DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !


DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

 

 BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva )

Ići dole 
AutorPoruka
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) Empty
PočaljiNaslov: BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva )   crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) EmptySub Nov 27, 2010 2:51 pm

Za pravoslavne vernike sutra počinje šestonedeljni Božićni post koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku Roždestvu Hristovom, koje se proslavlja 7. januara. 


Počinje uzdržavanje od loših misli i dela


Priprema za Božić je potpuna ako vernik na kraju šestonedeljnog posta pristupi svetim tajnama ispovesti, pokajanja i pričešća. Post je temelj hrišćanskog puta i prva neophodnost na putu spasenja, pa Crkva post smatra za veoma važnu i značajnu ustanovu za duhovni život svojih vernika, ali i veoma moćno sredstvo za postizanje punog spasenja. Prema tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni. Ciljevi su, poučava vladika Nikolaj, "očišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja". Post se zasniva na primeru samog Isusa Hrista, koji je na hlebu i vodi postio 40 dana pre nego što se suočio sa satanom. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima, osim srede i petka, kada se  jede hrana  spremljena na vodi. Riba i vino se mogu upotrebljavati svake subote i nedelje, kao i na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice (4. decembra), Svetog Nikole (19. decembra) i Svetog Ignjatija Bogonosca (2. januara), čak i ako praznik padne u sredu ili petak.  Poslednja sedmica pred Božić posti se strože, bez upotrebe ribe i ulja, sa povrćem spremljenim samo na vodi. Crkva je četiri puta godišnje odredila višednevne postove - Vaskršnji ili Časni, uoči Vaskrsenja Hristovog, koji traje sedam nedelja, Božićni - u trajanju od šest nedelja, Petrovski - pred praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu (12. jula), u trajanju od mesec dana, i Gospojinski - od dve nedelje, uoči Uspenija Presvete Bogorodice (28. avgusta). Jednodnevni postovi su na Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja (11. septembra), Vozdviženje Časnog krsta - Krstovdan (27. septembra), Krstovdan (18. januara) uoči Bogojavljenja, kao i svake srede i petka, osim tzv. trapavih sedmica, kad je razrešenje od posta.


Poslednji izmenio ANDJEO82 dana Sub Nov 27, 2010 2:54 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
ANDJEO82

ANDJEO82

Location : Iznad vaseg ramena@@@
Humor : Andjeoski @
Datum upisa : 13.11.2010

crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) Empty
PočaljiNaslov: Re: BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva )   crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) EmptySub Nov 27, 2010 2:53 pm

U toku celogovoga posta ne jedemo meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danimaosim srede i petka koji se poste „na vodi“. Riba se jede svake subote i nedeljekao i na Vavedenje Presvete Bogoradice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak.Poslednja nedelja Božićnog posta posti se strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti„na vodi“. Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti„na vodi“.
Veoma je važnoda pravoslavni hrišćani koji žive u zemljama u kojima se novogodišnji praznici slavepo novom kalendaru i padaju u vreme Božićnog posta, ne prekidaju post, već da NovuGodinu proslavljaju kada ona dođe po pravoslavnom kalendaru, poštujući tradicijusvojih predaka i crkvena pravila.

PRAVILA CRKVENOGPOSTA
Crkva uči daje post važno sredstvo za duhovni i telesni život i zdravlje.
Telesni postne koristi ako nije vezan sa duhovnim postom kaže Sveti Jovan Zlatousti:
„Ne govori mi:Toliko dana sam postio, nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u grubojhaljini; nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog – blag.
Ako si iznutrapun zlobe, zašto si telo mučio? Ako je u tebi zavist i ljubav prema sticanju, dali je od koristi što si pio samo vodu? Ako je duša, koja je gospodarica tela, zabludela,zašto kažnjavaš slugu njezinog – svoje telo? Ne hvali se telesnim postom, jer onsam ne uzdiže na nebo bez molitve i milostinje „.
Na pitanje: kojaje mera posta? – Sv. Vasilije Veliki odgovara: „U duhovnom postu mera je jedna ivaži za sve – potpuno udaljenje od svega što vodi grehu. A što se tiče uzdržavanjaod hrane, tu su mera i način upotrebe različiti: zavise kod svakoga od njegovoguzrasta, zanimanja i stanja tela. Zato je nemoguće podvesti podjedno pravilo zasve koji se nalaze u školi pobožnosti. No, odredivši meru uzdržanja za zdrave podvižnike,mi prepuštamo razboritosti nastojatelja (duhovnika) da u tome vrši pametne izmene.
Hranu pak bolesniku,ili umornome od teških radova, ili onome koji ide na težak rad, na put ili na kakavbilo težak posao, nastojatelji su dužni udešavati prema potrebi. Jer nije pametno,uzimajući hranu za održavanje tela, tom istom hranom vojevati protiv tela i smetatimu u vršenju zapovesti. U svakoj vrsti hrane treba pretpostavljati ovu koja se lakšenabavlja, da se ne bismo, pod izgovorom posta, paštili oko spremanja omiljenih iskupih jela“.
Sveta Crkva jejoš od apostolskih vremena ustanovila ove postove, i pravila za post:
1) Opšte postoveobavezne za sve Hrišćane. To su: Vaskršnji post, Apostolski,
Bogorodičin iBožićni post, zatim sreda i petak preko cele godine, Vozdviženje Časnog Krsta, Usekovanjei navečerje Bogojavljenja (Krstovdan).
2) Mesni (pomesni)post ustanovljen na pojedinim mestima povodom kakve nesreće, poplave, bolesti isl.
3) Poseban postpo naročitom običaju ili po nalogu duhovnika.
Naročito je lošeprekidati propisane višednevne postove.
Za zdrave članoveCrkve, za one koji su u mogućnosti, post je obavezan.
Razrešenje odposta uglavnom se daje samo onemoćalim osobama, uzrok za narušavanje posta, dakle,može biti samo bolest, starost, detinjstvo (uopšte, slabost). Ali, treba naglasitida se duhovni post ne smanjuje tj. uzdržanje od greha, da se tvore dela milosrđai ljubavi, da se, koliko može, revnosno moli i ide u hram Božiji.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.soulmate.in.rs/index.php
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 39
Datum upisa : 17.02.2010

crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) Empty
PočaljiNaslov: BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva )   crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) EmptySre Nov 30, 2011 3:46 pm

ponedeljak, 28. nov 2011, 11:58 -> 13:33

Počinje božićni post

Višenedeljni božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne crkve pripremaju za proslavu Božića, počeo danas i traje do pričešća vernika na božićnoj liturgiji, 7. januara.

Vernici Srpske pravoslavne crkve počinju višenedeljni božićni post kojim se pripremaju za proslavu jednog od najvećih hrišćanskih praznika – Božića, rođenja Isusa Hrista.
crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) Bozicni-post-2

Božićni post traje do pričešća vernika na božićnoj liturgiji, 7. januara, i podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali i loših dela.

Tokom božićnog posta, do 31. decembra, ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom na ribi.

U poslednjoj nedelji posta, ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, a utorkom, četvrtkom, subotom i nedeljom na ulju.

Prema tumačenju vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji od uzdržavanja od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni.

Ciljevi su, poučava vladika Nikolaj "očišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja".

Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
bosankaa
★ Prva Oklagija Foruma ★
bosankaa

Godina : 39
Datum upisa : 17.02.2010

crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) Empty
PočaljiNaslov: Re: BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva )   crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) EmptyUto Nov 27, 2012 9:10 pm

Sutra počinje Božićni postZa pravoslavne vjernike sutra počinje šestonedeljni Božićni post, koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku Rođenju Hristovom – Božiću.Priprema za Božić, koji se proslavlja 7. januara, je potpuna ako vernik na kraju šestonedeljnog posta pristupi svetim tajnama ispovesti, pokajanja i pričešća.

Post je temelj hrišćanskog puta i prva neophodnost na putu spasenja, pa Crkva post smatra za veoma važnu i značajnu ustanovu za duhovni život svojih vernika, ali i veoma moćno sredstvo za postizanje punog spasenja.

Prema tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta tjelesni i duhovni.

Ciljevi su, poučava vladika Nikolaj, "očišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja".

Post se zasniva na primeru samog Isusa Hrista, koji je na hlebu i vodi postio 40 dana pre nego što se suočio sa satanom.

Tokom ovog posta ulje i vino su dozvoljeni svim danima, osim srede i petka, kada se jede hrana spremljena na vodi.

Riba i vino se mogu upotrebljavati svake subote i nedelje, kao i na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice (4. decembra), Svetog Nikole (19. decembra) i Svetog Ignjatija Bogonosca (2. januara), čak i ako praznik padne u sredu ili petak.

Posljednja sedmica pred Božić posti se strožije, bez upotrebe ribe i ulja, sa povrćem spremljenim samo na vodi.

Crkva je četiri puta godišnje odredila višednevne postove - Božićni, Vaskršnji ili Časni uoči Vaskrsenja Hristovog, Petrovski pred praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu (12. jula) i Gospojinski uoči Uspenija Presvete Bogorodice (28. avgusta.)

Jednodnevni postovi su na Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja (11. septembra), Vozdviženje Časnog krsta - Krstovdan (27. septembra), Krstovdan (18. januara) uoči Bogojavljenja, kao i svake srede i petka, osim tzv. trapavih sedmica, kad je razrešenje od posta.Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) Empty
PočaljiNaslov: Re: BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva )   crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) EmptySre Nov 28, 2012 3:09 pm

Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) Empty
PočaljiNaslov: Re: BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva )   crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) EmptyČet Nov 28, 2013 3:02 pm

Crkveni postovi koji postoje i pravila crkvenog posta
Osnovna pravila crkvenog posta za vernike – kako se posti i Božićni postcrkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) Macro-foodPočinje Božićni post. Za sve one koji će postiti ili žele da počnu sapostom, dajemo pravila crkvenog posta.
Post kao generalno uzdržavanje od količine i vrste hrane u pravoslavlju ima i dodatni element, a to je uzdržavanje od loših misli i dela. Samo uzdržavanje od hrane pomaže mentalnu, emotivnu i misaonu mirnoću. Posteći u kontinuitetu, čovek stiče smirenost i mirnoću, čisti svoje telo od nagomilanih zaliha hrane, isceljuje ga od otrova i revitalizuje imunitet.
Mnogo je pak važnije da se postom regeneriše vaše emotivno i misaono stanje, koje je savremenim životom i stalnim pritiscima, strahovima i psihozama napadnuto od strane društva, medija, vaših ličnih očekivanja i strasti koje su vas obuzimale. U tiom smislu je potrebno uz post redovno se i moliti i činiti dobra dela milosrdja, opraštanja i pomirenja.
Poštujte pravila crkvenog posta. Pre početka posta savetujte se sa vašim duhovnikom oko mogućeg razrešenja od posta ako imate zdravstvenih ili drugih problema.
. . .
 
BOŽIĆNI POST
U toku celog ovoga posta ne jedemo meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka koji se poste „na vodi“. Riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogoradice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Poslednja nedelja Božićnog posta posti se strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti „na vodi“. Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti „na vodi“.
Veoma je važno da pravoslavni hrišćani koji žive u zemljama u kojima se novogodišnji praznici slave po novom kalendaru i padaju u vreme Božićnog posta, ne prekidaju post, već da Novu Godinu proslavljaju kada ona dođe po pravoslavnom kalendaru, poštujući tradiciju svojih predaka i crkvena pravila.
.
PRAVILA CRKVENOG POSTA
Crkva uči da je post važno sredstvo za duhovni i telesni život i zdravlje.
Telesni post ne koristi ako nije vezan sa duhovnim postom kaže Sveti Jovan Zlatousti:
„Ne govori mi: Toliko dana sam postio, nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog – blag.
Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio? Ako je u tebi zavist i ljubav prema sticanju, da li je od koristi što si pio samo vodu? Ako je duša, koja je gospodarica tela, zabludela, zašto kažnjavaš slugu njezinog – svoje telo? Ne hvali se telesnim postom, jer on sam ne uzdiže na nebo bez molitve i milostinje“.
Na pitanje: koja je mera posta? – Sv. Vasilije Veliki odgovara: „U duhovnom postu mera je jedna i važi za sve – potpuno udaljenje od svega što vodi grehu. A što se tiče uzdržavanja od hrane, tu su mera i način upotrebe različiti: zavise kod svakoga od njegovog uzrasta, zanimanja i stanja tela. Zato je nemoguće podvesti podjedno pravilo za sve koji se nalaze u školi pobožnosti. No, odredivši meru uzdržanja za zdrave podvižnike, mi prepuštamo razboritosti nastojatelja (duhovnika) da u tome vrši pametne izmene.
Hranu pak bolesniku, ili umornome od teških radova, ili onome koji ide na težak rad, na put ili na kakav bilo težak posao, nastojatelji su dužni udešavati prema potrebi. Jer nije pametno, uzimajući hranu za održavanje tela, tom istom hranom vojevati protiv tela i smetati mu u vršenju zapovesti. U svakoj vrsti hrane treba pretpostavljati ovu koja se lakše nabavlja, da se ne bismo, pod izgovorom posta, paštili oko spremanja omiljenih i skupih jela“.
Sveta Crkva je još od apostolskih vremena ustanovila ove postove, i pravila crkvenog posta:
1) Opšte postove obavezne za sve Hrišćane. To su: Vaskršnji post, Apostolski, Bogorodičin i Božićni post, zatim sreda i petak preko cele godine, Vozdviženje Časnog Krsta, Usekovanje i navečerje Bogojavljenja (Krstovdan).
2) Mesni (pomesni) post ustanovljen na pojedinim mestima povodom kakve nesreće, poplave, bolesti i sl.
3) Poseban post po naročitom običaju ili po nalogu duhovnika.

-----------------------------------------
NE POSTIM NIKADA...
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) Empty
PočaljiNaslov: Re: BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva )   crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) EmptyPet Nov 28, 2014 9:12 pm

Za pravoslavne vernike danas počinje šestonedeljni Božićni post .

Хришћански пост link 

Pa braćo i sestre u Hristu...da se svi (postili ili ne ) pridržavamo bar onoga "uzdrži se od rđavih misli i dela " ? 

crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) Images?q=tbn:ANd9GcQGqoosVMeWPOkr6FozVR5KFQp6JhVkLUzHvOYBetp2wQvsJMif
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) Empty
PočaljiNaslov: Re: BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva )   crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) EmptyČet Nov 26, 2015 4:28 pm

Mogu samo da ponovim sve ono gore . 
Doba vozdržanija (božićni post ) počinje sutra ,pa ...još danas može da se krka ,uz Božiju pomoć.  :brdski2:

Do 7 januara ,za vernike SPC je mnogo toga od sutra "verboten" .

ps .molim sestre u Hristu da ne shvate preozbiljno onu "uzdrži se od pohotnih želja" u eventualnom kontaktu samnom .
Greh uzimam na svoju dušu.  :brdski2:
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) Empty
PočaljiNaslov: Re: BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva )   crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) EmptyPon Nov 28, 2016 10:06 am

Danas za sve pravoslavne vernike počinje Božićni post, koji podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, loših misli i dela u narednih 40 dana.
Post podrazumeva voljno uzdržavanje od hrane, loših misli i strasti u određenom vremenskom periodu. Cilj posta je da se očisti duša i telo, a u Božićnom postu se pripremamo za dolazak najradosnijeg praznika - rođenja Hristovog tj. Božića.

U toku ovog posta se ne jedu namirnice životinjskog porekla, ali su dozvoljeni ulje i vino svim danima osim srede i petka, kada je strogi post, samo na vodi. Riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak.


Hrišćani veruju da je sam Hrist prvo postio, pa su svi kasniji mučenici i svetitelji živeli po ovim pravilima. Zbog toga crkva i danas veruje da je post moćno oružje u borbi protiv demona i nečastivih sila, a za spas ljudskih duša.

Posle posta koji traje šest nedelja, vernik pristupa svetim tajnama ispovesti, pokajanja i pričešća.
Međutim, post se ne sastoji samo od uzdržavanja od hrane i pića, već i od odricanja od zlih misli, želja i dela.


Zbog toga bi trebalo da se potrudite da činite dobra dela, da se redovno molite, da pomognete drugima i da živite po hrišćanskim vrlinama.


Ukoliko se pridržavate ovih smernica, tada je vaš post zaista uspešan!
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Diplomirani Duduk

Diplomirani Duduk

Godina : 76
Location : Smederevo
Datum upisa : 26.11.2015

crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) Empty
PočaljiNaslov: Re: BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva )   crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) EmptyPon Nov 28, 2016 11:08 am

Danubius ::
Hrišćani veruju da je sam Hrist prvo postio,

Uveren sam da je ovo tačno!

Naime, hrišćanstvo je počelo kao pokret siromašnih. U to vreme biti siromašan značilo je imati svu svoju imovinu u jednoj ruci.
Srećni su bili oni koji su uopšte imali šta da jedu a meso je bila posebna retkost na sirotinjskoj trpezi.
Nazad na vrh Ići dole
https://diplomiraniduduk.wordpress.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) Empty
PočaljiNaslov: Re: BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva )   crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) EmptyNed Dec 02, 2018 10:03 am

Samo da podsetim pravoslavnu braću i sestre da im je počeo veliki Božićni post . spite
Isto važi i za katoličku braću i sestre (mada ,katolička crkva nije tako stroga po tom pitanju) crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) 111827

Pa braćo i sestre u Hristu -postite li ?  spite
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Godina : 60
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) Empty
PočaljiNaslov: Re: BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva )   crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) EmptyNed Dec 02, 2018 2:31 pm

Iskreno ,ne postim ,samo 24.12,dan pred Bozic,cisto iz tradicije,a ne smatram da nas post popravlja kao ljude i otuda i ne radim nista po tom pitanju....cak se zgrazam onih koji poste a pakost i zlo im vire iz ociju.


.
zvezda 1 zvezda 1 zvezda 1
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 52
Location : Plava Planeta
Datum upisa : 13.01.2013

crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) Empty
PočaljiNaslov: Re: BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva )   crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) EmptyNed Dec 02, 2018 2:56 pm

Astra ::
Iskreno ,ne postim ,samo 24.12,dan pred Bozic,cisto iz tradicije,a ne smatram da nas post popravlja kao ljude i otuda i ne radim nista po tom pitanju....cak se zgrazam onih koji poste a pakost i zlo im vire iz ociju.

Post nije samo odricanje od određene vrste hrane. Post je pre svega disciplinovanje sebe. Odricanje od loših misli i dela pre svega. Džaba mrva hleba dnevno ako se svađaš, psuješ, tučeš ... Onda bolje uzmi pa krkaj šta ti pod ruku padne.

Inače što se tradicije tiče meni ništa slađe od badnjačke večere. I to po starinski spremljene. Klot pasulj, nasuvo s makom, orasi i med, suve šljive ... I onaj hleb što kod nas u selu zovu Zdravlje.


Došla je tiho i ušla u legendu  zlz
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Godina : 60
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) Empty
PočaljiNaslov: Re: BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva )   crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) EmptyNed Dec 02, 2018 4:21 pm

Tacno,post i nema vise smisao,citam po grupama zene,vrijedjaju se ,hrane jedna drugu govnima,a kao poste....ja samo napisem,djaba vam sve to,niste nista blize bogu.


.
zvezda 1 zvezda 1 zvezda 1
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) Empty
PočaljiNaslov: Re: BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva )   crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) EmptyUto Dec 11, 2018 8:32 pm

Dragi vernici ,nešto za vas ,da lakše podnesete "post" .

crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) 48220600_1158703217587800_8585912320767557632_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_ht=scontent.fiev1-1

Mi antihristi ćemo tradicionalno -grešno . zubic

crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) 48278027_1954469144589156_4258027373208797184_n.jpg?_nc_cat=106&_nc_ht=scontent.fiev1-1
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Sponsored content
crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) Empty
PočaljiNaslov: Re: BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva )   crkva - BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva ) Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
BOŽIĆNI POST (pravoslavna crkva )
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: ĆASKAONICA /DEBATNI KLUB :: ČESTITKE I POZDRAVI *PRAZNICI*PROSLAVE *SVETKOVINE * :: VERSKI I DRUGI PRAZNICI-
Skoči na: