|
| Najljepsi stihovi o Bosni | |
|
+5bosankaa AstrinaKomsinica meseceva rosa Zana Astra 9 posters | Autor | Poruka |
---|
Astra Zvezda Foruma
Godina : 64 Location : podnozje Alpi Datum upisa : 20.06.2008
| Naslov: Najljepsi stihovi o Bosni Sub Okt 13, 2012 7:07 pm | |
| IMA JEDNA ZEMLJA
Ima negdje, Zemlja jedna, Plemenita, topla, čedna. Ima jedna Zemlja snena, Lijepa, nježna, kao žena!
Tamo gdje se zvijezde roje, Gdje bulbuli svu noć poje, Preko mora, okeana, Ima jedna Zemlja znana.
Gdje snen mjesec nebom brodi, Jedna Zemlja tu se rodi. Čestita i čistog lica, Čuje se u pjesmi ptica.
Biserna je rosa mije, Iz nje sjajno sunce grije. Žubori joj ime rijeka, To je naša kolijevka!
Ima jedna Zemlja, Mati, Srce će ti svoje dati, Da ti kuca da te prati, U nju ćeš se zaklinjati!
Ima jedna rajska bašta, U kojoj se voli, prašta. U toj bašti ruža rosna, Ima jedna Zemlja Bosna! | |
| | | Astra Zvezda Foruma
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Sub Okt 13, 2012 7:08 pm | |
| AKO SE PONOVO RODIM
Bože, Ako se ponovo rodim, Daj da budem lastavica! Da kao ta rajska ptica, Prostranstvom brodim. Ali, ma kuda svijetom jezdila, Opet bih se u Bosni gnijezdila! | |
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Sub Okt 13, 2012 7:08 pm | |
| MOJOM BOSNOM PROSTRTE SERDŽADE
Mojom Bosnom prostrte serdžade, I ćilimi zlatnom žicom tkani. Što bosanski neimari grade, Ne unište vakti ni zemani!
Mojom Bosnom kujundžije kuju, Belenzuke, niske i đerdane, Cijelu Bosnu zlatom da opkuju, Da putniku uzdahe izmame!
Mojom Bosnom behari mirišu, I čuju se ezani s munara. Svi Bosanci s njom zajedno dišu, Za nju ginu bez trunke kahara.
Mojom Bosnom pjevaju sazlije, I žubore bistri šadrvani. Primiće te u svoje avlije, Makar bio i putnik neznani.
Mojom Bosnom vojske prolazile, Slali na nju silnike, vladare, Al“ je sile nisu pokorile, Neće Bosna tuđe gospodare!
Mojom Bosnom svud ljepota zrači, Ne dam nikom svoje rodne grude! Što nas tlače, a mi smo sve jači, Nije ropstvo za bosanske ljude!
Mojom Bosnom prostrte serdžade, Pa kad dođeš na njene granice, Ti se sazuj, Pa bos kreni niz bosanske džade, Da joj čisto ne ukaljaš lice! | |
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Sub Okt 13, 2012 7:09 pm | |
| NE DIRAJ
Ne diraj, ni u snu, Moju Bosnu! A na Hercegovinu I ne pomišljaj! To je moj zavičaj, I moram ga ostaviti U amanet, Svojoj kćerki I svome sinu!
Ne diraj, Moje brodove na Savi, Vrbasm Sanu i Unu, Ni u snu, A kamoli na javi! Ne muti mi, Bosnu rijeku, Neretvu, Krivaju i Drinu! U srcu mome one teku, I moram ih ostaviti U amanet, Svojoj kćerki, I svome sinu!
Ne dotiči, Grmeča, ni Kozare, Maglića, Prenja i Zelengore! Ne magli mi, Igman, Vlašić i Jahorinu! Moram ih ostaviti, U amanet, Svojoj kćerki, I svome sinu!
I ne gazi , Korakom teškim, Moje njive i ravnice, Moju plodinu! Moram ih ostaviti U amanet, Svojoj kćerki, I svome sinu!
Ne ruši mi, Stare mostove, Moje kule i gradove, Moju baštinu! Moram ih ostaviti, U amanet, Svojoj kćerki, I svome sinu!
I zato, Ne diraj, ni u snu, Moju Bosnu! A na Hercegovinu, I ne pomišljaj! To je moj zavičaj, I moram, Moram ga ostaviti, U amanet, Svojoj kćerki, I svome sinu! | |
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Sub Okt 13, 2012 7:10 pm | |
|
NE PITAJ ME
Ne pitaj me, Ja-Rabbi, Zašto plačem, šta mi bi! Ne pitaj me šta mi je, Samo Bosne da mi je!
Ne pitaj me, kako je, Malo Bosne eh, da je! Ne pitaj me, kako si, Bosni selam prenesi!
Ne pitaj me, zašto si, Stručak Bosne donesi! Tu ne vrijede ponosi, Bolu se ne prkosi!
Nije srce kameno, Kad se voli iskreno, I kamen bi proplak“o, I ja sa njim dakako!
Ne pitaj me, nikada, Kako življah do sada! Ne pitaj me, ne muči, Srce će mi prepući!
Ne pitaj me za suze, Meni život sve uze! Ne pitaj me za kuću, Ako kažem, plakaću!
Ne pitaj me za moje, Zbog njih srce tuguje! Ne pitaj me za jade, Šta u Bosni sad rade!
Ne pitaj me, kuda ću, Put do Bosne naćiću! Ne pitaj me kako ću, Bolnu dušu pitaću!
Ja još pamtim brijegove, I bosanske snjegove, I sunce je toplije, Kad nad Bosnom ugrije!
Ne pitaj me zašto ću, Ja dugove platiću! Ne pitaj me od kud ću, Što sam dužan, vratiću!
A dužan sam previše, Za sve suše i kiše, Za sva jutra i rose, Što iz Bosne ponese!
Ne pitaj me, moram li, Kad se mjesec pomoli, Kada srce zaboli, Kada duša procvili,
Ne pitaj me, smijem li, Ne pitaj me, krijem li, Nemam ništa sakriti, Bosni ću se vratiti!
Ne pitaj me, ne pitaj, Odgovora ne čekaj! Duša kao Sahara, Sva u bolu izgara!
Nije srce pustinja, U njem“ Bosna još tinja, Ljubav će ga voditi, Pa će Bosni hoditi.
Onda možeš pitati, A ja ću je ljubiti, Bosnu, moju nevjestu, Duša biće na mjestu!
| |
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Sub Okt 13, 2012 7:11 pm | |
| PITAJU ME
Pitaju me '' Bosna, šta je ''?
Što je volim, šta mi znači?
Neprolaznost koja traje,
Sunce koje neće zaći!
Pitaju me: '' Bosna, gdje je ''
I ima li do nje puta?
Samo slušaj srca želje
Ono nikad ne zaluta.
Pitaju me: Da li cvjeta, I kakav miris to pruža?
Nema Bosne širom svijeta, Ne postoji takva ruža. | |
| | | Zana
Godina : 60 Datum upisa : 30.05.2012
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Pon Okt 15, 2012 9:07 pm | |
| PRODJOH BOSNOM Prodjoh Bosnom kroz gradove al' ne nadjoh srcu mira jedna stara uspomena osjecaje moje dira
U mladosti svojoj ranoj ljubio sam djevu mladu to je nekad davno bilo u starome Visegradu
Setali smo pokraj Drine pjevali smo pjesme nase sevdisasmo na sred mosta Sokolovic Mehmed pase
Godine su mnoge prosle splavovi se Drinom krecu kroz Visegrad sam se setam znam da dragu vidjet necu | |
| | | Zana
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Pon Okt 15, 2012 9:09 pm | |
| BOSNA ZUBORI
Bosna zubori; nad pitomim krajem Andjeo mira siri laka krila I lahor pirka, ko da sitnom cvijecu Misticne price sapce vecer mila.
Bosna zubori i ko rujne usne Cvijetne tiho obalice ljubi, Pa tamo negdje, poput moje misli, Kraj tvog se dvora u daljini gubi.
Bosna zubori, a s barcicom mojom Nestasno sitni igraju se vali; Ah, cini mi se, moj andjele, tako Da ljubav tvoja srcem mi se sali. | |
| | | meseceva rosa Magična
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Sre Okt 31, 2012 10:19 pm | |
|
BOSNA JE DOBRA ZEMLJA
Autor: Hamdo Čamo
Bosna je dobra zemlja!
Lijepa Proljećem Je, Kad sva se budi, Okupana Ljetom, Suncem što žari, Hlada željna, Jeseni zlatne Kad stiže I, teškom Sjetom Vrhova planinskih Posutih Zimom hladnom, Bjelinom što Liže
Bosna je brate, Takva Da na svijetu je Nema!
Poljima Ljiljana Bosanskih, Makova crvenih Sva ona Zastrta je Žutim maslačkom Na vjetru kad maše Tratinčicom Bijelom I, bijelim Hrenom Kukurijekom Visibabom Majčinom Dušom Što opija zrakom Avlija Mirisa Puna - Aman! Zvijezda i Mjeseca puna I, puna Makom
Cvrčka večernjeg Poj Zambaka tog Miris, Što širi se Raste I, pčela roj, Zumom što lete Vrela ona Izvora Života Ima Puna sjaja Svoga Ona je Jedinstvena Bogom dana Bosna je Dobra I, kad je Zima
Neka je Jeste I, neka je Ima!
Bosna je Zemlja, Plačna Bremenita Nas Sviju Puna Nikad Silovita
I, Kamen Juga joj Volim!
Blage klime Što vlada Ko razumjeti Hoće i Može Mirisna I, Kiša Kad pada Rane njene Djecu i Ljude U brižnoj Duši Bosanskoj Teško sve Bole I, svijet Šarenila Opet Djece Pun Što Vrlo je Vole
Bosna je zemlja Dobra!
| |
| | | AstrinaKomsinica Master Spamer
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Čet Nov 01, 2012 2:28 am | |
| Zapis o Bosni Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki
A kto je ta šta je ta da prostiš
Gdje li je ta
Odakle je
Kuda je
Ta Bosna
Rekti
A zapitani odgovor njemu hitan tad dade:
Bosna da prostiš jedan zemlja imade
I posna i bosa da prostiš
I hladna i gladna
I k tomu još
Da prostiš
Prkosna
Od
Sna Mak Dizdar | |
| | | Zana
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Sub Nov 03, 2012 10:30 am | |
| Bosna žubori
Bosna žubori; nad pitomim krajem
Anđeo mira širi laka krila -
I lahor pirka, ko da sitnom cvijeću
Mistične priče šapće večer mila.
Bosna žubori i ko rujne usne
Cvijetne tiho obalice ljubi,
Pa tamo negdje, poput moje misli,
Kraj tvog se dvora u daljini gubi.
Bosna žubori, a s barčicom mojom
Nestašno sitni igraju se vali;
Ah, čini mi se, moj anđele, tako
Da ljubav tvoja srcem mi se šali. | |
| | | Zana
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Sub Nov 03, 2012 10:31 am | |
| B o s n a (Nedžad Ibrišimović)
Bosna, to je jedna dobra zemlja.
Kad plače klobućaju kiseljaci.
Sagni se i pij, niko se ne ljuti.
U Bosni ima jedna tišina.
U tišini jedna njiva.
U toj njivi obeharalo stablo.
Zimi Bosna po svu noć srebrom zvoni.
Bosna ima Bosanaca.
Kad Bosanac liježe na počinak
On polako glavu spušta na zemlju
Da zemlju ne povrijedi.
Bosna ima majku.
Majka se popne na brdo iznad pruge
Pa mahne mašinovođi.
Majka mahne masinovođi, a lokomotiva vrisne.
Bosna ima kuću
U kući živi starica
Njen smjeh je ajet o džennetu.
Skloni obuću kad prelazis Unu, Savu, Drinu
Operi noge u rijekama
Bosna je ćilimom zastrta. | |
| | | Zana
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Sub Nov 03, 2012 10:32 am | |
| Bosni
O Bosno moja, o jado moja, o zemljo moja!
O ti moj kameni i bijedni kršu
s kozama, panjima a mršavim konjima,
čija su leđa oglodali samari,
čije su noge iskrivili sjenari
kad su s planina kroz duboki snijeg
vukli teret težak, sitnom blagu hranu.
O ti moj gladni sušićavi raju
koliba, bunjišta, horoza i jare,
tebe ubijaju. Hoće da te nema
i stide se tebe. Tebe, Bosno majko!
I nije šuma, tvoj sjajni ogrtač,
bilo prvo Božansko ruho što vidjeh,
i nisu tvoji crni dijamanti
iz Kaknja, Breze, Zenice i Kreke
bili prvi nakit što me zimi kiti -
volim te i plačem, i plačem,
ali ne nad grobom
jer ti mrtva nisi,
nego nad sudbinom, nad sramotnim trenom,
I nad tvojom djecom, nad tom jadnom rajom.
Bosno moja, moje tugovanje,
Bosno moja - tužno robovanje!
Bosno moja - ti ropkinja nisi,
dok planinom tvojom gorštak hodi,
dok u tebi živi pjesma o slobodi,
dok klokoće mandra u kotlu ijednom,
dok rijeke teku i potoci tvoji,
koji u žuboru, u svom vječnom pjevu
u doline nose pjesmu, koja bodri
i - premda žalosno - ipak pjeva, pjeva,
pjeva našu pjesmu,
pjeva pjesmu Bosne,
pjeva sevdalinku.
Bosno moja, moje tugovanje,.. | |
| | | meseceva rosa Magična
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Sre Jan 23, 2013 12:45 pm | |
| PRED PORTRETOM PREKORNA POGLEDA
Da,stara sliko, Da,trebalo je to; ostati pri prvoj reci, Ne odlaziti nikud,i sve shto srce zudi Traziti u dubini svojoj i svoje zemlje, Umesto u daljini nedokucivih,zlih prividjanja. Trebalo je trpeti,cekati,bdeti nad usevom, Cuvati narod,sirotinju,Bosnu. I danas ne bi bilo ovako kako jeste: Ruke prazne,savest nemirna,pogled izgubljen,dusha zedna. Jedno je sunce svuda,i voda i kamen i trava. Jedno i nedostizno. U jednom zrnu zita hleb je vaskolike zemlje, U jednom zagrljaju sve zene celog sveta, Divne ,i nedostizne. Sve ostalo je varka prebujale svesti O sopstvenom bicu i lazna perspektiva. Pustinje koju smo sazegli u dushi.
(1934)
Ivo Andrić | |
| | | Zana
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Sub Feb 09, 2013 7:39 am | |
| Bosna
Bosna, to je jedna dobra zemlja. Kad plače klobučaju kiseljaci. Sagni se i pij, niko se ne ljuti. U Bosni ima jedna tišina. U tišini jedna njiva. U toj njivi obeharalo stablo. Zimi Bosna po svu noć srebrom zvoni. Bosna ima Bosanaca. Kad Bosanac liježe na počinak On polako glavu spusta na zemlju Da zemlju ne povrijedi. Bosna ima majku. Majka se popne na brdo iznad pruge Pa mahne mašinovođi. Majka mahne mašinovođi, a lokomotiva vrisne. Bosna ima kuću U kući živi starica Njen smjeh je ajet o dženetu. Skloni obuću kad prelaziš Unu Savu,Drinu Operi noge u rijekama Bosna je ćilimom zastrta. | |
| | | bosankaa ★ Prva Oklagija Foruma ★
Godina : 43 Datum upisa : 17.02.2010
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Ned Mar 24, 2013 12:59 pm | |
| Đerzelezu Ale (Enver Čolaković,16.oktobar 1950.)
Osedlaj najbržega ata,
najoštriju sablju opaši,
s majkom halali se brzo
i kreni, Đerzelezu Ale!
Prašinu otresi sa ruha
i čupavu podigni kosu
s očiju umrlih davno,
pa hitro izjaši iz groba
u borbu za opstanak Bosne!
U Džennetu ne miruj više,
ako si mu'min i junak,
majčine ne gledaj suze,
ako si ponosni Bošnjak.
S nebeskih kad modrih visina
snesu te meleki amo
do tvoga zapuštenoga groba,
nek at te već osedlan čeka.
Potegni buzdovan i sablju,
pa jurni kroz prašnjavu Bosnu
i gledaj, i bori se, Ale!
Nek te ne začude gladni,
poniženi, jadni i bosi
Bošnjaci u izlizan jaram
zapregnuti, kada ih spaziš.
Nek te ne začudi, Ale,
što nećes čaršije naći,
ni kule begovske, hane,
ni tople hamame, ni žene
u žaru, il feredži crnoj.
Nek te ne začudi, kada
u džamiji mjesto džemata
pronađeš konje i ovce:
to narodu oteti mal je
kog šejtanu daju u danak.
Ti samo razmahuj sabljom
i jaši kroz prašnjavu Bosnu,
neka te očaj bar vidi
i u tebe nasluti spas.
Kad dušmanin zaišće sablju
buzdovan i s prsa ti toke
i zlatni sahat i saruk
pa čak i kosu sa glave,
nedaj mu, nedaj mu, Ale,
već nastavi kružiti Bosnom.
Kad kao šugavi prosjak
u Džennet se materi vratiš,
reci joj: Ne strahuj majko
za svoga sina junaka,
veći su veći i jači Đerzelezi
danas Bošnjaci i hrabrije
danas se bore
jer žive i prkose vragu
dok smrt mu opaku slute.
Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
| |
| | | bosankaa ★ Prva Oklagija Foruma ★
Godina : 43 Datum upisa : 17.02.2010
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Ned Mar 24, 2013 1:00 pm | |
| Bosna i Hercegovina - moja domovina (Adla Velagić)
Virim kroz prozor otvorene duše i gledam u bezdan.
Tišina vrišti poput glasova vječnih besmrtnika.
Budi moj san. San koji živi kao vječno svjetlo.
San, koji se zove Bosna.
Ona, čiji je život sjedio na ivici otvorenog prozora i gledao smrt u oči.
Život, koji danas treperi u očima neznanih duša jedne domovine.
Moje domovine.
Još jednom ću se sjetiti svega što nam je dala.
Svake noći prosute po nebeskom svodu, svake želje za novim svitanjem.
Neke duše, sretne u vjeri života, ili možda onog što je svima uvijek i bila -jedna vječna ljubav, vječna majka.
Na kraju ću ipak ugledati svoje osjećaje razlivene po papiru i shvatiti da za Bosnu riječi ne postoje.
Svaka je sitna i nevidljiva i ne može obuhvatiti bujicu mojih misli.
Mada vrijedi pokušati. Mada vrijedi voljeti ono neopisivo.
Domovinu.
I onda, kad zatvorim oči vidjet ću njenu bol, ali ću je pustiti da ostane nezaboravna.
Vidjet ću prkos u životu i smrti.
Vidjet ću ono što postoji, ponosno i besmrtno - Bosnu. Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
| |
| | | podbarac Lala iz Bosne
Godina : 69 Location : Novi Sad Humor : Ta dašta Datum upisa : 30.11.2012
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Pet Apr 29, 2016 7:01 pm | |
| | |
| | | Kijara-brm Glavni Administrator
Godina : 44 Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶 Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :) Datum upisa : 21.12.2008
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Uto Mar 21, 2017 12:31 am | |
| BOSNA ( ENES KIŠEVIĆ ) Ti nisi više san Ti si suza iz sna Bossanium moja Bossnium moja Bolna mi ne bila. Ti privjesak ničiji nisi. Ni čest. Ni prćija. Bosna si bila. Bosna ćeš biti. Bosna bosanska sva. Osvajača tvojih silnih Tko više i imena zna? A ti si i dalje Bossana moja Bosna bosanska sva. Bisseno, Bosseno, Bosno moja, Tko te svojatao ne bi Kad su i voda i ptica I cvijet Bivak našli u tebi. Ginut će za tebe Bošnjak tvoj Ma bila pod noktima sva Da nikada više. Bolna mi ne budeš Suzo moja iz sna. Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Sre Mar 15, 2023 11:11 am | |
| Nisam ni znao da postoji ova tema ???
-----
Branko Ćopić – Bosna
Bosna je zemlja prepuna čari, Trepeta šuma i bljeska vode, Brda joj kite gradovi stari, Nad njima sinji oblaci brode. Čini se, to je začaran kraj Kroz koji vilu progoni zmaj.
Duboke gore svečano ćute U mirnoj sjenci bez ljudskog zova, Tu medo tapa niz tajne pute, A obnoć huče premudra sova. Na proplancima, sve ti se čini, Igraju vile na mjesečini.
A vjeverice – uz trku mnogu – repova trista, hiljadu nogu!- Na glavu Bosnu staviti mogu.
I duh rudarski s punom paradom: S pijukom, lampom i dugom bradom, U kristal kucka, kamenje para, Kroz Bosnu traži rudišta stara, Pod zemljom brdo gvozdeno buši, Uz vreli izvor obojke suši.
U gori stijena trepti k’o živa, Niz nju se voda studena sliva, Biserom gori najmanja kap. A već u klancu, blještav k’o srma, Potok se ruši s kamena strma I pravi prvi pjenušav slap.
Na kraju – gledaj – rijeka se vije, Matica brza sredinom bije… | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Sre Mar 15, 2023 11:15 am | |
| Divni Branko Ćopić! Ljudi još uvijek ne kapiraju da je on mnogo više od "Orlovi rano lete" i ostalih romana za djecu |
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Sre Mar 15, 2023 11:25 am | |
| - justicija ::
- Divni Branko Ćopić!
Ljudi još uvijek ne kapiraju da je on mnogo više od "Orlovi rano lete" i ostalih romana za djecu Naravno da imam sve njegove knjige -i naravno da si u pravu . A šta ćemo sa "Gluvim barutom","Prolomom" ."Ne tuguj ,bronzana stražo " i sličnim knjigama ? Imao sam ga čast lično upoznati (kao najmlađi čitalac biblioteke za "odrasle ") Neko nas je i "slikao" za lokalne novine (slika koju naravno nemam ...a znate mene ...rado bih "materijalno dokazivao" ) A voleo je Bosnu-nikada je prežalio nije .Zato se i ubio . Izvinjavam se za | |
| | | Đole
Datum upisa : 07.10.2011
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Sre Mar 15, 2023 3:41 pm | |
| - Danubius ::
- justicija ::
- Divni Branko Ćopić!
Ljudi još uvijek ne kapiraju da je on mnogo više od "Orlovi rano lete" i ostalih romana za djecu Naravno da imam sve njegove knjige -i naravno da si u pravu . A šta ćemo sa "Gluvim barutom","Prolomom" ."Ne tuguj ,bronzana stražo " i sličnim knjigama ? Imao sam ga čast lično upoznati (kao najmlađi čitalac biblioteke za "odrasle ") Neko nas je i "slikao" za lokalne novine (slika koju naravno nemam ...a znate mene ...rado bih "materijalno dokazivao" ) A voleo je Bosnu-nikada je prežalio nije .Zato se i ubio . Izvinjavam se za I ovdje me podsjetiste na Ćopića. Neđe sam napisao, moj pok brat je bio "genije" za Književnost, (prozista). U četvrtom osnovne pročitao Ćopićev Prolom, čudo od djeteta, izabrao sasvim drugi poziv. Takvi su putevi gospodnji. Lično obožavam Šantića i Eminu, davno sam bio na grobu velikana. | |
| | | Đole
Datum upisa : 07.10.2011
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Sre Mar 15, 2023 3:47 pm | |
| - Zana ::
- PRODJOH BOSNOM
Prodjoh Bosnom kroz gradove al' ne nadjoh srcu mira jedna stara uspomena osjecaje moje dira
U mladosti svojoj ranoj ljubio sam djevu mladu to je nekad davno bilo u starome Visegradu
Setali smo pokraj Drine pjevali smo pjesme nase sevdisasmo na sred mosta Sokolovic Mehmed pase
Godine su mnoge prosle splavovi se Drinom krecu kroz Visegrad sam se setam znam da dragu vidjet necu Mnogi misle da je narodna pjesma. Naime, napisao Deagiša Nedović Šumadinac kao i mnoge poznate pjesme za koje mnogi misle da su narodne. | |
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Sre Mar 15, 2023 4:04 pm | |
| - Đole ::
Lično obožavam Šantića i Eminu, davno sam bio na grobu velikana. Znaš da sam "muzikantisao " nekih skoro 20 godina.Uvek sam mrzeo "sevdalinke" (jer im kraja nema ) Ali "Eminu" .....? I danas pamtim tekst i harmonije . Znam se sprdati sa "Mujagina Fata" -za njom "Mujo" zamandali vrata (znaći sex ...silovanje ) Ali "Emina" je na mom kućno -žurka "repertoaru" (jer i nisam za drugo) Predivna pesma. "Sinoć kad se vraćah....iz...." MA znate . | |
Godina : 44 Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶 Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :) Datum upisa : 21.12.2008
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Sre Mar 15, 2023 10:04 pm | |
| pjesma o rijeci Vrbas Ona je bila zena sto se za mene rodi ona je bila njezna kao list na vodi Godine duge su prosle umoran vracam se tebi da gledam obale tvoje i sanjam o njoj Zelena rijeko, sumi kao nekad kad bila je tu zelena rijeko, sumi bar me malo sjeti na nju Ti me primi na obale svoje gdje smo nekad bili nas dvoje kad si postala dio nas, zelena rijeko ti me vodi u druga jutra da ja trazim to nase sutra ti mi pricaj, pricaj o njoj, zelena rijeko Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni Sre Mar 15, 2023 10:06 pm | |
| Bila sam u vječnom Rimu vidjela sam more grčko ali ljepšeg kraja nema nego što je moje Brčko Ref. 2x Mani zemlju koja Bosne nema i čovjeka sto kraj žene drema Tamo gdje su one gore pa mu mjesec ljepše sija vidjela sam svijeta dosta Bosna mi je najmilija Ko će Bosnu da razumije mora da je rođen ‘vamo a kako se život živi mi Bosanci dobro znamo! Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Najljepsi stihovi o Bosni | |
| |
| | | | Najljepsi stihovi o Bosni | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 15 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 15 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 710 dana Sub Jan 19, 2013 12:14 am |
Zadnje teme | » TIBOR TOT -DANUBIUSNed Nov 17, 2024 9:43 am od podbarac » Gde biste voleli da zivite, a gde nikako?Pet Nov 15, 2024 7:05 pm od debilko » DNEVNI HOROSKOP ✰Pet Nov 15, 2024 1:20 am od rouzvel » Šta trenutno slušate Sre Nov 13, 2024 9:48 pm od Kijara-brm » MISAO (izreka) dana...Sre Nov 13, 2024 6:07 pm od montoya » Bloger Krule - Obrana i zaštita od glupostiUto Nov 12, 2024 8:34 pm od Kijara-brm » LJUBAVNI HOROSKOPPon Nov 11, 2024 12:23 am od rouzvel » NEDELJNI HOROSKOP ★Pon Nov 11, 2024 12:16 am od rouzvel » POMENI I SEĆANJA Sre Nov 06, 2024 12:09 am od rouzvel » MESEČNI HOROSKOP ♏Pet Nov 01, 2024 12:27 am od rouzvel » POPLAVE ( i vodostaj) Pon Okt 14, 2024 10:23 pm od Kijara-brm » SUJEVERJESub Okt 12, 2024 3:27 pm od Eugen Grafvajer » ELEKTRIČNI AUTOMOBIL -auto budućnosti ? Sub Okt 05, 2024 9:54 pm od montoya » Čitaj, oseti, uživaj i upamti.....Sub Sep 28, 2024 10:44 am od Eugen Grafvajer » PLAĆENIČKE TV: Ž1, ms, i drugePet Sep 27, 2024 11:33 pm od Đole » Igre iz vašeg detinjstva ....Sre Sep 25, 2024 9:01 pm od Kijara-brm » Kažite pesmomSub Sep 14, 2024 8:39 pm od montoya » In memoriam-poznati (EX) JugosloveniPet Sep 06, 2024 4:15 pm od Đole » Kvarovi i popravke na automobilu,priprema za zimu ...Sre Sep 04, 2024 8:45 am od savo » RIBLJI PAPRIKAŠ (APATINSKI)Ned Sep 01, 2024 2:52 pm od Eugen Grafvajer » JA IMAM TALENAT -razna takmičenja i buduće zvezdeSub Avg 31, 2024 9:40 am od Danubius » UMETNOST TETOVIRANJA Pet Avg 16, 2024 9:48 am od savo » GODIŠNJICA "OLUJE"Čet Avg 15, 2024 5:46 pm od Danubius » PESME UZ KOJE MUŠKARCI PLAČU ???? Sre Avg 14, 2024 9:30 pm od Danubius » Da li ste Yugo-nostalgičari?Sre Avg 14, 2024 4:54 pm od Danubius » Azilanti i ostali MIGRANTI....Uto Avg 13, 2024 6:59 pm od Kijara-brm » OI - Pariz 2024Ned Avg 11, 2024 4:33 pm od Đole » ZA SVA VREMENA...-muzika koja se pamtiSub Avg 10, 2024 12:37 pm od Eugen Grafvajer » Bljuvotinama nema kraja -rijaliti ZADRUGA Pet Avg 09, 2024 10:34 pm od Kijara-brm » TENISNed Avg 04, 2024 10:59 pm od Kijara-brm |
Statistike | Imamo 11632 registrovanih korisnika Najnoviji registrovani član je Arsene
Naši korisnici su poslali ukupno 526289 članaka u 7371 teme
|
IN MEMORIAM - naša OKANA -1975 -2021 | |
Tot Tibor - Danubius 1960 - 2024 | |
|