DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

Delite
 

 INDIJANCI -narod, osobenosti, religija....

Ići dole 
AutorPoruka
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
Zaštitnik seljačkih prava
cojle

Location : Kumova slama
Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... Empty
PočaljiNaslov: INDIJANCI -narod, osobenosti, religija....   INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... EmptyPon Mar 28, 2011 10:00 pm

Veliki savet Americkih Indijanaca (1927.)

Beli ljudi, koji pokušavaju da nas naprave po sopstvenoj slici, hoce da budemo, kako to oni zovu, “asimilovani”, uvlaceci Indijance u rezervate i uništavajuci naš nacin života i naše kulturne obrasce.
Oni veruju da bismo trebali biti zadovoljni kao oni ciji koncept srece je materijalisticki i pohlepan, što je veoma razlicito od našeg puta.
Mi hocemo slobodu od belog coveka radije nego da budemo integrisani.
Mi necemo neki deo establišmenta, mi hocemo da budemo slobodni da odgajamo našu decu u našoj veri, na naš nacin, da možemo da lovimo i pecamo i da živimo u miru.
Mi ne želimo moc, mi ne želimo da budemo kongresmeni ili bankari, mi hocemo da budemo svoji.
Beli covek kaže, postoji sloboda i pravda za sve.
Mi smo dobili “slobodu i pravdu” i zbog toga umalo ne bejasmo istrebljeni.

Mi to necemo zaboraviti.” INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... 900975Seljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANCI -narod, osobenosti, religija....   INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... EmptyPon Mar 28, 2011 10:02 pm

Imaju li Indijanci bradu?

Domorodci sjeverne i južne Amerike, koje nazivamo Indijancima, kao i stanovnici Azije, imaju rijedak ili nikakav rast brade. Razlog tome je što se njihovi hormoni i regulacija tjelesne topline razlikuju od Evropljana ili Afrikanaca.
Čovjekovo tijelo prilagođuje se u tom pogledu i promjeni klimatskih uslova. Američki vojni ljekari su otkrili da se rast brade, kod vojnika duže vremena stacioniranih u Aljaski, vidljivo proređuje. Antropolozi dijele ljude u tri različite grupacije: Europide, Negride i Mongolide.

Europidima ne pripadaju samo stanovnici Europe ili njihovi potomci, već k njima ubrajamo i Indijce, Perzijance, Tuarege, Egipćane itd. Upadljivo je da Mongolidi (k njima ubrajamo Japance, Kineze, Eskime, Sibirce i Indijance) imaju rijetku ili nikakav rast brade, dok im rast kose na glavi je odličan i u dubokoj starosti. Suprotno tome, svaki drugi Europid do starosti od 50 godina dobiva polućelavu ili skroz ćelavu glavu.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANCI -narod, osobenosti, religija....   INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... EmptyPon Mar 28, 2011 10:15 pm

Imena koja su Punom Mjesecu dali americki Indijanci:

Januar - Vucji Mjesec, Stari Mjesec
Februar - Snjezni Moon, Gladni Moon, Mjesec Otvaranja Pupoljaka
Mart - Javorni Secerni Mjesec, Topli Mjesec
April - Zablji Mjesec, Ruzicasti Mjesec, Zemljoradnikov Mjesec, Mjesec Trave
Maj - Cvjetni Mjesec, Mjesec Pupanja, Mjesec Mlijeka
Jun - Mjesec Jagode, Mjesec Ruze
Jul - Mjesec Krvi, Mjesec Jelena, Mjesec Groma
August - Mjesec Zelenog Kukuruza, Mjesec Jesetre
Septembar - Plodni Mjesec, Vocni Mjesec
Oktobar - Mjesec Lova, Mjesec Opadanja Lisca
Novembar - Mjesec Dabrova
Decembar - Hladni Mjesec, Mjesec Dugih Noci
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANCI -narod, osobenosti, religija....   INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... EmptyPon Mar 28, 2011 10:21 pm

Indijanci

Indijanci - kolektivni naziv za prastanovnike Amerike, raznorazne narode mongoloidnog izgleda raširene od arktičke Kanade i Aljaske do Ognjene zemlje (Tierra del Fuego) u Čileu i Argentini. Međusobno se razlikuju po jezicima, kulturi i fizičkom izgledu. Većinom su to bila lovačko-sakupljačka društva kao (Nambikwara i Ges) iz Brazila i (Shoshoni) iz Kalifornije i Nevade. Neki su bili ribari (Indijanci Chinook iz države Washington ili Alacaluf, Yahgan i Guato) iz Južne Amerike. U njihove najrazvijenije narode koji su uspjeli podići visokorazvijene civilizacije spadaju narodi Olmeka, Tolteka, Maja i Azteka) iz Meksika te Inka iz Perua. Danas su mnogi smješteni po rezervatima, osobito u Kanadi, Sjedinjenim Državama i Brazilu. Prvi se put spominju otkrićem Amerike 1492. godine (Kristofor Kolumbo).
Sadržaj
1 Ime
2 Klasifikacija
3 Kulturna područja Sjevernoameričkih Indijanaca
4 Glavne grupe i porodice
5 LiteraturaIme

Ime su dobili po Indiji jer se mislilo da se radi o obali Indije, a ne o novootkrivenom kontinentu Americi. Amerikanci ih u novije vrijeme (službeno) više ne nazivaju Indians nego Native Americans (američki domoroci). nazivi Redskins ili Peaux-Rouges, odnosno Crvenokošci, su podrugljivi.


Klasifikacija

Indijanska plemena obično se klasificiraju prema jezičnim porodicama. Osobit doprinos dali su u ovome poslu Alexander F. Chamberlain, John Wesley Powell (1892; 58 porodica u Sjevernoj Americi) [1] [2] [3], Benjamin Lee Whorf, Paul Rivet [4], A. L. Kroeber, Edward Sapir, Terrence Kaufman (1990).

Kulturna područja Sjevernoameričkih Indijanaca


Geografsko-klimatski uslovi uvjetovali su nastanku više kulturnih pojaseva na području Sjeverne Amerike.
1) Subarktičko područje (Subarctic Indians), u Kanadi i Aljaski, gdje nalazimo plemena Atapaskana i Algonquian Indijanaca. Najpoznatija plemena toga područja su Montagnais, Naskapi, Cree, Chipewyan, plemena Kutchin i Khotana i niz drugih manjih plemena. Kultura ovih Indijanaca je prilično slična. Njezini česti simboli su krplje, kanu, toboggan, snježne naočale. Odjeća je krznena. Lov i ribolov glavno je zanimanje ovih Indijanaca.
2) Indijanci Sjeverozapadne obale [5](Northwest Coast Indians). Ovo su bez sumnje najbogatija plemena Indijanaca Sjeverne Amerike. Oni nastavaju područje uz Pacifičku obalu Sjeverne Amerike od Kalifornije na jugu, do zaljeva Yakutat u Alaska|Aljaski na sjeveru. Predstavnici ove kulture pripadaju velikim grupama poznatim kao Kwakiutl, Tsimshian, Tlingit, Haida, Bella Coola, Coast Salish i manja plemena iz Kalifornije, Oregona i Washingtona. Društva sa juga ovog područja znatno su siromašnija, a i njihove zajednice su znatno manje. Ovom krugu pripada kultura gradnje velikih totema, gradnji cedrovih kuća sa krovovima na dvije vode, prekrasno tkanje chilkat-ogrtača (koji su često nevjerojatno skupi), orijentiranost moru, izgradnja drvenih velikih kanua, ropstvo, i nadasve veoma poznate rastrošne svečanosti 'potlach'.
3) Indijanci sa Platoa [6](Plateau Indians). Indijanci sa Platoa naseljavaju kraj u području rijeke Columbije. Ovdje je raširena kultura ribara (može se govoriti o pravim ichtyophazima, jedačima riba sa veoma slabim zubima) i kopačima korijenja camas i shanataque (ili 'Indian Thistle' Cirsium edule [7]. [8] . Plemena ovog područja pripadaju grupama Shahaptin (Umatilla, Tygh, Tenino, Yakima, Nez Perce, Palouse, Walla Walla ), Waiilatpuan (Cayuse, Molala), Salishan (Shuswap, Lillooet, Ntlakyapamuk, Spokane, Coeur d'Alene, Kalispel, Okanagan, Nespelem), Kitunahan (Kutenai), Chinookan (Wasco Wishram i Dog River Indijanci ili Cascade), Lutuamian (Modoc, Klamath) i Athapaskan (Nicola ili Stuwihamuk; koji danas govore thompson jezikom). Oni su se sezonski pokretali u potrazi za ribom i biljem.
4) Kalifornijski Indijanci [9](California Indians). Kako samo ime kaže ova plemena naseljena su u Kaliforniji i imaju sami za sebe tipičnu kulturu sakupljača žira. Ipak treba naglasiti da ne pripadaju sva kalifornijska plemena ovoj grupi, jer su neki predstavnici Indijanaca Sjeverozapadne obale. Ova pleme više-manje su malena, podijeljena po brojnim plemenima i oskudno obučena. Prijateljica i dobra poznavateljica Indijanaca Eva Lips, navodi da su sva ova plemena veoma dobro uhranjena, na tome zahvaljuju žiru od kojega naročitim postupkom dobivaju brašno i peku pogačice 'acorn bread', odnosno kruh od žira. Glavna plemena su: Maidu, Miwok, Chumash, Yokuts, Shasta, Chimariko, Achomawi, Atsugewi, Yana, Yahi, Wintu, Nomlaki, Patwin, Yuki, Pomo, Wappo, Nisenan, Costanoan, Salinan, Esselen, Kitanemuk, Akwa'ala, Ipai, Tipai, Kamia, Cupeño, Luiseño, Cahuilla, Juaneño, Gabrieleño, Nicoleño, Fernandeño, Serrano.
5) Indijanci Velikog bazena [10](Great Basin Indians). U području Velikog slanog bazena naseljena su (u zapadnim predjelima, Nevada) siromašna sakupljačka plemena Šošona koji su u stvari bili 'noga'-Indijanci. Oni su neprekidno bili u pokretu za hranom, bobicama, korijenjem, raznim plodovima, sitnom divljači i drugim. Jelo se bukvalno sve. Istočno od njih u područjima Utaha, Wyominga i Colorada Indijanci su posjedovali konje pa su se formirali u pljačkaške bande. Oni su bili puno mobilniji i opasniji od svojih zapadnih rođaka. Ove Šošone klasificiraju u Numic-govornike. U Zapadne Numic-govornike ubrajaju se: Northern Paiute, Owens Valley Paiute, Dvije grupe Mono Indijanaca i pleme Bannock iz Idaha. Središnjoj skupini Numica pripadaju Western Shoshoni, Indijanci Panamint ili Koso, Gosiute, Wind River (njihov su ogranak Komanči /Comanche/), i Indijanci Weber Ute (tako krivo nazivani jer ne pripadaju u Ute). U Southern (ili Južne) Numic-govornike pripadaju: Northern Ute, Southern Ute, Tumpanogots, Pahvant, Fish Lake, Red Lake, Kawaiisu, i bande Južnih (Southern) Paiuta: Las Vegas, Shivwits, Uinkarets, Moapa i Chemehuevi.
6) Jugozapadni Indijanci [11](Southwest Indians).Jugozapadni Indijanci nastanjuju krajeve američkog Jugozapada od New Mexica preko Arizone do donjeg toka Colorada. Ovdje zapravo nalazimo ratarsko stanovništvo iz grupe Yumanskih i Pimanskih plemena, kao i posebnu grupu seoskih plemena sa pueblo kulturom. U pueblo ili seoska plemena ubrajaju se Zuñi, šošonsko pleme Hopi i plemena grupe Tanoan. Apačka plemena kao i Papago su nomadi.
7) Prerijski Indijanci [12] (Plains Indians). Oni su stanovnici prerija, područja od rijeke Saskatchewan na sjeveru do južnog Texasa. Ovamo pripadaju najslavnija plemena američkih domorodaca. Oni su nomadski jahači i lovci na bizone. Pošto su navikli na prostranstva i lutanja pružali su najžešći otpor bijelim naseljenicima. Predstavnici su im sa sjevera na jug: Plains Cree, Assiniboin, Blackfoot (Crna Stopa), Gros Ventre, Hidatsa, Vrane (Crow), Mandan, Cheyenne, Arikara, Teton, Satee (Dakota), Cheyenne, Arapaho, Omaha, Pawnee, Kiowa, Comanche.
8) Sjeveroistočni Šumski Indijanci [13](Northeast Woodland Indians). Indijanci Sjeveroistočnih šuma pripadaju porodicama Iroquoian i Algonquian. To je domovina 'wigwama', velikih drvenih kuća opasanim palisadama. Oni su lovci i ribari ali i uzgajivači kukuruza. Odavde su došle i kokice 'pop corn' koje su Irokezi nosili sa sobom prilikom odlaska u višednevne lovove ili ratne pohode. Najpoznatija plemena ovog područja su Irokezi (Iroquois), Huron Indijanci, Erie, Susquehanna, Wappinger, Wampanoag, Mahican (poznati Mohikanci), Metoac, Powhatan (kod nas poznati po crtiću o djevojci Pocahontas), Nanticoke, Conoy, Pennacook i drugi.
9) Jugoistočni Indijanci (Southeast Indians).Ovo područja obuhvača jugoistok Sjeverne Amerike, od atlantske obale na zapad do istočnog Texasa, na sjever do unutrašnjosti Virginije. Jugoistočna plemena su seosko ratarsko stanovništvo. Ovdje su na cijeni kukuruz i njegova svečanost 'Green Corn Dance' ili 'Ples zelenog kukuruza'. . Neka od ovih plemena poznavali su i hambare u koje, po Evi Lips, 'nije mogao ući ni miš'. Plemena ovog područja pripadaju porodicama Muskhogean (po novijoj ortografiji Muskogean), Natchesan, Caddoan, Siouan, Attacapan, Chitimachan i Tunican. Glavna pleemna su: Creek, Seminole, Timucua, Yuchi, Biloxi, Chitimacha, Atakapa, Tunica, Natchez, Choctaw, Chickasaw, Akokisa, Hasinai, Adai, Taensa, Kadohadacho, Natchitoches, Chakchiuma, Pascagoula, Bayagoula, Avoyel, Chawasha, Washa, Chatot, Chiaha, Yamasee, Fresh Water, Ais, Calusa, Tequesta, Jeaga, Cusabo, Congaree, Cape Fear, Waxhaw, Winyaw, Cherokee, Woccon, Manahoac, Tutelo, Monacan, Eno, Sugeree, Catawba, Nahyssan, Hitchiti, Koasati, Alabama, Tohome, Eufaula, etc.


Glavne grupe i porodice

Abenaki, Acaxee, Achomawi, Acolapissa, Acolhua, Acuera, Adai, Aguacatec, Ahantchuyuk, Ahtena, Ais, Akatek, Akokisa, Akwa’ala, Alabama, Alacaluf, Alaguilac, Alakwisa, Algonquin, Alliklik, Alsea, Amuzgo, Apache, Apalachee, Apalachicola, Applegate, Aranama, Arapaho, Arikara, Assiniboin, Ataronchronon, Atfalati, Atikamekw, Atsugewi, Atakapa, Avoyel, Aztec, Baciroa, Bagaces, Bainoa, Bambana, Bamoa, Bannock, Bawihka, Baymunana, Bayogoula, Bear River /California/, Bear River /North Carolina/, Beaver, Bella Bella, Bella Coola, Beothuk, Bidai, Biloxi, Blackfoot, Boruca, Bribri, Burica, Burucaca, Cabecar, Cacaopera, Cahibo, Cahuilla, Caizcimu, Cakchiquel, Calapooya, Calusa, Cape Fear, Carrier, Carrizo, Catawba, Cathlamet, Cathlapotle, Cayuga, Cayuse, Cazcan, Chakchiuma, Chalca, Changuena, Chasta Costa, Chatino, Chato, Chatot, Chawasha, Chehalis, Chelamela, Chelan, Chemehuevi, Chepenafa, Cheraw, Cherokee, Chetco, Cheyenne, Chiaha, Chiapanec, Chichimeca, Chickasaw, Chicomuceltec, Chilcotin, Chilluckittequaw, Chilula, Chimakum, Chimariko, Chimu, Chinantec, Chinarra, Chinipa, Chinook, Chipewyan, Chippewa, Chitimacha, Chizo, Chocho, Choctaw, Chol, Cholulteca, Cholutec, Chontal, Chorotega, Chorti, Chowanoc, Chuchures. Chuje, Chumash, Ciboney, Ciguayo, Clackamas, Clallam, Clatskanie, Clatsop, Clowwewalla, Coahuiltec, Coapite, Coaque, Cochimi, Cocomacaque, Cocopa, Cocora, Cocto, Coeur d’Alêne, Colotlan, Colville, Comanche, Comanito, Comecrudo, Comox, Concho, Congaree, Conicari, Conoy, Copalis, Coquille, Cora, Coree, Corobisi, Costanoan, Cowichan, Cowlitz, Cree, Croatan (Lumbee), Crow, Cruzob, Cuahcomeca, Cuicatec, Cuitlahuaca, Cuitlatec, Culhua, Cuna, Cupeño, Cusabo, Cuyuteca, Delaware, Desaguadero, Didú, Diegueño, Dihai-kutchin, Dogrib, Dorasque, Dule, Duwamish, Duy, Edú, Embera (Northern), Eno, Erie, Ervipiame, Escoria, Esselen, Estrella, Euchre Creek, Eyak, Eyeish, Fernandeño, Flathead, Fox, Fresh Water, Fulnio, Gabrieleño, Galice, Gitksan, Gosiute, Gotane, Grigra, Gros Ventre, Guacata, Guaccaiarima, Guachichil, Guale, Guanexico, Guasapar, Guasave, Guatinicamame, Guato, Guatuso, Guaymi, Guetar, Haida, Halchidhoma, Halyikwamai, Han, Hareskin, Hasinai, Hatteras, Havasupai, Heiltsuk, Hidatsa, Hitchiti, Hoh, Honniasont, Hoopa, Hopi, Houma, Hualapai, Huastec, Huave, Huchnom, Huexotzinca, Huichol, Huite, Humptulips, Huron, Ibitoupa, Icafui, Icaiche, Illinois, Ingalik, Iowa, Iroquois, Itzá, Ixcatec, Ixil, Izalco, Jacaltec, Janambre, Jano, Jeaga, Jemez, Jicaque, Jicarilla, Jocome, Jova, Juaneño, Jumano, Kadohadacho, Kamia, Kansa, Karankawa, Karok, Kaskinampo, Kato, Kaveltchadom, Kawaiisu, Kekchi, Keres, Keyauwee, Kichai, Kickapoo, Kiliwi, Kiowa, Kiowa Apache, Kitamat, Kitanemuk, Kiwahka, Klamath, Klickitat, Kohani, Kopano, Kohuana, Konomihu, Koroa, Koyukon, Ku, Kuitsh, Kukalaya, Kus, Kutcha-kutchin, Kutenai, Kwaiailk, Kwakiutl, Kwalhioqua, Lacandon, Lagunero, Laku, Lassik, Latgawa, Laymon, Lenca, Lillooet, Lipan, Lohim, Lucayo, Luckiamute, Luiseño, Lummi, Machapunga, Macoyahui, Maguana, Mahican, Maidu, Makah, Malinalca, Maliseet, Mam, Mame, Manahoac, Manche, Mandan, Manso, Mapidian [14][15],Maquiritare, Maribichicoa, Maricopa, Marien, Massachuset, Matagalpa, Matlatzinca, Mattole, Maya, Mayeye, Mayo, Mazahua, Mazatec, Meherrin, Melchora, Methow, Metoac, Meztitlanec, Miami, Mical, Micmac, Mikasuki, Miskito, Missouri, Miwok , Mixe, Mixtec, Mobile, Mocoço, Mocorito, Modoc, Mohave, Mohawk, Mohegan, Molala, Monacan, Moneton, Monimbo, Montagnais, Mopán, Moratok, Mosopelea, Motozintlec, Move, Muckleshoot, Muite, Multnomah, Muoi, Murire, Muskogee, Musutepes, Nabesna, Nahane, Nahuatlato, Nahyssan, Nakotcho-kutchin, Naltunnetunne, Nanaimo, Nanticoke, Narragansett, Naskapi, Nata, Natchez, Natchitoches, Natsit-kutchin, Nauset, Navaho, Nebome, Neusiok, Neutral Nation, Nez Percé, Niantic, Nicarao, Nicoleño, Nicoya, Nio, Nipmuc, Niska, Nisqually, Nomlaki, Nongatl, Nooksack, Nootka, Noquet, Nottaway, Ocale, Occaneechi, Oconee, Ocoroni, Okanagan, Okelousa, Okmulgee, Okwanuchu, Olive, Olmeca, Omaha, Onatheaqua, Oneida, Onondaga, Ópata, Opelousa, Orotiña, Osage, Oto /Oto nošnja [16], Otomí, Ottawa, Ozette, Paiute, Paiute (Northern), Palouse, Pame, Pamlico, Panamaka, Panamint, Pantasma, Papago, Paparo, Pascagoula, Passamaquoddy, Patiri, Patwin, Pawnee, Pawokti, Paya, Payaya, Pecos, Pedee, Pend d’Oreille, Pennacook, Penobscot, Penomeño, Pensacola, Pentlatch, Pequot, Pericu, Piankashaw, Piapoco, Piartoa, Piato, Pijao, Pima, Pima Bajo, Pipil, Piro, Pisone, Pochutla, Pocomtuc, Pocosi, Pohoy, Pokomam, Pokonchi, Pomo, Ponca, Popoloca, Popoluca, Potano, Potawatomi, Potlapigua, Powhatan, Pozo, Prinzo, Pshwanwapam, Puyallup, Quahatika, Quapaw, Quata, Quechua, Quepo, Quiatso, Quiché, Quileute, Quinault, Quinipissa, Rama, Sahehwamish, Salinan, Salmon River, Saluda, Samish, Sanpoil, Santee, Santiam, Saponi, Sarsi, Satsop, Saturiwa, Sayultec, Sekani, Semiahmoo, Seminole, Seneca, Senijextee, Seri, Serrano, Sewee, Shakori, Shasta, Shawnee, Shoshoni (Northern), Shoshoni (Western), Shuswap, Sigua, Siletz, Sinkaietk, Sinkakaius, Sinkiuse, Sinkyone, Sioux, Sishiatl, Sissipahaw, Siuslaw, Skagit, Skilloot, Skin, Snohomish, Snoqualmie, Sobaipuri, Songish, Spokan, Squawmish, Squaxin, Stalo, Stuwihamuk, Subinha, Subtiaba, Suerre, Sugeree, Suma, Sumo, Sumo-Sirpe, Suquamish, Surruque, Susquehanna, Sutaio, Swallah, Swinommish, Tacatacuru, Taensa, Tagish, Tahltan, Tahue, Taidnapam, Takelma, Takkuth-kutchin, Talamanca, Tamathli, Tamaulipec, Tamazulteca, Tanaina, Tanana, Tangipahoa, Tano, Tapachultec, Taposa, Tarahumara, Tarasco, Tatlit-kutchin, Tawahka, Tawakoni, Tawasa, Tawehash, Tawira, Teco-Tecoxquin, Tecual, Tehueco, Teluski, Temori, Tenino, Tennuth-Kutchin, Tepahue, Tepanec, Tepeaca, Tepecano, Tepehua, Tepehuane, Tepuzteca, Tequesta, Tequistlatec, Térraba, Teshbi, Teul, Tewa, Thompson, Tillamook, Timucua, Tiou, Tiwa, Tlahuica, Tlapanec, Tlatluicans, Tlaxcaltec, Tlingit, Toboso, Tocobaga, Tojar, Tojolabal, Tolimeca, Tolowa, Tolteca, Tonkawa, Toquegua, Totonac, Totorame, Tranjik-kutchin, Trique, Tsetsaut, Tsimshian, Tubar, Tübatulabal, Tucurrique, Tulalip, Tunebo, Tungla, Tunica, Turucaca, Tuscarora, Tuskegee, Tutchone, Tutelo, Tututni, Tuxá, Twana, Tyigh, Tzeltal, Tzotzil, Tzutuhil, Uchiti, Ulua, Umatilla, Umpqua, Ure, Uren, Urraca, Urubu, Uspanteca, Ute, Vacoregue, Vanyume, Varohío, Viceita, Vigitega, Voto, Vunta-kutchin, Waccamaw, Waco, Waicuri, Wailaki, Walla Walla, Wampanoag, Wanapam, Wappinger, Wappo, Wasco, Washa, Washo, Wateree, Watlala, Waxhaw, Wea, Weapemeoc, Wenatchee, Wenrohronon, Whilkut, Wichita, Wind River, Winnebago, Wintu, Winyaw, Wishram, Wishtenatin, Wiyot, Woccon, Wynoochee, Xakriaba, Xavante, Xerente, Xilotlantzinca, Xinca, Xixime, Xochimilca, Yadkin, Yahi /Ishi, posljednji Yahi/ [17] , Yahuskin, Yakima, Yamasee, Yamel, Yana, Yaqui, Yaquina, Yasika, Yatasi, Yavapai, Yazoo, Yecora, Yellowknife, Yojuane, Yokuts, Yoncalla, Yosco, Yscani, Yuchi, Yufera, Yui, Yuki, Yuki (Coast), Yuma, Yurok, Yustaga, Zacateco, Zapotec, Zoe, Zoque, Zuaque, Zuñi.

Jezične porodice (popis porodica koje se spominju od Chamberlaina do danas; lista nije konačna): Aconipa, Adaizan, Alacalufan, Algonquian, Arauan, Araucanian, Arawakan, Atalán, Athapaskan, Attacapan, Aymaran, Barbacoan, Beothukan, Boran, Bororoan, Botocudo, Caddoan, Cahuapanan, Caingangan, Calianan, Camacanian, Canichanan, Capixana, Carajan, Cariban, Caririan, Catuquinean, Cayuvava, Chapacuran, Charruan, Chechehet, Chibchan, Chimakuan, Chimarikan, Chimmesyan, Chinantecan, Chinookan, Chiquitoan, Chirianan, Chirino, Chitimachan, Chonan, Chumashan, Coahuiltecan, Copallen, Copehan, Costanoan, Culli (Kulyi), Diaguitan, Esmeralda, Esselenian, Fulnio, Gé, Guahiban, Guarauan, Guatoan, Guaycuruan, Huamoi, Huarian, Huarpean, Huitotoan, Iroquoian, Itonaman, Jicaquean, Jirajaran, Jivaroan, Kalapooian, Kamsa (Mocoa), Karankawan, Keresan, Kiowa-Tanoan, Kitunahan, Koaia (Kwaza), Koluschan, Kukura, Kulanapan, Kusan, Lecan, Lenca, Lorenzan (Amuesha), Lulean, Lutuamian, Machacalian, Maku, Manguean, Mariposan, Mascoian, Mataco-Macan, Mayan, Misumalpan, Mixe-Zoquean, Mixtecan, Moquelumnan, Mosetenan, Moviman, Muchik (Yuncan), Munichean, Muran, Muskhogean (Muskogean), Natchesan, Natú, Nhambicuaran, Ofaye (Opaye), Oti, Otomacan, Palaihnihan, Pankaruru, Panoan, Paya, Peba-Yagua (Peban), Popolocan, Puelchean, Puinavean, Pujunan, Puquinan, Puri-Coroado, Quechuan, Quoratean, Sabelan, Salinan, Salishan, Salivan, Serian, Shahaptian, Shastan, Simacuan, Siouan, Skittagetan, Tacanan, Takilman, Talamancan, Tarairiru, Tarascan, Tequistlatecan, Teremembean, Ticunan, Timotean, Timuquanan (Timucuan), Tlapanecan, Tonikan, Tonkawan, Totonacan, Trumaian, Tucanoan, Tupian, Tusha, Uchean, Uru-Chipaya, Uto-Aztecan, Vilelan, Waiilatpuan, Wakashan, Washoan, Weitspekan, Wishoskan, Xinca, Xikuru, Yabuti, Yahgan, Yakonan, Yanan, Yaruro, Yukian, Yuman, Yuracarean, Yuri, Yurumangui, Zamucoan, Zaparoan, Zunian.

Vidi Popis indijanskih plemena -klasifikacija.


Literatura
Eva Lips, Knjiga o Indijancima.
Handbook of American Indians (1906) by Frederick W. Hodge. A listing of over 800 Indian Tribes in the United States and Canada.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANCI -narod, osobenosti, religija....   INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... EmptyPon Mar 28, 2011 10:22 pm

PROFESIJA ŠAMANA

A) Odabir i inicijacija.

Uopšteno govoreci, šaman pocinje da se bavi svojom profesijom bilo tako što je nasledjuje ili tako što, cesto protiv svoje volje, odgovara na poziv. Ove dve stvari ne moraju se iskljucivati. Mada nasledje jeste važan cinilac, potencijalni šamani se cesto odabiraju vec u ranim godinama i prate i poducavaju sve dok ne dodje vreme da kroz pravu inicijaciju i otpocnu svoju „karijeru,,. Spontani poziv obicno dolazi s polnom zrelošcu i cesto se podudara s nekom bolešcu. Veliki deo distinktivnih oblika šamanizma održava se u inicijatickom iskustvu šamana, u koje obicno spadaju ekstaticko ili vizionarsko iskustvo cesto povezano s dugotrajnim ritualima ili bolešcu. Predstave i slike iz ovih iskustava upadljivo su slicne gde god se naidje na šamanizam. U viziji ili ritualu, šaman obicno posmatra sebe kako doživljava morbidna iskustva kao što su smrt pracena komadanjem, ogoljavanjem kostura, kuvanje. Nakon ovog uništcnja, šamanovo telo se ponovo sastavlja od jacih organa ili delova. Iskustvo inicijacije obicno ukljucuje putovanje u nebeske ili podzemne svetove i zadobijanje duhova-pomocnika ciju ce pomoc šaman u buducnosti tražiti. Simbolika šamanisticke inicijacije usredsredjuje se na smrt, prikazujuci zadobijanje moci i tehnika koje su karakteristicne za šamana. Izabrani šaman postaje poput mrtvaca, poput duha. On prevazilazi uobicajena ljudska ogranicenja i zadobija moc da ulazi u oblast bogova i duhova. Inicijacija zapravo predstavlja preobražaj pojedinca od obicne osobe u šamana. U mnogim slucajevima, šaman može proci obuku pre ovog iskustva inicijacije, ali obuka je obicno deo produženog procesa inicijacije. Uobicajeni znak šamanovog poziva je posedovanje posebnog jezika kojim se opšti s duhovima. To može biti neki životinjski jezik, jer se duhovi-pomagaci najcešce javljaju u obliku životinja.

B ) Odnos prema duhovima.

Da bi šaman probio ravan svakodnevnog iskustva, on mora imati pomoc duhova-pomocnika s kojima održava prisan odnos. Dobro je poznato da su širom sveta obicni ljudi cesto razvijali prisne odnose s duhovima-zaštitnicima, cesto u oblicju životinje, koju su smatrali vodicima i izvorima moci. Šamanisticki odnos prema duhovima mora se sagledati u svetlu ove šire pojave jer se on razlikuje samo po šamanovoj sposobnosti da svojom voljom padne u ekstazu. Mada obicnog coveka duh-zaštitnik možo cuvati i usmeravati, on ne poseduje sposobnost da padne u stanje ekstaze po svojoj volji kako bi u širokim razmerama intervenisao u dešavanjima sveta duhova. Za coveka s duhom-zaštitnikom to je manje-više privatna stvar, dok je za šamana to poziv. Svi šamani poseduju duhove-zaštitnike i pomocnike, ali oni kontrolišu tek jedan ograniceni broj tih duhova. U šamanistickim obredima, šaman ce postati duh životinje ili bog s kojim je blizak, tako da postupci i glas šamana u transu cesto pripadaju njegovom duhu-zaštitniku. No znacajno je to da se ne smatra da šaman postaje opsednut duhom, vec da se on pretvara u duha, pošto šamanisticke tehnike omogucavaju kontrolisanje situacije. U svetlu šamanisticke mitologije koja govori o vremenu kada su ljudi mogli da govore s bogovima i životinjama, šamanove moci se mogu shvatiti kao prevazilaženje tog odvajanja do koga je u medjuvremenu došlo i kao povratak u to iskonsko doba.

C) Funkcije i tehnike.

Šaman je nezamenjiv u svakoj situaciji koja se tice ljudske duše, jer je duša ili životna suština podložna delovanju duhova, božanstava, vraceva i demona. Uz šamanizam se možda najcešce vezuje uloga lekara ili iscelitelja. Ta uloga je povezana sa shvatanjem da je bolest povezana sa stanjem ljudske duše. Tu mogu biti ukljucene razne sklonosti, mada se obicno pretpostavlja da duša poseduje sposobnost i sklonost da napusti telo. Može je odmamiti neki duh ili zlocudna sila. Dušu mogu ukrasti demoni ili vracevi i zarobiti je u donjim svetovima. Duša se može oštetiti i zlocudnim objektima koji se uz pomoc vešticarenja projektuju u telo. Jedino šaman poseduje moc da pomogne u ovoj situaciji. Šamanisticki pristup obicno ima dve faze.
U prvoj se dijagnostikuje, ili „vidi,, stanje, a u drugoj se to stanje popravlja. Ukoliko je duša pobegla iz tela, šaman mora upotrebiti svoje moci kako bi „video,, gde je otišla i koje se prepreke moraju prevazici da bi se vratila u telo bolesnika; nakon toga, on mora upotrebiti svoje moci da bi to vracanje duše ostvario. U slucaju ubacenog zlocudnog objekta, šamanove moci prvo se usredsredjuju na pronalaženjc tog objekta u telu bolesnika, a zatim na njegovo uklanjanje najcešce tehnikom isisavanja. Šamanove moci isceljivanja zavise od tehnika kojima on pada u ekstazu, tokom koje je njegova duša sposobna da prodre u donji i u nebeski svet. S ovim jc povezana i funkcija šamana kao psihopompa, pratioca duše preminulog do oblasti mrtvih. Ovaj krajnje opasan poduhvat od njega zahteva da simbolicno doživi smrt. Opasnosti na ovim putovanjima u podzemni svet, bilo u svojstvu lekara ili psihopompa, cesto se prikazuju slikama kao što je, na primer, prelaženje preko mora mostom širine jedne vlasi. Kao pratilac u druge svetove šaman se povezuje i sa žrtvenim ritualima i njegova je dužnost da duh žrtvene životinje isporuci tamo gde treba. Mada je žrtvovanje možda neocekivano u kontekstu šamanizma, ova uloga ukazuje na to u kojoj meri šamanov poziv možc poslužiti u mnogim rcligijskim kontekstima i za mnoge religijske svrhe.Slicno tome, u sporednije šamanove funkcije spadaju i gatanje i vidovnjaštvo. To dvoje se može koristiti u sklopu lecenja, ali se najcešce upotrebljava da bi se pronašle izgubljene osobe, povratile izgubljene stvari, da bi se upravljalo vremenskim prilikama i da bi se obavili slicni zadaci od koristi za šamanovu zajednicu. Mada je to pre uloga vraca ili carobnjaka nego šamana, nije nepoznato da šamani koriste svoje moci kako bi naudili svojim ili klijentovim neprijateljima.
U nekim oblastima, sasvim je uobicajeno da se šamani medjusobno bore dok se nalaze u oblicju svojih životinjskih duhova. Šamanisticke tehnike cesto ukljucuju magijske postupke ili cuda, što šamanu dodeljuje mesto u istoriji magije. Oni cesto drže ili gutaju užareno ugljevlje, uranjaju ruke u kipucu vodu, razrezuju stomake koji istog casa zaceljuju, volšebno se oslobadjaju okova, deluju na predmete iz daljine, i tome slicno. Ovi postupci odgovaraju šamanovom prevazilaženju ljudskih ogranicenja i predstavljaju vidljive znake nevidljivog leta njegove duše u druga podrucja.

D) Kostim

Mada poseban kostim ne predstavlja univerzalnu odliku, on je u dovoljnoj meri znacajan da bi zasluživao kratko razmatranje. Šamanisticki kostimi u Sibiru i centralnoj Aziji dobro su poznati i oni izražavaju karakteristike šamanizma. U svakom svom postupku i obredu, šaman zapravo ponavlja iskustvo inicijacije. Kostim obicno ukljucuje simboliku tog iskustva, obuhvatajuci, izmedju ostalog simboliku kostima, kao i simbole duhova-pomocnika. Šamanisticke maskc ne služe prerušavanju šamana, vec pre da bi objavile ovaplocenje neke mitske licnosti. Od posebnog je znacaja bubanj koji predstavlja znatno rasprostranjen deo šamanovog pribora. On nosi simboliku ogromnih razmera, i sam predstavlja jednu mikrokosmicku strukturu. Bubanj potice od svetog drveta koje stoji u središtu sveta i pridržava razlicite nivoe kosmosa. Tim drvetom se šaman penje do nebeskih svetova. Bubanj u koji se stalno udara za vreme šamanistickih obreda stvara jednu vrstu muzicke magije pomocu koje šaman pada u trans i biva nošen na svojim mistickim putešestvijima. Kostimi, maske, bubnjevi, zvecke i pribor šamana razlikuju se širom sveta, i njihova se simbolika ne može razumeti izdvojeno od specificne kosmologije i iskustva inicijacije odredjenog šamana i njegove kulture
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... Empty
PočaljiNaslov: INDIJANCI -narod, osobenosti, religija....   INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... EmptyPon Mar 28, 2011 10:23 pm

Šamanizam

Pojam šamanizam se odnosi na verovanja da svetom vladaju nepoznate sile i duše umrlih (slično animalizmu), sa kojima može opštiti samo posebno obdareno lice, odnosno šaman, i na niz postupaka kojima leči bolesti, upućuje zajednicu na podnošenje žrtava i ispraća duše preminulih na drugi svet. Veruje se da se to postiže prelaskom preko ose sveta i stvaranjem posebnih odnosa sa duhovima, ili zadobijanjem kontrole nad istima. Šamanima su pripisivani sposobnost upravljanja vremenskim prilikama, gatanja, tumačenja snova, astralne projekcije, putovanja „višim“ i „nižim“ svetovima. Šamanističke tradicije postoje širom sveta još od praistorijskih vremena

Prema Mirči Elijade, šamanizam je prastara tehnika ekstaze. Jedna od glavnih crta šamanskog mističnog iskustva je težnja za rajem, pokušaj prevladavanja izdvojenosti u kojoj se ljudska bića nalaze. Padanje u ekstazu i duhovno putovanje u gornji ili donji svet se najčešće preduzima radi obraćanja duhovima za pomoć i zaštitu. Ostaci šamanizma nalaze se na svim kontinentima a fenomen je danas najprisutniji u srednjoj Aziji i Africi.

Šaman je sveštenik religije šamanizma, nešto poput lekara i duhovnog vođe plemena. Šamani su igrali važnu ulogu pri odbrani zajednice od mračnih sila i zlih duhova. Šaman je tunguska reč koja je preko ruskog ušla u ostale jezike sveta. Često se kao sinonimi za šamana koriste čarobnjak, vrač ili medicine man. Jedino šamani danas razumeju tajni jezik prirode i jezik životinja. Vide duhove i razgovaraju sa dušama umrlih.

Mit o padu

Mit o padu se osim kod šamanskih naroda sreće u skoro svim svetskim religijama. Naziva se još i mit o izgubljenom raju. Šuština mita o padu je da su prvi ljudi bili mnogo srećniji nego mi danas, živeli su bliže prirodi, jedni drugima i božanskom i razumeli su jezik životinja. Jednoga dana se čovek okrenuo protiv prirode da bi pokazao koliko je moćan, da može da uređuje stvari po svojoj volji. Tada se ceo svemir promenio i mnoga znanja su sklonjena od ljudskih očiju. Od tog vremena ljudi i životinje se više ne razumeju a jedino mrtvi i šamani imaju kontakt sa božanskim. Ali za razliku od prvih ljudi, današnji šamani se ne mogu uzdići na nebo u svojoj telesnoj formi već samo duhovno. Po povratku sa svojih astralnih putovanja oni pripovedaju ostalima o tome kakav je stvarni svet iza ovog koji poznajemo.


Šamanska inicijacija

Dva najćešća načina postajanja šamanom su sledeći: naslednim prenošenjem šamanskog zvanja ili urodjenim darom (zovom, izborom). Inicijacija najčešće započinje stanjima nalik duševnim bolestima i padanjem šamana u višednevni trans. Često budući šaman sanja inicijatičke snove u kojima dobija poruku da će postati šaman. Kod mnogih naroda u Severnoji Južnoj Americi, Africi i Indoneziji pristutno je i inicijatičko komadanje tela. Simbolika tog rituala je u tome da se šaman odrekne starog tela i svoje prošlosti kao pojedinačne osobe i da postane duhovni ratnik, šaman. Obredi inicijacije poput penjanja uz drvo, uspenja pomoću duge, astralnog putovanja u transu, itd. simbolizuju uspenje budućeg šamana na nebo.

Ako uspešno prođe inicijaciju šaman postaje jedino ljudsko biće kojem su poznati putevi u gornji i donji svet i jedini koji može njima ići. Po povratku sa jednog i drugog putovanja, šaman iscrpno pripoveda prisutnima svoje doživljaje, upoznaje ih sa raspoloženjem bogova, kao i o prilikama u carstvu mrtvih…


Šamanska ekstaza

Svesno i voljno dostizanje duhovne ekstaze je ono što najizrazitije obeležava šamane. U nekim plemenima se ekstaza dostiže duhovnim vežbama i naporom volje dok se kod nekih ekstaza postiže pomoću raznih pomagala.

Tako je ekstaza pomoću intoksikacije gljivama poznata je u čitavom Sibiru. U drugim krajevima njoj odgovara ekstaza postignuta narkoticima ili duvanom. Kod Vasjugana se šamanizuje tako što šaman seda u najmračniji ugao kuće i počinje da svira na gitari. Kod Altajaca je ekstaza više stanje nadahnuća. Šaman gleda i sluša duhove, u ekstazi putuje u udaljene krajeve, ali nije bez svesti.

Bit šamanske ekstaze je uspenje na nebo i silazak u donji svet. Kada se šaman vrati iz transa on mora biti u stanju da ispriča i eventualno protumači šta je video i doživeo.


Šamanska odeća

Šamani uvek imaju specifičnu odeću gde i najmanji komadić odeće simbolizuje nešto. Najčešći delovi odeće su krzno, kapa, štap, maska, bubanj i razni magični predmeti poput kostiju, perja itd. Ponekad i potpuna nagost može biti šamanska odeća. Šamanska maska se koristi radi lakšeg prevazilaženja sopstvenog identiteta kao pojedinca. Šamanski bubanj se koristi radi padanja u trans pomoću ponavljanja ritma.


Šamansko lečenje


Šamansko lečenje se najčešće obavlja magijski a sastoji se u tome da šaman pokuša da dozove dušu bolesnika da se vrati u telo ili da tehnikama napuštanja tela ode po zalutalu dušu i dovede je natrag. Šaman svira bubanj ili gitaru sve dok ne padne u ekstazu. Njegova duša u tom stanju napušta telo u potrazi za dušom bolesnika. Ovakvo lečenje veoma podseća na obred isterivanja duhova. Pored magijskih tehnika lečenja, šamani leče i lekovitim travama i napicima čiji su vrsni poznavaoci.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
Zaštitnik seljačkih prava
cojle

Location : Kumova slama
Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANCI -narod, osobenosti, religija....   INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... EmptyUto Jan 03, 2012 2:15 pm

POZDRAV
STAROSEDEOCIMA SEVERNE I JUŽNE AMERIKE,
OD STAROSEDELACA IZ SRBIJE, OD INDIJANACA IZ SRBIJE !


NAŠE UDRUŽENJE DAJE PUNU PODRŠKU AMERIČKIM INDIJANCIMA U NASTOJANJU DA POVRATE SVOJU ZEMLJU, KOJU SU IM OTELI I UKRALI ONI, KOJI SADA OTIMAJU I KRADU DEO SRBIJE, DAJUĆI JE U RUKE ALBANCIMA, ZA STVARANJE VELIKE ALBANIJE.

ŽELIMO VAM DA USPETE U VAŠEM JASNOM I NEDVOSMISLENOM POKUŠAJU, DA KAO STAROSEDEOCI SEVERNOAMERIČKOG KONTINENTA, BUDETE I PRED BOGOM I LJUDIMA GOSPODARI SVOJE SVETE ZEMLJE.

KAUBOJI, BLEDOLIKI OSVAJAČI, BEGUNCI OD ZAKONA IZ EVROPE, SU POČINILI GENOCID NAD VAMA, KOJI STE IH PRIHVATILI, JER STE DOBRODUŠAN I LJUBAZAN NAROD. POZNATA NAM JE ISTORIJA KRVAVOG OSVAJANJA, KAO I NASILAN SMEŠTAJ U REZERVATE, ZNAMO DA SU DECA INDIJANACA NASILNO OTIMANA OD RODITELJA I POKRŠTAVANA, GDE SU, POD PRITISKOM UČILA ENGLESKI JEZIK, A ZABRANJIVANO IM JE DA ČUVAJU SVOJ JEZIK, KULTURU, OBIČAJE ...

PODRŽAVAMO DRŽAVU INDIJANACA, NA TLU, KOJE JE NJIHOVO I KOJE SU BRANILI SVOJIM ŽIVOTIMA, ISTO, KOLIKO INDIJANCI IZ SRBIJE PODRŽAVAJU SRBIJU U NAPORU DA SAČUVA SVOJU VEKOVNU TERITORIJU, OD ISTIH OTIMAČA.

UDRUŽENJE INDIJANACA SRBIJE


Haug! INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... 900975Seljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
Zaštitnik seljačkih prava
cojle

Location : Kumova slama
Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANCI -narod, osobenosti, religija....   INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... EmptyUto Jan 03, 2012 2:28 pm

Aleksinac je mali grad u centralnoj Srbiji.
Nekada živahan rudarski gradić, sada se nalazi na rubu propasti.
Preživeo je i teško bomardovanje 1999. i dve velike rudarske nesreće, ali se teško bori sa ekonomskom krizom.
Nezaposlenost je velika, primanja mala, tako da se jedva sastavlja kraj sa krajem.

Ipak, ovaj grad se po nečemu razlikuje od ostalih koji dele sličnu sudbinu.
U njemu žive i Indijanci!

Naime, u Aleksincu je registrovano prvo srpsko udruženje Indijanaca koje broji više od 5500 članova.
Reč je o ljudima koji su nezadovoljni stanjem u državi, koje je tranzicija pokosila i ostavila bez posla.
Oni se zaista osećaju Indijancima. Smatraju da su ugroženi i da se nad njima sprovodi teror.
Oni nisu Indijanci u pogrdnom smislu reči, nisu termin koji se u Srbiji koristi da bi se neko prikazao kao budala.

Predsednik ovog udruženja je Ljupče Pavlović.
Njegova žena, dve ćerke i on su se na poslednjem popisu izjasnili kao Indijanci.
Ubrzo nakon toga osnovao je i Udruženje.

- To je bio naš bunt na situaciju u državi.
Mi smo dovedeni na rub proprasti.
U Aleksincu gotovo ništa ne radi, a ni u ostalim delovima zemlje nije ništa bolje.
Ubrzo su nam se pridružili ljudi koji nemaju zaštitu institucija, koji su očajni jer se država ne pridržava zakona.
Ima nas iz cele Srbije.
Članovi udruženja su to postali slobodnom voljom, bez interesa i bez plaćanja članarine.
Reč je o radnicima i poljoprivrednicima, koji su nakon više decenija rada izbačeni iz firme.
Imamo i više stotina intelektualaca.
Oni su razočarani uslovima zapošljavanja u Srbiji, jer njihovo znanje nije merilo pri dobijanju posla, ističe Pavlović.

Teškog i umornog glasa Pavlović kaže da su članovi udruženja ljudi koji su ogorčeni i besni na državu koja ih je zaboravila.
Ukoliko se stanje ne popravi Pavlović najavljuje drastične mere.

- Status Indijanaca u Srbiji je izuzetno loš i zato razmišljamo da potražimo dozvolu od SAD da budemo deportovani u rezervate širom Amerike.
Volimo Indijance i njihov način života.

Izmedju Indijanaca i Srba postoji sličnost, a to je da se nalaze na rubu istrebljenja.
Oni su doživeli svoj pogrom, a Srbi to tek sad doživljavaju.


Teško je živeti u zemlji koja ne obraća pažnju na svoje građane, zaključuje Pavlović.

Teška ekonomska situacija poslednjih godina mnoge je navela na ekstremne mere kako bi privukli pažnju institucija.
Neki su u očaju odsecali sebi prste ili se vezivali za pruge, a neki su se proglasili Indijancima.
Odbačeni od društva i institucija mnogim građanima Srbije ne preostaje ništa drugo nego da se nadaju boljim vremenima. Indijanci će možda potražiti bolji život u američkim rezervatima, ali šta će ostali?

SVI SU RAVNOPRAVNI

Udruženje Indijanaca svoje sedište, u Mišićevoj 14 u Aleksincu, proglasilo je za "indijanski rezervat", a planiraju i proglašenje "nezavisne indijanske republike".
Planiraju da naprave turističko-rekreativni centar koji bi ličio na indijansko selo u kojem bi radilo nekoliko stotina Aleksinčana.

Nemaju poglavicu, već se svi smatraju ravnopravnim članovima zajednice.


INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... 0ccc3878adca

Slika Indijanca koja predstavlja Udruženje

INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... Ed8ad0a5f9e7

Aleksinački Indijanci...Seljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous


INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANCI -narod, osobenosti, religija....   INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... EmptyUto Jan 03, 2012 3:28 pm

C rukuju se ojle ti si pravi indijanac
Nazad na vrh Ići dole
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
Zaštitnik seljačkih prava
cojle

Location : Kumova slama
Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANCI -narod, osobenosti, religija....   INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... EmptyUto Jan 03, 2012 7:43 pm

Zana ::
C rukuju se ojle ti si pravi indijanac


INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... 2e1d7768ab62

ЧИРОКИ МОЛИТВА


Нека топли небески ветар
Нежно дува изнад твоје куће.
Нека Велики дух
Благослови све који ту улазе.
Нека твоје мокасине
Праве срећне трагове у много снегова
И нека дуга
Увек додирује твоје раме

INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... 900975Seljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
sonia
حبيبي
sonia

Godina : 46
Location : my world
Humor : ;)
Datum upisa : 23.03.2008

INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANCI -narod, osobenosti, religija....   INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... EmptyPet Jan 06, 2012 6:42 pm

Kijara-brm ::
Imena koja su Punom Mjesecu dali americki Indijanci:

Decembar - Hladni Mjesec, Mjesec Dugih Noci

Ja sam dete hladnog meseca, meseca dugih noci, a moj omiljeni indijanac je Vinetu jos od osnovne skole... INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... 930395


INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... CfsOgIw
Nazad na vrh Ići dole
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
Zaštitnik seljačkih prava
cojle

Location : Kumova slama
Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANCI -narod, osobenosti, religija....   INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... EmptySub Mar 17, 2012 10:03 pm

Severnoamerički indijanski etički kod:

1. Ustani sa Suncem i pomoli se.
Moli se sam. Moli često.
Veliki Duh će slušati samo ako ti govoriš.

2. Budi tolerantan prema onima koji su se izgubili na putu.
Neznanje, ljutnja, ljubomora i pohlepa izlaze iz izgubljenih duša.
Moli se za njih da pronađu vođstvo.

3. Traži sebe, kroz sebe.
Ne dozvoli drugima da upravljaju tvojim putem.
To je tvoj put i samo tvoj. Drugi mogu ići s tobom, ali niko ne može ići umesto tebe.

4. Ophodi se prema gostima u kući sa puno obazrivosti.
Posluži ih najboljom hranom, daj im najbolji ležaj, odnosi se prema njima s poštovanjem i čestitošću.

5. Ne uzimaj što nije tvoje, bilo od neke osobe, zajednice, divljine ili nečije kulture.
Nije zasluženo i dato.
Nije tvoje.

6. Poštuj sve što postoji na Zemlji, bilo životinje, bilo biljke.

7. Poštuj tuđa mišljenja, želje i reči.
Nikada ne prekidaj nečiji govor, prigovaraj ili grubo oponašaj mimikom izrečeno.
Dozvoli svakoj osobi pravo na lično izražavanje.

8. Nikada ne govori loše o drugima.
Negativna energija koju time odašilješ u univerzum vratiće ti se višestruko.

9. Svi ljudi čine greške.
Sve greške mogu biti oproštene.

10. Negativne misli uzrokuju bolesti uma, tela i duha.
Vežbaj optimizam.

11. Priroda nije naša, ona je deo nas.
Ona je deo naše svetovne porodice.

12. Deca su seme budućnosti.
Sadi ljubav u njihova srca i zalivaj ih mudrošću i učenjima života.
Dok rastu, daj im mesto da rastu.

13. Izbegavaj ranjavanje srca drugih.
Otrov tog bola će se vratiti tebi.

14. Budi iskren u sva vremena.
Iskrenost je ispit nasleđa i doslednosti unutar ovog univerzuma.

15. Drži sebe u ravnoteži: svoje umno Ja, Duhovno Ja, Emocionalno Ja, i Telesno Ja.
Sva treba da budu jednako snažna, čista i zdrava.
Jačaj telo da ojača um.
Rasti bogato u duhovnosti, da izlečiš emocionalne rane.

16. Donosi svesne odluke, kao što ću i kakav biti, kako ću delovati i nositi se sa svojim delima.
Budi odgovoran za svoja dela.

17. Poštuj privatnost i lični prostor drugoga.
Ne diraj tuđe vlasništvo, pogotovo ne diraj svete i duhovne relikvije.
To je zabranjeno.

18. Budi prvenstveno iskren prema sebi.
Ne možeš biti pažljiv i pomoći drugima ako nisi pažljiv prema sebi i ne pomažeš prvo sebi.

19. Poštuj tuđa verska opredeljenja.
Ne sili druge da veruju u tvoje.

20. Deli svoju dobru sreću.
Deli i učestvuj u davanju milostinje.
Seljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous


INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANCI -narod, osobenosti, religija....   INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... EmptySub Mar 17, 2012 10:30 pm

Uz ovu temu imam odlican i jedan od najomiljni soundtrack i isjecaka iz filma'' Zadnji Mohikaner''

:srrrr:
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous


INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANCI -narod, osobenosti, religija....   INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... EmptySub Mar 17, 2012 10:34 pm

The Last Of The Mohicans End Scene

Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANCI -narod, osobenosti, religija....   INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... EmptySre Jul 12, 2017 11:50 pm

KOMANCI

Zvali su sebe Numunu „narod“ i vekovima su bili lovci koji su živeli u malim naseobinama u Stenovitim planinama, potom su napustili planine, otkrili konje i do sredine 18. veka bili poznati kao Komanči.
Zahvaljujući konjaničkim veštinama bili su najdominantnija indijanska nacija američkog zapada.
Francuzi o njima prvi put pisali 1701. godine, ali pre toga Numunu su već napustili planine, otkrili konje i do sredine 18. veka bili su poznati kao Komanči.
Komanči, koji su ime dobili po Ute reči za „svakoga ko želi da se bori samnom stalno“ bili su najstrašniji ratnici u istoriji i formirali su nomadsku kulturu koja je poslužila kao model za druge indijance.
Njihova zemlja, koju danas zovu Komančerija, obuhvatala je veći deo današnjeg Teksasa, Nju Meksika, Oklahome, Kanzasa i Kolorada i potrajala je do sredine 19. veka.
Sve do sada, i pored činjenice da su dva veka kontrolisali ogromnu teritoriju sa oko40.000 stanovnika, arheolozi gotovo da nisu ni priznavali postojanje Komanča.
„Mislili smo da su Komanči imali kulturu koja je zamišljena kao nevidljiva“, rekao je listu „Arheologija“ Severni Fauels, arheolog sa Bernard koledža.
„Ako su i podizali logore, to su radili tako da američka konjica nije mogla da pronađe nikakav trag o njima posle svega nekoliko dana. Šta su onda arheolozi mogli da urade posle dva veka?“, dodao je on.
Ali crteži na stenama otkriveni poslednjih godina u kanjonu Rio Grandea u Nju Meksiku pokazuju da su Komanči ipak iza sebe ostavili neke dokaze o postojanju, a nova generacija arheologa, zajedno sa samim Komančima, ponovo iščitava kolonijalna dokumenta i slika drugačiju sliku Komanča.
Ta nova slika u supritnosti je sa dosadašnjim klišeom Komanča kao brutalnih divljaka koji su sprečavali širenje granice godinama.
Gospodari južnih nizija sada se smatraju izvanrednim taktičarima i diplomatama koji su uspeli da okupe na hiljade ratnika kako bi ih iskoristili da sprovedu političke i ekonomske interese.
„Ako pogledamo širi kontekst, Komančerija je bila pravi politički i kulturni centar Jugozapada“, kaže istoričar sa Oksforda Peka Hamalainen.
Komanči su, smatraju sada stručnjaci, decenijama dominirali tadašnjim španskim a kasnije meksičkim provincijama i retka belačka naselja više su bila okrenuta Komančeriji nego vladi u Meksiko sitiju.
Neki stručnjaci smatraju i da su Komanči imali carske aspiracije i da period od kraja 17. do 19. veka označava uspon i pad carstva Komanča.
Predanja, ali i neki zapisi to potkrepljuju ali su prve godine Komanča, kada su otkrili konje – verovatno trgovinom sa jezičkim rođacima – Ute indijancima ili Pueblo narodom sa severa Novog Meksika – ostaje nepoznata. „Ovaj period je crna rupa u istoriji Komanča“ kaže Hamalainen.
Novootkriveni crteži na stenama Novog Meksika mogli bi, nadaju se arheolozi, da bace svetlo na tu „rupu“.
Fauels, koji predvodi tim arheologa, 2007. pokrenuo je ambiciozni projekat mapiranja strmih litica kanjona Rio Granda i tada su, među svetilištima Pueblo indijanaca, otkrili i crteže koje nisu mogli da pripišu ni drevnim stanovnicima, ali ni turistima, kaubojima, članovima lokalnih bandi koji su tu takođe ostavljali svoje grafite, crteže…
Crteži koji su ih zbunjivali su bili trouglastog oblika. Tek godinu dana kasnije, sa otkrićem još jedne stene sa prikazima konja, ceremonijalnih rituala i tipija – koju su uradili indijanci iz prerije – Fauel je shvatio da su trougli zapravo tipiji.
Ubrzo su na više mesta u kanjonu otkrili slične crteže. Kada su ih pokazali predstavnicima plemena čiji su preci nekada živeli u dolini Rio Grandea ispostavilo se da su ih uradili Komnanči.
Kako su crteži rađeni u raznim periodima od kraja 17. do 19. veka arheolozima je pružena jedinstvena mogućnost da prošetaju njihovom istorijom i vide kako su Komanči predstavili svoja sela, konje, bitke, zemlju, lov, životinje, ali i pljačkaške pohode i trgovinske ekspedicije.
Krajem 2013. Fauelsov tim je pronašao još jednu kamenu ploču sa konjem i nepoznatim predmetom. Član njegovog tima, Komanči Džimi Arterberi odmah je znao o čemu je reč – na slici je prikazan konj u galopu i kometa na nebu. Oboje hrle ka suncu.
Pošto su proverili istorijske podatke, ispostavilo se da je 1680 tokom dana bila vidljiva kometa u ovim predelima, a Komanči koji je uradio crtež tako je slavio vezu između sunca, konja i događaja na nebu.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANCI -narod, osobenosti, religija....   INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... EmptySre Jul 12, 2017 11:53 pm

Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANCI -narod, osobenosti, religija....   INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... EmptyČet Jul 13, 2017 12:01 am

Indijanci u SAD danas: Od alkoholizma, do bogaćenja na nafti i kocki.

Pleme Oglala Sijuksa iz Južne Dakote tužilo je trgovce iz pograničnog gradića Vajtkleja u Nebraski i zahtevalo odštetu od 500 miliona dolara od nekih od najvećih pivara na svetu zbog širenja alkoholizma među indijanskom populacijom. 
Između 28.000 i 40.000 pripadnika indijanskog plemena živi u rezervatu Pajn Ridž, u kojem je alkohol zabranjen, ali se od 1832. godine može nabaviti u obližnjem selu Vajtklej. 
- U tom gradu živi 11 ljudi. Kako onda godišnje prodaju 4,9 miliona konzervi piva? - pita Tom Vajt, advokat plemena Oglala Sijuks, koje traži nadoknadu štete izazvane ilegalnom prodajom alkohola. 
Mark Vasina, predsednik udruženja “Građani Nebraske za mir”, tvrdi da se u Vajtkleju proda do 13.000 konzervi piva od 3,5 decilitara dnevno, te da veliki deo ove količine završi u rezervatu. 
Lokalni stanovnici kažu da se svako četvrto dete rodi sa psihičkim ili fizičkim poremećajima, koje dovode u vezu sa činjenicom da su majke u trudnoći konzumirale alkohol. 
Antropolzi smatraju da je izolacija u kojoj žive američki Indijanci u rezervatima dorpinela velikoj stopi samoubistava, zloupotrebi narkotika i alkohola, kao i krajnjem siromaštvu. Međutim, pojedina plemena su imala više sreće. 
Najpoznatiji je slučaj rezervata Fort Bertold u Severnoj Dakoti, u kome žive plemena Mandan, Hidatsa i Arikara. Tu teritoriju odredila im je država krajem 19. veka. Vek kasnije, naftne kompanije su otkrile ogromna nalazišta nafte. 
Sa Indijancima je sklopljen ugovor po kome će plemena dobijati 100.000 dolara za svaku novu naftnu bušotinu. Procenjuje se da bi u narednih pet godina čak 500 bušotina moglo da se pusti u pogon, što bi značilo da će pripadnici ova tri plemena postati milioneri. 
Kazna glavni izvor prihoda za brojna plemena 
Najveća kockarnica u Kaliforniji je Pečanga rezervat
Ipak, najveći profit donose indijanske kockarnice na teritoriji rezervata u SAD. Tom kockarskom industrijom upravljaju Saveti indijanskih starešina. Zahvaljujući tome što su u rezervatima na snazi drugačiji zakoni, indijanska kazina imaju značajne poreske olakšice. 
Najveća kockarnica u Kaliforniji je Pečanga rezervat i kazino u Temekuli, sa 3.400 slot mašina na površini od 17.500 kvadratnih metara. Poznati su i Kazino Morongo i kazino plemena Čumaša. 
Foksvud kazino, koji je otvoren 1992. u Ledjardu, drži pleme Mašantuket Pekot i zarađuje milijardu i po dolara godišnje - više od bilo kog kazina u Las Vegasu ili Atlantik Sitiju.

INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... Harrisfamilyliberty
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Blebetalo

Blebetalo

Datum upisa : 08.01.2011

INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANCI -narod, osobenosti, religija....   INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... EmptyČet Jul 13, 2017 12:03 am

Indijanci su imali vrača u selu
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANCI -narod, osobenosti, religija....   INDIJANCI -narod, osobenosti, religija.... Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
INDIJANCI -narod, osobenosti, religija....
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: GEOGRAFIJA PREBIVALIŠTA/ETNOSI :: NARODI I ETNIČKE GRUPE SVETA :: INDIJANCI-
Skoči na: