|
| ~ Beč ~ | |
|
+6sonia Gothic montoya bosankaa Kijara-brm veseljak 79 10 posters | |
Autor | Poruka |
---|
bosankaa ★ Prva Oklagija Foruma ★
Godina : 43 Datum upisa : 17.02.2010
| Naslov: ~ Beč ~ Pet Apr 30, 2010 1:45 am | |
| First topic message reminder :Beč (njemački Wien, mađarski Bécs) je glavni i najveći grad Austrije, i jedna od devet austrijskih saveznih zemalja. Grad leži na obalama Dunava, 40 km od granice sa Slovačkom i slovačkog glavnog grada Bratislave. Ima oko 1,65 miliona stanovnika (petina stanovništva Austrije). Simbol Beča je katedrala sv. Stjepana, sjedište bečkog nadbiskupa. Administrativno je podijeljen na 23 okruga (njem. Bezirk). Sjedište je nekoliko međunarodnih organizacija: OPEC-a (Organizacije zemalja izvoznica nafte), IAEA (Međunarodne agencije za atomsku energiju) i UNIDO-a (Organizacije za industrijski razvoj Ujedinjenih naroda). IstorijaBeč su osnovali Kelti oko godine 500 p.n.e.. Godine 15 p.n.e. postaje pogranični grad (Vindobona) u sustavu obrane Rimskog Carstva od germanskih plemena na sjeveru. U srednjem vijeku postaje sjedište dinastije Babenberg, a kasnije i Habsburgovaca i posljedično glavni grad Svetog Rimskog Carstva i, kasnije, Austro-Ugarske monarhije. Bečko sveučilište osnovano je 1365. Od 1527. do 1918. Beč je bio glavni grad država Austro-Ugarske. Grad su dva puta neuspješno opsjedali Turci (1529. i 1683.) Godine 1815. u njemu je održan Bečki kongres na kojem je ustanovljen politički poredak nakon poraza Napoleona, a koji se održao s manjim izmjenama sve do Prvog svjetskog rata. Nakon raspada Austro-Ugarske 1918. Beč postaje glavni grad Republike Austrije i njegovo značenje se smanjuje. U doba hladnog rata Beč je kao prijestolnica neutralne Austrije bio jedno od središta međunarodne špijunske aktivnosti. TurizamBeč je u svjetskim razmjerima odavno postao i omiljeno turističko odredište, ponajviše zahvaljujući mnogobrojnim raskošnim kulturno-historijskim spomenicima iz doba Austro-Ugarske monarhije, raznolikoj kulturnoj ponudi i naslovu glazbene prijestolnice u kojoj su između ostalih živjeli i stvarali poznati muzičari kao što su Beethoven ili Mozart. U gradskom središtu (Innenstadt) nalazi se veličanstvena katedrala sv. Stjepana te brojni spomenici uvršteni na listu svjetske kulturne baštine. U neposrednoj blizini su i Bečka državna opera (Wiener Staatsoper), ulica Kärntner Straße - najfrekventnija pješačka zona Austrije, poznati hoteli, kafane i slastičarnice kao i znameniti Ring - ulica Ringstraße, koja kao prsten okružuje središte grada. Od 1980. godine u Beču se razvila živahna i raznovrsna noćna scena s ugostiteljskim četvrtima, umjetničkim galerijama, noćnim klubovima, jazz barovima i priredbama svake vrste. Veliki broj posjetitelja u Beč dolazi u mjesecu decembru kada se u gradu održavaju i brojni božićni sajmovi na otvorenom (Weihnachtsmarkt) od kojih je najpoznatiji Christkindlmarkt koji se pred Gradskom vijećnicom održava od 1975. godine. Većina bečkih znamenitosti može se posjetiti tijekom cijele godine kao npr. dvorci Schönbrunn, Hofburg i Belvedere ili poznati muzejski kompleks Museumsquartier. Najveći broj gostiju ili oko 60% posjećuje Beč ipak tijekom ljetne sezone. Najveći broj turističkih noćenja ostvaruju gosti iz Njemačke, a slijede ih domaći gosti iz ostalih osam austrijskih saveznih pokrajina. Veliki broj posjetitelja dolazi i iz Italije, SAD, Španije, Velike Britanije, Japana, Švicarske, Francuske, Nizozemske i Rusije. Posljednjih godina posebno su porasla noćenja gostiju iz istočnoevropskih, te arapskih i azijskih zemalja. 2005. godine Beč je ostvario oko 8,8 miliona noćenja (s okolicom oko 9,5 mil.), dok se u 2006. očekuje oko 9,2 mil. noćenja. Najznačajnije bečke zanimljivostiHofburg Dvorac Schönbrunn Dvorac Belvedere Gasometer Beč Bečki Ring Povijesna jezgra Beča (Innere Stadt), 1. okrug Katedrala sv. Stjepana (Stephansdom) Crkva sv. Karla Hofburg Gradska vijećnica Burgtheater Parlament Kunsthistorisches Museum i Naturhistorisches Museum Bečka Poštanska štedionica (Postsparkasse) Dvorac Schönbrunn sa Zoološkim vrtom Schönbrunn Dvorac Belvedere Bečka državna opera (Wiener Staatsoper) Albertina Prater i Wiener Riesenrad Hundertwasserhaus Gasometer Zavjetna crkva Središnje groblje s grobovima brojnih poznatih osoba Okruzi1.Bezirk Innere Stadt 2.Bezirk Leopoldstadt 3.Bezirk Landstraße 4.Bezirk Wieden 5.Bezirk Margareten 6.Bezirk Mariahilf 7.Bezirk Neubau 8.Bezirk Josefstadt 9.Bezirk Alsergrund 10.Bezirk Favoriten 11.Bezirk Simmering 12.Bezirk Meidling 13.Bezirk Hietzing 14.Bezirk Penzing 15.Bezirk Rudolfsheim-Fünfhaus 16.Bezirk Ottakring 17.Bezirk Hernals 18.Bezirk Währing 19.Bezirk Döbling 20.Bezirk Brigittenau 21.Bezirk Floridsdorf 22.Bezirk Donaustadt 23.Bezirk Liesing JESTE LI ZNALI...- da je 1700. godine Beč imao samo 80.000 stanovnika. - da je 1736. godine jedna izdavačka kuća u Beču izdala prvi kuhar. - da je 1752. grad Beč dobio zoološki vrt. Najstariji na svijetu. - da je 1741. osnovan Burgtheater. - da je od 1762. godine u Beču strogo zabranjeno istresanje noćnih posuda na ulice. - da je 1770. Beč dobio novog, čudnog stanovnika. Riječ je o slonu koji je prebačen u zooloski vrt dvorca Schönbrunn. - da je 1802. godine organizovana prva vožnja balonom (na Prateru). - da od 1815. godine (od Bečkog kongresa) bečki valcer počinje osvajati plesne dvorane širom svijeta. - da je 1824. godine u Beču predstavljen prvi omnibus sa konjskom zapregom (preteća tramvaja). - da su 5. oktobra 1848. godine održani prvi izbori za bečku gradsku skupštinu. Iste godine je bila i revolucija. - da je tek od 1878. godine djevojćicama dozvoljeno da polazu ispit zrelosti (maturu). - da su bečki socijalisti 1890. godine prvi put proslavili 1. maj. - da je 1893. godine Beč dobio prvu električnu uličnu rasvjetu (na Grabenu). - da 1900. godine jednoj trećini Bečana maternji jezik nije bio njemački. - da je 1901. godine (8. aprila) u Beču odigrana prva međunarodna fudbalska utakmica. - da je 1910. godine Beč imao dva miliona stanovnika (najveći broj koji je Beč ikada imao). - da je 1912. godine nakon aneksije BiH islam priznat kao vjerska zajednica u Beču. HofburgSchönbrunnDvorac BelvedereRathausKarlskirche Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
Poslednji izmenio bosankaa dana Pet Jan 14, 2011 4:01 pm, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
podbarac Lala iz Bosne
Datum upisa : 30.11.2012
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Sub Maj 23, 2015 4:11 pm | |
| ma sjajni su , povukli nešto humora od nas . Semafor za homo.... :rlol: | |
| | | podbarac Lala iz Bosne
Datum upisa : 30.11.2012
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Čet Jun 11, 2015 10:36 am | |
| | |
| | | bosankaa ★ Prva Oklagija Foruma ★
Datum upisa : 17.02.2010
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Uto Avg 04, 2015 11:08 am | |
| | |
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Sre Avg 26, 2015 1:02 pm | |
| | |
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Sre Avg 26, 2015 1:07 pm | |
| | |
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Sre Avg 26, 2015 1:13 pm | |
| | |
| | | sonia حبيبي
Datum upisa : 23.03.2008
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Uto Sep 01, 2015 7:05 pm | |
| - bosankaa ::
Napomenimo da je uobičajeno radno vreme trgovina u najpoznatijim bečkim shopping ulicama 9h - 18:30h, a subotom i nešto kraće, obično 9h - 17h. Suvenirnice su pak otvorene češće, pa onde uglavnom možete kupovati i nedjeljom i praznicima. Korisne informacije o Beču Vienna Card je kartica kojom uz cienu od 18,50€ ostvarujete pravo na besplatan prevoz i popuste na 210 raznih mesta u gradu. Obavezno posetite... Hofburg-U prošlosti zimsko sedište careva Svetog Rimskog Carstva te Habsburgovaca, a danas je stalna rezidencija austrijskog predsednika Prater-Poznati gradski park kojemu ime dolazi od latinske riječi pratum, što znači livada. Najčešće mu se ime povezuje uz zabavni park
Ringstrasse bečka ulica, koja okružuje centar grada. Schönbrunn Barokna palata pod zaštitom UNESCO-a. Sadrži više od 1400 prostorija, zbog čega ga mnogi zovu Mini Versailles. Stephansdom Katedrala sv.Stjepana je još od 12. veka smeštena u središte grada i sedište je bečkog biskupa. Ovo postoji u Skandinaviji a vazi cak i za brodove :) Pa, fino :) | |
| | | Gothic Gothic
Datum upisa : 21.04.2012
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Čet Jan 14, 2016 4:58 pm | |
| Cene goriva za auto,Dizel i Benzin u Becu na danasnji dan 14.01.2016. Neki cent gore-dole ovo je uglavnom srednja cena za sada. Dizel oko 94 centi. Benzin oko 1€ i 4 centi. Neznam kolika je cena u Srbiji,Hrvatskoj,Bosni.Mozda je slicna a mozda i veca. | |
| | | Gothic Gothic
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Ned Jan 31, 2016 6:05 pm | |
| SchweizerhausRestoran ima bastu i zatvoren deo koji je tokom cele godine uvek pun gostiju kako domacih tako i stranih. Za sve gurmane i ljubitelje dobre hrane i piva iz krigle prilikom boravka u Becu mogu da posete restoran Schweizerhaus na Prateru koji je poznat po najlepsoj Austrijskoj tradicionalnoj hrani. Preporuka: Obavezno probati gulas i svinjsko meso koje je hrskavo (knusprig) i socno preliveno pivom a sluzi se uglavnom na drvenoj dasci (Schweinsstelze) a pivo u kriglama. | |
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Čet Feb 04, 2016 6:56 pm | |
| I tako. ..Sve je spremno za čuveni Opernball. Nadam se i da je Pamela pristigla. .. Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
| |
| | | Gothic Gothic
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Pet Feb 12, 2016 9:49 pm | |
| Bec je oduvek bi poznat po dobrim nasim kafanama.Prva za koju sam cuo zvala se "Vesela Bosanka" a druga neka "Na Labergu" Ja sam u to vreme bio dosta mali pa nisam mogao ni u jednu da udjem.Onda su samo nicale: "Flamenco" (kod muje), "Sine","Lepa Brena","Estrada""Jonstrasse" "Dalas" "Ramada" "Montenegro" "Bela Kuca" "Rene"i jos mnogo drugih. Ja sam prvi put u Becu u kafanu usao sa mojim ocem bio sam dosta mlad.putovali smo sami iz Yuge i u Bec stigli oko 24h nocu bila je subota vece i tako ja i moj otac ostanemo na muziku do 5 ujutu,onda smo mami ispricali kako je bila velika guzva putem. Kasnije kada sam bio malo stariji i polozio vozacki ,odmah sam poceo samostalno da izlazim najomiljenija kafana mi je bila "Montenegro" tu sam se najbolje osecao,gazde su bili dva brata Crnogorca,sa njima sam bio bas dobar jer sam svake subote bio tamo na muziku svakog vikenda, dolazio je po neki poznati pevac,sve dok mi gazde nisu rekli da prodaju kafanu i resili da kupe hote.I sada kada prodjem tom ulicom ja se setim tog vremena. Onda su dosli kafici i folkoteke,sasvim druga prica,stigli su neki mladji koji imaju neki svoj fazon.A kafane nisam siguran da postoje jos bar dve u Becu. Eh koje je to vreme nekad bilo. | |
Godina : 69 Location : Novi Sad Humor : Ta dašta Datum upisa : 30.11.2012
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Čet Mar 24, 2016 2:38 pm | |
| Tri dana provegoh a ni do centra ne odoh , tako je to kad ti unuka pravi plan rada. | |
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Pet Mar 25, 2016 8:12 pm | |
| Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
| |
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Ned Mar 27, 2016 9:33 pm | |
| | |
| | | Gothic Gothic
| | | | Gothic Gothic
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Pon Sep 19, 2016 7:48 pm | |
| BEČ SE SPREMA ZA APOKALIPSU: Građanima rečeno da nagomilaju zalihe vode i dugotrajne hraneAustrija 09:11, 19.09.2016. Zvanična ustanova za preventivnu politiku grada Beča "Pomagači Beča" pozvala je građane da uspostave privremene zalihe za prevazilaženje mogućih problema u snabdevanju. U letku koji je dostavljen građanima se savetuje pravljenje zalihe vode i dugotrajnih namirnica. Potpredsednik nadležnog udruženja "Pomagači Beča", predsednik skupštine pokrajine Beča Hari Kopic, ukazuje na to da je snabdevanje vodom obezbeđeno, ali da se uvek nešto može dogoditi. On je naglasio da bi, tako, na primer, zemljotres mogao prekinuti sistem snabdevanja vodom. "Zbog toga je korisno da se u kući drže voda i namirnice za oko tri dana", objasnio je Kopic. On je ukazao da može doći i do prekida snabdevanja strujom, opasnost o kojoj se već duže diskutuje u Evropi, a bez struje ne rade i supermarketi. Udruženje takođe savetuje građanima da se za manje probleme pripreme kod kuće, na primer osvežavanjem seta prve pomoći, ali i znanjem iz te oblasti.Isto tako se savetuje da nabave "jednostavne izvore energije i svetla", kao i radio na baterije, kako bi se, u slučaju prekida snabdevanja strujom mogle dobiti korisne i važne informacije. Autor:Tanjug 19.09.2016. | |
| | | el_vibrador בנו של ישראל
Datum upisa : 07.02.2012
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Pon Sep 19, 2016 8:09 pm | |
| Ne boje se zemljotresa, kao ni Nemci, koji su pre mesec dana izdali istu sugestiju.Boje se "dirty nuke" terorizma u urbanoj sredini, gde bi malo eksplozivno punjenje napravilo gadno zagadjenje | |
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Čet Nov 17, 2016 9:56 pm | |
| Der Supermond am Montag über Wien - was für ein Naturspektakel! ✨ Schönen Abend euch 😊 We <3 Vienna (c) Starke Fotos - Barbara Seiberl-Stark 1000 things to do in Vienna Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
| |
| | | Kica/Praja El virtuoso
Godina : 86 Location : Ladna Morava Humor : Filmovi Veljka Bulajića Datum upisa : 04.12.2009
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Pet Nov 18, 2016 1:13 pm | |
| Hodajući jednim lepim delom Beča, negde tamo iza Karlovog placa u prizemlju jedne stare zgrade spazim kafić. U njegovom izlogu je na kartonu bilo ispisano ćirilicom, kad ko nastupa, na primer Milanče Kovinjalo u četvrtak od 21. Na drugom kartonu je onako rukom, šmekerski napisan meni na Srpskom, Nemačkom i Engleskom. Ušao sam, a devojka koja je nešto petljala sa nekom kantom mi je na našem rekla da otvaraju tek u 16. časova. Onda sam opet spolja pogledao raspored muziciranja i shvatio da su večeri tematske. Ima narodnjaka, ima domaćeg popa ali i džeza. Ima bre svašta u Beču, ko šta voli. | |
| | | Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Ned Dec 11, 2016 3:53 pm | |
| Iako nam Boske slikom vrhunski prenosi šta se dešava u carskoj Vijeni ,ovo ipak morate videti . (Link -jer su sve slike sa Instagrama ,nema "copy" )
Ceo svet je hipnotisan: Kad padne noć, Beč postaje potpuno nestvaran! (FOTO)
Bajkovito ,zaista . :saonice2: | |
| | | | bosankaa ★ Prva Oklagija Foruma ★
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Ned Dec 11, 2016 5:16 pm | |
| |
| | | Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Ned Dec 11, 2016 6:06 pm | |
| - podbarac ::
- ima copy
Ma znam ....ali ko će jednu po jednu . :brdski2: - bosankaa ::
- Da biste osjetili pravu čaroliju, definitivno morate doći u Beč.
Četvorodnevni aranžman ,uz smeštaj u hotelu "Piramida" (4 * ,u čiju diskoteku Boske češće zalazi ) je negde 120-150 eu . Vredi svakog euro centa . http://www.montesol.rs/be%C4%8D-bo%C5%BEi%C4%87ne-rasprodaje.html Toliko košta i doček Nove Godine ,sa dva noćenja (hotel "Rosen" ,3***) To je samo jedna od ponuda ,kojih ima X . | |
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Ned Dec 11, 2016 6:42 pm | |
| Šefe, neki dan pročitah. .. doček Nove Godine u Beču (2 noćenja) 78€ Što se Piramide tiče, ljudi mahom odsjedaju tamo, ali moja preporuka je smještaj tražiti konkretno u gradu...zbog prevoza. A da odem tamo. ..povremeno da. ..od koncerta do koncerta ili kakve proslave. ..kao u petak što sam bila. ..recimo. .. Mašta nas održava...Mašta nas i lomi...
| |
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Uto Dec 13, 2016 9:25 pm | |
| |
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Ned Dec 18, 2016 10:31 pm | |
| |
| | | Gothic Gothic
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Sre Dec 21, 2016 9:24 pm | |
| | |
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Ned Feb 26, 2017 9:42 am | |
| |
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Ned Feb 26, 2017 9:50 am | |
| |
| Naslov: Re: ~ Beč ~ Ned Feb 26, 2017 7:24 pm | |
| | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: ~ Beč ~ | |
| |
| | | | ~ Beč ~ | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 12 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 12 Gosta :: 3 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 710 dana Sub Jan 19, 2013 12:14 am |
Zadnje teme | » TIBOR TOT -DANUBIUSNed Nov 17, 2024 9:43 am od podbarac » Gde biste voleli da zivite, a gde nikako?Pet Nov 15, 2024 7:05 pm od debilko » DNEVNI HOROSKOP ✰Pet Nov 15, 2024 1:20 am od rouzvel » Šta trenutno slušate Sre Nov 13, 2024 9:48 pm od Kijara-brm » MISAO (izreka) dana...Sre Nov 13, 2024 6:07 pm od montoya » Bloger Krule - Obrana i zaštita od glupostiUto Nov 12, 2024 8:34 pm od Kijara-brm » LJUBAVNI HOROSKOPPon Nov 11, 2024 12:23 am od rouzvel » NEDELJNI HOROSKOP ★Pon Nov 11, 2024 12:16 am od rouzvel » POMENI I SEĆANJA Sre Nov 06, 2024 12:09 am od rouzvel » MESEČNI HOROSKOP ♏Pet Nov 01, 2024 12:27 am od rouzvel » POPLAVE ( i vodostaj) Pon Okt 14, 2024 10:23 pm od Kijara-brm » SUJEVERJESub Okt 12, 2024 3:27 pm od Eugen Grafvajer » ELEKTRIČNI AUTOMOBIL -auto budućnosti ? Sub Okt 05, 2024 9:54 pm od montoya » Čitaj, oseti, uživaj i upamti.....Sub Sep 28, 2024 10:44 am od Eugen Grafvajer » PLAĆENIČKE TV: Ž1, ms, i drugePet Sep 27, 2024 11:33 pm od Đole » Igre iz vašeg detinjstva ....Sre Sep 25, 2024 9:01 pm od Kijara-brm » Kažite pesmomSub Sep 14, 2024 8:39 pm od montoya » In memoriam-poznati (EX) JugosloveniPet Sep 06, 2024 4:15 pm od Đole » Kvarovi i popravke na automobilu,priprema za zimu ...Sre Sep 04, 2024 8:45 am od savo » RIBLJI PAPRIKAŠ (APATINSKI)Ned Sep 01, 2024 2:52 pm od Eugen Grafvajer » JA IMAM TALENAT -razna takmičenja i buduće zvezdeSub Avg 31, 2024 9:40 am od Danubius » UMETNOST TETOVIRANJA Pet Avg 16, 2024 9:48 am od savo » GODIŠNJICA "OLUJE"Čet Avg 15, 2024 5:46 pm od Danubius » PESME UZ KOJE MUŠKARCI PLAČU ???? Sre Avg 14, 2024 9:30 pm od Danubius » Da li ste Yugo-nostalgičari?Sre Avg 14, 2024 4:54 pm od Danubius » Azilanti i ostali MIGRANTI....Uto Avg 13, 2024 6:59 pm od Kijara-brm » OI - Pariz 2024Ned Avg 11, 2024 4:33 pm od Đole » ZA SVA VREMENA...-muzika koja se pamtiSub Avg 10, 2024 12:37 pm od Eugen Grafvajer » Bljuvotinama nema kraja -rijaliti ZADRUGA Pet Avg 09, 2024 10:34 pm od Kijara-brm » TENISNed Avg 04, 2024 10:59 pm od Kijara-brm |
Statistike | Imamo 11632 registrovanih korisnika Najnoviji registrovani član je Arsene
Naši korisnici su poslali ukupno 526287 članaka u 7371 teme
|
IN MEMORIAM - naša OKANA -1975 -2021 | |
Tot Tibor - Danubius 1960 - 2024 | |
|