Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
DOBRO NAM DOŠLI !
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
Oni su otrkili da muzika može privremeno da promeni vizuelnu percepciju onog koji je sluša.
U studiji u kojoj su učestvovala 43 osobe, ispitanici su gledali u kompjuterski ekran i imali zadatak da primete određene detalje na slikama.
Na tamnoj podlozi prikazivana su nasmejana ili tužna lica, a učesnici je trebalo da pribeleže koje od njih su videli i da ne reaguju osim ako nisu apsolutno sigurni u odgovor.
Svaki učesnik trebalo je da pripremi trideset minuta muzike po sopstvenom odabiru – 15 minuta tužne i 15 minuta vesele, koja mu je onda naizmenično puštana.
Raspoloženje učesnika bilo je ocenjivano pre i posle posmatranja fotografija i slušanja muzike.
Istraživači su otkrili da osobe najbolje prepoznaju raspoloženje ilustrovano na slikama onda kada mu odgovara muzika koju slušaju.
Dakle, najtačnije su primećivali srećna lica dok su slušali veselu muziku i tužna lica uz melanholične melodije.
Još zanimljivije je da su ispitanici u toku slušanja vesele muzike videli na tamnoj podlozi nasmejana lica, čak i kada im slika nije prikazivana.
To sugeriše da je vizuelna percepcija ne samo pod uticajem našeg iskustva i očekivanja, nego i trenutnog emocionalnog stanja na koje utiče muzika.
Dakle, sledeći put kad poželite da u samoći uživate u muzici, dobro razmislite za kakve pesme ćete se odlučiti, jer od toga može zavisiti i vaše raspoloženje.
---
kako vi doživljavate muziku?
AstrinaKomsinica Master Spamer
Naslov: Re: Kako muzika menja pogled na svet? Pon Mar 05, 2012 2:16 pm
Da, bila je negdje tema na kojoj smo pricali o istrazivanjima povezanosti muzike i percepcije, etc.
Postoje citava istrazivanja koja se bave time, pa se danas recimo u mnogim ustanovama za pomoc djeci pri ucenju (djeca sa ADHD) koristi muzika kao tool. Takodjer je utvrdjeno da ljudi koji imaju veliku sklonost ka muzici, imaju veliki pomak u matematici. Kod moje kcerke u skoli postoje casovi kombinovani od muzike i matematike. Primjeceni su pomaci od oko 30% u nacionalnim testovima.
podbarac Lala iz Bosne
Godina : 69 Location : Novi Sad Humor : Ta dašta Datum upisa : 30.11.2012
Naslov: Re: Kako muzika menja pogled na svet? Čet Feb 14, 2013 7:56 pm
Naučnici otkrili savršenu melodiju za opuštanje
Tim naučnika i muzičari iz Mančestera napravili su melodiju koja zbog svojih specifičnih tonova, ritmova, frekvencija i intervala dovodi do sinhronizacije moždanih talasa i otkucaja srca, a time do stanja opuštenosti.
Melodiju su prigodno nazvali "Weightless" - "bestežinski", a preporučeno je da se ne sluša za vreme vožnje. „Weightless je za sada najbolja od svih testiranih melodija za opuštanje. Snimke moždanih aktivnosti pokazuju da ona vrlo snažno deluje na mozak, ne samo na centre za sluh već i na centre zadužene za naše emocije”, rekao je dr. Dejvid Luis, jedan od vodećih britanskih autoriteta na području stresa.
Istraživanje je sprovedeno na 40 žena koje su redom potvrdile da ih "Weightless" opušta više od šetnje prirodom, masaže ili šoljice čaja, pa i od dosadašnje muzike koja je služila za opuštanje. Među muzikom koja ima blagotvorno delovanje na naša osećanja su kompozitori poput Mozarta, Coldplay-a i grupe Cafe Del Mar.
Poslednji izmenio ZoxZoja dana Sre Feb 25, 2015 11:41 pm, izmenjeno ukupno 1 puta (Razlog : Izbrisan nepostojeći video)
Naslov: Re: Kako muzika menja pogled na svet? Pet Feb 15, 2013 1:35 pm
Cafe del Mar mmmmmmmmmm:)
debilko Pogrešila roda
Godina : 62 Location : Moskva Datum upisa : 22.06.2009
Naslov: Re: Kako muzika menja pogled na svet? Sub Feb 16, 2013 10:09 am
Muzika veoma jako utiče na vaspitanje i formiranje mišljenja kod omladine. Na žalost, najčešće se zloupotrebljava. Poput otrovnih gljiva, ono što je na prvi put lepo i privlačno u sebi krije jednu vrstu otrova. Koji opija, koji podstiče sve one negativne skrivene misli i želje, pre svega moć, pohlepu, bogatstvo. Samo ko sluša muziku angažovano, razvijaće svoju duhovnost uz pomoć nje. Koliko god se činilo na prvi pogled, da jedna vrsta muzike se sastoji od psovki, favorizovanja poroka, upravo ona je ta koja tera na razmišljanje. Ono lepo upakovano, slatkorečivo, propraćeno raskošnim slikama i pozadinom je samo umiruće sredstvo za napaćenog pojedinca, da se prepusti mašti, da se identifikuje sa junakom spota, da zamišlja sebe na jahtama, ferarijima, okružen lepotanima ili lepoticama. Muzika ima ogroman obrazovni i vaspitni uticaj, ali ako odslikava realnost i životne probleme, drogu, alkohol, prazne džepove, brutalne postupke voljene osobe. Mora se konzumirati bez ukrasnih figurica i tada je jaka i moćna.
Mejnstrim scena je opasno propagandno oružje vlasti u svim zemljama sveta. Pored klasike, jedina vrednost u muzici, ali istinska je Alternativa i Underground, ono što nekad para uši, nekad navodi na težak psihički zamor. Ne može se ništa pozitivno perceptovati, a da uz to bude prijatno. Muzika mora izazivati pojačan adrenalin. Sve ostalo ide u pravcu opijenosti, poput predizbornih kampanji političara.
Mnoge bendove sam obožavao. Teško se pomiriti sa činjenicom da ih izgubiš. Ali su oni za mene prestali da postoji kada su počeli praviti nešto za široke mase. Jer zna se kako to mora izgledati da bi bilo prihvaćeno.
Naslov: Re: Kako muzika menja pogled na svet? Čet Maj 23, 2013 1:31 am
Kono onda sam ja izgubljen slučaj po ovome... [You must be registered and logged in to see this image.] Bož me sačuvaj kakve veze ima muzika ako je neko kreten...? Mene su mama i tata vaspitali..A slušam šta mi paše uvceTu u tom momentu...
Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.
Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Poslednji izmenio Kijara-brm dana Čet Maj 23, 2013 1:34 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Naslov: Re: Kako muzika menja pogled na svet? Čet Maj 23, 2013 1:33 am
Kijara-brm ::
Kono onda sam ja izgubljen slučaj po ovome... [You must be registered and logged in to see this image.] Bož me sačuvaj kakve veze ima muzika ako je neko kreten...?
e vala ako slusas ovo "o'zgo" onda i jesi hahahahahahaha Al znam da ne slusas, cut tamo!
Naslov: Re: Kako muzika menja pogled na svet? Čet Maj 23, 2013 1:36 am
AstrinaKomsinica ::
Kijara-brm ::
Kono onda sam ja izgubljen slučaj po ovome... [You must be registered and logged in to see this image.] Bož me sačuvaj kakve veze ima muzika ako je neko kreten...?
e vala ako slusas ovo "o'zgo" onda i jesi hahahahahahaha Al znam da ne slusas, cut tamo!
jok more...slušam što mi paše uvceTu. btw-mama i tata su me vaspitali...(ni oni nisu ono iznad slušali) [You must be registered and logged in to see this image.]
Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.
Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Gost Gost
Naslov: Re: Kako muzika menja pogled na svet? Čet Maj 23, 2013 1:39 am
... ja vazda slušam gospel a crkvu ne zarezujem ni za suvu šljivu...
Naslov: Re: Kako muzika menja pogled na svet? Čet Maj 23, 2013 1:43 am
John Doe ::
... ja vazda slušam gospel a crkvu ne zarezujem ni za suvu šljivu...
U dubini duse Joe, ti si veeeliki vjernik :trava :
Naslov: Re: Kako muzika menja pogled na svet? Sub Jun 08, 2013 11:14 pm
Novi muzicki pravac... :rlol:
promaja Panonski lav
Godina : 62 Datum upisa : 02.08.2010
Naslov: Re: Kako muzika menja pogled na svet? Sub Jun 08, 2013 11:18 pm
Naslov: Re: Kako muzika menja pogled na svet? Sub Jun 08, 2013 11:45 pm
Liberates
Naslov: Re: Kako muzika menja pogled na svet? Ned Jun 09, 2013 12:34 am
Pretty please
cojle Zaštitnik seljačkih prava
Location : Kumova slama Humor : smešan samom sebi Datum upisa : 09.08.2009
Naslov: Re: Kako muzika menja pogled na svet? Sre Jan 22, 2014 8:52 pm
Seljak sam pa umem i reč da probiram!
Samouka PrEkoBrojNa
Datum upisa : 24.05.2011
Naslov: Re: Kako muzika menja pogled na svet? Sre Jan 22, 2014 10:26 pm
Će se pišem u komite.
Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
Naslov: Re: Kako muzika menja pogled na svet? Sre Jan 22, 2014 10:51 pm
Kako ne menja ? Nije isto kada se mladi čovek "nađe" u recimo ,Partibrejksima "Budi svoj ,budi poseban..." Mir,brate ,mir ...."
nego kada se "pronalazi" u ovim šundarama tipa "kralj kokaina" ,bunda ,brza kola ,dijamanti,splavovi,sexy cure ,krimi radovi ,grome moj ....itd. Muzika itekako utiče na formiranje ličnosti mladog čoveka .
Kad ste sreli ozbiljnog ,obrazovanog čoveka koji je obožavao Eru ili Boru Drljaču ?
Ti su "odrasli" na Stonsima ,Flojdima ,Azri i EKV -to je činjenica . Jedino ako Palmu ne računamo u "obrazovane" ? E taj je sigurno slušao radio Šabac u mladosti-a ne Luxemburg.
Location : Kumova slama Humor : smešan samom sebi Datum upisa : 09.08.2009
Naslov: Re: Kako muzika menja pogled na svet? Sre Jan 22, 2014 11:25 pm
Danubius ::
Kako ne menja ?
Kad ste sreli ozbiljnog ,obrazovanog čoveka koji je obožavao Eru ili Boru Drljaču ?
E taj je sigurno slušao radio Šabac u mladosti-a ne Luxemburg.
E druže Dany. Nikada nećeš shvatiti šta je lepota poroka.
I cigančicu da pomaziš po kosi "za sefte" i da kresneš siroticu i ušaltaš se kod gazdarice. Za živa čoveka sve je korisno pa i da ide u operu al i da se veseli uz Eru. Kad si mogao da pozdraviš devojku čestitkama na Radio Luksemburgu? Sve u svoje vreme ali je raznovrsnost i bogastvo izazova osnovna draž životu.
Pa i muzika.
Verovali ili ne ali za neke momente opuštanja upravo se relaksiram uz ove daleke tonove.
Seljak sam pa umem i reč da probiram!
Samouka PrEkoBrojNa
Datum upisa : 24.05.2011
Naslov: Re: Kako muzika menja pogled na svet? Čet Jan 23, 2014 12:00 pm
Cojla da nema , trebalo bi ga izmisliti. Rasplaka me od smeha za lepotu poroka
Vala će d'idemo Ibarskom, pored Ere, u Crljeni se okrepimo pa produžimo u Cigansku noć, ček da se oporavim da ne idem sa štakom da misle da sam ti tetka sa Igmana:))))
Bog ti zdravlja dao, koliko me zasmeja.
pesma Sestra Vetra
Humor : 'El' se to jede? Datum upisa : 26.09.2014
Naslov: Re: Kako muzika menja pogled na svet? Čet Okt 09, 2014 10:00 am
Danubius ::
Njih slušaju neozbiljni obrazovani politički kadrovi ,kad se vraćaju kući magistralom pa im se pri..je..d..be...
pesma Sestra Vetra
Humor : 'El' se to jede? Datum upisa : 26.09.2014
Naslov: Re: Kako muzika menja pogled na svet? Čet Okt 09, 2014 10:07 am
I još ovu, koja budi one koji su predodređeni da budu probuđeni - ostalima je ovo samo buka koju ne slušaju.
Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
Naslov: Re: Kako muzika menja pogled na svet? Sub Mar 19, 2016 7:19 pm
Muzika itekako menja pogled na svet . Recimo ,kada u životu bi vas zanimao Azerbejdžan ? Za nas je to nekakva vukojebina ,jedva da otprilike znamo na kom je kraju sveta . Azerbejdžan ,Kazahstan ,Turkmenistan ....sve je to nama isto, otprilike . A teško da vam se neće dopasti ova muzika .