DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

Delite
 

 HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4
AutorPoruka
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 EmptyNed Jun 30, 2013 5:28 pm

First topic message reminder :

1992-2013
Evo kako smo putovali u EU
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 GetImage

Hinin novinar Slavko Vukadin pripremio je pregled najvažnijih događaja u odnosima između Hrvatske i Europske unije, od priznanja hrvatske neovisnosti do punopravnog članstva u Europskoj uniji
- 15. siječnja 1992. - Zemlje članice tadašnje Europske zajednice priznaju neovisnost Hrvatske.

- svibanj 1993. - Nakon izbijanja sukoba između Hrvata i Bošnjaka u Mostaru Europska komisija otkazuje prvu 'fact-finding' misiju u Hrvatskoj, koja je trebala ispitati mogućnosti za sklapanje prvog sporazuma s Europskom zajednicom.

- ožujak 1995. - Vijeće EZ-a donosi odluku o primanju Hrvatske u PHARE program i otvaranju pregovora o trgovini i suradnji.

- 4. kolovoza 1995. - Prvi dan Oluje, EZ donosi odluku o suspenziji pregovora za sklapanje sporazuma o trgovini i suradnji, koji se više neće obnoviti, te odluku o suspenziji provedbe PHARE programa za Hrvatsku.

- 1997. - EU usvaja politiku regionalnog pristupa namijenjenu državama jugoistočne Europe.

- svibanj 1999. - Europska komisija predlaže stvaranje nove generacije ugovornih odnosa u sklopu Procesa stabilizacije i pridruživanja. Nova generacija ugovora iz Kopenhaških kriterije predviđa ispunjavanje dodatnih kriterija, kao što su puna suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), zaštita ljudskih i manjinskih prava, povratak prognanika i izbjeglica te prepoznatljiv angažman u regionalnoj suradnji.

- lipanj 1999. - Vijeće EU-a donosi odluku o pokretanju Procesa za stabilizaciju i pridruživanje (PSP) kao nove strategije za približavanje zemalja zapadnog Balkana (Hrvatska, BiH, Albanija, Makedonija i SR Jugoslavija) Europskoj uniji.

- 15. veljače 2000.
- Osniva se Zajednička konzultativna radna skupina EU-RH kojoj je osnovna zadaća pomoći Hrvatskoj u pripremama za uključivanje u Proces stabilizacije i pridruživanja.

- ožujak 2000. - Ured Visokog predstavnika EU-a u Zagrebu pretvara se u Izaslanstvo Europske komisije.

- 24. svibnja 2000. - Europska komisija usvaja pozitivnu Studiju o izvedivosti za Hrvatsku kojom se potvrđuje da su ispunjeni preduvjeti za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

- 24. studenoga 2000.
- Na rubu Zagrebačkog summita na kojemu sudjeluju predsjednici država i vlada zemalja jugoistočne Europe i EU-a započeli su pregovori o SSP-u između Hrvatske i EU-a.

- 14. svibnja 2001. - U Bruxellesu je parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

- srpanj 2001. - Parafiran je Privremeni sporazum koji se odnosi na dijelove SSP-a o liberalizaciji trgovine.

- 29. listopada 2001. - U Luxembourgu je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i Europske zajednice i njezinih država članica, a Hrvatska je time postala potencijalni kandidat za članstvo u EU-u.

- 1. ožujka 2002. - Na snagu je stupio Privremeni sporazum koji se odnosi na dijelove SSP-a o liberalizaciji trgovine. Time je omogućena asimetrična liberalizacija trgovine između Hrvatske i EU-a, tj. bescarinski izvoz 96 posto hrvatskih proizvoda na tržište Unije.

- 4. travnja 2002. - Europska komisija objavljuje Prvo godišnje izvješće o Procesu stabilizacije i pridruživanja za jugoistočnu Europu.

- 18. prosinca 2002. - Hrvatski sabor usvaja Rezoluciju o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

- siječanj 2003. - Vlada RH usvaja prvi Nacionalni program Republike Hrvatske za pridruživanje Europskoj uniji za 2003. godini.

- 21. veljače 2003. - Tijekom grčkog predsjedanja Unijom tadašnji premijer Ivica Račan u Ateni podnosi službeni hrvatski zahtjev za članstvo u EU-u.

- 21. lipnja 2003. - Na sastanku Europskog vijeća u Solunu usvaja se Solunska agenda, kojom se zemljama zapadnog Balkana potvrđuje jasna perspektiva članstva u Europskoj uniji.

- 10. srpnja 2003. - Predsjednik Europske komisije Romano Prodi predaje Vladi RH Upitnik s 4560 pitanja.

- 9. listopada 2003. - Vlada RH uručuje Europskoj komisiji odgovore na Upitnik EK.

- 20. travnja 2004. - EK donosi pozitivno Mišljenje o zahtjevu RH za članstvo u Europskoj uniji, tzv. "avis", i predlaže otvaranje pristupnih pregovora.

- 18. lipnja 2004. - Europsko vijeće na summitu u Bruxellesu Hrvatskoj dodjeljuje status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Europsko vijeće u zaključcima navodi da će se na sastanku Europskog vijeća u prosincu 2004. odrediti datum za početak pristupnih pregovora.

- 6. listopada 2004. - U skladu sa zaključcima sastanka Europskoga vijeća u lipnju, Europska komisija objavljuje Pretpristupnu strategiju za Hrvatsku kojom se pojašnjavaju pojedinosti priprema i uvjeta za stjecanje punopravnog članstva. Pretpristupna strategija čini podlogu za izradu Pregovaračkog okvira za pregovore o pristupanju EU te utvrđuje da će Europska komisija 2005. Hrvatsku uključiti u Izvješće o napretku u procesu integracije u EU.

- 17. prosinca 2004. - Europsko vijeće na summitu u Bruxellesu donosi odluku da će pregovore o članstvu RH u EU započeti 17. ožujka 2005. pod uvjetom da Hrvatska do tada ostvari punu suradnju s Haškim sudom. U zaključcima Vijeća navedene su i smjernice za izradu Pregovaračkog okvira u koji trebaju ući iskustva iz petoga kruga proširenja EU-a.

- 1. veljače 2005. - Nakon ratifikacije u parlamentima država članica EU-a na snagu je stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU.

- 3.–4. ožujka 2005. - U Zagrebu je održan prvi sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Republike Hrvatske i Europske unije.

- 14. ožujka 2005.
- Predsjednici parlamentarnih stranaka usuglasili su s tadašnjime predsjednikom Vlade RH Ivom Sanaderom imena voditelja 13 pregovaračkih skupina u 35 pregovaračkih poglavlja. Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović imenovana je voditeljicom pregovaračke skupine, a Vladimir Drobnjak glavnim pregovaračem u procesu pristupnih pregovora.

- 16. ožujka 2005.
- Vijeće za opće i vanjske poslove (ministri vanjskih poslova zemalja članica) donosi odluku o odgodi početka pregovora s Hrvatskom. Vijeće EU-a nije definiralo novi datum za početak pregovora, već je u zaključcima navelo da će se bilateralna Međuvladina konferencija sazvati kad Vijeće EU-a utvrdi da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom. Vijeće je istog dana usvojilo Pregovarački okvir za Hrvatsku što ga je Europska komisija predložila krajem siječnja u kojem se definiraju pravila prema kojima će se voditi pregovori s Hrvatskom. Novost su mjerila (tzv. benchmarks) za otvaranje i zatvaranje pregovaračkih poglavlja. Novost je i to da je 31 poglavlje pravne stečevine podijeljeno u 35 pregovaračkih poglavlja.

- 23. ožujka 2005. - Na sastanku Europskog vijeća predsjednici država ili vlada 25 članica EU-a odlučili su osnovati Radnu skupinu za Hrvatsku čija je zadaća utvrditi stupanj hrvatske suradnje s Haškim sudom. Članovima radne skupine imenovani su predstavnici Europske komisije (povjerenik za proširenje Olli Rehn), Austrije (ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik), Luksemburga (predsjednik vlade Jean-Claude Juncker) i Velike Britanije (ministar vanjskih poslova Jack Straw) te povjerenik za Zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.

- 25. travnja 2005.
- Radna skupina za Hrvatsku u Bruxellesu sastaje se s glavnom tužiteljicom Haškoga suda Carlom del Ponte. Na sastanku sudjeluje i premijer Sanader. Vlada RH potom zajedno s Haškim sudom usvaja Akcijski plan za rješavanje slučaja generala Ante Gotovine (tzv. Program od šest točaka) i započinje s njegovom provedbom.

- 26. travnja 2005.
- U Zagrebu je održan prvi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Republike Hrvatske i Europske unije, čime je označena nova faza u odnosima Hrvatske i EU.

- 13. lipnja 2005.
- Vijeće ministara vanjskih poslova EU-a potvrđuje da je Hrvatska ostvarila napredak u suradnji s Haškim sudom. Prethodno se i Radna skupina Vijeća EU-a pozitivno izjasnila o suradnji Hrvatske s Haškim sudom. U zaključcima Vijeća koja se odnose na Hrvatsku potvrđuje se da će se bilateralna Međuvladina konferencija RH-EU sazvati kad se utvrdi puna suradnja Hrvatske s Haškim sudom.

- 30. rujna 2005.
- Predsjednik RH Stjepan Mesić i premijer Sanader u Zagrebu su se sastali s glavnom tužiteljicom Haškoga suda Carlom del Ponte.

- 2. listopada 2005. - Glavna tužiteljica Haškoga suda Carla del Ponte potvrdila je Vijeću ministara EU-a punu suradnju Hrvatske s Haškim sudom. Time je otvoren put za početak pregovora o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji.

- 3. listopada 2005. - Pregovori o pristupanju Hrvatske EU-u službeno su otvoreni u ranim jutarnjim satima u noći između 3. i 4. listopada na bilateralnoj Međuvladinoj konferenciji RH-EU u Luksemburgu.

- 14. listopada 2005.
- Hrvatski sabor usvaja Rezoluciju o strategijskim odrednicama pregovora Hrvatske s Europskom unijom.

- 20. listopada 2005.
- Hrvatska u Bruxellesu s poglavljem 25 Znanost i istraživanje, jednim od 35 poglavlja europske pravne stečevine o kojima će pregovarati tijekom pristupnih pregovora, započinje screening, odnosno analitički pregled usklađenosti hrvatskoga zakonodavstva s pravnom stečevinom Unije, fazu koja prethodi konkretnim pregovorima o svakom pojedinom poglavlju.

- 9. studenoga 2005.
- Europska komisija objavila je prvo Izvješće o napretku Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji. Izvješće na 121 stranici detaljno opisuje odnose između Hrvatske i EU-a, te analizira stanje u pogledu političkih i gospodarskih kriterija za članstvo.

- 8. prosinca 2005. - General Ante Gotovina uhićen je u Španjolskoj, što je do tada bilo otvoreno pitanje u suradnji Hrvatske s Haškim sudom.

- 12. lipnja 2006. - Na bilateralnoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji na ministarskoj razini koja je održana u Luksemburgu, Hrvatska otvara i privremeno zatvara pregovore u prvom poglavlju u pristupnim pregovorima - u poglavlju 25. Znanost i istraživanje.

- 22. lipnja 2006. - Odlukom Vijeća EU-a, Radna skupina za zapadni Balkan (COWEB) prestaje biti nadležna za Hrvatsku, koja prelazi u nadležnost nove Radne skupine za proširenje i sporazume o pridruživanju Vijeća EU-a koja s radom započinje 1. srpnja 2006. U nadležnost Radne skupine za proširenje i sporazume o pridruživanju ulazi razmatranje provedbe svih političkih kriterija te svih pitanja vezanih uz SSP dok pitanja vezana uz regionalnu suradnju i regionalne inicijative (uspostava regionalnog ugovora o slobodnoj trgovini na temelju CEFTA-e, dijagonalna kumulacija podrijetla za države zapadnoga Balkana, inicijativa za uspostavu Regionalne škole za državnu upravu, izlazna strategija Pakta stabilnosti za jugoistočnu Europu) ostaju u nadležnosti Radne skupine za zapadni Balkan.

- 18. listopada 2006. - Bilateralnim screeningom za poglavlje 23. Pravosuđe i temeljna prava završena je usporedba hrvatskoga zakonodavstva s pravnom stečevinom Unije. Time je u 33 od 35 pregovaračkih poglavlja (u dva poglavlja, 34 Institucije i 35 Ostala pitanja, screening se ne provodi) izvršena usporedba hrvatskoga zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a.

- kraj 2006. - Na kraju 2006. godine Hrvatska je imala pet otvorenih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena (Znanost i istraživanje i Obrazovanje i kultura).

- 2007. godina - Otvoreno još 11 poglavlja, ali nijedno nije zatvoreno.

- 1. siječnja 2008. - Stupa na snagu Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP), čemu se najviše protive Slovenija i Italija.

- 12. ožujka 2008.
- Hrvatski Sabor suspendira provedbu ZERP-a za zemlje članice EU-a, a Europska komisija najavljuje da će najesen te godine objaviti indikativni plan za dovršetak pregovora do kraja 2009. godine.

- listopad 2008.
- Slovenija započinje s blokadom hrvatskih pristupnih pregovora uz obrazloženje da Hrvatska svojim dokumentima dostavljenim tijelima EU-a u okviru pristupnog postupka prejudicira međusobnu granicu na kopnu i moru.

- studeni 2008. - Europska komisija objavila indikativni plan za dovršetak pregovora, prema kojem je do kraja 2008. godine trebalo imati osam zatvorenih poglavlja i skoro sva otvorena, s tim da su se ona poglavlja koja bi eventualno ostala neotvorena, trebala otvoriti početkom 2009. godine. Po tom planu, u prvoj polovici 2009., pod češkim predsjedanjem, trebalo je zatvoriti 11, a u drugoj polovici, pod švedskim predsjedanjem preostalih 14, odnosno 16, ako se uzmu u obzir dva poglavlja pod nazivom Institucije i Ostala pitanja u kojima nema klasičnih pregovora.

- 19. prosinca 2008. - Na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju broj poglavlja koje Slovenija blokira narastao na deset. Na kraju 2008. Hrvatska ima 22 otvorena poglavlja, od kojih je sedam zatvoreno.

- veljača 2009.
- Nekoliko zemalja na čelu s Velikom Britanijom i Nizozemskom počinje s blokadom otvaranja poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava, zbog topničkih dnevnika iz Oluje koje traži Haški sud.

- prva polovica 2009.
- Slovenija nastavlja s blokadom. Prvi se put se događa da se pod jednim predsjedništvom (češkim) ni otvara niti zatvara ijedno poglavlje.

- 1. srpnja 2009. - Ivo Sanader podnosi ostavku, a premijersku dužnost preuzima Jadranka Kosor.

- 4. studenoga 2009. - Hrvatska i Slovenija u Stockholmu potpisuju sporazum kojim se granični prijepor prepušta međunarodnoj arbitraži. Slovenija deblokira pregovore i do kraja 2009. Hrvatska otvara šest, a zatvara 10 poglavlja.

- 30. lipnja 2010. - Hrvatska konačno otvara sva poglavlja, među njima i dva najteža, Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava. U prvoj polovici 2010. godine Hrvatska je otvorila pet i zatvorila tri poglavlja.

- 3. listopada 2010. - Navršava se pet godina od početka pregovora; do kraja ostalo zatvoriti još sedam poglavlja. Krajem 2010. Europska komisija najavljuje da će u ožujku 2011. objaviti izvješće o ispunjavanju mjerila u poglavlju 23 što se ocjenjuje kao ključni trenutak za završetak pregovora, budući da to poglavlje diktira završetak cijelog pregovaračkog procesa.

- 2. ožujka 2011.
- Komisija objavljuje izvješće o ispunjavanju mjerila za poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava. U izvješću se potvrđuje "znatan napredak", ali još uvijek nedovoljan da bi Komisija preporučila Vijeću EU-a zatvaranje toga poglavlja.

- 14. travnja 2011. - Mađarski premijer Viktor Orban, čija zemlja predsjedava EU-om, u Europskom parlamentu dramatično upozorava da među članicama EU-a postoje snažni otpori prema proširenju i da je upitan lipanjski rok za završetak pregovora .

- 17. svibnja 2011. - Iz okruženja povjerenice za pravosuđe Viviane Reding stiže informacija da je preporučila svom kolegi Štefanu Fueleu zatvaranje poglavlja 23 jer smatra da je Hrvatska ispunila sve zahtjeve.

- 10. lipnja 2011. - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prvi objavljuje da Komisija predlaže Vijeću EU-a zatvaranje preostala četiri poglavlja te da je ciljani datum ulaska u članstvo 1. srpnja 2013. godine. Nakon toga zemlje članice počinju s usuglašavanjem pregovaračkih stajališta na temelju prijedloga Komisije.

- 24. lipnja 2011. - Europsko vijeće donosi političku odluku o završetku pregovora. U svojim zaključcima poziva da se pregovori s Hrvatskom završe do kraja lipnja, a pristupni ugovor potpiše do kraja 2011.

- 30. lipnja 2011. - Hrvatska zatvara zadnja četiri pregovaračka poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe i Ostala pitanja.

- 14. rujna 2011. - Odbor stalnih predstavnika EU-a (COREPER) potvrđuje nacrt Ugovora o pristupanju na engleskom jeziku.

- 17. rujna 2011.
- Poljski premijer Donald Tusk osobno donosi u Zagrebu nacrt Ugovora o pristupanju.

- 01. prosinca 2011. - Europski parlament golemom većinom odobrava Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, što je preduvjet za njegovo potpisivanje. Od 634 zastupnika, koji su pristupili glasovanju, za pristanak na pristupni ugovor glasovala su 564 eurozastupnika, suzdržanih je bilo trideset i dvoje, a protiv 38.

- 05. prosinca 2011. - Vijeće EU-a za opće poslove daje konačno zeleno svjetlo za Ugovor o pristupanju Hrvatske EU-u

- 09. prosinca 2011. - Predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor potpisali su Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, neposredno prije početka sastanka Europskog vijeća. Hrvatska prvi put sudjeluje na summitu EU-a kao promatrač

- 22. siječnja 2012. - Referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Drugi referendum u hrvatskoj povijesti, nakon referenduma o samostalnosti 1991. godine. Na referendum se odazvalo 1.960.208 birača ili 43,51 posto. Za ulazak je glasovalo njih 66,27 posto, protiv ih je bilo 33,13 posto.

- 1. veljače 2012. - Slovačka prva ratificira hrvatski pristupni ugovor. U veljači je ratifikacija prošla u još tri parlamenta zemalja članica Mađarskoj, Bugarskoj i Italiji.

- 9. ožujka 2012. Hrvatski sabor potvrđuje odluku s referenduma i jednoglasno ratificira Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. U ožujku prolazi ratifikacija na Malti i u Latviji.

- 24. travnja 2012. - Europska komisija objavljuje prvo izvješće u sklopu pretpristupnog monitoringa za tri najteža poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost. Komisija ocjenjuje da je Hrvatska postigla znatan napredak i identificirala je ograničen broj pitanja u kojima su potrebni daljnji napori. Glavne zamjerke Europske komisije odnosile su se na imenovanje političara u nadzorne odbore državnih poduzeća, na zakon o policiji, posebni porez za mobilne operatere te na odgodu primjene zakona o javnim ovršiteljima.

- U travnju se nastavlja ratifikacija u Litvi, a Cipar ratificira u svbinju.

- lipanj 2012. - Češka, Irska i Rumunjska dovršavaju ratifikacijski postupak.

- srpanj 2012. - Austrija ratificira pristupni ugovor.

- rujan i listopad 2012. - slijedi ratifikacija u Estoniji, Portugalu, Poljskoj, Luksemburgu, Španjolskoj i Grčkoj.

- 10. listopada 2012. - Komisija objavljuje sveobuhvatno izvješće o pretpristupnom monitoringu u kojem, osim napretka, utvrđuje i deset zadaća koje Hrvatska mora obaviti do pristupanja Uniji. U njemačkim medijima izlazi nekoliko vrlo kritičnih članaka u kojima se ističe da Hrvatska nije spremna za članstvo. U sličnom tonu bilo je i nekoliko izjava dužnosnika njemačkog parlamenta, prije svega predsjednika Bundestaga Norberta Lammerta i predsjednika odbora za europske poslove Guenthera Krichbauma.

- studeni 2012. - ratifikacija u Švedskoj i u donjem domu britanskog parlamenta.

- prosinac 2012. - Finska ratificira pristupni ugovor.

- siječanj 2013. - Ratifikacija u Francuskoj i dovršetak ratifikacijskog postupka u Velikoj Britaniji.

- 11. ožujka 2013. - Hrvatski premijer Zoran Milanović i tadašnji slovenski premijer Janez Janša potpisuju u Mokricama Memorandum o suglasnosti o rješavanju pitanja prenesene štednje Ljubljanske banke. Time je otklonjena najveća neizvjesnost u postupku ratifikacije, koja je trajala nekoliko mjeseci. Naime, nakon slovenske blokade tijekom pristupnih pregovora, prijetila je opasnost da zapne i ratifikacija pristupnog ugovora u Sloveniji jer je u jednom trenutku prijetila opasnost prijevremenih izbora, što bi otvorilo pitanje hoće li ta zemlja imati dovoljno vremena da ratificira pristupni ugovor do 1. srpnja, predviđenog datuma ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

26. ožujka 2013.
- Europska komisija objavljuje treće i posljednje izvješće o monitoringu u kojem konstatira da je Hrvatska provela sve reforme na vjerodostojan, održiv i nepovratan način, da ispunjava sve uvjete za punopravno članstvo od 1. srpnja i da više nema razloga za nastavak mehanizma moritoringa. Izvješće je u Zagreb osobno donio povjerenik za proširenje Štefan Fuele i predstavio ga na posebnoj sjednici hrvatske vlade, sazvanoj za tu prigodu. Time je uklonjena prepreka za ratifikaciju pristupnog ugovora u Njemačkoj i Danskoj, koje su za dovršetak ratifikacije čekale završno izvješće o monitoringu.

- 2. travnja 2013. - Slovenija ratificira pristupni ugovor. U travnju se dovršava i ratifikacijski postupak u Belgiji i Nizozemskoj.

- 14. travnja - 2013.
- Hrvatski građani prvi put izlaze na europske izbore kako bi izabrali 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Izabrani zastupnici preuzimaju dužnost s prvim danom članstva, 1. srpnja, a mandat im istječe u proljeće 2014. godine kada će se u svim državama članicama birati novi saziv Europskog parlamenta. Glavno obilježje prvih europskih izbora bila je iznimno niska izlaznost birača, glasovalo je ih samo 20,84 posto.

- 2. svibnja 2013.
- ratifikacija u Danskoj.

- 7. lipnja 2013.
- Dovršena ratifikacija u Njemačkoj, jednoglasnom potporom u Bundesratu, nakon što je 16. svibnja Bundestag, donji dom saveznog parlamenta, s 583 glasa za i šest suzdržanih, prihvatio hrvatski pristupni ugovor. Njemačka je posljednja zemlja koja je ratificirala hrvatski pristupni ugovor.

- 10. lipnja 2013.
- Europski parlament daje pozitivno mišljenje o prvom hrvatskom povjereniku u Europskoj komisiji Nevenu Mimici, koji dužnost povjerenika za zaštitu potrošača preuzima 1. srpnja.

- do 30. lipnja 2013.
- Svih 27 zemalja članica položilo je isprave o ratifikaciji kod talijanske vlade u Rimu, koja je depozitar europskih ugovora. Time su ispunjeni svi uvjet za ulazak u punopravno članstvo Europske unije.

- 1. srpnja 2013. - Nakon nešto više od 10 godina i četiri mjeseca od službenog podnošenja zahtjeva za članstvo u EU-u, Hrvatska postaje njezinom 28. članicom.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/

AutorPoruka
brunolino

brunolino

Godina : 106
Location : u bespucima...
Datum upisa : 12.10.2010

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 EmptyPet Jun 12, 2015 11:45 pm

Kijara-brm ::

hahaha niko me ne iritira kao  on i  ono njegovo  R.. 

čak mi je žvalavi Vučić simpatičniji..
smehsmeh

ma ja govna i ne slušam i ne gledam, jedini koji mi je tamo normalan je Picula...ovo sve ostalo je bagra... :948208144:
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 EmptyPet Jun 12, 2015 11:48 pm

brunolino ::
Kijara-brm ::

hahaha niko me ne iritira kao  on i  ono njegovo  R.. 

čak mi je žvalavi Vučić simpatičniji..
smehsmeh

ma ja govna i ne slušam i ne gledam, jedini koji mi je tamo normalan je Picula...ovo sve ostalo je bagra... :948208144:
I TONINA  van spiska.

Moj gradonačelnik je najbolji..BANDIĆ  :948208144:
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
brunolino

brunolino

Godina : 106
Location : u bespucima...
Datum upisa : 12.10.2010

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 EmptyPet Jun 12, 2015 11:52 pm

Kijara-brm ::

I TONINA  van spiska.

Moj gradonačelnik je najbolji..BANDIĆ
  :948208144:

Bandy, legenda...ma iskreno ne valja nijedan...samo me tješi da nisam glasovao nikada i ne mislim... :948208144:
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 EmptySub Jun 13, 2015 3:32 pm

brunolino ::
Kijara-brm ::

I TONINA  van spiska.

Moj gradonačelnik je najbolji..BANDIĆ
  :948208144:

Bandy, legenda...ma iskreno ne valja nijedan...samo me tješi da nisam glasovao nikada i ne mislim... :948208144:

Više ne glasam za nikoga.Pa ni za Bandića. Finito. :948208144:
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 EmptyPon Jun 22, 2015 11:32 pm

Moramo se boriti protiv onih koji i dalje raspiruju fašizam'  VIŠE
U ponedjeljak je u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci održano predstavljanje Antifašističke lige RH. Prisutni su objasnili zašto je Liga osnovana

Živjeli smo u uvjerenju da je oružana pobjeda nad fašizmom dovoljna, ali sadašnja stvarnost nas demantira i nažalost fašizma ima na svakom koraku. On se ne očituje samo u crtanju kukastih križeva već i u govoru mržnje i netolerancije, iskazivanju svakog oblika nasilja. To su pojave na koje očito ne reagiralo dovoljnog glasno i čvrsto. Mnogu su to prihvatili kao normalno i zanemaruju činjenicu da to može prerasti i u fizički obračun. Moramo reagirati i zato smo osnovali Ligu, rekao je u ponedjeljak Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik. U ponedjeljak je u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci održano predstavljanje Antifašističke lige RH. O razlozima osnivanja Lige osim Obersnela, govorili su i Oliver Frljić, intendant riječkog HNK, Stjepan Mesić, počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, te Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige RH.


Fašizam je još živ u narodu. Moramo se boriti protiv pojedinaca koji ga raspiruju - rekao je Frljić. Stjepan Mesić je pak rekao da je Liga osnovana jer je "došlo do krivog smjera koji treba ispraviti".
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 EmptySre Jun 24, 2015 8:57 pm

Ostanite! Učinite Hrvatsku boljom, naprednijom i prosperitetnom' VIŠE 


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je u srijedu poslanicu u prigodi Dana državnosti, posvećenu 'Hrvaticama i Hrvatima u domovini i svijetu, te hrvatskim državljankama i državljanima'. Prenosimo najzanimljivije dijelove


'Slaveći Dan državnosti, obilježavamo donošenje Deklaracije Hrvatskoga sabora kojom je 25. lipnja '91. godine proglašena suverena i samostalna Republika Hrvatska. Time je
ispunjena težnja mnogih naraštaja hrvatskoga naroda za slobodnom i samostalnom državom.
----------------------------------
Hoće ,kako neće ostati.Pobeže gde ko stigne.
Oni koji nemaju posla ništa ih ne zadržava u Lijepoj našoj.
(danas mi priča žena da je izgubila posao i za 40 dana u Sloveniji zaradila čistih 1100 evra.Šta će  kad nema posla u Cro za nju)


Srećan Dan Državnosti. 
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 39
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 EmptyPon Jul 06, 2015 1:01 pm

SPEKTAKL’ U REMETINCU: Boysi u noćnim satima ‘probudili’ Zdravka i Zorana Mamića VIŠE


Stara garda Bad Blue Boysa došla je na orginalnu ideju proslave odlaska Zdravka i Zorana Mamića u pritvor. Tako su ‘stari’ Boysi priredili vatromet neposredno uz zatvor i poslali poruku ljudima koji su, prema njima, prisvojili njihovu svetinju radi vlastitog bogaćenja.

Kada je pala noć, Boysi su pokraj zatvora Remetinec napravili vatromet i tako poslali poruku Mamićima, koji su itekako dobro u zatvoru čuli vatreno slavlje navijača koje nikada nisu mogli “kupiti” niti imati.


Blago nama ovakvima-Brzo će oni van..
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Godina : 60
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 EmptySub Jul 25, 2015 12:22 am

Usljed velikih vrucina i suse,po Hrvatskoj(Dalmaciji) divljaju pozari,na koje EU ne reaguje,a trebala bi,kao clanici svoje obitelji.
Evo kako je zahvalio na pomoci
Jadranko Hodak

Poštovana EU! (Europska unijo)

Ovim putem vam se zahvaljujem na ogromnoj pomoći koju ste nam pružili dok nama bijesne požari. Od vas 27 država, jebem vam svakoj sve u rodu i to po doktorskom receptu, svakih 8 sati po jednom, niti jedna da bi pomogla... niti jedna jedina država!!! Kad je trebalo pomoći Grčkoj 2012. godine, mi smo bili tu i slali kanadere, baš kao i 2013. kad je gorio Portugal, mada smo i sami iskasapljeni i siromašni, no mi smo pomogli... al klasika, zaboli vas za to vaš europsko civilizirano humanitarni kurac. Kad neće nitko od naših hrvatskih medija, oću ja... i sad vam jebem i oca i majku i sve u rodu, i sve vaše europske tekovine, pička vam materina "civilizirana". Po ovom obraćanju se zaključuje da sam ja divljak, no eto, vi u EU koji ladite jaja i natežete kožicu od kurca, vi ste nadasve fini i kulturni... o jebo vam ćaća mater da vam jebo, 100 puta, svakih 8 sati. Kud prije 500 godina nismo Sulejmana Veličanstvenog pustili do kraja, da i vi u Berlinu, Beču, Parizu, Londonu, imate običaj kuhanja jutarnje turske kave, govna sebična da sebična! „Europska unija je jedna velika obitelj“, u kojoj očito ćaći i materi puca kurac za „novorođeno dijete“ poput nas. Od svih vas 27, da ne zaboravim da vam još jednom, po ko zna koji put, jebem sve u rodu! Od svih vas 27... ko nama nudi pomoć??? – Rusija krutejebo!... alooooo Rusija!!! Jel to vama draga EU normalno!?!?... (tlak će me žveknut, oće materemi)... jebem vam sve u rodu, vama i velikoj obitelji!

p.s. Tlak mi je uredan... 920/850... pu majku vam milu europsko pružim ti ruku za pomoć osvještenu jebem!


.
zvezda 1 zvezda 1 zvezda 1
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
kutijica

kutijica

Datum upisa : 10.12.2013

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 EmptySub Jul 25, 2015 12:39 am

Ko je ovo napisao ,lele
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Godina : 60
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 EmptySub Jul 25, 2015 12:49 am

kutijica ::
Ko je ovo napisao ,lele

Jadranko Hodak


.
zvezda 1 zvezda 1 zvezda 1
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
kutijica

kutijica

Datum upisa : 10.12.2013

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 EmptySub Jul 25, 2015 12:59 am

E vala samo sam to preskocila ccc
Opasan brka xD
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 EmptySub Jul 25, 2015 9:02 am

kutijica ::
Ko je ovo napisao ,lele

Astra ::Jadranko Hodak
To je onaj Ličanin -bloger Krule ,koji se inače i proslavio pisanjem protiv "vlasti" u Hrvatskoj ? Pročitao sam par tekstova ,i ne mogu reći da nema šlifa , to je ok .Ali ,ovaj je zaista preteran i totalno bez veze ,jer ....ta ista EU je obnovila 2/3 srušenih kuća u Hrvatskoj ,primila na hiljade raseljenih i proteranih lica sa ratnih područja , dala silne pare koliko juče za poplavljene ,plaća deminiranje , daje milione za "poticaj poduzetništva " itd ,itd,itd ......
Šta bi sad još trebala ,da plaća i formira Hrvatskoj zaštitu od poplava i požara ,da im pošalje jedno 10 "kanadera" i pedesetak teških mašina ,da im se nađe ? 
Vrlo ,vrlo nezahvalan tekst ,i upućen na pogrešnu adresu .Hrvatska je "neovisna" odavno , primljena je u EU ,dakle ,ispunjava standarde ,pa što gosn Krule ove kritike ne uputi na pravu adresu ,onima koji rade "proračun" u Hrvatskoj ? 
Ne možeš uzimati teške milione od turizma ,a da ne uložiš u puteve i ,za Jadran specifično ,zaštitu od požara ,koji plane časkom na vrućinama . 200 miliona evra je dala EU za izradu projekta za zaštitu od poplava -Sava i dalje plavi ,jer nije urađeno -ništa. 
Za to nije kriva EU . Požari se javljaju svake godine ,ginu vatrogasci ,da li je hrvatska vlada mislila na to , da modernizuje opremu i poveća broj ljudstva ? E nije ....ni za to nije kriva  EU. 
Što ne organizujete i obučite "dragovoljne vatrogasne postrojbe " ,službu promatranja , obilaske ,svako na svom lokalnom nivou ? 
Da umesto hrvatskih nadležnih ministarstava o tome brine Brisel ? 
Kao vojnik nekadašnje JNA ,učestvovao sam više puta u gašenju požara u Dalmaciji .Bez pardona se slalo nas na stotine ,samo sa ašovčićem i gas maskom ,i gasili smo ,i evakuisali ugroženo ,ali je to išlo drugačije .Trkom ,na desetine kamiona je stajalo u redu ,a na desetine nas smo ubacivali robu ,tempom kineskih lučkih radnika .
I helikopterom su nas slali ,ako je moralo .
 Zar Hrvatska nema vojsku danas ? Pa angažujte ,gospodo ,i silne nezaposlene ,obučite ih, dajte ljudima opremu i dnevnice ,pa će da se gasi . Gde je Civilna zaštita ? 
Uostalom ....Hrvatska vlada se zahvalila Rusiji na ponuđenoj pomoći ,a Državna uprava za zaštitu i spasavanje predlaže Vladi da pomoć traži od EU . Očigledno ,hoće novac ,kad odbija rusku pomoć u tehnici i ljudstvu . 
Tako da g Krule treba da razmisli pre nego što pljune  one koji su hiljadu puta dali ,a sad možda jednom nisu ,pa udari da ih proklinje . 
U Srbiji se to zove -ciganska posla .
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Godina : 60
Location : podnozje Alpi
Datum upisa : 20.06.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 EmptySub Jul 25, 2015 11:19 am

Opet Dany idealizujes EU.....mada mnogo cega bi vise bilo da ne sjede u vrhu kriminalci i pljackasi,tu se slazem.


.
zvezda 1 zvezda 1 zvezda 1
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 EmptySub Jul 25, 2015 12:29 pm

Astra ::
Opet Dany idealizujes EU.....mada mnogo cega bi vise bilo da ne sjede u vrhu kriminalci i pljackasi,tu se slazem.
Ne idealizujem , ali ni ne mislim da treba biti nezahvalan . Teške pare je EU dala i davala i Hrvatskoj ,a Srbija gotovo da živi od "pristupnih fondova" Moja firma je obnovljena sredstvima EU ,i   x drugih -što bi oni to radili ? Treba li da daju tolike milijarde Grčkoj i drugima ,koji samo  hoće da super žive ,a da ne rintaju ? Ja mislim da ne . Koliko je izbeglica i radnika primila  ta EU ,milioni tamo žive i rade ,i tri puta im je bolje nego kod kuće .Ne treba biti nezahvalan i đubre ,to je poenta mog posta . 
A što se tiče ovoga kako se u Hrvatskoj živi ...pa gospodo , izvolite urediti vašu državu ,ili odabrati Vladu koja je to sposobna ,ne očekujte od Evrope da bude krava muzara ,koju ni ne hranite ,ne pojite ni ne čistite ,a šutnete je svaki put kad vam nije dovoljno mleka koje daje . 
Da nije nje ,pili bi vodu .
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Sponsored content
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 Empty
PočaljiNaslov: Re: HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)   HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013) - Page 4 Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
HRVATSKA-nova članica E.U.(1 srpanj 2013)
Nazad na vrh 
Strana 4 od 4Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: GEOGRAFIJA PREBIVALIŠTA/ETNOSI :: DRŽAVE :: HRVATSKA-
Skoči na: