DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
BILIJAR BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !


DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Danubius Forum ima trenutno preko 11 000 registrovanih korisnika
REGISTRUJTE SE , jer ovako ne možete čitati ni 30 % sadržaja
niti možete učestvovati u radu foruma .VIDITE SVE -ali ne i sadržaj topica (a imamo ih preko 7000 !)
Registracija je krajnje jednostavna , BEZ maila ZA POTVRDU . Možete odmah ući na forum pošto ste uneli nick i pass.
BILIJAR BFuWx

DOBRO NAM DOŠLI !


DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -

-MI NISMO KAO DRUGI -Liberté, égalité, fraternité-
 
PrijemPORTALTražiRegistruj sePristupi

 

 BILIJAR

Ići dole 
AutorPoruka
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 60
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

BILIJAR Empty
PočaljiNaslov: BILIJAR   BILIJAR EmptySub Jun 28, 2008 9:43 am

Kako udariti udarnu kuglu?
Prvo treba rešiti misteriju i reći da 80% svih udaraca tokom igre možete izvesti udarcem po centru udarne kugle (slika 2).

Ako kuglu udarite levo ili desno od centra, po horizontalnoj osi, to je "felš". Kugla se dvostruko kreće - oko svoje ose i u pravcu udarca. Nakon odbijanja od martinele kugla skreće na stranu sa koje je izveden "felš" - levi "felš" skreće kuglu u levo, a desni "felš" u desno.

Prilikom izvođenja "felša" treba znati da ne treba da udaramo na rastojanju od centra kugle koje je veće od prečnika vrha štapa. Vrh štapa za "felš" mora da bude u besprekornom stanju i obavezno pre svakog udarca treba staviti kredu na vrh štapa.

Ako udarnu kuglu pogodite iznad centra to je prateći udarac - udarna kugla nastavlja da se kreće i nakon susreta sa ciljnom kuglom, tj. sledi ciljnu kuglu (pazite da ovako ne bacite udarnu kuglu u rupu). Ako udarnu kuglu udarite ispod centra dobićete povratni ili stop udarac u zavisnosti kojom jačinom ste udarili udarnu kuglu, tj. udarna kugla će posle susreta sa ciljnom kuglom početi da se vraća unazad ili će ostati ukopana. Ne zaboravite da stavite kredu na vrh štapa.

Vežbe:

1. Udarac po centru.
Udarna kugla se stavi na osnovnu tačku. Udarite je tako da prođe kroz podnožnu tačku, odbije se od podnožne martinele i vrati istim putem do osnovne tačke.

2. Levi i desni "felš".
Stavite udarnu kuglu na osnovnu tačku. Gađajte centralni dijamant na podnožju stola i posmatrajte kako se kugla ponaša u zavisnosti od količine "felša". Vežbajte sa različitih rastojanja od martinele i sa različitom jačinom udarca.

3. Prateći udarac i udarac sa povlačenjem.
Stavite udarnu kuglu na osnovnu tačku i ciljnu kuglu na 30 do 45 cm od ugaone rupe u podnožju stola. Pokušajte da ubacite ciljnu kuglu u rupu pogađanjem udarne kugle iznad ili ispod centra, menjajte rastojanje od centra i jačinu udarca i posmatrajte šta se događa. Pokušajte i sa kombinovanjem felša prilikom udarca iznad ili ispod centra. Vežbanjem ćete otkriti mogućnosti ovih udaraca. Vodite jedino računa da što je moguće preciznije pogađate udarnu kuglu gde ste naumili.

Izvođenje udarca

Pre nego što priđete stolu i zauzmete stav, odlučite se šta želite da igrate. Pred sobom praktično imate dva cilja - udarnu i ciljnu kuglu. Razmislite o putanjama obe kugle i tek kada ste u potpunosti isplanirali udarac zauzmite stav, koncentrišite se i izvedite udarac.

Treba napomenuti da predugo pomeranje štapa napred -nazad ne doprinosi poboljšanju koncentracije već je pogoršava. Ljudski mozak u ovakvoj situaciji nije sposoban da previše dugo održi koncentraciju i umesto preciznog udarca dobijamo loše izveden udarac.


Osnovni udarci

Najosnovniji i najprostiji udarac je kada kroz središte udarne kugle i ciljne kugle prolazi imaginarna prava linija koja se završava u sredini željene rupe. Ovaj udarac je lako izvesti, ali početnici treba da ga uvežbavaju da bi imali sigurnost izvođenja.

Stvar je malo komplikovanija ako se udarna kugla, ciljna kugla i rupa ne nalaze u pravoj liniji (slika 3). Gde pogoditi ciljnu kuglu da bi ona skrenula i ušla u željenu rupu? ....* * *--------------------------------------------------------------------------------

OSNOVNI BILIJAR
(Basic pool)

Za ovu igru je potreban set od petnaest ciljnih kugli koji se na početku igre nameštaju uz pomoć trougla (reka) na podnožnoj tački stola.

Ovo je igra za pojedince ili tim od dve osobe. Primarni zadatak u ovoj igri je ubaciti u rupe osam od petnaest ciljnih kugli pre protivnika.

Koji igrač ili tim će igrati prvi određuje se lagira- njem ili bacanjem novčića. Igrač koji započinje igru dobija udarnu kuglu u ruku i može je staviti na bilo koje mesto iza "osnovne linije" i sa tog mesta izvesti otvaranje (razbija složene ciljne kugle). Otvaranje mora da bude tako izvedeno da bar jedna od ciljnih kugli upadne u rupu ili da bar dve ciljne kugle dodirnu martinelu. Ako se ovo nije desilo, protivnik ima pravo da prihvati nastalu situaciju ili da zahteva da njegov suparnik ponavlja otvaranje sve dok gore navedeni uslovi ne budu zadovoljeni.

Za početni udarac nije potrebno "najaviti" koju ciljnu kuglu ili kugle želite da ubacite i sve pravilno ubačene kugle se broje kao poeni.

Za sve sledeće udarce nakon početnog igrač mora da "najavi" koju ciljnu kuglu ili kugle namerava da ubaci, ali nije obavezan da "najavi" koju ciljnu kuglu će ubaciti u koju rupu.

Ako "najavljena" ciljna kugla ne upadne u neku od rupa, druge slučajno upale ciljne kugle se ne računaju kao poeni i igrač završava krug bez dodatnih penala. Ubačene ciljne kugle se vraćaju na sto.

Kada igrač "najavi" da će ubaciti više od jedne ciljne kugle, sve "najavljene" ciljne kugle moraju da budu ubačene. Ako sve "najavljene" ciljne kugle nisu ubačene, nijedna od ubačenih ciljnih kugli u tom potezu se ne računa kao poen i igrač završava krug bez dodatnih penala, a ubačene ciljne kugle se vraćaju na sto. Ako prilikom jednog udarca igrač ubaci sve "najavljene " ciljne kugle i još neke nenajavljene ciljne kugle, sve ubačene ciljne kugle se priznaju kao poeni.

Prilikom svakog sledećeg udarca nakon početnog igrač mora, da bi udarac bio ispravan, da ubaci "najavljenu" ciljnu kuglu u rupu ili da bar jedna ciljna kugla dodirne martinelu ili da udarna kugla posle udarca u ciljnu kuglu dodirne martinelu.

Faulovi:

1. Neispravno otvaranje. Za svako neispravno otvaranje gubi se jedan poen.

2. Ubacivanje udarne kugle u rupu.

3. Izbacivanje udarne kugle van stola.

4. Izvođenje udarca kada su kugle u pokretu.

5. Neispravan udarac. Nijedna ciljna kugla nije ubačena u rupu ili nijedna od ciljnih kugli nije dodirnula martinelu ili udarna kugla nije posle udarca u ciljnu kuglu dodirnula martinelu.

6. Dvostruki udarac vrhom štapa u udarnu kuglu prilikom jednog udarca.

7. Dodirivanje ciljne kugle ili udarne kugle rukama, štapom ili drugim objektima osim dodira vrhom štapa pri izvođenju udarca.

Penali za gore navedene faulove primenjuju se na igrača koji ih je počinio. Igrač se kažnjava tako što se poništavaju poeni koje je postigao udarcem pri kome je napravio faul i oduzima mu se još jedan poen. Ako igrač koji je napravio faul nema nijedan poen u trenutku kada je napravio faul, tada on duguje jednu kuglu. Kada u sledećem krugu igrač koji duguje kuglu postigne poen, taj poen se poništava i kugla se vraća na sto. Dug je izmiren i igrač nastavlja igru.

Ako igrač prilikom jednog udarca napravi dva faula kažnjava se samo jednim penalom, tj. oduzima mu se samo jedan poen.

Ako su kugle nepropisno pomerene od strane jednog igrača, igrač koji sledeći igra ima pravo da bira da li će prihvatiti nastalu situaciju ili će zahtevati da se vrati prvobitni raspored kugli. Ako jedan igrač poremeti kugle dok je njegov protivnik u fazi pripreme ili izvodi udarac, gubi igru.

Ako su kugle poremećene od strane osoba koje nisu igrači ili drugih faktora, kugle se vraćaju u prvobitni položaj i igrač nastavlja igru.* * *

--------------------------------------------------------------------------------

IZ REČNIKA
bilijarskih termina
...

Karambol udarac (Carom Shot) - Udarac kojim udarna kugla pogađa jednu ciljnu kuglu, odbija se od nje i pogađa drugu ciljnu kuglu.

Krug (Inning) - Period od kada igrač izvede prvi udarac do kraja poslednjeg udarca kojim je promašio, napravio faul, pobedio itd..

Kugla u ruci (Ball in Hand) - Igrač dobija udarnu kuglu u ruku i može da izvede udarac sa bilo koje tačke iza osnovne linije. Kugla u ruku se dobija na početku igre ako drugačije nije naznačeno ili kada prethodni igrač ubaci udarnu kuglu u rupu ako drugačije nije naznačeno.

Lagiranje (Lag, Lagging) - Način određivanja kojim će redosledom igrači igrati. Igrači izvode udarac udarnom kuglom prema podnožnoj martineli. Igrač čija se kugla zaustavila najbliže osnovnoj martineli može da bira da li će izvesti otvaranje ili će otvaranje prepustiti drugom igraču.

Martinela (Cushion) - Guma prekrivena tkaninom, uokviruje površinu za igru.

Most (Bridge) - način na koji se drži i vodi štap; takođe način na koji se hvata štap.

Mrtva kugla (Dead Ball) - Kugla koja se naglo zaustavi nakon kontakta sa drugom kuglom ili martinelom.

Najava udarca (Call Shot) - Postupak kojim igrač pre nego što izvede udarac saopštava koju ciljnu kuglu namerava da ubaci i u koju rupu će pokušati da je ubaci. U nekim igrama najava udarca je obavezna. Neke igre ne zahtevaju da igrač saopšti rupu u koju namerava da ubaci kuglu, već "najavljenu" kuglu može da ubaci u bilo koju rupu.


:star: [You must be registered and logged in to see this link.] :star:

[You must be registered and logged in to see this image.]


Poslednji izmenio danubius dana Sub Jun 28, 2008 9:53 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 60
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

BILIJAR Empty
PočaljiNaslov: Re: BILIJAR   BILIJAR EmptySub Jun 28, 2008 9:47 am

Igrajte sve vrste bilijara :star: [You must be registered and logged in to see this link.] :star:

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
sonia
حبيبي
sonia

Godina : 47
Location : my world
Humor : ;)
Datum upisa : 23.03.2008

BILIJAR Empty
PočaljiNaslov: Re: BILIJAR   BILIJAR EmptyUto Okt 06, 2009 5:36 pm

Bilijar je bash zanimljiva igra, volim da igram, ali nemam chesto priliku....

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
cojle
Zaštitnik seljačkih prava
Zaštitnik seljačkih prava
cojle

Location : Kumova slama
Humor : smešan samom sebi
Datum upisa : 09.08.2009

BILIJAR Empty
PočaljiNaslov: Re: BILIJAR   BILIJAR EmptySre Okt 07, 2009 4:55 pm

[You must be registered and logged in to see this image.] ...ima i džepni... [You must be registered and logged in to see this image.]Seljak sam pa umem i reč da probiram!
Nazad na vrh Ići dole
sonia
حبيبي
sonia

Godina : 47
Location : my world
Humor : ;)
Datum upisa : 23.03.2008

BILIJAR Empty
PočaljiNaslov: Re: BILIJAR   BILIJAR EmptySre Okt 07, 2009 9:45 pm

cojle ::
[You must be registered and logged in to see this image.] ...ima i džepni... [You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.] to za vas mlade....
Nazad na vrh Ići dole
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 60
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

BILIJAR Empty
PočaljiNaslov: Re: BILIJAR   BILIJAR EmptySub Okt 29, 2011 4:11 pm

ŠKOLA BILIJARA -video [You must be registered and logged in to see this image.]Više spotova ...pa ko voli da ćuška loptice štapom.... lol!
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 60
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

BILIJAR Empty
PočaljiNaslov: Re: BILIJAR   BILIJAR EmptyČet Mar 01, 2012 10:38 am

Ja sam uvek mislio da je bilijar dosadan .....do danas [You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Danubius
Čuvar Vatre
Danubius

Godina : 60
Location :
Datum upisa : 19.01.2008

BILIJAR Empty
PočaljiNaslov: Re: BILIJAR   BILIJAR EmptyNed Apr 15, 2012 9:00 am

Ko kaže da treba skupi sto ,zelena čoja , kreda ,koješta ?
Ko hoće da igra -taj igra . [You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
https://danubius.forumsr.com/
Sponsored content
BILIJAR Empty
PočaljiNaslov: Re: BILIJAR   BILIJAR Empty

Nazad na vrh Ići dole
 
BILIJAR
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
DANUBIUS FORUM @ osnovano 2007 -  :: SPORT/ REKREACIJA :: SPORT-
Skoči na: