevine bile su precizno postavljane u skladu sa kompasom. Za vreme letnje ravnodnevnice, na primer, bilo je podešeno da sunčeve zrake prolaze kroz male otvore u opservatorijama i osvetljavaju unutrašnje zidove.

Druga podešavanja bila su na spoljašnjim zidovima hramova i palata. Najpoznatiji primer ove vrste može da se vidi u Chichen Itza, glavnom gradu Maja na poluostrvu Jukatan. Ljudi se još uvek sakupljaju svake godine, kao što su to radili kroz vekove, da posmatraju kako sunčeve zrake osvetljavaju stepenište piramide posvećene bogu Quetzalcoaltl-u, Perjanoj Zmiji. Za vreme jesenje ravnodnevnice, Sunce postepeno osvetljava stepenište piramide i glavu zmije na svojoj bazi, kreirajući oblik zmije koja klizi niz svetu planinu prema Zemlji.

Zašto su se Maje toliko trudile da podese svoje ceremonijalne građevine i hramove sa Suncem i zvezdama? Delimično, iz poštovanja prema bogovima. Pacal-ov grob u Hramu Natpisa u Palenque, na primer, je poravnat sa Suncem. Za vreme zimske ravnodnevnice Sunce zalazi iza visokog grebena koji se nalazi iza hrama, postavljenog u liniji sa krovom hrama. Kako sunce prelazi preko neba, zrake ulaze kroz vrata hrama, oslikavaju se na zadnjem zidu, i izgleda kao da silaze niz stepenice hrama u Pacal-ov grob. Pacal-ova smrt i ulazak u Podzemlje se izjednačava sa smrću Sunca i njegovim ulaskom u Podzemlje.

Opservatorijumi koje su gradile Maje kao, uostalom, i mnoge druge građevine građene su u skladu sa kretanjem nebeskih tela. Jedan od primera jeste skup hramova u mestu Uaxactun, koji obeležava položaj izlaska Sunca za vreme letnje sunčeve ravnodnevnice, dve ravnodnevnice i zimsku sunčevu ravnodnevnicu. Položaj hrama Caracol u Chichen Itza je također u skladu sa pojavom nebeskih tela kao što su Plejade i Venera. Hram u Uxmal, naprimer, sadrži na stotine simbola Venere.

Astronomska poređenja i nebeske pojave definisale su rituale Majanskih vođa. Imenovanja kraljeva pojedinim centrima bila su usklađena sa letnjom ravnodnevnicom. U Palenque, natpis pokazuje da je Pacalov sin Chan-Bahlum posvetio skupinu hramova u obliku krsta 23. Jula 690. godine - što se poklapa sa vezom Jupitera, Saturna, Marsa i Meseca. Možda je Majama ovaj događaj predstavljao praiskonsko rođenje tri pretka bogova dinastije Palenque sa Prvom Majkom (Mesecom), i to bi bio prigodan trenutak za gradnju spomenika.

Freske i reljefi Maja pokazuju vođe kako nose nebeske simbole, uključujući i remen napravljen od niza simbola koji su u vezi sa Mesecom, Suncem, Venerom, danom, noći i nebom. Vođe su također prikazivane kako nose šipke koje su dekorisane kao nebo što ukazuje na to da će imati nebeski mandat. Ponekad su prikazivani kako sede okruženi nebeskim prstenom što vođi daje oreol nebeske pripadnosti. Vođe su također volele da asociraju na povoljne bogove neba kao što je Bog Sunca. Vladajuća kasta i sveštenici Maja voleli su da se ogrću u kožu jaguara, čije tačke su predstavljale zvezde ( "ogrtali su se nebesima" ).

Maje su verovale da su bogovi vodili Sunce i Mesec preko neba. Maje su verovale da čak i u mračnim noćima Sunce i Mesec nastavljaju svoje putovanje kroz podzemlje, pod pretnjom zlih bogova koji su pokušavali da ih zaustave. Iz tog su razloga Maje verovale da nebeska tela trebaju ljudsku pomoć, koju su oni pružali kroz svete rituale kao što su mučenja i prinošenja ljudskih žrtava. Majama je pružanje ovakve pomoći jednostavno značilo cenu koja treba da bude plaćena da bi se nastavio život univerzuma. Smrt u takvim ritualima bila je privilegija i donosila je besmrtnost umrlima ili onima koji su prinosili same sebe kao žrtve.

Ciklusi nastajanja i razaranja koji su se neprestano ponavljali kao što je to opisano u mitologiji Maja bili su podsetnik na posledice do kojih bi došlo ukoliko bi se negirale obaveze prema bogovima. Ljudska rasa imala je konstantnu odgovornost prema bogovima koji su omogućavali postojanje ljudskog života. Prema kalendaru Maja, svaki period od 52 godine signalizovao je ponovnu mogućnost uništenja sveta. To je bilo zastrašujuće vreme kada su se bogovi i druge sile nastanka i haosa borile u svetu smrtnika, odlučujući na taj način sudbinu svih živih bića na Zemlji.

Planeta Venera bila je Majama posebno značajna; bog Quetzalcoatl, na primer, bio je poistovećen sa Venerom. Drezdenski Kodeks, jedna od četiri preživele hronike Maja, sadrži proširen tabelarni prikaz pojavljivanja Venere, i bivao je korišten za predskazivanje budućnosti.

Maje su gledajući u nebo, posebno Veneru, odlučivale i o ratovima što se vidi i u mnogim reljefima. Ratovi povezani sa pokretanjima Venere bili su prošireni po čitavoj Mezoamerici.

Kalendari Maja, njihova mitologija i astrologija bili su integrisani u jedan sistem verovanja. Narodi Maja posmatrali su nebo i kalendare da bi predvideli pomračenja Sunca i Meseca, cikluse planete Venere i pomeranja sazvežđa. Ove pojave značile su mnogo više nego puka mehanička pomeranja nebesa, i verovalo se da su to bila dejstva bogova koji su ponavljali mitološke događaje iz doba nastanka sveta.

I danas u regionima u kojima žive Maje postoje sveštenici koji prate 260-dnevni kalendar da bi predočili buduće događaje kao i za druge šamanističke aktivnosti. Mnoge komponente ovog sistema verovanja su nastale na nebu, ali su bile manipulisane na Zemlji od strane astronoma-sveštenika koji su vezivali svete strukture kosmosa sa dešavanjima na Zemlji.

Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

MAJA (Maya)indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: MAJA (Maya)indijanci    MAJA (Maya)indijanci EmptyUto Nov 09, 2010 12:34 pm

Maje danas

Maje danas broje oko 6 miliona ljudi čineći tako najveću domorodačku grupu ljudi severno od Perua. Neke od najvećih grupa Maja nalaze se u Meksiku. Najvažniji od njih su Jukateci ( 300 000 ), Tzotzil (120 000), i Tzeltal (80 000). Jukateci žive na toplom, tropskom poluostrvu Jukatanu, a Tzotzil i Tzeltal žive u brdovitim područjima koja se nazivaju Chiapas. Preostale velike grupe Maja uključuju Quiche i Cakchiquel Maje koji žive u Gvatemali, Chontal i Chol Maje koji su nastanjeni u Meksiku i Kekchi Maje koji zive u Belizeu. Svaki od 31 grupe Maja kroz čitavu Centralnu Ameriku govore različite, međusobno nerazumljive jezike, premda svi pripadaju jezičkoj familiji Maja.

Usprkos modernizaciji i sklapanju brakova sa španskim imigrantima, zajednice Maja uspele su da sačuvaju svoj identitet i način života. To je bilo moguće održati kroz istoriju delimično zato što je njihov smeštaj bio ograničen na mali, povezan prostor južnog Meksika, Gvatemale, Belizea i zapadnih delova Hondurasa i El Salvadora.

Među najosetljivijim grupama Maja danas su grupa koja se zove Lakandon i koja naseljava tropske šume područja Chiapas. Lakandonci su malena grupa koju sačinjava 200 ljudi ( po popisu iz 1980. godine ) i privlače veliki interes istrazivača iz razloga što oni nikada nisu pokršteni i još uvek praktikuju drevnu religiju Maja, što ih stavlja pod veliki pritisak od strane današnje civilizacije. 50-ih godina ovog veka Lakadonci su još uvek išli u lov sa lukom i strelom. Od tada su njihova staništa otvorena za prolaz putnika i za turiste i sami Lakadonci putuju van svoje šume da prodaju svoje rukotvorine. Postoji velika zabrinutost da njihov način zivota neće preživeti još dugo.

Maje se suočavaju sa velikim izazovima pored prodora turizma. Regioni Maja bili su pod uticajem velikih političkih pomeranja u poslednjh nekoliko decenija. Mnogo ljudi izgubilo je život i ekonomska situacija se znatno pogoršala. Veliki broj pripadnika naroda Maja izgubio je život u građanskim ratovima. Mnogo njih iz država kao što je Gvatemala morali su da napuste svoje domove i potraže utočiste u Meksiku, Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Pripadnici grupa za ljudska prava bore se da stave tačku na nepravde koje se vrše nad ovim narodom i vlade rade na tome da nađu trajno rešenje za probleme diskriminacije i kulturnog genocida.

Maje se također suočavaju sa problemima koje su sami stvorili, posebno u područjima kao što je Peten regija u Gvatemali, koje sadrži najveće prostranstvo šuma u Centralnoj Americi. U Peten regiji, tropska prašuma krči se neverovatnom brzinom da bi se napravilo mesta za polja kukuruza. Populacija Petena je naglo porasla sa 15 000 1950. godine na više od 300 000 danas. Još više doseljenika stiže iz južne Gvatemale svaki dan stavljajući veliki pritisak na postojeće prirodne resurse. Istraživanja NASA-e i National Geographic Society otkrila su da je u četverogodišnjem periodu između 1988. i 1992. godine iskrčeno 4.5 hiljade kvadratnih kilometara šume od strane samih farmera. Problem je postao tako velik da je Gvatemala, 1990. godine, od 40 procenata površine Peten regije napravila prirodni rezervat Maja.

Kako šume nestaju, tako nestaju i njena blaga. Sav život u divljini nestaje, drevne ostavštine Maja izložene su pljačkašima, i cela poglavlja ljudske istorije bivaju izbrisana ili pod pretnjom. Članovi zabranjenih društava za zaštitu okoline često se suočavaju sa pretnjama smrću i spaljivanjem njihovih stražarskih mesta od strane ljudi koji profitiraju od uništavanja šuma.

Narod Maja bivao je suočen sa velikim izazovima od kojih se mnogi nastavljaju i u današnje vreme. Neki etnolozi čak i sumnjaju u sposobnost kulture Maja da preživi napade današnjeg doba. Ali, pogled na načine na koji su Maje opstale i sačuvale svoju kulturu do danas, svoju zemlju i način verovanja daje nadu u opstanak.

Maje su uspele da sačuvaju tradiciju u poljoprivredi i trgovini. Kao i njihovi preci, većina domaćinstava se bavi uzgojem kukuruza i zanatstvom, tkanjem naprimer, a zatim se deo proizvoda prodaje na tržištu. Za razliku od svojih predaka, većina muškaraca napušta svoja sela i odlazi u nizije gde jedan deo godine rade na plantažama kafe i pamuka.

Drevni kalendar Maja također je preživeo svo ovo vreme. U visoravnima, gde se nalaze većine zajednica Maja još uvek postoje Šamani čiji posao je da prate drevni kalendar Maja i da sprovode tradicionalne rituale kako za individue tako i za celu zajednicu.

Intelektualci, pripadnici naroda Maja, počeli su da shvataju da se raznovrsne jezičke skupine Maja moraju držati zajedno kako bi sačuvali svoju kulturu kao i svoje jezike. Iznenađujuće je to da se stanovništvo Maja povećava a ne opada kako bi to mnogi očekivali, a neki veruju da će njihova povećana svesnost o sebi kao o jednom narodu sa veličanstvenom proslošću i sposobnošću da se prilagodi pomoći da prežive još mnogo vekova.


Izvor: Misterije
Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

MAJA (Maya)indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: MAJA (Maya)indijanci    MAJA (Maya)indijanci EmptyUto Nov 09, 2010 12:35 pm

Otkriven prolaz u mistični podzemni svet Maja


U selu Tahtzibichen u Meridi na poluotoku Yucatan arheolozi su otkrili mjesto na kojem su duše pokojnih Maja prelazile u drugi svijet.

U podvodnim spiljama meksički su arheolozi otkrili labirint kamenih hramova, a u nekima od njih nalaze se i ljudske kosti, piše Reuters. Istraživači vjeruju kako se radi o mjestu koje su antičke Maje smatrali vratima kroz koje umrle duše prelaze u podzemni svijet.

Mjesto pronalaska ovih spilja selo je Tahtzibichen u Meridi na poluotoku Yucatan.

Maje su te vodom ispunjene spilje koje vode u suhe prostorije, zajedno s podzemnom cesticom, smatrali putom u mistični podzemni svijet koji su zvali Xiabalba.

Na tom mjestu arheološka iskapanja traju već pet mjeseci te su do sada otkriveni brojni primjerci kamenih skulptura i keramike koja je tamo ostavljena za pokojnike.

Maje su vladale središnjom Amerikom i južnim Meksikom prije no što su misteriozno napustili svoje gradove oko devetstote godine. Mukotrpan put prema Xiabalbi opisan je u njihovom svetom tekstu Popul Vuh, koji su kasnije transkribirali španjolski osvajači.

Arheolozi su uvjereni da je antičkoj civilizaciji to mjesto bilo sveto počivalište umrlih osoba koje se smatralo početkom njihovog puta prema podzemnom svijetu. Na tom arheološkom nalazištu pronađena je jedna keramička vaza stara preko 1.900 godina, ali većina pronalazaka datira iz vremena 700. - 850. godine nove ere.
Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Na mreži
Lily
First Bride
Lily

Godina : 23
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

MAJA (Maya)indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: MAJA (Maya)indijanci    MAJA (Maya)indijanci EmptyUto Nov 09, 2010 12:56 pm

Uprtavo sam pregledala sve.. znam da je bila tema o Majama.. ali izgleda da je nestala tokom pospremanja.. drago mi je da si je obnovila.. oni su narod koji je uvek zanimljiv za istrazivanje.. citanje.. :thb:
Nazad na vrh Ići dole
Mirko2546

Mirko2546

Datum upisa : 19.02.2011

MAJA (Maya)indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: MAJA (Maya)indijanci    MAJA (Maya)indijanci EmptyNed Feb 20, 2011 1:00 am

Maje i zvezde
Horoskop Maja: SIP

Ako ste rodjeni u periodu izmedju 8. februara i 26. februara, Vaš zivot bit ce dinamican, sadrzajan i pun preokreta. Osobe s kojim se budete druzili velicat ce Vase moralne kvalitete…

KARAKTER: Rođenim u ovom periodu zvijezde su odredile da budu tihe, plemenite i dobre osobe. One ne razmisljaju o sebi i svojim interesima nego o kolektivu i osobama koje su im bliske i s kojim dijele svakodnevnost. Njihova solidarnost i spremnost na svakovrsnu pomoć odusevljavat će njihovu rodbinu i prijatelje. Nedovoljno jedu ali vode racuna o svom izgledu i rijetko se izlažu rizicima. Dobri su i vjerni prijatelji, ali ne mogu predvidjeti buduće događaje, pa ih oni često zatiču nespremnim.

ŽIVOT i DOGAĐAJI: Ukoliko u životu naiđu na osobu koja ih dobro razumije, osobe rođene u horoskopskom znaku Sip vjerni su i iskreni bračni drugovi. Tokom mladosti i srednjih godina znaju da budu dosta potišteni i pesimistični, a u starosti nerjetko pokazuju obilježja sebičnosti. U periodu od 28. do 35. godine postižu izuzetne rezultate u poslu i profesionalnoj karijeri. Ne teže natprosječnom blagostanju, a u duši su skromni i pravedni. Nikada ne posežu za tuđim interesima.

SAVET: Budući da ste otvoreni prema novim poznanstvima, dobro bi bilo da budete oprezniji kada su u pitanju nepoznate osobe. Neka nova poznanstva mogla bi da Vas učine nesretnim
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

MAJA (Maya)indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: MAJA (Maya)indijanci    MAJA (Maya)indijanci EmptyNed Apr 27, 2014 11:56 pm

Tajne i misterije Maya


MAJA (Maya)indijanci Atlantida%20Maya%201 
Maye i Atlantida

Athumanunhovo razmišljanje i promišljanje o Atlantidi, onima koji prate njegovo koračanje i lutanje kroz davno prije zaboravljene priče raznih mitologija, odavno je poznato. No, neki su počeli pratiti Athumanunhova promišljanja kasnije, pa će Athumanunh opetovati svoja promišljanja i razmišljanja o Atlantidi: 'Dakle, Atlantidu je Athumanunh smjestio u svoje snove i to mu odgovara, a i Atlantidi je tu dobro. Athumanunh Atlantidu ne traži više, Athumanunh je Atlantidu pronašao tamo gdje se njegova mašta i realnost dodiruju i zadovoljio se time. Stotine ekspedicija uputilo se samo u prošlom stoljeću na put da otkrije Atlantidu tjerani silnom nadom da će je otkriti. Nisu je otkrili i Athumanunhov san je ostao netaknut.' Ponekad pak u tišini 'brda na kojem plaču ptice' Athumanunh ovako promišlja o Atlantidi: 'Sanjao Athumanunh da ondje, gdje su nekoć ljudi živjeli u prijateljstvu i slozi, tamo gdje su nekoć dragocjeni predmeti bili cijenjeni jedino zbog svoje ljepote, sada šutke plivaju ribe … No, je li baš Athumanunh siguran da to plivaju ribe? Ne kroče li to, jednom davno, zbog častoljublja i poroka, kažnjena djeca Posjedona i dalje ulicama Atlantide, negdje duboko pod morem, ali sada razborito i miroljubivo… ili se to opet Athumanunhu sve priviđa i ipak se to samo igraju ribe usred morem isplakanih kostiju legendarne Atlantide …' No, ponekad Athumanunh opet promišlja o Atlantidi i ovako: 'Možda je Atlantida sinonim za raj na Zemlji koji je čovjek davno prije izgubio, možda su tamo vrtovi Hesperida, otočje blaženih, Alkinsovi vrtovi, možda je upravo na Atlantidi Olimp grčkih bogova. Možda su bogovi i božice starih naroda zapravo bili kraljevi, kraljice, ratnici i junaci univerzalnog sjećanja na mjesto gdje je nekada bio raj na zemlji …' Onda pak Athumanunh kao da ne može odoljeti i pokušava geografski locirati Atlantidu, a jedan od takvih pokušaja sada će ovdje i vama napisati i opisati. Dakle, možda se mayanske mitološke priče o razdobljima 'Pet Sunaca' i ne trebaju baš uvijek tumačiti kao mitološke priče. Možda se ta razdoblja mogu tumačiti i u okvirima povijesnih događaja i dovesti se u nekakvu vezu i s Atlantidom koju također možda možemo dovesti u okvir povijesnih događanja ljudske prošlosti. Uzmimo sada da je moćna i tajnovita Atlantida možda bila djelomično smještena na širokim područjima plitkih voda Floride, Kube, Bahama … Kada je njihovu domovinu poplavilo more, neki Atlantiđani možda su se uputili i na zapad i tako stigli do Yukatana. Ti preživjeli Atlantiđani možda su sa sobom, uz sjećanje na uništenje Atlantide, donijeli i mnoga praktična znanja o geometriji, astronomiji, poljoprivredi, medicini … Možda su upravo ti preživjeli s Atlantide pokušali prenijeti ta svoja stečena znanja domorodačkom stanovništvu. Možda su Maye od njih baštinili znanja, a možda su baš i njihovi potomci. Nadalje, ako je poplava uništila Atlantidu u prvom razdoblju mayanskih Sunaca, vjetar je uništio za nekih 4000 godina mayansko drugo Sunce. Još i danas razorni vjetrovi (uragani) rađaju se baš tu negdje i razaraju na svojim putovima sve što pronađu. Dakle, na trenutak će Athumanunh opet pokušati računati, ali ovaj puta s našim godinama. Atlantida je nestala negdje oko 11 000 godina p. K. Prvo Sunce, nakon 4000 godina, dakle oko 7000 godina p. K. nestaje i Drugo Sunce, onda traje Treće sunce sve do 3100 godina p. K. kada počinje Četvro Sunce gdje je rođena rana civilizacija Maya. Kako je Treće Sunce uništila vatra, Maye su vjerovale da vatra vraća snagu Suncu, pa otuda onda imamo i misteriozno spaljene i napuštene gradove, jer Maye tada vjeruju da će energija grada oslobođena u požaru otići do Sunca i vratiti mu snagu. U mitološkim pričama drevnih Maya upravo imamo bogove koji skaču u vatru kako bi svojom energijom podigli snagu Sunca. Dakle, na pepelu Četvrtog Sunca rođeno je Peto Sunce. Tu će Athumanunh stati da se ne bi opetovao u onome što je već prije napisao. Dakle, time je i na posljednja dva pitanja iz serije o Mayama – Tko su bili Maye? Odakle su došli Maye? Athumanunh odgovorio na samo sebi svojstven način, pokušavajući odgovore povezati s Atlantidom. Već sutra Athumanunh će zakoračiti na neko drugo mjesto, a kamo pročitat ćete drugi put. [/size]


Tajne i misterije Maya


MAJA (Maya)indijanci Maya%20zakljucak 
Zašto su nestali drevni Maye – Athumanunhov zaključak

Dobro, bilo bi već krajnje vrijeme da napokon Athumanunh odgovori na početna pitanja - Zašto su Maye tajnovito nestali na samom vrhuncu svoje moći? Zašto su svoje nevjerojatne i veličanstvene gradove prepustili nemilosti džungle? Dakle, sve se svodi na prirodnu katastrofu, odnosno na ponašanje Sunca u prošlosti. Svima nam je jasno da nam Sunce ne daje samo dnevnu svijetlost koja je potrebita za rast biljaka. Sunce u mnogočemu utječe i na ljudsku plodnost i emitira prema Zemlji opasne kozmičke zrake, zrake izuzetno kratke valne duljine, moćne i opasne zrake, zrake koje vrlo lako mogu uništiti život na Zemlji da ona nema zaštitni oklop u atmosferi. Dakle, zračenje sa Sunca najznačajniji je čimbenik klimatskih promjena. Kad je Sunce posebno aktivno ono proizvodi veliki broj Sunčevih pjega, a one pak onda u Svemir izbacuju veliki broj nabijenih čestica koje dovode do zgusnuća prostora između Sunca i Zemlje. Jedna od takvih aktivnosti Sunca dogodila se i u rasponu od 440. do 814. godine. Opet će sada Athumanunh pozvati u pomoć matematiku, odnosno brojanje, pa ako je Venera za drevne Maye rođena 12. kolovoza 3114. godine p. K. i ako se sjetimo mayanskog 'Super broja', odnosno 1 366 560 dana, onda to brojanje pada u 627. godinu. Ta pak godina ogovara misterioznom nestanku drevnih Maya na vrhuncu svoje moći. Dakle, čestice koje donosi 'Sunčev vjetar' (strašni bog sunca Tonatiuh – po Athumanunhu) utječe na ljudski hipotalamus, koji nadzire izlučivanje FSH, koji opet nadzire razvitak stanica sperme u testisima muškaraca, a kod žena on određuje sazrijevanje i otpuštanje jajašca. Dakle, promjenjivo magnetsko polje dovodi do pada plodnosti drevnih Maya (rađa se sve manje zdrave djece koja su nužna za održavanje cijele vrste, ali i samoga naroda – po Athumanunhu). Athumanunh zna da su drevni Maye posebno bili zaokupljeni ritualima plodnosti ljudi i same Zemlje. No, zašto se onda taj pad plodnosti nije odrazio i na druge drevne narode toga doba u ostalim dijelovima Svijeta? Izgleda da je uslijed okomitog ulaska kozmičkih zraka na površinu Zemlje najveći bio između 10 i 20 stupnja sjeverno i južno. Nadalje, to dovodi do pada aktivnosti Sunčevih pjega, pa dolazi i do nekakvog 'mini ledenog doba' koje dovodi do smanjenja isparavanja vode iz oceana, a to će pak dovesti i do suše. Pojava suše objašnjava i strašnu potrebu drevnih Maya za štovanjem bogova kiše, jer očito da im nedostaje svježe vode. Zapravo priča nam je poznata i danas kada i nas pogađaju neočekivane suše i obilate kiše opet na suprotnim stranama gdje su potrebite. Dakle, na kraju ako opet počnemo brojiti kao Maye stižemo do nadnevka 22. prosinac 2012. godine i izgleda po svemu sudeći drevni Maye su nas jasno upozorili na neku moguću predstojeću prirodnu katastrofu, a koju su oni jednom već davno prije iskusili. Dobro, to bi bilo to, a time je Athumanunh odgovorio na pitanja s početka ove serije o drevnim Mayama – Što su to drevni Maye grozničavo proračunavali? Jesu li nam ostavili kakvu poruku? Zašto su tajnovito nestali na samom vrhuncu svoje moći? Zašto su svoje nevjerojatne i veličanstvene gradove prepustili nemilosti džungle?. Athumanunhu sada ostaje još samo odgovoriti na pitanja – Tko su bili Maye? Odakle su došli Maye?, a to će odgovoriti drugi put pokušavajući povući neku paralelu drevnih Maya i preživjelih s Atlantide – te najveće tajne prošlosti i najveće misterije sadašnjosti.Tajne i misterije Maya


MAJA (Maya)indijanci Zeleni%20sismis 
Camazotz natkriljuje Jaguara

Šišmiš kojeg je Athumanunh pronašao i obojio ga zelenom bojom na rotirajućim prozirnicama morao je imati nekakvo značenje, pa je Athumanunh prozirnice rotirao i dalje. No, Athumanunh nije opet u prvom trenutku shvatio poruku drevnih Maya, pa je uzalud rotirao prozirnice. Tada je opet Athumanunh probao pronaći slijedeći kod, odnosno znak koji bi odgovarao jednom od znakova na samom poklopcu. Tajnoviti znak bio je onaj koji je u svom sadržaju predstavljao uha. Kada je Athumanunh kod 'uha' postavio na odgovarajuće mjesto gdje ona i inače stoje na glavi čovjeka i probao rotirati, pronašao je i rješenje. Odjednom se pojavila slika Jaguara. Sada je sve kristalno jasno i razumljivo – šišmiš natkriljuje jaguara. Dakle, peto doba Sunca po drevnim Mayama nazvano doba Jaguara natkriljuje šišmiš. Znači da je i to doba osuđeno na propast. Istim postupkom pronađena je i ptica koja u kljunu nosi lanac sa školjkom. Vrativši se u mitologiju i priče drevnih Maya Athumanunhu je konačno jasno što mu to drevni Maye žele poručiti: - idi Athumanunh i čitaj svetu knjigu 'Popol Vuh' koja se sada više ne može vidjeti i koja sada više ne postoji, jer je zauvijek skrivena od onih koji je traže, ali ne i od onih koji razmišljaju. Jednostavno rečeno –drevni Maye predvidjeli su događaje nakon velikih katastrofa i bili su uvjereni i sasvim sigurni da će generacijama koje će doći nakon tih katastrofa prijašnje generacije izgledati kao da su živjele na niskom stupnju razvoja. Athumanunh sada razmišlja: ubrzo će sateliti preuzeti ulogu telefonskih stupova i vodova. Ako nas stvarno pogodi nekakva katastrofa koja je možda pogodila i drevne Maye (možda je to zadesilo i Atlantidu – po Athumanunhu), generacije nakon nas možda više neće imati spoznaju da smo mi postavili geostacionarne satelite oko Zemlje i rabili ih za komunikaciju, a oni će nekako opet imati telefonske stupove i telefone. Dakle, te će generacije nakon nas jednostavno držati da smo mi bili takvi primitivci koji čak ni telefone poznali nisu. Mi danas kažemo da su Maye bili toliko primitivni da čak niti kotač nisu znali rabiti. No, Athumanunh sada razmišlja da kotač možda drevnim Mayama nije ni bio potrebit, možda su rabili nekakvu nama još uvijek nepoznatu tehnologiju za prebacivanje teških tereta s jednog na drugo mjesto. Na kraju Athumanunh je sve više uvjeren da mi ne razumijemo tajne drevnih Maya možda zato što još uvijek nismo dostigli onaj stupanj razvoja na kojem su oni možda, Athumanunh podvlači možda, već jednom davno prije nas i bili. Uf, Athumanunh je opet sigurno sve zakomplicirao na samo sebi svojstven način, no, nema brige, sve će Athumanunh pokušati argumentirati nadolazećim pričama, skicama, sličicama i objašnjenjima koje je samo dovoljno pozorno pratiti, prihvatiti ako se želi prihvatiti, ili odbaciti i zauvijek napustiti ove 'bedastoće' koje ovdje drobi Athumanunh koji nikada nikoga ni na što ne sili i nikome ništa nikada ne želi nametnuti. Različitost među ljudima upravo je njihovo najveće bogatstvo i to treba razvijati. Od pamtivjeka ptice gnijezdo grade na isti način, pčele košnice na isti način, ali ljudi svoje kuće iz dana u dan rade drugačije, raznolikije … gdje sve i što sve već ljudi probali nisu od prvobitnih pećina pa do današnjih nastamba i tko li samo zna gdje će im biti kraj? Dosta bi bilo Athumanunh! Nastavimo drugi put.Tajne i misterije Maya


MAJA (Maya)indijanci Slika%20glave%20uz%20glave 
Gdje je Camazotz na poklopcu sarkofaga?

No, dobro, pa gdje je onda slika šišmiša (Camazotza) na poklopcu sarkofaga? Vrlo jednostavno, pa Athumanunh samo mora postupiti po naputku drevnih Maya. Točnije uzeti prozirnicu i po naputku drevnih Maya ' Ja sam Ti, Ti si Ja' nos 'One sa suknjom od žada' prisloniti s kopijom i pronaći sliku šišmiša. No, ovaj puta to ne ide baš tako, jer Athumanunh nigdje ne može otkriti ono što traži. Onda Athumanunh nervozno premeće po prozirnicama i sasvim slučajno ih malo zarotira. Odjednom pojavljuje se čitav niz slika sa svakom rotacijom. Athumanunhu sve postaje zornije i kristalno razumljivo. Drevni Maye pričaju priču nizom slika koje se pojavljuju na poklopcu sarkofaga iz Palenque. Dakle, Athumanunh još samo preostaje da te slike nacrta vama i malo ih pojasni, a to učini drugi put.Tajne i misterije Maya


MAJA (Maya)indijanci Kamazotz%20sismis%202 
Zagonetne slike s ruba

Athumanunh sada, rabeći prozirnice i slažući ih mayanskim načinom 'Ja sam Ti, Ti si Ja', redom otkriva čudnovate slike s ruba poklopca i tako ih raspozna čak 26. Što sada? Slike koje su se pojavile u potpunosti odgovaraju svojim kopijama na samom poklopcu, no, ubrzo Athumanunh ima novi problem. Naime, Athumanunh je pronašao i spojio 25 slika s ruba s njihovim kopijama na samom poklopcu sarkofaga, ali nema nigdje 26. slike Uzalud Athumanunh opetuje i traži pozornije, slike, točnije njezine kopije, nema nigdje. Da li je moguće da su drevni Maye nešto previdjeli. Ne! Nisu Maye ništa previdjeli i opet se sada slatko smiju Athumanunhovom neznanju. Athumanunh gleda, a ne vidi. U što to Athumanunh gleda, a ne vidi? Na Athumanunhovoj sličici i vi možete vidjeti. Spojivši neobične izbočine na nosevima Athumanunh je vidio da te neobične izbočine nestaju i mislio je da je slika potpuna, no, slika se tek trebala pojaviti i navesti Athumanunha na daljnje korake. Zapravo upute su toliko jednostavne i zorne da Athumanunh u trenutku spoznaje nije mogao, a da se sam sebi ne nasmije. Naime, zelenom bojom Athumanunh je obojio ono što on u prvom trenutku nije vidio i prepoznao. Dakle, ako malo pozornije pogledate zamijetit će se obličje šišmiša raširenih krila. Dakle, Camazotz – bog šišmiš! No, dobro ali što sada dalje, gdje je Camazotz – bog šišmiš na poklopcu sarkofaga Pacala iz Palenque? To pak vam Athumanunh nacrta i opiše drugi put.
Tajne i misterije Maya


MAJA (Maya)indijanci Mayanski%20kodovi%20C 
Tajnoviti kodovi na rubovima poklopca – nastavak C

Dakle, Athumanunh sada ima dvije prozirnice s odlomljenim kutom kojeg je još jučer nazvao 'desni kut D'. Ako sam Ja Ti, a Ti si Ja Athumanunh mora jednu od prozirnica nazvati 'Ja', a drugu prozirnicu 'Ti', pa ako ih složi jednu pored druge i polako ih primakne sve dok se one potpuno ne stope, kao na Athumanunhovoj sličici označenoj slovom D (sličica je ispod Athumanunhove sličice označene slovom C), zorno se vidi da je tajnoviti 'peti kod X' potpuno kompletan. Usput, Athumanunh je u drevnim zapisima Maya pronašao da oni Sunce kodno označuju upravo križićem, odnosno X, a to i je tajnoviti 'peti kod'. Dakle to je to, Athumanunh sada ima niz od devet kodova i kutove koji su naizgled odlomljeni, a da to u stvari i nisu, ali što dalje? E, pa dalje Athumanunh traži slijedeći niz kodova koji bi mu napokon mogli otkriti tu naizgled skrivenu tajnu Maya, a koja je zapravo vidljiva. Ovaj puta Athumanunh zna da mora potražiti 'najneobičniji' kod, jer on skriva tajnu Maya. Koji pak je to kod Athumanunh vam nacrta i objasni drugi put.

Tajne i misterije Maya


MAJA (Maya)indijanci Mayanski%20kod%20A 
Tajnoviti kodovi na rubovima poklopca

Dobro. Idemo onda dalje. Zašto su drevni Maye isklesali poklopac sarkofaga Pacala tako pozorno, gotovo predivno, lijepo ga ukrasili, a onda ga nemarno uništili i razbili na kutovima? Athumanunh ponekad zna da ljudi čine svakojake nepodopštine, ali to nije dolikovalo drevnim Mayama. Kako je poklopac i cijeli sarkofag previše težak i nikako ga se ne bi moglo naknadno unijeti u grobnicu piramide. (nikakvi izvanzemaljci nisu im bili u pomoći, osim možda netko s Atlantide, ali samo 'možda' još uvijek ostaje pri tomu Athumanunh) Athumanunh je uvjeren da su drevni Maye veliku piramidu gradili tek nakon što je isklesan sarkofag i poklopac u grobnici. No, iako je niknula impozantna građevina iznad grobnice mayanskog vođe, nikoga nije zasmetalo da se kutovi na poklopcu poprave. Ne, nije ih trebalo popravljati, slomljeni su s određenom namjerom, a namjera je bila da se prenese neka poruka onima koji će to čitati nakon dužeg vremena. Dakle, ako Athumanunh uzme jedan od slomljenih kutova i pogleda niz od devet kodova što može zaključiti? Jednostavno jedan od kodova opetuje se, ali zašto? Na trenutak obratite pozornost na Athumanunhovu sličicu koju je označio s A. Uočavate rub poklopca sarkofaga i na njemu devet tajnovitih kodova drevnih Maya koje je Athumanunh označio s crvenim brojkama u nizu od 1 do 9. Uočite sada četvrti i peti kod koje je Athumanunh okružio i malo povećao. Opet Athumanunh mora odlutati u mitološku priču drevnih Maya, a tamo je 'Devet gospodara noći', dakle, devet kodova. Maye žive u 'petom vremenskom ciklusu' i on treba biti uništen, dakle, nešto će se dogoditi u tom 'petom ciklusu', a upravo taj četvrti i peti kod opetuju se na rubu, odnosno peti kod slomljen je u kutu poklopca sarkofaga, a to će vam Athumanunh nacrtati na svojoj sličici koju će označiti slovom B, drugi put. Sada se vratimo natrag, ali nemojmo izaći iz 'Vremena snova drevnih Maya'. Naime, drevni Maye svoj Svijet shvaćali su kao panteon bogova u kojem su bogovi međusobno suprotstavljene snage Prirode, Svemira ako želite. Sve je tako u Svijetu drevnih Maya (ne samo Maya, prisjetite se i drugih mitoloških priča koje vam uporno piše Athumanunh i svodi ih na zajednički nazivnik) suprotstavljeno, kao: Rođenje Smrt, Dan Noć, Vatra Voda, Dobro Loše … no, drevni Maye idu još dalje i zapisuju da će Loše jednom morati postati Dobro, a ako sam Ja Ti, onda si i Ti Ja. Upravo u tom shvaćanju drevnih Maya oni nam zorno kazuju da ti odlomljeni kutovi uopće nisu odlomljeni, a to nam i poručuju nizom od devet tajnovitih kodova. Athumanunh neće ići dalje i ostavit će vas da ovo shvatite malo duže, a onda će nastaviti i na svojoj slici B nacrtat će vam odlomljene kutove koji zapravo i nisu odlomljeni, ako ste dobro shvatili kodove Maya, odnosno ako ste pozorno davno prije pročitali priču o 'Devet gospodara noći' koji čuvaju 'Onu sa suknjom od žada', ili možda onu Athumanunhovu priču iz drevne egipatske mitologije gdje 'devet škorpiona' napada zločestog Seta i spašava Izidu veličanstvenu koja u naručju drži mladoga Horusa, jedinu nadu da će Dobro pobijediti Zlo. Ako ste zaboravili nema veze prisjeti vas Athumanunh, ali morate shvatiti da Athumanunh nikada ništa nije napisao ovdje slučajno, a da se kasnije nije na to pozvao. No, mnogi ga krivo shvate, ali nema veze i to je ljudski.Tajne i misterije Maya


MAJA (Maya)indijanci Slika%202%20P 
Poklopac sarkofaga iz Palenque

Kada je Athumanunh prvi puta vidio taj čudnovati poklopac sarkofaga iz Pacalove grobnice, na prvi pogled nije zamijetio ništa što bi bilo neobično, osim što je izrađen vrlo pozorno i na sebi ima složene i lijepo uklesane slike mayanskih motiva. Nadalje, tu je mnoštvo simbola naočigled zbrkanih i razbacanih po cijelom poklopcu bez ikakvog reda i smisla, ali zorno se mogu uočiti i neki lako prepoznatljivi mayanski motivi. Mnogi su tumačili te motive, simbole, crteže i skice na razne i zanimljive načine. (Athumanunh je već prije spomenuo teoriju Ericha von Dänikena koja se Athumanunhu potajno i dopada, ali Athumanunh ne želi vjerovati u izvanzemaljski utjecaj na ljudsku prošlost, jer 'Ljudska je prošlost samo ljudska'). Dakle, Athumanunh je u prvom trenutku proučavanja i uočavanja crteža, motiva i simbola bio siguran da se tu doista radi o svakodnevnim mayanskim motivima, odnosno motivima koji prikazuju 'četiri' razdoblja mayanskih Sunaca. No, Athumanunh nigdje nije pronašao neki motiv iz 'petog' razdoblja što je neshvatljivo. Onda pak je Athumanunh pokušao s traženjem mayanskih zagrobnih motiva, odnosno s traženjem prizora iz pet mayanskih motiva raja. Dakle, ako je središnji lik u sredini crteža predstavljao stanara groba (Pacala – po Athumanunhu) onda treba pronači to zagrobno područje. Cincalo (raj – po Athumanunhu) zapravo je domovina kukuruza, a pod nogama središnjeg lika neki su raspoznali sjemenke kukuruza. Po mitološkim pričama u Cincalo odlaze mayanske žene koje su umrle tijekom poroda i nalazi se na zapadu. Nadalje, prema mitologiji Maya postoje još četiri raja. Raj naziva Tonatiuhcan nalazi se na istoku i istodobno je prebivalište boga Sunca Tonatiuha. U raj Tonatiuhcan odlaze ratnici poginuli tijekom bitke i žrtvovani ljudi. Zatim slijedi raj naziva Tomoanchan u koji odlaze djeca umrla tijekom poroda, a doista mogu se raspoznati ta 'djeca Sunca' s tužno iskrivljenim ustima. U raju naziva Tomoanchan raste drvo života Ceiba (Mliječna staza – po Athumanunu) na kojem se nalazi 400 000 bradavica iz kojih sišu ta nesretno preminula djeca kako bi skupila snagu za ponovno rođenje. Slijedeći raj naziva Tlalocan nalazi se u prebivalištu boga kiše Tlaloca koji tamo živi sa supružnicom Chalchiuihtlicom, bajnom kišovitom božicom vode. Na kraju peti raj je naziva Omeocan, a u njemu prebiva božanski par Ometeotl (po Athumanunhu oni su slični Adamu i Evi) koji je izrodio kod Maya sve bogove i ljude. Dakle, sada je Athumanunh u maloj trilemi, jer je tri puta pomislio da je središnji lik s poklopca zapravo možda i žena (žena koja rađa i umire tijekom poroda, supružnica Tlaloca, bajna Chalchiuihtlica, ili pak možda ženska polovica božanskog para Ometeotla). Iako je Athumanunh bio vrlo blizu u tom trenutku trileme nije se opet sjetio 'One sa suknjom od žada', odnosno Venere. Da, baš tako, Athumanunhu je odjednom sinulo da je to možda 'Ona sa suknjom od žada' jer nju je u mitološkim pričama Maya čuvalo 'Devet gospodara noći', a baš tih 'Devet gospodara noći' Athumanunh je odjednom ugledao na rubovima poklopca iz Palenque, dakao, sada su to bili kodovi koje Athumanunh tek treba objasniti. No, o tomu drugi put, jer i ovo bi bilo dosta, a Athumanunh se sve više pribojava da prebrzo i prekomplicirano ulazi u tumačenje tajni i misterija drevnih Maya povezujući ih s mitološkim pričama, čudnim računima, a sada i kodovima.


Tajne i misterije Maya


MAJA (Maya)indijanci Slika%201%20M 
Kodirana poruka drevnih Maya

Iako je Athumanunh pomislio da su drevni Maye razvili ciklus mjerenja Vremena samo do Baktuna, opet se prevario. Naime, drevni Maye razvili su i veće cikluse poput Pictuna, Calabtuna i Kinchilituna. Opet na prvi pogled sve se slaže jer: 144 000 x 20 = 2 880 000 (Pictun), 2 880 000 x 20 = 57 600 000 (Calabtun) i 57 600 000 x 20 = 1 152 000 000 (Kinchilitun). No, ako je Svijet uništen nakon 1 366 560 dana, onda nema ni potrebe brojiti dane koji su uništeni zauvijek. Prema tomu Maye su mogle označiti određenu skupinu dana s ciklusima većim od 144 000, ali nikako to ne treba rabiti u razvijanju vremenskih razdoblja. Nadalje, zato Mayama nije ni trebalo rabiti brojeve veće od 9, no, a ipak su nas upozorili da su rabili i cikluse duže nego su im bili potrebiti. Zapravo to je i prva tajna koju su nam željeli otkriti drevni Maye. Tajna je da su nam drevni Maye željeli kazati da su rabili i decimalnu točku koju nigdje na kamenim zapisima nisu zabilježili. Kako su to željeli pokazati naraštajima koji tek trebaju doći iza njih. Upravo tim velikim ciklusima koji im nisu bili potrebiti, ali u kombinaciji s brojem devet. Opet je tajna u broju devet, tom magičnom broju drevnih Maya. Naime, 1: 9 = 0,111111111111, 10 : 9 = 1,111111111111, 100 : 9 = 11,111111111111. Dakle Ako je Mayama bio potrebit broj 10 oni su ga zamjenili s brojem 9, 999999999999, ako su trebali 100 rabili su 99,999999999999. Upravo zato nikada nisu drevni Maye uporabili broj 10, 100, 1000 već su nam ostavili jednostavnu kodiranu poruku iz koje smo lako mogli zaključiti da se decimalni zarez pomiče uzduž niza od znamenki 9. No, da bi vama to bilo možda zornije Athumanunh će napisati primjer: 50 = 5 x 9,999999999999, 300 = 3 x 99, 999999999999 itd. Na kraju da zaključimo što su nam to Maye željeli poručiti: 1 – nakon svakih 18 980 dana razdoblja od 260 i 365 dana počinju zajedno od početka, 2 – ciklus Sunčevih pjega pojavljuje se nakon 117 prolaza Venere kojoj je kod svakog prolaza potrebito 584 dana da se okrene oko svoje ose, 3 – nakon 20 takvih razdoblja moguće su kataklizmičke pojave na Zemlji, 4 – uporabom znamenki samo do broja 9 kod bilježenja nadnevaka skrenuti pozornost na decimalne brojeve, 5 – bilježenjem većih ciklusa spriječiti pokušaje da se dovedu u nekakav red ciklusi koji slijede nakon 'super broja', odnosno nakon uništenja (kataklizme) i 6 – skretanjem pozornosti na uporabu decimalnih brojeva obznaniti svoju intelektualnu nadmoćnost nad kasnijim generacijama (Tolteci, Azteci …). Dobro, to bi bilo to i ostaje nam samo da pročitamo što pak su nam Maye ostavili zapisano na famoznom poklopcu sarkofaga gospodina Pacala, vladara tajnovitog grada Palenkque.Tajne i misterije Maya


MAJA (Maya)indijanci Maya%20dani 
Devet gospodara Noći i Ona sa suknjom od žada

Baš u trenutku kada je Athumanunh pomislio da je shvatio brojanje i računanje drevnih Maya, te nakon bezbrojnih ispisanih papira cijeli sustav računanja Athumanunhu se odjedanput raspao. Baš tako, doslovno mu se sve raspalo i više mu ništa nije niti 'štimalo' niti mu se podudaralo. Kao da su se drevni Maye opet poigrali s Athumanunhom, baš na isti, ili možda slični način kako su to znali učiniti i drevni Egipćani. Još jednom Athumanunh je shvatio da uopće ne razumije Maye, a ovi su se toliko slatko nasmijali i napokon mu otkrili gdje to stalno čini previde i gdje to griješi. Naime, Athumanunh je smetnuo s uma i potpuno zaboravio da je prema mitologiji drevnih Maya 'devet gospodara Noći' koji čuvaju 'Onu sa suknjom od žada'. Još jednom Athumanunh je zanemario nešto što je toliko puta pročitao u predivnim drevnim mitološkim pričama, u tim pričama gdje su 'mitovi doista poput snova - u isti mah su posve neobični, ali i opsesivno svakidašnji! No, dobro idemo onda redom. Baktun, Katun, Tun, Uinal, Kin, na prvi pogled sve je u najboljem redu i ništa nije neobično, jer tim redom Maye računaju cikluse Vremena. Idemo onda ispočetka, ali obrnutim redom: 1, 20, 360, 7200 i 144 000 dana. Dakle, 1 x 20 = 20 x 20 = 400 x 20 = 8000 x 20 = 160 000. Idemo sada na ovaj način: 1 dan, a takvih je 13, 13 x 20 = 260, onda 18 x 20 = 360, pa 360 x 20 = 7200 i na kraju 7200 x 20 = 144 000. Na trenutak Athumanunhov sustav je dobar, ali u nizu nedostaje 260 (Tonalamatl) i godina Haab nema 360 dana, nego 365. No, niti godina od 360 + 5 nesretnih dana Athumanunhu ne idu u prilog, jer ta Sunčeva godina ne traje 365, nego 365,25 dana. Dakle, Kalendarski krug Maya ne 'zapliće' se svakih 52 godine, nego svakih 52 umanjeno za (52 x 0,25 = 13 dana). E, onda pak to nikako nije 18 980 već 18 993 dana. Eto ti ga sada Athumanunh sve si zapetljao. To je zato što je Athumanunh zaboravio na 'Onu sa suknjom od žada' (Venera – po Athumanunhu). Dakle, ako su drevni Maye 117 puta vidjeli 'Onu sa suknjom od žada' kojoj je potrebito 584 dana da se jednom okrene u gracioznom okretu oko sebe onda Athumanunh mora računati ovako 117 x 584 = 68 328, no to opet ne odgovara Sunčevom ciklusu od 68 302 dana. No, Athumanunh će ipak računati 68 328 x 20 = 1 366 560, jer taj 'super broj' Maye su i zapisale na svojim hramovima. Nadalje, ako sada Athumanunh ima 26 dana previše u odnosu na Sunce, pa ako 'super broj' drevnih Maya usporedi sa Suncem i njegovim 'uništenjem' ima onda Athumanunh i 520 dana previše. E, sada pak Athumanunhu preostaje samo da 'Onu sa suknjom od žada' uskladi sa Tzolkinom drevnih Maya ili da dobije najvažniji ciklus od 260 dana. Dakle, 260 : 117 = 2, 22222. No, ali zašto su drevni Maye Athumanunhu u mitološkoj priči napisali da je 'devet gospodara Noći'? Zašto je Athumanunh pronašao i prepoznao po devet kodova drevnih Maya na svakoj strani poklopca sarkofaga iz Palenque? Ako Athumanunh podijeli ovako 20 : 2, 22222 = 9. Evo ga, evo tih 'devet gospodara Noći' koji čuvaju 'Onu sa suknjom od žada'. Sada pak Athumanunhu preostaje samo onih 68 328 dana podijeliti sa 360 (toliko je stupnjeva u krugu, a to su znali i drevni Maye), dakle 68 328 : 360 = 189,8, pa onda tih 189,8 x 2, 22222 = 421,77. Nakon toga Athumanunh proba taj broj rastaviti na stotice, desetice, jedinice što bi izgledalo ovako: 400 stotica, 20 desetica, 1 jedinica i ostatak od 0,77, pa ako se to onda pomnoži s 360 onda je to 400 x 360 = 144 000 (baktun), 20 x 360 = 7200 (katun), 1 x 360 = 360 (tun). Uf, dobro je, bilo bi dosta za sada. Sutra ćemo krenuti dalje kako bi na kraju otkrili tu tajnu drevnih Maya kojoj smo sve bliže.

izvor:enhu.blog[/font][/size][/quote]
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Sponsored content
MAJA (Maya)indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: MAJA (Maya)indijanci    MAJA (Maya)indijanci Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
MAJA (Maya)indijanci
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: GEOGRAFIJA PREBIVALIŠTA/ETNOSI :: NARODI I ETNIČKE GRUPE SVETA :: INDIJANCI-
Skoči na: