Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
Naslov: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Pon Mar 29, 2010 9:49 pm
Sutra počinje ponavljanje Velikog praska Naučnici Evropskog centra za nuklearno istraživanje (CERN) pokušaće sutra da ponove trenutak Velikog praska koji se dogodio pre 13,7 milijardi godina kada je, kako se smatra, nastao svemir. Opširnije na: VELIKI PRASAK
Stručnjaci tvrde da ljudi delimično poznaju samo 5% svemira, a da je najveća nepoznanica tzv. "crna rupa", za koju se pretpostavlja da je sama energija (šta god to značilo) i da je praosnova celog nastanka svemira. Pretpostavlja se da bi u eksperimantu, do sudara čestica moglo doći za par sati ili za nekoliko dana. Šta mislite o ovome? Lično, uvek sam ZA ako istraživanje doprinosi boljem životu na zemlji, jer za sada nemamo alternativu. Ne bih da iz neznanja donesem određen sud o konkretnom događaju, ali, kao i uvek, zazirem od nepoznatog.
Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Pon Mar 29, 2010 9:59 pm
Nisam baš tačno razumeo o čemu se tu u stvari radi . AKO sam dobro razumeo reč je o nekom akceleratoru čestica , simulatoru ? Ne znam zašto se digla velika dževa oko toga , u smislu -preopasno je ??' Eksperiment kao eksperiment , da se ne rade , nikada ni ne bi ništa saznali .
Location : Planeth Earth Humor : Ako se namesti... Datum upisa : 06.02.2010
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Pon Mar 29, 2010 10:49 pm
Ja tu nista ne bih dirala ... :aii:
zirafa Vitez od reči
Godina : 68 Datum upisa : 29.03.2010
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Pon Mar 29, 2010 11:07 pm
Taj takozvani veliki prasak se već dogodio ali je zataskan.Verovatno se sećate da su za svetleće nebo bile okrivljene nepoznate ruske rakete.A sad mi navedite bar jednu raketu koja za putanju ima spiralno kretanje.Izgleda da smo se prvi put izvukli jer su te čestice otisle prema nebu.Ako odu prema nečem drugom,moguće je da se na zemlji desi efekat crne rupe...Što znači da ima da se tražimo po oklonim svetovima.Ne mogu da shvatim da još uvek neko daje pare za neke esperimente koji malom nepažnjom mogu da izazovu katastrofu.
determinanta Matematički kompleksna
Godina : 65 Datum upisa : 06.01.2008
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Pon Mar 29, 2010 11:27 pm
zirafa ::
.Ne mogu da shvatim da još uvek neko daje pare za neke esperimente koji malom nepažnjom mogu da izazovu katastrofu.
Bilo bi dobro da neko iščačka informaciju o verovatnoći da se desi neka "nezgodacija". Za sad ne nađoh ništa na netu, al' lagacKo...mada, možda sutra i ne budem imala prilike da pišem, a? Ako se nakon ovog eksperimenta budemo tražili "negde po svemiru", ded' nek' neko 'oma oformi forum. [You must be registered and logged in to see this image.]
zirafa Vitez od reči
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Uto Mar 30, 2010 12:15 am
Mislim da se najveći od svih atomskih akceleratora nalazi između Francuske i Švedske ili Švajcarske.Nalazi se na dubini od 100 metara i ima 27 kilometara u prečniku.Mislim da se zove CERN ili tako nekako.I mislim da je od 2008 kada ja završen već puštan u rad....Pronjuškaću malo...
Astra Zvezda Foruma
Godina : 64 Location : podnozje Alpi Datum upisa : 20.06.2008
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Uto Mar 30, 2010 12:26 am
CERN se nalazi kod Zeneve u Ch,poceo je eksperiment prosle godine ,ali se desila havarija,pa je sve zataskano,e sad ce da bude kao bez problema. O ovome sam mnogo pisala,ali ocito je u onom Hak napadu otisla cijela tema,a bilo je bas mnogo toga,pa cak i izvjestaji(ne znam koliko stvarni i istiniti) o tom propalom pokusaju. Znam da medju vrsnim svjetskim strucnjacima ima i Srba koji su se pokazali najboljima,cak su prvi ukazali na tu gresku u prvom eksperimentu.
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Uto Mar 30, 2010 10:42 pm
Sudar je izveden pri rekordnoj energiji od 7 000 milijardi elektron-volti (sedam teravolti) i za nano-frakciju sekunde sporije od brzine svetlosti u CERN-ovom tunelu, poznatom i kao veliki Hadronov kolajder (LHC), koji se u dužini od 27 kilometara pruža na 100 metara ispod švajcarsko-francuske granice.
U najvećem eksperimentu izvedenom u svetu, dva snopa protona, krećući se ukrug u suprotnom smeru, brzinom od 99,999 odsto brzine svetlosti, u tunelu dugom 27 kilometara, sudarili su se pri rekordnoj do sada neostvarenoj energiji od sedam teraelektronvolti.
zirafa Vitez od reči
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Uto Mar 30, 2010 10:47 pm
Već sam rekao...na ju tjubu je bila informacija o neobičnoj svetlosti sa video materjalom iznad Belgije ili Danske....
Klosarka Dama ispod mosta
Location : Planeth Earth Humor : Ako se namesti... Datum upisa : 06.02.2010
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Uto Mar 30, 2010 10:56 pm
Ja tu i dalje nista ne bih dirala ...
Astra Zvezda Foruma
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Uto Mar 30, 2010 10:57 pm
zirafa ::
Već sam rekao...na ju tjubu je bila informacija o neobičnoj svetlosti sa video materjalom iznad Belgije ili Danske....
Bilo bi jako dobro da mozes naci taj video,jer u to vrijeme se pricalo o ogromnom meteoritu koji je usao u zemljinu atmosferu,obasjao nebo i izazavao zaista veliko cudjenje.Voljela bih da nam pokazes taj video ako je moguce.
zirafa Vitez od reči
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Uto Mar 30, 2010 11:00 pm
Ma voleo bih i ja da ga nađem jer se jasno vidi spiralno uzdizanje svetlosti(trag) ka nebu.Prikazano je i na našoj televiziji udarni termin...Da odprilike znam vreme našao bih....
Astra Zvezda Foruma
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Sre Mar 31, 2010 12:12 am
I malo za pamet onima koji sumnjaju i misle da su ljudi koji razmishljaju o tome maloumnici ili oni sa negativnim nabojem...svi naucnici tvrde da nema bojazni od te igre sa silama nepojmljivim ikada ranije coveku, ali nezvanicno kazu da ne znaju sta moze da se zaista desi dugorocno gledano ako se oslobodi makr mikronski deo nekontrolisane energije ako nesto podje u cernu neocekivano... kao bomba je odjeknula vest da je nekoliko naucnika reklo jos pocetkom godine povodom najave pustanja cerna u rad a medju kojima i ruski matematicari a zna se ko su ruski matematicari da je ceo cern projekat izmedju ostalog radjeni zbog time travel istrazivanja... znaci, rekoshe da ako neste krene naopako makar i u mikronskim sferama nemogucnosti kontrole necega tamo i ako se stvori situacija za tzv wormhole i crnu rupu koja guta sve pred sobom .... crna rupa ce ovu celu nasiu zemljinu kuglu usisati tj progutati za cirka oko 50 meseci.... treba li da kazem da tu nista ne ostaje zivo pa cak ni plankton....
sad procitajte da je pri prvom pustanju u rad odmah bio incident i cern je hitno zatvoren do proleca bez objasnjenja. kasnije su "prepricali"sta je bilo.... pitam se samo ako je bilo bezazleno sto su ga zatvorili do proleca pored sve reklame i euforije... link.
sad dodajte 50 meseci na taj datum i doci cete do kalendara maja za decembar 2012 tacnije za 21.12. 2012 odnosno jako blizu tog datuma.... uzgred holider izgleda ovako... ko u holivudskoj bajci filmu stargate....
e sad.... pretpostavimo da smo se svi ukenjali jer je koincidencija frapantna o kojoj govori cak i nostradamus.... ali da zaista nish nije bilo opasno od tog incidenta i da to znaju samo mali broj njih... a masa u svetu narocito u fundamentalistickim zemljama i ne samo njima pomisli da se priblizava kraj sveta... sta ce da urade npr iranci amerima ili iracani ili pak svi koji imaju mogucnost da se jednom zasvagda naebu majke onima koji su ih godinama ponizavali, ugnjetavali, unistavali im drzave i ekonomije zarad samo svojih sebicnih interesa... znaci rokaj bato... nekako mi to deluje jako realno i verovatno samo ako se bude culo na medijima da taj incident nije nimalo naivan i ako godinu dve mnogi serachi na svim svetskim televizijama objasnjavaju i najavljaju skori kraj sveta sa religioznim i ostalim zanosima...uzgred sve verske i mnoge druge organizacije su upozoravale na ono sto imamo danas pre pustanja tog frankestajna u rad.... znaci moze da nastane takvo vreme anarhije na zemlji gde ce biti ratova nuklearnih i obcnih kao pleve i bez ikakve kontrole jer ce svi kao po obicaju da prebacuju krivicu jedni na druge jer su ljudi bica sa greskom ako niste znali.... onda moze da dodje i taj famozni datum 2012 i da nis ne bude u tom trenutku sem tajfuna, poplava, zemljotresa, meteorskih kisa, poseta vanzemaljaca sto se sve da kontrolisati kako tako.... ali nepopravljiva steta je vec napravljena i trebace najmanje pola stoleca da se ljudi ponovo opamete i pocnu da razmisljaju glavom a ne dupetom i da zvezde nisu za coveka.....
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Sre Mar 31, 2010 10:09 am
Meni, kao matematičkom laiku ove brojke: 7 000 milijardi elektron-volti i brzinom od 99,999 odsto brzine svetlosti, ne deluju ni malo naivno. Zaboravljali se to kada se dogodilo kidanje atoma? Produkt? Atomska bomba. I da pretpostavimo da ovaj eksperiment nije opasan, ali neka mi niko ne tvrdi da ne postoji mogućnost zloupotrebe, jer sve što se napravi ima za cilj (zlo)upotrebu.
sonia حبيبي
Godina : 50 Location : my world Humor : ;) Datum upisa : 23.03.2008
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Pet Apr 09, 2010 7:00 pm
Kad sam procitala naslov teme, ja pomislila nesto sasvim drugo, al' dobro sad... Samo, nista ako ne prashti!
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Sub Apr 10, 2010 6:41 am
Čuj, nije to da baš ništa ne prašti. Sve ove katastrofe što su zaređale, who knows?!
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Pet Nov 19, 2010 8:25 pm
Novi uspeh naučnika CERN: Uhvaćen prvi atom antimaterije
Istraživači u Cernu uspeli su da uhvate 38 atoma antivodonika, i to na delić sekunde.
Antivodonik proizveden je i ranije, ali je bio momentalno uništen u susretu sa normalnom materijom. Tim naučnika, navodi Bi-Bi-Si, kaže da će mogućnost proučavanja ovakvih atoma antimaterije omogućiti testiranja, koja su ranije bila nezamisliva, a koja se odnose na osnovne principe fizike.
Teorija fizike smatra da svaka čestica (protoni, elektroni, neutroni i mnoštvo drugih egzotičnih čestica) ima svoj “odraz u ogledalu”, to jest u antimateriji. Jedna od najvećih misterija fizike jeste zašto je naš svet sačinjen od materije, a ne od antimaterije. Zakoni fizike ne prave razliku između ova dva vida elementarnih čestica, i po njima bi, u trenutku stvaranja univerzuma, trebalo da ih ima u jednakim količinama.
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Pet Nov 19, 2010 11:21 pm
Danubius ::
u trenutku stvaranja univerzuma, trebalo da ih ima u jednakim količinama.
Od kako sam počela misliti isključivo svojom glavom, tvrdim da balans mora postojati, a njima trebalo 20. vekova da počnu dokazivati?
Lily First Bride
Godina : 28 Location : .. majka Serbia.. Datum upisa : 12.09.2008
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Čet Dec 09, 2010 2:28 pm
determinanta ::
Meni, kao matematičkom laiku ove brojke: 7 000 milijardi elektron-volti i brzinom od 99,999 odsto brzine svetlosti, ne deluju ni malo naivno. Zaboravljali se to kada se dogodilo kidanje atoma? Produkt? Atomska bomba. I da pretpostavimo da ovaj eksperiment nije opasan, ali neka mi niko ne tvrdi da ne postoji mogućnost zloupotrebe, jer sve što se napravi ima za cilj (zlo)upotrebu.
Da, sve zapocne sa nekom humanom svrhom, a zavrsi katastrofalno.. vise se upotrebi za zlo nego za dobro.. ehhh.. kakvi smo!
Lily First Bride
Godina : 28 Location : .. majka Serbia.. Datum upisa : 12.09.2008
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Čet Dec 09, 2010 2:38 pm
Ja sam pronasla ovo, nije Belgija ali je zanimljivo u svakom slucaju..
zirafa Vitez od reči
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Sre Dec 15, 2010 2:12 pm
Prošlog puta im se desilo ovo...
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Uto Apr 26, 2011 8:18 am
SENZACIJA IZ ŽENEVE OTKRIVENA „BOŽJA ČESTICA“?!
Utorak, 26. April, 2011.| Autor: Postignut najveći uspeh u savremenoj nauci: u velikom sudaraču hadrona u Ženevi stvoren Higsov bozon, čestica koja daje masu svim drugim česticama u svemiru
Utorak, 26. April, 2011.| Autor: Postignut najveći uspeh u savremenoj nauci: u velikom sudaraču hadrona u Ženevi stvoren Higsov bozon, čestica koja daje masu svim drugim česticama u svemiru
ŽENEVA - Naučnici otkrili poslednju tajnu svemira?! U velikom sudaraču hadrona (LHC) u Ženevi, najskupljem i najvećem aparatu ikad napravljenom, došlo je do „neverovatnog otkrića“, napisao je jedan naučnik na svom blogu. Prema izveštaju koji se pojavio na internetu, u poslednjem eksperimentu u LHC zabeleženi su signali koji su masom i ostalim karakteristikama jednaki predviđanjima Higsa.
Iako još nema zvanične potvrde, mnogi veruju da je sudaranjem subatomskih čestica pri brzinama bliskim brzini svetlosti konačno stvoren Higsov bozon, najmisterioznija čestica u fizici.
Ova čestica nazvana je i „božja čestica“ pošto, prema proračunima, svim ostalim česticama daje masu, pa je nazivaju i „stvoritelj svemira“.
Ukoliko bi se pokazalo da je u Ženevi zaista stvoren Higsov bozon, napredak za fiziku, ali i za tehnologiju, bio bi nalik prelasku iz kamenog doba na industrijsku revoluciju, pišu oduševljeno neki naučnici.
Naučnici su, međutim, odmah pozvali na oprez, jer dobijeni rezultati nisu valjano provereni i mogli bi da budu samo lažna uzbuna.
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Uto Apr 26, 2011 1:31 pm
Dan Brown je to sve vec davno opisao u mislim da je Angels and Demons knjizi, provjericu, vise ne znam koja je koja, sve su me odusevile:) Cak je opisao istu fizicku lokaciju, bas sve. Ima jedno 3 godine da sam ja knjigu procitala...
Ja sam za nauku, definitivno, ali preporucila bih svakom da procita i njegova izlaganja, mada on tvrdi da je "masta", cini mi se da i nije bas:) Oni za koje se najmanje nadamo stoje iza svakog velikog zla.
Danubius Čuvar Vatre
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Čet Avg 25, 2011 8:29 pm
Neuhvatljiv Higsov bozon ili "Božija čestica", ukoliko uopšte postoji, izuzetno se dobro krije, kažu u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) čiji je divovski eksperiment pomoću Velikog hadronskog akceleratora usmeren ka pronalaženju tog sićušnog elementa za koji naučnici veruju da je u osnovi svemira.
"Higsovom bozonu sve više ponestaje mesta za sakrivanje", kazao je profesor Rolf Hojer, generalni direktor CERN-a, na današnjoj konferenciji za štampu u Bombaju gde je agencija predstavila najnovije rezultate svog istraživanja.
Higsov bozon je hipotetička subatomska čestica kojom se prema Standardnom modelu objašnjava masa drugih čestica, a teoriju o njegovom postojanju postavio je 1964. godine škotski fizičar Piter Higs.
Dobio je nadimak "Božija čestica", jer se veruje da se svuda nalazi mada se pokazalo da se veoma spretno krije.
Naučnici u CERN-u pokušavaju da utvrde njegovo postojanje u Velikom hadronskom akceleratoru (LHC), smeštenom duboko pod planinama na francusko-švajcarskoj granici, i nadaju se da će do kraja 2012. uspeti da reše tu enigmu.
Hojer je rekao da hadronski akcelerator dobro radi, ali je pronalaženje misteriozne čestice problematično, jer se istraživanja sprovode na najnižim stupnjevima mase, poslednjem mestu na kojem bi bozon mogao da se krije.
Direktor centra za istraživanje Serđo Bertoluči izjavio je u ponedeljak da su dosadašnji eksperimenti isključili sa 95 odsto sigurnosti postojanje Higsovog bozona na višim stupnjevima mase.
Hadronski akcelerator, koji se proteže kružnim tunelom dugim 27 kilometara, projektovan je za kontrolisano sudaranje dva snopa protona koji se kreću gotovo brzinom svetlosti u suprotnim pravcima. U trenutku njihovog sudaranja nastaju temperature 100.000 puta veće od sunca, oponašajući tako uslove neposredno posle Velikog praska kada je došlo da stvaranja univerzuma pre 13,7 milijardi godina.
Higsov bozon je karika koja nedostaje u Standardnom modelu elementarnih čestica, teorije kojom se objašnjava kako poznate subatomske čestice međusobno reaguju u univerzumu.
Prof Rohini Godbol, teoretičarka fizike čestica Centra za fiziku visokih energija na indijskom Institutu za nauku u Bangaloru, kaže da je Sandardni model građen prethodnih 70 godina poput kule od karata.
"Pokušavamo da postavimo poslednje dve karte. Ukoliko nađemo Higsov bozon, te dve karte će se sastaviti, ako ne, cela kula će se raspasti", objasnila je ona, dodajući da je ipak optimista jer se sve što je dosad testirano ispostavilo tačnim.
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Uto Dec 13, 2011 7:23 pm
Nauka | utorak 13.12.2011
CERN detektovao Božiju česticu!
| Nikola Božić
Danas, tokom popodneva, načnici iz CERNa u Ženevi su predstavili prve rezultate potrage za Higsovim bozonom, ili Božijom česticom. Dosadašnji rezultati sa velikom verovatnoćom potvrđuju postojanje ove čestice, ali je potrebno još vremena da se to potvrdi.
Prema prvim informacijama koje je predstavila Fabiola Đianoti, italijanska fizičarka čestica zadužena za eksperiment ATLAS, potraga za Higsom isključila je njegovo postojanje na energijama od 114-115 i 135-136 GeV. Međutim, na energiji od 126 GeV otkriveni su neki rezultati koji obećavaju.
Eksperiment ATLAS izračunava masu čestica naosnovu energije i momenta čestica stvorenih u raspadu.
Fabiola Đianoti ističe da će za neke konačne zaključke biti potrebno da sačekamo 2012. godinu. Naime, ATLAS je pronašao naznake Higsa na spomenutoj energiji, međutim, sa sigurnošću od 2,3 sigma što nije dovoljno da bi se oni proglasili pouzdanim otkrićem.
Potom je na scenu stupio Guido Toneli, predstavnik CMS-a. On ističe da je CMS istraživao raspad misteriozne čestice. Eksperiment je isključio postojanje Higsa na energijama između 270 i 440 GeV, odnosno na svim velikim masama. Nakon toga je usledila potraga na manjim masama. Na njima je otkriveno više događaja donjih kvarkova nego što se očekivalo. Toneli kaže da su tragove Higsa analizirali i u raspadima čestice na dva fotona.
U ime CERNovog tima profesor Štefan Zoldner Rembold na kraju seminara kaže: "Rezultati pokazuju da smo na pola puta i da ćemo za godinu dana verovatno znati da li Higsova čestica postoji sa apsolutnom sigurnošću. Nažalost, ove godine to nam neće biti Božićni poklon. Higsova čestica će, naravno, biti ogromno otkriće, ali bilo bi još važnije kada ne bi postojala tamo gde je teorija predviđa. To bi bilo ogromno iznenađenje i tajno se nadamo da će se to možda i desiti. U ovom slučaju, mora da postoji nešto drugo što igra ulogu ‘standardne’ Higsove čestice, možda skupina od nekoliko bozona ili nešto još egzotičnije. Neočekivane stvari su uvek najuzbudljivije".
Zbog čega ranije nismo mogli da identifikujemo ovu česticu? Zbog energije. Naime proces posmatranja sve sitnijih gradivnih elemenata zahteva sve veće oslobođene energije. Ako posmatrate običan atom, potrebno je da uložite neku energiju da biste ga podelili na pozitivne jone i elektrone. Sa druge strane, za cepanje jezgra atoma potrebne su velike energije, što se postiže bombardovanjem jezgra neutronima. Kad se ide još dublje, izvesno je da vam za detaljniji pogled “unutra” treba sve veća energija, koja će stvoriti sve veći broj novih čestica.
Realizacijom ovog eksperimenta timovi naučnika će pokušati da u tom mnoštvu nastalih čestica da ulove “Božiju česticu”, kako još nazivaju Higsov bozon, česticu za koju tek ovim uređajima možemo stvoriti dovoljno energije kako bi nastala.
Ovim eksperimentima, stvorene čestice će osvetleti stanje u ranom Svemiru, neposredno posle Velikog praska, i razrešiti razne dileme koje naučnici imaju.
Sedeamdesetih godina prošlog veka, postavljena je teorija koja opisuje svet elementarnih čestica. Standardni model elementranih čestica je teorija koja opisuje sve poznate elementrane čestice, a predvidela je u vreme postavljanja teorije nepoznate čestice. Verovatno je najbitnije to što je ovaj model pokazao da priroda nije toliko komplikovana koliko je izgledalo. Osim čestica, Standardni model opisao je i tri osnovne sile – jaku, slabu i elektromagnetnu. Ova teorija bila je saglasna i sa kvantnom mehanikom i specijalnom teorijom relativnosti.
Prof. dr Rasa Karapandža, fizičar koji živi i radi u Nemačkoj, svo vreme trajanja današnjeg seminaraje aktivno tvitovao i tako javnosti objašnjavao šta se dešava u CERNu. Između ostalog on kaže: „Sa 95% verovatnoće masa Higsovog bozona je u intervalu od 115.5 i 131 GeV. Standardni model predviđa masu od 126GeV.Higsov bozon je detektovan. Danas je veliki dan za modernu fiziku. Masa detektovanog bozona je u 1 sigma mase predviđene Standardnim modelom još 1964. godine. Oko 4 hiljade fizičara i više hiljada inženjera radilo je na LHC i ATLAS projektu. Ovaj experiment je koštao oko 9 milijardi dolara i teorija je potvrđena. Higsov bozon postoji. Standardni model je robustan. Jedna od najlepših tvorevina ljudskog uma živi dalje neokrnjena. Teorija koja je predvidela mase svih nama znanih i neznanih čestica.“. Profesora Karapandžu možete pitati za pojasnjenje i preko tvitera (@karapandza).
Ovim rezultatima se pokazuje da se u očekivanom rasponu energija sa velikom verovatnoćom nešto nalazi. Ostaje da se istraživanja i eksperimenti još više usmere kako bi se pokazalo postojanja Higsovog bozona baš gde treba, ili postojanja grupe novih čestica koje se ponašaju kao predviđeni Higsov bozon. Za sada rezultati idu na ruku Božijoj čestici.
Pogledajte kako je izgledao seminar u CERNU uživo [You must be registered and logged in to see this image.]
Naslov: Re: EKSPERIMENT VEKA U CERNU-VELIKI PRASAK Sub Apr 30, 2016 8:36 pm
I kao što je bivalo ranije sa mlaznim avionima ,da je u motor uletela ptica ,desilo se danas da je rad najvećeg svetskog akceleratora čestica morao biti obustavljen ,zbog obične lasice . Tri godine je radio bez problema ,zahvaljujući njemu je otkriven Higsov bozon ,doneo je dve Nobelove nagrade ,a zaustavila ga -lasica . Naravno ....radoznalost je platila glavom ,jer joj se prohtelo da uđe ravno u transformator .