DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

Delite
 

 BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara)

Ići dole 
AutorPoruka
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) Empty
PočaljiNaslov: BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara)   BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) EmptyNed Mar 15, 2015 1:26 am

Pored igara sa kartama, kockicama, dominama, na tabli, na papiru, postoje i one, gde je neophodna spretnost i uvežbanost ruku, psihološko-fizička spremnost igrača, a vrlo često i fizička kondicija. Te igre možemo uslovno nazvati Sportsko-rekreativne igre, a iz njih nastaju vrlo popularne sportske discipline i novi vidovi sporta porput, stonog-tenisa, kuglanja, bovlinga, pikada, stolnog fudbala, boćanja.
Svakako jedna od najrasprostranjenihih igara ove vrste je Bilijar, gde se još uvek ne zna da li ga svrstati u sport ili rekreaciju, mada već uveliko kuca na vrata porodice olimpijskih sportova. Popularnost Bilijara kod nas, vratolomno raste iz dana u dan, ali ona ni izbliza ne oslikava njegov stvarni tretman u Svetu. Samo nekoliko dana provedenih u Rusiji, nateralo me je, da o ovom sportu razmišljam na potpuno drugačiji način. Nema tog Restorana, Diskoteke, niti bilo kog zabavnog objekta, koji nema i stolove za Bilijar. Takođe, ne možete sresti mlađeg čoveka, ili devojku, koja nezna bar 20-ak različitih igara na Bilijarskom stolu, popularnih širom Sveta. Upravo je i osnovna namera ovoga izdanja upoznavanje sa različitim oblicima Bilijara, pošto tehniku udarca i spretnost ruku, kroz knjige sigurno ne možete uvežbati.
U Svetu danas postoje Bilijarske velesile, Francuska, Engleska, SAD i Rusija, a njihovim putem se kreće i Italija. Svaka od ovih zemalja, gaji i usavršava svoju porodicu Bilijarskih igara, ali su sve one poznate u celom Svetu i na svim Meridijanima. Uglavnom se međusobno susreću i prepliću. Tako u SAD-u, uglavnom postoje stolovi za POOL, ali se uvek nađe po neki i za Snuker, odnosno Rusku Piramidu, ili Karambol. U Rusiji npr, mnogo češći su stolovi za Američki Bilijar, ali se uvek nađe bar jedan Ruski sto. Ipak, turniri i zvanična takmičenja, uglavnom se organizuju u Ruskim oblicima ove igre. Federacije i Savezi igrača su zasebni, ali se to uglavnom odnosi na profesionalce, dok su u slobodnim partijama zastupljeni svi oblici, sa manjom ili većom popularnošću. Takođe, svaka od pomenutih zemalja se tretira i nekom vrstom postojbine Bilijara.
Pokušaj je da vam predstavimo što veći broj različitih igara na Bilijarskom stolu, ali njih sada u Svetu ima nekoliko hiljada, pa će mo se ograničiti samo na one najpopularnije.
Ovo izdanje je predmet i ostalih rekreativnih igara, koje se u svetu nazivaju Pub Game (pab igre), Drinking Game (Igre uz piće) i slično. Od najranijeg detinjstva, svako od nas je upražnjavao sijaset igara, preskakanje konopca, kllikeri, lastiš, školice, a neke od ovih igara su evolouirale i imaju popularne svoje varijante i za ostale.
Savremeni pristup društvenim igrama, i one najbezazlenije dečije igrice posmatra sa puno pažnje i pokušava iz njih izvući ono, što je edukativno i što ostavlja traga u životu osoba koje su rasle uz njih. Tako su danas vrlo česta i takmočenja u pravljenju kula u pesku, od leda, snega, a da ne govorim o piljkama, kaći, klikerima, od kojih se neke jako menjaju i evoluiraju u vrlo popularne sportove, tipa Bejzbola, Kriketa i slično.
Sve društvene igre je nemoguće i samo pobrojati, ali ipak, posle kartanja, igrama na tabli, igrama sa kockicama i dominama, bar su Bilijar, Pikado, Boće zaslužile da budu spomenute. Naravno, ovo izdanje, kao i sva prethodna se moraju u sledećim godinama dopunjavati i širiti, a ovo je samo jedno od prvih izdanja ove vrste u našoj zemlji, gde je literatura tog tipa na vrlo niskom nivou. Prsto ostaje tajna, zbog čega su društvene igre u Srbiji toliko u zapećku i na marginama društva, ber u svojoj literalnoj podlozi i opisu. Možda je u pitanju mentalitet društva, možda neke nametnute predrasude, ali bilo kako bilo, u ovoj oblasti smo daleko iza većine zemalja razvijenog sveta i zemalja u razvoju.
Kako naziv govori, osnova ovog izdanja je Bilijar, po čemu je i dobilo ime.[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) Empty
PočaljiNaslov: Re: BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara)   BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) EmptyNed Mar 15, 2015 1:28 am

BILIJAR

Istorija Bilijara je vrlo stara. Nastao je od igre slične Kroketu, negde približno u XV-om Veku u Evropi, tačnije Francuskoj. Prvobitno se igralo na običnom drvenom stolu sa prostom ogradom, koja je jedino služila, da Kugle ne padaju sa njega. Na početku su bile prisutne samo dve Kugle, Rupe, ali i Prstenovi, kroz koje su se one probacivale, što je najverovatnije bila zaostavština iz Kroketa.
Početkom XVIII-og Veka, Obruči i Prstenovi su nestali, a ostao je samo Sto sa Rupama i Kugle.
Veliki broj podataka o Bilijaru, došao nam je iz najrazličitijih Kraljevskih i Carskih beležaka, jer je on bio prisutan na gotovo svim Dvorovima.
Po nekim izvorima, istina ne potvrđenim, Bilijar je u Evropu stigao iz Kine u XVI-om Veku.
Jedan od prvih zapisa o postojanju ove igre je onaj od 24. avgusta 1572 godine, kada je Karlo IX u Bartolomejskoj Noći, upravo igrao Bilijar u trrenutku kada je začuo zvona, koja su pozivala Krstaše na sakupljanje i mobilizaciju.
Šekspir je takođe znao o postojanju Bilijara, ali on njega opisuje kao „Igru iz prošlosti“, što je najverovatnije plod njegove fantazije, ali i dokaz o veoma starom poreklu ove igre.
Već godinama, istoričari, teoretičari i sociolozi lome koplja oko toga, gde se zapravo prvo pojavio Bilijar, u Engleskoj, ili u Francuskoj.
„BALL-YARD“ u bukvalom prevodu znači „Loptica-Palica“, što Englezi koriste kao svoj argument. Pored toga, postoji i zapis iz 1760-e godine o zabrani igranja Bilijara, što potvrđuje, da on još tada poprilično uzeo maha, a da se igrao u novac.
Sa druge strane, u francuskoj je još 1674-e godine izdata brošura o pravilima ove igre. Opšte je poznato, da je Bilijar bio jedna od stalnih zabava na Dvoru Lujeva. Naročito se spominje Luj XIV-i, kao veliki majstor ove igre, ali postoje i mnogobrojne anegdote, u kojima ga veći majstori prosto puštaju da pobedi.
U Rusiji se Bilijar pojavio tek u vreme Petra I, ali je već posle njegove smrti situacija bila takva, da gotovo nije postojao ni jedan Kafe, Klub i slično, bez Bilijarskog Stola. Uz Englesku, Francusku i Ameriku, Rusija je četvrta zemlja, koja se smatra tvorcem svega, što danas postoji u Bilijarskom svetu.
Poslednji veliki korak u razvoju Bilijara je njegovo prenošenje u Ameriku u XVIII Veku. U početku, tamo se igrao na velikom stolu, oko 4 metra dužine i sa 4 Kugle, što je predstavljalo neku vrstu Engleskog Snukera. Nekako istovremeno, oko 1850-e godine, u Americi i Rusiji su izdate brošure o pravilima tamošnjih igara, naravno, sa potpuno različitim sadržajem. Kako je to već ranije učinjeno i u Engleskoj i Francuskoj, ta 1850-a godina se smatra rađanjem savremenog Bilijara u ovim dvema velikim silama. Pravila i igre Ruskog i Američkog Bilijara, od tog vremena se ne menjaju.
Te 1850-e godine, odigrao se Turnir u Detroidu sa nagradnim fondom od 15.000 Dolara, što predstavlja početak profesionalizma u ovoj igri. Ta godina je značajna i po tome, što se osniva firma „Phelonn and Collender“, koja se kasnije prisajedinjuje konkurentskoj firmi i transformiše u Kompaniju „Brunswick-Balke-Collender Company“. Danas je poznata pod nazivom „Brunswick Billiards“, a to je ujedno i najveća firma za proizvodnju Bilijarske opreme u svetu. Od tog vremena, ni sama oprema nije trpela veće izmene. Uglavnom, usavršavanje je išlo u smeru uvođenja novih materijala, a sa revolucionarnim promenama je te godine završeno.
Za vreme Oktobarske Revolucije, Bilijar u Rusiji trenutno nestaje, ali se vrlo brzo, posle nekih 10-ak godina, ponovo vraća. Među najvećim njegovim zaljubljenicima se smatrao upravo Staljin, kao i veliki revolucionarni pesnik Majakovski i još mnogi drugi, iz sveta politike, umetnosti, nauke.
Osnovni vidovi savremenog Bilijara su : Američki (Pool), Ruski, Engleski (Snuker) i Francuski (bez Rupa). Interesantno je, da se Bilijar bez Rupa, ili „Karambol“, u mnogim zemljama, pa i kod nas, naziva „Ruski Bilijar“. Ipak, na osnovuu pisanih dokumenata i brošura, očigledno je, da je „Karambol“ Francuska igra, a u Rusiji se može sresti samo simbolično. Tačnije, najmanje se upražnjava, od svih poznatih vrsta.
„Ruski Bilijar“ je jako sličan Američkom, mada je prvenstveno namenjen profesionalnim igračima, pošto su kod njega dimenzije Kugle i Rupe skoro jednake, odnosno, razlika je samo 1 mm.


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) Empty
PočaljiNaslov: Re: BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara)   BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) EmptyNed Mar 15, 2015 1:48 am

Bilijarska Oprema

CILJ IGRE : Bilijar se igra na stolu, sa nekoliko Kugli, čiji broj zavisi od vrste igre.
U svim vidovima Bilijara, Kugla se udara čeonim delom Štapa, sa ciljem da upadne u Rupu, udari i odbije se od neke druge Kugle, ili udariti u drugu Kuglu i predati joj svoje kretanje.
Bilo po kojim pravilima da se igra, oprema je uglavnom standardna i sastoji se iz: Kugli, Bilijarskog Štapa i Bilijarskog Stola.
Postoji još i dodatna oprema, koja se koristi od slučaja do slučaja : Dugi Štap, Mašinica, Kegle, Pečurke itd.
BILIJARSKI ŠTAP ( Ki , Tak , Kej ) : Ki je vrlo važan za igru, nešto poput reketa u tenisu, ili stolnom tenisu, ili štapa u golfu. On mora, pre svega udobno ležati u ruci, pošto se njime izvodi udarac.
Standardna dužina štapa je 1,45-1,5 metara. Jedna njegova strana je zadebljana i za nju se Ki drži desnom rukom (važi za dešnjake), a zove se „Drška“. Na čelu suprotne strane štapa koja je manjeg prečnika, nalepljena je koža i sa njenom površinom se udara Kugla.
Štap se najčešće se izrađuje od graba, jasena, ili abonosa (crnog drveta).
Na debljoj strani, Ki je zaliven olovom, kako bi se težište pomerilo u nazad.
Ki se oslanja na levu ruku i to, između palca i kažiprsta, koji opet moraju da leže na površini stola. Prilikom postavljanja oslonca, nepravilno je podići palac (što mnogi čine), jer je tada leva ruka nestabilna.
Vrh Kija se maže Mazivom, ali tu treba imati meru. Preterano namazan vrh štapa će skliznuti o Kuglu i napraviti „Kiks“, kako se ovde naziva grub promašaj. Mazivom se takođe maže i deo ruke između palca i kažiprsta, po kome štap klizi po svom „osloncu“.
BILIJARSKE KUGLE : Broj i boja Kugala, kao i njihov prečnik, zavise od vrste Bilijara.
Originalne Kugle se izrađuju od slonovače i traju veoma dugo. Danas slonovu kost vrlo uspešno zamenjuju različite palstične mase, uz dodatak nekog metala u centru, zbog težine.
Najvažnije je znati, da Kugle moraju biti skoro idealno okrugle. Na njih jako nepovoljno utiču temperaturske promene, pa se pri kupovini, mora ispoštovati čitava mala procedura pripreme za igru. Bilo da je hladna zima, ili toplo leto, one moraju najmanje 24 časa provesti u prostoriji, pre nego što se sa njima započne igra. Takođe, moraju se skrivati i od sunčevih zraka, pa se u pauzi stavljaju u drvenu kutiju, u kojoj se i kupuju i postavljaju dalje od izvora toplote.
Ako se ne postupa po strogim pravilima, one će se samo posle nekoliko meseci deformisati i neophodno ih je zameniti.
[You must be registered and logged in to see this image.]
BILIJARSKI STO : Sto se najčešće izrađuje od graba, ili hrasta i ima 6 oslonaca.
Njegova površina mora biti skoro idealno horizontalna, a oivičen je sa „Martinelom“ i okvirom, koji su izdignuti od površine stola. Na nogarima se nalaze podešivi navoji, sa kojima se uz pomoć libele, dovodi u idealno horizontalan položaj.
Na stolu se najčešće nalaze Rupe i to u uglovima, kao i na sredinama dužih stranica.
Dimenzije mogu biti najrazličitije, ali je usvojen standardan odnos dužine i širine, 2:1.
Tako se najčešće proizvode stolovi dimenzija 3,60x1,80, ili manji 2,80x1,40 bez rupa (za Karambol).
Visina igraće površine stola od podloge je 0,80 metara.
Vrlo su važne i „Martinele“, od kojijh se odbijaju Kugle. One takođe moraju biti ravne i omogućiti pravilan odboj, gde su upadni uglovi uvek jednaki odbonim.
Površina stola je pokrivena zelenom čojom, koja je jako skupa, pa se o njoj mora voditi posebno računa pri održavanju opreme. Čim se čoja jednom probije pa zatim zašije, postoji šav, koji je nevidljiv, ali će u nekom trenutku skrenuti Kuglu i rešiti ishod partije.
U svakoj, pa i najmanjoj pauzi, čoja se odmah mora prekriti zaštitnim pokrivačem.
TEJL (Dugi Štap) : On služi kao oslonac, ako Kugla stane u takav položaj, da je igrač ne može dohvatiti, a da ne dodoirne neku drugu.
To je prosto dugačka palica, koja se jednom stranom oslanja o čoju, a sa druge ima oslonac za Ki.
Kao oslonac se, istina retko, koristii „Mašinica“, koja se prosto postvlja na sto, neposredno ispred Kugle.
[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) Empty
PočaljiNaslov: Re: BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara)   BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) EmptyNed Mar 15, 2015 1:52 am

Vrsta Udaraca u Bilijaru

U Bilijaru se pre svega razlikuju udari Kijem po prvoj Kugli, koja se naziva „Svoja“ ( „Bitok“, „Bela“) i udari po „Igraćim Kuglama“, a oni se vrše posredno preko „Svoje“ Kugle.
Drugi udarac, tačnije Kugla po Kugli, zavisi pre svega, od pravilnog udara Kijem po Svojoj, ali i od pravca i ugla, pod kojim će prva udariti o drugu.
UDARI KIJEM PO SVOJOJ :
Ovi udarci isključivo zavise od tačke na Kugli, u kojoj se vrši udar.
Postoje devet različitih vrsta udaraca :
[You must be registered and logged in to see this image.]
a) Klapštos: Ovo je udar,tačno u centar Kugle.Sa njim se postiže,njeno pravolinijsko kretanje.Kada se Kugla sudari sa drugom,predaje joj svoje kretanje,a sama se zaustavlja.Ovaj udarac se vrlo često upražnjava.Izvodi se vrlo teško,ako je Kugla blizu Mantinele.
b) Nakat: Tačka udara na Kugli je iznad njenog centra.Kugla ima dodatnu rotaciju u napred.Posle sudara sa drugom,ona nastavlja da se kreće u istom pravcu,ali nešto sporije od one,koju je udarila.Ovo je prost udarac,a njegova jačina zavisi od poožaja tačke udara.Što je ona bliža centru Kugle,udarac je jači,a rotacija slabija.
c) Povratnik: Ovaj udar se izvodi,u tački ispod centra Kugle.Učinak je,da ona dobia rotaciju u nazad.Posle sudara sa nekom drugom,ona se produžava kretati u nazad.
d) Desni Bočni Udar: „Svoja“ se udara Kijem,desno od centra.Tada dobija rotaciju,suprotno od kretanja skazaljke na časovniku.Posle sudara sa drugom Kuglom,predaje joj kretanje u napred,a sama odlazi u desno.
e) Levi Bočni Udar: Identičan udarac predhodnom,sli je tačka udara,levo od centra. Kugla dobija dodatnu rotaciju u smeru kretanja skazaljke na časovniku,a posle sudara sa drugom Kuglom,sama odlazi u levo.
f) Desni Gornji Udar: Ovo je kombinacija Nakata i Desnog Bočnog Udara.Posle sudara sa drugom Kuglom,ona dobija kretanje u desno i istovremeno,u napred.Udara je vrlo težak za izvođenje i zahteva dugotrajnu vežbu.
g) Levi Gornji Udar: Identičan predhodnom,a kretanje Kugle posle sudara sa drugom, produžava se u levo i napred.
h) Desni Donji Udar: Tačka udara se vidi na slici.Kugla se posle sudara sa drugom, nastavlja kretati desno i u nazad.
i) Levi Donji Udar: Identičan predhodnom,ali u levu stranu.Kugla se posle sudara sa drugom,produžava kretati nazad i u levo.


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) Empty
PočaljiNaslov: Re: BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara)   BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) EmptyNed Mar 15, 2015 8:00 pm

UDARAC „SVOJOM“ PO „IGRAĆIM KUGLAMA“ :
1) Pravi Udar:
[You must be registered and logged in to see this image.]
„Pravi Udar“ se izvodi, kada zamišljena osa prolazi kroz centre obeju Kugla i centar rupe. Na prvi pogled je prost, ali se jako teško izvodi, ako je veliko rastojanje između Kugli. Udarac mora biti jako precizan, a najlakše se izvodi Nakatom. Igrač je često prinuđen da ga izvede i Povratnikom, odnosno Klapštosom, ili čak Bočnim Udarom, što je jako teško. Ovaj izbor zavisi od toga, gde je potrebno da se „Svoja“ nađe posle udarca.
2) Sečenje:
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
„Sečenje“ se izvodi, kada se Svoja i Igraća Kugla ne nalaze na istoj osi sa rupom.
Svoja se udara tako, da Igraću Kuglu samo skresne, a ova se posle udarca odbija pod uglom. Tu je neophodna dobra procena, gde treba pogoditi Igraću Kuglu, da bi se odbila pod potrebnim uglom.
Odbojni uglovi do 90 stepeni, postižu se „Prostim Sečenjem“.
„Složeno Sečenje“ se primenjuje, kada je odbojni ugao veći od 90 stepeni. Tada svoja mora praviti efe i pogoditi Igraću Kuglu sa druge strane. Ovaj udarac se mora izvesti Bočnim Udarom, sa jako velikom rotacijom, a spada u red, jako teških udaraca.
3) Duplet:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Igraća Kugla posle udara, koji dobija od Svoje, udara u Martinelu i od nje se odbija u Rupu. To je praktično „Pravi Udar“, gde treba obratiti pažnju na Upadne i Odbojne uglove, koji su uvek jednaki.
4) Rezani Duplet:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Ako Igraća Kugla po zamišljenoj liniji ne upada u rupu, Svoja je mora zaseći, kako bi promenila putanju.
5) Kruaze:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Udarac se izvodi Bočnim Levim Udarom, vrlo jakog efea. Samo ako i Igraća Kugla poprimi rotaciju, upašće u rupu.Kruaze spada u red, jako teških udaraca.
6) Povratni Vint:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Izvodi se Gornjim Desnim Udarom, a cilj je, da se Svoja vrati u „Dom“(prva trećina stola).
7) Triplet:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Odboj Igraće Kugle od 2 Martinele, kao što se vidi na slici.
8) Trijaban:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Odboj od 3 Martinele.
9) Kvatrban:

[You must be registered and logged in to see this image.]
Odboj Igraće Kugle od 4 Martinele.
[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) Empty
PočaljiNaslov: Re: BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara)   BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) EmptyNed Mar 15, 2015 11:21 pm

VRLO SLOŽENI UDARI :
1) Prorez:
[You must be registered and logged in to see this image.]
To je sizuacija, kada se Svojom moraju udariti dve Igraće Kugle, koje su na jako bliskim rastojanjima. Osnovni problem je u tome, što se obe moraju udariti istovremeno. Ako se udar najpre dogodi samo sa jednom, dolazi do malog skretanja Svoje, pa će druga Igraća Kugla otići u neželjenom pravcu.
2) Abrikol:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Primenjuje se, kada je put do željene Igraći Kugle zatvoren. Pri tome se koristi odboj Svoje od Martinele.
3) Kontra-Tuš:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Udarac se izvodi snažnim Nakatom, a primenjuje se, kada Igraća Kugla stoji na samoj ivici rupe. Pošto dobija jak udar, ona najpre preskače rupu i udara u Mantinelu iza nje. Zatim se odbija u nazad, ponovo se događa sudar sa Svojom i tek od tog drugog sudara, upada u rupu. Svoja najpre posle prvog udara polazi u napred, ali se pod dejstvom drugog sudara vraća nazad.
Karambol:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Udarac,koji je u Bilijaru bez Rupa osnovni, a po nekada se primenjuje i u igri sa rupama. Svoja prvo udara jednu Igraću Kuglu, a zatim se od nje odbija i udara drugu. Za ovakav udarac, koristi se Bočni Udar.
5)
[You must be registered and logged in to see this image.]
U Bilijaru postoji čitav niz udaraca, koji spadaju u jako složene, a nemaju poseban naziv.
Na sici se vide dve Kugle, jedna do druge. Čini se, da ni jedna od njih ne može upasti u rupu.
Ipak, Svoja se može ubaciti.Potrebno je zamisliti osu, koja prolazi kroz centre obeju Kugli, a zatim i osu između Svoje i rupe. Udarac se vrši po simetrali između dve zamišljene ose. Svoja prosto sklanja Igraću Kuglu sa svog puta i sama upada u rupu.
6)
[You must be registered and logged in to see this image.]
Za udarac prikazan na slici, treba koristiti vrlo jak Bočni Udar po Svojoj.
7) Preskok:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Za ovaj udarac, treba koristiti jedan, od dva prikazana položaja štapa.
Ovo je jedan od najatraktivnijih udaraca u Bilijaru, ali se najčešće susreće u Akrobatskom Bilijaru i izvođenju Trikova na Bilijarskom Stolu.


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) Empty
PočaljiNaslov: Re: BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara)   BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) EmptyNed Mar 15, 2015 11:25 pm

RUSKI BILIJAR

Postoje na hilajde igara na Bilijarskom stolu. Već smo rekli, da se Bilijar igra skoro na celoj Zemaljskoj kugli i svugde postoje neka lokalna pravila, ili čak potpuno zasebne igre. Malo starija generacija, mogu se prisetiti, kakvi su sve Bilijarski stolovi i ovde viđani 60-ih i 70-ih godina XX-og Veka. Međutim, tek u poslednjih 20-ak godina, kod nas dolazi u modu otvaranje Bilijar-Klubova i postavljanje Bilijarskih stolova na mnoga javna mesta i objekte za zabavu i rekreaciju. To su uglavnom stolovi po međunarodnim standardima, a oni stari, sa jednom ili više rupa na sredini, ili nizom Kegli i Pečurki, mogu se još samo sresti po zabačenim seoskim Kafanama, kao deo tradicije tog okruga, sela, sreza.
Takođe je već rečeno, da se Bilijar deli na : Ruski (Evropski), Američki (Pool), Engleski (Snuker) i Francuski (Karambol,.ili Bilijar bez Rupa).
Ruski Bilijar ima najveći broj svojih varijanti, poznat je u celoj Evropi i Svetu, a naročito je popularan među profesionalcima.
Sto za Ruski Bilijar je 3,60 x 1,80 i visine 0,80 metara. Međutim, često se koristi mnogo veći, naročito na zvaničnim turnirima.
Rupe su prečnika 72-76 mm, a Kugle dijametra 70 mm.
Upravo mala razlika u prečnicima rupa i Kugli je osnovno obeležje ove vrste Bilijara.
I kod najvećih mastora Ruskog Bilijara, ne postoji lako polaganje Kugle u rupu, a greške su jako česte.

[You must be registered and logged in to see this image.]
Polje do linije „1“,naziva se „Dom“.
Iz njega se uglavnom izvodi početan udarac u partiji.
Polja između linija „1“ i „3“ se nazivaju jednim imenom „Prolaz“, a ono iza linije „3“, „Dubina“.
U zavisnosti od vrste igre, boje Kugli se menjaju.
U standardnom kompletu, to su 15 „Belih“ Kugli sa brojčanim oznakama, od 1, do 15 i jedna „Crvena“.
Upravo zbog toga, u ruskom Bilijaru se „Svoja“ često naziva i „Crvena“, za razliku od Američkog Bilijara, gde je „Svoja“ najčešće bele boje, pa se naziva „Bela“.[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) Empty
PočaljiNaslov: Re: BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara)   BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) EmptyNed Mar 15, 2015 11:29 pm

Amerikanka

Ovo je najjednostavnija igra Ruskog Bilijara, pa shodno tome i narasprostranjenija.
Upravo u „Amerikanki“ se održava Kup Moskve, gde je nagradni fond i po nekoliko stotina hiljada Dolara.
U poslednje veme, ova igra se prosto zove „Piramida“.
Koriste se 16 Kugli, od kojih su 15 bele sa brojevima na sebi, od 1, do 15, a 16-a crvena, što je u Ruskom Bilijaru i najčešće.
U specijalizovanom kompletu, predviđenom samo za ovu igru, i 16-a Kugla je bele boje, a od sotalih se razlikuje samo po tome, što na sebi nema broja.
Na početku partije, svih 15 numerisanih Kugli se slažu u Piramidu, bez posebnog rasporeda brojeva u njoj.
U ovoj igri, sve Kugle su ravnopravne uključujući i onu nenumerisanu, a brojevi imaju značaja samo na zvaničnim takmičenjima i to za sudije i komentatore, jer ih po njima oni nazivaju
POČETAK PARTIJE : Početni udarac se izvodi „Rukom iz Doma“. To drugim rečima znači, da se „Svoja“ stavlja bilo gde u teritoriju do linije 1. Igrač je udara Kijem i sa njom „Razbija“ Piramidu. U daljem toku igre, „Svoja“ može biti bilo koja Kugal, pošto igrač bira i bilo koju na stolu može udariti Kijem.
CILJ IGRE : Cilj je ubaciti u rupe 8 Kugli, pre protivnika.
TOK IGRE : U ovoj igri se boduje svaka Kugla, koja upadne u rupu. Već je rečeno, da igrač u svom potezu Kijem udara bilo koju Kuglu, po sopstvenom izboru. Čim nenumerisana Kugla „Razbije“ Piramidu, tretira se kao svaka druga.
Kijem se udara samo jedna Kugal, a ona zatim mora udariti u drugu. Posle toga, u rupu može upasti bilo koja, ili čak obe.
U poslednjem slučaju, obe se i boduju.
Ako se slučajno dogodi sudar i sa nekom trećom i ona upadne u rupu, broji se i ona.
Igrač igra potpuno slobodno, bez ikakvih najava, koju će pogoditi, a koja će uleteti u rupu.
[You must be registered and logged in to see this image.]
POTEZ : Da bi potez bio važeći, ipak je potrebno ispuniti jedan od tri uslova:
-Kugla po kojoj se udara Kijem, mora preći iz „Doma“ u „Dubinu“, ili obratno, tačnije, da prođe preko srednja dva polja, koja se jednim imenom nazivaju „Prolaz“. Pošto pređe sa jednog na drugi kraj stola, ona mora da dodrine neku Kuglu, ili kraću Mantinelu.
-„Svoja“ i „Igraća Kugla“ po kojoj prva udara, moraju zajedno preći centralnu liniju stola.
-Jedna Kugla mora imati odboj od 2 Martinele, odnosno, od neke treće Kugle i jedne Martinele. U tom slučaju, nije neophodno da Kugle prelaze u druga polja.
Da bi potez bio važeći, jedan od ova tri uslova mora biti ispunjen, pa je očigledno, da igrač ne može baš bez ikakvog plana udarati po Kuglama.
U slučaju nevažećeg poteza, eventualne Kugle, koje tom prillikom upadnu u rupe, vraćaju se na sto na liniju „1“ i to uz Martinelu. Potez preuzima protivnik.
KRAJ PARTIJE : Pobednik je igrač, koji prvi ubaci 8 Kugli u rupe.
Međutim, ako se dogodi rezultat 7 : 7, partija se smatra neređenom, a poslednje 2 Kugle se i ne igraju.
KAZNA : Za svaku nepravilnost, kao što je npr, kačenje druge Kugle Kijem, ispadanje Kugle sa stola i slično, igrač se kažnjava tako, što se jedna njegova ubačena Kugla računa protivniku.
HANDIKAP : Ako je jedan igrač jači i želi dati „foru“ protivniku, prosto se dogovore, da on igra do 10, a protinvik, do 6 ubačenih Kugli.
Zbog male razlike u prečnicima Kugle i rupe, čak i kod najvećih majstora je vrlo retka serija od npr, 3 ubačene Kugle u jednom potezu.
Igra neprestano prelazi od jednog, do drugog.
Jedino u slučaju ubačene Kugle, igra isti igrač.
U Ruskom Bilijaru postoji udarac, koji je karakterističan za njega, a u ostalim vrstama se jako retkko sreće, jer nema pirmenu.
Naime, igrač udara Kijem Kuglu tako, da ova samo okrzne neku drugu i sama upada u rupu.
Čak i ovako lak potez, praćen je serijom promašaja, ali bez njega, partija bi trajala i po nekoliko časova.


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) Empty
PočaljiNaslov: Re: BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara)   BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) EmptyNed Mar 15, 2015 11:31 pm

Amerikanka u Liniju

Osnovna razlika ove igre od predhodne je, u početnoj postavci, gde se numerisane Kugle ne ređaju u „Piramidu“, već u jednu „Liniju“.
Pre početka igre, na sto se polažu 2 Kija, jedan uz drugi, a svih 15 numerisanih Kugli se ređaju između njih.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Najvažniji deo partije je njen sam početak, odnosno, „Razbijanje“ Linije.
Prvi potez se mora odigrati jakim Bočnim Udarom, tako da „Svoja“, najpre udara prvu Kuglu u Liniji, odbija se od 2 Marinele i udara u Liniju sa strane.
U bilo kojoj drugoj varijanti, Linija se neće u potpunosti „razbiti“ i nastaje mučna pozija i duga i iscrpljujuća igra.
Pri početnom udarcu, nenumerisana („Svoja“) Kugla se mora postavi na sredinu linije br.1.
Sva ostala pravila su identična „Amerikanki“.
Ova igra je pogodna, pri učešću više igrača, a pobednik u tom slučaju je onaj, koji ubaci najviše Kugli.


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) Empty
PočaljiNaslov: Re: BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara)   BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) EmptyNed Mar 15, 2015 11:33 pm

Moskovska Piramida

Moskovska Piramida je jako slična igra Amerikanki, a najave Kugla i rupa, takođe nisu potrebna.
Međutim, 16-a nenumerisana Kugla, ovde obavezno mora biti crvene boje.
Ona se prosto zove „Crvena“.
Bele Kugle se na početku partije ređaju u „Piramidu“, sa bilo kakvim rasporedom brojeva u njoj.
„Razbijanje“ Piramide se vrši Crvenom, iz „Doma“(bilo koje mesto ispred linije 1).
Računaju se sve Kugle, koje upadnu u rupe.
Kada upadne Crvena, ona se takođe računa, ali se vraća u „Dom“ (na bilo koju tačku prvog sektora, po želji igrača).
Umesto Crvene se skida bilo koja „Bela“ Kugla sa stola.
U slučaju da upadnu i bela, i crvena Kugla, računaju se obe, ali se „Crvena“ kao što je rečeno, odmah vraća u „Dom“.
Umesto nje, isti igrač skida drugu „Belu“ Kuglu, po svom izboru.
Kijem se uvek udara samo „Crvena“.
Igra se do 8 ubačenih Kugli.
Kao i u većini Bilijarskih igara, isti igrač igra sve dotle, dok ubacuje.
Posle „Kiksa“ (promašaja), potez prelazi protivniku.
Ovde se često „Handikap“ igra tako, što jači igrač igra po „Moskovskim“ pravilima, a slabiji, po pravilima „Amerikanke“. Tačnije, njemu je dozvoljeno da Kijem udara i ostale Kugle.


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
debilko
Pogrešila roda
debilko

Godina : 57
Location : Moskva
Datum upisa : 22.06.2009

BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) Empty
PočaljiNaslov: Re: BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara)   BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) EmptyNed Mar 15, 2015 11:40 pm

Mala Ruska Piramida

Mala Ruska Piramida spada u teške i misaone igre. U njoj se provode mnogi Turniri, zvanični Šampionat Rusije i veliki broj egzibicionih partija. Ova igra je i zvanično priznata, kao vid sporta.
Cilj je, kao i u do sada opisanim igrama, ubacivanje Kugli u rupe, ali se to ovde pre svakog udara mora „Najaviti“.
U protivnom, ubačena Kugla se ne računa i vraća se na sto.
Brojevi na Kuglama imaju višestruki značaj, jer se ne boduju sve podjednako.
PIRAMIDA : „Piramida“ se formira od 15 numerisanih Kugli, ali po tačnom rasporedu brojeva.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Početni izgled „Piramide“
Šesnaesta Kugla je „Crvena“, a Kijem se tokom cele partije, udara isključivo po njoj.
Svaka Kugla donosi onoliko bodova, kolika je njena numeracija, a to ukupno iznosi 120.
Dodaju se još samo nagradnih 10 bodova za ubačenu Kuglu br.1, a isto toliko i za ubačenu poslednju Kuglu.
Tako je ukupan zbir u jednoj partiji 140 bodova, a za pobedu je potreban 71 bod.
U slučaju rezultata 70 : 70, partija je nerešena.
TOK IGRE : Igrač uvek pre Udara mora izvršiti „Najavu“.
Postoji tzv, Najava „Kugla u Rupu“, a takođe i „Stroga Najava“.
U prvoj, koja se igra znatno češće, igrač samo govori, koja će Kugla upasti, u koju Rupu. Ako slučajno upadne neka druga, ili najavljena ode u drugu rupu, takav ishod ne važi. Kugle, koje su upale u rupu, vraćaju se na sto i to, na liniju 3, uz Martinelu. Ako igrač ispuni svoju Najavu, ali pri tome upadne još neka Kugla u rupu, potez se smatra uspešnim, ali se ta nenajavljena vraća na sto, na liniju 3 i uz Martinelu.
Posle neuspešnog poteza (koji prođe bez poena), igra protivnik.
Kod „Stroge Najave“, pored Kugle i Rupe, najavljuju se i ostale pojedinosti kao npr : da li će Crvena udariti još neku Kuglu, da li će dotaći Martinelu, odnosno, da li će se posle udara u najavljenu Kuglu, sama vratiti u „Dom“.
Takođe se najavljuje, da li će zakazana Kugla upasti u Rupu direktno, ili se pre toga odbija od Martinele, odnosno, udara u neku treću. Ako se bilo šta od Najavljenog ne ostvari, potez ne važi, a sve Kugle se vraćaju na sto, u poziciju približno jednaku predhodnoj.
Ako pri tome između igrača dođe do nesporazuma, sve se postavljaju na liniju 3 uz Martinelu.
PROMAŠAJ : Mala Ruska Piramida je vrlo teška i napeta igra, a puna je taktičkih poteza.
Da bi se izbegla i njena monotonost, u svakom potezu, Crvena mora dotaći neku drugu Kuglu.
Ako se to ne dogodi, isti igrač ponavlja potez, a to može činiti još jednom.
U slučaju i trećeg neuspešnog pokušaja, igrač se kažnjava, a potez prelazi protivniku.
POČETAK PARTIJE : Početak partije se izvodi „Razbijanjem“ Piramide sa bilo koje tačke „Doma“.
Kugle koje pri tome upadnu u Rupe, vraćaju se na sto. Naime, igrač vrlo teško može najaviti, šta će se stvarno tom prilikom i desiti i na koji način.
Vrlo često, umesto klasičnog načina „Razbijanja“, koristi se metod prikazan na slici.
Crvena se naime,.lagano upućuje iza Piramide, a posle odboja od kraće Martinele, dovoljno je samo da dotakne neku Kuglu iz nje.
Posle toga nastaje dugotrajno i mukotrpno tzv, „mešenje“ Piramide, gde se iz poteza u potez, jedna po jedna Kugla lagano odvaja i osposobljava za igru.
[You must be registered and logged in to see this image.]
KAZNE : Kazne su uvek u visini, od po 5 bodova i to, kažnjenom igraču se bodovi oduzimaju, a protivniku dodaju.
Ako igrač u istom potezu napravi više grešaka, odbija mu se samo jedna Kazna.
Ona sledi u sledećim slučajevima .:
-Ako Crvena ispadne van stola.
-Za nepravilan udarac Kijem.
-Ako se rukom, ili bokom Kija, zakači neka druga Kugla.
-Ako Crvena ne dodirne ne jednu drugu Kuglu i to, tri puta za redom.
-Za upadanje Crvene u Rupu.
-Ako se igra iz „Doma“, a pri tome se pogodi Kugla, koja se takođe nalazi u njemu.
PAT : Ako oba igrača učine po 3 promašaja za redom, partija se prekida i smatra nerešenom.
Pri tome, za svaki od predhodnih pokušaja, upisuju se i propisane Kazne.
IGRA U TROJE : Ovaj Bilijar se može igrati i u troje i to tako, što svako igra za sebe.
Pobednik je igrač, koji prvi sakupi 51 bod.
Ako se partija završi ubacivanjem svih Kugli, a niko ne sakupi dovoljan broj bodova za pobedu, igrači se rangiraju prema ostvarenom rezultatu.


[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) Empty
PočaljiNaslov: Re: BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara)   BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara) Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
BILIJAR (Istorija Bilijara, oprema, varijante Ruskog Bilijara)
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: SVET ZABAVE :: DEBILKOV SVET IGARA :: DRUŠTVENE IGRE-
Skoči na: