DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-

Prijemportal*Latest imagesTražiRegistruj sePristupi

Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije

Ići dole 
+14
daljinski
Kica/Praja
Astra
debilko
brdjanin
cojle
Ziman
montoya
MadamX
Samouka
brunolino
AstrinaKomsinica
dusicaa
Kijara-brm
18 posters
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
Gost
Gost
Anonymous

Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije Empty
PočaljiNaslov: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Sep 08, 2013 10:48 am

Posjeti me Kijara da malo vidike svoje prosirim, pa evo ne samo za mene, nego za sviju.

Video traje 1:24h ali je jako zanimljiv , informativan i povjestan, isplati se pogledati.

Ispada da su Hrvati pacenici od pocetka i dolazka na balkanu a Srbi od vijeka Imperatori!

Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

Godina : 44
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Sep 08, 2013 10:56 am

O Bože...Pa proširio vidike na politiku... nesvest...

Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.

Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Sep 08, 2013 10:59 am

Mene Kijara ne interesuje poitika, nije nikad, ali povijest, jer od nje poticemo.
Nazad na vrh Ići dole
Samouka
PrEkoBrojNa
Samouka

Datum upisa : 24.05.2011

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Sep 08, 2013 11:09 am

ISTORIJA NIJE EGZAKTNA NAUKA!!! Zna se ko je piše i kako je piše, a naročito za koga je piše.

Ako će nam deca živeti od istorije i biti puna mržnje... onda do mojega.
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Sep 08, 2013 11:16 am

Dolinac ::
Mene Kijara ne interesuje poitika, nije nikad, ali povijest, jer od nje poticemo.
Taj link za mene ne predstavlja ništa..Mogu ti ja naći drugi gde će biti obrnuta situacija...
Ne živim u prošlosti..
Živim za danas,sutra..Nisam ograničena po pitanju vere...odgojena sam tako..da gledam kakav si čovek,a ne šta si...
I ne naginjem ni na jednu stranu kad su u pitanju diskusije na forumu,jer ni u šali ne želim da povredim nikoga..mada neki ovde to nesvesno ili svesno rade..ne znam.Ali od mene niko nikad neće doživeti u realu,a ni ovde da mu udaram kontru...,jer nekome se otvaraju rane koje bole.A to neke usijane glave neće nikad svatiti...
U sportu jednako navijam za sve naše ex yu..
Politika me ne zanima..,ali kad god vidim neke uvrede..uvek ću da reagujem..
Još jednom ću reći..ja sam srpkinja,a živim u Hr..Poštujem sve vere..i sve ljude..koji zdravo razmišljjau i ne vređaju nikoga:))))

Nazad na vrh Ići dole
Samouka
PrEkoBrojNa
Samouka

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Sep 08, 2013 11:18 am

Kijara-brm ::
Taj link za mene ne predstavlja ništa..Mogu ti ja naći drugi gde će biti obrnuta situacija...
Ne živim u prošlosti..
Živim za danas,sutra..Nisam ograničena po pitanju vere...odgojena sam tako..da gledam kakav si čovek,a ne šta si...
I ne naginjem ni na jednu stranu kad su u pitanju diskusije na forumu,jer ni u šali ne želim da povredim nikoga..mada neki ovde to nesvesno ili svesno rade..ne znam.Ali od mene niko nikad neće doživeti u realu,a ni ovde da mu udaram kontru...,jer nekome se otvaraju rane koje bole.A to neke usijane glave neće nikad svatiti...
U sportu jednako navijam za sve naše ex yu..
Politika me ne zanima..,ali kad god vidim neke uvrede..uvek ću da reagujem..
Još jednom ću reći..ja sam srpkinja,a živim u Hr..Poštujem sve vere..i sve ljude..koji zdravo razmišljjau i ne vređaju nikoga:))))

Moja ćera jakog jakog jakog 
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Sep 08, 2013 11:23 am

Cilj i namjera je da se vidi tko su Hrvati i Srbi, od kud poticu, sta imaju zajednickoga itd.

E sad ako je povijest uvredljiva, nemora da je prati ili pamti. Hocu samo da pokazem tko su ti narodi, ako upitate nekoga sa strane recimo, tko su Srbi ili Hrvati, prvi odgovor je Cetnik i Ustasa.

Ako razumijemo povijest onda razumijemo tko smo i sta smo.
Nazad na vrh Ići dole
Samouka
PrEkoBrojNa
Samouka

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Sep 08, 2013 11:24 am

I sve je to tačno što je istorija napisala.!
Ništa drugo nismo nego četnici i ustaše, pa ja sam onda neki izrod???
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Godina : 64
Datum upisa : 20.06.2008

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Sep 08, 2013 11:28 am

Civilizovani ljudi mogu da pricaju o istoriji,politici a da pri tom ne vrijedjaju ni pojedinca ni njegov narod i dok god tako ide diskusija,u redu je,a ja licno iznad svega mrzim istoriju,tako da nemam namjeru da diskutujem,moji pogledi su svima poznati,a vracanje u bilo kojem segmentu zivota za mene znaci ogranicavanje buducnosti.
Tema neka stoji,uz molbu da se buduci eventualni ucesnici suzdrze od podhebavanja i uvreda,zlobe i cinizma.
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Sep 08, 2013 11:31 am

Samouka ::
Teto da bi svhatila prilog, tj. film, moras ga pogledati. Cijela povijest Hrvata i Srba su detaljno opisani, to i u knjigama mozes procitati, ovo je samo dokumentarni film.
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Sep 08, 2013 11:33 am

Astra ::
Civilizovani ljudi mogu da pricaju o istoriji,politici a da pri tom ne vrijedjaju ni pojedinca ni njegov narod i dok god tako ide diskusija,u redu je,a ja licno iznad svega mrzim istoriju,tako da nemam namjeru da diskutujem,moji pogledi su svima poznati,a vracanje u bilo kojem segmentu zivota za mene znaci ogranicavanje  buducnosti.
Tema neka stoji,uz molbu da se buduci eventualni ucesnici suzdrze od podhebavanja i uvreda,zlobe i cinizma.

Znam da ima dosta Srba i Hrvata koji nepoznaju povijest svoju, e sad ako netko zeli da umre glup ili tup, neka umre.
Svoj prilog sam postavio na kulturan i diplomatski nacin.
Nazad na vrh Ići dole
Samouka
PrEkoBrojNa
Samouka

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Sep 08, 2013 11:37 am

Teto da bi svhatila prilog, tj. film, moras ga pogledati. Cijela povijest Hrvata i Srba su detaljno opisani, to i u knjigama mozes procitati, ovo je samo dokumentarni film.
Znaš šta Doli, 'zabole me baš za to šta su drugi pisali. Ustaše kako njima odgovara, četnici kako njima i možemo tako u nedogled.
Ko hoće i može da živi od tog pisanja i sranja eto mu ga... daleko mu lepa kuća.
Jedno znam, zbog budalaština i zla... moj sin neće pušku uzeti u ruke NIKAD niti gleda, niti će gledati nacionalnost i religiju... On je poneo iz kuće ono što je tu i naučio. A verujem da nismo usamljeni. Da, nisam mu predavala istoriju, naročito ne takvu!!!

Ne znam samo kako ljudi i dokle mogu da žive u mržnji???? Kako im ne dosadi više ? Sve je teška manipulacija sa nama običnim smrtnicima.
Što reko Danubius Crkva, Dzamija, politika ... sve to manipuliše nama i svima jebe mater.

Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Sep 08, 2013 11:40 am

Masa naroda i srpskog i hrvatskog umire od gladi...znaci li ista da li ce umrijeti glup ili prosvjecen...i dalje mrzim istoriju smehsmeh 
Nazad na vrh Ići dole
Samouka
PrEkoBrojNa
Samouka

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Sep 08, 2013 11:43 am

Masa naroda i srpskog i hrvatskog umire od gladi...znaci li ista da li ce umrijeti glup ili prosvjecen...i dalje mrzim istoriju smehsmeh 
Neka mene, nek umrem glupa i tupa a ne znala nikad za mržnju. Sad će da mi plate struju i infostan gore pomenuti... More ajde bre!

Roditelji su me naučili da postoje samo dve nacije: Čovek i nečovek, to je jedina "istorija" koju poštujem.

Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Sep 08, 2013 12:09 pm

Bez obzira, da bi razumijeli nas nacionalitet, moramo prvo povijest razumjeti. Samo znanje nam je potrebno da mozemo nesto promjeniti.
Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Sep 08, 2013 12:32 pm

Ja licno mislim,od nacionalne pripadnosti se ne zivi...sve bi ja to ukinula...nek smo svi samo Zemljani.
Nazad na vrh Ići dole
dusicaa
الحالم الأبدي
dusicaa

Datum upisa : 02.12.2012

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Sep 08, 2013 1:00 pm

Roditelji su me naučili da postoje samo dve nacije: Čovek i nečovek, to je jedina "istorija" koju poštujem.
top88 
Smatrala bih sebe izgubljenim slucajem kad bih potrosila toliko vremena na pregled gore navedenog linka.
Istorija je zestoka kurva. Pise je onaj ko trenutno vlada. Tako sad pada u vodu ono sto smo mi ucili ( sve negativno za cetnike, ustase, balije...) te nasa deca uce kako sve to treba ceniti, velicati i nazalost, kao da porucuju i slediti. Hvala ne bih ja, a ni moja deca.
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Sep 08, 2013 1:19 pm

Ja licno mislim,od nacionalne pripadnosti se ne zivi...sve bi ja to ukinula...nek smo svi samo Zemljani.
Čekaj dok deba vidi temu..ona će nam obkasniti odakle smo opali...
hahahaha..
debija nekad ponese tema....ali volem ga čitati..jer verujem da u realu nije loš čovek..

Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Sep 08, 2013 2:45 pm

dusicaa ::

top88 
Smatrala bih sebe izgubljenim slucajem kad bih potrosila toliko vremena na pregled gore navedenog linka.
Istorija je zestoka kurva. Pise je onaj ko trenutno vlada. Tako sad pada u vodu ono sto smo mi ucili ( sve negativno za cetnike, ustase, balije...) te nasa deca uce kako sve to treba ceniti, velicati i nazalost, kao da porucuju i slediti. Hvala ne bih ja, a ni moja deca.

Ako te ne intersuje tvoja nacionalnost to je tvoja stvar. Ali onda nemozes se nikad identificirati, svidjalo se nam to ili ne. Od kud poticemo i sto jesmo, nemoze promjeniti.

I drugi narodnosti se dicu od kud poticu sta jesu iako imaju svoju losu proslost, Rimljani, Francuzi, Nijemci itd.
Nazad na vrh Ići dole
AstrinaKomsinica
Master Spamer
AstrinaKomsinica

Humor : :)
Datum upisa : 22.01.2011

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Sep 08, 2013 3:12 pm

Tragicno je kad se covjek jedino moze identifikovati kroz naciju. affraid 
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Sep 08, 2013 5:13 pm

Dilema je da pojedinci bilo koji se dicu tko su i sta su, e sad je tragicno?

Covjek je samo covjek ako se moze identificirati sa potomstvo svojim, pa makar bilo i lose potomstvo.
Da bi svhatili svi narodnosti sa balkana zasto smo takvi i sta se desavalo na balkanu od pocetka na seljivanja balkana. Treba upoznati START i CILJ, tako da bi bio u stanju taj maraton savladiti.
Nazad na vrh Ići dole
brunolino

brunolino

Godina : 111
Datum upisa : 12.10.2010

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Sep 08, 2013 5:16 pm

a, dje sam ja tu u prici...smehsmeh smehsmeh smehsmeh 
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Sep 08, 2013 5:19 pm

Ma nije prica pajdo, ovdje se povijest pise.
Nazad na vrh Ići dole
Samouka
PrEkoBrojNa
Samouka

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyUto Sep 10, 2013 8:13 am

Pitanje je kakva može biti budućnost naroda s takvom mržnjom. Nijedan narod ne živi sam i nijedan se ne može isključiti iz saradnje. A sarađivati s takvim mračnim uspomenama, znači uvek stvarati uslove za nove sukobe. lli će možda u generaciji otaca potpuno odgoreti strašna mržnja, i na zgarištu njihovih zlokobnih sećanja ostaće čist prostor za život mladih, sa željom i spremnošću na razumevanje. Naivna želja, verovatno, ali suviše lepa da bi se olako odbacila.

(Krug)-Meša Selimović
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyUto Sep 10, 2013 10:01 pm

Kako ne bi bilo averzije ?
Pa hrvatski RTL je počeo da emituje nove nastavke "Sulejmana Veličanstvenog" čitava dva dana pre bilo koje srpske televizije !
Prokletnici jedni .smehsmeh

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
MadamX
Grofica od Voždovca
MadamX

Godina : 52
Datum upisa : 13.12.2012

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptySre Sep 11, 2013 2:05 am

Jako je kasno i ne mogu da gledam sada klip. Mene istorija zanima, i trudim se da što više saznam, iz različitih izvora. Neko je ovde spomenuo da istoriju pišu pobednici. Delimično se slažem sa tim. Samo delimično, jer posle nekog određenog vremena, proučava se ponovo neki istorijski period i dolazimo do novih, do sada nepoznatih saznanja.

I lično mislim da nije strašno kada se neko deklariše kao Hrvat, neko kao Srbin..

Ne mrzim nijednu naciju, jer u porodici -široj, imam mnogo rođaka raznih nacionalnosti i nacija. Nedostaju samo Crnci i Japanci, ostali su tu :)

Kad pogledam ceo klip komentarisaću ponovo..za početak mogu da kažem ono što znam..oba naroda-i Srbi i Hrvati, imaju bogatu istoriju.

Doli sa ovim " Ispada da su Hrvati pacenici od pocetka i dolazka na balkanu a Srbi od vijeka Imperatori!" ne mogu da se složim.

Oba naroda su se kroz vekove napatila i jedni i drugi...ako već pričamo o istoriji, bez osvrta na sadašnju, noviju istoriju...nju treba da komentarišu naši potomci, jer mi sami ne možemo..još je rano i bili bismo subjektivni.
Nazad na vrh Ići dole
montoya
NR .1 foruma
NR .1 foruma
montoya

Datum upisa : 09.02.2008

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptySre Sep 11, 2013 10:04 am

Tu nema razlike....isti jezik, isto "kulturno" nasleđe, sem razlike u veri koju su nasledlli od Austrougara.
Naravučenije potpuno ista "govna" koja se bave isterivanjem ko je u pravu, i objašnjavanjem da su savim drugi narod i da nemaju veze sa ovim drugim-što je notorna glupost....

Ludosti učinjene u mladosti ne može nadoknaditi sva mudrost u starosti.
..
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptySre Sep 11, 2013 6:54 pm

Džudi ::
Jako je kasno i ne mogu da gledam sada klip. Mene istorija zanima, i trudim se da što više saznam, iz različitih izvora. Neko je ovde spomenuo da istoriju pišu pobednici. Delimično se slažem sa tim. Samo delimično, jer posle nekog određenog vremena, proučava se ponovo neki istorijski period i dolazimo do novih, do sada nepoznatih saznanja.

I lično mislim da nije strašno kada se neko deklariše kao Hrvat, neko kao Srbin..

Ne mrzim nijednu naciju, jer u porodici -široj, imam mnogo rođaka raznih nacionalnosti i nacija. Nedostaju samo Crnci i Japanci, ostali su tu :)

Kad pogledam ceo klip komentarisaću ponovo..za početak mogu da kažem ono što znam..oba naroda-i Srbi i Hrvati, imaju bogatu istoriju.

Doli sa ovim " Ispada da su Hrvati pacenici od pocetka i dolazka na balkanu a Srbi od vijeka Imperatori!" ne mogu da se složim.

Oba naroda su se kroz vekove napatila i jedni i drugi...ako već pričamo o istoriji, bez osvrta na sadašnju, noviju istoriju...nju treba da komentarišu naši potomci, jer mi sami ne možemo..još je rano i bili bismo subjektivni.  

Klip koji sam ubacio tj. dokumentacija filma od 1:24h ispada da su Hrvati uvjek bili pod okupacijom, pacenici itd. A Srbi kao Imperatori itd. Takav sam utisak dobio od te dokumentacije, to sam samo izjasnio Dzudi.
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptySre Sep 11, 2013 6:59 pm

montoya ::
Tu nema razlike....isti jezik, isto "kulturno" nasleđe, sem razlike u veri koju su nasledlli od Austrougara.
Naravučenije potpuno ista "govna" koja se bave isterivanjem ko je u pravu, i objašnjavanjem da su savim drugi narod i da nemaju veze sa ovim drugim-što je notorna glupost....

Vjera? Pa nevidim razliku neku, Bog, Isus ,Marija sve isto. Kriscanska vjera je to, nije budizam ili jevrejska vjera ili bila kakva druga.

Okay, osim sveti Savo, e njega nemamo :zubi3: 
Nazad na vrh Ići dole
montoya
NR .1 foruma
NR .1 foruma
montoya

Datum upisa : 09.02.2008

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptySre Sep 11, 2013 9:30 pm

Vjera? Pa nevidim razliku neku, Bog, Isus ,Marija sve isto. Kriscanska vjera je to, nije budizam ili jevrejska vjera ili bila kakva druga.

Okay, osim sveti Savo, e njega nemamo :zubi3: 
Da je ista..isto bi se krstili...i ne bi bila ta podela na Katolike i Pravoslavce...nebitno ko je u pravu....:329340: 

Ludosti učinjene u mladosti ne može nadoknaditi sva mudrost u starosti.
..
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Jan 26, 2014 9:32 am

Posjeti me Kijara da malo vidike svoje prosirim, pa evo ne samo za mene, nego za sviju.

Ispada da su Hrvati pacenici od pocetka i dolazka na balkanu a Srbi od vijeka Imperatori!

Ispada nešto sasvim drugo -ako se malo poznaje istorija .
Ispada i da su se narodi tukli ,dok im se "elita" volela i "orođavala" . 99i  tongue  migg 

Kako su srpske i hrvatske dinastije gužvale bračne postelje

Naše vreme, u kome dvadeset godina od kraja jednog rata neke lude glave počinju da vode novi protiv ćiriličnog pisma, teško je poverovati da su Srbi i Hrvati nekada na najvišem političkom nivou delili istu postelju. A ipak, upravo je tako bilo

Car Dušan u Dubrovniku, rad Marka Murata

Kada se prisetimo Prvog svetskog rata i stravičnih zločina u Mačvi i u zapadnoj Srbiji, kada se prisetimo ustaških jama i Jasenovca, četničkih zločina nad Hrvatima u Lici i Hercegovini, kada se prisetimo proterivanja Hrvata iz Krajine 1992. godine pa etničkog čišćenja Srba 1995, i kada pogledamo fizički obračun sa ćirilicom koji se trenutno odigrava u Republici Hrvatskoj, teško da možemo da poverujemo da su se Srbi i Hrvati ikada voleli. A kamoli da su, na najvišem mogućem političkom nivou, delili istu postelju.

A ipak, upravo je tako nekada bilo. Istorija nas kasnije možda jeste odvela na krivi put pa smo umesto ljubavi počeli da širimo mržnju, a umesto postelje počeli da delimo nož i bojno polje, ali u srednjem veku vladala su neka potpuno drugačija pravila.
S obzirom da smo sa našim dinastijama koji će biti glavni akteri ovog teksta već upoznati, hajde da pogledamo koje su to hrvatske porodice dominirale svojom banovinom, tada delom Ugarskog kraljevstva: prvi su Bribirski kneževi iz porodice Šubića, kasnije zvani Zrinjski, a drugi čuveni Krčki kneževi, koji se od 1430. godine pa do svog uništenja nakon pobune protiv austrijske vlasti zovu Frankopani.

Reprodukcija: Paja Jovanović

Obe su se orođavale sa našim dinastijama. Prvo, rodonačelnik Bribirskih kneževa je župan Bogdanec koji se prvi put pominje kao predstavnik znamenitog hrvatskog bana Beloša, inače srpskog župana i brata ugarske kraljice Jelene Srpske (koja je kao miraz ugarskom kralju donela Bosnu).
Knez Pavle I Šubić oženio se oko 1300. godine sa jednom ćerkom kralja Dragutina Nemanjića, koja se možda zvala Urošica ili Ursa. Ćerka kralja Stefana Dečanskog i sestra cara Dušana Silnog, Jelena, 1347. godine udala se za Mladena III, koji je tada bio starešina Bribirskih kneževa. Muž joj je umro godinu dana kasnije u epidemiji kuge, a njen brat Dušan poslao je vojvode Palmana i Đuraša Ilijića da pokore Bosnu i dođu do Knina, kako bi odbranio njeno i pravo njenog sina Mladena IV.
Sestra kneza Mladena III, takođe Jelena, bila je u braku sa bosanskim knezom Vladislavom Kotromanićem. Njihov sin je bio kralj Tvrtko I, koji se 1377. godine krunisao za kralja Srbljem i Bosne.

Reprodukcija: Paja Jovanović

Grof Nikola V Šubić Zrinjski, prozvan “prvi strah turski“, koji je sa tri hiljade ljudi više od mesec dana herojski branio Siget od 100.000 nadirućih Otomana, zbog čega je dobio naziv Sigetski, u prvom je braku bio oženjen sa Katarinom Frankopan, ćerkom srpske kneginje Marije Branković.
Znameniti srpski titularni despot Vuk Branković, upamćen i kao Zmaj Ognjeni Vuk, bio je oženjen Barbarom Frankopan. Vredi pomenuti i to da se Jelena Jakšić, udovica Jovana Brankovića, preudala za hrvatskog velikaša Ivaniša Berislavića, koji je po tom osnovu nosio i titulu srpskog titularnog despota i pomagao srpske crkve.
Posle smrti njihovog sina Stefana, ugarski kralj je za titularnog despota Srbije odredio Pavla Bakića. I njegova porodica je potom uspostavila bračne veze sa Frankopanima: Klara, ćerka Nikole Frankopana, udala se za Mihaila Bakića.

Pametnom dosta.

Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Jan 26, 2014 10:28 am

Svakako da je bilo u srednjem vijeku svega i svacega. Hrvati i Srbi imali su zajednickog nasilnika-napadaca, tj. Osmanisko carstvo, danasnji turci.

Branili su se gdi su mogli,sami i zajedno. Normalno da je i bilo djelenje bracnih postelja, izdaja, konvertiranja vjere itd.

Mislim da je mrznja izmedju hrvata i srba samo pojedinacno, ne generalno.
Imaju vise zajednckoga, vjera, obicaji, jezik i lijepih cura.

Jer kad ti netko recimo spasi zivot a on je Hrvat ili Srbin, onda ti je veci nego brat rodjeni i ne gledas da li je Srbin ili Hrvat. Nego covjek koji ti je spasio zivot sa rizikom da i svoj izgubi.
Nazad na vrh Ići dole
Samouka
PrEkoBrojNa
Samouka

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Jan 26, 2014 10:32 am

Pun mi je srednji prst istorijskih čitanki!!! Ništa pametnije nemamo da radimo da preživimo nego da listamo istorijske čitanke.
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Jan 26, 2014 10:43 am

Pun mi je srednji prst istorijskih čitanki!!! Ništa pametnije nemamo da radimo da preživimo nego da listamo istorijske čitanke.

Mi pricamo o povjesti a ne o tvom srednjem prstu. :329340: 

Da bi nesto razumio, moras prvo da saznas da bi onda razumio,barem je to jasno.
Nazad na vrh Ići dole
Samouka
PrEkoBrojNa
Samouka

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Jan 26, 2014 10:49 am

Mi pricamo o povjesti a ne o tvom srednjem prstu. :329340: 

Da bi nesto razumio, moras prvo da saznas da bi onda razumio,barem je to jasno.

Pa kad me već vučeš za jezik odgovoriću ti, ali budi muško, pa nemoj da se naljutiš.

To što vi pišete nije ni vredno ne samo mog srednjeg prsta, nego srednjeg prsta ni jednog čestitog čoveka kome su nacionalne povijesti ili ti istorija na mestu gde i treba da budu-muzeji i istorijske čitanke a ne sredstvo zadjevica i provociranja mržnje.

Drugo: ISTORIJA NIJE EGZAKTNA NAUKA... alo!!!! I što se mene tiče na bilo koju temu koja izaziva zadjevice uvek ću staviti srednji prst, pa me banujte.
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Jan 26, 2014 10:58 am

Mislim da grijesis tu malo Samouka, mi ljudi zivimo iz proslosti i nastavljamo njihove ideale, vodimo,pratimo.

Zivimo od tradicije i obicaja, kao sto su nasi pra djedovi i bake zivjeli, to se nemoze jednostavno ignorirati, nemoguce.

Hocu reci: Nemogu ignorirati da su ljudi prije cirka 2000 god. izdali i razapeli Isusa na krizu.

Povijest nas uci, gdje smo grijesili i zasto i zbog cega.
Nazad na vrh Ići dole
Samouka
PrEkoBrojNa
Samouka

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Jan 26, 2014 11:01 am

Jeste i samo ću da vrtim priču iz povijesti o Jasenovcu i Draži Mihajloviću, izvinjavam se što ću biti prosta, zabole me q...ac , više??? Dajte mladima da žive normalno i da ne znaju za mržnju.
Nazad na vrh Ići dole
brdjanin
peskovit je put do zvezda
brdjanin

Datum upisa : 13.09.2013

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Jan 26, 2014 11:07 am

Dajte mladima da žive normalno i da ne znaju za mržnju.
 rukuju se 

Istorija je istorija vladara (od prvog seoskog poglavice do poslednjeg predsednika USA, recimo) i njihovi interesa. U to dodaj i crkvu (tj od prvog seoskog vrača)!
Čak je i sitorija umetnosti direktno vezana za isto!

A Balkan je uvek bio plodno tle za manipulaciju narodom!
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Jan 26, 2014 11:20 am

... sve u svemu, go kurac...
... najnovije saznanje je da je Cezar ubijen zato što je bio gej a Hitler je imao kitu od 28cm i zato je bio frustriran... eminentni istoričari to dokazuju potkrepljeni najnovijim naučnim dostignućima i tako sam ja srao za medalju što će ući u istoriju ovog foruma...
... danas je dan za muvanje sa bivšom ženom a to je bitno...

rasta
Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Jan 26, 2014 11:40 am

... dakleM... ako bih kojim slučajem sreo nekoga od onih, koji propagiraju naciju (znate već u kom kontekstu), rek'o bi mu, kao što i sada, svim takvima govorim: MARŠUPIČKUMATERINU...
... dosta psovanja za danas...

rasta
Nazad na vrh Ići dole
Ziman

Ziman

Datum upisa : 31.01.2014

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Feb 02, 2014 2:08 pm

Problem nije u odnosu Srbina i Hrvata vec Srbije i Hrvatske.
Nazad na vrh Ići dole
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
Zaštitnik seljačkih prava
cojle

Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Feb 02, 2014 2:14 pm

Tako je Doly. Šta moš. rukuju se 

Seljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyNed Feb 02, 2014 2:53 pm

Ziman ::
...tj ,"domoljuba" i "patriota" .

Dok se oni drže na uzdi , sve je u redu .
Čim im se dozvoli da "delaju" -eto i nevolja ,rata,zločina ,istorija je to pokazala .
I vadiće "činjenice "iz naftalina -sve dok ne izazovu novi haos ,da bi posle pola veka opet živeli zajedno u miru ,ili jedni pored drugih.
Mislim na ove pomenute -normalni ljudi nemaju nikakve "averzije" .
Cela stvar je u tome -da na političkoj sceni u obe zemlje stabilno vladaju "normalni" u dužem periodu .
Možda će rešenje biti kada i Srbija uđe u EU -zemlje članice nemaju nikakve "sporove" ,iako su se neke mrzele i ratovale godinama ,koga briga za to danas .

Nazad na vrh Ići dole
Ziman

Ziman

Datum upisa : 31.01.2014

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptyUto Feb 04, 2014 10:42 am

Ratovi se vode svakodnevno, cime covek pokazuje da nije ni za korak odmakao u svom civilizacijskom razvoju. I dalje smo poludivlji, nepripitomljeni, varvarski i ubliacki narodi koji pod plastom civilacijskih tekovina pravdaju svoju primitivnu prirodu. Istorija se ne moze i ne sme zaboraviti, ali cinjenice se moraju obostrano prihvatiti.
Koliko god da se jedan narod razlikuje od drugog, uvek ce ih spajati zajednicka buducnost.
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptySub Jun 20, 2015 12:36 pm

Mrze se "nacionalisti" ,normalni ljudi nemaju averziju prema tome da li je neko "ovo" ili" ono " ,nego gledaju kakav je . 
"2 Chellos "su zapalili Sava Centar , 4000 ljudi je provelo koncert na nogama , čak su i prolazi među sedištima bili rasprodati ,i nikoga nije bolelo dupe što su na bini "dva Hrvata" . 

Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptySub Jun 20, 2015 12:45 pm

Muzika nema granice a momci su genijalci....lud je onaj ko je propustio takav koncert vodjen mislju..."Hrvate necu da gledam".
Nazad na vrh Ići dole
brdjanin
peskovit je put do zvezda
brdjanin

Datum upisa : 13.09.2013

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptySub Avg 01, 2015 7:19 pm

Retko pišem na politici, jako retko...ali...da li je ovo maleno svetlo na kraju tunela?

[You must be registered and logged in to see this link.]
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 62
Datum upisa : 22.06.2009

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptySub Avg 01, 2015 9:47 pm

Danubius ::

Čim im se dozvoli da "delaju" -eto i nevolja ,rata,zločina ,istorija je to pokazala .
I vadiće "činjenice "iz naftalina -sve dok ne izazovu novi haos ,da bi posle pola veka opet živeli zajedno u miru ,ili jedni pored drugih.
Cela stvar je u tome -da na političkoj sceni u obe zemlje stabilno vladaju "normalni" u dužem periodu .
Možda će rešenje biti kada i Srbija uđe u EU -zemlje članice nemaju nikakve "sporove" ,iako su se neke mrzele i ratovale godinama ,koga briga za to danas .

Nadam se da Srbija neće ući u EU.
Ti nacionalisti su instruirani od režima. Pravi nacionalista poput mene mora voleti sebi najbliži narod i čak ga smatrati svojim.
Jeste problem Jasenovac, Oluja, ali ja uvek u sebi kažem, ma to su sve Srbi, samo štq će jadni što nisu svesni da su igračka Vatikana, tako da ne mogu mrzeti Hrvate. Čak ih obožavam.

Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptySub Avg 01, 2015 10:06 pm

debilko ::
Danubius ::

Nadam se da Srbija neće ući u EU.
Ti nacionalisti su instruirani od režima. Pravi nacionalista poput mene mora voleti sebi najbliži narod i čak ga smatrati svojim.
Jeste problem Jasenovac, Oluja, ali ja uvek u sebi kažem, ma to su sve Srbi, samo štq će jadni što nisu svesni da su igračka Vatikana, tako da ne mogu mrzeti Hrvate. Čak ih obožavam.

Stari nelupaj gluposti. Vatikan nije bio na bojistu ili branio se od agresora itd. Slobodno priznaj da hrvate kao naciju mrzis i okay je. Svatko nesto ili nekoga voli ili mrzi.

To za sve pojedince vazi, ako mrzite hrvate nece se nitko ljutiti, ni ja ili bilo tko. Volis voilis nevolis nevolis i tocka. :hothot:
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 62
Datum upisa : 22.06.2009

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije EmptySub Avg 01, 2015 10:19 pm

Kako mogu mrzeti Hrvate, kad od aktivnih bendova najviše volim Hladno Pivo, a posle partizana na ovim prostorima najviše volim Dinama.
Ja svake godine idem u Hrvatsku, sad jedino što se tebi neće svideti, ali elitni deo Hrvatske je za mene Istra.
Volim Tompsona, a i sve Hrvatske nacionaliste. Prave nacionaliste. Divim se kad neko tako voli svoju zemlju.
I ja volim Srbiju na isti način, zato su mi bliski.
Ja bih rekao da mrzim Hrvate, to je meni bar najmanji problem.
Ali posle Slovenaca, jedino Hrvate i priznajem kao narod iz bivše SFRJ.

Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije   Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije Empty

Nazad na vrh Ići dole

Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije
Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
 Similar topics
-
» od kude su Srbi ...
» HRVATSKA I HRVATI
» SRBI I VANZEMALJCI......

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: DRUŠTVO :: POLITIKA-
Skoči na: