|
| 10 knjiga | |
|
+6MadamX Lily Kijara-brm Danubius Astra ZoxZoja 10 posters | Autor | Poruka |
---|
ZoxZoja Stela Polaris
Godina : 56 Location : Plava Planeta Datum upisa : 13.01.2013
| Naslov: 10 knjiga Čet Sep 04, 2014 10:33 pm | |
| Nov "igrica" na FB. Neko od prijatelja te izazove da daš spisak 10 knjiga koje su uticale na tebe. Ti odgovoriši izazoveš deset novih. Donosim ovde tu igricu ali bez izazova. Ko želi napisaće. Jednu ili deset knjiga svejedno. I mala dopuna igrici. Napišite i zašto baš te knjige.
Moj spisak:
1. Doživljaji mačka Čarlija - Aleksandr Popović - Prva knjiga koje se sećam. Čitala nam naša Smiljka u vrtiću.
2. Pionirska trilogija - Branko Ćopić - Lektira ali i avantura koju je vredelo pročitati.
3. Gvapo - Slavomir Nastasijević - Knjiga o praistoriji. Čitala je kad sam imala desetak godina. I danas pamtim okvir a knjigu ne mogu da nađem da je pročitam ponovo.
4. Kroz pustinju i prašumu - Henrik Sjenkjevič - Avantura u kojoj je svako želeo da učestvuje. Naravno htela sam da budem Staša.
5. Knjiga o Milutinu - Danko Popović Knjiga o ratu protiv rata. Na malo strana puno rečeno.
6. Srpska trilogija - Stevan Jakovljević - Istorija kroz oči učesnika.
7. Ljudi sa četiri prsta - Miodrag Bulatović - Bolje da je nisam pročitala nikad. Teška do bola. Tema a način na koji je izneta.
8. Apisov tami-čar - Stevan Zec Nije istorija baš ono što smo u školi učili. Solunski proces iz pera stražara tj zamenika komandira straže koji je čuvao Apis i drugove.
9. Memoari jedne gejše - Artur Golden - Japan ... jedna od mojih želja da vidim i doživim. Data mi prilika bar kroz roman.
10. Hari Poter - Dž. K.Rouling - I opet dokazano knjiga je bolja od filma
| |
| | | Astra Zvezda Foruma
Godina : 64 Location : podnozje Alpi Datum upisa : 20.06.2008
| Naslov: Re: 10 knjiga Čet Sep 04, 2014 10:50 pm | |
| Ja imam veliki problem sto slabo pamtim naslove i autore...ova 3 mjeseca sam procitala dosta knjiga...samo jednoj znam naziv Dragulj Medine....tako da necu uspjeti da sastavim spisak,ali prva knjiga koje se sjecam da sam citala su bile Bajke Brace Grim...zna se...masta,princeze,zmajevi i slicno. Kasnije,jos kao dijete, sam procitala predivnu knjigu Veliki Van...prica o lavici koja se borila za svoje mladunce....bila sam dirnuta zrtvom i ljubavlju majke lavice...to mi je na neki nacin obiljezilo put. Skolsku lektiru necu da spominjem,jer nikad nisam voljela da citam sta moram,vec sta se meni svidja...pa tako slabo i pamtim cega je sve tu bilo...ali Gricka vjestica,svi tomovi u jednom dahu-S jedne strane ljubav,s druge drustvo...vjestice i takve stvari. Zamisljala sam da sam Nera,neko jako hrabar za svoje vrijeme. Odlicno se sjecam i jedne predivne knjige o zivotu u Kini...mnogo zalosna...ne pitajte me ni naslov ni autora...ebiga,hendikep....to mi ne ostaje u glavi. | |
| | | ZoxZoja Stela Polaris
| Naslov: Re: 10 knjiga Čet Sep 04, 2014 10:58 pm | |
| Hvala Astra na podsećanju na neke knjige. Grička vještica se upisivalo u biblioteci na listu čekanja jer je bio samo jedan komplet. Da je napisana u Americi ili bar u GBR po njoj bi bilo snimljen film sa sve Liz Tejlor u glavnoj ulozi.
Ja sam zaboravila i Gordost i predrasude recimo na svom spisku. Ili iz dečije književnosti 4 knjige koje se zovu Devojčice, Devojčice rastu, Dečaci i Deca gospođe Džo. Priča o 4sestre koje rastu u vreme građanskog rata i njihov život kasnije. I tužnoi lepo, Ako su u životu u biblioteci mogla bi da ih opet malo prelistam. | |
| | | Danubius Čuvar Vatre
Godina : 64 Location : Datum upisa : 19.01.2008
| Naslov: Re: 10 knjiga Čet Sep 04, 2014 11:10 pm | |
| - ZoxZoja ::
- Nov "igrica" na FB. Neko od prijatelja te izazove da daš spisak 10 knjiga koje su uticale na tebe. Ti odgovoriši izazoveš deset novih. Donosim ovde tu igricu ali bez izazova. Ko želi napisaće. Jednu ili deset knjiga svejedno. I mala dopuna igrici. Napišite i zašto baš te knjige.
Moj spisak:
5. Knjiga o Milutinu - Danko Popović Knjiga o ratu protiv rata. Na malo strana puno rečeno.
Jedna je zajednička -dakle ,još 9 . Možda su moje pomalo i mejnstrim ,ali je tako kako jeste i ne nameravam da izmišljam da me je "Tibetanska knjiga mrtvih" nadahnula . 2.Mali Princ -Egzeperi 3. Galeb Johnatan Livingston Ričard Bach -pročitao jer se pisalo o njima još kao dete ,i tek godinama kasnije i razumeo ,kao i "princa" 4.Lovac u raži (žitu )- Selindžer -priča o odrastanju ,ponašanju ,pojmu dobra i zla 5 .Limeni doboš-Ginter Gras -priča o nacizmu i puno toga još na jedinstven način 6.Ljubi bližnjega svoga -E M Remark -priča o progonu ,izbeglištvu ,sa tim sam se prvi put sreo tada ,kroz knjigu .Pročitao sve što je napisao 7 . Stepski Vuk 8.Sidarta -prvi susret sa Hermanom Heseom -pročitao sve što je napisao 9 . Učenje Don Huana -otkrio Kastanedu -pročitao sve što je napisao 10 .C A Blues -Milan Oklopčić -vrlo draga knjiga ,možda prva i jedina knjiga o rock n rolu sa ovih prostora
Malo je teško nabrajati ,ovo je sve iz maltene ,detinjstva ,ali jesu uticale ,i ima još puno koje su uticale da se sazna nešto o onome što ćemo delom i doživeti.
| |
| | | ZoxZoja Stela Polaris
| Naslov: Re: 10 knjiga Čet Sep 04, 2014 11:30 pm | |
| Ja do dana današnjeg nisam shvatila Malog princa. Žao mi je zbog toga ali jednostavno to je jedna od knjiga s kojom se nisam pronašla. Recimo Draškovića sam ostavila na osmoj strani a tad se "ubijalo" da se dođe do Noža ili Molitve. Možda zato što sam počela da ih čitam u vreme kad se dešavao Vukovar i ta količina negativne energije koju sam imala oko sebe mi nije trebala još i iz knjige. Nikad im se nisam vratila a i ne nameravam.
Moj spisak možda i nisu neke "krunske" već sam spisak pravila kao neki presek kroz ovih 40 godina čitalačkog staža. Prvi sa spiska, Mačak Čarli, je na prvom mestu jer to je prva knjiga koju pamtim kao knjigu. Sentimentalna vrednost bez obzira na umetničku koju poseduje jer kad sam je nekih trideset godina kasnije pročitala grlo mi se steglo na nekim delovima baš kao i kad sam imala 6godina. | |
| | | Kijara-brm Glavni Administrator
Godina : 44 Location : 𝐹 - 𝐴𝑁 - 𝑇 - 𝐴𝑆 - 𝑇 𝐼 𝐶 Humor : 𝑌𝐸𝑆-𝑌𝑜𝑢 𝑛𝑜𝑤 :) Datum upisa : 21.12.2008
| Naslov: Re: 10 knjiga Čet Sep 04, 2014 11:54 pm | |
| 1."Tajna krvavog mosta"-Marija Jurić Zagorka - 2."Kad je Niče plakao" - Irvin Jalom 3.Mi, djeca s kolodvora. Zoo"-Christiane F 4."Prohujalo sa vihorom" - Margaret Mičel 5."Tajni dnevnik Marije Antoanete"-Carolly Erickson 6."Stepski vuk"-Herman Hese 7."Memoari jedne gejše" - Artur Golden 8."Ne mogu šutjeti"-Tolstoj 9.“Crnci u Firenci”-Vedran Rudan 10."Zamak-Kafka
Neke knjige se po preporuci,neke iz školske lektire(Zagorka),neke iz čiste radoznalosti (mediji). Sad ne bi davala svoje mišljenje koju bi preporučila,jer nekome je knjiga zanimljiva nekome nije.. Svako će je doživeti na drugčiji način.Tu bi još mogla da dopunim mnogo knjiga s porukom. Nadam se da ću dopuniti s vremenom.
Čiča Goriot-Balzac Žerminal-Zola Nekad tako komplikovana,a tako jednostavna,ali uvek jedinstvena ღ.Every girl can be a Princess and a Warrior. 👑 | |
| | | MadamX Grofica od Voždovca
Godina : 52 Location : Beograd Datum upisa : 13.12.2012
| Naslov: Re: 10 knjiga Pet Sep 19, 2014 2:49 am | |
| Ja baš nisam dobro skontala ovu igricu. Da li spominjemo knjige iz detinjstva ili uopšte knjige koje volimo, imamo u svojoj biblioteci i povremeno im se vraćamo. "Nalupala" sam se na FB sa deset knjiga i onda shvatila da nisam spomenula neke zaista vredne knjige.
Kasno je i ne mogu da dajem obrazloženja, a pošto često zaboravljam autora knjige napisaću samo spisak..i mislim da će biti više od deset knjiga.
1. Grička vještica, Gordana, i sve Zagorkine knjige
2. Sve knjige Filipe Gregori- pisala je o engleskoj istoriji i vremenu "Rata ruža"
3. Katedrala na moru
4. Stubovi zemlje - Ken Folet
5. Sve knjige Džona Grišama- trileri
6. Prodavac milosrđa
7. Majčina ruka- Marojević
8. Krugovi moći- Žarko Jokanovič
9. Besnilo
10. Atlantida
11. Kad su cvetale tikve
12. Očevi i oci- Selenić
13. Sve od Mome Kapora
14. Žerminal
15. Senka sumnje
16. Ubistvo sa predumišljajem- Selenić
17. Sve od MirJam
18. Smena generacija - Stevan Jakovljević
19. Lagumi- S Velmar Janković
20. Mati pirinča
21. Sve od Perl Bak
22. Zlato Medičijevih
....
i mogla bih da nabrajam još puno, puno knjiga
Jednostavno ne mogu da napišem i izdvojim samo 10 knjiga. "Gutam" sve što uzmem da čitam, mada mi neke knjige ne legnu..kao na primer Hazarski rečnik..vraćala sam se nekoliko puta, ali ga nikada nisam pročitala.
| |
| | | Gost Gost
| | | | Lily First Bride
Godina : 28 Location : .. majka Serbia.. Datum upisa : 12.09.2008
| Naslov: Re: 10 knjiga Pet Sep 19, 2014 11:31 am | |
| Uhhh.. zaista sam procitala mnogo knjiga, mogla bih nabrajati mnoge koje su me dotakle, rasplakale, nasmejale.. ali u samoj ovoj igri na fb reci je bilo o knjigama koje su se na neki nacin izdvojile i uticale na nas zivot, od detinjstva do danas.. e sada neke bas nisu uticale, ali su ostavile znacajan trag u razmisljanju/analiziranju.. jednostavno su me odusevile, stoga cu samo kopirati vec stavljeni spisak na mojoj fb stranici.
A to su te knjige:
1. Najlepse bajke sveta i nezaobilazni J.J. Zmaj 2. Orlovi rano lete- B. Copic, Tom Sojer—M.Tven, Robinson Kruso-D.Defo 3. Ponos i predrasude- DZ. Ostin, G-dja ministarka, Sumnjivo lice – B. Nusic 4. Na Drini cuprija- I.Andric, Zenski rodoslov- LJ.H. Djurovic, Rebeka-D.D.Morije 5. Ilijada- Homer ; Odiseja u svemiru- A.C. Klark 6. Poezija- Jesenjin, Pesme- M.Mika Antic 7. Trgovci dusama- B.D. Benedikt 8. Na obali reke Pjedre sedela sam I plakala- P. Koeljo 9. Moc podsvesti- Dz. Marfi, Sidarta- H.Hese 10. Lovac na zmajeve- H. Hoseini, Papa Jovana- D.V.Kros
Od mnogih pisaca, kada mi se dopadne stil i tematika pisanja procitam sve sto su napisali do sada.. | |
| | | MadamX Grofica od Voždovca
Godina : 52 Location : Beograd Datum upisa : 13.12.2012
| Naslov: Re: 10 knjiga Pet Sep 19, 2014 12:03 pm | |
| - Lily ::
Od mnogih pisaca, kada mi se dopadne stil i tematika pisanja procitam sve sto su napisali do sada..
To radim i ja. I pošto u biblioteci nema novijih naslova, ili nastavaka nekih knjiga, ja kupim ceo komplet..najčešće preko Lagune. OFFTOPIC Ovih dana očekujem devet knjiga koje kupujem na kredit. Donosi mi čovek kući cele komplete i to sve plaćam na 10 rata. Mojoj sreći nema kraja! ON TOPIC Dodajem onom spisku knjiga i sledeće knjige Lovac na znajeve Hiljadu čudesnih sunaca I planine odjeknuše | |
| | | Lakota - slučajna prolaznica-
Datum upisa : 11.07.2013
| Naslov: Re: 10 knjiga Pet Sep 19, 2014 12:16 pm | |
| Ja moram da se zamislim ,da proceprkam po sebi i setim se onih deset koje su uticale na mene..treba mi vremena Dve sam se setila/ Zenski mozak,muski mozak/L.Brezendijan Tihi Don/Solohov,tek kad sam ga citala drugi put ,u starijem uzrastu..I treca mi pade na pamet, Autobiografija o nama/Mihiz | |
| | | Auror@ SOLDIER of LOVE
Godina : 65 Location : Neoplanta Humor : aha Datum upisa : 12.04.2014
| Naslov: Re: 10 knjiga Pet Sep 19, 2014 12:50 pm | |
| Auh... Mnogo mi težak zadatak, izdvojiti, ali ajde da probam. 1. Anton De Sent Egziper -Mali Princ 2. Richard Bach - Jonathan Livingston 3. Hesse - Sidarta, Igra stalkenih perli, Stepski vuk (ne mogu ih razdvojiti) 4. Ocho Reinech - Moj put, put belih oblaka 5. Umberto Eko - Ime ruže 6. Scot Peck - Put kojim se redje ide 7. Meša Selimović - Tvrdjava 8. Paolo Coehlo - Alhemičar 9. Markes - priče 10. Lobsang Rampa - Treće oko
Otprilike... Tu su još, ništa manje: Carlos Castaneda, Emil Zola, Dostojevski, Kronin, bajke i legende iz celog sveta, Ivo Andrić, Mika Antić, Ršumović, Desanka Maksimović, ... Puuuno još, što volim i čemu volim da se vraćam. A volim pročitati i nekoliko knjiga, koje je pisao moj deda, koje su došle u moje ruke, pa da iz svog ugla, uvek iznova upoznam tu "crnu ovcu" u našoj porodici, jer sam bila mala, da puno toga shvatim, kada je bio sa nama. | |
| | | dusicaa الحالم الأبدي
Location : Tamo gde Dunav ljubi nebo :) Datum upisa : 02.12.2012
| Naslov: Re: 10 knjiga Pet Sep 19, 2014 1:30 pm | |
| Evo i ja cu kopirati spisak knjiga koje okacih na Fb ( u igrici). Mada citajuci vase spiskove, setim se knjiga koje jesu uticale na mene a nisam ih stavila na spisak. U momentu se bas ne mozemo setiti svih, ali je po meni bas ovo nacin da se setimo i nekih divnih, davno procitanih knjiga.
1.Americka tragedija -T.Drajzer 2.Sidarta -H.Hese 3.Lovac na zmajeve- H. Haseini 4. Na obali reke Pjedre, sedela sam i plakal - P.Koeljo 5.Snegovi Kilimandzara - E. Hemingvej 6.Limeni dodbos - G. Gras 7. Ivana - M.Kapor 8. Igra andjela- Safon 9.Drugo ime za ljubav-Kolin Mekalou 10.Gordost i predrasuda- -Dz. Ostin | |
| | | Lakota - slučajna prolaznica-
Datum upisa : 11.07.2013
| Naslov: Re: 10 knjiga Pet Sep 19, 2014 2:36 pm | |
| Setih se jos jedne Koreni/D.Cosic..uvek primenljiva.. | |
| | | Lily First Bride
Godina : 28 Location : .. majka Serbia.. Datum upisa : 12.09.2008
| Naslov: Re: 10 knjiga Ned Sep 21, 2014 12:42 pm | |
| Dosta slicnih ukusa imamo barem gledajuci knjige koje nam, se svidjaju.. Aurora me podseti na Cronina.. i od njega sam sve procitala.. ima tu jos sjajnih pisaca.. | |
| | | sonia حبيبي
Godina : 50 Location : my world Humor : ;) Datum upisa : 23.03.2008
| Naslov: Re: 10 knjiga Uto Avg 25, 2015 8:50 am | |
| - MadamX ::
- Ja baš nisam dobro skontala ovu igricu. Da li spominjemo knjige iz detinjstva ili uopšte knjige koje volimo, imamo u svojoj biblioteci i povremeno im se vraćamo. "Nalupala" sam se na FB sa deset knjiga i onda shvatila da nisam spomenula neke zaista vredne knjige.
Kasno je i ne mogu da dajem obrazloženja, a pošto često zaboravljam autora knjige napisaću samo spisak..i mislim da će biti više od deset knjiga.
....
i mogla bih da nabrajam još puno, puno knjiga
Jednostavno ne mogu da napišem i izdvojim samo 10 knjiga. "Gutam" sve što uzmem da čitam, mada mi neke knjige ne legnu..kao na primer Hazarski rečnik..vraćala sam se nekoliko puta, ali ga nikada nisam pročitala.
Citiram sve u ovom postu , cak i za Hazarski recnik. A zaista zanimljivi spiskovi u predhodnim postovima, vecina puno cita, sto je fantasticno... Dosta je kniga koje su ''obavezno stivo'', pa bih ja dodala neku knjigu Harukija Murakamija i dva nobelovca, Mo Jena i Knut Hamsuna, za sada ( Japan, Kina, Norveska...) nesto malo drugacije. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: 10 knjiga | |
| |
| | | | 10 knjiga | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Ko je trenutno na forumu | Imamo 156 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 156 Gosta :: 2 Provajderi Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 710 dana Sub Jan 19, 2013 12:14 am |
Zadnje teme | » TIBOR TOT -DANUBIUSNed Nov 17, 2024 9:43 am od podbarac » Gde biste voleli da zivite, a gde nikako?Pet Nov 15, 2024 7:05 pm od debilko » DNEVNI HOROSKOP ✰Pet Nov 15, 2024 1:20 am od rouzvel » Šta trenutno slušate Sre Nov 13, 2024 9:48 pm od Kijara-brm » MISAO (izreka) dana...Sre Nov 13, 2024 6:07 pm od montoya » Bloger Krule - Obrana i zaštita od glupostiUto Nov 12, 2024 8:34 pm od Kijara-brm » LJUBAVNI HOROSKOPPon Nov 11, 2024 12:23 am od rouzvel » NEDELJNI HOROSKOP ★Pon Nov 11, 2024 12:16 am od rouzvel » POMENI I SEĆANJA Sre Nov 06, 2024 12:09 am od rouzvel » MESEČNI HOROSKOP ♏Pet Nov 01, 2024 12:27 am od rouzvel » POPLAVE ( i vodostaj) Pon Okt 14, 2024 10:23 pm od Kijara-brm » SUJEVERJESub Okt 12, 2024 3:27 pm od Eugen Grafvajer » ELEKTRIČNI AUTOMOBIL -auto budućnosti ? Sub Okt 05, 2024 9:54 pm od montoya » Čitaj, oseti, uživaj i upamti.....Sub Sep 28, 2024 10:44 am od Eugen Grafvajer » PLAĆENIČKE TV: Ž1, ms, i drugePet Sep 27, 2024 11:33 pm od Đole » Igre iz vašeg detinjstva ....Sre Sep 25, 2024 9:01 pm od Kijara-brm » Kažite pesmomSub Sep 14, 2024 8:39 pm od montoya » In memoriam-poznati (EX) JugosloveniPet Sep 06, 2024 4:15 pm od Đole » Kvarovi i popravke na automobilu,priprema za zimu ...Sre Sep 04, 2024 8:45 am od savo » RIBLJI PAPRIKAŠ (APATINSKI)Ned Sep 01, 2024 2:52 pm od Eugen Grafvajer » JA IMAM TALENAT -razna takmičenja i buduće zvezdeSub Avg 31, 2024 9:40 am od Danubius » UMETNOST TETOVIRANJA Pet Avg 16, 2024 9:48 am od savo » GODIŠNJICA "OLUJE"Čet Avg 15, 2024 5:46 pm od Danubius » PESME UZ KOJE MUŠKARCI PLAČU ???? Sre Avg 14, 2024 9:30 pm od Danubius » Da li ste Yugo-nostalgičari?Sre Avg 14, 2024 4:54 pm od Danubius » Azilanti i ostali MIGRANTI....Uto Avg 13, 2024 6:59 pm od Kijara-brm » OI - Pariz 2024Ned Avg 11, 2024 4:33 pm od Đole » ZA SVA VREMENA...-muzika koja se pamtiSub Avg 10, 2024 12:37 pm od Eugen Grafvajer » Bljuvotinama nema kraja -rijaliti ZADRUGA Pet Avg 09, 2024 10:34 pm od Kijara-brm » TENISNed Avg 04, 2024 10:59 pm od Kijara-brm |
Statistike | Imamo 11632 registrovanih korisnika Najnoviji registrovani član je Arsene
Naši korisnici su poslali ukupno 526289 članaka u 7371 teme
|
IN MEMORIAM - naša OKANA -1975 -2021 | |
Tot Tibor - Danubius 1960 - 2024 | |
|