DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
LACOTA (teton indijanci ) BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

Delite
 

 LACOTA (teton indijanci )

Ići dole 
AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

LACOTA (teton indijanci ) Empty
PočaljiNaslov: LACOTA (teton indijanci )    LACOTA (teton indijanci ) EmptyČet Jul 11, 2013 10:06 pm

Teton (Lakota), jedno od sedam plemena saveza Siouxa koje je obuhvačalo sve skupine nastanjene zapadno od Missourija. Danas žive na rezervatima Cheyenne River, Lower Brule, Rosebud, pine Ridge i Standing Rock u saveznim američkim državama Sjeverna Dakota i Južna Dakota.

Ime
Ime Teton dolazi od Titonwan, 'dwellers on the prairie'

Podela

Tetoni se dijele na sedam glavnih skupina, od kojih se svaka sastoji od nekoliko bandi.

 • Brulé (Sicangu, Si-tcan´-xu), naseljeni na rezervatima Lower Brulé (Lower Brulé) i Rosebud (Upper Brulé).
 • San Arcs (Itazipco, I-ta´-zip-tco´, Without Bows). Danas žive uglavnom na rezervatu Cheyenne River i nešto na Standing Rock.
 • Sihasapa (Blackfeet, Si-ha´sa´-pa). Uglavnom na Cheyenne River i nešto na Standing Rock Reservation.
 • Miniconjou (Minneconjou, Mi´-ni-ko´-o-ju).Uglavnom na Cheyenne River, i nešto na Rosebud i Standing Rock rezervatima.
 • Two Kettles (Oohenompa, Oohenumpa, O-o´-he-non´-pa, Two Boilings), na rezervatu Cheyenne River.
 • Oglala (Ogalalla, O-gla´-la). Uglavnom na rezervatu Pine Ridge, Južna Dakota; nešto na Standing Rock. Od njihovih bandi Wa-za-za (Wa-ja-ja, Wa-zha-zha), danas su na Pine Ridge; Loafers (Wa-glu-xe, In-breeders), uglavnom na Pine Ridge Reservation i nešto na rezervatu Rosebud.
 • Hunkpapa (Uncpapa, Uncapapa, Huñ´-kpa-pa), na rezervatu Standing Rock.Etnografija

Hrana


Tetoni ili Lakote tipično su pleme sa prerijskom kulturom. Oni nisu prakticirali nikakvu agrikulturu, a život im je ovisio o krdima bizona (tatanka) koji su im svojim mesom, mašću, kožama i kostima gotovo u potpunosti podmirivali sve životne potrebe. Sve ostalo što im je zatrebalo mogli su lako nabaviti u prirodi, zato je sakupljanje plodova prirode bila druga važna djelatnost Tetona. Bavili su se i sa trgovinom sa plemenima koja su u područjima uz Missouri uzgajali kukuruz, po čemu su osobito poznati Mandani (mandan corn). Bizonovo meso priređivalo se na različite načine. Meso se jelo da bi se odmah pripremalo svježe, ali su ga i pripravljali za kasniju upotrebu, pa su znatnu količinu sušili na suncu i pripremali 'jerky' . Pemmican je bio najpopularnija pripremana hrana koja se čuvala za kasniju upotrebu. Komadi bizonovog mesa bi se sušili i kasnije mrvili pomoću manjeg kamenja kojima bi tukli po njemu na ravnim kamenim pločama. Kada bi dobili gustu masu smrvljenog mesa miješali su ga sa topljenim salom ili koštanim mozgom i ponekad dodavali divlje trešnje. Mješavina se tada pakirala u kožne torbice koje bi na vrhu zapečatili topljenim salom. Ovako pripremljen pemmican mogao je trajati 3 do 4 godine.
Nastambe Nastamba Tetona bio je tepee, kožni šator koji se sastoji od drvenog kostura prekriven kožama bizona. U jedan takav šator išlo je 16 do 18 bizonskih koža. Ulaz u šator bio je otvor koji se kao i otvor za dim na vrhu šatora mogao otvoriti ili zatvoriti drugim komadom kože.

Odjeća


Odjeća Tetona bila je od štavljene kože, a uz bizonovu koristila se i koža jelena. Žene su na štavljenje izradu ove odjeće morale potrošiti mnoge sate rada.
Putovanja Do konja su Tetoni došli sredinom 1700-tih godina, postavši najmobilnijima među svim Sijuksima, i uz još neka plemena (Komanči) najbolji jahači svijeta. Bili su neprekidno u pokretu i sve do zime pratili stada bizona. Za putovanje po kopnu prilikom dugih seoba koristili su travois, dvije duge ukrštene motke pričvršćene oko konjskih pleća čiji se zadnji kraj vukao po tlu. Za prelazak preko rijeka koristio se neugledni bullboat, plovilo poznato na preriji, učinjeno od vrbovog pruća i prekrivenog bizonovom kožom. Bullboat su osim njih poznavala i plemena uz rijeku: Mandan, Hidatsa i Arikara Indijanci. Bio je vodonepropustan.

Vanjske poveznice

 • Teton Sioux Indian Tribe History
 • Teton Sioux Indians
 • The Teton Sioux (Lakota)
 • Lakota Society, The Tetons

Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

LACOTA (teton indijanci ) Empty
PočaljiNaslov: Re: LACOTA (teton indijanci )    LACOTA (teton indijanci ) EmptyČet Jul 11, 2013 10:09 pm

LACOTA (teton indijanci ) 18LACOTA (teton indijanci ) Lakota-native-americans-24885892-600-795LACOTA (teton indijanci ) RG3882-54-7LACOTA (teton indijanci ) Images?q=tbn:ANd9GcR8Dw0JRo2iQfHXxBgJbKIxnAjwGAT_iXX-g03D74rSDrBnzMutLACOTA (teton indijanci ) Images?q=tbn:ANd9GcTbae-cxMlZi3T_35LBuqKahWbFWqWobD_JshwejxW2YlZyFwHQLACOTA (teton indijanci ) 10-Walking-Shooter-(Hunkpapa-Lakota)-1872LACOTA (teton indijanci ) Lakota-woman-completed-sml
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

LACOTA (teton indijanci ) Empty
PočaljiNaslov: Re: LACOTA (teton indijanci )    LACOTA (teton indijanci ) EmptyČet Jul 11, 2013 10:11 pm

Republika Lakota

Republika Lakota je predložena država u granicama SAD-a čija teritorija pokriva nekoliko hiljada milja unutar saveznih država Nebraske, Vajominga, Montane, Sjeverne Dakote i Južne Dakote. Granice koje su predložene podudaraju se sa onima iz Sporazuma iz Forta Laramija iz 1851.
Proglašenje nezavisnosti bila je inicijativa američkih Lakota Indijanaca poznatih pod imenom "The Lakotah Freedom Delegation", koju predvode Rasel Mins (Oyate Wacinyapin) i Dvejn Martin (Canupa Gluha Mani). U pismu upućenom Stejt departmentu 17. decembra 2007. proglašavaju sve potpisane ugovore sa SAD-om nevažećima, a razlog je tome nepoštivanje niti jednoga od potpisanih u zadnjih 150 godina od strane SAD-a. Takođe ističu da neće više priznavati plemenske uprave i predsjednike postavljene od strane "Bureau of Indian Affairs".
Najveći grad u Lakoti bila bi Omaha, Nebraska. Oblasti sadrže najsiromašnije predjele SAD-a. Grupa navodi da unutar rezervata vlada kolonijalni aparthejd i da je u 150 godina SAD-ove administracije u rezervatima došlo do masovne nezaposlenosti, siromaštva i bolesti.
Vlada novoproglašene republike obećava da će se zauzeti rješavanjem ovih problema kao i obnove Lakota tradicije i jezika koji su u izumiranju. U planu je osnivanje vlastite energetske tvrtke za proizvodnju solarne energije i energije vjetra, a razmatra se i mogućnost uzgoja šećerne repe za proizvodnju biogoriva. Državljanstvo je dostupno svim pripadnicima Lakota naroda i svakom stanovniku koji živi na toj teritoriji. Vlada je privremeno smještena u Pine Ridge rezervatu u Južnoj Dakoti.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

LACOTA (teton indijanci ) Empty
PočaljiNaslov: Re: LACOTA (teton indijanci )    LACOTA (teton indijanci ) EmptyČet Jul 11, 2013 10:12 pm

Lakota indijanci se otcepili od SAD

LACOTA (teton indijanci ) LudiKonj
Poglavica Ludi Konj
Ovaj istorijski korak preduzeli smo da bismo zaštitili svoj narod i naš način života, da bismo se oslobodili kolonijalnog sistema koji sprovodi vlada Sjedinjenih Država, navodi se u odluci koju su doneli predstavnici indijanskog naroda Lakota.
Grupa američkih starosedelaca, potomaka legendarnih ratnika Bika Koji Sedi i Ludog Konja, proglasila je u sredu otcepljenje od Sjedinjenih Američkih Država i jednostrano se povukla iz ugovora koje je sa vladom u Vašingtonu potpisala u 19. veku.
"Mi više nismo građani SAD, a svi koji žive u pet saveznih država koje obuhvata naša zemlja slobodni su da nam se pridruže", rekao je Rasel Mins, dugogodišnji vođa Lakota i borac za prava Indijanaca na konferenciji za novinare u glavnom gradu jedine svetske supersile. Kako prenosi AFP, ispred Minsa bila je šačica reportera i ambasador Bolivije, zemlje čiji je predsednik Evo Morales potomak starosedelaca američkog kontinenta.
Predstavnici Lakota poslali su u ponedeljak poruku Stejt departmentu o svojoj odluci, a zatim su posetili ambasade Bolivije, Čilea, Južnoafričke Republike i Venecuele, najavivši da će svoju diplomatsku misiju nastaviti narednih nedelja i meseci obilaskom "prijateljskih zemalja".
Oni tvrde da su bili primorani da žive u "sistemu kolonijalnog aparthejda", zbog čega su preživeli "kulturni i fizički genocid" čije posledice osećaju i danas. "Životni vek muškaraca je manji od 44 godine, stopa smrtnosti novorođenčadi je pet puta veća od američkog proseka, u rezervatima Lakota ima osam puta više obolelih od tuberkuloze nego u SAD, 97 odsto nas živi ispod granice siromaštva, stopa nezaposlenosti u rezervatima je 85 odsto, stopa samoubistava mladih je jedan i po put veća nego u SAD, a naš jezik je na ivici nestanka", navodi se u saopštenju ovog naroda.
Rasel Mins, poznat i po ulozi u filmu "Poslednji Mohikanac", kaže da će nova država izdavati svoje pasoše i vozačke dozvole i da nijedan njen stanovnik neće morati da plaća porez, pod uslovom da se odrekne američkog državljanstva. Sporazumi potpisani sa Vašingtonom u prošlosti, objašnjavaju Lakote, "bezvredne su reči na bezvrednoj hartiji", jer su "stalno kršeni kako bi nam se ukrala kultura, zemlja i sposobnost da očuvamo svoj način života", a Mins kaže da je povlačenje iz njih potpuno legalno.
Ovaj politički vođa tvrdi da je tek sada stvorena "kritična masa za borbu protiv kolonijalizma", iako su Lakote svoju "deklaraciju o stalnoj nezavisnosti" izdale još 1974. godine. Jedan od ključnih događaja u borbi za osamostaljenje desio se u septembru, kada su Ujedinjene nacije usvojile neobavezujuću deklaraciju o pravima starosedelačkih naroda – iako su se tome protivile Sjedinjene Države, tvrdeći da je ta deklaracija u suprotnosti sa američkim zakonima.
"Mi ne želimo da posramimo SAD, već nastavljamo borbu za našu decu i unuke", izjavila je Filis Jang, koja je bila jedan od organizatora prve konferencije o pravima starosedelaca održane u Ženevi 1977. Ona ne veruje da će bitka za državu Lakota biti izvojevana za njenog života.
Ipak, neki, kao pleme zvano Ružin pupoljak, neće se pridružiti inicijativi Rasela Minsa. "Mi se borimo za poštovanje sporazuma i stalno podsećamo Kongres na to", kaže predsednik tog plemena Rodni Bordo. Njega i druge Indijance koji se protive otcepljenju od SAD Mins naziva "višijevcima", poredeći ih sa francuskom vladom koja je u Drugom svetskom ratu sarađivala s nacistima.
--------------------------------------------------------------------------
Bik Koji Sedi i Ludi Konj
Lakota je narod sastavljen od sedam plemena koja žive u delovima Nebraske, Južne Dakote, Severne Dakote, Montane i Vajominga. Najzapadnija su grupa Sijuksa i u bliskoj su vezi sa Dakotama i Nakotama iz Minesote, a u američkoj istoriji zapamćeni su po masakru Sedme konjice koju je u bici kod Litl Big Horna 1876. godine vodio potpukovnik Kaster. Usledio je dugogodišnji progon Lakota, koji je gotovo doveo do njihovog istrebljenja. Tada su bili primorani da potpišu sporazum kojim su predali veći deo svoje zemlje Vašingtonu.
Lakote su kod Litl Big Horna predvodili poglavice Bik Koji Sedi (Tatanka Ijotanka) i Ludi Konj (Tašuka Vitko, bukvalni prevod "Njegov konj je lud").
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/ Na mreži
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

LACOTA (teton indijanci ) Empty
PočaljiNaslov: Re: LACOTA (teton indijanci )    LACOTA (teton indijanci ) EmptyNed Jul 21, 2013 12:22 am

Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

LACOTA (teton indijanci ) Empty
PočaljiNaslov: Re: LACOTA (teton indijanci )    LACOTA (teton indijanci ) EmptyNed Jul 21, 2013 12:27 am

LACOTA (teton indijanci ) Wanduta-lakota-sioux
Red Arrow - Wanduta ( Lakota Sioux )
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

LACOTA (teton indijanci ) Empty
PočaljiNaslov: Re: LACOTA (teton indijanci )    LACOTA (teton indijanci ) EmptySre Jul 12, 2017 11:17 pm

OVO JE RETKA FOTOGRAFIJA IZ 188O-TIH GODINA 

PRIKAZUJE LOGOR LAKOTA INDIJANACA, IZ SKUPINE BRULE DAKOTA.LACOTA (teton indijanci ) M8k8jq
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Blebetalo

Blebetalo

Datum upisa : 08.01.2011

LACOTA (teton indijanci ) Empty
PočaljiNaslov: Re: LACOTA (teton indijanci )    LACOTA (teton indijanci ) EmptySre Jul 12, 2017 11:20 pm

https://hr.wikipedia.org/wiki/Sijuksi_Indijanci
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

LACOTA (teton indijanci ) Empty
PočaljiNaslov: Re: LACOTA (teton indijanci )    LACOTA (teton indijanci ) EmptyČet Jul 13, 2017 12:12 am

Lakota


LACOTA (teton indijanci ) Xp8sy8
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Sponsored content
LACOTA (teton indijanci ) Empty
PočaljiNaslov: Re: LACOTA (teton indijanci )    LACOTA (teton indijanci ) Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
LACOTA (teton indijanci )
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: GEOGRAFIJA PREBIVALIŠTA/ETNOSI :: NARODI I ETNIČKE GRUPE SVETA :: INDIJANCI-
Skoči na: