DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

Delite
 

 HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeći
AutorPoruka
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptyNed Jun 30, 2013 5:28 pm

First topic message reminder :

1992-2013
Evo kako smo putovali u EU
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 GetImage

Hinin novinar Slavko Vukadin pripremio je pregled najvažnijih događaja u odnosima između Hrvatske i Europske unije, od priznanja hrvatske neovisnosti do punopravnog članstva u Europskoj uniji
- 15. siječnja 1992. - Zemlje članice tadašnje Europske zajednice priznaju neovisnost Hrvatske.

- svibanj 1993. - Nakon izbijanja sukoba između Hrvata i Bošnjaka u Mostaru Europska komisija otkazuje prvu 'fact-finding' misiju u Hrvatskoj, koja je trebala ispitati mogućnosti za sklapanje prvog sporazuma s Europskom zajednicom.

- ožujak 1995. - Vijeće EZ-a donosi odluku o primanju Hrvatske u PHARE program i otvaranju pregovora o trgovini i suradnji.

- 4. kolovoza 1995. - Prvi dan Oluje, EZ donosi odluku o suspenziji pregovora za sklapanje sporazuma o trgovini i suradnji, koji se više neće obnoviti, te odluku o suspenziji provedbe PHARE programa za Hrvatsku.

- 1997. - EU usvaja politiku regionalnog pristupa namijenjenu državama jugoistočne Europe.

- svibanj 1999. - Europska komisija predlaže stvaranje nove generacije ugovornih odnosa u sklopu Procesa stabilizacije i pridruživanja. Nova generacija ugovora iz Kopenhaških kriterije predviđa ispunjavanje dodatnih kriterija, kao što su puna suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), zaštita ljudskih i manjinskih prava, povratak prognanika i izbjeglica te prepoznatljiv angažman u regionalnoj suradnji.

- lipanj 1999. - Vijeće EU-a donosi odluku o pokretanju Procesa za stabilizaciju i pridruživanje (PSP) kao nove strategije za približavanje zemalja zapadnog Balkana (Hrvatska, BiH, Albanija, Makedonija i SR Jugoslavija) Europskoj uniji.

- 15. veljače 2000.
- Osniva se Zajednička konzultativna radna skupina EU-RH kojoj je osnovna zadaća pomoći Hrvatskoj u pripremama za uključivanje u Proces stabilizacije i pridruživanja.

- ožujak 2000. - Ured Visokog predstavnika EU-a u Zagrebu pretvara se u Izaslanstvo Europske komisije.

- 24. svibnja 2000. - Europska komisija usvaja pozitivnu Studiju o izvedivosti za Hrvatsku kojom se potvrđuje da su ispunjeni preduvjeti za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

- 24. studenoga 2000.
- Na rubu Zagrebačkog summita na kojemu sudjeluju predsjednici država i vlada zemalja jugoistočne Europe i EU-a započeli su pregovori o SSP-u između Hrvatske i EU-a.

- 14. svibnja 2001. - U Bruxellesu je parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

- srpanj 2001. - Parafiran je Privremeni sporazum koji se odnosi na dijelove SSP-a o liberalizaciji trgovine.

- 29. listopada 2001. - U Luxembourgu je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i Europske zajednice i njezinih država članica, a Hrvatska je time postala potencijalni kandidat za članstvo u EU-u.

- 1. ožujka 2002. - Na snagu je stupio Privremeni sporazum koji se odnosi na dijelove SSP-a o liberalizaciji trgovine. Time je omogućena asimetrična liberalizacija trgovine između Hrvatske i EU-a, tj. bescarinski izvoz 96 posto hrvatskih proizvoda na tržište Unije.

- 4. travnja 2002. - Europska komisija objavljuje Prvo godišnje izvješće o Procesu stabilizacije i pridruživanja za jugoistočnu Europu.

- 18. prosinca 2002. - Hrvatski sabor usvaja Rezoluciju o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

- siječanj 2003. - Vlada RH usvaja prvi Nacionalni program Republike Hrvatske za pridruživanje Europskoj uniji za 2003. godini.

- 21. veljače 2003. - Tijekom grčkog predsjedanja Unijom tadašnji premijer Ivica Račan u Ateni podnosi službeni hrvatski zahtjev za članstvo u EU-u.

- 21. lipnja 2003. - Na sastanku Europskog vijeća u Solunu usvaja se Solunska agenda, kojom se zemljama zapadnog Balkana potvrđuje jasna perspektiva članstva u Europskoj uniji.

- 10. srpnja 2003. - Predsjednik Europske komisije Romano Prodi predaje Vladi RH Upitnik s 4560 pitanja.

- 9. listopada 2003. - Vlada RH uručuje Europskoj komisiji odgovore na Upitnik EK.

- 20. travnja 2004. - EK donosi pozitivno Mišljenje o zahtjevu RH za članstvo u Europskoj uniji, tzv. "avis", i predlaže otvaranje pristupnih pregovora.

- 18. lipnja 2004. - Europsko vijeće na summitu u Bruxellesu Hrvatskoj dodjeljuje status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Europsko vijeće u zaključcima navodi da će se na sastanku Europskog vijeća u prosincu 2004. odrediti datum za početak pristupnih pregovora.

- 6. listopada 2004. - U skladu sa zaključcima sastanka Europskoga vijeća u lipnju, Europska komisija objavljuje Pretpristupnu strategiju za Hrvatsku kojom se pojašnjavaju pojedinosti priprema i uvjeta za stjecanje punopravnog članstva. Pretpristupna strategija čini podlogu za izradu Pregovaračkog okvira za pregovore o pristupanju EU te utvrđuje da će Europska komisija 2005. Hrvatsku uključiti u Izvješće o napretku u procesu integracije u EU.

- 17. prosinca 2004. - Europsko vijeće na summitu u Bruxellesu donosi odluku da će pregovore o članstvu RH u EU započeti 17. ožujka 2005. pod uvjetom da Hrvatska do tada ostvari punu suradnju s Haškim sudom. U zaključcima Vijeća navedene su i smjernice za izradu Pregovaračkog okvira u koji trebaju ući iskustva iz petoga kruga proširenja EU-a.

- 1. veljače 2005. - Nakon ratifikacije u parlamentima država članica EU-a na snagu je stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU.

- 3.–4. ožujka 2005. - U Zagrebu je održan prvi sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Republike Hrvatske i Europske unije.

- 14. ožujka 2005.
- Predsjednici parlamentarnih stranaka usuglasili su s tadašnjime predsjednikom Vlade RH Ivom Sanaderom imena voditelja 13 pregovaračkih skupina u 35 pregovaračkih poglavlja. Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović imenovana je voditeljicom pregovaračke skupine, a Vladimir Drobnjak glavnim pregovaračem u procesu pristupnih pregovora.

- 16. ožujka 2005.
- Vijeće za opće i vanjske poslove (ministri vanjskih poslova zemalja članica) donosi odluku o odgodi početka pregovora s Hrvatskom. Vijeće EU-a nije definiralo novi datum za početak pregovora, već je u zaključcima navelo da će se bilateralna Međuvladina konferencija sazvati kad Vijeće EU-a utvrdi da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom. Vijeće je istog dana usvojilo Pregovarački okvir za Hrvatsku što ga je Europska komisija predložila krajem siječnja u kojem se definiraju pravila prema kojima će se voditi pregovori s Hrvatskom. Novost su mjerila (tzv. benchmarks) za otvaranje i zatvaranje pregovaračkih poglavlja. Novost je i to da je 31 poglavlje pravne stečevine podijeljeno u 35 pregovaračkih poglavlja.

- 23. ožujka 2005. - Na sastanku Europskog vijeća predsjednici država ili vlada 25 članica EU-a odlučili su osnovati Radnu skupinu za Hrvatsku čija je zadaća utvrditi stupanj hrvatske suradnje s Haškim sudom. Članovima radne skupine imenovani su predstavnici Europske komisije (povjerenik za proširenje Olli Rehn), Austrije (ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik), Luksemburga (predsjednik vlade Jean-Claude Juncker) i Velike Britanije (ministar vanjskih poslova Jack Straw) te povjerenik za Zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.

- 25. travnja 2005.
- Radna skupina za Hrvatsku u Bruxellesu sastaje se s glavnom tužiteljicom Haškoga suda Carlom del Ponte. Na sastanku sudjeluje i premijer Sanader. Vlada RH potom zajedno s Haškim sudom usvaja Akcijski plan za rješavanje slučaja generala Ante Gotovine (tzv. Program od šest točaka) i započinje s njegovom provedbom.

- 26. travnja 2005.
- U Zagrebu je održan prvi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Republike Hrvatske i Europske unije, čime je označena nova faza u odnosima Hrvatske i EU.

- 13. lipnja 2005.
- Vijeće ministara vanjskih poslova EU-a potvrđuje da je Hrvatska ostvarila napredak u suradnji s Haškim sudom. Prethodno se i Radna skupina Vijeća EU-a pozitivno izjasnila o suradnji Hrvatske s Haškim sudom. U zaključcima Vijeća koja se odnose na Hrvatsku potvrđuje se da će se bilateralna Međuvladina konferencija RH-EU sazvati kad se utvrdi puna suradnja Hrvatske s Haškim sudom.

- 30. rujna 2005.
- Predsjednik RH Stjepan Mesić i premijer Sanader u Zagrebu su se sastali s glavnom tužiteljicom Haškoga suda Carlom del Ponte.

- 2. listopada 2005. - Glavna tužiteljica Haškoga suda Carla del Ponte potvrdila je Vijeću ministara EU-a punu suradnju Hrvatske s Haškim sudom. Time je otvoren put za početak pregovora o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji.

- 3. listopada 2005. - Pregovori o pristupanju Hrvatske EU-u službeno su otvoreni u ranim jutarnjim satima u noći između 3. i 4. listopada na bilateralnoj Međuvladinoj konferenciji RH-EU u Luksemburgu.

- 14. listopada 2005.
- Hrvatski sabor usvaja Rezoluciju o strategijskim odrednicama pregovora Hrvatske s Europskom unijom.

- 20. listopada 2005.
- Hrvatska u Bruxellesu s poglavljem 25 Znanost i istraživanje, jednim od 35 poglavlja europske pravne stečevine o kojima će pregovarati tijekom pristupnih pregovora, započinje screening, odnosno analitički pregled usklađenosti hrvatskoga zakonodavstva s pravnom stečevinom Unije, fazu koja prethodi konkretnim pregovorima o svakom pojedinom poglavlju.

- 9. studenoga 2005.
- Europska komisija objavila je prvo Izvješće o napretku Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji. Izvješće na 121 stranici detaljno opisuje odnose između Hrvatske i EU-a, te analizira stanje u pogledu političkih i gospodarskih kriterija za članstvo.

- 8. prosinca 2005. - General Ante Gotovina uhićen je u Španjolskoj, što je do tada bilo otvoreno pitanje u suradnji Hrvatske s Haškim sudom.

- 12. lipnja 2006. - Na bilateralnoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji na ministarskoj razini koja je održana u Luksemburgu, Hrvatska otvara i privremeno zatvara pregovore u prvom poglavlju u pristupnim pregovorima - u poglavlju 25. Znanost i istraživanje.

- 22. lipnja 2006. - Odlukom Vijeća EU-a, Radna skupina za zapadni Balkan (COWEB) prestaje biti nadležna za Hrvatsku, koja prelazi u nadležnost nove Radne skupine za proširenje i sporazume o pridruživanju Vijeća EU-a koja s radom započinje 1. srpnja 2006. U nadležnost Radne skupine za proširenje i sporazume o pridruživanju ulazi razmatranje provedbe svih političkih kriterija te svih pitanja vezanih uz SSP dok pitanja vezana uz regionalnu suradnju i regionalne inicijative (uspostava regionalnog ugovora o slobodnoj trgovini na temelju CEFTA-e, dijagonalna kumulacija podrijetla za države zapadnoga Balkana, inicijativa za uspostavu Regionalne škole za državnu upravu, izlazna strategija Pakta stabilnosti za jugoistočnu Europu) ostaju u nadležnosti Radne skupine za zapadni Balkan.

- 18. listopada 2006. - Bilateralnim screeningom za poglavlje 23. Pravosuđe i temeljna prava završena je usporedba hrvatskoga zakonodavstva s pravnom stečevinom Unije. Time je u 33 od 35 pregovaračkih poglavlja (u dva poglavlja, 34 Institucije i 35 Ostala pitanja, screening se ne provodi) izvršena usporedba hrvatskoga zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a.

- kraj 2006. - Na kraju 2006. godine Hrvatska je imala pet otvorenih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena (Znanost i istraživanje i Obrazovanje i kultura).

- 2007. godina - Otvoreno još 11 poglavlja, ali nijedno nije zatvoreno.

- 1. siječnja 2008. - Stupa na snagu Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP), čemu se najviše protive Slovenija i Italija.

- 12. ožujka 2008.
- Hrvatski Sabor suspendira provedbu ZERP-a za zemlje članice EU-a, a Europska komisija najavljuje da će najesen te godine objaviti indikativni plan za dovršetak pregovora do kraja 2009. godine.

- listopad 2008.
- Slovenija započinje s blokadom hrvatskih pristupnih pregovora uz obrazloženje da Hrvatska svojim dokumentima dostavljenim tijelima EU-a u okviru pristupnog postupka prejudicira međusobnu granicu na kopnu i moru.

- studeni 2008. - Europska komisija objavila indikativni plan za dovršetak pregovora, prema kojem je do kraja 2008. godine trebalo imati osam zatvorenih poglavlja i skoro sva otvorena, s tim da su se ona poglavlja koja bi eventualno ostala neotvorena, trebala otvoriti početkom 2009. godine. Po tom planu, u prvoj polovici 2009., pod češkim predsjedanjem, trebalo je zatvoriti 11, a u drugoj polovici, pod švedskim predsjedanjem preostalih 14, odnosno 16, ako se uzmu u obzir dva poglavlja pod nazivom Institucije i Ostala pitanja u kojima nema klasičnih pregovora.

- 19. prosinca 2008. - Na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju broj poglavlja koje Slovenija blokira narastao na deset. Na kraju 2008. Hrvatska ima 22 otvorena poglavlja, od kojih je sedam zatvoreno.

- veljača 2009.
- Nekoliko zemalja na čelu s Velikom Britanijom i Nizozemskom počinje s blokadom otvaranja poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava, zbog topničkih dnevnika iz Oluje koje traži Haški sud.

- prva polovica 2009.
- Slovenija nastavlja s blokadom. Prvi se put se događa da se pod jednim predsjedništvom (češkim) ni otvara niti zatvara ijedno poglavlje.

- 1. srpnja 2009. - Ivo Sanader podnosi ostavku, a premijersku dužnost preuzima Jadranka Kosor.

- 4. studenoga 2009. - Hrvatska i Slovenija u Stockholmu potpisuju sporazum kojim se granični prijepor prepušta međunarodnoj arbitraži. Slovenija deblokira pregovore i do kraja 2009. Hrvatska otvara šest, a zatvara 10 poglavlja.

- 30. lipnja 2010. - Hrvatska konačno otvara sva poglavlja, među njima i dva najteža, Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava. U prvoj polovici 2010. godine Hrvatska je otvorila pet i zatvorila tri poglavlja.

- 3. listopada 2010. - Navršava se pet godina od početka pregovora; do kraja ostalo zatvoriti još sedam poglavlja. Krajem 2010. Europska komisija najavljuje da će u ožujku 2011. objaviti izvješće o ispunjavanju mjerila u poglavlju 23 što se ocjenjuje kao ključni trenutak za završetak pregovora, budući da to poglavlje diktira završetak cijelog pregovaračkog procesa.

- 2. ožujka 2011.
- Komisija objavljuje izvješće o ispunjavanju mjerila za poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava. U izvješću se potvrđuje "znatan napredak", ali još uvijek nedovoljan da bi Komisija preporučila Vijeću EU-a zatvaranje toga poglavlja.

- 14. travnja 2011. - Mađarski premijer Viktor Orban, čija zemlja predsjedava EU-om, u Europskom parlamentu dramatično upozorava da među članicama EU-a postoje snažni otpori prema proširenju i da je upitan lipanjski rok za završetak pregovora .

- 17. svibnja 2011. - Iz okruženja povjerenice za pravosuđe Viviane Reding stiže informacija da je preporučila svom kolegi Štefanu Fueleu zatvaranje poglavlja 23 jer smatra da je Hrvatska ispunila sve zahtjeve.

- 10. lipnja 2011. - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prvi objavljuje da Komisija predlaže Vijeću EU-a zatvaranje preostala četiri poglavlja te da je ciljani datum ulaska u članstvo 1. srpnja 2013. godine. Nakon toga zemlje članice počinju s usuglašavanjem pregovaračkih stajališta na temelju prijedloga Komisije.

- 24. lipnja 2011. - Europsko vijeće donosi političku odluku o završetku pregovora. U svojim zaključcima poziva da se pregovori s Hrvatskom završe do kraja lipnja, a pristupni ugovor potpiše do kraja 2011.

- 30. lipnja 2011. - Hrvatska zatvara zadnja četiri pregovaračka poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe i Ostala pitanja.

- 14. rujna 2011. - Odbor stalnih predstavnika EU-a (COREPER) potvrđuje nacrt Ugovora o pristupanju na engleskom jeziku.

- 17. rujna 2011.
- Poljski premijer Donald Tusk osobno donosi u Zagrebu nacrt Ugovora o pristupanju.

- 01. prosinca 2011. - Europski parlament golemom većinom odobrava Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, što je preduvjet za njegovo potpisivanje. Od 634 zastupnika, koji su pristupili glasovanju, za pristanak na pristupni ugovor glasovala su 564 eurozastupnika, suzdržanih je bilo trideset i dvoje, a protiv 38.

- 05. prosinca 2011. - Vijeće EU-a za opće poslove daje konačno zeleno svjetlo za Ugovor o pristupanju Hrvatske EU-u

- 09. prosinca 2011. - Predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor potpisali su Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, neposredno prije početka sastanka Europskog vijeća. Hrvatska prvi put sudjeluje na summitu EU-a kao promatrač

- 22. siječnja 2012. - Referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Drugi referendum u hrvatskoj povijesti, nakon referenduma o samostalnosti 1991. godine. Na referendum se odazvalo 1.960.208 birača ili 43,51 posto. Za ulazak je glasovalo njih 66,27 posto, protiv ih je bilo 33,13 posto.

- 1. veljače 2012. - Slovačka prva ratificira hrvatski pristupni ugovor. U veljači je ratifikacija prošla u još tri parlamenta zemalja članica Mađarskoj, Bugarskoj i Italiji.

- 9. ožujka 2012. Hrvatski sabor potvrđuje odluku s referenduma i jednoglasno ratificira Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. U ožujku prolazi ratifikacija na Malti i u Latviji.

- 24. travnja 2012. - Europska komisija objavljuje prvo izvješće u sklopu pretpristupnog monitoringa za tri najteža poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost. Komisija ocjenjuje da je Hrvatska postigla znatan napredak i identificirala je ograničen broj pitanja u kojima su potrebni daljnji napori. Glavne zamjerke Europske komisije odnosile su se na imenovanje političara u nadzorne odbore državnih poduzeća, na zakon o policiji, posebni porez za mobilne operatere te na odgodu primjene zakona o javnim ovršiteljima.

- U travnju se nastavlja ratifikacija u Litvi, a Cipar ratificira u svbinju.

- lipanj 2012. - Češka, Irska i Rumunjska dovršavaju ratifikacijski postupak.

- srpanj 2012. - Austrija ratificira pristupni ugovor.

- rujan i listopad 2012. - slijedi ratifikacija u Estoniji, Portugalu, Poljskoj, Luksemburgu, Španjolskoj i Grčkoj.

- 10. listopada 2012. - Komisija objavljuje sveobuhvatno izvješće o pretpristupnom monitoringu u kojem, osim napretka, utvrđuje i deset zadaća koje Hrvatska mora obaviti do pristupanja Uniji. U njemačkim medijima izlazi nekoliko vrlo kritičnih članaka u kojima se ističe da Hrvatska nije spremna za članstvo. U sličnom tonu bilo je i nekoliko izjava dužnosnika njemačkog parlamenta, prije svega predsjednika Bundestaga Norberta Lammerta i predsjednika odbora za europske poslove Guenthera Krichbauma.

- studeni 2012. - ratifikacija u Švedskoj i u donjem domu britanskog parlamenta.

- prosinac 2012. - Finska ratificira pristupni ugovor.

- siječanj 2013. - Ratifikacija u Francuskoj i dovršetak ratifikacijskog postupka u Velikoj Britaniji.

- 11. ožujka 2013. - Hrvatski premijer Zoran Milanović i tadašnji slovenski premijer Janez Janša potpisuju u Mokricama Memorandum o suglasnosti o rješavanju pitanja prenesene štednje Ljubljanske banke. Time je otklonjena najveća neizvjesnost u postupku ratifikacije, koja je trajala nekoliko mjeseci. Naime, nakon slovenske blokade tijekom pristupnih pregovora, prijetila je opasnost da zapne i ratifikacija pristupnog ugovora u Sloveniji jer je u jednom trenutku prijetila opasnost prijevremenih izbora, što bi otvorilo pitanje hoće li ta zemlja imati dovoljno vremena da ratificira pristupni ugovor do 1. srpnja, predviđenog datuma ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

26. ožujka 2013.
- Europska komisija objavljuje treće i posljednje izvješće o monitoringu u kojem konstatira da je Hrvatska provela sve reforme na vjerodostojan, održiv i nepovratan način, da ispunjava sve uvjete za punopravno članstvo od 1. srpnja i da više nema razloga za nastavak mehanizma moritoringa. Izvješće je u Zagreb osobno donio povjerenik za proširenje Štefan Fuele i predstavio ga na posebnoj sjednici hrvatske vlade, sazvanoj za tu prigodu. Time je uklonjena prepreka za ratifikaciju pristupnog ugovora u Njemačkoj i Danskoj, koje su za dovršetak ratifikacije čekale završno izvješće o monitoringu.

- 2. travnja 2013. - Slovenija ratificira pristupni ugovor. U travnju se dovršava i ratifikacijski postupak u Belgiji i Nizozemskoj.

- 14. travnja - 2013.
- Hrvatski građani prvi put izlaze na europske izbore kako bi izabrali 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Izabrani zastupnici preuzimaju dužnost s prvim danom članstva, 1. srpnja, a mandat im istječe u proljeće 2014. godine kada će se u svim državama članicama birati novi saziv Europskog parlamenta. Glavno obilježje prvih europskih izbora bila je iznimno niska izlaznost birača, glasovalo je ih samo 20,84 posto.

- 2. svibnja 2013.
- ratifikacija u Danskoj.

- 7. lipnja 2013.
- Dovršena ratifikacija u Njemačkoj, jednoglasnom potporom u Bundesratu, nakon što je 16. svibnja Bundestag, donji dom saveznog parlamenta, s 583 glasa za i šest suzdržanih, prihvatio hrvatski pristupni ugovor. Njemačka je posljednja zemlja koja je ratificirala hrvatski pristupni ugovor.

- 10. lipnja 2013.
- Europski parlament daje pozitivno mišljenje o prvom hrvatskom povjereniku u Europskoj komisiji Nevenu Mimici, koji dužnost povjerenika za zaštitu potrošača preuzima 1. srpnja.

- do 30. lipnja 2013.
- Svih 27 zemalja članica položilo je isprave o ratifikaciji kod talijanske vlade u Rimu, koja je depozitar europskih ugovora. Time su ispunjeni svi uvjet za ulazak u punopravno članstvo Europske unije.

- 1. srpnja 2013. - Nakon nešto više od 10 godina i četiri mjeseca od službenog podnošenja zahtjeva za članstvo u EU-u, Hrvatska postaje njezinom 28. članicom.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/

AutorPoruka
Xenaa
Unique
Xenaa

Datum upisa : 03.03.2013

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptyPon Sep 09, 2013 1:36 pm

Čestitam susjedima, samo koje norme i pravila ih očekuju u EU o jadu će se zabaviti. Do juče seljak koji je godinama pekao rakiju i pekao prase to više neće moći. O prodaji svojih proizvoda meda, sira, maslina i vina, kraj ceste kao što je to ranije bivalo običaj da i ne govorim. A ovo je samo jedan mali primjer primjene pravila.
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Godina : 60
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptyPon Sep 09, 2013 1:48 pm

ne opravdavam Evropu,ali konacno da se stane u kraj prihodima na crno...moci ce seljak sve to da prodaju ali uz racun i prijavu poreza.Ne treba da objasnjavam sta znaci porez za jednu(postenu) drzavu,a bojim se da u Hr nije bas tako sve posteno i da ce porez da ode na drugu stranu ,a ne za sta je predvidjen.
Po meni je daleko veca mana evropizacije,sto jabuka ne smije da ima mrlju,znaci,obavezno prskana,krompir odredjene velicine,kao i ostalo voce i povrce,zivotinje u po tu drzavu posebnim ,preskupim,uslovima zivota,drzati i klati.


.
zvezda 1 zvezda 1 zvezda 1
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptyPon Sep 09, 2013 1:49 pm

Xenaa ::
Čestitam susjedima, samo koje norme i pravila ih očekuju u EU o jadu će se zabaviti. Do juče seljak koji je godinama pekao rakiju i pekao prase to više neće moći. O prodaji svojih proizvoda meda, sira, maslina i vina, kraj ceste kao što je to ranije bivalo običaj da i ne govorim. A ovo je samo jedan mali primjer primjene pravila.
Sve ovo je još relativno novo...Xenna..ljudi će se sakrivati...ili prodavati kod kuće..Za ono malo što proda neće na tržnicu..pa prodavati uz nove zakonom određene propise..(fiskalna blagajna ,računi..-a državi porez..)


Teško da će se neko odreći tradicije... ziveli1 
Da ima promena,ima i to drastičnih..,jer država ima samo koristi od poreza...
Za mnoge na gore...
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
AstrinaKomsinica
Master Spamer
AstrinaKomsinica

Location : Daleko
Humor : :)
Datum upisa : 22.01.2011

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptyPon Sep 09, 2013 11:44 pm

Astra ::
ne opravdavam Evropu,ali konacno da se stane u kraj prihodima na crno...moci ce seljak sve to da prodaju ali uz racun i prijavu poreza.Ne treba da objasnjavam sta znaci porez za jednu(postenu) drzavu,a bojim se da u Hr nije bas tako sve posteno i da ce porez da ode na drugu stranu ,a ne za sta je predvidjen.
Po meni je daleko veca mana evropizacije,sto jabuka ne smije da ima mrlju,znaci,obavezno prskana,krompir odredjene velicine,kao i ostalo voce i povrce,zivotinje u po tu drzavu posebnim ,preskupim,uslovima zivota,drzati i klati.
Aferim. Sve ima svoju cijenu.

Licno, ne svidja mi se globalizacija nimalo. Ako ide prema cemu treba da ide, da se uniste sve, ali bas sve drzave, i egomanijacke tvorevine, aferim. Ali dug je to put, a da ne pominjem kako trnovit. Vjerojatno utopija.
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptyUto Sep 24, 2013 10:54 pm

OD TRI DO ČETIRI TISUĆE KUNAPolicija pojasnila pod kojim uvjetom će vas kazniti ako niste izvadili novu osobnu
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 0031007.48
Iz Ministarstva unutarnjih poslova danas je stiglo pojašnjenje vezano za kažnjavanje novčanim iznosom od tri tisuće kuna svih onih koji nisu u roku izradili osobnu iskaznicu.
Iz MUP-a podsjećaju na Zakon o osobnoj iskaznici prema kojem je propisano da se osoba ne smije služiti osobnom ako su se promijenili podaci na dokumentu, ako slika više ne odgovara izgledu osobe, ako je dokumentu istekao rok važenja ili ako je osobna oštećena ili iz bilo kojeg razloga ne služi svrsi. 
Za svaki od nabrojanih razloga propisana je novčana kazna u iznosu od tri do četiri tisuće kuna. 


Osoba je također dužna u roku od 15 dana od dana nastupanja bilo kojeg od navedenih okolnosti podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice. 

"Prema tome, prekršajni postupak se pokreće protiv osobe kad se utvrdi da se služi osobnom iskaznicom iako joj je istekao rok važenja. Ali prekršajni postupak neće se pokretati protiv osobe kad podnosi zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice bez obzira što je rok važenja prethodne protekao više od 15 dana", kažu iz MUP-a. 

Ostale isprave nisu obvezni dokumenti

Svrha pokretanja prekršajnih postupaka, objašnjavaju u policiji, je da se osobe ne služe nevažećom osobnom iskaznicom u pravnom prometu. 

"Građani su dužni voditi brigu o rokovima važenja svojih osobnih iskaznica jer zbog zaštite osobnih podataka nije moguće javno objavljivati podatke o osobama kojima je istekao rok važenja osobnih iskaznica (primjerice putem web stranica). Ostale isprave, putovnica, nisu obvezni dokumenti i nisu propisane sankcije zbog neishođenja nove nakon isteka roka važenja", zaključuju. 


..*ko je smislio.. kaznu od 3000-4000kn?? Treba im ..novca,..odsustvo ..svake.. empatije i razuma . 
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptyUto Okt 08, 2013 12:28 am

Hrvatski branitelji u Vukovaru s ulica maknuli ćirilićne ploče
U policiji su rekli da će se tek kasnije oglasiti priopćenjem, jer tek prikupljaju informacije o svemu. Članovi Stožera za hrvatski Vukovar trenutno su nedostupni
Ponedjeljak, 07. 10. 2013. u 18:34, zadnja izmjena prije 4 sata i 24 minute  

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Hrvatski-branitelji-u-vukovaru-s-ulica-maknuli-cirilicne-ploce-504x335-20130935-20130904173343-f847afd21382ddd0d2db1c645e50018cGoran Ferbežar/PixsellIlustracija


U ponedjeljak, uoči Dana neovisnosti, Vukovar je u poslijepodnevnim satima ostao bez ploča na državnim institucijama napisanim i na ćirilici. U policiji su rekli da će se tek kasnije oglasiti priopćenjem, jer tek prikupljaju informacije o svemu. Članovi Stožera za hrvatski Vukovar trenutno su nedostupni i na sastanku su na nepoznatoj lokaciji.

Neslužbeno, oni o cijeloj situaciji nemaju pojma.
Upravo smo se čuli s kolegama iz Vukovara, koji su nam rekli da su skinuli ploče - rekao je Mirko Ljubičić, predsjednik zagrebačke Hvidre. Dodao je kako se akcija "Stop ćirilici u Vukovaru" nastavlja.
Riječ je o zgradama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Državnog inspektorata i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koje se nalaze jedna pored druge.
Policija traga za počiniteljima, a u tijeku je kriminalistička istraga. Navodno se radi o većoj skupini ljudi.

.8.10.2013.Dan neovisnosti-pa opet malo nereda..
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
AstrinaKomsinica
Master Spamer
AstrinaKomsinica

Location : Daleko
Humor : :)
Datum upisa : 22.01.2011

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptyUto Okt 08, 2013 12:43 pm

Hallooo, ovdje Ante iz Imotskog, je l' to Sabor?

- Je gospodine, a što želite?

- Hoću postati član Sabora, što mi za to treba?

- Jesi ti čovječe blesav???

- Jesam, je l' treba još nešto?"
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptyUto Okt 08, 2013 12:52 pm

Čim je EU malo udarila packu -"lex Perković" odmah postao nevažeći ,iako se mahalo "samostojnošću neovisne Hrvatske" .
Mnoga "pravila" koja važe u EU zemlje ex Yu teško i nevoljno prihvataju ,ali će na kraju morati -ako žele da se uklope u agendu "demokratske" .
Ako ne žele ....mogu da ostanu Belorusija ili Azerbejdžan ,niko im ne brani .
No to mogu sebi eventualno da dozvole bogate zemlje ,siromasi kao mi ,ne .
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptyNed Dec 01, 2013 11:13 pm

Hrvatska se vratila nekoliko koraka unazad, od ove se ekipe može svašta očekivati
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 0231007.48
'Mogu samo reći da mi je žao da smo se vratili nekoliko koraka unatrag i da smo pokazali jednu razinu netolerancije prema pravima manjina. No, mi ćemo se za ta prava nastaviti boriti jer će za 10-ak dana u saborsku proceduru ući Zakon o partnerstvu i bit će izglasan'.


Kazala je to za Danas.hr ministrica Milanka Opačić nakon prvih rezultata referenduma. 

Opačić kaže i kako se od Željke Markić i ekipe koju okuplja u budućnosti može svašta očekivati, ali da do sličnih inicijativa ne bi dolazilo, Vlada sprema izmjene ustava vezano za referendum koje bi trebale biti donijete do kraja godine. "Na taj način spriječilo bismo ljude da zloupotrebljavaju svoje pravo na referendum kada su u pitanju prava manjina", kazala nam je. 

Komentirajući malu izlaznost na referendum, Opačić je kazala kako to pokazuje da ovo nije bila prva stvar oko koje bi se ljudi pokrenuli. "Na referendumu je 'za' glasao onaj dio ljudi koji je iz crkve išao direktno na birališta", zaključuje. 

Kada bi prošla i ćirilica, Hrvatsku bi izbacili iz Europske unije'


  HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 0119007.49
  REFERENDUM O BRAKUStrani mediji o Hrvatskoj: 'Takva podjela nije viđena od rata'
[color][font]
"Rijetko sam ponosan jer sam glasovao 'protiv', a tužan jer sam morao sudjelovati u ovoj političkoj farsi i perverziji", kazao nam je, pak, Damir Kajin. Nije problem, smatra Kajin, u referendumu, već u pozadini ove inicijative. "Ona će ići dalje, neće ostati na ovome, a sve s ciljem da se destabilizira ova vlast. To je njezina bit, a ne definicija braka koju je 2002. u Obiteljski zakon unijela Račanova administracija", smatra Kajin kojeg ipak raduje da je Istra pokazala da je malo ispred vremena. 

Kajin kaže da će nakon ovog referenduma biti predani i potpisi za ćirilicu, no, ističe, ne može zamisliti da taj referendum prođe. "To bi Hrvatsku ne vratilo desetljeće unazad, nego izbacilo iz Europske unije", zaključuje. [/font][/color]
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptyNed Dec 01, 2013 11:18 pm

OBRAĐENO 99,51 POSTO GLASAČKIH MJESTAVIDEO: ZA je glasalo 65,79%, a PROTIV 33,59%
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 0291007.48

  U 19 su sati zatvorena glasačka mjesta, na kojima su građani glasovali o referendumskom pitanju treba li u Ustav ući odredba da je brak zajednica žene i muškarca. Prema neslužbenim rezultatima ZA je glasalo 65,79 posto, a PROTIV 33,59 posto. Obrađeno je 99,84 posto glasačkih mjesta.
  CEO TEKST
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptyPon Dec 02, 2013 8:46 am

DesMAMO I 100 POSTOOvo su rekorderi referenduma s visokim postotcima ZA i PROTIV
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 0010007.48

  Među rekorderima koji su imali visok postotak su Kijevo u Šibensko-kninskoj županiji, s visokih 97,20 posto ZA i 2,80 posto PROTIV, te Cista Provo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je 98,06 posto birača na referendumsko pitanje zaokružilo ZA, a svega 0,97 posto bilo ih je PROTIV.
  U Lokvičićima, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ZA je zaokružilo čak 98,13 posto birača, dok je PROTIV bilo njih 1,60 posto. Među rekorderima u ovoj županiji je i Imotski (ZA 95,14 posto, PROTIV 4,58 posto), Lovreć (ZA 98,05 posto,PROTIV 1,72 posto), Lećevica (ZA 97,89 posto, PROTIV 0,70 posto) i Šestanovac (ZA 97,54 posto, PROTIV 2,02 posto). 

  U Zadarskoj županiji rekorder je Škabrnja s 96,15 posto ZA i 3,26 posto PROTIV. 

  Dubrovačka županija glasala je 77,11 posto ZA i 22,18 PROTIV. U ovoj županiji rekorderi su Općina Pojezerje (ZA 96,83 posto, PROTIV 3,17 posto), Opuzen (ZA 86,90, 12,49 PROTIV) i Kula Norinska (ZA 90,01, PROTIV 9,59 posto). 

  Vrhovine su drugačije

  Ličko-senjska županija glasala je 79,50 posto ZA i 19,82 posto PROTIV. Rekorderi su Brinje (ZA 88,58 posto, PROTIV 9,83 posto) i Gospić (ZA 81,85 posto, PROTIV 17,65 posto). Zanimljivo je da su iz ove županije Vrhovine mjesto u kojem je bilo više onih koji su protiv ustavne definicije braka kao zajednice žene i muškarca (PROTIV je 55,94 posto, ZA 42,66 posto). 


   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 0199007.49
   SAMO SU DVIJE ŽUPANIJE GLASALE PROTIVRezultati referenduma po županijama i većim gradovima
  Japan 100 PROTIV

  Među rekorderima su Ivankovo (ZA 92,61, PROTIV 6,97 posto) i Bošnjaci (ZA 90,29 posto glasača, PROTIV 8,85 posto) iz Vukovarsko-srijemske županije. 

  Zanimljivo je da su Negoslavci, malo mjesto iz ove županije, bili PROTIV - sa 75 i 25 posto ZA. 

  U Istarskoj županiji, u kojoj su uz Primorsko-goransku županiju brojčano prevagnuli glasači koji su bili PROTIV, rekorder je Labin (PROTIV 70,97 posto, ZA 28,58 posto) i Raša (PROTIV 67,02, ZA 32,36 posto). 

  U Primorsko goranskoj županiji to su Lovran (PROTIV 66,77 posto, ZA 32,37 posto) i Opatija (PROTIV 64,56 posto, ZA 35,05). 

  Zanimljivo je i inozemstvo – Bosna i Hercegovina očekivanih 92 posto ZA, ali zato Japan – 100 posto PROTIV!
  VIDEO: ZA je glasalo 65,84%, a PROTIV 33,51%
  --------------------------------------------------------
  Bravo,a ne niko ne spominje na koliko birališta se umesto hemiske obična olovka nudila...
   Daj narodu referendume, da ne primete prave probleme koje imamo u državi. 

  Nama ne trebaju referendumi nego reforme!  Za par godina  ćemo imati još siromašniju zemlju u kojoj ćemo biti sluge drugim zemljama EU-a i šire.


   Desničarenje se vratilo u Hrvatsku.


    Mazanje očiju.Sledeći referendum je dvojezičnost...


     Crkva,HDZ,HSP-opet guraju svoju njušku..
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptyUto Dec 03, 2013 9:56 am

GLOBALNA BRUKA
Po čemu su Hrvati trenutačno poznati u svijetu?
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 GetImage
Vijesti iz Hrvatske, odnosno vijesti o Hrvatima pravi su medijski hit diljem svijeta, ali umjesto divljenja našem moru ili inovacijama koje smo smislili/proizveli, doživjeli smo da se o nama piše kao izrazito netolerantnoj i fobičnoj naciji Balkana, zemlji koja se ekonomski nalazi na europskom dnu
Još se nije stišala oluja osuda koju je izazvao ustaški ispad Josipa Šimunića nakon utakmice Hrvatska - Island, praćen prvo šutnjom čelnih ljudi našeg nogometa, a već smo se na naslovnicama svjetskih medija probili kao homofobna nacija. Održavanje nacionalnog referenduma kojim je u Hrvatskoj zabranjen istospolni brak nesretno se podudarilo s danom kad su vodeći zapadni mediji 'skužili' vijest da Hrvati sudski progone Boba Dylana. Dylana tuže francuski Hrvati zbog intervjua iz 2012. u kojem je povukao crtu između Hrvata i nacista.

Neki američki mediji se čude kako je poznati borac za ljudska prava Bob Dylan zaradio tužbu za rasizam. Podsjećaju da je Dylan izjavu dao govoreći u kontekstu američke robovlasničke povijesti. Dylan je tada kazao da crnci znaju da ima bijelaca koji nisu željeli ukidanje ropstva te da bi, da se ti bijelci pitaju, i danas bili pod njihovom čizmom. 'Ako u vašim genima, korijenima, postoji neki robovlasnik ili pripadnik Ku-Klux-Klana, crni ljudi to mogu osjetiti', kazao je Dylan te dodao: 'Baš kao što Židovi mogu nanjušiti nacista ili Srbi nekog Hrvata.' 

'Hrvatska trenutačno svijetu pokazuje svoju negativnu stranu', kaže se u prvoj rečenici komentara austrijskog liberalnog dnevnika Der Standard, nakon čega se podsjeća na događanja u Vukovaru za Dan sjećanja, kada su 'nacionalisti spriječili sudjelovanje državnog vrha'. 

Nakon skandala u Vukovaru i razbijanja ćiriličnih ploča, kad se piše o Hrvatskoj, piše se o narasloj netoleranciji prema nacionalnim manjinama, napose Srbima s kojima smo ratovali početkom 90-ih. 

I dok se Hrvatska priprema za još jedan fobični referendum, a FIFA odlučuje hoće li Šimunića izbaciti sa Svjetskog prvenstva i Hrvatskoj zabraniti igranje pred navijačima, društvenim mrežama poput požara se šire pozivi na bojkot Lijepe Naše kao homofobne turističke destinacije. 

Zbilja sjajne vijesti za zemlju koja uživa i 'ugled' jedne od najsiromašnijih europskih država, kojoj nitko ozbiljan ne prognozira skori ekonomski oporavak.

Što očekivati od nacije u kojoj velika većina nije sposobna razaznati razliku između č i ć? trtrr 
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptySre Jun 25, 2014 12:19 am

Milanović u čestitki građanima: 'Računamo na vaše strpljenje'
Već smo osjetili da put do uređene, stabilne i perspektivne Hrvatske nije ni kratak ni lak, da je tegoban i zamoran i ispunjen odricanjima, istaknuo je Zoran Milanović
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović u utorak je čestitao hrvatskim građankama i građanima Dan državnosti. Čestitku premijera donosimo u cijelosti.
„Poštovane građanke i građani Republike Hrvatske,
na ovaj važni, povijesni dan za našu državu, dan jedne hrabre odluke, prisjećamo se i ponovno zahvaljujemo svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima na žrtvama podnesenim za obranu i očuvanje suverenosti i samostalnosti Hrvatske.
Danas, kad smo ostvarili članstvo u NATO savezu i Europskoj uniji, pred nama je prilika da se među demokratski uređenim i razvijenim zemljama afirmiramo kao prijateljska, moderna i razvijena država. Vlada je odgovorno preuzela vodstvo tog nezahvalnog putovanja do cilja kojem svi stremimo.
Posve je jasno da će samo istinske reforme osigurati napredak naše zemlje i učiniti nas boljim društvom, a već smo osjetili da put do uređene, stabilne i perspektivne Hrvatske nije ni kratak ni lak, da je tegoban i zamoran i ispunjen odricanjima.
Gospodarska situacija i dalje je nezavidna, no napokon bilježimo prve, blage, ali važne naznake poboljšanja.

Upravo zato i dalje računamo na vaše strpljenje i razumijevanje kako bismo dovršili željeni preobražaj naše domovine, a ona bila dostojna položenih života branitelja i patnji stradalnika. Da bude onakva kakvu su sanjale generacije, kakvu napokon, nakon tolikih lišavanja, zaslužujemo.
Svim hrvatskim građankama i građanima, u ime Vlade Republike Hrvatske, od srca čestitam Dan državnosti.“


HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Milanovic-u-cestitki-graanima-racunamo-na-vase-strpljenje-504x335-20140623-20140611131257-75ab4a005b8c4829ef60c1c9d3035350
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptySub Nov 22, 2014 4:46 pm

Dobro viđenje,ali tužno. 

OSVRT KREŠIMIR DUJMOVIĆA
U Zagrebu se žica više i očajnije no ikad


Sjedni na Cvjetni trg, naruči kavu i gledaj kako dolaze. Procesija žicera, koji više nisu romska djeca kao nekad, nego ljudi koji bi ti mogli biti susjedi. Javni prostor centra grada sveo se na ulickanu ponudu izloga i barova i očajnu potražnju pet kuna. Je li to metropola o kojoj smo sanjali?

Iz Zagreba sam, solidno vrijeme sam izbivao iz njega, no u posljednjih pola godina što ga kontinuirano nastanjujem ne mogu povući paralelu ni s jednim prošlim vremenom po pitanju javnog žicanja para. Financijski brodolomci praktički su postali kulturološki brend centra, nezaobilazan dio urbanog kofeinskog iskustva. Vlasici kafića mogli slobodno umetnuti u cjenike stavke tipa 'kava s mlijekom i pet žicera – 15 kuna', a gradske vlasti mogle bi razmisliti o postavljanju spomenika 'nepoznatom prosjaku'. Institucija moljakanja siće mogla bi se uvrstiti u zagrebačke tradicionalne znamenitosti, opisati na engleskom i korejskom po turističkim vodičima, pa da horde stranaca koji lunjaju centrom uveseljavaju ekipu ispružene ruke misleći kako sudjeluju u drevnom hrvatskom obredu.

Frekvencija uleta s libretom 'jel' imaš koju kunu', 'pomozite ako ikako možete', 'znaš što, al' treba mi 10 kuna za pivo' u prosjeku se odvija brzinom od pet do deset na sat. Terase prosjački obilaze i mladi i stari, muškarci i žene, ukratko ljudi koji ničim ne odaju da žive od milostinje. Ljudi kojima do prije par godina nije padalo na pamet molećivo obilaziti svoje sugrađane, a danas očito nemaju izbora. Ljudi diskvalificirani za socijalnu pomoć, ljudi koje je ostavio partner s plaćom, s četvero, petero djece i s adresom u nasumičnom selu nadomak Zagreba u koji dolaze ušićariti kune u ritmu od devet do 17 sati, kao da se radi o poslu u državnoj administraciji.

No nisu samo terase u igri. Zaustavit će vas na cesti, dočekati ispred kolodvora, a u najnovijem izdanju domaćeg žicarskog genija, obilazit će parkirališta šoping-centara i umoljavati ljude koji izlaze ili ulaze u aute. Par mlađih Zadrana s glazbalima priča mi neki dan - u sat, dva zgrnuli su 400 kuna, daleko više nego sviranjem na ulici. Pada mi na pamet Havana gdje je populacija u permanentnom domišljanju kako revolucionarno osloboditi još jedan konvertibilni pesos iz džepova turista. Provest će s tobom pola dana, omađijati te gomilom lažnih priča i agilno se potruditi za bakšiš. Kod nas pak imaginacija žicera vjerno odražava imaginaciju nacionalnog gospodarstva. Daj mi pare jer... jer... jer ih nemam.

Čak su i hahari minulih vremena imali minimalno razrađenu scenografiju za utjerivanje kovanica. Prodavali bi ti ciglu, ili barem kratko objašnjenje zašto im sada i ovdje moraš iskrcati neku lovu. Tipa, frendu je umrla baka i ovaj je sad toliko utučen da bi mogao reagirati nepredvidljivo. Prilično uvjerljiva uvertira nakon koje sam kao klinac definitivno bio spreman uručiti im lovu spremljenu za sladoled. Nesposobnost za kreativno izvlačenje iz govana skoro pa mistički tijesno povezuje one na hrvatskom vrhu i one na hrvatskom dnu. U trenutku kada su ljudi shvatili da im je kratkoročno isplativije progutati ponos i vratiti se doma s par stotina kuna instant love, značilo je da su oni na boljem kraju prehrambenog lanca jednako tako žrtvovali više funkcije ove zemlje u ime brzog profita.

Jednom kada je obavljena ta psihološka odnosno politička amputacija, žicanje postaje skroz prihvatljiv stil života. Štoviše, postaje savršena anestezija narkotičkog djelovanja iz koje se više nisi sposoban vlastoručno izvući. Trudnici iz zagrebačke periferije koja pita za kusur oko stolova Cvjetnog trga to najčešće neću zamjeriti, ali hoću gradu i državi koja joj je tu narkozu priuštila. Očito da je jedini preostali hrvatski izazov gdje još postoje ljudi kod kojih nije potrošen kredit za žicanje. A oni će rekordno nestati u sveopćoj maniji od pet kuna.

Dati pet kuna ili investirati pet kuna? Razlika koju još dugo nećemo shvatiti bez obzira na broj znamenaka.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptySub Maj 02, 2015 1:12 pm

DVIJE VERZIJE
MINISTAR OTKRIO DETALJE Nova osobna iskaznica imat će čip i bit će skuplja od stare
Prema prijedlogu zakona o osobnoj iskaznici, koji je Vlada u četvrtak uputila u saborsku proceduru, nove bi elektronske iskaznice s čipom vrijedile pet godina, a njihova bi cijena trebala biti oko 10 eura, rekao je nakon sjednice Vlade ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.
Naglasio je da su nove iskaznice nastavka projekta e-građani.

Pribavljanje osobne iskaznice sada košta 48,5 kuna, a procjena je da će cijena osobne iskaznice s čipom biti oko 75 kuna. "Za djecu i starije od 65 godina ostat će ista cijena, a za osobnu s certifikatima bit će oko 75 kuna", rekao je i naglasio da je ta cijena puno manja nego u drugim zemljama Europske unije.


VIŠE  link

Opet nova.Nedostaje para u budžetu :D
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kica/Praja
El virtuoso
Kica/Praja

Godina : 81
Location : Ladna Morava
Humor : Filmovi Veljka Bulajića
Datum upisa : 04.12.2009

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptySub Maj 02, 2015 2:07 pm

Bio sam prosle godine u Bugarskoj. Ona je clanica eu vec 8 godina. Ono sto sam video u centru glavnog grada me šokiralo. Svaka druga radnja je bukvalno zamandaljena, sa dve daske zakucane dijagonalno. O ostalim utiscima ne moram ni da pričam. E sad Hrvatska nije Bugarska ali šta će im doneti eu videcemo.


Jedan poziv menja sve !
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptySub Maj 02, 2015 2:13 pm

Kica/Praja ::
Bio sam prosle godine u Bugarskoj. Ona je clanica eu vec 8 godina. Ono sto sam video u centru glavnog grada me šokiralo. Svaka druga radnja je bukvalno zamandaljena, sa dve daske zakucane dijagonalno. O ostalim utiscima ne moram ni da pričam. E sad Hrvatska nije Bugarska ali šta će im doneti eu videcemo.
Bežaniju :)
Ko god može ide van.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptyČet Maj 14, 2015 7:26 pm

ŠIRENJE MRŽNJE
PRIJETE MI, POGLEDAJTE Pupovac pokazao kakve užasne poruke prima

Milorad Pupovac novinarima je nakon sastanka Savjeta za nacionalne manjine u Puli, na kojem je se govorilo o nesnošljivosti i etnocentrizmu u nas, te je pokazao i prijeteće poruke koje mu šalju.


Na Savjetu je upozoreno je da se, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, netolerancija prema manjinama povećala te da novi Zakon o Udrugama ne razlikuje manjinske udruge od primjerice udruga za zaštitu životinja, javlja HRT.

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Idstg1
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptySub Maj 16, 2015 3:03 am

Josipović: U noći izbora znao sam da se ne vraćam u SDP  VIŠE  link
Bivši predsjednik kazao je kako bi u predizbornoj kampanji sigurno promijenio neke stvari te bi možda ''igrao na populističku kartu''. Ne vjeruje u novi mandat ove Vlade

Bivši predsjednik Ivo Josipović u emisiji Pravi kut na Mreži TV izjavio je kako je već u izbornoj noći znao da se neće vratiti u SDP.
- Više manje sam već u izbornoj noći drugog kruga znao da se u SDP vratiti neću. Već se u mom mandatu vidjelo da je bilo ozbiljnih razlika u stavovima, ne sa članstvom SDP-a već s njegovim vodstvom - rekao je Josipović.

coment su žestoki  :12738879:
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Godina : 60
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptyPet Jun 12, 2015 1:25 pmOvo ceka i Srbiju


.
zvezda 1 zvezda 1 zvezda 1
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptyPet Jun 12, 2015 11:28 pm

SDP-ovki smeta što Kolinda hoda u vojnoj uniformi, razlog neobičan
Građani se pitaju živimo li u vojnoj hunti? Mislim da nije primjereno da vrhovna zapovjednica hoda u vojnim uniformama, kaže Tanja VrbatHRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Fxf1p0


Mislim da nije primjereno da vrhovna zapovjednica hoda u nekim prilikama u vojnim uniformama," kaže Tanja Vrbat.Tačno..
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
brunolino

brunolino

Godina : 106
Location : u bespucima...
Datum upisa : 12.10.2010

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptyPet Jun 12, 2015 11:33 pm

Kijara-brm ::
SDP-ovki smeta što Kolinda hoda u vojnoj uniformi, razlog neobičan
Građani se pitaju živimo li u vojnoj hunti? Mislim da nije primjereno da vrhovna zapovjednica hoda u vojnim uniformama, kaže Tanja VrbatMislim da nije primjereno da vrhovna zapovjednica hoda u nekim prilikama u vojnim uniformama," kaže Tanja Vrbat.[/b]


Tačno..

veće guske nisam vidio na političkoj sceni... :948208144:
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptyPet Jun 12, 2015 11:36 pm

Ima ih još.Kolega joj Karamarko..
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
brunolino

brunolino

Godina : 106
Location : u bespucima...
Datum upisa : 12.10.2010

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptyPet Jun 12, 2015 11:38 pm

Kijara-brm ::
Ima ih još.Kolega joj Karamarko..

nemoj mi tog imbecila spominjati...vodi ga sebi na Farmu.... sladoled smehsmeh smehsmeh smehsmeh
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 EmptyPet Jun 12, 2015 11:41 pm

brunolino ::
Kijara-brm ::
Ima ih još.Kolega joj Karamarko..

nemoj mi tog imbecila spominjati...vodi ga sebi na Farmu.... sladoled smehsmeh smehsmeh smehsmeh
hahaha niko me ne iritira kao  on i  ono njegovo  R.. 

čak mi je žvalavi Vučić simpatičniji.. smehsmeh
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Sponsored content
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 3 Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)
Nazad na vrh 
Strana 3 od 4Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: GEOGRAFIJA PREBIVALIŠTA/ETNOSI :: DRŽAVE :: HRVATSKA-
Skoči na: