|
| LATINSKE POSLOVICE I IZREKE | |
|
+10Djulieta cojle slatkicass Duca REVELIN raspolozena Krupljanka Kijara-brm Astra Danubius 14 posters | Autor | Poruka |
---|
Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
| Naslov: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Ned Maj 31, 2009 10:08 pm | |
| A bove maiori discit arare minor / Od starijeg vola mlađi se uče oranju
Absentem qui rodit amicum, hic niger est, hunc tu, Romane, caveto / Ko odsutna prijatelja kleveta, taj je opak, njega se, Rimljanine, čuvaj HORACIJE
Ab ore ad aurem / Iz usta u uho, strogo poverljivo
Abyssus abyssum invocat / Ponor zove ponor, jedna greška vodi u drugu
Acta est fabula / Komad je odigran CAR AUGUST
Acta deos numquam mortalia fallunt / Ljudska dela nikada ne ostaju bogovima skrivena OVIDIJE
Acti labores jucundi / Posle završenog rada prija odmor
Ad augusta per angusta / K uzvišenim ciljevima preko teškoća
Adde parum parvo, modicum superadde pusillo, tempore sic parvo magnus acervus erit / Dodaj malome malo, umereno majušnome, tako da će za kratko vreme biti velika gomila OVIDIJE
Adhuc sub iudice lis est / Spor je još pred sudijom HORACIJE
Adhuc tua messis in herba est / Tvoja žetva je još trava OVIDIJE
Ad litteram / Od reči do reči
Ad rem gerendam qui accedit, caveat in modo consideret, quam illa res honesta sit, sed etiam ut habeat efficiendi facultatem / Ko se prima državne službe neka pazi da ne gleda samo na to kako je neka stvar časna, već i da ima mogućnost izvršenja CICERON
Adulatio vitiorum atrix / Laskanje pothranjuje mane
Adversa magnos probant / Nevolja otkriva velike ljude PLINIJE
Aequat omnes cinis; impares nascimur, pares morimur / Pepeo sve izjednačuje, nejednaki se rađamo, jednaki umiremo SENEKA
Age quod agis / Radi ono što radiš (valjano)
Aiunt multum legendum esse, non multa / Kažu da mnogo (temeljno) treba čitati, a ne mnogovrsno. PLINIJE
Alea iacta est / Kocka je bačena CEZAR
Aliena capella gerit distentius uber / Tuđa kozica nosi punije vime HORACIJE
Aliena vitia reprehendi quisquam mavult quam sua/Svako više voli da se tuđe mane kude nego svoje KVINTIJAN
Alienis delectari malis voluptas inhumana / Radovati se tuđem zlu nečovečno je zadovoljstvo SENEKA
Aliter de aliis ac de nobis iudicamus / Drugačije sudimo o sebi nego o drugima VERGILIJE
Alta cadunt odiis, parva extolluntur amore / Što je visoko mržnja ga obara, što je malo ljubav ga uzdiže
Alteri vivas oportet, si vis tibi vivere / Za druge treba živeti, ako hoćeš da živiš za sebe SENEKA
Ambitiosa non est fames / Glad ne traži mnogo
Amicitia nisi inter bonos esse non protest / Prijateljstvo može postojati samo među dobrim (ljudima) CICERON
Amicos res secundae parant, adversae probant / Sreća prijatelje stiče, nesreća otkriva
Amicus humani generis / Prijatelj ljudskog roda (svačiji prijatelj je ničiji)
Amicus Plato, sed magis amica veritas / Volim Platona, ali još više volim istinu ARISTOTEL
Aquila non capit muscas / Orao ne hvata muve
Ars longa, viva brevis / Umetnost je duga, život je kratak
Artem non odit nisi igarus / Umetnost mrzi samo neznalica
Asinus asinum fricat / Magarac magarca miluje (kad dva se ološa međusobno hvale)
Aut amat aut odit mulier, nihil est tertium / Žena ili voli ili mrzi, trećega nema PUBLILIJE SIRANIN
Aut caeser aut nihil / Ili car ili ništa CEZAR
Avaritia hominem ad quodvis maleficium impellit / Lakomost na svako nedelo navodi CICERON
Avarus ipse miseriae causa est suae / Tvrdica je uzrok samo svojoj bedi PUBLILIJE SIRANIN
Ave, caesar, morituri te salutant / Zdravo, care, pozdravljaju te umirući
Barbarus hic ego sum, quia non intelligor illis / Ovde sam ja varvarin, jer me ne razumeju OVIDIJE
Beatam vitam in animi securitate ponimus / Srećan život u duševnom miru nalazimo CICERON
Beatus est dare quam accipere / Prijatnije je davati nego uzimati
Beatus, non qui habet quae cupit sed qui non cupit quae non habet / Srećan je, ne onaj koji ima šta želi, već onaj koji ne želi šta nema
Bene vixit, qui bene latuit / Srećno je živeo ko se dobro sakrio
Bonis nocet quisquis pepercit malis / Dobrima škodi svako ko rđavima oprašta PUBLILIJE SIRANIN | |
| | | Danubius Čuvar Vatre
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Ned Maj 31, 2009 10:09 pm | |
| Caeca invidia est nec quidquid aliud scit quam detrectare virtutes / Zavist je slepa i ništa drugo ne zna nego kuditi vrline LIVIJE
Caelum se digito putat attingere / Misli da je uhvatio boga za bradu
Caetera desiderantur / Ostalo se želi (označava nedostatke knjige)
Candida de nigris facere / Praviti belo od crnoga OVIDIJE
Canis timidus vehementius latrat quam mordet / Plašljiv pas žešće laje nego što ujeda KURCIJE
Cantabit vacuus coram latrone viator / Siromašan putnik pevaće pred razbojnikom JUVENAL
Carmina morte carent / Pesme su besmrtne OVIDIJE
Castigat ridendo mores / Smehom popravlja običaje (satira)
Cave a falsis amicis, salvabo te ab inimicis / Čuvaj se lažnih prijatelja, ja ću te spasiti od neprijatelja (natpis na maču Jana Sobjeskog)
Certa amittimus, dum incerta petimus / Gubimo ono što je sigurno, a za nesigurnim težimo PLAUT
Cessante causa, cessat et effectus / Čim prestane uzrok, prestaje i posledica
Cibi condimentum est fames / Glad je začin jelu CICERON
Clara pacta, boni amici / Čist račun, duga ljubav
Clausae sunt aures obstrepente ira / Zapušene su uši u uzrujanom gnevu KURCIJE
Clavus clavo eicitur / Klin se klinom isteruje CICERON
Cogito, ergo sum DEKART
Clericus clerici non decimat / Sveštenik od sveštenika ne traži desetak (namet)
Communio est mater rixarum / Zajednica je majka svađama
Concordia civium, murus urbium / Sloga građana je najbolji bedem gradova
Conditio sin qua non / Uslov bez kojega se ne može
Confessio conscientiae vox est / Priznanje je glas savesti SENEKA
Consultor homini tempus utilissimus / Vreme je čoveku najbolji savetnik
Cornix cornici numquam oculos effodit / Vrana vrani nikada oči ne vadi MAKROBIJE
Corruptissima civitate plurimae leges / Što je država pokvarenija to više zakona TACIT
Crudelius est, quam mori, semper timere mortem / Strašnije je bojati se smrti, nego umreti SENEKA
Cuisvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare / Svaki čovek može pogrešiti, ali samo budala u zabludi može istrajati
Cuius regio, illius religio / Čija je zemlja toga je i vera
Curae leves loquuntur, in gentes tacent / Lake brige govore, a velike ćute
De asini umbra disceptare / O magarčevoj senci raspravljati
De gustibus non est disputandum / O ukusima ne treba raspravljati
Des ubi consistam, caelum terramque movebo/Daj gde da stanem, pokrenuću nebo i zemlju ARHIMED
Desunt inopiae multa,avaritiae omnia / Sirotinji nedostaje mnogo, a lakomstvu sve SENEKA
Diuturna quies vitiis alimenta ministrat / Suviše dug odmor hrani poroke KATON
Divide ut regnes / Podeli, da bi vladao
Dixi / rekao sam (to je sve)
Dolrem dies consumit / Vreme leči bol SENEKA
Dulcioa non novit, qui non gustavit amara / Ko nije okusio šta je gorko, ne zna šta je slatko
Dum spiro, spero / Dok god dišem, nadam se
Duobus litigantibus tertius gaudet / Kad se dvojica svađaju, treći se koristi | |
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Ned Maj 31, 2009 10:12 pm | |
| Errare humanum est / Grešiti je ljudski
Esse oportet ut vivas, non vivere ut edas / Treba jesti da bi živeo, a ne živeti da bi jeo
Et ab hoste doceri / I od neprijatelja se može učiti OVIDIJE
Etiam sine magistro vitia discuntur / Poroci se uče i bez učitelja SENEKA
Et post malam segetem serendum / I posle rđave žetve treba sejati SENEKA
Ex cupiditatibus odia, discidia, discordiae, seditiones, bella nascuntur / Iz vatenih želja rađaju se mržnje, razdori, nesloge, bune ratovi CICERON
Ex lingua stulta veniunt incommoda multa / Sa luda jezika dolaze mnoge nevolje
Faber est quisque suae fortunae / Svako je kovač svoje sreće CICERON
Feras, non culpes, quod mutari non potest / Podnesi, a ne kudi ono što ne možeš promeniti PUBLILIJE SIRANIN
Fiat iustitia, pereat mundus! / Neka bude pravda, makar došao smak sveta!
Finis coronat opus / Konac delo krasi
Finis sanctificat media / Svrha opravdava sredstva
Fortior est qui se, quam qui fortissima vincit moenia / Jači je onaj ko sebe pobedi, nego onaj ko bedeme savlada OVIDIJE
Frustra habet, qui non utitur / Uzalud ima onaj, koji ne ume da uživa
Geminat peccatum, quem delicti non pudet / Udvostručuje greh onaj,ko se prestupa ne stidi PUBLILIJE SIRANIN
Gutta cavat lapidem / Kapi kamen dubu OVIDIJE
Haurit aquam cribro, qui discere vult sine libro / Crpu vodu rešetom oni koji hoće da uče bez knjige
Hic mortui vivunt, hic muti loquuntur / Ovde mrtvi žive, ovde nemi govore (biblioteka)
Historia est testis temporum, lux veritatis, vita memoriae, magistra vitae, nuntia vetustatis / Istorija je svedok vremena, svetlost istine, život sećanja, učiteljica života, vesnica prošlosti CICERON
Hoc solum scio me nihil scire / Samo to znam, da ništa ne znam SENEKA
Homo homini lupus / Čovek je čoveku vuk PLAUT
Homo qui tacere nescit, nescit discere / Čovek koji ne zna da ćuti, ne zna ni da govori PUBLILIJE SIRANIN
Homo sum: humani nihil a me alienum puto / Čovek sam; ništa što je ljudsko nije mi strano TERENCIJE
Honesta mors turpi vita potior / Bolja je poštena smrt, nego sraman život TACIT
Honos alit artes / Počast hrani umetnost CICERON
Humilies laborant, ubi potentes dissident / Mali stradaju kad se moćni ne slažu FEDRIN
Id alteri crimini non dabis, quod ipse fecisti / Ne prebacuj drugom ono što i sam činiš
Id facere laus est, quod decet, non quod licet / Pohvalno je činiti ono što je pristojno, a ne ono što je dozvoljeno SENEKA
Ignorantia iurus nocet / Nepoznavanje zakona ne opravdava
Iliacos intra muros peccatur et extra / Greši se sa obe strane trojanskih zidina
Ille dolet vere, qui sine teste dolet / Onaj istinski žali ko žali bez svedoka MARCIJAL
Imperare sibi maximum imperium est / Zapovedati sebi najveća je vlast SENEKA
Iniquum est collapsis manum non porrigere / Nepravično je ne pružiti ruku onima koji su pali SENEKA
Iniuram nec patitur fortis nec facit / Junak niti trpi niti čini nepravdu
In secunais nemo confidat, in adversis nemo deficiat / U sreći se ne ponesi, u nesreći ne kloni SENEKA
In vino veritas / U vinu je istina
Iratus cum ad se rediit, sib tum irascitur / Kad dođe sebi onaj ko je ljut, onda se na sebe ljuti PUBLILIJE SIRANIN
Iustitia nihili expetit praemii / Pravda ne traži nikakve nagrade | |
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Ned Maj 31, 2009 10:14 pm | |
| Legem nocens veretur, fortunam innocens / Zakona se boji krivac, a nevin sudbine PUBLILIJE SIRANIN
Libenter homines id, quod volunt, credunt / Ljudi rado veruju u ono što žele CEZAR
Lingua mentem non praecurrat / Jezik neka ne trči pred pameću
Littera scripta manet / Napisano slovo ostaje
Locrum unius est alterius damnu / Dobitak jednoga šteta je drugoga PUBLILIJE SIRANIN
Lupus pilum mutat non mentem / Vuk dlaku menja, ćud ne
Magis does miseri quam beati colunt / Više poštuju bogove bedni nego srećni SENEKA
Magni animi est iniuras despicere / Prezirati uvrede jeste osobina velikog duha SENEKA
Manus manum lavat / Ruka ruku mije
Mendacen memorem esse oportet / Lažljivac treba da ima dobro pamćenje KVINTIJAN
Minime sibi quisque notus est / Svako najmanje sebe poznaje CICERON
Mores discenti persuadent, non oratio / Ponašanje govornika ostavlja utisak, a ne govor
Multa petentibus, desunt multa / Koji mnogo žele, mnogo im nedostaje HORACIJE
Multorum opera res turbantur / Gde se mnogi pletu, zamrsi se posao
Necessitas caret legem / Nužda zakon menja
Natura metuebat ne vinceretur si diutius vixisses / Priroda se bojala da će biti pobeđena, da si još poživeo ( Natpis na Rafaelovom grobu, u rimskom Panteonu)
Nemo amat, quos timet / Niko ne voli one, kojih se boji. PUBLILIJE SIRANIN
Nemo propheta in patria / Niko nije prorok u domovini
Nescit vox missa reverti / Izgovorena reč se ne može vratiti HORACIJE
Nihili aluid est obrietas quam voluntaria insania / Pijanstvo nije ništa drugo do dobrovoljno bezumlje SENEKA
Nihil est tam munitum quod non expugnari pecunia possit / Ništa nije tako utvrđeno, što se novcem ne može osvojiti CICERON
Nihil contemnit esuriens / Gladan ništa ne prezire SENEKA
Nocere posse et nolle laus amplissima est / Moći škoditi, a ne hteti, najveća je pohvala PUBLILIJE SIRANIN
Noli turbare circulos meos / Ne kvari mi moje krugove ARHIMED
Non scolae sed vitae discimus / Ne učimo za školu već za život
Nulla regula sine exceptone / Nema pravila bez izuzetka | |
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Ned Maj 31, 2009 10:15 pm | |
| Oleum perdidisti / Upropastio si ulje (Pisac je ranije upotrebljavao uljane svetiljke noću, kad je delo loše rekli su mu da je upropastio si ulje)
Omne ignotum pro magnifico / Sve što je nepoznato, smatra se veličanstvenim TACIT
Omne nimium nocte / Sve što je preterano škodi
Omne tulit punctum qui miscuit utile dulci / Sve je glasove odneo onaj koji je pomešao prijatno sa korisnim HORACIJE
Omnia mea mecum porto / Sve svoje sobom nosim BIJAS
Omnis ars imitatio est naturae / Svaka umetnost je podražavanje prirode
Panem et circenses / Hleba i (cirkuskih) igara
Parturiunt montes, nascetur ridiculus mus / Tresu se bregovi rodiće se smešan miš HORACIJE
Patiens quia aeternus / Strpljiv je jer je večan (za boga) SV. AUGUSTIN
Per astera ad astra / Preko teškoća do zvezda
Perpetuum mobile / Večno pokretan
Pirgitia mater vitiorum / Lenjost je majka porocima
Plaudite, cives / Pljeskajte građani! (ironija)
Plenus venter nom studet libenter / Pun stomak ne uči rado
Praeterita mutare non possumus / Prošlost ne možemo menjati
Qui bene distinguit, bene docet / Ko dobro razlikuje, dobro uči
Qui nimium probat, nihil probat / Ko dokazuje suviše, ne dokazuje ništa
Qui non vuit intellegi, non debet legi / Ko neće da ga svet razume, tog ne treba čitati
Qui scribit, bis legit / Ko piše, dva puta čita
Qui sine peccato est, primum in illam lapidem mittat / Ko je bez greha, neka prvi baci kamen na nju ISUS
Quisque praesumitur bonus, donec probetur contrarium/Svako je dobar, dok se ne pokaže suprotno
Quisque suorum verborum optimus interpres / Svako je najbolji tumač svojih reči
Quod capida, tot sensus / Koliko glava toliko mišljenja
Quot linguas calles, tot homines vales / Koliko jezika znaš, toliko vrediš
Quot servos habemus, totidem habemus hostes / Koliko robova imamo, toliko imamo i neprijatelja SENEKA
Repetitio est mater studiorum / Ponavljanje je majka nauke
Res iudicata pro veritate habetur / Presuđena stvar smatra se istinom
Ridendo dicere verum quid vetat? / Ko sprečava da se istina kaže smejući se? HORACIJE
Salus populi suprema lex esto / Spas naroda neka bude najviši zakon
Sapiens nihil affirmat quod non probet / Mudrac ne tvrdi ništa što ne može dokazati
Senectutem ut adipiscantur omnes optant, eandem accussant adepti / Svi žele da dočekaju starost, a kada je dočekaju žale se na nju CICERON
Sic tacuisses, philosophus mansisses / Da si ćutao ostao bi filozof
Stulti timent fortunam, sapientes ferunt / Budale se boje sudbine, a mudri je podnose PUBLILIJE SIRANIN | |
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Ned Maj 31, 2009 10:16 pm | |
| Testis unus, testis nullus / Jadan svedok kao nijedan
Tempus omnia revelat / Vreme sve otkriva
Tria sunt iuris praecepta: honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere / Tri su pravna propisa: živeti pošteno, drugog ne vređati, svakom dati svoje CICRON
turpe est aliud loqui aliud sentire / Sramno je jedno govoriti, a drugo misliti SENEKA
Ubi iudicat, qui accusat, vis, non lex valet / Kada sudi onaj ko tuži onda vlada sila, a ne zakon PUBLILIJE SIRANIN
Una hirundo non facit ver / Jedna lasta ne čini proleće
Ultra posse nemo obligatur / Niko nije obavezan da čini ono što ne može CELZUS
Usus magister est optimus / Iskustvo je najbolji učitelj CICERON
Ut sementem feceris ita metes / Kako poseješ, tako ćeš i žnjeti CICERON
Valetudo bonum optimum / Zdravlje je najveće bogatstvo
Verba lignat homines, taurorum sornua funes / Reči vezuju ljude, a užad rogove bikova
Vincuntur molli pectora dura prece / Tvrda srca se pobeđuju blagom molbom
Viri boni est nescire facere iniuram / Osobina dobra čoveka je da ne zna činiti nepravdu PUBLILIJE SIRANIN
Vitiosum est ubique, quod nimium est / Poročno je svuda što je prekomerno SENEKA
Vulgus veritatis pessimus interpres / Rulja je najgori tumač istine SENEKA | |
| | | Astra Zvezda Foruma
Godina : 64 Location : podnozje Alpi Datum upisa : 20.06.2008
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Ned Maj 31, 2009 11:55 pm | |
| I sta sad da mi pisemo kad si iskopirao cijeli google,ja sam mislila ovdje ce da budu latinske koje su nam mozda drage,kojih se sjecamo,ovako ciao s ove teme..... | |
| | | Kijara-brm Glavni Administrator
Godina : 44 Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶 Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :) Datum upisa : 21.12.2008
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Pon Jun 01, 2009 5:54 am | |
| Pa baš,napisao sve ,a mi jedino možemo da učimo latinski..:) Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | Krupljanka
Godina : 58 Location : Beograd Datum upisa : 13.04.2009
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Pon Jun 01, 2009 11:00 am | |
| CARPE DIEM - iskoristi dan
COGITO ERGO SUM - mislim, dakle postojim
DE GUSTIBUS NON EST DISPUTANDUM - O ukusima se ne raspravlja.
ET TU MI FILI? - Zar i ti sine?
HODIE MIHI, CRAS TIBI - Danas meni, sutra tebi.
adam, primus homo, bona perdiditomnia pomo. ---- adam, prvi čovjek, sve izgubi zbog jabuke
Qualis rex, talis grex. - Kakav pastir, takvo stado.
Labor callum obducit dolori - Rad otupljuje bol. Respice post te, mortalem te esse memento - Osvrni se oko sebe, sjeti se da si smrtan. Quad nesciunt eos non interficiet - Što ne znaju, ne može im nauditi. Nil admirari - Nikome/ničemu se ne divim. Non sum qualis eram - Nisam što sam nekad bio. Quod me nutrit, me destruit - Što me hrani, uništava me.
Quod licet Iovi, non licet bovi - ono što je dozvoljeno jupiteru, nije dozvoljeno volu
Si habes unde,infunde!- Natoči, ako imaš odakle!
Hodie mihi, cras tibi Данас мени, сутра теби
Ignoramus et ignorabimus Не знамо, а нећемо никада ни знати
In spe У нади
Acta est fabula Представа је завршена
Bibere humanum est, ergo bibamus Пити је људски, зато пијмо
Errare humanum est Људски је грешити
Procul a Jove procul a fulmine Даље од моћних, даље од њиховог беса.
Ab assuetis non fit passio Човека не узбуђује оно што је често
:zvezde 1:
| |
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Pon Jun 01, 2009 11:06 am | |
| In spe У нади
Ovo je bilo:
dum spiro spero dok disem nadam se i mnogo sam voljela tu izreku i sad mi ima veliko znacenje,iako nije velika pamet-treba se cesce podsjetiti na nju. | |
| | | Krupljanka
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Uto Jul 14, 2009 9:46 am | |
| Astra (citat): I sta sad da mi pisemo kad si iskopirao cijeli google,ja sam mislila ovdje ce da budu latinske koje su nam mozda drage,kojih se sjecamo,ovako ciao s ove teme.....
Slažem se sa Astrom. Poenta je da napišemo čega se sećamo, volimo itd.
Npr. morali smo znati najmanje 20 sentencija da bismo dobili prelaznu ocenu.
O, Tempora! O, Mores! :girl_sigh: ---------------------------------
Alea iacta est! - Kocka je bačena. ~ Julije Cezar pri prelasku Rubikona | |
| | | Krupljanka
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Uto Nov 03, 2009 10:58 pm | |
| "Abusus abusum invocat." - Jedna greška vuče drugu za sobom. | |
| | | Krupljanka
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Uto Nov 03, 2009 10:59 pm | |
| "Per aspera ad astra." - Preko trnja do zvijezda.
"Accipere quam facere praestat iniuriam." - Nepravdu osjetit je bolje nego nepravdu stvoriti.
"Amor vincit omnia." - Ljubav pobjeđuje sve. | |
| | | raspolozena
Godina : 54 Location : Svuda po malo Datum upisa : 16.08.2009
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Uto Nov 03, 2009 11:19 pm | |
| Claude os, aperi oculos! - Zatvori usta, otvori oci! | |
Godina : 44 Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶 Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :) Datum upisa : 21.12.2008
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Uto Nov 03, 2009 11:23 pm | |
| Clara pacta,boni amici.Čisti računi,duga ljubav. Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | raspolozena
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Uto Nov 03, 2009 11:28 pm | |
| Amicus certus in re incerta cernitur - Pravi se prijatelj poznaje u nevolji. | |
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Uto Nov 03, 2009 11:31 pm | |
| Vis vitalis.Životna snaga. Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | raspolozena
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Uto Nov 03, 2009 11:40 pm | |
| Nosce te ipsum-Upoznaj sebe sama | |
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Uto Nov 03, 2009 11:43 pm | |
| Si cupias pacem,linguam compesce loquacem.Ako želiš mir,obuzdaj brbljavi jezik. Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | raspolozena
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Uto Nov 03, 2009 11:44 pm | |
| Carpe diem - Iskoristi dan | |
| | | raspolozena
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Uto Nov 03, 2009 11:50 pm | |
| Omnia mea mecum porto - Sve svoje sa sobom nosim. | |
| | | REVELIN
Location : nedostižna Humor : osmehom razbijam.... valove Datum upisa : 27.08.2010
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Ned Sep 26, 2010 6:06 pm | |
| Moja omiljena latinska :
Multi indigni sunt luce,et tamen dies oritur.
Mnogi su nedostojni svetla,ali dan ipak sviće. | |
| | | Duca D- 03
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Pon Sep 27, 2010 2:54 pm | |
| - Kijara-brm ::
- Pa baš,napisao sve ,a mi jedino možemo da učimo latinski..:)
Upravo mi ote rijec iz usta.... ....ali ja cu ipak jednu po jednu,meni dragu.... De gustibus non est disputandum. O ukusima se ne raspravlja. | |
| | | Duca D- 03
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Pon Sep 27, 2010 2:58 pm | |
| Omnia praeclara rara.
Sve sto je lijepo rijetko je.
Ciceron | |
| | | Duca D- 03
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Pon Sep 27, 2010 3:25 pm | |
| Imperare sibi maximum imperium est.
Vladati sobom najveca je vlast.
Seneca | |
| | | Duca D- 03
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Uto Sep 28, 2010 2:11 pm | |
| Uh,juce tri... Od danas samo po jednu dnevno...
Quisque suas sustinet cruces.
Svako nosi svoj krst. | |
| | | slatkicass Frumos si de foc
Godina : 63 Location : (zlutala negde.....u mashti) Humor : Smejem se, smeh produžava život pa ću duže uživati u njemu! Datum upisa : 10.10.2007
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Uto Sep 28, 2010 7:50 pm | |
| Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis perseverare inerrore.
- Svako greši, ali samo ludak istrajava u grešci. ~ Ciceron | |
| | | REVELIN
Location : nedostižna Humor : osmehom razbijam.... valove Datum upisa : 27.08.2010
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Uto Sep 28, 2010 7:57 pm | |
| Habent sua commoda morae.
I odgadjanje ima svoju korist. | |
| | | REVELIN
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Uto Sep 28, 2010 9:46 pm | |
| Sacrilegia minuta puniuntur, magna in triumphis feruntur.
Mala se nedela kažnjavaju, velika pronose u slavlju.
Seneka. | |
| | | REVELIN
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Sre Sep 29, 2010 9:25 pm | |
| Tanti, quantum habeas, sis.
Koliko imaš, toliko vrediš.
Horacije
| |
| | | REVELIN
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Sre Sep 29, 2010 9:33 pm | |
| Ubi Bacchus, ibi Venus .
Gde je Bahus, tu je i Venera, tj. gde se pije, tu se i ljubi. | |
| | | Duca D- 03
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Sre Sep 29, 2010 10:01 pm | |
| Interim fit aliquid.
U medjuvremenu ce se nesto dogoditi!
Terencije | |
| | | Duca D- 03
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Pet Okt 01, 2010 10:53 pm | |
|
Minime sibi quisque notus est. Svako je sam sebi najmanje poznat.
Ciceron | |
| | | Duca D- 03
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Pet Okt 01, 2010 10:58 pm | |
|
Minuti semper et infirmi animi exiguique voluptas ultio.
Osveta je uvijek uživanje slabe i sitne duše.
| |
| | | REVELIN
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Pet Okt 01, 2010 11:18 pm | |
| Ubi concordia, ibi victoria .
Gde je sloga, tu je i pobeda.
Publilije Sirius. | |
| | | Duca D- 03
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Čet Okt 07, 2010 11:57 pm | |
| Modus omnibus in rebus optimum.
Mera u svemu je najbolja stvar.
Plaut
| |
| | | REVELIN
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Ned Okt 17, 2010 6:21 pm | |
| Ubi lex, ibi poena .
Gde je zakon, tu je i kazna. | |
| | | Duca D- 03
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Sub Okt 23, 2010 12:14 am | |
| Memoria nostri durabit,si vita meruimus.
Uspomena na nas će trajati ako smo to životom zaslužili.
Plinije
| |
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Uto Okt 23, 2012 10:19 pm | |
| Ad notam. Na znanje. Do znanja.
Adiatur et altera pars. Neka se sasluša i druga (protivnička) strana.
Aequam memento rebus in arduis servare mentem. U nevolji se sjeti sačuvati ravnodušnost (ne kloni duhom).
Alter ego. Drugo ja. Prisni prijatelj.
Amor omnia vincit. Ljubav pobjeđuje sve.
Antemurale Christianitatis. Predziđe kršćanstva.
Audaces (fortes) fortuna iuvat. Hrabrima pomaže sreća.
Ave Imperator, morituri te salutant! Zdravo care, pozdravljaju te oni koji će umrijeti.
Bis dat, qui cito dat. Dvostruko daje tko brzo daje. Brza pomoć, dvostruka pomoć.
Bis vincit, qui se vincit in victoria. Dvaput pobjeđuje tko sebe pobjeđuje u pobjedi.
Bona fide. U dobroj vjeri. U najboljoj namjeri. U poštenoj namjeri.
Casus belli. Povod ratu. Uzrok sukobu.
Ceterum censeo Carthaginem delendam esse. Uostalom, smatram da Kartagu treba razoriti.
Clara pacta, boni amici. Čisti računi, duga ljubav.
Cornix cornici oculos non effodiet. Vrana vrani ne vadi (ne kopa) oči.
Corpus delicti. Tijelo kažnjiva djela.
Cum recte vivas, ne cures verba malorum. Budući da pravo živiš, ne brini se za riječi zlih.
Cum tacent, clamant. Kad šute, viču.
Curriculum vitae. Životni tok. Životopis.
De gustibus (et coloribus) non est disputandum. O ukusima (i bojama) se ne valja prepirati. Ukusi su različiti.
Dignum laude virum Musa vetat mori. Muza neda umrijeti mužu vrijednu hvale.
Dimidium facti qui coepit habet: sapere aude, incipe! Polovicu djela ima tko je počeo: budi pametan, počni!
Divide et impera! Zavadi pa vladaj!
Do ut des. Dam da bi ti meni dao.
Donec eris sospes, multos numerabis amicos, Tempora si fuerint nobila, solus eris. Dok budeš sretan, imat ćeš mnogo prijatelja - ako nastanu zla vremena, bit ćeš sam.
Dum vivis sperare decet. Dok živiš, dolikuje ti da se nadaš.
Duobus ligantibus tertius gaudet. Dok se dvojica svađaju, treći se veseli.
Errando discimus. Griješeći učimo.
Fama est. Glas je. Priča se.
Fieri potest ut amici inimici fiant. Moguće je da prijatelji postanu neprijatelji.
Finis coronat opus. Konac djelo krasi.
Graecia capta ferum victorem cepit et artes intulit agresti Latio. Zarobljena Grčka je zarobila divljeg pobjednika i unijela umjetnosti u priprosti Lacij.
Historia (est) testis temporum, lux veritatis, vita memoriae, magistra vitae, nuntia vetustatis. Povijest je svjedok vremena, svjetlo istine, život pamćenja, učiteljica života, glasnica starine.
Historia est magistra vitae. Povijest je učiteljica života.
Hominem experiri multa paupertas iubet. Siromaštvo sili čovjeka da mnogo podnese. Nevolja svačemu čovjeka nauči.
Honores mutant mores. Časti mijenjaju običaje.
In dubio pro reo(pravni izraz). U neizvjesnosti (u sumnji) treba odlučiti u korist optuženikovu.
Iniuriam qui facturus est, iam fecit. Tko kani učiniti nepravdu, već ju je učinio.
Inter arma silent Musae, et leges. U ratnoj buci šute Muze, ali i zakoni.
Ipso facto. Već samim činom. Samo po sebi.
Iubet nos Pythius Apollo noscere nosmet ipsos. Pitijski Apolon nam nalaže da upoznamo same sebe.
Labor omnia vincit. Rad pobjeđuje sve.
Lapsus calami. Pogreška pera. Zabuna u pisanju.
Lapsus linguae. Pogreška jezika. Zabuna u govoru.
Lege artis. Po svim pravilima umijeća. Prema stručnim propisima.
Lupus in fabula. Vuk u priči. Mi o vuku, a vuk na vratima.
Mala fide. U lošoj vjeri.
Manu propria. Vlastitom rukom. Vlastoručno.
Margaritas ante porcos. (Ne bacajte) biserje pred svinje.
Mea culpa, mea maxima culpa. Moj grijeh, moj najveći grijeh.
Memoria minuitur, nisi eam exerceas. Pamćenje slabi ako ga ne vježbaš.
Mens sana in corpore sano. Zdrav duh u zdravu tijelu.
Nihil opertum quod non reveletur. Ništa nije (tako) skriveno da se ne bi otkrilo.
Noli turbare circulos meos. Nemoj kvariti moje krugove
Nomina sunt odiosa. Imena su omrznuta (mrska).
Nulla dies sine linea. Nijedan dan bez poteza (kistom).
Nulla lingua tam dificillis est quin disci possit. Nijedan jezik nije tako težak da se ne bi mogao naučiti.
Orandum est, ut sit mens sana in corpore sano. Treba se moliti da bude zdrav duh u zdravu tijelu.
Panem et circenses. Kruha i igara.
Pars pro toto. Dio za cjelinu.
Periculum in mora. Pogibao je u odlaganju.
Qualis rex, talis grex. Kakav pastir, takvo stado.
Qui tacet, consentire videtur. Onaj koji šuti, čini se da pristaje. Šutnja je znak odobravanja.
Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes. Što god to bilo, bojim se Danajaca (Grka) i kad darove donose.
Quis? Quid? Ubi? Quibus auxiliis? Cur? Quomodo? Quando? Tko? Što? Gdje? Čime? Zašto? Kako? Kada?
Quod nocet, docet. Što škodi, to poučava. Što muči, uči.
Quot capita, tot sententiae. Koliko glava, toliko mišljenja. Koliko ljudi, toliko ćudi.
Quot linguas calles, tot homines vales. Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš.
Regnum regno non praescribit leges. Kraljevstvo kraljevstvu ne propisuje zakone.
Reliquiae reliquiarum olim regni Croatiae. Ostaci ostataka negdašjneg kraljevstva hrvatskoga.
Rem tene, verba sequentur. Vladaj predmetom (o kojem govoriš), riječi će dolaziti same od sebe.
Repetitio est mater studiorum. Ponavljanje je majka znanja.
Ridendo dicere verum. Smijući se govoriti istinu.
Saepe fit ut aliorum vitia facilius videamus quam propria. Često se događa da tuđe mane lakše vidimo nego svoje.
Si cupias pacem, linguam compesce loquacem. Ako želiš mir, obuzdaj brbljavi jezik.
Si fueris Romae, Romano vivito more, Si fueris alibi, vivito sicut ibi. Budeš li u Rimu, živi na rimski način, budeš li drugdje, živi kako se živi tamo.
Si habes unde, infunde! Natoči, ako imaš odakle!
Si tacuisses, philosophus mansisses. Da si šutio, bio bi ostao mudrac.
Sic itur ad astra. Tako se ide k zvijezdama. Tako se dolazi do slave.
Sic transit gloria mundi. Tako prolazi slava svijeta.
Summa cum laude. S najvećom pohvalom.
Summa summarum. Sve u svemu.
Summum ius, summa iniuria. Najveće pravo (zna biti) najveća nepravda.
Tarde (sero) venientibus ossa. Onima koji kasne, dolaze kosti.
Ut ameris, ama! Da bi bio ljubljen, ljubi!
Ut desint vires, tamen est laudanda voluntas. Pa makar nedostaje snaga, ipak treba pohvaliti volju.
Varietas delectat. Raznolikost veseli.
Veni, vidi, vici. Dođoh, vidjeh, pobijedih.
Videant consules, ne quid detrimenti res publica capiat! Neka se konzuli pobrinu da država ne pretrpi kakvu štetu.
Vim vi repellere licet. Dopušteno je silu odbiti silom.
Viribus unitis. Združenim (zajedničkim) snagama.
Vis vitalis. Životna snaga.
Vox populi, vox Dei. Glas naroda, glas Boga.
Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | sonia حبيبي
Godina : 50 Location : my world Humor : ;) Datum upisa : 23.03.2008
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Uto Okt 23, 2012 10:27 pm | |
| | |
| | | cojle Zaštitnik seljačkih prava
Location : Kumova slama Humor : smešan samom sebi Datum upisa : 09.08.2009
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Uto Okt 23, 2012 10:43 pm | |
| Ama et fac, quod vis. Jakako, voli i radi što želiš.
Seljak sam pa umem i reč da probiram!
| |
| | | slatkicass Frumos si de foc
Godina : 63 Location : (zlutala negde.....u mashti) Humor : Smejem se, smeh produžava život pa ću duže uživati u njemu! Datum upisa : 10.10.2007
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Sre Okt 24, 2012 9:04 am | |
| Nemo nascitur sapiens, sed fit.
Niko se ne rodi mudar (Seneka) | |
| | | Zana
Godina : 60 Datum upisa : 30.05.2012
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Sub Okt 27, 2012 5:49 pm | |
| Nihil illigitamus carborundum. Ne dopusti da te poraze loshi. | |
| | | Djulieta Nights of Cabiria
Datum upisa : 13.07.2011
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Pet Dec 07, 2012 7:32 am | |
| Orate ne intretis in tentationem.
Molite se da ne dodjete u iskušenje. | |
| | | Zana
Godina : 60 Datum upisa : 30.05.2012
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Ned Dec 23, 2012 9:33 am | |
| *Valetudo bonum optimum - Zdravlje je najvece bogatstvo | |
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Sub Maj 11, 2013 4:33 pm | |
| Vince te ipsum! - Upoznaj sebe sama (Sokrat)
Nosce te ipsum! - Pobedi sebe sama (Dostojevski)
Ex iniuria ius non oritur. Iz nepravde ne izniče pravda. | |
| | | black destiny
Godina : 27 Location : Mesec boje purpura Humor : To nisam ja,to je moja šauma Datum upisa : 10.06.2013
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Uto Jun 11, 2013 11:59 am | |
| Suum cuique placet-svakom se svidi ono sto je njegovo | |
| | | sonia حبيبي
Godina : 50 Location : my world Humor : ;) Datum upisa : 23.03.2008
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Čet Okt 23, 2014 7:56 pm | |
| Noli turbare circulos meos... | |
| | | Sibila_ Zalutala Niotkuda
Datum upisa : 20.12.2011
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE Uto Nov 03, 2015 7:50 pm | |
| QUIDQUID LATINE DICTUM EST ALTUM VIDITUR! Bilo sta receno na latinskom zvuci pametno | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: LATINSKE POSLOVICE I IZREKE | |
| |
| | | | LATINSKE POSLOVICE I IZREKE | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 31 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 31 Gosta :: 2 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 710 dana Sub Jan 19, 2013 12:14 am |
Zadnje teme | » TIBOR TOT -DANUBIUSNed Nov 17, 2024 9:43 am od podbarac » Gde biste voleli da zivite, a gde nikako?Pet Nov 15, 2024 7:05 pm od debilko » DNEVNI HOROSKOP ✰Pet Nov 15, 2024 1:20 am od rouzvel » Šta trenutno slušate Sre Nov 13, 2024 9:48 pm od Kijara-brm » MISAO (izreka) dana...Sre Nov 13, 2024 6:07 pm od montoya » Bloger Krule - Obrana i zaštita od glupostiUto Nov 12, 2024 8:34 pm od Kijara-brm » LJUBAVNI HOROSKOPPon Nov 11, 2024 12:23 am od rouzvel » NEDELJNI HOROSKOP ★Pon Nov 11, 2024 12:16 am od rouzvel » POMENI I SEĆANJA Sre Nov 06, 2024 12:09 am od rouzvel » MESEČNI HOROSKOP ♏Pet Nov 01, 2024 12:27 am od rouzvel » POPLAVE ( i vodostaj) Pon Okt 14, 2024 10:23 pm od Kijara-brm » SUJEVERJESub Okt 12, 2024 3:27 pm od Eugen Grafvajer » ELEKTRIČNI AUTOMOBIL -auto budućnosti ? Sub Okt 05, 2024 9:54 pm od montoya » Čitaj, oseti, uživaj i upamti.....Sub Sep 28, 2024 10:44 am od Eugen Grafvajer » PLAĆENIČKE TV: Ž1, ms, i drugePet Sep 27, 2024 11:33 pm od Đole » Igre iz vašeg detinjstva ....Sre Sep 25, 2024 9:01 pm od Kijara-brm » Kažite pesmomSub Sep 14, 2024 8:39 pm od montoya » In memoriam-poznati (EX) JugosloveniPet Sep 06, 2024 4:15 pm od Đole » Kvarovi i popravke na automobilu,priprema za zimu ...Sre Sep 04, 2024 8:45 am od savo » RIBLJI PAPRIKAŠ (APATINSKI)Ned Sep 01, 2024 2:52 pm od Eugen Grafvajer » JA IMAM TALENAT -razna takmičenja i buduće zvezdeSub Avg 31, 2024 9:40 am od Danubius » UMETNOST TETOVIRANJA Pet Avg 16, 2024 9:48 am od savo » GODIŠNJICA "OLUJE"Čet Avg 15, 2024 5:46 pm od Danubius » PESME UZ KOJE MUŠKARCI PLAČU ???? Sre Avg 14, 2024 9:30 pm od Danubius » Da li ste Yugo-nostalgičari?Sre Avg 14, 2024 4:54 pm od Danubius » Azilanti i ostali MIGRANTI....Uto Avg 13, 2024 6:59 pm od Kijara-brm » OI - Pariz 2024Ned Avg 11, 2024 4:33 pm od Đole » ZA SVA VREMENA...-muzika koja se pamtiSub Avg 10, 2024 12:37 pm od Eugen Grafvajer » Bljuvotinama nema kraja -rijaliti ZADRUGA Pet Avg 09, 2024 10:34 pm od Kijara-brm » TENISNed Avg 04, 2024 10:59 pm od Kijara-brm |
Statistike | Imamo 11632 registrovanih korisnika Najnoviji registrovani član je Arsene
Naši korisnici su poslali ukupno 526289 članaka u 7371 teme
|
IN MEMORIAM - naša OKANA -1975 -2021 | |
Tot Tibor - Danubius 1960 - 2024 | |
|