|
| Ksenofobija | |
|
+9Tarja Vangelis determinanta Danubius Umetnik jutarnja izmaglica doctorr67 cojle sonia 13 posters | Autor | Poruka |
---|
Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
| Naslov: KSENOFOBIJA -da li su Balkanski narodi ksenofobični ? Sub Okt 03, 2009 6:39 pm | |
| ja mislim da jesu ...delom zbog istorijskog iskustva ; naime, na prste možemo pobrojati one koji ovde nisu došli sa željom da otmu, ubiju ili pljačkaju....no opet ... Neprestano nametanje nekih "teorija zavere" koje su usmerene protiv nas, pomazu stvaranju i odrzavanju ksenofobije-u prevodu mrznja i strah od stranaca...
Ksenofobicna atmosfera se odrzava kada se kao oruzje stranaca u unistavanju Srbije navode kompjuteri,internet,strani jezici,coca-cola...to je ipak -suludo ........ Šta vi mislite , zašto je to tako ? | |
| | | Danubius Čuvar Vatre
| Naslov: Re: Ksenofobija Čet Okt 08, 2009 6:06 pm | |
| Nema odgovora ? Konkretno u Srbiji odgovor je jednostavan . Centrima moći , dakle pojedinim političarima, koji nisu sposobni ni za šta drugo , sem da se busaju u grudi -takvo stanje odgovara. Uvozno-izvoznom monoplističkom lobiju -takvo stanje odgovara . Kriminalnom miljeu-takvo stanje odgovara . Medijima-takvo stanje odgovara . Svi oni zajedno podgrevaju ksenofobiju -a zašto ? Zato što otvaranje prema svetu donosi konkurenciju, u kojoj bi se njihova moć i prazne priče rasprsnule kao mehur od sapunice . Zato treba pothranjivati priču-svi su neprijatelji . | |
| | | sonia حبيبي
Godina : 50 Location : my world Humor : ;) Datum upisa : 23.03.2008
| Naslov: Re: Ksenofobija Pon Okt 12, 2009 4:14 pm | |
| - danubius ::
- ja mislim da jesu ...delom zbog istorijskog iskustva ; naime, na prste možemo pobrojati one koji ovde nisu došli sa željom da otmu, ubiju ili pljačkaju....no opet ...
Neprestano nametanje nekih "teorija zavere" koje su usmerene protiv nas, pomazu stvaranju i odrzavanju ksenofobije-u prevodu mrznja i strah od stranaca...
Ksenofobicna atmosfera se odrzava kada se kao oruzje stranaca u unistavanju Srbije navode kompjuteri,internet,strani jezici,coca-cola...to je ipak -suludo ........ Šta vi mislite , zašto je to tako ? Uopshte nije tachno da smo, kako ga reche, ksenofobichni. Uzmi za primer obichnog choveka, porodicu, u koju bi doshao stranac kao gost. Ne verujem da bi neko, u takvom sluchaju, ispoljio bilo kakav simptom vezan za ovu fobiju. Naprotiv, mislim da smo jako gostoljubivi kao narod. E, sad, mozhda postoje ljudi, koji iz odredjenih lichnih razloga, mozhda imaju i takve dozhivljaje, ali ne treba generalizovati.. | |
| | | cojle Zaštitnik seljačkih prava
Location : Kumova slama Humor : smešan samom sebi Datum upisa : 09.08.2009
| Naslov: Re: Ksenofobija Pon Okt 12, 2009 10:24 pm | |
| Svi balkanski narodi imaju itekako dobre osnove da su barem skeptični i podozrivi prema stranim mešanjima u balkanska dvorišta. Istorijske činjenice nude obilje dokaza za njihovu strepnju. Uostalom, svi balkanski sukobi su mahom generisani imperijalnim uticajima spolja. A onda dolazi do podmukle zamene teza!? Klasični, pojedinačni kriminalni akti se generalizuju na nivo opšte pojave i zloupotrebljavaju u političke svrhe. Pripisivati ksenofobiju čitavim narodima je zapravo zločinački čin kojim se svi balkanski narodi proglašavaju divljim domorodcima i opravdava njihovo stavljanje u "čekaonicu za Europu". [You must be registered and logged in to see this image.] Legitimno zastupati stavove "euroskeptika" je poželjno u Irskoj, Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj...ali je ozloglašeno u Hrvatskoj, BiH, Srbiji kao i ostalim balkancima. I da li značenje pojma euroskeptik po automatizmu ide sa ksenofobijom?Zašto bi pojedinačni slučaj batinanje nekog Roma u Novom Sadu bila ksenofobija...a u prosvećenoj Europskoj Češkoj čak i zakoni imaju miris diskriminacije koja se sprovodi! To ne znači povlađivanje i zataškavanje slučaja...znači samo neophodnost suzbijanja svih vrsta kriminala u koje spada i neki pomenuti slučaj. Očigledno se radi o podmetanjima sa potencijalno štetnim posledicama po sve balkanske narode te bi se takve pojave pokušaja generalizacije i lociranja sindroma ksenofobije isključivo na Balkanu morale odlučnije razobličiti!
Seljak sam pa umem i reč da probiram!
| |
| | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: Ksenofobija Pon Okt 12, 2009 10:49 pm | |
| ''Očigledno se radi o podmetanjima sa potencijalno štetnim posledicama po sve balkanske narode te bi se takve pojave pokušaja generalizacije i lociranja sindroma ksenofobije isključivo na Balkanu morale odlučnije razobličiti'' -Shta podrazumevate pod pojmom ''odluchnije razoblichavanje''? -I neki drugi narodi su euroskeptichni ali ih ovaj njihov nachin posmatranja ne stavlja u kosh ksenfofobije, zashto bi to ovde bio sluchaj? - Da li mislite da narod zaista ne vidi da se pojedinachni sluchajevi kriminalnog ponashanja pokushavaju plasirati kao opshte narodni stav? [You must be registered and logged in to see this image.] | |
| | | cojle Zaštitnik seljačkih prava
Location : Kumova slama Humor : smešan samom sebi Datum upisa : 09.08.2009
| Naslov: Re: Ksenofobija Pon Okt 12, 2009 11:26 pm | |
| - sonia ::
-Shta podrazumevate pod pojmom ''odluchnije razoblichavanje''? -I neki drugi narodi su euroskeptichni ali ih ovaj njihov nachin posmatranja ne stavlja u kosh ksenfofobije, zashto bi to ovde bio sluchaj? - Da li mislite da narod zaista ne vidi da se pojedinachni sluchajevi kriminalnog ponashanja pokushavaju plasirati kao opshte narodni stav? [You must be registered and logged in to see this image.] Odlučnije razobličiti je pre svega poziv na objektivno informisanje najšire javnosti kao i efikasnije suzbijanje kriminalnih pojava. Zašto su najagilniji zastupnici trpanja balkanskih naroda u koš ksenofobije baš sa ovih prostora? Mahom je reč o opskurnim ličnostima sa političkim ambicijama da blaćenjem sopstvenog naroda zarade podršku zainteresovanih stranih "prosvetitelja"! Koji narod!? Je l to onaj što se grči da preživi i opstane? Ovaj narod je davno ostao bez dostojanstvene, sposobne elite, koja bi ga predvodila. Otuda i nekim strujama vlasti pogoduje da pod plaštom navodnog suzbijanja ksenofobije uspotstave demokraturu kao osoben sistem vlasti sa selektivnom pravdom i dirigovanim informisanjem. Navodno suzbijanje ksenofobije im dođe kao paravan za primenu ogoljene represije prema oponentima. A narod će naravno i dalje biti objekat manipulacije! [You must be registered and logged in to see this image.]
Seljak sam pa umem i reč da probiram!
| |
| | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: Ksenofobija Uto Okt 13, 2009 1:41 pm | |
| - cojle ::
- sonia ::
-Shta podrazumevate pod pojmom ''odluchnije razoblichavanje''? -I neki drugi narodi su euroskeptichni ali ih ovaj njihov nachin posmatranja ne stavlja u kosh ksenfofobije, zashto bi to ovde bio sluchaj? - Da li mislite da narod zaista ne vidi da se pojedinachni sluchajevi kriminalnog ponashanja pokushavaju plasirati kao opshte narodni stav? [You must be registered and logged in to see this image.] Odlučnije razobličiti je pre svega poziv na objektivno informisanje najšire javnosti kao i efikasnije suzbijanje kriminalnih pojava.
Zašto su najagilniji zastupnici trpanja balkanskih naroda u koš ksenofobije baš sa ovih prostora? Mahom je reč o opskurnim ličnostima sa političkim ambicijama da blaćenjem sopstvenog naroda zarade podršku zainteresovanih stranih "prosvetitelja"!
Koji narod!? Je l to onaj što se grči da preživi i opstane? Ovaj narod je davno ostao bez dostojanstvene, sposobne elite, koja bi ga predvodila. Otuda i nekim strujama vlasti pogoduje da pod plaštom navodnog suzbijanja ksenofobije uspotstave demokraturu kao osoben sistem vlasti sa selektivnom pravdom i dirigovanim informisanjem. Navodno suzbijanje ksenofobije im dođe kao paravan za primenu ogoljene represije prema oponentima. A narod će naravno i dalje biti objekat manipulacije! [You must be registered and logged in to see this image.] Sushtina je jasna, zahvaljujem na iscrpnom odgovoru [You must be registered and logged in to see this image.] | |
| | | doctorr67 NR .1 foruma
Location : Singidunum Humor : Onaj koji napravi gresku, a ne ispravi je - cini i drugu gresku!! Datum upisa : 20.12.2007
| Naslov: Re: Ksenofobija Uto Okt 13, 2009 2:17 pm | |
| jbg..posle 10 godina izolacije, sankcija , jedva sastavljanje kraja sa krajem imamo svakakvih pojava..stim je za tih istih 10 god. TV imala odlucujuchu ulogu o stavanju zavere protiv nas.Do 1991 bili smo "nepobedivi" vladalo je misljenje da imamo snaznu armiju(vojsku) , zatim ratovi gde su se svi "udruzili" protiv nas da bi tu istu "jaku" vojsku slomili jer je ista pretila celom balkanu...tako vechina generacije 1930...sve do 1950 misle..nazalost sto je takvih najvise u nasoj populaciji.Politicari manipulacijom vladaju..a obichna "gulija" slepo veruje u to... | |
| | | sonia حبيبي
| Naslov: Re: Ksenofobija Pet Okt 01, 2010 7:05 pm | |
| - Danubius ::
- ksenofobije-u prevodu mrznja i strah od stranaca...
Ksenofobicna atmosfera se odrzava kada se kao oruzje stranaca u unistavanju Srbije navode kompjuteri,internet,strani jezici,coca-cola...to je ipak -suludo ........ Šta vi mislite , zašto je to tako ? U poslednje vreme mi se cini da ljudi sirom Evrope postaju ksenofobicni, tako da, ako i jesmo mi takvi, vise nismo usamljeni. [You must be registered and logged in to see this image.] | |
| | | jutarnja izmaglica
Godina : 68 Location : Beograd,moj rodni grad Humor : smehoholicarka Datum upisa : 11.08.2010
| Naslov: Ksenofobija Pon Okt 11, 2010 12:10 pm | |
| Ksenofobija označava strah ili anksioznost prema strancima ili nepoznatom, etimološki riječi dolazi od grčkih riječi ξένος (ksenos), što znači stranac i φόβος (fobos) - strah. Pojam se općenito rabi za opisivanje straha ili mržnje prema stranicima ili općenito, prema ljudima drugačijim od samoga sebe. Na primjer, rasizam se ponekad opisuje kao oblik ksenofobije. Ksenofobija implicira vjerovanje (bez obzira na njenu istinitost) da je objekt straha (mržnje) na neki način stran. Predrasude protiv žena ne mogu se smatrati oblicima ksenofobije u ovom smislu, osim u ograničenim slučajevima ekskluzivno muških društava (institucija). Pojam ksenofilija odnosi se na suprotnu pojavu, simpatiziranju stranaca. "DSM-IV" pravilnik u opisu ove fobije spominje "intenzivnu anksioznost" koja slijedi izlaganju objektu fobije, bilo u stvarnom životu ili putem mašte ili video zapisa. Postoje dva glavna objekta ove fobije: prvi je grupa građana u društvu, koja se po nekom kriteriju smatra izdvojenom, to su često nedavni doseljenici, no ksenofobija može biti usmjerena i prema grupi koja je dio društva već stoljećima. Ovaj oblik ksenofobije može uzrokovati (potaknuti) nasilne reakcije, a krajnji vid mu je genocid. Šovinizam je agresivni oblik nacionalizma koji iskazuje ksenofobiju. drugi oblik ksenofobije je primarno kulturalni, a objekti fobije su kulturalni elementi koje smatramo stranima. Sve kulture su podložne stranim utjecajima, no kulturalna ksenofobija je često vrlo usmjerena, na primjer prema posuđenicama iz stranih jezika. Ovaj oblik ksenofobije rijetko izaziva nasilje prema ljudima, no može uzrokovati političke kampanje za kulturnu ili jezičnu čistoću (rabi se izraz purizam). Izolacionizam, opća odbojnost prema svemu stranom ne može se opisati kao oblik ksenofobije.
''Ksenofobija je snažna iracionalna mržnja i nepoverenje prema strancima i njihovim vrednostima, običajima i navikama. Ona se „hrani” etničkim i verskim predrasudama, rasizmom, nacionalizmom i šovinizmom.''
Da li ste ksenofobi i u kojoj meri?
O, da, naravno da niste.
A da li poznajete slučajno nekog ksenofoba? | |
| | | Umetnik Anđeo
Datum upisa : 30.09.2010
| Naslov: Re: Ksenofobija Uto Okt 26, 2010 11:57 pm | |
| Nisam ksenofob naravno.Niti poznajem nekog ksenofoba. | |
| Naslov: Re: Ksenofobija Sre Okt 27, 2010 12:16 am | |
| - Umetnik ::
- Nisam ksenofob naravno.Niti poznajem nekog ksenofoba.
Nisam ni ja .Ali ih poznajem mnogo , puna ih Srbija . Pa razvijali su je sistematski godinama komunisti, pa onda ovi posle njih , uz pomoć svih -od akademije nauka, medija, crkve . I to u raznim oblicima ,i do enormnih razmera . Ja to smatram gotovo najvećim problemom gradjanskog društva u Srbiji ,i mislim da će trebati desetine godina da se svede na razumnu meru. | |
| | | determinanta Matematički kompleksna
Godina : 65 Datum upisa : 06.01.2008
| Naslov: Re: Ksenofobija Sre Okt 27, 2010 12:19 am | |
| Nemam strah od stranaca, niti osećam bilo kakvu averziju od onoga ko je drugačiji od mene, ali poznajem par osoba iz mog okruženja koje bih mogla uturit' u ovu grupu. Istina, na sitnicama, kao na kašičicu, pokazuju taj svoj strah od drugačijeg, pa tako ne vole Cigane, jer su crni, ne dopadaju im se imena drugačija od njihovih, potcenjuju drugačije navike, kao to nije "normalno". Ima niz ovakvih sitnica koje iskazuju javno, a smela bih potvrditi da se radi o prikrivenim ksenofobičarima. Osobe sa ovakvim karakternim osobinama (ako bi se to tako moglo nazvati?) su moja ciljna grupa. Volim ih, sitnim provokacijama, navesti na tanak led i "naterati" da se izlaju malo žešće. | |
| | | Vangelis
| Naslov: Re: Ksenofobija Sre Okt 27, 2010 12:21 am | |
| jao, stho vam je shuper thema, do jaja bash... upravo chekam odgovor iz djehenove, chuo sam vrlo zanimljive komenthare na ovu themu... a mrzhim svog psa postho je uvhezen iz eu, znachi da je 100% stranac po ochu i majci... | |
| | | Tarja
Godina : 36 Datum upisa : 14.01.2013
| Naslov: Re: Ksenofobija Pet Feb 22, 2013 9:50 pm | |
| U biti gledano ksenofob u izvornom smislu smo svi, jer kaze plasiti se nepoznatog. Jedan od najvecih strahova svakog coveka je upravo ono sto je nepoznato. A strah od stranaca je vec individualan. | |
| | | dusicaa الحالم الأبدي
Location : Tamo gde Dunav ljubi nebo :) Datum upisa : 02.12.2012
| Naslov: Re: Ksenofobija Pet Feb 22, 2013 9:59 pm | |
| Nisam ksenofob i ne vidim razlog zasto bih bila?! No ako u ksenofobe racunamo ( a racunamo)nacionaliste,fasiste,neofasiste,naciste...onda mogu reci da ove prve imam i u okruzenju. Nekima nisam nepoznata ali me ne mirisu bas...ne molimo se istom Bogu ?! | |
| | | Kijara-brm Glavni Administrator
Godina : 44 Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶 Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :) Datum upisa : 21.12.2008
| Naslov: Re: Ksenofobija Pet Feb 22, 2013 10:05 pm | |
| - dusica_nesanica ::
- Nisam ksenofob i ne vidim razlog zasto bih bila?!
No ako u ksenofobe racunamo ( a racunamo)nacionaliste,fasiste,neofasiste,naciste...onda mogu reci da ove prve imam i u okruzenju. Nekima nisam nepoznata ali me ne mirisu bas...ne molimo se istom Bogu ?! Isti slučaj i kod mene..ali imam dovoljno dragih osoba oko sebe,da su mi ovi nebitni...Što je najvažnije ne ovisim o toj nekolicini ljudi da moram strahovati,pa ni za sitnicu.. Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | Tarja
Godina : 36 Datum upisa : 14.01.2013
| Naslov: Re: Ksenofobija Pet Feb 22, 2013 10:06 pm | |
| Ljudi malo ste pobrkali ksenofobiju sa nekim drugim stvarima...Ne misli se na strance kao stranac iz neke drzave, vec stranac - nepoznata osoba, bez obzira na naciju i veru.
| |
| | | Gothic Gothic
Datum upisa : 21.04.2012
| Naslov: Re: Ksenofobija Pet Feb 22, 2013 10:09 pm | |
| Da li moze od te Ksenofobije da se rikne. | |
| | | Kijara-brm Glavni Administrator
Godina : 44 Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶 Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :) Datum upisa : 21.12.2008
| Naslov: Re: Ksenofobija Pet Feb 22, 2013 10:15 pm | |
| - Tarja ::
- Ljudi malo ste pobrkali ksenofobiju sa nekim drugim stvarima...Ne misli se na strance kao stranac iz neke drzave, vec stranac - nepoznata osoba, bez obzira na naciju i veru.
znamo poentu ..ali smo skrenuli malo ulevo.. [You must be registered and logged in to see this image.]... važno je da komuniciramo... [You must be registered and logged in to see this image.]@Žiko...ako imaš toliki strah..može srčka da te strefi... Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| Naslov: Re: Ksenofobija Pon Maj 27, 2013 9:18 pm | |
| Nemam logičnijeg razloga zašto bi nekom smetao ovaj čovek -sem nekoj ksenofobnoj budali koja dobije napad kada čuje neki strani jezik u blizini (potpuno sam siguran da takvi ne znaju nijedan ) Usred Beograda pretučen Francuz koji promoviše Srbiju [You must be registered and logged in to see this image.]Treba još jedan Bris Taton izgleda ? Jer kako suđenje napreduje ,sve više izlaze činjenice na videlo -nesrećnik nije imao nikakva navijačka obeležja ,niti je provocirao ,jedini greh mu je da je govorio francuski ? | |
| | | Gothic Gothic
Datum upisa : 21.04.2012
| Naslov: Re: Ksenofobija Pon Maj 27, 2013 9:55 pm | |
| - Danubius ::
- Nemam logičnijeg razloga zašto bi nekom smetao ovaj čovek -sem nekoj ksenofobnoj budali koja dobije napad kada čuje neki strani jezik u blizini (potpuno sam siguran da takvi ne znaju nijedan )
Takav je nas narod...tuce svoje prijatelje a voli svoje neprijatelje... | |
| | | Lakota - slučajna prolaznica-
Datum upisa : 11.07.2013
| Naslov: Re: Ksenofobija Pet Jul 12, 2013 4:01 pm | |
| Bolest kojom se neki ponose | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Ksenofobija | |
| |
| | | | Ksenofobija | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 34 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 34 Gosta :: 2 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 710 dana Sub Jan 19, 2013 12:14 am |
Zadnje teme | » TIBOR TOT -DANUBIUSNed Nov 17, 2024 9:43 am od podbarac » Gde biste voleli da zivite, a gde nikako?Pet Nov 15, 2024 7:05 pm od debilko » DNEVNI HOROSKOP ✰Pet Nov 15, 2024 1:20 am od rouzvel » Šta trenutno slušate Sre Nov 13, 2024 9:48 pm od Kijara-brm » MISAO (izreka) dana...Sre Nov 13, 2024 6:07 pm od montoya » Bloger Krule - Obrana i zaštita od glupostiUto Nov 12, 2024 8:34 pm od Kijara-brm » LJUBAVNI HOROSKOPPon Nov 11, 2024 12:23 am od rouzvel » NEDELJNI HOROSKOP ★Pon Nov 11, 2024 12:16 am od rouzvel » POMENI I SEĆANJA Sre Nov 06, 2024 12:09 am od rouzvel » MESEČNI HOROSKOP ♏Pet Nov 01, 2024 12:27 am od rouzvel » POPLAVE ( i vodostaj) Pon Okt 14, 2024 10:23 pm od Kijara-brm » SUJEVERJESub Okt 12, 2024 3:27 pm od Eugen Grafvajer » ELEKTRIČNI AUTOMOBIL -auto budućnosti ? Sub Okt 05, 2024 9:54 pm od montoya » Čitaj, oseti, uživaj i upamti.....Sub Sep 28, 2024 10:44 am od Eugen Grafvajer » PLAĆENIČKE TV: Ž1, ms, i drugePet Sep 27, 2024 11:33 pm od Đole » Igre iz vašeg detinjstva ....Sre Sep 25, 2024 9:01 pm od Kijara-brm » Kažite pesmomSub Sep 14, 2024 8:39 pm od montoya » In memoriam-poznati (EX) JugosloveniPet Sep 06, 2024 4:15 pm od Đole » Kvarovi i popravke na automobilu,priprema za zimu ...Sre Sep 04, 2024 8:45 am od savo » RIBLJI PAPRIKAŠ (APATINSKI)Ned Sep 01, 2024 2:52 pm od Eugen Grafvajer » JA IMAM TALENAT -razna takmičenja i buduće zvezdeSub Avg 31, 2024 9:40 am od Danubius » UMETNOST TETOVIRANJA Pet Avg 16, 2024 9:48 am od savo » GODIŠNJICA "OLUJE"Čet Avg 15, 2024 5:46 pm od Danubius » PESME UZ KOJE MUŠKARCI PLAČU ???? Sre Avg 14, 2024 9:30 pm od Danubius » Da li ste Yugo-nostalgičari?Sre Avg 14, 2024 4:54 pm od Danubius » Azilanti i ostali MIGRANTI....Uto Avg 13, 2024 6:59 pm od Kijara-brm » OI - Pariz 2024Ned Avg 11, 2024 4:33 pm od Đole » ZA SVA VREMENA...-muzika koja se pamtiSub Avg 10, 2024 12:37 pm od Eugen Grafvajer » Bljuvotinama nema kraja -rijaliti ZADRUGA Pet Avg 09, 2024 10:34 pm od Kijara-brm » TENISNed Avg 04, 2024 10:59 pm od Kijara-brm |
Statistike | Imamo 11632 registrovanih korisnika Najnoviji registrovani član je Arsene
Naši korisnici su poslali ukupno 526289 članaka u 7371 teme
|
IN MEMORIAM - naša OKANA -1975 -2021 | |
Tot Tibor - Danubius 1960 - 2024 | |
|