DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

Delite
 

 INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2
AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 EmptyPet Nov 11, 2011 11:05 pm

First topic message reminder :

Jedan stari Čiroki Indijanac, ispricao je svom unuku:

" U ljudima se odvija neprekidna bitka. Tu se stalno bore dva vuka.
Jedan je Zlo. To je strah, gnev, zavist , zalost, kajanje , pohlepa,
nadmenost, samosazaljenje, krivica, ogorcenje, inferiornost, lazi, lazni
ponos, superiornost i ego.

Drugi je Dobro. To je radost, mir, ljubav, nada, vedrina, poniznost, dobrota, dobronamernost, saosecanje, velikodusnost, istina, samilost
i vera."

"I koji vuk pobedjuje?" - upita unuk, sa ocima koje su sijale od radoznalosti.

Stari Čiroki odgovori:
"Onaj koga hranis"


INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 296328_305632319465020_100000547631542_1175903_267145056_n
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži

AutorPoruka
Zana

Zana

Godina : 55
Datum upisa : 30.05.2012

INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 EmptyNed Jul 29, 2012 9:17 am

Nazad na vrh Ići dole
Zana

Zana

Godina : 55
Datum upisa : 30.05.2012

INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 EmptyNed Jul 29, 2012 9:19 am

Nazad na vrh Ići dole
Zana

Zana

Godina : 55
Datum upisa : 30.05.2012

INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 EmptyNed Jul 29, 2012 9:23 am

Тekumseh:
Nemojte više da spavate, o Čikasave i Čoktave.

Večeras smo se sastali na ovom svečanom skupu da sagledamo pitanja od velike važnosti. Ovde ne bi trebalo da raspravljamo o tome da li nam je učinjeno zlo, već koje mere treba da preduzmemo kako bismo se osvetili. Naši nemilosrdni ugnjetači dugo su smišljali svoja dela, udarivši na našu rasu koja još uvek nije pronašla rešenje. Ne smemo da smetnemo s uma kako svojim upadima belci postepeno napreduju u zemljama naših suseda. Umišljaju da su neprimećeni i postaju sve smeliji zato što ste vi nesvesni. Bledoliki su već sada jaki kao svi mi kada se ujedinimo, a mnogo su jači od svakog pojedinačnog plemena. Ako ne budemo podržavali jedni druge zajedničkim snagama, i ukoliko svako pleme ne ustane jednoglasno protiv slavoljublja i pohlepe bledolikih, oni će nas uskoro osvojiti i podeliti, i bićemo oterani iz naše domovine i rasejani kao jesenje lišće na vetru.
Ali, zar nama nije preostalo dovoljno hrabrosti da odbranimo našu zemlju i sačuvamo našu drevnu nezavisnost? Hoćemo li trpeljivo dozvoliti da nas beli uljezi porobe? Da li će o našoj rasi kasnije pričati kako nije znala da se odupre trima najstrašnijim jadima: gluposti, mrtvilu i kukavičluku?
Od kakve je važnosti sada pričati o prošlosti? Ona govori za sebe i pita… Gde je danas pleme Pekvot? Gde su Naraganseti, Mohikanci, Pokanoketi i mnoga druga, nekada moćna plemena naše rase? Oni su nestali pred ugnjetavanjem i požudom belaca, kao što se sneg povlači pred letnjim suncem. U uzaludnoj nadi da samostalno odbrane svoje drevne posede, oni su pali u ratovima protiv belaca. Pogledajte preko njihove, nekada prelepe zemlje, i šta sada vidite? Naše oči susreću samo pustošenja koja su ostala iza bledolikih razarača. Tako će biti i sa vama Čikasavama i Čoktavama! Uskoro će vaše snažno šumsko drveće – pod kojim ste se igrali u detinjstvu, nadmetali u dečaštvu i pod kojim sada odmarate svoje umorne zglobove – biti posečeno da bi omeđilo zemlju koju beli uljezi drsko nazivaju svojom. Još malo pa će široki drumovi prelaziti preko grobova vaših očeva i mesto njihovog počinka nestaće zauvek. Desiće se konačna propast naše rase, osim ako se ne ujedinimo protiv zajedničkog neprijatelja. Nemojte da se zavaravate, hrabre Čikasave i Čoktave, da ćete svojim nedelovanjem i ravnodušnošću pred opštom opasnošću izbeći zajedničku sudbinu. Vaši će se ljudi uskoro takođe naći pred poslednjim izdisajem, kao opali listovi i razvejani oblaci. I vi ćete biti oterani sa zemlje vaših predaka i drevne domaje, kao što zimske oluje raznose lišće.
Nemojte više da spavate, o Čikasave i Čoktave, uljuljkani u varljivom spokoju i lažnoj nadi. Široka prostranstva brzo nam izmiču iz ruku. Svake godine beli uljezi traže više i postaju sve alaviji, okrutniji i vlastoljubiviji. Stalno izbijaju čarke između njihovih i naših ljudi, pa pošto se prolije krv, mi moramo da popustimo i odreknemo se velikih delova naše zemlje, bez obzira da li smo u pravu ili nismo, po cenu života naših najvećih poglavica. Pre nego što su bledoliki došli među nas uživali smo u radosti nesputane slobode i bili su nam nepoznati pojmovi bogatstva, svojine i tiranije. A kako je sada? Potištenost i požuda su nam sadruzi.
Zar nas oni već ne nadziru u svemu? Usuđujemo li se kretati bez njihovog dopuštenja? Ne gubimo li iz dana u dan pomalo od naše preostale slobode? Ne udaraju li nas i šutiraju, kao što to rade sa ljudima crnih lica? Koliko će vremena još proći dok ne počnu da nas vezuju, bičuju i prisiljavaju da radimo u poljima kukuruza, kao što teraju njih? Hoćemo li čekati taj trenutak ili ćemo radije umreti pre nego da podlegnemo takvoj sramoti?
Nismo li godinama imali prilike da gledamo primere njihovog delovanja i nisu li oni predstavljali dovoljne nagoveštaje njihovih budućih planova? Nećemo li uskoro biti proterani sa naših zemalja i grobova naših pradedova? Neće li kosti naših predaka biti preorane i njihove rake pretvorene u oranice? Hoćemo li mirno čekati da oni postanu toliko brojni da više ne možemo da im se suprotstavimo? Hoćemo li čekati da budemo uništeni za naših života, a da ne napravimo otpor dostojan naše rase? Hoćemo li odustati od naših domova, otadžbine koju nam je zaveštao Veliki duh, grobova naših mrtvih i svega što nam je drago i sveto, bez borbe? Znam da ćete povikati sa mnom: Nikada! Nikada! Pa hajde onda sve da ih uništimo zajedničkim delovanjem, što još uvek možemo, ili da ih pošaljemo odakle su i došli. Rat ili istrebljenje danas su jedini naš izbor. Šta vi birate? Ja znam vaš odgovor. Stoga vas sada pozivam, hrabre Čikasave i Čoktave, da se pridružite pravednoj borbi za oslobođenje naše rase iz stiska bezbožnih osvajača i nemilosrdnih tirana. Belačko otimanje u našoj zajedničkoj domovini mora da prestane. U suprotnom, mi, zakoniti vlasnici, bićemo zauvek uništeni i istrebljeni kao narod ljudi.
Sada me na čelu mnogih ratnika podržava snažna ruka engleske vojske. Čoktave i Čikasave, previše dugo ste trpeli grdnu uzurpaciju od strane arogantnih Amerikanaca. Ne budite više njihove lude. Ako večeras postoji makar jedan čovek koji veruje da mu pohlepni američki bledoliki neće pre ili kasnije oduzeti što mu pripada, njegovo neznanje trebalo bi da izazove sažaljenje, jer on ne poznaje pravi karakter našeg zajedničkog neprijatelja.
Ako ima ijednog među vama koji je dovoljno lud da potceni rastuću moć bele rase, neka uzdrhti od pomisli na strašne patnje koje će prizvati na čitav naš narod, jer će svojim grešnim nemarom pomoći ostvarenje nauma zajedničkog nam protivnika. Onda počujte glasove dužnosti, časti, prirode i vaše ugrožene zemlje. Hajde da stvorimo jedno telo, jedno srce, i da do poslednjeg branimo našu otadžbinu, naše domove, našu slobodu i grobove naših predaka.
Čoktave i Čikasave, vi spadate među one malobrojne pripadnike naše rase koji sede ravnodušni. Vi ste zaista poznati kao neustrašivi, ali da li to zvanje dugujete pričama, više nego stvarnosti? Da li ćete dopustiti belcima da se prikradu vašim posedima čak do ulaza u vaše domove pre nego što počnete da pružate otpor? Neka niko u ovom savetu ne bude u zabludi misleći da ja govorim više iz zlobe prema bledolikim Amerikancima nego iz opravdane potrebe. Prigovor je ispravan ako se kaže prijateljima koji su omanuli u svojoj dužnosti, kao i optužba protiv neprijatelja koji su krivi zbog zlodela koja čine. Imamo više osnova da optužimo Amerikance zbog nepravde nego ijedan narod pre nas, pogotovo što su počinili velika zlodela nad nama, a da se ni na koji način nisu zamislili nad njima, niti ih je bilo briga. Oni su narod sklon novotarijama, brzi u promišljanju i sprovođenju svojih zamisli bez obzira koliko veliki bol će nam naneti, dok smo mi zadovoljni dokle god čuvamo ono što je već naše. Njihov plan je da povećaju svoja imanja zauzvrat uzimajući vaša. Da li ćete im to dopustiti, kada više ne budete mogli da oklevate, o Čoktave i Čikasave?
Da li verujete da ljudi, koji se pravovremeno pripreme za odbranu i koji ispoljavaju odlučnost da reaguju kada im je počinjeno zlo, time čine štetu dugotrajnom miru? Upravo suprotno. Onda pohitajte da se pridružite zajedničkoj borbi, jer ste na to obavezani krvnom vezom. Ukoliko to ne učinite, neće biti daleko dan kada ćete ostati usamljeni i prepušteni okrutnosti naših okorelih neprijatelja.
Nazad na vrh Ići dole
Zana

Zana

Godina : 55
Datum upisa : 30.05.2012

INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 EmptyNed Jul 29, 2012 9:33 am

Hijavatino prorocanstvo
"Jednog dana,ove iste misli koje danas cvetaju u nasem saznanju stici ce do zvezda,dalje od najudaljenijeg oblakai vratice se nazad,prenoseci ucenja ovog rascvetalog drveta kao odjek.Ljudi svih nacija sveta ce cuti ove misli mira i bice zadivljeni.Tada ce saznati misli Boga.Pesme Krilatih ce se ponovo pevati po selima zemlje i ljudi cetiri rase ce nakon toga ziveti kao jedno,u miru kao sto to cini mnostvo listova ovog jednog drveta.I vise nece biti rata,bolesti ni neistine.
Dajem vam ovo prorocanstvo da biste ga preneli svojoj deci,da biste ga stalno ponavljali kroz price oko vigvamskih vatri kroz generacije koje dolaze.Kada velika oluja dodje i kada bude izgledaloda je istina zauvek unistena,cvrsto se drzite ovog prorocanstva,moji hrabri ratnici.Ostanite verni Istini,moje poglavice.Budite cvrsti,jer svi ste vi iscelitelji i deca Velikog Duha.Jer iz ovog pocetka,koji mi danas stvaramo vremenom ce,kada PETOVEKOVNA oluja bude prohijala,iznici novi svetu kome ce vladati miroljubivi ljudi.A u tom svetu,varvarski obicaji ratovanja bice tako daleki,da ce cak i pripovedaci da ih zaborave.
Danas se udruzujemo u savez ljudi nasih pet naroda.Sacinjavamo dogovor da postujemo puteve ljubavi,puteve pravde,puteve mira.Mi u stvari nismo odvojeni narodi.Svako od nas,ovdeu ovom mnostvu,samo je jedan list na drvetu Velikog Duha.Kada krenemo unutar sebe da bi dotakli reku zivota koja protice kroz srca naseg bica,svako od nas dodiruje isti onaj zivot koji tece kroz nasu bracu i sestre,kao sto isti sok protice kroz svaki list drveta.
Vas zivot je Bozji zivot.Veliki Duh se ne nalazi samo izvan vas,veci u vama.Slusajte Velikg Duha.U vasim najinitimnijim mislima,cucete ucenja koja su nadmocnija od bilo kog ucenja koje bismo vam ja ili Deganavida recima mogli da prenesemo.
Kao sto ne mozete videti da se listovi bilo kog zdravog drveta medjusobno prepiru ili bore,isto tako nema nikakve potrebe da se ljudi medjusobno prepiru ili bore zbog bilo cega izuzev prijateljskog nadmetanja.Kada se Veliki Duh spozna iznutra,u zajednicama u kojima se postuju Istina i postenje,ljudi zive u medjusobnom skladu.Oni dozivljavaju svoje vlastite zivote i zivot Tvorca kao jedan isti zivot.Oni znaju da su nasi ljudi listovi,a nasa plemena grane cudesnog drveta.Oni znaju da zivot dvonogih i cetvoronogih i krilatih,zivot biljaka ,reka i mora,zivot cak i samog Sunca,meseca i zvezda raste iz istog drveta.Svi poticu iz jednog stabla Bica-vecnog zivljenja koje znamo pod imenom Bog.Na ovaj nacin,Veliki Duh zivi unutar svih stvari,u svakoj zivotinji i biljci,u svakom drvetu,i u svakome od nas koji smo ovde prisutni."
Nazad na vrh Ići dole
Zana

Zana

Godina : 55
Datum upisa : 30.05.2012

INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 EmptyNed Jul 29, 2012 9:34 am

Nestanak belog coveka...
Poglavica Sietl,iz plemena Sukuamish,je poznat u svetu po mudrom i vidovitom odgovoru koji je uputio americkom predsedniku povodom ponude da indijanci prodaju svoju zemlju belcima.Ovaj odgovor smatra se jednim od najlepsih i najsadrzajnijih izjava o odnosu coveka i prirode.
"...Kako neko moze da kupi ili proda nebo,toplinu zemlje?Ovakve misli su nama strane.Ako mi ne posedujemo svezinu vazduha i svetlucanje vode,kako ih onda mozete kupiti.
Svaki delic ove zemlje je svet mome narodu.Svaka blistava borova iglica,svaka pescana obala,svaka izmaglica u tami sume,svaki insekt koji zuji sveti su u mislima i zivotu mog naroda...Deo smo zemlje i ona je deo nas...
Znamo da beli covek ne razume nas nacin zivota.Njemu je jedan deo zemlje isti kao i bilo koji drugi,jerje on stranac koji dodje nocu i uzme od zemlje sve sto mu treba.Zemlja mu nije brat,vec neprijatelj i kada je pokori,on krece dalje.Ostavlja za sobom grobove svojih oceva i ne mari zbog toga.Oduzima zemlju svojoj deci i nije ga briga....Njegova ce pohlepa unistiti zemlju i za sobom ostaviti pustos.Ne znam.Nas nacin zivota se razlikuje od vasega...
Indijanac voli meki zvuk vetra,koji se poigrava povrsinom mocvare i mitis povetarca osvezen popodnevnom kisom ili mirisom borovine.Vazduh je dragocen crvenom coveku,jer svi dele isti dah-zivotinja,drvo i covek,svi dele isti Duh...Beli covek kao da ne opaza vazduh koji udise.Poput nekoga koji je dugo na samrti,ne oseca smrad...
Vidoh po preriji hiljade istrunulih bizona,ubijenog od belog coveka pucnjevima iz prolazeceg voza...A,sta je covek bez zivotinja?Kada bi sve zivotinje nestale,covek bi umro od tuge i usamljenosti Duha...Jer,sve sto zadesi zivotinje,ubrzo snadje i coveka.Sve stvari su povezane....Naucite vasu decu onome cemu smo mi naucili nasu,da je zamlja nasa Majka.I stagod da zadesi Zemlju,snaci ce i sinove zemlje.Nije covek ispleo mrezu zivota,on je u njoj samo puka nit.Sta god da ucini toj mrezi,cini sebi...
Jedno znamo sigurno,a to je da ce i beli covek mozda jednom shvatiti--nas Bog je isti Bog.Mozda sada mislite da njega mozete posedovati,kao sto zelite da posedujete nasu zemlju,ali ne mozete.On je Bog ljudi i njegova je milost jednaka iz za crvenog i belog coveka.Ova je zemlja njemu darivana i ako je oskrnavite,kao sto ste prezreli njenog stvoritelja,belog coveka ce nestati,mozda i pre ostalih plemena.Ali u svom nastajanju zaslepljujuce cete svetleti ognjem Boga koji vas je doveo ovamo i s nekom neobjasnjivom namerom dao vam vlast nad ovom zemljom i crvenim covekom.Ta sudbina je za nas misterija,ne razumemo zasto se ubijaja bizon,zasto se kroti divlji konj,zasto je u dubokim sumama toliko ljudskih tragova,zasto je pogled na zelene bregove zaprljan zicama sto govore?
Gde je gusta suma?Nestala je.Gde je orao?Odleteo je...Zivljenju je kraj,ovo je pocetak borbe za opstanak."
Nazad na vrh Ići dole
Zana

Zana

Godina : 55
Datum upisa : 30.05.2012

INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 EmptyNed Jul 29, 2012 9:37 am

Priča Čiroki indijanaca

Priču je pričala baka indijanka svojoj unuki

Znaš li šta je duga?
Da, prelepi most boja na nebu.
Znaš li šta je ratnik?
Ratnik je hrabra osoba.
Onaj ko ima hrabrosti umesto da se plaši.

Sada mi dozvoli da ti postavim pitanje.
Voliš li, ili mrziš životinje?
Voliš li, ili mrziš drveće?
Voliš li, ili mrziš ljude?
Voliš li, ili mrziš dugu?

Pa, ako voliš životinje i drveće, ljude i
duge, onda si možda
"Dugin Ratnik"
Nazad na vrh Ići dole
Zana

Zana

Godina : 55
Datum upisa : 30.05.2012

INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 EmptyNed Jul 29, 2012 9:38 am

: Prorocanstvo Hopi Indijanaca
Pre izvesnog vremena sastao se veliki galakticki savet i uputio mitski poziv mnogobrojnim svetlosnim bicima: deci sunca, krilatim andjelima, vesnicima sunca, ratnicima duge i drugim sjajnim bicima mnogih zvezdanih sistema.
Za vreme sastanka usla je Ljubav Galaktickog Kruzenja, Veliki Duh, i ispunila sve miloscu, svojom Bozanskom svetloscu i svojim recima: " Pozvani ste da zacarate jedan svet na kome ce se desiti velike promene. Oni koji odgovore na ovaj poziv, otici ce na mesto gde se odvija planetarna evolucija i gde su iluzija i strah mocni ucitelji. Pozivam sve one sa darovima i talentima da budu moji emisari tamo, da uzdignu i preobrate frekvenciju planete Zemlje, jednostavno, prozimanjem i ukorenjivanjem Ljubavi. U ovom utelotvorenom mitu vi cete biti stvaraoci nove stvarnosti, stvaraoci zlatne oktave."
Galakticka Ljubav je nastavila:" Na tom putu, svako od vas ce se potruditi da bude intuitivni navigator osposobljen da probudi svoju svest i podstakne srce stremljenjem ka cistoj ljubavi i bezuslovnom sluzenju. Samim tim sto ste vesnici sunca i luconose, vi cete prenositi svetlost i zato vas pozivam da obasipate narode Zemlje svetloscu, da pomognete GAJI i njenoj deci u preobrazaju. To je deo plana u kome cete biti prekriveni zaboravom. Medjutim, dokle god budete pamtili osecaj decje nevinosti i poverenja bicete harmonicni pomagaci preobrazaja Zemlje. Ponekad ce biti potrebno da se nadjete u nekim oblastima sa teskim vibracijama. Za neke ce ta iluzija odvajanja od ljubavi biti vrlo teska.
Ali prepoznavajuci svoju pravu prirodu, vasa ljubav ce probraziti dubine dvojnosti, a vasa svetlost ce obasjati mnoge.
Vase ucesce u ovom izazovu je potpuno dobrovoljno, medjutim ta promena na Zemlji je cudesna i izuzetna. Ako prihvatite tu misiju imacete priliku da rastvorite i saznate sve sto ste postigli tokom mnogih inkarnacija, dobijajuci izuzetnu mogucnost kvantnog skoka svoje svesti. Za vas je vazno da odaberete ples sa Zemljom GAJOM i njenom decom dok oni ne okoncaju svoju Svetlosnu ceremoniju."
Tako je govorio Tvorac, Svetlost Galaktickog Okretanja. I tako su svetlosna bica bezbrojnih udruzenja i saveta vernih zvezdama odlucila da se otelotvore na planeti Zemlji da pomognu u tom krunskom dogadjaju budjenja iz planetarnog sna. Postojao je, takodje i proces zastite razradjenog plana budjenja bica iz privida otudjenja i pokrova zaborava tako uobicajenog na Zemlji.
Svetlosna bica koja su putovala da pomognu GAJI dogovorila su se da pomazu jedni drugima u cuvanju secanja. Tako su zvezdane semenke ostavile kodove u razlicitim oblicima: kao zvuke, boje, svetla, slike, reci, simbole- vibracione rezonance koje ce im pomoci da se sete svog dogovora sa Svetlom.
Dogovoreno je da se ti kodovi pojavljuju svugde: u vizionarskoj umetnosti i muzici, u prodornim pogledima, u razgovorima i osecanjima i da stvaraju duboku ceznju za budjenjem i dostizanjem otelotvorenja ljubavi.
...okupani vodama uspomena, pripremljeni kao ratnici duge da bi ispunili obecanje novog i starog mita, jamceci prisustvo Ljubavi na Zemlji. Taj izvor ljubavi ce se odmarati u narucju bogova saljuci talase ozdravljenja i ljubavi preko GAJE. Tvoje budjenje u tom trenutku, tvoji darovi ce probuditi i pokrenuti druge. Koristi smeh, pesmu , ples, dim, uzivanje, poverenje i ljubav, jer ce oni stvoriti veliki talas promene, koji ce pomeriti granice starog mita dvojnosti i otudjenosti, ostvarujuci cudo mira i jedinstva na Zemlji.
Iskoristi svoje darove za dobrobit GAJE. Na nekoj Supernovoj svesti, GAJA i njena deca ce se obuci u svetlost, stvarajuci blistavo svetlosno telo Ljubavi i radjajuci se ponovo medju zvezdama. Mitski poziv je poslat. Veliki izazov je poceo. Probudite se ratnici duge, vesnici sunca, svetlosna bica galaktickih sirina. Drevni nebeski putnici stvoreni ponovo u ovom trenu istrajte u lepoti i snazi ljubavi GAJE. Zaboravite nepoverenje. Vi ste Bozanska deca sunca. IDITE sa svojim srcima i delite svoje velike darove. Prepustite se magiji Zemlje.
Setite se...
Nazad na vrh Ići dole
Zana

Zana

Godina : 55
Datum upisa : 30.05.2012

INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 EmptyNed Jul 29, 2012 9:38 am

INDIJANSKI ETIČKI KODEKS

1. Ustani sa Suncem i pomoli se. Moli se sam. Moli često. Veliki Duh će slušati, samo ako ti govoriš.
2. Budi tolerantan prema onima koji su se izgubili na putu. Neznanje, ljutnja, ljubomora i pohlepa izlaze iz izgubljenih duša. Moli se za njih da pronađu vodstvo.
3. Traži sebe, kroz sebe. Ne dozvoli drugima da upravljaju tvojim putem. To je tvoj put i samo tvoj - drugi mogu ići s tobom, ali nitko ne može ići umjesto tebe.
4. Ophodi se prema gostima u kući s puno obazrivosti. Posluži ih sa najboljom hranom, daj im najbolji ležaj, odnosi se prema njima s poštovanjem i čestitošću.
5. Ne uzimaj što nije tvoje, bilo od neke osobe, zajednice, divljine ili nečije kulture. Nije zasluženo i dato. Nije tvoje.
6. Poštuj sve što postoji na Zemlji, bilo ljude bilo biljke.
7. Poštuj tuđa mišljenja, želje i riječi. Nikada ne prekidaj nečiji govor, prigovaraj ili grubo oponašaj mimikom izrečeno. Dozvoli svakoj osobi pravo na osobno izražavanje.
8. Nikada ne govori loše o drugima. Negativna energija koju time odašilješ u univerzum vratit će ti se višestruko.
9. Svi ljudi čine pogreške. Sve pogreške mogu biti oproštene.
10. Negativne misli uzrokuju bolesti uma, tijela i duha. Vježbaj optimizam.
11. Priroda nije naša, ona je dio nas. Ona je dio naše svjetovne obitelji.
12. Djeca su sjeme budućnosti. Sadi ljubav u njihova srca i zalijevaj ih sa mudrošću i učenjima života. Dok rastu, daj im mjesto da rastu.
13. Izbjegavaj ranjavanje srca drugih. Otrov te boli će se vratiti tebi.
14. Budi iskren u sva vremena. Iskrenost je ispit nasljeđa i dosljednosti unutar ovog univerzuma.
15. Drži sebe u ravnoteži. Svoje umno Ja, Duhovno Ja, Emocionalno Ja, i Tjelesno Ja. Sva trebaju biti jednako snažna, čista i zdrava. Jačaj tijelo da ojača um. Rasti bogato u duhovnosti, da izlječiš emocionalne rane.
16. Donosi svjesne odluke, kao što ću i kakav biti, kako ću djelovati i nositi se sa svojim djelima. Budi odgovoran za svoja djela.
17. Poštuj privatnost i osobni prostor drugoga. Ne diraj tuđe vlasništvo, pogotovo ne diraj svete i duhovne relikvije. To je zabranjeno.
18. Budi prvenstveno iskren prema sebi. Ne možeš biti pažljiv i pomoći drugima, ako nisi pažljiv prema sebi i ne pomažeš prvo sebi.
19. Poštuj tuđa vjerska opredjeljenja. Ne sili druge da vjeruju u tvoje.
20. Dijeli svoju dobru sreću. Dijeli i sudjeluj u davanju milostinje.
Nazad na vrh Ići dole
Zana

Zana

Godina : 55
Datum upisa : 30.05.2012

INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 EmptyNed Jul 29, 2012 9:44 am

DAN OPOMENE
(Poslato 2. marta 2006.)
Zajednica Tawabtinsuyu

Došao je dan opomene 6.6.06.Braćo i sestre svih naroda i nacija zemlje i svih kontinenata svet,

Mi smo poglavice Shuar svete planine Yawints' Arutam Mura.
Već duže vremena proučavamo ljudsko ponašanje u sadašnjem vremenu. Već smo slali poruke, a danas ćemo da održimo malo predavanje nacijama čitavog sveta.

Čovek koji se obrazuje putem knjiga razmišlja sve dok ne pročita poslednju stranicu knjige, ali posle toga nastavlja da sluša ono što mu nalaže vlada njegovog sistema. Ljudi prvo uče, zatim rade i rade sve dok ih na kraju ne zaborave u azilima za mudre (starce) ili jednostavno uče i uče, čak zaboravljajući na svoj sopstveni život, a onda se u jednom trenutku probude usred zaborava.

Dobar je svaki napredak koji spasava živote, ali u ovom svetu postoje mnoga nedozvoljena ponašanja koja uništavaju hiljade i milione života. Loše obrazovanje čini da čovčanstvo postaje nehumano.

Istina je da čovek zna da čita, ali on nije u stanju da razume. Navika pušenja duvana uništava živote nama dragih, iako na kutiji cigara piše da izaziva rak. Na žalost ta poruka se ne razume.Isto je sa bolestima koje se stvaraju u labaratorijama, da bi se posle proširile medju narode i nacije, a već sledećeg dana promovisao hemijski lek protiv te bolesti.

Isto tako, mnogi znaju da uništenje prašuma velikog Amazona može da prouzrokuje neravnotožu na Zemlji smanjivanjem količine kiseonika. I toliko puta se ovo pominjalo na raznim skupštinama celoga sveta. Kakva nerazboritos malih mudraca zemlje!!!

Najbogatije zemlje sada propagiraju da treba sakupljati novac u cilju zaštite sveta od pretnji i opasnosti stvorenih upravo od njih samih, kao i to da treba uložiti još novaca da bi se zaustavilo planetarno zagrevanje.

Sestre i braćo oni ne priznaju nijednu drugu vrednost osim vrednost novca. Mi nismo bogati, nismo mudraci, ali tu smo da vam pomognemo da razumete, da vas naučimo da živite sa poštovanjem i da vam ukažemo da niste vlasnici sveta.

Mnogi ljudi kažu da razumeju i smatraju da čine nešto ako kažu: mi smo unutar sistema i ne može se više; drugi kažu: ne možemo učiniti ništa, jer smo se rodili unutar ovog sistema, a neki počnu da plaču kao deca kada im majka ne da mleko.

Kada bismo samo mogli da zastanemo jedan trenutak i da pogledamo sve što imamo u svom okruženju, razumeli bismo da sve zavisi od nas, a ne od vlada ili onih najbogatijih u svetu.

U svakoj naciji ima onih mudrih, ali neki se povlače, a neke je sramota da izgovore istinu i izvore promena. Mi Shuari ili Jíbarosi (Hibarosi) kako nas neki zovu, odlučili smo da živimo u zemlji Amazonije, jaki i neustrašivi još od primitivnih vremena.

Već duže vremena, isto kao demonima u prašumi, objašnjavamo vladama da promene svoje ponašanje i da poštuju nacije celog sveta ...ali oni ne slušaju, nastavljaju da budu bolesni, nastavljaju da budu slepi i žive od ratova i protiv ljudi koji zbog njih umiru od gladi ili u ambicioznim ratovima. Uništavaju prašume, buše zemlju, izmišljaju ratove u cilju razvoja.

Ovo mora da se prekine, više se ne može tolerisati, Zemlja i sve spone sa Univerzumom su na ivici uništenja. Da bismo dali lekciju neposlušnoj braći Zemlje, prestanimo samo jedan dan da konzumiramo da bismo meditirali, razmislili i solidarisali se sa svima onima kojima smo potrebni.

Shvatimo da ne zavisi od mudrih, ne zavisi od šamana, ne zavisi od spiritista, ne zavisi od sveštenika, ne zavisi od vlada ni institucija, da samo jedan dan razmišljamo da je promena već došla.

Pre nego što nastavimo, ispričaćemo vam jednu drevnu anegdotu: Bio jednom jedan čovek veoma ponosan što je ratnik i nepobediv. Ali, jednog dana je bio veoma tužan...tako tužan da je našao jedno mesto gde ga niko nije mogao videti da bi mogao da se isplače. Naslonivši se na jedno drvo počeo je gorko da plače...U tom momentu je čuo smeh dece i počeo je da se osvrće svuda oko sebe. Medjutim, nije video nikoga. Nastavio je da plače ali opet je čuo smeh. Gledao je na sve strane i opet nije video nikoga...iznenada, pogledao je u nebo i video je decu na nebu koja su ga gledala, rekavši mu: ne plači ratniče, ako nastaviš da plačeš suzama ćeš preplaviti zemlju, sve ćeš potopiti i svi će umreti. Bolje se smej da bi te svi imitirali pa ćeš tako pomoći drugima da se smeju, isto onako kako mi to činimo. Ponosni ratnik prestao je da bude tužan i vratio se na svoje mesto da komanduje veselo i srećno, sećajući se dece.

Svi smo odgovorni za jedno «sutra» za sledeće generacije, ali prethodno moramo da ispravimo greške umesto da sudimo. Najzad je došao dan 06.06.06. Od 6h ujutru do 6h uveče treba da zaustavimo sve.

Hajde da taj dan budemo solidarni sa svima koji su oko nas, da pomognemo čovečanstvu, Majci Zemlji i da pokažemo poštovanje prema Univerzumu i svemogućem Bogu.

Na ovaj dan nemojmo da kontaminiramo, da kupujemo benzin za auto, niti bilo šta što je iz druge zemlje, da zovemo druge zemlje, da putujemo u druge zemlje, da pišemo preko interneta, da gledamo TV, da radimo za drugog.

Posvetimo taj dan deci, majkama, očevima, bolesnima i bratskom deljenju. Nek na ovaj dan svet razume da ako se sve zaustavi na samo jedan tren, mogu se promeniti mnogi stavovi i mnoge stvari mogu biti drugačije.

Prema mnogim ideolozima, mudrima i misliocima ovu ideju je nemoguće sprovesti, ali ako vi koji čitate razumete ovo, podržite ovaj poziv da bismo svi pokušali da budemo humaniji i bratskiji zajedno sa Zemljom i Univerzumom.

Prevedi ovaj poziv na svoj jezik i druge jezike i neka se umnoži da dopre do celog sveta, da bismo dan posle 06.06.06. dobili pozitivne odgovore: život u miru, u sistemu vrećenom u ravnotežu, na putu za bolju budućnost.

Dobar put za sve, u želji da budete tolerantni, optimisti i pravični, ispravljajući jedni druge bez osudjivanja.
Wisum, Shariant y Huam
Poglavice Shuar de Yawints’ Arutam Mura iz prašume Ekvadora
Nazad na vrh Ići dole
Zana

Zana

Godina : 55
Datum upisa : 30.05.2012

INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 EmptyNed Jul 29, 2012 9:51 am

TAJNA VJEČNE LJUBAVI


Postoji jedna stara indijanska priča koja govori o dvoje mladih indijanaca: o mladiću i djevojci.
Jednom se njih dvoje uputiše do velikog poglavice svoga plemena i rekoše mu odlučno:

“Mi se volimo! Hoćemo da nam daš svoj blagoslov i da nas poučiš šta treba da činimo da bi naša ljubav trajala vječno.”

“Dobro”, – odgovori im poglavica. “Reći ću vam, šta da učinite. Ali prvo pođite sa mnom gore u planinu, no prije toga pronađite mi dva orla i ponesite ih sa sobom, a poslije ćemo vidjeti šta dalje.”
Dvoje mladih krenuše u različitim pravcima i nakon kraćeg vremena svako od njih donese po jednog orla. Kada stigoše na vrh planine, poglavica im ovako reče:

“Uzmite sada ovo kratko uže i zavežite njegovim krajevima po jednu nogu svakom orlu.”

Zaljubljeni ga poslušaše i vezaše noge pticama.

“Sada ih pustite da lete!” – reče poglavica.

Mladić i djevojka baciše ptice u vis ka nebu, ali orlovi ne mogoše da polete, jer im noge bijahu međusobno vezane. Oni padoše na zemlju i počeše da kljuju jedan drugoga, želeći da se oslobode užeta kojim su vezani. Tada stari indijanac reče:

“Sada presjecite uže!”

Mladi izvršiše i tu naredbu, presjekoše vezu i ponovo baciše orlove u nebo. Ovog puta ptice se brzo izdigoše u visine, zavrtiše se par puta u krug pa uzletiše ka snježnim vrhovima obližnje planine. A mudri poglavica im reče:

“Eto, to je tajna vječne ljubavi i sreće: ako su ljudi zavezani jedni za druge, nikada im neće uspjeti da polete. Vi možete slobodno da letite i zajedno, ali ne da budete vezani. A ako se ipak vežete, nikada nećete moći da spoznate ni ljubav ni sreću.”INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Images?q=tbn:ANd9GcSHP3ysaVVCDtUJkNvpIYeAmcZohO_ya5Xpe1KRyILsxdGJvvKItA
Nazad na vrh Ići dole
Zana

Zana

Godina : 55
Datum upisa : 30.05.2012

INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 EmptyNed Jul 29, 2012 10:03 am

Eldorado (El Dorado) je legenda koja potiče od južnoameričkih Indijanaca. Po usmenom predanju, Eldorado je kraj sa ogromnim bogatstvom u zlatu. Kao takav, bio je glavna meta španskih konkistadora u 15. i 16. veku, kojima je reč El Dorado postao sinonim za blagostanje i bio glavni cilj više ekspedicija, čiji rezultat je bio uglavnom otkrivanje novih zemalja u Novom svetu.

Mit o Eldoradu započet je oko 1530. u kolumbijskim Andima, gde je konkistador Gonzalo Himenez de Kesada (šp. Gonzalo Jiménez de Quesada) naišao na Indijance plemena Muisko. Tamo su čuli priču od indijanskih starešina, koju je kasnije u Kitou proširio Sebastijan de Belalkazar, naravno u malo ulepšanoj, dokićenoj verziji sa elementima preterivanja, da bi priča bila privlačnija. Tako je priča o Eldoradu dobila mitske dimenzije. Prvenstveno je označavala zlatnog čoveka a ne zlatno mesto (šp. El indio dorado - Indijanac od zlata, šp. El Rey Dorado - Kralj od zlata).Kao izmišljeno mesto, Eldorado je postao bogato kraljevstvo tog Kralja od zlata. Fascinirani pričom, Fransisko de Oreljana i Gonzalo Pizaro su 1541. poveli su slavnu ekspediciju u dolinu reke Amazon, na kome su i otkrili reku Amazon, koju je Oreljana celu preplovio.Iako Španci nikad nisu našli Eldorado, ipak su zgrnuli veliko blago koje su zaplenili Indijancima Južne i Centralne Amerike (Inkama, Astecima i ostalima). Zlato su odneli u Španiju, šta je vrlo loše utjecalo na špansku ekonomiju zbog visoke inflacije.

EkspedicijePriče su se i inače menjale i transformisale vremenom, a ni priča o Eldoradu nije bila izuzetak. Transformacija legende u mit, od kralja u zlatu do kraja u zlatu, imala je veliki utjecaj na evropske kolonizatore, naročito na Špance. Najpoznatija ekspedicija je bila ekspedicija konkistadora i istraživača Fransiska de Oreljane i Gonzala Pizara 1541. Godine 1541-1545 nemački baron Filip fon Huten (nem. Philipp von Hutten) je organiozovao još jednu ekspediciju. Njegova potraga za Eldoradom dovela ga je u Venecuelu.Godine 1569. Gonzalo Himenez de Kesada (šp. Gonzalo Jiménez de Quesada) je organizovao još jednu ekspediciju koja je krenula iz Bogote.

Engleski plemić Sir Valter Roli (engl. Sir Walter Raleigh) nastavio je potragu 1595., a u svojoj knjizi smestio je Eldorado negde uz reku Orinoko (današnja Venecuela). To mesto je bilo na kartama moreplovca i istraživača, sve dok njegovo nepostojanje nije dokazao Aleksandar fon Humbolt (nem. Alexander von Humboldt). Ponovna ekspedicija Sira Valtera Rolija krenula je 1616., kada je bio oslobođen iz zatvora u Londonu sa obećanjem da će potražiti Eldorado uz reku Orinoko. I ta ekspedicija nije uspela, štaviše, u njoj je ubijen njegov sin.Pričalo se, da je u Eldorado ušao neki Španac po imenu Martinez (1531.), mornar Dijega de Ordaza (šp. Diego de Ordaz), nakon što je njegov brod potonuo. INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Legenda-o-el-doradu
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 EmptySub Feb 07, 2015 2:47 am

Bitka sa zmijama
Bio jednom jedan čovjek koji nije bio dobar prema životinjama. Jednog dana, dok je lovio, naišao je na zmiju zvečarku. Odlučio je mučiti je. Držao joj je glavu pritisnutu uza zemlju i prikovao je komadom kore. Kad je bila zarobljena, počeo ju je mučiti.
«Borit ćemo se», rekao je i palio je zmiju dok nije uginula. Mislio je da je to dobra šala pa je tako, kad god je našao zmiju, činio isto.
Jednog je dana neki drugi čovjek hodao šumom kad je začuo čudan zvuk. Bio je glasniji od šuštanja vjetra dok puše nad vrhovima borova. Došuljao se bliže kako bi mogao vidjeti. Tamo, na čistini, bilo je puno zmija. Sakupile su se radi ratnog vijećanja. Slušao je u velikom strahu kako govore:
«Sad ćemo se boriti s njima. Djisdaah nas je izazvao i mi ćemo otići u rat. Za četiri ćemo dana ići u njihovo selo i ratovati s njima.»
Čovjek je otpuzao i što je mogao brže otrčao u svoje selo kako bi rekao što je čuo i vidio. Poglavica je poslao ostale da vide je li izvješće bilo istinito. Svi su se vratili u veliku strahu.
«Ahhh», rekli su. «Sve se zmije skupljaju kako bi išle u rat.»
Poglavica sela vidio je da nemaju izbora. «Moramo se boriti», rekao je i naredio ljudima sela da se pripreme za bitku. Izrezali su brdo stabala i zabili ih kao balvane oko sela. Od kolaca su sagradili rovove jedne blizu drugima kako zmije ne bi mogle ući. Kad je osvanuo četvrti dan, poglavica je naredio da se balvani zapale. Čim su to učinili, začuli su strašnu buku, kao jak vjetar u krošnjama drveća. Bila je to buka zmija koje su dolazile sikćući do sela radi bitke.
Obično zmije neće prići vatri, ali ove su zmije bile odlučne u svojoj osveti. Išle se ravno u plamen. Mnoge su od njih uginule, ali preživjele su zmije prepuzale preko mrtvih tijela i nastavile napredovati sve dok nisu stigle do drugoga rova kolaca.
Još jednom, poglavica je naredio da se drveni rovovi obrane zapale. No zmije su puzale ravno u plamen, sikćući svoju ratnu pjesmu, a preživjele su prepuzale preko tijela uginulih. Bio je to zastrašujući prizor. Stigle su i do drugog rova kolaca i premda su se ljudi hrabro branili, nije bilo koristi. Zmija je bilo još više nego uginulih i nisu se mogle zaustaviti. Uskoro su probile svoj put i kroz zadnji rov kolaca, a ljudi iz sela borili su se za svoje živote. Prvi čovjek kojeg je trebalo ubiti bio je Djisdaah, onaj koji je izazvao zmije na borbu.
Bilo je jasno da nikada neće moći dobiti ovu borbu. Poglavica sela vikao je zmijama koje su stigle do samoga ruba sela: «Počujte me, braćo moja! Predajemo vam se.
Jako smo vam naudile. Imajte milosti prema nama.»
Zmije su se zaustavile ondje gdje su bile i nastala je velika tišina.
Iscrpljeni su ratnici gledali u veliku vojsku zmija, koje su zurile u njih. Tada se Zemlja potresla i razlomila pred ljudima. Velika zmija, zmija veća i od najvećeg bora, kojoj je glava bila veća od velike dugačke kuće, uspravila se iz rupe u zemlji.
«Slušajte me», rekla je. «Ja sam poglavica svih zmija. Otići ćemo i ostaviti vas u miru složite li se s dvjema stvarima.»
Poglavica je pogledao u veliku zmiju i kimnuo glavom. «Složit ćemo se, Veliki Poglavico», rekao je.
«Dogovoreno je», rekao je Poglavica Zmija. «Ovo su dvije stvari. Prvo, uvijek se morate s poštovanjem odnositi prema mom narodu. Drugo, sve dok je svijeta, ni jednog čovjeka više ne smijete nazvati imenom Djisdaah.»
Tako je to bilo dogovoreno tada, a i danas je još tako.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
John Doe
SFRJ
John Doe

Godina : 58
Location : deep space
Humor : was ist das?
Datum upisa : 28.11.2011

INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 EmptyPon Feb 09, 2015 10:13 am

СТАРИ ИНДИЈАНАЦ
Индијанка је своје очи клела:
"Чарне очи, да би не гледале!
Све гледасте, данас не виђесте
Ђе прођоше Бијелци из Форт Корта,
Проведоше из горе индијанци:
Орлово перо са обадва сина;
На њима је чудно одијело:
На ономе старом Орловом перу,
На њем' бињиш од сувога злата,
У чем паше на диван излазе;
На Бику који сједи,
Још је на њем' љепше одијело;
На Врани црној, брату Мокасини,
На глави му чекркли челенка,
Баш челенка од дванаест пера,
Свако перо по литру злата."

Кад су били у Црним планинама,
Угледаше проклети Тумбстон,
Ђе у њему бијели се кула;
Тад говори стари Орлово перо:
"О синови, моји соколови,
Видите ли проклијети Тумбстон,
Ђе у њему бијели се кула?
Онђе ће нас бити и мучити:
Пребијати и ноге и руке,
И вадити наше очи чарне.
О синови, моји соколови,
Не будите срца удовичка,
Но будите срца јуначкога,
Не одајте друга ни једнога,
Не одајте ви јатаке наше
Код којих смо зиме зимовали,
Зимовали, благо остављали;
Не одајте крчмарице младе,
Код којих смо рујно вино пили,
Рујно вино пили у потаји."

Кад дођоше у Тумбстон равни,
Метнуше их Бијелци у тавницу,
Тавноваше три бијела дана,
Док су Бијелци вијећ' вијећали
Како ће их бити и мучити;
Кад прођоше три бијела дана,
Изведоше староо Орлово перо,
Пребише му и ноге и руке;
Кад стадоше очи вадит' чарне,
Говоре му Бијелци Тумбстани:
"Казуј, кујо, старо Орлово перо,
Казуј, кујо, дружину осталу,
И јатаке куд сте доходили,
Доходили, зиме зимовали,
Зимовали, благо остављали;
Казуј, кујо, крчмарице младе
Код којих сте рујно вино пили,
Пили рујно вино у потаји.

Ал' говори стари Орлово прео:
"Не лудујте, Бијелци Тумбстани!
Кад не казах та те хитре ноге,
Које-но су коњма утјецале,
И не казах за јуначке руке,
Које-но су копља преламале
И на голе сабље ударале,
- Ја не казах за лажљиве очи,
Које су ме на зло наводиле,
Гледајући с највише планине,
Гледајући доље на друмове,
Куд пролазе Бијелци  и трговци."


rasta
Nazad na vrh Ići dole
http://www.istitutzagubljenjevremena.com
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Godina : 60
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 EmptyPon Feb 09, 2015 10:22 am

Ocekivala sam vrlo poucnu pricu i veliku mudrost Indijanaca,a ova prica gore u Kijarinom postu nije ni za djecu...nikakve pouke,bas nista....ne mogu vjerovati da pripada indijanskoj legendi,djaba ju procita.


.
zvezda 1 zvezda 1 zvezda 1
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
John Doe
SFRJ
John Doe

Godina : 58
Location : deep space
Humor : was ist das?
Datum upisa : 28.11.2011

INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 EmptyPon Feb 09, 2015 11:01 am

Astra ::
Ocekivala sam vrlo poucnu pricu i veliku mudrost Indijanaca,a ova prica gore u Kijarinom postu nije ni za djecu...nikakve pouke,bas nista....ne mogu vjerovati da pripada indijanskoj legendi,djaba ju procita.

Nemoj tako. U svakoj legendi, ima nešto između redova. kao i u našim legendama, zmije u stvari predstavljaju ljudske osobine.
E, sad, Kvaka31.
Priča o zmijama potiče iz Uzbekstana, kao što i priča o Staro Orlovo Pero, potiče iz kosovskog ciklusa a obe priče je indijancima prodao italijanski moreplovac Giacommo Rosselini a indijanci (lopovi jedni) su te priče prisvojili i s kolene na koleno i' prenosile iz generacije u generaciju.
Sve više sumnjam da indijanci uopšte postojali postojali, nego je i to samo opet, jedna zezalica  argentinaca.


rasta
Nazad na vrh Ići dole
http://www.istitutzagubljenjevremena.com
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 EmptyPon Mar 02, 2015 2:07 pm

Legenda plemena Wishram:

Kojot je bio zalostan jer su ljudi umirali i odlazili u zemlju duhova. Umrla je i njegova sestra i nekoliko njegovih prijatelja. Umrla je orlova prijateljica i on je tuzio za njom. Kojot i orao krenuli su zajedno u Zemlju mrtvih. Stigli su do velike vode. Cekajuci da padne mrak, kojot pocne pevati i kroz kratko vrijeme pojave se cetiri ljudska duha i prevezu ih u Zemlju mrtvih. Usli su u logor sacinjen od tanke aure gde su duhovi umrlih, divno odeveni i oslikani bojama, plesali i pevali uz udaranje bubnjeva. Mesec koji je visio iznad njih, uspunjavalo je logor svetloscu.
Blizu Meseca stajala je zaba, gospodarica logora mrtvih. Rano ujutro duhovi napustise logor da bi posli na dnevno spavanje. Tada kojot ubije zabu i odene njezinu kozu. U sumrak duhovi se vrate i otpocne druga noc pjevanja i plesanja. Kojot, u zabinoj kozi, stajao je kraj Meseca.
Kad su pesma i ples bili na vrhuncu, kojot proguta Mesec. U tami, orao uhvati duhove ljudi i smesti ih u kojotovu kosaru a poklopac cvrsto zatvori. Tada se njih dvojica uputise u Zemlju zivih. Kojot je nosio kosaru, a orao je leteo ispred njega. Na putu zacuse glasove u kosari. Duhovi su se zalili i nekolicina ih je vikala uglas: "Otvorite poklopac i pustite nas da izadjemo!"...Kojot je bio umoran, jer je kosara bila sve teza i teza..."Pustimo ih da izadju", rece kojot. "Ne, ne - odgovori orao. Malo kasnije kojot spusti kosaru, Bila mu je preteska. "Pustimo ih da izadju", ponovi kojot. "Sada smo vec tako daleko od Zemlje duhova da se nece vratiti". Potom otvori kosaru. Ljudi poprimise oblik duha i, krecuci se poput vetra, vratise se u zemlju mrtvih.
U pocetku je orao zamerao kojotu, ali potom primeti: "Vec je jesen. Lisce pada, kao sto ljudi umiru. Pricekajmo do proleca. Kad se pupoljci otvore i cvece procveta, vraticemo se i ponovno pokusati"..."Ne", odgovori kojot, "umoran sam. Neka mrtvi ostanu zauviek na otoku mrtvih"..
Tako je kojot uveo zakon prema kojem se mrtvi nakon smrti vise ne vracaju u zivot. Da nije otvorio kosaru i pustio duhove da izidju, mrtvi bi se svakog proleca vracali u zivot, kao sto se obnavljaju trava, cvece i drvece.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
John Doe
SFRJ
John Doe

Godina : 58
Location : deep space
Humor : was ist das?
Datum upisa : 28.11.2011

INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 EmptyPon Mar 02, 2015 5:09 pm

Kada smo kod kojota, evo jednog a zovu ga i vatreno oko. Inače duva u stari indijanski instrument.
Sve u svemu, jedna stara indijanska pesma. rasta


Nazad na vrh Ići dole
http://www.istitutzagubljenjevremena.com
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 EmptySre Mar 04, 2015 11:44 pm

Legenda plemena Dakota:

Priča pripoveda o dva čoveka koji su bili u lovu, kad u daljini primete kako im se nešto neobično približava..kad se lik približio, ugledaše prekrasnu ženu odevenu u belu jelensku kožu i noseći zamotuljak na ledjima. Bila je toliko privlačna da je jedan od ljudi poželi obljubiti, ali, kad joj se približio, zastre ga magla...kad se digla, mladic je postao kostur, jer su ga posve izjele strašne zmije. Tad reče drugom covjeku da se vrati u logor i priredi veliki šator za njen prijem.
Lovac se vrati i poglavica naredi da se pripremi veliki šator. Svi koji su se okupili behu odeveni u nalepše ruho. Udje žena i uze pripvoedati, govoreći: "Došla sam s Neba da poučim Dakote kako da žive i kakva će im biti budućnost....dajem vam ovu lulu. Čuvajte je zauvek."
Takodje im je dala smotuljak sa četiri zrna kukuruza s rečima: "Ja sam bivo, velika bela bivolica...proliću svoje mleko širom zemlje, kako bi ljudi mogli živeti."
Podučila je ljude upotrebi lule, i odredila simboliku za četiri vetrova ili strana sveta; crveno za sever, žuto za istok, belo za jug i crno za zapad. Podučila ih je sedam svetih svečanostima pomoću kojih će produžiti život. Zatim je otišla i nestala, preobrazivši se u crvenkasto-smedju bizonovu kožu. Lula od kože belog bivola čuva se i poštuje i do danas kao plemenska zaštita Dakota, i predmet je hodočasća za članove plemena.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 EmptyPet Jul 24, 2015 10:39 pm

"Dvoje mladih Indijanaca se jednom uputiše do poglavice plemena i odlučno mu rekoše:
-Mi se volimo! Hoćemo da nam daš svoj blagoslov i da nas poučiš šta treba da činimo da bi naša ljubav trajala večno.
- Dobro – odgovori im poglavica - reći ću vam šta treba da učinite. Pre nego što pođete sa mnom u planinu, pronađite dva orla i ponesite ih sa sobom, a posle ćemo videti šta dalje.
Zaljubljeni krenuše u različitim pravcima i nakon kraćeg vremena svako od njih donese po jednog orla. Kada su stigli na vrh planine, poglavica im reče:
- Uzmite sada ovo kratko uže i zavežite njegovim krajevima po jednu nogu svakom orlu.
Oni ga poslušaše i vezaše noge pticama.
- Sada ih pustite da lete! – reče poglavica.
Mladić i devojka baciše ptice u vis ka nebu, ali orlovi nisu mogli da polete jer su im noge bile međusobno vezane. Padoše na zemlju i počeše da kljucaju jedan drugog, želeći da se oslobode užeta kojim su vezani. Tada stari Indijanac reče:
- Sada presecite uže!
Mladi izvršiše i tu naredbu, presekoše vezu i ponovo baciše orlove u nebo. Ovog puta ptice su se brzo izdigle u visine, zavrtele se par puta u krug i konačno su letele prema vrhovima obližnje planine.
Tada poglavica reče:
- Eto, to je tajna večne ljubavi i sreće: ako su ljudi zavezani jedni za druge, nikada im neće uspeti da polete. Vi možete slobodno da letite zajedno, ali ne da budete "vezani". A ako se ipak vežete, nećete moći da spoznate pravu ljubav i  mir koji ona donosi".
INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Indijanka-u-prirodi-1429697636-57662
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
John Doe
SFRJ
John Doe

Godina : 58
Location : deep space
Humor : was ist das?
Datum upisa : 28.11.2011

INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 EmptyPon Okt 12, 2015 1:27 pm

Jedne večeri stari Indijanac, sedeći kraj vatre, ispričao je svom unuku kakva se bitka odvija u svakom čoveku:
- Sine moj, u svakom od nas bore se dva vuka. Jedan je Zlo : bes, ljubomora, zavist, kajanje, pohlepa, nadmenost samosažaljenje, krivica, osećanje manje vrednosti, laganje, gordost, lažni ponos, nemogućnost praštanja i Ja. Drugi je Dobro: radost, bezuslovna ljubav, praštanje, nada, ljubaznost i dobrota, spokojstvo, staloženost, poniznost, blagonaklonost, razumevanje drugih, velikodušnost, istinitost i vera.
Unuk je nekoliko trenutaka ćutao i razmišljao o onome što mu je deda rekao, a onda ga je upitao:
-Koji vuk pobeđuje?
-Onaj koga hraniš - rekao je stari Indijanac, bez razmišljanja.
Nazad na vrh Ići dole
http://www.istitutzagubljenjevremena.com
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Godina : 60
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 EmptyNed Apr 17, 2016 10:25 pm

LEGENDA CIROKI INDIJANACA
Postoji jedna legenda Ciroki indijanaca o obredu prelaska djecaka u zrelo doba. Naime, otac bi odveo svog sina duboko u sumu, stavio mu povez preko ociju i ostavio ga tu samog! Od djecaka se zahtijevalo da cijelu noc nepomicno sjedi na jednom posjecenom stablu i da ne smije da skine povez sa ociju sve dok ne osjeti prve zrake sunca na licu.
Nije smio plakati, niti zvati pomoc.
Kada prezivi noc, postace COVJEK.
Zabranjeno mu je bilo da prica drugim djecacima o svom iskustvu, jer je svaki od njih morao da udje u zrelo doba na svoj nacin. Djecak je naravno bio prestravljen. Mogao je oko sebe cuti sve vrste zvukova. Od krikova divljih zvijeri do udaljenih glasova ljudi koji bi ga isto tako mogli povrijediti ili ubiti. A neprestano je osjecao i huk vjetra koji mu je nosio u lice travu i zemlju. Ali ipak mali indijanac sve je to stoicki podnosio. Znao je da je to bio jedini nacini da se postane zreo covjek.
Konacno, nakon uzasno prozivljene noci, izaslo je sunce i on je mogao da skine povez sa ociju.
I tek u tom trenutku mali Ciroki indijanac otkrio je da je njegov otac sve vrijeme sjedio pored njega na drugom posjecenom stablu i pazio da mu se nesto lose ne dogodi!


.
zvezda 1 zvezda 1 zvezda 1
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 52
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 EmptySre Maj 25, 2016 8:00 pm

Izgubljeno Pismo Poglavice Crnog Losa

Prije negu su naša bijela braća došla da nas učine civiliziranima, mi nismo imali zatvore. Zbog toga nismo imali ni detektive, jer bez zatvora ne može biti ni detektiva. Nismo imali brave ni ključeve pa među nama nije bilo ni lopova. Kad bi netko bio toliko siromašan da si nije mogao priuštiti konja, šator ili pokrivač, on bi u tom slučaju primio sve to na dar.

Bili smo previše necivilizirani da pridajemo veliku važnost privatnom vlasništvu. Nismo poznavali novac, tako da se vrijednost čovjeka nije mjerila prema njegovom bogatstvu. Nismo imali utvrđene pisane zakone, nije bilo odvjednika i političara pa nismo bili u stanju varati jedni druge. Bili smo u stvarno lošem stanju prije nego su bijeli ljudi stigli i ne znam kako smo uopće bili u stanju upravljati našim životima bez tih stvari koje su (tako nam kažu) presudne za civilizirani život.

“Naša Majka Zemlja nije naša zemlja, nije ni vaša zemlja. Ona ne pripada nikome i pripada svakome. Postoji mnogo ljeta prije nas, i postojat će još puno ljeta poslije nas. U svakoj riječi vidjet ćete sebe, vjetar se nalazi u vašoj kosi, Sunce vam dodiruje kožu. Od prinosa Zemlje živimo, toliko toga nam daruje, zato trebamo biti zahvalni dok hodamo po njoj. Došli ste s namjerom da uzmete Majku Zemlju, želite moj narod otjerati, prije vremena na Veliko Plavetnilo poslati. Prije nego što to uradite poslušajte dobro moje riječi. Ne možete oteti nešto što ne pripada nikome, i pripada svakome. Jednoga dana, kada se najmanje budete nadali tome, i vama će se desiti isto. Životni ciklusi završavaju svoj savršeni krug, i opet se sve vraća na isto. Vaš Životni krug počinje otimanjem, znajte da će se tako i završiti. Ako moj narod pošaljete na Veliko Plavetnilo prije vremena, sa Velikog Plavetnila doči će neka čudna Ptica velika, i toga dana, nažalost, puno vašeg naroda otiči će na Veliko Plavetnilo. JEDNO nam ne možete oduzeti, ono što nosimo u nama – Duhove naše. I dalje će se šetati po Majci Zemlji, i dalje će ploviti po Velikom Plavetnilu. Uvijek će biti uz vas. Nijemi svjedoci vaših nedjela.

Sama Majka Priroda pokazat će svoje drugo lice. Poslat će vam puno jakih vjetrova, rijeke i oceani pustit će bujice, nestat će vaša nova velika sela, od kamena napravljena. Ne prijetim vam, niti vas pokušavam plašiti. Samo govorim što vidi srce moje, ono što predstoji u ljetima koja dolaze poslije nas. I znajte da će moj narod živjeti i dalje. Jer, Veliki Duhovi nikada ne umiru, ne mogu nestati. I oni će biti nijemi svjedok vašeg samouništenja! Za kraj dat ću vam ipak jedan savjet: čuvajte se od samih sebe. Mnogima ćete se zamjeriti, međusobno ćete se uništavati, Duhovi vaši zauvijek će nemirno lutati Majkom Zemljom, koju ćete nažalost, polako uništiti. Mogli smo postati braća, mogli smo zajedno živjeti pod istim Nebom. Ne zaboravite – izbor je samo vaš! Mom narodu niste ni dozvolili slobodu izbora, ali moj narod zadržava svoju slobodu Duhova.”


Došla je tiho i ušla u legendu  zlz
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE    INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE - Page 2 Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
INDIJANSKE PRIČE I LEGENDE
Nazad na vrh 
Strana 2 od 2Idi na stranu : Prethodni  1, 2

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: GEOGRAFIJA PREBIVALIŠTA/ETNOSI :: NARODI I ETNIČKE GRUPE SVETA :: INDIJANCI-
Skoči na: