|
| Šah sa nestandardnim figurama | |
| | Autor | Poruka |
---|
debilko Pogrešila roda
Godina : 62 Location : Moskva Datum upisa : 22.06.2009
| Naslov: Šah sa nestandardnim figurama Pet Mar 06, 2015 9:34 am | |
| Jedna od prvih ideja u cilju razvoja i evolucije šaha je bila, da se uvedu neke nove figure, odnosno da se starima izmeni kretanje. Hiljadama godina, prvobitne verizeje šaha se menjaujaju, penose iz regije u regiju, nastaju nove, a zatim se iz njih samo nešto zadržava, dok se ostala pravila, dizajni, broj figura menja. Tokom svih tih godina, nastalo je na stotinak figura, koje su vremenom izumirale, ili su pak prelazile u druge oblike šaha i sasvim druge igre. I danas, šahovski teoretičari pokušavaju uvođenjem novih figura stvoriti dinamičniju i zanimljiviju igra, koja će osvojiti svet. Upravo ove varijante su plod tih pokušaja. Pravila su uglavnom ista, s tim, što se pojavljuju po jedna ili više drugačijih figura, koji menjaju taktiku i ceo smisao igre.
| |
| | | debilko Pogrešila roda
| Naslov: Re: Šah sa nestandardnim figurama Pet Mar 06, 2015 9:36 am | |
| Šah sa Sfingom
Postoje na hiljade vrsta Šahova, koje su završavale samo u lokalnim krugovima, iako im je pedviđana sjajna budućnost. Upravo se od „Šaha sa Sfingom“ očekivao vratolomni uspon, ali je on još uvek, samo jedan od mogućih pravaca razvoja Šaha u budućnosti. Da bi se pobeglo od dugogodišnjih ponavljanja partija i pozicija „Već Viđenog“, uvodi se nova figura i na taj način se dosadašnja šahovska teorija urušava. Koristi se Tabla 10x10. Nova figura je „Sfinga“ (F) , koja se kreće u svim pravcima, ali isključivo za po 2 polja, preskačući eventualnu figuru do sebe. Na početku partije, ona se nalazi između Lovca i Dame, kao i između Lovca i Kralja, pošto ih svaki igrač poseduje po dve. U ovom Šahu, Pion se sa početnog polja može pomeriti za 3, za 2, ili za jedno polje. [You must be registered and logged in to see this image.]Kao što se vidi na slici, Sfinga pokriva 8 polja, a kao i Lovac, može biti „belopoljna“ i „crnopoljna“. Tačnije, kreće se samo po belim, odnosno crnim poljima. Jedan, od mogućih početaka partije bi mogao biti : 1. f2-f5,f9-f6; 2. e3-e4,e9-e7; 3. Fg1-g3,Fd10-h8; itd. | |
| Naslov: Re: Šah sa nestandardnim figurama Pet Mar 06, 2015 9:38 am | |
| Amazonski Šah
Postoji i varijanta Šaha, gde se predhodno pomenuti „Maharadža“ uvodi u standardni komplet, pod nazivom „Amazonka“. Amazonka se može kretati kao Dama i Skakač, a u garnituri se nalazi umesto Dame, tako da zauzima i njen početan položaj na tabli. [You must be registered and logged in to see this image.]Ipak, jačina Amazonke je mnogo veća od ostalih figura, pa se partija praktično svodi na njeno zarobljavanje i uzimanje. | |
| Naslov: Re: Šah sa nestandardnim figurama Pet Mar 06, 2015 9:39 am | |
| Šah Nilskog Konja
Umesto Dame i Amazonke, ovde se pojavljuje figura „Nilski Konj“, koja je još jača od Maharadže. Nilski Konj se može pomeriti u bilo kom pravcu za jedno, do 4 slobodna polja, pri čemu uklanja sve protivničke figure, koje mu se nađu na putu. Pri tome, sopstvene figure ne sme preskakati, pa je zato i rečeno, da polja moraju biti slobodna (od njegovih figura). | |
| | | wolverine
Datum upisa : 25.10.2018
| Naslov: Re: Šah sa nestandardnim figurama Čet Okt 25, 2018 2:58 pm | |
| Ja sam veliki ljubitelj Šaha i prvi put cujem za Šah sa Sfingom....takodje sam prvi put cuo da psotoje hiljade vrste Šahova na ovom sajtu ....mozeli malo opsirnije o svemu tome jako sam znatizeljan ....!!!! | |
| | | Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
| Naslov: Re: Šah sa nestandardnim figurama Čet Okt 25, 2018 7:17 pm | |
| - wolverine ::
- Ja sam veliki ljubitelj Šaha i prvi put cujem za Šah sa Sfingom....takodje sam prvi put cuo da psotoje hiljade vrste Šahova na ovom sajtu ....mozeli malo opsirnije o svemu tome jako sam znatizeljan ....!!!!
Mi smo apsolutni amateri (iako smo svojevremeno imali što verovatno nijedan forum nije -"Otvoreno prvenstvo DF " u šahu. Igralo se "on line ") Što se tiče šaha ,karata i ostalih igara -sve je postavio "Debilko" koji je ekspert za to (i pisac nekoliko knjiga na tu temu ) U poslednje vreme je veoma zauzet ,pa ređe dolazi ,ali za sve mu se možeš obratiti ovde na PM ,ili ga možeš naći na FB (Dragan Stojanović-profilna ,znak prepoznavanja -duga kosa ,logo "Partizana" u pozadini ) | |
| | | wolverine
| Naslov: Re: Šah sa nestandardnim figurama Čet Okt 25, 2018 7:36 pm | |
| Jel mozes ti da mi posaljes njegov fejsbuk/profil ?Ja stvarno nemogu da nadjem, kopao sam i nemogu nikako da nadjem gorepomenutog ....ima na stotine profila sa tim imenom ....tako da cu ja tesko da ga nadjem.Mozes li mu poslati poruku da navrati ovde na ovom forumu molim te? | |
| | | Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
| Naslov: Re: Šah sa nestandardnim figurama Čet Okt 25, 2018 7:59 pm | |
| - wolverine ::
- Jel mozes ti da mi posaljes njegov fejsbuk/profil ?Ja stvarno nemogu da nadjem, kopao sam i nemogu nikako da nadjem gorepomenutog ....ima na stotine profila sa tim imenom ....tako da cu ja tesko da ga nadjem.Mozes li mu poslati poruku da navrati ovde na ovom forumu molim te?
Nema problema ,evo : [You must be registered and logged in to see this link.] | |
| | | wolverine
| Naslov: Re: Šah sa nestandardnim figurama Pet Okt 26, 2018 3:55 pm | |
| | |
| Naslov: Re: Šah sa nestandardnim figurama Ned Nov 11, 2018 11:08 pm | |
| Evo kratko da odgovorim. Za šah sa Sfingom sam čuo još krajem 70-ih, pisalo je u njemu u Politici i dnevnim novinama koje su tada nešto i značile. Bio je onaj kutak za razonodu i tu je pisalo sve i svašta, ali uvek istina. Tada sam i ja čuo da postoji još nešto osim klasičnog šaha. Međutim, u to vreme je i Fišer promovisao svoj šah, pa se okazalo da sve datira još od vremena Kapablanke i ranije. Svi ovi štahovi imaju i promotivne turnire, ali u vremenu jake organizacije, čak su se i cugeri skrivali da ne bi došle slučajno sankcije od vrha. Inače, FIDa je imala veoma stroga pravila. Danas je i to politički otišlo pod led, pa se danas igra sve živo. Ipak, turniri u ovim vrstama šaha su lokalnog karaktera. Dok neki klubovi forisiraju jedan, dotle drugi su poklonici drugog. Inače, svakodnevno se održava na hiljade različitih turnira u društvenim igrama. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Šah sa nestandardnim figurama | |
| |
| | | | Šah sa nestandardnim figurama | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 24 korisnika na forumu: 1 Registrovan, 0 Skrivenih i 23 Gosta :: 3 Provajderi Kijara-brmNajviše korisnika na forumu ikad bilo je 710 dana Sub Jan 19, 2013 12:14 am |
Zadnje teme | » TIBOR TOT -DANUBIUSNed Nov 17, 2024 9:43 am od podbarac » Gde biste voleli da zivite, a gde nikako?Pet Nov 15, 2024 7:05 pm od debilko » DNEVNI HOROSKOP ✰Pet Nov 15, 2024 1:20 am od rouzvel » Šta trenutno slušate Sre Nov 13, 2024 9:48 pm od Kijara-brm » MISAO (izreka) dana...Sre Nov 13, 2024 6:07 pm od montoya » Bloger Krule - Obrana i zaštita od glupostiUto Nov 12, 2024 8:34 pm od Kijara-brm » LJUBAVNI HOROSKOPPon Nov 11, 2024 12:23 am od rouzvel » NEDELJNI HOROSKOP ★Pon Nov 11, 2024 12:16 am od rouzvel » POMENI I SEĆANJA Sre Nov 06, 2024 12:09 am od rouzvel » MESEČNI HOROSKOP ♏Pet Nov 01, 2024 12:27 am od rouzvel » POPLAVE ( i vodostaj) Pon Okt 14, 2024 10:23 pm od Kijara-brm » SUJEVERJESub Okt 12, 2024 3:27 pm od Eugen Grafvajer » ELEKTRIČNI AUTOMOBIL -auto budućnosti ? Sub Okt 05, 2024 9:54 pm od montoya » Čitaj, oseti, uživaj i upamti.....Sub Sep 28, 2024 10:44 am od Eugen Grafvajer » PLAĆENIČKE TV: Ž1, ms, i drugePet Sep 27, 2024 11:33 pm od Đole » Igre iz vašeg detinjstva ....Sre Sep 25, 2024 9:01 pm od Kijara-brm » Kažite pesmomSub Sep 14, 2024 8:39 pm od montoya » In memoriam-poznati (EX) JugosloveniPet Sep 06, 2024 4:15 pm od Đole » Kvarovi i popravke na automobilu,priprema za zimu ...Sre Sep 04, 2024 8:45 am od savo » RIBLJI PAPRIKAŠ (APATINSKI)Ned Sep 01, 2024 2:52 pm od Eugen Grafvajer » JA IMAM TALENAT -razna takmičenja i buduće zvezdeSub Avg 31, 2024 9:40 am od Danubius » UMETNOST TETOVIRANJA Pet Avg 16, 2024 9:48 am od savo » GODIŠNJICA "OLUJE"Čet Avg 15, 2024 5:46 pm od Danubius » PESME UZ KOJE MUŠKARCI PLAČU ???? Sre Avg 14, 2024 9:30 pm od Danubius » Da li ste Yugo-nostalgičari?Sre Avg 14, 2024 4:54 pm od Danubius » Azilanti i ostali MIGRANTI....Uto Avg 13, 2024 6:59 pm od Kijara-brm » OI - Pariz 2024Ned Avg 11, 2024 4:33 pm od Đole » ZA SVA VREMENA...-muzika koja se pamtiSub Avg 10, 2024 12:37 pm od Eugen Grafvajer » Bljuvotinama nema kraja -rijaliti ZADRUGA Pet Avg 09, 2024 10:34 pm od Kijara-brm » TENISNed Avg 04, 2024 10:59 pm od Kijara-brm |
Statistike | Imamo 11632 registrovanih korisnika Najnoviji registrovani član je Arsene
Naši korisnici su poslali ukupno 526289 članaka u 7371 teme
|
IN MEMORIAM - naša OKANA -1975 -2021 | |
Tot Tibor - Danubius 1960 - 2024 | |
|