DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
Kaktusi i Sukulenti BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

Delite
 

 Kaktusi i Sukulenti

Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptyPet Nov 26, 2010 12:29 pm

UOPŠTENO O KAKTUSIMA

Opis kaktusa - Naziv kaktus potiče od grčke reči kaktos, koja znači bodljikava biljka. Kaktuse nalazimo neobičnih oblika, veličina, površina i sa raznim bojama cvetova. Mnogi imaju izmenjeno lišće i neobične oblike kojima sprečavaju gubitak vode. Neki su izbrazdani ili razdeljeni i mogu imati ukrasne bodlje, čekinje ili dlake.

Kaktusi i Sukulenti Cactus3 Kaktusi i Sukulenti Cactus1 Kaktusi i Sukulenti Cactus2

Poreklo - Jugozapadne SAD, centralna i Južna Amerika i južna Kanada.

Familija - Cactaceae

Vrste - Postoje dve grupe kaktusa - pustinjski (obično sa prekriveni bodljama), i šumski ili kišno-šumski koji rastu u džungli (najčešće bez bodlji, pretežno epifiti). Postoje oko 200 rodova i više hiljada vrsta. Kaktusi su uglavnom male biljke, ali ima i onih koji rastu do 3m visine. To su cvetnice i njihovi oblici mogu biti sferični, gomilasti, pljosnati ili stubasti.

Kaktusi su sukulenti (biljke koje skladiste vodu). Sukulenti su šira grupa od kaktusa, tako da su svi kaktusi sukulenti, a samo su neki sukulenti kaktusi.

Zašto oni skladište vodu?
U prirodnim staništima kiše su retke, tako da su prilagođeni da prežive duge sušne periode. Zato je pravilo br. 1: Kaktusima neće biti nimalo prijatno ako ih uopšte ne zalivate, ali će sigurno stradati ako ih zalivate mnogo (kao što to činite sa ostalim sobnim biljkama).Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptyPet Nov 26, 2010 12:47 pm

SMENA MIROVANJA I VEGETACIJE

U prirodi kaktusi mogu vegetirati samo ako raspolažu sa dovoljno vlage. U stvarnosti — to znači da mogu rasti samo u kišnom periodu, a zatim, možda, još samo onoliko vremena dok se zamljište neisuši toliko da koren iz njega više ne može srpsti hranljive materije. Na mestima gde kiša pada samo jedanput godišnje, i to za kratko vreme, vegetacioni period je takodje kratak. Tamo gde su kiše češće, “bude se” kaktusi i po više puta da bi započinjali s vegetacijom. Medjutim. skoro u svim prirodnim staništima najčešće su veoma dugi periodi prave suše. Za vreme suše insolacija je veoma intenzivna i po pravilu traje preko celog dana. Za to vreme kaktusi ne rasta Usled nedostatka vlage, a naročito zbog jake insolacije nema neophodnih uslova za normalnu fotosintezu, pa prema tome, ni za rast biljke. Zanimljivo je pratiti na koji način kaktusi odolevaju takvoj, bez preterivanja rečeno, neprijateljskoj klimi. Pre svega, oni u samom telu stvaraju rezerve vode i sokova. Stabljika je rebrasta, izbrazdana ili razdeljena bradavicama (mamilama).
Zbog takvih neravnina na stabljici (telu) kaktusa, efekti sunčanih zraka se razbijaju — pa su u odnosu na njih eksponirani samo neki delovi biljke, dok su za to vreme ostali delovi zasenjeni.

Pravilna smena mirovanja i vegetacije je osnova životnog ritma kaktusa. To je jedan od osnovnih preduslova uspešnog gajenja. Vreme mirovanja moramo bezuslovno uzimati u obzir. U Evropi mirovanje nije iznudjeno sušom, i uticajem sunca, nego nižom temperaturom. Vreme mirovanja kaktusa kod nas slično je mirovanju većine kaktusa u njihovoj postojbini tokom zime, gde su veoma česte niske temperature. Vegetacioni period kaktusa je u našim uslovima mnogo duži nego u njihovoj postojbini.
U vreme najvećh letnjih žega, krajem jula i početkom avgusta. nastaje manje izražen period vegetacionog mirovanja. Reč je o tzv. letnjoj stagnaciji koju izazovu visoke temperature i suv vazduh. Letnja stagnacija nije ista kod svih vrsta kaktusa. Već smo rekli da mirovanje kaktusa u našim uslovima nastaje usled hladnoće i suše. Svakako moramo voditi računa o tome koje temperature kaktusi mogu da podnesu. Pored kaktusa otpornih na niske temperature tokom cele zime postoje i mnoge druge vrste koje rastu u krajevima gde se noću spuštaju temperature znatno ispod nule — ali ipak ne podnose naše zime. To su kaktusi koji bolje podnose hladnoću. Niža temperatura, oko 5 °C je povoljnija za vrste koje podnose hladnoću. Postepen porast temperature koje izaziva sunce tokom zime ne škodi im — naprotiv, to pospešuje cvetanje.

Neke druge vrste kaktusa podnose toplotu. Potiču iz tropskih regiona i savana gde je tokom cele godine toplo. Ovakve vrste ni kod nas ne podnose veću hladnoću. Kad bismo ih ostavili da prezimljuju na hladnoći, uginule bi — ili bi se na njima pojavile smedje mrlje. Za vreme mirovanja traže temperaturu od 12—18 °C. Medju vrste koje podnose toplotu spadaju naročito kaktusi roda PILOSOCEREUS, CEPHALOCHRLUS, MELOCACTUS, DISCOCASTUS i dr.
Gornja granica prezimljavanja vrsta koje su otporne na hladnoću istovremeno je najniža toplotna granica za prezimljavanje vrsta koje su priviknute na toplotu. To je optimalna temperatura od 12 °C. Na toj temperaturi mogu prezimljavati kako kaktusi otporni na hladnoću tako i kaktusi priviknuti na toplotu; sve ostale vrste su na sredini izmedju ove dve grupe. Zato je bolje ako za kaktuse iz obe grupe obezbedimo uslove koji su za njih najpogodniji.Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptyPet Nov 26, 2010 12:48 pm

LETNJA STANIŠTA

Od proleća do jeseni tj. za vreme trajanja vegetacionog perioda kaktusima (uvek mislimo na suvozemne kaktuse) potrebno je što više svetla. Mesto gde nameravamo da gajimo kaktuse moramo izabrati tako da biljke što duže budu obasjane suncem. Pri tome treba sprečiti. makar i privremeno, zasenjivanje kaktusa nekim drvećem, zgradama itd. Idealno mesto za kaktuse je ono koje sunce obasjava čim izgreje, ali da ih može obasjati i kada zalazi. Tako idealnih mesta nema mnogo, naročito u gradovima. Prepodnevno sunce je uvek povoljnije od popodnevnog. Zato su bolji jugoistočni nego jugozapadni položaji i sl.

Za gajenje kaktusa uvek je pogodnije ono stanište gde je horizont prostran. Recimo, kaktus pod prozorom raspolaže samo sa oko 10% dnevne svetlosti. a ako se gaji izvan prozora, dobija već 50% te svetlosti. To je velika razlika. Ako se kaktus gaji na ravnom krovu visoke zgrade, biljka će raspolagati sa svih 100% svetlosti odražene s horizonta i biće neposredno obasjana suncem.


ZIMSKA STANIŠTA

Za vreme vegetacionog mirovanja za kaktuse je najbolje ako u prostoriji za prezimljavanje ne vlada visoka temperatura. Pri trajno visokoj toploti kaktusi bi rasli i bez zalivanja. Iscrpljivala bi se rezervna voda nakupljena za vreme rasta, a zatim i rezerve asimilata. S obzirom na to da u našim uslovima u zimsko doba nema dovoljno osvetljavanja smanjila bi se korist od kaktusa. Kaktusi bi rasli u visinu, izdanci bi bili bledi — a bodlje gornjeg članka ne bi izrasle. Takve kaktuse možemo često videti u toplim stanovima ili u radnim prostorijama — gde se tokom zime izdužuju i deformišu. Kad su u pravilno temperiranoj prostoriji — mogu biti i nekoliko meseci bez svetlosti.

U stanu, dakle, radi prezimljavanja možemo držati kaktuse u svakoj prostoriji gde se ne loži — i gde nije prehladno. Možemo ih smestiti u sobnu vazu, možemo ih i izvući iz zemlje i pojedinačno umotati u svileni pair i ostaviti na ormanu, u predsoblju ili u nekoj drugoj prostoriji. Svakako da postoje i druge mogućnosti. Veliku kolekciju je takodje moguće smestiti na maloj površini, pri čemu biljke razmestimo u drvenu gajbu za voće. Gajbe možemo stavljati jednu na drugu i na taj način iskoristiti odgovarajuće mesto sve do tavanice.
Teže je smestiti kaktuse iz hladnijih uslova u modernim stanovima, gde postoji centralno grejanje. Tamo je teško naći hladniju prostoriju. U takvim uslovima moramo se odreći gajenja biljaka kaktusa prilagodjenih na hladnoću. Biljke koje su prilagodjene toploti podnose normalnu sobnu temperaturu bez težih posledica. Ipak je dobro staviti ih pored prozora da imaju barem malo svetlosti. Prostor izmedju unutarnjeg i spoljnjeg prozora pruža mogućnost za zimovanje nekoliko vrsta koje su naviknute na hladnoću. Svakako da police moramo podesiti tako da imaju istu širinu kao što je udaljenost unutrašnjih i spoljnih prozorskih stakala. Na takvim policama mogu biti kaktusi i na nekoliko nivoa. Ako se predvidja jače zahladjenje, otvorimo ponekad unutrašnje prozorsko krilo. U vreme dužih i jačih hladnoća sve biljke privremeno premestimo u sobu kada taj hladni talas prodje, vraćamo ih ponovo medju prozorska stakla. To je proveren metod. Vrste otporne na hladnoću posle ovakvog prezimljavanja naročito bogato cvetaju.

Izuzetno za prezimljavanje možemo iskoristiti i podrum. Odgovarajući deo podruma treba svake godine okrečiti, svakako ne srne se upotrebiti deo podruma gde čuvamo krompir. Razne plesni napadaju i kaktuse, pričinjavajući im znatnu štetu. Vlažne podrume isto tako ne koristimo, jer se u njima razvijaju plesni koje mogu izazvati oštećenje kaktusa. Kada to opazimo obično je već kasno — i od cele kolekcije ostaju samo ogoleli delovi. Najbolje prezimljavaju kaktusi u posebnom stakleniku, tj. u stakleniku gde nema drugih biljaka koje zahtevaju veću vlaga. U stakleniku možemo lako regulisati toplotu. Tamo ima i dovoljno svetlosti.
Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptyPet Nov 26, 2010 12:52 pm

PRESADJIVANJE

Kaktuse presadjujemo obično u proleće. Manje biljke samo u sandučiće, veće pojedinačno u saksije (lonce) ili u široke, niske, okrugle činije (zdele). Ako imamo toplu leju (gredicu) možemo ih posaditi na otvorenom — gde veoma uspešno rastu tokom celog vegetacionog perioda. U jesen ih vadimo iz zemlje i poslažemo jedan do drugog u sandučić kako bi se najbolje iskoristio prostor. Tako ih na pogodnom mestu ostavljamo da prezime.

Zemlja u koju kaktus presadjujemo ne treba ni da je suviše mokra ni mnogo suva. Ako u sandučiće sadimo manje biljke, sadimo ih u razmaku dužine prečnika biljke — a kod većih je dovoljna polovina prečnika. Iskustvo nam pokazuje da kaktusi najbolje rastu ako su posadjeni toliko zgusnuto da jedan drugog dodiruju, i obratno: kaktusi posadjeni na većem razmaku slabo se ukorenjuju, a ponekad uopšte ne rastu.

Presadjivati ih možemo ne samo u proleće, već i pri kraju letnje stagnacije, tj. krajem jula i početkom avgusta. Za kaktuse koji cvetaju u proleće — to je čak bolje. Sve biljke presadjene u pomenutom vremenu još do jeseni veoma dobro rastu, često bolje nego one koje nismo presadili. Neki cvećari obično presadjuju celu kolekciju tokom leta, čime sebi uštede posao prolećnog presadjivanja. Neki drugi presadjuju kaktuse čak i dvaput - u proleće, i u jesen - i postižu dobre rezultate.

Prilikom sadjenja moramo se držati nekih osnovnih pravila. Važno je da su žilice korena dobro rasporedjene. Velika je greška ako su žile korena presavijene ili čak okrenute nagore. Takvi kaktusi prinudno “sede”. Ako je koren dugačak, bolje je da ga malo podrežemo. U tom slučaju ne sadimo biljku odmah, već je ostavimo da leži na suvom mestu da rane zarastu. Tek posle toga je sadimo. Sledeće pravilo je da staru zemlju odstranimo. Uostalom, zemlja prilikom sadjenja spadne sama sa korena ili, ako treba, dovoljno je da malo stresemo kaktus. Ako je zemlja zalepljena za koren, nastojimo da je oprezno odlepimo, možemo se poslužiti i nekom četkicom. Naročito pažljivo odstranjujemo ostatke stare zemlje ako je koren napadnut nekom štetočinom. Zatim ga dezinfikujemo — tek posle nekoliko dana sadimo. Veoma je opasno ako je supstrat suviše vlažan — mokar. Zato još prilikom sadjenja moramo voditi računa da obezbedimo oticanje suvišne vode. U svakoj posudi proveravamo da li su ispravni svi otvori. Ako su začepljeni — pročišćavamo ih. Otvori u limenim posudama moraju se bušiti iznutra napolje, kako bi i odgovarajući sastojci išli u istom smeru. Ako su posude sa širokim dnom, moramo se pobrinuti da izbušimo i nekoliko otvora na njihovim krajevima. Inače, ako posuda dodje u kosi položaj, napravi se minijaturno podzemno jezero. Supstrat je onda stalno mokar — što ne može podneti koren nijednog kaktusa.

Vodu možemo udaljiti i drenažom: na svaki otvor za oticanje vode položimo krhotine stare saksije. Položimo ih uzdignutom stranom nagore, kako bi voda pod njim mogla slobodno proticati. Pored toga na dno svakog lonca, činije ili sandučića stavimo oko 1 cm debeli sloj krupnijeg peska, krhotine cigle i sl.Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptyPet Nov 26, 2010 12:53 pm

POČETAK VEGETACIJE

Posle presadjivanja kaktuse ne treba odmah zalivati, naročito ako smo prilikom odstranjivanja stare zemlje povredili koren. Posle presadjivanja biljke gotovo uvek premeštamo; u tom slučaju menjaju se svetlosni uslovi, pa lako može doći do ožegotina. Sunce je u martu ili u aprilu već prilično jako. Na taj način na otvorenom prostoru privikavamo biljke na izmenjeno osvetljavanje i istovremeno ih pripremamo za nastupajuću vegetaciju.
Do oprljivanja biljaka dolazi u proleće veoma često, što se dešava i iskusnim praktičarima. U zatvorenom prostoru, u pretprozorskom stakleniku ili u toploj leji sunce može da izazove veoma visoku temperaturu. Samo za pola časa živa u termometru dostigne preko 50 °C - što neprilagodjeni kaktusi ne mogu da podnesu. Štetno dcjstvo se povećava ako je vazduh suv. Zato se preporučuje orošavanje. Možemo i odmah u početku nastojati da provetravanje bude jače.
— što deluje povoljno, naročito kod vrsta sa visinskih položaja koje vole strujanje vazduha i kolebanje temperature.
Stvarni početak vegetacije se ne može tačno odrediti. Ako hoćemo da zagrevamo staklenik već od februara na 20-25 °C, ili ako imamo toplu leju. možemo obezbediti uslove da kaktusi počnu vegetaciju već krajem februara. Inače se biljke premeštaju u letnje stanište tek krajem marta ili početkom aprila. Kao što je već rečeno, u početku kaktuse zasenjujemo i slabo orošavamo kako bismo održali vlagu u vazduhu. Zaklanjamo ih od svetlosti kad je vreme sunčano da se tela kaktusa prerano ne isuše. Posle nekoliko dana, ako je vreme toplo, kaktusi pokazuju znakove vegetacije. Vegetacione kupe im se sjaje, pojavljuju se nove bodlje, nova vunasta vlakna i uskoro opažamo pupoljke. Posle nekoliko lepih dana (ako ih ima), biljke prvi put zalivamo. Veoma se dobro pokazalo zalivanje toplom vodom. Kada je voda u kanti topla toliko da u njoj možemo držati ruku, tada biljku možemo zalivati bez bojazni. Zalivanje se obavlja kantom sa ručnom lulom. Topla voda sapere nahvatanu prašinu, pronikne do korena i malo zagreje supstrat. Istovremeno se pojača isparavanje. Ovaj postupak veoma ubrzava formiranje korena i prelaz kaktusa u punu vegataciju. Za zalivanje se ni u kom slučaju ne koristi hladna voda. Posle zalivanja kaktus se djubri, provetrava i zaklanja od sunca.

ZALIVANJE

Kišnica se smatra najboljom za zalivanje kaktusa. Većina cvećara je, medjutim, upućena na vodu iz vodovoda — dakle, tvrdu vodu. Tvrdoća se može u znatnoj meri smanjiti kuvanjem. Ako se koristi treset, tada je negativno dejstvo tvrde vode mnogo manje. Ako smo ipak prinudjeni da upotrebljavamo tvrdu vodu, moramo kaktuse svake godine presadjivati. Kad imamo mnogo kaktusa, zalivamo ih obično iz limene kante ili neposredno pomoću gumenog creva sa nasadjenom ružom za raspršivanje vode. Tako je brže. ali i to ima svoju negativnu stranu, jer se cela biljka pokvasi, što umanjuje njen lep izgled. Kaktuse zalivati iz kante sa lulom tako da se telo kaktusa ne pokvasi. To se obavlja dosta sporo, jer se svaka biljka mora posebno zalivati. Korisno je zalivanje navlaživanjem. To je moguće kada se kaktusi zajedno sa saksijama postave u veće posude u koje se uvede voda za zalivanje i kada se supstrat dovoljno navlaži, suvišna voda se odstrani.
Ako se kaktusi zalivaju crevom mlaz ne srne biti suviše jak. Pored toga, zalivanje jakim mlazom kvari strukturu zemlje. Zahvati treba tako da vlaga prožme čitavu zemljišnu masu u posudi. Bolje je zahvati povremeno, ali obilno, nego često i malim količinama vode.

Biljke treba zahvati prema potrebi, a ne na osnovu neke šeme. Zalivamo kad je zemlja skoro suva. Nije dobro ostaviti supstrat da se potpuno osuši.Kad je vreme toplo i suvo, zalivamo češće — a za hladnog i kišovitog vremena najbolje je ne zalivati.

Orošavanjc ne može zameniti zalivanje, nego služi samo za održavanje relativne vlažnosti vazduha pri visokim temperaturama u zatvorenom prostoru.
Temperatura vode za zalivanje ne sme biti niža od temperature vazduha. U proleće i u jesen zalivamo rano, leti naveče, tj. kad su tela kaktusa donekle ohladjena. Suncem zagrejane kaktuse ne smemo prskati vodom — naročito ne hladnom vodom.

Đubrenje - Opšte je pravilo da kaktusi ne moraju mnogo da se đubre. Međutim, to im je povremeno potrebno, posebno u vreme cvetanja. U periodu od oktobra do marta ne većina kaktusa je na prezimljavanju, tako da ih ne treba ni đubriti. Izuzetak su epifitni kaktusi: Epiphyllum, Schlumbergera (Zygocactus), Hatiora.

(N) azot - pospešuje rast naviše, pomaže izgradnju protoplazme, proteina i drugih komponenata ćelija biljke.
(P) fosfor (fosfati) - pospešuje rast korena. Pomaže formiranje ploda i semena.
(K) kalijum - pospešuje cvetanje i davanje plodova.

U periodu mirovanja, od novembra do marta, ne prehranjujte kaktuse uopšte.Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptyPet Nov 26, 2010 1:13 pm

Sukulenti

Zajedničkim imenom mesnatice, tustike, odnosno sukulenti, obuhvaćene su biljke koje su sposobne sačuvati u zadebljanim listovima ili zadebljanim delovima stabljike zalihe vode i na taj način preživeti sušna razdoblja. Razlikujemo sukulente zadebljanih listova i sukulente zadebljanih stabljika kojima pripada i brojnim vrstama bogata porodica kaktusa. Građom i načinom života sve su se ove biljke prilagodile klimi njihove postojbine za koju su karakteristična razdoblja sa smanjenom količinom vode, razdoblja suše i kiša što se smenjuju u nepravilnim ciklusima.

Kaktusi i Sukulenti Hp_succulents_etc

Svi kaktusi i euforbije pripadaju sukulentama zadebljane stabljike. Iako su pojedini sukulenti zadebljanog lišća odomaćeni u Americi, najveći deo ovih biljaka pripada Afričkoj flori. Botanički gledano veoma je teško odrediti oštru granicu između sukulenti zadebljanog lišća i zadebljane stabljike.

Lisnatim sukulentnim biljkama, odomaćenim u SAD, domovina je uglavnom Srednja i Južna Amerika. Pripadaju brojnoj porodici Crasulaceae. Zatim, može se sresti i više od 300 vrsta agava (Agavacea), a u savanama nalazimo i neke ananasovke (Bromeliaceae), koje pripadaju sukulentima. Mnogi afrički sukulenti odlikuju se neobičnim oblicima i fantastičnim, raskošnim cvetovima. Pripadaju mnogim porodicama i gotovo svi bez izuzetka, sukulentima zadebljanog lišća. Značajne naseobine sukulenti nalazimo u južnoj Africi gde se, pripadnici porodice čupavica sa svojim prelepim cvetovima prostiru na ogromnim površinama.

Kaktusi i Sukulenti 061108_succ

Ovde se može naći i malo čudo prirode - ''živi kamen'' (Lithops). Nešto severnije rastu bezbrojni primerci Crassula-vrsta, glavočika (Compositae), ljiljana (Liliaceae) i mnoštvo drugih, veoma zanimljivih biljaka, kao što su Ceropegia i Stapelia, obe predstavnice svilenica (Asclepiadaceae). Osim toga, u gotovo svim sušnim područjima Afrike nailazimo na raznolike mlečike (Eufhorbiaceae). Po građi su neobično slične kaktusima i isto tako čudesno lepe. I na ostrvu Madagaskaru takođe se može naći veoma zanimljiva sukulentna flora sa mnogo endemskih vrsta, dakle biljaka koje ne rastu nigde drugde na svetu.

Kaktusi i Sukulenti Lo+Res+Laughing+Spirit+Potted+Succulents

Neke od njih imaju cvetove izvanrednih boja. Sukulenti su veoma pogodne sobne biljke, jer je većina njih malog rasta, te ne zauzimaju mnogo mesta, a u prirodi su već navikle na suv vazduh i malo vode, što drugim biljkama u stanu često ne odgovara. Sukulenti vole rastresitu propusnu mešavinu zemlje u koju se doda malo peska. Presađuju se samo onda kada im je stvarno potrebna veća saksija. Obično se iz starih saksija površinski sloj zemlje iskopa, izvadi i popuni svežom mešavinom zemlje. Prilikom sađenja treba na dno saksije ili cvetne činijice staviti dovoljno šljunka ili peska radi dobrog odliva suvišne vode. Sa prihranjivanjem ne treba preterivati, jer mogu da izgube svoj karakrerističan rast i oblik, u čemu se i sastoji njihova lepota i vrednost. Zato je preporučljivo da se ne prihranjuju bar u početku, dok se ne stekne izvesno iskustvo. Zalivati ih treba ujutru, da bi se do mraka voda ocedila i isparila. Prezimljuju u svetloj nezagrejanoj prostoriji na temperaturi od 10 do 12°C. Tada se zaliva oprezno, jedanput u 15 dana, tek toliko da se zemlja u saksiji sasvim ne zasuši. Prilikom zalivanja mora se paziti da se ni leti ni zimi ne poliju listovi. Leti se može izneti napolje, na balkon ili terasu, a samo neke osetljive vrste, kao što su havortije, treba zaštititi od jakog popodnevnog sunca.

Razmnožavaju se u proleće od izdanaka, delenjem listova ili reznicama. Od biljaka sa mesnatim lišćem koje se ubrajaju u sukulente kod nas su najviše poznate: agave, aloje, krasule, gasterije, havortije, sempervirijum i stapelije.

Kaktusi i Sukulenti Sidewalk_succulentsMašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptyPon Dec 13, 2010 10:14 pm

Bodljikava cvetna čuda
Raznovrsni su, laki za održavanje i egzotični. Ovako glasi kratak opis kaktusa. Ovi bodljikavi gosti unose posebnu atmosferu u vaš dom. Pri tome su laki za održavanje i pojavljuju se u širokom obimu varijacija - od patuljastih do fascinirajuće velikih.

Da nije bilo Kolumbove radoznalosti, danas ne bismo znali šta se krije preko "velike vode", pa tako ne bismo znali ni za kaktuse. Poreklom su iz suptropske Amerike; prilagođeni su suši svojim mesnatim stabljikama punim vode i malim brojem listova prepunim bodlji. U svojim kupolikim i stubolikim telima skladište vodu. Tako ove biljke mogu da opstanu na svojim matičnim staništima - suvim i vrelim pustinjama i stenovitim regijama Severne i Južne Amerike. Umesto listova imaju bodlje koje ne sadrže vodu, a štite od sunca i od raznih biljojeda. Previše vode i premalo svetlosti najveći su neprijatelji biljkama koje u sebi skladište vodu. Recept za uspeh u negovanju ovih biljaka je: držati ih na veoma svetlom ili sunčanom mestu i zalivati retko i pomalo.

Kaktusi unose egzotiku u svaku baštu zahvaljujući svojim oblicima, cvetovima i bojama. Sve bi bilo idealno kada se na jesen ne bi morali unositi u kuću. Međutim, i za to postoji rešenje, a to su kaktusi otporni na zimu. Mnoge vrste kaktusa koje potiču iz Severne Amerike dobro podnose i naše temperature tokom zimskog perioda. Ako nemate baštu, i oni minijaturni, u saksijama, mogu ljupko izgledati, tako da i u svojoj sobi možete imati delić fascinantnog sveta kaktusa. Ima ih svih veličina, oblika, boja i mirisa. Veliki stuboliki kaktusi svojom monumentalnom visinom podsećaju na prave skulpture. Oni najređi, i za kolekcionare najvredniji, najmanje podsećaju na klasičan kaktus. Cvetovi su prava eksplozija boja: od belih i svetloružičastih do tamnocrvenih.

Uz ove bodljikave lepotice zaista možete da doživite atmosferu meksičke pustinje bez putovanja u tu daleku zemlju.

Kaktusi i Sukulenti KaktusiMašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptyPon Dec 13, 2010 10:16 pm

Mlečike (fam. Euphorbiaceae) Sukulente, kaktusolike biljke koje dominiraju pejsažima afričkih pustinja i savana, i koje se gotovo po pravilu pogrešno smatraju kaktusima, predstavljaju ustvari posebnu grupu biljaka iz familije mlečika. Njihova sličnost vegetativnih organa sa kaktusima je u tolikoj meri izražena, da je i stručnjacima samo na osnovu njih gotovo nemoguće sa sigurnošću utvrditi da li se radi o kaktusima ili mlečikama. Međutim, prisustvo neuglednih redukovanih cvetova, grupisanih u karakteristične male cvasti (ciatiume) sa izraženim ovalnim ili mesečastim medonosnim žlezdama, nasuprot raskošnim cvetovima kaktusa, veoma ubedljivo nam otkrivaju da se radi o mlečikama. Takođe, nasuprot prozračnim sokovima koji ispunjavaju telo kaktusa, mlečike, kao što im i samo ime govori, u sebi sadrže mlečni, manje ili više otrovni sok.Fam. Euphorbiaceae je jedna od najbrojnijih familija sa oko 290 rodova i 7.500 vrsta, rasprostranjenih kako u tropskim i subtropskim tako i u umerenim oblastima cele Zemlje. Za razliku od ostalih predstavnika familije Euphorbiaceae, sukulentne kaktusolike mlečike naseljavaju pre svega pustinjske i savanske oblasti Afrike.
Kaktusi i Sukulenti EuphorbiaechinusMašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptyPon Dec 13, 2010 10:45 pm

Kameni cvetovi (fam. Mesembryanthemaceae = Aizoaceae) Familija Aizoaceae sadrži oko 130 rodova i 1200 vrsta uglavnom rasprostranjenih u Južnoj Africi, mada se određeni broj vrsta javlja i u tropskim delovima Afrike, Azije, Australije, Kalifornije i Južne Amerike.

Najveći broj vrsta kamenih cvetova rasprostranjen je u pustinjskim oblastima Južne Afrike i svojom sukulentnom građom i oblikom podsećaju na kaktuse. Od kaktusa se kao i mlečike lako ralikuju karakterističnom građom cvetova, koji su po pravilu duboko usađeni u pukotinu koju izgrađuju voluminozni naspramni listovi.


Zajedno sa sukulentnim mlečikama one na afričkom kopnu zamenjuju kaktuse. Ova "zamena" veoma je stara i verovatno se desila još u periodu razdvajanja drevnog tropskog kopna Gondvane

Kaktusi i Sukulenti Conophytum_31-10-01_m

Kaktusi i Sukulenti Article0002-8

Kaktusi i Sukulenti Lith_Pseudotruncatella_Vvolkii

Kaktusi i Sukulenti 6Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptyPon Dec 13, 2010 10:47 pm

TIHA LEPOTA

Graptopetalum bellum ( tactitus bellus ). Biljka sa mozda najlepsim imenom, TIHA LEPOTA. Otkrivena je 1972. godine u Meksiku. Spada u familiju crassulaceae, podfamilija echeveriadeae.

Oblika je rozete, promera velicine od 8 - 12 cm., a raste poleglo po zemlji. Razmnozava se izdancima, koji izrastaju u korenovoj osnovi, ispod strelastih listica. Izdanci se obicno javljaju posle druge, ili trece godine starosti. Odvajaju se od maticne biljke kada dostignu promer 1 - 2 cm., i posebno se sade. Moze se razmnozavati i od krajnjih, najkrupnijih listica iz same rozete, a koji se lako odvajaju od biljke. Listici se ostave dva - tri dana na suvom i senovitom mestu, da im se mesto odvajanja to jest rana koja je nastala, potpuno zasusi. Nakon toga se listici blago, polozeno pobodu u supstrat za kaktuse, posuda sa izdancima - listicima se opet drzi na zasencenom mestu da nebi doslo do isusivanja listica. Povremeno se zemlja i listici poprskaju fajtalicom tek toliko da ima dovoljno vode da bi se stvarao korenov sistem.

Nakon dvadesetak do tridesetak dana pocinje da se stvara korenov sistem. Iz korenovog sistema ce poceti da izrasta nova biljcica, odmah oblika rozete precnika od oko 5 mm. Kada biljka dostigne precnik 2 - 3 cm. mozete je presaditi u zasebnu saksiju.Biljka cveta tek posle trece godine, mada se desava da procveta i u drugoj. Iz sredine biljke se jos u toku zime stvaraju pupoljci koji izrastaju u nekoliko stapki. Iz svake stapke opet pak izrasta po nekoliko pupoljaka cvetica. Cvetici procvetaju u rano prolece u aprilu, a mogu da cvetaju sve do juna, a sve u zavisnosti od zimskih uslova cuvanja. Cvetovi su tamno roze ili crvene boje sa po pet latica. Cvetovi traju i po nekoliko dana tako da biljka izgleda fantasticno lepo.

Biljku preko leta treba drzati u blagom zasencenju, bez duzih perioda direktnog izlaganja direktnom suncevom zracenju. Zalivanje je isto kao i kod ostalih kaktusa, to jest sukulenata, jednom do dva puta u toku nedelje obilno, bez donjih tanjirica za zadrzavanje vode, vec je potrebno da se sav visak vode ocedi iz saksije. Zimi biljku cuvati na svetlom mestu, na temperaturi od 5 - 12 *c. Potrebno je da se biljka dva do tri puta u toku zime povremeno zalije sa vrlo malo vode, i to samo kada su spoljne temperature preko 12 *c.

Ova sukulenta bez bodlji vam moze pruziti pravo zadovoljstvo, pa je zato i gajite i cuvajte u svojim kolekcijama.

Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptyPet Dec 24, 2010 11:32 pm

Još ga zovu decembar..
Ima ga u crvenoj i rozoj boji.Iskreno meni nije uspeo.Kod nekih mu odgovara u toplome,a kod nekoga u ladnome..
Jeste Božićni kaktus...
Baš mi je žao ,što kod mene neće:(
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Doktor Zo

avatar

Datum upisa : 29.01.2011

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptySub Mar 19, 2011 8:02 pm

ALOE VERA

Kaktusi i Sukulenti Aloe_v10
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptyPet Sep 30, 2011 1:19 am

Jesenske, vrtne čarolije i sukulenti

Foto: The Local Spoon


Pronašla sam američku Korneliju Benovsky Šoštarić! Iako, Steph Lawrence se prvenstveno bavi hranom, a onda vrtom, što možete vidjeti na blogu koji tako lijepo piše, fotka, osmišljava ...

Kako na Tavanu imamo krevet kojega je dragi sastavio od paleta i jaaako dobro izgleda, otvorila mi se paletna chakra kad sam kod Steph spazila mali sukulent vrt - u paleti.

Sukulenti su zahvalne biljčice koje mogu preživjeti i jesen i zimu.
Krasit će vam balkone, terase ili dnevne boravke opirući se svim vremenskim nepogodama ili centralnom grijanju.

Ako vam se ideja svidi, slobodno se upustite u žicanje paleta po velikim centrima gdje se redovito koriste za prijevoz robe ili ih nabavite/naručite preko neta.


Sljedeći korak je nabaviti crne velike vreće za smeće, klamericu i dovoljno zemlje.
Kao i sukulentiće - naravno. Ima ih po handy man/woman centrima, tržnicama kako zelenim tako i običnim.

Odaberite svoju kombinaciju pa kanticu i lopaticu u ruke i - sadite :).

Najzanimljivije je što ta kombinacija sukulenata i palete može funkcionirati kao zidna, biljna konstrukcija!

Pogledajte kako ...


Na ovim su fotkama s bloga Craftzine
sukulenti u posebnoj posudi, ali ne marite za to! U paletu možete
saditi i začinsko bilje kao i gore vidljivo sitno cvijeće, no
prilagodimo se nastupajućim godišnjim dobima. Sukulenti su to što
tražite ;)Jedna lijepa paleta ... stvorena za sadnju sukulenata!


Treba je podstaviti s debelom, crnom vrećom za smeće kako zemlja ne bi iscurila...

Sve ostale korake slijedite na The Local Spoon i uživajte u stvaranju svog prvog,  zidnog, sukulentskog vrta.  

Sretno!


Poslednji izmenio Kijara-brm dana Čet Mar 05, 2015 11:51 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 38
Datum upisa : 17.02.2010

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptySre Feb 29, 2012 8:17 pm

božićni kaktus (schlumbergera)
Kaktusi i Sukulenti Schlumbergera Ova kućna biljka uspješno preživljava na sjevernim prozorima gdje nema direktnog sunca a sadi se u supstrat za orhideje obogaćen kompostom od lišća. Zalijeva se svakih 5 dana tokom ljeta dok se nakon cvjetanja do proljeća zalijevanje mora smanjiti na jednom u dva tjedna. Ova biljka ne voli premještanje te pazite da ju ne selite posebice prije cvjetanja.

Čuvarkuća (sempervivum)
Kaktusi i Sukulenti Cuvarkuca2sempervivum Čuvarkuća (Sempervivum tectorum L., Pazikuća, Gromovka, Zečji kupus, Uhovnik, Gromovna trava, Divlje smilje, Rosa u zlu dobra, Netres) je trajnica s mesnatih listova. Pazite da ne pretjerate s zalijevanjem, ova biljka bi mogla istrunuti u previše vlažnim uvjetima.
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptyUto Maj 28, 2013 11:01 pm

Kaktusi i Sukulenti 1ba3efd4acbea7ea9cbd9836
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptyUto Maj 28, 2013 11:02 pm

Kaktusi i Sukulenti 440d87c577b14045970e5c7b
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptyUto Maj 28, 2013 11:02 pm

Kaktusi i Sukulenti 314a4cb66e0dabfe26d10340
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptyUto Maj 28, 2013 11:03 pm

Kaktusi i Sukulenti 7924205-lg
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptyUto Maj 28, 2013 11:03 pm

Kaktusi i Sukulenti 9652805-md
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Gothic
Gothic
Gothic
Gothic

Datum upisa : 21.04.2012

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptyPon Jun 10, 2013 5:08 pm

Kaktusi i Sukulenti 6fnall9i

Hahahaha... smehsmeh
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptyUto Jun 11, 2013 1:11 am

Dragulj među sukulentimaZelena
"debeljuca" Echeveria runyonii idealna je za male prostore i lako se
može kombinovati sa drugim biljkama. Potiče iz Meksika, ali se vrlo lako
održava i u našim klimatskim uslovima.

Kaktusi i Sukulenti Thumbnail.php?file=dragulj_medju_sukulentima_261436635
Foto: ShutterstockZanimljivu sukulentnu
biljku Echeveriu runyonii krase široki debeli listovi koji formiraju
rozete prigušene sive boje zbog čega predstavlja divni monohromatski
akcenat u sobnim baštama ili alpinarijumima. U periodu cvetanja,
pojaviće se i lepe koralnoružičaste cvasti. Rozete idu i do dvadeset
santimetara u širinu, a oko deset santimetara u visinu.

S obzirom na to da je poreklom iz toplih krajeva, Echeveria runyonii
traži sunčano stanište, a zimi joj treba temperatura od barem desetak
stepeni. Nije joj potrebno previše vode, tako da budite umereni sa
zalivanjem kako listovi ne bi istrulili. Preko leta je treba samo
umereno zalivati, a zimi tek ponekad. Odgovara joj suva zemlja.
Razmnožava se u februaru i martu. Biljka je idealna za male prostore i
lako se može uklopiti sa drugim biljkama
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
AstrinaKomsinica
Master Spamer
AstrinaKomsinica

Location : Daleko
Humor : :)
Datum upisa : 22.01.2011

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptyUto Jun 11, 2013 1:30 am

Samo da prijavim da mi je i kaktus crk'o,,,ubijem sve :zubi3:
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptyUto Jun 11, 2013 2:05 am

Nešto cveće neće ove godine..Bar kod mene....Možda si ga previše zalivala....Savjet čitateljiceKaktusi trebaju duboke posude za svoj korijen


Jednostavno ih je održavati, ali treba poštovati njihov ritam razvoja, a i zimi trebaju dosta dnevnog svjetla.Kaktus
je jednostavan za održavanje, kaže čitateljica Božena Alković, koja se
uzgojem kaktusa bavi godinama. Važno je samo poštovati njegov ritam
razvoja.

– U kontinentalnoj Hrvatskoj vrijeme je za unošenje kaktusa. Oni mogu
kratkotrajno izdržati i temperature oko nule, ali samo ako su u prisoju
kuće ili u blizini zidova. Ne treba ih predugo ostavljati na niskim temperaturama – savjetuje čitateljica.

Kaktusi i Sukulenti Kaktusi-trebaju-duboke-posude-za-svoj-korijen-kaktusnnnvrt261112-1576-689x459

Zimi kaktusi krase unutrašnjost obiteljske kuće u Brdovcu, a toliko ih je da jedva za sve ima mjesta

U prostoru u kojem će kaktusi zimovati treba biti dovoljno dnevnog
svjetla i temperatura do 10ºC. Ako ih se skloni u podrum, zbog
pomanjkanja dnevnog svjetla kaktusi će blijedjeti, a bit će skloniji i
bolestima.

U vrijeme zimovanja, dok su kaktusi u zatvorenom, što može trajati od
studenoga do travnja, ovisno o vanjskim temperaturama, kaktuse treba
zalijevati svaka dva tjedna, ne obilato, odstajalom vodom sobne
temperature. Kaktusi i Sukulenti Kaktusi-trebaju-duboke-posude-za-svoj-korijen-kaktus2nnnvrt261112-1574-689x1034

Jednom mjesečno poželjno je u vodu dodati tekuće gnojivo za kaktuse.

– Posebna zemlja za kaktuse osigurava
im zdrav rast i razvoj, a treba je mijenjati svake dvije do tri godine.
Najpogodniji trenutak za to je pri presađivanju kaktusa u veću posudu.
Za uzgoj kaktusa najpogodnije su glinene posude, koje ne smiju biti
plitke ili malog volumena. Kaktus za zdrav rast treba prostor u kojem će
stvoriti zdrav i snažan korijen koji će mu omogućiti stabilnost,
pogotovu ako se radi o vrsti koja se razvija u visinu. Sve teorije o
malim posudama samo su mučenje biljaka – prenosi čitateljica svoje
iskustvo.

Kaktusi i Sukulenti Kaktusi-trebaju-duboke-posude-za-svoj-korijen-kaktus3nnnvrt261112-1575-689x1034

Raskošni kaktus Božene Alković zabilježio je i Vrt, a uspomena na njegovu objavljenu sliku našla se na zidu

A kad prođe vrijeme zimovanja, kaktuse je u kontinentalnim krajevima s
nižim jutarnjim temperaturama najsigurnije iznijeti u svibnju.

– Najpogodniji su topli, ali oblačni, tmurni dani. Ako ih iznesete za
vedrih, sunčanih dana, na kaktusima mogu nastati pjege koje ostaju
trajno – kaže B. Alković.
Kaktusi i Sukulenti Kaktusi-trebaju-duboke-posude-za-svoj-korijen-kaktus1nnnvrt261112-1573
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
AstrinaKomsinica
Master Spamer
AstrinaKomsinica

Location : Daleko
Humor : :)
Datum upisa : 22.01.2011

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptyUto Jun 11, 2013 2:06 am

Kijara-brm ::
Nešto cveće neće ove godine..Bar kod mene....Možda si ga previše zalivala....
[b]To je bilo smisljeno;))))))))
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti EmptyUto Jun 11, 2013 2:15 am

:)MAMMILLARIA – (Bradavičasti kaktusi)

Kaktusi i Sukulenti 152_a_003_5-150x150Mammillaria ja jedan od najbrojnijih rodova kaktusa i gotovo nitko od nas nema kolekciju kaktusa ,da ne posijeduje mammillariu.

Potječe iz južnih država SAD.

Mammillarie su prepoznatljive po sićušnim cvjetovima i po tome jer cvat formiraju oko vegetativnoga vrha u obliku vijenćića.

Cvijetovi se kreću od bijele, žute, roza, crvene pa sve do malo svjetlijih nijansi ljubičaste boje.

Nisu zahtjevne pa su pogodne za kaktusare početnike samo je potrebno
svijetlo staniste i zimska temperatura od 10 stupnjeva i uzgoj nece
predstavljati neki problem

Vrstama koje cvatu u kasnu jesen i ranu zimu potrebna je temperatura od 15 stupnjeva.
Kaktusi i Sukulenti HPIM1936-300x232
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Sponsored content
Kaktusi i Sukulenti Empty
PočaljiNaslov: Re: Kaktusi i Sukulenti   Kaktusi i Sukulenti Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
Kaktusi i Sukulenti
Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: PRIRODA I ŽIVI SVET :: MAJKA PRIRODA I NJENI ODGOVORI :: BILJNI SVET-
Skoči na: