DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
Heklanje BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !


DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
Heklanje BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !


DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

 

 Heklanje

Ići dole 
AutorPoruka
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 39
Datum upisa : 17.02.2010

Heklanje Empty
PočaljiNaslov: Heklanje   Heklanje EmptySre Nov 17, 2010 11:15 am

Heklanje ili kukičanje je postupak pravljenja tkanine od vunice ili konca. Heklanje se, slično štrikanju sastoji od provlačenja petlji vunice jedne kroz druge. Heklanje se razlikuje od štrikanja po tome što je u jednom trenutku samo jedna petlja aktivna (jedini izuzetak je Tunisko heklanje) i što se umesto dve štrikaće igle koristi heklica za heklanje.

Heklanje 200px-Crochet_small_Swedish_tablecloth_about_1930

Prema nekim teorijama heklanje je poteklo od tradicionalnih ručnih radova u Arabiji, Južnoj Americi ili Kini, ali nema jasnih dokaza da je taj ručni rad rađen pre nego što je postao popularan u Evropi u 19. veku. Poznato je da se prva štampana šema pojavila u holandskom časopisu u ranom 19. veku. Mnogi smatraju da se heklanje verovatno koristilo u ranim kulturama, ali da se umesto heklice koristio savijeni kažiprst; tako da usled toga nema materijalnih ostataka da svedoče o tome. Ovi autori ukazuju na „jednostavnost“ tehnike i tvrde da „mora“ da se koristila odavno.

Heklanje 200px-Irish_crochet
Irska heklana čipka, kasni 19. vek. Dizajn ovog primerka je usko baziran na Flemanskoj iglom rađenoj čipci iz 17. veka.Drugi autori tvrde da su tkani, pleteni ili čvorovani primerci tkanine sačuvani iz veoma davnih vremena, ali da nema sačuvanih primeraka heklane tkanine u bilo kojoj etnološkoj zbirci, ili arheološkom izvoru pre 19. veka. Ovi autori ukazuju na tamburske heklice koje se koriste u tamburskom vezu u Francuskoj u 18. veku i tvrde da je provlačenje petlji kroz tkaninu preraslo u „heklanje u vazduhu“

Počevši u 19. veku u Britaniji, SAD i Francuskoj, heklanje počinje da se koristi kao manje skupa zamena za ostale oblike čipke. Cena fabrički proizvedenog pamuka je padala i iako su heklane čipke zahtevale više konca nego tkane čipke, heklane čipke su se brže izrađivale i bile su lakše za učenje.

U vreme Velike gladi u Irskoj (1845 - 1849) časne sestre su učile tamnošnje žene i decu da heklaju koncem. Rad je nošen širom Evrope i Amerike i kupovan zbog svoje lepote i zbog humanitarne pomoći koju je to pružalo irskom stanovništvu.

Heklice su se kretale od od primitivnih savijenih igala u dršci od plute, koje su koristile siromašne irske čipkarice, do heklica od skupoceno obrađenog srebra, gvožđa, slonovače ili kosti postavljenih u različite drške, od kojih su neke bile bolje dizajnirane da pokažu damske ruke nego za rad sa koncem. Do ranih 1940-tih, uputstva za heklanje su se već štampala u Engleskoj.

Rana istorija

Širom sveta heklanje je postala narodna radinost u usponu, posebno u Irskoj i severnoj Francuskoj, izdržavajući zajednice čiju su tradicionalnu privredu narušili ratovi, promene u načinu obrade i korišćenja zemlje i neuspeli usevi. Žene, ponekad čak i deca bi ostajala kući i pravile stvari kao odeću i ćebad da zarade novac. Gotove stvari je uglavnom kupovala srednja klasa u nastajanju. Uvođenje heklanja kao imitacije statusnog simbola, umesto kao jedinstvene veštine same po sebi, je obeležilo tu praksu kao suviše običnu. Oni koji su mogli da naruče čipku pravljenu starijim i skupljim metodama su nipodaštavali heklanje kao jeftinu kopiju. Ovaj utisak je delimično ublažila kraljica Viktorija, koje je kupila irsku čipku i čak naučila sama da hekla. Irsko heklanje je dalje promovisano štampanjem šema i instrukcija za heklanje. Ove šeme koje su se pojavile već 1840-tih su bile zadivljujuće raznolike i složene.

Savremena praksa

Moda u heklanju se promenila na kraju viktorijanske ere, u 1890-tim. Heklane čipke su u novoj edvardijanskoj eri, dostižući vrhunac izmeću 1910. i 1920. godine, postale još finije u teksturi i kompleksnije u bodovima.


Jake viktorijanske boje su nestale i nove šeme su bile za bele ili konce svetlih boja, osim elegantnih torbica, koje su često heklane od jarko obojene svile, sa perlicama. Posle Prvog svtskog rata, smanjio se broj objavljenih šema i mnoge su bile pojednostavljene verzije šema iz ranog 20.veka. Posle Drugog svetskog rata, od kasnih 40-tih do ranih 60-tih ponovo je oživelo zanimanje za ručne radove, posebno u Americi, sa objavljenih mnogo novih i imaginativnih dizajna za kućne stvari u šarenim bojama, zajedno sa izmenama na prethodnim izdanjima. Ove šeme su bile predviđene za deblji konac i vunicu nego ranije šeme i uključivale su raznolike boje. Ovaj ručni rad je ostao uglavnom domaća radinost do kasnih 60-tih i ranih 70-tih kada se nova generacija latila heklanja i popularizovala „bakine kvadrate“, motiv koji se radi u krug i uključuje jarke boje.

Iako je heklanje izgubilo na popularnosti, rani 21. vek je doneo oživljavanje zanimanja za ručne radove i „uradi sam“ hobije, kao i velike korake u unapređenju kvaliteta i raznolikosti konca. Ima mnogo više knjiga sa modernim šemama i mnoge prodavnice konca nude časove heklanja, uz tradicionalne časove štrikanja.

Postupak

Heklana tkanina se započinje pravljenjem omčaste petlje na heklici, zatim se provlači druga petlja kroz prvu i ponavljanjem ovoga procesa se pravi lančić odgovarajuće dužine. Ovaj lančić se ili okreće pa se radi u redovima, ili spaja sa početkom i radi u krugovima. Okrugline se mogu praviti i tako što se više novih bodova provlači kroz jednu petlju. Bodovi se prave tako što se provlači jedna ili više petlji kroz svaku petlju na lancu. Na kraju svakog boda, samo jedna petljica stoji na kraju heklice.

Materijali

Heklice se prave u raznim veličinama. Veličine gvozdenih heklica idu od 3,5 do 0,75 milimetara u veličini kuke. One se koriste za fini heklani rad.

Aluminijumske heklice idu od 2,5 do 19 milimetara u veličini kuke.

Ima raznih umetnički izrađenih heklica, mnoge ručno izrađene od drveta, nekad ukrašene poludragim kamenjem i perlicama.

Heklice koje se koriste za Tunižansko heklanje su izdužene i imaju zadrške na kraju ručke, dok duple heklice imaju kuke na oba kraja drške. Takođe postoji uređaj sa dve kuke koji postej sve popularniji.

Međunarodni simboli i termini za šeme heklanih radova

Za heklanje se koriste različita terminologija. Primer simbola i termina:

chain - lančić
slip stitch - omčasta petlja
single crochet - štapić
double crochet - dupli štapić


Razlika između heklanja i štrikanja

Jedna od očiglednih razlika je da se za heklanje koristi jedna heklica, dok se za štrikanje koriste dve igle. To je zato što je u heklanju jednovremeno samo jedna slobodna petlja na heklici, dok u štrikanju jednovremeno postoji ceo red slobodnih petlji na iglama.

Štrikati se može i mašinski, dok se mnogi heklani bodovi mogu raditi samo ručno. Heklana tkanina koristi 1/3 više konca od štrikane za istu debljinu konca i manje je elastična od štrikane tkanine.

Heklanje 220px-Crohook

Izvor:WikipediaMašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 39
Datum upisa : 17.02.2010

Heklanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Heklanje   Heklanje EmptySre Nov 17, 2010 11:46 am

Heklanje Heklanje_big1

E pa drage moje...da li vi znate da heklate?
Ovu temu otvorih jer sam danas trazeci nesto naisla na moje seme i naravno 2 nedovrsena stolnjaka,koja cekaju da se zavrse mozda i 6 godina Heklanje 933166
Kod mene u kuci heklanje ima svoje mjesto u ormaru...Volim da heklam i nekad sam bas heklala,ali ne volim heklanje u kuci ...djeluje mi kicasto.

Sjecam se...imala sam mozda nekih desetak godina kada me je komsinica naucila da heklam...pa mi ona da neku svoju salveticu da po njoj heklam.I ja sam se trudila i trudila da isheklam isto kao sto je i ona,ali kako sam cvrsto drzala heklaricu...ma i moji radovi su bili tako kruti,ni priblizno lijepi kao komsinicini.E vremenom je to pocelo da lici na nesto...pocela sam da heklam gledajuci seme i uvijek trazila da naucim nesto novo...Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Sanj@lica

Sanj@lica

Datum upisa : 16.11.2010

Heklanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Heklanje   Heklanje EmptySre Nov 17, 2010 11:48 am

Da heklam naucila sam sa 8 godina....sada sam vec velemajstor Heklanje 915553
Nazad na vrh Ići dole
http://pobednik.serbianforum.info
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 39
Datum upisa : 17.02.2010

Heklanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Heklanje   Heklanje EmptySre Nov 17, 2010 12:07 pm

Sanj@lica ::
Da heklam naucila sam sa 8 godina....sada sam vec velemajstor Heklanje 915553

Svaka cast :thb:
E kazi mi je li i kod tebe svi tvoji radovi zavrse u ormaru ili to sto heklas i stavljas po namjestaju?

Recimo moja mama je sebi isheklala divne zavjese i kod nje na prozorima mi to izgleda super,a recimo na mojim prozorima takve zavjese ne mogu ni da zamislim cherry
E zaboravila sam da napisem da sam ja vecinu svojih radova poklonila ljudima koji to vole.A ostatak je u ormaru boooredMašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Sanj@lica

Sanj@lica

Datum upisa : 16.11.2010

Heklanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Heklanje   Heklanje EmptySre Nov 17, 2010 12:13 pm

Dosta radova je prodato...a ostatak cuvam.Nemam zavese heklane na prozorima zato sto ja to ne volim.
Nazad na vrh Ići dole
http://pobednik.serbianforum.info
Lily
First Bride
Lily

Godina : 24
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

Heklanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Heklanje   Heklanje EmptySre Nov 17, 2010 12:36 pm

Lepo i ujedno isplativo.. sjajno, imam punu kutiju vezenih stvari.. moja mama to sjajno radi..
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 39
Datum upisa : 17.02.2010

Heklanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Heklanje   Heklanje EmptySre Nov 17, 2010 12:57 pm

Ufff ja ne znam kako bih mogla prodati neki svoj rad...Onom ko kupuje bi bilo preskupo,a meni koja prodajem bi bilo malo koliko god da kazem.A poklonim draga srca cherryMašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
determinanta
Matematički kompleksna
determinanta

Godina : 62
Datum upisa : 06.01.2008

Heklanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Heklanje   Heklanje EmptySre Nov 17, 2010 6:41 pm

bosankaa ::
E pa drage moje...da li vi znate da heklate?
Heklam samo vunicom, za konac nemam živaca, ali se iskreno divim tim radovima. Moja drugarica to radi onako rutinski, i malo malo, pa izađe neki stolnjak ili zavesa. Sve je prelepo, ali nemam srca da tražim da za mene to uradi, jer znam koliko je truda potrebno uložiti. Odavno se pripremam za jedan ovakav poduhvat, ali mi "vreme" (čitaj-novac) sprečava, a to bi bilo "spajanje" ovakvih elemenata u jedan veliki prekrivač za krevet, a ispod da se našije atlas svila. Naravno, sve bi bilo samo u 3 boje: bordo, bež i pesak.

Heklanje Pat1
Nazad na vrh Ići dole
http://www.tagged.com/determinanta
slatkicass
Frumos si de foc
slatkicass

Godina : 59
Location : (zlutala negde.....u mashti)
Humor : Smejem se, smeh produžava život pa ću duže uživati u njemu!
Datum upisa : 10.10.2007

Heklanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Heklanje   Heklanje EmptySre Nov 17, 2010 7:01 pm

Ne umem da heklam. Pletem, vezem goblene i puni vez, ali nisam naučila da heklam. Doduše, sada više i ne vezem, ali imam 12 vilerovih goblena koje sam nekada izvezla. (godišnja doba, bulke.....)
Nazad na vrh Ići dole
zirafa
Vitez od reči
zirafa

Godina : 65
Datum upisa : 29.03.2010

Heklanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Heklanje   Heklanje EmptySre Nov 17, 2010 7:02 pm

Ja znam samo klot,frket i skriven i otkriven bod...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 39
Datum upisa : 17.02.2010

Heklanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Heklanje   Heklanje EmptySre Nov 17, 2010 7:05 pm

Pade mi na pamet kako se nekada heklalo,vezlo,plelo....Zene dodju jedna kod druge na kafu...sjede,"teferice",ispijaju kafu i obavezno heklaju,pletu,vezu...Tako su skracivale dan...
Svi ti rucni radovi polako izumiru...
Ko zna...mozda bih i ja sada heklala da mi nije kompa i vas miggMašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
zirafa
Vitez od reči
zirafa

Godina : 65
Datum upisa : 29.03.2010

Heklanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Heklanje   Heklanje EmptySre Nov 17, 2010 7:09 pm

Sad se vidi ko najviše poznaje manuelni rad..Hahahaha...Tada su dame bile dokone...A i nije bilo struje...A to su radile samo kada im muževi nisu kući...A i bio veći natalitet...Iz svega se može izvesti zaključak:Tesla je kriv za sve.
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 39
Datum upisa : 17.02.2010

Heklanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Heklanje   Heklanje EmptySre Nov 17, 2010 7:21 pm

zirafa ::
Sad se vidi ko najviše poznaje manuelni rad..Hahahaha...Tada su dame bile dokone...A i nije bilo struje...A to su radile samo kada im muževi nisu kući...A i bio veći natalitet...Iz svega se može izvesti zaključak:Tesla je kriv za sve.

Hahahah ovo me podsjeti na onaj vic cija zena (ne)zna heklati...dakleM...nekad je bilo ako su zene same kuci ili heklaju ili se ku..... smehsmehMašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
zirafa
Vitez od reči
zirafa

Godina : 65
Datum upisa : 29.03.2010

Heklanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Heklanje   Heklanje EmptySre Nov 17, 2010 7:25 pm

E pa nije ba[ tako...Ili heklaju ili imavi Vo...Lju...
To jest to je skraćenica od vode ljubav....Sad nije bitno sa kim.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Heklanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Heklanje   Heklanje Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
Heklanje
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: DRUŠTVO :: DRUŠTVENE NAUKE :: ETNOLOGIJA-
Skoči na: