DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
AKVARISTIKA BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

 

 AKVARISTIKA

Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA EmptySub Jun 21, 2008 5:30 pm

Verovatno smo svi nekada dosli do ideje -zasto ne bi imali akvarijum? Ja sam ga imao, i brzo shvatio zasto je akvaristika ipak malo zahtevnija stvar -nego sto izgleda....E pa hajde da ovde zajedno uradimo sve kako treba ... Ovde ćemo obraditi sve o akvarijumima, hrani, lečenju i bolestima ribica-i svakim postom predstaviti po jednu vrstu ribica.A pored toga, kao tema :da li ste imali akvarijum, koje ribice, kakva su vam iskustva? :fish33:


Poslednji put izmenio danubius dana Sub Jun 21, 2008 5:44 pm, izmenio ukupno 2 puta
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Re: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA EmptySub Jun 21, 2008 5:37 pm

Oblik akvarijuma
Oblik akvarijuma zavisi od toga šta vi želite i materijala od kog je akvarijum napravljen. Kod nas se akvarijumi standardno prave od stakla. Najpopularniji oblici staklenih akvarijuma su:Pravougaoni akvarijum
Najbolji oblik je normalan pravougaoni oblik. Postoje dva razloga za to. Kao prvo pravougaoni akvarijum sa odnosom starnica 2:1:1 obezbeđuje dobar odnos površine vode u odnosu na zapreminu vode.Odnosno dobru razmenu gasova između vode i spoljašnje sredine. Ovo je bitno jer količina kiseonika rastvorenog u vodi direkno zavisi od površine vode. Veća površina - više kiseonika.
Drugi razlog je taj što pravougaoni akvarijum možete uklopiti sa bilo kakvim nameštajem bilo gde u kući.


Akvarijum u obliku dijamanta
Drugi jako popularan oblik je trouglasti oblik ili oblik dijamanta. Obakvi akvarijumi su predviđeni da stoje u uglu prostorije. Akvarijumi u obliku dijamanta, ako su lepo uređeni, mogu se nalaziti i na drugom mestu u prostoriji jer omogućavaju 3D pogled na akvarijum.
Kod ovakvih akvarijuma zadnji ugao je obično zasečen pa se pozadi nalazi filter.

Očajnička potraga za akvarijumom od 30 l.
Treći tip akvarijuma koji se kod nas često nalazi su staklene kugle. Njih treba zakonom ZABRANITI!
Male su zapremine i kod njih nije moguće instalirati nikakav filter. Zbog toga voda se jako brzo zaprlja i ribe uginu. Ako često menjate vodu ribe uginu zbog hlora u vodi ili stresa zbog promene temperature.
Nemojte uzimati kugle.
Za izradu akvarijuma se sve češće koriste plastične mase (pleksiglas ili acrilic). To je zbog toga što je akvarijum napravljen od plastike u odnosu na akvarijum istih dimenzija napravljenoog od stakla, dva puta lakši, čak sedam puta otporniji na lom i može se kriviti po želji. Mana pleksiglasa da se lakše izgrebe ali i prednost da se ponovo može ispolirati tako da se ogrebotine ne vide, što sa staklom nije moguće.


AKVARISTIKA Mp_10010

AKVARISTIKA Mobri010
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Re: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA EmptySub Jun 21, 2008 5:40 pm

Archocentrus nigrofasciatus
Familija: Cichlidae
Ženka
PastrovicN 01.10.2004.
(640x480) (800x600)

Prvi opis: (Günther, 1867)

Sinonimi: Archocentrus nigrofasciatus
Cryptoheros nigrofasciatus
Herichthys nigrofasciatus
Cichlasoma nigrofasciatum
Heros nigrofasciatus

Ime (eng): Convict cichlid
Zebra cichlid

Ime (srp): Robijaš
Nigrofasciatum

Poreklo: Srednja i Južna Amerika i Karipska ostrva

Ekosistem: Pogoduje im kamenito dno, sa dosta zaklona u rupama i panjevima

Temperatura: 20-36 °C

pH: 6.5-8

DH: 9-20

Dužina: 10-15 cm

Životni vek: 5-10 godina

Ishrana: Omnivor: rakovi, insekti, ribe i biljna materija, sve vrste suve hrane

Izgled: Vrsta je dobila ima po karakterističnoj prugavosti, 8-9 vertikalnih crnih linija preseca sivo telo.
Mužjak je nešto veći, ima veća peraja i špicaste završetke leđnog i analnog peraja koji dopiru do kraja repa.
Ženka ima plavo-zelena polja između žbica leđnog peraja i šare po bokovima trbuha u žutocrvenim tonovima.

Ponašanje: Vrlo agresivna riba sa kojom mogu opstati jedino brže, jače i obično veće ribe. Raskopava podlogu u potrazi za hranom, tako da biljke teško opstaju pored nje. Ima sklonost da sama "aranžira" akvarijum.

Akvarijum: Minimalna zapremina akvarijuma 50-60l.
Optimalna temperatura je oko 24-25°C, ostali parametri moraju biti u datom opsegu.
Uz njih u akvarijum, ukoliko je dovoljno prostran, mogu se dodati neke od većih riba porodica Loricariidae, Callichthyidae i naravno krupniji ili jednako agresivni predstavnici ciklida poput oskara, festivuma ili mekija.

Mrest: Monogamne ribe koje se mreste često i bez posebnih priprema, neretko time iznenade i akvaristu.
Ikru polažu na kamen, trudeći se da to bude na nekom skrovitom mestu, u rupi ili ispod kakvog zaklona.
Čuvaju ikru i mlade do šest nedelja starosti. Mlade ribe brzo rastu i već posle 3-4 meseca starosti mogu početi da se uparuju.
U vreme mresta postaju toliko srčani u odbarni ikre i mladih da mogu ozbiljnije da povrede ribe sa kojima dele akvarijum.

Varijeteti: Postoje razlike u boji i obliku tela zavisno od lokaliteta sa kojeg se prikupljaju. Takođe postoji albino varijanta. Iako nejasno i slabo dokumentovano, verovatno je ova riba u roditeljskoj liniji nekih ciklid-hibrida koji se mogu naći u akvarističkoj ponudi.

AKVARISTIKA Thumb10
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Re: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA EmptyUto Jun 24, 2008 10:52 am

Gupika AKVARISTIKA Slvrem10
Princeze i manijaci
Ova neobična lepotica sasvim običnog izgleda otkrivena je sredinom 19. veka u Južnoj Americi, gde joj je i osnovno stanište. Ipak, pošto je vrlo prilagodljiva, raširena je i u Africi, Australiji i Aziji (uvozena je radi kontrole populacije komaraca, jer je uspešno uništava ovu štetočinu). Jako se dobro snalazi u divljini, pa je prava napast za vrste sa sličnim prehrambenim navikama pošto je izdržljivija, jača i brža.

Mužjaci ove vrste narastu do tri centimetra, a karakterišu ih bujni raznobojni repovi koji su tu da privuku pažnju ženki. Ženke su veće (rastu do pet centimetara), ali su jednobojne i neupadljive. Razlika se može primetiti već oko četvrte nedelje od rođenja. Ovo nisu izbirljive ribice i spremne su na preživljavanje u teškim uslovima. Ipak, temperatura vode ne bi trebala da bude manja od 21, niti veća od 28 stepeni Celzijusa.

Gupike su veoma popularne u akvaristici, jer ne zahtevaju nikakve posebne uslove. Treba ih držati u jatima, i to takvim da na dve ženke dolazi po jedan mužjak. Maleni mužjaci su uvek spremni na parenje i stalno jure za ženkama, tako da je zabava u akvarijumu sa gupikama uvek zagarantovana. To je zabavno za gledanje, ali nešto manje zabavno za ženke gupika, kojima je potreban odmor i predah od malih šarenih seksualnih manijaka. Zato u akvarijumu sa gupikama treba da stavite što više gustog bilja kako bi se devojčice sakrile.

Što se tiče razmnožavanja gupika, ni tu nema velikih trzavica. Ove ribice će sve to lepo da obave. Ženkice su gotovo stalno noseće i mreste se svakih mesec do mesec i po dana. Porod sadrži od 10 do 40 malih lepotica. Da bi sačuvali male, ženku pre mreštenja treba odvojiti u poseban akvarijum ili mrestilište, i pažljivo nadgledati "rađanje", jer mama gupika će rado pojesti svoju decu! Kada je mreštenje gotovo, izvadite mamu iz "porodilišta" i vratite je u staro jato. Mlađ mora da ima redovnu i kvalitetnu ishranu i puno svežeg vazduha tako da nije loša ideja staviti raspršivač ispod mrestilišta.

ps devedesetih, kada nije bilo osnovnih stvari, i kada su mi sve žive ribice uginule, preostale su mi samo gupike....živele su na prezlama, bez grejača, lekova i bez filtera....i još se i razmnožavale !Otporni mali vragovi :D
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Re: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA EmptyPet Jun 27, 2008 4:20 pm

Zlatna ribica je slatkovodna riba iz porodice šarana (Cyprinidae) i jedna od prvih domestificiranih riba, koje su još i danas popularne među akvaristima. Glavni predstavnik roda Carassius i ujedno najraširenija vrsta, Carassius auratus, masovno se gaji u ribnjacima i u privredno-prehrambene svrhe.AKVARISTIKA Goldfi10

Zlatni karasi su prvobitno naseljavali vode Koreje, Kine i Japana, odakle su se brzo raširile po cijelom svijetu. U Evropu su unesene još sredinom 18. vijeka, a uspješno razmnožavanje u akvarijumima počinje krajem 19. vijeka. Vrstu je prvi put opisao švedski naučnik, Carl von Linné, 1758. godine.

Zlatne ribe su u akvaristici popularne kao početničke ribe. Za njih se vežu jedne od najvećih zabluda kada su u pitanju kućni ljubimci, te zbog toga i pate. Najčešće se drže u staklenim ili plastičnim kuglama, bez odgovarajućeg pročišćivača vode ili vazdušne pumpe, iako su šarani ribe kojima je to najviše potrebno, imajući na umu njihov brz metabolizam i potrebu za velikim količinama kisika u vodi. Kao posljedica ovog držanja, zlatne ribe u zatvoreništvu prežive od šest do osam godina, što je malo u usporedbi sa ribama kojima se omoguće normalni životni uslovi, a koje tada mogu živjeti i do pedeset godina.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Re: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA EmptyPet Jun 27, 2008 4:21 pm

U akvarijumu AKVARISTIKA 250px-17

KometaDržanje zlatnih riba u posudama može se pratiti još do vremena carske Kine, kada su carevi i carice uživali u pozlaćenim posudama ispunjenim vodom, a u kojima su boravili mutirani, zlatni šarani. Dvorjani su shvatili da ribe tu ne mogu dugo poživjeti, pa su tu provodile samo kratko vrijeme, tokom dvorskih festivala i ceremeonija. Zlatni karasi su u Japan uvezeni tek krajem 15. vijeka, a u Evropu, preko Portugala, 1854. godine. Odmah su postali popularni među evropskom elitom.

U akvarijumu kao hranu prihvataju kuhani grašak i svo kuhano, zeljasto povrće, te kupovnu hranu u granulama. Zbog anatomije usta teže im je gutati lisnatu hranu. Bez obzira na herbivorne navike, zlatni karasi će napasti i progutati sve ribe manje od sebe. Ironično je što su jedine akvarijumske ribe koje bi, bar prema temperaturi vode, mogle biti njihovi sustanari, ujedno i ribe koje najčešće jedu u akvarijumima: guppy i paleatusi. Posebno treba obratiti pažnju na ove druge, koji na leđnom peraju imaju oštru koščicu izraslu upravo u svrhe odbrane od predatora, a koja će proždrljivoj zlatnoj ribi zapeti u ustima. U tom slučaju zlatna riba obično umire u mukama, nakon čega koridoras jednostavno ispliva iz njenih usta. Zlatne ribice će moliti hranu svaki put kada se njihov vlasnik približi akvarijumu, ali se njihove molbe smiju uslišiti samo jednom na dan.

Karasi spadaju u hladnovodne akvarijumske ribice, koje će bez problema podnijeti temperaturu i ispod 20°C. Zlatne ribe ipak ne toleriraju nagle promjene temperature, koje ih lahko mogu i ubiti. Ovo se posebno odnosi na male, negrijane akvarijume u kojima temperatura naglo pada noću. Iz tog razloga ona ne bi trebala padati ispod 10°C, niti prelaziti 25°C. Grijač nije neophodan, ali nije ni beskoristan upravo radi kontroliranja promjene temperature.

Svi šarani imaju brz metabolizam i traže velike količine kisika u svom prebivalištu. Iz tog razloga je zlatnim ribama u akvarijumima potrebno omogućiti dobru filtraciju i aeraciju vode. U svom prirodnom okruženju navikli su na gusto obraslo dno, ali je to često nemoguće postići u akvarijumima u kojima oni žive, zbog njihove tendencije da jedu i čupaju zasađeno bilje. Plastične biljke mogu preživjeti temperament zlatnih ribica, iako bi njihovi oštri vrhovi mogli ošteti osjetljivu sluzokožu ribe.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Re: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA EmptyPet Jun 27, 2008 4:23 pm

Mitovi vezani za zlatne ribe AKVARISTIKA 250px-18

TeleskopPopularna slika zlatne ribice u kugli, koja naizgled ne zahtjeva ništa osim listića sušene, kupovne hrane, doprinijela je pogrešnom shvatanju potreba ove ribe. Zlatni karasi su ribe brzog metabolizma, te se u kugli često guše u amonijaku iz vlastitih fekalija. To se može spriječiti redovnim mijenjanjem vode, ali tim postupkom ribe redovito pate od šokova uslijed naglih promjena temperature i hemizma vode. Iz tog su razloga neke zemlje zabranile prodaju kugli. Među akvaristima je, međutim, ostalo mišljenje da su zlatne ribice početničke ribe, te da su vrlo kratkovječne. Istina je upravo suprotna; u akvarijumima opremljenim filterom i vazdušnom pumpom, zlatne ribe mogu živjeti i do pola vijeka.

Još jedan mit vezan za zlatne ribe je onaj o pamćenju, koje navodno traje samo tri sekunde. Dokazano je, međutim, da zlatne ribe pamte bolje od većine drugih riba, pa se tako sjećaju određenih oblika, boja i zvukova tri mjeseca. Karasi pamte i razlikuju ljude koji ih hrane od ostalih ljudi, a vremenom nauče prepoznati i glas te osobe. [1] Zlatne ribe će se osloboditi straha od odoba koje ih hrane i pokloniti im veliko povjerenje, pa će često prihvatiti hranu direktno iz vlasnikove ruke.

Nema sumnje da zlatne ribe žive u složenim društvenim zajednicama, jatima, kako u prirodi, tako i u akvarijumu. Ribe koje su dugo živjele zajedno često će plivati i hraniti se zajedno, dok će nove ribe biti dočekivane sa nepovjerenjem i agresijom, koji nestaju nakon nekoliko dana.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Re: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA EmptyPet Jun 27, 2008 4:25 pm

U vrtnim jezercima AKVARISTIKA 250px-19

OrandaZlatne ribice su domestificirane na kineskim carskim dvorovima, kada je bilo popularno držati šarane u vrtnim jezercima i ribnjacima. Od običnog sivog šarana, uslijed genetske mutacije, nastao je šaran zlatnih krljušti. Ova varijacija je ubrzo postala popularna kod carske porodice, te su ljudi počeli izdvajati zlatne primjerke i ukrštati ih kako bi se boja očuvala. Sredinom 12. vijeka kineska carica je naredila da se iskopa jezerece koje će nastaniti crveni i žuti karasi, ali je istovremeno zabranila ljudima van carske porodice da drže zlatne karase, koji su tada predstavljali simbol carske porodice.

Karasi su danas vrlo popularne ukrasne ribe za vrtna jezerca. Podnose razne vremenske prilike, a vremenom će se naviknuti i na visoke ljetne temperature (jezerece bi ipak trebalo biti u sjeni). Bez problema prežive nekoliko sedmica pod ledom, dok god na dnu ima nezaleđene vode bogate kisikom. Kako bi ribe imale nezaleđenu vode pogodnu za hibernaciju, jezerce bi trebalo biti duboko barem osamdeset centimetara.

Pored obaveznih filtrirajućih pumpi, jezerca sa zlatnim ribama zahtjevaju i domaće vodeno bilje, koje igra ulogu u sistemu filtracije vode i ishrane ribe. Zlatne ribe će se lahko i brzo razmnožavati u jezercima, pa je potrebno dodati ribe koje će jesti dio ikre i tako njihovu populaciju držati na kontroli
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: SKALAR   AKVARISTIKA EmptyNed Avg 03, 2008 6:41 pm

Skalari (Pterophyllum scalare)

AKVARISTIKA Pttper10

Razlika medju polovima: muzjak je nesto veci od zenke,ali taj znak je veoma ne pouzdan. Pol mozemo odredjenije odrediti tek prilikom parenja na osnovu genitalne papile (muzjakova je siljatija od zenkine).
Skalar zivi u slivu reke Amazona i u prirodi poraste do 18 cm u duzinu i 30 cm u visinu.
Skalar je jedna od najrasirenijih riba nasih slatkovodnih akvarijuma. To je jos uvek vrlo trazena riba koju nalazimo u svakoj prodavnici riba. Sa svojim visokim perajima, elegantnim oblikom tela i gracioznim nacinom plivanja predstavlja nesto posebno u raznolikom ribljem svetu. U slivu reke Amazona ova riba zivi na mestima gde je dosta biljaka, zbog cega joj je i prilagodjen oblik tela.
Skalar je spor ali solidan plivac. Samo, kada ga uplasimo, ili ako ga ko prati, onda menja nacin plivanja i pliva veoma brzo, pa i nazad, neocekivano manja smer, zbog cega ga i brzi napadac ne moze uhvatiti. Ovako reagovanje, vezano sa strahom, za njih je cesto sudbonosno, jer narocito u malim akvarijumima se brzo ranjavaju u glavu. Moramo biti pazljivi i pri ugljucivanju i iskljucivanju svetlosti, zbog cega je potrebno da imamo odgovarajuci prekidac. Ove ribe se mogu brzo uplasiti od senke i potresa akvarijuma.
Iz roda Pterophyllum poznajemo jos i perajastog skalara (Pterophyllum altum) koji se od skalara razlikuje po velicini. Poznat je veliki broj po boji razlicitih skalara (dimni, crni, zuti, slajerasti, itd). Svi ovi oblici su mnogo osetljiviji od osnovnih vrsta.
Zbog svoje visine skalar zahteva veci akvarijum zapremine vece od 100l i minimalne visine 50 cm. U akvarijumu su potrebne visoke biljke kao npr. Vallisneria gigantea, a za poboljsanje pozadine dodajemo jos korenje i okruglo kamenje. Temperatura vode treba da bude od 24-26C, srednje tvrda (10-15 dH), vrednost pH oko 7. U akvarijumu moramo orediti provetravanje i filtriranje. Delimicna zamena vode (1/3 svakih 14 dana) povecava dobar osecaj ribe.
Sklaru je potrebna veoma raznolika hrana, koja uglavnom treba da bude ziva, kao npr. larve komaraca, a moze biti i suva. Ribe , koje sluze za razmnozavanje, potrebno je hraniti zivom hranom (larve komaraca, tubifiksi, velike vodene buve).
Mirne i neplasljive ribe mozemo naseliti zajedno sa skalarima, jer na ove uticu pomirljivo. Brzi i dobri plivaci uznemiravaju skalare i oduzimaju im hranu. Vrste mrenica, a narocito sumatranka ne spadaju u akvarijum sa skalarima, jer one skalara cupaju za peraja i uznemiravaju ga. Zbog toga moramo paziti da ih ne pustamo u takvo drustvo, jer bi se sklonile u ugao i polako propadale.
Prve skalare su u Evropu preneli 1909. god. i odmah zatim postigle prve uspehe u razmnozavanju. Cesto se desava da jedan par, koji zivi medju ostalim skalarima, pocne cistiti list i na njega odlagati jaja. Medjutim, ovde ne smemo ocekivati podmlatka. Bolje je da takav par preselimo u poseban akvarijum koji ne sme da bude manji od 80 litara. Akvarijum na sredini zasadimo Echinodorusom , a na dno pospemo samo pesak. Izvesni odgajivaci upotrebljavaju, umesto pravih, plasticne biljke, koje moraju imati glatku povrsinu, jer riba polaze ikrusamo na takvoj povrsini. U akvarijumu za mrescenje treba da bude stalna temperatura vode od 27 do 28' C, a tvrdoca 15 dH i neutralna (pH 7).
Odmah, posto par preselimo u akvarijum za mrescenje, izabere list ili predmet gde ce odlagati ikru i pocinje sa ciscenjem. Kod zenke se vec odmah zapaza dobro vidljivi zadnji deo jajovoda, a kod muzijaka se opaza papila koja je manje uocljiva nego kod zenke. Na ociscenoj podlozi zenka polozi 300 do 500 lepljivih ikri koje muzijak odmah oplodi. Posle mrescenja oba roditelja brinu o potomstvu, jer neoplodjena i plensiva jaja odstranjuju i neprestano perajima dovode svezu vodu. Na temperaturi od 20' C izlegu se mlade ribice posle 40 do 50 sati i stvaraju gomilicu koju roditelji neprestano prenose na drugo mesto. Posle sedam do osam dana ribice proplivaju, a roditelji ih vode po bazenu. Tada ih pocinjemo hraniti artemiom. U pocetku male ribice nisu slicne roditeljima, ali kasnije dobijaju njihov oblik i izgled.
Izvesni odgajivaci tvrde da je moguce postici dobre rezultate somo kod takvog nacina gajenja, gde uzimamo list na koji su roditelji odlozili ikru i stavimo ga u manji akvarijum (10l). Taj akvarijum treba dobro provetravati i dodavati sredstva protiv plesni. To su utvrdili mnogi akvariati, jer obicno roditeljski par pozdere jaja ili male ribice. Ribe to rade zbog toga sto su uznemirene, jer im stalno smetamo i plasimo ih. Ovim nacinom razmnozavanja se sluze akvariski koji se bave prodajom riba, a akvaristi obozavaoci trebali bi da se bave gajenjem kao sto se to odvija u prirodi. U prirodi se pokazalo da skoro sve ribe paze na svoje potomstvo, a ako to ne rade, onda ih je bolje odstraniti, jer bi se ta negativna osobina mogla preneti na potomstvo.
Slajerski skalari su slabi plivaci, pa ih druge ribe, koje su sa njima u akvarijumu, uvek ostave bez hrane. Takodje i razne podvrste po boji su mnogo osetljivije od svojih vrsnjakinja prvobitne boje i rastu mnogo sporije, sto se moze opaziti vec u ranoj mladosti.
Skalari, koje dobijamo u prodavnicama su, uglavnom, odomaceni i odgajeni u nasim akvarijumima. Zbog toga moramo ove ribe odrzavati takve, kao sto su bile prvobitno, i ukrstati ih sa skalarima ulovljenim u prirodi.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Re: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA EmptySub Avg 30, 2008 3:00 pm

Evo kako izgleda akvarijum mog druga Miće .I verovali ili ne-ribice koje naizgled lenjo plivaju, taman su toliko nemirne da "izmrdaju" sliku zato , samo ove dve ...


AKVARISTIKA Ak_110


AKVARISTIKA Ak210
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Re: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA EmptySub Dec 06, 2008 4:16 pm

AKVARISTIKA Betta


Betta splendens - Sijamska riba borac je nesumnjivo jedna od najpopularnijih akvarijumskih riba. Ovu ribu je naučno prvi opisao Regan pre nešto manje od jednoga veka davne 1910 god.,mada je užim krugovima bila poznata već krajem devetnaestoga veka.Riba borac je tek u novije vreme svrstana u familiju Osfronemidae(tzv guramije) Sama familija Osfronemidae deli se na četiri subfamilije :Macropodinae(rodovi Betta i macropodus)Belontinae(rod belontia)Osphroneminae (Rod Osphronemus)Trichogasterinae(rod Trichogaster)Da ne bi dolazilo do zabune među akvaristima(naročito onim starijim) pomenuću da je ova podela a samim tim i pripadnost roda Betta familiji Osfronemidae važeća od nedavno i da su ove ribe u nekim prošlim vremenima bile svrstavane u fam. Anabantidae (jedan dosta dug period) odnosno fam.Belontidae neko kraće vreme. Sam rod Betta obuhvata oko 47 do danas opisanih vrsta.

Postojbina ove, u akvaristici veoma popularne ribe su stajaće ili sporotekuće vode Kambodže, Vijetnama, Malezije, Tajlanda. U Evropu su prvi pripadnici ove vrste doneti krajem devetnaestog veka, dok su se kod nas pojavili na žalost mnogo kasnije (po nekim podacima sa završetkom prvog svetskog rata) .
Sijamski borac obično naraste oko 6 - 6,5 cm, mada se u novije vreme mogu sresti forme koje umnogome prevazilaze pomenute dimenzije. Mužjak ove ribe je krupniji sa daleko raskošnijim leđnim, repnim i podrepnim perajima u odnosu na ženku. Mužjaci takođe imaju daleko intenzivnije boje od ženki. Telo ribe je izduzeno - torpednog oblika. Kod polno zrelih ženki ispred analnog peraja može se primetiti bela tačka veličine glave čiode koja je ujedno i znak da je ženka potpuno sazrela i spremna za ostavljanje potomstva. Zahvaljujući brižnom radu mnogih selekconera širom sveta danas je raznolikost formi i boja kod pripadnika ove vrste, izuzetno velika.
Uslovi za držanje ovih riba su veoma slični uslovima koje zahtevaju gotovo svi pripadnici fam. Osfronemidae. Optimalna temperatura vode kreće se u intervalu od 22 do 30 stepeni celzijusovih, mada se ribe najbolje osećaju na temp. 23-24 stepena. Pri držanju ovih riba na temperaturi nižoj od pomenute dolazi do slabljenja njenog imunosistema i samim tim većoj podložnosti različitim bolestima.
Ne retko slušao sam u pojedinim prodavnicama a i od strane hobista komentare tipa : ”Zovu ga riba borac jer ubija druge ribe . Njega ne možete držati sa drugim ribama..” Ovo mišljenje je naravno pogrešno. Istina je daleko od toga a ona se krije u činjenici da dva muzjaka ove vrste mogu voditi rat do smrti izmedju sebe, ukoliko su ograniceni na manji prostor, pri čemu slabiji nema gde da pobegne. Sijamski borci ni približno nisu, u zajednickom akvarijumu, toliki huligani kao što to veliki broj ljudi misli. Oni mogu živeti u zajednici sa mnogim krupnijim ribama ne obraćajuci uopšte pažnju na prisustvo istih. U izvesnim slučajevima je upravo borac taj koji izvuče deblji kraj u zajednici sa recimo večito halapljivim barbusima, puntiusima, serpicama koji mu mogu do te mere iscepkati raskošna peraja da naprosto liči na staru odbačenu kuhinjsku krpu. Ne retko kod dosta hobista sam sretao zajednice u kojima borci žive u slozi sa popularnim zebricama, kardinalima, razborama, mnogim živorodnim ribama pa čak i neonkama. Smatra se takođe da borac juriša na raznobojna raskošna peraja gupija no ja ovo ne bih uzeo za pravilo jer sam ne jednom bio svedok i ovakvih zajednica. Opravdanost nekih ”uspešnih” zajednica koje sam pomenuo, dolazi u pitanje sa stanovišta geografskih i ekosistemskih principa akvaristike ali ostavićemo to za neku drugu, novu pricu. Pokazalo se da je borac agresivniji kada je njegov nagon za mrestom povećan a to se zapravo dešava pri držanju na višim temperaturama (26-28 stepeni) i svežijoj vodi. Pri držanju Sijamskog borca u zajednici sa drugim ribama imajte ovo u vidu. Borac koji pravi gnezdo atakovaće na skoro sve ribe u akvarijumu braneci ga. On je brižan roditelj. Iz prethodnog teksta se zaključuje da ukoliko se odlučite za držanje borca u zajednici nikako ne smete u akvarijum uneti dva odrasla muzjaka. Tuče između mužjaka su veoma žestoke i ne retko fatalne po slabijeg. U domovini ovih riba kao i u još nekim zemljama priredjuju se takmičenja koja uveliko potsećaju na borbe petlova ali su u ovom slučaju “gladijatori” ribe borci.
Zajedno sa mužjakom u akvarijumima možete držati i do nekoliko ženki sto je ujedno i bolja varijanta od držanja samo jedne pripadnice nežnijeg pola. Kada u akvarijumu ima samo jednu drugaricu mužjak je u stanju da je besomučno progoni što je prilično ružna slika. On je prema ženkama pravi tiranin ali ih obično retko progoni do iznemoglosti, ukoliko je njihov broj u akvarijumu veći. U takvim slučajevima njegova tiranija jenjava. Uopšteno gledano sex i nasilje su u životu boraca tesno povezani. Prilikom udvaranja ženki, mužjak borca širi operkulume škrga (škržni poklopci), kao i svoja kitnjasta peraja. Njegova boja postaje intenzivnija i to je ujedno uz sam čin mresta, jedan od najlepših prizora koje vam bavljenje akvaristikom može priuštiti.
Ove ribe kao i drugi pripadnici familije Osfronemidae poseduju jedan naročit organ koji se naziva labirint a koji im omogućava uzimanje atmosferskog kiseonika sa povrsine vode. Zahvaljujući tome borci mogu opstati u vodama sa povećanom kolicinom ugljendioksida kao i u vodama sa smanjenom koncetracijom kiseonika. Ovaj organ mu takođe pruža mogucnost opstanka u toplijim vodama (cak i do 35 stepeni) koje su poznato je prilično siromašne rasvorenim kiseonikom. Pažljivo oko posmatrača primetiće da borci povremeno izlaze do površine vode pri čemu pune pomenuti organ atmosferskim vazduhom. Pojava ovog organa je verovatno evolutivna prilagođenost celokupne grupe riba a tesno je povezana sa prirodnim uslovima voda u kojima ove ribe obitavaju. Ti uslovi se upravo ogledaju u maloj koncentraciji O2 a povećanoj konc.CO2. Nikada nemojte zaboraviti da ,ukoliko borcu onemogućite izlazak na površinu vode, kako bi napunio labirint atmosferskim vazduhom, zapravo osuđujete životinju na smrt, ma koliko voda imala rastvorenog kiseonika u sebi. Veoma je bitno zimi im omogućiti udisanje toplijeg vazduha. Naime obzirom da većina hobista zagreva grejačem akvarijum zimi se može ispoljiti razlika u temp vode i vazduha,što ukoliko je pomenuta razlika veća, može biti pogubno po ove ribe.
Borci nisu naročito zahtevne ribe i ne mali broj ljubitelja, mužjake ove vrste drži u malim posudama oko 0,5 -1 l zapremine. U ovako maloj kolicini vode muzjaci zapravo i odrastaju u odgajivacnicama sirom sveta. Izgleda da u takvim uslovima njemu nije narocito dosadno jer je obicno obuzet izgradnjom penastog gnezda ili pravim malim ratom sa svojim odrazom u staklu posude u kojoj se nalazi.
Borci nisu zahtevni ni po pitanju ishrane rado prihvataju kako zive tako i suve oblike hrane.Pri tome se ipak treba držati principa raznovrsnosti kako bi se jedinci omogućila dovoljna količina svih potrebnih hranljivih materija.
Ukoliko se odlučite da se oprobate u mrestu ovih riba potreban vam je mali akvarijum, sa površinom osnove od 300 - 400 kvadratnih cm, sa slojem vode koji ne prelazi 10 -12 cm. Akvarijumi čija dužina premašuje njihovu širinu su podesniji za ovu namenu. Potrebna temperatura vode u mrestilištu je oko 26-28 stepeni. Kvalitet vode u pogledu tvrdoće nije od naročite važnosti što znači da za mrest možete upotrebiti vodu iz ukrasnog akvarijuma mada je poželjno dodavanje bar 1/3 sveže vode. Poželjno je u mrestilišni akvarijum uneti pregršt plivajućih biljaka (riccia,ceratopteris itd.) koje će mužjakju predstavljati oslonac za izradu penastog gnezda. Na mrest se obično stavljaju mlade ribe starosti od 5-8 meseci. Roditelje je pred mrest poželjno hraniti kvalitetno i obilno. Ponekad je zbog agresivnosti prilično teško izabrati mužjaka koji su jednostavno u stanju da ženke koje nisu spremne na mrest ubiju. U takvim slučajevima je poželjno ženku i mužjaka izolovati neko vreme ali tako da se mogu videti. Na ovaj način mužjak će se navići na prisustvo ženke. Neki akvaristi u ovu svrhu koriste teglu od 1 l u kojoj je ženka a koju jednostavno spuste u akvarijum za mrest. Kada mužjak završi sa pravljenjem penastog gnezda ženku mozete ubaciti u mresni akvarijum. Odmah po ubacivanju ženke u akvarijum mužjak će početi sa karakterističnim svadbenim plesom. Ove bračne igre i sam proces izgradnje penastog gnezda kao i briga oca o potomstvu mogu biti toliko interesantne da posmatrac jednostavno zatakne sam sebe kako je vec satima prilepljen pogledom za zidove akvarijuma u kome se mrest odigrava. Prilikom puštanja ženke u mresni akvarijum mužjak se svim silama trudi da udvaranjem privuče njenu pažnju a zatim ubrzo dolazi do konflikta pri čemu mužjak najčesće otera ženku u ugao ili neko skrovito mesto ako ga obezbedite zarad njene sigurnosti. U ovu svrhu može se upotrebiti kamen koji se odlaže u suprotan ćosak od napravljenog gnezda ili pak poveći žbun neke biljke. Prilikom agresivnih naleta mužjaka ženka će ovde nalaziti utočiste. Spremna i zainteresovana ženka će bez obzira na agresivnost mužjaka povremeno izlaziti iz skrovišta obilazeći gnezdo koje budući otac neprestano dograđuje i popravlja. Pri tome se ribe često približavaju bokovima jedna drugoj maksimalno šireci peraja. Prilikom besnih naleta mužjaka obično deo njenih peraja završi pokidan u njegovim ustima, tako da ona ubrzo izgleda poprilično jadno. Prilikom ljubavne igre mužjaka oko posmatrača nikada ne može biti sasvim sigurno da li on predhodi samom ljubavnom činu ili još jednom od besnih naleta mužjaka koji podseća na pravu krvavu bitku. Ženka koja se pokorava mužjaku i spremna je za mrest prilikom svojih izleta iz obezbedjenog skrovišta obično zauzima kos položaj sa glavom okrenutom ka dnu mresnog akvarijuma. Ovo ponašanje zapisano je genetskim kodom ovih riba . Kada u jednom trenutku mužjak dozvoli ženki da se dovoljno približi gnezdu obično dolazi do samog čina sparivanja. Pri tom ženka prilazi glavom abdomenu mužjaka koji je obuhvata savijanjem svoga tela preko nje i pritom je obavija perajima. Obe ribe se kao u transu okreću na leđa i nekoliko trenutaka provode u ovom grčevitom ljubavnom stisku. Zatim oba partnera lagano padaju ka dnu pri čemu se posmatrač ne moze oteti utisku da obe ribe izgledaju tako kao da su se upravo probudile iz nekog opojnog sna. Do samog procesa ispuštanja ikre dolazi tek nakon nekoliko ovakvih zagrljaja pri čemu mužjak svojim telom čvrsto stiska nabubreli stomak ženke. Ikra najpre dospeva u levak koji je mužjak formiro svojim perajima prilikom ljubavnog stiska, gde se upravo odvija oplodjenje mlečom koji on u istom momentu izbacuje. Pritom iz klupka koje u zagrljaju obrazuju mužjak i ženka ka dnu počinje da ispada sitna ikra bela kao sneg. Pojava ikre na mužjaka ima gotovo magično dejstvo. On jednostavno napušta ženku koja još uvek lebdi kao u transu i svu pažnju posvećuje prikupljanju ovog dragocenog materijala u usta odnoseći ga povremeno u penasto gnezdo. Ženka često poželi da se počasti kaviarom ali je mužjak u tom slučaju obično spreči pre nego što svoj bezobrazni naum sprovede u delo terajući je ponovo u zaklon. Ne retko imao sam priliku da se uverim da neke ženke pomažu mužjaku pri odnošenju oplodjenih jajašaca u gnezdo. Broj opisanih ljubavnih zagrljaja se ponavlja više puta što znači da ženka odlaže ikru u porcijama. Mrest se završava kada ženka položi svu sazrelu ikru i njena kolicina varira od 300 – 600 komada, što je tesno vezano sa starošću ženke. Mlade ženke obično pri prvim mrestovima izbacuju manje količine jajašaca.
Po završenom mrestu mužjak počinje sa progonom ženke i to je zapravo trenutak kada je treba udaljiti iz mresnog akvarijuma da je novopečeni otac ne bi ubio. Pažnja koju u narednim trenucima pokazuje otac u nadogradnji gnezda i brizi za budućim potomstvom u velikoj je suprotnosti sa njegovom agresijom koju ispoljava prilikom mresta prema ženki a i nekim eventualnim drugim ribama koje bi se u prirodi slučajno ili namerno zadesile u blizini. Nebrojeno puta sam posmatrao ovaj prizor i nikada se nisam uspeo otrgnuti slici koju on u meni stvara: jednostavno – Sijamski borac je brižni ratnik, pravi mali samuraj.
Inkubacija ikre obično traje oko 24 h na temperaturi od 26 stepeni dok je na višim temperaturama nešto kraća. Nakon inkubacije se iz ikre izlegu ličinke koje zapravo izgledaju kao mnoštvo malih zareza (zapeta) u gnezdu. Otac se i dalje brine veoma predano o potomstvu vraćajući ispale ličinke nazad u gnezdo do njihovog potpunog proplivavanja što obično potraje dan ili dva (u zavisnosti od temperature vode.) Kada mlade ribice počinju da plivaju otac više ne može da stigne da ih sve vrati u gnezdo iako to i dalje pokušava i to je trenutaka kada i njega treba udaljiti iz mrestilišta. Trenutak proplivavanja je i momenat kada se otpočinje sa hranjenjem mladih ribica a prva hrana su im infuzorijski organizmi koje je potrebno unapred obezbediti pripremom kulture. Prilikom pristupanja prvom hranjenju u mresni akvarijum se unosi i raspršivač koji mladuncima obezbeđuje neprestano kretanje ubačene hrana kao i dovoljne količine rastvorenog kiseonika u vodi. Neki akvaristi koriste u svrhu prvih hranjenja žumance kuvanog kokošijeg jajeta. Ja lično sam protiv toga stava i razloga za to ima dosta ali ne bih ovom prilikom o tome jer bi dovelo do potpunog skretanja sa osnovne teme. Posle izvesnog vremena mladunce možete početi hraniti sveže izlegnutim naupliusima Artemije saline. Mlade je poželjno u ovom uzrastu prebaciti u za to pripremljen veći akvarijum za odrastanje ali se pri tome ne sme zaboraviti na činjenicu da nivo vode ne bi smeo prelaziti visinu od 12-15 cm. Razog za to treba tražiti u činjenici da se se oko dve nedelje od proplivavanja kod mladunaca razvije i organ- labirint . Ta pojava se moze zabeleziti pojavom skokovitih izleta mladji ka povrsini vode, kada zapravo pune pomenuti organ atmosferskim vazduhom . Pri tom je od velike važnosti da temperatura vazduha i vode budu prilično bliske što se obezbeđuje poklapanjem mrestilišta pokrovnim staklom. Posle oko 3-4 nedelje mladunci su u stanju da uzimaju i krupnije oblike hrane (neke sitno seckane oligohete, grindale, enhitreuse i usitnjene oblike suve hrane.) Mladi mogu rasti neravnomerno pa je ponekad poželjno sortirati ih po veličini. Polno zreli postaju već u uzrastu od 4-5 meseci što prilično zavisi od uslova držanja i ishrane.
Na samom kraju pomenuo bih da je Sijamska riba borac prilično nezahtevna riba koja moze naci utuciste u gotovo svakom domu.
Njemu nije potrebno mnogo - šaka vode i grumen ljubavi koju sve češće zaboravljamo da darujemo svetu oko sebe.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Akvaristika   AKVARISTIKA EmptySre Mar 24, 2010 2:47 pm

Od
siline
kucnih ljubimaca koje mozemo birati, dvonoznih, cetveronoznih, šestero i
osmero
noznih, namece se pitanje zasto odabrati akvarij. Malo je tesko dati
neke
konkretne razloge, ali ako se jednom odlucite za akvarij, spoznat ce te
da nema
alternative za taj mali svijet. ribice su tihe, predivnih boja i ne rade
nered.
Nece se unerediti na novom tepihu, nece ostavljat dlake po jastucima i
odjeci.
Hrana je najjeftinija od svih ostalih, ciscenje je zanemarivo. Netreba
ih voditi
na setanje ni pustati iz kreltke.. netreba mijenjat sjelju ni igrat se
sa njima.
Zvuci prilicno sebicno zar ne?. U svakom slucaju za ulozen trud akvarij
vam
vraca stostruko. Prekrasni krajolik, sarolike ribe, drustvene
aktivnosti, sto
god zamislili akvarij ce vam pruziti.


Cak i
ako
nemozete svakodnevno putovati do prasuma amazone, africkih jezera ili
indijskih
rijeka, mozete sami urediti malu amazonu u vlastitom domu. Sve vam je
prepusteno
masti. Od kreiranja svijeta do upravljanja njime.


Poslednji izmenio Kijara-brm dana Sre Mar 24, 2010 2:51 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Re: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA EmptySre Mar 24, 2010 2:50 pm

Nakon
sto ste
se odlucili za nabavku i opremanje akvarija, prva stvar sto vam treba je

kapital. Ne radi se o sumama s 4 nule, ali odredjena svota ce ipak biti
potrebna.

Da
kratko
pojasnim, osim sto velik dio opreme mozete izraditi sami[/size]


Akvarij:Pumpa
za
filter:
Grijac:


Rasvjeta:


Jedan
busen
biljaka (2 – 3 komada)


Jedna
riba: ~

Gotovi
sustavi
(bez riba i biljaka): ~2000


Ocito
je da se
vise isplati kupovati dijelove komandno, nego cijeli komplet. Nakon sto
ste
pripremili potreban novac, pristupite malom strateskom planiranju.
Akvarij od
150 litara,
napunjen vodom i supstratom tezi oko 200 kg. Pripremite
cvrsto i
stabilno mjesto kamo ce te ga smjestiti. Odredite mjesto koje nije na
direktnoj
suncevoj svjetlosti ili konstantnom propuhu. Budite sigurni da je u
blizini
akvarija el. uticnica jer vam je izvor struje neophodan.
[/size]
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Lily
First Bride
Lily

Godina : 23
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Re: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA EmptySre Mar 24, 2010 4:00 pm

.. ja imam akvarijum sa.. hmm.. cek da prebrojim..
4x ksife ( dva para, jedni tamno crveni- zenka spremna za kotilicu, drugi par tamno plavi),
3x gupike( muzjak+ dve zenke- od kojih je jedna odvojena u kotilici), 2xcistac/algar,
3 skalara
AKVARISTIKA 74330
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Re: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA EmptyPet Mar 18, 2011 10:57 am


Blek Moli zive u blago slanim vodama od Venecuele do Meksika i Teksasa. Razlikujemo desetak vrsta sa velikim brojem varijateta.
Kod akvarista i prodavaca najcesce nailazimo na crnog molija koji i jeste najpovoljniji za pocetnike. Crni moli je varijetet divljeg molija koji je maslinasto zelene boje i uopste ne lici na ribu koju mi poznajemo. Divlji moli se retko gaji u akvarijumu. S druge strane njegov crni brat dobijen je visegodisnjom selekcijom koja uopste ne zivi u prirodi.
Za uzgoj ovih ribica potreban je akvarijum zapremine najmanje 40 litara jer zenke rastu i do 10 cm. Ipak prosecna duzina odraslih jedinki krece se u granicama 5-8 cm, pri cemu su muzjaci uvek manji od zenki.
Moli su veoma halapljive i jesne ribice. Oni su pretezno biljojedi a kao dopunu dajemo im suvu ili zivu hranu. Njihovu potrebu za biljnom hranom zadovoljicemo ako im dajemo sitno seckani bareni spanac ili zelenu salatu. To medjutim nece smanjiti njihovu naviku da cupkaju nezne biljcice po akvarijumu. Posto zive u blago slanim vodama na 10 litara dodajemo 1-2 kasikice soli u akvarijum. Molije mozem gajiti i u slatkoj vodi ali ih takvo stanje nece puno radovati. Vole nesto topliju vodu nego ostale zivorotke 26-28 stepeni. Kod molija moramo izbegavati kiselu vodu..

AKVARISTIKA Black_Molly
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Re: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA EmptySub Okt 15, 2011 5:22 pm

AKVARISTIKA AKVARISTIKA 145953 AKVARISTIKA 601923926

Sajt za početnike
Priprema akvarijuma, izbor ribica ,osnove ....ko želi da ima kućni akvarijum .
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Archy

Archy

Datum upisa : 13.01.2012

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Re: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA EmptyPet Jan 13, 2012 7:48 pm

Danubius ::
AKVARISTIKA Betta


Betta splendens - Sijamska riba borac je nesumnjivo jedna od najpopularnijih akvarijumskih riba. Ovu ribu je naučno prvi opisao Regan pre nešto manje od jednoga veka davne 1910 god.,mada je užim krugovima bila poznata već krajem devetnaestoga veka.Riba borac je tek u novije vreme svrstana u familiju Osfronemidae(tzv guramije) Sama familija Osfronemidae deli se na četiri subfamilije :Macropodinae(rodovi Betta i macropodus)Belontinae(rod belontia)Osphroneminae (Rod Osphronemus)Trichogasterinae(rod Trichogaster)Da ne bi dolazilo do zabune među akvaristima(naročito onim starijim) pomenuću da je ova podela a samim tim i pripadnost roda Betta familiji Osfronemidae važeća od nedavno i da su ove ribe u nekim prošlim vremenima bile svrstavane u fam. Anabantidae (jedan dosta dug period) odnosno fam.Belontidae neko kraće vreme. Sam rod Betta obuhvata oko 47 do danas opisanih vrsta.

Postojbina ove, u akvaristici veoma popularne ribe su stajaće ili sporotekuće vode Kambodže, Vijetnama, Malezije, Tajlanda. U Evropu su prvi pripadnici ove vrste doneti krajem devetnaestog veka, dok su se kod nas pojavili na žalost mnogo kasnije (po nekim podacima sa završetkom prvog svetskog rata) .
Sijamski borac obično naraste oko 6 - 6,5 cm, mada se u novije vreme mogu sresti forme koje umnogome prevazilaze pomenute dimenzije. Mužjak ove ribe je krupniji sa daleko raskošnijim leđnim, repnim i podrepnim perajima u odnosu na ženku. Mužjaci takođe imaju daleko intenzivnije boje od ženki. Telo ribe je izduzeno - torpednog oblika. Kod polno zrelih ženki ispred analnog peraja može se primetiti bela tačka veličine glave čiode koja je ujedno i znak da je ženka potpuno sazrela i spremna za ostavljanje potomstva. Zahvaljujući brižnom radu mnogih selekconera širom sveta danas je raznolikost formi i boja kod pripadnika ove vrste, izuzetno velika.
Uslovi za držanje ovih riba su veoma slični uslovima koje zahtevaju gotovo svi pripadnici fam. Osfronemidae. Optimalna temperatura vode kreće se u intervalu od 22 do 30 stepeni celzijusovih, mada se ribe najbolje osećaju na temp. 23-24 stepena. Pri držanju ovih riba na temperaturi nižoj od pomenute dolazi do slabljenja njenog imunosistema i samim tim većoj podložnosti različitim bolestima.
Ne retko slušao sam u pojedinim prodavnicama a i od strane hobista komentare tipa : ”Zovu ga riba borac jer ubija druge ribe . Njega ne možete držati sa drugim ribama..” Ovo mišljenje je naravno pogrešno. Istina je daleko od toga a ona se krije u činjenici da dva muzjaka ove vrste mogu voditi rat do smrti izmedju sebe, ukoliko su ograniceni na manji prostor, pri čemu slabiji nema gde da pobegne. Sijamski borci ni približno nisu, u zajednickom akvarijumu, toliki huligani kao što to veliki broj ljudi misli. Oni mogu živeti u zajednici sa mnogim krupnijim ribama ne obraćajuci uopšte pažnju na prisustvo istih. U izvesnim slučajevima je upravo borac taj koji izvuče deblji kraj u zajednici sa recimo večito halapljivim barbusima, puntiusima, serpicama koji mu mogu do te mere iscepkati raskošna peraja da naprosto liči na staru odbačenu kuhinjsku krpu. Ne retko kod dosta hobista sam sretao zajednice u kojima borci žive u slozi sa popularnim zebricama, kardinalima, razborama, mnogim živorodnim ribama pa čak i neonkama. Smatra se takođe da borac juriša na raznobojna raskošna peraja gupija no ja ovo ne bih uzeo za pravilo jer sam ne jednom bio svedok i ovakvih zajednica. Opravdanost nekih ”uspešnih” zajednica koje sam pomenuo, dolazi u pitanje sa stanovišta geografskih i ekosistemskih principa akvaristike ali ostavićemo to za neku drugu, novu pricu. Pokazalo se da je borac agresivniji kada je njegov nagon za mrestom povećan a to se zapravo dešava pri držanju na višim temperaturama (26-28 stepeni) i svežijoj vodi. Pri držanju Sijamskog borca u zajednici sa drugim ribama imajte ovo u vidu. Borac koji pravi gnezdo atakovaće na skoro sve ribe u akvarijumu braneci ga. On je brižan roditelj. Iz prethodnog teksta se zaključuje da ukoliko se odlučite za držanje borca u zajednici nikako ne smete u akvarijum uneti dva odrasla muzjaka. Tuče između mužjaka su veoma žestoke i ne retko fatalne po slabijeg. U domovini ovih riba kao i u još nekim zemljama priredjuju se takmičenja koja uveliko potsećaju na borbe petlova ali su u ovom slučaju “gladijatori” ribe borci.
Zajedno sa mužjakom u akvarijumima možete držati i do nekoliko ženki sto je ujedno i bolja varijanta od držanja samo jedne pripadnice nežnijeg pola. Kada u akvarijumu ima samo jednu drugaricu mužjak je u stanju da je besomučno progoni što je prilično ružna slika. On je prema ženkama pravi tiranin ali ih obično retko progoni do iznemoglosti, ukoliko je njihov broj u akvarijumu veći. U takvim slučajevima njegova tiranija jenjava. Uopšteno gledano sex i nasilje su u životu boraca tesno povezani. Prilikom udvaranja ženki, mužjak borca širi operkulume škrga (škržni poklopci), kao i svoja kitnjasta peraja. Njegova boja postaje intenzivnija i to je ujedno uz sam čin mresta, jedan od najlepših prizora koje vam bavljenje akvaristikom može priuštiti.
Ove ribe kao i drugi pripadnici familije Osfronemidae poseduju jedan naročit organ koji se naziva labirint a koji im omogućava uzimanje atmosferskog kiseonika sa povrsine vode. Zahvaljujući tome borci mogu opstati u vodama sa povećanom kolicinom ugljendioksida kao i u vodama sa smanjenom koncetracijom kiseonika. Ovaj organ mu takođe pruža mogucnost opstanka u toplijim vodama (cak i do 35 stepeni) koje su poznato je prilično siromašne rasvorenim kiseonikom. Pažljivo oko posmatrača primetiće da borci povremeno izlaze do površine vode pri čemu pune pomenuti organ atmosferskim vazduhom. Pojava ovog organa je verovatno evolutivna prilagođenost celokupne grupe riba a tesno je povezana sa prirodnim uslovima voda u kojima ove ribe obitavaju. Ti uslovi se upravo ogledaju u maloj koncentraciji O2 a povećanoj konc.CO2. Nikada nemojte zaboraviti da ,ukoliko borcu onemogućite izlazak na površinu vode, kako bi napunio labirint atmosferskim vazduhom, zapravo osuđujete životinju na smrt, ma koliko voda imala rastvorenog kiseonika u sebi. Veoma je bitno zimi im omogućiti udisanje toplijeg vazduha. Naime obzirom da većina hobista zagreva grejačem akvarijum zimi se može ispoljiti razlika u temp vode i vazduha,što ukoliko je pomenuta razlika veća, može biti pogubno po ove ribe.
Borci nisu naročito zahtevne ribe i ne mali broj ljubitelja, mužjake ove vrste drži u malim posudama oko 0,5 -1 l zapremine. U ovako maloj kolicini vode muzjaci zapravo i odrastaju u odgajivacnicama sirom sveta. Izgleda da u takvim uslovima njemu nije narocito dosadno jer je obicno obuzet izgradnjom penastog gnezda ili pravim malim ratom sa svojim odrazom u staklu posude u kojoj se nalazi.
Borci nisu zahtevni ni po pitanju ishrane rado prihvataju kako zive tako i suve oblike hrane.Pri tome se ipak treba držati principa raznovrsnosti kako bi se jedinci omogućila dovoljna količina svih potrebnih hranljivih materija.
Ukoliko se odlučite da se oprobate u mrestu ovih riba potreban vam je mali akvarijum, sa površinom osnove od 300 - 400 kvadratnih cm, sa slojem vode koji ne prelazi 10 -12 cm. Akvarijumi čija dužina premašuje njihovu širinu su podesniji za ovu namenu. Potrebna temperatura vode u mrestilištu je oko 26-28 stepeni. Kvalitet vode u pogledu tvrdoće nije od naročite važnosti što znači da za mrest možete upotrebiti vodu iz ukrasnog akvarijuma mada je poželjno dodavanje bar 1/3 sveže vode. Poželjno je u mrestilišni akvarijum uneti pregršt plivajućih biljaka (riccia,ceratopteris itd.) koje će mužjakju predstavljati oslonac za izradu penastog gnezda. Na mrest se obično stavljaju mlade ribe starosti od 5-8 meseci. Roditelje je pred mrest poželjno hraniti kvalitetno i obilno. Ponekad je zbog agresivnosti prilično teško izabrati mužjaka koji su jednostavno u stanju da ženke koje nisu spremne na mrest ubiju. U takvim slučajevima je poželjno ženku i mužjaka izolovati neko vreme ali tako da se mogu videti. Na ovaj način mužjak će se navići na prisustvo ženke. Neki akvaristi u ovu svrhu koriste teglu od 1 l u kojoj je ženka a koju jednostavno spuste u akvarijum za mrest. Kada mužjak završi sa pravljenjem penastog gnezda ženku mozete ubaciti u mresni akvarijum. Odmah po ubacivanju ženke u akvarijum mužjak će početi sa karakterističnim svadbenim plesom. Ove bračne igre i sam proces izgradnje penastog gnezda kao i briga oca o potomstvu mogu biti toliko interesantne da posmatrac jednostavno zatakne sam sebe kako je vec satima prilepljen pogledom za zidove akvarijuma u kome se mrest odigrava. Prilikom puštanja ženke u mresni akvarijum mužjak se svim silama trudi da udvaranjem privuče njenu pažnju a zatim ubrzo dolazi do konflikta pri čemu mužjak najčesće otera ženku u ugao ili neko skrovito mesto ako ga obezbedite zarad njene sigurnosti. U ovu svrhu može se upotrebiti kamen koji se odlaže u suprotan ćosak od napravljenog gnezda ili pak poveći žbun neke biljke. Prilikom agresivnih naleta mužjaka ženka će ovde nalaziti utočiste. Spremna i zainteresovana ženka će bez obzira na agresivnost mužjaka povremeno izlaziti iz skrovišta obilazeći gnezdo koje budući otac neprestano dograđuje i popravlja. Pri tome se ribe često približavaju bokovima jedna drugoj maksimalno šireci peraja. Prilikom besnih naleta mužjaka obično deo njenih peraja završi pokidan u njegovim ustima, tako da ona ubrzo izgleda poprilično jadno. Prilikom ljubavne igre mužjaka oko posmatrača nikada ne može biti sasvim sigurno da li on predhodi samom ljubavnom činu ili još jednom od besnih naleta mužjaka koji podseća na pravu krvavu bitku. Ženka koja se pokorava mužjaku i spremna je za mrest prilikom svojih izleta iz obezbedjenog skrovišta obično zauzima kos položaj sa glavom okrenutom ka dnu mresnog akvarijuma. Ovo ponašanje zapisano je genetskim kodom ovih riba . Kada u jednom trenutku mužjak dozvoli ženki da se dovoljno približi gnezdu obično dolazi do samog čina sparivanja. Pri tom ženka prilazi glavom abdomenu mužjaka koji je obuhvata savijanjem svoga tela preko nje i pritom je obavija perajima. Obe ribe se kao u transu okreću na leđa i nekoliko trenutaka provode u ovom grčevitom ljubavnom stisku. Zatim oba partnera lagano padaju ka dnu pri čemu se posmatrač ne moze oteti utisku da obe ribe izgledaju tako kao da su se upravo probudile iz nekog opojnog sna. Do samog procesa ispuštanja ikre dolazi tek nakon nekoliko ovakvih zagrljaja pri čemu mužjak svojim telom čvrsto stiska nabubreli stomak ženke. Ikra najpre dospeva u levak koji je mužjak formiro svojim perajima prilikom ljubavnog stiska, gde se upravo odvija oplodjenje mlečom koji on u istom momentu izbacuje. Pritom iz klupka koje u zagrljaju obrazuju mužjak i ženka ka dnu počinje da ispada sitna ikra bela kao sneg. Pojava ikre na mužjaka ima gotovo magično dejstvo. On jednostavno napušta ženku koja još uvek lebdi kao u transu i svu pažnju posvećuje prikupljanju ovog dragocenog materijala u usta odnoseći ga povremeno u penasto gnezdo. Ženka često poželi da se počasti kaviarom ali je mužjak u tom slučaju obično spreči pre nego što svoj bezobrazni naum sprovede u delo terajući je ponovo u zaklon. Ne retko imao sam priliku da se uverim da neke ženke pomažu mužjaku pri odnošenju oplodjenih jajašaca u gnezdo. Broj opisanih ljubavnih zagrljaja se ponavlja više puta što znači da ženka odlaže ikru u porcijama. Mrest se završava kada ženka položi svu sazrelu ikru i njena kolicina varira od 300 – 600 komada, što je tesno vezano sa starošću ženke. Mlade ženke obično pri prvim mrestovima izbacuju manje količine jajašaca.
Po završenom mrestu mužjak počinje sa progonom ženke i to je zapravo trenutak kada je treba udaljiti iz mresnog akvarijuma da je novopečeni otac ne bi ubio. Pažnja koju u narednim trenucima pokazuje otac u nadogradnji gnezda i brizi za budućim potomstvom u velikoj je suprotnosti sa njegovom agresijom koju ispoljava prilikom mresta prema ženki a i nekim eventualnim drugim ribama koje bi se u prirodi slučajno ili namerno zadesile u blizini. Nebrojeno puta sam posmatrao ovaj prizor i nikada se nisam uspeo otrgnuti slici koju on u meni stvara: jednostavno – Sijamski borac je brižni ratnik, pravi mali samuraj.
Inkubacija ikre obično traje oko 24 h na temperaturi od 26 stepeni dok je na višim temperaturama nešto kraća. Nakon inkubacije se iz ikre izlegu ličinke koje zapravo izgledaju kao mnoštvo malih zareza (zapeta) u gnezdu. Otac se i dalje brine veoma predano o potomstvu vraćajući ispale ličinke nazad u gnezdo do njihovog potpunog proplivavanja što obično potraje dan ili dva (u zavisnosti od temperature vode.) Kada mlade ribice počinju da plivaju otac više ne može da stigne da ih sve vrati u gnezdo iako to i dalje pokušava i to je trenutaka kada i njega treba udaljiti iz mrestilišta. Trenutak proplivavanja je i momenat kada se otpočinje sa hranjenjem mladih ribica a prva hrana su im infuzorijski organizmi koje je potrebno unapred obezbediti pripremom kulture. Prilikom pristupanja prvom hranjenju u mresni akvarijum se unosi i raspršivač koji mladuncima obezbeđuje neprestano kretanje ubačene hrana kao i dovoljne količine rastvorenog kiseonika u vodi. Neki akvaristi koriste u svrhu prvih hranjenja žumance kuvanog kokošijeg jajeta. Ja lično sam protiv toga stava i razloga za to ima dosta ali ne bih ovom prilikom o tome jer bi dovelo do potpunog skretanja sa osnovne teme. Posle izvesnog vremena mladunce možete početi hraniti sveže izlegnutim naupliusima Artemije saline. Mlade je poželjno u ovom uzrastu prebaciti u za to pripremljen veći akvarijum za odrastanje ali se pri tome ne sme zaboraviti na činjenicu da nivo vode ne bi smeo prelaziti visinu od 12-15 cm. Razog za to treba tražiti u činjenici da se se oko dve nedelje od proplivavanja kod mladunaca razvije i organ- labirint . Ta pojava se moze zabeleziti pojavom skokovitih izleta mladji ka povrsini vode, kada zapravo pune pomenuti organ atmosferskim vazduhom . Pri tom je od velike važnosti da temperatura vazduha i vode budu prilično bliske što se obezbeđuje poklapanjem mrestilišta pokrovnim staklom. Posle oko 3-4 nedelje mladunci su u stanju da uzimaju i krupnije oblike hrane (neke sitno seckane oligohete, grindale, enhitreuse i usitnjene oblike suve hrane.) Mladi mogu rasti neravnomerno pa je ponekad poželjno sortirati ih po veličini. Polno zreli postaju već u uzrastu od 4-5 meseci što prilično zavisi od uslova držanja i ishrane.
Na samom kraju pomenuo bih da je Sijamska riba borac prilično nezahtevna riba koja moze naci utuciste u gotovo svakom domu.
Njemu nije potrebno mnogo - šaka vode i grumen ljubavi koju sve češće zaboravljamo da darujemo svetu oko sebe.
pozdrav svima nov sam na forumu veoma volim sijamske borce sad sam citao i napisao si
Istina je daleko od toga a ona se krije u činjenici da dva muzjaka ove vrste mogu voditi rat do smrti izmedju sebe, ukoliko su ograniceni na manji prostor, pri čemu slabiji nema gde da pobegne. Sijamski borci ni približno nisu, u zajednickom akvarijumu, toliki huligani kao što to veliki broj ljudi misli
sad moj akvarijum ima 112l kad mi se akvarijum razraste i dobro bude ubiljen da li cu moci da ubacim jos jednog muzjaka posto imam jednoga u akvarijumu
pozdrav :)
Nazad na vrh Ići dole
http://aquafans.freeforums.ms
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Re: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA EmptyPet Jan 13, 2012 7:53 pm

Archy ::

pozdrav svima nov sam na forumu veoma volim sijamske borce sad sam citao i napisao si
Istina je daleko od toga a ona se krije u činjenici da dva muzjaka ove vrste mogu voditi rat do smrti izmedju sebe, ukoliko su ograniceni na manji prostor, pri čemu slabiji nema gde da pobegne. Sijamski borci ni približno nisu, u zajednickom akvarijumu, toliki huligani kao što to veliki broj ljudi misli
sad moj akvarijum ima 112l kad mi se akvarijum razraste i dobro bude ubiljen da li cu moci da ubacim jos jednog muzjaka posto imam jednoga u akvarijumu
pozdrav :)
Dobro nam došao ! AKVARISTIKA 527949
To je tekst sa nekog sajta , u "akvaristici" smo tanki .Slobodno piši,pošto imaš akvarijum (meni sve sem gupika uginulo )
A po avataru ti ni kinologija nije strana -e tu već možeš imati više sagovornika .
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Lily
First Bride
Lily

Godina : 23
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Re: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA EmptySub Jan 14, 2012 9:22 pm

Dobili smo par odraslih ciklida Meek-a, uspeli smo da izvedemo male.. ima ih.. sada 50tak, a bilo ih je i 100njak.. podavali smo. Inace odrasli par je eksta, uhvatili smo im ritam i navike.. i bice ih jos..

Sada imamo 3 akvarijuma, dva "mala" od 12 i 15 litara+ jedan veliki od 80 litara.

Pravi naziv je Thorichthys meeki i izgleda ovako:

AKVARISTIKA CGL9O

Postojbina im je :Centralna Amerika, Belize reka, Meksiko, Gvatemala.
Veoma su retke ribe u ovim podrucjima i cena im je srazmerna tome.
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
Lily

Godina : 23
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Re: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA EmptySub Jan 14, 2012 9:28 pm

Od ostalih ribica tu su gupike, razni cistaci, kozice ( racici- ima ih 30tak) i platike..
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Re: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA EmptySub Jan 14, 2012 11:51 pm

Lily ::

Sada imamo 3 akvarijuma, dva "mala" od 12 i 15 litara+ jedan veliki od 80 litara.

Samo ne reče -koliko vremena ? Jer tako počneš....sa malim ,pa daj veći ,pa još veći -a ovi da ne stoje prazni.....
Pa se uhvatis kako pola dana čistiš akvarijume i pumpe,proveravaš grejače ,sterilišeš kamenčiće , sipaš hranu i lekove....
Pa bude 3-2-1.........0 Bar tako samnom bilo ,a bogami i meni poznatima .
A kad dodje beban ,onda tek zabave....samo jedan dan ga zatekneš kako do lakta zavukao ruku i "vovi vibice " ili pije na slamku vodu iz akvarijuma AKVARISTIKA 2503974685
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Lily
First Bride
Lily

Godina : 23
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Re: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA EmptyNed Jan 15, 2012 2:04 pm

Da, sve krene neduzno sa jednim malim akvarijumom, pa ti bude zanimljivo da izvedes prve malce, a onda moras da ih sklonih da ih ne bi pojele vece ribice.. i eto ti vec dva akvarijuma.. onda ti taj postojeci postane mali jer imas dosta ribica i naravno resenje je u vecem akvarijumu, gde ujedno mozes eksperimentisati sa pozadinom, ubacivati kamenje, korenje, biljke..
Trenutno nam je u najvecem akvarijumu pesak sa cuvene Navagio plaze.. beli.. a Amazonka se toliko razvila da je krenula da gusi ostale biljke pa smo je podrezali.. odjednom se stvorio ogroooman prostor.. na radost ribica.

A nedostatak puzeva smo uocili pre mesec-dva, iako smo se uporno sa njima borili i opet bezuspesno, no, izgleda da su racici ( kozice) pravi unistaci tih malih napasti.

Pocetak bavljenja akvaristikom mi je krenuo sasvim slucajno, pre par godina, idealni su za stanove.. a sada je preuzeo muzic sve oko toga, jer ima vise iskustva i znanja o tome.. a i voli to.

No, do juna sve ce tako da funkcionise, ali tada ostaje samo veliki akvarijum, ovi mali traze preveliko zalaganje i ciscenje- i oni lete napolje. Veliki ce pretrpeti ozbiljnu restauraciju ( novi enterijer) i moguce je i nove stanare- meeke, a onda ce biti i zbogom biljkama, jer ih vole grickati.. sve sam prepustila muzicu na sigranje, pa kako god odluci.
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Re: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA EmptyPon Jan 16, 2012 11:21 pm

Lily ::
Da, sve krene neduzno sa jednim malim akvarijumom, pa ti bude zanimljivo da izvedes prve malce, a onda moras da ih sklonih da ih ne bi pojele vece ribice..
Da...kako se više udubiš ,i kao više znaš -sve je zeznutije .
Recimo ...moja ex pametna je napunila školjkama (uredno sterilisanima ) ali su neke bile one morske "lepeze" I sad ,da bi bilo kao,estetski -neke su samo onako do pola bile zabodene u pesak .Glupe ribe su se stalno povredjivale na njih (prodje stomakom preko ,kao preko žileta ) dok nismo ukapirali šta je .
Pa lepo opereš ruke dobro sapunom ,pre nego što bilo šta radiš oko akvarijuma .Uliješ sterilisanu vodu ,pa malo namestiš one andrmolje unutra ,pa vratiš ribice....i za sat se neka od njih izvrne . Zbog čega ....zbog tvojih ruku....valjda ostane mikro čestica sapuna pod noktima, šta li . Ispalo da je najbolje raditi sa hirurškim rukavicama -i to onima bez talka !
I još mnogoooo gnjavaže.........
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Lily
First Bride
Lily

Godina : 23
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Re: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA EmptyUto Jan 17, 2012 9:23 am

Ma da, ima tu mnogo sto sta o cemu treba voditi racuna.
Desavalo mi se da lutam po raznim prodavnicama i kupujem svaku meni lepu ribu.. zaista smo imali reprezentativne ribice, prelepih boja, velikih peraja, ta milina.. ali isto tako sam pokupila i neku koja je bila zarazena i potom se javio citav pomor, pa ih leci.. drndaj sta sve ne, sterilisi akvarijum, biljke.. samo da spasis ostale.. i dzaba..

Sto ih vise gledas i titras im- to su metiljavije, barem meni to tako deluje. I nikako ne kupovati ribice sa raznih strana, bolje jedna renomirana prodavnica i gotovo.

Tako je i sa hranom, za gupike, platike, ksife tu je Serina hrana - Vipan.
Dok za Meeke imamo visoko kaloricnu hranu, dve varijante, ali ne znam kako se zovu, bas cu pitati dragog.
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
Lily

Godina : 23
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Re: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA EmptyUto Jan 17, 2012 9:25 am

Ali u jedno sam sigurna.. mali akvarijum- ogromna briga i paznja, veliki- uzivanje.. nema puno posla sa velikim akvarijumom, cak se ni filteri ne menjaju cesto.. dva puta godisnje.. i to po izboru.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
AKVARISTIKA Empty
PočaljiNaslov: Re: AKVARISTIKA   AKVARISTIKA Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
AKVARISTIKA
Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: ŽIVOT I PRIKLJUČENIJA :: PORODICA /DOMAĆINSTVO :: HOBI-
Skoči na: