DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
10 knjiga BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
10 knjiga BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-

Prijemportal*Latest imagesTražiRegistruj sePristupi

10 knjiga

Ići dole 
+6
MadamX
Lily
Kijara-brm
Danubius
Astra
ZoxZoja
10 posters
AutorPoruka
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 56
Datum upisa : 13.01.2013

10 knjiga Empty
PočaljiNaslov: 10 knjiga   10 knjiga EmptyČet Sep 04, 2014 10:33 pm

Nov "igrica" na FB. Neko od prijatelja te izazove da daš spisak 10 knjiga koje su uticale na tebe. Ti odgovoriši izazoveš deset novih. Donosim ovde tu igricu ali bez izazova. Ko želi napisaće. Jednu ili deset knjiga svejedno. I mala dopuna igrici. Napišite i zašto baš te knjige.

Moj spisak:

1. Doživljaji mačka Čarlija - Aleksandr Popović - Prva knjiga koje se sećam. Čitala nam naša Smiljka u vrtiću.

2. Pionirska trilogija - Branko Ćopić - Lektira ali i avantura koju je vredelo pročitati.

3. Gvapo - Slavomir Nastasijević - Knjiga o praistoriji. Čitala je kad sam imala desetak godina. I danas pamtim okvir a knjigu ne mogu da nađem da je pročitam ponovo.

4. Kroz pustinju i prašumu - Henrik Sjenkjevič - Avantura u kojoj je svako želeo da učestvuje. Naravno htela sam da budem Staša.

5. Knjiga o Milutinu - Danko Popović Knjiga o ratu protiv rata. Na malo strana puno rečeno.

6. Srpska trilogija - Stevan Jakovljević - Istorija kroz oči učesnika.

7. Ljudi sa četiri prsta - Miodrag Bulatović - Bolje da je nisam pročitala nikad. Teška do bola. Tema a način na koji je izneta.

8. Apisov tami-čar - Stevan Zec Nije istorija baš ono što smo u školi učili. Solunski proces iz pera stražara tj zamenika komandira straže koji je čuvao Apis i drugove.

9. Memoari jedne gejše - Artur Golden - Japan ... jedna od mojih želja da vidim i doživim. Data mi prilika bar kroz roman.

10. Hari Poter - Dž. K.Rouling - I opet dokazano knjiga je bolja od filma

Nazad na vrh Ići dole
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Godina : 64
Datum upisa : 20.06.2008

10 knjiga Empty
PočaljiNaslov: Re: 10 knjiga   10 knjiga EmptyČet Sep 04, 2014 10:50 pm

Ja imam veliki problem sto slabo pamtim naslove i autore...ova 3 mjeseca sam procitala dosta knjiga...samo jednoj znam naziv
Dragulj Medine....tako da necu uspjeti da sastavim spisak,ali prva knjiga koje se sjecam da sam citala su bile Bajke Brace Grim...zna se...masta,princeze,zmajevi i slicno.
Kasnije,jos kao dijete, sam procitala predivnu knjigu Veliki Van...prica o lavici koja se borila za svoje mladunce....bila sam dirnuta zrtvom i ljubavlju majke lavice...to mi je na neki nacin obiljezilo put.
Skolsku lektiru necu da spominjem,jer nikad nisam voljela da citam sta moram,vec sta se meni svidja...pa tako slabo i pamtim cega je sve tu bilo...ali Gricka vjestica,svi tomovi u jednom dahu-S jedne strane ljubav,s druge drustvo...vjestice i takve stvari.
Zamisljala sam da sam Nera,neko jako hrabar za svoje vrijeme.
Odlicno se sjecam i jedne predivne knjige o zivotu u Kini...mnogo zalosna...ne pitajte me ni naslov ni autora...ebiga,hendikep....to mi ne ostaje u glavi.
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

10 knjiga Empty
PočaljiNaslov: Re: 10 knjiga   10 knjiga EmptyČet Sep 04, 2014 10:58 pm

Hvala Astra na podsećanju na neke knjige. Grička vještica se upisivalo u biblioteci na listu čekanja jer je bio samo jedan komplet. Da je napisana u Americi ili bar u GBR po njoj bi bilo snimljen film sa sve Liz Tejlor u glavnoj ulozi.

Ja sam zaboravila i Gordost i predrasude recimo na svom spisku. Ili iz dečije književnosti 4 knjige koje se zovu Devojčice, Devojčice rastu, Dečaci i Deca gospođe Džo. Priča o 4sestre koje rastu u vreme građanskog rata i njihov život kasnije. I tužnoi lepo, Ako su u životu u biblioteci mogla bi da ih opet malo prelistam.
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 64

10 knjiga Empty
PočaljiNaslov: Re: 10 knjiga   10 knjiga EmptyČet Sep 04, 2014 11:10 pm

ZoxZoja ::
Nov "igrica" na FB. Neko od prijatelja te izazove da daš spisak 10 knjiga koje su uticale na tebe. Ti odgovoriši izazoveš deset novih. Donosim ovde tu igricu ali bez izazova. Ko želi napisaće. Jednu ili deset knjiga svejedno. I mala dopuna igrici. Napišite i zašto baš te knjige.

Moj spisak:

5. Knjiga o Milutinu - Danko Popović Knjiga o ratu protiv rata. Na malo strana puno rečeno.

Jedna je zajednička -dakle ,još 9 .
Možda su moje pomalo i mejnstrim ,ali je tako kako jeste i ne nameravam da izmišljam da me je "Tibetanska knjiga mrtvih" nadahnula .
2.Mali Princ -Egzeperi
3. Galeb Johnatan Livingston Ričard Bach -pročitao jer se pisalo o njima još kao dete ,i tek godinama kasnije i razumeo ,kao i "princa"
4.Lovac u raži (žitu )- Selindžer -priča o odrastanju ,ponašanju ,pojmu dobra i zla
5 .Limeni doboš-Ginter Gras  -priča o nacizmu i puno toga još na jedinstven način
6.Ljubi bližnjega svoga -E M Remark -priča o progonu ,izbeglištvu ,sa tim sam se prvi put sreo tada ,kroz knjigu .Pročitao sve što je napisao
7 . Stepski Vuk
8.Sidarta -prvi susret sa Hermanom Heseom -pročitao sve što je napisao
9 . Učenje Don Huana -otkrio Kastanedu -pročitao sve što je napisao
10 .C A Blues -Milan Oklopčić -vrlo draga knjiga ,možda prva i jedina knjiga o rock n rolu sa ovih prostora

Malo je teško nabrajati ,ovo je sve iz maltene ,detinjstva ,ali jesu uticale ,i ima još puno koje su uticale da se sazna nešto o onome što ćemo delom i doživeti.

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

10 knjiga Empty
PočaljiNaslov: Re: 10 knjiga   10 knjiga EmptyČet Sep 04, 2014 11:30 pm

Ja do dana današnjeg nisam shvatila Malog princa. Žao mi je zbog toga ali jednostavno to je jedna od knjiga s kojom se nisam pronašla. Recimo Draškovića sam ostavila na osmoj strani a tad se "ubijalo" da se dođe do Noža ili Molitve. Možda zato što sam počela da ih čitam u vreme kad se dešavao Vukovar i ta količina negativne energije koju sam imala oko sebe mi nije trebala još i iz knjige. Nikad im se nisam vratila a i ne nameravam.

Moj spisak možda i nisu neke "krunske" već sam spisak pravila kao neki presek kroz ovih 40 godina čitalačkog staža. Prvi sa spiska, Mačak Čarli, je na prvom mestu jer to je prva knjiga koju pamtim kao knjigu. Sentimentalna vrednost bez obzira na umetničku koju poseduje jer kad sam je nekih trideset godina kasnije pročitala grlo mi se steglo na nekim delovima baš kao i kad sam imala 6godina.
Nazad na vrh Ići dole
Kijara-brm
Glavni Administrator
Glavni Administrator
Kijara-brm

Godina : 44
Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :)
Datum upisa : 21.12.2008

10 knjiga Empty
PočaljiNaslov: Re: 10 knjiga   10 knjiga EmptyČet Sep 04, 2014 11:54 pm

1."Tajna krvavog mosta"-Marija Jurić Zagorka -
2."Kad je Niče plakao" - Irvin Jalom
3.Mi, djeca s kolodvora. Zoo"-Christiane F
4."Prohujalo sa vihorom" - Margaret Mičel
5."Tajni dnevnik Marije Antoanete"-Carolly Erickson
6."Stepski vuk"-Herman Hese
7."Memoari jedne gejše" - Artur Golden
8."Ne mogu šutjeti"-Tolstoj
9.“Crnci u Firenci”-Vedran Rudan
10."Zamak-Kafka

Neke knjige se po preporuci,neke iz školske lektire(Zagorka),neke iz čiste radoznalosti (mediji).
Sad ne bi davala svoje mišljenje koju bi preporučila,jer nekome je knjiga zanimljiva nekome nije..
Svako će je doživeti na drugčiji način.Tu bi još mogla da dopunim mnogo knjiga s porukom.
Nadam se da ću dopuniti s vremenom.

Čiča Goriot-Balzac
Žerminal-Zola

Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.

Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑
Nazad na vrh Ići dole
https://www.facebook.com/groups/146401177244/
MadamX
Grofica od Voždovca
MadamX

Godina : 52
Datum upisa : 13.12.2012

10 knjiga Empty
PočaljiNaslov: Re: 10 knjiga   10 knjiga EmptyPet Sep 19, 2014 2:49 am

Ja baš nisam dobro skontala ovu igricu. Da li spominjemo knjige iz detinjstva ili uopšte knjige koje volimo, imamo u svojoj biblioteci i povremeno im se vraćamo. "Nalupala" sam se na FB sa deset knjiga i onda shvatila da nisam spomenula neke zaista vredne knjige.

Kasno je i ne mogu da dajem obrazloženja, a pošto često zaboravljam autora knjige napisaću samo spisak..i mislim da će biti više od deset knjiga.

1. Grička vještica, Gordana, i sve Zagorkine knjige

2. Sve knjige Filipe Gregori- pisala je o engleskoj istoriji i vremenu "Rata ruža"

3. Katedrala na moru

4. Stubovi zemlje - Ken Folet

5. Sve knjige Džona Grišama- trileri

6. Prodavac milosrđa

7. Majčina ruka- Marojević

8. Krugovi moći- Žarko Jokanovič

9. Besnilo

10. Atlantida

11. Kad su cvetale tikve

12. Očevi i oci- Selenić

13. Sve od Mome Kapora

14. Žerminal

15. Senka sumnje

16. Ubistvo sa predumišljajem- Selenić

17. Sve od MirJam

18. Smena generacija - Stevan Jakovljević

19. Lagumi- S Velmar Janković

20. Mati pirinča

21. Sve od Perl Bak

22. Zlato Medičijevih

....

i mogla bih da nabrajam još puno, puno knjiga

Jednostavno ne mogu da napišem i izdvojim samo 10 knjiga. "Gutam" sve što uzmem da čitam, mada mi neke knjige ne legnu..kao na primer Hazarski rečnik..vraćala sam se nekoliko puta, ali ga nikada nisam pročitala.

Nazad na vrh Ići dole
Gost
Gost
Anonymous

10 knjiga Empty
PočaljiNaslov: Re: 10 knjiga   10 knjiga EmptyPet Sep 19, 2014 9:35 am

... hm...

1. sve od Harolda Robinsa, Jiržija Kosinskog, Rejmonda Čendlera, Čarlsa Bukovkog. Ive Andrića, Vitomila Zupana, Vuka Draškovića, Gorana Tribusona. Miloša Crnjanskog. Franc Kafke, Miodraga Bulatovića... ima l' smisla nabrajat' ???

2. Imate l' Ršuma - Ljubivoje Ršumović

3. Maratoci i ostale drame - Dušan Kovačević

4. Beograde, dobro jutro - Dušan Radović

5. CA Blues - Milan Oklopdžić

6. Pseudo - Emil Ažar

7. Siesta - zaboravio sam ime pisca (noć u Tadž Mahalu)

8. Ostrvo - Meša Selimović

9. Raznorazni kuvari

10. Majstor u domaćinstvu

... ove poslednje dve stavke se sastoje od debeli' knjiga i isečaka iz raznoraznih časopisa...

rasta

Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
Lily

Godina : 28
Datum upisa : 12.09.2008

10 knjiga Empty
PočaljiNaslov: Re: 10 knjiga   10 knjiga EmptyPet Sep 19, 2014 11:31 am

Uhhh.. zaista sam procitala mnogo knjiga, mogla bih nabrajati mnoge koje su me dotakle, rasplakale, nasmejale.. ali u samoj ovoj igri na fb reci je bilo o knjigama koje su se na neki nacin izdvojile i uticale na nas zivot, od detinjstva do danas.. e sada neke bas nisu uticale, ali su ostavile znacajan trag u razmisljanju/analiziranju.. jednostavno su me odusevile, stoga cu samo kopirati vec stavljeni spisak na mojoj fb stranici.

A to su te knjige:

1. Najlepse bajke sveta i nezaobilazni J.J. Zmaj
2. Orlovi rano lete- B. Copic, Tom Sojer—M.Tven, Robinson Kruso-D.Defo
3. Ponos i predrasude- DZ. Ostin, G-dja ministarka, Sumnjivo lice – B. Nusic
4. Na Drini cuprija- I.Andric, Zenski rodoslov- LJ.H. Djurovic, Rebeka-D.D.Morije
5. Ilijada- Homer ; Odiseja u svemiru- A.C. Klark
6. Poezija- Jesenjin, Pesme- M.Mika Antic
7. Trgovci dusama- B.D. Benedikt
8. Na obali reke Pjedre sedela sam I plakala- P. Koeljo
9. Moc podsvesti- Dz. Marfi, Sidarta- H.Hese
10. Lovac na zmajeve- H. Hoseini, Papa Jovana- D.V.Kros

Od mnogih pisaca, kada mi se dopadne stil i tematika pisanja procitam sve sto su napisali do sada..
Nazad na vrh Ići dole
MadamX
Grofica od Voždovca
MadamX

Godina : 52
Datum upisa : 13.12.2012

10 knjiga Empty
PočaljiNaslov: Re: 10 knjiga   10 knjiga EmptyPet Sep 19, 2014 12:03 pm

Lily ::

Od mnogih pisaca, kada mi se dopadne stil i tematika pisanja procitam sve sto su napisali do sada..

To radim i ja. I pošto u biblioteci nema novijih naslova, ili nastavaka nekih knjiga, ja kupim ceo komplet..najčešće preko Lagune.

OFFTOPIC

Ovih dana očekujem devet knjiga koje kupujem na kredit. Donosi mi čovek kući cele komplete i to sve plaćam na 10 rata. top88

Mojoj sreći nema kraja!

ON TOPIC

Dodajem onom spisku knjiga i sledeće knjige

Lovac na znajeve

Hiljadu čudesnih sunaca

I planine odjeknuše
Nazad na vrh Ići dole
Lakota
- slučajna prolaznica-
Lakota

Datum upisa : 11.07.2013

10 knjiga Empty
PočaljiNaslov: Re: 10 knjiga   10 knjiga EmptyPet Sep 19, 2014 12:16 pm

Ja moram da se zamislim ,da proceprkam po sebi i setim se onih deset koje su uticale na mene..treba mi vremena ererere

Dve sam se setila/

Zenski mozak,muski mozak/L.Brezendijan

Tihi Don/Solohov,tek kad sam ga citala drugi put ,u starijem uzrastu..I treca mi pade na pamet,
Autobiografija o nama/Mihiz
Nazad na vrh Ići dole
Auror@
SOLDIER of LOVE
Auror@

Godina : 65
Humor : aha
Datum upisa : 12.04.2014

10 knjiga Empty
PočaljiNaslov: Re: 10 knjiga   10 knjiga EmptyPet Sep 19, 2014 12:50 pm

Auh... Mnogo mi težak zadatak, izdvojiti, ali ajde da probam.
1. Anton De Sent Egziper -Mali Princ
2. Richard Bach - Jonathan Livingston 
3. Hesse - Sidarta, Igra stalkenih perli, Stepski vuk (ne mogu ih razdvojiti)
4. Ocho Reinech - Moj put, put belih oblaka
5. Umberto Eko - Ime ruže
6. Scot Peck - Put kojim se redje ide
7. Meša Selimović - Tvrdjava
8. Paolo Coehlo - Alhemičar
9. Markes - priče
10. Lobsang Rampa - Treće oko

Otprilike... Tu su još, ništa manje: Carlos Castaneda, Emil Zola, Dostojevski, Kronin, bajke i legende iz celog sveta, Ivo Andrić, Mika Antić, Ršumović, Desanka Maksimović, ... 
Puuuno još, što volim i čemu volim da se vraćam. 
A volim pročitati i nekoliko knjiga, koje je pisao moj deda, koje su došle u moje ruke, pa da iz svog ugla, uvek iznova upoznam tu "crnu ovcu" u našoj porodici, jer sam bila mala, da puno toga shvatim, kada je bio sa nama.
Nazad na vrh Ići dole
dusicaa
الحالم الأبدي
dusicaa

Datum upisa : 02.12.2012

10 knjiga Empty
PočaljiNaslov: Re: 10 knjiga   10 knjiga EmptyPet Sep 19, 2014 1:30 pm

Evo i ja cu kopirati spisak knjiga koje okacih na Fb ( u igrici).
Mada citajuci vase spiskove, setim se knjiga koje jesu uticale na mene a nisam ih stavila na spisak.
U momentu se bas ne mozemo setiti svih, ali je po meni bas ovo nacin da se setimo i nekih divnih, davno procitanih knjiga.

1.Americka tragedija -T.Drajzer
2.Sidarta -H.Hese
3.Lovac na zmajeve- H. Haseini
4. Na obali reke Pjedre, sedela sam i plakal - P.Koeljo
5.Snegovi Kilimandzara - E. Hemingvej
6.Limeni dodbos - G. Gras
7. Ivana - M.Kapor
8. Igra andjela- Safon
9.Drugo ime za ljubav-Kolin Mekalou
10.Gordost i predrasuda- -Dz. Ostin
Nazad na vrh Ići dole
Lakota
- slučajna prolaznica-
Lakota

Datum upisa : 11.07.2013

10 knjiga Empty
PočaljiNaslov: Re: 10 knjiga   10 knjiga EmptyPet Sep 19, 2014 2:36 pm

Setih se jos jedne Koreni/D.Cosic..uvek primenljiva..
Nazad na vrh Ići dole
Lily
First Bride
Lily

Godina : 28
Datum upisa : 12.09.2008

10 knjiga Empty
PočaljiNaslov: Re: 10 knjiga   10 knjiga EmptyNed Sep 21, 2014 12:42 pm

Dosta slicnih ukusa imamo barem gledajuci knjige koje nam, se svidjaju.. Aurora me podseti na Cronina.. i od njega sam sve procitala.. ima tu jos sjajnih pisaca..
Nazad na vrh Ići dole
sonia
حبيبي
sonia

Godina : 50
Humor : ;)
Datum upisa : 23.03.2008

10 knjiga Empty
PočaljiNaslov: Re: 10 knjiga   10 knjiga EmptyUto Avg 25, 2015 8:50 am

MadamX ::
Ja baš nisam dobro skontala ovu igricu. Da li spominjemo knjige iz detinjstva ili uopšte knjige koje volimo, imamo u svojoj biblioteci i povremeno im se vraćamo. "Nalupala" sam se na FB sa deset knjiga i onda shvatila da nisam spomenula neke zaista vredne knjige.

Kasno je i ne mogu da dajem obrazloženja, a pošto često zaboravljam autora knjige napisaću samo spisak..i mislim da će biti više od deset knjiga.

....

i mogla bih da nabrajam još puno, puno knjiga

Jednostavno ne mogu da napišem i izdvojim samo 10 knjiga. "Gutam" sve što uzmem da čitam, mada mi neke knjige ne legnu..kao na primer Hazarski rečnik..vraćala sam se nekoliko puta, ali ga nikada nisam pročitala.

Citiram sve u ovom postu , cak i za Hazarski recnik.

A zaista zanimljivi spiskovi u predhodnim postovima, vecina puno cita, sto je fantasticno... Dosta je kniga koje su ''obavezno stivo'', pa bih ja dodala neku knjigu Harukija Murakamija i dva nobelovca, Mo Jena i Knut Hamsuna, za sada ( Japan, Kina, Norveska...) nesto malo drugacije.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

10 knjiga Empty
PočaljiNaslov: Re: 10 knjiga   10 knjiga Empty

Nazad na vrh Ići dole

10 knjiga
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Kupovina knjiga
» Beogradski sajam knjiga
» Princ tame...
» Knjiga uz koju ste plakali
» Knjiga - hladan ,ali pouzdan prijatelj

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: KNJIŽEVNOST I JEZIK :: KNJIŽEVNOST :: NARODNE IZREKE ,GRAFITI i ostalo-
Skoči na: