|
| Dragan Jovanovic Danilov | |
| | Autor | Poruka |
---|
Krupljanka
Godina : 58 Location : Beograd Datum upisa : 13.04.2009
| Naslov: Dragan Jovanovic Danilov Pet Mar 26, 2010 12:42 pm | |
| Dragan Jovanović Danilov rođen je 7. novembra 1960. godine u Požegi. Studirao je na Pravnom i Filozofskom fakultetu u Beogradu na grupi za istoriju umetnosti.
Objavio je zbirke pesama: Euharistija (Književna zajednica Novog Sada, 1990), Enigme noći (Književna zajednica Novog Sada, 1991), Pentagram srca (Svetovi, Novi Sad 1992), Kuća Bahove muzike (Nolit, Beograd, 1993), Živi pergament (Prosveta, Beograd, 1994), Evropa pod snegom (Prosveta, Beograd, 1995), Pantokr(e)ator (Prosveta i Nolit, Beograd, 1997), Glava harfe (sa Divnom Vuksanović; Prosveta, Beograd, 1998), Alkoholi sa juga (BMG, Beograd, 1999), Koncert za nikog (Književna opština Vršac, 2001), Homer predgrađa (Svetovi, Novi Sad, 2003), Gnezdo nad ponorom(Narodna knjiga, Beograd, 2005) i Memoaripeska (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2008), romane: Almanah peščanih dina (Prosveta, Beograd, 1996) i Ikonostas na kraju sveta (Svetovi, Novi Sad, 1998), kao i knjigu autopoetičkih eseja Srce okeana (Prosveta, Beograd, 1999). Zastupljen je u antologiji New European Poets(Graywolf Press, Saint Paul, Minnesota, 2008). Učestvovao je na brojnim međunarodnim pesničkim festivalima. Održao je više samostalnih književnih večeri i čitanja poezije u Francuskoj. Dobitnik je književnih nagrada: Brankova, Zmajeva, Branko Miljković, Meša Selimović, Vitalova nagrada Zlatni suncokret, Oskar Davičo, nagrada Srpske akademije nauka i umetnosti iz fonda Branko Ćopić, Prosvetina, Stevan Pešić, Risto Ratković, Jefimijin vez i Pesma nad pesmama. Dobitnik je i međunarodnih književnih nagrada Pro Creation i Velika bazjaška povelja.
Danilov je i likovni kritičar i esejista. Autor je preko dve stotine tekstova koji su objavljeni u katalozima likovnih izložbi. Njegove autorske izložbe Metafizika crteža i Mediteranska ozarenja održane su u Modernoj galeriji u Valjevu 1999. i u galeriji Doma kulture u Čačku 2002. | |
| | | Krupljanka
| Naslov: Re: Dragan Jovanovic Danilov Pet Mar 26, 2010 12:43 pm | |
| Čuvar beležnice
I ova će beležnica jednom postati arhiv peščanih dina, dnevnik umnoženih hlebova. I ovo telo napušten rudnik nastanjen noćnim pticama, nečujnim i tamnim kao voda. Ovaj mali, okrugli grad biće bez mene i klupa u parku gde sam kao dečak čitao Remboa. Tvoj dlan lagašan kao vrapčić, mirisi što luduju u krošnji jorgovana – sve će to ostati bez mene, jednom. Moja duboka soba i antikvarnica u kojoj sam danima prekopavao po starim knjigama. I ova lampa pod kojom sam čitao kao monah, nekoj će drugoj duši osvetljavati stranice knjige. Kao sova u svojoj duplji, prodavac će i dalje čamiti u kiosku gde sam kupovao novine. Penzioneri će slagati domine ispred sodadžijske radnje, iz golubarnika će se dizati letači, a ja ću nastaviti da kucam u srcima mojih kćeri, hodaću svetom njihovim savršenim telima i gledati velike gradove njihovim vidom, pod budnim okom nekog uplakanog svedoka. U plaču, duša, gošća u stihiji, pretvara se u lestvice što vode ka nebu. U ovom pustom predelu, zora je već tako stara; gavrani dole na ledini ispod mog prozora, to znaju – oni su jak, crn narod koji još nije potrošio svoju povest. Vratio sam se iz praha, bogatiji za još jednu odiseju odustajanja. Kasarna je prazna, a neki glas vrši prozivku. | |
| | | Krupljanka
| Naslov: Re: Dragan Jovanovic Danilov Pet Mar 26, 2010 12:43 pm | |
| Gavran i ja
Tog gavrana na ledini, ja sam tu smestio.
Ja sam ga ukadrirao, naslikao i nahranio svojim pamćenjem.
Zauzvrat, on mene greje sunčanim telom.
Hrabri me da opišem rečima svet koji mene opisuje iznutra.
Lako je gavranu – harizmatičan upravo zato što se ne trudi da to postane, on ne mora pisati.
Tako savršenom, njemu je dovoljno da mene posmatra kako pišem. | |
| | | Krupljanka
| Naslov: Re: Dragan Jovanovic Danilov Pet Mar 26, 2010 12:44 pm | |
| Kad velike duše odlaze
Ovaj dan slepo pokušava da izađe iz svoje teskobe, iz oblika koji mu je dat. Ovo ćutanje razapinje. Kao vetar koji najednom promeni pravac, dolazi vreme u kome više neće biti moguće izmeriti nadu; jer velike duše će otići, a na drugom kraju sveta neće se roditi nove.
Kad velike duše odlaze to je kao kad u gustoj šumi padaju oborena stabla; mogao bi ovo biti kraj sveta, pomislio bi, jer njihov izdisaj prouzrokuje lavine i odrone. Duše koje su nas grejale i koje smo voleli, gde sad obitavaju? Kad bi nas na trenutak mogle posetiti, znam da bi naša lica pokrila sablasnim pismima od neizgovorenih reči.
Kad velike duše umiru, one onda huje kroz nas, kao vetar – tako se sa nama opraštaju, a mi im ne možemo kazati ko smo dok ne otvorimo srca u gluvu noć u kojoj se šumor lišća pretače u hučanje koga čak ni mrtvi ne poznaju. Kada odu velike duše, kada se kao talas vrate moru i sve tmine nama rasvetle, lišće će zatreperiti i izgovoriti reči koje se ne zaboravljaju; i obistiniće se sve.
Jer, laž je da mrtva usta ne govore: mrtvi ne prestaju da pripovedaju i sami sebe ekshumiraju – na ovoj litici gde vetar povija borove nadnete nad ponorom, čujem njihove glasove. Oni će nas izmeriti svojim pamćenjem i vratiti razložnom odgovoru. Pahulje će vejati odozgo zato da imenuju šta je belo a šta ne; sa izrečenom kaznom svitanje će nas izmiriti, a mi ćemo sačekati svemoćni dan da nastavi priču bez topline. | |
| | | Krupljanka
| Naslov: Re: Dragan Jovanovic Danilov Pet Mar 26, 2010 12:44 pm | |
| Davno izgovorene reči
Ne govorim rečima već ćutanjem za koje mi je potreban odjek.
Ogledalo je moj sagovornik zastrašujuće ćutljiv, a moja obaveštenost toliko savršena da odmah zaboravljam šta se maločas dogodilo i koja je rečenica napustila moja usta.
Ali, naše se davno izgovorene reči nama vraćaju iz dubokih klanaca, sa planinskih vrhova prekrivenih snegom, iz predela koji su postali nenastanjivi i, dabome, iz šumnog gradskog vrenja, užasnute saznanjem da još uvek postojimo u nekom kutku grada.
Naše nas davno izgovorene reči posećuju svake noći, izranjajući iz tamnih bezdana, hoteći da nas venčaju sa nama samima.
Ali mi ne možemo čuti ono što smo izrekli, niti znati zašto smo još uvek ovde kraj zavese koju na poluotvorenom prozoru vetar povija, donoseći lišće na kome nikada nećemo napisati svete knjige. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Dragan Jovanovic Danilov | |
| |
| | | | Dragan Jovanovic Danilov | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 43 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 43 Gosta :: 1 Provajder Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 710 dana Sub Jan 19, 2013 12:14 am |
Zadnje teme | » TIBOR TOT -DANUBIUSNed Nov 17, 2024 9:43 am od podbarac » Gde biste voleli da zivite, a gde nikako?Pet Nov 15, 2024 7:05 pm od debilko » DNEVNI HOROSKOP ✰Pet Nov 15, 2024 1:20 am od rouzvel » Šta trenutno slušate Sre Nov 13, 2024 9:48 pm od Kijara-brm » MISAO (izreka) dana...Sre Nov 13, 2024 6:07 pm od montoya » Bloger Krule - Obrana i zaštita od glupostiUto Nov 12, 2024 8:34 pm od Kijara-brm » LJUBAVNI HOROSKOPPon Nov 11, 2024 12:23 am od rouzvel » NEDELJNI HOROSKOP ★Pon Nov 11, 2024 12:16 am od rouzvel » POMENI I SEĆANJA Sre Nov 06, 2024 12:09 am od rouzvel » MESEČNI HOROSKOP ♏Pet Nov 01, 2024 12:27 am od rouzvel » POPLAVE ( i vodostaj) Pon Okt 14, 2024 10:23 pm od Kijara-brm » SUJEVERJESub Okt 12, 2024 3:27 pm od Eugen Grafvajer » ELEKTRIČNI AUTOMOBIL -auto budućnosti ? Sub Okt 05, 2024 9:54 pm od montoya » Čitaj, oseti, uživaj i upamti.....Sub Sep 28, 2024 10:44 am od Eugen Grafvajer » PLAĆENIČKE TV: Ž1, ms, i drugePet Sep 27, 2024 11:33 pm od Đole » Igre iz vašeg detinjstva ....Sre Sep 25, 2024 9:01 pm od Kijara-brm » Kažite pesmomSub Sep 14, 2024 8:39 pm od montoya » In memoriam-poznati (EX) JugosloveniPet Sep 06, 2024 4:15 pm od Đole » Kvarovi i popravke na automobilu,priprema za zimu ...Sre Sep 04, 2024 8:45 am od savo » RIBLJI PAPRIKAŠ (APATINSKI)Ned Sep 01, 2024 2:52 pm od Eugen Grafvajer » JA IMAM TALENAT -razna takmičenja i buduće zvezdeSub Avg 31, 2024 9:40 am od Danubius » UMETNOST TETOVIRANJA Pet Avg 16, 2024 9:48 am od savo » GODIŠNJICA "OLUJE"Čet Avg 15, 2024 5:46 pm od Danubius » PESME UZ KOJE MUŠKARCI PLAČU ???? Sre Avg 14, 2024 9:30 pm od Danubius » Da li ste Yugo-nostalgičari?Sre Avg 14, 2024 4:54 pm od Danubius » Azilanti i ostali MIGRANTI....Uto Avg 13, 2024 6:59 pm od Kijara-brm » OI - Pariz 2024Ned Avg 11, 2024 4:33 pm od Đole » ZA SVA VREMENA...-muzika koja se pamtiSub Avg 10, 2024 12:37 pm od Eugen Grafvajer » Bljuvotinama nema kraja -rijaliti ZADRUGA Pet Avg 09, 2024 10:34 pm od Kijara-brm » TENISNed Avg 04, 2024 10:59 pm od Kijara-brm |
Statistike | Imamo 11632 registrovanih korisnika Najnoviji registrovani član je Arsene
Naši korisnici su poslali ukupno 526289 članaka u 7371 teme
|
IN MEMORIAM - naša OKANA -1975 -2021 | |
Tot Tibor - Danubius 1960 - 2024 | |
|