DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
Biti otac...ili Samo je jedna majka! BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
Biti otac...ili Samo je jedna majka! BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-

Prijemportal*Latest imagesTražiRegistruj sePristupi

Biti otac...ili Samo je jedna majka!

Ići dole 
+3
Danubius
ZoxZoja
brdjanin
7 posters
AutorPoruka
brdjanin
peskovit je put do zvezda
brdjanin

Datum upisa : 13.09.2013

Biti otac...ili Samo je jedna majka! Empty
PočaljiNaslov: Biti otac...ili Samo je jedna majka!   Biti otac...ili Samo je jedna majka! EmptyČet Sep 25, 2014 5:05 pm

Biti otac

Spremao se nas sin prvenac za put..maturska ekskurzija u pitanju. Uzbudjenje veliko... kako u odeljenskoj mu zajednici tako i u nasoj maloj porodicnoj.
Prakticne pripreme idu bez problema, te stvari je moja draga apsolvirala tokom godina...ja joj asistiram (odvajanje garderobe, pranje, peglanje itd...). Medjutim danima pokusavam da obavim "muski razgovor" sa njim, ali nikako da se "namesti" situacija. I onda odjednom nas dvojica sami u kolima na putu ka udaljenom delu grada (sto znaci bar pola sata vremena, u oba pravca).
Nisam od oceva-kolceva koji ne pricaju i ne razmenjuju emocije sa svojom decom, ali ovo prvence mi prilicno zatvoreno kada su intimne stvari u pitanju. ne voli cak ni da prizna kada ima devojku...Otkud znam zasto...takav je...
Tokom godina i njegovog razvoja procitah ja puno tekstova i knjiga raznih psihologa koji savetuju otvoren razgovor sa decom o svim temama pa i seksu...Kod njih TO sve deluje lako, kao da deca jedva cekaju da mi njihovi matorci pricamo o seksu.

Elem...da ne duzim...moja namera je da sinu skrenem jos jednom paznju na koriscenje kondoma (mada ne znam da li je i zapoceo aktivan seksualni zivot) u situacijama kao sto su maturske ekskurzije (mislim ono 200 mladih i zdravih ljudi 7 noci zajedno...za'ebano...
Udahnuh duboko, zagledah se napred u poziciona svetla auta ispred i krenuh "odlucno i sigurno": "Vidi...sine...htedoh da ti kazem nesto vazno..." (bem li ga...jesam "moderan" i otvoren, ali uvek kada o ovim "stvarima" treba da pricam sa njim nesto mi ne ide...) "Kada budes tamo...na ekskurziji...ako dodje do neceg...sa nekom devojkom...molim te ne zaboravi da koristis kondom..."
Posle ove recenice sa toliko opstih mesta pade mi kamen sa srca....pa eto...izrekoh ga...(iako sam par puta pricao sa njim na ovu temu sebi sam zadao kao domaci da ovo potegnem jos jednom)
Sin mi kratko odgovori: "Ma nece se desiti..ne brini"
Muskarac u meni se pobuni...kako bre nece i da ne brinem....kako je tako siguran...ali svu "brigu" pretocih u recenicu: "Ma neeeeeeeee...ne mislim ja na neku strankinju...nego na neku tvoju drugaricu...devojku...sta ja znam..."
Na svu moju muku dobih samo odgovor: "Ma ne brini".
"Ne brinem", slagah masno, "ali ako ih nisi kupio, a tamo ti zatrebaju, obavezno ih kupi". U momentu dok ovo izgovaram pomislih..."aha...kako da nece...ako se tokom noci ukaze prilika a hormoni poskoce....poslednje na sta ce da misli je na kojim trafikama se u inostranstvu kupuju kondomi."

I tako...po psiholozima nas dvojica bi u ovom delu iskrenog razgovora vec trebali da se grlimo...jedan drugom upucujemo "Ja poruke" pretopljene emocijama, a ja budem smiren sto sam obavio jos jednu roditeljsku duznost maestralno...
Nista od toga...sincina cuti, za njega je razgovor zavrsen...a ja ne znam nista vise nego sto sam znao i pre...

Resih da delam...da mu za svaki slucaj kupim kondome i spakujem...A tek tu nasta moja muka...retko ih koristim pa "se ne razumem u iste". Kao svaki kulturan covek odem u apoteku u komsiluku i kada apotekarki, koju znam iz vidjenja i ona mi komsinica, rekoh sta mi treba prvo istrpeh komsijski sumnjicav pogled tipa "astacetokomsiji...daneideusva leraciju...aimaonakodiiiiivnu zenicu...".
Moje muke nastase tek kada videh izbor...te ovakav...te onakav...te razvrstani po velicinama (setih se druga koji ih zove kaputicima pa se nasmejah da je i normalno sto ih ima i XL i XXL). Kada se odlucih za "model" nasta dilema...a koliko pakovanja majku mu...? A sta ako mu "krene"....Tacno me zabole glava u momentu...Odlucih se za tri pakovanja i resih da konacno prekinem to samomucenje...
Spakovao sam mu u dzep ranca...kada je moja draga zavrsila pakovanje sendvica za prvi dan putovanja...krisom...ne zato sto necu reci dragoj (podnecu ja njoj raport naravno kad sin ode), nego sto me bilo sramota da me sin vidi...
Na ispracaju ispred autobusa rekoh mu..."Imas nesto od mene u dzepu ranca..."
On zavuce ruku...opipa sadrzaj i uz osmeh rece..."Ma ne brini cale..."
I onda slagah jos jednom..."Maaaaaaa ne brineeem".

I eto..poslusao sam sve savete psihologa o tome "kako otac prica sa sinom tinejdzerom o opreznosti prilikom sexa sa devojkama"...i kako da cuva i sebe i nju..." i nisam nista pametniji ni mirniji...

"Ma ne brinem"

Posle ove moje ispovesti... :D
Da li ste i koliko sa svojim tinejdžerima pričali o kontracepciji i zaštiti? Kako vam je "išlo"? Da li je bwilo "knedel u grlu"?
Ako vas to tek čeka...znate li kako će te?
Nazad na vrh Ići dole
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 56
Datum upisa : 13.01.2013

PočaljiNaslov: Re: Biti otac...ili Samo je jedna majka!   Biti otac...ili Samo je jedna majka! EmptyČet Sep 25, 2014 6:04 pm

E moj Brdski lako je tebi bilo jedan na jedan. Zamisli da si devojka od 21 godine i da sličan razgovor vodiš sa 5-6 petnaestogodišnjaka. Kojima je hormonsko ludilo 7/24 bilo u punom zamahu. Elem podesilo se tako da su dvojica bratovih drugara ostavili biciklove kod nas pre izlaska a ostatak "rulje" i ovako put vodi pored naše kuće iz provoda. Što i zbog čga sam se ja vraćala iz provoda kad i ta balavurdija ne sećam se ali eto desilo se. I shvatim šta se događa. Otkud znam šta su i da li su uopšte roditelji pričali sa njima. Uzimam kao sigurno da nisu i s užasom shvatam da sam ja jedina koja mora i može da obavi taj razgovor sa njima. Jedini stariji brat iz te ekipe je tad bio u vojsci inače bih mu rado prepustila tu čast. Par mojih komentara je prvo dočekano kikotanjem, pa onda muk i na kraju zaglavimo na klupi ispred kuće pričajući. Trudnoća, polnoprenosive bolesti, mogućnost steriliteta posle abortusa kod mladih devojaka bla bla bla ... na kraju im mrtva ozbiljna ponudim da ako ih je blam da odu u apoteku da kupe kondome moja vrata su im uvek otvorena. Neka kažu ja ću im kupiti. Na moju sreću nisu nikad iskoristili moju ponudu. Sledeću jesen krenuli u srednju pa su valjda u Varoši gde ih niko ne zna kupovali.

I samo da napomenem da sam bila presrećna kad sam jednom pregledala džepove bratove jakne (obaveza pre stavljanja u mašinu a on nije bio kod kuće) i našla par folija s kondomima. Shvatio me je ozbiljno... UF dobro je. Nedavno me jedan njegov drugar podsetio na ovo jer kaže bliži se vreme da će trebati sa starijim da popriča o tome i da tek sad shvata kako je meni bilo.

Kako mi je bilo tokom tog razgovora? Sreća bio je mrak pa me nisu videli kako crvenim. Nije bilo lako niti zainteresovati ih ali posle mi je trebala lekarska diploma koliko pitanja su postavljali. A onaj stariji brat platio piće kad je shvatio da ne mora da obavi "pipavi razgovor" jer je na samom početku prekinut rečenicom "Objasnila nam Zox sve nemoj da brineš."
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 64

PočaljiNaslov: Re: Biti otac...ili Samo je jedna majka!   Biti otac...ili Samo je jedna majka! EmptyČet Sep 25, 2014 6:11 pm

Još nismo vodili "onaj" razgovor -zvanično .
Upravo sam u situaciji koja je opisana u ovom tekstu -maturska ekskurzija je u ponedeljak ,no nekako više sam se fokusirao na priču o ponašanju uopšte (vole da se napiju na ekskurziji ,da divljaju ,a pošto je inostranstvo u pitanju -tamo nema zezanja -sve se debelo plaća)
Dobro si me podsetio ,ne bi se toga ni setio?
Zasad sam bio zadovoljan njegovim "zabavljanjima" ,delovalo mi je prilično nevino ,pa zaista nisam mislio da treba "intervencija" .Potpuno sam smetnuo sa uma da je napunio 18 ,i tek se sad setio da sam ja to "obavio" sa nekih jedva 17 (ako se dobro sećam) i bez ijedne "instrukcije" od strane roditelja .
Tačnije ....nikada nismo ni pričali na tu temu ,valjda su mislili da se dovoljno dobro snalazim i sam .
Nije svejedno ,naravno ,ali mislim da je zaista došlo vreme i svakako ću to obaviti ovog vikenda .
Sve sa "snabedavnjem" da se dete ne "sramoti" u apoteci . :zubi3:

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
dusicaa
الحالم الأبدي
dusicaa

Datum upisa : 02.12.2012

PočaljiNaslov: Re: Biti otac...ili Samo je jedna majka!   Biti otac...ili Samo je jedna majka! EmptyČet Sep 25, 2014 6:28 pm

Dani, zar ne mislis da si debelo zakasnio za taj razgovor?
Ne ide meni u ovu moju ludu glavu, zasto je ocevima toliko tesko obaviti jedan sasvim normalan razgovor za danasnje vreme ?
Stavih sve oceve u istu korpu, a ima izuzetaka (retkih). Moj muz na zalost, nije taj izuzetak.Na sva moja nagovaranja da obavi rezgovor te vrste, njegov odgovor je bio -ima vremana, jos je rano-
Da sam ga cekala, verovatno ga nikad ne bi obavio ili bi ali kasno.
Sa svojom decom imam izuzetno dobru komunikaciju. Medju nama nema tabua. I posto je tako, JA obavih taj razgovor sa mojim prvencom. Niti sam se preznojavala ja, niti se crveneo on. Prosto smo pricali kao kad pricamo i analiziramo sadrzaj neke procitane knjige.
Prve kondome sam mu ja kupila. E, tu jesam imala problem, mozda mnogo vise nego brdski zlz
Posle x pitanja od strane apotekarke, zamolih je da mi da one koje najcesce koriste tinejdzeri.
I pored toga sto u nasoj kuci nema tabua, mladji je nesto *tvrdji orah* i osetila sam da bi se zastideo ako zapocnem tu temu. Odnosno, zapocinjala sam onako izokola i osetila da mu je neprijatno. Popricah o tome sa straijim sinom i on me oslobodi price, preuzimajuci obavezu, da on o svemu prica sa bratom. Tako i bi.
Na tatu jos uvek cekamo da prica sa njima. *Rano je jos*, jedan ce uskoro 26 a drugi 22.
E moji muski   ???zlz
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

PočaljiNaslov: Re: Biti otac...ili Samo je jedna majka!   Biti otac...ili Samo je jedna majka! EmptyČet Sep 25, 2014 7:19 pm

dusicaa ::
Dani, zar ne mislis da si debelo zakasnio za taj razgovor?
Ne ,jer mi se čini da je stvar pod kontrolom .
Ovo je čak mislim i prva  "opasna situacija" .
A danas postoji i internet koji daje sve odgovore , i deca ga koriste .
Nemam problem sa tim ,klinac ima svoju sobu i dozvolu da "dovede" kad god želi ,čak ću se i ukloniti sasvim iz gajbe .
No,zasad su to bioskop i šetnje ,nja -nja po FB ,tako da mislim ,kao i "tvoj" da -ima vremena .
Nije se još javio za "termin" .
No za vikend svakako ,mali brifing i tehničko savetovalište .
Beč ,Prag ,Drezden su romantični gradovi ,a oni će biti "smanjene uračunljivosti " ,medicinska škola (većinom devojčice ) -pravi je trenutak ,mislim . Biti otac...ili Samo je jedna majka! 111827

ps srećom nije po tom pitanju na oca ,prilično detinjast lol!

Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Astra
Zvezda Foruma
Zvezda Foruma
Astra

Datum upisa : 20.06.2008

PočaljiNaslov: Re: Biti otac...ili Samo je jedna majka!   Biti otac...ili Samo je jedna majka! EmptyČet Sep 25, 2014 8:27 pm

Svaki klinjo kaze ne brini...a ja dodam...i ne vjeruj da uzima pilule...neke cure mogu i svjesno da ne uzmu pilule....i nikad ne idi na slucajnosti....ti se osiguraj...a za nju,nema veze,ako se desi beba...tvoja je,nije onda bitno ko je kriv.
Moj sinak se smije na sve to....pa imam ja iskustva...ne boj se.
Nazad na vrh Ići dole
http://www.ranjeni-orao.com
ZoxZoja
Stela Polaris
ZoxZoja

Godina : 56
Datum upisa : 13.01.2013

PočaljiNaslov: Re: Biti otac...ili Samo je jedna majka!   Biti otac...ili Samo je jedna majka! EmptyČet Sep 25, 2014 9:07 pm

Posebno poglavlje je izbiti iz glave i momcima i devojkama onu floskulu "ne brini pazim se ja" ili "čuva me on." Tu sam momcima ispričala legendarnu priču o docimerki moje drugarice. Ne bi mi njoj verovale u ono "ništa do braka žao mi je". Da joj se momak nije žalio drugu (a ovaj tajan kao i svi muški) da je tvrdoglava do besvesti i da sem lakog petinga ne da ništa drugo. I onda posle januarskog roka ŠOK svih šokova. Nada trudna. Mislila da ima laku prehladu i da je malokrvna jer je dva meseca učila ko blesava. Ginekolog u studentskoj poliklonici nije mogao da veruje da mu došla nevina i trudna studentkinja. Jbg dečko je imao brze plivače i jedan se umuvao tamo gde je trebalo.

Dakle nikad ali nikad nije prerano za živu reč. Ko će biti taj ko će "odraditi" taj razgovor manje je važno. Eto meni se kao starijoj sestri zalomilo i odradila sam to profi. Koliko znam ni jedna od devojaka im nije išla na abortus, nemaju vanbračne dece a nisu ni lečeni od neke polnoprenosive bolesti. Misija obavljena uspešno.

Nazad na vrh Ići dole
Šmizla

Šmizla

Datum upisa : 07.10.2013

PočaljiNaslov: Re: Biti otac...ili Samo je jedna majka!   Biti otac...ili Samo je jedna majka! EmptyČet Sep 25, 2014 9:52 pm

On prvi srednje škole...udarili mu hormoni u glavu.
Znam da ima devojku jer je dolazila kući i već više od 6 meseci su zajedno.
Vraćamo se iz Sr. Karlovaca i igrom slučaja nas dvoje sami u kolima.
Kako smo izašli iz mesta, krećem priču o sex i zaštiti.
Ona mi govori-Kevo ne davi, znam sve!
-Znam da znaš ali hoću da čujem šta to znaš, šta korisitite i sve po redu..ako ne počneš odmah da pričaš, računaju da se kući vraćamo preko Subotice. Vremena imam, goriva imam..a  ti iz auta nećeš izaći dok ne čujem ono što me zanima...pa sad računaj hoćeš li stići tamo gde si planirao večeras da ideš.
Ne brinem ja za tebe, brinem za nju!! Isuviše ste mladi da bi se desila greška. Greške ne sme da bude, prema tome kreni sa odgovorima i to punom rečenicom.
I tako obavismo razgovor jer zna da ima opaljenu mamu koja je od reči.
Znao je bi zaista izašla na utoput i ne bi stala a tokom puta usta ne bi zatvorila od gomile pitanja!

Zašto baš sam baš ja bila ta koja je obavila razgovor sa sinom?
Zato što je moj dragi imao odgovor-Jaooooo, ajd to ti..ti ćeš to bolje..ti to znaš!!
smehsmeh
Nazad na vrh Ići dole
Sibila_
Zalutala Niotkuda
Zalutala Niotkuda
Sibila_

Datum upisa : 20.12.2011

PočaljiNaslov: Re: Biti otac...ili Samo je jedna majka!   Biti otac...ili Samo je jedna majka! EmptyČet Sep 25, 2014 10:37 pm

Sad mi je lakše, mislila sam da sam samo ja ta mama koja je obavljala razgovore sa decom na ovu temu zlz (i muškim i ženskim, ali ne žalim, to je poverenje i bliskost )

Nazad na vrh Ići dole
Šmizla

Šmizla

Datum upisa : 07.10.2013

PočaljiNaslov: Re: Biti otac...ili Samo je jedna majka!   Biti otac...ili Samo je jedna majka! EmptyPet Sep 26, 2014 12:09 am

Ne bi baš mogla da kažem da je u pitanju samo bliskost..kod nas je jednostvano njemu bilo neprijatno. Zašto? To ni on sam nije mogao da objasni ali tako je...iako sam ga ja mnogo pre toga molila da "sedne" i popriča..uvek je bio odgovro -Dobro...sutra ću...smehsmeh
I to "sutra" na kraju dočekalo mene..no dobro.
Uz sve to, moja profesija mu je pružala dobar izgovor za takvu vrstu razgovora.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Biti otac...ili Samo je jedna majka!   Biti otac...ili Samo je jedna majka! Empty

Nazad na vrh Ići dole

Biti otac...ili Samo je jedna majka!
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» In memoriam-poznati SVET
» DNEVNI LISTOVI (Srbija)
» ZA SVE MAJKE
» Virus H1N1 i mutacije (SVINJSKI i druge vrste )

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: ŽIVOT I PRIKLJUČENIJA :: PORODICA /DOMAĆINSTVO :: TINEJDŽER /ADOLESCENT KLUB-
Skoči na: