DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
IROKEZI ( Iroquois) indijanci BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

Delite
 

 IROKEZI ( Iroquois) indijanci

Ići dole 
AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

IROKEZI ( Iroquois) indijanci Empty
PočaljiNaslov: IROKEZI ( Iroquois) indijanci    IROKEZI ( Iroquois) indijanci EmptySre Apr 20, 2011 5:35 pm

Iroquois (Irokezi) /irinakhoiw, =real adders/ labavi su plemenski savez (liga plemena ili konfederacija) američkih Indijanaca iz Sjeveroistočnih šuma Sjeverne Amerike, većinom u području današnjeg New Yorka. U vrijeme osnutka saveza neka ova plemena bila su ljudožderska (Mohawk), što su njezini utemeljitelji Deganawida i Hiawatha ukinuli. Svojom ekspanzivnom politikom i borbenošću savladali su sve okolne susjede, kako druga irokeška plemena, tako i razne grupe Algonquian-Indijanaca. Na sjever njihovu kontrolu zaustavila su tek plemena borbenih Indijanaca Abenaki i Sokoki, na zapad su se širili sve do zemlje Ojibwa, i na jugu do zemlje Cherokee i Catawba Indijanaca. Prema Lee Sultzmanu (1600.) ih je bilo oko 20,000, uključujući svih pet plemena. Mooney je njihov broj srezao na svega 5. 000, što je svakako pretjerano malo. Potomci Irokeza danas žive po rezervatima u New Yorku, Ontariju, Wisconsinu i Oklahomi. Danas su poznati kao radnici na velikim visinama, radeći na sklapanju čeličnih konstrukcija oblakodera. 1990. godine ima ih oko 50. 000.

Irokezi sami sebe (kao konfederaciju) nazivaju Haudenosaunee, ili 'narod dugačke kuće' [1] ("people of the long house"). Algonquin Indijanci nazivali su ih Irinakhoiw ili 'prave zmije' (vjerojatno čegrtuše). Francuzi kasnije na algonkinski naziv dodaju sufiks –ois, što ispada Iroquois. Česti naziv kod anglofonskih naseljenika je Five Nations ili 'Pet naroda' , kasnije kada su 1722. Tuscarore pristupili savezu kao šesti narod nazivani su 'Six Nations' . Postojali su i drugi nazivi, pleme Ottawa nazivalo ih je Matchenawtowaig ili 'zle zmije' (eng. 'bad snakes' ), Indijanci Ojibwe 'Nautowa' ili 'zmije' , 'guje', (eng. 'adders' ). Poznat je i Powhatan naziv Massawomeck.

IROKEZI ( Iroquois) indijanci 98411-004-67AA13AC

IROKEZI ( Iroquois) indijanci Iroquois-longhouse-interior-752


Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

IROKEZI ( Iroquois) indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: IROKEZI ( Iroquois) indijanci    IROKEZI ( Iroquois) indijanci EmptySre Apr 20, 2011 5:35 pm

Savez Irokeza nastao je oko 1570 godine vjerojatno u kraju oko rijeke Saint Lawrence. U ovom formativnom periodu oni su protjerali cijeli niz plemena koja su kasnije stvorila saveza Hurona. Savez je prema predaji nastao govorom koji je započeo Dekanawida (ili Deganawida; po nekima bio je Huron) 'I am Dekanawidah and with the Five Nations' Confederate Lords I plant the Tree of Great Peace.' Savez se kasnije posvetio ratovima protiv svojih susjeda. U prvoj polovici sedamnaestog stoljeća otjerali su Conestoge s rijeke Susquehanna, njihovih bliskih rođaka. U daljnjim napadima (1648-50) porazili su (uz pomoć pušaka i boginja) plemena saveza Huron. Duhanski Narod (Tobacco Nation) zbrisali su 1649.; Neutralni Narod (Neutral Nation; 1650-51); Erie (1653-56). Kasnije su stradali i Indijanci Illinois i Delaware u prvoj polovici 18. stoljeća. Poharali su i čitavu Virginiju. Na jugu su ih ipak zaustavili Cherokee i Catawba, te Ojibwe na zapadu. Irokezi su bili gorki neprijatelji Francuza, klasičnih saveznika i prijatelja kanadskih Hurona i Abenaka. Oni su bili saveznici Nizozemaca i kasnije Engleza. Od njih su dobivali vatreno oružje i artikle za trgovinu. U vrijeme Američke revolucije većina Irokeza bila je na engleskoj strani, no Amerikanci su dobili rat pa su morali otići u Ontarijo, gdje još mnogi žive. Mnogi Onondaga i Seneca ostali su na rezervatima u New Yorku, dok su Oneide kasnije preseljeni u Wisconsin.

Plemena

- Cayuga, "Goioguen-aga" (Locusts-coming-out-of-place people), držali su područje između Seneca na zapadu i središnjih Onondaga. U savezu označavani su imenom "those of the great pipe." '(čuvarima) Velike lule', to jest kalumeta ('calumet').

- Mohawk, najistočniji, isprva zvani Ganienge-haga, danas sebe zovu Kanienkehaka, novija varijanta, značenje je 'Flint place people '. Oni su čuvari 'Istočnih vratiju' ili "keepers of the eastern door."

-Oneida, "Oneniote-aga" , drugo pleme s istoka, odnosno zapadni susjedi Mohawka (Standing stone people)

-Onondaga. Središnja grupa, selo Onondaga imalo je funkciju današnjeg glavnog grada. Oni su ranije nazivani Onondage-ga" (Mountain place people). Onondage su u konfederaciji nazivani kao 'čuvari vatre' "keepers of the fire" ili 'čuvari 'wampuma' "wampum keepers."

- Seneca, čuvari su 'Zapadnih vratiju' "keepers of the western door." , "Tsonontowaga" ili "Tsonnontouan", ('Big mountain people'). Oni su bili zapadna predstraža Irokeza.

-Tuscarora (Ska-ru'-reⁿ).- Pleme i plemenski savez američkih Indijanaca porodice Iroquoian, nastanjenih do desetih godina 18. stoljeća na području oko rijeka Neuse, Roanoke, Tar i Pamlico. Tuscarore su se sastojali od 3 plemena, to su: Ka'te'nu'a'ka', "People of the submerged pine tree"; Akawantca'ka' (čije je značenje nesigurno); i Skaru'reⁿ, "hemp gatherers, Apocynum cunnabinum" ili Tuscarora vlastiti. Sva ova plemena živjeli su u području današnje Sjeverne Karoline, gdje su prema Johnu Lawsonu imali 15 'gradova', Swanton navodi nešto veći broj. Ljeta godine 1711. Tuscarore zaratiše sa naseljenicima. smetalo im je kako bijeli ljudi uništavaju i krče šume. Rat potraje sve do 1713., kada su napokon poraženi, pa odlaze u New York gdje su pod zaštitom Irokeza. Godine 1722. primljeni su kao šesto pleme u irokešku ligu, tada prozvanom Six Nations. Danas žive na rezervatima Tuscarora u New Yorku gdje ih 2000. ima oko 1,200 i 1,200 na Six Nations Reserve u Ontariju, Kanada.

Irokezi su kontrolirali područje između Schoharie Creeka do rijeke Genesee, i od St. Lawrence do Susquehanne, današnje Sjedinjene Države i Kanada. Njihovo područje bilo je okruženo Algonquianskim plemenima kamo su često prodirali, vršili pljačkaške pohode, otimali žene, djecu i druge ratne zarobljenike. Svojom ekspanzijom Irokezi su širili područje svoje dominacije ali su istovremeno adoptirali mnoge druge narode i gubili čistokrvnost.

Primjer za ne-patrijarhalni društveni sistem:

Patrijarhat je proizvod stoljećima dugog društvenog razvoja. Ipak, postojale su i postoje i druge društvene forme. Pretpostavka je, međutim, da nikada nije postojao matrijarhat u smislu nadmoći i valdavine žene nad muškarcem. Ipak, kod mnogih starih naroda žene kao utjelovljenja principa davanja života stoje u centru društvene pažnje. To istovremeno ne dovodi do marginalizacije muškaraca, obzirom da se dosta pažnje poklanja na izjednačavanje i balansiranje među različitim sferama djelovanja muškarca i žene. Irokezi - indijanski narod, koji je prije dolaska bijelaca živio na Hudson-Bay-u, trebali bi pretstavljati primjer ne-patrijarhalnog društva. Njihov način života inspirirao je francuskog filozofa Rusoa pri nastanku njegove teorije "plemenitih divljaka".
Svako pleme sastoji se od različitih klanova. Svaki klan stanovao je u jednoj dugoj kući koja je pripadala ženama i nasljeđivala se po principu patrijarhata sa majke na kćerku. Šef klana bila je majka klana, koja je najboljeg ratnika koristila kao svog pomoćnika.

Majka klana birala se na skupštini klana. Sinovi i kćeri cijeli svoj život ostajali bi u kući majke. Nakon vjenčanja mladić bi s vremena na vrijeme posjećivo svoju suprugu u kući drugog klana. Brakovi su se mogli veoma lako razvoditi. Žene nisu bile obavezne ni po kakvim običajima čuvati nevinost, obzirom da su se sva djece posmatrala kao djeca klana ili djeca majke klana. Biološko očinstvo bilo je manje bitno od sociološkog očinstva, koje je uglavnom preuzimao brat ili neki drugi rođak majke klana.

I njiva je pripadala ženama koje su zajednički radile na njoj. Muškarci su brinuli o opskrbi klana produktima koje bi donijeli iz lova, ribolova ili nakon trgovine. Politika klana određivana je na odvojenim zasjedanjima skupština muškaraca i žena. Na kraju se tražio konsenzus među interesima obje grupe. U skupštini žena jači glas su imale žene koje su rodile više djece. U plemenskom Vijeću, pa čak i u Vijeću lige, što je najveći gremijum pet ujedinjenih plemena Irokeza muškarci i žene bili su jednako zastupljeni.

Ratovi su bili stvar muškaraca, ali bitno je napomenuti da do dolaska Evropljana u Ameriku kod Irokeza nije postojalo organizirano vođenje ratova. Uhvaćeni ratnici nekog drugog klana nisu ubijani, već se najprije ispitivalo da li bi oni mogli zauzeti mjesto izgubljenog člana dotičkog klana. Ovo ispitivanje bila je stvar žena. Nije postojalo seksualno nasilje, niti nad zarobljenicima, a ni unutar kuće klana.

Nakon pobjede bijelih Amerikanaca Irokezi su stjerani u veoma male rezervate, prije svega u Kandu, gdje su izgubili svoje navike i običaje. 1847. godine svi Irokezi su prisiljeni na rad u poljima (i muškarci), a za ekonomsko jezgro porodice postavljena je porodica sa muškarcem na čelu; 1869. u Kanadi je donešen zakon po kojem se nasljedstvo i plemena prenosi sa oca na sina, dakle na parijarhalni način.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

IROKEZI ( Iroquois) indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: IROKEZI ( Iroquois) indijanci    IROKEZI ( Iroquois) indijanci EmptySre Apr 20, 2011 5:36 pm

Irokezi su bili labavi savez plemena, možda slično kao Asteci. Svako pleme odlučivalo je o samo o sebi. O stvarima koje su se ticale čitave zajednice odlučivali su 'sachemi' (sachem = poglavica) svih plemena. Svako pleme u Irokeza bilo je podijeljeno na klanove (prema Morganu, na rodove). Klanovi su kod svih Irokeza bili egzogamni, a nasljeđe matrilinearno, boravište je bilo matrilokalno. Muž se nakon rođenja prvog djeteta selio u ženin dom. Senece su imali 8 ovakvih klanova (to su bili vuk, medvjed, kornjača, dabar, jelen, šljuka, čaplja i jastreb); Indijanci Cayuga imali su klanove (vuk, medvjed, kornjača, dabar, jelen, šljuka, jegulja i jastreb); Onondaga (vuk, medvjed, kornjača, dabar, jelen, šljuka, jegulja i klupko); Indijanci Oneida i Mohawk (vuk medvjed i kornjača). Osim kod Oneida i Mohawka, svako pleme bilo je podijeljeno i na dvije fratrije, odnosno bratstva (neki kažu ženidbene klase). Kod Seneca svaka fratrija imala je četiri klana, kod Cayuga i Oneida bilo je po 5 klanova u jednoj fratriji i po 3 u drugoj. Ženidba unutar fratrije bila je zabranjena, to jest, bile su egzogamne. Fratrije ili bratstva bile su naravno rivali u raznim aktivnostima, sportskim igrama i drugom.

Poglavice je svako pleme biralo za sebe. Svako pleme biralo je i poglavicu koji će ih zastupati u konfederaciji, o njemu su kasnije odlučivali poglavice koje su već izabrane na tom mjestu. On je mogao biti, ali i nije morao biti i prihvaćen. Ako bi bio odbijen, dotično pleme slalo je drugog kandidata, i tako sve dok jedan ne bude prihvaćen. Bilo je uvijek važno da bude pripadnik klana koji je određen za tu plemensku titulu. Poglavica automatski gubi svoje staro ime i dobiva novo, ono mu je i titula i ime. Važno je napomenuti da su 'matrifokalni' Irokezi za poglavice prihvaćali i žene. Ona je jako često primana na te položaje. –Veoma srodni Tuscarora također su imali klanove slične Irokezima, medvjed, dabar, šljuka, jegulja, ali su imali dva vuka (žuti i sivi, u istoj fratriji), imali su i dvije kornjače (veliku i malu), ali je klan jelena kod njih bio istrijebljen još u Morganovo vrijeme.

Svako pleme u savezu zastupano je od određenog broja poglavica. Mohawki su imali 9 poglavica, Oneida (9), Onondaga (14), Cayuga (10) i Seneca (8). Pridošli Tuscarore, nisu imali prava prisustvovati vijećima iako su bili primljeni u savez. Naziv svakog položaja istovremeno postaje i ime poglavice u toku vršenja njegove službe. Bilo je 50 'sachema', ustvari biralo se samo 48 jer na mjestu Hiawathe i Deganawide nije biran nitko, ponašalo se međutim, kao da tamo sjede. Ovi sachemi pripadali su različitim klasama, i uvijek su bili iz istog klana.

Irokezi su šumski narod, kretali su se pješice šumom i uvijek su bili u lovu ili ratu.

Muškarac je često veoma dugo bio na takvim putovanjima. Popularne kokice ili 'pop corn' njihov je proizvod, Irokez ga je nosio sa sobom na svojim dugačkim putovanjima.

Obrada polja i uzgoj kukuruza glavno je zanimanje žena, njezin posao je i domaćinstvo, čuvanje djece, sakupljanje drva, nošenje vode i drugi poslovi. Irokeška polja zasađena kukuruzima, njihovom glavnom kulturom, bila su ogromna za ono vrijeme.

Prema jednom izvještaju iz 1667. godine (prema Evi Lips), vojnici francuskog guvernera sedam su dana uništavala polja kukuruza samo četiri irokeška sela, prema Charlevoixu, bilo ga je oko 1,000,000 bušela.

Za zaštitu svojih polja od ptica Irokezi su imali organiziranu zašititu. U poljima su podizali platforme s kojih su žene mogle plašiti i tjerati ptice. Scenu ovakvog čuvanja kukuruza ovjekovječio je Eastman na svojoj slici.

Grah, druga značajna kultura Irokeza sađen je uz kukuruz uz koji se mogao ovijati i rasti. Ovakav običaj danas uobičajen u Europi primili smo od Indijanaca.

Sela su kod Irokeza bila opasana palisadama radi zaštite od napada drugih plemena, posebno njihovih krvnih neprijatelja Hurona.

Kultura Irokeza je tipa Istočnih šuma. Muškarci su se bavili lovom na jelene i drugu manju divljač.

Naziv naroda "narod dugačke kuće" nije slučajan. Oni su, za razliku od nekih drugih indijanskih plemena, stanovali u "dugim kućama", a ne u wigwamima ili u pueblima. Kuće u kojima su živjeli, poznate kao 'long houses' , postale su im simbol kao što je to i 'irokeška frizura'. Ove kuće bile su kolektivne i svaka obitelj imala je svoje mjesto u takvoj kući.

Sela su radili uz rijeku, ali na mjestima gdje je činila "zavoje", odnosno u užem "kutu" kojeg su činili ti zavoji. Ali, prije svega, sela su bila na nekakvoj uzvisini, odnosno na malo višem položaju od okolnog zemljišta.

Bogovi i duhovi iz panteona Irokeza

* Adekagagawaa.- veliki duh, u vidljivom Aspektu Sunca, on vlada nad duhovima vremena i svih godišnjih doba.
* Areskoui. –veliki duh, zaštitnik lova i rata.
* Ataentsic ili Atseatsine. "Woman-Who-Fell-To-Earth". Prva žena, majka of Yoskeha i Tawiskaron. Žene Atseatsan-ova. Ona je pala na zemlju dok je lovila medvjeda, da bi pripremila 'medicinu za svog supruga. Pripisuju joj dobre pa loše osobine. Majka je zlog Tawiskaron-a.
* Atseatsan . prvi muškarac, muž Ataentsic-in. Solarno božanstvo. On i njegova supruga pomažu Suncu da se izdigne na nebo, pridržavajući ga dok ne postane prevruće .
* Awataerohi . –duh bolesti. On ulazi u tijelo osobe koja onda oboli. Postoji 12 vrsta Awataerohi-bolesti. Svaka se liječi posebnim plesom.
* Bean Woman.- Grah-Žena, jedna od 3 sestre (ostale dvije su Corn i Squash Woman). To su tri glavne kulture Irokeza, nazivaju ih Tri sestre.
* Cannibal Woman
* Corn Woman. – (Žena-Kukuruz) jedna od Tri sestre.
* Dagwanoenyent,- duh tornada, kćerka je vjetra.
* Dahdahwat. Opasna prikaza iz snova.
* Dajoji, duh Zapadnog vjetra.
* Deadoendjadases (Earth-Circler). Div-ljudožder koji živi sa svoje tri sestre.
* Deagahgweoses (Long Upper Eyelid). Zaštitnik duhana.
* Dehotgohsgayeh (Split-Face) , div koji živi na jugu, zaštitnik 'hickory-drveta , drvo iz porodice oraha (Juglandaceae). On pomaže ljudima a povezuju ga s medvjedima i gromom.
* Djieien. Monstruozni duh pauka, velik i zao.
* Djigaahehwa. Klasa nižih duhova, imaju autoritet nad biljem, posebno rastu ljekovitog bilja.
* Djoeaga.- duh rakuna, čest u mnogim pričama.
* Doonongaes (He of the Two Horns). Rogata zmija koja živi u jezerima
* Faces in the Forest.- klasa duhova iz duboke šume

Irokezi su se sredinom 17. stoljeća naoružali nizozemskim puškama i stekli prednost nad narodima luka i strijele. Oni haraju cijelim područjem do Američke revolucije. Za njih ona je značila propast. Umiješali su se u ovaj rat ali svako pleme za sebe, ne više kao konfederacija. Svi osim Oneida pridružili su se Britancima ali su Britanci izgubili rat. Oneide, ostavši 'crne ovce', zbog osvete od ostalih Irokeza morali su bježati iz toga kraja. Vlada ih je sklonila u Wisconsin gdje i danas žive.

1990. oko 50,000 Irokeza živi u New Yorku , Ontariju ali i širom Amerike.

* U Kanadi Irokezi danas žive na rezervatima

(Caughnawaga}: upravo južno od Montreala u Quebecu, pleme Mohawk. Oka: na rijeci Ottawa. St. Regis: južno od Cornwalla, Ontario. Deseronto: istočno od Bellevillea, Ontario. Six Nations Reserve: kod Brantforda, Ontario. Na njemu žive pripadnici svih irokeških plemena. Oneida: jugozapadno od Londona, Ontario. Pleme Oneida Gibson (Wahta): jugoistočno od Georgian Baya, Ontario (kod grada Bala), Pleme Mohawk.

* U New Yorku imaju također više rezervata i zajednica:

Akwesasne (St Regis} Reservation: na sjeveru New Yorka. Mohawk Nation. Ganiengeh: blizu grada Altona, sjeverno od Plattsburga. Mohawk Kanatsiohareke: blizu Fonde. Mohawk Nation . Oneida: blizu Oneide, Madison Co., Oneida Nation. Onondaga: južno od Syracuse, Onondaga Nation. Tonawanda: jugoistočno od Lockporta. Seneca Nation. Allegany : između Jamestowna and Oleana. Seneca Nation. Tuscarora: blizu Lewistona, sjeverno od Niagara Fallsa, Tuscarora Nation. Cattaraugus: sjeverozapadno od Gowande, Seneca Nation.

* U Wisconsinu žive, kao što je već rečeno, Oneide koji su morali pobjeći pred bijesom ostalih Irokeza, zbog svog savezništva s Amerikancima u Građanskom ratu. Rezervat im se nalazi kod Green Baya.

Najjužniji Seneca-Cayuga (dijelom porijeklom od Erie Indijanaca) nastanjeni su u Oklahomi kod Turkey Forda.

Mnogi su Irokezi danas poznate osobe kao glumica Alex Rice ([3]), glumac August Schellenberg, Billy Two Rivers (wrestling-borac), svi iz plemena Mohawk i veoma poznati Graham Greene iz plemena Oneida (ovo je lica zasigurno poznato svim filmofilima [4]).

* Danas većina ipak živi prosječnim američkim životom, kako u urbanim, tako i u ruralnim zajednicama. Na rezervatima postoje kockarnice koje su glavni izvor zarade gotovo svim rezervatskim Indijancima. Van rezervata rade najviše za razne građevinske tvrtke, jer je još od prvih kontakata s bijelcima kod njih ustanovljena sposobnost odličnog podnošenja velikih visina.


Poslednji izmenio Danubius dana Sre Apr 20, 2011 5:41 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

IROKEZI ( Iroquois) indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: IROKEZI ( Iroquois) indijanci    IROKEZI ( Iroquois) indijanci EmptySre Apr 20, 2011 5:41 pm


IROKEZI ( Iroquois) indijanci Gn_00948IROKEZI ( Iroquois) indijanci Mk58


IROKEZI ( Iroquois) indijanci 1985.66.270_1b

IROKEZI ( Iroquois) indijanci ONONDAGA_PORTRAITS


IROKEZI ( Iroquois) indijanci 380px-Chief_pelers_tuscarora_tribe


IROKEZI ( Iroquois) indijanci T6_irokez
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

IROKEZI ( Iroquois) indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: IROKEZI ( Iroquois) indijanci    IROKEZI ( Iroquois) indijanci EmptyPon Feb 18, 2013 11:13 pm

Istorija

Irokezi su se sredinom 17. veka naoružali nizozemskim
puškama i stekli prednost nad narodima luka i strele. Oni haraju celim
područjem do Američke revolucije. Za njih ona je značila propast.
Umešali su se u ovaj rat ali svako pleme za sebe, ne više kao
konfederacija. Svi osim Oneida pridružili su se Britancima ali su
Britanci izgubili rat. Oneide, ostavši 'crne ovce', zbog osvete od
ostalih Irokeza morali su bežati iz toga kraja. Vlada ih je sklonila u
Wisconsin gde i danas žive.


Irokezi danas - njihova budućnost

1990. oko 50,000 Irokeza živi u New Yorku , Ontariju ali i širom Amerike.

U Kanadi Irokezi danas žive na rezervatima

(Caughnawaga}:
upravo južno od Montreala u Quebecu, pleme Mohawk. Oka: na reci Ottawa.
St. Regis: južno od Cornwalla, Ontario. Deseronto: istočno od
Bellevillea, Ontario. Six Nations Reserve: kod Brantforda, Ontario. Na
njemu žive pripadnici svih irokeških plemena. Oneida: jugozapadno od
Londona, Ontario. Pleme Oneida Gibson (Wahta): jugoistočno od Georgian
Baya, Ontario (kod grada Bala), Pleme Mohawk.

U New Yorku imaju također više rezervata i zajednica:

Akwesasne
(St Regis} Reservation: na severu New Yorka. Mohawk Nation. Ganiengeh:
blizu grada Altona, severno od Plattsburga. Mohawk Kanatsiohareke: blizu
Fonde. Mohawk Nation . Oneida: blizu Oneide, Madison Co., Oneida
Nation. Onondaga: južno od Syracuse, Onondaga Nation. Tonawanda:
jugoistočno od Lockporta. Seneca Nation. Allegany : između Jamestowna
and Oleana. Seneca Nation. Tuscarora: blizu Lewistona, sjeverno od
Niagara Fallsa, Tuscarora Nation. Cattaraugus: sjeverozapadno od
Gowande, Seneca Nation.

U Wisconsinu žive, kao što je već rečeno,
Oneide koji su morali pobjeći pred besom ostalih Irokeza, zbog svog
savezništva s Amerikancima u Građanskom ratu. Rezervat im se nalazi kod
Green Baya.

Najjužniji Seneca-Cayuga (delom poreklom od Erie Indijanaca) nastanjeni su u Oklahomi kod Turkey Forda.

Mnogi
su Irokezi danas poznate osobe kao glumica Alex Rice, glumac August
Schellenberg, Billy Two Rivers (wrestling-borac), svi iz plemena Mohawk i
veoma poznati Graham Greene iz plemena Oneida (ovo je lice zasigurno
poznato svim filmofilima.

Danas većina ipak živi prosečnim
američkim životom, kako u urbanim, tako i u ruralnim zajednicama. Na
rezervatima postoje kockarnice koje su glavni izvor zarade gotovo svim
rezervatskim Indijancima. Van rezervata rade najviše za razne
građevinske kompanije, jer je još od prvih kontakata s belcima kod njih
ustanovljena sposobnost odličnog podnošenja velikih visina.

Zanimljivosti

Kod
Irokeza postoji sportski savez, koji danas nastupa nezavisno u
međunarodnim sportskim takmičenjima, a ima i sportskih uspeha - irokeška
lacrosseaška ekipa je na SP u lacrosseu 2003. godine osvojila drugo
mesto.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Sponsored content
IROKEZI ( Iroquois) indijanci Empty
PočaljiNaslov: Re: IROKEZI ( Iroquois) indijanci    IROKEZI ( Iroquois) indijanci Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
IROKEZI ( Iroquois) indijanci
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: GEOGRAFIJA PREBIVALIŠTA/ETNOSI :: NARODI I ETNIČKE GRUPE SVETA :: INDIJANCI-
Skoči na: