Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
Bicikl je kopneno prevozno sredstvo na dva točka koje pokreće vozač svojom snagom pomoću pedala. Počeo je da se koristi u 19. veku u Evropi. Prema nekim izvorima bicikl je konstruisao Mikelanđelo i prvi bicikl je bio bez pedala. Bio je od drveta i vozio se odgurivanjem nogama kao trotinet. U 19. veku bicikli bili da veoma velikim prednjim točkom na kome su bile fiksno montirane pedale. Prenos preko zupčanika i lanca na zadnji točak se pojavio početkom 20. veka. Nije se dugo čekalo ni na pojavu menjača brzina za bicikle. Samo na prvim menjačima lanac se prebacivao ručno i biciklisti su imali prljave ruke. Održavanje ravnoteže na biciklu je znanje koje se tiče praksom i potebno je izvesno vreme i hrabrost. Postoji više vrsta bicikala:
"ženski bicikl" - nema cev koja spaja volan i sedište, da bi Dame mogle da ga voze i u suknji
"muški bicikl" - ima cev koja spaja volan i sedište čime se dobija u krutosti-čvrstini i nosivosti bicikla a na tu cev se može instalirati malo sedište za prevoz dece
"dečiji bicikl" je bicikl manjih dimenzija, često ima još dva pomoćna točka, koji mogu da se demontiraju, za decu dok uče da voze bicikl.
"tricikl" ima tri točka, dva pozadi i koriste ga pre svega deca jer je stabilan i nije potrebno održavati ravnotežu.
"sportski bicikl" ima mogućnost postizanja velikih brzina ali veoma neudobno sedište (na kome se uglavnom i ne sedi), volan tako postavljen da se na njemu sedi u savijenom položaju da bi otpor vazduha bio što manji. Izrađen je od veoma lakih materijala, ima veoma uzane gume da bi trenje sa podlogom bilo što manje. Takođe ima menjač sa desetak brzina koji omogućuje veliki prenos na ravnom i postizanje velikih brzina ili manji prenos za savladavanje uspona. Koristi se u sportskom biciklizmu.
"bicikl s pomoćnim motorom" ima dodati motor do 50 ccm sa vaoma malom potrošnjom oko 1 l/100 km. Dostiže brzinu do 40 km/h. Naročito je poznat francuski bicikl sa pomoćnim motorom tipa Soleks.
"tandem" je bicikl za dve osobe koje sede jedna iza druge
"rikša bicikl" koji iza sebe ima prikolicu u kojoj mogu da sede do dve osobe. Rikšu u osnovnoj verziji vuče čovek. Ova vrsta prevoza je prisutna u jugoistočnij Aziji.
"nosački bicikl" ima tri točka, dva napred, ispred sebe korpu dimezija cca 1h1 m u koji može da se stavi teret.
"mauntin bajk" bicikl za vožnju po ekstremnim ternima, veoma robustan, kramponi na točkovima.
"poni bicikl" bicikl na rasklapanje. To je vrsta "ženskog" bicikla, nešto manjih točkova u odnosu na standardni, koji u srednjem delu bicikla (u visini kolena) ima šarku koja omogućuje "prelamanje"-sklapanje bicikla na mnogo manji prostor.
"sobni bicikl" je atletska sprava koja se sastoji od sedišta, pedala i volana. Pedale se okreću kao na biciklu. Na volanu se nalaze instrumenti kojima se fiktivno meri brzina. U okviru sprave postoji mogućnost simuliranja uspona tj. otpora okretanju pedala. Služi za jačanje mišića nogu, za sticanje kondicije ali i mršavljenje.
"Monocikl" je bicikl sa jednim točkom. Potreban je izuzetan osećaj ravnoteže. Koristi se u Cirkusima.
Po tipu zadnje glavčine bicikla, gde se nalazi zupčanik na točku, bicikli se proizvode u dve verzije:
"kontraši" su bicikli kod kojih pokretanjem lanca u suprotnom smeru od smera za vožnju izaziva se efekat kočenja, tj. to je vrsta kočnice.
"frajlauf" nema efekat kočenja pri okretanju pedala unazad.
Bicikli su veoma prisutni tamo gde je ravnica. U Evropi su to Holandija i panonske zemlje. Bicikli su masovni i u zemljama sa niskim standardom kao što su Kina, Vijetnam i Indonezija. Bickli su se koristili i u nekim vojskama kao biciklističke jedinice te u policiji. Bicikle su za prevoz ljudstva i opreme naročito koristile vojske koje su se morale boriti u oblastima gdje su putevi bili uništeni ili blatnjavi zbog monsuna. Dva takva primera predstavljaju japanska vojska u Malaji i Burmi za vrijeme drugog svetskog rata, odnosno vojska Severnog Vijetnama za vreme Vijetnamskog rata. U potonjem je svaki bicikl standarno prevozio po 50 kilograma opreme.
Imate li , vozite li , koliko često , kakav -bicikl ?
Poslednji izmenio Danubius dana Ned Maj 03, 2015 10:23 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Autor
Poruka
Šmizla
Datum upisa : 07.10.2013
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Ned Jul 13, 2014 10:24 pm
Ma da...ćera ima neki brzinac...sa "sportskim sedištem"...i jednom prilikom sam trebala da joj odvezem bicikli (ona ne živi sa nama a ostao joj bajs zbog kiše kod nas..)...znači sve mi utrnulo!! Kada sam sišla sa njenog bicikla osećala sam se kao da sam igrala glavnu ulogu u kaubojskom filmu!!! Neudobno do bola...u pravom smislu te reči.
Kijara-brm Glavni Administrator
Datum upisa : 21.12.2008
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Ned Jul 13, 2014 10:27 pm
Ne vozim ni ja avion-klasičan mountain bikes...(moj ima zadnji blatobran :zubi3: ) i lagan je za nositi... [You must be registered and logged in to see this image.]
ZoxZoja Stela Polaris
Datum upisa : 13.01.2013
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Ned Jul 13, 2014 10:39 pm
Ne znam odakle ta podela na muški-ženski bicikl ali pretpostavljam da je smatrano nepristojnim da žensko (uglavnom u suknji) silazi s bicikla zabacujući nogu unazad. Dok je "ženski" bicikl podjednako pristupačan i jednim i drugim. Bicikl inače u Vojvodini nije samo prevozno sredstvo i još manje rekreativna sprava. To je način života. Biciklom se ide na posao, tegle torbe s pijace, odnese džak pšenice do mline da se samelje ...
I seća li se iko od vas vožnje na šipki "muškog" bicikla? Starinska romantika ali i način da se što veći broj ljudi transportuje do prve plaže ili izletničkog mesta.
P.S. Kijara nađi sliku te romantike ja nikako ne mogu
Kijara-brm Glavni Administrator
Datum upisa : 21.12.2008
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Ned Jul 13, 2014 10:48 pm
Ovi što imaju šipku neka nađu takvu sliku.. Ja nađoh ovo..:)
Moglo je i ovako naravno ... ono na šipci je bilo neudobnije ali si bukvalno u zagrljaju onog ko vozi ... pa još ako je taj neko onaj ko treba da je
Šmizla
Datum upisa : 07.10.2013
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Ned Jul 13, 2014 10:53 pm
ZoxZoja ::
I seća li se iko od vas vožnje na šipki "muškog" bicikla? Starinska romantika ali i način da se što veći broj ljudi transportuje do prve plaže ili izletničkog mesta.
Moj deda, nazarenske vere, bio je glavni majstor u selu. Svi su kod njega donosli bicikl na popravku. Mi, unuci jedva smo čekali da ga deda popravi i da odradimo "probnu vožnju". Na selu, do Tise i nazad. Naravno taj zadatak je dobijalo najbolje unuče tog dana. Koja čast!! Vožnja muškog bicikla ispod šipke-vauuuuuuuuu! To nije mogao svako, a bili smo isuviše mali da prebacimo nogu preko i tako dohvatimo pedale
Evo ti Zox slika... [You must be registered and logged in to see this image.]
Mi smo se ovako vozili...bilo je udobnije sedeti na volanu nego na "štangli"
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Ned Jul 13, 2014 11:58 pm
ZoxZoja ::
Bicikl inače u Vojvodini nije samo prevozno sredstvo i još manje rekreativna sprava. To je način života. Biciklom se ide na posao, tegle torbe s pijace, odnese džak pšenice do mline da se samelje ...
...i naravno ,reč "bicikl" ne podleže ni gramatici . Izrazi u Vojvodini ,koji se smatraju ispravnim je -bicikla ,biciklo ,bicigli (ovo ,"pomađareno") biciklov ,bacikla (jednina ) Isto je i sa množinom -mislim da i danas piše na Futoškoj pijaci "Zabranjeno parkiranje biciklova" (množina ) :zubi3:
Nekad sam i ja vozila bicikli i to bas vozila svud i uvek. Divno je sesti na bajs i ocas posla poobavljati sve poslice po gradu, pri tom ne razmisljati gde ces se parkirati, hoce li biti mesta, gledati na sat da ne istekne vreme parkiranja i sl. Moj crveni lepotan je sad parkiran negde u garazi. Prosto ne mogu da vozim jer posle 10-tak min voznje, utrnu mi obe ruke. :( Dzaba se moj dragi mucio, podizao korman, ne ide....i dalje isto.
Danas pri povratku s posla videla dvoje koji se baš ovako vozili ... ova što je sedela do mene nije mogla da shvati zašto se smejem. A meni ova slika i tvoj post zaigrali pred očima pa mi došlo smešno.
sonia حبيبي
Godina : 50 Location : my world Humor : ;) Datum upisa : 23.03.2008
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Sub Okt 18, 2014 8:09 pm
Vozim. A kad pocne ovako da kisi, jedino preostaje spinning u teretani...
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Pon Okt 20, 2014 2:10 am
Kad god je lepo vreme. Ovih dana je super i biciklo je ponovo IN:)
Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.
Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
montoya NR .1 foruma
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Pon Okt 20, 2014 8:41 am
Retko...
Ludosti učinjene u mladosti ne može nadoknaditi sva mudrost u starosti. ..[You must be registered and logged in to see this image.]
ZoxZoja Stela Polaris
Godina : 56 Location : Plava Planeta Datum upisa : 13.01.2013
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Pet Feb 27, 2015 3:10 pm
Negde u Vojvodini druga polovina prošlog veka. Danas bi ovog oca razvukli konj'ma na repove po društvenim mrežama, uključila bi se društva za zaštitu dece, komiteti za bezbednost ...
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Pet Feb 27, 2015 3:55 pm
Svakodnevno vozio bajs do prošle godine, min 30km a bilo je dana kada sam vozio i 60-ak km. Napucani, ultra lak bajs sa vrhunskim sedištem. Predao ga klincu na čuvanje a održavanje je i dalje u mojoj nadležnosti.
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Pet Feb 27, 2015 10:12 pm
Kad god je lepo vreme. Ma i kad baš nije.Zato sam skoro pala i polomila kočnicu. Od blama ,zbrisah sa mesta zločina :D No ,tata je već stavio novu.
Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.
Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Pet Feb 27, 2015 10:16 pm
Da, i to ovakav "ženski" ROG (sve sa korpom ) Čak razmišljam i da stavim još jednu korpu (ne stane mi sve kad idem na pijacu ) Nije macho ,ali je korisno .
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Sub Feb 28, 2015 11:41 pm
Danubius ::
Da, i to ovakav "ženski" ROG (sve sa korpom ) Čak razmišljam i da stavim još jednu korpu (ne stane mi sve kad idem na pijacu ) Nije macho ,ali je korisno .
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Ned Mar 01, 2015 12:16 am
sonia ::
Hocu i ja ovakav, ili makar nesto slicno
Hoću i ja tvog BMW ,pa mi ne mož* bit ,oš* se trampimo ? (Misliš da bi se biciklirao inače ,nego nemam auto trenutno ,pa moram ) Zar kod vas nema ono "gradski bicikli" ,kao u Holandiji ,uzmeš ,voziš se ,pa ga ostaviš na za to određenim mestima ?
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Ned Mar 01, 2015 12:24 am
Cek bre, jesi ti policija ili kolega? Ima, naravno...ali ti ipak stavi naocare
podbarac Lala iz Bosne
Godina : 69 Location : Novi Sad Humor : Ta dašta Datum upisa : 30.11.2012
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Ned Mar 01, 2015 6:59 am
Vozio nekad , drpili mangupi iz podzemne garaže u zgradi meni i ženi a pre tog starog poniku i nemem nameru više da ih finansiram . Sad ja koristim cipel cug a supruga afto . Ovakvi su bili . Nisu moje slike .
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Ned Mar 01, 2015 10:15 am
..ja sam pre dva tri dana kupila ovakav :948208144:
kapetan k
Godina : 60 Location : Smederevo Datum upisa : 06.04.2015
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Sre Apr 15, 2015 10:51 am
Pozdrav! Pored mojih velikih ljubavi (moja porodica i prijatelji) dve najveće ljubavi iz detinjstva su: - njegovo veličanstvo MOTORCIKL koji je aktivan dok ne padne sneg preko kolena - njegovo visočanstvo BICIKL koga u proseku svaki dan vozim oko 30 km u jakom ritmu po svim terenima oko grada. Pošto je tema ''bajs'' za sada o njemu. Trenutno imam par komada, ali sada vozim MB Buseto grande 29',menjači šimano 3x9, hidraulična prednja viljuška, napred i pozadi hidraulični diskovi. Veliki točkovi i široke gume 29x1.95 mu daju prednost za sve terene. Jako dobar za planinu,uspone ali i jako brz na asvaltu. Toliko za sada.
sonia حبيبي
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Sub Apr 25, 2015 12:47 am
kapetan k ::
Pozdrav! , ali sada vozim MB Buseto grande 29',menjači šimano 3x9, hidraulična prednja viljuška, napred i pozadi hidraulični diskovi. Veliki točkovi i široke gume 29x1.95 Toliko za sada.
Bravo ! Pozdrav i tebi, pa svrati nam opet
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Ned Maj 03, 2015 10:20 am
Vidite šta je napravio momak iz Bele Palanke (inače ,jedno od najsiromašinijih mesta u Srbiji ,skoro svi -nezaposleni )
[You must be registered and logged in to see this image.] Ovo je napravljeno od smeća :
Prednji točak je od nekada veoma popularne bicikle 'ponike', zadnji točak od starog motora 'MZ', lančanik od 'Tomosa APN4', viljuška je izrađena ručno, cevke za ram sam savijao uz pomoć alata koji sam sam konstruisao, s obzirom da nisam imao dovoljno novca-kaže momak koji se zove Miloš Marinković . Bicikl ima 6 brzina. Ovakav hand -made "čoper" ,navodno u Nemačkoj košta od 5 -20 000 eu? ,a on bi se zadovoljio i sa 300 po komadu (i nada se narudžbinama )
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Ned Maj 03, 2015 11:02 am
Obavezno od proleca do kasne jeseni . Ne moram da se nerviram da li ima u centru mesta za parkig,hoce li mi isteci pa da mi pauk odvuce , ne zanima me saobracna guzva i tako to ... savrseno prevozno sredstvo uz to zdravo i za vozaca i za okolinu :948208144:
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Pet Avg 07, 2015 11:08 am
Ne znam da li toga ima u drugim zemljama ili gradovima ,u mome se bicikli i dalje kradu. Dva Čileanca su osmislili i napravili bicikl koji je nemoguće ukrasti .
Doduše ....prototip i proizvodnja su koštali 100 000 $ ,ali su onda valjda i nešto postigli ?
Možda je i zanimljivo da vidite i ovo -to su elektronske inovacije koje i običan bicikl čine "pametnim" Ludnica . Smartphone i SmartBike .
Firma "Capriolo" (ima podružnice po celoj Vojvodini i svim većim gradovima Srbije ) nudi akciju "staro za novo " Donesete vaš stari bicikl u bilo kom stanju -i dobijete popust od 20 -25 % na nov bicikl .
Zavisno od veličine ,broja brzina itd ,cene se kreću od 100 eu nagore ...sve do onih od skoro 1000 eu. Recimo ovaj ,model "Reptil Matrix Shimano SLX "-upravo toliko i košta .
Najlepse je voziti bicikl na neravnom terenu...asfalt nije zanimljiv ;) Najbolje sto sam videla je ovaj - sneg, voda, svejedno...mnogo je mocan...kosta nesto manje od 1000 e...ali obzirom da postoje i oni sto kostaju oko 6 hiljada, ovaj je super.
Probala sam ali nikad nisam bila dovoljno vešta za ovo. Bicikl je nakrenut i stalno imaš osećaj da ćeš pasti. Ali viđala sam klince pre desetak godina kako rade isto ovo. Neke stvari se ne menjaju.
Astra Zvezda Foruma
Godina : 64 Location : podnozje Alpi Datum upisa : 20.06.2008
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Ned Sep 27, 2015 10:52 pm
Cini mi se da sam tako i naucila vozit,prije nego sam dobila moj,djeciji...ahahaha.
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Pon Mar 28, 2016 2:06 pm
Od danas vozim opet ,pošto su mi neki dan ukrali ispred firme (peti od kada radim ,i to -zaključan ?) Pre jedno 10 dana su ukrali i kolegnici ,a zahvaljujući drugoj sam se po vrlo povoljnoj ceni dočepao drugog (polovnjaka ) ,kojeg sam odmah odneo kod mehaničara (školskog druga ) koji treba da ga "skocka" za svakodnevnu upotrebu . [You must be registered and logged in to see this image.]
Policija kojoj prijavimo krađu nam da savet da i mi ukrademo jedan ,jer čak i da nađu počinioca , neće odgovarati jer je suma koliko vredi bicikl ispod zakonskog minimuma za "krivično" (pa se i ne trude ) Tako se mi "oštećeni" odlučimo da kupimo neki "polovnjak"(bilo bi suludo imati neki nov i skup, taj ne bi dana sastavio ) ,ima likova koji se "bave time" ,sa saznanjem da kupujemo isto tako ukraden nekome u nekom drugom gradu ili državi .
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Sub Apr 02, 2016 10:50 am
zbog beogradskog saobracaja i poznatog postovanja bicilista od strane vozaca, odavno sam prestao da vozim.
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Pet Apr 08, 2016 8:11 pm
Evo ,i ovaj vozi ?
SENTA - Vidno pijanog biciklistu iz Sente zaustavila je patrola saobraćajne policije dok je krivudao na biciklu ulicama ove varošice na Tisi.
Dreger je pokazivao, a analizom krvi je potvrđeno, da biciklista u krvi ima 4,14 promila alkohola. To je prema rečima saobraćajaca jedna od najvećih količina alkohola izmerena kod nekog bicikliste.
Poklanja se ovde na Forumu sve i svašta. Avatari, ruže, lepe i ružne reči.... Danas kad sam videla ideju sa svelećim mudima na FB-u, i moram priznati da je drugačiji klip, ali ne umem da to prenesem, prva asocijacija mi je bila Vojvodina. Dosta sam čitala vaših doživljaja Vojvodine, i moram priznati da je i u meni budi lepa sećanja i lepe uspomene, baba Đurđina, omiljeni lik mog odrastanja je bila Sosa iz Novog Bečeja, i tamo sam sa njom provela mnogo zimskih raspusta i obavezno Gospojinu i Cvetanje Tise. Tako da ovde nema podrugljivosti, naprotiv samo velika ljubav prema toj ravnici. Koliko god šaljivo bilo ovo sa svetlećim mudima, mnogima možda može i život da spase.
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Ned Apr 22, 2018 9:58 am
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Pet Jun 08, 2018 4:00 pm
Ovaj stariji par je samo jedan od više njih koji ovih dana prolaze Apatinom na biciklima i "čudnim biciklima" .Svi su poznijih godina ,ali im to nimalo ne smeta da po ovoj psećoj vrućini krstare Evropom (iako bi to mogli da rade u kakvom kabrioletu ,klimatizovanoj limuzini ili u kakvoj drugoj "udobnosti" )
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Čet Jun 03, 2021 11:58 pm
Eugen Grafvajer ::
...
Zašto me ne čudi tvoja potreba da ostaviš autoportret?
ZoxZoja Stela Polaris
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Pon Mar 14, 2022 6:03 pm
"Ponekad me deca pitaju umem li da vozim bicikl? Bicikl? Daj jedan krug! - kažem, pa uzjašem na "ponija" i zujim po parkiću. Neka gospođa u prolazu, kaže: Sramota! Jedan penzioner koji tu sedi, viče: Klipane jedan, vrati deci bicikl! A ja okrećem pedale stazom ispod drveća i niko ne vidi da to nije "poni", već onaj prastari "Merkur" kojeg još jedino boja drži da se ne raspadne i niko ne vidi da ispred sebe vozim bosonogu devojku i da oznojeni šibamo nasipom pokraj reke i da je vetar umesto mene golica po uhu i šapuće nežne reći i sve. Posle deca uzmu natrag svoj "poni", a ja čitav sledeći dan ležim u krevetu, jer me bole upaljeni listovi. Muskulus fiber! Ako bih sutra umro, ostao bih željan samo jedne stvari - bicikla! Taman kad sam zaradio dovoljno novca da kupim jedan solidan bicikl, više nemam kuda da ga vozim: bicikle su isterali iz glavnih ulica, navodno radi sigurnosti njihovih vozača. Moji vršnjaci su već odavno pokupovali automobile, a bicikle, eto, nikad nisu uspeli da kupe! Bicikli su im ostali prva neuzvraćena ljubav. Za bicikle je bilo kasno. I kad poželim da se nagledam tih pitomih žičanih životinja, putujem u Suboticu - ispred Gradske kuće kunjaju redovi bicikla moje mladosti. Prašnjavi "Triumfi", izanđale italijanske "Ardile" i prepravljeni "Bianki", tupi i izdržljivi nemački "Vandereri", pouzdani "Durkopi", solidni engleski "Torpedo"; mezimče vojvođanske ravnice i prašnjavih puteva: "Partizan" - svi su tu na okupu i čekaju svoje vlasnike da se napričaju o žetvi i cenama kukuruza, da skoknu na pivo u "Belu lađu"... I kao što ljudi danas hvale svoja kola, biciklisti su nekada tapšali rukom guvernal, govoreći kako njihov bicikl ima "odličan prenos". Zavodnici danas šetaju zveckajući ključevima sportskog automobila. Ranije se pošten švaler razlikovao od ostalih mužjaka po štipaljki kojom je stezao desnu manžetnu pantalona! Tako se uvek znalo da ga pred nekom krčmom čeka vlastiti bicikl. Za one manje upućene rođene u postbiciklističkoj eri, moram da kažem da se štipaljka upotrebljavala da zupčanik i lanac bicikla ne bi sažvakali nogavicu pantalona. Štipaljke su u najvećem broju slučajeva bile obične, drvene, one za sušenje rublja na konopcu a bilo ih je i metalnih, onih kojima se stežu kafanski stolnjaci da ih ne odnese vetar. Bilo je vrlo otmeno imati baš tu metalnu štipaljku! Najbolji opis poštenog bicikla u istoriji književnosti da je italijanski pisac Đovanino Gvareski (Giovannino Guareschi) u knjizi Don Kamilo, gde priča o biciklistima koji se vrte ulicama njegove rodne Base: "Pravi bicikl mora težiti najmanje trideset kilograma. Boja mora biti s njega oguljena, tako da joj se nađe tek pokoji trag. Pravi bicikl, prvo i prvo mora imati samo jednu pedalu. Od druge pedale treba ostati samo osovina koja divno blista izglancana potplatom, i samo ona blista na cijeloj napravi. Guvernal bez gumenih navlaka, ne sme stajati glupo okomito na sam kotač, nego barem dvanaest stupnjeva ulevo ili udesno..." Dragi moj strpljivi čitaoče, jeste li u ovom opisu prepoznali stari stričev bicikl bez zadnjeg blatobrana, na kome ste po cenu mnogih padova naučili da vozite, provlačeći desnu nogu ispod rama jer ste bili isuviše mali da se popnete na sic? Eto, to je taj bicikl kojega se niste dovoljno navozali! A onda kad počesmo zagledati devojke na biciklima i njihove ružičaste butine što naizmenično sevaju ispod suknje, smatralo se naročito duhovitim dobaciti sa strane: - Hej mala, okreće ti se zadnji točak! Gospode, šta sve nismo radili samo da nas zapaze: vozili bicikle naopačke, pa sa jednom rukom, podizali noge na guvernal i tako pravili krugove oko devojaka boreći se protiv zemljine teže, rizikujući padove i sramotu! A kada bi devojka najzad pristala da sedne na šipku ispred vas da je malo provozate, uvek bi se našla neka budala da dovikne: - Hej, je l to ženski bicikl? Pošten bicikl, dakle, mora obavezno da ima zakrpljene gume, zbog toga da lepše tandrče; žičanu korpu za dete, dinamo mašinu koju pokreće prednji točak, i lampu, koja, po pravilu, nikad ne svetli, a iznad zadnjeg točka - ram za prtljag! Pošten bicikl mora da bude "kontraš". Na takvom biciklu se putovalo, volelo, na njemu se prevozilo seno i vukle vreće u prani mlin, na njemu se odvozila porodica u goste; napred dete, ostrag žena, a pozadi otac familije. O poštenim biciklima snimani su filmovi, baš kao što se danas snimaju o automobilima. Pokojni Vitorio de Sika ispričao je u Krađi bicikla kolika može da bude tuga za izgubljenim "kontrašem", a Španac Huan Bardem snimio je film Smrt bicikliste... Danas su bicikli proterani sa glavnih ulica i trgova na periferiju i u parkiće za decu. Ali niko više ne preklinje: Daj jedan krug! Epoha bicikla je nepovratno prošla. S vremena na vreme, kad nestane benzina, poskidaju ih sa tavana i fotografišu kao preistorijske životinje. Voze ih iz zavitlavanja. Prikazuju u cirkusima kao atrakciju: "Janaček Hruška izvodi bravure na biciklu!" A oni, bicikli, degenerisali su se. Točkovi im se smanjili, a guvernal izdužio. Ni na šta ne liče. Prave nakaze. Poni! Ne, ne, ni bicikli, ni devojke nisu ono što su nekada bili! I bicikle i devojke danas lepo rasklope, pa ih strpaju u automobil! Svašta."
MOMO KAPOR
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Sub Mar 19, 2022 7:40 am
Da, vozim -do posla . Jednostavan razlog -dok "isteram" kola,zatvorim dvoje vrata ,obiđem "centar" ,biciklom jednostavno "presečem" kroz centar i za par minuta sam na poslu . I to vozim stari "Shimano" (gde sam dao da se poskidaju sve "brzine" i sve druge gluposti ) Dva točka,kočnica i lanac -ne treba ništa drugo (nema brda ,pa da je potreban "brdski" )
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Pet Apr 01, 2022 1:56 pm
Bicikl je polagana smrt planete. Izvršni direktor Euro Exim banke zabrinuo je ekonomiste izjavom: Biciklist je katastrofa za ekonomiju svake zemlje jer: 1) ne kupuje automobile, ne posuđuje novac da ih kupi. 2) ne plaća police osiguranja. 3) ne kupuje gorivo, 4) ne plaća servisiranje, održavanje i popravljanje automobila. 5) ne koristi parking uz naplatu. 6) ne uzrokuje veće nesreće. 7) ne trebaju mu autoceste s više traka. 😎 ne goji se. Zdravi ljudi nisu ni potrebni ni korisni za gospodarstvo. 1) ne kupuju lijekove. 2) ne idu u bolnice ni kod liječnika. 3) ne dodaju ništa BDP-u zemlje. Naprotiv, svaka nova trgovina McDonald's stvara najmanje 30 radnih mjesta jer zapošljava: 10 kardiologa, 10 stomatologa, 10 stručnih dijetetičara-nutricionista, kao i mnogo osoba u trgovini. Pažljivo birajte: biciklista ili Mc Donalds? Vrijedno je razmisliti. PS: hodanje je još gore. Pješaci ne kupuju ni bicikl.
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Uto Nov 01, 2022 4:10 pm
Vozim ...svaki dan na posao . Stari "Shimano" (kome su i "brzine") poskidane ,ali ...služi svrsi .Dok "isteram auto" ,pozatvaram kapije ,obiđem ceo kvart ,nađem mesto za parkiranje -za nekih 8 minuta na poslu.
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Uto Nov 01, 2022 10:19 pm
Vozim ...svaki dan na posao . Stari "Shimano" (kome su i "brzine") poskidane ,ali ...služi svrsi .Dok "isteram auto" ,pozatvaram kapije ,obiđem ceo kvart ,nađem mesto za parkiranje -za nekih 8 minuta na poslu.
Naslov: Re: VOZITE LI BICIKL ? Čet Feb 29, 2024 7:05 pm
Bicikl je polagana smrt planete. Izvršni direktor Euro Exim banke zabrinuo je ekonomiste izjavom: Biciklist je katastrofa za ekonomiju svake zemlje jer: 1) ne kupuje automobile, ne posuđuje novac da ih kupi. 2) ne plaća police osiguranja. 3) ne kupuje gorivo, 4) ne plaća servisiranje, održavanje i popravljanje automobila. 5) ne koristi parking uz naplatu. 6) ne uzrokuje veće nesreće. 7) ne trebaju mu autoceste s više traka. 😎 ne goji se. Zdravi ljudi nisu ni potrebni ni korisni za gospodarstvo. 1) ne kupuju lijekove. 2) ne idu u bolnice ni kod liječnika. 3) ne dodaju ništa BDP-u zemlje. Naprotiv, svaka nova trgovina McDonald's stvara najmanje 30 radnih mjesta jer zapošljava: 10 kardiologa, 10 stomatologa, 10 stručnih dijetetičara-nutricionista, kao i mnogo osoba u trgovini. Pažljivo birajte: biciklista ili Mc Donalds? Vrijedno je razmisliti. Marzio Galliani PS: hodanje je još gore. Pješaci ne kupuju ni bicikl. ---- Od juče sam "biciklista" Prodao sam auto (ne zezam se )