DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !


DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

 

 Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)

Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2, 3 ... 10 ... 20  Sledeći
AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptyČet Maj 21, 2009 8:08 pm

Stalno se spočitava da Crkva nema dovoljno ulogu u sistemu školstva i zdravstva. Spominju se neke vekovne tradicije u tome , od onoga kada je "sveti Sava podučavao Srpčad" do trubljenja o odličnim katoličkim školama i gimnazijama.
E pa da vidimo koji primer , kako to Crkva radi (kao i obično, pričam o dve najveće hrišćanske Crkve -bez razlike) -pa da se čuju naša mišljenja ?

Ne samo u prosveti....Crkva je sada prisutna u svim porama državne uprave , zaključno sa Vojskom i RRA ?
To je ok...ili ?


Poslednji put izmenio Danubius dana Čet Nov 06, 2014 8:41 pm, izmenio ukupno 5 puta
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptyČet Maj 21, 2009 8:09 pm

Irska: sveštenici zlostavljali decu

Irska se od pre nekoliko dana suočava sa bolnom istinom koja je sada zvanično izbila na površinu, iako su za nju mnogi znali decenijama.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Jedna od zgrada u Dablinu koja je između 1871. i 1966. korišćena kao katolička škola
U Dablinu je, naime, objavljen šokantan izveštaj o, kako se navodi, decenijama dugom fizičkom, seksualnom i psihičkom zlostavljanju dece u ustanovama kojiima je upravljala katolička crkva u Irskoj.

Crkva je u toj zemlji ne samo veoma moćna, nego igra i važnu ulogu u društvu upravljajući brojnim školama, popravnim domovima, sirotištima i domovima za nezbrinutu decu.

Irska državna televizija je pre nekoliko godina emitovala seriju dokumentaraca o temi zlostavljanja dece koja su bila u nadležnosti crkve, a potom je država imenovala posebnu komisiju kojoj je zadatak bio da istraži taj problem.

Devet godina do istine

Istraga je trajala punih devet godina, a sada je objavljen i izveštaj koji potvrđuje da je decenijama trajalo masovno zlostavljanje dece u ustanovama kojima je upravljala crkva. Izveštaj je predstavio sudija Šon Rajan:
[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
"Za nas u komisiji, ovo je kraj dugog puta - ali je taj naš put jako kratak ako se u poredi sa putem koji su, tražeći zadovoljenje pravde, prošle žrtve", rekao je on.

Jedna od žrtava je Kol O' Gorman, koga je između 14. i 17. godine života seksualno zlostavljao sveštenik.

On danas živi u Britaniji , a o svom iskustvu je napisao knjigu koja se zove "Neverovatno".

"Upoznao sam sveštenika po imenu Šon Forčun, na okupljanju koje je crkva organizovala za omladinu. Dve nedelje kasnije on je došao u našu kuću i pitao da li bih mogao da mu pomognem da u njegovoj novoj parohiji organizuje okupljanja mladih. Bio sam počastvovan i oduševljen. Ni moji roditelji nisu ni jedng trenutka sumnjali u dobre namere sveštenika - bila je to 1991. godina u katoličkoj Irskoj, i ja sam otišao kod njega. Ali njegova namera nije bila da mi pruži priliku da radim ono šte me je zanimalo, nego da me seksualno zlostavlja. Sve što su me do tada učili bilo je da su sveštenici dobri i da ne mogu da učine zlo. Ja sam zato za ono što mi se dešavalo krivio sebe - što je on, opet, koristio da me ucenjuje i da me primora da ponovo odem kod njega."

Hroničan problem
[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Tom Hejs je jedan od onih koji su preživeli maltretiranje sveštenika
U izveštaju specijalne komisije irske vlade stoji da je seksualno zlostavljanje bilo hroničan problem, posebno u crkvenim ustanovama za dečake.

Navode se, između ostalog, reči čoveka koji kaže da se u domu za nezbrinutu decu u kojem je rastao radovao Božiću zato što makar na taj dan nije bilo seksualnog zlostavljanja.

Međutim, u izveštaju se kaže i da su i fizičko i psihičko maltretiranje bili redovna pojava; novinar irske državne televizije An Mari Grin pratila je objavljivanje nalaza specijalne komisije:

"Jedna žena opisuje kako je časnim sestrama omiljeni način kažnjavanja bio da uhvate decu za kosu i da ih tako podignu s poda. Premlaćivanje male dece je bilo redovna pojava. Žrtve kažu da su redovno bičevane, šutirane, da su im nanošene opekotine i da su im glave potapane ispod vode. Bilo je i ponižavanja, i drugih oblika psihičkog maltretiranja. Deca su, pritom, često loše hranjena. Novac koji su crkvene ustanove dobijale od države kako bi hranile decu je preusmeravan u ishranu monaha, sveštenika i časnih sestara, a deca su dobijala jako lošu hranu."

"Mnogi su znali šta se dešava"

U Irskoj su mnogi znali šta se dešava, ali se malo ko usuđivao da javno optuži moćnu i uglednu katoličku crkvu, koja se uz to svojski trudila da ućutka svaku žrtvu koja se usudila da progovori.
[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Najviši katolički velikodostojnik u Irskoj se izvinio
Nalazi izveštaja su zato i šokantni i očekivani - a ono što je za većinu Iraca verovatno najveći šok je nalaz komsije da je crkva, umesto da pokuša da spreči maltertiranje, sistematski prikrivala šta se dešava tako što je npr. sveštenike koji su seksualno zlostavljali decu selila iz jedne parohije u drugu, iz jedne škole u drugu.

Najviši katolički velikodostojnik u Irskoj, kardinal Šon Brajdi, izvinio se i rekao da ga je sramota.

Žrtve zlostavljanja tvrde da je napravljen veliki i važan korak, ali da pravda još uvek nije potpuno zadovoljena jer imena sveštenika, monaha i časnih sestara koji su učestvovali u zlostavljanju ostaju zaštićena, odnosno neće biti objavljivana
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptyČet Maj 21, 2009 8:09 pm

Surove metode odvikavanja u Duhovno rehabilitacionom centru

Zavisnike u manastiru Crna Reka leče batinama /video/

Autor: FoNet | 21.05.2009. - 11:37
[You must be registered and logged in to see this image.]
U Duhovno rehabilitacionom centru Crna Reka, čiji je upravnik protojerej Branislav Peranović, zavisnici se u sklopu "lečenja" prebijaju lopatom, pesnicama, nogama, piše nedeljnik Vreme, na čijem se internet sajtu može videti snimak prebijanja štičenika Centra. (http://www.vreme.com/cms/view.php?id=865307)

Pored toga što štićenike prebijaju lopatama, postavlja se pitanje imaju li medicina, psihijatrija i zakonodavstvo bilo kakav smisao ako lekove dozira Peranović, koji je studirao poljoprivredu, "medicinske sestre" su ovlašćeni batinaši, a čuvari pitbul terijeri i dobermani, navodi Vreme.
Duhovno rehabilitacioni centar Crna Reka nalazi se u blizini Novog Pazara, a zvanično je registrovan 2005. godine.
"Jedan od onih koji su prošli "rehabilitaciju" kaže da su ga pri dolasku u centar pratili roditelji. Uz prijatnu priču ponudili su roditeljima ugovor u kom stoji da ovisnik na lečenju pristaje na svaku vrstu tretmana, 'što uključuje lakše i malo teže batine'. Potom su potpisali papir u kojem
stoji da je period lečenja šest meseci, po ceni od 350 evra mesečno", piše Vreme.
"U dvorištu poređaju zavisnike u krug da gledaju kako tuku ´nevaljalog´. Biju motkama, lopatama, pesnicama, šipkama, kaiševima, čime stignu", tvrdi bivši štičenik Duhovno rehabilitacionog centra.
Prema njegovim rečima, i Peranović "zna da bije, često su mu ruke krvave": "Kad udara rukama i nogama leti mu mantija na sve strane. Trenira borilačke veštine".
Iz razgovora sa poznavaocima prilika unutar crkve kao institucije i crkvenim licima na službi u i oko Novog Pazara može se zaključiti da je centar imao drugačiju namenu. To je blagoslovio i vladika Artemije, ali kad je video da se sve otrglo kontroli, on je digao ruke, navodi Vreme.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Lily
First Bride
Lily

Godina : 24
Location : .. majka Serbia..
Datum upisa : 12.09.2008

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptyPet Maj 22, 2009 3:37 pm

.. strasnooo.. zgrozena sam..
.. stalno je to napominjano ali dokaza nije bilo.. pa se sve vodilo pod rekla-kazala.. ali drago mi je da istina konacno pronadje svoj put i da se obelodane takva zlodela..
.. ali za to bi trebalo i da odgovaraju nasilnici.. zasto im kriju imena???
.. trebalo bi da se ustraje i istera stvar na cistac.. mediji bi mnogo mogli da pomognu u tome, ali pitanje je ko stoji iza svega..
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptyPet Mar 12, 2010 6:42 pm


Sistematsko zlostavljanje u katoličkoj školi

[You must be registered and logged in to see this image.]Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Zgrada katoličke gimnazije „Kanizijus“ u Berlinu


Seksualno zlostavljanje polaznika jedne katoličke privatne gimnazije u
Berlinu počelo je još 70-ih godina. Današnji rektor ove gimnazije rešen
je da raskrsti sa tom temom.Prema
navodima današnjeg rektora katoličke gimnazije „Kanizijus“, sistematski
su seksualno zlostavljana najmanje 22 učenika. Iako je bilo prilično
jasno da se to dešavalo, tadašnji nadležni su - ćutali. To ćutanje je
počiniocima omogućilo da kasnije zlostavljaju i decu u drugim školama.„Stidim
se do neba“, rekao je pater Klaus Mertens 1. februara, u Berlinu, na
konferenciji za novinare koju je sam sazvao. Bio je to prvi put da
jedna crkvena institucija obznanjuje skandal u koji je umešana. Vidno
potresen, Mertens je dodao da se stidi, kako za svoj red, tako i za
crkvu koja je „kapitulirala pred nasiljem i štitila ga“. On je rekao i
da je crkveno učenje o seksualnosti bilo toliko udaljeno od realne
svakodnevice i pitanja mladih ljudi, da je o toj temi prestalo da se
govori; to potiskivanje seksualnosti je olakšalo zlostavljanje i
istovremeno otežalo njegovo suzbijanje.Delikti zastareli[You must be registered and logged in to see this image.]Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Vanredna konferencija za novinare rektora škole

Pater
Mertens, danas rektor jedne katoličke privatne škole, u gimnaziju
„Kanizijus“ došao je 1994. i tu se zaposlio kao učitelj. Zahvaljujući
njemu, srušen je zid ćutanja o duhovnom i telesnom zločinu koji je
pratio školovanje mladih jezuita. Mertens je čuo glasine o seksualnim
aktivnostima svojih kolega, i to mu nije dalo mira.Više
puta je prisustvovao sastancima bivših đaka gimnazije, tražeći od njih
odgovarajuće informacije, dok mu se napokon 2006. jedan od bivših đaka
koji je trpeo zlostavljanje nije pismeno obratio i opisao teška
iskustva kroz koja je morao da prođe u pomenutoj gimnaziji.Mertens
te informacije nije odmah izneo u javnost, ali je obavestio starešine
svog reda i Vatikan. Izborio se da red dobije specijalnu opunomoćenicu
za slučajeve zlostavljanja, a počele su da se javljaju i druge žrtve.
Pokazalo se da je u zlostavljanju postojao sistem, no, do sada
otkriveni slučajevi važe kao zastareli: u Nemačkoj seksualni delikti
zastarevaju deset godina nakon što žrtva postane punoletna.Pismeno izvinjenje iz ČileaJedan
od počinilaca, bivši nastavnik u gimnaziji „Kanizijus“, danas kao
65-godišnjak živi u Čileu. On se pismenom izjavom obratio svojim
nekadašnjim žrtvama, uz priznanje i reči: „Žao mi je zbog onog što sam
učinio tebi i drugima. Molim te da i oprostiš - ukoliko to možeš“.Drugi
optuženi, sada 69-godišnji penzioner, odbacuje optužbe. No, posle rada
u „Kanizijusu“, najpre je prešao u Getingen, pa zatim u Hildeshajm, i u
svakom od tih gradova upao je u oči svojim interesovanjem za mlade
momke i decu. Danas živi u Berlinu kao penzioner.Jezuiti
su inače najbrojniji muški red u okviru katoličke crkve. Širom sveta
imaju oko 19.000 članova, a u Nemačkoj radi oko 400 jezuitskih časnika.
Oni slave asketski život, poslušnost papi i celibat, ali nisu monasi
koji žive u manastirima. Ovaj red je osnovao Španac Ignacio Lojola u
16. veku.


E ZATO treba mantijaše (svih vrsta ) držati što dalje od škola Ovo nije ni prvi ni najveći skandal Na stotine ih je zataškano .

Veronauka ? Da.....ko želi -ali ne u školama !
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Draganna

Draganna

Location : Istra
Datum upisa : 25.11.2009

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptyPet Mar 12, 2010 6:51 pm

U hrvatskim je školama vjeronauk uveden kao izborni predmet čije se predavanje odvija u školi .
Mišljenja sam da to nije ispravno i da vjeronauku i crkvi nije mjesto u školi . Iz mnogo razloga .
Vjerska uvjerenja su intimna i osobna stvar svakoga pojedinca i ona nemaju veze sa obrazovnim sustavom , niti ga njime treba ispreplitati .
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptyPet Mar 12, 2010 6:58 pm

Draganna ::
U hrvatskim je školama vjeronauk uveden kao izborni predmet čije se predavanje odvija u školi .
Mišljenja sam da to nije ispravno i da vjeronauku i crkvi nije mjesto u školi . Iz mnogo razloga .
Vjerska uvjerenja su intimna i osobna stvar svakoga pojedinca i ona nemaju veze sa obrazovnim sustavom , niti ga njime treba ispreplitati .
U Srbiji je veronauka za vreme vladavine Vojislava Koštunice nametnuta u škole .Kao ,izborni predmet, ali se roditelji gotovo boje reći da ne žele da im deca idu na veronaku,jer je pravoslavlje postalo lajt-motiv čarobne reči kojom se svi busaju u grudi -nacion,patriotizam . I moje dete ide-jer ne želim da se zbog toga svadjam sa bivšom ženom koja je postala vernik u svojoj 30-iz ČISTE POMODNOSTI , no odlučno sam protiv veronauke u školama .
U zdravstvu apsolutno ZA -ali odande su proterani , mada je Vojvodina imala veliku tradiciju časnih sestara , koje su u isto vreme bile i školovane medicinarke i bile su na najgorim mestima -u TBC dispanzerima, domovima starih ,psihijatriji....e to je nekom nadobudnom komunjari smetalo .Sada umesto pažnje takvi bolesnici imaju veću količinu sedativa .
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
dejan

dejan

Godina : 41
Location : Beograd
Humor : :)))))
Datum upisa : 16.11.2009

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptyPet Mar 12, 2010 7:16 pm

po meni crkva ima toliko preveliku ulogu u svemu da je cak i preterano.....mesaju se u ratove,negde ih i stvaraju,mesa se u politiku blagosilja vojnike koji idu u rat (zar nebi trebalo da je crkva protiv ratova?!?!?!?!?!)i u mnogo toga u sta po mome misljenju nebi trebalo uopste,samim tim mislim da ne treba da imaju ni u prosveti ni u zdravstvu cak treba ukinuti njihov glas u raznim poljima i da se vrati vera na normalni nivo a zna se sta se pod tim podrazumeva,sirenje mira idt otprilike sve sto je nestalo do sada a preuzelo pohlepa i novac........
Nazad na vrh Ići dole
determinanta
Matematički kompleksna
determinanta

Godina : 61
Datum upisa : 06.01.2008

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptySub Mar 13, 2010 8:49 am

Prethodno pitanje je da li je crkva preuzela državu ili je država toliko slaba da preusmerava oslonac na religiju. Bar u Srbiji, procenjujem da je ovo drugo i da vlast zbog svojih propusta (da ne upotrebim grublju reč), ciljano skreće temu ka crkvi, iz razloga da bi proširili svoj prostor lova u mutnom. Uostalom, uvek je tako u siromašnim i neuređenim državama. A deklaratorno smo sekularna država. Hohštapleri!
Nazad na vrh Ići dole
http://www.tagged.com/determinanta
neiskusan
Sasvim običan lik
neiskusan

Location : Negde daleko
Humor : :)
Datum upisa : 17.01.2010

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptySub Mar 13, 2010 11:44 am

Smatram da ne treba da ima veću ulogu u gore nabrojanom sverama.
Dok je Pravoslavna Crkva ovako podeljena i to na različite načine i dok je mnogo "Vatikanskih špijuna", koji zagovaraju unijatstvo, u istoj !
Kada se stvari srede a nadam se da hoće - daće Bog - moglo bi se razmisliti o takvoj ideji!
Nazad na vrh Ići dole
sanjalica.ns
Explorer Of Dreams
sanjalica.ns

Datum upisa : 06.01.2010

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptySub Mar 13, 2010 12:14 pm

Uvođenje veronauke u prosvetu kao nastavnog predmeta, stvorilo je konfuziju kod učenika: da li je Bog stvorio svet ili je čovek nastao od majmuna....????
U današnje vreme teško je vaspitavati decu na ispravan način, boreći se protiv laži, licemerja, nemorala i svih kontradiktornosti na koje nailazimo kako u medijima tako i u realnom životu, a ovi nam ga dodatno zagorčavaju....!!!!
Lično, pristalica sam prve teorije, mada smatram da je pokušaj edukacije dece po pitanju religije izveden na veoma loš i neprofesionalan način.


Poslednji izmenio sanjalica.ns dana Sub Mar 13, 2010 8:52 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Crna_ovca
Princ od tora
Crna_ovca

Datum upisa : 21.12.2007

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptySub Mar 13, 2010 12:31 pm

...ako je tachno to da je Bog stvorio choveka,mene onda muchi pitanje a ko je stvorio Boga...pa onda kada su rekli Bog je na nebu...po nauchnoj osnovi kada su otishli u Kosmos...opaaa Bog je svuda oko nas...i ako se mi molimo tom jedno jedinom Bogu odakle ostalima njih zilion?! A gledano sa strane nastali od majmuna...odakle je nastao majmun...onda odakle je nastala ta jedna celija...ko nam garantuje da je bio taj veliki prasak...niko...tako da ja ne bi vishe zamarala moju glavu jer NIKO nmz da mi odgovori na ovo uvek ce se naci dva suprotna mishljenja...kao kod mog nastavniika veronauke koji tvrdi jedno i nastavnice biologije koja tvrdi neshto sasvim drugo... Veronauka je bzvz kao predmet a na nju idem samo zato shto se Gradjansko ocenjuje :DDDDD

Cerka Crne ovce...
Nazad na vrh Ići dole
neiskusan
Sasvim običan lik
neiskusan

Location : Negde daleko
Humor : :)
Datum upisa : 17.01.2010

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptySub Mar 13, 2010 12:36 pm

Kao što neko, nekada reče - nije na nama da sudimo!!!!! moli
Nazad na vrh Ići dole
sonia
حبيبي
sonia

Godina : 46
Location : my world
Humor : ;)
Datum upisa : 23.03.2008

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptyPon Maj 24, 2010 5:09 pm

Danubius ::
Stalno se spočitava da Crkva nema dovoljno ulogu u sistemu školstva i zdravstva. Spominju se neke vekovne tradicije u tome , od onoga kada je "sveti Sava podučavao Srpčad" do trubljenja o odličnim katoličkim školama i gimnazijama.
E pa da vidimo koji primer , kako to Crkva radi (kao i obično, pričam o dve najveće hrišćanske Crkve -bez razlike) -pa da se čuju naša mišljenja ?


Moje misljenje je da religija treba da bude prisutna, kako u skolstvu, tako i u zdravstvu. Osvrnucu se ovaj put samo na zdravstvo, narocito na pacijente koji su oboleli od neizlecivih bolesti. Vera, uteha, nada, ma koliko mala bila, mnogo znaci u tim momentima..
Samo onaj koji je bar jednom bio pacijent zna o cemu govorim, nemoc je strasna stvar...
Ako ostavimo pacijente po strani, onda bi ucesce vere dobilo jednu drugu dimenziju. Mislim na osoblje. Nisu dzaba zene koje su pomagale od davnina obolelima nazvali SESTRAMA. Istorijski gledano , jedino ne postoji ubistvo sestre prema sestri ili bratu. Setrinska ljubav je najveca.
SVI koji rade u zdravstvu, bez obzira kojeg zanimanja bili, trebalo bi da imaju vere, jer jedino vera moze da natera coveka da ima strah ( savest) od neceg mnogo veceg nego sto je sef ili direktor. Mnogo toga se ne bi desavala u medicini da je malo vise vera prisutnija. Neka im je na savesti...


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptySub Apr 30, 2011 11:42 am

Vladika gleda porno

Milan Vlajčić | 30. 04. 2011. - 00:02h |

U jednoj od onih serijskih TV-emisija koje se bave životom i delom naših savremenika, gledao sam portret vladike Porfirija, predsednika Saveta RRA (Republičke radiodifuzne agencije).

Neću pominjati ime autorke jer ovo nije TV-recenzija (nije reč o Studiju B, jer je tamo časni vladika redovni podstanar). Njemu nemam ništa da zamerim, jer je njegovo svetovno angažovanje simbol opšte pometenosti ove razbijene zemlje.Kad bi na čelu vrhunskog regulatornog tela za medije u Engleskoj bio neki anglikanski biskup, cela Engleska bi skočila na noge: mi smo sekularna država. Slično u Nemačkoj, Italiji, kolevci hrišćanstva. Tamo bi to bilo nemoguće zamisliti.Ali mi živimo u nezvaničnoj, pravoslavnoj džamahiriji, i vladike (poseban slučaj su nosioci medalje za jezik mržnje, Filaret i Amfilohije) u nas se upliću u sve živo i mrtvo (ovo drugo im je bliže, jer oni i moraju da brinu o onom svetu).


U pomenutoj emisiji autorka je uspela da dozna da je prečasni, pre preuzimanja odgovorne dužnosti za kontrolu medija, pravio neki crkveni program. To je nju razveselilo, a mene ražalostilo (da ne kažem nasmejalo). Zar je to dovoljno?Odgovarao je smerno. Iskreno govoreći, pitanja su bila oprezno metiljava. Pošto je iskazivao brigu za celokupni medijski sistem, voleo bih da doznam kako nadgleda silesiju pornografskih programa u noćnim satima. Morao bi i to da ima u vidu. Vladici nije lako.


Zato se i dogodilo da u proteklim godinama (pet-šest) RRA nije učinila ništa, osim iskazivanja zabrinutosti za ovo ili ono. A oni su najveća briga. I izvrsno se podudaraju sa nizom „nezavisnih“ tela koja ničemu ne služe. Sem da se zataškaju prave nevolje ovog društva ogrezlog u korupciji i bezakonju.
[You must be registered and logged in to see this image.]


Ja se slažem da može da bude neko iz Crkve u jednom takvom telu ,ali da bude predsednik Republičke Radiodifuzne Agencije ???
Tako nešto ima možda samo u Iranu .
Ne mislim ništa loše o samom Porfiriju ...on se samo utopio u "nečinjenje "
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
vasko1

vasko1

Datum upisa : 02.01.2011

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptyPon Maj 02, 2011 11:19 am

Dragi papa, a da si sami platite dolazak u Hrvatsku?

Opet nam dolazi papa, za što ćemo, totalno dekintirani, iskeširati 42 milijuna kuna. Biskupima iz dvora od oniksa, uvjerili smo se, ništa nije preskupo, pa zašto im onda ne prepustiti da namire troškove dolaska vrhovnoga poglavara. Nije da nemaju para.
Prijašnjih godina na papine je posjete otišlo ukupno više od 220 milijuna kuna. Ovaj put barem ne taracamo Žnjan, ali će nas dolazak katoličkog pape stajati i dalje pregolemih 42 milijuna kuna. Zašto njegov dolazak ne bi platila Crkva u Hrvata?

Premda se prvi put u javnom životu glasnije raspravlja o cijeni papina posjeta Hrvatskoj i tko bi zapravo taj trošak trebao podmiriti, činjenica je da se većina političara lijeve orijentacije (oni desni a priori takve svetinje ne dovode u pitanje) o toj temi nastoji ne izlijetati.

Čak i oni čiji se životni nazori bitno razlikuju od službene politike Crkve, da je kontracepcija grijeh, a homoseksualnost bolest, gromoglasno šute. Izbori su blizu i svašta bi im se moglo zamjeriti. Ni na kraj pameti im nije da bi im se mogla zamjeriti upravo ta šutnja, ako ni zbog čega drugog, a onda zbog toga što u državi na rubu prosjačkog štapa niti malo ne mare za to koliko bi se pametnije moglo utrošiti tih 42 milijuna kuna.
Tako se još jednom događa da udruge civilnog društva i mediji preuzimaju ulogu koju bi u svakoj zreloj demokraciji trebala imati oporba. Uz poziv na prosvjed u petak 3. lipnja, Udruga građana za zaštitu ljudskih prava David postavlja logična i racionalna pitanja koja bi se trebala konačno postaviti i u Saboru kada bi to bila institucija koja doista vodi računa zadaćama koje joj je Ustav namijenio. Među ovlastima je, naime, i donošenje proračuna, pa o smislenosti trošenja novca iz proračuna u koji svi uplaćujemo gomilu novca ne samo da imaju pravo pitati, nego bi im to bila jedna od osnovnih dužnosti.

No, umjesto uhljebljenih političara koji se ne usude zamjeriti crkvenim moćnicima, ključno pitanje artikulirali su iz javnosti malo poznate udruge:

"Zašto svi porezni obveznici RH plaćaju dolazak pape ove godine kada je on samo poglavar Rimokatoličke crkve, ali ne i predstavnik i poglavar građana, građanki, kršćana, muslimana, protestanata, pravoslavaca...?"

Odgovor na ovo pitanje izbjegavaju svi ...,a trebao bi neko u Samostalnoj Nezavisnoj Demokratskoj Hrvatskoj odgovoriti ,svojim građanima čiji novac odlazi za ovakve ceremonije ,kada su svi na rubu bankrota....Došlo je vrijeme da se otvoreno kaže loliko Hrvatsku košta ta simpatija Vatikana ,ugovori sa Svetom Stolicom ,i obaveze koje iz toga proizlaze !Ćutanje nije više zlato već kukavičluk ,moćnika !!
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptyPet Maj 13, 2011 11:15 am

Društvo | petak 13.05.2011 | 09:54

Amfilohije briše crkvu iz registra

Izvor: Tanjug
Podgorica
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kaže da će tražiti da se
iz registra crkava i verskih zajednica u Beogradu izbriše Mitropolija,
ako je registrovana.


[You must be registered and logged in to see this image.]

Naime, prema nekim informacijama, Mitropolija je navodno registrovana 2006."Crkva
to nije tražila, Mitropolija to nije tražila, Sinod to nije tražio",
kazao je mitropolit. On je rekao i da Mitropolija crnogorska primorska,
kao osmovekovna institucija, ne treba potvrdu u registraciji ni u Crnoj
Gori ni u Srbiji. Amfilohije je rekao da nema ambiciju da postane poglavar autokefalne crkve kakva je u Crnoj Gori postojala 1918. godine.

"Ja se nisam registrovao. Ja ne znam. To je neko drugi. Ako je to
uradio bivši ministar vera Srbije, onda je to protivzakonito. Nema
nikakvog razloga da se registrujem bilo gde... Taj zahtev nisam podneo.
Nikada nisam niti ću ikada", kazao je Amfilohije, gostujući u emisiji
"Načisto" Televizije "Vijesti".

Prema njegovim rečima, država
mora što hitnije da donese Zakon o crkvama i verskim zajednicama, ali i
da uspostavi posebnu instituciju koja će se baviti odnosom crkve i
države.

"(Igor) Lukšić misli da se uspostavi minstarstvo vera
ili tako neko telo, jer je ovo stanje pravnog vakuuma. Ne može da
funkciniše ovakav odnos izmedju crkava i država", kazao je on.Za Amfilohija Radovića je poznato da ga puno ne zanima šta misli Sinod ili Patrijarh -on stalno javno nastupa u ime SPC .Sad za njega ne važi ni zakon ove ili bilo koje druge države . Još malo pa ga neće zanimati ni Božiji zakoni (tj, po meni se to odavno desilo, da ne nabrajam primeri )
On "postavi" Crkvu gde on hoće (slučaj onog metalnog "kioska" na vrhu planine ) ,kakve dozvole, prostorni plan , uklapanje u arhitekturu...kakva država, on je Amfilohije Radović.
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
brunolino

brunolino

Godina : 107
Location : u bespucima...
Datum upisa : 12.10.2010

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptyNed Jul 03, 2011 10:44 pm

moj stav je da se u danasnje doba previse mjesa ,bilo koja...nema tu razlike...

sto se tice vjeronauka u sklostvu , osobno sam protiv i slazem se sa francuskim primjerom skolstva , kriz i polumjesec i buda i davidova zvijezda i drugi religijski znaci nemaju sto traziti u skoli...kratko i jasno odvojio bih to od skolstva...nek se uci van skole i na drugom mjestu , a ne kao sastavni predmet , moze ali pod uvjetom da je opca religija...
Nazad na vrh Ići dole
vasko1

vasko1

Datum upisa : 02.01.2011

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptyNed Jul 03, 2011 10:51 pm

brunolino ::
moj stav je da se u danasnje doba previse mjesa ,bilo koja...nema tu razlike...
.

Ima razlike i to enormno velike ,i u želji da se te razlike smanje crkve dobijaju novi zamah u uplitanju u sve i svašta !
Nazad na vrh Ići dole
AstrinaKomsinica
Master Spamer
AstrinaKomsinica

Location : Daleko
Humor : :)
Datum upisa : 22.01.2011

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptyPon Jul 04, 2011 3:27 am

brunolino ::
moj stav je da se u danasnje doba previse mjesa ,bilo koja...nema tu razlike...

sto se tice vjeronauka u sklostvu , osobno sam protiv i slazem se sa francuskim primjerom skolstva , kriz i polumjesec i buda i davidova zvijezda i drugi religijski znaci nemaju sto traziti u skoli...kratko i jasno odvojio bih to od skolstva...nek se uci van skole i na drugom mjestu , a ne kao sastavni predmet , moze ali pod uvjetom da je opca religija...

Znala sam ja da si ti pametan:)
Velim ja da svijetu treba nova "religija" - humanizam:)
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptyPon Jul 25, 2011 12:58 pm

SAMO JEDNA KANONSKA CRKVA


Mitropolit Ilarion: Za lažno predstavljanje se ide u zatvor ili ludnicu“Ako bi se neko lažno predstavljao kao predsjednik, premijer
ili ministar, završio bi u zatvoru, ili u ludnici”, rekao je Ilarion.


[You must be
registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this link.]

Ilarion, Roćen i Amfilohije na prijemu (Foto: Zoran Đurić)

Ruski mitropolit Ilarion ocijenio je juče da u Crnoj Gori
postoji jedna kanonska crkva na čijem čelu je mitropolit Amfilohije i
“mala grupa samozvanaca koja se želi prikazati kao crkva”.

Ilarion je potvrdio da je takav stav iznio u razgovoru sa
predsjednikom, premijerom i ministrom vanjskih poslova, ali je odbio da
odgovori na pitanje “Vijesti” da li se iko od pomenutih zvaničnika
saglasio sa njim povodom statusa “grupe samozvanaca”, odnosno Crnogorske
pravoslavne crkve.


“Neprofesionalno bi bilo da pričam o tome, izrazio sam svoje
mišljenje. Političari imaju pravo na svoje mišljenje, ali da bi se
sačuvalo jedinstvo, mnogo je bitno da pravilno budu primijenjene sve
činjenice”, kazao je Ilarion na konferenciji za medije, zahvalivši
zvaničnicima na “otvorenom razgovoru”.

On je istakao da na jednoj teritoriji ne mogu da postoje dvije kanonske crkve, kao što ne mogu ni dvije države.

“Ako bi se neko lažno predstavljao kao predsjednik, premijer ili
ministar, završio bi u zatvoru, ili u ludnici”, rekao je Ilarion.

On nije saglasan sa pričom koju je čuo da su pravoslavci podijeljeni u Crnoj Gori.

“Postoji kanonska crkva kojoj pripada većina i mala grupa samozvanaca koji se žele prikazati kao crkva”, pojasnio je Ilarion.

On je kazao da je Crna Gora višekonfesionalna država, ali da, kao i u
Rusiji, postoji crkva većine - Mitropolija crnogorsko-primorska, na
čijem čelu je mitroplit Amfilohije, a koja ulazi u sastav SPC.

“Jedinstvo pravoslavnih crkava je iznad državnih i političkih
granica. Ruska pravoslavna crkva postoji i u drugim državama, a ne samo u
Rusiji, što sam istakao u razgovoru sa crnogorskim državnicima... Zato
se u kabinetu našeg patrijarha ne nalazi samo jedna, već 15 državnih
zastava... Tako i SPC danas postoji u više država”, istakao je Ilarion.

Upitan da li bi Ruska pravoslavna crkva priznala autokefalnost
Mitropoliciji crnogorsko-primorskoj ako bi se s tim saglasila SPC,
Ilarion je kazao da bi za to bila neophodna saglasnost svih crkava.

“Za autokefalnost, međutim, nije dovoljno da se na političkoj karti
svijeta pojavi nova država. Da je tako, bilo bi 150, a ne 15
pravoslavnih crkava”, pojasnio je Ilarion.

On je istakao da “raskolnici” uvijek ostaju u manjini i da se njihova
brojnost može podizati do jednog nivoa, uz pomoć političara i mas
medija, navodeći primjer Ukrajine u kontekstu postojanja dviju crkava u
Crnoj Gori.

Da li zbog činjenice da je Ilarion iznio veoma jasan stav o statusa
SPC, ili pak vodeći računa da je, kako je kazao, u toku izrada zakona o
vjerskim zajednicama i vraćanju crkvene imovine, mitropolit Amfilohije
je biranim riječima govorio o potrebi jedinstva crkve i viševjekovnim
odnosima Crne Gore i Rusije.

Amfilohije je ocijenio da iskustva Ruske pravoslavne crkve treba da
nam pomognu kako ne bi bile ponovljene greške koje su se desile nakon
raspada SSSR-a.

Dvojica mitropolita su saglasni da su Crnogorci i Rusi narodi “iste
krvi i iste vjere”, a Ilarion je istakao i ekonomski momenat saradnje
dvaju naroda.

“Prošle godine Crnu Goru je posjetilo 150.000 Rusa. Ne samo da se
odmaraju i sunčaju na primorju već posjećuju manastire i crkve”, kazao
je Ilarion.

Amfilohije je otkrio da Ilarion komponuje od svoje treće godine i da
zbirku svojih kompozicija poklonio crnogorskim zvaničnicima.

Mitropolita Ilariona, koji je i predsjednik Odjeljenja spoljnih
crkvenih veza Moskovskog patrijarhata, primio je juče i premijer Igor
Lukšić.

“Aktivnosti koje sprovodi Vlada usmjerene su u cilju ostvarenja punog
jedinstva pravoslavlja u Crnoj Gori, bez pretenzija da se država miješa
u elemente kanonskog prava. Upravo taj princip nadnacionalnosti može da
bude osnova organizovanja jedinstvene pravoslavne crkve u Crnoj Gori
koja treba da bude podrška i oslonac državi Crnoj Gori. Sagovornici su
konstatovali da sva otvorena pitanja treba rješavati dijalogom, uz puno
razumijevanje i strpljenje, koje će doprinijeti kvalitetu i dugoročnoj
održivosti rješenja.


...............
Ruska crkva predlaže „konfederalni status“ za Crnogorsku mitropoliju

*
Ideju srpskom patrijarhu Irineju izneo mitropolit Ilarion, prošle
nedelje prilikom posete Beogradu * Moskovski „predlog za razmišljanje“
primljen „više nego hladno“
[You must be registered and logged in to see this image.]

Kako je Danasu preneto, visoki predstavnik Moskve pozvao se na
politiku i praksu Ruske pravoslavne crkve nakon raspada Sovjetskog
Saveza, kada su formirane nove, nezavisne države, i kada su se javile
tendencije slične onima koje sada imamo u Crnoj Gori. Pravoslavne crkve u
Ukrajini, Belorusiji, Moldaviji i baltičkim zemljama, na primer, dobile
su značajnu samostalnost, koju su – u formi autonomije – već posedovale
pravoslavne ruske crkve u Japanu i Kini. U opisivanju ove situacije
naročito je mesto imala Ukrajina, gde je nakon sticanja nezavisnosti
došlo do raskola koji još nije prevaziđen, ali je Moskva dala
samoupravne prerogative pravoslavnoj crkvi te zemlje.
Podvučeno
je, međutim, da veća samostalnost nije značila i autokefalnost, jer su
sve ove crkve ostale u sastavu Ruske pravoslavne crkve.
Mitropolit
Ilarion, koji je drugi čovek Ruske crkve, upadljivo je isticao tokom
posete da je ovamo stigao sa „blagoslovom patrijarha moskovskog i cele
Rusije Kirila“, što predlogu za razmišljanje nesumnjivo daje veću
specifičnu težinu. Svojim je sagovornicima nove odnose ocenjivao da su
„kanonski čvrsti ali pragmatični“, slikovito ih predstavljajući kao
„konfederalne“.
Danasov izvor navodi da je na sastanku u
Patrijaršiji – kojemu je pored patrijarha Irineja prisustvovao i
ministar Vuk Jeremić sa svojim savetnikom Damjanom Krnjevićem – ideja
ruskog mitropolita Ilariona primljena „više nego hladno“. Možda bi
tačnije bilo kazati da je izazvala konsternaciju, precizirao je naš
sagovornik. O tome svedoči i zvanično saopštenje na sajtu SPC koje
navodi samo tehničke podatke o susretu.


------------------


Ovo je bilo suviše i za jednog Amfilohija Radovića . [You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
padreex

padreex

Datum upisa : 11.07.2011

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptyPon Jul 25, 2011 9:40 pm

Naravno,samostalnost jednoj Crkvi se dodeljuje sa saglasnoscu svih Pravoslavnih Crkava.

Ovo sto Crnogorci rade,je isto kada bi ste vi napravili kucu u Crnoj Gori,i posle nezavisnosti,dodju Crnogorci i kazu,mars napolje-ovo je sada moje.

Upitanju je mala grupica ljudi,vernicima nije ni vazno da li ce biti SPC ili CPC,...No,ipak,slazem se da svaka drzava treba da ima i svoju Crkvu(samostalnu),ali je postupak za dobijanje samostalnosti poznat,...
Nazad na vrh Ići dole
http://emanuil.serbianforum.info/
AstrinaKomsinica
Master Spamer
AstrinaKomsinica

Location : Daleko
Humor : :)
Datum upisa : 22.01.2011

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptyČet Jul 28, 2011 1:44 pm

Evo ovoliko:

[You must be registered and logged in to see this link.]

Sramota.
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 59
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptyČet Sep 29, 2011 12:48 pm

Hrvatski biskup traži prekid odnosa sa Srbijom

[You must be registered and logged in to see this image.]
Uvređen srpskim optužnicama za "branitelje"


----------------
Ruska crkva za zabranu Markesa i Nabokova

[You must be registered and logged in to see this image.]
Ruska pravoslavna crkva traži da se dotični pisci zabrane jer "opravdavaju pedofiliju"
Zvaničnik Ruske pravoslavne crkve ocenio je danas da bi vlada
trebalo da istraži i zabrani knjige Vladimira Nabokova i Gabrijela
Garsije Markesa u kojima ti autori, po njegovom mišljenju, "opravdavaju
pedofiliju".Kako danas prenose svetske agencije, sveštenik
Vsevolod Čaplin, koji predvodi odeljenje Moskovske patrijaršije za
odnose s javnošću, govorio je o Nabokovljevom romanu "Lolita" i
Markesovoj knjizi "Sto godina samoće".
Zvaničnik je u izjavi radiju Eho Moskve, koju prenosi ruska agencija Interfaks,
naveo da bi dela dvojice pisaca trebalo isključiti iz nastave u
srednjim školama, zato što te knjige na romansiran način predstavljaju
"perverzne strasti koje ljude čine nesrećnima".
-----------
Obraz slagao za blagoslov SPC

[You must be registered and logged in to see this image.]


Starešina hrama protojerej stavrofor Radivoj Panić kaže da su članovi
"Obraza" bili kod njih i obavestili ih da u nedelju nameravaju da dođu
na liturgiju posle koje bi ispred Hrama Svetog Save započeli šetnju, za
koju je Obradović medijima objasnio da će se kretati centralnim gradskim
ulicama, do Saborne crkve, u isto vreme kada se bude održavala i "parada ponosa".
- Oni
su došli kod nas i rekli nam da imaju odobrenje policije za taj skup,
odnosno da im je u policiji rečeno da moraju da vide sa nama da li imamo
nešto protiv njihovog okupljanja. Na liturgiju može da dođe svako,
naravno bez ikakvih parola i bez bilo kakvog ometanja službe. A što se
tiče okupljanja ispred hrama, mi ne možemo ni da ga dozvolimo niti da ga
zabranimo, i to smo im i rekli. To je u nadležnosti policije jer se
radi o javnom prostoru
- kaže otac Radivoj Panić.
--------------Bošnjačko nacionalno veće

Zukorlić pozvao Bošnjake na bojkot popisa stanovništva

[You must be registered and logged in to see this image.]---------------

Itd ,itd,itd.....ovo samo iz današnjih novina .


Sem SPC ,tj dela sveštenstva koje je direktno pomenuto (a i to se može tumačiti kao "peremo ruke " ) ostali sebi uzimaju pravo da pozivaju narod i sude o tome šta treba i šta ne treba -iako se ne radi ni o čemu što je iz njihovog "delokruga rada" -nego o stvarima koje se tiču države ?
SVI su isti.......
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Gost
Gost
Anonymous


Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) EmptyČet Sep 29, 2011 7:39 pm

Previse se mjesaju, ali politika je tako nastala.

Svatko voli biti farao, samo sumnjam da nitko od njih ima muda za to.
Volio bi zivjeti prije nego sto su vjere nastali, bio bi mirni zivot.
Ova diktatura i moc itd. ide mi na keks.

Zivim svoj zivot a ne kako oni hoce.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty
PočaljiNaslov: Re: Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)    Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao) Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
Koliko se crkva meša u ....SVE MOGUĆE (što nije njen posao)
Nazad na vrh 
Strana 1 od 20Idi na stranu : 1, 2, 3 ... 10 ... 20  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: DUHOVNOST I EZOTERIJA :: RELIGIJA :: INTERKONFESIONALNE DILEME-
Skoči na: