DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

 

 Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?

Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptySub Nov 27, 2010 3:13 pm

Pristalice Vladike Artemija demantovala je ranije saopštenje eparhije raško-prizrenske u kome se navodi da jerusalimska crkva ne podržava Artemija. U saopštenju eparhije stoji da jerusalimska patrijaršija zapravo podržava Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve, a ne Artemija. Pristalice Vladike, koji je u petak sveden u čin monaha, oglasile su na pomenuti demanti, tvrdeći da je saopštenje eparhije raško-prizrenske ''neistina i kleveta''. Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? 111419_112304s1_f
Vladika Artemije


''Iz manastira Svetog Save osvećenog, 24. novembra, upućeno je pismo u kome se navodi da su netačna tvrđenja o bilo kakvom njihovom demantiju, a uz to iznosi se kakav je stav prema Episkopu Artemiju i bezakonim odlukama o njegovom raščinjenju i kažnjavanju'', stoji u saopštenju pristalica Artemija. Prenosimo navodno pismo koje su dobili ljudi iz okruženja bivšeg administatora eparhije raško-prizrenske Artemija u kome se, kako tvde pristalice vladike, navodi da Jerusalimska patrijaršija nikoga nije kontaktirala iz Patrijaršije Srpske. IZJAVA


podrške progonjenom ispovedniku
Episkopu raško-prizrenskom
g. Artemiju (Radosavljeviću)


najmanjeg među monasima Serafima Agiotafita
iz Sveštene Lavre Svetog Save kod Jerusalima

Sinoć nam je stigla vest o sledećim događajima:

(a) da su mediji u Srbiji preneli vest kako Agiotafiti Sveštene Lavre Svetog Save podržavaju nepravedno gonjenog Episkopa raško-prizrenskog g. Artemija i da nameravaju da ne prime u Lavru nijednog Episkopa iz Srbije koji saučestvuje u bezakonom gonjenju i raščinjenju g. Artemija i

(b) da je Visokoprepodobni Arhimandrit g. Makarije, predstavnik naše Patrijaršije u Kataru, srpski učenik koji je studirao u Srbiji, nakon toga izjavio da je gornja tvrdnja lažna i da se Oci iz Lavre saglašavaju sa Saborom Srpske Crkve, a ne sa g. Artemijem.

Pošto se navedeni slučaj tiče monaške savesti, a pre svega Pravoslavne Vere i poštovanja sveštenih Kanona, s obzirom da, osim toga, niko iz Lavre nije ovlastio, inače poštovanog Arhimandrita Makarija, da stavi u naša usta te nepostojeće reči, prinuđen sam da dam sledeću izjavu, samo formalno izražavajući sebe, a suštinski skoro sve Oce Sveštene Lavre Svetoga Save, koja se, međutim, zbog ”razumljivih razloga”, verovatno neće oglasiti. Iz privatnih razgovora veoma dobro znam kakav je stav Otaca i Braće u vezi pomenutog slučaja, što je povremeno izražavano i Poklonicima.

Bolje bi bilo da je o. Makarije, inače blizak prijatelj i učenik Episkopa g. Atanasija Jevtića, jednoga od gonitelja Episkopa g. Artemija, jednostavno samo opovrgao da je Sveštena Lavra dala zvaničnu izjavu u vezi pomenutog slučaja.
On je, međutim, otišavši korak dalje zloupotrebio(?) naše – kako je očekivao – ćutanje, i pokušao da preobrati javno mnenje i prve utiske, predstavljajući to ćutanje kao saglašavanje sa gaženjem sveštenih Kanona od strane Srpske Jerarhije i sa političkom zaverom koja se nalazi u pozadini progona Ispovednika Episkopa Artemija; progona koji kao konačni cilj ima ukidanje nacionalnih prava Srba u Kolevci njihove svete Otadžbine, na Kosovu i Metohiji, ali i diktirano nezakonito sjedinjenje sa Papom.

Otac Makarije je iz razgovora, koje je poslednjih dana vodio sa monasima Lavre, dobro znao istinu, tj. kako mi gledamo na taj slučaj. Stoga, ispravljajući o. Makarija, istinito izjavljujem sledeće:

a) To da će srpski Episkopi biti primljeni u Lavri ne dovodi se u pitanje, s obzirom da svi posetioci bivaju primljeni. Sa druge strane, međutim, koliko srdačno će biti primljeni, pitanje je lične savesti svakoga od Otaca Lavre Svetoga Save, naspram Episkopa koji su zaboravljajući zakletve svoje Hirotonije prekršili sveštene Kanone – smenjujući, izgoneći i raščinjavajući bez kanonske osnove i suđenja ispovednika Vere i Otadžbine, Episkopa g. Artemija.

b) Nepojmljivo je, koliko god da poštujemo i ličnosti i instituciju Srpskog Sabora, da se poistovetimo sa njegovim nepravednim odlukama. Ko god ne bi želeo da bude učesnik Sabora ”kod Hrasta” (403. godine), koji je zbog političkih razloga osudio, prognao i uklonio svetog Jovana Zlatoustog, ne može se poistovetiti ni sa ovim Saborom.

v) Nedavna izjava pro-vatikanskog analitičara iz Srbije, kao i višegodišnje snažno delovanje Episkopa g. Artemija i njegovog Protosinđela Simeona protiv jeresi Ekumenizma i latinstvujuće eklisiologije Mitropolita pergamskog g. Jovana Zizjulasa, gromoglasno svedoče da se progon g. Artemija vrši zbog Pravoslavne Vere.

g) Potpuna tišina od strane srpskih Sinodalaca naspram nepravoslavnih izjava njihovog Patrijarha pre dva meseca u Austriji, čini ih odgovornim za primenu ”dvostrukih standarda i dvostrukih aršina” u njihovom osećaju za ”poredak”. Saglasno neprihvatljivim izjavama Patrijarha Srpskog:
1) jedinstvo Crkve ne postoji, nego je ono imperativ za pojedine hrišćanske denominacije; dakle, prema g. Irineju, kada kažemo da verujemo u ”Jednu, Svetu itd. Crkvu” ona nije nešto postojeće; shodno tome ”uzaludna je vera naša”;
2) povlačenje iz ekumenskog pokreta čini da Pravoslavlje postane sekta;
3) dogmatska razlika Latina u odnosu na Pravoslavlje svodi se na nepogrešivost Pape i
4) prihvatljivo je ”jedinstvo u (dogmatskoj) različitosti” [unity in (dogmatic) diversity]; nažalost, Njegova Svetost Patrijarh g. Irinej ne zna da pravoslavna crkvena savest i sveti Irinej Lionski jasno objavljuju, da ”Crkva primivši tu propoved i tu Veru, kao što smo rekli, i pored toga što je rasprostranjena po celom svetu, čuva ih prilježno kao da obitava u jednoj kući; i istovetno veruje, kao da ima jedno srce i jednu dušu, i propoveda, i uči i predaje jednomisleno (tu Veru), kao da ima jedna usta” (PG 7, 552A)”. Ne postoji dakle to umišljeno ”jedinstvo u dogmatskoj različitosti” između Crkava.

d) Na kraju, izjava zapadnog zvaničnika na Kosovu i Metohiji januara 2010. o očekivanoj smeni Episkopa raško-prizrenskog, još pre izbora novog Patrijarha g. Irineja, pokazuje da je progon Preosvećenog g. Artemija bio unapred dogovoren i isplaniran (v. Julia Gorin, Totalitarianism in service to the West, http://www.juliagorin.com/wordpress/?p=2324).

Nakon svega ovoga jasno je vidljivo odstupanje današnjeg pravca Srpske Crkve od pravilnog upravljanja Verom, pošto i samo nipodaštavanje sveštenih Kanona čini čoveka ”polovično”, a ne potpuno Pravoslavnim. Danas proslavljani Sveti Teodor Studit to jasno izražava govoreći: ”Niko ko se ne upravlja božanskim Kanonima, čak i ako smatra da ima ispravnu veru, nije Pravoslavan u potpunosti, nego samo polovično” (PG 99, 989).

Smireno se obraćajući braći Monasima Eparhije raško-prizrenske, radi Pravoslavlja progonjenim i izgnanim, koji su se privremeno zabrinuli zbog netačnih vesti od o. Makarija, potvrđujem im ono što već dobro znaju, da smo u molitvama sa njima.
Crpeći opet od Prepodobnog Teodora, ništavan i beskoristan ja, onima koji su već proslavljeni, uznosim pohvale govoreći: ”Ako je Sin Božiji, Gospod i Vladika svih, prineo radi svih Sebe na žrtvu Bogu i Ocu, koliko smo obavezni mi i šta sve nismo dužni za Njega da podnesemo i stradamo, a pre svega Monasi, koji smo se raspeli kroz odricanje, ukoliko zaista odricanje nismo učinili prividno, nego istinski?
Jer ne treba da sudimo samo po spoljašnjem izgledu (pošto je mnogo onih koji navlače maske i nisu ono za šta se izdaju), nego je jasno da se po delima sudi i ono što je spoljašnje. Ako su dakle neki u današnje vreme Monasi, neka to pokažu delima. A delo Monaha je da ne dopušta da se ma i u najmanjem menja Evanđelje – da ne bi laicima dali povod za jeres i opštenje sa jereticima, i da tako postanu vinovnici za njihovu propast” (PG 99, 1049C.D)

Nikada do sada ne bih se odlučio na ovakvo javno obraćanje, na sopstvenu inicijativu i odgovornost, da naše ćutanje nije postalo plen ekumenističke propagande i ”argumentum ex silentio” radi podrške preljubničkom zauzimanju Trona raško-prizrenskog i progonu Pravoslavnih anti-ekumenista u Srbiji.

Vitelejem
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Artemije: Rus me povezao s Konuzinom   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptySub Nov 27, 2010 3:16 pm

Na sastanak sa ruskim ambasadorom nisam otišao nepozvan, već je on bio unapred ugovoren preko jednog iskušenika, poreklom Rusa - izjavio je za "Danas" raščinjeni vladika Artemije (Radosavljević) povodom saopštenja koje je o tom događaju izdao kabinet patrijarha SPC Irineja. Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? 111419_112304s1_if
Bivši episkop raško-prizrenski Artemije

Vladika Artemije izjavio je za da o susretu s Konuzinom nije davao nikakve izjave medijima i da mu je žao ako je došlo do nesporazuma. On je za "Danas" objasnio da je sastanak ugovoren za ponedeljak još dok je bio u Dubokom potoku, a da su poziv i ugovaranje išli preko iskušenika, poreklom Rusa. "Kako mi je iskušenik preneo, uoči zakazanog sastanka iz ruske ambasade pitali su da li ću doći i ja, kako bi iz prve ruke čuli o događajima u SPC poslednjih dana", rekao je vladika Artemije za "Danas". Aleksandar Konuzin sastao se juče i sa patrijarhom SPC Irinejom, iz čijeg je kabineta saopšteno da je tom prilikom ruski ambasador upoznao Njegovu Svetost sa sadržajem svog susreta sa raščinjenim vladikom Artemijem i njegovom pratnjom u Ambasadi Rusije, i izrazio žaljenje što je došlo do nekorektne interpretacije pomenutog susreta, do koga je došlo na inicijativu monaha Artemija, a ne na zahtev Njegovog Prevashodstva. "Primivši nezvane goste, koje nije želeo da vrati sa praga, a koji su zloupotrebili dobrotu domaćina, i saslušavši ih, poručio im je da crkvena pitanja i problemi moraju da se rešavaju isključivo u Crkvi, a ne na ulici, kao i da on lično nije pozvan da rešava njihove probleme", kaže se u saopštenju kabineta patrijarha Irineja.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Atanasije: Artemije, vrati pare i pokaj se!    Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptySub Nov 27, 2010 3:18 pm

Penzionisani vladika Atanasije poručio je bivšem kolegi Artemiju da ga je Sveti Sabor vratio u red monaha da bi ga podsetio na početno jevanđeljsko pokajanje. Atanasije je Artemija pozvao da vrati milion evra koliko su, kako tvrdi, on i njegovi saradnici ostavili u dugu Eparhiju raško-prizrensku. Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? 111693_artemije-kola_f
Atanasije tvrdi da Artemije krije milionske račune

Atanasije, međutim, priznaje da je Sabor sasvim nehotice bivšeg vladiku Artemija razrešio upravo na dan kada se navršilo 50 godina od dana njegovog zamonašenja. Penzionisani episkop u pismu, objavljenom na sajtu SPC, pita da li se za to vreme Artemije i kajao. "Ne znamo", kaže, i dodaje da, kako izgleda, "nije, bar za poslednju deceniju". Zato, smatra Atanasije u pismu upućenom Artemiju iz manastira Tvrdoš u BiH, da je sada došlo vreme da se kaže istina, a istina je, tvrdi on, da bivši vladika Artemije "ima velike pare u nekoliko srpskih i grčkih banaka" i da račune "krije kao zmija noge". "Zato bi bilo poštenije da nam kaže koliko on i Vilovski na svojim računima imaju novca namenjenog Kosovu i Metohiji, pa još i da taj novac predaju svojoj bivšoj Eparhiji", poručio je Atanasije, koji je bio prvi administrator Eparhije raško-prizrenske pošto je Artemije smenjen sa tog mesta. On je istakao i da Eparhija nije privatni "feud", u koji, sa svojom naoružanom bandom, Artemije može da upadne posle svrgavanja i raščinjenja.

"Eparhiju su, inače, ostavili u dugu od blizu milion evr. Gospodin monah Artemije je, uprkos monaškom zavetu siromaštva, na traženje Svetog Sinoda da dostavi podatke o svojim bankovnim računima, odgovorio da Sinod takvim traženjem krši Ustav Srbije, koji jemči privatnu svojinu, da je on slobodan građanin i da Sinod nema pravo da ugrožava njegovu privatnost", ukazao je Atanasije koji smatra da, ako ni zbog čega drugog, onda bi Artemije trebalo da se pokaje zbog takvog odgovora Sinodu. Atanasije konstatuje da je to "prosto-naprosto pljačka tuđeg novca" pošto, po svetim kanonima, episkop nema "privatne svojine". Upravo zbog toga bi, smatra Atanasije, Artemije posle 50 godina monaškog života, umesto da je nudi drugima, trebalo ponovo da uzme rizu pokajanja i pokaje se, kako kaže, makar smirenom molitvom tužnoradosnom pesmom "Pokajanja otvori mi dveri, Živodavče Hriste".Umesto da se pokaje, Atanasije primećuje da Artemije po ko zna koji put nastupa preko medija koji mu je, odavno, omiljeni način komuniciranja i ne haje, kako kaže, za ispovedanje svojoj braći i ocima. Episkop Atanasije kaže da Artemijevi "gresi" ne datiraju od juče već od 2006. godine, kada mu je Sabor naredio da raspusti "mafijašku grupu oko sebe, zvanu Rade Neimar i da Simeona Vilovskog stavi pred sud", i podseća da on to, nažalost, nije učinio. Atanasije tvrdi da se dokazi sinodskih komisija, koje je potpisao i Artemije, „mere kilogramima“, te da je saborska odluka od maja ove godine, kada je Artemije penzionisan, potvrdila te nalaze. "Pritom je bruka suđenja, zbog obraza pred jadnim opljačkanim narodom raspetog Kosova i Metohije, snishoditeljno, ikonomijom, prevaziđena odlukom o umirovljenju, tojest penzionisanju episkopa Artemija kao trajnom uklanjanju sa Eparhije". Povodom Artemijevih izjava da ne priznaje saborske i sinodske odlluke, Atanasije mu poručuje i da je zaboravio da je Sabor jedini merodavni i meritorni tumač kanonskog predanja. Atanasije kaže da je ovo sedmo ili osmo "iskreno, bratsko" i, kako kaže, "gorko, ali otvoreno", pismo upućeno Artemiju u kojem mu poručuje da je za novog episkopa Eparhije raško-prizrenske izabran vladika Teodosije koga su on i njegov saradnik Simeon Vilovski pokušali da proteraju iz Dečana i iz te eparhije.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Jerusalimska Patrijaršija: Ne podržavamo Artemija    Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptySub Nov 27, 2010 3:20 pm

Eparhija raško-prizrenska je, povodom članka koji je objavljen u jučerašnjoj štampi "Artemiju stigla podrška iz Jerusalima" (Pravda, 22. nov. 2010.) izdala saopštenje da su predstavnici Jerusalimske patrijaršije kontaktirali Patrijaršiju Srpsku i da je preko Arhimandrita Makarija, jednog od najbližih Patrijarhovih saradnika, poručeno iz Lavre Sv. Save Osvećenog da je iguman manastira Evdokim užasnut vestima objavljenim u nekim srpskim medijma da je on, navodno, dao podršku raščinjenom Vladiki Artemiju. Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? 109543_111606s3_f
Kako je preneo arhimandrit Makarije, Jerusalimska Patrijaršija i iguman Evdokim nastojaće u najskorijem roku da i zvanično demantuju podmetanja raskolnika: Vladika Artemije
Štaviše, kako poručuje Evdokim, reč je o najbezočnijim klevetama jer cela Jerusalimska patrijaršija saborno podržava Sveti Arhijerejski Sabor SPC, a iguman Evdokim nije davao nikakve izjave, pogotovo ne u korist raščinjenih klirika. Informacija o navodnoj podršci iz ovog manastira došla je preko grčkih starokalendarskih krugova i Dejana Vilovskog, bivšeg sekretara Artemija, koji, kako se saznaje aktivno služi sa grčkim raskolnicima tzv. "starokalendarcima" iako je ne samo raščinjen nego i odlučen iz Saborne Pravoslavne Crkve. Kako je preneo arhimandrit Makarije, Jerusalimska Patrijaršija i iguman Evdokim nastojaće u najskorijem roku da i zvanično demantuju podmetanja raskolnika. Bivši vladika samozvan se pojavio u ruskoj ambasadi Povodom druge informacije koja se tiče posete monaha Artemija ruskom Ambasadoru Konuzinu, obaveštavamo javnost da je u ličnom telefonskom razgovoru Ambasador Ruske federacije potvrdio predstavniku Eparhije raško-prizrenske protosinđelu Savi Janjiću da se raščinjeni Vladika Artemije bez poziva pojavio juče u Ruskoj Ambasadi i da je bivšem Vladiki prenesen jasan stav Ruske Vlade da su crkvena pitanja u Srbiji unutrašnje pitanje SPC. Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? 93987_091802c7_kf
Aleksandar Konuzin

Povodom zloupotrebe imena Ruske Ambasade i imena Ambasadora Konuzina kao i lažnih vesti da Ruska Patrijaršija navodno podržava raskolnički pokret oko raščinjenog Vladike Artemija, očekuje se saopštenje Podvorja Moskovske Patrijaršije u Beogradu. Mitropolit Amfilohije, Mjestobljustitelj Eparhije Raško-prizrenske, trenutno se nalazi u Kijevu na međupravoslavnom savetovanju gde će Ruskog Patrijarha Kirila i predstavnike ostalih Pomesnih pravoslavnih crkava upoznati sa zbivanjima u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.

''Pravda'': Artemiju stigla podrška iz Jerusalima Prenosimo deo teksta objaljenog u dnevnom listu ''Pravda'' 22. novembra 2010. godine. ''Izgleda da raščinjeni vladika Artmije ipak nije sam ni u SPC ni u drugim pravoslavnim zemljama. Već je poznato da su u njegovu odbranu stali vladika banjalučki Jefrem, banatski Nikanor, kanadski Georgije, zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, ali i manje poznato to da ga podržava i vladika timočki Justin... Artemiju, sada kao monahu, u Srbiji utiru put ka zatvoru, dok mu, popred podrške koju ima među vladikama u Srbiji, stižu i poruke podrške iz celog sveta.
Pred samoproglašenje raskola, Artemija je primio i sa njim razgovarao ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Konuzin.
Da je proglašeni raskol u SPC duhovno pogodio i izazvao reakciju i ostalih praoslavnih država, potvrđuje i poruka koja je Artemiju i njegovoj duhovnoj deci stigla iz Jerusalima, iz hrama Svetog Save Osvećenog, odakle poručuju da nijednog srpskog episkopa, tamo više neće primiti'', piše beogradski list ''Pravda''.
Koristimo priliku da obavestimo javnost da kritički proverava informacije koje se šire po neprofesionalnim medijima i anticrkvenim sajtovima od strane raščinjenog Vladike Artemija i njegovih pristalica. Sve informacije koje se tiču Eparhije Raško-prizrenske i zbivanja u njoj mogu se proveriti preko informativne službe Eparhije i drugih kanonskih tela naše Svete Crkve. Sastanak Konuzina i patrijarha Irineja

Iz Kabineta Patrijarha srpskog patrijarha Irineja, saopšteno je da je, Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej primio je danas u zvaničnu posetu Njegovo Prevashodstvo ambasadora Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandra Vasiljeviča Konuzina, na njegov lični zahtev.
Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? 111635_konuzin-i-patrijarh_kf
Patrijarh Irinej i Aleksandar Konuzin

Tom prilikom Ambasador je upoznao Njegovu Svetost sa sadržajem jučerašnjeg susreta sa monahom Artemijem i njegovom pratnjom u Ambasadi Rusije i izrazio svoje žaljenje što je došlo do nekorektne interpretacije pomenutog susreta, do koga je došlo na inicijativu monaha Artemija, a ne na zahtev Njegovog Prevashodstva. Primivši nezvane goste, koje nije želeo da vrati sa praga, a koji su zloupotrebili dobrotu domaćina, i saslušavši ih, poručio im je da crkvena pitanja i problemi moraju da se rešavaju isključivo u Crkvi, a ne na ulici, kao i da on lično nije pozvan da rešava njihove probleme. Sledeće o čemu je bilo reči jeste inicijativa Ruske Federacije koja je preko UNESKO-a odredila fond od dva miliona dolara za obnovu sedam objekata Srpske Pravoslavne Crkve koji se nalaze na listi prioriteta. Takođe, gospodin Ambasador je izrazio želju da se dan praznovanja slovenske pismenosti i kulture, praznik svetih ravnoapostolnih Kirila i Metodija, 11/24. maja, koji je u prethodne tri godine bio pod pokroviteljstvom Ambasade Ruske Federacije, uz saradnju drugih ambasada slovenskih zemalja, podigne na još viši nivo i da uključi sve strukture kulturnog i javnog života Republike Srbije.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Artemije odseo u Kraljevu    Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptySub Nov 27, 2010 3:23 pm

Umirovljeni vladika Artemije, kojeg je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve lišio episkopskog čina i vratio u red monaha, sa grupom monaha napustio je manastir Duboki potok, saopštila je jutros eparhija raško-prizrenska. Kako navodi Tanjug, on se sa nekoliko desetina monaha I monahinja, nalazi u kraljevačkom hotelu ''Rojal''. Artemije tvrdi da će tu ostati do nedelje ujutro da se, kaže, malo odmori, ne želeći, međutim, da otkriva svoje dalje planove. Bivši vladika Eparhije raško-prizrenske izjavio je da ne priznaje odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) o njegovom raščinjavanju pošto, tvrdi on, nema kanonsko uporište. Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? 110752_artemije_f
Poslednja liturgija vladike Artemija u trpezariji manastira Duboki potok


Prema tvrdnjama eparhije raško-prizrenske Artemijeve pristalice su izvedene iz manastira bez problema, a manji incident je napravio sam vladika zaključavši se u sobu i odbijajući da izađe. "Tek kada je blagoslov dao iguman manastira protosinđel Romilo, policajci su razvalili bravu, posle čega je bivši vladika sam sišao u kola i odvezao se u pravcu administrativnog prelaza zajedno sa svojim pristalicama", ističe se u saopštenju.
SPC raščinila Artemija

Sveti arhijerejski sabor SPC lišio je u petak uveče arhijerejskog čina episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Artemija zbog nepovinovanja odlukama najviših crkvenih organa, a posebno zbog jučerašnjeg upada u manastire Duboki potok, kod Zubinog potoka I Devine vode u opštini Zvečan.
Pošto je vladika Artemije krenuo put administrativnog prelaza u manastir Duboki potok je došao komandir policije Euleks i saopštio da vozilo kojem se nalaze Artemije i monasi ima pratnju do prelaza Brnjak, a da su ostali sobodni i mogu da idu gde žele, ali ne mogu ni u jedan manast na Kosovu i Metohiju, saznaje "Vesti-online". "Prilikom napuštanja manastira jedan od srpskih polcajaca, takođe prisutne KPS, šapnuo mi je da vladika nikako ne ide u Srbiju jer će biti uhapšen", izjavio je za portal "Vesti-onine" jerođakon Damjan iz Artemijeve pratnje. Pošto je prešao u centralni deo Srbije vladiku Artemija i njegove pristalice sacčekala su dva vozila MUP-a Srbije, koja su ih pratila do Raške, a potom na izlazu iz Novog Pazara, pratnju su preuzela druga dva policijska vozila i sa upaljenim rotacionim svetlima sproveli ih do raskrsća za Kraljevo i Kosovsku Mitrovicu. Tu se policijska pratnja ponovo smenila i vladiku sa monasima, koji su u njegovom automobilu, dopratila do hotela u Kraljevu kako bi se svi odmorili i odspavali, obzirom da su bili budni više od 48 sati. Vladika Artemije i njegove pristalice trenutno su u hotelu u Kraljevu ali ne saopštvaju kuda će dalje. "Nakon izvođenja te raskolničke družine svi manastiri Eparhije Raško-prizrenske ponovo su pod kontrolom kanonske uprave eparhije i u njima se nastavlja redovan monaški i bogoslužbeni život", navedeno je u saopštenju. Eparhija se u saopštenju zahvalila igumanima manastira Duboki potok i Devine vode, Romilu i Fotiju, zatim namesniku mitrovačkom protojereju-stavroforu Miliji Arsoviću zbog doprinosa u odbrani hramova i "zavođenju kakonskog reda". Pohvalu eparhije je dobila i policija iz Novog Pazara jer je "prisebnom akcijom sprečila nasilni upad 'artemijevaca' u manastir Crnu Reku", naodi se u saopštenju.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Na Artemija poslati specijalci!?    Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptySub Nov 27, 2010 3:26 pm

Snagama Kosovske policijske službe, koje se već nalaze kod manastira Duboki potok, u kome se, sa svojim pristalicama nalazi vladika Artemije (75), stiglo je, u dva navrata,i pojačanje u vidu pripadnika specijalne jedinice ’’Rosa’’. Specijalci su, kako saznajemo sa terena, ušli u manastir i počeli da iznose monahe, koji im nisu pružali bilo kakav fizički otpor. Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? 110656_112002c6_f
Čuvaju ga monasi: Vladika Artemije
U manastiru se, pored novopostavljenog episkopa raško prizrenskog Teodosija, nalaze i, od večeras račinjeni vladika Artemije sa desetak kaluđera i 22 monahinje.
Nakon što su rasčistili deo vernika oko Dubokog potoka, pripadnici jedinice ''Rosa'' ušli su u manastir i krenuli ka vladici Artemiju i monasima koje su, jednog za drugim, počeli da iznose. Za vreme ove policijske akcije monahinje su neprekidno pevale stare narodne pesme, a specijalce su dočekale pesmom ''Oj Kosovo, Kosovo''. Nakon što su izneti svi monasi, vladika Artemije se zaključao u keliji, odbijajući da izađe. Pripadnici policije su tražili da ih pusti u svoju keliju kako bi pregovarali. Međutim, nakon što je Artemije to odbio, vrata su obijena, a policajci su ušli.
Sa pripadnicima jedinice ''Rosa'', kako nam je javljeno, nalaze se i francuski žandarmi iz EULEKS-a, koji, nakon izvođenja monaha, vrše njihovo legitimisanje, ali se ne izjašnjavaju šta će dalje raditi sa Artemijem i njegovim pristalicama.
U oči ulaska policije, atmosfera u Dubokom potoku je bila veoma napeta, dok su monasi neprekidno dežurali ispred kelije u kojoj se nalazi vladika Artemije. Kako saznajemo, komandir KPS-a je monasima rekao da je pred Duboki potok došao na poziv SPC.
Artemijeve pristalice se pribojavaju da bi, zajedno sa njim, mogli da uskoro budu proterani sa KiM i da, sa srpske strane administrativnog prelaza, budu uhapšeni i zatvoreni.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: СПЦ ПРИЗНАЛА НЕЗАВИСНОСТ КОСОВА!   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptySub Nov 27, 2010 7:23 pm

Mагистар правних наука Зоран Чворовић изјавио је 22. новембра за www.vesti-online.com да је ”СПЦ посредно признала једнострано проглашену независност Косова и Метохије тиме што се обратила припадницима Косовске полицијске службе за помоћ у избацивању Владике рашко-призренског Артемија из манастира Дубоки Поток на територији јужне српске покрајине”.

”Као правник могу да кажем да партикуларни контакти са нелегалним косметским институцијама које су до сада одржавали поједини државни органи, а сада се томе придружили и поједини епископи СПЦ, у очима косметских Албанаца и оних из међународне заједнице који су им наклоњени, представљају и представљаће се као својеврсни акти признања терористичке квази државе Косово, настале на државној територији Србије” наводи Чворовић.


”Тиме, нажалост, појединци из СПЦ, као и државни органи Србије, свесно или несвесно подривају Уставни поредак Србије”, оценио је он.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/98615/SPC-priznala-nezavisnost-Kosmeta

+ + +

Чињеница коју Епископ Артемије, заједно са својим сарадницима, већ годинама истиче (о чему је, између осталог, писано и на сајту Црноречког братства у егзилу) – да неколицина Епископа Српске Цркве користећи Синод, па и Сабор, за спровођење својих циљева, а пре свега кроз деловање манастира Високи Дечани (односно његове управе Теодосија Шибалића и Саве Јањића), већ дуго времена сарађују са нелегалним и безаконим шиптарским институцијама тзв. државе Косово, те на тај начин и отворено признају независност Косова и одвајање 15% територије државе Србије, рушећи тиме Уставни поредак Србијеи супротстављајући се тако одлукама Светог Архијерејског Сабора СПЦ, које су на речима прихватали, али их делима укидали и поништавали - уочена је и од многих других, а ових дана, поводом бруталног прогона и сатанизовања Епископа Артемија од стране управо исте групације Епископа, уз здушну помоћ актуелне политичке врхушке, изражена је речима мр Зорана Чворовића - да је СПЦ посредно признала независност Косова и Метохије.

Примера за сарадњу ”врха” Српске Цркве са нелегалним шиптарским институцијама из Приштине, а тиме и признавања њих као легитимних, било је много у протеклом периоду, довољно је овом приликом само навести неке случајеве - коришћење новца из новчаних фондова Министарства финансија тзв. државе Косово, сарадња са приштинским Министарствима на ”стручном” плану, тј. добијање ”експертске” помоћи, ангажовање Косовске полиције за чување српских цркава и манастира много пре него што је то почетком августа 2010. и званично учињено, итд.

Или можда задатака?

Прихватајући и саглашавајући се на тај начин са одрицањем од српске духовне баштине на Косову и Метохији, од српске имовине, од српских гробаља и вековних жртава, од вековног стваралачког подвига српског народа, који је изражаван не само стварањем своје државе – станишта на овим историјским просторима, него и попуњавањем тога станишта највећим дометима људског стваралаштва са основним карактером привржености и посвећености Једноме у Тројици Богу.

Као што већ годинама систематски и организовано угрожавају и руше канонски поредак Цркве.

Ко им је дао право да се одричу нашег наслеђа, народне и државне имовине, наше прошлости, вековног Предања, да нас тиме одсецају од својих корена, свога бића, свога идентитета и своје самоспознаје, да тиме доводе у питање опстанак српског народа, наших покољења које долазе, да им одсецају грану на којој седе, да им отимају будућност, наду и стваралаштво…? Чиме се може надокнадити, а пре свега чиме се може оправдати, овакво вишегодишње зло чињење према своме народу, према Цркви, према својој прошлости, које нас неминовно води у бесмисао постојања, или још вероватније у извесност нестајања са историјске позорнице православних народа, који су вековима градили свој идентитет, и изградили на темељима Еванђеља, ударивши му особени стваралачки печат?
Црква то не може прихватити ни одобрити, напротив, кроз читаву своју историју Црква таква дела одбацивала а виновнике примерено санкционисала.

Насупрот децидним одлукама Сабора Српске Цркве, који се недвосмислено изјаснио да сарадње са незаконитим институцијама квази државе Косово не сме и не може бити! Оправдано се зато поставља питање – ко је заправо непослушан Сабору и ко крши одлуке Сабора!? Епископ Артемије (који је кроз много примера, не само протеклих месеци, него и претходних неколико година, показао и доказао да је спреман да изврши и одлуке које су анти-канонске и незаконите, те се због тога са њима и не слаже) или поменута већ много пута групација Епископа, која је не само на примеру Косова и Метохије, тј. рашко-призренске Епархије и Епископа Артемија, небројено пута прекршила каноне, нарушила благословени канонски поредак Цркве, чинила безакона дела која су недвосмислено санкционисана црквено-канонским устројством (али које санкције до сада према њима још нису примењене) и радила супротно одлукама Сабора, него је тако чинила и у другим случајевима – као што је пример тзв. Литургијске реформе (а која заправо представља својеврсну декаденцију), где је очигледно и свима видљиво вишегодишње и систематско супротстављање и гажење Саборских одлука, како би се оно што је Сабор одлучио делима поништило и спровела нова пракса која, уза све остало, уноси нове поделе у Цркву, угрожава Предање, и устаљује силу и насиље као метод којим ће нова пракса бити наметнута; још је важнији пример очувања Православне богоспасавајуће вере, што је основни задатак Епископа и Синода, која се у много, међутим, случајева мења, квари, уносе се новотарије, познатим већ свима учењима на Богословском факултету, итд.

Тзв. Косовска полиција, орган нелегитимне Владе тзв. државе Косово (која је настала у великој мери од претходних припадника УЧК, који су само променили униформе, а често настављали да раде у истом правцу), ангажована је од стране манастира Високи Дечани да чува поједине српске цркве и манастире на Косову и Метохији (о чему постоје сведочанства у званичним документима), без сагласности, па чак и без знања надлежног Епископа Артемија. Епископ Артемије одавно је био ”заобилажен” од стране манастира Високи Дечани, који су се били одвојили од Епархије рашко-призренске, како је то и констатовао Епископ Артемије у свом обраћању Синоду августа 2008. године.

Те стога неискрено и лицемерно звуче ламентирања и тобожња неслагања изражавана од стране викара Теодосија Шибалића почетком августа 2010, када је Косовска полиција званично преузела чување српских цркава и манастира, с обзиром да их је он дуго времена пре тога молио да чувају поједине од српских цркава, кршећи тада не само наредбу свога надлежног Архијереја Артемија (и радећи му иза леђа), него и одлуку Сабора Српске Цркве.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptySub Nov 27, 2010 7:29 pm

Прослава педесетогодишњице монашења Владике Артемија
После најновијег прогона из своје епархије, 20. новембра, Владика Артемије је са својим монасима привремено уточиште нашао у Хотелу "Ројал" у Краљеву. С обзиром да је тога дана Владика Артемије прослављао свој јубилеј - педесет година од монашења, у хотелу је од стране монаха и присутних мирјана приређено мало славље. Наредни прилог доноси репортажу са тог догађаја.
Да подсетимо, Владика Артемија је замонашен уочи Аранђеловдана 1960. године, у манастиру Ћелије, руком Авве Јустина Ћелијског.
Интересантно је напоменути да за време боравка Владике Артемија у Краљеву, земљотреси који ових дана свакодневно потресају овај град, нису забележени. Случајност или порука - нека свако просуди.

Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptySub Nov 27, 2010 7:30 pm

СИЛОВИТО ИЗЛИВАЊЕ ГНЕВА СРПСКИХ ЕКУМЕНИСТА

У тренутку док се пише овај чланак догађаји у Србији одвијају се великом брзином. Маске су пале и Екуменисти већ нескривено остварују своје планове.

Неканонски, безаконо, неправедно и далеко од сваког поимања божанске и људске правде, приступили су рашчињењу Епископа Артемија, његовом хапшењу и насилном удаљавању са територије његове епархије, са мученичког Косова. На његово место, на неканонски начин поставили су другог Епископа, Теодосија, изазвавши претешку рану на Телу Христовом, помесној Цркви. А после свега овога, проширили су лажне оптужбе на терет мученичког Eпископа Артемија као да наводно ствара раскол, док они заправо делају и одлучују, газећи брутално Свете Каноне и законе. Средства информисања у Србији предузела су кампању клеветања Епископа Артемија. Већ га називају „монах Артемије“, оптужујући га на најгори начин, док није искључено да ће власти ићи и до његовог хапшења, базирајући се на лажним оптужбама. Сматрани до јуче од многих високопарним орловима православне теологије, Eпископи Српске Цркве показују се лавови који не само да урлају, него и комадају њиховог духовног брата, саепископа и саслужитеља Артемија.

У Грчкој, у исто време, велики сајтови црквеног информисања објављују само обавештења која се каналишу од стране Српске Патријаршије и неправедно ћуте пред насилним прогоном Епископа Артемија. План елиминације Епископа Артемија и храбрих клирика, монаха и лаика у Србији веома је добро испланиран, и они који су га покренули постарали су се да обезбеде и медијско заташкавање својих недела.

Пред овим насилним изливом гнева српских екумениста дужни смо сви да преузмемо своју одговорност. Ако будемо равнодушни пред неправедним и неканонским прогоном епископа Артемија, онда ћемо ускоро видети екуменисте како су осмељују и како следе сличне методе неутралисања предањских православних клирика и монаха и у другим областима.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptySub Nov 27, 2010 7:32 pm

ПОНОВО НЕИСТИНЕ ИЗ ГРАЧАНИЦЕ!


Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? MarsabaТекст под називом ”Артемију стигла подршка из Јерусалима” објављен у дневним новинама Правда од 23.11.2010, био је повод да се поново, као и небројено пута до сада, пласирају неистине и клевете из седишта Епархије рашко-призренске, узурпиране од стране анти-канонског Епископа (по црквеној терминологији заправо - ”прељубника”).


Као што смо већ, нажалост, навикли последњих неколико месеци, Саопштења и поруке која се упућују јавности из седишта Епархије рашко-призренске у Грачаници препуна су неистина, конструкција, клевета, инсинуација… Најмање је у њима истине и веродостојног и објективног приказивања стварности. То се може утврдити на сваком кораку. Такав суноврат, изгледа, многи нису очекивали.

Такав је случај и са најновијим Саопштењем издатим поводом претходно наведеног текста објављеног у листу Правда.

Да ли је случајно да се ово Саопштење подудара са ”Још једним братским(!) писмом” објављеним истога дана на сајту www.spc.rs од стране првог Администратора Епархије рашко-призренске, човека који је још пре 12 година дао оставку(!) на своје достојанство!? И са интервјуом који је листу Курир, такође истога дана(!), дао Митрополит Амфилохије!? И са…, да не наводимо даље.


Шта је у било којем од три претходно наведена текста уопште истинито!? Али, већ смо сви толико навикли да у изјавама поменутих ”свећом” (или боље речено ”рефлектором”) треба тражити истину, да нас то више, нажалост, нити изненађује нити чуди.


Неистина је, међутим, да Епископ Артемије или неко од наведених његових клирика има икакве везе са поменутим текстом у Правди. Али, могло би се оправдано поставити питање, да нису иницијатори објављивања текста у Правди управо они који сада пишу тако нечасан деманти, препун неистина и подметања? Није ли текст у Правди послужио као одличан повод да се још једном изнесе мноштво неистина и нових клевета, пошто су све досадашње небројене разбиле о стену Истине и остале без икаквог упоришта? Јесте. И, зашто је текст у Правди толико тајанствен у погледу било којег податка везаног за поруку из Јерусалима, из манастира Светог Саве освећеног, а са друге стране толико прецизан и детаљан, чак до дословног цитирања, приликом навођењa речи (тобожње?) поруке? Да ли ти подаци и постоје?


Како онда уопште веровати у презентоване поруке игумана манастира Светог Саве Освећеног и његов деманти, кога он, уз то, шаље српској јавности преко неколико посредника!?


Очекује се, дакле, да ”у најскоријем року” игуман Евдоким директно пошаље свој званични деманти српској јавности, којим би оповргао подршку Епископу Артемију, како би се, макар и у најмањој мери, смањио огроман баласт неповерења према сваком тексту и изјави који долазе из седишта Епархије рашко-призренске у Грачаници.Да ли таквим поступањем особе које седе у управи Епархије наводе читаоце њихових изјава - да све што одатле долази примају као неистинито и нетачно, докле год аутори не докажу супротно?
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptySub Nov 27, 2010 7:34 pm

Епископ Артемије за Данас: Постоји штетна послушност и добра непослушност
Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? VladikaЊегово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Артемије дао је интервју за дневне новине ”Данас”, који је објављен у издању од 26.11.2010. У наставку доносимо интегралну верзију интервјуа.
ПОСТОЈИ ШТЕТНА ПОСЛУШНОСТ
И ДОБРА НЕПОСЛУШНОСТПред Богом и Црквом ја сам доживотни Епископ рашко-призренски!

Не стварам никакву нову цркву!

Ни убудуће нећу прихватати неканонске одлуке!1. Митрополит Амфилохије каже да се црквени процес против Вас водио од 2006, да Вам је Синод судио у првој, а цео Сабор сада у другој истанци, тако да у последњим саборским одлукама нема ничег спорног и да су оне коначне. Како Ви гледате на то?
-То су најобичније приче да би се оправдало оно што се догађало и на овом последњем Сабору. Тобоже, процес траје годинама, позиван сам толико и толико пута, што уопште није истина. Никакав процесс ни 2006, а ни 2010. није ни почињао, нити трајао. Било је само разговора, примедби, али то се не може назвати процесом, јер није било тужбе, оптужнице, саслушања и сучељавања чињеница и доказа. До сада сам више пута тражио да Сабор пре сваке друге дискусије оцени синодске одлуке од 11. фебруара, којима сам привремено разрешен дужности управе у ЕРП. На мајском заседању Његова Светост и Синодалци одбили су да се Сабор о томе изјашњава, него су одмах наставили читањем такозване оптужнице и после тога донели одлуку о трајном разрешењу.

И за ово јесење саборско заседање предао сам Синоду допис у којем сам рекао да од Сабора очекујем да поново преиспита одлуку Синода, преразмотри своју одлуку од 4. маја, да се моји и њихови разлози сучеле, па да видимо који су утемељени на Канонима, а који нису. На јесењи Сабор нисам позван, а уместо да расправи спорна питања Сабор је попунио ЕРП. То је такође неканонски поступак. Канони забрањују да се за живота једног Епископа поставља други. Епархија се не попуњава док се не упразни или смрћу надлежножног Епископа или валидном пресудом о његовом рашчињењу. У овом случају није било ни једног ни другог. Хвала Богу, ја сам жив и здрав, а валидна пресуда о мом рашчињењу не постоји.
2. Због чега сте најпре прихватили синодске и саборске одлуке о разрешењу дужности управе у ЕРП, иако се са њима нисте слагали, а онда средним септембра одлучили да их, ипак, Више не прихватате, као неканонске?
-У почетку сам прихватио те одлуке ради мира и јединства у СПЦ. Међутим, Синод ми је током лета упутио још неколико одлука, епитимија – казни, да би 26. августа уследио синодски акт са 17, 18 оптужби за неке моје наводне кривице и с новом претњом о предузимању канонских мера. То ме је уверило да другој страни није стало до мира и јединства у СПЦ, па сам 13. септембра одговорио дописом у којем сам објаснио зашто сам прихватао раније одлуке, иако се нисам с њима слагао. Пошто такав мој помирљив став није довео до мира и једиства у Цркви, него до хаотичног стања у ЕРП, отворено, јасно и при потпуно чистој свести и савести изјавио сам да будуће, као ни претходне неканонске одлуке, нећу прихватати, нити им се повиновати. Пред Богом и Црквом ја сам доживотни Епископ рашко-призренски.
3. Може ли појединац у Цркви, био он и Епископ да се супроставља ауторитету Сабора и да ли бунт чак и против неправдених и погрешних одлука црквених власти доводи у питање завет монашке послушности?
-Увек и свуда важило је и важи правило које су свети апостоли поставили: „Већма се треба покоравати Богу, него људима“. Ове саборске одлуке донете гласањем већине су чисто људски елемент и зато тврдње да се стављам изнад Сабора апсолутно не стоји. Свети Јован Златоуст каже да постоји „штетна послушност и добра непослушност“. То значи да постоји непослушност на корист, а послушност на штету што, наравно зависи од конкретног контекста. Ако су у питању истина, вера, Црква онда је послушност неканонским мерама на штету и личну и црквену.
4. Може ли Ваше неприхватање саборских одлука да доведе до још тежих казни - искључења из црквене заједнице?
-Наравна ствар да они могу много што шта још да ураде. Али, то ће остати само на папиру. Ни убудуће нећу прихватати ништа што је неканонско.
5. Шта Вас је навело да одете и служите Литургију у Дубоком Потоку, упркос забранама које су Вам раније изрекле црквене власти?
-Имам осећај да је управо изрицање забране свештенодејста 15. септембра имало за циљ да прекршим ту забрану и тиме им дам у руке аргумент да до краја испуне своју намеру да ме лише чина. Иако сам одговорио да ту одлуку не прихватам, у пракси нисам служио из два разлога. Нисам хтео да наносим непријатности свом брату у Христу владици сремском Василију, који ме је братски позвао и прихватио, а с друге стране да не бих Синоду и Сабору дао материјални доказ за рашчињење. Шта ме је побудило да 18. новембра, ипак, одем на КиМ, у своју Епархију, у Дубоки Поток? Управо то што је тог дана Сабор, на који нисам ни позван, и пре разговора о постојећим проблемима попунио моју Епархију. Преко тога нисам могао, нити хтео да пређем. Сматрао сам да је потребно и практично показати да се држим своје речи да неканонске одлуке не прихватам и да им се нећу повиновати. Зато сам отишао у свој манастир. Иако сам могао, нисам хтео да служим на било ком другом месту.
6. Како коментарише оптужбе да је то био "пуч", па чак и наводни покушај стварања нове цркве на КиМ уз помоћ међународне заједнице, што би, према тврдњама поједних министара (Ивице Дачића и Горана Богдановића), могло да угрози српске националне и државне интересе?
-То су празне речи. По чему је то узурпирање црквене имовине? Шта сам понео из Дубоког Потока? Јесам ли манастир понео на леђима? Сада се покушава да се ствари покажу што црње и горе. Прича о новој цркви појавила се пре Сабора, без икаквог основа. Никада никоме нисам рекао да намеравам да стварам некакву своју нову или праву светосавску цркву. То су просто глупости и то је у домену медијског линча који траје већ девет месеци – од 11. фебруара до данас.
7. Спекулисало се да Ваш одлазак у Дубоки Поток има политичку позадину?
-То је потпуна неистина. У томе нема никакве политике конотације.
8. Како коменатришете тврдње поједних медија да сте под полицијском присмотром због наводног плана да напустите Србију?
-У страху су велике очи.
9. Да ли очекујете да будете ухапшени, о чему се спекулише у црквеним и политичким круговима?
Све што Бог допусти, примам са благодарношћу, па и хапшење, наравно, ако има зашто. А ако нема зашто, тек тада се треба радовати, по речи Господњој „Благо вама ако вас успрогоне...“.
10. Против Вас је поднета кривична пријава због узурпирања црквене имовине на КиМ. Спекулише се о новим кривичним пријавама због пословања ЕРП, а владика Атанасије јавно Вас прозива због рачуна у српским и грчким банкама. Шта је Ваш одговор на све то?
-То су најобичније клевете. Ако има тако нечег, нека пруже доказе.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptySub Nov 27, 2010 7:36 pm

НОВЕ НЕИСТИНЕ А. ЈЕВТИЋА
Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Aj_-_RomfeaБивши Епископ херцеговачки А. Јевтић наставља несмањеном жестином са ширењем неистина и клевета против Епископа рашко-призренског Артемија и његових сарадника.
Тако је још једним ”братским” писмом упућеном Преосвећеном Епископу Артемију, објављеним првобитно на сајту www.spc.rs 23. новембра 2010, изнео већ познате клевете и оптужбе, које годинама понавља по Српској Цркви и шире.
Поред неистиних тврдњи о милионским свотама, крађи новца, мафијашкој групи, Радету Неимару, канонским кривицама, итд, поново се наглашава кривица за организовање тобожњег атентата на свештеника Срђана Станковића.
На овом случају г-дин А. Јевтић инсистира још од 2006, тврдећи да су атентат на Срђана Станковића организовали Епископ Артемије и његови сарадници.
У свом недавном писму иде и корак даље, тврдећи да ”су његови (тј. Епископа Артемија) сарадници пуцали на … Срђана Станковића и на његову дечицу и попадију”.
Медији, који су преузели ову тему у обраду и пласирање јавности, наводе име човека који је ухапшен и осуђен након инцидента. Ради се о извесном г-ну Бојану Дисићу. Г-дин Јевтић га у својим најновијим конструкцијама назива ”сарадником” Епископа Артемија, чињеница која нема никаквог додира са истином.
Ко је уосталом, од званичних органа, када и којим документом, изјавио да се заиста радило о атентату на Срђана Станковића, и да је том приликом пуцано чак ”на његову дечицу и попадију”, осим што то тврди г-дин Јевтић, и што се то сугерисало још у време инцидента, преко сајта манастира Високи Дечани? Не личи ли ова пропаганда, коју води г-дин Јевтић и остали већ препознати, на добро познате принципе Гебелсовске пропаганде?
И који документи сведоче да је Бојан Дисић био (или да јесте) сарадник Епископа Артемија?
За тако тешке кривице, као што је организовање атентата (и његово извршење), клирицима према Канонима Цркве следују најтеже казне. Зашто се тај случај није санкционисао још тада, 2006. године? Зашто је допуштено да одговорни за то тобожње недело (Епископ Артемије, Архимандрит Симеон, и други) остану некажњени, и то годинама? Зашто годинама није приложен ниједан доказ, него је само непрестано ”подгревана” атмосфера и стварана клима јавног линча поменутих?
Уосталом, Канони Цркве су јасни и у следећем: уколико неко износи оптужбе против клирика, па затим не може да их докаже, он подлеже казни предвиђеној за тобожњег извршиоца (6. Канон Другог Васељенског Сабора). Сагласно томе, бивши Епископ Атанасије, требало је, још тада 2006, да буде кажњен оном казном, која је предвиђена за недело што је приписивао Епископу Артемију и његовим сарадницима.
Нити је, међутим, тај случај икада испитиван и испитан од стране надлежних црквених органа, нити су икада било какви докази поднети (јер и не постоје), нити је Епископу Артемију и његовим сарадницима суђено по том питању - па сходно томе ни г-дин Јевтић никада није дошао у опасност да подлегне казни за злочин који је неоправдано, а тенденциозно и смишљено, приписивао Епископу Артемију, Архимандриту Симеону, Предрагу Суботичком, итд.
И најновији случај са кривицом за организовање тобожњег атентата у многоме подсећа на веома свежи случај са тзв. демантијем из Јерусалимске Патријаршије, од стране Игумана манастира Светог Саве Освећеног, о. Евдокима. Потпуно је разобличено лукавство и перфидност са којом су организатори сплетке око тобожњег демантија из Јерусалимске Патријашије обмањивали јавност неколико дана (Саопштење је објављено на сајту узурпиране Епархије рашко-призренске, а у њему се наводи да је извор тих информација Српска Патријаршија у Београду!).
Тако се и у случају организовања тобожњег атентата, као и у свим другим оптужбама које се већ месецима и годинама стављају на терет Епископу Артемију, Архимандриту Симеону и осталим сарадницима, на веома лукав и подмукао начин измишљају непостојеће кривице, које се затим шире и преносе свим могућим средствима, ствара се атмосфера јавног линча, да би се на крају добила ”глава на тањиру” Епископа Артемија, Архим. Симеона и осталих поменутих.
Све ове, као и многобројне друге, вишегодишње клевете и неистине које се неправедно износе, Управа Епархије рашко-призренске сусреће са радошћу, трудећи се да следи реч Господњу: ”Блажени сте када Вас успрогоне и узасрамоте и реку на Вас сваку рђаву реч лажући, Мене ради. Радујте се у онај дан и играјте…”(Мт 5, 11-12).
Истовремено у срцу је и жалост, за гонитеље, због њиховог духовног и моралног суноврата, који је видљив свима, и жалост, јер се изгледа и у овом случају испуњавају речи Христове (које је изрекао Јеврејима): ”Вама је отац ђаво, и жеље оца својега хоћете да чините; … он не стоји у истини, јер нема истине у њему; кад говори лаж, своје говори, јер је он лажа и отац лажи” (Јн 8, 44).
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
Zaštitnik seljačkih prava
cojle

Location : Kumova slama
Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptySub Nov 27, 2010 7:58 pm

Зашто ме гоне (1)

Пише Архимандрит Симеон

Артемије и ми његови сарадници смо жртве политичког прогона а један oд доказа је oдлука Грчког суда.
Чињеница је да се у данашњем времену највећи злочини чине у име слободе народа и тобожњег хармоничног саживота. Разнородне окупаторске снаге бивају називане мировним снагама, док многобројни народи уздишу под чизмом ”цивилизованих” окупатора. Једна таква повест одиграва се већ 11 година у Србији, чега смо сви ми сведоци. И нажалост, као у свакој жалосној повести, иза тога се крију разнородни ”Ефијалтиси ”, који да би испливали на површину у тешким временима, не оклевају да издају заједничке принципе и идеале, и да учине кошмарним живот својих сународника.

Једна таква повест изложена је овде. У тексту који следи наведени су поводи због којих сам постао жртва прогона, из политичких разлога и ради верских убеђења, у својој земљи, Србији, који су и истински узрок због којега сам био у притвору у Грчкој.

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Simeon_presuda
Kopija odluke Grckog suda u kome se jasno naglasava da Arhimandrit Simeon nesme biti izrucen Srbiji zato sto, prema Grckom i Evropskom zakonu, njegova ljudska prava su ugrozena i zato sto zakonske vlasti u Beogradu ce pokusati da Simeona ucutkaju. Sudije su rekli da optuzbe Beograda da je Simeon kriv za finansijsku malverzaciju su neistinite

Био сам секретар и Архијерејски заменик Епископа рашко-призренског Артемија, дакле свештено лице, истовремено задужен са конкретним обавезама црквене природе, које ми је поверио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Артемије (реч је овде пре свега о Косову и Метохији, које се налази под управом мировних снага УН – НАТО).

Епископ Артемије је одлукама СПЦ од 11.2.2010. и 2.5.2010. удаљен из своје Епархије. Заједно са њим данас је прогоњено и монаштво Епархије рашко-призренске (већ је њих стотинак било принуђено да напусти своје манастире) од стране ”врха” СПЦ, због разлога црквене природе. Паралелно са овима, међутим, присутни су такође и веома снажни политички разлози, које ћу у наставку укратко изложити.

Као што је познато, 1999. године НАТО је бомбардовао Србију. Услов за прекид бомбардовања био је повлачење српске војске и српске полиције са Косова и Метохије у року од 11 дана. То се и десило. Са одласком српске војске и полиције протерано је и 250.000 Срба. Косово и Метохију данас контролишу шиптарске снаге, уз њих постоје и снаге КФОР-а, које међутим помажу устројство друге шиптарске државе на Балкану.

Резолуцијом Савета Безбедности УН Србима је дата могућност да се брину о заштити своје културне и духовне баштине на Косову и Метохији, тј. дата нам је могућност, да сами бринемо о обнови од стране Шиптара срушених српских светиња. То је био, између осталих, један од фактора који је довео до стварања и нарастања проблема, сукоба, подела…

Током свих ових година спроводи се терор од стране шиптарског елемента уз прећутну сагласност, нажалост, европских и других снага у оквиру међународног војног и цивилног присуства на Косову и Метохији, против преосталих Срба и српске духовне и културне баштине (цркава и манастирa). Врхунац терора био је Погром изведен 17-18. марта 2004. године, наочиглед најсавременије наоружаних и обучених војника КФОР-а, са последицом да број порушених цркава и манастира достигне 156.

Европска Унија је затим понудила новац за обнову, уз захтев да у обнови учествују и рушитељи храмова Шиптари, поданици новостваране шиптарске државе на Косову и Метохији, под једнаким условима са страдалним Србима. То је најпре био театар апсурда: муслимани и безбожници да буду плаћени да обнављају православне цркве, које су исти они претходно својим рукама порушили. To, међутим, представља и пример потпуног националног понижења. Осим тога oтвара могућност да српске светиње постану ”косовска” баштина и власништво, културно наслеђе једне новостворене државе, протектората НАТО-а и Америке, која би осим трговине белим робљем, наркотицима и људским органима, могла тако да покаже и своје средњевековне ”косовске” споменике(!), једне државе која тражи привидно законити разлог постојања, осим ”права” оружја и НАТО-а.

Постојани циљ Запада у овом подручју био је и јесте стварање независне албанске државе на Косову и Метохији (у суштини протектората Запада). Данашња прозападна Влада Србије, иако се за унутрашњу употребу јавно представља као да не жели да призна независност Косова, у суштини, међутим, својим политичким деловањем (изјавама и делима) приступа ”меком” признању, са циљем да постане члан ЕУ. Преосвећени Епископ Артемије, ми његови сарадници и српски народ са Косова и Метохије супротстављали смо се и супротстављамо се овoм поданичком ставу Владе.

Преосвећени Епископ Артемије створио је све неопходне претпоставке како би се обнова српских светиња спроводила под српским вођством и надлежношћу. Овај став довео нас је у сукоб са Владом и са Западом (Америка, ЕУ, НАТО), који је деловао лукаво на штету српских националних, политичких и црквених интереса. Запад међутим није успео да надјача неустрашиви борбени карактер Преосвећеног Артемија и зато су прибегли светом архијерејском Синоду СПЦ, како би преко њега покушали да Епископу Артемију наметну своје планове.

Тако је дошло до прогона (постоји паралелно и прогон због верских убеђења, о чему ће бити речи мало касније) Епископа Артемија и свих који су му помагали, као и мене лично.Seljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
Zaštitnik seljačkih prava
cojle

Location : Kumova slama
Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptySub Nov 27, 2010 8:04 pm

Зашто ме гоне (2)

Пише Архимандрит Симеон

Артемије и ми његови сарадници смо жртве политичког прогона а један oд доказа је oдлука Грчког суда.

ПОЛИТИЧКО ГОЊЕЊЕ

Навешћу само неке од управних мера које су предузете против Епископа Артемија и његових сарадника од стране Српске Цркве, која у овом случају делује у изврсној сарадњи и договору са Државом и њеним органима.

1) Антиканонско и безаконо уклањање Епископа Артемија са катедре Епископа рашко-призренског и одузимање свих пастирских и управних надлежности у Епархији рашко-призренској одлукама светог Синода СПЦ (13.2.2010) и светог архијерејског Сабора (2.5.2010), без суђења и без пружања могућности да се брани пред измишљеним оптужбама и клеветама које су изнете. Уследила је затим и одлука којом је изгнан из Епархије рашко-призренске без могућности да борави у њој (оно што су годинама тежили а нису успели да постигну Шиптари, НАТО, УЧК, постигнуто је овим одлукама, тј. прогон Епископа Артемија са Косова и Метохије).

2) a) Проглашавање мене за кривог чак и у истражном поступку, који је у потпуности усвојио кривичну пријаву Српске Цркве без даљих испитивања. Тенденциозно и безаконо издавање међународне потернице против мене, са јединим доказом како постоје ”основане сумње” да сам оштетио интересе СПЦ. Због тога сам се oбратио Уставном Суду Србије а захтевом за укидање међународне потернице.

в) Флагрантно деградирање моје личности срамоћењем и изругивањем кроз медије (штампане, електронске и телевизијске) као неморалног и душевно поремећеног. Због тога сам био принуђен да поднесем тужбу против три штампана медија и једног Епископа (Атанасија Јевтића) као крајње средство одбране.

г) Наставак мог кривичног гоњења иако су ме сведочења сведока пред Судом у Београду, укључујући и сведока оптужбе, ослободила од сваке кривице. Сам сведок оптужбе (свештеник Родољуб Чолаковић, 29.4.2010) изјавио је пред Судом да, иако не постоје никакви докази против мене, придружује се продужетку мог кривичног гоњења. И српско Судство је то прихватило!!

д) Одбијање српских Судских власти да прихвате мог овлашћеног адвоката да ме заступа као бранилац у гоњењу које је предузето против мене након кривичне пријаве поднете од стране светог Синода СПЦ (19.2.2010, кривичну пријаву потписао је Митрополит Амфилохије).

ђ) Тендециозно продужавање и одуговлачење истражног поступка од стране Суда у Београду. Од 19. фебруара до данас током истражног поступка није учињено ништа више од испитивања четири сведока. Није наређено вештачење за утврђивање истинитости оптужби које ми се стављају на терет, и то са циљем да би се што више продужио судски поступак, како би наставиле да фигурирају оптужбе које ми се стављају на терет и да се тако у свести јавности створи утисак о мојој кривици. Тако се у мом случају наставља пракса тоталитарних режима, која подразумева јавно срамоћење и дуготрајно држање осумњиченог у притвору пре суђења, како би јавно мњење формирало став да заиста постоји кривица осумњиченог.

3) Одлазак монаштва из Епархије рашко-призренске због њиховe солидарности са националним и црквеним деловањем Епископа Артемија. Пражњење манастира на Косову и Метохији има као неизбежну последицу њихову ”албанизацију”, имајући у виду и да ће српски народ, који је налазио подршку и ослонац у стабилном и чврстом ставу монаштва, неизбежно због ових промена напуштати заветну земљу.

4) Притисци на српски народ од стране црквених и државних власти да прихвати уклањање Епископа Артемија са катедре Епископа рашко-призренских (види додељивање Епископу Артемију награде за Видовдан 2010, а затим њено одузимање под притиском закулисних радњи од стране државних и црквених власти).

ЦРКВЕНО ГОЊЕЊЕ

1) Последњих година у СПЦ постоје новотарске теолошке струје које се супротстављају предањској Православној Теологији и црквеном животу, и којих су, нажалост, заступници и представници поједини Јерарси СПЦ.

Преосвећени Епископ Артемије и ми његови сарадници покушавали смо да богословским аргументима објављиваним у часописима и књигама извршимо богословску критику и да укажемо на теолошка скретања у овим теолошким струјањима.

Овакве оштре телошке разлике испољавају се у приступу темама као што су, рецимо, везе Српске Православне Цркве и Папске ”цркве”, или у односима Православних и Муслимана.

У том циљу објављено је више радова који су се супротстављали екумeнизму, новачењу у вери и језичким реформама у Цркви. У међувремену у једном периоду био сам главни уредник епархијског часописа ”Свети Кнез Лазар” који је чврсто и недвосмислено изражавао наше антиекуменистичке и отачке ставове.

2) Током више претходних година нашао сам се у оштрој супротности по црквеним и теолошким питањима са веома моћним Епископом у СПЦ Атанасијем Јевтићем, дугогодишњим професором на Богословском факултету у Београду. Већ више година он предњачи у деловању против мене. Врхунац тога било је јавно вређање и срамоћење моје личности преко телевизије и осталих медија током последњих 5 месеци са крајњим циљем мога деградирања и утицања на јавно мњење, како би се у наставку достигло до судских пресуда против мене. И све то док сам се у Грчкој налазио у притвору чекајући одлуку грчког Судства о мом изручењу.

3) Додатни елемент у црквеном прогону који трпим је превођење са грчког и мој потпис на међуправославном документу ”Исповедање вере против екуменизма”, који није био по вољи групи Јерараха СПЦ. Треба приметити да је oвај текст потписан од стране Епископа Грчке, Бугарске, Србије итд, од стране игумана многих манастира и од стране великог броја свештеника, монаха и лаика у Грчкој и у другим земљама.

У суштини постао сам мета зато што сам довео у сумњу, уз помоћ теолошких аргумената, богословску потврђеност увођених новачења и тако сам директно и јавно угрозио богословску опремљеност и ауторитет њихових носилаца, као што је претходно поменути веома моћни Епископ Атанасије Јевтић, али и неки други Јерарси (Амфилохије Радовић, Иринеј Буловић, такође професори Универзитета), који деле његове ставове.

Због свега претходно изнетог инсцениране су против мене оптужбе за тобожње финансијске злоупотребе и канонске преступе, које су затим довеле до покретања црквеног и грађанског судског поступка против мене.

За сада је окончан процес пред црквеним Судом, који ме је, након антиканонског суђења казнио троструком казном(!) (рашчињење, размонашење и одлучење), иако свештени Канони Цркве предвиђају као највећу казну само рашчињење (упадљива је острашћеност и мржња против мене).

Такође, суђено ми је у одсуству, и пресуђено ми је у одсуству, док сам се налазио у притвору у Грчкој чекајући Одлуку Врховног Суда Грчке о мом изручењу.

Што се тиче грађанског Суда, свети Синод СПЦ поднео је кривичну пријаву против мене Вишем Суду у Београду не приложивши ни један једини доказ до сада (види сведочење свештеника Чолаковића 29.4.2010, представника Синода СПЦ и сведока оптужбе против мене).

Јасно је да је постојао смишљени и организовани покушај мог моралног и физичког уништења, прљање моје части и угледа, којој се међутим не види крај, с обзиром да је и сведок оптужбе и представник СПЦ свештеник Чолаковић изјавио да, иако не постоје докази против мене, не одустаје од мог кривичног гоњења. И српско Судство, које је од почетка подржало неодрживу оптужницу, наставља да ме гони без доказа.

Чему, питаће се неко, сва ова превара, уз сарадњу чак Цркве и Државе? Коме желе да се додворе? Који су мотиви? Коме служи све ово? Одговор нам даје специјални изасланик ЕУ и шеф Цивилне канцеларије на Косову и Метохији Питер Фејт (чији је задатак спровођење Ахтисаријевог плана и што брже устројење новопроглашене ”државе” Косово), који је поздравио промену става СПЦ према својој јужној српској покрајини. Говорећи о стању на Косову и Метохији пред Међународним Одбором Европског Парламента 22.6.2010, Фејт је изјавио: ”Транзиција СПЦ према умеренијем приступу на Косову је такође још један позитиван помак” (http://www.eusrinkosovo.eu/?id=20&n=39).

Ако ово није политички прогон, шта је онда?

Ако бих дошао у Србију свa поменута безакоња добила би привид законитости. Моји гониоци би озаконили одлуке црквеног и грађанског Суда против мене и ја бих се нашао презрен, незаштићен и заборављен од света у некој мрачној и влажној ћелији српских затвора, једне привидно демократске земље, чији, међутим, судски систем није успео да пређе из стадијума тоталитаризма у стадијум демократије.

Закључујући, желео бих да приметим да тамо где се жртвује истина зарад тренутних интереса, било од стране Државе било од стране Цркве, тамо се дешавају злочини на терет заједнице или појединaца, као у случају Епископа Артемија, његових сарадника, монаштва и мене лично.

Seljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptySub Nov 27, 2010 8:09 pm

Vladiki Artemiju treba odati priznanje na tome da je sve vreme ružnih dogadjaja, ratova i ostalog bio i ostao na Kosovu -za razliku od drugih , koji su patriotski "činodejstvovali " u Beogradu .
No to ga ne amnestira od odgovornosti za opljačkan novac , za koji se tereti , niti ima pravo da silom zauzima sa svojim sledbenicima manastire SPC.
Ono što je indikativno je da ga podržavaju upravo one vladike koji su i sami ogrezli u nezakonitom bogaćenju ,kao i mediji koji su uvek bili tvrdo nacionalistički -desničarski ("Pravda" , pre svih , list koji bi trebalo zakonom zabraniti )
Stiče se utisak da je SPC konačno rešila da se pročisti ,a Artemije bi onda trebao da bude samo jedan od prozvanih ,a nikako da se predstavlja kao neki borac za "čisto pravoslavlje " i slično -jer su po pravilu, u godinama unazad , oni koji su najviše opljačkali i ojadili srpski narod , listom bili "najveće patriote " . Još manje treba ekumenizam predstavljati kao "sotoninu rabotu "? Pa to je samo želja za ujedinjenjem svih hrišćanskih crkava ,koje se ionako suštinski malo razlikuju u bitnim stvarima vere, nego su razlike u "tehničkim detaljima "ispovedanja iste .
Da nije bilo raznih mišljenja "ljudi u mantijama " o tome , ne bi ni došlo do raspada hriščanske crkve .
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptySub Nov 27, 2010 8:10 pm

Arhimandrit Simeon: Sinod izdaje Kosovo i Metohiju
Intervju Grigorija hercegovačkog o podeli raško-prizrenskeEparhije
Sekularizam potpuno ovladao članovima Sinoda
Kapitulantske i narkotizujuće poruke
Grigorije se nudi da bude Raški Episkop!?
Nedavno je u medijima prenet intervju koji je Episkopzahumsko-hercegovački Grigorije dao novinskoj agenciji Tanjug
Zbog (prevashodno) političkih poruka koje su plasirane putemovog intervjua (kojem je u javnosti dat ogroman publicitet, preneli su ga skorosvi štampani i elektronski mediji), kao i zbog sasvim posvetovnjačenog(sekularizovanog) načina razmišljanja i shvatanja stvarnosti (po definicijistranog biću i prirodi Crkve), smatramo neophodnim da ukažemo na neke aspekteistoga, s obzirom da, pošto ih saopštava član svetog Sinoda, očiglednopredstavljaju zvanične stavove Sinoda, ali svakako ne i stavove Crkve, jersveti Sinod već duže vremena (a naročito u sadašnjem sastavu) ne izražavastavove punoće Crkve, nego služi kao poligon za ostvarivanje prizemnih interesaodređene oligarhije.
Uza sve to, navedeni intervju, povremeno veoma niskogintelektualnog nivoa (kojim vređa čitaoce i vernike), uz, istovremeno, veomaprisutnu konfuznost i smušenost u izražavanju, svojim porukama izazivaumrtvljenost patriotske svesti i nacionalnog dostojanstva, takođe i duhovnebudnosti, promovišući urušavanje nacionalnih vrednosti i religioznisinkretizam.
Raška Eparhija
Od strane velikog broja medija koji su preneli navedeniintervju uglavnom je apostrofirana (čak i u naslovu) činjenica o podeliraško-prizrenske Eparhije na dva dela, koju je član Sinoda nedvosmilenonajavio.
Ovaj čin je prevashodno političkog karaktera, i ide potpunou prilog kapitulantskoj politici koji režim Borisa Tadića vodi prema Kosovu iMetohiji (a u tome ga, nažalost, neodstupno sledi – da li ponekad i prednjači?– sveti Sinod; do sada nam je to mnogo puta i na raznovrsne načine pokazao idokazao), te je u tom svetlu i lakše razumeti odakle toliki publicitet koji jeu srpskoj javnosti dat pomenutom intervjuu, kao i zašto je iz intervjua velikogobima i raznovrsne tematike skoro jednoglasno apostrofirana upravo činjenica oformiranju Raške eparhije na predstojećem zasedanju Svetog Arhijerejskog SaboraSPC.
Na samom početku intervjua član Sinoda je rekao da se ”uSinodu i Saboru ozbiljno razmišlja o izdvajanju drevne Raške u posebnuEparhiju”. I na samom početku – neistina! (da li je to već manir, PreosvećenogGrigorija, da li karakter?). Neistina je da se ”na Saboru ozbiljno razmišlja oizdvajanju drevne Raške u posebnu Eparhiju”! Kada je, i na kom Saboru ”ozbiljnorazmišljano” i raspravljano o formiranju Raške Eparhije? Niti na jednom!

Jeste na prethodnom Saboru maja 2010. tadašnji AdministratorEparhije raško-prizrenske Atanasije Jevtić izneo pomenutu ideju, kao predlog ipotrebu, ali tada o njoj nije uopšte razgovarano, a pogotovu ne ”ozbiljno”.Takođe nije o njoj razgovarano na Saborima prethodnih godina.
Osim toga je i Mitropolit Amfilohije tokom septembra mesecau raško-prizrenskoj Eparhiji najavljivao podelu Eparhije na dva dela, naKosovsku i Rašku Eparhiju.
Ta ideja je prezentovana kao potreba Crkve (i zahtev srpskognaroda!) pre 1,5-2 godine od strane jedne građanske inicijative iz NovogPazara, putem medija, takođe i zvaničnim obraćanjem svetom Sinodu, kao iEpiskopu Artemiju. Ali s obzirom na njenu očiglednu političku pozadinu ištetnost po srpske interese, Episkop Artemije je bio odlučno protiv nje.
Uz to član Sinoda najavljuje promene i u drugim EparhijamaSPC, ”u Americi, Australiji, Evropi”, što će takođe biti tema rada predstojećegSabora SPC. Veoma je čudno da se mesec i više dana pre početka rada Sabora ujavnosti najavljuje dnevni red Sabora. Da li se to dnevni red Sabora sadadostavlja Arhijerejima preko medija?
Zanimljivo je i kako pomenuti član Sinoda govori o budućemEpiskopu raške Eparhije: ”Ja sam rekao da, ako bude potreba Crkve, raspoložensam, i jedino bih takvom, starijom oblašću mogao da zamenim Hercegovinu”!
Nečuvena je praksa, i potpuno strana biću Crkve,preporučivati sebe za Arhijereja neke Eparhije, i još to činiti javno, prekomedija objavljivati čitavoj javnosti!
Ali, i to nije dovoljno Episkopu koji sebe preporučuje, onide i dalje, opisujući vrline koje treba da ima budući Episkop raški (za koje,svakako, smatra da ih on lično poseduje, čim sebe tako bezazorno preporučuje!):”U svakom slučaju nije bitno ko će biti episkop, bitno je da to bude nekomiroljubiv, pravdoljubiv, neko ko bi svojim prisustvom doneo mir inormalizaciju odnosa na tom području”
U liku Episkopa koji sebe preporučuje, dakle, imamo predsobom (barem tako on svedoči sam o sebi) čoveka ”miroljubivog”,”pravdoljubivog”, čoveka koji ”svojim prisustvom” donosi ”mir i normalizacijuodnosa”! O tempora, o mores!
Međutim, Kanoni i Predanje Crkve apsolutno i nedvosmislenosu protivni ovakvoj praksi promena Eparhija i prelaska sa jedne Eparhije nadrugu, ne dopuštaju je i sankcionišu je.
Kanon 14. svetih Apostola o tome jasno govori, kao i ostalisrodni kanoni. Još od apostolskih vremena crkvene oblasti, kojima su biliimenovani Episkopi, smatrali su svoga Episkopa za oca, te se smatralo”odstupništvom i izdajstvom” ukoliko bi neki od Episkopa ostavljao svojuduhovnu porodicu i istupao iz nje.
Kanon 14. svetih Apostola zabranjuje Episkopu da ostavljaeparhiju za koju je božjom blagodaću bio postavljen i da prelazi u drugu, osimsamo u jednom izuzetnom slučaju: ”kada su slučajno u nekoj eparhiji vjera ipobožnost uskolebane, ili dobri red poremećen, te je potrebito da se to oživi iučvrsti, te se drži, da će episkop iz neke druge eparhije, koji je poznat zasvoju revnost i svoje sposobnosti, kadar biti da pomogne”.
Koje razloge, međutim, Episkop hercegovački navodi kaoopravdanje za preuzimanje raške Eparhije
- ”raspoložen sam” – subjektivno osećanje, čak svoju ličnuželju, svoje raspoloženje!
- ”jedino bih takvom, starijom oblašću, mogao da zamenimHercegovinu” – kakav je to kriterijum, i kakav bi značaj i snagu mogao da ima ubilo kojoj oblasti ljudskog delovanja, a naročito u kanonskom crkvenom pravu!?
- ”nije bitno ko će biti Episkop” – ovde komentar nijepotreban!
Kanoni, međutim, vezu Episkopa i njegove Eparhijepredstavljaju kao najtešnju, tj. kao ”bračnu svezu između episkopa i crkve”,dok 25. kanon Četvrtog Vaseljenskog Sabora naziva ”udovom” Eparhiju posle smrtinjenog Episkopa.
Sveti Nikodim u tumačenju 14. kanona svetih Apostola navodi saborski odgovor Patrijarhacarigradskog Manuila, 1250. godine, prema kojem Episkop koji je dao ostavku ipovukao se sa svoje Eparhije, može da se premesti na drugu Eparhiju, voljomPredstojatelja pomesne Crkve (tj. Patrijarha, Arhiepiskopa ili Mitropolita, uzavisnosti od slučaja) i ostalih Episkopa. Međutim, dodaje sveti Nikodim, tajodgovor je poguban, i s obzirom da je protivan Kanonima, odbacuje se.
U tumačenju istoga 14. kanona svetih Apostola sveti NikodimSvetogorac navodi i veoma značajne reči Arete Kesarijskog (koje precizno ineumoljivo objašnjavaju istinske i suštinske razloge koji stoje u pozadiniželje za premeštajem i promenom Eparhije) - da premeštaj Episkopa biva ili zboglakomstva, ili zbog težnje za praznom slavom, te da je i jedno i drugo mrzost,prvo jer je idolopoklonstvo, drugo jer je satanska bolest.
G-in Grigorije, pak, objašnjava nam da je kod njega upitanju ”raspoloženje”, i činjenica da je Raška ”starija oblast” odHercegovine!
Neće biti naodmet ukazati ovom prilikom da već navedeni 25.kanon Četvrtog Vaseljenskog Sabora nalaže da Eparhije koje ostanu udove, tj.koje su ostale bez svoga verenika, Episkopa, moraju biti popunjene u roku najvišeod tri meseca. Razlog određivanju ovoga roka je da ne bi narod dotične Eparhijeostao dugo bez Episkopa i da se ne bi zapostavljalo poučavanje vernika. Takođesu božanstveni Oci Četvrtog Vaseljenskog Sabora ovim želeli ”da stanu na putlukavstvu mnogih”, tj. da imetak udove Eparhije ne bude zloupotrebljen, testoga određuju da imetak mora čuvati ekonom te Eparhije (ne može ga, dakle,niko koristiti i upravljati njime u vreme udovstva pomenute Eparhije), ipredati ga neokrnjenog budućem Episkopu, zajedno sa računom kako je sa njimgazdovano. Nikodim Milaš u tumačenju pomenutog pravila navodi da je biloslučajeva ”da su i Mitropoliti (tj. predstojatelji pomesnih Crkava –Patrijarsi, Arhiepiskopi, u današnjem smislu) dopuštali sebi prisvajati sebiimetak udove crkve”. Otuda je i razumljiva predostrožnost bogonadahnutih OtacaČetvrtog Vaseljenskog Sabora, koji su ovom naredbom hteli da ograniče ionemoguće, da zloupotreba od strane predstojatelja pomesnih Crkava(Patrijaraha, Arhiepiskopa), ugrozi imetak udove Eparhije.

Sličnoga je duha i karaktera i nedavna odluka svetog Sinoda,kojom se Episkop raško-prizrenski Artemije kažnjava ”zabranom svihsveštenodejstava”!
Sveti Sinod utemeljujući svoju odluku poziva se na sledećekanone: 34, 74, 15. i 16 Apostolski kanon, 4. kanon Antiohijskog sabora, 13.kanon Sardičkog sabora, 5. kanon Prvog Vaseljenskog Sabora, kao i čl. 70. tač.20. i 35b. Ustava SPC.
Kao povod za izdavanje pomenute odluke članovi svetog Sinodanavode da Episkop Artemije ”u svom pismenom obraćanju Svetom ArhijerejskomSinodu od 13. septembra ove godine, nedvosmisleno izjavljuje da se više nećepovinovati ranijim, ali ni budućim odlukama najvišeg zakonodavnog, odnosnoizvršnog tela Srpske Pravoslavne Crkve”.
Treba li i sada ponoviti – g-da Sinodalci i ovde govoreneistinu (ali, rekli smo da to treba uzeti kao konstantu, i uvek uračunavati ureči i dela koji dolaze sa njihove strane; tako će biti manje iznenađenja,manje čuđenja, manje nesnalaženja, kašnjenja u reakcijama, itd).
Međutim, Episkop Artemije u svom pismu Sinodu od 13.septembra 2010. jasno i nedvosmisleno je napisao da se ubuduće ”nikakvojnekanonskoj odluci” neće povinovati (dakle, ne radi se o nepovinovanju svimbudućim odlukama Sabora i Sinoda uopšte, nego o nepovinovanju eventualnimbudućim nekanonskim odlukama Sinoda).
Pogledajmo sada malo kanonsko utemeljenje navedene odlukesvetog Sinoda. Sveti Sinod navodi čak 6 kanona i nekoliko odredbi iz Ustava SPCna kojima, navodno, bazira svoju odluku (da li je ideja vodilja bila da - štose veći broj Kanona i pravila navede, time će se stvoriti veći utisak outemeljenosti odluke, i o ”veličini” prestupa?).
Ali, nijedan od navedenih kanona nije u vezi sa izrečenomkaznom zabrane sveštenodejstva(!) (ne zaboravimo na konstantu prethodno navedenu,i ostaćemo mirni; ne dopustimo da budemo iznenađeni), kao što ni navedeneodredbe Ustava SPC ne pružaju nikakav osnov za izricanje takve presude.
Ukoliko budemo hteli da i dalje nastavimo sa analizomnavedene odluke Sinoda, utvrdićemo da kazna zabrane sveštenodejstva za Episkopa– uopšte nije predviđena svetim Kanonima (jer da jeste, sigurno bi odnosniKanoni bili nesumnjivo navedeni, ne bi navodili neke potpuno nevezane Kanone satemom) (sada smo već potpuno mirni, ovo nas više uopšte niti iznenađuje, nitiuznemirava).
Preciznija analiza navedenih svetih Kanona i njihove ”veze”sa izrečenom kaznom izlazi iz okvira ovoga rada.Napomenućemo ovom prilikom samojoš jednu činjenicu, koja takođe treba da bude predmet budućih analiza,ispitivanja, utvrđivanja, tretmana i obrade – članovi svetog Sinoda i ovom suse prilikom (kao i u mnogim drugim slučajevima) ogrešili o više Kanona Crkve,tj. nedvosmisleno i bezazorno narušavaju i urušavaju Poredak i božanskoustrojstvo Crkve Hristove. Ti prekršaji su jasno sankcionisani svetim Kanonima.To je tema o kojoj se mora raspravljati, i pre svega oni koji unose nemire ismutnje u Crkvu, koji kvare kanonski poredak (koji su bacili atomsku bombu naEparhiju raško-prizrensku, po slikovitom svedočenju njenog ArhipastiraArtemija), koji kvare od Otaca predanu Veru, moraju biti izvedeni naodgovornost (na sud), i dosledno i adekvatno kažnjeni za sva zlodela koja suučinili. Drugim rečima, moraju biti primenjeni vekovima poznati metodi Crkve,predanjski metodi, kanonski osvedočeni i potvrđeni, da bi se oboleli članoviiscelili, tj. da bi Crkva ostala neokrnjena, da bi prava Vera ostalaneiskvarena.Koji su razlozi, međutim, za podelu raško-prizrenske Eparhije naRašku i Kosovsku? Koji se kriterijumi primenjuju?Da li je to možda brojvernika, broj srpskog naroda? Ali, zar bi to mogao biti kriterijum u slučajuraško-prizrenske, kada je poznato da na području koje ona obuhvata ne živiveliki broj Srba, naprotiv.Nakon što su NATO oružane snage juna 1999. ušle naKosovo i Metohiju, omogućile su Šiptarima da proteraju 250.000 Srba. Procesiseljavanja Srba sa Kosova i Metohije nastavio se i u sledećim godinama, podpritiskom nasilja, pretnji, ubistava, rušenja, itd, od strane Šiptara, uzdopuštenje međunarodnih vojnih i policijskih snaga, i uz aktivno učešće iorganizaciju od strane šiptarskih vlasti. Kada se pri tome ima u vidu daiseljavanje Srba sa Kosova i Metohije traje godinama, pa i decenijama pre 1999,uz neprekidno, prirodnim i veštačkim putem, uvećavanje broja Šiptara, stiče sejasnija slika o brojnosti Srba na Kosovu i Metohiji danas.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptySub Nov 27, 2010 8:10 pm

Slična je situacija i u Raškoj oblasti. I tamo je dominantanmuslimanski element, dok je broj Srba Pravoslavne vere u neprekidnom smanjenju,s obzirom na iseljavanje iz Raške u Centralnu Srbiju (Kraljevo, Kragujevac,itd) koje traje već decenijama.
Zašto se sada tako ubrzano radi na podeli Eparhijeraško-prizrenske, dok Eparhije sa višestruko većim brojem vernika već godinamanisu došle na red za podelu (ovde pre svega treba skrenuti pažnju navišemilionski Beograd, koji je jedna Eparhija, zatim na nišku Eparhiju, žičku,šumadijsku, itd; kako Patrijarh Srpski uspeva da posveti dovoljno pastirskebrige svojoj višemilionskoj Eparhiji, a slično je i sa drugim Eparhijama, doksa druge strane je neophodno, i ubrzano se na tome radi, da se već u velikojmeri opustošena Eparhija raško-prizrenska, koja je već dugi niz godina na udaruinovernih i neprijateljski raspoloženih elemenata – Islama, Vatikana,Vašingtona…, po svaku cenu i dalje razbija i slabi; ne treba zaboraviti da jena Kosovu i Metohiji veliki broj srpskih svetinja, koje već vekovima održavajusrž i suštinu bića srpskog naroda, održavaju naš identitet, naš integritet,naše dostojanstvo, svest o tome ko smo i šta smo, i da je zbog toga, pre svega,neophodno iščupati te svetinje iz korpusa srpskog naroda, jer jednom odvojeniod njih, bolje rečeno – jednom ostavši bez njih, neće buduće generacije imatikotvu za koju da se uhvate i vrate se sebi, sa bilo kog bespuća na koje buduzalutali; znaju to dobro naši ”prijatelji” sa Zapada[29], znaju da i današnjageneracija Srba, i svaka buduća, dokle god ima Gračanicu, Arhangele, Dečane,Banjsku, Pećku Patrijaršiju, itd, dokle god je Kosovo i Metohija srpsko, nećebiti moguće izmeniti naš istorijski, nacionalni i verski ”kod”; u svakomistorijskom momentu, sa bilo kog istorijskog bespuća, oni će imatidijahronijsku snagu i uticaj da nas vrate sebi; znaju sve to oni koji istrajnoi temeljno rade na tome, znaju sve to i Srbi, jedino se još ne zna zašto Sinodtako zdušno ispunjava programe napravljene u zapadnim ”kuhinjama”)?Uostalom,dovoljno je pogledati broj sveštenika po Eparhijama, pa uvideti svubesmislenost i logičku neodrživost ideje o podeli. Eparhija raško-prizrenskaveć godinama ima oko 40-50 sveštenika (Episkop Artemije kada je 1991. godineizabran za raško-prizrenskog zatekao je 43 sveštenika; pri tome, Eparhijaraško-prizrenska je tada obuhvatala još veći prostor, koji je u međuvremenupripojen mileševskoj Eparhiji), dok niška, beogradska i druge imaju po 200 iviše sveštenika!

Zar treba, postavlja se pitanje, komadati Eparhiju koja ima45 sveštenika? Da, treba je komadati, jer tako, očigledno, misli i zahtevaVašington, Vatikan, Brisel…
Osim ovoga, sveti Kanoni jasno određuju da se bezsaglasnosti nadležnog Episkopa nijedna Eparhija ne može deliti, niti odvajatineki deo od nje i davati drugom Episkopu. To znači da se Eparhijaraško-prizrenska ne može podeliti bez saglasnosti Episkopa raško-prizrenskogArtemija. Eventualna takva odluka bila bi ništavna, bezakona.Tu saglasnost nemože dati nekanonski Administrator g-din Amfilohije Radović. Eparhijaraško-prizrenska pored Episkopa Artemija, ne može imati zakonitogAdministratora.
S obzirom da je Episkop Artemije zvanično izjavio da je onraško-prizrenski Episkop, te da ne priznaje nekanonske odluke svetog Sinoda iSabora, postojeća ”uprava” u Eparhiji raško-prizrenskoj je nezakonita inekanonska. Sva njena činjenja i radnje su nelegitimni i nemaju suštinskodejstvo (jedino dejstvo, zapravo, koje imaju jeste da sabiraju nova bezakonja”na glave” počinilaca).
To se odnosi kako na ništavne kazne koje su izrečenenekolicini jeromonaha Eparhije (sa aspekta crkvenih kanona u potpunosti suništavne), jer nad njima sudsku vlast ima samo nadležni Episkop Artemije, takoi na ”otpuste” koji su sada toliko velikodušno dati monasima, koji su napustiliEparhiju još pre nekoliko meseci. Možda se nada ”uprava” Eparhije da ukoliko bineko od monaha koji su napustili Eparhiju prihvatio njihove ”otpuste”, da bi imtime dao legitimitet. Ali to nije moguće – čak i u slučaju da neko od njihprihvati ”otpust”, tim činom tobožnja uprava neće postati regularna uprava, jermonasi nemaju tu vlast, niti nadležnost, da daju legitimitet nelegalnoj vlasti.
Isto važi i za monaštvo, kao i za sveštenstvo, koje jeostalo u Eparhiji i saglasilo se sa nelegalnom upravom. Niti bilo kome od njih”uprava” može dati otpust, ili bilo koji drugi upravni akt, niti se oni mogu,saglasno kanonskom poretku, obraćati bilo kojem drugom Episkopu osim svomenadležnom, jer kanonsku vlast nad njima ima samo Episkop Artemije; nikako je nemože imati Mitropolit Amfilohije (koji je već, izgleda, navikao da uzurpiravlast koja mu ne pripada), a pogotovo ne (siroti) vikar Teodosije.
Naprotiv, klir koji je ostao u Eparhiji i priznaje nelegalnuupravu, i sa njom nastavlja da opšti u upravnom smislu, saučesnik je u njihovombezakonju.
Može se, međutim, desiti da Eparhija raško-prizrenska budepodeljena i protiv volje nadležnog Episkopa Artemija, bezakonim,anti-kanonskim, nasilnim načinom (konstanta, sa kojom računamo), te da budupostavljeni novi Episkopi, ili u slučaju ne-podele, da se takođe odredi ”novi”Episkop. Kakav bi status bio tih (ili toga) Episkopa?
Karakterističan je primer svetoga Jovana Zlatoustog, koji jeod strane dva Sabora bio raščinjen, i poslat u progonstvo, u najudaljeniji deotadašnjeg Carstva.
Sveti Jovan Zlatoust, međutim, nikada nije pomislio daprizna odluke dva ”razbojnička” Sabora, prvoga ”kod Hrasta” (jul 403), i drugoga(početkom 404. godine) koji je potvrdio odluke prvoga, i dodatno ga odlučio,tj. isključio iz Crkve (αφορισμός), te da napusti svoj tron svojevoljno.

Od početka čitavog procesa pa do svoje smrti verovao je daje on zakoniti i kanonski Episkop na Carigradskom tronu. I kada je car zahtevaood njega da se povuče sa trona, dao je čuveni odgovor: ”Ja sam od BogaSpasitelja dobio ovu Crkvu da brinem o spasenju njenog naroda, i ne mogu jenapustiti. Ako car želi da odem (jer grad pripada tebi), neka me nasilnoudalji, da bih kao odbranu od dezerterstva imao tvoju vlast”.A o onome što je,nakon njegovog progonstva, zauzeo tron Arhiepiskopa Carigradskih, Arsakiju, evošta je sveti Jovan Zlatousti iz izgnanstva pisao svome saepiskopu Kirijaku:”Jer sam čuo i sam za onoga vetropira Arsakija, kojega je carica postavila natron, da je ožalostio svu braću koja ne žele da opšte sa njim; mnogi od njih suzbog mene i u tamnicama umrli. Jer je taj vuk u ovčijoj koži, koji ima samoobličje Episkopa, preljubočinac zapravo; jer kao što i žena postajepreljubnica, kada se pored svoga živoga muža spoji sa drugim; tako je i tajpreljubočinac, ne tela, nego duha; jer je pored mene živoga, preoteo mi tronCrkve”.Nakon onoga što je učinio Arsakije, Crkva je, sveti Jovan Zlatousti ioni koji su bili u opštenju sa njim, iz progonstva u kome se nalazila, moralada preduzme ono što je bilo neophodno – da odseče opštenje sa Arsakijem, i saonima koji su bili u zajednici sa njim.
Onaj koji bi se drznuo da zauzme tron Episkopa raško-prizrenskogpored živoga Episkopa Artemija nesumnjivo postaje preljubočinac (kolikostrašnije to biva u slučaju Teodosija Šibalića, koga je Mitropolit Amfilohijenedavno već promovisao za tu ulogu, da proteravši svoga oca preotme njegovunevestu!; ali, posle svega učinjenog prethodnih godina, naročito ove 2010, tobi bila samo konstanta koja se neumitno nastavlja).
+ + +
Zaključujući ovaj komentar na izraženu nameru stvaranjaRaške Eparhije, pred nama ostaje da lebdi sablasno pitanje: kakav ”mir inormalizaciju odnosa na tom području” možemo očekivati, kada se ta namerasprovodi na način koji je prethodno ocrtan, i od ljudi koji su, makar i krozsvega nekoliko prethodno navedenih primera, osvedočili sebe kroz konstantu kojani malo ne uliva poverenje, naprotiv; utoliko pre, ako bi taj ”neko ko bisvojim prisustvom” trebalo da donese ”mir i normalizaciju odnosa na tomprostoru”, bio Episkop koji sam sebe preporučuje!
Na samom početku intervjuisani je izrekao jednu veomazabrinjavajuću stvar: ”nije bitno ko će biti Episkop”! Ali je iz mnogihpratećih elemenata sasvim jasno šta je bitno – bitno je da se izvrši cepanjeEparhije!U intervjuu je izražena tobože velika briga za Rašku oblast, ali, gdeje ta briga, ili barem deo nje, u odnosu na Kosovu i Metohiju? Kosovo iMetohija krvari već godinama, tamo se zatiru tragovi srpskog postojanja –ljudski, imovinski, kulturni, verski, ekonomski… Pred našim očima sprovodi seotkidanje dela naše teritorije i sistematsko uništavanje Srpstva – a Sinodusrdno podržava procese. Nije li to licemerje? I čemu se zatim možemo nadati uRaškoj oblasti!?
Cepanje raško-prizrenske Eparhije na dva dela – Rašku iKosovsku, zapravo ide u prilog priznavanja i jačanja nezavisnosti Kosova! To jejedan od veoma značajnih koraka koje SPC treba da učini u pravcu podrškenezavisnosti – jer, ne varajmo se, bez podrške i priznanja (na ovaj ili onajnačin) od strane države Srbije i Srpske Crkve, Kosovo ne samo da se ne može”odvojiti od aparata” i započeti svoj život kao nezavisna država, nego se nizatiranje tragova Srpstva ne može uspešno i efikasno obaviti (što je krucijalnielement čitavog procesa)!

Premda je intervjuisani najavio u intervjuu i podelu nekihdrugih Eparhija, pažnja medija fokusirana je na formiranje Raške Eparhije –jedino je njoj posvećena pažnja, jedino je o budućem Arhijereju za RaškuEparhiju razgovarano, jedino je o problemima u Raškoj bilo reči, dok o ostalimEparhijama ni pomena na sličan način. Više je nego jasno da je to tendencioznourađeno, te da postoje ozbiljni razlozi za takvo ponašanje članova Sinoda.Pogotovoimajući u vidu da za vreme Episkopa Artemija o tome nije moglo biti ni govora.Njegovim uklanjanjem, uklonjen je ”onaj koji zadržava”, više je nego očigledno,te se sada ubrzano sprovode procesi o kojima mnogi nisu mogli ni sanjati, apogotovo ne slutiti da su već u zakašnjenju.

Arhimandrit Simeon
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
Zaštitnik seljačkih prava
cojle

Location : Kumova slama
Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptySub Nov 27, 2010 9:38 pm

Danubius ::

Još manje treba ekumenizam predstavljati kao "sotoninu rabotu "? Pa to je samo želja za ujedinjenjem svih hrišćanskih crkava ,koje se ionako suštinski malo razlikuju u bitnim stvarima vere, nego su razlike u "tehničkim detaljima "ispovedanja iste .
Da nije bilo raznih mišljenja "ljudi u mantijama " o tome , ne bi ni došlo do raspada hriščanske crkve .
55555
Žal za manjkom "demokratskog centralizma" uglavnom je za posledicu imao progon jeretika ili osnivanje novog gulaga.

Postulat demokratije je bogatstvo različitosti a poziv na UJEDINJENJE SVIH HRIŠĆANSKIH CRKAVA u savremenim uslovima ima zastrašujući prizvuk poziva na monolitnost protiv OSTALIH.
Sa tim pokličem su krstaši kretali u osvajanja Jerusalima i arapskih zemalja... konkistadorska misija kod Maja, Inka i Acteka... prosvećenje Indijanaca sa severa... pokrštavanje naroda Afrike...

Da li imperijalni apetiti bivših kolonijalnih sila traže nove forme?

Oskudnost energetskih resursa na teritorijama bivših imperija Zapada budi paničan strah da će kolonijalne metropole pasti u zavistan položaj ili barem biti prisiljene na nova pravila igre.

Posle faze emancipacije potlačenih naroda širom sveta svom silinom se ukazuje uslovljenost čovečanstva da svoju budućnost vezuje za uzajamnu toleranciju, solidarnost i saradnju uz negovanje prava na različitost.

Upravo, iz pomenutih razloga, nosioci ideja ekumenizma nemaju moralni kredibilitet da ga promovišu kao naprednu ideju.

Skriveni motivi ekumenizma su da se u novim formama krene u nova osvajanja.

Ta nova forma je da se vatikanski projekat sprovede uvlačenjem pravoslavnog sveta u interesnu sferu zapadnih sila u statusu legionara.

Na globalnom planu to bi za posledicu pre svega imalo guranje pravoslavaca u konflikt sa islamskim narodima a potom bi se iscrpljena "sabraća" lakše dozvala pameti i "revidirala stav".

Skrivena poruka ekumenizma je poziv na HRIŠĆANSKI FUNDAMENTALIZAM i po svom karakteru je pogubna za ideale demokratije i humanizma a u konačnom ishodu je neposredna pretnja miru i stabilnosti pa i perspektive opstanka ovozemaljske zajednice!

Ekumenizam - hvala, NEEE!!! krsti seSeljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptySub Nov 27, 2010 10:45 pm

cojle ::


Na globalnom planu to bi za posledicu pre svega imalo guranje pravoslavaca u konflikt sa islamskim narodima a potom bi se iscrpljena "sabraća" lakše dozvala pameti i "revidirala stav".

Skrivena poruka ekumenizma je poziv na HRIŠĆANSKI FUNDAMENTALIZAM i po svom karakteru je pogubna za ideale demokratije i humanizma a u konačnom ishodu je neposredna pretnja miru i stabilnosti pa i perspektive opstanka ovozemaljske zajednice!

Ekumenizam - hvala, NEEE!!! krsti se

Zavisi kako ko gleda...ako ćemo baš oštro, za muslimanskog fundamentalistu je svaki hrišćanin "nevernik" , i ne vidim u čemu je ta nada , da bi u nekom, ne daj bože sukobu , pravoslavni bili poštedjeni ukoliko se ne druže baš sa katolicima ? Pa čime se bavi Rusija od Afganistana do Čečenije ?Krst je krst -a polumesec polumesec .
Za mene je ekumenizam način za bolje razumevanje i ništa drugo ...no naravno da svako ima svoje poglede .(I mi bi mogli naše poglede na ovu stvar preseliti na temu "Ekumenizam -za i protiv" , koju imamo odavno-sad se baš setih . Ja sam prvi "spamovao "ovde ,no bilo bi mi zanimljivo da te čujem šta mislis o slučaju Artemije ,druže ? )
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
Zaštitnik seljačkih prava
cojle

Location : Kumova slama
Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptySub Nov 27, 2010 11:24 pm

Danubius ::


Zavisi kako ko gleda...ako ćemo baš oštro, za muslimanskog fundamentalistu je svaki hrišćanin "nevernik" , i ne vidim u čemu je ta nada , da bi u nekom, ne daj bože sukobu , pravoslavni bili poštedjeni ukoliko se ne druže baš sa katolicima ? Pa čime se bavi Rusija od Afganistana do Čečenije ?Krst je krst -a polumesec polumesec .
Za mene je ekumenizam način za bolje razumevanje i ništa drugo ...no naravno da svako ima svoje poglede .(I mi bi mogli naše poglede na ovu stvar preseliti na temu "Ekumenizam -za i protiv" , koju imamo odavno-sad se baš setih . Ja sam prvi "spamovao "ovde ,no bilo bi mi zanimljivo da te čujem šta mislis o slučaju Artemije ,druže ? )

Bio pogled sa istoka ili zapada željeni motivi pejsaža bi trebali biti u harmoniji - demokratije, humanizma, bogatstva različitosti... .

Razlika između druženja i legionarske službe je ipak drastićna!

Svaki fundamentalizam je poguban pa i hrišćanski.

Savremena Rusija je dobar primer multietničke zajednice u kojoj su verska tolerancija i međukonfensionalna saradnja opšteprihvaćen društveni standard.

Artemije Je vrh ledenog brega koji je napokon isplivao u javnost da označi tektonske lomove srpskog društva. Neophodna je opreznost u sagledavanju slučaja i sagledavanje povoda i uzroka "slučaja".

Istina nije jednoznačna i ne treba je tražiti u pamfletima režimske propagande. krsti seSeljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptyNed Nov 28, 2010 12:47 pm

Molim vas da vase postove o raspravi prebacite u temama koje su predvidjene zato -Na forumu-INTERKONFESIONALNE DILEME takodje imate posebnu temu o

EKUMENA-interkonfesijalni dijalog -ZA ili PROTIV? u kojoj mozete da vodite raspravu i suceljavate misljenja, a ne ovde jer ovo je spamovanje teme koju sam postavio.Tema je pisana o slucaju Vladike Artemija i sva desavanja oko njegovog rada i optuzbama kojima se osudjuje njegov rad i rad svih onih koji su bili pored njega.Hvala.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptyNed Nov 28, 2010 3:16 pm


Crkva konačno otvorila karte


CRKVA OBJAVILA DOKAZE PROTIV ARTEMIJA


Nedelja, 28. Novembar, 2010.| Autor: Novica Popović
Srpska pravoslavna crkva objavila integralni tekst Akta o kanonskoj odgovornosti bivšeg episkopa, na osnovu kojeg je razrešen upravljanja Raško-prizrenskom eparhijom

BEOGRAD - Konačno crno na belo! Srpska pravoslavna crkva, zbog stalnog iznošenja tvrdnji „od strane sledbenika raskolničke grupe oko raščinjenog vladike Artemija da je on smenjen zbog nepostojećih i nedokazanih krivica“, objavila je integralni tekst Akta o kanonskoj odgovornosti.

Iz SPC najavljuju da će na uvid javnosti uskoro biti stavljena kompletna skenirana arhiva dokumentacije koja je poslužila za sastavljanje ovog dokumenta!

U saopštenju SPC stoji da su u tom crkvenom dokumentu pobrojane sve utvrđene i dokumentima dokazane kanonske i druge krivice bivšeg episkopa. Sastavni deo Akta o kanonskoj odgovornosti čini i obiman dokazni materijal sa eparhijskim aktima, svedočanstvima sveštenika, monaha, monahinja i laika, iz kojeg se nedvosmisleno sagledava odgovornost bivšeg episkopa.

Ovaj akt, čiji je autor, prema saznanjima Kurira, jedan od naistaknutijih pravnika u SPC protojerej Velibor Džomić, na majskom zasedanju Sabora pročitao je član Sinoda, episkop dalmatinski Fotije. Na osnovu tog akta i prateće dokumentacije Sabor je episkopa Artemija trajno razrešio dužnosti eparhijskog arhijereja. Tom prilikom, a ni posle toga, kako tvrde u SPC, Artemije nije odgovorio ni na jedno pitanje sadržano u pomenutom aktu.

U dodatku navodimo samo neke delove Akta o kanonskoj odgovornosti bivšeg episkopa Artemija, a integralni tekst tog dokumenta možete pročitati na internet adresi www.kurir-info.rs.

Kako Kurir nezvanično saznaje od izvora iz SPC, na osnovu akta o kanonskoj odgovornosti priprema se i krivična prijava protiv bivšeg vladike ArtemijaGde su završile pare iz eparhije?

U ERP je od Ministarstva za KiM i Ministarstva vera u periodu od 2003. do 2009. dobijeno oko 3,5 miliona evra za građevinske radove.
n Iz Fonda dobrovoljnih priloga iz inostranstva u 2004, 2008. i 2009. nenamenski je potrošeno oko 150.000 evra.

U Fond za obnovu porušenih crkava i manastira od 2004. do 2010. uplaćeno je 581.120 evra, a nenamenski je potrošeno 357.760 evra delom za kuću vladike Artemija u Sremčici.

Artemije je odobrio da se američkom lobisti Džemsu Džatrasu preko Nacionalne banke Grčke isplati iznos od 350.000 američkih dolara, a preko Komercijalne banke iz Beograda mu je uplaćeno 400.000 dolara.

Mešanje u druge eparhije

- Artemije je u Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj bez blagoslova patrijarha Pavla otvorio Duhovni i misionarski centar „Atos“ u poslovnom prostoru koji je, kao i kuća u Bistričkoj ulici u Beogradu, dobijen od manastira Hilandara.
- U Beogradu je osnovao Kancelariju za kulturnu baštinu ERP, koju je jednim delom finansirao iz namenskih sredstava prikupljenih za gladne na KiM.
- Posedovanjem i kupovinom nekretnina na području drugih eparhija (Beograd, Sremčica, Banja Koviljača, Prolom Banja i Vrnjačka Banja) stvoren je utisak da je Artemije godinama planski stvarao strukturu budućeg raskola.

Odbio da osvešta crkvu

Artemije nije hteo da osvešta novu crkvu u selu Kololeču kod Kosovske Kamenice samo zbog toga što radove na toj crkvi nije izvodilo preduzeće „Rade neimar“. Čedomir Arsić iz Kololeča, pokretač izgradnje hrama u tom srpskom selu, o tome je javno svedočio.

Zakidanje sveštenika

- Sveštenstvo u ERP je godinama zakidano od eparhije prilikom isplate prinadležnosti. Prema grubim procenama, oko 12.000 evra je zakinuto po jednom svešteniku, a prema izveštaju episkopa Artemija Saboru, 47 sveštenika je zakinuto u prinadležnostima za više od 500.000 evra.

Otuđivanje imovine SPC

Artemije je početkom 2007. prodao crkvene nepokretnosti - poslovni prostor CO Đakovica, Albancu Kolju Komaniju za 150.000 evra. Artemije je bez delovodnog broja potpisao specijalno punomoćje Dedu Komaniju iz Brekovca kod Đakovice da ga zastupa „kod svih sudova i drugih nadležnih državnih organa“ (koje države?). Prema pisanoj izjavi blagajnika eparhije Milivoja Markovića, pomenuti iznos isplaćen je na ruke Artemiju, o čemu postoji priznanica.

Dug eparhije

Nakon primopredaje eparhije episkopu administratoru, u blagajni je otkriven finansijski kolaps eparhije - dug od preko 100.000 evra. U ovom trenutku pred Trgovinskim sudom u Kraljevu vodi se sudski postupak protiv ERP zbog neplaćenih računa. Prema nalazu ovlašćenog sudskog veštaka, dug ERP iznosi preko 160.000 evra, uz troškove postupka i kamatu od 1999. godine, što sa do sada utvrđenim dugovima može da iznosi oko 500.000 evra.


AKT O KANONSKOJ ODGOVORNOSTI MOŽETE POGLEDATI KLIKOM OVDE


Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? 30849

Kanonska manje više ....ima ovde dosta krivične odgovornosti -no, neka sud kaže svoje.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptyNed Nov 28, 2010 3:37 pm

ĐORĐEVIĆ: DEO VLADIKA MISLI KAO ARTEMIJE!
Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? 29752 BEOGRAD - Sociolog religije Mirko Đorđević ocenio je da uprkos ozbiljnim potezima koje je vukao "vrh", Srpskoj pavoslavnoj crkvi (SPC) i dalje preti opasnost od raskola, na šta ukazuje rezultat glasanja o raščinjenju vladike Artemija. - Ukoliko je tačno, a do sada to još niko nije demantovao, vladika Artemije je raščinjen sa 21 galasom, dok je sedam bilo protiv, a desetak episkopa je bilo uzdržano i to je ono što na ceo ovaj događaj baca nešto drugačiju sliku - rekao je Đorđević Tanjugu.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) lišio je u petak uveče arhijerejskog čina episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Artemija zbog nepovinovanja odlukama najviših crkvenih organa, a posebno zbog jučerašnjeg nasilnog upada u manastire Duboki potok, kod Zubinog potoka i Devine vode u opštini Zvečan.

Bivši vladika izjavio je da ne priznaje odluku Svetog arhijerejskog sabora SPC o njegovom raščinjavanju pošto, tvrdi on, nema kanonsko uporište.

Po Đorđeviću, rezultat glasanja na Saboru ukazuje da je tamo vođena veoma žestoka diskusija i da je sama odluka doneta "veoma tesno".
- Ima još vladika koji misle kao bivši vladika raško-prizrenski Artemije - tvrdi Đorđević.

Đorđević smatra da SPC u “periodu tranzicije” doživljava “vreme raskola” u kome se nije baš najbolje snašla. On je ocenio da se Crkva, suočava sa nizom veoma ozbiljnih i otvorenih pitanja, a jedno od njih je i što Artemije ne prihvata saborsku odluku o raščinjenju, ali, za sada, ni ne saopštava šta su mu dalji potezi.

Artemije bi, kaže Đorđević, prema nekima mogao da postane vladika nekakve “istinske svetosavske pravoslavne crkve”.
- U Srbiji Takva crkva već postoji, zove se “istinska pravoslavna crkva u Srbiji” i izdaje svoj veoma luksuzno opremljeni časopis Revnitelj - kaže Đorđević. Pristalice takve crkve se, dodao je Đorđević, nalaze na Avali, oko Smedereva i na Fruškoj gori, a poznatiji su kao “ziloti”.

- Još uvek postoji velika mogućnost osnivanja neke treće pravoslavne crkve i to ne bi bilo ništa neobično, jer takvih primera ima u Grčkoj, Rusiji i Ukraijini - kazao je Đorđević.

Đorđević je uveren da se Artemije neće pokajati, ali ukoliko bi to, ipak, učinio njegovo naredno stanište moglo da bude manastir Sjenik kod Čačka ili Crna reka kod Tutina, inače, Artemijevo veliko uporište.
- Sve će postati mnogo jasnije kada Artemije odluči da progovori i jasno izloži svoje planove - kazao je ovaj socilog religije.

Po Đorđeviću, veliku zabunu u ceo slučaj oko Artemija uneo je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavom da se “država neće mešati” u crkvena pitanja, zaboravljajući da ona na to, prema ustavu, i nema prava.

Đorđević, međutim, smatra da se “država, ipak, umešala” onog trenutka kada se ministar Dačić pojavio u Patrijaršiji tokom zasedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptyNed Nov 28, 2010 3:41 pm

TUŽILAŠTVO PRIKUPLJA INFORMACIJE PROTIV ARTEMIJA
Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? 29840 BEOGRAD - Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu uputilo je danas policiji zahtev za prikupljanje potrebnih informacija povodom krivične prijave protiv bivšeg vladike Artemija, izjavio je danas portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić.

On je agenciji Beta rekao da je republički javni tužilac Zagorka Dolovac odredila Prvo osnovno javno tužilaštvo da postupa u pretkrivičnom postupku koji je pokrenut protiv Artemija.
- Očekujemo da će vrlo brzo posle prikupljenih informacija i obaveštenja Tužilaštvo moći da donese odluku u ovom predmetu - rekao je Zorić.

On nije mogao da navede za šta se se Artemije tereti krivičnom prijavom jer je, kako je rekao, u toku pretkrivični postupak.

Sabor Srpske pravoslavne crkve u petak je raščinio vladiku Artemija i vratio ga u red monaha. Protiv njega i grupe monaha iz njegovog okruženja podnete su i krivične prijave zbog upada u manastire na području Raško-prizrenske eparhije.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u subotu da je krivična prijava protiv Artemija prosleđena tužilaštvu.

Vesti: Tomo Zorić, artemije, Tužilaštvo, pretkrivični postupak
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? EmptySre Dec 01, 2010 3:39 pm


Potvrđeno pisanje Kurira


ARTEMIJE PRODAO CRKVENU IMOVINU ALBANCIMA!


Sreda, 1. Decembar, 2010.| Autor:
Eparhija raško-prizrenska objavila ugovor kojim je bivši vladika, sada monah Artemije Albancima prodao imovinu u vlasništvu SPC za 150.000 evra!


Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? 31318


BEOGRAD - Crkvenu imovinu prodao Albancima!
Bivši vladika Artemije i njegov sekretar Simeon Vilovski prodali su 2007. poslovni prostor u vlasništvu SPC u Đakovici izvesnom Kolju Komoniju za 150.000 evra, objavila je Eparhija raško-prizrenska (ERP).

U ERP tvrde, potkrepljujući to obimnom dokumentacijom, da ugovor o prodaji nikada nije uknjižen u eparhijskoj arhivi, niti je 150.000 evra od prodaje crkvene imovine ikada prošlo kroz eparhijsku kasu!

Artemije je 12. aprila 2007. dao pismeno punomoćje Dedu Drecu Komaniju, kosovskom Albancu iz sela Brekovca, da „u ime i za račun SPC, đakovičke parohije i ERP kod opštinskog suda u Đakovici može da overi Ugovor o prodaji poslovnog prostora od 249 m2, koji je u vlasništvu SPC, kupcu Kolju Uki Komoniju iz sela Žub, opština Đakovica“. Ugovor o prodaji nepokretnosti zaključen je 18. maja 2007.

Zanimljivo je da Artemije ne priznaje nezavisno Kosovo, što ga nije sprečilo da verodostojnost svog potpisa pismeno potvrdi u Unmikovom opštinskom sudu u Prištini, odeljenje u Gračanici, od službenika za overu Biserke Ađančić.

Prema Ustavu SPC, sve imovinske transakcije u eparhijama SPC su u nadležnosti Patrijaršijskog upravnog odbora (PUO). U slučaju namere da se otuđi imovina bilo je neophodno upoznati Sinod i PUO. U ovom slučaju to ne samo da nije urađeno nego je prodaja prikrivena od Sinoda i PUO, kažu u ERP.

Novica Popović

O prokletstvu i izdaji Kosova

Eparhija raško-prizrenska objavila je i citat iz vidovdanske besede bivšeg vladike Artemija 2005, u kojoj on oštro kritikuje prodaju srpske imovine kao „prokletstvo i izdaju Kosova“:

„Srbi se ponovo svrstavaju u dva tabora, staju pod dva barjaka. Oni koji podižu sidra svoja, prodaju svoja imanja, kuće, stanove i odlaze sa Kosova - idu pod barjak Vuka Brankovića, prodaju i krčme srpsko Kosovo“.

Albanac s pečatom eparhije!

Opunomoćenik episkopa Artemija Ded Komani potpisao je ugovor u ime SPC s pečatom Upravnog odbora ERP. U eparhiji ističu da je to najskandalozniji čin u novijoj istoriji SPC da jedan episkop, i to na mnogostradalnom Kosmetu, daje Albancu pečat eparhije da overi prodaju imovine SPC drugom Albancu i zauvek je otuđi od Crkve!
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Sponsored content
Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?
Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: DUHOVNOST I EZOTERIJA :: RELIGIJA :: RELIGIJE SVETA-
Skoči na: