DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
ŠAJENI (Cheyenne)indijanci BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

Delite
 

 ŠAJENI (Cheyenne)indijanci

Ići dole 
AutorPoruka
Najda M.

Najda M.

Godina : 57
Location : odavde do beskraja
Humor : vrlo zastupljen
Datum upisa : 06.03.2011

ŠAJENI (Cheyenne)indijanci Empty
PočaljiNaslov: ŠAJENI (Cheyenne)indijanci   ŠAJENI (Cheyenne)indijanci EmptyPon Mar 28, 2011 10:32 pm

Šajeni (engleski Cheyenne, izgovor "šaien"; u hrvatskoj i srpskoj stručnoj literaturi nazivani su imenom Čejeni; mađarski Csejen; češki Šajeni) su jedno od najznačajnijih prerijskih plemena jezičnog roda Algonquian koje je lutalo osobito krajevima oko rijeka Platte i Arkansas. Danas su podijeljeni na dva plemena od kojih Northern Cheyennes žive na rezervatu Tongue River u Montani i Southern Cheyennes koji u Oklahomi žive s plemenom Southern Arapaho (Nawathinehena). Prema Mooneyu Šajeni su 1780. zajedno sa Sutaio Indijancima brojali oko 3.500 duša. Godine 1904. broj Južnih Šajena je bio 1.903 a Sjevernih 1.409.


Šajeni po kulturi pripadaju prerijskim Indijancima, lovaca nabizone. U vrijeme dok su još obitavali oko 12 milja (19 km) južno od Lisbona u North Dakoti, okrug Ransom, oni su uzgajali konje, i imali metalne noževe. Luk, strijela i koplje bilo je glavno oružje. Glavno selo imalo im je oko 70 šatora.
Obitelj (proširena) je najvažniji element društva kod Šajena, nakon čega dolazi banda i na kraju pleme kao cjelina. Ratna društva (Wolf Soldiers, Fox Soldiers, Dog Soldiers i Red Shields ili Bull Soldiers, i kasnije, Thunder Bows) Šajena funkcionirala su poput bratstava. Svako od ovih društava imalo je svoje vlastite rituale, svete objekte, simbole, kao i nošnju. Ono što nije slično vojnim društima drugih plemena, bilo je da dob nije bio faktor ulaska u neko društvo. Od 5 izvornih vojnih društava (gore navedenih) bili su najpoznatiji Dog Soldiers. Kasnije su ovim društvima još pridodana Wolf i Northern Crazy Dog. Kao i kod legendarnih ratnih društava Kiowa, i šajenska su na preriji izazivala strah i respekt.
Vijeće šajena imalo je 44 civilne poglavice koji su zastupali razne bande i jedinice proširenih obitelji Najvažnija religiozna ceremonije Šajena bili su Arrow Renewal, Sun Dance (ili New Life Lodge) i Animal Dance. Prema legendi šajenski heroj kulture Sweet Medicine, putovao je na svete planine Black Hills gdje će dobiti četiri strijele od Velikog Duha (Great Spirit); dvije za rat i dvije za lov. Ove strijele uvijek će se čuvati u svetom ‘svežnju medicine’ (medicine bundle) zajedno s ostalim svetim predmetima koji simboliziraju postojanje Cheyenne naroda. New Life Lodge ili Sun Dance održavao se svake godine, ona obnavlja duhovni život naroda i svih bića na zemlji, ceremonija je trajala 8 dana i tada bi se okupljale sve bande plemena. U ceremoniji Animal Dance muškarci bi se oblačili u životinje a članovi društva Bowstring (Himátanóhis) bi ih hvatali. Ovo je bila jedina njihova ceremonija u čijoj su pripremi smjele sudjelovati i žene . Ova ceremonija isto se održavala jednom godišnje a trajala je pet dana.

izvor: Wikipedia

ŠAJENI (Cheyenne)indijanci AjeniKo svoju tamu spoznao nije, teško će put do svetlosti naći.

Najda M.


Poslednji put izmenio strelica dana Pon Mar 28, 2011 10:51 pm, izmenio ukupno 2 puta
Nazad na vrh Ići dole
http://emina-utrenusna.blogspot.com/
Najda M.

Najda M.

Godina : 57
Location : odavde do beskraja
Humor : vrlo zastupljen
Datum upisa : 06.03.2011

ŠAJENI (Cheyenne)indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: ŠAJENI (Cheyenne)indijanci   ŠAJENI (Cheyenne)indijanci EmptyPon Mar 28, 2011 10:34 pm

Prije 1700. Šajeni su živjeli na području današnje Minnesote, izgleda baš u području rijeke Minnesote. Ovdje su se oni bavili sađenjem, lovom i sakupljanjem divlje vodene riže, biljke (Zizania aquatica) koja raste po rižinim jezerima u Minnesoti i Wisconsinu, a služila je najviše za hranu plemenima Ojibwa i Menominee (Wild Oat Indijancima. 'oat' označava zob, i naziv im je vjerojatno krivo nadjenut). Kasnije nalazimo Šajene na rijeci Cheyenne River u North Dakoti, blizu Lisbona, gdje su se domogli konja i postali ovisni o lovu na bizone. Ova životinja postaje im glavna hrana. Nekoliko godina kasnije, 1799. ili 1800. Ojibwa Indijanci uništili su im nekoliko sela, ovo je izgleda još stara netrpeljivost Ojibwa prema susjedima, koji su predstavljali opasnost za njihova polja riže koja su ljubomorno čuvali. Nakon ovog zbivanja, Šajeni okrenuše prema rijeci Missouri, i nastaniše se u blizini riječnih plemena Mandan i Arikara, poznatim uzgajivačima mandan-kukuruza (Mandan-corn), sitnog crvenog zrna. Negdje završetkom 18. stoljeća Šajeni polaze dalje na zapad, tjerani napadima ratobornih Sioux-Indijanaca . Šajeni nastaviše prema Black Hillsu. Već negdje u to vrijeme na preriji se pojavio konj i vatreno oružje. Šajeni su usvojili prerijski tepee-šator i postadoše pravo nomadsko pleme lovaca na bizone. Ranog devetnaestog stoljeća oni krenuše prema izvorima Platte. Godine 1832. veliki dio ih se odvoji i nastani u području rijeke Arkansas i postadoše poznati povjesničarima kao Southern Cheyennes. Južni Šajeni 1851. potpisuju sa SAD trajan ugovor u Fort Laramiju. Godine 1864. ipak dolazi do masakra u kojemu je izvjesni John M. Chivington, koji se lažno predstavljao za svećenika, s gomilom kukavica napao jedno prijateljsko selo Južnih Šajena na rijeci Sand Creek u jugoistočnom Coloradu, u općem klanju ubijen je i njihov poglavica Black Kettle, stradali su ipak uglavnom starci, žene i djeca. Ugovorom ' Treaty of Medicine Lodge ' 1867. Južni Šajeni dobivaju rezervat u Oklahomi, ali ga naseljavaju tek 1875. Sjeverna grupa Šajena (Northern Cheyennes), prozvavši sebe ‘Krvavima’, i ljuti zbog pokolja na Sand Creeku, pridružiše se 1876. Siouxima koje je vodio Tatanka Yotanka, u žestokom okršaju čija je zadnja bitka bila na Little Boghornu, udružene indijanske snage razbiše Custerovu armiju i plaćenike. Pleme je tek 1884. s poglavicom Little Wolfom smješteno na sadašnji rezervat Tongue River.


ŠAJENI (Cheyenne)indijanci AjeniratniciKo svoju tamu spoznao nije, teško će put do svetlosti naći.

Najda M.


Poslednji izmenio strelica dana Pon Mar 28, 2011 10:49 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
http://emina-utrenusna.blogspot.com/
Najda M.

Najda M.

Godina : 57
Location : odavde do beskraja
Humor : vrlo zastupljen
Datum upisa : 06.03.2011

ŠAJENI (Cheyenne)indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: ŠAJENI (Cheyenne)indijanci   ŠAJENI (Cheyenne)indijanci EmptyPon Mar 28, 2011 10:37 pm

Danas oko 8,000 Sjevernih Šajena živi na rezervatu Tongue River ili Northern Cheyenne. Rezervat se nalazi na rijeci Tongue u jugoistočnoj Montani a središte mu je gradić Lame Deer. Na rezervatu se nalaze St. Labre Indian School, federalna i plemenska uprava. Uz par kompanija koje tamo posluju, Indijanci se bave farmerskim i rančerskim poslovima, te sitnim biznisom.
Oko 8,000 Južnih Šajena živi u Oklahomi sa Southern Arapaho Indijancima.


Ko svoju tamu spoznao nije, teško će put do svetlosti naći.

Najda M.
Nazad na vrh Ići dole
http://emina-utrenusna.blogspot.com/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

ŠAJENI (Cheyenne)indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: ŠAJENI (Cheyenne)indijanci   ŠAJENI (Cheyenne)indijanci EmptySre Jul 12, 2017 11:05 pm

Dull Knife (Cheyenne: Vóóhéhéve ili Lakota: Tamílapéšni), poglavica Sjevernih Ceyennea u bitci kod Little Bighorna

ŠAJENI (Cheyenne)indijanci 250px-Dull_Knife
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

ŠAJENI (Cheyenne)indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: ŠAJENI (Cheyenne)indijanci   ŠAJENI (Cheyenne)indijanci EmptySre Jul 12, 2017 11:23 pm

Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Blebetalo

Blebetalo

Datum upisa : 08.01.2011

ŠAJENI (Cheyenne)indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: ŠAJENI (Cheyenne)indijanci   ŠAJENI (Cheyenne)indijanci EmptySre Jul 12, 2017 11:30 pm

Legenda indijanskog plemena Čejeni koju ćete prepričavati
tekst: Redakcija

U svijetu indijanskog plemena Čejeni postoji legenda o tome kako je nastala medicina. Taj narod vjeruje da su se jednog dana životinje naljutile na ljude što ih toliko jedu i zbog toga su odlučile da im se osvete tako što je svaka od njih riješila da čovjeku da jednu bolest. To su čule biljke i jako su se naljutile zato što su njih životinje jele u još većoj mjeri. Zbog toga su se sastale i nakon vijećanja odlučile da za svaku bolest koju prouzrokuju životinje čovjeku pruže lijek. Taj lijek je danas poznat širom svijeta kao ukusan topli napitak ili kraće rečeno – čaj.
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

ŠAJENI (Cheyenne)indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: ŠAJENI (Cheyenne)indijanci   ŠAJENI (Cheyenne)indijanci EmptySre Jul 12, 2017 11:35 pm

Dana 29.novembra 1864.godine, u rano jutro, 700 vojnika dobrovoljačkog puka Kolorada pod komandom
pukovnikoma J. M. Čivingtona, napala je logor Čejena і Arapahioa, smešten kod Peskovitog Potoka.
U tom trenutku se u logoru nalazilo između 400 і 500 indijanaca, uglavnom žena і dece.


Predhodnog dana većina muškaraca je otišla u zimski lov, zavarani obećanjima da će predhodno dogovoreni mir biti poštovan. U toku nekoliko sati divljanja, američki dobrovoljci su goneći Indijance nekoliko milja duž rečice zklali і izmasakrirali oko 150 Čejena і Arapahoa.
U svom izveštaju, krvnik Čajvington se hvalio da je pobio 500 ratnika, čime je rešeno indijansko pitanje u Koloradu.

Da njegovi ljudi nisu bili pijani, jer su u noći pred napad strah pokušavali da smire velikim količinama viskija, verovatno da bi uspeli da potamane sve živo.
Međutim, nedisciplina і loše rukovanje oružjem doveli su do toga da і pored velikih gubitaka, većina Indijanaca uspe da se spase.Noseći ranjene preko zaleđene prerije nekoliko dana kasnije uspeli su da stignu do ratnika koji su bili u lovu. Iako su і sami Indijanci često bili surovi u ophođenju prema neprijatelju, zverstva koja su počinili belci kod Peskovitog Potoka potvrdila su sumnje da od Amerikanaca mogu da ocekuju jedino smrt.
ŠAJENI (Cheyenne)indijanci 20po9qa


Mnogi autori smatraju ovaj događaj za inicijalnu kapislu koja je zapalila celu preriju, і pokrenula niz Indijanskih ratova, koje će Sjedinjene Američke Države voditi neprekidno u narednih trideset godina.
Istoričari su podeljeni u procenama poginulih u tim sukobima.Većina smatra da je u Indijanskim ratovima od 1860. do 1890.godine ubijeno između 30.000 і 60.000 Indijanaca, a da je u istom periodu poginulo između 19.000 і 30.000 Amerikanaca, uključujući і žene і decu.
U svakom slučaju, broj indijanskog stanovništva se ulaskom Amerike u savremeno doba naglo smanjivao, pa se od populacije od oko 600.000 na teritoriji današnjih SAD taj broj sveo na svega 250.000 1890.godine. (forum stripova)
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

ŠAJENI (Cheyenne)indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: ŠAJENI (Cheyenne)indijanci   ŠAJENI (Cheyenne)indijanci EmptySre Jul 12, 2017 11:38 pm

ČEJENSKA MOLITVA

Izađite i borite se!
Danas je dobar dan za umiranje.

Hvala ti što si od mene
napravio Ljudsko Biće.
Hvala ti što si od mene
napravio ratnika.
Hvala ti za pobede i poraze.
Hvala ti za vid i za slepilo
koje mi je pomoglo da bolje vidim.
Ti si tvorac svih stvari.
Ti upravljaš svim stvarima, deda.
I sada si odlučio da
Ljudska Bića treba da se upute stazom...
...koja ne vodi nigde.
Ja ću sada da umrem,
sem ako smrt ne želi da se bori.
Poslednji put te pitam
da mi podariš moje stare moći
kako bih ispunio svoje želje....

I pazi na ovog mog sina.

Ne daj mu da poludi.ŠAJENI (Cheyenne)indijanci 2d1k40k


forum stripova
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Blebetalo

Blebetalo

Datum upisa : 08.01.2011

ŠAJENI (Cheyenne)indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: ŠAJENI (Cheyenne)indijanci   ŠAJENI (Cheyenne)indijanci EmptySre Jul 12, 2017 11:55 pm

Podmulo zuje
Kopita njihovih
Razjarenih konja

Ref
Cejeni odlaze
Cejeni odlaze
Cejeni odlaze

Gvozdeni jahac
Ide bijelom ocu
U rukama koltovi
U srcu ljubav
Prema domovini

Gvozden je ljut
Planine grme
Otac obecava
Miran rezervat

Ref

Imam prijatelja
Stanuje kod Napretka
Ne znam kog je plemena
Jer ne nosi ratne boje

S njim idem u lov
U lov na bivole
I vidim Cejene
Cejene kako odlaze
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
ŠAJENI (Cheyenne)indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: ŠAJENI (Cheyenne)indijanci   ŠAJENI (Cheyenne)indijanci Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
ŠAJENI (Cheyenne)indijanci
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: GEOGRAFIJA PREBIVALIŠTA/ETNOSI :: NARODI I ETNIČKE GRUPE SVETA :: INDIJANCI-
Skoči na: