DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !


DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

 

 POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1 ... 7 ... 11, 12, 13 ... 15 ... 19  Sledeći
AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyPet Dec 10, 2010 10:10 pm

First topic message reminder :

Sanader uhapšen u Austriji 
N.V, Agencije | 10. 12. 2010. - 08:55h |

ZAGREB - Austrijska policija telefonom je obavestila policiju Hrvatske da je, na osnovu međunarodne poternice, danas u 15.50 časova u salcburškoj regiji uhapsila bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera.Uhapšen Tomislav Merčep, optužen za zločine nad Srbima


Hrvatska policija juče je uhapsila Tomislava Merčepa, nekadašnjeg pomoćnika ratnog ministra unutrašnjih poslova, koga, kao i jedinicu kojom je komandovao, mediji i nevladine organizacije odavno optužuju za ratne zločine nad srpskim civilima u Zagrebu, Vukovaru, Pakračkoj poljani i Gospiću.

---------

Ovako nešto je bilo nezamislivo u regionu , i još je uvek ...da li je Hrvatska postala odlučna u sprovodjenju zakona koji moraju važiti  za sve , ili je to dimna zavesa za gradjane ?


Poslednji put izmenio Danubius dana Sub Avg 05, 2017 8:16 am, izmenio ukupno 3 puta
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/

AutorPoruka
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyPet Jan 31, 2014 10:21 am

Vrijeme je prijava za povrat poreza – na što imate pravo, a na što ne?
POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 0712007.48
Bliži se veljača, mjesec u kojem istječe rok za prikupljanje zahtjeva građana za godišnji povrat poreza. Kao i svake godine, najveće gužve na šalterima očekuju se krajem veljače. Kako biste izbjegli tu 'dobru', staru naviku, odlučili smo vam na vrijeme i na jednom mjestu dati pregled svih bitnih faktora vezanih uz problematiku prijave povrata poreza te odgovore na neka od najčešćih pitanja.
Irena Đurica, savjetnica urednica u TEB poslovnom savjetovanju predstavila je za Danas.hr najveće nedoumice oko podnošenja prijava za povrat poreza i dala odgovore na najčešća pitanja. 

Prvo i osnovno, pravo na povrat poreza na dohodak možete ostvariti samo ako je tijekom godine uplaćen porez. 

''Može se dogoditi da je osoba cijelu godinu primala naknadu ili plaću, međutim zbog osobnog odbitka ili nekih drugih parametara, primitak je bio neoporeziv i nije plaćen porez. Onda se nema ništa ni vratiti, pa nema potrebe predavati prijavu'', napomenula je Đurica. 

Bitno je uvrstiti sve dohotke u prijavu

Dobro je prije podnošenja prijave posavjetovati se i utvrditi je li osoba obvezna predati je ili ne, a osobito što je obvezna uvrstiti u prijavu. Ako niste obvezni predati prijavu, ali iz nekog razloga je odlučite predati, onda u istu morate unijeti sve dohotke ostvarene u 2013. godini. 
'Često se događa da osobe predaju prijavu jer žele iskoristiti neko pravo (npr. korištenje osobnog odbitka za uzdržavanog člana), ali zaborave da su tijekom godine primile dividendu, isplatu životnog osiguranja, neki honorar i sl. Na kraju, umjesto predviđenog povrata poreza, zaprime rješenje o plaćanju dodatnog poreza'', rekla je. 

Godišnja prijava je jedinstvena prilika za ostvarivanje uvećanja osobnog odbitka za uzdržavane članove koji možda nisu prijavljeni na PK kartici osobe te za (pre)raspodjelu osobnog odbitka uzdržavanih članova obitelji. 

''Naime, iako npr. djeca nisu na PK kartici roditelja, roditelj može iste uvrstiti u godišnju prijavu uz koju će predati rodni list djeteta te potvrdu da dijete nema ostvarenih primitaka. 

Jednako tako, iako su djeca na PK kartici jednog roditelja, podnošenjem godišnje prijave moguće je izvršiti preraspodjelu. Npr. na početku godine oba roditelja su zaposlena i imaju dvoje djece prijavljene na PK kartici supruga. Suprug u lipnju dobije otkaz, što znači da je imao samo šest isplata plaća tijekom 2013. godine, a supruga 12. Iako su djeca na suprugu, evidentno je da bi bilo bolje da su djeca bila prijavljena na majku. Tijekom godine nije se napravio ispravak, ali postoji ta mogućnost upravo podnošenjem godišnje prijave. Suprug će predati prijavu i neće koristiti uzdržavanu djecu (ili će koristiti toliko koliko treba da bude na nuli), a majka će podnijeti svoju prijavu i iskoristiti uvećanje, te ostvariti povrat poreza'', objasnila je Đurica. Citat :
Godišnju prijavu poreza na dohodak obavezno moraju podnijeti osobe koje su u 2013. godini:
1. Primale plaću i/ili mirovinu kod dva ili više poslodavaca istodobno u tijeku istog mjeseca (npr. četiri sata radi kod jednog poslodavca, četiri kod drugog). Novo je da je porezna uprava pojasnila da se radi o primicima u tijeku istog mjeseca jer je tu bilo nedoumica prethodnih godina, 

2. Primile neki dohodak izravno iz inozemstva (npr. mirovinu, honorar, dividende, plaću) pod uvjetom da Hrvatska taj dohodak oporezuje (nije izuzeto) i pod uvjetom da nije uplaćen porez tijekom 2013 godine. Npr. mirovine iz Njemačke su izuzete od oporezivanja i ako netko prima mirovinu iz Njemačke i sličnih zemalja, nije obvezan predati prijavu s te osnove. Međutim, mirovine iz Slovenije ili Italije nisu izuzete i ako netko prima mirovinu iz tih i sličnih zemalja, a nije platio porez u roku od osam dana od primitka mirovine, mora predati prijavu. 

- Obrtnici i drugi koji su vodili knjige za dohodak ostvaren od samostalne djelatnosti. 

- Rezidenti članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi (popunjavaju prijavu ovisno o broju dana u međunarodnoj plovidbi). 

- Rezidenti izaslani na rad u inozemstvo ako u Hrvatskoj nije plaćen predujam poreza (npr. hrvatska firma šalje radnika na rad u Češku, plaću isplaćuje hrvatska firma, ali se porez plaća u Češkoj jer prema ugovoru je pravo oporezivanja dano Češkoj. U tom slučaju radnik mora obavezno predati godišnju poreznu prijavu u kojoj će prikazati i porez plaćen u Češkoj). 

- Ostali (naknadno plaćanje po zahtjevu porezne uprave ako poslodavac ili isplatitelj nije obračunao porez pri isplati). 

Osim toga, ako je roditelj tijekom 2013. godine koristio uvećanje osobnog odbitka za dijete, a na kraju dijete ostvari primitke veće od 11.000,00 kn, roditelj je obvezan predati prijavu u kojoj mora umanjiti odbitak i platiti razliku poreza.
Tko se smatra uzdržavanim članom?

Uzdržavanim članovima obitelji (i djecom) smatraju se osobe koje u 2013. godini nisu ostvarile primitke veće od 11.000,00 kn. U primitke ulazi sve na što se plaća porez (plaća, honorari itd.), ali ulaze i ostali neoporezivi primici, kao npr.: 
- 1.600,00 kn isplate Zavoda za zapošljavanje temeljem Ugovora o stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa, 
- neoporezive stipendije, 
- isplate od strane student-servisa, 
- nagrade učenicima na praktičnoj nastavi i slično. 

Što ne ulazi u cenzus od 11.000,00 kn?

U cenzus od 11.000,00 kn jedino ne ulaze socijalne potpore, doplatak za djecu, obiteljske mirovine koje djeca primaju nakon smrti roditelja, potpore za novorođenče i primici za opremu novorođenog djeteta. 

''Ako uzdržavani član (i/ili dijete) ostvari manje od 11.000,00 kn, onda poreznu prijavu može podnijeti uzdržavani član i sam uzdržavatelj. Npr. student se zaposlio u listopadu i ima bruto plaću 5.000,00 kn. To znači da je u 2013. godini imao najvjerojatnije dvije isplate plaće, ukupno 10.000,00 kn. Iz bruto plaće poslodavac je obračunao i uplatio porez i prirez. S obzirom na to da je ostvareno manje od 11.000,00 kn, poreznu prijavu može podnijeti roditelj i koristiti uvećanje osobnog odbitka za dijete za cijelu godinu, ali i dijete može predati prijavu i koristiti pravo na svoj osobni odbitak i ostvariti povrat uplaćenog poreza iz plaće. 

S druge strane, često se događa da roditelji koriste djecu kao uzdržavane članove tijekom godine, dijete se javi na natječaj za stipendiju (npr. stipendije iz EU tipa Erasmus), te ostvari isplatu stipendije u iznosu 12.000,00 kn. U tom slučaju roditelj je obvezan predati prijavu jer je dijete ostvarilo primitak veći od propisanog cenzusa i morat će platiti razliku poreza'', rekla je Đurica, savjetnica urednica u TEB poslovnom savjetovanju, u kojem uz časopis Financije, pravo i porezi možete naći brojne informacije iz područja poreza i financija. 

Uzdržavani članovi koje možete navesti u poreznoj prijavi i koji nam uvećavaju povrat poreza su: supružnici, ali samo u bračnoj zajednici (ne i izvanbračnoj), roditelji i roditelji supružnika, preci i potomci u izravnoj liniji (roditelji, djeca, ali i unuci, odnosno prabake i pradjedovi (snahe i zetovi ne mogu biti uzdržavani članovi), maćehe, odnosno očusi koje punoljetno pastorče uzdržava, bivši bračni drugovi za koje porezni obveznik plaća alimentaciju, punoljetne osobe kojima je porezni obveznik imenovan skrbnikom prema posebnom zakonu. 

Djeca ne moraju biti na istoj adresi

Djecom se smatraju djeca koju roditelji, skrbnici, usvojitelji, poočimi i pomajke uzdržavaju kao i usvojeno dijete i dijete povjereno na skrb ako živi sa skrbnikom (u tom slučaju biološki roditelji ne mogu koristiti osobni odbitak). 

Dijete ne mora živjeti niti biti prijavljeno na istoj adresi roditelja da bi bilo uzdržavani član i da bi roditelj ostvario uvećanje osobnog odbitka po toj osnovi (osim djeteta povjerenog na skrb). Dapače, može živjeti i u inozemstvu. 

Pripazite na ovo!

Osobni odbitak se, osim za uzdržavane članove i invalidnost, može uvećati i za dane darovanja u humanitarne, kulturne, sportske, vjerske i druge namjene. 

''Dakle, ako je osoba izvršila uplatu u neke od navedenih namjena, za taj iznos može umanjiti osnovicu za plaćanje poreza. Međutim, maksimalno se može priznati dva posto od iznosa primitaka ostvarenih u prethodnoj kalendarskoj godini (dakle 2012.). Porezna uprava ne može znati koliko je to dva posto ostvarenih primitaka iz 2012. godine ako osoba nije predala godišnju prijavu poreza na dohodak za tu 2012. godinu. 

Prema tome, ako je netko u 2013. godini izvršio donaciju i imao je namjeru tu donaciju uvrstiti u poreznu prijavu, mora voditi računa da će isto biti prihvaćeno samo ako je ista osoba predala godišnju prijavu i za 2012. godinu kako bi porezna uprava mogla utvrditi maksimalan iznos'', pojasnila je Irena Đurica. Citat :
U kojim situacijama tražiti povrat poreza?
''Još jednom ističem da se svakoj prijavi mora pristupiti individualno jer je potrebno razmisliti tko je obvezan predati prijavu i koji se sve primici moraju u istu uvrstiti. 

Načelno, osobe koje nisu radile cijelu godinu jer su tijekom godine bile djelomično zaposlene, a djelomično nezaposlene, zatim osobe koje su koristile pravo na rodiljni (i/ili roditeljski) dopust, bile na dugotrajnom bolovanju i slično, imale neredovite isplate plaća, a poslodavac nije napravio godišnji obračun plaće, mogu ostvariti povrat poreza po godišnjoj prijavi. 

Zatim, osobe koje tijekom godine nisu koristile uvećani osobni odbitak za uzdržavane članove obitelji i djecu (a isti nisu ostvarili više od 11.000,00 kn primitaka), ili imaju prebivalište na području pod državnom skrbi, brdsko-planinskom području ili u Gradu Vukovaru, također svoja prava mogu iskoristiti kroz godišnju prijavu'', rekla je Đurica za Danas.hr.I.La.
31.01.2014
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyUto Mar 11, 2014 1:43 pm

POLITIČKA KORUPCIJA JE ZLO'
Sutkinja Čalić održala lekciju Sanaderu i HDZ-u

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 GetImage
Nakon gotovo dvije godine suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu izrečena je nepravomoćna presuda u najvećoj korupcijskoj aferi koja je potresla hrvatsku političku scenu. Sutkinja Ivana Čalić proglasila je krivima Ivu Sanadera, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branku Pavošević, Nevenku Jurak, Anitu Lončar-Papeš, Bojana Dimića, Hrvatsku demokratsku zajednicu i trgovačko društvo Fimi mediju
Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen na devet godina zatvora te mora vratiti 15,2 milijuna kuna u državni proračun. Mladen Barišić, koji je priznao kazneno djelo, osuđen je na tri godine zatvora. Ratko Mačekosuđen je na godinu dana uvjetne kazne, a Branka Pavošević na godinu dana i šest mjeseci. Nevenka Jurak osuđena je na dvije godine zatvora te mora vratiti novac koji je protupravno stekla. 

Prvi put u Hrvatskoj je osuđena i neka stranka. HDZ je proglašen krivim te mora vratiti 24,2 milijuna kuna. Dodatno je kažnjen s pet milijuna kuna zbog kaznenog djela koje su svojim djelovanjem podupirali. Fimi media ovom presudom prestaje postojati te mora vratiti 11 milijuna kuna u proračun. Ukupno se ovom presudom u proračun treba vratiti više od 40 milijuna kuna ukradenog novca.

Sutkinja Čalić osudila je sve koji su okretali glavu i tako bili dio sustava koji je pokrao građane. Kaže da nije povjerovala mnogim bivšim visokim dužnosnicima iz HDZ-a koji tvrde da ništa nisu znali. 'Ova presuda građanima može biti zadovoljština jer su počinitelji za djela kažnjeni, a otuđeno moraju i vratiti', zaključila je sutkinja Ivana Čalić.

PROČITAJTE SKRAĆENI TIJEK IZRICANJA PRESUDE
:

10:01 Sutkinja Ivana Čalić započela čitanje presude.
 Svi optuženici su proglašeni krivima!

10:03 Sutkinja ponavlja utvrđena kaznena djela navedena u Uskokovoj optužnici. 'Prvooptuženi Ivo Sanader organizirao je grupu ljudi koja je imala za cilj počinjenje kaznenih djela za koja se može izreći kazna zatvora do tri godine zatvora', navodi sutkinja.

10:07 Ivo Sanader je, navodi sutkinja, za sebe zadržao dio novca koji je nezakonito pribavljen i neevidentiran u stranci. Isto su činili i drugi optuženici pod Sanaderovom koordinacijom. 

10:10 U aferu su bile umiješane brojne državne tvrtke i institucije poput Janafa, Plinacroa, Croplina, Vijadukta, HAC-a, Croatia Airlinesa, Croatia osiguranja, HŽ-a, ACI-ja te brojna ministarstva.Sanader je s direktoricom marketinške tvrtke Nevenkom Jurak dogovorio da će ona predavati novac Mladenu Barišiću, a Barišić je Sanaderu novac predavao osobno. Novac je skupljan u korist HDZ-a. Utvrđeno je da je Jurak predala 24,2 milijuna kuna Mladenu Barišiću.

10:19 Sanader se proglašava krivim za kazneno djelo protiv javnog reda, kazneno djelo udruživanja radi počinjenja kaznenog djela, za zlouporabu položaja i ovlasti. Za ista kaznena djela te za pomaganje krivima se proglašavaju Barišić i Maček te ostali optuženici. Kako je HDZ profitirao od kaznenih djela svojih članova, proglašava se krivim kao pravna osoba.

10:21 Ivi Sanaderu izriče se kazna zatvora u trajanju od devet godina! Sud nalaže da mora vratiti15,2 milijuna kuna u državni proračun. Sutkinja nabraja bankovne račune Ive Sanadera i njegove obitelji na kojima se krio sav novac. Uz to se navode i umjetnine te druga pokretna imovina koja ovom presudom postaje imovina Republike Hrvatske.

10:27 Mladen Barišić osuđen je na tri godine zatvora!
 Kao i Sanaderu, uračunava mu se u kaznu vrijeme provedeno u istražnom zatvoru. Ratko Maček osuđen je na godinu dana zatvora, i to uvjetno, odnosno kazna se neće izvršiti jer je vrijeme uvjetne osude već isteklo. Branka Pavošević osuđena je na godinu dana i šest mjeseci. 

10:29 Nevenka Jurak
 osuđena je na dvije godine zatvora. Oduzimaju joj se 20,9 tisuća kuna i 332 tisuće eura. Taj novac postaje imovina Republike Hrvatske.
10:30 HDZ mora vratiti 24,2 milijuna kuna imovinske koristi te je dodatno kažnjen s pet milijuna kuna zbog kaznenog djela. Jamstvo koje su dali na sudu postaje državna imovina te još moraju uplatiti 17 milijuna kuna u proračun.

10:32 Fimi media ovom presudom prestaje postojati kao trgovačko društvo te mora vratiti 11 milijuna kuna.

10:35 Ovim postupkom je, kaže sutkinja, utvrđeno da su se unutar HDZ-a prikupljale donacije koje nisu bile prikazane u poslovnim knjigama. 'Sredstva iz Fimi medije sveukupno su činila nelegalna sredstva stranke iz kojih se HDZ financirao. Bilo je pitanje kome vjerovati - Ivi Sanaderu ili optuženicima koji su priznali kazneno djelo (Pavošević, Barišić, Jurak)', rekla je sutkinja Čalić.

10:38 Čalić navodi da je kroz postupak utvrđeno da su svi optuženici pripadali grupi sa zajedničkim ciljem koji su dobrovoljno prihvatili kako bi stekli imovinsku korist. 'Tako su Barišić i Maček prikupljali donacije - Barišić od Nevenke Jurak koja je poslovala s državnim tvrtkama, i to na traženje Barišića. Pavošević je primala neevidentirani novac i tako ga isplaćivala. Sanader je sve koordinirao. Sanader poriče organiziranje grupe i prikupljanje novca. Suština njegove obrane je da nije znao ako je netko nešto radio protuzakonito. Ta je tvrdnja neuvjerljiva, nelogična i za ovaj sud neprihvatljiva.'

10:42 'U HDZ-u je postojala formalna, ali evidentno i neformalna hijerarhija koju je postavio Sanader', kaže sutkinja. Kada bi Barišić naišao na neposluh u stranci, obratio bi se Sanaderu koji bi uputio stranačke dužnosnike natrag na Barišića, čime je potvrđivao njegov status, objašnjava sutkinja. Ispostavilo se da je Barišić bio nadređen nekim ministrima poput Božidara Kalmete. 

10:45 'Pored svega, treba reći da se u ovom postupku najviše ponavljala teza kako nitko ništa nije znao, pa čak i neki svjedoci. Ne izlazeći iz okvira optužnice, neke stvari govore same za sebe', rekla je Čalić. Podsjetila je na sastanak ministra Božidara Kalmete i šefa HAC-a Milivoja Mikullića u restoranu Baltazar kada je Kalmeta direktora uputio na Barišića. Za Ivana Jarnjaka je rekla kako je sve ovo promatrao u maniri Poncija Pilata s bilježnicom u koju ipak nije upisao sve. 'Možemo se zapitati zar zaista ništa nisu znali?', kaže sutkinja.

10:50 Sutkinja objašnjava da Sanader nije umjesto Barišića postavio nekoga od svojih povjerljivih prijatelja, jer se od prijatelja ne može očekivati bespogovorna poslušnost kakvu je imao od Barišića. 'Ovaj sud nije prihvatio, a malo tko je u ovoj državi povjerovao, da prvooptuženi za kaznena djela nije znao. Nije bilo moguće, a nije pretjerano ni reći da se nitko ne bi usudio raditi mimo njegovog autoriteta. (...) Za ovaj sud je apsurdna pomisao da bi Barišić organizirao grupu bez znanja Ive Sanadera. Sanaderov autoritet je nesporan. Sam je rekao da ne može državu voditi pet ljudi te da su'čovik i tovar pametniji nego sam čovik'. Nije jasno što je time Sanader htio reći i kako je doživljavao svoje suradnike', kaže sutkinja. 

10:55 Sutkinja Čalić kaže da se i danas u gospodarstvu osjećaju posljedice djelovanja Sanaderove skupine. Rekla je da su tretirali državne tvrtke kao bankomate, da su brojne poslovale s gubitkom, što je danas dovelo do krize i smanjenja broja zaposlenih. Sanader je, kaže sutkinja, zloupotrebljavao svoj položaj i političku moć na najgori način. 'Ostvarivao je vrtoglave prihode, no ni to mu nije bilo dovoljno. Imao je potrebu za gomilanjem materijalnih dobara na štetu svih onih koji su ga izabrali', rekla je Čalić. Sanader je, navela je sutkinja, narušio povjerenje u sustav do te mjere da se politička korupcija danas doživljava kao pravilo, a ne izuzetak.

11:00 Sutkinja kaže kako nije povjerovala u argumente HDZ-a da su se kaznena djela činila vaninstitucionalno. 'Utvrđeno je da se o financijskom poslovanju stranke nije raspravljalo kako je trebalo i da Predsjedništvo stranke nije vršilo svoju funkciju kako je trebalo.'

11:05
 Kaže da su za Fimi mediu odgovorni i mnogi drugi ljudi koji su podupirali takav sustav. 'Sustav kao okruženje omogućili su svi pojedinci koji su za to znali, neki su i sudjelovali u tome. Oni koji su glavu spuštali, okretali se i šutjeli o tome pridonijeli su održivosti ovakvog kaznenog djela', kaže Čalić.

11:14 Sutkinja napominje da nije sva imovina Ive Sanadera stečena nezakonito, no oduzima mu se imovina do iznosa koliko je na suđenju utvrđeno da je protuzakonito pribavio. 'U najvećem dijelu oduzimanje imovine je temeljeno na oduzimanju novčanih sredstava i pokretnina.'

11:15 'Svaka presuda je poruka, ova je presuda poruka da je politička korupcija zlo, da je sramotna i da se ne tolerira i ne isplati.
 Stvara se dojam da su političari iznad zakona. Na dnevnoj bazi javnost propituje jesu li političari u sukobu interesa. HDZ je  stranka koja je bila na vlasti i donosila zakone, upravljala državom. Kada ta pravna osoba krši zakone, onda je poljuljana pravna država i povjerenje u sustav. Zakon je okvir ponašanja, političari bi trebali služiti građanima jer njima je mnogo dano te se od njih mnogo i očekuje. (...) Njihovo ponašanje trebalo bi zakone nadilaziti do one mjere da društvo nema potrebu propitivati jesu li njihova djela zakonita ili ne', rekla je Čalić u zaključku obrazloženja presude.

11:17 Kaže kako je ova presuda poruka svima, pa i trgovačkim društvima. 'Poruka je u tome da nasljednici plaćaju dugove svojih prethodnika. Građanima, koji su obespravljeni, osiromašeni i malodušni, koji su izgubili povjerenje u vlasti i tzv. elite... Ova presuda građanima može biti zadovoljština jer su počinitelji za djela kažnjeni, a otuđeno moraju i vratiti', zaključila je sutkinjaIvana Čalić.

Dakle, bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, dugi optuženici i HDZ kao pravna osoba nepravomoćno su osuđeni da su godinama iz državnih institucija i tvrtki izvlačili novac za vlastite 'potrebe' i stranački crni fond. Ukupno su prema ovoj optužnici izvukli oko 46,6 milijuna kuna državnog novca.

Stranka HDZ u ovoj je aferi upisana u povijest kao prva politička stranka u Hrvatskoj nepravomoćno osuđena za korupciju. 
-----------------------------------------
Razočarenje.
KRADEZE JE ZNAO..
Izbaciti sve van iz zatvora,neka zarade za lebac.Opet žderu za DŽ..preko tuđih leđa..sa sve komforom u Remetincu...

NASLEDNICI PLAĆAJU DUGOVE SVOJIH PREDAKA.KAD I GDE?Smešno..Ebemti ovakvu poruku..Pređite na dela..

PORUKA VRHOVNOM SUDU
Ukinite presudu Sanaderu i dajte mu novo suđenje!


haha..i sledi još mnogo toga.. dm5 
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Godina : 60
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyUto Mar 25, 2014 5:16 pm

montoya ::
Jedan tekst koji je upravo za ovu temu:


Pismo Hrvata koje je uzdrmalo region: Pozdrav iz normalne Evrope!


Mladi hrvatski preduzetnik koji već neko vreme živi i radi u inostranstvu javio se redakciji hrvatskog portala Index.hr pismom koje je postalo hit nakon što ga je podelilo nekoliko hiljada ljudi! Portal Vijesti preneo je pismo u celini.

"Pišem vam iz jedne velike europske zemlje u koju sam se sklonio od neučinkovite i tragično loše Domovine Hrvatske. Želio sam nekome prikazati stvarne probleme zbog kojih mladi bježe iz Hrvatske i koji su doista problemi zašto oni koji mogu biti uspješni biraju alternativu.

Rođen sam u Zagrebu u tom “prokletom komunizmu”, u tridesetim sam godinama i danas uspješan poduzetnik koji s Hrvatskom dijeli jedino sjećanja i obitelj (roditelje) koje sam ostavio. Vratiti se vjerojatno nikad neću o čemu nešto kasnije.
Živio sam u obiteljskom okruženju s visokim radnim navikama, otac obrtnik bio je uspješan u poslu pa je i majka ostavila državni posao da mu se pridruži. Uvijek smo davali manje sretnima od nas čemu nas je učio katoličko-kršćanski odgoj ali i osjećaj solidarnosti. U crkvu smo išli redovito gledajući kako se i ona mijenja s vremenom koje je prolazilo (čast izuzecima).

Srednju školu sam završio sa savršenim ocjenama i odgojem, u stranke nisam išao kao ni obitelj. Tata je kratko bio branitelj (par mjeseci). Ukratko reklo bi se “savršena obitelj Hrvata”.

Moglo bi se reći da su moji s velikom srećom dočekali 90-te. Obiteljski prijatelji bili su brojnih vjera i nacija i nismo diskriminirali. Gledali smo kako ih drugi diskriminiraju i kako se moraju više dokazivati od nas samih. U srednjoj školi sam saznao da ima djece koja po imenu i prezimenu i nekim drugim obilježjima znaju tko je iz koje od tih manjina. Mene nije nikada osobno to pogađalo ali ni dan danas to ne razumijem. Zašto je lakše mrziti druge nego uvažavati sve?

Fakultet sam teže upisao usprkos svim ocjenama. Kasnije sam saznao da su se neki upisivali bez problema s lošim ocjenama. Plaćali smo studij, nije to bilo puno mojima ali taj okus te nepravde je bolio. Faks sam završio na vrijeme. S jako visokim prosjekom, rektorovom nagradom i dva napisana rada objavljena u eminentnim časopisima.

Mjesta za karijeru na Sveučilištu ipak nije bilo za mene. Bilo ga je za neke “savršenije od mene”, uglavnom “pravije Hrvate”.


Počeo sam s poduzetništvom u Hrvatskoj. Spoznaja da odmah od početka treba imati računovođu, početni kapital i papirologiju (prostor s ugovorom…) za koju sve skupa treba raditi je bila bolna. Želim privređivati za sebe i državu ali me i u tome tjeraju da se mučim. Zašto? Nije me to zaustavilo, radio sam po čitave dane i pokrenuo proizvodnju.

U roku od godine zapošljavao sam četiri osobe. Radilo se puno, a dragi ljudi s kojima sam radio su sa mnom stvarali. Meni su oni bili zahvalni jer sam ih zaposlio kada nitko drugi nije htio. Radilo se o sjajno sposobnim osobama i ja sam čak bio zahvalan drugima što ih nisu zaposlili.

Problemi su počeli s prvom inspekcijom koja nam je stigla. Znate onu kada netko traži “dlaku u jajetu”? To su meni tražili i našli. Inspekcija je bila kao streljački vod, prema meni su se ponašali kao na suđenju a zamislite tražili i ručak i kave. Nebitno o čemu se radi. Prva kazna. Druga inspekcija. Druga kazna. Potom greska računovođe za koju opet ide meni kazna.

Prokuhalo je u meni. Htio sam firmu držati radi radnika koje sam zavolio kao obitelj ali nisam više mogao. Nisam spavao dobro. Znao sam da tako više ne mogu. Kako sam izvozio često sam sa svojim kupcima pričao i oni su mi se čudili da želim tako raditi. Tada sam donio odluku. Zatvoriti firmu, otvoriti vani i preseliti se.

U roku od pola godine vani život mi se preporodio. Država ti pomaže, cijenjen si, posluješ bez problema. Prvu inspekciju koju sam imao najavili su mi mjesec dana ranije. Pronađene sitnice koje nisu bile usklađene su mi ukazali i pomogli da ih ne radim. Nije bilo kazne! Računovodstva gotovo i nema dok ne pređete određenu zaradu i sve je toliko jednostavno da mi to gotovo nije bilo jasno.


Radim isti posao a zarađujem deset puta više. To je realnost. U zadnje vrijeme upoznao sam liječnika iz Zagreba koji je tu došao i koji govori gotovo iste stvari samo iz svoje branše. Prema nama kao strancima nema diskriminacije, živimo u društvu koje cijeni rad a uopće ne znam tko je kakve političke afiliacije niti koga to ovdje uopće zanima.

Družim se i s Hrvatima i Srbima i Bosancima i domaćima. Nema neke solidarnosti među nama. Znate zašto? Ne treba je. Ako ste uspješni, uspješni ste a ako niste država pomaže. Jedini koji kopaju po smeću su narkomani tj. oni koji biraju takav život. Nesretni su i ti ljudi ali je teško pomoći onome koji ne želi pomoć.

Zato se vratiti nikad neću. Ovdje se budim i zaspem sretan. Obitelj mi fali, fale mi zagrebačke ulice ali sve manje. Ne idem više niti na Jadran jer sam vidio brojne druge prekrasne lokacije i zemlje u kojima sada uživam. Ljepote koje nisu ništa manje od onih kojima obiluje moja Domovina. Roditelji dolaze k meni a sa zaručnicom, uskoro suprugom, čekam i dijete. Zaručnica nije iz Hrvatske, dijete neće biti Hrvat a i ja ću uskoro dobiti novo državljanstvo.

Što to ovdje imam a u Hrvatskoj nemam. Ljudsko dostojanstvo, priliku da se dokažem i slobodu. Zašto vam onda pišem? Jedino što mi je žao jesu drugi koji ostaju u Hrvatskoj. Nije ovo poziv svima da napuste zemlju nego želja da kažem što je Hrvatskoj potrebno.


Nisu to velike investicije izvana, velika INA ili Podravka. Hrvatskoj treba liberalizacija poslovanja za one male poduzetnike jer što god mislili Hrvatska obiluje mladima koji znaju i mogu ali nemaju priliku. Ovdje je takvih na desetke i upravo iz Hrvatske dolaze najsposobniji. Upoznajem ljude iz velikog broja europskih zemalja koji su ovdje došli ali najviše je onih iz Hrvatske koji rade najplaćenije poslove i vode svoje firme.

Hrvatska ako želi opstati treba sljedeće. Ne treba poduzetnicima ni smanjenje poreza, i to se može podnijeti jer su mladi u Hrvatskoj sposobni. Treba ukinuti birokraciju i olakšati poslovanje. Treba donijeti zakon po kojem će se firma osnovati u roku jedan dan a da za izostanak toga odgovaraju suci trgovačkog suda i ostali u birokraciji. Treba ukinuti sva davanja do 150,000 kuna godišnje. Zašto toliko? Zato što se s time može osigurati jedna dobra plaća i jedna prosječna, unajmiti prostor i kupovati osnovnu opremu.

Taj iznos može biti i veći ako se radi o proizvodnji. Treba osigurati da se putem internetskog bankarstva sve može platiti, uključujući i državi s upisivanjem osnovnog bruto iznosa. Da se izbace računovođe ne zato što su loši nego zato što se treba pružiti prilika da zarađujete više a tek onda da ste dužni birokraciji.
Želim reći još nešto. U birokratskom aparatu sam sretao brojne ljude koji su mi pomagali i naporno radili. Nisu u državi svi neradnici ali su i oni koji rade frustrirani jednako kao mi koji smopoduzetnici. Zašto? I tamo se sposobni šikaniraju.

Znate što sam kod računovođa u Hrvatskoj vidio. Oni kažu, izvući ćemo vam novce tu i tu jer je tu zakonska rupa. Dovraga. Kakva je to država koja birokratizira sve pa morate uzimati ljude koji će opet tražiti rupe da vam pomognu. Ne zamjeram im, oni (računovođe) rade svoj posao najbolje što mogu ali to je sve skupa apsurdno.

Gledam vijesti iz Hrvatske i ne razumijem. Čuva se obitelj od “povampirenih homoseksualaca” a mladi nemaju s čim zasnovati obitelj. Priča se o ćirilici a ne o birokraciji i porezima. Nitko ne predlaže poreznu reformu za male. Među političarima nema očito nikoga tko je sam zarađivao za svoj kruh.


Vidim da vaš medij ganjaju zbog Student servisa a nitko se nikad nije zapitao da li su davanja koja morate inače dati jednostavno prevelika za vaš biznis. Zatvoriti, uništiti, kazniti kao da je moto nerazumnih i za Hrvatsku autodestruktivnih političara.

Za mene je kasno. Kao što sam rekao, neću se vratiti. Pišem zbog onih koji ustraju u ostanku. Njih treba spasiti.

Molim da ukoliko imate želju ovo pismo objaviti isto ne potpišete jer ne želim tati i mami priuštiti inspekcije. Oni ne žele napustiti Hrvatsku.
Puno pozdrava iz normalne Europe“.


Mislim da mu je mjesto i ovdje


.
zvezda 1 zvezda 1 zvezda 1
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyPet Apr 11, 2014 5:30 pm

AKCIJA REMORKER

Nadan Vidošević sutra izlazi iz Remetinca
Kako je Vidošević ranije bio pritvoren zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane kontaktiranja i uspostavljanja veze sa svjedocima.

Bivšem čelniku Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadanu Vidoševiću danas je ukinut istražni zatvor u kojem je od sredine studenog prošle godine kada je uhićen u aferi Remorker, a Remetinec bi trebao napustiti sutra, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.
Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić odlučila je da Vidošević iz Remetinca izađe u subotu kada mu ističe istražni zatvor koji mu je posljednji put produljen u veljači.
Zabranjeno mu kontaktirati sa svjedocima

"Sutkinja je zaključila je da novi svjedoci koje je Uskok predložio u proširenju istrage nisu odlučni da bi na bilo koji način utjecali na postupak. Što se tiče preostalih desetak ranije predloženih svjedoka sutkinja je ustvrdila da su već trebali biti ispitani", izjavio je Hini glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Kako je Vidošević ranije bio pritvoren zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane kontaktiranja i uspostavljanja veze sa svjedocima, dodao je Devčić.

Nekadašnjeg dugogodišnjeg čelnika HGK-a Uskok tereti da je organizirao kriminalnu skupinu radi izvlačenja milijunskih iznosa iz te ustanove.

Fiktivnim ugovorima izvlačili novac

Akcija Remorker pokrenuta je nakon što je Igor Premilovac priznao da je preko njegove češke tvrtke Remorker, u dogovoru sa Zdenkom Peternel i marketinškim stručnjakom Davorom Komeričkim, fiktivnim ugovorima izvlačio novac iz HGK i potom ga u gotovini "opranog" vraćao u Hrvatsku.

Vidoševića je s cijelim slučajem povezao Komerički, dok Peternel po tvrdnjama svoje obrane nikada nije svjedočila protiv bivšeg šefa. Izvlačenje milijunskih iznosa iz HGK jedan je od krakova afere Remorker dok drugi krak seže u Hrvatske autoceste, koje su se također našle pod Uskokovim istragom.

Istraga je naknadno u nekoliko navrata proširivana, među ostalim i na tvrtku Piramida čiji su čelnici nedavno priznali Uskokove optužbe te su sporazumno osuđeni na uvjetne kazne ili dobrotvorni rad te novčane kazne.
Hina|Danas.hr

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 0363007.48

evo njega nazad... i'll be back  :zubi3:
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptySub Apr 12, 2014 11:47 pm

BIVŠI ČELNIK HGK NA SLOBODI

.Nadan Vidošević: Netko bi mi morao reći i hvala
.
Nadan Vidošević, bivši čelnik HGK, danas nešto prije 13 sati izašao je na slobodu nakon pet mjeseci provedenih u Remetincu. 'Kad dođem kući, prvo ću poljubiti ženu i djecu', rekao je Vidošević mnoštvu okupljenih novinara koji su satima čekali da izađe
Vidno zadovoljan, Vidošević je najavio da će dokazati porijeklo svoje imovine i rekao da mu je rodbina financijski priskočila u pomoć. Inače, rekao je, sud je jedino mjesto gdje može obraniti svoj ugled, čast, imovinu i u konačnici slobodu.

Uvjeren je da će moći dokazati porijeklo svoje imovine. 'To sam jedino siguran da mogu, a ovo sve drugo pustimo. Zar mislite da ijedan pojedinac može zaustaviti lavinu pokrenutu putem medija. Jedino se na sudu mogu iznositi svoji argumenti', rekao je Vidošević, kojega je pred vratima kaznionice dočekao odvjetnik Dražen Delač.

'Kad ste na vrhu, onda su vam svi prijatelji. Kad se nađete na dnu, onda otkrijete neke divne nove ljude', rekao je Vidošević, pozdravljajući ljude u zatvoru u Remetincu 'i s jedne i s druge strane brave' s kojima je proveo i neke vrlo lijepe trenutke.

Upitan kako će organizirati svoju obranu s obzirom na niz optužbi koje su se spominjale ovih nekoliko mjeseci - novinarka je spomenula slike i stare rijetke knjige (inkunabule iz 15. stoljeća) - Vidošević je rekao sljedeće: 'To sve što mi govorite, to nije grijeh. To bi trebalo biti nešto što bi netko morao reći hvala'.

U zatvoru nije imali priliku susresti se s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, ali su se jednom našli 'jedan iza drugog', te su imali priliku mahnuti jedan drugome i pozdraviti se, rekao je Vidošević.

Smršavio 13 kilograma

U zatvoru je svakog dana pješačio po dva sata, što kući nikada ne bi radio, te je smršavio 13 kilograma.

Jedan od zatvorenika koji je prethodno pušten na slobodu, rekao je da je bivši čelnik HGK-a smršavio i da u Remetincu nije imao nikakve povlastice, niti je bio sam u ćeliji, izvijestio je Dnevnik.hr.

'Dobro se držao. Ali smršavio je puno, barem jedno 20 kila. Vidjet ćete sami', rekao je Jurica Grljač novinarima koji su dežurali pred zatvorom u iščekivanju Vidoševića.

Proširena istraga

Sutkinja Jadranka Mandušić odbila je prijedlog USKOK-a da se Vidoševiću pritvor produži za još dva mjeseca zbog mogućnosti utjecanja na svjedoke. Izrečena mu je mjera zabrane kontaktiranja i uspostavljanja veze sa svjedocima koje Uskokovi istražitelji još nisu ispitali.

Sutkinja jučer nije prihvatila prijedlog Uskoka da se Vidoševću istražni zatvor produlji za još dva mjeseca ističući da novi svjedoci koje je Uskok predložio u proširenju istrage nisu odlučni da bi na bilo koji način utjecali na postupak. Što se tiče preostalih desetak ranije predloženih svjedoka sutkinja je ustvrdila da su već trebali biti ispitani.

Nekadašnjeg dugogodišnjeg čelnika HGK-a Uskok tereti da je organizirao kriminalnu skupinu radi izvlačenja 30-ak milijuna kuna iz te ustanove.
U posljednjem proširenju istrage poduzetnika, za kojega se nakon uhićenja doznalo da je i najveći hrvatski kolekcionar umjetnina, tereti se da je Komoru, upravo nabavljajući slike, oštetio za još 265 tisuća kuna. Prema pisanju medija, Vidošević je osumnjičen i da je oštetio tvrtku Kraš koja mu je za imanje u Gorskom kotaru nabavila bager vrijedan više od 230 tisuća kuna.
-------------------------------------------------------
Hvala ti Nadane što si pokazao da možeš unutra biti 5 meseci... i istopiti 13 kg.
Što... pak znači da bi za jedno 7 godina ...od tebe ostali samo kost i koža.
To ćemo preparirati i staviti na ulaz u HGK.  dm5 

Jadni "mali siromašni bogataš". Toliko je bio siromašan pa mu priskočila rodbina i financijski mu pomogla da kupi sve te umetničke slike vredne nekoliko milijuna kuna, sve te nekretnine, a morao si je nekako priuštiti i safari u Africi....pa da čovek ne poveruje...skoro da je prava zvezda Hrvatske...dočekali ga novinari....zrihtan...kravata, odjeliška....
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyNed Apr 13, 2014 12:08 am

Ma kome je potrebna pravna država?
To je prevara.


POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 2iiv51gPOSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 28wf5a8
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyNed Apr 13, 2014 12:11 am

debilko ::
Ma kome je potrebna pravna država?
To je prevara.

tako je..održi ti jedan miting ovde...
što će nama pravna država...  kada77 
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyNed Apr 13, 2014 1:11 am

Ma ja to sa mog aspekta.
Nešto razmišljam, po svetskim merilima, pravna država se i tako ne odnosi na Srbe. Mi smo izuzetak jbg.


POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 2iiv51gPOSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 28wf5a8
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyPet Jun 27, 2014 7:51 pm

Ratni zločin u Sisku: Vrhovni sud povećao kaznu Milankoviću na deset godina

VRHOVNI sud RH potvrdio je osuđujuću prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Osijeku kojom je Vladimir Milanković proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Sisku, a izrečenu kaznu zatvora povisio mu je za dvije godine tako da je pravomoćnom presudom Milanković osuđen na deset godina zatvora.

Vrhovni sud je potvrdio i oslobađajuću presudu Dragi Bošnjaku za to kazneno djelo, doznaje se danas na Županijskom sudu u Osijeku.

Vrhovni sud je prihvatio žalbu Državnog odvjetništva, koje se žalilo na odluku o visini izrečene kazne, pa je okrivljenom Milankoviću prvostupanjska kazna od osam godina zatvora pravomoćnom presudom preinačena na kaznu zatvora u trajanju od deset godina.

Nepravomoćnom presudom iz prosinca prošle godine, Milanković je proglašen krivim zato što kao zamjenik načelnika sisačke Policijske uprave, u razdoblju od srpnja 1991. do lipnja 1992., nije spriječio nezakonite nasilne ulaske u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje, zastrašivanje, te fizičko i psihičko zlostavljanje ljudi na širem području Siska i Banovine. Optužnica ga je teretila da je, naprotiv, sprječavao istrage zločina, odobravao nezakonite radnje podređenih i ohrabrivao ih na to, te i osobno sudjelovao u zlostavljanju i napadima na pojedine civile i naredio nezakonito zatvaranje većeg broja civila srpske nacionalnosti, što je rezultiralo ubojstvom 24 žrtve, 23 civila i jednog ratnog zarobljenika.

Sudsko vijeće tada je oslobodilo optužbe okrivljenika Dragu Bošnjaka da je, kao pripadnik specijalne sisačke policijske jedinice "Vukovi", s više nepoznatih suboraca, organizirao i predvodio skupinu koja je neovlašteno uhićivala i zlostavljala civile srpske nacionalnosti te ubila osam od ukupno 24 žrtve. Osječki Županijski sud tada je zaključio kako ne postoji ni jedan vjerodostojni dokaz za tvrdnje da bi Bošnjak bio u mogućnosti organizirati i predvoditi pripadnike spomenute policijske postrojbe koja je zlostavljala civile pa je stoga oslobođen optužbe, a takvo stajalište sada je potvrdio i Vrhovni sud.


POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 FAH-Hc096724milankovicbosnjak

-----------------
vrisnuo Đuka,sad guliš za sve...  cherry
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
daljinski

daljinski

Godina : 57
Location : Schweiz
Humor : daleko od ozbiljnog
Datum upisa : 26.06.2014

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyPet Jun 27, 2014 11:40 pm

Demokratija je i pravo na protest ako ga policija odobri...do tada je protest ilegalan.A po pitanju ciscenja..... Srbija to nece doziveti jer trenutno ima toliko sranja da ce i EU, od Koje se ocekuju cuda, dici ruke. Demokratija kakva je zamisljena ne postoji ..ona je onakva kakvom je politicari naprave.
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyUto Jul 01, 2014 12:23 am

MINISTRICA POTVRDILA
Kreće obnova: Ruši se 150 kuća, oni koji će sami obnavljati dobit će do 70.000 kuna
Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš izjavila je večeras kako idući tjedan počinje rušenje kuća u županjskoj Posavini, oštećenih u poplavi, a predviđeno je rušenje oko 150 kuća.
Na popisu imamo 666 zgrada koje su oštećene i na neki način opasne za život, no do temelja će ih se rušiti oko 150. Ostale ćemo rekonstruirati i probati obnoviti", najavila je ministrica Mrak Taritaš u večerašnjem Dnevniku Nove TV.

Započela obnova

Dodala je kako je obnova objekata na tom području već započela te su napravljeni potrebni pripremni radovi, a od sutra će na terenu biti i inspektori Ministarstva, koji će imati ured u školi u Drenovcima.

Radi boljeg informiranja građana tiskano je i 3000 letaka sa uputama što trebaju učiniti.

"U četvrtak će na sjednici Vlade biti usvojen program obnove nakon što je na snagu stupio Zakon o obnovi na poplavljenom području, a u subotu ćemo organizirati tribinu u 12 sati za građane koje ćemo upoznati s hodogramom aktivnosti", naglasila je ministrica.

Dodala je kako postoje tri programa za obnovu oštećenih objekata.

Vlasnici će dobiti između 40 i 70 tisuća kuna

Jedna varijanta predviđena je za 1. i 2. kategoriju oštećenja a riječ je o objektima koje će vlasnici sami obnavljati te će, ovisno o oštećenju, dobiti između 40 i 70 tisuća kuna. Pritom će im, navodi Mrak Taritaš, odmah biti isplaćeno pola novca, a pola kada radovi budu obavljeni i kada službe Ministarstva utvrde da su napravljeni.

Oni, pak, koji ne žele ili ne mogu sami obnavljati objekte, ući će u program sanacije zajedno s onim objektima koji imaju oštećenja konstrukcije.

Treća varijanta programa obnove odnosi se na zgrade koje treba rušiti i na gradnju novih objekata, što započinje idući tjedan.

Obnova kuća oštećenih u poplavi u županjskoj Posavini financirat će se novcem od legalizacije.

"Na računu je oko 200 milijuna kuna. No, ako to ne bude dovoljno, možda ćemo morati odustati od nekih drugih projekta", kazala je ministrica.
Hina/Danas.hr
30.06.2014.
----------------------------------
videćemo...i če će mo :)))
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyPet Jul 04, 2014 10:20 pm

HRVATSKA
KOSOR O AFERI BARBIKA
'Anonimni štakorčići provirili iz kanalizacije'

O aferi 'Barbika' oglasila se i bivša premijerka Jadranka Kosor. I to putem Twittera, na kojem je vrlo aktivna
Bivša premijerka Kosor na svom se Twitter profilu osvrnula na aktualnu aferu 'Barbika.

'Krenula umazana predsjednička kampanja. Anonimni štakorčići provirili iz kanalizacije', napisala je Kosor.PRLJAVI PAMFLET
Predsjednik sazvao novinare i rekao sve što zna o aferi 'Barbika'
Taj pamflet u najvećoj mjeri šteti meni, a onda i Kolindi Grabar Kitarović', ustvrdio je predsjednik države Ivo Josipović o aferi 'Barbika'. 'Riječ je prljavoj kampanji, paraobavještajnoj i prljavoj kampanji i javnost to mora znati, rukopis je vrlo prepoznatljiv', zaključio je Josipović.
Uvjeren je, ipak, da nema kaznenog djela i na taj način objašnjava zbog čega nije tražio istragu i kažnjavanje.

"Taj pamflet ne koristi nikome, osim paraobavještajnim krugovima. No javnost mora znati čime se pojedinci služe u kampanji. Podsjećam, tako je bilo i u prošloj kampanji kada su pojedini portali širili neistine o meni i mojoj obitelji. Riječ je ponovo o prljavoj kampanji", rekao je Josipović.

Podsjetimo, u Ured predsjednika poštom je stigao dokument naslovljen "Akcijski plan Barbika - radna verzija, strogo povjerljivo".

"Članica sam SDP-a i ovaj sam dokument dobila, a nadam se da, predsjedniče, Vi nemate veze s njim...", početak je dopisa koji je u Ured Ive Josipovića pristigao sa zagrebačke pošte u Branimirovoj ulici. Pošiljatelj je anoniman.

U dokumentu su popisane akcije kojima bi se u predstojećoj predsjedničkoj kampanji trebala diskreditirati HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović.
Danas.hr
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyPon Jul 07, 2014 3:22 pm

USTAVNI SUD NA POTEZU
Zašto bi referendum o ćirilici mogao biti protuustavan?


Sabor će ovaj tjedan, s obzirom na stavove vladajuće većine, prihvatiti zaključak Odbora za Ustav kojim se traži od Ustavnog suda da procjeni ustavnost referendumskog pitanja za referendum o ćirilici, ali i u kojem se konstatira kako Odbor za Ustav smatra da referendumsko pitanje, u obliku u kojem je sročeno, nije dopušteno. Odbor za Ustav na više od 10 stranica pojašnjava razloge za takav stav
Jeste li za to da se članak 12. stavak 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mijenja tako da glasi: "Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice."?', pitanje je za koje Odbor za Ustav smatra da nije dopušteno.

Naime, u desetak stranica objašnjenja Odbor za Ustav upozorava kako Sabor mora polaziti od činjenice da Republika Hrvatska predstavlja demokratsku i socijalnu državu građanskog tipa koja počiva na načelu jednakog poštovanja prema svim njenim građanima i građankama bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Pritom naglašava kako je već u Ustavu, u izvornišnim osnovama Hrvatska jasno i nedvosmisleno ustrojena kao 'nacionalna država hrvatskoga naroda i država pripadnika nacionalnih manjina'.

Ustav, dodaje se u objašnjenju Odbora, jednako tako nacionalnu ravnopravnost određuje i kao temeljnu vrednotu ustavnog poretka (članak 3. Ustava) te to svoje vrijednosno opredjeljenje dodatno učvršćuje u članku 15. u kojem je izričito određeno da se 'U Republici Hrvatskoj jamči … ravnopravnost pripadnicima svih nacionalnih manjina' što znači da se 'Pripadnicima svih nacionalnih manjina jamči … sloboda izražavanja nacionalne pripadnosti, slobodno služenje svojim jezikom i pismom i kulturna autonomija.'

No, prava nacionalnih manjina ne jamče se samo Ustavom, nego i pristupnim ugovorom, objašnjava Odbor za Ustav. Naime, u ugovoru koji je Hrvatska potpisala s članicama Europske unije propisano je: 'Posebne obveze koje je preuzela Republika Hrvatska u pregovorima o pristupanju: … 7. Nastaviti jačati zaštitu manjina, uključujući i kroz djelotvornu provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina (UZPNM)'.

'Republika Hrvatska je, dakle, prilikom ulaska u Europsku uniju preuzela jasnu obvezu zaštite postignute razine nacionalne ravnopravnosti i to na način da je preuzela obvezu jačati zaštitu nacionalnih manjina, odnosno preuzela je izričitu obvezu provoditi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, upravo u sadržaju i obliku u kakvom je taj zakon bio u trenutku potpisivanja Ugovora o pristupanju 9. prosinca 2011. godine. Obveze koje se Republika Hrvatska u pristupnim pregovorima, a kasnije i prilikom usvajanja Ugovora o pristupanju obvezala provoditi su i one odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koje su predmet predloženog referenduma', kažu u Odboru, dodajući da Hrvatska ne smije donositi zakone i druge akte koji bi bili u suprotnosti s Ugovorom o pristupanju.

Zbog toga Odbor za Ustav smatra da referendumsko pitanje ne ide u smjeru jačanja zaštite prava nacionalnih manjina, nego suprotno, da ide u smjeru umanjenja prava nacionalnih manjina na uporabu svoga jezika i pisma, budući se traži da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma nacionalne manjine (po sili zakona) primjenjuje samo u onim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u kojim pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice.

'U osnovi, u slučaju uspjeha referenduma, ravnopravna službena primjena jezika i pisma nacionalne manjine (dvojezičnost ili višejezičnost) bi po sili zakona bila moguća samo u onim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u kojima jedna nacionalna manjina predstavlja većinu. Sukladno tome, a budući da Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav smatra da bi se razina zaštite nacionalnih manjina koja je postojala u trenutku potpisivanja Ugovora o pristupanju raspisivanjem pa onda i eventualnim uspjehom ovoga referenduma narušila, a što bi predstavljalo kršenje Ugovora o pristupanju, to je Odbor stajališta da već iz ovog razloga predloženo referendumsko pitanje nije dopušteno', stoji u objašnjenju.

Odbor smatra da Saboru Ustav brani da onosi odluke, pa i odluku o raspisivanju referenduma, koja bi za posljedicu mogla imati donošenje neustavnog zakona. 'Ovakvim se stajalištem ne dovodi u pitanje referendum kao Ustavom reguliran pravni institut - referendum kao oblik vršenja državne vlasti izravno od strane građana i građanki predstavlja dobrodošao korektiv demokratskog postupanja zakonodavne i izvršne vlasti. No, ovaj se instrumentalni oblik vršenja vlasti u građanskoj državi ne smije koristiti u svrhu umanjivanja i ograničavanja temeljnih ustavnih vrednota i ljudskih prava koje čine samu srž ideje modernog demokratskog sustava', kažu u Odboru.

Na desetak stranica objašnjenja kao argument za spriječavanje održavanja referenduma s ovakvim referendumskim pitanjem navodi se i niz međunarodnih ugovora,kojim se Hrvatska obvezala na poštivanje prava nacionalnih manjina.

Jedan od njih je Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina koja osigurava korištenje manjinskog jezika pripadnicima nacionalnih manjina. 'Brojčani pragovi ne smiju predstavljati neprimjerenu prepreku za službenu uporabu pojedinih manjinskih jezika u područjima u kojima žive pripadnici nacionalnih manjina, bilo autohtoni ili u značajnijem broju. S Okvirnom je konvencijom posebice neusklađen zahtjev da manjinska zajednica na određenom području čini najmanje polovicu stanovništva kao preduvjet za odobravanje službene uporabe manjinskog jezika', stoji u tumačnenju konvencije.

Uz to, Odbor za Ustav navodi i Europsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima, u kojoj se taksativno navodi poslove državne uprave, lokalne i područne (regionalne) samouprave te javnih službi koji se obavljaju na području u kojem u znatnom broju žive pripadnici nacionalnih manjina te gdje države trebaju poduzeti pozitivne mjere kako bi se osiguralo da su jezici i pisma nacionalnih manjina ravnopravno zastupljeni.

Odbor za Ustav prilikom argumentiranja svog stava poziva se i na Instrument Srednjoeuropske inicijative za zaštitu manjinskih prava, Deklaraciju o pravima osoba koje pripadaju nacionalnim ili etničkim, vjerskim i jezičnim manjinama usvojenu Rezolucijom UN-a, Kodeks dobre prakse o referendumima, Dokument kopenhaškog sastanka OESS-a o ljudskoj dimenziji, ali i na ugovore koje je Hrvatska potpisala sa Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Mađarskom i Italijom.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyPon Sep 22, 2014 1:14 am

ZBOG RAFINERIJE SISAK
SOA istražuje curenje informacija iz Ine!Kako je RTL-u neslužbeno potvrđeno iz izvora bliskih vladi i kompaniji, u INA-i se provodi interna istraga o tome tko je u medije pustio navode o zatvaranju sisačke rafinerije. Slučaj je navodno došao i pod lupu hrvatske Sigurnosno obavještajne službe jer je ocjena da medijski rat neslužbenim informacijama šteti nacionalnim interesima
Objava informacije da INA gasi sisačku rafineriju digla je na noge javnost, ali, kako neslužbeno doznajemo, i tajne službe. Iz više izvora bliskih kompaniji i Banskim dvorima, RTL-u je neslužbeno potvrđeno da se u INA-i interno, ali i od strane SOA-e, provjerava tko u medije plasira uznemirujuće scenarije koji zasad nemaju utemeljenje u odlukama Uprave te kompanije.

'Taj medijski rat naravno šteti interesima radnika INA-e', kazala je predstavnica radnika u Nadzornom odboru INA-e Maja Rilović.

Rat na relaciji mađarski MOL - Ministarstvo gospodarstva mogao bi eskalirati ove srijede. Na dnevnom redu uprave INA-e očekuju se čak tri sporne odluke: ona o gašenju rafinerije, o otpuštanju viška radnika te o prepuštanju benzinskih crpki privatnicima.

Resorni ministar pred kamere danas neće, ali kaže da je posljednjih dana bio jasan.

'Prvo ćemo sačekati da vidimo hoće li do te odluke doći, a nakon toga poduzet ćemo sve u našim mogućnostima da ne naštetimo INA-i', istaknuo je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Donošenje tih odluka, među radnicima nema dileme, bilo bi štetno.

'Pola radnika ostat će bez posla ako se te odluke donesu', upozorila je predstavnica radnika u Nadzornom odboru INA-e Maja Rilović.

Predsjednik Nadzornog odbora INA-e Siniša Petrović od Vlade je pismeno zatražio jasne upute kako se postaviti u odlukama koje slijede.

Iako neki mediji objavljuju da se i hrvatski članovi Uprave namjeravaju prikloniti odluci o gašenju rafinerije u Sisku, izgledan je scenarij da će se Uprava, u kojoj sjede tri mađarska i tri hrvatska člana, o tom pitanju podijeliti.

Trenutačni model vladanja INA-om omogućuje da u tom slučaju šef Uprave Zoltan Aldott ima odlučujuću riječ, ali resorni ministar upozorava mađarsku stranu - taj ugovor je na arbitraži.

'Danas je važeći ugovor koji im je Sanader dao i mi možemo biti na upravi preglasani. Pokrenuli smo arbitražu da bismo došli do utjecaja u INA-i, ali oni to odbijaju', pojasnio je Vrdoljak prije nekoliko dana.
--------------------------------
Seronja je to sve sredio,a sebe spakovao u zatvor.Mađari imaju većinski udeo,pa sad slede ucene.
Zatvori se INA..-još jedan mrtav grad u Hrvatskoj,gde se sve tvornice pozatvarale..
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyUto Sep 23, 2014 1:56 am

OD 1. SIJEČNJA

Zabranjuje se zapošljavanje kuhara, čistača, domara...

Prvo je bio 'outsourcing', onda je nastao 'spin off', a na kraju se nudi - 'in house'. To je u najkraćim crtama i na engleskom jeziku povijest jedne od najambicioznijih reformi kukuriku Vlade. Kao spužvom nisu prešli samo preko outsourcinga, nego i preko - spin offa pa sad nude novi, treći model
'Mi ćemo najvjerojatnije donijeti odluku o zabrani novog zapošljavanja pratećeg osoblja u javnom i državnom sektoru. To znači da ćemo imati određeni prirodni odljev od sljedeće godine', kazala je Milanka Opačić.

No čak i ako se to dogodi, sustav neće tako brzo smanjiti jer je jednostavno - prevelik, navodi RTL Danas.

U njemu je trenutno 265.000 zaposlenih u čak 2.300 tvrtki i institucija, za što se godišnje u proračunu troši 3,4 milijarde kuna. Outsorcingom se planiralo uštedjeti 700 milijuna kuna godišnje, no sad se od toga odustalo, a procjene novih ušteda još nema.
'Najoptimalnije rješenje'
U razgovoru za Dnevnik Nove TV, ministrica Opačić precizirala je da iduće godine tisuću ljudi iz ovog konteksta ide u mirovinu: zabranit će se zapošljavanje novih osoba u tim djelatnostima i 'otvoriti prostor za tržište'. Na pitanje nije li to ooutsourcing na mala vrata, rekla je da je to 'otvaranje tržištu onog dijela gdje se ljudi ne mogu preraspodijeliti'.

'Vi danas imate standard gdje netko održava npr. 300 kvadrata, netko 1000 kvadrata, prema tome, oni koji budu mogli, preraspodijelit će djelatnike s nešto većim poslom, a koji ne – uzet će uslugu izvana', objasnila je Opačić.


Odluka o ovom rješenju, za koje vladajući smatraju da je 'najoptimalnije i za same djelatnike i za one koji žele da to ide na tržište', na Vladi bi mogla biti već u četvrtak, a proces u principu može početi od 1. siječnja 2015, nakon što se u novom proračunu osigura nova stavka - stavka za usluge. 'Do sada naše ustanove tu stavku nisu imale, imale su samo za plaće, a sada će dobiti tu novu stavku za usluge od koje će moći platiti neku uslugu izvana', zaključila je Opačić.
Država će godišnje na čišćenje kroz 13.763 zaposlenih trošiti 950 mil. kn, za održavanje kroz 4.308 zaposlenih će trošiti 975 mil. kn, za pripremu hrane i pića će kroz 4493 radnika trošiti 995 mil. kn, a 995 zaposlenih će prati i peglati za trošak od 115 mil. kn. U Vladi tvrde da će cijeli sustav učiniti funkcionalnijim, no poslodavci im ne vjeruju.

'Dok mi ne štedimo sve gdje se može, ulazimo u deficit, slušamo vijesti kako ljudi ne mogu dobit lijek jer nema novaca, gdje djeca nemaju asistente jer nema novaca i to je ono na što mi upozoravamo cijelo vrijeme, da se zbog takve politike gubi na kvaliteti života tamo gdje se ne bi trebalo a ne štedi se tamo gdje bi se trebalo', kazao je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

------------------

Ova vlada je za 2 kuće: IN HOUSE-REMETINAC i VRAPČE!
spin off je postao fak of..
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
daljinski

daljinski

Godina : 57
Location : Schweiz
Humor : daleko od ozbiljnog
Datum upisa : 26.06.2014

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyUto Sep 23, 2014 2:04 am

Ova vlada je za 2 kuće: IN HOUSE-REMETINAC i VRAPČE!
spin off je postao fak of..
Pa nemoj sad i ti.....Outsourcing smehsmeh
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyUto Sep 23, 2014 2:10 am

daljinski ::
Ova vlada je za 2 kuće: IN HOUSE-REMETINAC i VRAPČE!
spin off je postao fak of..
Pa nemoj sad i ti.....Outsourcing smehsmeh

kupila ekipa pametne telefone da mogu na gugl translejt :zubi3:
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
daljinski

daljinski

Godina : 57
Location : Schweiz
Humor : daleko od ozbiljnog
Datum upisa : 26.06.2014

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyUto Sep 23, 2014 11:24 am

Meni ne treba prevodilac...ucio sam engleski u skoli. Ali mislim sto praviti duple troskove kad su svi tako lepo u jednoj kuci pa ich masa moze odjednom skupiti smehsmeh
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyČet Okt 02, 2014 10:38 pm

SEDMOSATNA DRAMA U ZADRU
Zaštitari vijećnika pet puta vukli van, odvela ga tek policija

Nakon više od šest i pol sati prekida zbog izgreda koji je izazvao zadarski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač jer nije htio sići s govornice, i nakon što ga zaštitari pet puta nisu uspjeli udaljiti iz velike vijećnice, sjednica Gradskog vijeća nastavljena je u maloj vijećnici, a Pupića Bakrača na kraju je privela policija

CEO TEKST   link
POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 GetImage

--------------------------------
Pravna,kako ne..Ali ne daju pravo svakome :D
Navalio čovek da pogine za jednu ulicu.. jbt.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyPon Okt 20, 2014 1:36 am

NEZAKONITO POSTUPANJE
Policija uhitila Bandića, Ljubičića, Pripuza i još 16 osoba
Policijska uprava zagrebačka objavila je da je nakon višemjesečnog složenog kriminalističkog istraživanja, vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu, koje su proveli Ravnateljstvo policije i Policijski nacionalni USKOK, a koje su koordinirali Državno odvjetništvo RH i USKOK, uhitila nekoliko osoba. HRT je javio da je uhićeno 19 osoba

VIŠE  link


Krivog ste *Bandića* priveli.Bruka.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyPon Okt 20, 2014 8:59 am

'POTRES' U VRHU METROPOLE
Pale glave najbližih Bandićevih ljudi: Uhićeni direktori Čistoće, Plinare...
Policija je u nedjelju po nalogu Uskoka uhitila dugogodišnjega zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, te čitav niz njegovih najbližih suradnika predvođenih predsjednikom Uprave ZG Holdinga, Slobodanom Ljubičićem, ali i vlasnika CIOS grupe, poduzetnika Petra Pripuza.
Među uhićenima su kako Jutarnji neslužbeno doznaje, pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, zatim Ivan Tolić, član Uprave holdinga i bivši direktor ZET-a, Vidoje Bulum pročelnik stručne službe gradonačelnika, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor gradske plinare Alen Dodig, Zdenko Antunović - glavni tajnik zagrebačkog športskog saveza, Željko Horvat - specijalni savjetnik gradonačelnika, Filip Čulo - refernt za javnu nabavu zagrebačkoga holdinga, Koraljka Rožanković Uremović - načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove, Ines Bralić - zamjenica pročelnice Ureda za imovinsko-prave poslove.

Sve skupa navodno je uhićeno 19 osoba, a tereti ih se za čitav dijapazon kaznenih djela iz sfere gospodarskoga kriminala.

'Tramvaji će voziti, smeće će se odvoziti'

Sandra Švaljek, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića izjavila je u nedjelju navečer da nema službenih informacija o tome što je USKOK tražio u Gradskoj upravi te poručila kako je u ovom trenutku najvažnije da grad funkcionira.

Švaljek, koja u odsutnosti gradonačelnika donosi odluke, novinarima nije znala reći što je USKOK tražio u Gradskoj upravi. "Ni mi nemamo službenih informacija", rekla je Švaljek.

"U ovom je trenutku najvažnije da grad funkcionira", rekla je. Poručila je da nema nikakvog razloga za brigu.

Švaljek kaže da će Zagrebački holding funkcionirati dobro, smeće će se odvoziti, tramvaji će također voziti. "Sve će funkcionirati normalno", poručila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek novinarima ispred Gradske uprave.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za financije Slavko Kojić izjavio je da gradske financije funkcioniraju, funkcionirale su i funkcionirat će dok je on na njihovom čelu optimalno.

Kojić novinarima nije htio komentirati uhićenje suvlasnika CIOS-a Petra Pripuza. "Ured za financije ne posluje s nikakvim Petrom Pripuzom", izjavio je Kojić. Dodao je da su "papiri i računi čisti" i da za to ima dokaze.

Upitan vjeruje li da je gradonačelnik Milan Bandić napravio ono za što ga se tereti i zbog čega je danas uhićen, Slavko Kojić je rekao: "Tko sam ja da vjerujem? Kako je rekao Sveti Otac? Tko sam ja?".

Kojić je rekao da je Zagreb iznad njega i Bandića pa mora funkcionirati. Najavio je da će o daljnjem funkcioniranju Grada Zagreba u ponedjeljak izvijestiti priopćenjem.

Vaš komentar uhićenja Milana Bandića je:
Bilo je i vrijeme 71%
Tko se zadnji smije, najslađe se smije 29%

početak ankete: 20.10.2014. broj glasova: 717
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyPon Okt 20, 2014 11:32 pm

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 24g27hd


Velika antikorupcijska akcija u Zagrebu
Uz Milana Bandića uhićeni su još predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i vlasnik CIOS grupe Petar Pripuz te još 13 osoba. Doznajemo da je riječ o Miri Laci, pročelniku Ureda gradonačelnika, Ivanu Toliću, članu Uprave Holdinga, Vidoju Bulumu, pročelniku Stručne službe gradonačelnika, Ines Bravić, zamjenici pročelnice Ureda za imovinsko-pravne poslove, Miljenku Benku, direktoru Čistoće, Anti Dodigu, direktoru Gradske plinare, i Zdenku Antunoviću, glavnom tajniku Saveza sportova Grada Zagreba. Osim njih, na listi uhićenih nalaze se Željko Horvat, specijalni savjetnik gradonačelnika, Filip Čulo, referent za javnu nabavu ZGH, Koraljka Rožanković Uremović, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove, Ivan Markus iz gradskog Ureda za javnu nabavu (do početka 2014. bio je v.d. direktora javne nabave koja je tada bila u Holdingu), Dragutin Kosić, ravnatelj Upravljanja sportskim objektima te Branko Mihaljević, vlasnik građevinske tvrtke Bramgrad projekt. Uz 16 fizičkih osoba, za kriminalno poslovanje sumnjiče se i dvije pravne osobe - tvrtka Bamgrad i Cezar u vlasništvu Petra Pripuza.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
podbarac
Lala iz Bosne
Lala iz Bosne
podbarac

Godina : 64
Location : Novi Sad
Humor : Ta dašta
Datum upisa : 30.11.2012

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyUto Okt 21, 2014 7:21 am

'Tramvaji će voziti, smeće će se odvoziti'

ovo bi se moglo svakojako protumačiti smehsmeh


[You must be registered and logged in to see this link.]
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyČet Okt 23, 2014 1:51 am

smehsmeh smehsmeh smehsmeh  da znaš lega da bi moglo..(nisam obratila pažnju.okupirana sam Bandićem:)

Pročitajte što je Bandić govorio iza zatvorenih vrata


'PROCURILI' DETALJI S UŽARENOG ROČIŠTA(neko ima velike uši-ili su zidovi tanki POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Mrgreen1 )
'Ja sam častan čovjek i uvijek sam radio u korist grada Zagreba i građana. Smatram da je sloboda vrednija od zlata i u ovom ću postupku dokazati da nisam počinio to što mi se stavlja na teret. Ovo sve je zbog mene, kako se ne bih kandidirao na sljedećim izborima, pustite ove ljude', tako je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u utorak navečer govorio na ročištu.


Na njemu se odlučivalo hoće li sljedećih mjesec dana on, njegov najbliži suradnik Slobodan Ljubičić, poduzetnik Petar Pripuz i još devetorica osumnjičenika provesti u Remetincu.

Višesatno saslušanje

Iz zatvorenih vrata tzv. sindikalne dvorane zagrebačkoga Županijskog suda, gdje je zbog velikog broja osumnjičenika i njihovih branjenika u utorak navečer privremeno smještena sudnica istražnog suca Zdenka Posavca, maratonsko pritvorsko ročište trajalo je ukupno pet sati. Atmosfera je bila užarena, a tenzije visoke. Puno je toga bilo na kocki, piše Jutarnji list.

Sve je započelo u 12.40 sati, Bandićevi i Pripuzovi branitelji, Krešimir Krsnik, Mate Matić i Anto Nobilo, odmah su zatražili da se početak sjednice odgodi do 15 sati kako bi mogli pročitati spis.


Najveći broj svjedoka ikad

USKOK je predložio oko 270 svjedoka, vjerojatno najveći broj predloženih svjedoka dosad. Za Sanadera u slučaju Fimi-Media i za Marinu Lovrić Merzel bilo ih je predloženo oko 120. Nakon jednosatne pauze, rasprava je odgođena do 15 sati, a onda su počela očitovanja odvjetnika i okrivljenika. Bandićev odvjetnik Krsnik počeo je s optužbama da je postupak politički motiviran.

''Radi se o čovjeku koji je pet puta biran za gradonačelnika, vječno je pod pratnjom medija pa se i zbog toga ne može ponašati protupravno. Nema opasnosti od utjecaja na svjedoke, da je to želio, mogao je to učiniti godinama unatrag. Može mu se odrediti i neka blaža mjera ako sud baš smatra da bi mogao utjecati na svjedoke.''
Danas.hr/ Jutarnji list
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 EmptyNed Okt 26, 2014 1:59 am

Bandićeva tajna kolekcija: pokloni, mito ili reketarenjePOSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 GetImage


link  link
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Sponsored content
POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty
PočaljiNaslov: Re: POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?    POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ? - Page 12 Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
POSTAJE LI HRVATSKA PRAVNA (demokratska ) DRŽAVA ?
Nazad na vrh 
Strana 12 od 19Idi na stranu : Prethodni  1 ... 7 ... 11, 12, 13 ... 15 ... 19  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: GEOGRAFIJA PREBIVALIŠTA/ETNOSI :: DRŽAVE :: HRVATSKA-
Skoči na: