DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
Arheološke zanimljivosti - Page 3 BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !


DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

 

 Arheološke zanimljivosti

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeći
AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptyUto Nov 04, 2008 11:38 pm

First topic message reminder :

Skelet sveštenice star 12.000 godina otkriven u Galileji

Autor: Beta | 04.11.2008. - 11:45

Skelet sveštenice-isceliteljke, okružen raskošnim darovima, otkriven je nedavno na severu Izraela, saopštio je Hebrejski univerzitet u Jerusalimu koji je nadgledao iskopavanja.

Ekipa Instituta za arheologiju tog univerzitata, je na lokalitetu Natufijan, u Galileji, pronašla ostatke žene za koju se veruje da je pre 12.000 godina bila sveštenica i isceliteljka. Među darovima su 50 oklopa kornjača, karlica leoparda, deo krila zlatastog orla, rep krave, dve ptičje lobanje i prednja šapa divlje svinje.

U saopštenju se navodi i da je deset velikih kamenova stavljeno direktno na glavu, karlicu i desnu butnu kost žene. Način na koji je sahranjena i pokloni koji je prate, pokazuju da je ona uživala veliki ugled među svojima, navode stručnjaci i dodaju da životinjski ostaci pored nje sugerišu da su joj pripadnici njene zajednice pripisivali magijske veze sa životinjama.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/

AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptyČet Jul 02, 2009 9:20 am

Vatikan potvrdio ono u šta se samo verovalo

Ostaci Svetog Pavla sakriveni u podu bazilike

Autor: CDC/DM | 01.07.2009. - 05:00

Papa Benedikt XVI potvrdio je da su u sarkofagu u rimskoj bazilici Svetog Pavla, izvan zidina, pronađene kosti koje predstavljaju autentične zemne ostatke apostola Pavla.

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Sveti-pavle-x
Verovalo se da je Sveti Pavle sahranjen zajedno sa Svetim Petrom, u katakombi u rimskoj ulici Via Apia, a da je zatim prebačen u baziliku koja je podignuta u njegovu čast. Vekovima je živela teorija da su njegovi ostaci sahranjeni ispod glavnog oltara bazilike, prekrivenog belim mermerom, sa izgraviranim imenom na latinskom - „Pavle, apostol i mučenik”.
To verovanje dobilo je na snazi kada su arheolozi Vatikana otkrili beli mermerni sarkofag sakriven ispod poda bazilike, posle četiri godine otkopavanja. Sada se i definitvno potvrdilo kao tačno. „Na sarkofagu koji toliko vekova nije otvaran probušena je majušna rupa”, ispričao je Benedikt XVI na bogosluženju u nedelju.
Kroz tu rupu su uz pomoć sonde izvučeni fragmenti kostiju i skupocene tkanine, za koje prve probe ukazuju da pripadaju apostolu naroda. Sarkofag od belog mermera, dug 2,4 metra, potiče iz 4. veka nove ere.
Nedavno je skinut i još jedan veo misterije sa života jednog od najpoznatijih apostola, kada je vatikanski list „Oservatore Romano” izvestio da je u katakombama ispod Rima pronađena verovatno najstarija slika Svetog Pavla. U pitanju je rimska ikona, za koju Barbara Macei, rukovodilac radova u katakombama, tvrdi da je stara 1.600 godina, tj. da potiče iz 4. veka. Uz pomoć lasera, vatikanski arheolozi su uklonili viševekovne naslage gline, prljavštine i kamenca i otkrili su izbledelo lice sa izboranim čelom i šiljatom bradicom, za koje veruju da predstavlja Svetog Pavla. „Lako je videti da je to Sveti Pavle jer stil odgovara ikonografiji koja nam je poznata iz 4. veka - tipično usko lice i tamna brada”, kaže Macijeva.
Freska je otkrivena u katakombi Svete Tekle, koja je kao sledbenica Sv. Pavla pogubljena početkom 4. veka, za vreme vladavine Dioklecijana. Slika je nađena još 19. juna, ali otkriće je držano u tajnosti sve do pre dva dana, da bi se njeno objavljivanje poklopilo sa verskim svečanostima povodom praznika Svetog Petra i Pavla, koji Vatikan praznuje 29. 6.
Sveti Pavle je bio rimski Jevrejin, rođen u gradu Tarsu, u današnjoj Turskoj. Najpre je bio progonitelj hrišćana, da bi kasnije postao jedna od najuticajnijih ličnosti hrišćanske crkve.
Isusa nije poznavao za života, već mu se ovaj, po hrišćanskom predanju, ukazao u svetlosti na njegovom putu za Damask, nakon čega se Pavle potpuno preobrazio i ostatak života proveo putujući i propovedajući hrišćanstvo, sve dok oko 65. godine n. e. nije pogubljen zbog svojih uverenja.
Vatikanski ministar kulture, nadbiskup Đanfranko Ravasi smatra da pronađena freska predstavlja „fascinantno otkriće i svedočanstvo o ranohrišćanskoj crkvi od pre gotovo 2.000 godina”, koje „pored istorijskog i umetničkog ima i veliki teološki i duhovni značaj”.

(„Bild”, „Dejli mejl”)
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptyPet Jul 03, 2009 9:36 am

„Kroz Srbiju putevima mamuta” velika šansa i za privredu

Mamutica Vika vredi bilion evra

Autor: Manuela Graf | 03.07.2009. - 05:00

Od trenutka kada je kod Kostolca otkrivena, pet miliona godina stara mamutica Vika skoro svakog minuta pojavljivao se novi tekst na internetu o ovom senzacionalnom pronalasku. Do sada smo imali njenu mlađu rođaku Kiku iz Kikinde, a ostaci mamuta pronađeni i u okolini Novog Sada, Beograda, Smedereva, Zrenjanina , Negotina… Buduća turistička putanja „Kroz Srbiju putevima mamuta” velika je šansa za razvoj kulturnog turizma u Srbiji, tvrde arheolozi, i mogao bi mesečno da privuče preko 200.000 ljudi. Dobit na sličnim atraktivnim kulturnim rutama u Evropi meri se milionima evra.

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Mamut-viki-x
- Otkriće Vike se može uporediti sa dobitkom od bilion evra na lotou. Bi-Bi-Si je prekinuo je redovne vesti da bi objavio kako u Srbiji pronađen skelet celog mamuta, prošle nedelje u gostima nam je bila ekipa „Fajnenšel tajmsa”, a nema svetskog medija koji nije preneo barem vest o tome. Mogućnosti koje nudi nauka i kultura veoma lako mogu biti u funkciji ekonomije i donositi novac. Sada su bitne ideje, kako da toliko svetsko interesovanje za Viku iskoristimo i turistima ponudimo pravu avanturu na putevima mamuta u Srbiji - kaže prof. dr Miomir Korać, direktor Viminacijuma.
Kulturni turizam u Srbiji je sve značajniji zahvaljujući, između ostalog, i epohalnim arheološkim otkrićima, slažu se i u Ministarstvu ekonomije i turizma. Oni smatraju da, koristeći se primerima dobre evropske prakse, možemo lako arheološka otkrića sjediniti sa lokalnom turističkom ponudom u značajan turistički proizvod. Trebalo bi umrežiti sve lokacije na kojima su pronađeni mamuti i obogatiti ih atraktivnim turističkim sadržajima, saglasni su i u Ministarstvu ekonomije, a zatim „Mamutsku rutu”, zajedno sa „Putevima rimskih imperatora”, „Tvrđavama na Dunavu” ili „Vinskom turom”, ponuditi kao turistički hit Srbije.
- Ova ruta bi obezbedila značajno mesto za razvoj malih preduzeća (zanati, suveniri), zapošljavanje lokalnog stanovništva (animatori, interpretatori), ali i razvoj novih gastronomskih specijaliteta sa autentičnim nazivima. Arheološki ostaci mamuta postoje u nekim evropskim zemljama, ali su, po svemu sudeći, ostaci mamutice iz Kostolca uverljivo najatraktivniji. Srbija bi zato mogla da bude prva evropska zemlja koja bi u svoju kulturno-turističku ponudu mogla da uključi i „put mamuta” smatraju u Ministarstvu ekonomije i turizma.
Uostalom, udeo tzv. kulturnog turizma u ukupnom svetskom obrtu je čak 19,3 posto, što je više od udela automobilske industrije.
- Dovoljno je da deo od 270.000 biciklista, koliko ih prođe Srbijom na putu od Atlantika do Crnog mora, zaintrigiramo da vide naše mamute ili prođu našim „Putem rimskih imperatora” pa da već pričamo o ozbiljnoj dobiti. Naravno, treba se pozabaviti smeštajnim kapacitetima i ostalom infrastrukturom, ali svako ulaganje je definitivno isplativo. Prvi arheološki turistički centar, „Domus Scientiarum” u Viminacijumu, primiće prve goste 2010. godine, ali on je samo jedan u nizu objekata kakvi su nam potrebni - kaže prof. Korać i napominje da će svetski fondovi za kulturu podržati projekat „Put mamuta”, ali sada priložena aplikacija doneće novac u najboljem slučaju tek za godinu dana. Zato je neophodno da se u promociju srpskih mamuta uključe odmah ministarstva, turističke organizacije, lokalne uprave i privrednici koji bi mogli da vide svoj interes u ovoj grani turizma.
- Put kulture je ozbiljan turistički proizvod koji tematski povezuje nekoliko zanimljivih destinacija u jednoj ili više zemalja i donosi daleko više dobiti od pojedinačnih kulturnih destinacija. Turista time dobija mogućnost da se kroz višednevno putovanje upozna sa jednim istorijskom ili kulturnom epohom, zemljom u kojoj boravi, njenim stanovništvom, običajima, specijalitetima, i uz to se ludo zabavi. Maštovita upotreba kulturnog nasleđa glavni je adut ove vrste turizma - objašnjava Borislav Šurdić, načelnik sektora za međunarodne odnose Ministarstva kulture.
Ipak, u Ministarstvu kulture u ovom trenutku nisu u mogućnosti da se bave putevima mamuta, kako nam je rekao sam ministar Nebojša Bradić, jer im je prioritet briga za srednjovekovne spomenike na Kosovu i Metohiji i u drugim delovima Srbije. Ministarstvo ekonomije, pak, kaže da bi moglo projekat „Kroz Srbiju putevima mamuta” da uvrsti u finansijski plan za narednu godinu.

Vika neće biti izmeštena
Prof. dr Miomir Korać sreo se ove nedelje sa predstavnicima Elektroprivrede Kostolca radi daljih dogovora o sređivanju lokaliteta na kome je pronađena Vika. Kako je reč o rudničkom kopu, potrebno je naći način i sredstva da se u narednim mesecima na stotine kubika zemlje izmesti iz neposredne blizine ovog važnog arheološkog otkrića, a da ono ne bude ugroženo.

Senjski rudnik
„Evropska ruta industrijskog nasleđa”, kojom prođe oko 2,5 miliona posetilaca godišnje jedan je od najpoznatijih kulturnih puteva u Evropi.
- Ona uvezuje preko 900 lokaliteta u 25 zemalja i u nju je uloženo 10 milijardi evra za 15 godina. Stare čeličane gde se ljudi penju po dimnjacima, u čijim ogromnim halama se održavaju neobična venčanja i spektakularni koncerti, samo su deo ponude industrijskog turizma. Senjski rudnik će biti prvo mesto u Srbiji koje će biti uključeno u evropsku mrežu industrijskog turizma - kaže Borislav Šurdić.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Lily
First Bride
Lily

Godina : 24
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptyUto Jul 28, 2009 10:31 am

.. fenomenalno, samo da ne propadne ideja, da ne padne u zaborav.. sto nam je inace redovna pojava.. ta imamo toliko toga za ponuditi turistima..

.. nadam se da ce to zaziveti..
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptyČet Jul 30, 2009 10:42 am

Arheološka otkrića kod Todićeve crkve u Starom Kostolcu

Kula iz XII veka, posuđe vizantijsko

Autor: sveto mirković | Foto:sveto mirković | 30.07.2009. - 05:00
Arheološke zanimljivosti - Page 3 Iskopine-v
Arheolozi Narodnog muzeja u Požarevcu iskopali su na lokalitetu kod Todićeve crkve, na mestu srednjovekovnog grada Braničeva, vrlo luksuzan pehar izuzetan primerak mamuza i predmete kao što su narukvice i noževi. Po rečima arheologa Dragane Spasić-Đurić, reč je o predmetima iz sredine XII veka. Samo pedesetak metara od te sonde delimično je otkopana neobična kula iz istog perioda, čiji su zidovi debljine 3,5 metara.

- Ova arheološka istraživanja samo su jedan segment složenog projekta koji je Narodni muzej u Požarevcu, u saradnji sa Arheološkim institutom, pod rukovodstvom dr Vujadina Ivaniševića, započeo 2007. godine. Drugi deo projekta odnosi se na formiranje arheološkog parka čiji centar bio činio muzej u vili „Leposava”, kapetana Todića, čiju rekonstrukciju treba da obavimo. Projekat je dugoročan, a mi se sada nalazimo u srednjevekovnom horizontu; nakon toga silazimo dublje gde se očekuju vrlo bogati praistorijski slojevi. Potom planiramo rekonstrukciju autentičnog objekta sa njegovim dimenzijama, karakteristikama i tipom gradnje, jer smo otkrili i peći - ističe arheolog Dragana Spasić-Đurić.
Na oko pedesetak metara od ove sonde arheolog Dragan Jacanović istražuje kulu koja se nalazi na jugozapadnom uglu Malog grada. Reč je o jedinom objektu koji je vidljiv iznad površine zemlje.
- Prvim čišćenjem ustanovili smo da kula ima impozantne dimenzije. Unutrašnjost kule je kružnog oblika, prečnika 3,5 metra. Ono što začuđuje jeste da su i zidovi kule najmanje debeli 3,5 metra. To nas uverava da se radi o jednom grandioznom objektu u koji je utrošena ogromna količina građevinskog materijala. Naš cilj ovih dana jeste da otkrijemo spoljašnjost kule i da vidimo da li se radi o samostalnom objektu ili objektu koji je vezan sa bedemima srednjovekovnog grada Braničeva. Pretpostavljamo da je reč o objektu iz srednjeg veka, iz perioda od XII do XIII veka. Trenutno znamo da je očuvano oko četiri metra visine kule, a izračunali smo da je za samo zidanje tog vidljivog dela kule potrošeno oko 300 kubnih metara kamena, što je i danas mislena imenica. Imamo dovoljno vremena i radne snage da kulu u naredna dva meseca otkrijemo u potpunosti i mislimo da je reč o objektu koji će predstavljati dragulj u turističkoj ponudi Braničevskog okruga - ističe Jacanović.
Ovogodišnja iskopavanja trajaće tri-četiri meseca i koštaće oko 3,5 miliona dinara. Direktor Narodnog muzeja u Požarevcu Milorad Đorđević kaže da su prošlogodišnja istraživanja potvrdila da su arheolozi našli srednjovekovni grad Braničevo.
- Nova iskopavanja mogu da potvrde kontinuitet slojeva od praistorije do ranog turskog perioda, jer su naša saznanja da je ovaj predeo oduvek bio naseljen ljudima. U narednim mesecima ovde će svakodnevno raditi blizu 30 fizičkih radnika pod budnim okom naših arheologa - naglašava Đorđević.
Prilikom prvih iskopavanja 2007. godine arheolozi su pronašli srednjovekovni šlem neobičnog oblika i više kopalja, a lane izuzetne primerke keramičkog posuđa i drugih predmeta iz svakodnevnog života. Ovi predmeti pronađeni su u stambenom objektu, najverovatnije kući, aristokratske porodice iz braničevskog utvrđenja, koja je stradala u požaru - kaže arheolog Dragana Spasić.
- Pronađeno je preko 30 posuda stonih i kuhinjskih, među kojima se posebno izdvajaju slikane, gleđosane i sa udubljenim motivima. Ovo posuđe izrađivano je u velikim vizantijskim radionicama u Carigradu, a u ove krajeve je importovano. Pronašli smo i zrnevlje neke biljke i lepo očuvan skelet neke ptice, najverovatnije kućnog ljubimca - kaže arheolog Dragana Spasić. Za ovogodišnja istraživanja kod Todićeve crkve najveći deo novca, 2,5 miliona dinara, obezbeđen je kroz javne radove. Lokalna samouprava iz gradskog budžeta izdvojila je 800.000 dinara a 200.000 obezbeđeno je iz sopstvenih prihoda Narodnog muzeja u Požarevcu. Površina lokaliteta kod Todićeve crkve je oko dva hektara koliko se pretpostavlja da je zauzimalo i srednjovekovno utvrđenje Braničevo.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Lily
First Bride
Lily

Godina : 24
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptyPet Jul 31, 2009 1:38 pm

Nakon što je Howard Carter 1922. vođen sa svega nekoliko predmeta koji
su nosili Tutankamonovo ime pretražujući drevnu Dolinu kraljeva 4.
studenog otkrio stepenice. Nakon što su stepenice očišćene Carter je
naišao na blokirana vrata s pečatima čuvara Doline kraljeva. Nakon
ulaska u grobnicu začudili su se jer je njen sadržaj bio gotovo
netaknut, naime ta grobnica jedina nije bila opljačkana. Uspostavljeno
je da se u grobnicu pokušalo uči ubrzo nakon pokopa no očito nitko nije
uspio u toj namjeri.
Dosta sam pričao o grobnici vrijeme je da prijeđem na stvar
Legenda o prokletstvu bila je zapisana iznad Tutankamonove grobnice "
Smrt će na brzim krilima posjetiti onog koji uznemiri kraljev spokoj".
Unatoč tome što zvuči zastrašujuće Carter i drugi istraživači nisu se
uplašili tog natpisa već kako će lakovjerno osoblje reagirati na natpis
napisan hijeroglifima. A tad im je to osoblje bilo stvarno potrebno.
Ožujak je bio pri kraju a Travanj je počinjao kad je Carter dobio
poruku da je Carnarvon teško obolio. Carter je odmah otputovao u Kairo.
Carnarvonova bolest neobično je počela, jednog jutra rekao je da mu
nije dobro, a temperatura mu se popela na 40 stupnjeva. Nakon toga je
uslijedila groznica, a sljedeće jutro Carnarvonovo stanje se
poboljšalo. Liječnici su ubrzo ustanovili da se Carnarvon ozlijedio
tijekom brijanja, naime zarezao je ubod nekog insekta. No najčudnije od
svega dogodilo se kad je njegov sin došao u hotel. Njegov je otac bio
bez svijesti, a tamo su već bili Howard Carter i Carnarvonova žena
Almina. Carnarvon je preminuo iste noći, i nešto nakon toga svijetla su
se ugasila te se za tri minute ponovo upalila. Električna centrala je
na pitanje što se dogodilo odgovorila da nema tehničkog razloga isto
kao što ga ni nema za povratak struje.
Poslije Carnarvonove smrti dogodilo se još iznenadnih i neobičnih smrti.
Na vama je da odlučite hoćete li vjerovati ili smatrati to pukom slučajnosti!
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
Lily

Godina : 24
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptyPet Jul 31, 2009 3:29 pm

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Trans Arheološke zanimljivosti - Page 3 Trans Arheološke zanimljivosti - Page 3 Trans


Arheološke zanimljivosti - Page 3 Trans


31. jul 2009.

Recept za uskrsnuće

Izvor: National Geographic Srbija
Arheološke zanimljivosti - Page 3 14252392454a72de52432bb181625105_orig

Svaki
novi leš vunenog mamuta koji se pojavi iz sibirskog večitog leda
podstakne bujicu spekulacija o vaskrsavanju ovog džina iz ledenog doba.
Istraživači su usavršili bar neke od alata potrebnih da se ta nada
pretvori u stvarnost. Kada je prošlog novembra tim predvođen Teruhiko
Vakajamom, reproduktivnim biologom stacioniranim u Kobeu u Japanu,
prijavio da je klonirao miševe koji su bili zamrznuti 16 godina,
naučnici su poverovali da bi iste tehnike mogle da otvore vrata
kloniranju mamuta i ostalih izumrlih vrsta sačuvanih u ledu. Razgovor o
kloniranju se ponovo uzburkao nekoliko nedelja kasnije kada je jedna
grupa sa Državnog univerziteta Pensilvanije, predvođena Vebom Milerom i
Stefanom Šusterom, objavila 70 procenata mamutovog genoma,
obelodanjujući pojedinosti većine osnovnih podataka koji su potrebni da
bi se napravio mamut.

„Smejao sam se kada je Stiven Spilberg
rekao da je kloniranje izumrlih životinja neizbežno“, kaže Hendrik
Poinar sa Mekmaster univerziteta, stručnjak za DNK iz prošlosti koji je
bio naučni savetnik za film Park iz doba jure. „Ali više se ne smejem,
bar ne u vezi sa mamutima. Ovo će se dogoditi. Treba samo da se razrade
detalji.“

Međutim, kako sam Poinar priznaje, detalji su
obeshrabrujući. Dva osnovna koraka u vezi sa kloniranjem mamuta, ili
bilo koje druge izumrle životinje, jesu da se povrati njen kompletan
DNK niz – u slučaju mamuta, procenjuje se da je duži od 4,5 milijardi
osnovnih parova – i da se ovi podaci izraze u krvi i mesu.
Objavljivanje delimičnog mamutovog genoma je dobar početak rešavanja
prvog problema, mada će preostalih 30 posto genoma morati da bude
povraćeno i čitav genom preuređen još nekoliko puta da bi se
eliminisale greške koje su se uvukle u DNK iz prošlosti dok je tokom
vekova degradirao. Naučnici će takođe morati da spakuju DNK u hromozome
– a trenutno ne znaju ni koliko je hromozoma mamut imao. Pa ipak,
nijedan od ovih zadataka ne izgleda nesavladivo, pogotovo u svetlu
skorašnjih tehničkih dostignuća, kao što su brzi raspoređivač nove
generacije i prosta, jeftina tehnika za obnavljanje visokokvalitetnog
DNK iz mamutove dlake. „To je pitanje vremena i novca, ne tehnologije“,
kaže Šuster.

Transformisanje ovih podataka u vunenog mamuta
će biti mnogo problematičnije, mada je postojanje bliskih živih
srodnika, afričkog i azijskog slona, od pomoći. Tim Državnog
univerziteta Pensilvanije je upotrebio genom afričkog slona kao vodič
za ponovno sklapanje delova mamutovog DNK koji su obnovili iz uzoraka
dlaka. Pošto je ovaj drevni DNK nepotpun da bi se upotrebio za
stvaranje organizma, jedan način da se napravi genetski materijal živog
mamuta mogao bi da bude modifikovanje slonovih hromozoma na svakom od
procenjenih 400.000 mesta gde se razlikuju od mamutovih, efektivno
prepisujući slonove ćelije u mamutove. Ako istraživači ne mogu da
proračunaju kako je mamutov DNK bio organizovan u hromozome, druga
strategija bi bila da se sintetizuje čitav genom od samog početka, mada
je do sada najveći sintetizovani genom bio veličine samo hiljaditog
dela mamutovog genoma.

Kada naučnici jednom budu imali na
raspolaganju funkcionalne mamutove hromozome, moći će da ih umotaju u
membranu da bi stvorili veštačko ćelijsko jedro. Tada bi mogli da prate
postupak koji je prvi put primenjen pri stvaranju Doli, ovce koju su
klonirali naučnici na institutu Roslin u Škotskoj 1996. godine: da
uklone jedro jajne ćelije slonice i zamene ga iznova izgrađenim
mamutovim jedrom, da električno stimulišu jajnu ćeliju da pokrene
početnu ćelijsku deobu u embrion i, na kraju, da prebace embrion u
matericu slonice na preostali deo trudnoće. Svaki od ovih koraka ima
sopstvene značajne znake pitanja. Niko, na primer, ne zna kako da
izgradi mamutovo jedro. Teško je doći do jajne ćelije slonice, a
ubacivanje mamutovog fetusa zbog zrenja u matericu slonice je puno
neizvesnosti.

Neki naučnici su se latili manje
obeshrabrujućeg izazova: kloniranja ugroženih ili nedavno izumrlih
životinja. I zoološki vrt u San Dijegu i Odubon centar za istraživanje
ugroženih vrsta u Nju Orleansu drže „zamrznute zoološke vrtove“, gde su
u rezervoarima sa tečnim azotom, na minus 196oC, uskladišteni DNK sve
većeg broja ugroženih vrsta. Tokom 2003. godine naučnici iz Napredne
ćelijske tehnologije koristili su ćelije, uskladištene u zoološkom vrtu
u San Dijegu, za uspešno kloniranje uz pomoć sličnih vrsta. Stvorili su
dva javanska goveda, ugroženu vrstu vola iz jugoistočne Azije, tako što
su ubacili DNK javanskog vola u jajne ćelije domaće krave i smestili
dobijene embrione u kravlje surogat majke. Diskutuje se o tome da se
slične metode upotrebe za kloniranje ugroženih džinovskih pandi,
afričkih bongo antilopa i sumatranskih tigrova. Konačno, naučnici se
nadaju da će ponovo stvoriti izumrle vrste kao što su pirinejski
kozorog i tajlasin, ili tasmanijski tigar.
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptyČet Avg 13, 2009 2:25 pm

Freska otkrivena u ruševinama L'Akvile

Autor: Beta-AFP | Foto:AFP | 13.08.2009. - 09:26

Freska nastala pre više vekova otkrivena je u crkvi u Oni, predgrađu italijanskog grada L'Akvile koji je u aprilu teško pogođen u razornom zemljotresu, saopštile su u sredu lokalne vlasti.

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Lakvila-x
"Za vreme čišćenja zidova crkve Sveti Petar apostol, pojavili su se elementi u boji. Blagim grebanjem i snimanjem, ekipe stručnjaka su otkrile fresku čija je površina premašila četiri kvadratna metra", rekao je Frans presu Lučano Marketi zvaničnik zadužen za kulturnu baštinu L'Akvile, u centralnoj Italiji.
Freska nastala u 15. veku, skrivena ispod sloja gipsa, predstavlja Isusa na krstu, okruženog anđelima koji skupljaju njegovu krv. Na fresci je prikazana i Devica Marija.
Radi se o prvom umetničkom delu otkrivenom u L'Akvili posle zemljotresa.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptyNed Avg 16, 2009 1:00 pm

Veliko otkriće arheologa

Pronađena drevna kraljevska grobnica u Škotskoj

Autor: Blic online, Srna | 15.08.2009. - 20:12
Arheološke zanimljivosti - Page 3 Grobnica-v
Arheolozi su pronašli kraljevsku grobnicu staru oko 4.000 godina u Škotskoj ispod kamenja teškog četiri tone i okruženu izrezbarenim preistorijskim simbolima moći.

Ovo otkriće, koje je od međunarodnog značaja jedinstveno je u Velikoj Britaniji, piše list "Independent".

Tokom iskopavanja u mestu Fortviot u blizini Perta pronađeni su ostaci vladara ranog bronznog doba, čije je telo položeno na krevet od belog kvarcnog šljunka i brezove kore sa desetinom ličnih predmeta, uključujući bronzani i zlatni bodež, bronzani nož, drvenu posudu i torbicu od kože. Ovo otkriće ima velike implikacije za istoriju Škotske.
Već dugo vremena se smatra da je mesto Forteviot bio veliki kraljevski centar u ranom srednjem veku. To je bila "prestonica" kraljevstva Pikta u 8. i 9. veku nove ere i veruje se da je jedan od prvih kraljeva Škotske Kenet Mekalpin imao ovde palatu. Ipak, do sada niko nije verovao da kraljevski koreni Forteviota mogu biti stari hiljadama godina.
Ovo otkriće je od posebne važnosti, jer se nalazi u srcu najvećeg škotskog preistorijskog religijskog ceremonijalnog kompleksa.
"Sama veličina kamenih blokova koja je korišćen za izgradnju grobnice, veoma retka rezbarija u kamenu, očuvana koža, drvo i breza, kao i visoki status cele lokacije čine ovo otkriće veoma važnim i na nacionalnom i međunarodnom nivou", rekao je doktor Gordon Nobl sa Univerziteta Aberdin.
On je dodao da je ovo otkriće bez premca u Velikoj Britaniji sudeći prema očuvanosti, obimu i lokaciji.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Lily
First Bride
Lily

Godina : 24
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptyPon Okt 12, 2009 4:08 pm

Kleopatra bila delom AfrikankaLONDON, 16. marta 2009. (Beta)
- Kleopatra, poslednja egipatska kraljica čuvena po lepoti, bila je
Afrikanka po majci, tvrdi Bi-Bi-Sijev tim koji je, kako se veruje,
pronašao grob njene sestre. Posmrtni ostaci njene sestre, princeze
Arsinoe, pronađeni u Efesu, u Turskoj, dokazuju da je njena majka imala
"afrički skelet".

Do otkrića je došao Hilke Tir iz Austrijske akademije nauka.
"Jedinstveno je u životu arheologa da pronađe grob i skelet pripadnika
dinastije Ptolemeja", kazao je. Kleopatra je ustanovila saveze sa
rimskim vojskovođom Julijom Cezarom, a posle njegovog ubistva njegovim
političkim pristalicom Markom Antonijem, za koga se udala.

"Kleopatra, Julije Cezar, Marko Antonije - oni su bili istorijske
ikone", kazao je arheolog Nil Oliver koji je radio na Bi-Bi-Sijevom
dokumentarnom filmu o Kleopatrinom poreklu. Između princeze Arsinoe i
njene moćne sestre Kleopatre vladalo je rivalstvo, a mnogi veruju da je
kraljica naredila Marku Antoniju da ubije njenu sestru. Bi-Bi-Sijev
film izučava Kleopatrin život, kao i njen odnos sa sestrom. Film
"Cleopatra: Portrait of a Killer" biće prikazan 23. marta
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptySub Okt 17, 2009 9:02 pm

Jezero iz faraonske ere otkriveno u Egiptu

Autor: Blic online | Foto:Reuters | 17.10.2009. - 20:27

Arheolozi su otkrili sveto jezero iz ere faraona u hramu egipatske boginje Mut, na lokaciji ruševina drevnog Tanisa (Djaneta), saopštilo je Ministarstvo kulture Egipta, objavio je Rojters.

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Nil-Reuters-x
Ministarstvo je navelo da je jezero, pronađeno na dubini od 12 metara ispod zemlje na arheološkoj lokaciji San al Hagar na istoku Delte Nila, dugačko 15, a široko 12 metara. Jezero je napravljeno od blokova krečnjaka i u očuvanom je stanju.
Ovo je drugo sveto jezero pronađeno kod Tanisa, prestonice 21. dinastije faraona pre više od 3.000 godina. Prvo jezero pronađeno je na ovoj lokaciji 1928. godine.
Boginja Mut bila je žena Amona, boga vetra i životnog daha. Majka je boga meseca Konsua.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Lily
First Bride
Lily

Godina : 24
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptySre Okt 21, 2009 3:16 pm

..zanimljivo...
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptyPet Feb 19, 2010 9:10 am

Redak natpis na arapskom otkriven u JerusalimuTanjug | 19. 02. 2010. - 08:39h
| Foto: AFP | Komentara: 0
Izraelski
arheolozi saopštili su da je u starom istorijskom jezgru Jerusalima
pronađen natpis na arapskom jeziku, što predstavlja retko svedočanstvo
o životu u tom gradu iz vremena kada je bio muslimanski.
Arheološke zanimljivosti - Page 3 14105_jerusalim-afp_f Natpis, otkriven prilikom radova na obnovi jedne kuće u starom delu grada, potiče iz 10. veka, preneo je AP.
Istoričari smatraju da je autor natpisa neki bivši ratnik koji je želeo
da izrazi zahvalnost za zemlju dobijenu od kalifa Al-Muktadira. Na
mermernoj ploči površine 10 kvadratnih centimetara ugravirane su reči
"Emir vernika".
U to doba Jerusalim se nalazio pod upravom Bagdada u Abasidskom
carstvu, čiji su vladari nagrađivali svoje vojnike i podsticali njihovu
lojalnost dodelom zemlje.
O tome svedoči mermerna ploča iz 910. godine, koju je otkrio profesor Moše Šaron sa hebrejskoj univerzitete u Jerusalimu.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptySub Mar 06, 2010 10:21 am

Pramen Napoleonove kose pronađen u AustralijiTanjug | 06. 03. 2010. - 09:51h
| Foto: AFP | Komentara: 0
Pramen
kose Napoleona Bonaparte, koji je po svemu sudeći, uzet sa francuskog
imperatora na samrtničkoj postelji, pronađen je tokom renoviranja
Sidnejske većnice.

Arheološke zanimljivosti - Page 3 18182_napoleon-kosa-afp-city-of-sydney_hs
Pramen svetlosmeđe kose je, zajedno s jednim pismom, decenijama čuvan u
arhivu 130 godina starog zdanja. Niko, međutim, ne zna kada, kako i
zašto je tu dospeo.
Margaret Beteridž, zadužena da pripremi izložbu
najintrigantnijih predmeta pronađenih u sefovima impozantne većnice,
rekla je da nije potpuno izvesno da je pramen pripadao Napoleonu, ali
da pismo koje je pronađeno zajedno sa njim govori u prilog tome.
U toj poruci, Škotlanđanin Ned Tod objašnjava da je pramen dobio
od žene čiji je brat, major Vilijem Kroket, bio prisutan u trenutku
Napoleonove smrti.
"Poznato je da je nakon Napoleonove smrti uzet pramen njegove kose i da
se Kroket pojavljuje na jednoj slici koja opisuje tu scenu", rekla je
Beteridž.
Ono što intrigira su okolnosti pod kojima je pramen dospeo u
Sidnej, udaljen preko 13.000 kilometara od ostrva Sveta Jelena, gde je
francuski imperator umro 1821. godine.
Beteridž je ukazala da je renoviranje zgrade većnice omogućilo da se u
podzemnim sefovima pronađu mnogi predmeti koji su gradu poklanjani
tokom godina. Najvrednija među njima je vaza od porcelana iz Sevra,
koju je Francuska poklonila Sidneju prilikom održavanja Međunarodne
izložbe 1879.


Ovo je zanimljivo...poznato je kako se Bonaparta "češljao" , svaka dlaka mu je bila važna , pa da se odrekao celog pramena ?
Arheološke zanimljivosti - Page 3 279207

Sad bez zezanja ....postoji teorija da nikako nije hteo da umre u izgnanstvu, pa su mu malo pomogli trovanjem u malim dozama .Sadašnja nauka bi to lako dokazala pomoću samo jedne dlake .
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptySre Apr 21, 2010 10:50 pm

Posmrtni ostaci cara Dioklecijana nisu u Splitu?Tanjug | 21. 04. 2010. - 21:48h
| Foto: AFP | Komentara:
0
Solinski samouki arheolog Ivan Mikelić Car ne
odustaje od životnog cilja - dokazivanja da se u staroj Saloni, tačnije
pod ostacima crkve sv. Petra, nalazi Dioklecijanov grob.
Arheološke zanimljivosti - Page 3 31942_dioklecijan-afp-stringer_fDioklecijanova palata u SplituU traženju stručnog dokaza on se obratio poznatom zagrebačkom
arheologu Goranu Skelcu, koji je potvrdio da ispod jednog kamenog
pokrova postoje ostaci starije arhitekture.


Skelc je pri geofizičkom istraživanju geosondom na lokaciji takozvanog
Katekumenija otkrio, kako prenosi list "Slobodna Dalmacija", da se ispod
kamenog pokrova, na kojemu se nekada nalazio mozaik, krije dobro
očuvana arhitektura - splet zidića visine pola metra.

Međutim, da bi se dokazalo da li je to povezano s krstionicom ili se
radi o još starijem nalazu, potrebno je obaviti arheološko istraživanje."Činjenica je da ispod nečega ima", rekao je Skelc.


Mikeliću je to bio dovoljan poticaj za traženje novih dokaza.


On je u nemačkome gradu Triru otkrio zanimljivu gravuru od slonovače.
Nju je, prema Mikelićevim podacima, don Frane Bulić, veliki istražitelj
Salone, svojevremeno zamenio za neke crkvene informacije o Dioklecijanu.
Na gravuri se vidi detalj iz procesije održane u Saloni - čovek u rukama
drži mali kovčeg.


Mikelić je uveren da su to mošti cara, što potkrepljuje i izvodima iz
knjiga starih istoričara koje je prikupio.


Sve vodi prema tvrdnji da se u Saloni nalazi bustum, odnosno grob
velikog cara Dioklecijana.


Sidonij Apolinar, koji je umro 488. godine, u pismu prijatelju ističe da
se u Saloni nalazi carski grob.


U brojnim istorijskim knjigama sve do 15. veka se sugerisalo da se
carska grobnica nalazi u Solinu, a tek kasnije se, objašnjava Mikelić,
počelo kalkulisati s idejom da se Dioklecijanova grobnica nalazi u
Splitu. Mikelić ne odustaje da razreši enigmu gde je grob cara
Dioklecijana, iako mu, kako kaže, ovdašnji stručnjaci nimalo ne pomažu.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Lily
First Bride
Lily

Godina : 24
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptyČet Apr 22, 2010 12:42 pm

.. ima svega.. procitala sam pre nekako jos neke zanimljivosti.. okacicu kad budem imala vise vremena.. Arheološke zanimljivosti - Page 3 558763
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptySre Maj 12, 2010 10:11 am

Otkriven akvadukt iz 14. veka u JerusalimuBeta-AP | 12. 05. 2010. - 10:00h
| Foto: AP | Komentara: 0
Izraelski arheolozi saopštili su da su našli akvadukt iz 14. veka koji je gotovo 600 godina snabdevao Jerusalim vodom.
Arheološke zanimljivosti - Page 3 37362_jerusalim-akvadukt01-ap-bernat-armangue_f Za razliku od drugih arheoloških istraživanja, stručnjaci su ovog puta znali gde da traže akvadukt sagrađen 1320. godine.


Na fotografijama sačinjenim pred kraj 19. veka, zapazili su
akvadukt koji su otomanski vladari koristili u Jerusalimu, oko 600
godina pošto je građevina podignuta.


Akvadukt je nađen u zapadnom delu Starog grada.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptySre Maj 19, 2010 7:37 pm

Pronađeni kovčezi stari 2.000 godinaBeta | 19. 05. 2010. - 17:17h
| Foto: Ilustracija | Komentara: 2
Četiri retka glinena kovčega stara 2.000 godina pronađena su u kiparskom gradu Protarasu, saopštili su kiparski zvaničnici.
Direktorka
Odseka za antikvitete Marija Hadjikosti rekla je da kovčezi ukrašeni
cvetnim motivima potiču iz perioda između 300. godine pre nove ere i
100. godine nove ere.

Iskopani su ove nedelje iz, kako se veruje, drevnog groblja u gradu na istočnoj obali Kipra.

Marija Hađikosti je ukazala da su slični kovčezi iz istog
perioda pronalaženi i ranije, ali da je poslednje otkriće značajno jer
su sanduci netaknuti.

Na istom mestu pronađene su i ljudske kosti i posude od pečene gline.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptySub Jul 03, 2010 11:27 am

Pronađeni fosili stari više od dve milijarde godinaI. Kešanski/Blic online | 03. 07. 2010. - 10:42h
| Foto: AFP | Komentara: 0
Do
sada najstariji fosili višećelijskih organizama otkriveni su u Gabonu,
i stariji su čak 200 miliona godina od svih prethodno nađenih, prenosi
AFP.
Arheološke zanimljivosti - Page 3 54190_fosili-afp_f

Naučnici su analizirali 250 fosila pronađenih 2008. godine u blizini
grada Fransvila i došli do zaključka da su oni živeli u plitkoj vodi
pre 2.1 milijarde godina. Oni su živeli u kolonijama.

Ovi makrofosili (fosili vidljivi golim okom) predstavljaju
značajno otkriće jer ukazuju na to da je do spajanja ćelija u
višećelijske organizme došlo mnogo ranije nego što se to do sada
pretpostavljalo.

Prvi oblici života su bili jednostavni prokariotski
organizmi koji se sastoje od jedne ćelije, a smatra se da su se
pojavili pre 3,5 milijardi godina.

Pre 600 miliona godina je došlo do takozvane “kambrijske
eksplozije”, kada su se, zbog povećanja nivoa kiseonika u vazduhu,
naglo pojavili složeniji višećelijski organizmi.

Malo je poznato šta se u međuvremenu dešavalo, pa se
naučnici nadaju da će im ovo otkriće pomoći da saznaju šta se dešavalo
od pojave jednoćelijskih bića do kambrijske eksplozije.

Period između ovih događaja je poznat kao proterozoik, tada
su počele da se stvaraju prve zalihe kiseonika i nastali su eukariotski
organizmi, čije su ćelije imale jedro, u kome se nalazio DNK.

Istraživanje je predvodio Abderažak El Albani sa univerziteta u Puatijeru u Francuskoj, i objavljeno je u listu “Nature”.


“Evolucija gabonskih makrofosila, koja predstavlja korak
prema nastanku velikih višećelijskih organizama, mogla je biti
omogućena prvom pojavom kiseonika, a ubrzana tokom kambrijske
eksplozije. Zbog čega je bilo potrebno 1,5 milijardi godina da
višećelijska bića preuzmu svet, jedna je od najvećih misterija istorije
biosfere”, rekao je doktor El Albani.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptyNed Jul 04, 2010 11:31 am

Požarevac: Meštani iskopali čamac star oko hiljadu godinaBeta | 04. 07. 2010. - 10:34h
| Komentara: 0
U
priobalju Velike Morave kod sela Lučica meštani su pronašli ostatke
čamca od drveta dugačkog oko 14,5 metara star najverovatnije oko
hiljadu godina.
Čamac je napravljen od jednog debla hrasta,
a u požarevačkom muzeju procenjuju da je bio deo većeg plovila i da
potiče iz ranog srednjeg veka. Čamac je smešten privremeno u portu
crkve u Lučici, a stručnjaci bi trebalo da utvrde koliko je zaista star
i za šta je služio.

Čamac je otkrio meštanin Lučice Ivan Milenković pre oko dve
godine, a tek krajem prošle nedelje uspeo je sa prijateljima i uz pomoć
mehanizacije da provilo izvuče iz reke i doveze ga do porte lokalne
crkve gde se sada nalazi.


"Prvi put kada sam ga video nisam znao da je u pitanju čamac.
Kada ga je voda skoro celog otkrila, sakupio sam prijatelje, izvadili
smo ga i transportovali do crkve. Skupili smo tridesetak ljudi, ali
nismo mogli da ga utovarimo. Morali smo da pozovemo prijatelje koji su
imali kamione i građevinske mašine. Težak je sigurno do dve tone",
rekao je Milenković.


On kaže da su čamac iz Velike Morave izvlačili u nekoliko
navrata tokom nedelju dana. U požarevačkom muzeju navode da će
precizniji podaci o starosti plovila biti poznati posle ispitivanja.


"Čamac je izrađen od debla hrasta starog oko 150 godina, a grub
način obrade drveta ukazuje na period od pre oko hiljadu godina i
slovenske naseobine na ovom području", kazao je istoričar Miroljub
Manojlović.


Prema njegovim rečima, po svojoj veličini i obliku ovaj predmet je jedinstven u Srbiji."Već imamo jedan čamac iz jednog komada izdubljenog hrasta, ali
je daleko manjih dimenzija, dužine šest ili sedam metara. Predmet
takvih dimenzija i oblika nije se do sada našao u Srbiji, koliko je
meni poznato", naveo je Manojlović.


U narednom period biće preduzete mere na zaštiti čamca od fizičkih i atmosferskih uticaja."Ukoliko se utvrdi da je unikatan, može dobiti i status kulturnog dobra", dodao je Manojlović.Meštani Lučice žele da čamac ostane u selu kao turistička
atrakcija. U muzeju kažu da će zbog svoje veličine svakako izazivati
pažnju znatiželjnika bilo gde da se nalazi, ali ističu da je trenutno
najbitnije da se zaštiti od propadanja.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptyČet Jul 08, 2010 11:34 pm

Zakopano rimsko blago pronađeno na polju u SomersetuSrna | 08. 07. 2010. - 21:57h
| Foto: Beta | Komentara: 0
Jedna
od najvećih zaliha rimskih novčića u Velikoj Britaniji otkrivena je na
jednom polju u Somersetu, na jugozapadu Engleske. Novčiće je otkrio
amaterski lovac na blago, uz upotrebu detektora za metal.
Arheološke zanimljivosti - Page 3 55831_rimsko-blago-beta_f
Zalihu čini oko 52.000 uglavnom bronzanih novčića koji potiču iz
perioda trećeg veka nove ere. Oni su dobro očuvani, a nalazili su se u
ćupu pokopanom nedaleko od grada Froma.

Još nije izvršena zvanična procena vrednosti pronađenog blaga.

Arheolozi su veoma uzbuđeni zbog ovog otkrića, jer će ono
dati nove podatke o turbulentnim vremenima, kada je Britanija prolazila
kroz varvarsku invaziju, ekonomsku krizu i građanske ratove.
Arheološke zanimljivosti - Page 3 55834_rimsko-blago2-beta_f
Dejv Kriso, koji je pronašao novčiće, kaže da je regovao kada je detektor počeo da emituje čudan signal.


"Zavukao sam ruku i izvukao nešto gline sa malim bronzanim rimskim novčićem. Bio je veličine nokta na prstu", rekao je Kriso.


Na nekima od novčića utisnut je lik Marka Aurelija
Karausija, vojnog komandanta koji je preuzeo vlast krajem trećeg veka i
proglasio se za cara Britanije i severne Galije.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptySre Jul 21, 2010 10:59 am

Senzacionalno otkriće u Feliks Romulijani

Pronađena skulptura boginje Dijane u lovuS. Božinović | 21. 07. 2010. - 00:02h
| Foto: S. Božinović | Komentara:
17
Na carskoj palati Feliks Romulijana kod
Zaječara nemački stručnjaci sa Arheološkog instituta u Frankfurtu su,
zajedno sa kolegama iz Arheološkog instituta u Beogradu, otkrili
senzacionalnu skulpturu, jedinstvenu na ovim prostorima Balkana. Ova
mermerna skulptura iz polovine trećeg veka otkrivena je na prostoru
severno od carske palate, u naselju koje je prethodilo izgradnji
Romulijane.
Arheološke zanimljivosti - Page 3 59513_kuromulijana99-foto-s-bozinovic_fOva skulptura najveće je
otkriće na lokalitetu Feliks Romulijana u poslednjih 30 godinaKako nezvanično saznajemo, najverovatnije se radi o skulpturi boginje
Dijane u lovu. U Narodnom muzeju u Zaječaru kažu da je ovaj pronalazak
najznačajnije otkriće nakon arhivolte iz 1984. godine sa natpisom Feliks
Romulijana i porfirne glave Galerija koja je otkrivena 1993. godine.


Skulptura, pretpostavlja se, simbolizuje pobedu Rima nad varvarima. Na
njoj se vidi divlja svinja poklekla na prednje noge probodena kopljem i
lovački pas koji je uhvatio za nogu. Vide se i dva kopita od konja.
Nažalost, nije očuvana u celosti, jer nedostaju konj i jahač.
Pretpostavlja se da je jahač, koji nedostaje, boginja Dijana, koja je
kod Rimljana i Latina bila boginja lova. Prema legendi, otac je naredio
Dijani da se nikad ne uda, dao joj je strele i nimfe kao pratilje, i
načinio ju je kraljicom šuma. Dijanu je, kažu zapisi, lovac Akteon
zatekao na kupanju i posmatrao, a ona je potom naredila psima da je
rastrgnu. Zavolela je pastira Endimiona.

Stručnjaci smatraju da je ovaj pronalazak od neprocenjive vrednosti kako
za proučavanje Romulijane, tako i za svetsku kulturu. Očekuje se veliko
interesovanje stručnjaka iz celog sveta. Za sada se mermerna boginja
nalazi na lokalitetu gde je i otkrivena, a uskoro će se znati gde će
biti izložena ova skulptura.


Nemački arheolozi su u proteklih pet godina geomagnetnim i geofizičkim
istraživanjem van carske palate otkrili pedesetak objekata. Nedavno je
sa Institutom iz Frankfurta potpisan novi trogodišnji ugovor o saradnji.

Inače, Feliks Romulijana je ukrašena mnogobrojnim podnim mozaicima i
ostacima monumentalnih hramova i zgrada. Porfirni portret imperatora
Galerija, glave Herkula i Jupitera, mozaičke predstave Dionisa,
Lavirinta i Venatora, spadaju u sam vrh rimske umetnosti toga doba.


Palata cara Galerija
Arheološko nalazište Feliks Romulijana kod Zaječara je 2007.
uvršteno na svetsku listu prirodne i kulturne baštine Uneska. Cilj
istraživača i realizatora projekata na ovom nalazištu je da se Carska
palata, koju je sagradio rimski imperator Galerije krajem 3. veka
prikaže posetiocima u najboljem svetlu. Velelepna palata moćnog rimskog
cara Galerija, koji je 311. godine doneo prvi edikt o toleranciji
hrišćanstva, dugo je bila zagonetka za mnogobrojne istraživače. U
početku je smatrana vojnim logorom, zatim veleposedom ili sedištem
nadzornika za rudnike u istočnoj Srbiji, a tek je 1984. godine dobila
pravo tumačenje koje je dao profesor Dragoslav Srejović, srpski arheolog
svetskog glasa. Tada je na svetlost dana izašla arhivolta sa natpisom
„Felix Romuliana”, i to je bio nedvosmisleni dokaz da se radi o
sakralno-memorijalnom zaveštanju velikog cara koji je palati dao ime po
svojoj majci Romul
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptyUto Jul 27, 2010 2:54 pm

Uspeh srpskih arheologa

Skulptura od žada otkrivena u Viminacijumu
Tanjug | 27. 07. 2010. - 14:51h

Direktor Arheološkog parka Viminacijum Miomir
Korać izjavio je danas Tanjugu da su u toku velikih arheoloških
iskopavanja na Rimskom amfiteatru u Viminacijumu otkrili skulpturu od
žada izvanredne izrade.

Arheološke zanimljivosti - Page 3 61140_skulptura4_fSkulptura od žada izvanredne izrade
"Upravo smo ovih dana imali otkriće figure od žada od preko 35
santimetara, ali ni ova figura, nažalost, nije cela, a ono što fascinira
je da je izrađena u jednom komadu od žada, da je način izrade
izvanredan, što ukazuje na radionicu koja je, očito, ovde bila", kazao
je Korać.


On je istakao da se na skulpturi vidi kako je umetnik minuciozno radio
na njenom oblikovanju, ali da glava figure, kao ni donji deo trupa nisu
očuvani, da bi mogli tačno da odrede ko je on. Pošto iskopavanja
intenzivno traju na tom mestu, Korać se nada da će, možda, i to naći.
Arheološke zanimljivosti - Page 3 18874_ispovest05misko-korac-si_hsMiomir KoraćPrema njegovim rečima, u blizini figure od žada, takođe u amfiteatru,
pronađen je i bronzani orao sa pozlatom, koji je, očito, bio postavljen
na dvokolicama.


"Rimski amfiteatar u Viminaciumu je jedini amfiteatar u
centralnobalkanskom i jugoistočnom delu Evrope, fascinantna je njegova
veličina i stepen očuvanosti, očuvani zidovi su preko pet metara", kazao
je Korać i dodao da arheolozi tek dolaze do centralnog mesta, do
centralne bine, koja se nalazi na dubini većoj od 18 metara od
površinske kote.


Arheološke zanimljivosti - Page 3 61138_skulptura2_ig

Skulptura od žada

Arheološke zanimljivosti - Page 3 61136_skulptura9_ig

Skulptura od žada

Arheološke zanimljivosti - Page 3 61137_skulptura1_ig

Skulptura od žada

Arheološke zanimljivosti - Page 3 61141_skulptura5_ig

Glava orla sa pozlatom

Arheološke zanimljivosti - Page 3 61140_skulptura4_ig

Skulptura od žada

Arheološke zanimljivosti - Page 3 61139_skulptura3_ig

Amfiteatar

Arheološke zanimljivosti - Page 3 61143_skulptura7_ig

Skulptura od žada

Arheološke zanimljivosti - Page 3 61142_skulptura6_ig

Skulptura od žada


Prema njegovim rečima, akustika na Viminacijskom amfiteatru, koji
je mogao da ugosti 12.000 gledalaca na pozorišnim i drugim predstavama,
uobičajena je za rimske amfiteatre. Očuvani su celi kameni blokovi, čak
i gvozdena osovina velikih masivnih drvenih vrata, kojima se izlazilo u
arenu.


"Svakako će od nas ovde očekivati mnoga iznenađenja, poput figure od
žada i bronzanog orla koji je očito bio postavljen na dvokolicama tokom
određenih predstava koje su to zahtevale, a nadam se da će tokom leta
sreća još da nas podari novim otkrićima, tako da će amfiteatar svakim
danom biti sve lepši", smatra Korać.


Tome će doprineti i nagovešten dolazak stručnjaka iz Italije sa kojima
je Korać nedavno razgovarao u Veroni i sa kojima će dogovoriti načine
konzervacije i prezentacije amfiteatra, kako bi na najbolji način
zablistao.

Arheološke zanimljivosti - Page 3 18875_ispovest04pirivoj-mauzolej_kf Viminacijum

Viminacijum, arheološki lokalitet nedaleko od
Kostolca, na prostoru rimskog vojnog logora i prestonice provincije
Gornje Mezije, nastao u prvom veku, na 450 hektara nedirnutog prostora
krije u sebi ostatke hramova, trgova, ulica i kupatila, amfiteatra,
palate, hipodroma.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
slatkicass
Frumos si de foc
slatkicass

Godina : 59
Location : (zlutala negde.....u mashti)
Humor : Smejem se, smeh produžava život pa ću duže uživati u njemu!
Datum upisa : 10.10.2007

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptyUto Jul 27, 2010 5:17 pm

Pronađena skulptura boginje Dijane u lovu


Na carskoj palati Feliks Romulijana kod Zaječara nemački
stručnjaci sa Arheološkog instituta u Frankfurtu su, zajedno sa
kolegama iz Arheološkog instituta u Beogradu, otkrili senzacionalnu
skulpturu, jedinstvenu na ovim prostorima Balkana. Ova mermerna
skulptura iz polovine trećeg veka otkrivena je na prostoru severno od
carske palate, u naselju koje je prethodilo izgradnji Romulijane.
Kako
nezvanično saznajemo, najverovatnije se radi o skulpturi boginje Dijane
u lovu. U Narodnom muzeju u Zaječaru kažu da je ovaj pronalazak
najznačajnije otkriće nakon arhivolte iz 1984. godine sa natpisom
Feliks Romulijana i porfirne glave Galerija koja je otkrivena 1993.
godine.

Skulptura, pretpostavlja se, simbolizuje pobedu Rima nad
varvarima. Na njoj se vidi divlja svinja poklekla na prednje noge
probodena kopljem i lovački pas koji je uhvatio za nogu. Vide se i dva
kopita od konja. Nažalost, nije očuvana u celosti, jer nedostaju konj i
jahač. Pretpostavlja se da je jahač, koji nedostaje, boginja Dijana,
koja je kod Rimljana i Latina bila boginja lova. Prema legendi, otac je
naredio Dijani da se nikad ne uda, dao joj je strele i nimfe kao
pratilje, i načinio ju je kraljicom šuma. Dijanu je, kažu zapisi, lovac
Akteon zatekao na kupanju i posmatrao, a ona je potom naredila psima da
je rastrgnu. Zavolela je pastira Endimiona.

Stručnjaci smatraju
da je ovaj pronalazak od neprocenjive vrednosti kako za proučavanje
Romulijane, tako i za svetsku kulturu. Očekuje se veliko interesovanje
stručnjaka iz celog sveta. Za sada se mermerna boginja nalazi na
lokalitetu gde je i otkrivena, a uskoro će se znati gde će biti
izložena ova skulptura.

Nemački arheolozi su u proteklih pet
godina geomagnetnim i geofizičkim istraživanjem van carske palate
otkrili pedesetak objekata. Nedavno je sa Institutom iz Frankfurta
potpisan novi trogodišnji ugovor o saradnji.
Inače, Feliks
Romulijana je ukrašena mnogobrojnim podnim mozaicima i ostacima
monumentalnih hramova i zgrada. Porfirni portret imperatora Galerija,
glave Herkula i Jupitera, mozaičke predstave Dionisa, Lavirinta i
Venatora, spadaju u sam vrh rimske umetnosti toga doba.

Palata cara Galerija

Arheološko nalazište Feliks Romulijana kod Zaječara je 2007.
uvršteno na svetsku listu prirodne i kulturne baštine Uneska. Cilj
istraživača i realizatora projekata na ovom nalazištu je da se Carska
palata, koju je sagradio rimski imperator Galerije krajem 3. veka
prikaže posetiocima u najboljem svetlu. Velelepna palata moćnog rimskog
cara Galerija, koji je 311. godine doneo prvi edikt o toleranciji
hrišćanstva, dugo je bila zagonetka za mnogobrojne istraživače. U
početku je smatrana vojnim logorom, zatim veleposedom ili sedištem
nadzornika za rudnike u istočnoj Srbiji, a tek je 1984. godine dobila
pravo tumačenje koje je dao profesor Dragoslav Srejović, srpski
arheolog svetskog glasa. Tada je na svetlost dana izašla arhivolta sa
natpisom „Felix Romuliana”, i to je bio nedvosmisleni dokaz da se radi
o sakralno-memorijalnom zaveštanju velikog cara koji je palati dao ime
po svojoj majci Romuli.
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptySre Avg 04, 2010 3:06 pm

Nađeni najstariji fosilni ostaci psaBeta | 03. 08. 2010. - 17:48h
| Foto: Reuters - Ilustracija | Komentara: 9
Arheolozi
su u jednoj pećini u Švajcarskoj našli ostatke lobanje i zuba psa,
stare više od 14.000 godina, koji bi mogli biti najstariji fosilni
ostaci te životinje.
Arheološke zanimljivosti - Page 3 62734_fosil01-reuter-felix-ordonez_f
"Tokom nove analize životinjskih ostataka, našli smo delove lobanje i
zuba pitomog psa. Utvrđeno je da deo čeljusti potiče iz perioda između
14.100. i 14.600. godine pre nove ere", naveli su naučnici Univerziteta
Tibingen u Nemačkoj.

Prema rečima stručnjaka, nađeni deo čeljusti je prvi neoborivi dokaz o postojanju pripitomljenog psa.Fosilizovane kosti potiču s arheološkog lokaliteta otkrivenog
1873. u pećini Keslerloh, u severnom švajcarskom kantonu Šafhauzenu,
objavila je danas švajcarska agencija ATS.


Naučnici su se tek prošle godine zainteresovali za fosilizovane fragmente sa tog lokaliteta.Ostaci zuba nađeni u Šafhauzenu jasno se razlikuju od zuba vuka.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 EmptyPet Avg 06, 2010 6:01 pm

Veliko arheološko otkriće u blizini Tamiša

Otkrivena nekropola iz bronzanog dobaLjiljana Stupar | 06. 08. 2010. - 00:02h
| Komentara: 2
Zrenjanin,
Sečanj - Tri kilometra od Sečnja, u blizini reke Tamiš, a nedaleko od
nasipa, otkriveno je višeslojno arheološko nalazište praistorijskog
naselja iz bronzanog i gvozdenog doba. Nekropola pripada Sarmatima iz
drugog i trećeg veka naše ere. Prema rečima Snežane Marinković,
muzejskog savetnika arheologa Narodnog muzeja Zrenjanin, nalazište
obuhvata prostor oko hiljadu kvadratnih metara.
Arheološke zanimljivosti - Page 3 63600_vosanekropola1_fNekropole su bile pokrivene skeletima koji su se nalazi na samoj površini naselja- Prilikom izlaska na teren utvrđeno je da je gro nekropola bilo
pokriveno skeletima koji su se nalazi na samoj površini naselja i koji
su bili izloženi atmosferskim uticajima i propadanju. Kasnije, u
kontaktu sa meštanima utvrdili smo da je taj deo na kome je otkriven
lokalitet predstavljao veliku zaobljenu humku koja je skinuta
mehanizacijom prilikom poplava na putu Sečanj - Jaša Tomić. Taj deo
humke je skinut i prebačen da bi se ojačao nasip, a time je otkriven
veoma značajan lokalitet. Kao prvo jer je višeslojni, ali i zato što
ćemo na njemu daljim iskopavanjem i istraživanjem utvrditi sve ono što
smo konstatovali na osnovu nalaza fragmenata keramike na površini
zemlje, odnosno da pripada ranom bronzanom dobu, odnosno Sarmatima, iz
drugog i trećeg veka naše ere, i srednjovekovnoj nekropoli - objasnila
je Marinkovićeva.

Kompletna antropološka analiza poverena je Arheološkom
institutu iz Beograda, a Snežana Marinković dodaje da su u prvoj
sondažnoj hitnoj intervenciji, urađenoj u rasponu od desetak dana, a
koja još traje, otvorene tri sonde, a iskopavanjem je utvrđeno da se u
prvom otkopnom sloju naišlo na skelete koji su pravilno sahranjeni, na
redove. Reč je o muškim, ženskim i dečjim skeletima, orijentacija im je
zapad istok, retko sever jug. Prema navodima Marinkovićeve,
najverovatnije da se radi o biološkoj populaciji, odnosno nekropoli
koja pripada naselju koje je negde u blizini.
- U sondama je otkriveno po sedamnaest skeleta različitih polova, svi
položeni na leđima sa rukama pored, bez grobnih priloga. Međutim, gro
keramike koja je nađena na površini i čak male opeke, indiciraju da je
ovde reč o organizovanom sahranjivanju sa oblicama, što je i utvrđeno
tokom istraživanja. Više sreće u toku istraživanja imali smo u kasnijem
periodu kada smo u direktnim kulturnim slojevima naišli na lončiće,
posude sa karakterističnim ornamentom za rano srednjovekovnu nekropolu,
odnosno 12. i 13. vek. Tako da je sada pripadanje skeleta definitivno
određen, oni pripadaju tom vremenu - rekla je ona, dodajući da će dalja
istraživanja dati opsežniju i detaljniju sliku o samom lokalitetu i
njegovoj rasprostranjenosti.
- Antropološka analiza daće sliku Banata iz tog perioda i verovatno će
dalja istraživanja pokazati da se ovde ne radi samo o ukopima
srednjovekovnih grobova, već i o bronzanom naselju i o Sarmatima 3. i
4. vek - ističe arheolog Snežana Marinković.

Inače, Narodni muzej krenuo je sa istraživanjima i
iskopavanjima koja su delimično finansirana od opštine Sečanj, a sada i
od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Sponsored content
Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Arheološke zanimljivosti   Arheološke zanimljivosti - Page 3 Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
Arheološke zanimljivosti
Nazad na vrh 
Strana 3 od 6Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: DRUŠTVO :: DRUŠTVENE NAUKE :: ARHEOLOGIJA-
Skoči na: