DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !


DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

 

 USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva

Ići dole 
AutorPoruka
Lakota
- slučajna prolaznica-
Lakota

Datum upisa : 11.07.2013

crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva Empty
PočaljiNaslov: USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva    crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva EmptyUto Mar 04, 2014 8:51 pm

Danas počeo uskršnji post!

Društvo  03.03.2014.

Autor: Agencija BETA,

   


crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva Jaja-farbanje-uskrs-foto-kurir-1366715646-301091

BEOGRAD - Hrišćanski vernici danas počinju uskršnji post, koji traje sve do najvećeg hrišćanskog praznika - Uskrsa.

Svi hrišćani ove godine taj praznik slave istog dana - 20. aprila. Uskršnji post smatra se najstrožim u hrišćanstvu i uvek počinje ponedeljkom.

Taj ponedeljak zove se i Čisti ponedeljak, a cela prva nedelja čista nedelja, u kojoj se sva jela kuvaju na vodi. Post podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali sam taj podvig nije dovoljan, ako ga ne prati i uzdržavanje od rđavih misli, želja i dela, praštanje svima koji su nam nešto loše učinili, umnožavanje molitvi i činjenje dobrih dela, pokajanje za sve loše učinjeno rečju, mišlju ili delom.

Veliki Uskršnji post

Uskršnji post je najvažniji za pravoslavne vernike. Naziva se i Veliki post, ne samo zbog dužine, već i zbog njegovog značaja.

To je vreme duhovnog pripremanja za najvažniji hrišćanski praznik - Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista. Da Veliki post traje 40 dana, potvrđeno je na Prvom vaseljenskom saboru 325. godine, a dužina posta nije slučajno određena. Mojsije je nakon 40 dana posta na Sinaju primio Deset Božjih zapovesti, a Gospod Isus Hrist je nakon 40 dana posta započeo propoved i spasenje čovečanstva.

Značaj posta

Post nije samo odricanje nego i dodavanje. Od nas se očekuje da se odreknemo loših misli, reči i dela, ali i da dodamo čestu i ojačanu molitvu, samoispitivanje i milosrdna dela. Telesni, spoljašnji, vidljivi post, iako koristan za zdravlje i samodisciplinu, bez unutrašnjeg, duhovnog posta je post fariseja i, po našim verovanjima, neće biti nagrađen. Hrišćanski post je dvostruk: spoljašnji i unutrašnji, duhovni i telesni. To nije ni držanje dijete ni vegetarijanizam, iako su i jedno i drugo elementi telesnog hrišćanskog posta. Svrha držanja dijete i vegetarijanizma je da se poboljša ili održi zdravlje i telesna lepota. Svrha tog aspekta hrišćanskog posta je snaženje volje za ispunjavanje mnogo težih zadataka unutrašnjeg, duhovnog posta. U isto vreme, telesni post, uzdržavanje od mrsne hrane, blagotvoran je i po zdravlje. Oni koji odluče da poštuju pravila posta, dužni su da naprave izbor posne hrane, bez mesa i belog mrsa i da te dane provedu u molitvi, praštanju i pokajanju, kako bi se pripremili za pričest koji je kruna tog dobrovoljnog odricanja.
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva Empty
PočaljiNaslov: Re: USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva    crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva EmptyUto Mar 04, 2014 9:39 pm

Počinje Vaskršnji post
Za pravoslavne vernike sutra počinje višenedeljni veliki Vaskršnji ili Časni post.Post se završava praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista - Vaskrsom, koji se ove godine proslavlja 20. aprila. Datum početa posta zavisi od datuma praznovanja najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, kojeg pravoslavni vernici slave uvek u nedelju punog meseca posle prolećne ravnodnevnice.Prva nedelja posta zove se Čista, a poslednja je Nedelja pravoslavlja, dok se do Vaskrsa, uz posebna pravila, smenjuju - Prečista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strašna ili Stradalna nedelja.Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik Vaskrs, jer je vera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva.Veliki ili Časni post, koji je ime dobio prema Časnom krstu na kojem je stradao Isus Hristos, ustanovljen je po uzoru na podvig Spasitelja koji je, posle krštenja na reci Jordan, otišao u pustinju i postio četredest dana i noći, nakon čega je izašao kao pobednik iz iskušnja koja mu je postavio Sotona.Vernici dane posta provode u molitvi, praštanju i pokajanju kako bi se pripremili za Sveto pričešće.Post predstavlja i uzdizanje duha nad telom, pobedu duhovne strane nad čulima i za hrišćanina on predstavlja pripremu za obeležavanje i proslavu Vaskrsa.
Prema kalendaru SPC, uz jednodnevne postove postoje i četiri višednevna posta, a osim Časnog, to su i Božićni, Petrovski i Velikogospojinski post.Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva Empty
PočaljiNaslov: Re: USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva    crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva EmptyPon Jun 08, 2015 9:19 pm

POČEO PETROVSKI POST: Od danas se ne jedu meso, beli mrs i jaja link

Dame i gospodo pravoslavni  vernici ,od danas laka letnja hrana (što ne može da škodi na ovu vrućinu * migg )
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva Empty
PočaljiNaslov: Re: USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva    crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva EmptyNed Mar 13, 2016 9:31 am

Ovako ,dame i gospodo vere pravoslavne : 

Prvi dan pravoslavnog Časnog posta je Čisti ponedeljak, koji dolazi posle Bele nedelje, završnog dana Mesopusne nedelje, koja je vrhunac slavlja pred post u koji treba ući dostojanstveno i sa što manje grehova. Prva nedelja posta zove se Čista, a poslednja je Nedelja pravoslavlja, dok se do Vaskrsa, uz posebna pravila, smenjuju - Prečista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strašna ili Stradalna nedelja.


Dakle ,do Vaskrsa ,tj od 14 .03 do prvog maja -pokajanje ,praštanje i čista molitva ,tj ,"pročišćenje duha i tela" . 
Tačnije -nema mesa  ,pa ni ribe (sem na Blagovesti i Cveti ) 
7 nedelja "dijete" .
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva Empty
PočaljiNaslov: Re: USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva    crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva EmptyPet Apr 29, 2016 11:19 am

Pravoslavni kanon propisuje strogi post na vodi na ovaj dan, dakle ništa ne sme biti spremljeno na ulju. Ne treba jesti ni ribu, niti piti vino.
Veliki petak je tužan dan, pa se čak ni crkvena zvona ne oglašavaju sve do nedelje, kad je Vaskrs, najradosniji dan u hrišćanskom svetu, jer je to dan kad je Hrist pobedio smrt.
U znak saosećanja prema našem Gospodu, Veliki petak treba provesti skromno, kako u jelu i piću, tako i u mislima.
Prema nekim verovanjima u Srba, na današnji dan se ne koriste začini poput bibera, ni sirće jer su se Isusove rane mazale ovim začinima kako bi više patio.
Trudnice i oni koji su slabijeg zdravlja, mogu da prekrše post, ali bi valjalo pre toga da se konsultuju sa svojim sveštenikom. Ipak, najvažnije je taj dan provesti skromno uz molitvu.
---
U mom gradu onda sve sami nevernik i neznabožac ...jer ako se ikada jede riba i pije vino ,to je vala danas . Masovno!    :948208144: 


crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva Paprika%C5%A1-639x330(1)


Poslednji izmenio Danubius dana Pon Jun 27, 2016 9:23 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva Empty
PočaljiNaslov: Re: USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva    crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva EmptyPon Jun 27, 2016 9:22 am

Danas za pravoslavne vernike počinje Petrovski post ,koji traje "najmanje jednu nedelju i jedan dan" a najviše 6 nedelja" Ove godine trajaće 2 nedelje . 
Pošto je objašnjenje "dozvoljenog" prilično zamršeno (za mene ,doduše ) samo ću kopirati : 

Subotom i nedeljom posti se na ribiutorkom i četvrtkom na ulju, a ponedeljkom, sredom i petkom na vodi. Ako u toku ovog posta u ponedeljak, utorak i četvrtak padne Sveti sa velikim slavoslovljem, razrešava se post na ribu, a ako padne u sredu i petak razrešava se samo na ulju i jedemo jedanput dnevno.
Ako u sredu i petak padne praznik Svetitelja sa bdenijem ili pak Sveti čiji je hram, razrešeni su ulje, vino i riba.
Ove godine Ivandan pada na četvrtak i tad je dozvoljeno jesti ribu.
Oni koji poste, od danas ne bi trebalo da jedu: meso, beli mrs (jaja, pavlaku, sir, kajmak), čokoladu i sve što spada u mrsnu hranu.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva Empty
PočaljiNaslov: Re: USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva    crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva EmptyPon Avg 14, 2017 11:04 am

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju početak Gospojinskog posta koji traje do 27. avgusta. Ovaj post prethodi velikom prazniku Uspeniju presvete Bogorodice, u narodu poznatijem kao Velika Gospojina koji se obeležava 28. avgusta.
Gospojinski post je najkraći, dvonedeljni post, ali veoma strog, ispred kojeg po strogosti prednjači samo Vaskršnji.
Svih dana se posti na vodi   osim nedeljom kada su dozvoljeni ulje i vino. Ovaj post uveden je u čast i prema primeru Presvete Bogorodice, Majke Božije, koja je vreme pre upokojenja provela u stalnom postu i molitvi.
U vreme Gospojinskog posta pada veliki praznik Preobraženje Gospodnje i tog dana jede se riba bez obzira u koji dan pada praznik. 
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva Empty
PočaljiNaslov: Re: USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva    crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva EmptyPon Apr 13, 2020 10:13 am

Nešto baš niko ne pominje ,od kada smo u karantinu ,nikakav "uskršnji post " ?
Uglavnom se čitaju po društvenim mrežama komentari "jedem -spavam -pa jedem" .
Nadalje ,lekari apeluju na svu moguću hranu koja diže imunitet ,a neće biti da propisani voda,beskvasni hleb, ulje i vino spadaju u te namirnice ?
Dovoljno je pogledati markete-narod vuče hranu kao da je sudnji dan .
Isto tako se može čuti da smo se svi ugojili u karantinu (što je i normalno)
Tako da, biće ,ove godine poste samo oni monasi po manastirima -istine radi.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Eugen Grafvajer

Eugen Grafvajer

Datum upisa : 22.03.2017

crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva Empty
PočaljiNaslov: Re: USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva    crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva EmptyPon Apr 13, 2020 12:40 pm

Od kak sam počeop raditi i sam sJebi određujem potrebu za hranom, jedem isključivo kada osetim potrebu za hranom. Ponekad zamenim tu potrebu, kafom i za divno čudo, nisam kalirao ni gram. Što se tiče običaja, za mene je običaj da jedem za čime mi organizam ima potrebu. Post za mene ne postoji! zubic
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
MEDOLINA
MEDOLINA
Kijara-brm

Godina : 40
Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva Empty
PočaljiNaslov: Re: USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva    crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva EmptyPon Apr 13, 2020 10:34 pm

Danubius ::
Nešto baš niko ne pominje ,od kada smo u karantinu ,nikakav "uskršnji post " ?
Uglavnom se čitaju po društvenim mrežama komentari "jedem -spavam -pa jedem" .
Nadalje ,lekari apeluju na svu moguću hranu koja diže imunitet ,a neće biti da propisani  voda,beskvasni hleb,  ulje i vino spadaju u te namirnice ?
Dovoljno je pogledati markete-narod vuče hranu kao da je sudnji dan .
Isto tako se može čuti da smo se svi ugojili u karantinu (što je i normalno)
Tako da, biće ,ove godine poste samo oni monasi po manastirima -istine radi.
Vuku hranu jer se boje da će pocrkati od gladi.Jedem manje nego pre Počinjem da kopnim.  zubic  Gde ćeš bolji post.
Voć jedem više nego pre.Najviše mi odgovara. Smučila mi se valda hrana od tolike alavosti.
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
Sponsored content
crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva Empty
PočaljiNaslov: Re: USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva    crkva - USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
USKRŠNJI POST (i drugi )- pravoslavna crkva
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: ĆASKAONICA /DEBATNI KLUB :: ČESTITKE I POZDRAVI *PRAZNICI*PROSLAVE *SVETKOVINE * :: VERSKI I DRUGI PRAZNICI-
Skoči na: