DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !


DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

 

 Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2
AutorPoruka
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 EmptySub Nov 27, 2010 3:13 pm

First topic message reminder :

Pristalice Vladike Artemija demantovala je ranije saopštenje eparhije raško-prizrenske u kome se navodi da jerusalimska crkva ne podržava Artemija. U saopštenju eparhije stoji da jerusalimska patrijaršija zapravo podržava Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve, a ne Artemija. Pristalice Vladike, koji je u petak sveden u čin monaha, oglasile su na pomenuti demanti, tvrdeći da je saopštenje eparhije raško-prizrenske ''neistina i kleveta''. Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 111419_112304s1_f
Vladika Artemije


''Iz manastira Svetog Save osvećenog, 24. novembra, upućeno je pismo u kome se navodi da su netačna tvrđenja o bilo kakvom njihovom demantiju, a uz to iznosi se kakav je stav prema Episkopu Artemiju i bezakonim odlukama o njegovom raščinjenju i kažnjavanju'', stoji u saopštenju pristalica Artemija. Prenosimo navodno pismo koje su dobili ljudi iz okruženja bivšeg administatora eparhije raško-prizrenske Artemija u kome se, kako tvde pristalice vladike, navodi da Jerusalimska patrijaršija nikoga nije kontaktirala iz Patrijaršije Srpske. IZJAVA


podrške progonjenom ispovedniku
Episkopu raško-prizrenskom
g. Artemiju (Radosavljeviću)


najmanjeg među monasima Serafima Agiotafita
iz Sveštene Lavre Svetog Save kod Jerusalima

Sinoć nam je stigla vest o sledećim događajima:

(a) da su mediji u Srbiji preneli vest kako Agiotafiti Sveštene Lavre Svetog Save podržavaju nepravedno gonjenog Episkopa raško-prizrenskog g. Artemija i da nameravaju da ne prime u Lavru nijednog Episkopa iz Srbije koji saučestvuje u bezakonom gonjenju i raščinjenju g. Artemija i

(b) da je Visokoprepodobni Arhimandrit g. Makarije, predstavnik naše Patrijaršije u Kataru, srpski učenik koji je studirao u Srbiji, nakon toga izjavio da je gornja tvrdnja lažna i da se Oci iz Lavre saglašavaju sa Saborom Srpske Crkve, a ne sa g. Artemijem.

Pošto se navedeni slučaj tiče monaške savesti, a pre svega Pravoslavne Vere i poštovanja sveštenih Kanona, s obzirom da, osim toga, niko iz Lavre nije ovlastio, inače poštovanog Arhimandrita Makarija, da stavi u naša usta te nepostojeće reči, prinuđen sam da dam sledeću izjavu, samo formalno izražavajući sebe, a suštinski skoro sve Oce Sveštene Lavre Svetoga Save, koja se, međutim, zbog ”razumljivih razloga”, verovatno neće oglasiti. Iz privatnih razgovora veoma dobro znam kakav je stav Otaca i Braće u vezi pomenutog slučaja, što je povremeno izražavano i Poklonicima.

Bolje bi bilo da je o. Makarije, inače blizak prijatelj i učenik Episkopa g. Atanasija Jevtića, jednoga od gonitelja Episkopa g. Artemija, jednostavno samo opovrgao da je Sveštena Lavra dala zvaničnu izjavu u vezi pomenutog slučaja.
On je, međutim, otišavši korak dalje zloupotrebio(?) naše – kako je očekivao – ćutanje, i pokušao da preobrati javno mnenje i prve utiske, predstavljajući to ćutanje kao saglašavanje sa gaženjem sveštenih Kanona od strane Srpske Jerarhije i sa političkom zaverom koja se nalazi u pozadini progona Ispovednika Episkopa Artemija; progona koji kao konačni cilj ima ukidanje nacionalnih prava Srba u Kolevci njihove svete Otadžbine, na Kosovu i Metohiji, ali i diktirano nezakonito sjedinjenje sa Papom.

Otac Makarije je iz razgovora, koje je poslednjih dana vodio sa monasima Lavre, dobro znao istinu, tj. kako mi gledamo na taj slučaj. Stoga, ispravljajući o. Makarija, istinito izjavljujem sledeće:

a) To da će srpski Episkopi biti primljeni u Lavri ne dovodi se u pitanje, s obzirom da svi posetioci bivaju primljeni. Sa druge strane, međutim, koliko srdačno će biti primljeni, pitanje je lične savesti svakoga od Otaca Lavre Svetoga Save, naspram Episkopa koji su zaboravljajući zakletve svoje Hirotonije prekršili sveštene Kanone – smenjujući, izgoneći i raščinjavajući bez kanonske osnove i suđenja ispovednika Vere i Otadžbine, Episkopa g. Artemija.

b) Nepojmljivo je, koliko god da poštujemo i ličnosti i instituciju Srpskog Sabora, da se poistovetimo sa njegovim nepravednim odlukama. Ko god ne bi želeo da bude učesnik Sabora ”kod Hrasta” (403. godine), koji je zbog političkih razloga osudio, prognao i uklonio svetog Jovana Zlatoustog, ne može se poistovetiti ni sa ovim Saborom.

v) Nedavna izjava pro-vatikanskog analitičara iz Srbije, kao i višegodišnje snažno delovanje Episkopa g. Artemija i njegovog Protosinđela Simeona protiv jeresi Ekumenizma i latinstvujuće eklisiologije Mitropolita pergamskog g. Jovana Zizjulasa, gromoglasno svedoče da se progon g. Artemija vrši zbog Pravoslavne Vere.

g) Potpuna tišina od strane srpskih Sinodalaca naspram nepravoslavnih izjava njihovog Patrijarha pre dva meseca u Austriji, čini ih odgovornim za primenu ”dvostrukih standarda i dvostrukih aršina” u njihovom osećaju za ”poredak”. Saglasno neprihvatljivim izjavama Patrijarha Srpskog:
1) jedinstvo Crkve ne postoji, nego je ono imperativ za pojedine hrišćanske denominacije; dakle, prema g. Irineju, kada kažemo da verujemo u ”Jednu, Svetu itd. Crkvu” ona nije nešto postojeće; shodno tome ”uzaludna je vera naša”;
2) povlačenje iz ekumenskog pokreta čini da Pravoslavlje postane sekta;
3) dogmatska razlika Latina u odnosu na Pravoslavlje svodi se na nepogrešivost Pape i
4) prihvatljivo je ”jedinstvo u (dogmatskoj) različitosti” [unity in (dogmatic) diversity]; nažalost, Njegova Svetost Patrijarh g. Irinej ne zna da pravoslavna crkvena savest i sveti Irinej Lionski jasno objavljuju, da ”Crkva primivši tu propoved i tu Veru, kao što smo rekli, i pored toga što je rasprostranjena po celom svetu, čuva ih prilježno kao da obitava u jednoj kući; i istovetno veruje, kao da ima jedno srce i jednu dušu, i propoveda, i uči i predaje jednomisleno (tu Veru), kao da ima jedna usta” (PG 7, 552A)”. Ne postoji dakle to umišljeno ”jedinstvo u dogmatskoj različitosti” između Crkava.

d) Na kraju, izjava zapadnog zvaničnika na Kosovu i Metohiji januara 2010. o očekivanoj smeni Episkopa raško-prizrenskog, još pre izbora novog Patrijarha g. Irineja, pokazuje da je progon Preosvećenog g. Artemija bio unapred dogovoren i isplaniran (v. Julia Gorin, Totalitarianism in service to the West, http://www.juliagorin.com/wordpress/?p=2324).

Nakon svega ovoga jasno je vidljivo odstupanje današnjeg pravca Srpske Crkve od pravilnog upravljanja Verom, pošto i samo nipodaštavanje sveštenih Kanona čini čoveka ”polovično”, a ne potpuno Pravoslavnim. Danas proslavljani Sveti Teodor Studit to jasno izražava govoreći: ”Niko ko se ne upravlja božanskim Kanonima, čak i ako smatra da ima ispravnu veru, nije Pravoslavan u potpunosti, nego samo polovično” (PG 99, 989).

Smireno se obraćajući braći Monasima Eparhije raško-prizrenske, radi Pravoslavlja progonjenim i izgnanim, koji su se privremeno zabrinuli zbog netačnih vesti od o. Makarija, potvrđujem im ono što već dobro znaju, da smo u molitvama sa njima.
Crpeći opet od Prepodobnog Teodora, ništavan i beskoristan ja, onima koji su već proslavljeni, uznosim pohvale govoreći: ”Ako je Sin Božiji, Gospod i Vladika svih, prineo radi svih Sebe na žrtvu Bogu i Ocu, koliko smo obavezni mi i šta sve nismo dužni za Njega da podnesemo i stradamo, a pre svega Monasi, koji smo se raspeli kroz odricanje, ukoliko zaista odricanje nismo učinili prividno, nego istinski?
Jer ne treba da sudimo samo po spoljašnjem izgledu (pošto je mnogo onih koji navlače maske i nisu ono za šta se izdaju), nego je jasno da se po delima sudi i ono što je spoljašnje. Ako su dakle neki u današnje vreme Monasi, neka to pokažu delima. A delo Monaha je da ne dopušta da se ma i u najmanjem menja Evanđelje – da ne bi laicima dali povod za jeres i opštenje sa jereticima, i da tako postanu vinovnici za njihovu propast” (PG 99, 1049C.D)

Nikada do sada ne bih se odlučio na ovakvo javno obraćanje, na sopstvenu inicijativu i odgovornost, da naše ćutanje nije postalo plen ekumenističke propagande i ”argumentum ex silentio” radi podrške preljubničkom zauzimanju Trona raško-prizrenskog i progonu Pravoslavnih anti-ekumenista u Srbiji.

Vitelejem
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php

AutorPoruka
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 EmptySre Dec 01, 2010 3:50 pm

Prvo i prvo SPC je znala za sve to cak je i sada priznala nezavisnost Kosova,zasto tada jos nije reagovala kada je i dala pecat i dozvolu Opunomoceniku Artemija da potpisuje sporazume.Zasto jos tada nije reagovala i rekla NE nego se celo vreme i pored svih desavanja na Kosmetu(paljenja i unistavanja velikog broja Crkava i Manastira) samo umereno izjasnjavala i osudjivala sva ta stradanja.Znali su oni sve o tome sta i kako je radio Sveti Vladika Artemije i celo vreme su ga po njihovim recima opominjali i savetovali da prestane sa time,ali zasto su posle toliko vremena tek sada to pokrenuli i napravili citavu hajku na Vladiku i to bas kada se poklopila 50 godina ustolicenja.Istog dana su pokrenuli postupke i podneli prijave protiv Vladike Artemija.Ali da neosudjujemo nekoga kome jos nije dokazana krivica mislim da bi bilo najkorektnije da sacekamo da se taj famozni postupak resi i onda damo komentare o njima.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 EmptySub Dec 04, 2010 6:20 pm

Raščinjeni vladika nudio Vladi da „pranjem novca“ pokrene tužbu protiv NATO


Tražio Velji 20 miliona dolara!Subota - 04.12.2010
Raščinjeni vladika Artemije pokušao je 2004. godine da izraelskom advokatu namesti posao u Srbiji, vredan 20 miliona dolara, koji bi bio plaćen državnim parama, tvrde iz Eparhije raško-prizrenske.

Naime, Artemije je tražio od vlade ovaj novac kako bi finansirao tužbu protiv NATO, a ukoliko vlada nema ta sredstva, on im je ponudio da obezbede jednoj stranoj kompaniji „posao u profitabilnoj oblasti“ u našoj zemlji, a ta kompanija će zauzvrat platiti izraelskog advokata da vodi proces.
Artemije se te godine pismom, koje je juče objavljeno na sajtu raško-prizrenske eparhije, obratio tadašnjem ministru za kapitalne investicije Velimiru Iliću, sa predlogom da u vladi obezbedi prolaz za stranog investitora koji je spreman da uloži u Srbiju „veliki kapital u neku od profitabilnih oblasti, a da se deo novca usmeri u pokrivanje troškova sudskog procesa“.
Od Artemija juče nismo uspeli da dobijemo komentar, a Ilić kaže da lično nikada nije video to pismo i da se ne seća da je sa Artemijem ikada razgovarao o toj tužbi i obezbeđivanju novca za njeno pokretanje.

- Ne čitam ja poštu. To i ako je stiglo u ministarstvo, to su razne službe prvo razvrstavale i slale po odeljenjima. Veliko je to ministarstvo bilo i to pismo nije stiglo do mene lično. Bio sam nekoliko puta u Gračanici i tamo smo pomagali mnoge projekte, ali se ne sećam da smo Artemije i ja razgovarali o tužbi - izjavio je Ilić za „Alo!“.
Artemije i njegov lični sekretar Simeon Vilovski su neposredno nakon pogroma pronašli izraelsku firmu „Dr J. Weinroth and Co“ i advokata Jakoba Veinrota, koji je tražio 20 miliona dolara za podnošenje tužbe protiv NATO i dobijanje odštetnog zahteva pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu, kao i za medijsku kampanju „u zapadnim medijima“. Uprkos odluci Sinoda da zbog velikog rizika i ogromne cene odustane, Artemije je nastavio da lobira za pokretanje tužbe, pa je pred ministra Ilića izneo „nepristojnu ponudu“.
„S obzirom na to da smo Veinrotu objasnili činjenicu da crkva nema potreban novac, a i država Srbija je u teškoj ekonomskoj situaciji, on je izrazio spremnost da nam pomogne i u tom smislu. Stoga je obećao da će dovesti međunarodnu kompaniju koja je spremna da investira u Srbiju veliki kapital u neku od profitabilnih oblasti, a da se deo novca usmeri u pokrivanje troškova sudskog procesa. Pošto se radi o kapitalnim investicijama, kao i o granama koje su od velikog interesa za državu Srbiju, za odobrenje ovakvog ulaganja potrebna je saglasnost vlade“, navodi se u pismu sa Artemijevim potpisom, a u prilogu bivši vladika ministru dostavlja pismo Vajnrota, koji je već ponudio takvu firmu. U tekstu objavljenom na sajtu raško-prizrenske eparhije se napominje da je Ilićev odgovor očigledno bio negativan, pošto se ta kompanija nikada nije pojavila na srpskom tržištu.


Hteli i hram da založe za tužbu!

Prema navodima pomenutog sajta, ogromna cena koju su Izraelci tražili navela je da se razmišlja čak i o zaustavljanju izgradnje Hrama svetog Save, kako bi se sve dalo na ovu tužbu.


Nato nije mogao biti tužen u Strazburu

Dok su Izraelci obećavali siguran uspeh za 20 miliona dolara, drugi konsultovani advokati su upozorili da je slučaj na klimavim nogama, pre svega zato što pravila angažovanja NATO snaga na KiM u to vreme nisu predviđala da Kfor brani same objekte, već jedino lica koja žive u srpskim pravoslavnim svetinjama, a poznato je da u nasilju nije stradalo nijedno crkveno lice. Poseban problem je bila i činjenica da nema pravne mogućnosti da se u Strazburu tuži sam NATO, pa čak ni SAD kao članice NATO saveza, već samo evropske zemlje članice, a poznato je da njihovi vojnici na Kosovu nisu bili angažovani kao deo njihovih nacionalnih armija, već međunarodnih snaga Kfora, pod komandnom strukturom NATO generala.


Abolirao Albance?!

Prema navodima sa sajta raško-prizrenske eparhije, Artemije je u jeku pregovora sa Izraelcima i po savetu Jakoba Vajnrota povukao već podnesene tužbe protiv svih kosovskih opština na Unmikovim sudovima na KiM.
- Tužbe koje je tadašnji vladika podneo u avgustu 2004. su povučene u februaru 2005, čime je eparhija zvanično abolirala lokalne kosovske institucije, koje su neposredno bile odgovorne za martovski pogrom, samo da bi mogao sa što više uspeha da tuži četiri evropske zemlje. Pri tom je zanimljivo da je kao odštetni zahtev bivši vladika samo u Đakovici naveo milijardu evra - navodi se u pomenutom tekstu.

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 Artemije-v

Pošto je u priči i pošteni Velja.....ne bih se čudio da je tačno.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 EmptySub Dec 04, 2010 6:44 pm

Znam sve to i ja jer sam o tome vec cuo od ljudi koji se nalaze u Crkvenim odborima kao i suprotna misljenja Brastva koje tvrdi sasvim drugacije.Ali nezelim da verujem nikome sve dok se ne donese konacna presuda sa svim relevantnim dokazima jer ovo sto se po novinama pise je samo pisanje radi Marketinga i bolje prodaje novina.Slazem se da ipak nesto ima od istine o kojoj se pise ali da sve to traje toliko dugo i da se niko o tome neizjasni,jer bi se prvi Velja Ilic izjasnio o tome da li je istina ili ne jer i sami znamo ko je on i kako voli da o svemu daje licne komentare.Ipak cu sacekati sve i onda reci ono sto je zaista istina ili pak Politicka ujdurma.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 EmptySub Dec 04, 2010 7:01 pm


RAŠČINJENI ARTEMIJE "SLUŽIO" LITURGIJU U LJULJAKU

Subota, 4. Decembar, 2010.| Autor: Agencija TANJUG

BEOGRAD - Raščinjeni vladika Artemije (Marko Radosavljević) ponovo je danas "služio" svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi u šumadijskom selu Ljuljaku, nastavljajući da se oglušuje o saborske odluke. Monah Artemije ne želi da komentariše svoje postupke koji se u Crkvi tumače kao "najveći crkveni prestup".

On je Tanjugu rekao da ne želi da komentariše dosadašnje odluke "crkvenog vrha", kao ni one koje, kako se veruje, predstoje. Najavio je da će, bez obzira na to "šta mu sledi", liturgiju "služiti" i u nedelju. U Crkvi apsolutno nisu raspoloženi da komentarišu ponašanje bivšeg vladike raško-prizrenskog koga je Sveti arhijerejski sabor na jesenjem zasedanju lišio episkopskog čina i vratio u red monaha. Smatra se da Artemijevo ponašanje najbolje govori o njemu samom.

Pojedini sveštenici i episkopi su pomalo čak razočarni Artemijevim ponašanjem, jer, kako kažu, dok ga oni žale i mole se za njega, "on (Artemije) sebe pokušsava da predstavi kao mesiju". Zbog grubog kršenja crkvenih pravila za Artemijeve grehe sada je nadležan eparhijski sud koji bi u narednom stepenu mogao da ga "odluči" od Crkve.

"Odlučivanje" od Crkve značilo bi vraćanje Artemija u red civila sa imenom dobijenim pri rođenju i bez ikakvih crkvenih prava.

Već sada Artemije je u velikom sukobu sa crkvenim pravilima, jer kao raščinjeni vladika koji je prethodno penzionisan, a potom mu je zabranjeno činodejstvovanje, nema prava da nosi vladičansku odoru i obeležja, da krsti, venčava, vrši opelo ili daje blagoslov. Ukoliko bi krenuo putem osnivanja neke pesudocrkve Artemije bi mogao biti anatemisan, poput samozvanog crnogorskog mitropolita Miraša Dedeića.

Podgorički paroh, protojerej Velibor Džomić rekao je ranije Tanjugu da Artemijevo ponašanje ne znači raskol u Srpskoj crkvi i da njegovo ponašanje više liči na sektašenje. Otac Velibor, koji je stručnjak za crkveno pravo, objašnjava da "monah Artemije nema nijednog sveštenika, nijedan hram i nijedan manastir, a vernici Eparhije raško-prizrenske ostali su tamo gde su vekovima i bili - uz svoje crkve i svetinje na Kosovu i Metohiji". On je kazao da Artemije zapravo sebe pokušava da predstavi kao žrtvu, zamenjujući teze o "svetskoj zaveri" protiv njega, njegovog antiekumenizma i antiglobalizma, umesto da, kako je rekao, položi račune za finansijske malverzacije činjene dok je bio upravitelj Eparhije raško-prizrenske.

S druge strane, analitičar religije Živica Tucić smatra da su, kada je Artemije u pitanju, "na potezu psiholozi", jer on "zlupotrebljava, politizuje i omalovažava" sposnobnost rasuđivanja vernika i celokupne javnosti. "Na jednoj strani su ceo belosvetski poredak, globalizacija, čak i, neverovatno, 'hazarski bankari', a na drugoj 'pravednik' koji je spreman da ide do kraja i 'popije čašu žuči' za istinu i pravoslavlje. Psiholozi zaista treba da nam objasne kako se dolazi do ovakvog mesijanstva", smatra Tucić.

Ne bi trebao da ovo radi ....ovim samo daje povoda Sinodu Na kraju će ga anatemisati i ekskomunicirati , sud će se ekspresno pozabaviti "civilom " Artemijem -i priča će biti zaboravljena . Možda i istina o svemu .
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 EmptyPon Dec 06, 2010 10:47 am


ARTEMIJE, GDE SU PARE?

Ponedeljak, 6. Decembar, 2010.| Autor: Novica Popović


Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 32094


Eparhija raško-prizrenska tvrdi da je bivšI vladika Artemije za šest godina oštetio 47 sveštenika za više od 500.000 evra!

BEOGRAD - Gde su nestale svešteničke plate?
Komisija Sinoda SPC za istraživanje poslovanja Eparhije raško-prizrenske ustanovila je brojne zloupotrebe službenog položaja koje su vršili raščinjeni episkop Artemije i njegovi najbliži saradnici, posebno bivši protosinđel Simeon Vilovski.

Među zaprepašćujuće primere spada zakidanje plata sveštenicima na KiM, kojima je preko eparhije Ministarstvo vera isplaćivalo novac zbog izuzetno teških uslova života i oskudne situacije u parohijama. Kako navode u ERP, sveštenstvu je od 2004. do 2010. eparhija zakidala novac prilikom isplate prinadležnosti.

„Prema grubim procenama, zakinuto je oko 12.000 evra po jednom svešteniku, a ako se ima u vidu da ih ima 47, prema izveštaju episkopa Artemija Saboru, oni su zakinuti za više od 500.000 evra!“, piše u Aktu o kanonskoj odgovornosti episkopa Artemija.

Zbog toga je devetnaest sveštenika ERP 26. maja 2004. uputilo pismo tadašnjem ministru vera Milanu Raduloviću. Oni su tražili da im se pomoć od države uplaćuje direktno, a ne preko eparhije.

Činjenica da se parohijski sveštenici obraćaju Ministarstvu vera, kako ističu u ERP, pokazuje koliko su još tada bili poremećeni odnosi između Artemija i najvećeg dela parohijskog sveštenstva.

Milan Radulović: Nisu se dogovorili
Bivši ministar vera Milan Radulović u izjavi za Kurir kaže da je pomoć bila predviđena samo za siromašne sveštenike.
- Tih 19 sveštenika je za isplaćivanje naknade od strane Ministarstva vera trebalo da predloži njihova eparhija, što ona nije učinila, pod izgovorom da su službovali u bolje stojećim parohijama - objašnjava Radulović, uz napomenu da je ERP uredno vodila administraciju.

Žalba s 19 potpisa - bez uspeha
Žalbu bivšem ministru vera Milanu Raduloviću potpisali su sveštenici: Ranđel Denić iz Lipljana, Milan Radulović iz Gračanice, Nikola Trajković iz Donje Gušterice, Dragiša Jerinić iz Kosova Polja, Zoran Kovačević iz Parteša, Velja Stojković iz Pasjana, Dragi Kojić iz Vitine, Emil Ferković iz Novog Brda, Radivoje Živković i Svetislav Trajković iz Gnjilana, Siniša Milenković iz Kamenice, Aca Đurić iz Raniluga, Nenad Stojanović iz Ropotova, Velimir Stojanović, Borislav Kevkić i Staniša Arsić iz Mitrovice, Radeta Dončić i Milan Kevkić iz Dubokog Potoka i Milorad Cvetković iz Lapljeg Sela.

Jeromonah Damjan: Neka rade šta hoće!
Bliski saradnik raščinjenog vladike, jeromonah Damjan kaže za Kurir da Artemije i dalje ne želi da daje izjave za medije. Komentarišući optužbe na račun Artemija iz arhivskih dokumenata koje objavljuje ERP, Damjan poručuje:
- Neka rade šta hoće!

Bez obzira na to što je naša štampa poznata kao "žuta " i strašno je kada se neke interesne grupe preko nje okome na pojedinaca -ali se isto tako pokazalo da je dosta toga što se piše i tačno . No, kao što smo se svi složili -konačnu reč mora da kaže sud -a mi možemo samo da pratimo razvoj .
Lično-voleo bih da je slučaj "Artemije" samo prvi u nizu sličnih medju visokim (ne ) dostojnicima SPC . Ako se Sinod odluči na zataškavanje kao do sada -ovo će brzo biti zaboravljeno .Ubedjen sam da se dobar deo verujućih sada po prvi put suočava sa ovim činjenicama i to može ozbiljno da naškodi SPC . Sad sve zavisi od snage novog patrijarha i mladjih snaga , da li će uspeti ili uopšte želeti da izvrši pročišćenje i vrati se korenima istinskog pravoslavlja . Cena nije mala -ali je jedina moguća . Sve koji su se napljačkali -odstraniti , pa makar to značilo i novi Sinod .
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 EmptyPet Dec 17, 2010 2:39 pm

Sinod SPC: Artemije predvodi sektu


Tanjug | 17. 12. 2010. - 13:52h izmena vesti 14:05h


Bivši episkop raško-prizrenski Artemije (Marko Radosavljević) nije stupio na put raskola već je stvorio sektu Artemijevaca što je prvi put u istoriji Srpske crkve, saopštio je danas Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve.

Sinod je, istovremeno, skrenuo pažnju sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu Svetosavske crkve da liturgija raščinjenog episkopa i njegovih pristalica nije liturgija, da njihovo pričešće nije Sveto pričešće i da njihove tajne nisu Svete tajne Crkve Božje.
U saopštenju se poručuje vernicima da dobro razmisle svi oni koji im "lakoverno sleduju - kome sleduju i čemu sleduju - odvajajući se od Crkve Hristove i navlačeći na sebe i svoju decu sektaško prokletstvo".


Crkvena vlada, kojoj je predsedavao patrijarh Irinej, podseća da je Sveti arhijerejski sabor na novembarskom zasedanju "trajno i neopozivo" Artemija razrešio dužnosti eparhijskog arhijereja, što je tada i on sam prihvatio.
Ovo je prvi put da se Sinod oglašava povodom ponašanja monaha Artemija nakon novembarske odluke Sabora da on bude raščinjen.


U saopštenju se ukazuje da je odluci o rasčinjenju prethodilo Artemijevo "kajanje" zbog prihvatanja saborskih i sinodskih odluka uz tvrdnju koja je, kako se navodi, protivna zdravom razumu, da je on doživotni episkop raško-prizrenski.
"To je bio povod da ga Sveti arhijerejski sinod stavi pod zabranu sveštenodejstva do sledećeg redovnog, ovogodišnjeg (novembarskog) zasedanja Svetog arhijerejskog sabora", navdeno je u saopštenju.


Pritom se ističe da Artemije, umesto Sabornom očekivanju da će zatražiti oproštaj za svoje prestupe zbog gaženja kanonskog poretka Crkve, kako bi bio oslobođen zabrane sveštenodejstva, nasilo, sa grupom svojih sledbenika pokušao da uzurpira manastire i Raško-prizrensku eparhiju.
Napominje se da je Artemije falsifikovanim pečatom donosio protivzakonite odluke u Eparhiji, pa je Sabor bio prinuđen sa dubokim žaljenjem da ga liši episkopskog čina i vrati ga u red monaha.


"Protivzakonito služenje i učestvovanje u njemu kao i drugi dodatni razlozi doprineli su da Veliki crkveni sud potvrdi odluke Eparhijskog crkvenog suda Eparhije raško-prizrenske i sedamnaestoricu jerođakona i jeromonaha, Artemijevih sledbenika, liši svešteničkog čina", podsetio je Sinod.
I umesto "otrežnjenja i pokajanja" monaha Artemija i njegovih raščinjenih sledbenika, oni su nastavili da služe liturgiju u uzurpiranom hramu Svetog Jovana Krstitelja, u Eparhiji žičkoj, proglasivši ga za manastir, što je samo dodavanje "bezakonja na bezakonje".


Monah Artemije penzionisan je na majskom redovnom zasedanju Sabora, a na novembarskom je raščinjen i vraćen u red monaha sa zabranom činodejstvovanja.
Sabor je takve odluke doneo nakon što je utvrđeno postajanje finansijskih malverzacija u Eparhiji raško-prizrenskoj na čijem čelu je Artemije bio dugi niz godina.

Šta ja najavih....sledi eksomunikacija (ili kako se već zove u SPC ) Uglavnom, očekivano , ali pravi potez bi bio da preduzmu nešto protiv vladika srebroljubaca . Ovo sa Artemijem je sada već nepotreban publicitet za nešto što je rešeno -ono drugo nije ni pomenuto.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 EmptyČet Jan 20, 2011 7:14 pm


EKSKLUZIVNO: ARTEMIJE DAO MILIONE DOLARA ZA LOBIRANJE!

Četvrtak, 20. Januar, 2011.| Autor: Saša M. Stajić
Eparhija raško-prizrenska, s vladikom Artemijem na čelu, uz pomoć SNV KiM, obavezala se da američkim lobistima isplati milione dolara!
Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 39884
BEOGRAD - Koliko su predstavnici Srba s KiM i Srpska pravoslavna crkva zaista platili za lobiranje u Americi kojim bi zaustavili priznanje Kosova?
Ako se pogledaju ugovori potpisivani sa američkim advokatskim kancelarijama koje se bave lobiranjem u SAD, svota dostiže 4,2 miliona dolara! Džejms Džatras, koji važi za jednog od najodanijih srpskih lobista u Vašingtonu, tvrdi da je suma mnogo manja i da ne prelazi 800.000 dolara.

Izvesno je da je u sve prste upleo Simeon Vilovski, najbliži saradnik raščinjenog vladike Artemija. Njegova se adresa (manastir Banjska na Kosovu) nalazi na oba ugovora koji su zavedeni u američkoj administraciji, u koje je Kurir imao uvid. Podsećamo, protiv Vilovskog se vode sudski postupci zbog finansijskih malverzacija u Eparhiji raško-prizrenskoj.

Dragan Velić, predsednik Srpskog nacionalnog veća KiM, u izjavi za Kurir kaže da je ta organizacija samo učinila uslugu Eparhiji raško-prizrenskoj.
- Sve je išlo preko vladike Artemija. Crkva nije mogla da potpiše tu vrstu ugovora, pa je SNV pomogao. Potpisao sam ugovor, ali s njegovim sprovođenjem nisam imao ništa - ističe Velić.

Na pitanje kako je mogao da potpiše nešto što ne može da kontroliše, Velić ponavlja:
- Preko naše dijaspore došlo se do gospodina Džatrasa, ali se za sve pitala Eparhija raško-prizrenska. Mi nismo imali para za lobiranje. Odakle novac Crkvi? Ne znam.

Zaista, odakle pare? Kako su one dolazile do Džatrasa, ko je sve to kontrolisao, proveravao, odobravao? Na ta pitanja odgovor nema ni Branislav Tapušković, advokat Artemija i Simeona Vilovskog.
- S mojim klijentima o tome nikad nisam pričao, tako da ne znam o kakvim ugovorima uopšte govorite - kratko će Tapušković.

Bliski saradnik Artemijev, monah Damjan kratko nam je poručio da se raščinjeni vladika neće oglašavati, „jer je Bogojavljenje“.
U Eparhiji raško-prizrenskoj uputili su nas na komisiju pri Sinodu SPC koja se bavila poslovanjem te episkopije. Tamo, međutim, nije bilo nikog raspoloženog ko bi nam rekao da li su u knjigama Eparhije našli nešto više o finansiranju lobista u SAD.

Dva ugovora s Amerikancima

Prvi ugovor sklopljen je 22. marta 2006. između advokatske firme Venabl LLP (Venable LLP), za koju je tada radio Džatras, i Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije. Potpisnici - Džejms Džatras i Dragan Velić, predsednik SNV KiM. Ovim ugovorom SNV se obavezuje da u narednih šest meseci isplati ukupno 600.000 dolara pomenutoj kancelariji.
Drugi ugovor dosta je misteriozan. Sklopljen je 7. februara 2007, ali ga je potpisala samo jedna strana. U ime advokatske kancelarije Skvajer Sanders pablik advajzori LLC svoj potpis stavio je samo izvesni Patrik E. O’Donel. Druga strana nije potpisana, ali je adresa ostala ista: monah Simeon Vilovski, manastir Banjska, Kosovo i Metohija. Srpska strana obavezuje se da lobistima i dalje isplaćuje po 100.000 mesečno. Ovaj ugovor potrajao je tri godine, što hipotetički znači da je Amerikancima isplaćeno 3,6 miliona dolara! Zanimljivo je da je Džatras i onda i sad bio zaposlen u ovoj advokatskoj kancelariji.

Džejms Džatras: Dobili smo samo 800.000 dolara!

Kako bi pokušali da razjasnimo prirodu njegovih poslovnih odnosa s predstavnicima Srba s Kosmeta, razgovarali smo s Džejmsom Džatrasom.
- Tačno je, u ime kompanije Venabl LLP potpisao sam marta 2006. ugovor sa Srpskim nacionalnim većem.
* Dragan Velić, predsednik SNV, tvrdi da je potpisao ugovor samo zato što ljudi iz Crkve, prema zakonu, nisu mogli to da učine.
- Neću da ulazim u polemiku između Srba. Naš glavni čovek s kojim smo imali kontakt bio je i još uvek je vladika Artemije. Nikada nismo imali nikakav kontakt sa Sinodom SPC.
* Po ugovorima, mesečni honorari bili su 100.000 dolara.
- Prvih 600.000 dolara leglo je na vreme, po ugovoru.
* A kasnije?
- U narednom periodu, od početka 2007. pa sve do isteka ugovora 2010, bilo je više manjih uplata, ali suma od 100.000 dolara mesečno nije poštovana. Kada se sve sabere, za tri godine leglo je još oko 200.000 dolara.
* Ko je isplatio taj novac, SNV ili Eparhija raško-prizrenska?
- Ne znam ko je tačno sa srpske strane uplaćivao novac.
* Ako odredbe iz ugovora nisu ispoštovane, zašto niste raskinuli ugovor?
- Zato što mislimo da je ono što radimo za Kosovo i Srbe prava stvar. Zato još nismo ugasili Američki savet za Kosovo. Mislim da je priznanje nezavisnosti velika sramota, pre svega za Ameriku.
* Mnogi se pitaju za šta su lobisti uzeli 800.000 dolara? Kosovo je nezavisno tri godine?
- Ako se uzme u obzir koliko smo se kasno uključili i koliku smo pomoć dobili, postigli smo veliki uspeh. Zapamtite - dve trećine država na svetu ne priznaje nezavisnost Kosova. To je veliki politički kapital koji se i te kako može iskoristiti.

A čijeg to novca ? Pa od gradjana Srbije ...
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 EmptyUto Mar 15, 2011 8:07 am
Utorak, 15. Mart, 2011.| Autor: Novica Popović


Pristalice raščinjenog vladike moraće da se isele iz iznajmljenog stana u Njegoševoj 73, koji su proglasili za katakombu. Stanari ih prijavili inspekciji


BEOGRAD - Šta će biti s katakombom - iseliće je!
Pristalice raščinjenog vladike, sada monaha Artemija, moraće uskoro da napuste iznajmljeni stan u Njegoševoj 73, koji proglasili za katakombu posvećenu prepodobnom Justinu Ćelijskom.

Stanari pomenute zgrade u beogradskoj opštini Vračar podneli su prijavu opštinskoj Građevinskoj inspekciji zbog okupljanja velikog broja ljudi u hodniku i na stepeništu, kao i zbog obavljanja bogoslužbenih delatnosti u jednom stanu u prizemlju.

Član Opštinskog veća opštine Vračar Danilo Glumac u izjavi za Kurir kaže da je građevinski inspektor postupio po prijavi stanara.

- Građevinska inspekcija po zakonu ima pravo da zabrani upotrebu dela objekta koji se koristi za namenu suprotnu upotrebnoj dozvoli. Pošto je po upotrebnoj dozvoli pomenuta zgrada predviđena isključivo za stanovanje, tu nije moguće otvarati bilo kakav poslovni prostor, pa samim tim ni kapelu - ističe Glumac i dodaje da je proverom podataka o zakupu pronađen i vlasnik spornog stana.

- On je u razgovoru s nama rekao da nije znao da će njegov stan biti korišćen u te svrhe, već je mislio da će zakupac, inače fizičko lice, tu stanovati. Zbog toga je odlučio da raskine ugovor o zakupu. Po informacijama kojima mi raspolažemo, zakupci bi uskoro trebalo da se isele iz tog stana - kaže član Opštinskog veća.

Ovu informaciju za Kurir potvrđuju i iz bliskog okruženja bivšeg vladike Artemija.

- Upoznati smo s prijavom stanara zgrade u kojoj smo otvorili katakombu i svesni smo da ćemo uskoro odatle morati da se iselimo. Nećemo ratovati sa stanarima zgrade. Pronaći ćemo neko drugo mesto za bogosluženje. Nećemo zbog toga stati - poručuje jedan od monaha bliskih Artemiju.Džomić: Artemije tone sve dublje!

Protojerej Velibor Džomić u izjavi za Kurir kaže da je reakcija stanara, Građevinske inspekcije i ostalih nadležnih službi potpuno primerena i očekivana.

- S druge strane, žalosno je i tragično da raščinjeni episkop Artemije tone sve dublje i ovakvim postupcima javno huli na svetog oca Justina Ćelijskog. Otac Justin Popović je svoj život proveo u manastiru, a ne po privatnim stanovima, da bi mu se na takav način monah Artemije "oduživao". I ne samo što je hulio na oca Justina, nego i na Hram svetog Save, u čijoj je blizini otvorio antisvetosavsku katakombu. Daj bože da se posle ovoga opamete i vrate u kanonski crkveni poredak - kaže Džomić.

Opasnost od požara

Član Opštinskog veća opštine Vračar Danilo Glumac napominje da su nadležni organi u stalnom kontaktu s lokalnom stanicom policije, s komunalnom policijom ali i protivpožarnom inspekcijom.

- Reč je o predratnoj stambenoj zgradi, i kad se više od pedeset ljudi šeta sa svećama, to nimalo nije bezbedno ni za te ljude, ali ni za ostale stanare u zgradi. Mi smo zajedno spremni da odreagujemo, ako ti ljudi budu ponovo pokušali da održe službu u tom stanu - poručuje Glumac.


Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 50594
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 EmptyPon Maj 02, 2011 5:51 pm

Pozdravljeno raščinjenje Artemija
Izvor: Tanjug

Beograd -- Poglavari 4 pravoslavne pomesne crkve pozdravili su odluku Srpske pravoslavne crkve o rasčinjenju umirovljenog vladike raškoprizrenskog Artemija.

vladika Artemije (FoNet, arhiva)
Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 15522258914da3f546f3843697953806_368x272

Pisma četvorice poglavara pravoslavnih pomesnih crkava, konstantinopoljski Vartolomej, jerusalimski Teofil, moskovski i cele Rusije Kiril i kiparski Hrizostom, objavljeni su na internet sajtu SPC.

Patrijarh konstantinopoljski Vartolomej je, povodom odluke Sabora o vraćanju Artemija u red monaha, poručio da je ta odluka obznanjena Jerarhiji Vaseljenskog Trona, sa izrazima, kako se navodi, beskrajnih želja i s molitvom da se Hristos, koji prosvetljuje i osvećuje svakoga čoveka koji dolazi na svet, pokaže i na "palom bratu našem i upravi korake njegove na pokajanja dela dobra i Bogougodna".

Patrijarh jerusalimski Teofil je patrijarhu srpskom Irineju poručio da je odluka Srpske crkve "prihvaćena s bratskom dužnošću".

patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril (spc.rs)
Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 6879735774dbea871e755a723160070_extreme
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril je potvrdio prijem patrijarhovog pisma o, kako je naveo, nekanonskim i samoinicijativnom delovanju monaha Artemija lišenog episkopskog čina.

"Uveravam vas da niko od episkopa i sveštenstva Ruske pravoslavne crkve neće imati nikakvu komunikaciju sa monahom Artemijem i monasima, koji su mu se pridružili. Otvoreno nepoštovanje odluka legitimnih Crkvenih organa, kako od strane monaha Artemija, tako i od onih koji mu pružaju podršku, u nama je izazvalo duboku zabrinutost i žaljenje", naveo je patrijarh Kiril.

U pismu kiparskog arhiepiskopa Hrizostoma piše da će se on i sveštenstvo Kiparske crkve svesrdno moliti za prosvetlenje i spasenje duše Artemijeve.

Patrijarh srpski Irinej najavio je nedavno da će, zbog nepoštovanja saborskih i sinodskih odluka, Sabor na redovnom majskom zasedanju raspravljati o izopštenju monaha Artemija iz Crkve.

"Biće to teška odluka, ali ovo što Artemije radi je protiv kanona Crkve. Ovakav slučaj Crkva još nije imala", rekao je tada patrijarh Irinej i još jednom pozvao bivšeg vladiku da se pokaje.

Nije on jedini ...ima ih još koji ne zaslužuju da nose mantiju.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
Zaštitnik seljačkih prava
cojle

Location : Kumova slama
Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 EmptyPon Maj 02, 2011 8:36 pm

Raščinjeni vladika raško-prizrenski Artemije nije želeo da komentariše najavu patrijarha Irineja da će Sinod srpske pravoslavne crkve na majskom zasedanju raspravljati o njegovom izopštenju iz crkve.
Artemije je sa svojim pristalicama služio liturgiju u kući na ulazu u selo Gornja Toponica pored Niša za koju pristalice raščinjenog vladike kažu da je katakombna kapela posvećena Svetom arhangelu Mihailu.

Artemije i njegovi sledbenici već nekoliko nedelja služe liturgiju u Gornjoj Toponici nadomak Niša. SPC je ranije osudila taj postupak i njihovo delovanje nazvala je sektom.

Prema nekim najavama moguće je da se u obližnjoj Mezgraji izgradi i Vladičanski dvor a sumnja je da se iza tih planova nalazi i jaka podrška nekih krugova iz dijaspore! 55555Seljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 EmptySub Avg 06, 2011 10:29 am

cojle ::


Prema nekim najavama moguće je da se u obližnjoj Mezgraji izgradi i Vladičanski dvor a sumnja je da se iza tih planova nalazi i jaka podrška nekih krugova iz dijaspore! Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 356467ARTEMIJE ŠIRI JERES U SAD
Subota, 6. Avgust, 2011.|Sinod SPC optužio vladiku Artemija da rovari u Americi i pokušava da stvori još dublji raskol


Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 78972


BEOGRAD - Artemije je bez blagoslova patrijarha Irineja u Americi.
Sinod SPC navodi da je raščinjeni episkop raško-prizrenski Artemije u
pojedinim srpskim sredinama u Americi boravi kao „vođa parasinagoge ili
nezakonite, neblagoslovene i od Crkve nepriznate zajednice“.

SPC je poručila organizatorima boravka svrgnutog vladike u Americi da time ne doprinose svetosavlju:

- S grupom od nekoliko desetina nadmenih raskaluđera i bivših
kaluđerica, begunaca i pobegulja iz srpskih svetinja na KiM, koji i nisu
brinuli za narod nego za svoj lagodan život, on ruši ono što je Sveti
Sava zidao i razbija ono što je Sveti Sava u jedinstvo sazvao.
----------------

Sad će Artemije da se lepo udomi u Čikagu , i postane "vladika Američki i cele Kanade " -tamo su takvi dobrodošli ,kako se pokazalo u prošlosti.
Ja bi im poslao i Amfilohija (Radovića ) divno bi se uklopio u tamnošnje poglede .
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 EmptyČet Jul 11, 2013 6:28 am

Da podsetimo ....Artemije je optužen da je maznuo,između ostalog i 500 000 evrića koje je zakinuo braći sveštenicima (pored silnih miliona od države Srbije ) .E sad ...da li je kasa zaista zatvorena za njegovu "sekciju" ,ili je zaista krao ,pa nikom nije dao ,ili ovaj koristi rizu kao pomagalo (a mercedes ga čeka iza ćoška ) -sve je moguće .
Kakogod -još jedna sramota SPC .
_______________

Artemijev monah prosi u Knez Mihailovoj

Beograd, 22:52, 10.07.2013.
Autor: EPK,Pouke.org,Foto: Tanjug
36[b class="com"] komentara[/b]
Na jednom verskom portalu javio se Ivan Cvetković (piše da je administrator sajta) koji tvrdi da poznaje monaha koji prosi u Knez Mihailovoj
Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 Monah-prosjak-knez-mihajlova-foto-tanjug-1373466141-337515

BEOGRAD - Ako je verovati verskom portalu Pouke.org otkriven je indentitet misterioznog monaha koji prosi u Knez Mihailovoj ulici.
"Zarad istine moram da kažem o kome se radi, bar onoliko koliko znam. Na slici je "otac" Kozma (ne znam da li je raščinjen, znam da je bio jeromonah). [b style="line-height: 1.5;"]Promenio je mnogo manastira[/b] a ja ga znam iz vremena dok je bio u Denkovcu, gde je monah moj rođeni brat", napisao je Ivan Cvetković, administrator sajta.
Prema njegovim rečima Kozma je [b style="line-height: 1.5;"]veoma dobar čovek[/b], bio je veoma revnostan na službama.
"Ali je nažalost otišao kod monaha Artemija u njegovu raskolničku družinu. Naravno, Artemija apsolutno nije briga šta se dešava sa tim ljudima, da li su bolesni, da li im nešto fali", dodao je Cvetković.
Prema njegovom mišljenju oni koji daju novac Kozmi ništa mu ne pomažu.
"Naprotiv. Najpre treba neko, ako ga bude video u Knez Mihajlovoj da mu kaže da ode i potraži manastir, da se pokaje i da ga primi neki episkop naše Crkve. U suprotnom, umreće i bolestan i gladan i u raskolu. Još, dodatno bruka Crkvu jer ljudi ne znaju ko je on", zaključio je administrator ovog verskog portala.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Auror@
SOLDIER of LOVE
Auror@

Godina : 61
Location : Neoplanta
Humor : aha
Datum upisa : 12.04.2014

Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 EmptyČet Maj 15, 2014 7:49 pm

"Slučaj Artemije" kako nazvaste temu, traje i prisutan je, uprkos ovim i onim glasinama. Reč je o svesnosti ljudi koji ga slede i onih koji ga "pljuju". A biti "na sredini" nezahvalno je, kao i odabrati pogrešnu stranu, kao u svakom pravom sukobu pa i ratu. 
Suština "blaćenja" Oca Artemija, nije nimalo bezazlena, pa ako posmatramo tu stranu, svodi se na suštinski razdor u SPC, posebnu vrstu politike, koja se prepliće sa politikom države, a rado bi i preuzela javno i glasno, vlast nad narodom, da nije onih koji smatraju religijske delatnosti, samo kao biznis, kome ne treba prepustiti vlast. Ako pak, gledamo stvari "od strane" Oca Artemija, pod uslovom da su navodi o kradji netačni, imamo jednog "razapetog" sveštenika, čije totalno uništenje bi dovelo do njegove još veće popularnosti. Ovako, "šutamo se" tamo i ovamo, verujući svakoj vesti, ili po sopstvenom nahodjenju, osudjujemo.
Činjenica je, da se uvodjenjem ekumenizma, krše neka osnovna pravila i kanoni pravoslavne vere, zacrtani davnih dana, a koji su jasno "povukli granice", razlike u bogosluženjima u odnosu na druge vere. Pobornici Svetosavlja, Cara Dušana i srpske kolevke - Kosova, slede Oca Artemija. Zagovornici ekumenizma, celivaju ruke kardinalima u Sabornoj crkvi, a liturgije više nisu ni pravoslavne ni katoličke, uz plaćeni profesionalni crkveni hor. Ko tu živi od dijaspore, lako je videti u očiglednom - izgradnja crkvi, (da ne idem dalje, samo u Novom Sadu), koje su velelepne, a zidaju se godinama, kao Skadar na Bojani -godinama, teško da mogu biti finansirane samo od vernika, kao ni "skromni" automobili i telohranitelji koji čuvaju glavešine koje šetaju kejom... 
Pokušala sam samo da "nabacam" što nepristrasnije, čisto "novinarski" ono čega sam bila očevidac, htela - ne htela, hodajući svojim putem. Dalje, čisto informativno, samo posmatram dešavanja. Gde je u svemu tome nešto uzvišeno, sveto to samo zna Onaj, po čijem se dopuštenju sve ovo dešava... 

ТРИБИНА "БОРБА ЗА ПРАВОСЛАВЉЕ" У НОВОМ САДУ  link 
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?   Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu? - Page 2 Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
Slučaj Artemije: Rat demantija - ko govori istinu?
Nazad na vrh 
Strana 2 od 2Idi na stranu : Prethodni  1, 2

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: DUHOVNOST I EZOTERIJA :: RELIGIJA :: RELIGIJE SVETA-
Skoči na: