DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
Нове личне карте ... BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

Delite
 

 Нове личне карте ...

Ići dole 
AutorPoruka
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Нове личне карте ... Empty
PočaljiNaslov: Нове личне карте ...   Нове личне карте ... EmptyNed Nov 14, 2010 12:48 pm

Као што се може видети, цела игра око “борбе противтероризма” је уствари матрица за стварање глобалне тоталитарне државе, у којојће свачији досије бити доступан разним невидљивим “управљачима”, који не полажурачуне никоме али наспрам којих ће сви бити унапред “осумњичени”. Али, као штознамо, “ђаво греши од почетка”…
Инфо служба “За живот без жига”
Базе података ЕУ на увид САД 16:21 | Извор: Бета
Европска унија спремна да пружи Сједињеним америчкимдржавама увид у своје базе података.
Европска унија је данас наговестила да би могла да пружи САДограничен увид у своје полицијске базе података како би превазишла дуготрајнипроблем око визног режима са Вашингтоном.
Понуда, која ће вероватно изазвати забринутост Европе збогзаштите приватности, била би покушај да свих 27 земаља ЕУ уђе у слободни визнирежим САД.
Понуда ће, међутим, ступити на снагу само ако и Вашинтгондозволи ЕУ приступ америчким полицијским досијеима, рекао је на конференцији зановинаре у Бриселу извршни директор ЕУ за правду и унутрашње послове ЏонатанФол.
“Спремни смо да седнемо са нашим америчким пријатељима и даразмотримо, на бази строгог реципроцитета, које информације ћемо разменити уциљу успостављања безвизног режима”, истакао је Фол.
У базама података ЕУ налазе се и базе отисака прстијуазиланата, а планира се и слична база за све оне који подносе захтев за визу заулазак у унију. Земље које припадају шенгенском визном режиму, такође, имајубазе података за људе које тражи полиција, као и за украдена возила.
Фол је рекао да ЕУ неће омогућити пун приступ својим базамаподатака, али да је неопходно да утврди са САД “које податке би та земљажелела”.
За већину старих чланица ЕУ важи слободни визни режим саСАД, који њеним грађанима омогућава да путују без виза. То, међутим, не важи заГрчку и 11 од 12 углавном, бивших комунистичких земаља, које су се прикључилеблоку 2004. и 2007. године.
Вашингтон је ове године извршио притисак на те земље дадозволе приступ њиховим полицијским досијеима у замену за укидање виза, алиније заузврат понудио увид у своје базе података, рекао је Фол.

Одлука Бушове администрације да наредних недеља потпишеодвојени, прелиминарни споразум о визама са неколико централноевропских бившихкомунистичких земаља уместо са целом унијом, изазвала је тензије између Европеи САД..
ЕУ и САД су се прошлог месеца сложиле да за сада неутралишукризу тиме што ће дозволити паралелне разговоре Вашингтона и појединачнихчланица уније.
Очекује се да сутра министри унутрашњих послова и правде ЕУдају формални мандат Европској комисији да преговара о питањима ЕУ.
Фол је рекао да то укључује питања приступа базама података,као и планирани амерички електронски путнички систем, којим ће од путника битизахтевано да пре него што крену на пут попуне специјални формулар на интернету.
Земље које су потписале прелиминарни споразум са САД, каошто је Чешка, рекле су да ће наставити са својим одвојеним разговорима саВашингтоном и да “не желе да разговори ЕУ-САД у било ком смислу одложе њиховприступ слободном визном режиму”.
Фол је рекао да се ЕУ неће противити томе.
Још о електронским личним документима
У техничко-правном смислу, у електронском чипу је само дошлодо усавршавања, увећавања и обједињавања нечега што је до сада већ постојало. Идо сада су постојали тајни досијеи; разлика је у томе што су они до садаотварани само за одређени број „сумњивих“ грађана, а сада сваки грађанинпостаје „сумњив“
Иако је на реаговање Цркве у Правилник о новим личнимкартама у Србији уметнута могућност добијања личне исправе без чипа, тј.„контактног микроконтролера“ (Правилник о личним картама, чл. 4, чл. 8,http://www.zazivot.org), и тиме доста постигнуто на заштити права грађана иверника, много тога у вези са новим електронским документима остаје нејасно. Незна се да ли ће у новим личним картама бити бар-кодова, затим шта ће садржаватинови пасоши, или који су рокови за вађење нових исправа. Међутим, с обзиром нато да се код нових електронских докумената свуда јављају два елемента:електронски чип и бар-код, основна је недоумица да ли између њих има разлике уоблику и степену опасности угрожавања грађанских и духовних права и слободаправославних верника.

За Живот без Жига
Због чињенице да је главни покретач акције против оваквихдокумената у Србији удружење За живот без жига, разумљиво је да је тежиштеакције стављено на расправу против чипа, као носиоца непосредног угрожавањаграђанских права. Насупрот овоме, изгледа да је у Русији и Грчкој негативнореаговање православних верника било више усмерено против бар-кодова, или тзв.идентификационих бројева. Наша је намера да најпре видимо да ли у духовнимсмислу има разлике између ова два елемента нових електронских докумената, азатим да потражимо одговоре на још неке од наведених непознаница, и тимеподстакнемо расуђивање и доношење општег става, односно покретање одговарајућихакција наше Цркве.
Но, пре него што нешто више кажемо о самој теми, сматрамо запотребно да нагласимо да треба правити разлику о могућој улози наведена дваелемента у свакој од три фазе примене електронских докумената: првој, садашњој,где су у питању лична документа која грађанин носи са собом, затим другој,наредној, коју можемо назвати предантихристовском фазом, када ће се прећи науграђивање чипова у тело и трећој, завршној, антихристовској, када ће доћи допотпуног остварења визије Св. Јована Богослова, описане у Откривењу: „И учинисве, мале и велике, богате и сиромашне, слободњаке и робове, да им даду жиг надесној руци њиховој или на челу њиховом, да нико не може ни купити ни продати,осим ко има жиг, име звери или број имена њезина. Овде је мудрост. Ко има умнека израчуна број звери; јер је број човеков, и број њезин је шест стотинашездесет и шест“ (Отк. 13,16-18). Нас, дакле, превасходно занима на који начини у којој мери електронски чип и бар-код нових докумената у овом тренуткуугрожавају грађанска и религиозна права грађана, тј. верника.
Следеће што такође треба разлучити, јесте разлика измеђуповреде грађанских и верских права и осећања на једној, и могуће непосреднедуховне опасности на другој страни, када се, евентуално, прихватањем новихдокумената узрокује губљење благодати, односно верни излажу, у мањој или већојмери, потпадању под утицај или власт злих демона. Разлика је очита: док је упрвом случају реч о непоштовању, тј. повреди људског достојанства и слободе итиче се, дакле, општих морално-етичких начела права човека, у другом се,међутим, ради о довођењу у питање нашег вечног спасења. Док је угрожавањељудских права константа историје човечанства, с тим да оно у садашњем тренуткузбог глобализације и техничких могућности добија свеопште, колосалне размере,метод или вид могућег одрицања од Христа нас враћа у ранохришћанска времена,када се од хришћана тражило приношење идолске жртве државним боговима тадашњегРимског царства, чега је одбијање водило у исповедање и мучеништво, априхватање у отпадање од Цркве.
Чини нам се да по овим питањима постоје разлике измеђуелектронског чипа и бар-кода.
Заштита православног верника
По нама, дакле, електронски чип само угрожава грађанскаправа и не може довести до угрожавања или губљења благодатног стања, тј. заштитеправославног верника. У техничко-правном смислу, у електронском чипу је самодошло до усавршавања, увећавања и обједињавања нечега што је до сада већпостојало. И до сада су постојали тајни досијеи; разлика је у томе што су онидо сада отварани само за одређени број „сумњивих“ грађана, а сада свакиграђанин постаје „сумњив“, добија и са собом јавно носи свој тајни досије. И досада је било могуће праћење и лоцирање грађана преко специјалне опреме имобилних телефона, а сада та могућност са новим документима постаје општа.

Све ово, заједно са могућим злоупотребама, било је довољнода се наша Црква прикључи акцији против увођења електронских чипова у личнекарте, чега је последица могућност добијања личних карти без њега. Међутим, украјњој линији, чини нам се, нема основе за потпуни бојкот докумената саелектронским чипом од стране православних верника, из простог разлога што свеоколности у вези са њим не садрже у себи елементе одрицања од Христа, односноидолопоклоњења, и тиме се верни не излажу опасности губљења благодатне заштитекоја се добија приликом крштења. Понављамо, говоримо о првој, садашњој фазипримене електронских докумената, односно, електронског чипа.
Међутим, сматрамо да са бар-кодом, тј. идентификационимбројем грађана, ствари стоје другачије. Код бар-кода, унутар три пара дужихлинија, које се приликом декодирања читају као три шестице, умећу се три групеод по (за сада) три броја, који представља тзв. лични број власника документа,што недвосмислено упућује на горенаведено место из Откровења: „јер је бројчовеков, и број њезин шест стотина шездесет и шест“. Даље, и овде се могуразликовати два нивоа проблема: морално-правни, са угрожавањем грађанских иверских права и осећања, јер се лично име добијено на крштењу замењујебезличним бројем, чиме се човек спушта у ред ствари, а други је духовни, јерима мишљења (као што ћемо даље видети) да се приликом добровољног прихватањаовог новог идентитета, „заробљеног“ унутар три шестице и потврђеног стављањемпотписа на документ, хришћанин одриче Христа и губи крштењску благодат.
Мишљења у Цркви по питању бар-кода, тј. идентификационих илиличних бројева верника су различита. Рецимо, став Синода РПЦ је укратко изражену изјави митрополита Кирила, својевремено објављеној у Православљу бр. 965: „Митрополитсмоленско-калињинградски Кирил подсетио је вернике у Русији на став Св. синода,изнет у више наврата, о новим пасошима, који садрже бар-код у ком су присутнетри шестице. Како је то, по Откривењу Јована Богослова, знак Антихриста, некиверници одбијају да га приме. Митрополит истиче да Црква нема негативан ставпрема овим документима, јер се не ради о таквом печату, и да се људи неприсиљавају да га узимају у замену за одрицање од вере у Христа, како би моглида живе и раде. Црква има разумевања за оне који одбијају да узму ове документеи пита се притом, зашто је разрађен такав систем који грађане ставља уситуацију, да мисле да се ради о опасности по њихову веру. Међутим, страху кодверника нема места.“ Познат је и сличан став ђакона Андреја Курајева, који уједном разговору о последњим временима на ову тему каже: „Ипак, ја мислим да нетреба тако јефтино ценити своју душу. Одакле таква претпоставка да, ако човекубуду ставили печат у пасош или чак на руку, да тај знак одузима човеку слободу?Шта ме може одвојити од Христа? Једноставно, треба схватити да нас ништа неможе одвојити од живота у Господу Исусу Христу, ни садашње, ни долазеће, ниначала, ни власти, ни анђели, нико нас не може одвојити. И какав ће то печатбити јачи од Љубави Божје, јаче од свих тих инстанци које је Апостол Павлепобројао? Шта се то односи на број 666, ја не видим у њему мистерију? Простозато што се тај број доводи до броја који се помиње у Апокалипси“(http://www.manastir-lepavina.htnet.hr).
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Нове личне карте ... Empty
PočaljiNaslov: Re: Нове личне карте ...   Нове личне карте ... EmptyNed Nov 14, 2010 12:51 pm

Базе података ЕУ на увид САД
Легитимација личности
Међутим, бројнија су другачија мишљења, како епископа идуховника, тако и православних интелектуалаца и верника, каква су нпр. онасабрана у зборнику Печат Христов и жиг звери (Образ Светачки, Београд 2004).Према њима, приликом прихватања докумената са бар-кодом верни се директноизлажу губљењу благодати добијене на крштењу, и реч је, дакле, о виду одрицањаод Христа и првој етапи идолопоклоњења. Из поменутог зборника наводимо речи ст.Пајсија Светогорца и о. Владимира Шишкина: „Кажу: Ћесару ћесарево. Међутим,ради се о нечему сасвим другом кад је у питању легитимисање личности. То нијеновац (нити било која друга спољашња форма данка), него нешто лично, далековажније, јер је реч о мојој највећој вредности, за коју ће се од мене тражитинајважнији одговор на Страшном суду. Мени се нуди нешто као замена за мојудушу. Легитимација личности - то је истоветност, личност у њеном дословномсмислу, тј. човек се поистовећује с тим што му предлажу. Они, значи, подмећуђавола, а ја потписујем своју сагласност с тим? Како могу да пристанем на то?“(стр. 177); „Сједињење добровољно прихваћеног бројчаног имена са цифром 666означаваће заједницу човечје душе са душом Антихриста. Приликом одрицања одХриста и преласка у другу религију, секту или масонску ложу, главни услов је одрицањеод светог имена и прихватање новог. На тај начин долази до посвећености човечједуше ђаволу. То је супротност тајинству Светог крштења, где се крштени, добившисвето име, сједињује са Христом, при чему се човек одриче сатане и свих делањегових. Чак и привидно или условно одрицање од хришћанског имена лишава човекаблагодати. Због тога они, који су примили код, неће издржати и прихватиће жиг,уколико се не удвостручи милост Божја“ (стр. 174).
Навешћемо и један пример из руске стварности. Током разговоракоји је православни писац В. П. Филимонов на петроградском радију водио саАрхиепископом белоцерковским и богуславским г. Серафимом, владика је, послетврђења водитеља да је примећено да људи који су примили број постају нервозни,као да је одступила благодат од њих, одговорио следећим речима: „У томе и јестесва опасност прихватања идентификационог броја, што одступа благодат ДухаСветога и улази дух овога света, или дух Антихриста. У томе је сва опасност. Данема тих последица по православног хришћанина, могло би се окачити сто таквихбројева. Али тај број је повезан са нашим будућим уделом, са нашом судбином увечном животу, са судбином нашег спасења, а мислим да ниједан човек који имаздрав разум не жели да се вечно мучи у аду. Он схвата да су то озбиљне ствари ида је то његова судбина. И ако од тих цифара зависи човекова судбина, онданаравно он треба свим силама и свим мерама да их одбије и категорички изјависвоју несагласност са том појавом. У томе и јесте сва опасност, што човеканапушта Свети Дух и он постаје суров, нервозан и потом неспособан за прихватањебожанских истина“ (http://pravoslavljedanas.info).

Случај са Свете Горе
Лично нам је познат један скорашњи случај са Св. Горе. Кадаје од стране Александријске патријаршије за новог епископа био изабран сабратманастира Григоријат, јм. Мелетије, који се налази у мисији у Конгу, предгригоријатске старце се поставило питање вађења нових пасоша за оце који јетребало да путују у Александрију на хиротонију. Игуман, ст. Григорије, дао јеблагослов за узимање нових путних исправа тек пошто је утврђено да се у грчкимновим пасошима користи код приликом чијег се декодирања не читају три шестице.Наоснову наведеног, закључујемо да је ситуација са баркодовима у новим личнимдокументима далеко озбиљнија и опаснија у односу на електронске чипове, којиби, као што смо рекли, тек у наредној, предантихристовској фази, требало да насебе узму улогу коју тренутно има бар-код. Зато сматрамо да би епископи идуховници требало да јавно изнесу своја расуђивања о овом питању, и да се наоснову њих предузму одговарајуће мере.На самом крају овог текста, радипотпунијег упознавања верника, изнећемо податке које смо добили од странеадминистратора сајта удружења За живот без жига. Наиме, на наше питање да ли ћеу новим личним картама бити бар-кода и који су рокови за замену старих, односновађење нових исправа, добили смо одговор који преносимо у целини: „Не знамо дали ће се бар-код наћи на личним картама. Додатно у вези бар-кода - ми смодобили какву-такву подршку од дела Цркве по питању чипа, но по питању кодаПравославне цркве у целини се нису јасно оградиле против њега. Пасоши сунајављени ове године. Ту имамо проблем, с обзиром да су пасоши са чипом посталимеђународни стандард који све земље уводе, укључујући и Русију која, међутим,бар развија сопствени софтвер. Но, ако се ствари још мало заоштре на глобалномплану, вероватно ће се указати простор да се с тим у вези нешто и уради. Роковиза (замену) личних карти биће до истека садашње или највише до 2011. године. Запасоше су најавили до краја 2009.“ С овим у вези додајмо још само то да је уПравилнику о личним картама (чл. 4), „симболизована ознака документа“ мождадруги назив за бар-код.
Шта рећи на крају? Можемо само да поновимо оно што смо реклина почетку: крајња сврха овог нашег писања је била да још једном скренемо пажњунаше Цркве, епископа, духовника и верника, на озбиљност проблема новихелектронских докумената, нарочито у вези са бар-кодом, како би се на времепромислили и изрекли одговарајући духовни савети и препоруке верном народу,односно благовремено предузеле одговарајуће акције према надлежним државнимустановама. У супротном, последице могу бити погубне и непоправљиве. Најмањеопасно може бити то што ће се православни верници почети појединачно обраћатиза савете и благослове епископима и духовницима, а што, због важности питања ивероватних различитих одговора на њега, може довести до нових пометњи инесугласица у нашој помесној Цркви.
Јеромонах Никодим (Богосављевић)

ДЕМОКРАТСКИ МРАК!

19.04.2008 , БЕРЛИН Извор: PRESS
Под паролом да борба против тероризма подразумева инепопуларне методе, Немци законом хоће да дозволе полицији проваљивање уприватне станове и увођење видео-надзора у домове обичних људи!Промене које јепредложила федерална криминалистичка полиција у Немачкој саблазниле су јавносту тој земљи!
Ко мари за устав?
Схвативши да су мало претерали, законодавци су понудили дамало модификују овај гебелсовски закон. Тако је из закона избачен део који бидозвољавао полицији да проваљује у домове и инсталира спајвер на приватнекомпјутере. Дитер Вифелспуц, немачки стручњак за безбедност, тврди да је овајзакон неуставан. - Проваљивање у станове како би се на рачунаре инсталираософтвер за шпијунирање биће могуће једино ако се промени устав. У супротном,сви треба да знају да је то кршење устава - каже он.Наиме, немачка полицијапредлаже да се истражитељима дозволи да користе прислушне телефоне и камере занадзор у становима недужних грађана како би се на време отклониле потенцијалнетерористичке претње!
Немачка влада жели да полиција буде у стању да инсталиратајне камере у сумњивим апартманима, пише дневник „Зудојче цајтунг”, позивајућисе на извор из полиције.
- Прислушкивање и снимање мора да буде фокусирано насумњивце и њихове станове.
Међутим, ове „обавештајне методе” примењиваће се и настанове других људи, ако докази упућују на то да је осумњичена особа тамоборавила или ако надзор осумњиченог не да резултате - стоји у параграфу 20нацрта документа.
У прошлости су такве мере биле илегалне, будући да секажњавало нарушавање неповредивости дома и поверљивости приватних разговора.
Према постојећој регулацији, полиција би чак требало даискључи прислушне уређаје када осумњичени почне приватни разговор.
Ова скандалозна владина одлука, познатија као Закон о БКА,требало би да буде донета овог лета.
Највећи противници нарушавања приватности домова суберлински министар унутрашњих послова Ерхарт Кертинг (СПД) и његов страначкиколега Себастијан Едати, председник Одбора за унутрашње односе у Бундестагу.
Орвел ово није предвидео… „Велики брат” је мала беба заНемце.
http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=34632
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Нове личне карте ... Empty
PočaljiNaslov: Re: Нове личне карте ...   Нове личне карте ... EmptyNed Nov 14, 2010 12:52 pm

Кип са зграде Владе на новој личној карти
Нове личне карте ... SlikaКао што се може видети из приложеног текста, како су многи већ наговештавали, и каолк-в.јпг што су коментари читалаца лепо приметили, нове личне карте су, између осталог, и једна врста клањања идолима. Потрудићемо се да осване дан када ће они који су одговорни за ово бити и приморани да носе ове личне карте - и то само они.
Инфо служба “За живот без жига”

Кип са зграде Владе на новој личној карти
Многи су помислили да се на новој личној карти грешком налази Кип слободе у Њујорку
На новој личној карти налази се статуа са зграде Владе Републике Србије у Немањиној улици, а не њујоршки Кип слободе, како су многи помислили када су у јавности видели овај документ.
У првој верзији, личне карте су имале оптички варијабилну заштиту (која се пресликава, у зависности од угла гледања, у зелену и црвену боју) у облику територије Републике Србије, да би, после штампања прве серије, Министарство унутрашњих послова променило одлуку. Сада се на овим исправама налази оптички варијабилна заштита у облику грба са четири оцила.
На новом документу преовлађују плави тонови, а димензије су 54 пута 86 милиметара. На предњој страни налази се фотографија, а двојезично (на српском и енглеском) подаци о власнику - име, презиме, датум рођења, пол, регистарски број, датум издавања, рок важења и ко је издао документ, као и потпис.
На полеђини ће бити уписани јединствен матични број грађана, држава, место и општина рођења, пребивалиште и адреса. Остављен је и простор за дигиталну слику отиска прста, машински читљиву зону и, уколико власник жели, чип. Нове личне карте грађани могу да очекују 15 дана од подношења захтева.
Иначе, држављани Републике Србије који су старији од 16 година и имају пребивалиште у Србији дужни су да имају личну карту. Захтев за њено издавање подноси се лично и у том случају узимају се биометријски подаци.

Коментари попај | Субота, 19 Април 2008. 20:18
не разумете, у ствари је кип слободе копија ове безимене статуе са зграде владе.
тити | Субота, 19 Април 2008. 18:10х
људи шта је ово? Боже свашта нико никад није приметио тај кип на згради па сад као раја неписмена па мисли да је кип слободе.свашта бре како може овако врх државе да нам се подсмева? Како могу ујутру да легну да спавају? Нећемо овај малени безначајан кип ОЦЕМО ГРБ И ГРАНИЦЕ СРБИЈЕ СА СВЕ КОСОВА!!!
деx | Субота, 19 Април 2008. 14:54х
Зашто је склоњена мапа територије Србије? Неко у власти жели да прода Косово, па да се не праве Л.К. два пута ?
Боро | Субота, 19 Април 2008. 14:11х
Ало људи шта сте запели за кип ове нове личне карте треба да се бојкотују из других разлога као што је нпр. то што су биометријске. Знате ли ста то значи?
Зоран | Субота, 19 Април 2008. 14:09х
Није баш срећно изабран. Држава не образује народ у Српском духу представљајући му његове знаменитости. Тако да 90% њих мисли да је ово кип слободе.
Слободан | Субота, 19 Април 2008. 13:36х
Наравно, Масони су поново своје симболе видно ставили на документе Србије. Цела зграда у Немањиној 11 има обиље масонских симбола на њој. Отприлике, сада знамо и директно ко влада насом земљом. Ето вам одговор.
ЕУРОЗА | Субота, 19 Април 2008. 13:34х
Свака нормална држава и нација на документима има свој грб…ја сам богами до данас мислио да је грб србије двоглави орао са осцилима…ОВО ВЕЋ ПРЕВАЗЛАЗИ СВАКУ МЕРУ АКО ЋЕТЕ И ПРЕКО ОВОГ ДА ПРЕЂЕТЕ ОНДА СТЕ СТВАРНО РАЈА И ЗАСЛУЖУЈЕТЕ ГОСПОДАРЕ….БОЈКОТ ЛИЧНИХ КАРТИ, МАСОВНЕ ДЕМОНСТРАЦИЈЕ СВИХ БЕЗ ОБЗИРА НА ПОЛИТИЧКО ОПРЕДЕЉЕЊЕ…И ОБЈАВИТИ ИДЕНТИТЕТ МАЈМУНА КОЈИ ЈЕ ТО СМИСЛИО….ПС кип слободе представаља Луцифера (етимолошки носиоц светлости) ако нисте сконтали до сада
гари | Субота, 19 Април 2008. 13:04х
Скупа нека лична карта сваких 5 година нова неко прави паре са личним исправама стара лична важи 10 година. Све се тресе око наше кесе провизије. Полицијска држава маррy | Субота, 19 Април 2008. 11:56х
А који други критеријум та непозната и небитна статуа испуњава да би се налазила на личним исправама сем што личи на Кип слободе? Мајмун види, мајмун ради. Ко кад се сељана врати са арбајтовања па изгради Ајфелову кулу у дворишту да се види да је ринтао по Француској. http://www.zazivot.org/archives/357#more-357
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Нове личне карте ... Empty
PočaljiNaslov: Re: Нове личне карте ...   Нове личне карте ... EmptyNed Nov 14, 2010 12:53 pm

Сви подаци о пацијенту на једном месту
Нове личне карте ... SlikaНевероватно је патолошка потреба садашњих власти у Србији за изговарањем неистина. Здравствени подаци грађана Србије у овом тренутку нису заштићени - јер још увек није донесен Закон о заштити података о личности.
За сада само бележимо овај техно-варваризам, а акција ће кад-тад следити.
Инфо-служба “За живот без жига”
Сви подаци о пацијенту на једном месту
Увођењем електронске здравствене документације подаци из здравственог картона могу бити доступни сваком лекару у Србији уколико то пацијент дозволи Изабрани лекар ће имати пред собом комплетну здравствену слику пацијента
Увођењем електронске документације у здравству пацијенти неће морати да шетају од једног до другог лекара, скратиће се време чекања на прегледе, исписивање рецепата и подизање лекова, а фармацеути ће тачно знати које су потребе пацијената, објашњено је на јучерашњем скупу „Електронска здравствена документација у Србији – шансе за будућност”, одржаном у „Сава центру”. Зорица Павловић, помоћник министра здравља за здравствено осигурање, каже да ће увођењем електронске здравствене документације у Србији доћи до повезивања домова здравља, болница и апотека, тако да ће на различитим нивоима здравствене заштите бити доступна комплетна медицинска документација пацијената.
– Изабрани лекар ће имати пред собом комплетну здравствену слику пацијента. Пројекат подразумева и увођење система телемедицине, што значи да пацијент не би морао да путује у иностранство на преглед, већ би се поуздани и прецизни подаци слали електронским путем експертима у свет који би давали своја стручна мишљења. На свему овоме још треба радити, јер ни развијене земље нису преко ноћи завршиле посао. Рецимо, Словенија ће се овом облашћу озбиљније бавити тек 2010. године – истакла је Павловићева.
Систем електронских картона у здравственим установама, чији се пилот-пројекат у Панчеву и Новом Саду показао веома ефикасним, треба у наредних седам година да заживи у свим здравственим установама у Србији, а циљ пројекта је да се побољша лечење болесника, да сви подаци о његовом здравственом стању буду доступни лекару који га лечи у сваком тренутку, па и у случају потребе за хитним интервенцијама. Стручњаци објашњавају да то у пракси значи да ће се подаци о здравственом стању сваког становника „од колевке па до гроба” налазити на једном месту.
– Пројекат је урађен по узору на европске стандарде, а олакшавајућа околност је то што се „креће” од националног ка локалним системима, јер богате земље, попут Велике Британије, Аустрије или Немачке, имају проблеме да ускладе већ развијене локалне са националним системом. Један од најбољих система има Естонија – нагласио је Матеја Опачић, стручњак за информациону технологију на пројекту увођења електронске здравствене документације.
Подаци из пацијентовог здравственог картона могу бити доступни сваком лекару у Србији уколико то пацијент дозволи, а приступ овим картонима је уређен Законом о заштити личних података. Међу доступним подацима биће информације о дијагнози пацијента, посете одабраном лекару у дому здравља, болницама, апотекама…
Марта Сјеничић, правни експерт на пројекту, истакла је да је циљ увођења тог система да папирна и електронска документација буду исте правне снаге.
Електронском документацијом биће подигнут и ниво заштите података осигураника, јер ће за сваког болесника постојати посебна шифра. Уколико изабрани лекар злоупотреби могућност увида у картон пацијента, он може због тога да одговара кривично, а ако пацијент одлучи да своју шифру некоме покаже, онда то чини на сопствену одговорност.
Матијас Рејнике, представник Европске агенције за реконструкцију, истакао је да је Европска унија у последње две и по године у здравство Србије уложила између шест и седам милиона евра и најавио да ће у наредном периоду бити уложено још два и по милиона евра. Он је најавио да ће ускоро почети реализација пројекта обуке 2.000 запослених у болницама, али да раде и на пројекту плаћања путем капитације у здравственим установама.
Пројекат увођења електронских здравствених картона финансира Европска унија преко Европске агенције за реконструкцију, а реализује га „Евро хелт груп” из Данске уз подршку Владе Републике Србије.
Д. Давидов-Кесар [објављено: 18/04/2008] http://www.politika.co.yu/rubrike/Drustvo/Svi-podaci-o-pacijentu-na-jednom-mestu.sr.html
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Нове личне карте ... Empty
PočaljiNaslov: Re: Нове личне карте ...   Нове личне карте ... EmptyNed Nov 14, 2010 12:54 pm

Орвел је био у праву
Нове личне карте ... SlikaОво је идеалан производ за све успешне домаће предузетнике који мисле да су богом дани и да је капитализам по енглеском моделу са почетка индустријске револуције и даље актуелан.
Извор: Domino magazin
Exmocare BT2 - је сат уз помоћ кога ће способни и паметни тајкуни зарадити још више кеша и то тако што ће још боље моћи да контролишу малолетну децу и остале несрећнике који нису имали среће да се запосле у некој нормалној фирми која не подразумева радно време од 18 сати, лудог газду и бедну плату. БТ2 уз помоћ сензора мери различите физиолошке податке и Блуетоотх везом их шаље једном збирном “велики брат” центру. Подаци о откуцајима срца, температури коже или знојењу ће са приличном тачношћу указати на ваше психофизичко стање. Све у свему више нема извлачења са посла због бедне температурице од 38.
Да ствар буде још гора, сензори ће препознати и различита емотивна стања, па ће тако послодавац бити упозорен када се досађујете, не радите ништа или сте неуобичајено срећни. А наравно да не смете да будете срећни на послу. Искрено, ово би забранили законом, заједно са серијама Синише Павића! А пре тога би стрпали у затвор све српске “газде”. Добро, можда не баш све!
http://www.zazivot.org/archives/356
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Нове личне карте ... Empty
PočaljiNaslov: Re: Нове личне карте ...   Нове личне карте ... EmptyNed Nov 14, 2010 12:54 pm

Најзад лични документ под фирмом Србија

Нове личне карте ... PasosКрајем маја или почетком јуна стижу нови пасоши који ће имати нова државна обележја Најзад лични документ под фирмом Србија
Стари пасоши под ознаком СРЈ важе још само до краја ове године. Нови су са биометријским подацима, а прве ће добити 204 оних који су се истакли у хуманости и професионалним достигнућима
Издавање нових српских пасоша за грађанство почеће крајем маја или почетком јуна. Ово је за Глас јавности потврдила Тамара Глишић, саветник Божидара Ђелића, потпредседника Владе Србије. Она је нагласила да је до кашњења са издавањем нове путне исправе дошло због неких техничких проблема, који су сада отклоњени.
- Било је проблема око репроматеријала, али је сада то отклоњено и на путу смо да се реши, како би нови пасоши за грађанство почели да се издају крајем маја и почетком јуна, каже Тамара Глишић.
Она напомиње и да је до закашњења у издавању пасоша дошло због ситуације која је настала након незаконитог проглашења независности Косова. Глишићева напомиње да је законски рок за почетак процедуре замене пасоша био 9. април.
Подсетимо, стари пасоши са ознаком СР Југославије важиће до краја 2008. године и до тог рока их треба заменити новим.
Симболика броја 204
Прва 204 нова пасоша биће уручена на свечаности у Дому Народне скупштине почетком маја, али Тамара Глишић није желела да за Глас јавности открије тачан датум, истичући да ће јавност бити обавештена. Ови пасоши, као што је познато, биће уручени грађанима који су се истакли у племенитости, храбрим подвизима и резултатима у професионалним достигнућима, који у било којој области афирмишу Србију у свету. У критеријумима за носиоце ових пасоша стоји да ниједна од тих личности не сме бити медијски афирмисана, али мора бити држављанин Србије или да испуњава услове за добијање српског држављанства. Бројка од 204 пасоша симболично се везује за 204 године успостављања српске државности.
Међу првима ће нове пасоше добити и 400 најзаслужнијих спортиста Србије.
Нови пасоши, осим што су први пасоши државе Србије, имаће и посебност у томе што садрже биометријске податке о личности, којој се издају. Ови подаци неопходни су за испуњење услова Европске уније, како би грађани Србије били стављени на белу шенгенску листу. Издавање нових пасоша грађане ће, како је најавио потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић, коштаће 25 евра.
Нови пасош биће царско црвене боје, на његовим корицама налазиће се име и грб Републике Србије, натпис „пасош„ исписан ћирилицом и латиницом у златној боји, као и ознака да је исправа са биометријским подацима. На унутрашњој страни корица наизменично ћирилицом и латиницом пише Србија и овај текст биће видљив само на УВ светлу. Први лист у пасошу је поликарбонантни и тврђи је у односу на друге листове, док су остале стране, којих има укупно 32, намењене за печате и визе, а прошивене су на специјалан начин и специјалним флуоресцентним концем.
=========
ШАБИЋ: ПОТРЕБА, УПРКОС ДИЛЕМА
Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја каже да су биометријски лични документи отворили многа правна, морална, религијска и друга питања. Сматра да је реч о важном и сложеном питању, које је код нас већ апсолвирано и подсећа да је процес увођења оваквих докумената отворен још 2002. године. Тада су САД донеле закон о појачаној безбедности граница и реформи визног система.
- Већина земаља Европске уније има такве нове пасоше, а исто захтева и од земаља које претендују да постану њене чланице или траже укидање визног режима - закључује Шабић.
============
Осим прве и друга страна пасоша је поликарбонантна, као на кредитним картицама и она садржи личне податке власника- фотографију, име, презиме, место и датум рођења, серијски број, као остале податке, које садржи и постојећи пасош.
За разлику од старог, нови пасош има седам нивоа заштите, што га, како се често наводи, увршћује у најмодерније пасоше у Европи и тешко га је фалсификовати. Новина је да у њему постоји невидљиви чип са биометријским подацима, а у дну стране налази се машински читљива зона са личним подацима. Заштита ове странице изузетно је важна, како би се спречило фалсификовање, те у том смислу има оптички варијабилне боје, а направљена је од више слојева пластике.
Угрожено право личности
Подаци се уносе ласером на доње слојеве поликарбоната, тако да уколико неко жели да измени те податке, мораће да оштети површински слој. И на осталим страницама пасоша стоји грб Србије, водени жиг, као и други скривени елементи, који пасош, чија је важност десет година, чувају од фалсификовања.
Приликом последњег обраћања јавности, говорећи о новом пасошу, министар унутрашњих послова Драган Јочић рекао је да ће то бити изузетно сигурна исправа, која ће омогућити брже и лакше путовање, а коју ће бити тешко кривотворити.
У јавности се много полемисало о коришћењу биометријских података у новој путној исправи Србије. Многи су били против тога јер у Скупштини још није усвојен Закон о заштити података о личности. Сматрали су да на тај начин може бити угрожено достојанство и право личности на приватност, посебно због тога што не постоји законска регулатива. Као велики противници биометријске идентификације, током јавне расправе, појавиле су се невладине организације и Српска православна црква.
У Европи се нећкају
Занимљиво је напоменути да се и у земљама Европске уније воде спорења око овакве врсте података, без обзира на то што је тај принцип, већ, примењен у неким земљама, чланицама Уније. Забринутост због ефикасности и етичности узимања отисака прстију за путне справе поделила је и Европски савет, као и Европски парламент. Док се једни залажу да се отисци прстију за биометријске пасоше узимају шестогодишњацима и старијим особама, дотле Петер Хасткинс, европски супервизор за заштиту података препоручује да би доња граница требало да буде 14 година, а све у име заштите од трговине људима.
Хасткинс је, чак, у једном тренутку рекао да има утисак, како се превише пожурило са коришћењем биометријских података.
Фалсификат ипак могућ
Да и ови пасоши могу бити фалсификовани, као и обични, потврдио је британски информатички стручњак Адам Лори. Он је доказао да се до информације записане на микрочипу са пасоша може доћи уз помоћ обичног читача картица, какви се, како је навео, налазе у продавницама.
Да би се прочитали туђи подаци, довољно је да се зна само датум рођења особе о чијем је пасошу реч, утврдио је Лори. Особа чији се подаци на тај начин читају то не може знати јер јој пасош није украден, а што је још горе, читање тих података могуће је са раздаљине од неколико метара.
Парламент Велике Британије, где је већ уведена оваква путна исправа, бурно је расправљао после сазнања да овакви пасоши нису заштићени од фалсификовања и злоупотреба, а стручњаци из области информатике и права на приватност упозорили су да овакве исправе отварају могућност за тоталитарни надзор државе над својим грађанима.
Аутор: Љиљана Миленковић
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Нове личне карте ... Empty
PočaljiNaslov: Re: Нове личне карте ...   Нове личне карте ... EmptyNed Nov 14, 2010 12:55 pm

Нове личне карте 1.136 динара


Нове личне карте ... Licna-kartaНове личне карте 1.136 динара У Београду се већ примају захтеви, а широм Србије то ће бити могуће од 21. априла
У свим полицијским станицама на подручју Београда почела је предаја захтева за пријем нових личних карата, за сада само за становнике главног града. Захтеви за пријем нових личних докумената, у облику пластичне картице уместо књижице, осталим грађанима Србије биће доступни од 21. априла. Нова лична карта грађане стаје 1.136 динара. Како се може видети на обавештењима истакнутим у београдским полицијским станицама, уз неопходна документа треба платити таксе од 913 динара Народној банци Србије за образац нове личне карте, као и 226 динара МУП-у Србије за трошкове техничке израде. Уз ове уплатнице, грађани морају службенику да предају стару личну карту, извод из матичне књиге рођених који није старији од шест месеци, уверење о држављанству, извод из матичне књиге венчаних који није старији од шест месеци, као и фотографију величине пет са пет центиметара тако да укупном трошку треба додати и цену фотографисања.
У случајевима промене адресе, пребивалишта, непотпуних или нетачних података и утврђивања идентитета треба понети расположиви документ којим се доказују подаци из захтева за издавање нове личне карте.
„Увођењем новог идентификационог документа – личне карте обезбедиће се смањење могућности фалсификовања и злоупотребе самог документа, поуздано и безбедно остваривање функције аутентичности власника документа, заштита интегритета података и непорецивост и заштита тајности података”, саопштено је из МУП-а Србије поводом почетка издавања нових личних карата.
Ипак, грађани немају разлога за журбу – садашње личне карте у облику књижице важиће до 26. јула 2011. године. Наиме, важећим Законом о личној карти предвиђено је да садашње личне карте важе тачно пет година од ступања тог закона на снагу.
Закон о личној карти, између осталог, прописује да сваки држављанин старији од 16 година мора да има личну карту, а то право имају и деца старија од десет година с тим што ће њихове личне карте уместо пет важити две године. Образац личне карте штампа се на српском језику ћирилици и на енглеском језику, али и на језику и писму националних мањина у складу са одговарајућим законом. Од усвајања закона у јавности се водила полемика за и против биометријских података похрањених у чипу нове личне карте, после чега је грађанима остављено да добровољно одлуче да ли желе или не да се у њиховој личној карти, осим класичних писаних, налазе и такви подаци.
М. Галовић [објављено: 16/04/2008]
http://www.politika.co.yu/rubrike/Drustvo/Nove-lichne-karte-1_136-dinara.sr.html
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Нове личне карте ... Empty
PočaljiNaslov: Re: Нове личне карте ...   Нове личне карте ... EmptyNed Nov 14, 2010 12:56 pm

Драги наши суграђани,
Дана 14. априла 2008. у Београду је представљена нова лична карта. МУП Србије представио је јавности изглед нових личних карата, а у Београду је почео и пријем захтева за њихово издавање.
У другим градовима, пријем захтева почеће од 21. априла. На издавање личних карата, како кажу у МУП-у чекаће се две недеље. На новој пластифиираној личној карти, биће унети подаци о држављанству, пребивалишту и јединствени матични број грађана. Она ће садржати и биометријске податке - анализу лица, отисак прста, потпис и дигиталну фотографију власника. Сви подаци очитаваће се преко електронског чипа.
Личне карте издате на старом обрасцу, важиће до 2011. године.
"Неки наши медији при извештавању о овом новом личном документу, случајно или намерно, нису напоменули а важно је да се истакне:
* ОПЦИЈА ЧИПА НА НОВОЈ ЛИЧНОЈ КАРТИ ЈЕ ДОБРОВОЉНА.
* СВАКИ ГРАЂАНИН ИМА ПРАВО ДА ТРАЖИ ЛИЧНУ КАРТУ БЕЗ БИОМЕТРИЈСКОГ ЧИПА.
Моје питање је: Ако је то тако, зашто онда да нам узимају биометријске податке?" ? (В.Проловић)
Подсетимо се неких детаља о набавци опреме за жигосање Срба:
- Опрема је купљена за време Владе господина Зорана Живковица.
- Опрема је плаћена 100 милиона евра, парама грађана Србије, од америчко-израелске фирме “Моторола”.
- Опрема је набављена без тендера, без јавне и стручне расправе и без претходно донешеног закона о новој личној карти и новим путним исправама.
- Буџетска инспекција Министарства Финансија је 2004 године поднела пријаву против те нелегалне набавке (да би је затим, из необјашњених разлога, зауставила).

Хајдемо сад да се окренемо неким другим аспектима који су веома тематски везани за ову “новотарију” у нашем друству.
* Многи грађани Србије се не слажу са новим законом о личним картама.
* Многи грађани и стручњаци информатичких технологија сматрају да је тај закон најгрубље кршење људских и грађанских права и да прети да се претвори у најдубље задирање у њихову приватност.
* Многи грађани и стручњаци информатичких технологија сматрају да ће овакво наметање личних докумената једног дана довести и до имплантирања микро-чипова под кожу људи а све зарад лакшег контролисања.

Један цитат од кога ми се дигла коса на глави, звучи овако:
“Потребан нам је програм психохирургије ради политичке контроле нашег друштва. Циљ је физичка контрола ума. На сваком ко одступа од дате норме може се извршити хируршки захват. Појединац може мислити да је најважнија стварност његово сопствено постојање, али ово је само његово лично становиште, којем недостаје шири историјски поглед. Човек нема право на развијање сопственог ума.
Ова врста либералне усмерености веома је привлачна. Морамо да електронски контролишемо мозак. Једног дана војске и генерали биће контролисани путем електричне стимулације мозга.”
Др Хосе Делгадо (Jose Delgado), директор Неуропсихијатрије на медицинском факултету Јел универзитета, Конгресни регистар, Бр. 26, том 118, 24. 2. 1974.

Глас стручне јавности о Закону о личним картама
Преносимо ово изузетно битно обраћање г. Николе Марковића, председника Друштва за информатику Србије, објављено у рубрици “Одјеци” у најновијем НИН-у.
На веома сажет начин аутор аргументује проблематичност новог Закона о личној карти, као и изворне примедбе стручне јавности — које још увек нису уважене. Дакле, колико је ово битан преглед, толико је то и попис онога што још треба да се уради да би Србија имала одговарајуће законодавсто у области личних података и идентификација.
НИН, 1. 2. 2007.
И стручњаци уз Цркву
(”Грађани без жига”, НИН бр. 2925)

Дајући преглед скупова на којима се говорило против биометријских личних карата, уопште нису поменуте активности Друштва за информатику Србије.
Друштво за информатику Србије је 18. јула организовало округли сто “Да ли електронска лична карта угрожава приватност грађана”. Учествовали су Драган Максимовић - МУП Србије, мр Зоран Савић - “НетСет”, др Триво Инђић - социолог, мр Ратомир Дракулић - ФОН и Александар Павић - НВО “За живот без жига”.
На скупу је оцењено да ће примена Закона о личним картама угрозити приватност грађана, да биометријске методе идентификације нису још увек довољно поуздане и да нису неопходне за развој е-управе, да треба пре примене Закона о личним картама усвојити Закон о заштити података о личности, да Закон о личним картама треба усагласити са принципима заштите приватности, да су одредбе из члана 28 Закона у супротности са уставним правом да се ови подаци могу користити само на основу закона. Такође, истакнуто је да је за потребе е-управе корисно да постоји електронска идентификација, али да то није биометријска идентификација и да треба оставити грађанима слободу да прихвате или не прихвате ове идентификације. Указано је и на потребу да се успостави независно тело или парламентарна контрола која би надгледала организацију, коришћење и заштиту базе података о издатим личним картама. У јавности, па чак и делу информатичке, постоје и мишљења у којима се пренебрегавају ризици на које је Друштво за информатику указало и зато смо спремни на даљи дијалог који треба да допринесе да се у Србији створи јединствен став о опасности да се неовлашћено успостави контрола над свим грађанима.
Након овог скупа, Друштво за информатику Србије је 20. јула сачинило Препоруке. Оне су послате председнику Републике (пре потписивања Закона), председнику Народне скупштине Републике Србије, председнику Владе и министру унутрашњих послова.
Друштво за информатику Србије је 8. августа добило одговор од Министарства за унутрашње послове у коме се каже: “Уколико сматрате да нови закон о личној карти није у складу са интересима грађана Србије да заштите своју приватност и слободе, можете поденти иницијативу за измене и допуне Закона о личној карти Народној скупштини Републике Србије.” До доношења Уредбе, то је био једини официјелни одговор надлежних државних органа. Како је Народна скупштина управо у то време распуштена због нових парламентарних избора, није се имала коме упутити иницијатива за измене и допуне Закона. Друштво за информатику Србије у сарадњи са другим заинтересованим организацијама управо припрема да новом сазиву Народне скупштине поднесе предлог за измене и допуне Закона о личним картама.
Сигурно је да су активности Српске православне цркве биле најбројније и имале одлучујућу улогу у доношењу поменуте Уредбе владе Републике Србије . Представници Друштва за информатику Србије су подржавали и учествовали у многим активностима под окриљем Српске православне цркве.
Изношењем података о активностима Друштва за информатику Србије хтео сам само да допринесем информисању о мишљењима стручне јавности о новој личној карти и биометријској идентификацији грађана.

Никола Марковић
председник Друштва за информатику Србије

Ово је само један део насег текста и текста преузетог са сајта http://www.zazivot.org/
”Ми који се у Христу крстисмо, у Христа оденусмо – у Христу и останимо,во вјекове вјекова.Амин.”
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Нове личне карте ... Empty
PočaljiNaslov: Re: Нове личне карте ...   Нове личне карте ... EmptyNed Nov 14, 2010 1:05 pm

Службени гласник РС бр. 11 од 30.01.2007.
На основу члана 6. став 2, члана 7. став 1, члана 8. став 2,члана 10. став 7, члана 14. став 2, члана 15, члана 17. став 2, члана 18. став2. и члана 25. став 3. Закона о личној карти („Службени гласник РС”, број62/06), Министар унутрашњих послова доноси
ПРАВИЛНИК о личној карти
I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ
Члан 1.
Овим правилником прописује се образац личне карте, заштитниелементи, образац потврде о поднетом захтеву и обрасци за вођење евиденција оличним картама, као и начин издавања личне карте, начин узимања биометријскихподатака и величина фотографије, услови за издавање личне карте у краћем року,начин поништавања личне карте и вођење евиденције о личним картама.
Члан 2.
У образац личне карте може да се угради контактнимикроконтролер само ако се са тим сагласи лице коме се издаје лична карта и утом случају податак о пребивалишту и адреси стана лица коме се издаје личнакарта, не уписује се у образац личне карте. У контактни микроконтролер могу да се уписују само подаци из члана 8.став 1. Закона о личној карти („Службени гласник РС”, број 62/06) – у даљемтексту: Закон.
II ОБРАЗАЦ ЛИЧНЕ КАРТЕ
Члан 3.
Образац личне карте је правоугаоног облика, у виду картице,величине 54 х 86,6 мм, израђен је од поликарбоната уз додатак ПВЦ слојева, утри изведене боје, са доминантним плавим тоновима на предњој страни обрасца.
Образац личне карте је израђен у складу са стандардимаИСО/ИЕЦ 7810, за димензије и физичке карактеристике, и ИСО/ИЕЦ 10373, затестирање физичких карактеристика, и састоји се из више слојева одређенихкарактеристика ласерских активности.
Члан 4.
Образац личне карте садржи:
1) На предњој страни, на којој је одштампан графички приказтериторије Републике Србије и стилизован мотив бронзане фигуре, у средишњемделу, налази се текст: „Република Србија” и текст: „ЛИЧНА КАРТА”, исписани удва реда, на српском језику, ћириличким писмом, и енглеском језику, као и најезику и писму националне мањине, у складу са законом.

Испод текста налазе се рубрике са текстом: „Презиме”, „Име”,„Датум рођења”, „Пол”, „Рег. бр”, „Датум издавања”, „Важи до” и „Документиздаје”, исписаним у осам редова, на српском језику, ћириличким писмом, иенглеском језику, са остављеним простором за уписивање података на језику иписму националне мањине.
У горњем левом углу је стилизовани грб Републике Србијесмештен у неутрални заштитни мотив.
Испод грба је место за фотографију имаоца личне картевеличине 50 х 50 мм.
Са десне стране је место за умањену црно белу фотографију, аиспод тога простор за дигиталну слику потписа имаоца личне карте.
2) На полеђини, у горњем средишњем делу, налазе се рубрикеса текстом: „ЈМБГ”, „Држава рођења”, „Место и општина рођења”, „Пребивалиште иадреса стана”, исписаним у четири реда, на српском језику, ћириличким писмом, иенглеском језику, са остављеним простором за уписивање података на језику иписму националне мањине.
У горњем левом углу налази се простор за симболизовануознаку документа, а испод тога стрелица која показује смер убацивања личнекарте у читач документа.
У горњем десном углу је простор у облику елипсе са мекимивицама, за дигиталну слику отиска прста имаоца личне карте.
У доњем делу је простор за машински читљиву зону и серијскиброј личне карте.
На полеђини обрасца личне карте, у средишњем левом делу,налази се простор у који се, уз сагласност лица, може уградити контактнимикроконтролер.
Члан 5.
Заштитни елементи на обрасцу личне карте су: микроштампа,оптички променљиве боје (за графички приказ територије Републике Србије),гуиллоцхе линије, штампа у више изведених боја, штампање позадине, раинбоњштампа, УВ штампа, УВ нити, кинеграм и МЛИ зона.
Члан 6.
Образац личне карте одштампан је уз овај правилник и чинињегов саставни део.
III ИЗДАВАЊЕ ЛИЧНЕ КАРТЕ
Члан 7.

Лице које по одредбама Закона има право на личну карту,захтев за издавање личне карте подноси организационој јединици Министарстваунутрашњих послова у месту пребивалишта, односно боравишта у Републици Србији.
Лице из става 1. овог члана које живи у иностранству, захтевза издавање личне карте може поднети и преко надлежног дипломатског иликонзуларног представништва Републике Србије које располаже одговарајућимтехничким средствима за узимање биометријских података.
Члан 8.
Лична карта се издаје на писмени захтев и мора да садржичитко исписане податке предвиђене у члану 13. Закона.
Ако родитељи подносиоца захтева немају јединствени матичниброј или је тај број непознат, у захтеву за издавање личне карте се наводи имеи презиме родитеља.
У захтеву се наводи и језик и писмо на коме треба уписатиподатке у образац личне карте.
У захтеву се посебно наводи да ли је лице коме се издајелична карта сагласно да се у образац личне карте угради контактнимикроконтролер.
Члан 9.
Подносилац захтева је дужан да потпише захтев. Ако јеподносилац захтева неписмен или из других разлога није у стању да се потпише,потписаће га лице које он овласти, а које поред личног имена подносиоцазахтева, наводи и своје име, адресу и број личне карте.
Члан 10.
Уз захтев за издавање личне карте подносилац захтева дужанје да стави на увид личну карту или другу исправу из које се може утврдитињегов идентитет, извод из матичне књиге рођених, у случају промене презименаприликом склапања брака – извод из матичне књиге венчаних, уверење одржављанству – само код првог издавања личне карте по одредбама Закона, и другеисправе којима се доказују подаци из захтева, и да уз захтев приложи:
1) фотографију величине 50х50 мм, која верно приказује његовлик – за лице коме се први пут издаје лична карта по одредбама Закона.Фотографија не сме да буде старија од шест месеци и мора да испуњава условепрописане у члану 21. овог правилника; 2) доказ о уплаћеној накнади за образацличне карте и трошкове техничке израде личне карте.
Члан 11.
Приликом пријема захтева за издавање личне карте службенолице утврђује идентитет подносиоца захтева, као и да ли захтев садржи прописанеподатке, да ли је захтев потписан и да ли су уз захтев стављени на увид иприложени прописана документа и докази.
Ако се провером установи да је поднесен захтев непотпун,односно да подносилац захтева није приложио потребне документе и доказе, збогчега се по таквом захтеву не може поступати, службено лице ће подносиоцузахтева указати на недостатке у захтеву, остављајући му примерен рок да ихотклони.
Ако подносилац захтева у одређеном року не отклонинедостатке, сматраће се да је одустао од захтева, о чему се доноси закључак иобавештава подносилац захтева.
Члан 12.
Кад службено лице које прими захтев утврди да је захтев заиздавање личне карте уредан и да се по њему може поступати, на погодном местуна захтеву ставља забелешку и својим потписом потврђује да је захтев поднесен ускладу са Законом и овим правилником.
Члан 13.
Приликом пријема захтева за издавање личне карте, подносиоцузахтева се издаје потврда.
Потврда из става 1. овог члана издаје се на обрасцу величине21 х 15 цм, израђеном од хартије беле боје, који је одштампан уз овај правилники чини његов саставни део.
Члан 14.
Захтев за издавање личне карте који прими, заједно са узетимбиометријским подацима, надлежно дипломатско или конзуларно представништвоРепублике Србије ће без одлагања проследити Министарству унутрашњих послова –Полицијској управи за град Београд, ради решавања.
Члан 15.
Службено лице које решава о захтеву врши проверу крозевиденцију о личним картама, утврђује идентитет, држављанство, као и провередругих података значајних за одлучивање.
Извршене провере и радње службено лице потврђује својимпотписом на захтеву за издавање личне карте.
Члан 16.
Кад се због лечења, болести или смрти члана породице,неодложног службеног пута или других оправданих разлога који не трпе одлагањезатражи хитно издавање личне карте, подносилац захтева дужан је да уз захтевприложи и доказе о разлозима за издавање личне карте у року краћем одпрописаног (лекарско уверење, телеграм о смрти члана породице, путни налог,доказ о закључењу брака, доказ о регистрацији привредног друштва и сл.).
Члан 17.

Кад се захтева издавање нове личне карте из разлоганаведеног у члану 19. став 1. тачка 2. Закона, сматра се да фотографија наличној карти више не одговара изгледу њеног имаоца ако је лик имаоца личнекарте битно промењен као последица природних промена и промена насталих уследфизичких утицаја (хируршке интервенције, повреде и др.).
Члан 18.
Ради потврде исправности узетих података, службено лице којерешава о захтеву електронски потписује поједине фазе и цео поступак издавањаличне карте.
Члан 19.
Лична карта уручује се подносиоцу захтева лично, упросторијама Министарства унутрашњих послова или преко дипломатског иликонзуларног представништва Републике Србије.
Ван просторија Министарства унутрашњих послова, уручењеличне карте, као и подношење захтева за издавање личне карте могући су самоизузетно, из очигледно оправданих разлога због чега је такво поступањенеопходно (болест или старост лица, издржавање казне затвора, боравак упосебној установи и сл.).
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Нове личне карте ... Empty
PočaljiNaslov: Re: Нове личне карте ...   Нове личне карте ... EmptyNed Nov 14, 2010 1:06 pm

IV УЗИМАЊЕ БИОМЕТРИЈСКИХ ПОДАТАКА
Члан 20.
Приликом подношења захтева за издавање личне карте узимајусе следећи биометријски подаци лица коме се издаје лична карта, и то:
1) фотографија; 2) отисак прста; 3) потпис.
Под узимањем биометријских података, у смислу овогправилника, подразумева се узимање података из става 1. овог члана помоћуодговарајућих техничких средстава и превођење тих података у електронски облик(у даљем тексту: узимање).
Члан 21.
Узимање фотографије се врши дигиталном камером илискенирањем фотографије приложене уз захтев.
Фотографија из става 1. овог члана мора да испуњава следећеуслове, и то:
1) да има величину 50?50 мм; 2) 70–80% фотографије заузималице; 3) да је оштра и јасна, високог квалитета, без мрља и огреботина; 4) лицеда гледа директно у камеру, да се јасно виде обе ивице лица, без осмеха игримаса, са затвореним устима; 5) да приказује природну боју коже; 6) очиотворене и јасно видљиве (без косе преко очију); 7) једнобојна сива позадина;8) за лице са наочарима: очи јасно видљиве, да рам не заклања било који деоока, без рефлексије; 9) на фотографији не смеју да се виде друге особе, деловинамештаја или други предмети.

Члан 22.
Узимање отиска прста се врши скенером за отиске иподразумева узимање отиска левог и десног кажипрста, на додир ваљањем прста уједном правцу од једне до друге ивице нокта. Ако лице нема кажипрст, узима сеотисак наредног прста и то овим редоследом: палац, средњи прст, домали, мали.На захтеву за издавање личне карте, на погодном месту, службено лице уписујеподатак са којих прстију су узети отисци, односно да узимање отиска ниједоступно, што својим потписом потврђује.
Члан 23.
Изузетно, ако узимање отисака прстију скенером из било когразлога није могуће или ако тако узети отисци не могу послужити биометријскојобради, отисци се узимају на класичан начин, механичким отиском на картону.Овако узети отисак се скенира.У случају из става 1. овог члана на захтеву заиздавање личне карте уписује се напомена да је отисак узет на класичан начин.
Члан 24.
Ако лице нема прсте, на обрасцу личне карте се на месту заслику отиска прста уписује ознака НД (није доступно).
Члан 25.
Узимање потписа се врши помоћу табле за дигитализацијупотписа. Узети потпис мора бити читак, исписан писаним словима и вераноригиналу.Ако је лице неписмено или из других објективних разлога узимањепотписа није могуће, на обрасцу личне карте место за потпис остаје празно.
V ПОНИШТАВАЊЕ ЛИЧНЕ КАРТЕ
Члан 26.
Приликом уручења личне карте врши се поништавање ранијеиздате личне карте.
Поништавање личне карте врши се тако што се лична картаперфорира у присуству странке.
Поништена лична карта уписује се у одговарајућу евиденцију иодмах поништава у електронском облику.Личне карте које су поништене уништавајусе у Министарству унутрашњих послова комисијски, о чему се саставља записник.
Члан 27.
На поништавање личне карте у случају из члана 20. став 3.Закона сходно се примењују одредбе члана 26. овог правилника.

VI. ЕВИДЕНЦИЈА О ЛИЧНИМ КАРТАМА И ОБРАСЦИ ЗА ВОЂЕЊЕ ТЕЕВИДЕНЦИЈЕ
Члан 28.
Евиденцију о личним картама, у складу са Законом, водиМинистарство унутрашњих послова.
Члан 29.
Евиденција о личним картама води се на средствима зааутоматску обраду података.
Члан 30.
Евиденција о личним картама састоји се од:
1) Регистра о издатим личним картама; 2) Регистра о поднетимзахтевима за издавање личне карте; 3) Регистра о личним картама које супоништене; 4) Регистра о личним картама које су проглашене неважећим.
Регистри из става 1. овог члана воде се на обрасцима 1–4,који су одштампани уз овај правилник и чине његов саставни део.
Члан 31.
Упоредо са регистром, о издатим личним картама води се икартотека.
Картотека из става 1. овог члана, која се састоји од скениранихслика захтева за издавање личне карте, са приложеном документацијом, води сетако да за сваку издату личну карту постоји картон у електронском облику.
На картон, у који се уносе подаци о подносиоцу захтева изчлана 13. Закона и слике његових биометријских података, уноси се име и презимеродитеља, ако њихов јединствени матични број није познат, податак о серијском ирегистарском броју издате личне карте, року важења и датуму њеног издавања.
Картон садржи и потпис службеног лица које је решавало озахтеву за издавање личне карте, датум уручења личне карте и потпис лица комеје лична карта уручена, односно забелешку службеног лица да је лична картауручена преко дипломатског или конзуларног представништва Републике Србије.
Члан 32.
Подаци који се воде у регистрима из члана 30. овогправилника и картони издатих личних карата који се воде у електронском обликучувају се трајно.
Члан 33.
У картотеци издатих личних карата Министарство унутрашњихпослова ће пасивизирати сваку личну карту чим утврди да је имаоцу личне картепрестало држављанство Републике Србије.

На начин из става 1. овог члана поступиће се и у односу наличне карте издате лицима из члана 32. Закона, одмах по истеку рока важењаличне карте.
Члан 34.
Сагласно члану 31. Закона, саставни део евиденције о личнимкартама која се води по одредбама овог правилника је евиденција личних каратакоја је вођена у складу са Правилником о обрасцу, поступку издавања и начинувођења евиденције личне карте („Службени гласник СРС”, број 47/74).Упис ипромене података у евиденцији личних карата из става 1. овог члана врше сепрема правилима на основу којих је та евиденција вођена до ступања на снагуовог правилника.
VII ПРЕЛАЗНЕ И ЗАВРШНЕ ОДРЕДБЕ
Члан 35.
Одредбе овог правилника односе се и на издавање личне картелицима из члана 32. Закона.
Рок важења личне карте која се издаје лицима из става 1.овог члана не може бити дужи од рока прописаног у члану 32. Закона.
Члан 36.
Док се не стекну техничке и друге могућности за издавањеличне карте према овом правилнику може се издавати лична карта према ранијеважећим подзаконским прописима, с тим да рок њеног важења не може бити дужи одрока утврђеног чланом 31. Закона.
Члан 37.
Даном ступања на снагу овог правилника престаје да важиПравилник о обрасцу, поступку издавања и начину вођења евиденције личне карте(„Службени гласник СРС”, број 47/74).
Члан 38.
Овај правилник ступа на снагу осмог дана од дана објављивањау „Службеном гласнику Републике Србије”.
01 број 13095/2006-3
У Београду, 22. јануара 2007. године
Министар, Драган Јочић, с.р.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Нове личне карте ... Empty
PočaljiNaslov: Re: Нове личне карте ...   Нове личне карте ... EmptyNed Nov 14, 2010 1:08 pm

Нове личне карте ... Sabor1
Свети aрхијерејски сабор СПЦ тражи стављање ван снаге Закона о личној карти
- Документ је преузет из новембарског броја “Жичког благовесника”, званичног гласила епархије жичке (објављен на 65. страни овог часописа).

Нове личне карте ... Sabor2

Нове личне карте ... Linija ТЕКСТ УРЕДБЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ О ДОБРОВОЉНОСТИ ЧИПА НА НОВОЈ ЛИЧНОЈ КАРТИ
Преносимо цео текст Уредбе Владе Републике Србије, од 11.01.2007. по којој ће чип на личној карти бити уграђен само уз изричиту сагласност лица којем се лична карта буде издавала. Сам чип неће садржати биометријске податке (тј. дигиталну фотографију и отисак прста за сада), већ ће они бити уписани на самом обрасцу, којег тек треба да пропише, по постојећем Закону, сам министар.

Уредба је објављена у Службеном гласнику Републике Србије бр. 4, од 12. јануара 2007. страна 3. Такође је доступна на сајту Владе Србије (http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/dokumenti_pregled.php?id=62625).
Да подсетимо, по речима Министра унутрашњих послова, Драгана Јочића, неизвесно је када ће почети издавање нових личних карти.
На основу члана 123. тачка 3. Устава Републике Србије, а у вези са чланом 8. став 1. Закона о личној карти („Службени гласник РС”, број 62/06), Влада доноси У Р Е Д Б У О УПИСУ ПОДАТАКА У ОБРАЗАЦ ЛИЧНЕ КАРТЕ
Члан 1. Подаци из члана 7. и члана 8. став 1. Закона о личној карти („Службени гласник РС”, број 62/06) уписују се у образац личне карте и у машински читљиву зону на том обрасцу.
Само на основу изричите сагласности лица коме се издаје лична карта, у образац личне карте може да се угради чип који у том случају садржи и податак о пребивалишту и адреси стана лица коме се издаје лична карта. Члан 2. Ова уредба ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.

Тачност преписа оверава
ЗАМЕНИК
ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА
Драган Блешић

ПРЕДСЕДНИК
Војислав Коштуница, с.р.

Нове личне карте ... Linija Црква допринела вођењу борбе Посматрачи се слажу да је највећи утицај имала Српска православна црква. Током заседања Светог архијерејског сабора почетком октобра, црква је донела одлуку у којој делегира Светом Синоду – свом извршном телу – да «интервенише код надлежних органа да се недавно у Народној скупштини изгласан Закон о личној карти не спроведе у дело». Српска православна црква ишла је стопама сличних протеста током 2000-2002. године унутар Грчке и Руске православне цркве, када су њихове владе покушале да уведу обавезне електронске личне карте и пореске бројеве. Многи верујући изразили су противљење замисли да се на њиховим личним картама угради предмет – «смарт чип» - који би био повезан са подацима којима они не би имали слободан приступ. Такође је изражена забринутост могућношћу да ће њихови лични подаци бити централизовани у електронском облику и доступни неименованим трећим лицима. Срби су додатно били иритирани када су се тврдње Министарства унутрашњих послова, по којима су «такве личне карте већ у широкој употреби у Европској Унији», показале неистинитим. Већина земаља Западне Европе има или опционе биометријске личне карте или личне карте на необавезујућој бази, а мало њих има централизоване базе личних података. Такође, информатичари су разљућени још једном тврдњом Министарства унутрашњих послова – да ће биометријске личне карте олакшати увођење услуга електронске владе. «За услуге електронске владе лична карта вам уопште није ни потребна,» тврди Оливер Суботић, информатичар и теолог, који је написао две књиге на тему етике ИТ технологије и биометрије. «Приступ услугама електронске владе посредством личне карте представља непотребно нарушавање приватности. Многе земље Европске Уније имају развијене услуге електронске владе а да нису ни издале електронске личне карте.» На крају, српско јавно мњење, још увек подозриво према НАТО у времену након његове кампање бомбардовања током 1999. године, било је отворено према аргументима да су нове личне карте – за које је један део система купљен од Мотороле – потенцијално средство шпијунирања националне базе личних података. «Моторола већ деценијама рада за Пентагон,» каже Слађан Мијаљевић, председник невладине организације «Истина». «Како ми знамо да нису инсталирани «бекдор» тројански вируси, путем којих би лични подаци наше нације постали отворена књига?» Ова популарна кампања је можда прва која се успешно супротставила централној власти након збацивања бившег југословенског и српског председника Слободана Милошевића током уличних демонстрација у октобру 2000. године. Неки посматрачи кажу да, услед недаћа условљених «транзицијом» од социјалистичке ка капиталистичкој привреди, са пратећом високом стопом незапослености и економском неизвесношћу, кампања против биометријских чипова може да буде показатељ неких нових ветрова на српској политичкој сцени.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Нове личне карте ... Empty
PočaljiNaslov: Re: Нове личне карте ...   Нове личне карте ... EmptyNed Mar 27, 2011 10:08 pm


Region | nedelja 27.03.2011 | 20:38
Atina: Đavo je u ličnoj karti
Izvor: Tanjug

Atina -- Nekoliko hiljada pravoslavnih fundamentalista marširalo je kroz centar Atine, protestujući zbog plana vlade da izda nove elektronske lične karte.
Нове личне карте ... 11064989034d8f841539ff5344705490_368x252

Radiklane verske grupe tvrde da bi u novim elektronskim ličnim kartama bio sakriven broj 666.

Demonstranti veruju da se u dizajnu lične karte nalazi "broj zveri", opisan u "Knjizi otkrovenja" i tvrde da država pokušava da pojača kontrolu nad svojim državljanima.

Većinu učesnika protesta činilo je starije stanovništvo, a među njima je bilo nekoliko stotina pravoslavnih sveštenika, monaha i monahinja, kao i nekoliko desetina članova ekstremno desničarskih grupa, preneo je AP.

Većina okupljnih ljudi se razišla pošto su došli do zgrade parlamenta na centralnom Trgu sintagma u centru grčke prestonice.]
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
sonia
حبيبي
sonia

Godina : 46
Location : my world
Humor : ;)
Datum upisa : 23.03.2008

Нове личне карте ... Empty
PočaljiNaslov: Re: Нове личне карте ...   Нове личне карте ... EmptyNed Mar 27, 2011 10:45 pm

Skepticnosti nema mesta, elektronske licne karte, kartice i sl. su samo nacin da sve brze funkcionise. Zivimo u svetu gde bez funkcionalnosti nema opstanka.
Elektonsko ucitavanje podataka je prava stvar.
Kad se samo setim, ostavis zdravstvenu knjizicu, pa da kud zavrsi, primeri samo, a elektronski, samo kazes datum rodjenja, oni ponove ime i to je to... Na peronima kupujes kartu za voz , elektronski, nema redova za karte i sl... Za placanje racuna i svega, da i ne pricam...
Ja sam definitivno za umrezavanje elektronskim putem...A sad, da li nas neko prati, pa neka prati , ako nema druga posla Нове личне карте ... 947953


Нове личне карте ... CfsOgIw
Nazad na vrh Ići dole
Black Wizard
Crni Mag
Crni Mag
Black Wizard

Godina : 45
Location : Crne Dveri
Humor : S' vremena na vreme
Datum upisa : 15.12.2016

Нове личне карте ... Empty
PočaljiNaslov: Re: Нове личне карте ...   Нове личне карте ... EmptyPet Apr 28, 2017 9:07 pm

Nazad na vrh Ići dole
http://huaweimods.boards.net
Sponsored content
Нове личне карте ... Empty
PočaljiNaslov: Re: Нове личне карте ...   Нове личне карте ... Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
Нове личне карте ...
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: DUHOVNOST I EZOTERIJA :: RELIGIJA :: RELIGIJE SVETA-
Skoči na: