DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

Delite
 

 HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)

Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2, 3, 4  Sledeći
AutorPoruka
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyNed Jun 30, 2013 5:28 pm

1992-2013
Evo kako smo putovali u EU
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) GetImage

Hinin novinar Slavko Vukadin pripremio je pregled najvažnijih događaja u odnosima između Hrvatske i Europske unije, od priznanja hrvatske neovisnosti do punopravnog članstva u Europskoj uniji
- 15. siječnja 1992. - Zemlje članice tadašnje Europske zajednice priznaju neovisnost Hrvatske.

- svibanj 1993. - Nakon izbijanja sukoba između Hrvata i Bošnjaka u Mostaru Europska komisija otkazuje prvu 'fact-finding' misiju u Hrvatskoj, koja je trebala ispitati mogućnosti za sklapanje prvog sporazuma s Europskom zajednicom.

- ožujak 1995. - Vijeće EZ-a donosi odluku o primanju Hrvatske u PHARE program i otvaranju pregovora o trgovini i suradnji.

- 4. kolovoza 1995. - Prvi dan Oluje, EZ donosi odluku o suspenziji pregovora za sklapanje sporazuma o trgovini i suradnji, koji se više neće obnoviti, te odluku o suspenziji provedbe PHARE programa za Hrvatsku.

- 1997. - EU usvaja politiku regionalnog pristupa namijenjenu državama jugoistočne Europe.

- svibanj 1999. - Europska komisija predlaže stvaranje nove generacije ugovornih odnosa u sklopu Procesa stabilizacije i pridruživanja. Nova generacija ugovora iz Kopenhaških kriterije predviđa ispunjavanje dodatnih kriterija, kao što su puna suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), zaštita ljudskih i manjinskih prava, povratak prognanika i izbjeglica te prepoznatljiv angažman u regionalnoj suradnji.

- lipanj 1999. - Vijeće EU-a donosi odluku o pokretanju Procesa za stabilizaciju i pridruživanje (PSP) kao nove strategije za približavanje zemalja zapadnog Balkana (Hrvatska, BiH, Albanija, Makedonija i SR Jugoslavija) Europskoj uniji.

- 15. veljače 2000.
- Osniva se Zajednička konzultativna radna skupina EU-RH kojoj je osnovna zadaća pomoći Hrvatskoj u pripremama za uključivanje u Proces stabilizacije i pridruživanja.

- ožujak 2000. - Ured Visokog predstavnika EU-a u Zagrebu pretvara se u Izaslanstvo Europske komisije.

- 24. svibnja 2000. - Europska komisija usvaja pozitivnu Studiju o izvedivosti za Hrvatsku kojom se potvrđuje da su ispunjeni preduvjeti za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

- 24. studenoga 2000.
- Na rubu Zagrebačkog summita na kojemu sudjeluju predsjednici država i vlada zemalja jugoistočne Europe i EU-a započeli su pregovori o SSP-u između Hrvatske i EU-a.

- 14. svibnja 2001. - U Bruxellesu je parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

- srpanj 2001. - Parafiran je Privremeni sporazum koji se odnosi na dijelove SSP-a o liberalizaciji trgovine.

- 29. listopada 2001. - U Luxembourgu je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i Europske zajednice i njezinih država članica, a Hrvatska je time postala potencijalni kandidat za članstvo u EU-u.

- 1. ožujka 2002. - Na snagu je stupio Privremeni sporazum koji se odnosi na dijelove SSP-a o liberalizaciji trgovine. Time je omogućena asimetrična liberalizacija trgovine između Hrvatske i EU-a, tj. bescarinski izvoz 96 posto hrvatskih proizvoda na tržište Unije.

- 4. travnja 2002. - Europska komisija objavljuje Prvo godišnje izvješće o Procesu stabilizacije i pridruživanja za jugoistočnu Europu.

- 18. prosinca 2002. - Hrvatski sabor usvaja Rezoluciju o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

- siječanj 2003. - Vlada RH usvaja prvi Nacionalni program Republike Hrvatske za pridruživanje Europskoj uniji za 2003. godini.

- 21. veljače 2003. - Tijekom grčkog predsjedanja Unijom tadašnji premijer Ivica Račan u Ateni podnosi službeni hrvatski zahtjev za članstvo u EU-u.

- 21. lipnja 2003. - Na sastanku Europskog vijeća u Solunu usvaja se Solunska agenda, kojom se zemljama zapadnog Balkana potvrđuje jasna perspektiva članstva u Europskoj uniji.

- 10. srpnja 2003. - Predsjednik Europske komisije Romano Prodi predaje Vladi RH Upitnik s 4560 pitanja.

- 9. listopada 2003. - Vlada RH uručuje Europskoj komisiji odgovore na Upitnik EK.

- 20. travnja 2004. - EK donosi pozitivno Mišljenje o zahtjevu RH za članstvo u Europskoj uniji, tzv. "avis", i predlaže otvaranje pristupnih pregovora.

- 18. lipnja 2004. - Europsko vijeće na summitu u Bruxellesu Hrvatskoj dodjeljuje status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Europsko vijeće u zaključcima navodi da će se na sastanku Europskog vijeća u prosincu 2004. odrediti datum za početak pristupnih pregovora.

- 6. listopada 2004. - U skladu sa zaključcima sastanka Europskoga vijeća u lipnju, Europska komisija objavljuje Pretpristupnu strategiju za Hrvatsku kojom se pojašnjavaju pojedinosti priprema i uvjeta za stjecanje punopravnog članstva. Pretpristupna strategija čini podlogu za izradu Pregovaračkog okvira za pregovore o pristupanju EU te utvrđuje da će Europska komisija 2005. Hrvatsku uključiti u Izvješće o napretku u procesu integracije u EU.

- 17. prosinca 2004. - Europsko vijeće na summitu u Bruxellesu donosi odluku da će pregovore o članstvu RH u EU započeti 17. ožujka 2005. pod uvjetom da Hrvatska do tada ostvari punu suradnju s Haškim sudom. U zaključcima Vijeća navedene su i smjernice za izradu Pregovaračkog okvira u koji trebaju ući iskustva iz petoga kruga proširenja EU-a.

- 1. veljače 2005. - Nakon ratifikacije u parlamentima država članica EU-a na snagu je stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU.

- 3.–4. ožujka 2005. - U Zagrebu je održan prvi sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Republike Hrvatske i Europske unije.

- 14. ožujka 2005.
- Predsjednici parlamentarnih stranaka usuglasili su s tadašnjime predsjednikom Vlade RH Ivom Sanaderom imena voditelja 13 pregovaračkih skupina u 35 pregovaračkih poglavlja. Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović imenovana je voditeljicom pregovaračke skupine, a Vladimir Drobnjak glavnim pregovaračem u procesu pristupnih pregovora.

- 16. ožujka 2005.
- Vijeće za opće i vanjske poslove (ministri vanjskih poslova zemalja članica) donosi odluku o odgodi početka pregovora s Hrvatskom. Vijeće EU-a nije definiralo novi datum za početak pregovora, već je u zaključcima navelo da će se bilateralna Međuvladina konferencija sazvati kad Vijeće EU-a utvrdi da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom. Vijeće je istog dana usvojilo Pregovarački okvir za Hrvatsku što ga je Europska komisija predložila krajem siječnja u kojem se definiraju pravila prema kojima će se voditi pregovori s Hrvatskom. Novost su mjerila (tzv. benchmarks) za otvaranje i zatvaranje pregovaračkih poglavlja. Novost je i to da je 31 poglavlje pravne stečevine podijeljeno u 35 pregovaračkih poglavlja.

- 23. ožujka 2005. - Na sastanku Europskog vijeća predsjednici država ili vlada 25 članica EU-a odlučili su osnovati Radnu skupinu za Hrvatsku čija je zadaća utvrditi stupanj hrvatske suradnje s Haškim sudom. Članovima radne skupine imenovani su predstavnici Europske komisije (povjerenik za proširenje Olli Rehn), Austrije (ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik), Luksemburga (predsjednik vlade Jean-Claude Juncker) i Velike Britanije (ministar vanjskih poslova Jack Straw) te povjerenik za Zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.

- 25. travnja 2005.
- Radna skupina za Hrvatsku u Bruxellesu sastaje se s glavnom tužiteljicom Haškoga suda Carlom del Ponte. Na sastanku sudjeluje i premijer Sanader. Vlada RH potom zajedno s Haškim sudom usvaja Akcijski plan za rješavanje slučaja generala Ante Gotovine (tzv. Program od šest točaka) i započinje s njegovom provedbom.

- 26. travnja 2005.
- U Zagrebu je održan prvi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Republike Hrvatske i Europske unije, čime je označena nova faza u odnosima Hrvatske i EU.

- 13. lipnja 2005.
- Vijeće ministara vanjskih poslova EU-a potvrđuje da je Hrvatska ostvarila napredak u suradnji s Haškim sudom. Prethodno se i Radna skupina Vijeća EU-a pozitivno izjasnila o suradnji Hrvatske s Haškim sudom. U zaključcima Vijeća koja se odnose na Hrvatsku potvrđuje se da će se bilateralna Međuvladina konferencija RH-EU sazvati kad se utvrdi puna suradnja Hrvatske s Haškim sudom.

- 30. rujna 2005.
- Predsjednik RH Stjepan Mesić i premijer Sanader u Zagrebu su se sastali s glavnom tužiteljicom Haškoga suda Carlom del Ponte.

- 2. listopada 2005. - Glavna tužiteljica Haškoga suda Carla del Ponte potvrdila je Vijeću ministara EU-a punu suradnju Hrvatske s Haškim sudom. Time je otvoren put za početak pregovora o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji.

- 3. listopada 2005. - Pregovori o pristupanju Hrvatske EU-u službeno su otvoreni u ranim jutarnjim satima u noći između 3. i 4. listopada na bilateralnoj Međuvladinoj konferenciji RH-EU u Luksemburgu.

- 14. listopada 2005.
- Hrvatski sabor usvaja Rezoluciju o strategijskim odrednicama pregovora Hrvatske s Europskom unijom.

- 20. listopada 2005.
- Hrvatska u Bruxellesu s poglavljem 25 Znanost i istraživanje, jednim od 35 poglavlja europske pravne stečevine o kojima će pregovarati tijekom pristupnih pregovora, započinje screening, odnosno analitički pregled usklađenosti hrvatskoga zakonodavstva s pravnom stečevinom Unije, fazu koja prethodi konkretnim pregovorima o svakom pojedinom poglavlju.

- 9. studenoga 2005.
- Europska komisija objavila je prvo Izvješće o napretku Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji. Izvješće na 121 stranici detaljno opisuje odnose između Hrvatske i EU-a, te analizira stanje u pogledu političkih i gospodarskih kriterija za članstvo.

- 8. prosinca 2005. - General Ante Gotovina uhićen je u Španjolskoj, što je do tada bilo otvoreno pitanje u suradnji Hrvatske s Haškim sudom.

- 12. lipnja 2006. - Na bilateralnoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji na ministarskoj razini koja je održana u Luksemburgu, Hrvatska otvara i privremeno zatvara pregovore u prvom poglavlju u pristupnim pregovorima - u poglavlju 25. Znanost i istraživanje.

- 22. lipnja 2006. - Odlukom Vijeća EU-a, Radna skupina za zapadni Balkan (COWEB) prestaje biti nadležna za Hrvatsku, koja prelazi u nadležnost nove Radne skupine za proširenje i sporazume o pridruživanju Vijeća EU-a koja s radom započinje 1. srpnja 2006. U nadležnost Radne skupine za proširenje i sporazume o pridruživanju ulazi razmatranje provedbe svih političkih kriterija te svih pitanja vezanih uz SSP dok pitanja vezana uz regionalnu suradnju i regionalne inicijative (uspostava regionalnog ugovora o slobodnoj trgovini na temelju CEFTA-e, dijagonalna kumulacija podrijetla za države zapadnoga Balkana, inicijativa za uspostavu Regionalne škole za državnu upravu, izlazna strategija Pakta stabilnosti za jugoistočnu Europu) ostaju u nadležnosti Radne skupine za zapadni Balkan.

- 18. listopada 2006. - Bilateralnim screeningom za poglavlje 23. Pravosuđe i temeljna prava završena je usporedba hrvatskoga zakonodavstva s pravnom stečevinom Unije. Time je u 33 od 35 pregovaračkih poglavlja (u dva poglavlja, 34 Institucije i 35 Ostala pitanja, screening se ne provodi) izvršena usporedba hrvatskoga zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a.

- kraj 2006. - Na kraju 2006. godine Hrvatska je imala pet otvorenih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena (Znanost i istraživanje i Obrazovanje i kultura).

- 2007. godina - Otvoreno još 11 poglavlja, ali nijedno nije zatvoreno.

- 1. siječnja 2008. - Stupa na snagu Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP), čemu se najviše protive Slovenija i Italija.

- 12. ožujka 2008.
- Hrvatski Sabor suspendira provedbu ZERP-a za zemlje članice EU-a, a Europska komisija najavljuje da će najesen te godine objaviti indikativni plan za dovršetak pregovora do kraja 2009. godine.

- listopad 2008.
- Slovenija započinje s blokadom hrvatskih pristupnih pregovora uz obrazloženje da Hrvatska svojim dokumentima dostavljenim tijelima EU-a u okviru pristupnog postupka prejudicira međusobnu granicu na kopnu i moru.

- studeni 2008. - Europska komisija objavila indikativni plan za dovršetak pregovora, prema kojem je do kraja 2008. godine trebalo imati osam zatvorenih poglavlja i skoro sva otvorena, s tim da su se ona poglavlja koja bi eventualno ostala neotvorena, trebala otvoriti početkom 2009. godine. Po tom planu, u prvoj polovici 2009., pod češkim predsjedanjem, trebalo je zatvoriti 11, a u drugoj polovici, pod švedskim predsjedanjem preostalih 14, odnosno 16, ako se uzmu u obzir dva poglavlja pod nazivom Institucije i Ostala pitanja u kojima nema klasičnih pregovora.

- 19. prosinca 2008. - Na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju broj poglavlja koje Slovenija blokira narastao na deset. Na kraju 2008. Hrvatska ima 22 otvorena poglavlja, od kojih je sedam zatvoreno.

- veljača 2009.
- Nekoliko zemalja na čelu s Velikom Britanijom i Nizozemskom počinje s blokadom otvaranja poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava, zbog topničkih dnevnika iz Oluje koje traži Haški sud.

- prva polovica 2009.
- Slovenija nastavlja s blokadom. Prvi se put se događa da se pod jednim predsjedništvom (češkim) ni otvara niti zatvara ijedno poglavlje.

- 1. srpnja 2009. - Ivo Sanader podnosi ostavku, a premijersku dužnost preuzima Jadranka Kosor.

- 4. studenoga 2009. - Hrvatska i Slovenija u Stockholmu potpisuju sporazum kojim se granični prijepor prepušta međunarodnoj arbitraži. Slovenija deblokira pregovore i do kraja 2009. Hrvatska otvara šest, a zatvara 10 poglavlja.

- 30. lipnja 2010. - Hrvatska konačno otvara sva poglavlja, među njima i dva najteža, Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava. U prvoj polovici 2010. godine Hrvatska je otvorila pet i zatvorila tri poglavlja.

- 3. listopada 2010. - Navršava se pet godina od početka pregovora; do kraja ostalo zatvoriti još sedam poglavlja. Krajem 2010. Europska komisija najavljuje da će u ožujku 2011. objaviti izvješće o ispunjavanju mjerila u poglavlju 23 što se ocjenjuje kao ključni trenutak za završetak pregovora, budući da to poglavlje diktira završetak cijelog pregovaračkog procesa.

- 2. ožujka 2011.
- Komisija objavljuje izvješće o ispunjavanju mjerila za poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava. U izvješću se potvrđuje "znatan napredak", ali još uvijek nedovoljan da bi Komisija preporučila Vijeću EU-a zatvaranje toga poglavlja.

- 14. travnja 2011. - Mađarski premijer Viktor Orban, čija zemlja predsjedava EU-om, u Europskom parlamentu dramatično upozorava da među članicama EU-a postoje snažni otpori prema proširenju i da je upitan lipanjski rok za završetak pregovora .

- 17. svibnja 2011. - Iz okruženja povjerenice za pravosuđe Viviane Reding stiže informacija da je preporučila svom kolegi Štefanu Fueleu zatvaranje poglavlja 23 jer smatra da je Hrvatska ispunila sve zahtjeve.

- 10. lipnja 2011. - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prvi objavljuje da Komisija predlaže Vijeću EU-a zatvaranje preostala četiri poglavlja te da je ciljani datum ulaska u članstvo 1. srpnja 2013. godine. Nakon toga zemlje članice počinju s usuglašavanjem pregovaračkih stajališta na temelju prijedloga Komisije.

- 24. lipnja 2011. - Europsko vijeće donosi političku odluku o završetku pregovora. U svojim zaključcima poziva da se pregovori s Hrvatskom završe do kraja lipnja, a pristupni ugovor potpiše do kraja 2011.

- 30. lipnja 2011. - Hrvatska zatvara zadnja četiri pregovaračka poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe i Ostala pitanja.

- 14. rujna 2011. - Odbor stalnih predstavnika EU-a (COREPER) potvrđuje nacrt Ugovora o pristupanju na engleskom jeziku.

- 17. rujna 2011.
- Poljski premijer Donald Tusk osobno donosi u Zagrebu nacrt Ugovora o pristupanju.

- 01. prosinca 2011. - Europski parlament golemom većinom odobrava Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, što je preduvjet za njegovo potpisivanje. Od 634 zastupnika, koji su pristupili glasovanju, za pristanak na pristupni ugovor glasovala su 564 eurozastupnika, suzdržanih je bilo trideset i dvoje, a protiv 38.

- 05. prosinca 2011. - Vijeće EU-a za opće poslove daje konačno zeleno svjetlo za Ugovor o pristupanju Hrvatske EU-u

- 09. prosinca 2011. - Predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor potpisali su Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, neposredno prije početka sastanka Europskog vijeća. Hrvatska prvi put sudjeluje na summitu EU-a kao promatrač

- 22. siječnja 2012. - Referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Drugi referendum u hrvatskoj povijesti, nakon referenduma o samostalnosti 1991. godine. Na referendum se odazvalo 1.960.208 birača ili 43,51 posto. Za ulazak je glasovalo njih 66,27 posto, protiv ih je bilo 33,13 posto.

- 1. veljače 2012. - Slovačka prva ratificira hrvatski pristupni ugovor. U veljači je ratifikacija prošla u još tri parlamenta zemalja članica Mađarskoj, Bugarskoj i Italiji.

- 9. ožujka 2012. Hrvatski sabor potvrđuje odluku s referenduma i jednoglasno ratificira Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. U ožujku prolazi ratifikacija na Malti i u Latviji.

- 24. travnja 2012. - Europska komisija objavljuje prvo izvješće u sklopu pretpristupnog monitoringa za tri najteža poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost. Komisija ocjenjuje da je Hrvatska postigla znatan napredak i identificirala je ograničen broj pitanja u kojima su potrebni daljnji napori. Glavne zamjerke Europske komisije odnosile su se na imenovanje političara u nadzorne odbore državnih poduzeća, na zakon o policiji, posebni porez za mobilne operatere te na odgodu primjene zakona o javnim ovršiteljima.

- U travnju se nastavlja ratifikacija u Litvi, a Cipar ratificira u svbinju.

- lipanj 2012. - Češka, Irska i Rumunjska dovršavaju ratifikacijski postupak.

- srpanj 2012. - Austrija ratificira pristupni ugovor.

- rujan i listopad 2012. - slijedi ratifikacija u Estoniji, Portugalu, Poljskoj, Luksemburgu, Španjolskoj i Grčkoj.

- 10. listopada 2012. - Komisija objavljuje sveobuhvatno izvješće o pretpristupnom monitoringu u kojem, osim napretka, utvrđuje i deset zadaća koje Hrvatska mora obaviti do pristupanja Uniji. U njemačkim medijima izlazi nekoliko vrlo kritičnih članaka u kojima se ističe da Hrvatska nije spremna za članstvo. U sličnom tonu bilo je i nekoliko izjava dužnosnika njemačkog parlamenta, prije svega predsjednika Bundestaga Norberta Lammerta i predsjednika odbora za europske poslove Guenthera Krichbauma.

- studeni 2012. - ratifikacija u Švedskoj i u donjem domu britanskog parlamenta.

- prosinac 2012. - Finska ratificira pristupni ugovor.

- siječanj 2013. - Ratifikacija u Francuskoj i dovršetak ratifikacijskog postupka u Velikoj Britaniji.

- 11. ožujka 2013. - Hrvatski premijer Zoran Milanović i tadašnji slovenski premijer Janez Janša potpisuju u Mokricama Memorandum o suglasnosti o rješavanju pitanja prenesene štednje Ljubljanske banke. Time je otklonjena najveća neizvjesnost u postupku ratifikacije, koja je trajala nekoliko mjeseci. Naime, nakon slovenske blokade tijekom pristupnih pregovora, prijetila je opasnost da zapne i ratifikacija pristupnog ugovora u Sloveniji jer je u jednom trenutku prijetila opasnost prijevremenih izbora, što bi otvorilo pitanje hoće li ta zemlja imati dovoljno vremena da ratificira pristupni ugovor do 1. srpnja, predviđenog datuma ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

26. ožujka 2013.
- Europska komisija objavljuje treće i posljednje izvješće o monitoringu u kojem konstatira da je Hrvatska provela sve reforme na vjerodostojan, održiv i nepovratan način, da ispunjava sve uvjete za punopravno članstvo od 1. srpnja i da više nema razloga za nastavak mehanizma moritoringa. Izvješće je u Zagreb osobno donio povjerenik za proširenje Štefan Fuele i predstavio ga na posebnoj sjednici hrvatske vlade, sazvanoj za tu prigodu. Time je uklonjena prepreka za ratifikaciju pristupnog ugovora u Njemačkoj i Danskoj, koje su za dovršetak ratifikacije čekale završno izvješće o monitoringu.

- 2. travnja 2013. - Slovenija ratificira pristupni ugovor. U travnju se dovršava i ratifikacijski postupak u Belgiji i Nizozemskoj.

- 14. travnja - 2013.
- Hrvatski građani prvi put izlaze na europske izbore kako bi izabrali 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Izabrani zastupnici preuzimaju dužnost s prvim danom članstva, 1. srpnja, a mandat im istječe u proljeće 2014. godine kada će se u svim državama članicama birati novi saziv Europskog parlamenta. Glavno obilježje prvih europskih izbora bila je iznimno niska izlaznost birača, glasovalo je ih samo 20,84 posto.

- 2. svibnja 2013.
- ratifikacija u Danskoj.

- 7. lipnja 2013.
- Dovršena ratifikacija u Njemačkoj, jednoglasnom potporom u Bundesratu, nakon što je 16. svibnja Bundestag, donji dom saveznog parlamenta, s 583 glasa za i šest suzdržanih, prihvatio hrvatski pristupni ugovor. Njemačka je posljednja zemlja koja je ratificirala hrvatski pristupni ugovor.

- 10. lipnja 2013.
- Europski parlament daje pozitivno mišljenje o prvom hrvatskom povjereniku u Europskoj komisiji Nevenu Mimici, koji dužnost povjerenika za zaštitu potrošača preuzima 1. srpnja.

- do 30. lipnja 2013.
- Svih 27 zemalja članica položilo je isprave o ratifikaciji kod talijanske vlade u Rimu, koja je depozitar europskih ugovora. Time su ispunjeni svi uvjet za ulazak u punopravno članstvo Europske unije.

- 1. srpnja 2013. - Nakon nešto više od 10 godina i četiri mjeseca od službenog podnošenja zahtjeva za članstvo u EU-u, Hrvatska postaje njezinom 28. članicom.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyNed Jun 30, 2013 5:29 pm

ZAJEDNICA PO MJERI BOGATIH
Occupy Croatia organizira prosvjed protiv ulaska u EU
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) GetImage

Dok se dovršavaju pripreme za večerašnju proslavu ulaska u Europsku uniju, Pokret Occupy Croatia poziva na anti prosvjed koji počinje u 19 sati
Povorka će krenuti od Trga Francuske Republike i proći će Ilicom do Trga bana Jelačića. Pokret tvrdi da EU ne predstavlja nikakvo čarobno rješenje problema, štoviše tvrde da je posrijedi ekonomski genocid nad ljudima koji žive u Hrvatskoj. "Pravni je poredak Europske unije skrojen po mjeri bogatih korporatista i vazalskih političara i njima jedino služi. Ta je superdržava kanta za zalijevanje cvijeća neoliberalnog kapitalizma u kojoj se običan čovjek ne može nadati ničemu osim da svojim radom kao robom stvara profit za eurokorporatiste", poručili su prosvjednici u priopćenju.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyNed Jun 30, 2013 5:30 pm

MARTIN SCHULZ
'Hrvatska otvara novo poglavlje u svojoj povijesti'
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) GetImage
Martin Schulz


Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz uputio je u nedjelju poruku dobrodošlice Hrvatskoj, u kojoj je istaknuo da ulaskom u EU, Hrvatska otvara novo poglavlje u svojoj povijesti.
To je povijesni dan za EU i za Hrvatsku. Europa poduzima još jedan važan korak prema ujedinjenju, a Hrvatska otvara novo poglavlje u svojoj povijesti', kaže se u poruci Martina Schulza, koji će u nedjelju navečer biti u Zagrebu na proslavi ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

'Dobra je vijest kada obitelj raste, posebice naša obitelj vrijednosti, koja je posvećena demokraciji, pravdi i vladavini prava', dodaje Schulz.

Živimo u teškim vremenima. Recesija teško pogađa Hrvatsku kao i mnoge druge europske zemlje. Članstvo u EU-u neće ponuditi magično rješenje za krizu. Ali će pomoći da se puno ljudi izvuče iz siromaštva i modernizira ekonomija. Hrvatska će dobiti sredstva za izgradnju cesta, zaštitu okoliša te za istraživanje i razvoj.

Odajući, u ime Europskog parlamenta, priznanje hrvatskim građanima za nastavak reformskog puta, Schulz je podsjetio da je Europska unija mirovni projekt, da ona za područje zapadnog Balkana, koje je prije nekoliko godina bilo rastrgano i uništeno ratom, predstavlja magnet za promjene.

'Hrvatska je postala predvodnik. Stvorili ste institucije utemeljene na vrijednostima demokacije, vladavine prava, reformirali ste vašu ekonomiju i učinili je konkuretnijom. Dokazali ste da je predanim i teškim radom moguće postati članicom EU-a', zaključio je Schulz.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyNed Jun 30, 2013 5:31 pm

Nikolić i Dačić u HrvatskojStigli i Srbi, od Zračne luke Pleso do Zagreba pratilo ih 13 vozila
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) 0263007.48
Od ranoga jutra na Zagrebačku zračnu luku slijeću zrakoplovi iz raznih krajeva svijeta, kojima su u Hrvatsku doputovali visoki dužnosnici mnogih zemalja. Na središnjoj svečanosti na Trgu bana Jelačića očekuje ih se 170.

Posljednji sati dijele nas od članstva u Europskoj uniji što će se diljem zemlje obilježiti svečanostima. Središni je "doček" u Zagrebu, a očekuje se kako će slavlju prisustvovati niz državnika.


 • HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) 0236007.49
  Ulice sablasno prazneUŽIVO: Zagreb pod opsadom policije, Trg u potpunosti zatvoren

Između ostalih, u 15.48 sati na hrvatsko je tlo sletio i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić te šef Vlade Srbije Ivica Dačić .

Kao i sve uzvanike do sada, na izlazu iz državnoga zrakoplova predsjednika Nikolića dočekao je crveni tepih, a sigurnosnu kolonu koja ga je otpratila do centra Zagreba činilo je čak 13 vozila.

U Banskim je dvorima planirano druženje dužnosnika do 20 sati, za kada je u Klovićevim dvorima zakazana službena svečana večera. Nakon toga kreće se na slavlje na središnjem zagrebačkom trgu, oko 23 sata.


 • HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) 0215007.49
  Blokiran centar gradaFOTO: Alternativni pravci za spas od kaosa u Zagrebu


Taksisti ne smiju na Pleso

Od 15 do 18 sati građani neće moći na Trg. To će moći od 18 sati, uz sigurnosne provjere, dok u 20 sati počinje glazbeni program.

Sve vrijeme dok na Pleso slijeću dužnosnici koji dolaze na proslavu ulaska Hrvatske u EU, Zračna luka Zagreb otvorena je za komercijalne letove. Jedino će od 19 sati večeras, do 19 sati sutra - zračna luka biti zabranjena za prilaz taksistima. Za putnike je tako organiziran poseban prijevoz autobusima.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
tok tuk tok
Putnik zvezdane prašine
tok tuk tok

Datum upisa : 17.01.2013

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyNed Jun 30, 2013 9:13 pm

Čestitke Hrvatskoj...
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Godina : 60
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyNed Jun 30, 2013 9:24 pm

tok tuk tok ::
Čestitke Hrvatskoj...

Pridruzujem se u nadi da ce im ulazak u EU donijeti samo dobro,da ce znati da iskoriste neke povlastice koje to sobom donosi,a ne dozvoliti da postanu sluge u vlastitoj drzavi.


.
zvezda 1 zvezda 1 zvezda 1
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
tok tuk tok
Putnik zvezdane prašine
tok tuk tok

Datum upisa : 17.01.2013

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyNed Jun 30, 2013 9:36 pm

Pitao sam jednog lika iz Švajcarske, da li je Švajcarska pogrešila što nije ušla u EU.
Dok mu je supruga prevodila pitanje već na pola je odrešito odgovorio, ne, članstvo u EU je dobro samo za siromašne države.
Ne mislim da su države EX Yu naročito bogate.
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Godina : 60
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyNed Jun 30, 2013 9:50 pm

Ja glasam svaki put pürotiv ulaska i drago mi je sto i vecina Svicera tako misli.
Ipak je to zavisan polozaj,mada i ovako se vrse pritisci,ali opet bolje svoj na svome.


.
zvezda 1 zvezda 1 zvezda 1
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyNed Jun 30, 2013 9:56 pm

Ne mislim da je EU nešto oduševljena "proširivanjem" jer se pokazalo da su bogati i dalje ostali bogati ,a novopridošli siromasi su samo pomislili da mogu da žive iznad svojih mogućnosti ,pa su pali na grbaču ovim prvima .
Hrvatska, zbog turizma ima mogućnost da izvuče benefite iz pristupanje EU ,a kao članica NATO ,znatno je povećala sigurnost i smanjila troškove vojnog budžeta .Tako da ,ne vidim neke znatnije loše strane novog statusa ,jer imam osećaj da su se odavno pripremili i prilagodili ,to se vidi i po putevima ,prodavnicama ,zdravstvu ,svemu .Pate još od recidiva prošlosti ,kao što je korupcija ,huliganizam ,nacionalizam ,i potrajaće još dok to postane nebitno.
Da je iko par godina ranije  rekao da će Dačić i Nikolić pijuckati šampanjac i smejati se u sred Banskih dvora ,bio bi linčovan -pa se desilo . Tako će valjda da se desi i ono drugo čudo -da i Srbija uđe u EU ,pa da živimo bar  bez tenzija sa susedima ,ako već ne možemo puno ekonomski bolje .
Čestitke Hrvatskoj .
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
Zaštitnik seljačkih prava
cojle

Location : Kumova slama
Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyNed Jun 30, 2013 10:04 pm

Astra ::
Ja glasam svaki put pürotiv ulaska

Što si na kraj srca?55555 
Priznaj, možda bi se i predomislila samo da su malo uporniji.smehsmeh Seljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyNed Jun 30, 2013 10:14 pm

Astra ::
Ja glasam svaki put pürotiv ulaska i drago mi je sto i vecina Svicera tako misli.
Ipak je to zavisan polozaj,mada i ovako se vrse pritisci,ali opet bolje svoj na svome.
Vi ste jedini na svetu koje niko nikada ne napada ,i sva kinta sveta je kod vas -a nezanimljivi ste geostrateški ,rudno ,kakogod ...Jedino imate problem sa pritiskom ekonomske imigracije ,ali zato imate najviši mogući standard i svetsku zaštitu -ni jedan Hitler se nije usudio to razoriti .
Tako da ,naravno da glasaš protiv -šta vama treba EU ,kada iovako sve imate ,ne zavisite ni od koga -što bi išta delili ?
Ko ne zavisi ni od koga ,ko ima ekonomsku i svaku drugu sigurnost -lako mu je biti samostalan .
Evo ti primera .U Srbiji ima kuća gde je glavni prihod penzija ,a tri generacije stanuju u roditeljskoj kući -jer nemaju mogućnost za drugo .
Pa hajde onda budi nezavisna i svoja ?
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyNed Jun 30, 2013 10:38 pm

PROSLAVA ULASKA U EU
Dačić i Thaci se zajedno grohotom smiju
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) GetImage
Nasmijani Thaci i Dačić


Proslava ulaska Hrvatske u Europsku uniji uspjela je za isti stol sjesti nepomirljive protivnike iz Prištine i Beograda, a pred službenu večeru su krenuli i korak.
Fotografija iz atrija Klovićevih dvora prikazuje premijere dviju zemalja Ivicu Dačića i Hashima Thacija kako se dobro zabavljaju u zajedničkom društvu. S obzirom da je jedan od glavnih zadataka Hrvatske nakon ulaska u Europsku uniju raditi na promicanju suradnje u regiji izgleda da im je dobro krenulo.


----------------------------------------------------
Hvala ,hvala.Komentari si zaista različiti,jer sve je to novo,bez obzira koliko se pisalo,govorilo o prednostima i mana ulaska u E.U.Bože moj...Vreme je tu..
kao i uvek neko će da plovi,a neko da potone...

Hrvatska će biti punopravna i ravnopravna zemlja E.U.- 2027-2030, samo ako odmah krenemo menjati sebe i zemlju.Ako nastavimo ovako nema nam spasa.Ali  za 15 god ekonomski,civilizacijski,društveno možemo svašta.ali promene odmah! kada77
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyNed Jun 30, 2013 11:16 pm

Ima još puno posla tu
Dok Hrvati slave, Merkelica im opet opalila pljusku
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) 0621007.48
Dok Hrvati proživljavaju svoju veliku noć povodom ulaska u EU zajedno s brojnim europskim čelnicima u Zagrebu, njemačka kancelarka Angela Merkel javno nas proziva po svjetskim medijima.
Svjetski su se mediji raspisali o najnovijim komentarima najmoćnije političarke svijeta, Angele Merkel.

Povodom ulaska Lijepe naše u EU za njemački je Der Spiegel ponovno kazala da i nije tako optimistično raspoložena kad je riječ o novoj 28. članici EU.

''Hrvatska ima još mnogo posla za napraviti, osobito kad je riječ o pravnoj sigurnosti i borbi protiv korupcije. Treba napraviti još neke dodatne korake'', upozorila je Merkel.

Na sličan način razmišlja i njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle koji je izjavio da ulazak Hrvatske u EU nije završetak, već poticaj za dodatne reforme koje su nužne.

Širom Hrvatske traje velika proslava ulaska Lijepe naše u Europsku uniju. U Zagreb su pristigli brojni europski dužnosnici koji će se nakon svečane večere na Gornjem gradu spustiti na Trg bana Jelačića gdje je organizirana proslava za građane.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyNed Jun 30, 2013 11:19 pm

U najgorem mogućem trenutku
Hrvatska ulazi u Uniju kao 3. najsiromašnija država, građanima nije do slavlja
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) 0402007.48
Svi važniji mediji u regiji te u cijeloj Europskoj uniji dosta pozornosti posvećuju današnjoj proslavi povodom ulaska Hrvatske u EU, pripremama i dolasku izaslanstava u Zagreb.
Gotovo svi mediji u regiji spominju kako će ovom velikom skupu u Zagrebu nazočiti i izuzetno jako srpsko izaslantvo predvođeno predsjednikom te države Tomislavom Nikolićem te Ivicom Dačićem.

O hrvatskoj svečanosti naveliko izvještavaju i svjetski mediji te novinske agencije. AP, tako, iznosi činjenice i podatke prema kojima je Hrvatska treća najsiromašnija zemlja Unije, poslije Bugarske i Rumunjske.

Građanima nije do slavlja

Ističe se kako se slavi unatoč lošoj gospodarskoj situaciji, no dodaje se da proslava neće biti raskošna.

AP ujedno piše da građani Hrvatske nisu raspoloženi za slavlje jer im nad glavama 'visi' stopa nezaposlenosti od 20 posto, loš životni standard, korupcija među elitom i loš kreditni rejting države.

Španjolski mediji: Hrvatska u najgorem trenutku ulazi u EU

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju u Španjolskoj nije velika vijest, no ipak prenose kako Hrvatima nije do slavlja.

Državna televizija RTVE je tek u nedjelju pustila vijest o pristupanju Hrvatske pod naslovom: Hrvatska postaje 28. članica bez entuzijazma i usred krize.

"Hrvatska ulazi u najgorem trenutku u povijesti europske integracije, uz ekspanziju euroskepticizma i straha od pucanja izazvanog gospodarskom krizom'', ističe javna televizija. Napominje da ulaskom zemlje s 90 posto katolika EU nastavlja biti kršćanski klub, te da se integracija Turske čini dalekom.


  HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) 0101007.49

Španjolski dnevni list El Mundo, sklon desnom centru, donosi naslov Hrvatska u EU: Između indiferencije i euroskepticizma.

U članku se spominje kako je u Hrvatskoj recesija od 2009. godine, a stopa nezaposlenosti premašuje 20 posto.

''Optimizam političara koji tjedan dana prodaju pozitivne stvari o EU naišao je na hladnoću građana'', piše El Mundo.

'Hrvatska u EU nije za mlade'

U video prilogu iz Zagreba, pod naslovom Hrvatska u EU nije za mlade, taj dnevnik napominje da 70 posto mladih Hrvata želi napustiti zemlju.

Najveći dnevni list El País, sklon lijevom-centru, koji na prvim stranicama donosi vijesti iz svijeta, do nedjelje navečer nije objavio niti slovo o Hrvatskoj.


  HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) 0418007.49

El Periódico iz Katalonije pod naslovom Hrvatska dolazi u EU u krizi podsjeća na nezainteresiranost hrvatskih građana i slabu potporu članstvu na referendumu.

Konzervativni list ABC ističe ''EU je ulaskom Hrvatske učinila još jedan korak prema Balkanu''.

''Članstvo Slovenije i Hrvatske je veliki uspjeh za EU'', rekao je Juan de Arístegui, šef kabineta španjolskog tajništva za pitanja EU-a, dijela ministarstva vanjskih poslova u Madridu.

Prošli tjedan je u mjestu Pozuelo de Alarcón pored Madrida, u sklopu sveučilišne katedre Jean Monnet, koju financira Europska komisija, organizirana konferencija o budućnosti Europe, na kojoj je tek spomenuto kako Hrvatska postaje nova članica.

U ponedjeljak u 12 sati na zgradi, odnosno palači Gradske vijećnice u centru Madrida bit će obješena divovska kravata, simbol Hrvatske, kojom će Španjolska pozdraviti hrvatski ulazak u EU.

Posljednjih mjeseci u Španjolskoj, članici Unije od 1986. pogođenoj krizom, pada entuzijazam glede EU. Madrid nije siguran kada bi se proširenje EU moglo nastaviti i tko bi mogao biti idući nakon Hrvatske. Makedoniju blokiraju Grčka zbog imena i Bugarska koja tvrdi da ondje postoji njena ugrožena manjina, dok je Island zaustavio pregovore.

''No nije nemoguće da netko od njih uđe'', napominje Arístegui. O Turskoj kaje rekao ''Manja grupa zemalja odlučno se protivi njenom članstvu. No mi smo za ulazak Turske''.

  -------------------------------------------
mogla se ta lova potrošiti na nešto pametnije....
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyNed Jun 30, 2013 11:24 pm

FOTO: Hrvatska 28. članica UnijeUŽIVO: Broje se zadnje minute do ulaska, pratite program na Trgu
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) 0678007.48
Veliku proslava ulaska Lijepe naše u Europsku uniju traje. U Zagreb su pristigli brojni europski dužnosnici koji su se nakon svečane večere na Gornjem gradu spustili na Trg bana Jelačića gdje je organizirana proslava za građane. Najzanimljivije trenutke pratite na našem portalu.


Fotogalerija

 • HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) 0502007.49
  Središnja proslava na Trgu bana Jelačića

Zagreb je pod budnom paskom 1.100 policijskih službenika: od običnih temeljnih policajaca i prometne policije pa do interventnih vodova, specijalaca, što uključuje i određeni broj snajperista na zagrebačkim krovovima.

Velika fešta održava se u centru Zagreba, zbog čega su uže središte te pojedini širi dijelovi metropole doslovce bili blokirani. Proslave su upriličene i u drugim gradovima diljem Lijepe naše.

Prije silaska na Trg vip uzvanici su bili na svečanoj večeri, a što su jeli pročitajte OVDJE.

Fotogalerija

 • HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) 0609007.49
  Svečana večera u Klovićevim dvorima

Najzanimljivije trenutke proslave pratite UŽIVO na našem portalu.

23:01 Na glavnom zagrebačkom Trgu počeo je središnji dio svečanosti povodom ulaska Hrvatske u EU.

22:59 Na obližnjem Zrinjevcu i dalje traje manifestacija promocije hrvatskih otočkih proizvoda, a jedna od prodavačica povjerila je Danas.hr-u da je danas predsjednica Litve kod nje kupila 4 litre rakije od mirte.

22:46 Uzvanici iz Europe zauzeli su mjesta predviđena za njih na središnjem zagrebačkom trgu.

22:19 Atmosfera je na Trgu sve bolja, no veliki je problem što se u ograđenom prostoru na Trgu ne može kupiti niti voda, već se mora izići, kupiti napitak u obližnjem kiosku te opet kroz kontrolu ući natrag na Trg. Sakupilo se građana svih generacija i dobro se zabavljaju. Nakon svečane večere iz Klovićevih dvora polako se među građane spuštaju europski dužnosnici.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
AstrinaKomsinica
Master Spamer
AstrinaKomsinica

Location : Daleko
Humor : :)
Datum upisa : 22.01.2011

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyPon Jul 01, 2013 2:21 am

Sretno Hrvatska:) <3

Nadam se da cete u novoj uniji pronaci nacin da popravite stvari koje trebaju popravku, a unaprijedite one koje su dobre:)
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyPon Jul 01, 2013 1:58 pm

OSOBNA ILI PUTOVNICA
Doznajte s kojim dokumentima putovati Europom
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) GetImage

Iako Hrvatska ulaskom u EU 1. srpnja neće automatski postati članicom schengenskog prostora, hrvatski državljani će jednostavnije prelaziti unutarnje granice zemlja članica EU-a, u koje će moći putovati samo s osobnom iskaznicom, dok bi brži prijelaz schengenske granice sa Slovenijom i Mađarskom trebala osigurati zajednička granična kontrola.
Hrvatski građani će od danas moći prelaziti unutarnje granice EU-a s važećom osobnom iskaznicom, ako je izdana nakon 1. siječnja 2003. izvijestio je MUP.

No, i dalje će putovnica biti potrebna za putovanje u države koje nisu članice EU - Norvešku, Island, Lihtenštajn i Švicarsku, ali su članice schengenskog, odnosno Europskog gospodarskog prostora.

Osobne iskaznice moći će imati i djeca kako bi od 1. srpnja s roditeljima slobodno mogli putovati po članicama EU-a. Mlađi od 21 godine 'osobne' će dobivati na pet godina.

MUP: svi dokumenti vrijede do datuma isteka


Hrvatski državljani će od 1. srpnja, osim u zemlje EU-a, s osobnom iskaznicom moći putovati u Bosnu i Hercegovinu, uključujući i Neumski koridor, te Crnu Goru, Kosovo i Srbiju.

Iako se od lipnja već izdaju nove osobne iskaznice, u MUP-u naglašavaju da ih građani ne moraju mijenjati jer stare iskaznice vrijede do datuma do kojeg su izdane. Neće trebati mijenjati ni vozačke dozvole koje će se od 1. srpnja izdavati u kartičnom obliku, kao ni prometne dozvole koje će biti na novom obrascu.

Zbog ulaska u EU neće se morati mijenjati putovnice koje vrijede do isteka roka na koji su izdane.

Nove automobilske registarske pločice s logom EU-a već su izrađene, ali se zasad neće mijenjati. Do uvođenja registracija s europskim logom, vozilo mora biti označeno naljepnicom koja sadrži međunarodnu oznaku države.

'Osnovna stvar je da ne treba mijenjati osobne isprave nakon 1. srpnja 2013.', poručio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Iznimka su tek osobne iskaznice izdane prije 1. srpnja 2003. koje će i dalje vrijediti u Hrvatskoj, ali se s njima neće moći prelaziti granice.

Jednostavnija kontrola na granici sa Slovenijom i Mađarskom

Zajednička granična kontrola ('One Stop Control') obavljat će se za početak na 37 graničnih prijelaza sa Slovenijom, a postupno će se uvesti i na ostalim prijelazima. Zajednička kontrola na granici s Mađarskom bit će na sedam prijelaza, od čega na tri odmah od 1. srpnja.

Ulaskom Hrvatske u EU hrvatskim putnicima se na granici sa Slovenijom i Mađarskom više neće izdavati evidencijski kartoni za otiskavanje graničnih pečata, što je dosad bio slučaj.

Granične kontrole sa članicama EU-a obavljat će se sve do ulaska Hrvatske u EU ali se neće obavljati poslovi carine, te će se uvesti posebne trake za građane EU-a i članica Schengena.

Budući da hrvatski državljani od 1. srpnja postaju građani Europske unije nad njima će se prilikom ulaska u Schengen provoditi samo osnovna granična kontrola, kao i prema državljanima zemalja članica EU-a i Europskog gospodarskog prostora, koji će za ulazak u Hrvatsku trebati samo osobnu iskaznicu.

Granični policajci tako u načelu više ne bi trebali postavljati pitanja o svrsi putovanja, odredištu ili posjedovanju novca za uzdržavanje, već bi brzo i jednostavno trebali provjeriti valjanost isprave, te povremeno preko baze podataka provjeriti da osoba ne predstavlja opasnost za javni poredak i sl.

Ostojić: granični policajci neće turistima prebrojavati eure

Prema građanima trećih država, granični policajci će osim osnovne kontrole provoditi, kao i dosad, temeljitu kontrolu koja uključuje i provjeru ispunjavanja uvjeta za ulazak i izlazak iz Hrvatske prema schengenskim pravilima, sustavno unošenje pečata i procjenu potrebnih sredstava za uzdržavanje.

No, kad je riječ o procjeni potrebnih sredstava za uzdržavanje, ministar je rekao da se taj postupak u Hrvatskoj nije mijenjao od 2004. te da granični policajci neće turistima prebrojavati eure.

Građani susjednih zemalja koje nisu članice EU-a za ulazak u Hrvatsku trebat će biometrijsku putovnicu, osim građana BiH s hrvatskim dokumentima.

Nove pogranične propusnice s elektroničkim nosačem izdavati će se od 1. srpnja. Hrvatska će ih izdavati stanovnicima pograničnog područja u BiH, a BiH pograničnim stanovnicima u Hrvatskoj.

Ulaskom u EU pojednostavit će se i procedura ulaska, boravka i rada državljana iz zemalja članica Europskog gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji, koji će u Hrvatskoj moći raditi i pružati usluge bez dozvole za rad i potvrde o prijavi rada.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
AstrinaKomsinica
Master Spamer
AstrinaKomsinica

Location : Daleko
Humor : :)
Datum upisa : 22.01.2011

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyUto Jul 02, 2013 12:32 am

smehsmeh :rlol: :rlol: :rlol: :rlol: :rlol: 

[img]HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Wgbq [/img]
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Godina : 60
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyUto Jul 02, 2013 2:01 am

Ulaskom u EU pojednostavit će se i procedura ulaska, boravka i rada državljana iz zemalja članica Europskog gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji, koji će u Hrvatskoj moći raditi i pružati usluge bez dozvole za rad i potvrde o prijavi rada.

da nije malo naopako,valjda ce Hrvati da kidaju vani da traze posla...cuj oni ce zaposljavaju iz clanica Eu,a njihov narod nezaposlen...provala.
Nego,ne znam moram li ja imati onaj biometrijski,trebalo bi da kao u cijelu EU ulazim sa osobnom,licnom ili ID kartom(ovo je sve isto smao na 3 jezika,bem mu vraga,postala sam poliglota u ova kokuzna vremena)
Sto ne bi cijela EU govorila bosanski,najlakse,jedino bi Kijari dali koji cas vecernje skole.


.
zvezda 1 zvezda 1 zvezda 1
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyUto Jul 02, 2013 2:21 am

AstrinaKomsinica ::
smehsmeh :rlol: :rlol: :rlol: :rlol: :rlol: 

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) <a href=HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Wgbq  " />


smehsmeh smehsmeh smehsmeh  hahahahaha..pa nemoguća si:D
@Astra..meni osobna (ona mala)..izlazi u 9 mesecu..
Znači dobijam novu..,kad istekne ova..
Menjati jedno moraju oni kojima je još ostala ona stara velika.
Pasoš imam bimometrijski,ali nije E.U..
Važi dok ne istekne..
Piše ,okačila sam,koji se papiri moraju menjati odmah...
Sad samo zbunjuju ljude...A ništa,tako je kako je..
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Godina : 60
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyUto Jul 02, 2013 2:25 am

Ma lako je meni za tebe ti si clan EU,a ja nisam.

Nego moja putovnica vazi do 2015.jel do tad ne moram da trazim novu?


.
zvezda 1 zvezda 1 zvezda 1
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyUto Jul 02, 2013 2:30 am

Astra ::
Ma lako je meni za tebe ti si clan EU,a ja nisam.

Nego moja putovnica vazi do 2015.jel do tad ne moram da trazim novu?
Zaboravih da vi niste..Kako ulaziš u Nemačku ,tako i kod nas...
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyUto Jul 02, 2013 8:43 pm

Sve se promijenilo
Prve velike posljedice ulaska u EU već su tu!
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) 0192007.48
Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju prošao je tek jedan dan, a posljedice se već osjete u svim sferama života, pa tako i u svakodnevnom životu običnih građana.
Ovo su samo neka od svjedočanstava građana o stvarima koje su im se promijenile u životu od povijesnog ulaska u EU, a i vi možete iznijeti svoje dojmove u anketi na dnu ovoga teksta.

Domagoj Sveučilište: 'Jučer sam baš putovao u Njemačku na more, ali sam doma ostavio sve plinske uređaje uključene. Sva sreća da sam se na vrijeme sjetio i nazvao dijete da ugasi plin. Ugodno me iznenadila nova cijena roaming usluge.'

Marijana Ablativ: 'Moj suprug uzima pilule za impotenciju još od raspada Jugoslavije. Sada mu one više ne trebaju i sve je kao nekada.'

Karolina Aurelija Tomić: 'Evo, bila sam nezaposlena 3 godine, ali otkako smo ušli u Europu radim svaki dan, a i plaća mi je porasla.'

Hrvoje Ketonal: 'Do neki dan nisam imao niti za kruh, a sada me čeka mogućnost obrazovanja na najprestižnijim europskim sveučilištima! Što si više jedna mlada osoba može poželjeti?!'

Fanika Snošaj: 'Odsad naplativam i u evrima, a može i na kartu.'

Hejtere koje će razjariti neozbiljnost pristupa tako važnoj temi poput ove o pristupanju Lijepe naše EU, podsjećamo da su na portalu Webcafe.hr gdje je zafrkancija i više nego dobrodošla.


počela mi rast kosa, više nisam ćelav. jupi!
da i ja sad otkako smo usli u eu. ne nosim vise kosmodisk... leda me vise ne bole

Čovjek je mislio da će pročitati nešto pametno, a na kraju još jedna budalaština. Nije se mogao suzdržati da ne izreće svoje mišljenje, kad ga ovakav ... može izreći. Što je u tome loše?

što li su tek onda oni koji ih čitaju a još k tome i komentiraju?


:rlol: :rlol: :rlol: :rlol: :rlol: :rlol: :rlol:
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyUto Jul 02, 2013 8:54 pm

Ne znam da li je neko to napisao ,juče u Zadru velika tuča ,bilo je gadno i gledati .
Naime -sada moraju da postoje fiskalne kase i na pijaci -sem kod onih koji prodaju lično svoje proizvode .To je naravno pogodilo nakupce -pa su organizovali bojkot (a oni koji su nadležni za pijacu ,nisu zaista obezbedili ni utikače za te silne fiskalne kase ) Dakle ,u većini primorskih gradova pijace su bile juče -prazne .
Neki nesrećnici ,otac i sin ,doneli robu i fiskalnu kasu ,nadajuči se da će dobro zaraditi -a zaradili su teške batine ,čak i po život opasne .
Ružna slika ,mada su praktično "krivi " .
Druga ružna slika -u Spiltu se slavio ulazak uz Tompsona .Umesto da HRT bojkotuje lika -imalo se šta videti tamo ,ružno ,i na kraju i protivzakonito . Ako se u EU ulazi uz "Čaglavicu" , neće valjati ,jer jedna zemlja članica EU takve ne sme da toleriše .
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) EmptyUto Jul 02, 2013 9:16 pm

LINIĆ O CJENKANJU NA TRŽNICAMA
'Ne zanima nas je li kila paradajza ujutro 10, a kasnije 2 kune'
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) GetImage
Slavko Linić


Ministar financija Slavko Linić u razgovoru za RTL reagirao je na problem fiskalizacije koji je od 1. srpnja nastao na tržnicama. Kaže da uvjete moraju osigurati oni koji prodavačima iznajmljuju štandove, a trgovcima poručuje da se i dalje mogu cjenkati
S prvim danom srpnja uvedena je i obavezna fiskalizacija na tržnicama. Zbog neopremljenosti mnoge su tržnice prazne. Naime, da bi poštovali zakon, trgovci moraju izdavati račune s aparata koji je internetskom vezom povezan s Poreznom upravom.

Ministar financija Slavko Linić danas je rekao da tehničke uvjete (povezanost s internetom) trebaju trgovcima omogućiti upravitelji tržnica, odnosno oni koji im i iznajmljuju štandove.

Na pitanje znači li to da više na tržnicama neće biti tradicionalnog cjenkanja, Linić kaže: 'Poreznu upravu ne zanima ako je kila paradajza u osam ujutro koštala 10 kuna, u 10 sati osam kuna, a kasnije dvije kune. Nas zanima tko prodaje, odakle je dobio robu i gdje završava gotovina', objasnio je ministar u razgovoru za RTL.
PROSVJEDI U VEĆIM GRADOVIMA
Prvi dan fiskalizacije, tržnice zjape prazne
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) GetImage
Pogledaj cijelu fotogaleriju
Prodavači na tržnicama u štrajku zbog uvođenja fiskalnih blagajni
broj fotografija: 20

-----------------------------
Štrajkovi diljem zemlje: Zbog fiskalne kase tučnjava u Zadru

Fiskalizacija je bila povod tučnjave na zadarskoj tržnici u ponedjeljak ujutro. Policija je za Radio Zadar potvrdila da su dva vlasnika štanda oko 8.45 sati fizički napali oca i sina koji su također prodavači. Razlog napada je činjenica da su napadnuti muškarci odlučili izdavati fiskalne račune. Lakše su ozlijeđeni, a policija traži napadače. Inače, prodavači na zadarskoj tržnici u ponedjeljak su planirali štrajkati zbog fiskalizacije, ali su nakon dogovora odlučili prosvjed odgoditi za utorak kada će na pola sata zatvoriti štandove. 


-------------------------------------------------------
Ludnica.Svi su ljuti/besni,nezadovoljni...Mislim da će biti još gore...
Na žalost lepom slikom smo ušli u E.U..sa Thompsonom koji je okupio 50 000 ljudi,i sa svim nacionalnim pesmama,među kojima su i ČAVOGLAVE...I
"Zovi, samo zovi, svi će sokolovi za te život dati".
.

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Thompson_polju


Pedesetak tisuća obožavatelja Marka Perkovića Thompsona okupilo se u nedjelju navečer na Poljudu. Koncert koji je započeo u 21,42 otvorio je turneju "Ora et labora".

Prije početka koncerta publiku je pozdravio voditelj Denis Šabić. Uputio je pozdrave šibenskom biskupu Anti Ivasu, splitsko-dalmatinskom županu Zlatku Ževrnji, brojnim načelnicima gradova i općina iz Hrvatske i BiH, a posebno pripadnicima IV. gardijske brigade, kao i ostalih ratnih postrojbi te pripadnicima Generalskog zbora.

Thompson je počeo koncet s "Dobrodošli prijatelji moji", te potom nastavio izvoditi pjesme s posljednjeg albuma.

Kao što su i obećali organizatori koncerta, priređena je dosad neviđena scenografija i glazbena produkcija u Hrvatskoj. Pozornica je dugačka pedesetak metara, na visini je od 16 metara, uz fascinantan light show, a s obje strane pozirnice dominiraju veliki zidovi na kojima se prenosi koncert uživo.

Pozadinom pozornice dominirao je veliki srednjovjekovni štit.

Nakon četvrte otpjevane pjesme, točno u 22 sata, Thompson se obratio riječima "Hvaljen Isus i Marija, dobri moj narode, kako ste?". Cijeli je Poljud odgovorio pjesmom "Zovi, samo zovi, svi će sokolovi za te život dati".

Uslijedila je pjesma "Bosna" s novog albuma, a pjesmu je Thompson posvetio "zemlji odakle smo potekli".

Prava euforija nastala je u 22,15 kada je zapjevao "Kralju Dmitre Zvonimire" s prošlog albuma. Nastavila se pjesmom "Moj dida i ja" koju je s popularnim pjevačem pjevalo više od 50 tisuća obožavatelja. Uslijedila je "Vjetre s Dinare" i ostali hitovi.

Tijekom pjesme "Maranata", na pozornicu je malo prije 23 sata izašao glumac Zlatko Vitez i izrecitirao ovu pjesmu koju je napisao šibenski biskup mons. Ante Ivas, koja završava stihom "dok je srca, bit će i Hrvata".

Nakon pjesme "Ljubav je tajna dvaju svjetova" Thompson je odjenuo majicu Građanske inicijative "U ime obitelji".

- Uz vas sam, pozdravljam te Željka Markić, uz tebe i sve hrvatske obitelji bit ćemo kada bude referendum - kazao je Thompson. U to ime otpjevao je "Sine moj", burno pozdravljenu od publike.

Thompson je na Poljudu izazvao dodatnu euforiju s "Čavoglavama", dvadesetak minuta prije ponoći. Ovaj put međutim, za razliku od ranijih izvedbi, pjesmu nije počeo usklikom "Za dom spremni".
Posljednja pjesmu prije ulaska u EU bila je "Lijepa li si" koja je završila minutu prije ponoći. Nakon pauze od nekoliko minuta, Thompson je koncert nastavio s "Divom Grabovčevom".
Vrhunski spektakl na Poljudu, koncert Marka Perkovića Thompsona, završio je u ponoć i 25 minuta.
Kažimo i da su ovom dosad nezapamćenom rock spektaklu na splitskom Poljudu, među brojnim gostima, nazočili i Zvonko Bušić, Mirko Čondić, Mate Bulić, generali Ljubo Ćesić Rojs, Rahim Ademi, Mladen Kruljac, Ivica Primorac...
Što reći na kraju nego - svaka čast organizatorima Tomislavu Mrduljašu, čelnom čovjeku Dalmacija koncerta, Thompsonovom menadžeru i producentu svih njegovih, pa i ovog koncerta Zdravku Barišiću, naravno Marku Perkoviću i njegovom bendu, te - publici koja je od početka do kraja aktivno sudjelovala u koncertu, pjevajući bez prestanka.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Sponsored content
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)
Nazad na vrh 
Strana 1 od 4Idi na stranu : 1, 2, 3, 4  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: GEOGRAFIJA PREBIVALIŠTA/ETNOSI :: DRŽAVE :: HRVATSKA-
Skoči na: